Bästa metallsågen 2024 – Test av olika metallsågar

Bäst i test

Premiumval

Billigast

Makita DCS553Z

Milwaukee MCS 66

Makita DCS552Z

Klicka här för att se fler metallsågar.

För dig som har hantverk som yrke och som dagligen arbetar med stycken i metall är en metallsåg ett väldigt bra verktyg att ha med sig. De kan snabbt och enkelt skära igenom olika metaller och kan samtidigt ge väldigt fina kapningar.

Det kan dock vara ganska svårt att köpa en metallsåg på grund av lite olika anledningar. De finns i flera olika prisklasser och kommer även utrustade med väldigt olika funktioner.

Man måste också vara vaksam när man ska göra sitt köp då vissa metallsågar är specialiserade för specifika material. Skulle man då köpa en såg som inte passar till det material man ska såga i kan prestandan försämras avsevärt.

För att göra ditt val lite lättare har vi recenserat tre olika modeller samt svarat på en rad frågor som vanligtvis dyker upp när man pratar om just metallsågar.

>>> Ute efter sänksågar? Klicka på länken! 

1. Bäst i test – Makita DCS553Z

metallsåg bäst i test

Klicka här för att se bästa priset

Makita DCS553Z är en metallsåg som kan leverera en nästan helt gnistfri kapning vilket gör att den minskar brandrisken en hel del. Vid rätvinklig användning har den här metallsågen ett maximalt sågdjup på 57,5 mm.

Detta är en 18 V såg med en 150 mm klinga som är utrustad med en kolborstfri motor vilket ger en snabbare skärning samt en lägre strömförbrukning.

Den elektriska metallsågen är främst gjord för till exempel installation av innertak, elinstallation samt ventilation och den kommer utan batteri och laddare. Den är kompatibel med 18 V Li-ion batteri och fungerar alltså inte med 1,3 Ah-batteri.

2. Premiumval – Milwaukee MCS 66

test metallsåg

Klicka här för att se bästa priset

Milwaukee MCS 66 är en kraftfull metallsåg med en 1800 w motor som kan leverera hela 4000 varv varje minut. Sågen passar till stål, rostfritt stål, isoleringsmassa och aluminium.

Den här modellen har ett lite djupare kapdjup jämfört med föregående modell på 66 mm när den används i ett rätvinkligt läge. Den kommer även med en särskild låshake för spånavgångsskydd som ger dig ett snabbt och enkelt klingbyte samt enklare avfallshantering.

Metallsågens torr-skärteknik ger en ren, gradfri och snabb metallkapning och den har dessutom en speciell spak för en mer effektiv och snabb instickssågning. Den här modellen ligger i den övre prisklassen men det betyder också att den har en högre kvalité.

Sågen kommer med en 42-tandad hårdmetallklinga och en väska för förvar.

3. Billigast – Makita DCS552Z

bästa metallsågen

Klicka här för att se bästa priset

Makita DCS552Z är en elektrisk metallsåg som likt, Makita DCS553Z, passar till ventilation- och elinstallation. Utöver det fungerar den här modellen även väldigt bra till takräckesinstallation och den ger en fin och gnistfri kapning.

Den har ett lite grundare sågdjup än de andra modellerna på 50,5 mm vid rätvinklig användning och har en klinga på 136 mm i diameter. Den är också utrustad med en LED-lampa som ger dig en förbättrad syn över arbetsstycket.

Metallsågen på 18 V ger dig 3600 varv per minut och kommer med en uppsamlare för metallspån. Precis som Makita DCS333Z ar den här sågen kompatibel med 18V Li-ion batteri och inte batteri på 1,3 Ah.

Lista över de bästa metallsågarna 2024

  • Bäst i test: Makita DCS553Z
  • Premiumval: Milwaukee MCS 66
  • Billigast: Makita DCS552Z

Vanliga frågor om metallsågar

Kan man såga i trä med en metallsåg?

Det är inte rekommenderat då trä och metaller är väldigt olika material och de kräver därför väldigt olika sågar. Skulle du såga i trä med en metallsåg riskerar du att skada sågklingan samt att skapa splitter i träet.

Vad kostar en metallsåg?

Metallsågar kan variera en hel del i pris vilket gör att du bör tänka igenom köpet mer noggrant. I den här artikeln har vi skrivit om modeller som kostar mellan cirka 2000 kr och 6700 kr.

Vad är skillnaden mellan metallsågar och sågar för trä?

Den främsta skillnaden finner man ofta på själva sågklingan. Hos metallsågar är tänderna hårdare än hos sågar för trä. Dessutom brukar motorn hos en metallsåg vara mer kraftfull då det krävs en större kraft för att skära igenom den hårda metallen än i det relativt mjuka träet.

Vilka olika blad finns till metallsågar?

Den första varianten är slipande blad som skapar mer gnistor och som gör metallen väldigt varm efter kapning. En fördel med dessa är att de är billigare och lättare att använda vilket gör de mer lämpliga för nybörjare.

En annan typ av blad är kulsågsblad. De använder ett tandat blad i metall som lämnar metallen svalare efter kapning och skapar mindre gnistor. Fördelen med denna sort är att de ger en snabbare och renare kapning av stycket.

Vilken är den bästa metallsågen?

Eftersom alla modeller ser så olika och eftersom alla hantverkare har olika behov när det kommer till metallsågar är det svårt att krona en specifik modell som den bästa. Man måste helt enkelt själv tänka vad man ska ha sågen till och i vilka sammanhang den ska användas.

Ska man till exempel använda den stationärt kan en större modell vara ett bättre alternativ då de oftast är kraftfullare. Ska man däremot ta den med sig på olika ställen kan en liten metallsåg vara ett bättre alternativ.

Vilka drivmedel finns för metallsågar?

I huvudsak är sågarna antigen bensin- eller eldrivna. De elektriska metallsågarna kan antigen drivas med en sladd eller batteri. De på batteri är mer mobila medan de som har sladd kan användas under längre perioder. I jämförelse med de elektriska metallsågarna har de bensindrivna oftast en kraftfullare motor.
Det finns även handdrivna metallsågar som till exempel bågfilar.

Sammanfattning

För att sammanfatta kan det vara svårare än vad man tror att köpa en metallsåg. De har en mängd olika funktioner och olika delar man kan använda som alla ger olika prestanda.

“Den bästa metallsågen är den såg som på bästa sätt möter användarens behov.”

De olika modellerna passa dessutom till olika material och därför måste man vara medveten om vilken man kommer behöva.

Eftersom priset också kan variera väldigt mycket och eftersom sågarna ofta är ganska dyra sätts även en stor press på den som ska köpa en ny såg. Om du ska såga stora stycken metall kan en bandsåg vara att föredra, men då kan du behöva punga upp en ytterligare större summa.

Efter att ha läst den här artikeln hoppas vi på hantverksproffset att du kan enklare hitta den rätta metallsågen för dig.

>>> Tänk på säkerheten och kolla in sågbockar här! 

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen