Testresultaten är inne: Topprankade multimetrar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst pennmultimeter

Fluke 179
Ironside IMT6001

Fluke 115 EUR

Fluke 179

Ironside IMT6001

Kyoritsu 1030

Klicka här för att se fler multimetrar.

I en värld där tekniken ständigt utvecklas och förbättras, blir det allt mer viktigt att kunna förstå och kontrollera elektriska enheter.

Det är här en multimeter kommer in i bilden – ett ovärderligt verktyg som gör att vi kan utforska, testa och förstå dessa enheter på ett djupare plan.

Men vilken är den bästa multimetern att investera i? Vad skiljer en bra multimeter från en dålig? Med detta i åtanke har vi testat ett urval av marknadens mest populära multimetrar för att hjälpa er hitta det bästa valet.

Topplista

1. Bäst i test – Fluke 115 EUR

Fluke 115 EUR multimeter

Fluke 115 EUR ger verkligen en skicklig prestanda som en multimeter med sann RMS. Denna multimeter har blivit vårt favoritverktyg för att utföra grundläggande “fungerar/fungerar inte”-tester.

Specifikationer
AutoVolt-funktion: Ja
Skyddsklass: IP 42
Batteri: 9 V
Vikt: 550 g
Mått: 167x84x46 mm

När vi testade det, var vi särskilt imponerade av dess AutoVolt-funktion som automatiskt väljer AC/DC, vilket sparade tid och ansträngning. Dessutom erbjuder den en rad andra användbara funktioner, inklusive diodtest, Lo-Z kapacitans och mätning av växelströmmens faktiska effektivvärde.

En annan stark punkt med Fluke 115 EUR är dess stora display med vit bakgrundsbelysning. När vi testade det i dåligt upplysta områden kunde vi enkelt läsa av mätvärdena tack vare den skarpa bakgrundsbelysningen.

Displayen uppdateras också fyra gånger per sekund, vilket ger snabba och pålitliga resultat.

Även om det är ett högpresterande instrument, var vi lite besvikna över att det endast är klassificerat som säkerhetsklass CAT III 600 V. Detta begränsar lite dess användningsområden, men vi fann att det fortfarande fungerade utmärkt för de flesta av våra behov.

I slutändan skulle vi starkt rekommendera Fluke 115 EUR för alla som behöver en pålitlig multimeter för elektrisk felsökning. Det erbjuder ett brett utbud av funktioner, har en lättläst display och är byggt för att hålla.

Fördelar

 • Automatiskt val av AC/DC
 • Lättläst display med vit bakgrundsbelysning
 • Diodtest, Lo-Z kapacitans och mätning av växelströmmens faktiska effektivvärde
 • IP 42-klassning för damm- och vattenskydd

Nackdelar

 • Begränsad till säkerhetsklass CAT III 600 V

2. Bäst premiumval – Fluke 179

Fluke 179 multimeter

Fluke 179 Multimeter står ut som en mästare när det gäller att hitta och lösa elektriska, elektromekaniska, och uppvärmnings- och ventilationsproblem.

Specifikationer
Max spänning: 1000 V
Max motstånd: 50 MΩ
Frekvens: 100 kHz
Maxi kapacitans: 10000 µF
Mått: 4,3x9x18,5 cm

När vi utförde vårt grundliga test blev vi imponerade av dess enkelhet och användarvänlighet. Den stora skärmen med bakgrundsljus visade sig vara väldigt lätt att läsa, även under mindre optimala ljusförhållanden.

En funktion som direkt fångade vår uppmärksamhet var det integrerade överbelagda skyddet som ger överlägset slagskydd för mätaren. Detta visade sig vara mycket värdefullt under våra tester, eftersom det gav oss förtroendet att använda mätaren i mer krävande miljöer utan att oroa oss för skador.

Fluke 179s förmåga att uppdatera displayen fyra gånger per sekund garanterade snabb och korrekt mätdata under våra tester. Vi uppskattade även den inbyggda sondhållaren som gjorde mätningarna mer bekväma.

En annan imponerande funktion var det medföljande 9V-batteriet, som erbjöd en imponerande livslängd på cirka 400 timmar. Detta är särskilt användbart för långa arbetsdagar utan tillgång till strömförsörjning.

Trots de många fördelarna, såg vi en potential för förbättring. Fluke 179 kunde ha gynnats av en utökad temperaturmätare för att göra den mer mångsidig inom flera användningsområden.

Fördelar

 • Användarvänlig med stor skärm
 • Utmärkt slagtålighet
 • Snabba skärmuppdateringar
 • Lång batterilivslängd

Nackdelar

 • Begränsad temperaturmätningsfunktion

3. Bäst budgetval – Ironside IMT6001

Ironside IMT6001 multimeter

Ironside IMT6001 Multimeter bjuder på en effektiv och välutrustad användarupplevelse. Under våra tester märkte vi snabbt att den här lilla apparaten är mycket mer än bara en vanlig multimeter.

Dess förmåga att mäta både ström och spänning upp till 600V var både snabb och exakt, vilket gjorde våra mätningar både enkla och tillförlitliga.

Specifikationer
Spänning:Upp till 600 V
Resistans. Upp till 2 MOhm
Mått: 138x69x31 mm
Batteri: 1 st. 9 V-batteri
Säkerhet: CAT III

En särskild funktion vi uppskattade var Data Hold-funktionen, som låser mätvärdet på skärmen. Detta var otroligt praktiskt vid flera tillfällen när vi behövde dokumentera eller komma ihåg specifika mätresultat. En annan tilläggsfunktion vi fann användbar var summern, vilken bidrog till förbättrad noggrannhet vid vår användning.

En aspekt av Ironside IMT6001 som utmärkte sig under våra tester var dess tydliga LCD-skärm. Trots multimeterns kompakta storlek var skärmen tillräckligt stor och lättläst, vilket bidrog till en smidig och enkel mätupplevelse.

Trots dess många styrkor fann vi dock att batterilivslängden var en smärre svaghet. Med endast ett 9V-batteri medföljande, fann vi att vi behövde byta ut batteriet mer frekvent än vad vi hade föredragit.

Fördelar

 • Mångsidiga mätfunktioner
 • Data Hold-funktion
 • Tydlig LCD-skärm
 • Kompakt storlek

Nackdelar

 • Begränsad batterilivslängd

4. Bäst pennmultimeter – Kyoritsu 1030

Kyoritsu 1030 multimeter

Kyoritsu 1030 står ut som en pålitlig och kraftfull pennmultimeter, med en design som är utformad för att maximera användarvänligheten. En av de mest noterbara funktionerna som vi märkte under vårt test var att instrumentet kunde användas med en hand.

Detta visade sig vara oerhört praktiskt under arbete i begränsade utrymmen och under moment som krävde samtidig användning av andra verktyg.

Specifikationer
Spänningsmätning: AC/DC
Frekvensmätning: 0-200 kHz
Vikt: 100 g
Batterier: 2 st 1,5V
Väska:Ja

Instrumentets kapacitet att mäta AC/DC-spänning, resistans, frekvens och kapacitans var imponerande. Det automatiska områdesvalet bidrog till snabba och precisa mätningar, medan datahold-funktionen var effektiv för att låsa och lagra våra mätresultat.

Genomgångstestet och diodtestet var också enkla att genomföra, vilket sparade oss mycket tid och ansträngning.

En smart funktion som vi verkligen uppskattade var den inbyggda ficklampan. I svagt belysta miljöer var denna funktion oerhört användbar och ökade vår arbetsproduktivitet.

En liten nackdel var dock att instrumentet använder 1,5V LR44-batterier, vilka vi fann behövde bytas ut oftare än vad vi hade föredragit.

Trots detta, är Kyoritsu 1030 pennmultimeter definitivt ett kraftfullt, praktiskt och användarvänligt verktyg som vi kan rekommendera för alla yrkesverksamma inom elektronik- och elbranschen.

Fördelar

 • Enhandsgrepp
 • Automatiskt områdesval
 • Datahold och diodtest

Nackdelar

 • Frekvent batteribyte krävs

5. Billigast – Gelia CE CAT III

Gelia CE CAT III multimeter

Gelia CE CAT III är en digital multimeter som inte bara imponerar med dess mätförmåga, men även dess utmärkta säkerhetsfunktioner.

Efter omfattande tester kunde vi observera att enheten levererar pålitliga mätningar av spänning, ström, resistans och genomgång med hög precision.

Specifikationer
Drivs av: 2 st AAA
Säkerhetsklass: CATIII 250V
Resistansmätning: 200 O-20 MO
Strömmätning: Likström 2000 A
Typ: Digital Multimeter

En av de mest attraktiva aspekterna av denna produkt är dess användarvänlighet. Funktionerna är lätta att förstå och tillämpa, vilket gör den lämplig för både nybörjare och erfarna tekniker.

Vi uppskattade särskilt summerfunktionen, som varnar användaren med en ljudsignal under genomgångstest, vilket ökar effektiviteten och noggrannheten av resultaten.

När det gäller säkerhet, var vi imponerade av Gelia CE CAT III:s överlastskyddsfunktion, vilket minskade risken för skada på enheten och användaren.

Dock, något vi anser vara en nackdel är att AAA-batterier som krävs för driften av multimetern inte medföljer, vilket kan vara obekvämt för vissa användare.

Trots detta mindre hinder, finner vi att Gelia CE CAT III är en robust, tillförlitlig och säker digital multimeter som är väl värd att överväga för alla som behöver ett mångsidigt mätinstrument.

Fördelar

 • Mäter spänning, ström, resistans och genomgång
 • Utrustad med summer
 • CATIII 250V säkerhetsklass
 • Inbyggt överlastskydd

Nackdelar

 • Batterier ingår ej
 • Bristande kvalité

6. Billig men bra – Extech EX350

Extech EX350 multimeter

Extech EX350 visade sig vara ett mätkraftverk under våra tester, med sin förmåga att mäta en mängd olika parametrar med hög precision.

Denna multimeter, utrustad för att mäta kapacitans, frekvens, intermittensfaktor och impedans, visade sig vara en viktig tillgång vid test av olika typer av elektriska och elektroniska enheter.

Specifikationer
Spänningsdetektor: Ja, beröringsfri AC
Resistansmätning: 0.1 – 4000 Ohm
Vikt: 370 g
Mått: 175x81x48,5 mm
Garanti: 3 år

Vi uppskattade den inbyggda beröringsfria AC spänningsdetektorn med LED-indikator, vilket inte bara ökade säkerheten utan också gjorde det lättare att identifiera när en spänningskälla var närvarande.

Hold-funktionen är en annan funktion vi fann särskilt användbar, eftersom den gör det möjligt att låsa ett mätvärde och referera till det senare.

Enheten har en stor och lättläst LCD-display, vilket vi anser är en betydande fördel, eftersom det förenklar avläsning av mätvärden. Dock, en potentiell nackdel är att enheten, trots att den inkluderar en indikator för svagt batteri, inte varnar användaren i tid för att förhindra avbrott i mätningar.

Sammanfattningsvis är Extech EX350 en mångsidig och tillförlitlig multimeter som erbjuder ett brett spektrum av mätningar med stor noggrannhet. Dess användarvänliga design och praktiska funktioner gör den till ett utmärkt val för både proffs och hobbyister.

Fördelar

 • Mäter kapacitans, frekvens, intermittensfaktor och impedans
 • Inbyggd beröringsfri AC spänningsdetektor
 • Hold-funktion

Nackdelar

 • Svag batteriindikator
 • Plastig

7. Mest exklusiv – Metrahit Energy

Metrahit Energy multimeter

Metrahit Energy erbjuder en närmast överväldigande mängd funktioner, och ger användaren möjlighet att mäta nästan allt som går att mäta.

Den erbjuder kraftfulla egenskaper för att mäta effekt och energi, och även nätanalysfunktioner, vilket gör den unik bland multimeters. Metrahit Energy är utan tvekan en kraftfull enhet som kommer att vara till nytta för proffs inom elteknik.

Specifikationer
Bandbredd: 15Hz-100kHz
Övertonsanalys: Upp till 15:e tonen
IR gränssnitt: Ja
Garanti: 3 år
Minne: 300.000 värden

En av Energy’s mest framstående funktioner är dess förmåga att mäta både effekt och energi. Denna funktionalitet kan räkna ut aktiva, reaktiva och skenbara mätningar, samt effektfaktor.

Energimätningen inkluderar även aktiv, reaktiv och skenbar energi, samt genomsnitt över en anpassningsbar period och maxvärde med tidpunkt.

Detta, kombinerat med dess enkanaliga nätanalysfunktion, gör det till ett verktyg av ovärderligt värde för dem som kräver mer detaljerade mätningar än vad traditionella multimeters kan erbjuda.

Med denna multimeter kan du mäta ström och effekt direkt i ett jordat vägguttag med hjälp av en adapter, vilket gör den oerhört praktisk att använda.

Dessutom har Metrahit Energy även frekvens- och intermittensmätningar, som kan användas för att testa transmissionskablar, vilket gör den till ett mycket användbart verktyg för tekniker och ingenjörer.

Instrumentet har också inbyggda förprogrammerade omvandlingsfaktorer för ett stort antal olika sensorer. Dessa är särskilt användbara när man utför mer komplexa mätningar, eftersom de eliminerar behovet av att räkna ut dessa värden manuellt.

Dessutom är strömmätningen av Metrahit Energy inte påverkad av formen på signalen upp till 100 kHz, vilket ger mer tillförlitliga och noggranna mätningar.

Fördelar

 • Mycket mångsidig med många olika funktioner.
 • Avancerade funktioner för att mäta effekt och energi.
 • Möjlighet att mäta ström och effekt direkt i ett jordat vägguttag.
 • Inbyggda förprogrammerade omvandlingsfaktorer.

Nackdelar

 • Kan vara överväldigande för nybörjare.
 • Kräver ett visst mått av teknisk kunskap för att använda effektivt.

Reflektioner efter multimetertestet: Mät med förtroende

Vårt test av multimetrar har visat att rätt verktyg kan göra en stor skillnad i alla typer av elektriska projekt.

Från grundläggande mätningar till komplexa analyser, erbjuder de bästa multimetrarna pålitlighet, precision och användarvänlighet. Vårt test hjälper dig att hitta den bästa modellen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen