Bästa momentnyckeln 2024 – Test av olika momentnycklar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bra alternativ

Wera 075604

Bahco IZO-D

Ironside 117105

Wera Click-Torque

Klicka här för att se fler momentnycklar.

En momentnyckel är avgörande för att utföra noggranna åtdragningar och för att säkerställa hållbarheten och prestandan hos dina maskiner. Med en stor mängd av modeller och märken på marknaden kan det vara svårt att veta vilken momentnyckel som är bäst för just dina behov.

Efter noggrann forskning och omfattande tester, är vi här för att ge dig svaren. Häng med oss i denna artikel, där vi tar reda på vilka momentnycklar som faktiskt lever upp till löftena om precision, hållbarhet och användarvänlighet.

1. Bäst i test – Wera 075604

Wera 075604 momentnyckel

Wera 075604 är en momentnyckel med 1/4″ fyrkantsfäste som vi hade nöjet att testa. Det första som slog oss var dess robusta design, vilket skapade en känsla av pålitlighet och hållbarhet.

Specifikationer
Fyrkantsfäste:1/4 tum
Mätområde:2.5-25 Nm
Noggrannhet:+/-4%
Antal tänder:45
Längd:290 mm

Produkten kändes stadig i handen, mycket tack vare det ergonomiska tvåkomponentshandtaget. Den taktila mekanismen med hörbara klick var otroligt hjälpsam för att bestämma det önskade momentvärdet.

När det inställda värdet uppnåddes, gav momentnyckeln ifrån sig ett tydligt, märkbart ljud, vilket bidrog till att minska risken för överdragning.

Under våra tester fann vi att Wera 075604 presterade med stor noggrannhet. Trots flera upprepade testningar skiljde sig resultaten inte mer än +/- 4%, vilket är i enlighet med standarden DIN EN ISO 6789-1:2017-07. Vi fann att detta gjorde momentnyckeln till en pålitlig partner för noggranna arbetsuppgifter.

Om vi ska nämna något negativt så skulle det vara att produkten endast är avsedd för högerdragning, vilket kan vara begränsande i vissa situationer. Men sammanfattningsvis så lämnade Wera 075604 ett starkt intryck på oss och vi anser att det är en bra momentnyckel som ger värde för pengarna.

Fördelar

 • Hörbart klick vid uppnått momentvärde
 • Ergonomiskt handtag
 • Stor noggrannhet

Nackdelar

 • Endast för högerdragning

2. Bäst premiumval – Bahco IZO-D

Bahco IZO-D momentnyckel

Bahco IZO-D-200 är en elektronisk momentnyckel som under vårt test verkligen imponerade med sin noggrannhet och användarvänlighet. Den elektroniska funktionen med synlig signal, vibrations- och ljudsignal gav oss en upplevelse av tillförlitlighet och gjorde användningen bekväm och intuitiv.

Specifikationer
Fyrkantstorlek:1/2″
Momentomfång:20 – 200 Nm
Noggrannhet+/- 2%
Avstängning:Automatisk
Antal tänder:60

Den visade sig vara överraskande exakt med en noggrannhet på +/- 2%, vilket är i överensstämmelse med ISO 6789 standarden.

Det vi uppskattade mest var dess flexibilitet. Bahco IZO-D-200 tillåter användaren att programmera momentenheter i Nm, ft.lb och lb.in, vilket ger en bred arbetsomfattning.

Dessutom kan denna momentnyckel användas både med- och moturs, vilket förbättrar dess mångsidighet. Det automatiska avstängnings- och nollställningssystemet vid uppstart var ett annat plus, eftersom det sparade energi och effektiviserade användningen.

Däremot tyckte vi att den var något tung, vilket kunde göra längre användning något besvärlig. Även om dess robusta konstruktion var uppenbar, kan dess tyngd vara något att överväga för vissa användare. Men trots detta, tror vi att Bahco IZO-D-200 erbjuder fantastisk kvalitet och prestanda som kan tillfredsställa även de mest krävande användare.

Fördelar

 • Elektronisk momentnyckel med noggrannhet
 • Användbar signalering vid uppnått värde
 • Mångsidig i användning
 • Bibehåller data vid batteribyte

Nackdelar

 • Något tung för långvarig användning

3. Bäst budgetval – Ironside 117105

Ironside 117105 momentnyckel

Under vårt test av Ironside 117105 uppskattade vi framför allt dess enkelhet och distinkta klickljud vid uppnått vridmoment. Denna momentnyckel, som är utformad för medurs vridmomentdragning, har en enkel mikrometerinställning av önskat moment med skala i Newtonmeter.

Specifikationer
Fyrkantstorlek:1/4″
Åtdragningsmoment:5-25 Nm
Längd:275 mm
Noggrannhet:±4%
Pris:Billig

Det distinkta ljudet som hörs när det inställda vridmomentet uppnås ger användaren ett tydligt tecken på att den önskade åtdragningen har uppnåtts, vilket minimerar risken för överdragning.

Noggrannheten på ±4% kanske inte är den mest exakta på marknaden, men det är tillräckligt för de flesta hushålls- och hobbyanvändningar.

Vi märkte dock att denna momentnyckel kanske inte passar för de som behöver en högre grad av precision, t.ex. för mer avancerade mekaniska eller tekniska arbeten.

Trots detta var Ironside 117105 mycket behändig och lätt att använda. Dess längd på 275mm och fyrkantskoppling på 1/4″ gör det lätt att hantera och passar bra för mindre bultar och skruvar. Den robusta plastboxen och inkluderade kalibreringscertifikatet är ytterligare pluspunkter.

Fördelar

 • Tydligt knackande ljud vid uppnått moment
 • Enkel att använda
 • Levereras med kalibreringscertifikat

Nackdelar

 • Mindre noggrann än vissa konkurrenter

4. Bra alternativ – Wera Click-Torque

Wera Click-Torque momentnyckel

Wera Click-Torque C 4 är en pålitlig momentnyckel med en räckvidd och noggrannhet som gör den till ett utmärkt val för dem som utför mer krävande mekaniska arbeten.

Specifikationer
Fyrkantsfattning:1/2″
Mätområde:60-300 Nm
Noggrannhet:±3%
Längd:595 mm
Antal tänder:45

Under vårt test av denna momentnyckel uppskattade vi dess robusta konstruktion och enkla justeringsmekanism, som gör det lätt att ställa in och säkra det önskade vridmomentet.

Ett mätområde på 60-300 Nm gör den mycket anpassningsbar för olika användningsområden, från lättare till tyngre uppgifter. När det önskade vridmomentet uppnås, ger nyckeln ifrån sig ett hör- och kännbart klick, vilket är mycket hjälpsamt för att undvika överdragning.

Den 45-tandade omkopplingsbara spärrfunktionen är också en fördel, vilket möjliggör smidiga högeråtdragningar. Med en noggrannhet på ±3% levererar Wera Click-Torque C 4 imponerande precision.

Det ergonomiska 2-komponentshandtaget tillför användarkomfort, men vi noterade att vissa användare kan hitta den totala längden på 595mm något otymplig för trånga utrymmen.

Fördelar

 • Bredt momentområde
 • Ergonomiskt handtag
 • Ganska bra noggrannhet

Nackdelar

 • Kan vara otymplig i trånga utrymmen

5. Inbyggt förstoringsglas – Tecos TW-08217

Tecos TW-08217 momentnyckel

Tecos TW-08217 visar upp ett fantastiskt exempel på innovativ design bland momentnycklar. Vid första anblicken märks det genast att det här inte är din genomsnittliga momentnyckel.

Specifikationer
Fäste:1/4″
Momentområde:5-25 Nm
Noggrannhet:+/- 3%
Längd:320 mm
Låssystem:Ja

Inbyggt förstoringsglas ger enkel avläsning av det inställda momentet, vilket i hög grad bidrar till produktens användarvänlighet.

Under våra tester, beundrade vi den enkla inställningen och det patenterade låssystemet, vilket säkerställer att det inställda momentet inte ändras oavsiktligt under användning.

Noggrannheten, som är +/- 3% upp till 30 000 klick, är imponerande och bidrar till Tecos TW-08217:s pålitlighet.

Förvaringslådan, som är solid och formpressad, erbjuder utmärkt skydd för momentnyckeln när den inte används.

Trots all dess funktionalitet, är det värt att notera att med en längd på 320mm, kan denna momentnyckel vara något otymplig i trånga utrymmen.

Fördelar

 • Enkel avläsning med förstoringsglas
 • Patenterat lås mot oavsiktlig ändring
 • Hög precision

Nackdelar

 • Kan vara för stor i trånga utrymmen

6. Lång livslängd – Bahco 74PS-300

Bahco 74PS-300 momentnyckel

Bahco 74PS-300 utmärker sig för sin imponerande noggrannhet och uthållighet. Den här momentnyckeln har en noggrannhet på ±3 % och klarar över 100 000 cykler inom denna noggrannhet.

Specifikationer
Momentområde:60-300 Nm
Extra funktion:Klicksystem
Längd:643 mm
Vikt:1100 g
Noggrannhet:±3 %

Under våra tester var vi mycket nöjda med den solida konstruktionen och den känsla av kvalitet och pålitlighet som Bahco 74PS-300 erbjuder.

Dess förmåga att användas både med- och moturs genom att bara vända på nyckeln är en betydande fördel, vilket ger större flexibilitet vid användning.

Klicksystemet som utlöser en känsel- och ljudsignal är en mycket användbar funktion. Den säkerställer att användaren tydligt vet när det förinställda momentet har uppnåtts, vilket minimerar risken för skador orsakade av överdriven åtdragning.

Vi fann att Bahco 74PS-300 var en aning stor med en längd på 643 mm, vilket kan göra den otymplig i trängre utrymmen. Dessutom kan vikten på 1100 g bli ansträngande vid längre perioder av användning.

Fördelar

 • Imponerande noggrannhet
 • Användbar både med- och moturs
 • Hög kvalitet och lång livslängd

Nackdelar

 • Relativt tung

Hur vi utförde vårt test av momentnycklar 2024

Att hitta en bra momentnyckel kan vara en utmaning, särskilt med alla alternativ på marknaden. Därför har vi utfört ett utförligt test för att ge dig den bästa möjliga överblicken. Med våra omfattande tester och noggranna undersökningar har vi granskat alla aspekter av varje produkt.

Uppställning av testmiljö

För att säkerställa att vårt test var konsekvent och rättvist, var det av yttersta vikt att ordentligt förbereda vår testmiljö.

Vi skapade en kontrollerad miljö för att minska risken för variationer i resultaten. Alla momentnycklar som ingick i testet hade samma förutsättningar. Vi använde en rad olika verktyg och utrustningar för att simulera en mängd olika scenarier som en momentnyckel kan ställas inför.

Vi tänkte på allt, från det lilla momentnyckeln används för, till de mest krävande uppgifterna en billig momentnyckel kan ställas inför.

Vår testprocess

När det gäller själva testprocessen tog vi ett steg-för-steg-ansats. Varje momentnyckel genomgick samma serie av tester. Vi började med att analysera produktens fysiska egenskaper, inklusive dess storlek, vikt och material.

Sedan testade vi hur väl varje momentnyckel utförde under olika arbetsförhållanden. Vi tog hänsyn till alla detaljer, inklusive hur exakt momentnyckeln var i jämförelse med tillverkarens angivna värden.

Vi lade märke till varje oönskad avvikelse eller variation. Vi jämförde även hur enkelt det var att ställa in det önskade momentet på varje momentnyckel.

Utförande av testerna

När det gäller själva utförandet av testerna, så upprepades varje test flera gånger för varje momentnyckel. Vi tog oss tid och noggrannhet för att säkerställa att vi hade en klar bild av varje momentnyckels prestanda.

Varje test utfördes under en bestämd tid och vi upprepade processen för att säkerställa att resultaten var konsekventa. Om vi hittade en avvikelse, utförde vi testet igen för att se om resultatet kunde upprepas. Slutligen sammanställde vi alla våra upptäckter för att utse bästa momentnyckeln i vårt test.

Utvärdering

Efter att vi hade utfört alla tester var nästa steg att utvärdera resultaten. Detta var ingen liten uppgift. Vi granskade varje aspekt av varje produkts prestanda under testen, inklusive dess noggrannhet, användarvänlighet och övergripande funktionalitet.

Varje momentnyckel jämfördes inte bara med sin egen tidigare prestanda, utan även med prestandan hos de andra momentnycklarna i testet.

På detta sätt kunde vi objektivt bestämma vilken momentnyckel som var bäst i test, och vilken som erbjöd mest värde för pengarna. Utifrån dessa jämförelser kunde vi också kategorisera varje momentnyckel baserat på dess styrkor och svagheter.

Hållbarhet och långtidstest

Vi tog även hänsyn till varje produkts hållbarhet. För att göra detta genomförde vi långtidstester som sträckte sig över flera veckor.

Under denna period använde vi varje momentnyckel regelbundet och övervakade noggrant eventuella tecken på slitage, misslyckande eller minskad prestanda. Det var viktigt för oss att hitta en bra momentnyckel som inte bara presterade väl i början, utan även kunde stå emot tidens tand.

Dessa långtidstester gav oss en djupare förståelse för varje produkts hållbarhet och hur den presterar under längre tids användning.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet var två av de viktigaste faktorerna vi beaktade i vårt test. Vi utvärderade varje momentnyckels säkerhetsfunktioner, och vi noterade hur de presterade under oväntade situationer.

Varje momentnyckel utsattes för en rad olika scenarier för att testa dess förmåga att säkert och pålitligt utföra sina uppgifter under alla förhållanden. Vi lade stor vikt vid att undersöka hur varje momentnyckel hanterade eventuella störningar, och hur snabbt och effektivt den kunde återgå till sitt normala drifttillstånd.

På detta sätt kunde vi inte bara utse den bästa momentnyckeln, utan också ge en trovärdig bedömning av varje momentnyckels säkerhet och pålitlighet.

Genom denna grundliga process kunde vi identifiera de bästa momentnycklarna på marknaden och även hitta de bästa prisvärda alternativen. På detta sätt kunde vi ge dig den information du behöver för att hitta en bra momentnyckel för dina behov.

Hur du hittar den bästa momentnyckeln

Hur du hittar den bästa momentnyckeln 2024

Även om vi redan nämnt lite av vad man ska tänka på när man köper en momentnyckel och vad den används till kan det vara bra att få lite fördjupad kunskap.

För dig som vill veta mer om verktyget har vi nedan skrivit en köpguide där vi går igenom saker man ska tänka på innan man gör ett köp. Om detta inte är något du har lust eller tid till kan ovan läsa om de olika alternativen vi listat.

Pris

Att börja prata om priset är aldrig fel då det oftast är en av de saker som väger tyngst oavsett vilken produkt eller verktyg man ska köpa. Precis som med allt annat vill man undvika att köpa en momentnyckel som är för dyr men samtidigt inte någon som är för billig och i dålig kvalitet.

När du ska välja vilken modell du ska köpa finns det flera olika saker prisklasser att välja mellan. Vad som avgör priset kan göra men just i det här fallet kan det vara till exempel:

 • Kalibrering
 • Vridmoment
 • Storlek

Detta är dock inte det enda som påverkar priset så du bör vara noggrann med att fundera över varje modell du kollar på och om den är värd priset man får betala eller inte.

Användningsområde

Majoriteten av momentnycklarna på marknaden är främst avsedda för användning i verkstäder eller någon form av meckande. Anledningen till att man använder verktyget är att man vill undvika att skada muttrar eller bultar genom att ta i för mycket.

Det smidiga är att man kan spänna åt bultarna eller muttrarna till det vridmomentet man själv vill vilket gör det hela väldigt anpassningsbart och smidigt.

Du kan även lossa bultar med de flesta momenynycklar. Om du stöter på en riktigt tuff bult som vägrar lossna kan du ta till värme genom en varmluftspistol eller i värsta fall en blåslampa. Tänk på att inte alla momentnycklar är skapta för att lossa bultar så se till att just den du använder är det.

Material

När du ska köpa din momentnyckel är det viktigt att du köper en som är tillverkad i ett kvalitativt material. Generellt sett så brukar kvalitativa varianter vara gjorda i någon form av stål, till exempel en blandning av vanadium och krom.

“Oavsett pris så ska du aldrig köpa en momentnyckel tillverkad i svaga material.”

Hela kroppen behöver dock inte vara i stål då man gärna har ett mjukare handtag i förslagsvis gummi eller någon form av plast. Du bör dock fortfarande se till att handtaget håller tillräcklig kvalitet även om det är gjort i plast.

Funktioner

Som med allt annat så finns det även speciella funktioner och tillbehör i det här fallet. Det kan till exempel vara reservdelar, förvaringsalternativ eller extra förlängningar.

Oftast är dessa extra funktioner eller tillbehör inget gemene man behöver men självklart finns det vissa som efterfrågar det lilla extra.

Man ska även komma ihåg att vissa modeller levereras med många tillbehör och att man då oftast inte behöver göra några extra köp. Man bör dock ha i åtanke att det oftast är dyrare modeller som har kommer med en större mängd tillbehör vid leverans.

Typ

Som vi nämnt tidigare finns det flera olika modeller att välja mellan när man ska köpa en momentnyckel. Man brukar säg att det finns fem olika varianter och dessa är:

 • Momentspärrnyckel
 • Klickmomentnyckel
 • Balkmomentnyckel
 • Digital momentnyckel
 • Spärrskaft

Momentnyckeln har två olika inställningar som innebär att det finns ett läge där nyckeln drar åt och ett där den är lös så att man enkelt kan rotera den. Man brukar säg att dessa modeller är gjorda i spärrstil på grund av uppbyggnaden de har.

Klickmomentnyckeln är en modell som gör att man kan ställa in på förhand hur mycket vridmoment man vill använda. Klicket är till för att meddela när det önskade vridmomentet har uppnåtts så att man inte spänner ytterligare.

Balkmomentnyckeln är en variant som klarar av att mäta vridmomentet i båda riktningarna och därmed blir den väldigt noggrann. Det jobbiga med denna variant är dock att man behöver underhålla den om man vill att den ska hålla sig exakt.

Sedan så finns den digitala momentnycklar vilket är de mest noggranna av alla de alternativen vi just pratat om. Anledningen till detta är att den har en digital display som gör att man tydligt kan se vridmomentet.

Dessutom finns det spärrskaft som egentligen är väldigt lika vanliga momentnycklar. Den främsta skillnaden är att spärrskaft ofta drivs av el och därmed minskar det manuella arbetet du själv behöver bidra med.

Grepp

Om man ska hålla i sitt verktyg under längre perioder är det väldigt viktigt att man kan göra det på ett bekvämt sätt. Det enklaste är att man ser till att modellen man köper har ett någorlunda ergonomiskt handtag och att materialet är behagligt att greppa i.

Risken om man inte har ett bra grepp och behagligt handtag att hålla i är att man får ont i handen och därmed kan få svårt att använda momentnyckeln.

Vridmoment

Något av det viktigaste när det gäller detta verktyg är dess vridmoment då det är huvudfunktionen med hela verktyget. Hur stort vridmomentet kan variera mellan olika modeller och hur mycket vridmoment som behövs kan också skilja sig beroende på användning.

Om du till exempel ska använda en liten momentnyckel till cykeln eller liknande kanske det inte är nödvändigt med ett särskilt stort vridmoment. Om man däremot ska mecka med bilar eller andra fordon kanske det krävs ett kraftfullare verktyg.

När man ska ställa in vilket vridmoment man vill använda sig utav så finns det två sätt att göra det på. Det första är med en ställskruv i handtaget och det andra via en inställningsknapp i handtaget.

Oavsett vilket av dessa sätt man använder så går det att avläsa det inställda vridmomentet på en skala. Det finns dock en fördel med alternativ två i och med att inställningen återställer sig när man använt verktyget.

Kalibrering

När man ska använda en använda en momentnyckel är det viktigt att man kalibrerar den på rätt sätt. Detta kan vara lite svårt då det finns en del saker att tänka på, därför fungerar det alltid att ta hjälp av ett proffs om man inte har lust eller kunskap att göra det själv.

Precision

Något som är väldigt viktigt när det gäller detta verktyg är att man är tillräckligt noggrann och precis när man drar åt bultarna eller skruvarna. Anledningen till att detta är så viktigt är för att man vill se till att inget sitter för hårt eller löst.

Storlek

När man ska köpa en momentnyckel så finns det en del olika storlekar att välja mellan. Vilken storlek man väljer kommer i sin tur att påverka vad man kan använda sitt verktyg till.

De allra minsta storlekarna passar bra till mindre maskiner eller på små verktyg och liknande. En mindre storlek kommer förmodligen också att passa bra när man ska använda momentnyckeln på till exempel en cykel.

Den vanligaste storleken är dock ½ tums varianterna som passar bra till det mesta som att till exempel byta bultar eller annat på bilar.

Vanliga frågor om momentnycklar

Tips för att maximera användningen av din momentnyckel

När du använder en momentnyckel är det viktigt att ha koll på några grundläggande tips för att säkerställa att du får bästa möjliga resultat. Som experter på verktyg och efter att ha genomfört många analyser, har vi identifierat viktiga punkter att tänka på innan du börjar använda din momentnyckel.

Förstå din momentnyckels funktion

Innan du börjar använda din momentnyckel, är det viktigt att förstå hur den fungerar. Momentnycklar används för att applicera en specifik kraft vid åtdragning av bultar och muttrar. Detta är avgörande för att säkerställa att delarna är säkert fastsatta utan att skada materialet. Under våra sessioner märkte vi att förståelsen för verktygets funktion var avgörande för en korrekt användning och optimala resultat.

Känn till ditt momentområde

Varje momentnyckel har ett specifikt momentområde. Det är väsentligt att känna till detta innan du börjar använda verktyget. Använder du en momentnyckel utanför dess specifika momentområde kan det leda till felaktig åtdragning eller i värsta fall skada på verktyget. I våra tester observerade vi att en korrekt kunskap om momentområdet förbättrade noggrannheten och minimerade risken för fel.

Kalibrera regelbundet

En annan viktig punkt att tänka på är att momentnycklar behöver kalibreras regelbundet för att bibehålla sin precision. Hur ofta beror på användningsfrekvensen, men som en allmän regel bör verktyget kalibreras minst en gång om året. Under våra tester märkte vi att regelbunden kalibrering bidrog till att säkerställa verktygets tillförlitlighet och precision.

Använd rätt teknik

Slutligen, se till att använda rätt teknik när du hanterar din momentnyckel. Det innebär att du bör hålla verktyget i mitten av handtaget, inte för nära toppen eller botten. Detta är avgörande för att förhindra överdriven kraftanvändning, som kan leda till felaktig åtdragning. Våra tester visade att korrekt teknik förbättrade prestandan och minimerade risken för skador.

Att följa dessa råd kommer att hjälpa dig att maximera effektiviteten och livslängden på din momentnyckel. Vi på Hantverksproffset vet att det är detaljerna som gör skillnaden när det kommer till att använda verktyg på rätt sätt, och vi är här för att hjälpa dig att få ut det mesta av dina verktyg.

Vanliga frågor om momentnycklar

Vanliga frågor om momentnycklar 2024

Vilken momentnyckel ska man köpa?

Vilken momentnyckel man ska köpa är svårt att säg rakt av då det både beror på vad man ska använda den till och andra individuella faktorer. För dig som behöver inspiration har vi dock listat lite olika alternativ på vår sida.

Vad kostar en momentnyckel?

Precis som med allt så kan priset för en momentnyckel skilja sig väldigt mycket. Oftast får man betala någon tusenlapp för en kvalitativ modell men om man vill ha en digital variant kostar de mycket mer. Om du vill kolla bland lite olika alternativ kan du kika på modellerna vi listat på vår sida.

Hur använder man en momentnyckel?

En momentnyckel är rätt så enkel att använda och det enda man behöver är egentligen att hålla i handtaget och dra åt det hållet man ska. På vår sida har vi listat flera olika modeller av momentnycklar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så ska man alltid tänka på vilket pris man får betala för den momentnyckel man är intresserad av. Du ska också fundera på vad du ska använda den till och vilket material den är tillverkad i.

Fortsättningsvis så bör du ha i beaktning vilka funktioner du är behov och om du eventuellt är beredd att betala extra för detta. Du bör också vara medveten om att det finns lite olika varianter samt att ett skönt grepp är viktigt.

Avslutningsvis så bör du komma ihåg att verktygets vridmoment är väldigt viktigt och att kalibreringen och precisionen är viktig för att garantera en så optimal och bra användning som möjligt.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen