Bästa momentnyckeln 2022 – Test av olika momentnycklar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Bahco 74PS-300

Teng Tools TTX1292

Milwaukee M12 ONEFTR12-201C

Ironside 117105

Klicka här för att se fler momentnycklar.

Bästa momentnyckeln 2022

Arbetar du ofta med bilar? Behöver du ett bra verktyg för att spänna bultar? Då måste du köpa den bästa momentnyckeln. Med hjälp av en bra momentnyckel så kan du enkelt spänna åt bultar med exakt precision. Detta är väldigt användbart då du aldrig behöver oroa dig för att bulten inte är spänd. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att han en momentnyckel i verktygslådan.

Men det är dock ganska svårt att köpa den bästa momentnyckeln på nätet. Detta beror på att där finns många saker som gör köpet svårt. Momentnycklar finns till exempel i flera olika modeller som i sin tur även finns i olika prisklasser. Det finns tyvärr också affärer som endast skriver om de positiva sakerna. Online affärerna nämner alltså inte de negativa sakerna eftersom då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra momentnyckeln faktiskt är. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är just av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för momentnycklar. Ovan så listar jag även de bästa momentnycklarna som man kan köpa. Jag har satt ihop den här guiden genom att använda och testa min egen momentnyckel. Jag har dock även läst igenom kundrecensioner och tester på nätet. All information har jag sedan sammansatt till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa momentnyckeln.

Köpguide för bäst i test momentnyckel 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa den bästa momentnyckeln på nätet. Det blir svårt eftersom där finns så många olika saker som man behöver tänka på. Men köpet kan bli mycket enklare genom att helt enkelt bara följa min köpguide. I den här köpguiden så nämner jag de viktigaste faktorerna som man ska tänka på när man köper en bäst i test momentnyckel. Jag svarar dessutom på några av de vanligaste frågorna. Men när du väljer en bra momentnyckel är det även viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa momentnyckeln 2022:

 • Noggrannhet
 • Drivstorlek
 • Räckvidd
 • Läsbarhet
 • Spärr
 • Lagring
 • Grepp
 • Synlighet
 • Hållbarhet
 • Enkel användning
 • Varumärke
 • Tillbehör
 • Garanti
 • Kvalitet
 • Mått
 • Spärrhuvud
 • Storlek

Noggrannhet

Noggrannhet är alltid en viktig faktor när det gäller momentnyckel. Om momentnyckeln inte är korrekt kan den leda till för hög eller för hög åtdragning, som båda kan orsaka allvarliga problem, som att bryta eller koppla bort. Vanligtvis anger en momentnyckeltillverkare den uppmätta noggrannheten för verktyget baserat på ett kalibreringstest som äger rum innan momentnyckeln säljs. Denna kalibreringsnivå har i allmänhet en noggrannhetsklass på ± 4 procent, så om du hittar en momentnyckel med ett mindre noggrannhetsområde (t.ex. ± 3 procent noggrannhet), vet du att du har en överlägsen produkt.

Drivstorlek

Momentnyckelns drivstorlek beskriver de bitar du kan använda för att dra åt muttrar och andra fästanordningar. Standardstorlekarna inkluderar 1/4 tum, 3/8 tum, 1/2 tum, 3/4 tum och 1 tum, men du kommer inte att arbeta med någonting över en 1/2 tum enhet för de flesta applikationer.

 • En 1/4-tums enhet är den minsta av de vanligaste enhetsstorlekarna och används ofta för motorcyklar, mopeder, gräsklippare och till och med vissa HVAC-applikationer. De används också för att dra åt små bilfästen.
 • 3/8-tumsdrivningen hjälper vanligtvis till större bilreparationer för motorarbete, inklusive åtdragning av tändstift. Dock är 1/2-tums enheten bra för att arbeta på tändstift med rätt bit. 3/8-tumsdisken är den näst vanligaste enhetsstorleken som används.
 • 1/2-tums enheten är den vanligaste storleken. Använd det här alternativet för att installera hakmuttrar på fordonets hjul och dra åt fästena på fordonets upphängning.
 • Du använder bara en 3/4 eller 1-tums enhet när du arbetar med massiva fordon, som en lastbil eller ett stort byggfordon. Denna storlek paras vanligtvis med en lång brytare för att hantera tuffa lastmuttrar.

Räckvidd

Räckvidden för en momentnyckel kan begränsa de typer av jobb du kan utföra om den är för liten. I genomsnitt anses en momentnyckel med ett intervall som faller under 135 Nm som ineffektiv för de flesta bil- och mekaniska momentnyckelapplikationer. Ett lägre vridmomentområde är dock perfekt för mindre uppgifter, som att arbeta på en gräsklippare eller cykel.

De flesta momentnycklar har ett intervall som når 200 Nm, vilket är mer än tillräckligt för att dra åt muttrarna på din bil. Många momentnycklar har emellertid ett mycket bredare vridmomentområde, med några som når 1350 Nm kraft.

Läsbarhet

Innan du plockar upp en ny momentnyckel, se till att du väljer en typ med en skala som du är bekväm att läsa så att du inte ständigt kämpar för att räkna ut den aktuella vridmomentnivån.

 • Stråle momentnycklar inklusive standardböjning och delad balk har en enkel skala placerad på momentnyckelns handtag för att ange vridmomentmängden.
 • Momentnycklar med glidstycke har ingen skala eller mätare för att hålla reda på den aktuella vridmomentnivån. Av denna anledning används de vanligtvis inte i bilindustrin.
 • Momentnycklar i klickstil, inklusive utbytbara huvudnycklar och mikrometer-momentnycklar, använder en skala på kroppens handtag. Denna skala graveras ofta in i metallen för ett mycket synligt resultat.
 • Digitala momentnycklar är förkalibrerade för exakta avläsningar som visas på den digitala skärmen. Detta moment med momentnyckel erbjuder de mest exakta avläsningarna i det mest okomplicerade formatet, men du kan inte använda nyckeln om batterierna tar slut.

Spärr

Spärr är en funktion som erbjuds med vissa momentnycklar, men det är inte vanligt eftersom momentnycklar aldrig ska användas för att lossa muttrar. Detta beror på att när du försöker lossa en mutter kan den initialt gripas, och när momentnyckeln applicerar kraft kan muttern skjuta framåt och orsaka att nyckeln kräver omkalibrering. Spärrhuvudet låter dig snabbt ändra momentnyckelns riktning så att du kan mäta vridmoment både medurs och moturs, vilket ger dig bättre åtkomst än en momentnyckel som bara fungerar medurs.

Lagring

En momentnyckel är en mycket känslig mätanordning som snabbt kan bli felaktig om den inte används korrekt eller utsätts för slagkrafter som orsakas av att den tappas på marken eller slås mot andra verktyg. På grund av denna känslighet är det en bra idé att leta efter en produkt som levereras med en låda eller en annan skyddande förvaringsbehållare som kan skydda din momentnyckel från andra verktyg i din verkstad och eventuell kontakt. Du kanske också vill hitta en förvaringsbehållare med momentnyckel med invändig vaddering och ett låsbart lås för extra skydd och säkerhet.

Grepp

Handtagets grepp är en viktig aspekt att tänka på när du letar efter en ny momentnyckel. På grund av momentnyckelns känslighet vill du försäkra dig om att den har ett handtag som du kan greppa utan att glida så att du snabbt kan stoppa nyckelhandtagets rörelse när du når önskad vridmoment för att förhindra för hårt åtdragning. Du vill också ha ett bekvämt, ergonomiskt handtag som hjälper dig att arbeta längre utan att oroa dig för handutmattning. De flesta momentnycklar har antingen ett gummihandtag av plast eller ett stålhandtag med ett upphöjt grepp. Använd gummigreppet för ökad komfort eller metallhandtaget för ytterligare friktion och kontroll.

Synlighet

Nu kan varje momentnyckelmärke ha olika sätt att visa skalan medan den används eller när den inställda momentstyrkan ställs in. De enklaste hittills är de som levereras med en digital LCD-skärm. Detta betyder dock inte att de analoga inte är tillräckligt bra för användning. Faktum är att det finns ganska många enastående analoga momentnycklar på marknaden som fortfarande kan ge dig en kick för pengarna.

Samtidigt är LCD-momentnycklarna mycket dyrare än de analoga. Därför måste du verkligen överväga din budget på den här.

Hållbarhet

När det gäller hållbarhet bör du leta efter en momentnyckel som kommer att ha en allroundprestanda även efter att ha använts ganska länge.

Du måste fråga, vilka ägandekostnader kommer momentnyckeln med? I det här fallet är det alltid en bra idé att gå efter en momentnyckel som inte kostar dig en förmögenhet när du vill göra några reparationer eller kalibreringar efter att ha använt den en stund.

Enkel användning

Att använda spärrenyckeln bör vara ganska enkel och okomplicerad men här är ett tips om att få en som har en optimal prestandanivå.

En momentnyckel som har ett spärrhuvud är alltid det bästa eftersom det förenklar arbetsbelastningen. En spärr som ingår i din momentnyckel är också kostnadseffektiv och sparar mycket arbete och du får också avsluta ditt arbete dubbelt så snabbt. Ta en titt här för att veta hur man använder en vridmomentnyckel.

Varumärke

Nu när du köper måste du hålla i minnet med momentnyckeln. Det finns några riktigt ansedda märken du kan köpa från som Tekton, Capri Tools, ACDelco, Park Tool, GearWrench och EPAuto. Se till att kontrollera om varumärket ger en garanti för artikeln.

Tillbehör

Det finns många momentnycklar där ute som kommer med ett brett utbud av tillbehör som medföljer dem. Detta inkluderar saker som bärväskor, bitar, förlängningsstänger, kortstorleksadaptrar och mycket mer. Även om sådana tillbehör inte påverkar prestandan direkt, kan du definitivt förvänta dig att de erbjuder en fantastisk totalupplevelse när du använder din momentnyckel.

Garanti

Eftersom momentnycklar används för att dra åt många muttrar och bultar är det viktigt att man får en garanti. Det är därför som byggkvalitet är mycket viktigt att kontrollera. Alla momentnycklar som är gjorda av stål är vanligtvis mycket robusta och erbjuder en fantastisk byggkvalitet. Du kan kontrollera garantin som en momentnyckel erbjuder för att få en uppfattning om dess tillförlitlighet. Detta inkluderar alternativ som 1 års garanti eller 2 års garanti med olika momentnycklar. Vissa av dem har även livstidsgaranti som alltid är bra att ha.

Kvalitet

Detta är nyckeln. Det är meningslöst att köpa en korrekt momentnyckel, men den går sönder. Tänk också om du ska använda momentnyckeln dagligen eller om du är en husägare som kan behöva den ibland. Hur som helst, se till att det kan hålla. Digitala momentnycklar är vanligtvis av hög kvalitet, men momentnycklarna är gjorda av rent stål tenderar att vara robusta och kan ibland till och med vara billigare. Ett av sätten att bestämma momentnyckelns kvalitet är att jämföra den med internationella standarder. Vanligtvis, om en momentnyckel kommer med en garanti, är det ett tecken på att leverantören tror på produktens kvalitet.

Mått

Den här faktorn är viktig eftersom den påverkar vilken typ av jobb du kan göra och hur länge du kan göra dem. Det finns momentnycklar som väger 3 kg och är mer än 56 cm långa. Det betraktas som en skrymmande momentnyckel som kommer att belastas på armen om du arbetar med den under längre perioder, och den avgör också var du kan använda den. Det är alltid bäst att gå efter en lätt och kompakt momentnyckel, men det måste göra jobbet som du vill.

Spärrhuvud

Du bör alltid gå efter en momentnyckel som har ett vändbart spärrhuvud. Det andra viktiga inslaget i spärrhuvudet är riktningen att det mäter vridmoment. De flesta mäter vridmomentet bara medurs, så du bör leta efter de som också kan mäta vridmomentet moturs.

Storlek

När det gäller momentnycklar betyder storleken, eller närmare bestämt, längden. I själva verket bör man ha en kort och lång momentnyckel. Så när ska du köpa en kort och när ska du köpa en lång?

Om du vill arbeta med lager från till exempel bilens nedre delar rekommenderas en längre momentnyckel. Å andra sidan, om du vill använda handtagsfogar och vevar, skulle en kortare momentnyckel vara mer idealisk. Därför blir du säkrare med både en kortare och en längre momentnyckel.

Läs också >>> Häftpistol bäst i test

Tips för momentnyckel

Din momentnyckel är ett precisionsverktyg och inte bara en enkel momentnyckel. Att veta hur man använder och tar hand om det kan göra det till ett av de mest pålitliga verktygen i ditt kit. Här är några enkla tips för att få ut det mesta av en momentnyckel:

 1. Försök att inte släppa momentnyckeln. Om du gör det kan det inte skada verktyget, men det kan kasta bort kalibreringen, vilket kräver att du återställer eller kalibrerar nyckeln för att återställa noggrannheten.
 2. Längden på en momentnyckel är inte slumpmässig. De flesta är balanserade för att hållas halvvägs längs handtaget för optimal effektivitet.
 3. Brytstänger (även kallade fuskstänger och förlängningar) är rör eller andra föremål som används för att artificiellt förlänga en momentnyckel. Dessa kan vara mycket användbara på kompatibla momentnycklar men kan skada oförenliga. Var noga med att undersöka om din momentnyckel är avsedd för fuskstänger innan du försöker använda en.
 4. Momentnycklar är utformade för att slutföra ett jobb, inte för att hantera hela processen. Dra åt klackarna för hand och använd sedan momentnyckeln för att säkra dem. Annars kan du slita på momentnyckeln och hitta dig själv att kalibrera den mycket oftare.
 5. Undvik snabba eller ryckiga rörelser när du använder momentnyckeln, eftersom dessa kan påverka mängden applicerat vridmoment och eventuellt skada verktyget.
 6. Även den bästa momentnyckeln måste kalibreras regelbundet. Kontrollera manualen för att ta reda på om denna period mäts i tid eller antal cykler och hur ofta du måste utföra denna viktiga uppgift.
 7. När du använder en momentnyckel av klick-typ är det nödvändigt att minska vridmomentinställningen innan du förvarar verktyget. Vanligtvis ges rätt inställning av tillverkaren. Det är dock i allmänhet bäst att ställa in momentnyckeln till sitt lägsta värde när tillverkarens inställning inte är känd.
 8. Förvaring ska ske på ett rent, säkert ställe där verktyget inte tränger runt eller kommer i kontakt med smuts och spill.

4 saker att veta om momentnycklar

 • Tillverkare anger ett vridmomentvärde för allt, oavsett om det är ett bakljushus, hjulmutter eller en kritisk komponent som en cylinderbult. Varje komponent måste dras åt ordentligt – men inte överdrivas – för att fungera som designat och hålla så länge som tänkt. Det är därför momentnycklar är så viktiga.
 • Ja, du kan fudge saker när du drar åt fästelementen, det vill säga, hoppa över att använda en momentnyckel eftersom vissa bildelar och system är viktigare än andra. Om du återfäster en del av inredningen som ska vridas till vridmomentgränsen på 12 tum, kan du förmodligen bara gissa och inget dåligt kommer att hända. Men om du gör bromsar, arbetar på ett styrsystem eller drar åt huvudlagerkåporna, med en momentnyckel och följer tillverkarens rekommendationer är obligatoriska.
 • Momentnycklar erbjuds med olika ändar. Dessa inkluderar vanligtvis storlekarna ¼-, 3 / 8- och ½ tum, även om större erbjuds. För många applikationer är en 3/8-tums enhet helt bra. För ökad mångsidighet kommer många momentnycklar också med adaptrar så att de kan användas med olika uttag.
 • Digitala momentnycklar är förmodligen de enklaste att använda. Ställ bara in önskat vridmoment så kommer de att varna dig när du når det beloppet. Det finns några nackdelar, inklusive att de behöver batterier, är mer komplexa och tenderar att vara en touch dyrare än deras analoga motsvarigheter. På baksidan är momentnycklar i balkform otroligt enkla, med i princip inga delar att bryta, men de är mycket mer besvärliga att använda. Skillnaden är klickande momentnycklar.

Vanliga typer av momentnycklar

Det finns olika momentnyckelstilar och storlekar, som alla erbjuder unika svagheter och styrkor som du bör vara medveten om innan du tar upp ett nytt verktyg. De vanliga momentnyckeltyperna inkluderar stråle, avböjningsbalk, delad stråle, glidning, klick, digitalt, utbytbart huvud och mikrometer.

Stråle

En vanlig momentnyckel förlitar sig inte på något annat än nyckelns flex för att mäta graden av vridmoment som utövas på muttern. Denna momentnyckel har en lång balk som fästs på momentnyckelns huvud. Nära handtaget indikerar en skala hur mycket vridmoment du använder. Denna mätning inträffar när du använder kraft på momentnyckeln och strålen böjer sig något och ändrar där den skär varandra. När detta händer läser den nya positionen på vågen nu det aktuella vridmomentet du använder.

Denna design är vanligtvis billig och kräver inte frekvent kalibrering eller underhåll. Det är inte det bästa alternativet för en nybörjare som kanske inte vet hur mycket kraft som krävs för att dra åt ett fästelement. Det är dock ett utmärkt alternativ för en erfaren DIYer eller professionell som kanske inte vill arbeta med den mer populära momentnyckeln i klickstil.

Avböjande stråle

En avböjande momentnyckel använder en princip som liknar en vanlig momentnyckel, förutom att istället för att huvudbommen böjer för att indikera den kraft du använder, rör sig en avböjande balk för att mäta effekten. Denna avböjande balk sträcker sig bakom huvudstrålen för att ansluta till momentnyckelhuvudets baksida. I den andra änden av verktyget, vid handtaget, visar en skala den aktuella kraften som appliceras. Denna skala kan justeras på vissa produkter för att begränsa det maximala vridmoment som momentnyckeln kan tillämpa. Den avböjande vridmomentnyckelns största fördel jämfört med standardmomentnyckeln är att den är mer hållbar, så att du kan använda den under en längre period utan att behöva byta ut verktyget.

Delad stråle

Vridmomentnyckelns delade balkstil är en annan typ av balk. Denna stil ser ut och fungerar nästan identiskt med den avböjande strålstilen. Det fungerar genom att använda två balkar, förutom att den andra balken på detta verktyg bara är delvis fäst i nyckelhuvudet. Den andra strålen löper längs den första men används endast för att mäta vridmomentvredet på handtaget.

Med denna momentnyckelstil kan du vanligtvis ställa in momentgränsen så att du inte behöver oroa dig för överdragning. Det kan också innehålla ett ”klick” -ljud, som med momentnyckeln i klickstil, för att ange när du har nått önskad momentnivå. Den funktionen är emellertid inte standard för alla momentnycklar med delad stråle.

Glidstil

En vridmomentnyckel i glidstil är en av de minst populära konstruktionerna för yrkesverksamma inom bilindustrin. Den har ingen skala eller mätare, så du kan inte övervaka det aktuella vridmomentet som utövas med denna typ av momentnyckel. Du kommer också att ha svårt att hitta en tung version av en glidnyckel som ger samma vridmoment som en vanlig momentnyckel.

Med vridmomentnyckeln får du ett billigt och effektivt verktyg för mindre projekt, som att fixa en cykel. Du kan ställa in denna typ av momentnyckel till en viss vridmomentgräns och när den når gränsen kommer tänderna i huvudet att glida, vilket förhindrar för hårt åtdragning.

Klick

Momentnycklar i klickstil är den mest populära typen av momentnyckel. Denna typ av momentnyckel kan ställas in till en viss vridmomentnivå genom att vrida handtagsbotten för att matcha den önskade inställningen på handtaget. Den är också prisvärd och exakt, men inte lika hållbar som en momentnyckel.

De kallas klickmomentnycklar på grund av det hörbara klick du hör när momentnyckeln når den inställda vridmomentnivån. Klicket är dock bara en indikator, och de flesta momentnycklar i klickstil förhindrar inte för hårt åtdragning av fästelementen.

Digital

Digitala momentnycklar är vanligtvis det dyraste alternativet, med stora, hydrauliska momentnycklar som det enda möjliga undantaget. Dessa momentnycklar kommer förkalibrerade för exakta avläsningar som visas på en digital skärm. Du kanske kan hitta en digital momentnyckel som låter dig förinställa flera momentnivåer så att du snabbt kan växla mellan vardagliga uppgifter med ett knapptryck.

När du når det inställda vridmomentet kommer det vanligtvis att meddela dig med ett ljud, pip, vibrationer, ljus eller någon kombination av dessa larm så att du inte drar åt fästet för hårt. Denna typ av momentnyckel kräver dock batterier, och du kan behöva återgå till noll innan du lagrar den för att förhindra att den behöver kalibreras.

Utbytbart huvud

Den utbytbara momentnyckeln är inte en helt annan typ av nyckel. Det är en klickmomentnyckel som rymmer olika huvuden så att du kan slutföra en mängd olika uppgifter med ett sortiment av fästelement och fästanordningar. Liksom den vanliga klickmomentnyckeln avger denna momentnyckel också ett högt klickljud för att indikera när du har nått ett inställt vridmoment.

Mikrometer

Mikrometrar är en annan underklass av klickmomentnyckeln. De fungerar på samma sätt som vanliga klickmomentnycklar, men har både framåt- och bakåtkapacitet. Denna stil kommer också ofta med en funktion som låter dig ställa in, justera och läsa momentnyckeln utan svårighet. Mikrometernyckeln är dyrare än en standardmomentnyckel på grund av de extra funktionerna. Ändå, om du använder din momentnyckel regelbundet, kommer mikrometern att ge mer exakta resultat och mångsidighet för att bättre kunna ta ditt nästa projekt.

Olika momentnyckelstorlekar

Nedan listas jag de olika typerna av momentnyckelstorlekar som finns:

 • 1/4 ”
 • 3/8 ”
 • 1/2 ”
 • 3/4 ”

¼ ”enhet

Om du ser fram emot att bara arbeta med små nötter, så är det definitivt den storlek du bör välja. Sizes ”-drivstorlekar erbjuder ett lämpligt vridmomentområde för bultar som är mellan 5 och 28 Nm. Den här är en utmärkt ersättning för brytaren och perfekt för att arbeta i trånga utrymmen.

3/8 ”enhet

Det är här du hittar de flesta muttrar och bultar i både bilar, lastbilar och vissa maskiner. Det bästa vridmomentområdet för bilarbete är mellan 20 och 100 Nm. Nu, om du är begränsad till att bara välja en enhetsstorlek för att arbeta med hjul, skulle jag rekommendera att du går till den här 3/8 ″-enheten eftersom den i grunden är en jack of all trades.

½ ”enhet

Vill du fokusera uteslutande på stora muttrar och bultar som du får på motorfästen och upphängningar? Det här är vad du ska gå för. Vridmomentområdet för ½ ”drivstorleken är 40 till 340 Nm, vilket är vad du tycker är lämpligt för de flesta bilarbeten.

¾ ”enhet

Av alla nyckelstorlekar är den här den största och för vanliga applikationer behöver du förmodligen inte en som är så stor i storlek. 2/4 ”-nycklar är endast avsedda för speciella applikationer och så mycket som du inte behöver det dagligen är det viktigt att ha en av dessa likadana.

Hur man använder en momentnyckel

Så här använder du en momentnyckel Enkelt eftersom dessa verktyg kan tyckas använda, även de finaste nycklarna kan lätt missbrukas. Så vad sägs om att vi tittar på några tips som ger dig ett försprång på att effektivt använda en momentnyckel och hjälper dig att undvika fel vridmomentapplikationer?

Steg 1: Använd endast momentnyckeln för att dra åt en bult

Det största misstaget som de flesta gör när de använder momentnycklarna är att använda dem för att lossa en bult. Detta kan tyckas vara möjligt, men det är inte tillrådligt att göra det, om du försöker lösa upp en bult kan du sluta applicera för mycket spänning / vridmoment på momentnyckeln och sluta skada den eftersom verktyget kommer att vara över dess säkerhet tröskel.

Så använd dem alltid för att dra åt bultarna, vare sig det är på dina fordon eller maskiner.

Steg 2: Se alltid upp för klicket

När du ska använda momentnyckeln för åtdragning av fästanordningar som slingmuttrar i fordon som bilar och lastbilar, måste du använda den med största försiktighet om du vill att den ska hålla så länge som möjligt. Vänta alltid med att höra klicket och innan du gör det, en du känner att trycket byggs upp, minska åtstramningstakten och bygg sedan upp trycket långsamt tills du hör klicket.

Steg 3: Lossa alltid upp nyckeln

När du är klar med ditt arbete, gå vidare och varva upp momentnyckeln. Detta fungerar för att ställa in de inre funktionerna till standard. Om du inte rullar av den och förvarar den i detta tillstånd, kommer inte fjäderns tryck att släppas. Det förkortar verktygets livslängd.

Steg 4: Var uppmärksam på laddningspunkten

Momentnyckeln har normalt en laddningspunkt som är markerad. Lastpunkten är i grunden den punkt där momentnyckeln ska hållas och även där trycket ska appliceras. Normalt är momentnyckeln kalibrerad för det tryck den får när den används endast om din hand är i den givna vinkeln. Så, för att få de mest exakta avläsningarna, håll verktyget vid denna punkt eller så nära det som möjligt.

Steg 5: Undvik att gå nära eller över säkerhetsrekommendationerna

Momentnyckeln har ett inställt tröskelvärde för momentkraft. Detta är mängden vridmomentskraft som den kan hantera. När det gäller detta skulle jag rekommendera att du försöker så mycket som möjligt att undvika att gå inom en fjärdedel av detta intervall ofta eftersom om du kommer nära eller når detta, desto mer blir momentnyckelns inre funktion försvagad och sänker dess livslängd.

Läs också >>> Limpistol test

Vanliga frågor om momentnycklar

Varför är en momentnyckel en smart sak att ha i din verktygslåda?

Momentnycklar … nej, de är inte sexiga, men de är superviktiga. Om du planerar att ta itu med bilreparationer är det klokt att ha en av dessa i din verktygslåda. Och den goda nyheten är att alla versioner är mycket prisvärda, enkla att använda och borde vara mycket exakta. Det handlar bara om personlig preferens. Vill du ha en enkel som är lite svårare att använda, föredrar du en klickformad momentnyckel eller är ni alla digitala hela tiden? Verkligen kan du inte gå fel med något av dessa verktyg, men du kan verkligen gå fel genom att inte ha ett.

Finns det några tips till hur man använder en momentnyckel?

En momentnyckel är ett specialverktyg som är avsett för ett huvudsyfte: åtdragning av muttrar och bultar. Det borde absolut inte användas för att lossa, och du kanske till och med vill använda fingrarna för att dra åt muttrarna så mycket som möjligt innan du drar ut momentnyckeln.

Du bör ta hand om alla dina verktyg, men särskilt ett känsligt instrument som en momentnyckel. Alla hårda stötar på momentnyckeln, som att tappa den på marken, även när den förvaras kan resultera i att du måste kalibrera verktyget på nytt.

När du använder en momentnyckel som kräver att du ställer in en viss vridmomentnivå när du använder den, till exempel när du använder en momentnyckel av klickform, ändra vridmomentinställningen till den avsedda nivån innan du förvarar verktyget. Detta hjälper till att hålla enheten tillräckligt kalibrerad när den inte används och håller den längre.

 • Momentnycklar är specialdragningsverktyg som endast ska användas för deras specifika ändamål.
 • Var försiktig när du använder och hanterar momentnyckeln för att bibehålla rätt kalibrering.
 • För att ställa in specifika momentnycklar, som momentnycklar av klick-typ, ska du alltid återställa momentnyckeln till tillverkarens rekommenderade momentinställning innan du förvarar verktyget.

Vad används en momentnyckel till?

En momentnyckel är ett specialiserat åtdragningsverktyg som ofta används i fordonsindustrin. Trots att “momentnyckel” är i sitt namn, bör en momentnyckel aldrig användas för att lossa muttrarna, bara för att dra åt dem.

Hur använder du en momentnyckel?

Du kan använda en momentnyckel för att dra åt muttrarna, men aldrig för att lossa. Om momentnyckeln du använder är av en typ som kräver att vridmomentet ska ställas in, ställ in vridmomentet med den fysiska ratten på handtaget eller det digitala tangentbordet. Placera drivkronan på muttern eller bulten och dra åt tills du når rätt moment, vilket kommer att anges annorlunda för varje typ av momentnyckel.

Hur kalibrerar du en momentnyckel?

För att kalibrera en momentnyckel på egen hand behöver du en bänkskruv, en vikt på 9 kg, ett tunt rep eller en snöre (som rymmer minst 9 kg) och ett måttband.

 1. Mät momentnyckelns längd från den fyrkantiga enheten på huvudet till den exakta punkten på handtaget där du tar tag i nyckeln. Denna linje är vanligtvis redan markerad på en momentnyckel, så du behöver inte uppskatta baserat på din genomsnittliga användning.
 2. Sätt in momentnyckelns fyrkantiga enhet i skruvstädet och dra åt den.
 3. Ställ in momentnyckeln med hjälp av mätningen du gjorde i steg ett och multiplicera den med 20.
 4. Bind en slinga genom vikten på 9 kg med strängen och häng den från slutet av handtaget där du tog din första mätning.
 5. Om du hör ett klick, lyft vikten och för den mot nyckelns huvud. Varje gång du lägger ner vikten, fortsätt flytta den tills den klickar om den klickar.
 6. Om du inte först hör ett klick, dra åt fjädern i momentnyckeln genom att vrida skruven medurs, lyft vikten och sänk den igen för att testa den, upprepa processen i steg fem.
 7. Om du gör det korrekt bör du sluta med ett mycket exakt område på momentnyckeln där vikten kan hänga utan att momentnyckeln klickar.
 8. Mät momentnyckelns längd från fyrkantsdrivningen till den punkt där vikten hänger och multiplicera detta resultat med 9 kg.
 9. Med den information du har samlat in kan du nu beräkna momentnyckelns vridmoment med formeln Ta = Ts x (D1 / D2). Ta appliceras vridmoment. Ts är vridmomentinställning. D1 är avståndet uppmätt i steg 1. D2 är avståndet uppmätt i steg 8.
 10. Med detta nummer kan du multiplicera ditt avsedda vridmoment med skillnaden för att ge dig rätt vridmomentinställning för din specifika momentnyckel.

Vad finns det för olika typer av momentnycklar?

Liksom de flesta mekaniska verktyg finns momentnycklarna i olika typer. Nedan följer några av de vanliga varianterna av momentnyckeln.

Digital

Annars kallas de digitala momentnycklarna, de fungerar på liknande sätt som momentnycklarna på enhetens klick, med den enda skillnaden att istället för att göra ett klickljud, avger de ett pipljud för att indikera att du har uppnått det optimala vridmomentet.

Förutom pipet har de också en digital avläsning av vridmomentet.

Klick

Eftersom den här typen av momentnycklar är det mest föredragna valet för professionell mekanik och garage för fordonsarbete, kan användaren känna och höra ett hörbart klick när vridmomentet appliceras perfekt. Detta är ganska praktiskt eftersom du inte alltid behöver titta på din mätare för att veta att du har nått rätt vridmoment.

Stråle

Det här är den äldsta momentnyckeln i boken och också den enklaste du kan hitta, även om de inte är vanliga idag.

Momentnyckel av stråltyp fungerar på ett sådant sätt att när du vrider på vridmomentet, finns det en balk som böjer sig mot en visuell indikator och allt detta händer i realtid. Detta är det rekommenderade valet för att du inte ser fram emot att använda en momentnyckel ganska ofta. Så det kommer inte att vara ett bra val för tung användning.

Uppsidan med att ha en vridmomentnyckel är att de är mycket billigare än de elektroniska momentnycklarna. De är också rätt val för hemmabruk.

Ska man tänka på noggrannhet när man köper en momentnyckel?

En av de viktigaste aspekterna när du väljer en momentnyckel är hur korrekt den är. För noggrannhet uppfyller de flesta nycklar antingen den internationella noggrannhetsstandarden eller den australiska noggrannhetsstandarden.

Momentnycklarna kommer med en noggrannhetsnivå som är mer än 5% och detta visas för vridmomenteffekten. Tumregeln när det gäller noggrannhet är att ju lägre procentnivån är, desto bättre är produktens noggrannhet.

Behöver man tänka på att köpa ett bra handtag?

Du kommer troligen att ha olja eller fett i händerna när du handlar med en nyckel och det är en bra idé att gå efter en som har lätt att greppa eftersom det annars kan vara ganska frustrerande.

Nu är det bästa handtaget du kan få utan att behöva spendera en förmögenhet antingen ett med ett plast- eller gummihandtag eller alternativt ett metallhandtag som har fått djupa åsar skurna i det. Om du har tur kan du stöta på en modell som har ett ergonomiskt handtag eftersom det ger dig färre problem när du arbetar.

Plast- och gummidelarna för handtag på en momentnyckel ligger antingen nära handtaget eller huvudet och jag rekommenderar att du går efter en momentnyckel som har så lite plast som möjligt. Eftersom detta har du bättre chanser att använda den under lång tid utan att momentnyckeln skadas.

Borde jag tänka på lagring?

Detta, lika viktigt som du på kort tid tycker att det är, förbises i hög grad av de flesta tillverkare och naturligtvis användare.

För att få din momentnyckel att hålla så länge som möjligt bör ett hårt fodral för förvaring vara obligatoriskt. Dessutom, med tanke på att dessa är kalibrerade verktyg, bör det vara en prioritet att alltid lagra dem i ett hårt fall när de inte används.

Varför är en momentnyckel viktig?

Varje bult har en tröskel för täthet. Dra åt en bult för mycket, så riskerar du att den går sönder, medan du inte drar åt den tillräckligt kan orsaka att bulten lossnar eller faller ut. Det är där en momentnyckel spelar in, eftersom den låter dig dra åt en bult med precision.

Momentnyckelmanövrering är enkel. Du justerar en inställning för att avgöra när momentnyckeln har använt ett bestämt vridmoment. När momentinställningen uppnås varnar momentnyckeln dig genom ett hörbart klick, en vibration eller en digital indikator.

Bör jag kontrollera drivstorleken för en momentnyckel?

Du bör också kontrollera drivstorleken för en viss momentnyckel innan du köper en. Detta är viktigt för att säkerställa att du kan passa in de önskade bitarna i din momentnyckel. Du kan hitta drivstorleksalternativ på ½ tum, ¼ tum eller ⅜ tum i olika momentnycklar där ute. Medan en större drivstorlek är gjord för större muttrar och bultar, är mindre drivstorlekar mer idealiska för kompakta applikationer med mindre muttrar och bultar.

Ska jag tänka på momentområdet?

Momentomfånget för en momentnyckel är ganska viktigt att kontrollera. Den berättar vilka momentinställningar som stöds när du använder en sådan momentnyckel. Detta inkluderar alternativ som 15 till 200 Nm eller 70 till 340 Nm. Jämfört med andra alternativ resulterar ett högre intervall i en mer flexibel eller mångsidig momentnyckel. Som du förväntar dig kan detta intervall enkelt justeras med de vridmomentreglage som erbjuds av de flesta momentnycklar.

Varför behöver jag en momentnyckel?

Tänk på att vridmoment är en vridkraft. Det är ungefär som muskeln som du använder för att vrida ett lock från flaskan. Så när du drar åt en bult eller en mutter med en momentnyckel applicerar du vridmoment. Om så är fallet, varför kan vi inte använda fingrarna eller en vanlig metallnyckel?

Med vissa typer av fästelement som vanligtvis används på mekaniska enheter som bilar måste du dra åt den till en viss mängd så att den fungerar ordentligt. Om du drar åt den för mycket eller låter den bara vara lös kan det leda till en subprestanda. I vissa fall kan den mekaniska anordningen slitas ut efter långvarig användning om fästet inte är korrekt.

Det är detta som gör momentnyckeln så värdefull. Det ger dig den mest exakta avläsningen av önskat vridmoment.

Varför är noggrannhet viktigt?

Noggrannhet är möjligen den viktigaste funktionen som du bör tänka på när du köper en momentnyckel. Om momentnyckeln är felaktig kommer det att leda till överdragning och eventuellt brott. De flesta leverantörer tillhandahåller en kalibrering med ± 4% noggrannhet och åtföljer sin produkt med ett kalibreringscertifikat för att bevisa legitimitet. Det är en anständig noggrannhet, och allt nedan är den typ av momentnyckel som du bör överväga.

Ska jag tänka på räckvidd när jag köper en bäst i test momentnyckel?

En nyckels vridmoment avgör vilken typ av jobb du utför. Om en momentnyckel har ett intervall som är lägre än 135 Nm, anses det vara lite. Det begränsar dig från att utföra större jobb. Att ha en momentnyckel med ett litet sortiment är inte alltid en dålig sak eftersom det låter dig göra de mindre jobb som större momentnycklar kan kämpa för att komma åt. En momentnyckel som har ett intervall från 15 till 340 Nm anses vara ett brett sortiment.

Vad är en momentnyckel för cykel?

En momentnyckel är ett verktyg som ofta används för att dra åt fästelementen genom att applicera en fördefinierad nivå av täthet som kallas vridmoment, därav namnet. De flesta fästelement har ett nummer angivet nära fästet. Detta är vridmomentmängden som ska appliceras.

Den huvudsakliga fördelen med en momentnyckel jämfört med en konventionell momentnyckel är att den är mer exakt och exakt. Dessutom är det ett känt faktum att att använda för mycket kraft på ett fästelement kan skada eller deformera den inblandade cykelkomponenten. Det är därför en bra idé att använda den perfekta mängden kraft med ett verktyg som en momentnyckel.

Olika momentnycklar har olika momentområden. Normalt kräver beslag på en cykel ett lägre vridmoment än bilar. Det är därför det är viktigt att välja lämplig momentnyckel för att täcka dina cykelbehov.

Hur fungerar en momentnyckel?

En momentnyckel för cyklar fungerar på samma sätt som en nyckel, med en huvudskillnad – du kan styra spänningen på fästet. Normalt kommer det att finnas någon form av ratt eller nummer som visar hur mycket vridmoment som för närvarande används av momentnyckeln. Detta hjälper dig att veta hur mycket vridmoment som ska användas om du använder det just nu.

Detta kan dock ändras, men metoden för att ändra den beror främst på typen. För klicktyper roterar du en ratt längst ner på handtaget. För stråltyper kan du inte ändra vridmomentet. För digitala typer ändrar du det genom att skriva in önskat vridmomentvärde.

När du drar åt bultarna avger en klickcykel momentnyckel också en klicksignal som indikerar att du måste sluta rotera momentnyckeln. Detta beror på att det önskade vridmomentvärdet redan har tillämpats, och att applicera mer kommer bara att resultera i överdragning.

Varför behöver du en momentnyckel?

Det är inte så att en momentnyckel verkligen krävs, men det är ofta en bra idé att ha detta verktyg. Detta beror främst på riskerna med att använda en vanlig momentnyckel när du drar åt fästanordningar som bultar och muttrar.

Till att börja med finns det en risk för att bultar eller muttrar snäpper eller att komponenten deformeras när du fäster för hårt på ett fästelement. Detta gäller särskilt för kolkomponenter eftersom de är känsliga.

Dessutom, om du applicerar för lite spänning på fästet, kommer det att lossna och kan falla av när din bil byggs upp en avsevärd hastighet.

Eftersom du tekniskt utfört själva kan garantin upphöra att gälla, så det finns också den risken. Därför är det viktigt att du kan kontrollera spänningen på fästelementen. På så sätt kan du undvika lösa bultar och minska risken för hård åtdragning.

Men det betyder inte att en momentnyckel är annorlunda. Du kan också göra ett misstag när du använder ett sådant verktyg, men chansen är mindre. Om du är villig att minska ovanstående risker kommer du att göra det bättre med en dyr och premium momentnyckel.

Vilka är de mest betrodda varumärkena för momentnycklar?

Det finns olika typer av märken som erbjuder en momentnyckel. Vissa täcker en bred produktlinje, medan andra fokuserar på specifika.

Ett exempel på varumärken som erbjuder en bred produktkategori är Tekton och IceToolz. Det här är märken som erbjuder underhållsverktyg, och det händer precis att de hade momentnycklar.

Vilken är den mest exakta momentnyckeln?

Många hemmekaniker missförstår begreppet “noggrannhet” när det gäller momentnycklar. Vanligtvis kommer varumärken att indikera felintervallet eller toleransen och detta varierar vanligtvis från ± 1% till ± 10%. Tanken är att ju lägre felområdet, desto mer exakt är en momentnyckel.

Av den anledningen skulle den mest exakta momentnyckeln i denna granskning vara de med ett felintervall på ± 3%.

Är digitala momentnycklar mer exakta?

Digitala momentnycklar är verkligen korrekta. Många av dem har en tolerans på cirka ± 1%, vilket gör dem mer exakta än momentnycklar. Du ser dock bara digitala momentnycklar som används på bilar. Detta beror främst på att de täcker högre vridmomentområden som inte är lämpliga för till exempel cyklar.

Dessutom kan du stöta på digitala momentnycklar som mäter vridmoment i kilogram-centimeterenheter. Detta visas ofta på en digital display. Du kan också hitta ett minneskort inuti detta verktyg som kan innehålla register över tidigare avläsningar.

Den största nackdelen med digitala momentnycklar är att de är mer ömtåliga än andra typer. Därför måste du vara mer försiktig när du hanterar ett sådant verktyg. De behöver också batterier för att kunna fortsätta fungera, så det kan vara lite dyrt att äga ett. De är faktiskt den dyraste typen av momentnycklar.

Vad ska du inte göra med en momentnyckel?

Det finns flera saker som du inte får göra när du hanterar eller använder en momentnyckel. Precis som hur ett fästelement kan snäppa eller gå sönder när “tar emot” överdriven spänning, kan momentnycklar också ge ut när “ger” för mycket vridmoment. Och av den anledningen bör du inte missbruka det här verktyget, även om det är tillverkat av högkvalitativa material.

Om du till exempel märker att din motorcykels beslag har lossnat ska du inte använda din momentnyckel, speciellt eftersom den kanske är gjord för din cykel. Det är inte en momentnyckel för motorcyklar. Om du gör det kan verktyget skadas, vilket ofta leder till böjning.

Du måste också undvika att använda verktyget när det är vått. Detta kan påskynda momentnyckelns korrosion. Därför bör du inte använda den när det regnar eller på platser med relativt hög luftfuktighet. Det finns andra saker som du inte bör göra för momentnycklar, men de borde vara uppenbara nog.

Hur länge håller en momentnyckel?

Flera faktorer påverkar livslängden på en momentnyckel. Exempel på sådana faktorer inkluderar materialet och typen. Naturligtvis kommer det att vara längre om du använder det som det måste användas och underhåller det ordentligt.

I genomsnitt bör en momentnyckel vara i flera år, med tanke på att den hanteras med rätt vård. Naturligtvis kommer en momentnyckel tillverkad av högkvalitativa material att hålla längre. Dessutom kan det pågå längre eller kortare beroende på typ.

Stråltyper håller längst eftersom de bara består av en del (momentnyckeln). För klicktyper ska du kunna använda den i cirka 2 år. Förinställda typer kommer å andra sidan att vara kortast – cirka 6 månader till ett år. Det är därför som viktiga rekommendationer för nycklar är viktiga så att du kan få en hållbar produkt.

Hur använder jag en momentnyckel?

Som tidigare sagt fungerar momentnycklar annorlunda än konventionella nycklar. Det finns termer som du behöver känna till som kalibrering och vridmoment.

Till att börja med måste du se till att det inte finns något fel innan och efter att du använder momentnycklar. Ingen spricka och inga skador. Efter att ha bekräftat sitt optimala tillstånd, håll verktyget ordentligt i greppet.

Därefter måste du ställa in vridmomentet, även om vissa typer inte kräver att du går igenom detta steg. Varje produkt har olika metoder för att ställa in vridmoment. När du har gjort det måste du fästa förlängaren i huvudet. Sätt i förlängaren när den väl är fäst. Se till att vridmomentet är lämpligt för nämnda fästelement. Vrid nu och vrid tills rätt vridmoment appliceras.

För klicknycklar måste du justera vridmomentet till den lägsta inställningen för att undvika ackumulerad spänning. Dessutom får momentnycklar inte förvaras på platser med relativt hög eller låg luftfuktighet eller temperatur.

Behöver jag mer än en momentnyckel för en cykel?

Ja, om du vill använda alla beslag som finns på din cykel behöver du mer än en MTB-momentnyckel. Särskilt behöver du en liten och stor momentnyckel.

Dessa varianter gäller för olika uppsättningar fästelement eller beslag. En liten momentnyckel är specialiserad på lager som finns i cykelns bas, medan den bästa momentnyckeln för bottenfästen eller kassetter är den större typen.

Är kalibrering viktig för en momentnyckel?

En momentnyckel för cykel måste kalibreras. Det är därför varumärken ser till att berätta att deras produkt är förkalibrerad. Varför? Kalibrering säkerställer noggrannheten hos en momentnyckel. Du förstår, det här verktyget har ett felintervall. Till exempel kan en 5 Nm momentnyckel applicera 5,2 Nm eller 4,8 Nm. Överskottet eller bristen på 0,2 Nm beror på felområdet ± 4%.

Detta felintervall ökar och ökar när det används och blir därmed mindre och mindre exakt. Kalibrering återställer detta felområde så att det återgår till sitt ursprungliga värde. Med det sagt, bör du kunna se varför kalibrering är viktigt. Normalt kalibreras en momentnyckel efter ett års användning eller efter 5000 cykler.

Var ska jag kalibrera min momentnyckel?

Många videor uppmuntrar hemmekaniker att kalibrera sin egen momentnyckel, men vissa glömmer att säga att detta bara är ett alternativ. Det bästa sättet att kalibrera en momentnyckel är fortfarande att skicka den till ett kalibreringslaboratorium. Detta laboratorium bör uppfylla ISO- och DIN-standarderna.

Om detta inte är möjligt för dig, om du är en ivrig gör-det-själv-användare, kan du alltid ta initiativet och kalibrera det själv, men kom ihåg att vara försiktig.

Läs också >>> Lamellfräs bäst i test

Slutsats

I stället för att använda en standardnyckel och gissning kan du med en momentnyckel undvika att dra åt muttrar och bultar under eller över. Alla våra rekommendationer i den här artikeln passar alla budgetar och inkluderar de som kommer med kalibreringscertifikat. På grund av olika muttrar och bultar kan det vara värt att investera i varje storlek på momentnyckeln för att undvika besvikelse. Det är dock värt att notera att vissa tillverkare kan erbjuda en adapter för att justera enhetsstorleken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top