BĂ€sta multimetern 2022 – Test av olika multimetrar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Fluke 113

Uni-T UT210D

Fluke 115 

Uni-T UT132C

Klicka hÀr för att se fler multimetrar.

BĂ€sta multimetern 2022

Behöver du ett bra mÀtinstrument för att kunna mÀta till exempel ström, spÀnning och resistans? DÄ mÄste du köpa den bÀsta multimetern. Med hjÀlp av en bÀst i test multimeter kan du bland annat mÀta och komma fram till varför en elektrisk krets eller komponent inte fungerar. Om du har en egen bra multimeter sÄ kan du göra egna felsökningar innan en elektriker eller servicetekniker mÄste komma dit. Detta Àr vÀldigt bra dÄ problemen ibland kan vara ganska enkla. Du kan alltsÄ förmodligen förstÄ varför det Àr smart att ha en multimeter bÀst i test.

Men det Àr dock ganska svÄrt att köpa den bÀsta multimetern pÄ nÀtet. Detta beror pÄ att dÀr finns sÄ mÄnga olika viktiga saker som man ska tÀnka pÄ. NÄgot som gör köpet svÄrt Àr det faktumet att det finns en massa olika modeller som Àven finns i olika prisklasser. En multimeter kan vara bÄde analog och digital. Det finns Àven affÀrer som tyvÀrr endast skriver om de positiva sakerna. De nÀmner alltsÄ inte nÄgra nackdelar med mÀtinstrumentet för att dÄ sÀljer det sÄ klart bÀttre. Men detta innebÀr Àven att man inte fÄr en klar bild av hur bra mÀtaren faktiskt bra. Man vill ju inte köpa en multimeter som man inte tycker om. Om man inte Àr sÄ insatt kan dÀrför köpet bli ganska svÄrt.

Men det Àr dÀrför som jag hÀr pÄ Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för multimeter. Jag listar Àven de bÀsta multimetrarna som man kan köpa just nu. Det kan bli svÄrt att köpa en multimeter eftersom dÀr finns sÄ mycket som man mÄste tÀnka pÄ. Men genom att anvÀnda och lÀsa igenom min köpguide sÄ kommer det att bli betydligt enklare. Jag har sammansatt den hÀr guiden genom att testa och anvÀnda nÄgra olika bra multimetrar. Jag har ocksÄ lÀst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjÀlp av den hÀr informationen har jag sedan gjort en komplex köpguide. Efter att du har lÀst igenom min köpguide sÄ kan jag garantera att du enkelt kan köpa det bÀsta multimetern.

Köpguide för bÀst i test multimeter 2022

Det Àr alltsÄ ganska svÄrt att köpa den bÀsta multimetern pÄ nÀtet. Det finns nÀmligen sÄ mycket som man mÄste tÀnka pÄ nÀr man köper en multimeter. Men det hela kommer att bli mycket enklare genom att följa min köpguide. Det finns faktiskt nÄgra huvudsakliga faktorer som man mÄste tÀnka pÄ. Det Àr sÄ klart ocksÄ viktigt att du vÀljer utifrÄn dina egna behov. HÀr Àr vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper den bÀsta multimetern 2022:

 • Specifikationer
 • Noggrannhet
 • FrekvensmĂ€tning
 • Energikapacitet
 • Upplösning
 • Impedans
 • TemperaturmĂ€tning
 • GrundlĂ€ggande och avancerade funktioner
 • Analog eller digital
 • Automatiska funktioner
 • Sonder och tillbehör
 • Riktiga RMS
 • Manuell rĂ€ckvidd eller automatisk rĂ€ckvidd
 • RĂ€ckviddsgrĂ€nser
 • Svarstid
 • Transistor
 • SĂ€kerhetsfunktioner
 • IngĂ„ngsmotstĂ„nd
 • Batteritid
 • Automatisk hĂ„llfunktion
 • MĂ„ngsidighet
 • Andra funktioner
 • Pris
 • Kostnadseffektiv
 • Precision
 • Design
 • Enkel att bĂ€ra
 • Uppladdningsbara batterier

Specifikationer

Prestanda för en multimeter bestÀms av dess specifikation. Med specifikation menar vi att förstÄ förmÄgan hos olika typer av multimetrar angÄende dess AC / DC-spÀnning, ström och motstÄnd.

VÀlj en multimeter med CAT-sÀkerhetsbetyg Àn du behöver för att anvÀnda elektriska apparater. Det Àr viktigt att anvÀnda en multimeter som rymmer mer ström Àn vad din strömkÀlla tÄl. Detta förhindrar faror. NÀr du köper multimetrar av hög kvalitet, se till att multimetern mÄste ha sant RMS-vÀrde, lÄg ingÄngsimpedans eftersom detta kan utgöra likströmskomponenter.

Interna sprÀngskydd, höljda banankontakter, breda flÀnsar, isoleringsfack, stor bakgrundsbelysning, automatisk avstÀngningsfunktion, cat ii -iii och ingÄngsskydd Àr ocksÄ viktiga saker och du bör se till att multimetern du köper kan alla testparametrar .

Noggrannhet

Se till att du kontrollerar multimeterns noggrannhet. Noggrannhet Àr i detta fall den maximalt tillÄtna felgrÀnsen som Àr tillÄten vid multimeteravlÀsningar. Se till att multimetern du köper kan testa bÄda typerna av elektrisk ström, vÀxelström (AC).

FrekvensmÀtning

Vissa multimetrar kan mÀta frekvensen och Àven övervaka ström och spÀnning inom ett visst frekvensomrÄde.

Energikapacitet

Det Àr bra att veta energikapaciteten för den krets du tÀnker arbeta pÄ i förvÀg. Detta hjÀlper dig att kÀnna till den maximala övergÄende spÀnningen som din multimeter tÄl utan risk för skada.

Upplösning

Upplösning Ă€r antalet siffror till vilka en signalstyrka kan mĂ€tas. Den representerar förĂ€ndringen i utsignalen som orsakas av liten fluktuering i insignalen. Högre upplösningar gĂ„r pĂ„ bekostnad av ökade tider för att observera exakt mest siffror – efter höger stabiliseras mest vĂ€rde.

Impedans

En digital mÀtare Àr ett kraftfullt verktyg som kan skryta med exakta mÀtningar och vÀldigt lÀtt att lÀsa i den eftersom den har en datalagringsfunktion genom att vÀlja en multimeter som har ett brett spektrum av ingÄngsimpedans. Detta Àr viktigt om du mÀter kÀnslig elektronik. LÀget med lÄg impedans förhindrar spökar.

Vi föredrar att LCD-skÀrmar Àr bakgrundsbelyst som Àr lÀttare att anvÀnda i svagt ljus.

TemperaturmÀtning

Om du behöver Äterkommande övervakningsbehov för termoelement, gÄ till en digital multimeter som har en dubbel funktion för temperaturdifferens. Med den hÀr funktionen kan man ta tvÄ temperaturavlÀsningar samtidigt.

Om du tÀnker pÄ ovanstÄende sju faktorer blir det lÀttare för dig att vÀlja rÀtt multimeter för dina behov.

GrundlÀggande och avancerade funktioner

För bĂ€sta möjliga mĂ„ngsidighet, se till att multimetern du köper kan testa bĂ„da typerna av elektrisk ström, vĂ€xelström (AC) – den ström som flyter genom uttagen i ditt hem – och likström (DC), den elektricitet som finns i batterier. För att kvalificera sig som en multimeter mĂ„ste verktyget dessutom utföra minst tvĂ„ av följande tre grundlĂ€ggande elektriska tester:

 • Ström: Elens flödeshastighet
 • SpĂ€nning: Skillnaden i elektrisk ström mellan tvĂ„ givna punkter
 • MotstĂ„nd: Hur mycket det material som bĂ€r energin, som ledningar, motstĂ„r elektrisk flöde

Förutom att testa spÀnning, motstÄnd och ström, kan avancerade digitala multimetrar ofta testa följande:

 • Kapacitans: Möjligheten att lagra en elektrisk laddning
 • Temperatur: Kretsens fysiska vĂ€rme (ofta i bĂ„de Fahrenheit och Celsius)
 • Frekvens: Graden av elektrisk förekomst (mĂ€tt i hertz)

Analog eller digital

Den klassiska analoga multimetern har en urtavla med en nÄl (som den gamla hastighetsmÀtaren i en bil), och för vissa Àr den hÀr typen av avlÀsning lÀttare att se, sÀrskilt i starkt solljus nÀr siffror pÄ en digital skÀrm kan vara svÄra att dechiffrera . Du hittar inte ett stort urval av analoga mÀtare lÀngre, men de Àr vanligtvis billiga, frÄn 200 till 700 kronor, och de kan utföra de tre grundlÀggande kretstesterna; de har inte förmÄgan att utföra mer avancerade tester.

De flesta multimetrar pÄ marknaden idag Àr digitala och de Àr lite dyrare, allt frÄn 400 till 10 000 kronor eller Ànnu mer, baserat pÄ kvalitet och precision. Vissa digitala multimetrar har en bakgrundsbelyst skÀrm som gör att skÀrmen blir lÀttare att se i starkt ljus, och vissa har en automatisk avstÀngningsfunktion som stÀnger av mÀtaren efter nÄgra minuters anvÀndning.

Automatiska funktioner

Att rÀkna ut det ungefÀrliga omrÄdet för den elektriska strömmen du testar med en manuell omrÄdes-multimeter kan vara en tidskrÀvande process. Om du till exempel vill testa motstÄnd mÄste du först uppskatta strömmen för ungefÀrlig ohm (Ω) genom att vrida ratten till ett specifikt ohmomrÄde och sedan fortsÀtta klicka manuellt tills multimetern ger dig en avlÀsning. En multimeter med en automatisk rÀckviddsfunktion (endast tillgÀnglig pÄ digitala modeller) sparar tid eftersom allt du behöver göra Àr att vÀlja vilken typ av test du vill utföra (spÀnning, motstÄnd eller ström). En multimeter bÀst i test upptÀcker sedan automatiskt rÀtt rÀckvidd genom att skanna igenom alla rÀckviddsalternativ tills den matchar rÀtt rÀckvidd till kretsen och en avlÀsning visas omedelbart.

Sonder och tillbehör

De flesta multimetrar inkluderar en uppsÀttning standardröda och svarta sonder för att utföra grundlÀggande tester, andra kommer med ytterligare krokodilklÀmmor för att fÀsta sonderna till ledningar eller batteripol. Ett magnetfodral eller ett lyftsele Àr ett praktiskt tillbehör som gör det möjligt för anvÀndaren att fÀsta multimetrarna pÄ nÄgot metall, till exempel ett skÄp eller en bils underrede, sÄ att du kan se avlÀsningen och ÀndÄ ha bÄda hÀnderna fria för testning. Dessa klipp, prober och fodral finns ocksÄ i hÄrdvaru- och hemförbÀttringsbutiker.

Riktiga RMS

Den riktiga RMS hanterar mĂ€tning av vĂ€xelström (AC) eller vĂ€xelspĂ€nning. Även om det kan verka som en komplicerad formel Ă€r den ganska enkel. Den mĂ€ter motsvarande likström (DC) för en vĂ€xelströmssignal. Med enklare ord utvĂ€rderar den effektiviteten hos en vĂ€xelströmsvĂ„gsignal. En genomsnittlig svarande enhet anvĂ€nder matematiska formler för att exakt mĂ€ta sinusformade vĂ„gor. Även om den kan mĂ€ta icke-sinusformade vĂ„gor, saknar den precision.

En sofistikerad enhet kan dock leverera noggranna mÄtt pÄ bÄde sinusformade och icke-sinusformade vÄgor. Ett genomsnittligt försök att mÀta vÄgor som Àr förvrÀngda kan vara upp till 40% lÄg och 10% hög i berÀkningarna. NödvÀndigheten för True RMS vÀxte snabbt de senaste Ären eftersom fler och fler elektriska enheter anvÀnder korta signalpulser. Till exempel anvÀnder datorer och VVS-enheter korta pulser.

Manuell rÀckvidd eller automatisk rÀckvidd

NÀr man jÀmför det automatiska intervallet och det manuella intervallet Àr multimetern för automatiskt intervall mycket lÀttare att anvÀnda. Om du Àr nybörjare eller budgetfreak, föredrar du att vÀlja manuell avstÄndsmÀtare.

 • Automatisk avstĂ„ndsmĂ€tare- Anslut enheten till den hĂ€r mĂ€taren och vĂ€lj önskad parameter som du vill mĂ€ta och slĂ„ pĂ„ den för att ta avlĂ€sning / vĂ€rde pĂ„ skĂ€rmen. Det vĂ€ljer sitt intervall sjĂ€lv utan att justera manuellt.
 • Manuell avstĂ„ndsmĂ€tare – Det Ă€r vĂ€ldigt irriterande att anvĂ€nda den hĂ€r manuella mĂ€taren nĂ€r man hanterar mĂ„nga komponenter och vĂ€rden för ett projekt. HĂ€r mĂ„ste du vĂ€lja intervallet sjĂ€lv genom att vrida nob varje gĂ„ng.

Multimeter för automatisk rÀckvidd Àr bÀst och lÀtt att anvÀnda snarare Àn manuellt rÀckvidd. NÄgra fÄ modeller för automatisk rÀckvidd har en knapp för att Àndra rÀckvidden och dÀrmed kan du anvÀnda bÄde manuella och automatiska rÀckviddslÀgen.

RÀckviddsgrÀnser

Vi vet inte vilka parametrar vi behöver för dina projekt. SÄ man bör kÀnna till intervallgrÀnserna innan man köper multimetern. Till exempel, om mÀtaren inte kommer att mÀta ström i milliomrÄde, kommer den inte att mÀta nÄgra sensorströmvÀrden. DÀrför mÄste multimeteromrÄdena tÀcka kraven frÄn bÄde nuvarande och framtida projekt.

HÀr Àr nÄgra rekommenderade intervall:

 • RĂ€ckvidd för motstĂ„nd – 10 Ohm till 20 MOhm
 • StrömomrĂ„de – 10 uA till 10 A.
 • SpĂ€nningsomrĂ„de – millivolt till 600V
 • I vissa fall mĂ„ste du hantera liten kapacitans (inom milliomrĂ„det) med denna mĂ€tare för att mĂ€ta avlĂ€sningen.

Svarstid

Generellt anges att hur snabbare svarstiden Àr, desto bÀttre blir din multimeter. Det Àr praktiskt och anvÀndbart nÀr du analyserar alla kretsar för öppna eller korta situationer. Om din multimeter har lÄngsam svarstid blir det irriterande och tidskrÀvande nÀr du analyserar kretsen.

Transistor

Anslut bara den positiva ledningen pÄ multimetern till Emitter E i transistorn. PÄ samma sÀtt ansluter du den negativa ledningsmÀtaren till transistorns bas (B). För testning av PNP-transistor visar mÀtaren nÄgot spÀnningsfall mellan 0,45V till 0,9V. För en NPN-transistor kan man hitta OL (över grÀns) under testningen.

SĂ€kerhetsfunktioner

SÀkerhet Àr alltid en första prioritet för alla som har att göra med elektroniska verktyg. För dem som vill lÀra sig (nybörjare) hur man mÀter motstÄndsvÀrdena med en liten 5V likspÀnning, vÀlj sedan en billig multimeter dÀr sÀkerhet inte spelar nÄgon roll. Men om du letar efter en professionell multimeter för att mÀta högre vÀrden pÄ DC- eller AC-spÀnningar kommer sÀkerhet att vara deras första prioritet och mÄste följa vissa sÀkerhetsfunktioner, sÀrskilt CAT-sÀkerhetsÄtgÀrder.

Ta en titt pÄ nÄgra av de sÀkerhetsÄtgÀrder som ska följas nÀr du hanterar elektroniska verktyg.

 • Se till att fĂ„ multimetern av bĂ€sta kvalitet frĂ„n en pĂ„litlig tillverkare som Ă€r sĂ€ker att anvĂ€nda.
 • Kontrollera alltid alla sĂ€kringar som anvĂ€nds i mĂ€taren. Om du vill mĂ€ta höga eller lĂ„ga strömvĂ€rden, undvik att köpa en multimeter med glassĂ€kring. GĂ„ efter en multimeter med högkvalitativa kassatsĂ€kringar medan du mĂ€ter strömmen för att göra den sĂ€ker att anvĂ€nda. Om mĂ€taren inte har sĂ€kringar Ă€r den inte alls sĂ€ker att anvĂ€nda, eftersom den spricker och kan ta eld om nĂ„got misstag görs.
 • För det andra, leta efter multimetern med CAT III-klassificering, eftersom den sĂ€kerstĂ€ller att mĂ€taren inte blĂ„ser i hĂ€nderna och dĂ€rmed Ă€r du sĂ€ker, Ă€ven om du kortslutter nĂ€tet av misstag.
 • DĂ„ mĂ„ste du vĂ€lja kvalitetssonder, som till största delen Ă€r gjorda av silikongummi sĂ„ att du kan lĂ€sa sĂ€kert utan att skada dig.
 • Det Ă€r mĂ„ste att veta vilken bra multimeter du ska anvĂ€nda nĂ€r du arbetar med höga spĂ€nningar. Beroende pĂ„ mĂ€ngden strömflöde genom ledaren mĂ„ste man vĂ€lja en enhet, som Ă€r en korsning mellan en klĂ€mmĂ€tare och multimeter.

IngÄngsmotstÄnd

Det kan pÄtrÀffas av anvÀndaren som anvÀnder multimetern för första gÄngen. SÄ lÄt oss veta om det. IngÄngsmotstÄnd Àr det motstÄnd som en multimeter erbjuder till en enhet som ansluter över sonderna. Ju högre ingÄngsmotstÄnd det erbjuder, desto bÀttre blir din multimeter. Generellt betraktas 1MOhm som det bÀsta vÀrdet pÄ multimeterns ingÄngsmotstÄnd.

Batteritid

Man mÄste övervÀga batteritid medan man anvÀnder multimetern regelbundet. Det skulle vara bÀttre att ha en batteritid pÄ cirka 1000 timmar. SÄ, om du vill lÀra dig elektronik genom att anvÀnda multimeter, köp sedan 1000 timmars batteritid (men inte nedan) för bÀsta anvÀndning av digital multimeter.

Automatisk hÄllfunktion

Detta Àr en annan viktig funktion att titta nÀr du köper multimeter. Det gör att du enkelt kan mÀta. Anslut sonderna med bÄda hÀnderna för att lÄta multimeter lÀsa vÀrdena. AvlÀsningarna pÄ mÀtaren kvarstÄr Àven om du inte tittar pÄ skÀrmen (OR) om du tar bort sonderna. Denna funktion hjÀlper dig att arbeta sÀkert med elnÀtet, dÀr man mÄste fokusera pÄ korrekta anslutningar av sonder och dÀrigenom inte röra vid nÄgon kabel av misstag.

MĂ„ngsidighet

Digital multimeter kommer att erbjuda mĂ„ngsidighet i bĂ„de funktionalitet och mĂ€tningar snarare Ă€n grundlĂ€ggande bĂ€st i test multimeter. Till exempel kommer basmultimetern med funktioner som anvĂ€nds för att mĂ€ta likströms- och vĂ€xelström, motstĂ„nd, spĂ€nningar och kapacitans, medan den digitala mĂ€taren erbjuder olika andra tester (som batteritest, diodtest, transistortest och kontinuitetstest) och utför funktioner (som analogt stapeldiagram, autointervall, Ă€kta RMS eller RS ​​- 232 PC-grĂ€nssnitt), vilket gör att den digitala Ă€r mycket mer anvĂ€ndbar Ă€n vanlig multimeter. SĂ„ kontrollera alltid din anvĂ€ndarmanual för en enhet för att vĂ€lja den bĂ€sta mĂ€taren, enligt dina krav.

Andra funktioner

HÀr Àr nÄgra ytterligare funktioner som nÀmns, som du mÄste tÀnka pÄ nÀr du vÀljer digital multimeter.

 • DiodmĂ€tning – Man kan enkelt hitta den hĂ€r funktionen pĂ„ multimetern antingen under diod- eller kontinuitetsfunktionssymbolen. De flesta multimetrar kommer med denna funktion men testspĂ€nningsomrĂ„det Ă€r nĂ€ra 2V. Den bĂ€sta mĂ€taren har testspĂ€nningsomrĂ„de som Ă€r nĂ€ra 4V att mĂ€ta i varje enhet.
 • Summerfunktion – Det Ă€r anvĂ€ndbart för kontinuitetstestning. Detta gör att sonderna inte glider nĂ€r du arbetar med huvudet nedĂ„t, dĂ€r du inte vill lyfta upp huvudet för att se mĂ€taravlĂ€sningen. SĂ„ en enkel summer kommer att ge alla indikationer pĂ„ nödvĂ€ndig kontinuitet.
 • KapacitansmĂ€tare – Denna kapacitans anvĂ€nds för att testa kondensatorer men dess rĂ€ckvidd Ă€r begrĂ€nsat.
 • Sonder – Du borde veta hur mĂ„nga olika typer av ström, din multimeter ska mĂ€ta. Detta avgör om multimetern har en eller flera uppsĂ€ttningar sonder som anvĂ€nds för olika applikationer. Medan vissa av multimetrarna Ă€r speciellt utformade för att mĂ€ta genom kontakt och nĂ„gra andra kommer att ta tag i objektet nĂ€r de mĂ€ter. Vissa typer av sonder kommer att innehĂ„lla SMD-pincett, alligator, krok, temperatur och uttag.
 • FrekvensrĂ€knare – Frekvens Ă€r en viktig parameter som mĂ€ts per meter, sĂ€rskilt för RF-applikationer som skinkradio. Dess noggrannhet Ă€r dock inte att vara underbar och att skicka RF tillsammans med sondledningarna Ă€r inte ett bra alternativ.
 • Funktion för bakgrundsbelysning – Denna funktion ger tydlig visning och visar dĂ€rmed tydlig avlĂ€sning Ă€ven i svagt ljus.

Pris

I allmÀnhet finns digitala multimetrar i ett brett prisintervall som börjar frÄn 100 till 10 000 kronor, beroende pÄ dess band och tillgÀngliga funktioner. Dessutom kommer DMM till högre pris att vara mer hÄllbart och ger exakta resultat jÀmfört med lÄgpris DMM. Till exempel kommer arbetsbÀnkmultimeter att vara dyrare Àn handhÄllen multimeter.

Se till att kontrollera hur ofta du anvÀnder den hÀr enheten och vilka funktioner du behöver. Som om du Àr en tillfÀllig anvÀndare, gÄ sedan till en billigare enhet. Om du planerar att anvÀnda mÀtaren regelbundet, föredrar du att anvÀnda en robust design till dyrt pris.

Kostnadseffektiv

I mÄnga fall bestÀmmer multimeterns stabilitet priset. Men det Àr aldrig alltid sant.

NÀr du tittar pÄ en bÀsta multimeter för hemmabruk bör du inte enbart fokusera pÄ kostnader.

Fokusera istÀllet pÄ de allmÀnna egenskaperna och lÀs de recensioner som kunderna har tilldelat enheten.

Du bör alltid undersöka orsakerna till behovet av att anvÀnda en multimeter och förstÄ det specifika problemet du vill ha en lösning pÄ.

Om du till exempel behöver den bÀsta budgetmultimÀtaren för att bara anvÀndas hemma och inte för professionella ÀndamÄl, behöver du inte köpa en multimÀtare med hög kapacitet för spÀnningsmÀtningsfunktion eftersom du inte behöver anvÀnda en voltmeter för att mÀta högspÀnning.

SÄdana modeller Àr dyra och Àr speciellt utformade för proffs och högspÀnningssystem.

Uppenbarligen finns det begrÀnsningar för en billig multimeter dÀr den kan anvÀndas sÀkert och vilken förmÄga den har.

TÀnk ocksÄ pÄ att multimetrarna bör kalibreras ibland för optimal prestanda.

PÄ grund av detta kanske det inte Àr vettigt att köpa en mycket kostnadseffektiv multimeter som inte kan kalibreras.

VÀlj istÀllet en kalibrerad enhet direkt frÄn fabriken. Detta gör att du kan anvÀnda det mer effektivt och lÀngre Àn förvÀntat.

NÀr du vÀljer en bÀsta multimÀtare efter pris Àr det bÀst att vÀlja en specialmodell eller en som erbjuder de mest grundlÀggande funktionerna för dina behov.

Precision

En mÀtares precision Àr en annan egenskap som man mÄste tÀnka pÄ.

En högkvalitativ mÀtare har i allmÀnhet bÀttre passform och en överlÀgsen finish. Deras sonder Àr vanligtvis isolerade med silikon istÀllet för PVC, vilket finns i modeller av lÄg kvalitet och billig multimeter.

Dessutom kÀnns lÀgesvÀljarna för de högkvalitativa modellerna bÀttre nÀr de roterar; deras blyertspetsar Àr i allmÀnhet skarpare och mer hÄllbara. Det hÀr Àr nÄgra av skillnaderna mellan en multimeter av hög kvalitet och en bÀst i test multimeter av lÄg kvalitet. att ta hÀnsyn till nÀr du vÀljer den perfekta multimetern för dina behov.

Om du arbetar professionellt bör du bara titta pÄ en enhet som kan lÀsa korrekt.

Även om detta inte Ă€r ett stort problem för hemförbĂ€ttringselektronik som anvĂ€nder bra multimeter med verkligt vĂ€rde, behöver du den hĂ€r funktionen om du vill skilja en mĂ€tare som fungerar frĂ„n en felaktig mĂ€tare.

En multimÀtare med hög precision för hemmet Àr bÀttre Àn inte korrekt för kommersiella ÀndamÄl och mer allvarliga uppgifter.

Om noggrannhet Àr en viktig faktor att tÀnka pÄ bör du inte vara nöjd med en multimÀtare som inte tillÄter kalibrering.

Design

En annan intressant aspekt Àr designens kvalitet.

En högkvalitativ mÀtare för hemmabruk har i allmÀnhet bÀttre passform och en överlÀgsen finish. Deras sonder Àr vanligtvis isolerade med silikon istÀllet för PVC, vilket finns i modeller av lÄg kvalitet och billig multimeter.

Dessutom kÀnns lÀgesvÀljarna för de högkvalitativa modellerna bÀttre nÀr de roterar; deras blyertspetsar Àr i allmÀnhet skarpare och mer hÄllbara. Det hÀr Àr nÄgra av skillnaderna mellan en högkvalitativ multimÀtare och en lÄgkvalitativ multimÀtare.

Enkel att bÀra

MultimÀtaren mÄste vara praktiskt utformad, det vill sÀga den Àr lÀtt att bÀra. Det Àr mer vettigt att varje multimeter Àr sÄ bÀrbar som möjligt.

Mindre millimeter Àr lÀtta att hantera och transportera. Ju bekvÀmare du Àr med en praktisk multimeter, desto mer kommer du att anvÀnda den dagligen eftersom den Àr en liten multimeter för hemmabruk.

Uppladdningsbara batterier

Detta Àr inte helt nödvÀndigt men i allmÀnhet vÀljer du en multimeter med uppladdningsbara batterier.

Dessa typer av uppladdningsbara batterier och solmillimeter Àr ekonomiska jÀmfört med de allmÀnt tillgÀngliga multimÀtarna, det Àr vÀrt att övervÀga dem.

LÀs ocksÄ >>> FuktmÀtare bÀst i test

Andra saker att tÀnka pÄ

Ovan har du kunnat lÀsa om de viktigaste sakerna som man ska tÀnka pÄ nÀr man köper en bÀst i test multimeter. Det finns dock en del andra saker som du ocksÄ mÄste övervÀga. Nedan stÄr det vad du ocksÄ ska tÀnka pÄ:

 • SkĂ€rm
 • Byggkvalitet
 • Extra egenskaper
 • DiodmĂ€tningsfunktion
 • RĂ€kningar
 • VarumĂ€rke
 • Garanti och service
 • Kraft

SkÀrm

Helst bör du fÄ en multimeter som har bakgrundsbelysning pÄ skÀrmen. Det Àr ett enkelt men smart tillÀgg som du kan hitta i de flesta budgetvÀnliga alternativ. Dessutom sÀkerstÀller en bakgrundsbelyst skÀrm en mjukare anvÀndarupplevelse eftersom det gör att du enkelt kan lÀsa mÀtningar, Àven i mörkret. Se ocksÄ till att skÀrmen Àr tillrÀckligt stor, med siffrorna som Àr tydligt synliga.

Byggkvalitet

Det vore klokt att spendera dina pengar pÄ en hÄllbar gadget. Det Àr bÀst att inte kompromissa med byggkvaliteten eftersom multimetrar ofta anvÀnds för krÀvande uppgifter pÄ dammiga och robusta arbetsplatser. Ett dÄligt byggt verktyg kan knappast uthÀrda mindre missbruk och kommer inte att kunna motstÄ ett fall, inte ens frÄn lÄg höjd.

Extra egenskaper

Du kan alltid leta efter nÄgot extra nÀr du köper en multimeter, eftersom kompletterande funktioner förenklar driften. Om du behöver hÄlla multimetern nÀra medan hÀnderna Àr ihop, köp en modell med magnetfÀste för sÀker transport. Dessutom kan du ocksÄ leta efter alternativ med en kickstand för handsfree-anvÀndning eller ett intuitivt grÀnssnitt som möjliggör smidig navigering.

DiodmÀtningsfunktion

Du hittar den hÀr funktionen under dioden eller kontinuitetssymbolen pÄ din multimeter. De flesta multimetrar har den hÀr funktionen men problemet Àr att testspÀnningsomrÄdet ligger nÀra 2V. En bra mÀtare bör ha sitt testspÀnningsomrÄde nÀra 4 volt för att mÀta nÀstan varje enhet.

RĂ€kningar

RÀkningarna pÄ multimetern hÀnvisar till hur mÄnga siffror den kan visa. En 50 000 rÀknare kan visa dig en spÀnning pÄ 49,999V. Om den lÀser 50 volt visar den istÀllet 050,00 volt. Om multimetern har ett brett intervall tappar den vanligtvis en siffra frÄn dess noggrannhet. Om du lÀser 500 volt blir det plus eller minus 5 volt, inte plus eller minus 0,1 volt som den kan registrera om spÀnningen Àr 5 volt.

VarumÀrke

VarumÀrke Àr en faktor som vissa mÀnniskor ger mer vikt Àn andra. Ibland spelar varumÀrken helt enkelt vikt för att sÀkerstÀlla att alla dina sensorer, laddare och enheter Àr kompatibla med varandra. OmvÀnt fungerar vissa multimetrar med vilken sond som helst med en banankontakt. Du vill att multimetern ska komma med bra sonder, men en multimeter som sÀljer bra ersÀttningssonder till ett rimligt pris Àr mer attraktiv Àn en som sÀljer mÀtaren billigt och krÀver att du köper en helt ny senare om en nyckelkomponent misslyckas.

Garanti och service

Garantivillkor eller anvÀndbarhet betyder nÄgot för andra; om du har betalat flera tusen för en multimÀtare kan möjligheten att ta den till en lokal leverantör för reparation vara en anledning att köpa en modell framför en annan. Eller sÄ kanske du vill ha en multimeter som lÄter dig byta ut en utbrÀnd sÀkring sjÀlv.

Kraft

En variation pÄ detta tema Àr kraft. Vill du ha en multimeter som anvÀnder allmÀnt tillgÀngliga batterier, drar ström frÄn en strömkontakt eller nÄgon kombination dÀrav? En automatisk avstÀngningsfunktion som sparar batteriets livslÀngd Àr trevligt att ha, men lÀr dig mer om en multimeter innan du köper en med den hÀr funktionen eftersom en enhet som stÀngs av för tidigt Àr ett besvÀr.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta ljusmÀtare

Olika typer av multimetrar

VVS multimeter

Luftkonditioneringsaggregat och vÀrmesystem körs pÄ 220 volt kraftledningar och dÀrför Àr det viktigt att ha en bra multimeter som klarar sÄ mycket kraft. Dessa enheter mÄste vara termoelement. VVS-multimeter-diagnostikverktyg tÄl denna kraft och kan inte fÄ skador om du inte ansluter dem fel. Att testa 220V med en multimeter som inte klarar den mÀngden ström kommer att skada mÀtaren och utgöra en stor fara för operatören.

Automatisk digital multimeter

Dessa Àr multimetrar som inte behöver ringas upp nÀr man letar efter motstÄnd hos ett motstÄnd. Normalt mÄste du ansluta din mÀtare till motstÄndet och börja söka tills du hittar rÀtt intervall; det Àr dÄ du fÄr lÀsningen.

Denna fordonsmultimeter eliminerar detta besvÀr och söker efter det exakta rÀckvidden pÄ egen hand. Det Àr praktiskt, men detta bör inte vara din huvudprioritet.

Förutom att testa spÀnning, motstÄnd och ström kommer avancerade digitala multimetrar ofta med möjligheten att testa de flesta funktioner.

Fluke multimeter

Dessa Àr digitala enheter som Àr byggda för att klara grov behandling. De Àr utformade för att ge vattentÀt och tÄl hög luftfuktighet, chock och farliga droppar. Du kan anvÀnda en Fluke-multimeter för att kontrollera batterier precis som vanlig multimeter för hemmabruk. De erbjuder dock mÄnga fler tjÀnster; du kan anvÀnda den för att överföra information till skrivbordet eller mobiltelefonen.

Detta innebÀr att om du hittar en farlig situation som mÄste behandlas kan du placera detta diagnostiska verktyg inom ett mÀtavstÄnd och ta avlÀsningar frÄn din telefon. Med data lagrad pÄ din telefon kan du skicka den till en elektriker eller medarbetare.

Analog multimeter

Hur mÄnga saker kan en digital elektrisk multimeter mÀta

Det finns tvÄ typer av multimetrar, digital och analog multimeter. Analoga multimetrar Àr baserade pÄ mycket Àldre elektrisk teknik. Analog multimeter representerar en kontinuerlig avböjning av en pekare vÀrdet pÄ effektmÀngden som mÀts.

 • Analog enhet Ă€r som en analog klocka
 • Analoga multimetrar innehĂ„ller en mikroammeter.
 • Analog multimeter mĂ€ter arbetscykeln, strömmen, spĂ€nningen och motstĂ„ndet.
 • De Ă€r tillgĂ€ngliga för att mĂ€ta transistorer och kondensatorer. De faktiska motstĂ„nden för dessa multimetrar beror pĂ„ den kĂ€nslighet och det valda intervall
 • Analoga mĂ€tare har förmĂ„gan att hantera omedelbara förĂ€ndringar
 • Analoga mĂ€tare Ă€r att de vanligtvis Ă€r begrĂ€nsade till lĂ€sförstĂ€rkare, volt och ohm
 • Analoga mĂ€tare har en mycket lĂ„g ingĂ„ng
 • Analoga mĂ€tare gĂ„r inte sönder sĂ„ ofta
 • De analoga multimetrarna ger nolljusteringar.
 • Analog multimeter ger en kontinuerlig avböjning av pekaren

Digital multimeter

De flesta multimetrar pÄ marknaden idag Àr digitala. Detta Àr en elektronisk multimeter som har en digital decimaldisplay som LCD-skÀrm. MÀtningen visas med analog till digital omvandlare. För varierande spÀnningsmÀtning hÄller en stÄngkrets strömprovet innan ett nytt sampel mÀts och visas. Vissa har en automatisk avstÀngningsfunktion.

Den digitala multimetern har fyra komponenter – display, knappar för att vĂ€lja olika funktioner, ratt (eller vridomkopplare) för bestĂ€mning av mĂ€tvĂ€rden (förstĂ€rkare, ohm, volt) och ingĂ„ngsuttag för testledningarna. Digitala multimetrar Ă€r mer exakta Ă€n analoga multimetrar. Analog multimeter med lĂ€gre ingĂ„ngsimpedans Ă€n en digital multimeter.

Notera; för att underlÀtta lÀsningen Àr digitala multimetrar bÀst och mer exakta. Om du dessutom missbrukar eller anvÀnder en analog enhet under lÄng tid i svÄrt skick kan du skada dess pads och noggrannhet. Dessutom ansamlas fukt inuti klockplattorna och skadar ratten.

Digital multimeter kan i stort sett delas in i fyra huvudkategorier:

 • Kategori I
 • Kategori II
 • Kategori III
 • Kategori IV

Varför du ska ha en multimeter bÀst i test

Multimetrar Àr nödvÀndiga för alla elektriska arbeten; frÄn att byta en kopplingsbox till att installera en takflÀkt, med hjÀlp av en multimeter kan du avgöra om strömanslutningen Àr bra eller inte.

Multimetrar Àr utformade för att mÀta tre centrala element av elektrisk energi; förstÀrkare, ohm och volt. För att mÀta elektrisk energi finns det tvÄ trÄdkablar i en multimeter; rör dem till exponerade kraftledningar, och de ger dig avlÀsningar som du kan anvÀnda för att hÀrleda mÀtningar. Dess knappar eller rattutrymme avgör vilken energi du mÀter rÀtt intervall.

Utan att kÀnna till dessa mÀtningar kan du riskera eldsvÄda.

HÀr Àr tre stora fördelar med en digital multimeter;

De erbjuder en automatisk avlÀsningsskÀrm

Med en multimeter blir det lÀttare att ta och mÀta avlÀsningar eftersom dess utdata vidarebefordras automatiskt i siffror genom en sju-segmentskÀrm, till skillnad frÄn analoga multimetrar som krÀver en nÀrmare titt pÄ skalorna nÀr du behöver lÀsa vÀrdena. En digital multimeter Àr snabbare och har ingen risk för mÀnskliga fel, sÀrskilt för personer med dÄlig syn, till skillnad frÄn analoga enheter.

Vi föredrar att vÄr LCD-skÀrm Àr bakgrundsbelyst LCD, vilket gör dem lÀttare att anvÀnda i svagt ljus.

De ger dig riktiga resultat

Vanligtvis ger en digital multimeter mer exakta mÀtningar Àn de analoga multimetrarna eftersom den kan ge enkel avlÀsning med upp till fyra decimaler. analoga multimetrar visar inte decimaler. NÀr det gÀller fluktuationer betraktas alla vÀrden som ligger inom fluktuationerna som giltiga.

Har automatiska polaritetsfunktioner

Digital multimeter kan ocksÄ lÀsa negativa vÀrden, sÀrskilt nÀr det gÀller spÀnning. Genom att placera testproberna i motsatt polaritet kommer de att ge en negativ effekt. Detta Àr ett annat omrÄde dÀr digitala enheter blir fördelaktiga Àn analoga multimetrar, eftersom placering av sonder i motsatt polaritet kan fÄ den senare typen att bryta.

Digital eller analog multimeter

Digital multimeter

En digital multimeter (DMM) Àr ett verktyg som anvÀnds av tekniker inom den elektriska industrin, för att mÀta olika vÀrden, sÄsom ström, motstÄnd och spÀnning. Dessa enheter ersatte nÄlbaserade analoga mÀtare och gav en helt ny aspekt av noggrannhet och precision för testning. DMM: erna Àr mer tillförlitliga och har mer impedans.

Digitala multimetrar kombinerar flera testfunktioner i en enhet. Medan du skulle behöva mÄnga mÀtare för enstaka uppgifter om du till exempel vill testa spÀnning och motstÄnd pÄ en produkt, kan du anvÀnda en enda digital mÀtare för att kontrollera dessa mÀtningar.

Dessa enheter innehĂ„ller ofta avancerade funktioner för tekniker som behöver specialiserade instrument. Framsidan av en digital mĂ€tare har fyra komponenter – display, knappar för att vĂ€lja olika funktioner, ratt (eller vridomkopplare) för bestĂ€mning av mĂ€tvĂ€rden (förstĂ€rkare, ohm, volt) och ingĂ„ngar för testledningarna.

Ledningarna Àr tvÄ isolerade ledningar som ansluts till enheten och fungerar som ledare frÄn objektet som testas till mÀtaren. Den röda ledningen Àr för positiv och den svarta Àr för negativ.

Termen “upplösning” har inget att göra med antalet pixlar, i detta fall! Den beskriver kĂ€nsligheten hos en viss enhet. Genom att kĂ€nna till en mĂ€tares upplösning kan en tekniker avgöra om det Ă€r möjligt att upptĂ€cka en liten förĂ€ndring i signalen.

Till exempel, om en enhet har en upplösning pÄ 5 mV pÄ 20 V-omrÄdet, betyder det att du kan upptÀcka en förÀndring pÄ 5 mV nÀr du lÀser 1 V. Om du har svÄrt att förstÄ begreppet upplösning, tÀnk pÄ det som multimeterns kÀnslighet.

Moderna DMM har vuxit och utvecklats avsevÀrt vad gÀller kÀnslighet och precision sedan de lanserades pÄ marknaden för flera decennier sedan. NÀr kravet pÄ noggrannhet vÀxer Àr det mycket mer meningsfullt att anvÀnda en digital mÀtare istÀllet för en analog.

De flesta moderna DMM-apparater ger mycket mĂ„ngsidighet. Du kan till exempel stĂ€lla in intervallet antingen manuellt eller automatiskt – det Ă€r upp till dig. Funktionen för automatisk rĂ€ckvidd sparar mycket tid och besvĂ€r eftersom du inte behöver kĂ€nna till det faktiska omrĂ„det sjĂ€lv – enheten gör det Ă„t dig.

Analog multimeter

Även om digitala multimetrar lĂ„ngsamt tar över marknaden Ă€r analoga enheter fortfarande mycket relevanta och anvĂ€ndbara av nĂ„gra skĂ€l. Den första skillnaden mellan dessa tvĂ„ typer Ă€r hur de levererar avlĂ€sningar. De analoga multimetrarna har en nĂ„l som svĂ€nger över den kalibrerade skalan, medan den digitala modellen har en LED-skĂ€rm.

En av fördelarna med analoga multimetrar Àr att de ger resultaten mycket snabbare Àn digitala. Bristen pÄ fördröjning hjÀlper sÀrskilt elektriker som kontrollerar kontinuiteten hos flera ledningar samtidigt. De som vill mÀta övergÄende spÀnning kommer ocksÄ att uppskatta de momentana avlÀsningarna.

Dessutom bryts inte analoga enheter lika ofta som deras digitala motsvarigheter. PĂ„ grund av bristen pĂ„ kĂ€nslig elektronik (frĂ€mst LED-displaykomponenter) erbjuder analoga multimetrar hĂ„llbarhet och – viktigast av allt – konsistens och precision.

Även om du köper den dyraste produkten pĂ„ marknaden, om den inte levererar korrekta och exakta uppgifter, Ă€r det inte mycket nytta. DĂ€rför föredrar mĂ„nga anvĂ€ndare fortfarande analog över digital.

Eftersom en analog mÀtare har en nÄl och en spole som representerar sina avlÀsningar kan den vara mycket kÀnslig och kÀnslig för vibrationsstöt. SÄ medan digitala mÀtare kan ta nÄgra stötar och trÀffar, Àr analoga mÀtningar ganska kÀnsliga för vibrationer, vilket kan leda till att antingen dem gÄr ur kalibrering eller helt skadar spolen och nÄlen. Du kan dock lindra problemet genom att skydda enheten i ett plast- eller gummihölje, Àven om det bara Àr en förebyggande ÄtgÀrd och inte garanterar absolut motstÄnd och immunitet mot fysisk skada.

NÀr det gÀller lÀsbarheten Àr de digitala multimetrarna mycket enklare. Displayen pÄ en analog mÀtare bestÄr av olika skalor med olika vÀrden. Om du inte vet rÀtt sÀtt att lÀsa vÀrdena blir det svÄrt att anvÀnda mÀtaren. Med digitala mÀtare Àr det ganska enkelt eftersom du fÄr ett nummer sÄvÀl som mÄttenheterna. Bristen pÄ decimaler Àr ocksÄ ett vanligt problem för analoga enheter. Det kan vara ganska utmanande att bestÀmma vÀrdena under noll pÄ en analog enhet.

Grunderna med en bÀst i test multimeter

MĂ„nga anser att dessa enheter Ă€r komplicerade och för komplexa att hantera. Men lĂ„t inte de fina knapparna och knapparna lura dig, det Ă€r en ganska enkel enhet. NĂ€r du har anvĂ€nt den ett par gĂ„nger kommer du snabbt att fĂ„ tag pĂ„ det. Allt du behöver veta Ă€r att ta hand om din sĂ€kerhet, och det Ă€r det. Den grundlĂ€ggande definitionen av en multimeter Ă€r enkel – det Ă€r ett verktyg som kombinerar flera funktioner, som en voltmeter, ohmmeter och amperemeter.

Terminologin – AC och DC

AC stÄr för vÀxelström. Det fungerar pÄ principen att en elektrisk laddning byter riktning regelbundet, cirka 60 gÄnger per sekund. Det Àr strömmen som levereras till ditt hushÄll och fÄr dina ljus att lysa starkt.

DC stÄr för likström, i vilken el bara gÄr i en riktning. Denna typ av ström anvÀnds frÀmst i enheter som körs pÄ batterier. Till exempel körs elektroniken i din bil pÄ DC pÄ grund av bilbatteriet.

En bÀst i test multimeter kan mÀta bÄde DC- och AC-strömmar.

Symbolerna pÄ en multimeter

Det finns mĂ„nga typer av multimetrar pĂ„ marknaden idag – priset kan variera frĂ„n 100 till 10 000 kronor. För att hĂ„lla sakerna enkla kommer vi dock att uppmĂ€rksamma de mest grundlĂ€ggande dĂ€r ute.

De flesta mÀtare du ska anvÀnda har tre primÀra sektioner:

 • SpĂ€nning
 • Ohms
 • AC-mĂ€tning

SpÀnningssektionen anvÀnds för att mÀta den elektriska potentialens skillnad, och i de flesta enheter varierar den frÄn 200 millivolt till 600 volt.

Ohm anvÀnds för att mÀta motstÄndet hos el. Ju högre avlÀsning, desto mer motstÄnd har en sladd, vilket betyder att det Àr svÄrare för elen att strömma genom den.

Den tredje symbolen Àr för AC. Detta avsnitt gÄr frÄn 200 milliampere till 600 volt.

TvÄ ledningar ingÄr i varje enhet, en svart (negativ) och röd (positiv).

Avancerade funktioner

Som vi sa finns det mÄnga olika digitala multimetrar pÄ marknaden just nu, och mÄnga av dem Àr ganska grundlÀggande. Det finns dock ocksÄ nÄgra med avancerade funktioner.

Om du Àr en amatör behöver du förmodligen inte dessa funktioner mycket. Det Àr faktiskt alltid en bÀttre idé att undvika att köpa nÄgot bara för att det Àr dyrare eller har fler funktioner, sÀrskilt om du inte vet hur du anvÀnder dem eller om du helt enkelt inte behöver sÄ mÄnga.

Avancerade multimetrar kan ocksÄ mÀta kapacitans, frekvens, temperatur och tryck. NÀr du köper en enhet mÄste du övervÀga de funktioner och mÀtningar du behöver, inte bara i nuet utan ocksÄ i framtiden.

Mer avancerade funktioner, som bara finns i avancerade mÀtare, kan inkludera en grafisk skÀrm som visar AC-mÀtningar i realtid. Denna funktion kan anvÀndas för att identifiera oegentligheter i vÄgsignalen.

En dataloggfunktion kan ocksÄ hittas i moderna multimetrar. Detta gör att du kan övervaka och lagra de uppmÀtta uppgifterna under en lÀngre tid.

Vissa enheter kan ocksÄ innehÄlla ett lÄgpassfilter som anvÀnds för felsökning av motorenheter. Detta filter blockerar oönskade spÀnningar över 1 kilohertz vid mÀtning av frekvens eller vÀxelspÀnning.

LÀget med lÄg impedans förhindrar att spÀnningar mÀts, vilket möjliggör mer exakta mÀtningar och exakta avlÀsningar.

Sist men inte minst kan vissa avancerade mÀtare innehÄlla en kompensationsfunktion (Smart Ohm) som ocksÄ ger bÀttre noggrannhet under vissa förhÄllanden. Denna funktion testar motstÄnd med tvÄ olika strömmar applicerade för att avgöra om det finns nÄgra förskjutningsspÀnningar i ingÄngskretsen.

Om du behöver nÄgon av dessa funktioner, kolla in hela vÄrt utbud av produktrecensioner och hitta en mÀtare som passar dina exakta krav.

För- och nackdelar med multimetrar

Fördelar

Digitala multimetrar ger högre noggrannhet jÀmfört med analog mÀtare nÀr du gör mÀtningar. De vanliga digitala multimetrarna ger en noggrannhet pÄ 0,5% likspÀnning medan bÀnkmultimetern ger 0,01%. HÀr Àr nÄgra fördelar med digital multimeter. LÄt oss ta en titt pÄ det för att veta vilka fördelar det har.

 • Den digitala multimetern ger mer exakt avlĂ€sning Ă€n analoga multimetrar.
 • Det minskar interpolations- och lĂ€sfel.
 • Auto-polaritetsfunktionen förhindrar vissa problem som uppstĂ„r vid anslutning av multimetern till kretsen vid testning med fel polaritet.
 • Parallaxfel elimineras. Om pekaren pĂ„ en analog mĂ€tare ses frĂ„n olika vinklar fĂ„r du ett annat vĂ€rde. Detta kallas parallaxfel. Men en digital multimeter visar exakta resultat genom att rensa problemet.
 • DMM visar resultat i inga rörliga delar. Detta gör dem fria frĂ„n slitage och stötar.
 • LĂ€shastigheten ökas i denna DMM varför eftersom det Ă€r lĂ€tt att lĂ€sa av mĂ€tningarna.
 • De analoga multimetrarna ger nolljustering medan i digital mĂ€tare krĂ€vs ingen nolljustering.
 • Med ankomsten av integrerade kretsar kommer kostnaden, storleken och effektbehovet för den digitala multimetern att minskas.
 • Digital utgĂ„ng Ă€r lĂ€mplig för inspelning, bearbetning och anvĂ€nds för att öka utbudet av datorstyrda applikationer.
 • Du kommer att fĂ„ noggrannhet i digital avlĂ€sning pĂ„ LCD-display pĂ„ DMM men man kan göra misstag nĂ€r man lĂ€ser skalan i analog multimeter.
 • Digital mĂ€tare anvĂ€nds ofta för att testa kondensatorer, kontinuitet, transistorer och dioder. NĂ„gra avancerade modeller mĂ€ter ocksĂ„ frekvensen.
 • DMM erbjuder automatisk rĂ€ckviddsfunktion som hjĂ€lper till att vĂ€lja olika mĂ€tomrĂ„den för att förhindra skada pĂ„ mĂ€taren, om anvĂ€ndaren valde nĂ„got felomrĂ„de.
 • Mindre belastningseffekter kommer att orsakas pĂ„ kretsarna medan den testas med DMM.
 • NĂ„gra avancerade modeller av DMM levereras med mikroprocessorer, som hjĂ€lper till att lagra avlĂ€sningen för framtida referens.
 • Den digitala har en hög ingĂ„ngsimpedans och den bĂ€rbara lĂ„ter dig enkelt bĂ€ra den till var som helst.

Nackdelar

Precis som sÄ mÄnga fördelar har en digital multimeter nÄgra nackdelar som nÀmns nedan.

 • Det registreras som ett fel, om det hittar fluktuationer eller transiter.
 • LCD-skĂ€rmen beror pĂ„ nĂ„gon extern strömkĂ€lla eller batteri. Om batteriet Ă€r lĂ„gt blir skĂ€rmen svag och det gör det svĂ„rt att lĂ€sa.
 • DMM ansiktsspĂ€nningsbegrĂ€nsningar. Om spĂ€nningen överstiger det maximala omrĂ„det kommer multimetern att skadas.
 • DMM Ă€r inte lĂ€mplig för att justera stĂ€mningskretsarna eller toppinstĂ€llbara svar.
 • Det Ă€r dyrt pĂ„ grund av höga tillverkningskostnader.

Anledningar till att anvÀnda en digital multimeter

 • En digital multimeter Ă€r mer exakt Ă€n dess analoga motsvarigheter.
 • För analog, om du ser pekaren frĂ„n en viss vinkel, kan du fĂ„ ett annat vĂ€rde. Men med digitala ger numerisk display lösningen pĂ„ detta problem.
 • Digitala multimeterskĂ€rmar saknar rörliga komponenter och dĂ€rför Ă€r de mindre benĂ€gna att skada och stöta fel.
 • Den digitala multimeterlĂ€shastigheten har förbĂ€ttrats för snabbare och enklare lĂ€sning. Den digitala multimeterlĂ€shastigheten har förbĂ€ttrats för snabbare och enklare lĂ€sning.
 • Med moderna och förbĂ€ttrade processorer mĂ€ter den spĂ€nning med mer effektivitet.
 • Digitala kan svara pĂ„ frĂ„gan om hur man testar ett kretskort och kan övervaka mĂ€tarens belastningspĂ„verkan pĂ„ kretsarna som testas.
 • En digital spĂ€nningsmĂ€tare Ă€r till hjĂ€lp för testning av kondensatorer, transistorer och dioder.

GrundlÀggande information om multimetrar

SÄ innan vi gÄr mycket vidare för att bestÀmma vilken multimeter som ska köpas, lÄt oss börja med att utforska grunderna för bra multimeter med mÀtningsspÀnningar. Bredvid kontroll av kontinuitet Àr mÀtning av spÀnning den vanligaste uppgiften du gör med din multimeter.

MÀta DC-spÀnning

Innan du kan mÀta spÀnningen mÄste du se till att din mÀtare Àr korrekt konfigurerad. Börja med kablarna, se till att den svarta ledningen sitter i uttaget mÀrkt COM eller COMMON. DÀrefter placerar du den röda sonden i kontakten mÀrkt spÀnning. Du löper den höga risken att skada din mÀtare, eller Ätminstone att slÄ en sÀkring i din mÀtare om du anvÀnder fel jack.

StÀll sedan ratten för att mÀta likspÀnning. LikspÀnningsikonen Àr vanligtvis en V, följt av en hel linje över en streckad linje.

För att fÄ en spÀnningsavlÀsning, stÀll in den svarta sonden pÄ batteriets GND (eller -) pol. Rör vid den röda sonden till plus- (eller +) terminalen pÄ samma batteri. Du bör fÄ en spÀnningsavlÀsning av batteriet. Om det Àr ett 9V batteri och fulladdat ser du cirka 9 volt pÄ skÀrmen.

VÀnd nu ledningarna. Rör istÀllet den svarta sonden mot den positiva terminalen och den röda sonden mot den negativa terminalen. Du borde fÄ en negativ avlÀsning pÄ din multimeter! Det Àr sÀkert att vÀnda mÀtproberna och kommer aldrig att skada mÀtaren eller enheten du kontrollerar. Faktum Àr att det Àr ett bra sÀtt att rÀkna ut polaritet nÀr du terminalerna inte Àr markerade pÄ en tavla!

MÀta AC-spÀnning

StÀll ratten pÄ AC-spÀnningsinstÀllningen. VÀxelspÀnningsikonen pÄ en bÀst i test multimeter representeras vanligtvis av en V ~. Precis som vid mÀtning av likspÀnning, anslut den röda ledningen till kontakten mÀrkt Voltage. Tryck pÄ sonderna till den vÀxelströmskÀlla som du vill mÀta. Du kan sÀtta in ledningarna i ett vanligt AC-uttag i ditt hem. SÄ lÀnge du inte rör vid sondens metalldelar eller kortsluter Àr det helt sÀkert att göra. I Nordamerika bör du fÄ en avlÀsning pÄ cirka 120 volt.

MÀta motstÄnd

De flesta multimetrar delar samma uttag för spÀnning och motstÄnd. Se till att den röda ledningen i uttaget mÀrkt ohm för motstÄnd om din mÀtare har ett separat uttag och stÀll sedan ratten till motstÄndsinstÀllningen. MotstÄndsinstÀllningen ser ut som Ohm-symbolen.

Det finns ingen polaritet involverad i motstÄnd sÄ du kan röra antingen ledningen till endera Ànden av kretsen, komponenten eller motstÄndet du vill mÀta. MotstÄndsvÀrdet i ohm visas pÄ skÀrmen.

Kontroll av kontinuitet

Kontinuitet innebÀr att det finns en bra koppling mellan tvÄ punkter i kretsen. Som med ovanstÄende spÀnning och motstÄnd anvÀnder de flesta mÀtare samma spÀnnings- / motstÄndskontakt för kontinuitet. Placera den röda ledningen i uttaget för kontinuitet och vÀlj sedan kontinuitetsinstÀllningen pÄ din multimeter. Kontinuitetssymbolen kommer att se ut som en diodsymbol.

Det bÀsta sÀttet att testa kontinuitetsfunktionen Àr att beröra sonderna tillsammans. Detta kommer att fÄ multimetern att pipa, vilket indikerar att kontinuiteten Àr bra. Du kan anvÀnda kontinuitetsfunktionen för att kontrollera om kablar bryts eller spÄr bryts pÄ kretskort. Detta Àr ett fantastiskt felsökningsverktyg och Àr förmodligen den vanligaste anvÀndningen av multimetern av de flesta hemmahobbyister.

MÀta ström

De flesta multimetrar kommer att krÀva att du flyttar din röda ledning till AMPS-anslutningen för att mÀta ström. MÄnga multimetrar har tvÄ. Den första kontakten Àr för strömmar upp till 10 ampere och den andra Àr för strömmar upp till 400 milliampere. Du kommer troligen att börja med 10 ampere jack. Om du tycker att du mÀter nÄgot under 400ma och behöver mer noggrannhet kan du helt enkelt flytta ledningen till det andra uttaget. Vissa mÀtare krÀver ocksÄ att du flyttar instÀllningsratten till en mA-instÀllning.

NÀr du har stÀllt in ratten till förstÀrkare eller milliamprar stÀller du in tiden för att mÀta ström! Att mÀta ström Àr lite knepigare Àn resten av saker. Jag kan inte bara röra sonderna till en terminal eller komponent och lÀsa. Multimeterbysten placeras i serie i kretsen sÄ att kretsen flyter genom multimetern. Detta kan innebÀra att man skÀr en trÄd och skarvar multimetern in-line.

LÀs ocksÄ >>> Kabelsökare bÀst i test

Vanliga frÄgor om multimetrar

Hur bra fungerar multimetrar?

En vanlig digital multimeter eller ett diagnostiskt verktyg bör ge giltig information om strömkĂ€llornas tillstĂ„nd i ditt hem. Eftersom multimeterprogram som Ă€r utformat för att ge lĂ€sspĂ€nning och ström kan exponering för motstĂ„nd mot alltför kraft skada enheten genom att brĂ€nna upp dess delar. Även om den Ă€r ansluten till fel strömkĂ€lla kan den ocksĂ„ brinna upp. Multimeter Ă€r ett kraftfullt verktyg som kan skryta med mĂ€tningsspĂ€nning i antingen likström (DC) eller vĂ€xelström (AC).

Olika multimetrar tÄl olika effektstyrkor. Till exempel kan en VVS-multimeter tÄla mer elektrisk exponering Àn en basenhet. VVS-proffs kommer att dra nytta av nÄgra av de avancerade multimeteralternativen som finns pÄ professionella multimetermodeller. Om du inte Àr sÀker pÄ hur mycket elektrisk ström som passerar genom dina elektriska ledningar hemma, ska du inte ansluta en bÀst i test multimeter till nÄgon av dina kraftledningar.

El kan vara dödlig, och det Àr dÀrför viktigt att vara sÀker.

Varför misslyckas min multimeter med att gÄ till noll nÀr den Àr i DC-voltlÀge?

Om du har en True-RMS a / c-multimeter kommer den inte att nollstÀllas och du bör inte nollstÀlla den eftersom de flesta har en min a / c-spÀnning. Vid sitt nuvarande intervall (3% -5%) fÄr du fortfarande korrekt avlÀsning.

Vad Àr skillnaden i topplÀgen och min / max?

Peak-lÀge mÀter den negativa och positiva toppspÀnningen för en signal. Min / Max-lÀget Àr den högsta och lÀgsta avlÀsningen som en multimeter uppmÀtt frÄn den period som Min / Max-inspelningslÀget slogs pÄ.

Hur mÀter jag spÀnningen med en digital multimeter?

SlĂ„ pĂ„ den digitala multimetern och lĂ„t den gĂ„ igenom startkontrollerna och vrid sedan funktionsvĂ€ljaren till “V =” för att mĂ€ta likspĂ€nning. Anslut de svarta och röda ledningarna till den röda terminalen mĂ€rkt “VO” och den svarta terminalen mĂ€rkt “COM”. Genom att placera den röda ledningen pĂ„ terminalen med maximal potential och den svarta ledningen pĂ„ terminalen med den lĂ€gsta potentialen kommer du att kunna mĂ€ta spĂ€nningen.

Ska man tÀnka pÄ upplösning nÀr man köper en bÀst i test multimeter?

En av de viktigaste faktorerna för dessa enheter Ă€r upplösningen. Den detekterar den minsta förĂ€ndringen i insignalen, vilket orsakar en förĂ€ndring i utsignalen. Upplösningen för en DMM uttrycks av antalet siffror som den kan visa. De flesta enheter pĂ„ marknaden Ă€r antingen 3,5 eller 4,5-siffriga meter, med intervallet 1999 till 19999. Upplösningen specificeras ibland som “rĂ€kna”.

Oavsett om du Ă€r en amatör eller professionell behöver du en enhet med en bra upplösning för att ta itu med nĂ„gra av de mer kĂ€nsliga projekten. Ju bredare rĂ€ckvidd, desto bĂ€ttre upplösning – sĂ„ enkelt Ă€r det. En 3,5-siffrig mĂ€tare har till exempel tre siffror som visar vĂ€rden frĂ„n 0 till 9 och en siffra som kan visa antingen 1 eller 0.

Bör man bry sig om noggrannhet?

Noggrannheten Ă€r den maximalt tillĂ„tna felgrĂ€nsen inom en avlĂ€sning. Det uttrycks vanligtvis som “±” som representerar procentandelen avlĂ€sningen plus antalet minst signifikanta siffror (LSD). Denna siffra representerar fel orsakade av förskjutningsbrus, olika toleranser och mer. Till exempel, om du har en 4,5 DMM med en noggrannhet av ± (0,1% + 1)) och du mĂ€ter en 12V utgĂ„ng, förvĂ€ntas enheten visa ett intervall mellan 11880V och 12120V. NĂ€r du tar hĂ€nsyn till LSD kan den sista siffran i dessa siffror variera med ± 1.

Det behöver inte sÀgas att en enhet med hög noggrannhet tenderar att erbjuda mer exakta avlÀsningar. Du Àr dock inte skyldig att köpa den mest exakta. MÀnniskor anvÀnder ofta denna metod och köper den med högsta noggrannhet, Àven om de kanske inte behöver den. Det leder till att du betalar mer för en produkt med funktioner som du helt enkelt inte behöver.

Borde jag övervÀga ingÄngsimpedans hos en bÀsta multimeter?

IngÄngsimpedansen Àr sÀrskilt viktig för kÀnslig elektronik och styrkretsar, eftersom DMM har liten eller ingen inverkan pÄ kretsprestanda om den har god ingÄngsimpedans. Lyckligtvis har de flesta digitala multimetrar hög ingÄngsimpedans, vilket ofta Àr större Àn en mega-ohm.

Den Àldre generationen av analoga mÀtare har en mycket lÄg ingÄng pÄ cirka 10 kilo-ohm, vilket kan pÄverka och skada kÀnslig elektronik och kretsar. Medan Àldre analoga mÀtare fortfarande Àr anvÀndbara, bör de endast anvÀndas för att testa kretsar dÀr lÄgimpedans inte kommer att ha en negativ inverkan.

Du har dock inte rÄd att ta risker med dyra, högteknologiska saker som datorer, telefoner och andra prylar. DÀrför rekommenderas att du anvÀnder en enhet med hög impedans för att förhindra eventuella problem och strömavbrott.

Vad Àr en digital multimeter?

Det Àr ett elektroniskt instrument som anvÀnds för att mÀta olika funktioner i en enhet. Det kallas ocksÄ som ohmmeter, voltmeter eller volt-ohm meter. I allmÀnhet anvÀnds standardmultimetern för att mÀta uppskattningarna av spÀnning, ampere och ohm. Medan denna digitala multimeter kommer att utföra nÄgra extra uppskattningar, som innehÄller Äterfall, kapacitans, temperatur, kongruitet och sÄ vidare med sin avancerade och rationella innovation. Denna avancerade multimeter Àr mycket snabbare, effektivare och fungerar exakt eller exakt jÀmfört med en vanlig multimeter.

Vad kan mÀtas med en digital multimeter bÀst i test?

Standardmultimetern anvÀnds för att mÀta mÀngder som motstÄnd i ohm, spÀnning i volt (direkt och alternativ) och ström i ampere (direkt och alternativ). Medan den digitala multimetern anvÀnds för att mÀta andra parametrar som kapacitans, induktans, konduktans, temperatur, frekvens, Äterfall, induktans, kontinuitet, etcetera.

Var anvÀnds en digital multimeter?

Generellt anvÀnds multimeter för att reparera, testa och installera elektriska enheter som batterier, hushÄllsledningar och elmotorer och strömförsörjningar. HÀr Àr nÄgra anvÀndningsomrÄden för denna digitala multimeter.

 • Fordonsprovning
 • Byggarbetsplats
 • MĂ€ngder för elektronik och elektrotestning
 • Elektriker Handverktyg
 • Installations- och testsektorer inom tillverkningsindustrin
 • Reparerar alla elektroniska komponenter.

Vad Àr de olika typerna av multimetrar?

I allmĂ€nhet finns det tvĂ„ typer av multimetrar – analoga och digitala. Analog multimeter ger en kontinuerlig avböjning av pekaren som representerar för att mĂ€ta vĂ€rdet pĂ„ effektmĂ€ngden. Den mĂ€ter ocksĂ„ ström, motstĂ„nd, arbetscykel, spĂ€nning, transistorer och kondensatorer. MotstĂ„ndet hos dessa analoga multimetrar beror pĂ„ valt omrĂ„de och kĂ€nslighet.

Medan den elektroniska / digitala multimetern har en digital decimal LCD-skÀrm. För att mÀta varierande spÀnning kommer en streckkrets att hÄlla det aktuella provet innan det mÀts eller visas ett nytt prov. Den analoga mÀtaren anvÀnds sÀllan idag och Àr kÀnslig Àn digital mÀtare. DMM ger exakta resultat men nÀr man hanterar kretsar som har mycket kÀnsliga mÀtningar kommer den analoga mÀtaren att ge rÀtt resultat. Om du anvÀnder en analog enhet frÄn lÀngre tid kommer den att skada uppringningsplattorna och noggrannheten Àven i svÄra förhÄllanden, tillsammans med att skada uppringningsutrymmet med uppbyggnaden av inre uppringningsplattor.

För att underlÀtta lÀsningen ger digital multimeter bÀsta och exakta resultat. NÄgra DMM-modeller kommer att bestÄ av en LCD-skÀrm och en ratt som hjÀlper dig att vÀlja olika intervall som frÄn en analog till digital. Omvandlaren och den interna kretsen kommer att hjÀlpa till vid signalbehandling.

Hur kan man förhindra att sin multimeter skadas?

Överraska aldrig den digitala multimeter bĂ€st i test. SĂ€nk alltid signalnivĂ„n till minsta sĂ€kerhetsnivĂ„ innan du slĂ„r pĂ„ / stĂ€nger av den anslutna utrustningen (OR) DUT. Denna process kommer att förhindra ovĂ€ntad ström eller spĂ€nningsfall eller svĂ€llning frĂ„n att pĂ„verka enhetens utgĂ„ng eller ingĂ„ng.

Varför ska man behöva ha en digital multimeter?

Generellt sett Ă€r multimetrar vĂ€sentliga för att utföra alla typer av elektriska arbeten, frĂ„n att installera en takflĂ€kt till att byta en kopplingsdosa. De digitala multimetrarna Ă€r speciellt utformade för att mĂ€ta tre huvudkomponenter av elektrisk energi – volt, ohm och förstĂ€rkare tillsammans med temperatur, kapacitans etc. med exakta avlĂ€sningar.

Hur kontrollerar du om multimetern fungerar eller inte?

Multimetern som du anvĂ€nder bör lĂ€sa nĂ„got vĂ€rde inom ditt spĂ€nningsomrĂ„de (110 – 220V). Till exempel, för att kontrollera det strömvĂ€rde du behöver för ett batteri (1,5 V AA-batteri) anslutet till motstĂ„nd (100 ohm). Anslut multimetern till kretsen och den ska lĂ€sa av vĂ€rdet runt 15 mA.

Varför Àr noggrannhet viktigt?

Noggrannhet betraktas i allmĂ€nhet som den maximalt tillĂ„tna felgrĂ€nsen vid mĂ„ttmĂ€taravlĂ€sningar. Även om det mesta av multimetern, sĂ€rskilt den digitala, kommer att ge lĂ€svĂ€rdesnoggrannhet, men man mĂ„ste kontrollera den ordentligt innan den anvĂ€nds i projektet.

Till exempel Àr en 0,5% likspÀnningsnoggrannhet med 4000-6000 rÀkningar bra men större Àn detta vÀrde betyder att mÀtaren inte Àr korrekt eller professionell för att lÀsa. SÄ, en multimeter bör komma med riktig RMS-avlÀsning nÀr du mÀter vÀxelspÀnningar och bandbredd över 50 kHz.

PÄ vilket sÀtt Àr upplösning viktigt?

MĂ€tarens upplösning eller visningsrĂ€kningar hĂ€nvisar till visningen av totala siffror, frĂ„n minsta till maximala antal. Den bĂ€sta multimetern har högre skĂ€rmantal. Generellt har den högupplösta handhĂ„llna digitala multimetern en 2000-rĂ€kning med 4 Âœ-siffrig skĂ€rm, vilket gör att mĂ€taren kan visa vĂ€rden frĂ„n 0 till 19.999. Medan 4000 rĂ€knas multimeter har 4 Ÿ-siffrig display som gör det möjligt att visa vĂ€rden frĂ„n 0 till 39 999.

För att överbrygga klyftan mellan dessa tvÄ rÀkningar mÄste du anvÀnda 3 dig-siffror eller annars 4000-rÀknas digital multimeter. Kom ihÄg att de flesta av de digitala multimetrarna kommer att lÀmna den ledande siffran svart nÀr den Àr noll.

Ska man tÀnka pÄ temperaturmÀtning nÀr man köper en bÀst i test multimeter?

VÀlj en digital multimeter med dubbla differentiella temperaturfunktioner nÀr du vill ha Äterkommande behov av övervakning av termoelement. Detta gör det möjligt för anvÀndaren att avlÀsa tvÄ temperaturer Ät gÄngen samtidigt.

 Är frekvensmĂ€tning bra att ha i sin multimeter?

I allmĂ€nhet Ă€r alla kretsar eller enheter konstruerade för att fungera antingen med fast eller variabel frekvens. Om den drivs med annan frekvens Ă€n angiven kan den fungera onormalt. Till exempel, om en vĂ€xelströmsmotor Ă€r konstruerad för att fungera vid 60 Hz, fungerar den snabbt om frekvensen Ă€r över 60 Hz och lĂ„ngsammare om frekvensen minskar. Ändringar i frekvensomrĂ„det kommer ocksĂ„ att resultera i proportionell förĂ€ndring av motorhastigheten.

HÀr Àr nÄgra valfria lÀgen för att mÀta frekvens i vissa digitala multimetrar.

 • FrekvensrĂ€knare – Den anvĂ€nds för att mĂ€ta frekvensen för vĂ€xelströmssignaler medan den felsöker elektronisk och elektrisk utrustning.
 • Minimum och maximum inspelningslĂ€ge – Det gör det möjligt att spela in frekvensmĂ€tningarna över en viss tidsperiod. Samma kommer att förses med ström, motstĂ„nd och spĂ€nning.
 • Automatiskt lĂ€ge – FrekvensmĂ€tningsomrĂ„det vĂ€ljs automatiskt. Om mĂ€tningsspĂ€nningsfrekvensen Ă€r utanför intervallet visar den digitala multimetern inte korrekta avlĂ€sningar. SĂ„ se alltid anvĂ€ndarhandboken för att fĂ„ veta om specifikt frekvensmĂ€tomrĂ„de.

Vad Àr en multimeter?

En multimeter som Àr bÀst i test Àr en liten elektronisk enhet som i en enda enhet konsoliderar uppgiften att mÀta volt, motstÄnd och elektrisk ström (eller brist pÄ dem). NÀr vi talar om multimetrar mÄste vi identifiera om den specifika enheten i frÄga antingen Àr en digital eller analog multimeter. Skillnaderna Àr subtila och bÄda gör i stort sett samma jobb men de omfattar lite av en annan strategi för hur de visar sin information, vilket Àr deras primÀra skillnad.

Analog mÀtare: En analog mÀtare ger en skalavlÀsning med en avböjningspekare (en fysisk rörlig nÄl pekar pÄ det uppmÀtta vÀrdet pÄ en pappersskala). Dessa har inga snygga skÀrmar utan snarare en glaspanel med ett datablad bakom sig. Inte lika vanligt lÀngre som digitala multimetrar, dessa anvÀnds fortfarande av dessa oldskool elektroniska guruer och föredras ibland pÄ grund av deras förmÄga att övervaka snabbt varierande mÀtningar.

Digital mÀtare: En digital mÀtare ger dig en avlÀsning i numerisk form som visas pÄ en skÀrm som en LCD. Det gör detta genom att anvÀnda en analog-till-digital-omvandlare (ADC) som Àr ett elektroniskt system som, som namnet antyder, omvandlar den inkommande analoga signalen till en digital signal som sedan kan bearbetas och visas i numerisk form pÄ utgÄngen pÄ mÀtarskÀrmen och eliminerar behovet av att dechiffrera en nÄl och ett diagram.

Dessa Àr mycket vanligare Àn analoga multimetrar idag, eftersom det finns ett mycket bÀttre urval av alternativ / funktioner och ett brett prisintervall som i allmÀnhet kan erbjuda bÀttre vÀrde för vad du behöver, samtidigt som det vanligtvis ger högre noggrannhet. BÄde analoga och digitala mÀtare kommer att vara funktionellt anvÀndbara för mycket av samma applikation. Personlig preferens och kanske tidigare förtrogenhet kan sluta bli din avgörande faktor, men i den hÀr artikeln kommer jag att fokusera strikt pÄ Digital multimeterrecensioner.

Multimetrarnas historia

Innan den praktiska dandy-multimetern uppstod fanns galvanometern som introducerades runt 1820-talet. De mÀtte spÀnning och motstÄnd med hjÀlp av en Wheatstone-bro, som fungerar genom att balansera tvÄ ben i en bryggkrets, en placeras pÄ den okÀnda elektriska komponenten. Dessa enheter, Àven om de var ganska exakta, var oerhört lÄngsamma och svÄra att anvÀnda i fÀltarbete.

De var speciellt kalibrerade och trots att de var skrymmande, var de mycket ömtÄliga och kÀnsliga. Den minsta olyckliga stöten kunde förstöra enhetens noggrannhet sÄ det var svÄrt att bÀra den runt i din verktygsvÀska / lÄda. PÄ 1920-talet, nÀr elektroniska enheter blev verklighet för mÄnga mÀnniskor och radioapparater blev det coolaste att ha, föddes multimetrar som ett resultat av Donald Macadie. Den irriterande vakuumrörelektroniken fungerade alltid felaktigt och krÀvde sÀrskild uppmÀrksamhet för att söka och lindra dess elektroniska felaktiga komponenter.

Donald var frustrerad över att behöva bĂ€ra och anvĂ€nda flera olika verktyg för att spĂ„ra nĂ€mnda felaktiga komponenter och han bestĂ€mde sig för att ge sin snygga nya enhet namnet “Avometer”. Avometer anvĂ€nde en mobil spolmĂ€tare, precisionsspĂ€nningsmotstĂ„nd och omkopplare för att vĂ€lja specifika omrĂ„den, vilket gav mĂ€taren enastĂ„ende effekt i en rad situationer som inte hade funnits i en enda enhet tidigare.

SÄ smÄningom, 1923, var The Automatic Coil Winder and Electrical Company, eller kort sagt ACWEECO, det första företaget som helt omfamnade Mr. Macadies uppfinning och började massproducera enheterna. DÀrifrÄn fick multimetern smÄ och stegvisa förbÀttringar tills de blev de enheter vi har idag. Hans uppfinning förÀndrade verkligen livet för varje elektriker, hantverkare, ingenjör, mekaniker och hobbyist som nÄgonsin har arbetat med elektronik.

Hur fungerar en multimeter?

Dagens multimetrar innehĂ„ller ett brett utbud av testlösningar som inkluderar multirange DC voltmetrar, multirange AC voltmeters, multirange ammeter och multirange ohmmeters. Multimetrarnas inre arbete Ă€r ganska komplicerat för dem som inte har tidigare erfarenhet av elektriska komponenter men tur för oss, du behöver inte ha en examen inom elektroteknik för att anvĂ€nda en! Om du inte Ă€r intresserad av det allvarliga nitty-gritty bakom dessa fantastiska smĂ„ enheter, har Wikipedia en bra skrivning om hur multimetrar fungerar under avsnittet “operation”.

För en snabb och smutsig förklaring lÀgger jag fram nÄgra av de funktioner som du sannolikt kommer att anvÀnda pÄ en multimeter. De flesta, om inte alla multimetrar, har tre distinkta delar: En skÀrm, valknapp eller omkopplare och minst tvÄ portar dÀr trÄdbundna sonder Àr anslutna till dem. Displayen pÄ de flesta multimetrar pÄ marknaden idag avlÀses vanligtvis i fyra siffror och kan mÀtas i positiva eller negativa enheter. De snygga multimetrarna har en praktisk dandy bakgrundsbelyst skÀrm, vilket gör avlÀsningsdisplayen anvÀndbar i svagt ljus. Valknappen anvÀnds för att vÀlja vad multimetern ska mÀta.

Till exempel hittar du vanligtvis intervall mÀtningar i milliampere (mA), spÀnning (V) och motstÄnd (Ω). Var och en av de tillgÀngliga alternativen Àr att mÀta i ett angivet intervall. Om du till exempel stÀller vÀljarknappen till 20V-instÀllningen fÄr du en avlÀsning mellan 2 och 19,99. Om du bara fÄr en 1 kan du testa en ström som Àr för kraftig för det angivna intervallet, vilket krÀver att du vÀljer ett högre intervall för att hitta den information du behöver. De trÄdbundna sonderna som Àr anslutna via portarna pÄ din multimeter bestÄr av metallstifter och anvÀnds för att komma i kontakt med de elektriska komponenterna / kretsen du testar.

Även om de fĂ€rgkodade ledningarna Ă€r för organisationsĂ€ndamĂ„l och mĂ€taren kommer att arbeta med dem i endera ordningen kan det vara viktigt att anvĂ€nda fĂ€rgerna i rĂ€tt port varje gĂ„ng för att undvika förvirring. Den svarta ledningen Ă€r nĂ€stan allmĂ€nt accepterad (Ă„tminstone inom USA) som jordledning och Ă€r markerad (-). Den röda ledningen Ă€r vanligtvis ansluten till den andra porten, som ska markeras nĂ„got som mA, V, Ω eller (+). Beroende pĂ„ din DMM-modell kan det finnas flera portar pĂ„ mĂ€tarens framsida som du mĂ„ste ansluta dina sonder till rĂ€tt konfiguration beroende pĂ„ vilken parameter du behöver mĂ€ta.

Multimetrar Àr mÄngsidiga mÀtinstrument

Ett vanligt exempel pÄ detta Àr att mÀta ström. Om du stÀller in din mÀtare för att mÀta elektrisk ström (A eller mA eller uA) krÀvs vanligtvis en annan sondkonfiguration Àn att mÀta en spÀnning (V eller mV) eller ett motstÄnd (Ω, mΩ, uΩ). Detta beror pÄ hur din mÀtare gör sitt jobb. NÀr du mÀter en spÀnning eller motstÄnd mÄste din mÀtare vanligtvis vara parallell med den komponent du mÀter (lÀs hÀr om du Àr intresserad av mer om parallella komponenter). NÀr du mÀter elektrisk ström mÄste din mÀtare vanligtvis konfigureras i kretsen i serie med den del av kretsen du mÀter.

Genom att inte mĂ€ta ström genom att placera mĂ€taren i serier med kretsen riskerar du att blĂ„sa mĂ€tarens interna sĂ€kring. Din multimeter bĂ€st i test kan ha en port mĂ€rkt nĂ„got som ”10A”, som ska anvĂ€ndas nĂ€r du mĂ€ter ovanligt höga strömmar som överstiger 200 mA. Om du förlorar eller skadar en av de trĂ„dbundna sonderna behöver du inte köpa en ny multimeter. Varje sond med en “banankontakt” kan anvĂ€ndas pĂ„ din multimeter och de finns billigt i de flesta elektroniska varuhus eller pĂ„ Amazon. Det finns ocksĂ„ ett brett utbud av olika sonder som du kan anvĂ€nda för olika applikationer.

Till exempel, om ett projekt du arbetar med krÀver mer Àn tvÄ hÀnder och du Àr en normal tvÄhÀnt mÀnniska, kan du anvÀnda sonder som anvÀnder krokodilklÀmmor för att hÄlla dessa sugor pÄ plats. Du kan ocksÄ hitta sonder som inkluderar pincettklÀmmor för att testa SMT / SMD-komponenter. Vissa sonder kommer ocksÄ med IC-krokar.

Ammeterfunktionen mÀter antalet elektroner som passerar en viss punkt under en viss tidsperiod, som mÀts som en ström. Enheterna som denna mÀtning visas i kommer att anges som ampere. Detta gör det möjligt för anvÀndaren att identifiera elektronik som överdriver ström och sannolikt kommer att orsaka brytare. Ohmmeterfunktionen anvÀnds för att mÀta elektriskt motstÄnd. Detta motstÄnd hÀnvisar till motstÄndet i elektrisk ström och mÀts i ohm.

Du kan identifiera en kortslutning genom att mÀta 0 ohm och ibland indikerar en enhet nÀra 0 ocksÄ en kortslutning. NÀr en krets Àr öppen ska mÀtaren lÀsa oÀndligt motstÄnd och inget strömflöde. Du kan mÀta spÀnningen i antingen likström (likström) eller vÀxelström (vÀxelström). NÀr det gÀller ett typiskt hushÄllsuttag som finns i USA anvÀnder uttaget troligtvis AC, men detta kan variera i vissa lÀnder föredrar att anvÀnda DC.

Vad finns det för information angÄende multimetrar?

SĂ€kerhet

NÀr du testar spÀnningar och strömmar i ditt hus Àr det viktigt att vara ytterst försiktig. Du kan verkligen förstöra din dag eller ditt liv, beroende pÄ hur hög ström den Àr. Vanligtvis kommer du att kontrollera AC nÀr det gÀller ett uttag, strömbrytare eller ljus som fungerar konstigt och om du Àr nybörjare med elektriska kretsar rekommenderar jag att du kontaktar en professionell för att hantera detta Ät dig. Om du Àr bekvÀm att utföra arbetet sjÀlv, anvÀnd all sÀker elektrisk arbetsmetod samt personlig skyddsutrustning (PPE)

MÀta motstÄnd

StÀll in multimetern pÄ 20kΩ-instÀllningen och lÄt oss komma igÄng! Tryck sondarna mot motstÄndsbenen och applicera lÀtt tryck, vilket sÀkerstÀller en god, jÀmn kontakt pÄ varje sida av motstÄndet. Din mÀtare ska visa antingen 0,00, 1 eller det faktiska motstÄndsvÀrdet. Om den lÀser 1 eller visar OL Àr den överbelastad och krÀver ett högre lÀge. Om det lÀser 0,00 eller nÄgot riktigt nÀra 0,00 mÄste du anvÀnda ett lÀgre mÀtomrÄde.

Om du ser ett rimligt antal mellan 0,00 och 1 ser du rÀtt motstÄndsdata för det motstÄndet. Om du redan kÀnner till motstÄndet men bara testar det för att trÀna eller bekrÀfta dess motstÄnd, kom ihÄg att de flesta motstÄndstillverkare skapar dessa smÄ elektroniska komponenter med ett 5% toleransgap, vilket betyder att betyget kan vara 5% i bÄda riktningarna.

MotstÄnd Àr ocksÄ vanligtvis fÀrgkodade sÄ att du kan anvÀnda motstÄndsfÀrgkoden för att bestÀmma dess motstÄnd med hjÀlp av det hÀr diagrammet: MotstÄndsfÀrgkod Som en slutgiltig frÄga om motstÄndsmÀtningar, kom ihÄg att mÀtning av ett motstÄnd installerat pÄ ett kretskort kan pÄverka kraftigt mÀtningen du fÄr pÄ grund av att andra komponenter drar pÄ sjÀlva motstÄndet. Du kan lÀra dig mer om att mÀta motstÄnd med en bra multimeter hÀr.

MÀtström

För att mÀta ström mÄste du fysiskt mata in din mÀtare i linjen parallellt med de befintliga komponenterna genom att anvÀnda dina sonder pÄ enhetens mark och dess spÀnningskollektor (VCC). Dra ut VCC-ledningen som leder till motstÄndet och lÀgg till en ledning dÀr den ledningen var ansluten. AnvÀnd sedan dina prober pÄ strömuttaget frÄn strömförsörjningen till motstÄndet. Du kommer att bryta strömmen till kretsen och i sin tur lÀgga till din mÀtare till linjen. NÀr du har gjort det blir det en frÄga om att hitta rÀtt instÀllning pÄ din multimeter.

Kom ihÄg att vi mÀter ström i mA, sÄ stÀll in multimetern pÄ 200 mA och arbeta frÄn den positionen. Om du misstÀnker att strömmen Àr högre Àn 200 mA, kanske du vill anvÀnda 10A-porten pÄ din mÀtare, annars riskerar du att slÄ en sÀkring. Observera att du kanske vill anvÀnda alligatorklÀmmor eftersom du bör följa mÀtningarna under flera sekunder eller till och med flera minuter.

MÀtaren kan inte leverera ett specifikt antal utan mer av ett genomsnitt över tiden, sÄ avlÀsningen bör variera lite. Proffstips: nÀr du Àr klar med att lÀsa dina nödvÀndiga mÀtningar för ström, ÄterstÀll multimetervÀljaren för att lÀsa spÀnningen. Om du lÀmnar multimetern i nuvarande lÀge nÀr du försöker mÀta spÀnning, kommer du sannolikt att överbelasta mÀtaren och blÄsa sÀkringen.

Testa kontinuitet

Vanligtvis vill du göra en kontinuitetskontroll för att avgöra om tvÄ punkter Àr anslutna. Kontinuitet betyder helt enkelt att det finns motstÄnd mellan tvÄ angivna punkter. Om punkterna i frÄga Àr anslutna ska multimetern avge en ton, och om de inte gör det lÀmnar kretsen öppen, bör det inte avges nÄgon ton. För att stÀlla in din multimeter bÀst i test för att kontrollera kontinuitet, vrid valknappen tills den visar symbolen som ser ut som WIFI-styrka-symbolen vÀnd pÄ sidan. Vissa multimetrar kan ha en annan symbol sÄ du kan bara behöva konsultera dess anvÀndarhandbok.

Nu nÀr du har valt kontinuitetslÀge trycker du pÄ sonderna tillsammans. Du bör fÄ ett hörbart meddelande genom nÄgon form av ton. StÀng först av det elektriska systemet och anvÀnd sedan sonderna pÄ de tvÄ separata jordstiften. Du borde höra tonen. AnvÀnd sedan sonderna pÄ VCC-stiftet och pÄ en mikrokontroll för att VCC pÄ din strömförsörjning (PSU). En ton ska vara hörbar, vilket indikerar att strömmen kan strömma frÄn VCC-stiftet till styrenheten. Om det inte finns nÄgon ton vet du att det finns ett problem med anslutningen och du mÄste inspektera kopparkraftledningarna för brott eller identifiera eventuella lösa ledningar.

Proffstips: vissa system kan innehÄlla restkraft pÄ grund av den extra kapacitansen som kan avskrÀcka din multimeterton för ett supersnabbt ögonblick. Ignorera det och fokusera pÄ tonerna de Àr starka och lÄnga. Att testa kontinuitet Àr en viktig metod vid felsökning och testning om tvÄ SMD-stift rör vid det som annars inte borde vara. Du kan anvÀnda detta som en integritetskontroll innan du slÄr pÄ ett nytt system helt. Behöver du mer hjÀlp? Kolla in sidan How to pÄ Flukes webbplats om hur man testar för kontinuitet.

Multimeter för sÀkring

Nu har du slutat sprÀnga din enhet och du mÄste köpa en helt ny! Bara skojar, dina multimetrar Àr utrustade med en sÀkerhetssÀkring som kommer att blÄsa, och skyddar dina multimetrar internt frÄn katastrofalt fel om du av misstag anvÀnder den i fel instÀllningar. Att byta ut sÀkringen Àr nÄgot du troligtvis mÄste vÀnja dig om du Àr helt ny i vÀrlden av testning och felsökning av elektronik.

Olyckor hÀnder och det hÀr Àr svÄrt! Att byta ut sÀkringen kostar ungefÀr 10 kronor och ungefÀr fem minuter av din tid. Ta en skruvmejsel som passar och ta bort bakplattan (ibland pÄ framsidan eller pÄ sidan) frÄn din multimeter. Dra sedan ut batteriet och lÀgg allt lös Ät sidan. Det kommer sannolikt att finnas nÄgra fler skruvar att ta ut och sedan kan du lyfta upp multimeterns yta frÄn kroppen. NÄgra av dessa har krokar, flikar eller nÄgot annat som hÄller ihop dem.

Var försiktig sÄ att du inte bryter dem och försök komma ihÄg hur allt slog sönder sÄ att du kan sÀtta ihop den dÄliga pojken igen. NÀr brÀdet Àr synligt bör du se ett sprÀngt rör. SÀkringarna Àr vanligtvis alldeles intill portarna som dina banankontakter glider in i. Lyft den helt enkelt ur den lilla hÄllaren och kasta den sÀkrade sÀkringen. Se till att du byter ut sÀkringen med exakt samma sÀkring som har samma effekt. Metallhylsan pÄ Ànden av sÀkringen bör ange vad sÀkringen Àr klassad för.

Om du anvÀnder fel sÀkring och fortsÀtter att mÀta saker kan din multimeter skadas permanent, sÄ det Àr absolut nödvÀndigt att du byter ut sÀkringen med exakt samma sÀkring som fanns i den tidigare. Rekonstruera att det gillar dess knubbiga dumpty och du Àr bra att gÄ! Var noga med att notera vad som blÄste den sÀkringen sÄ att du inte upprepar dina misstag i framtiden!

Vad finns det för tecken pÄ kvalitet i multimetrar?

Okej, sÄ vi har gÄtt igenom en vÀldigt grundlÀggande guide om hur du anvÀnder din multimeter, vad den gör, hur man byter sÀkring och nu undrar du förmodligen vilken multimeter du ska fÄ. Innan vi kommer till den faktiska köpguiden dÀr jag rekommenderar mina favoritmultimeterenheter och visar var du kan fÄ fynd pÄ dem, lÄt oss prata om kvalitet och snygg funktionalitet. Först och frÀmst Àr en solid klickande kÀnsla pÄ vÀljarknappen en ganska bra indikation pÄ kvalitet.

MÄnga multimetrar har liknande funktioner i en liknande formfaktor men hur de byggs kan variera drastiskt. Om ratten kÀnns som att du försöker snurra en vÄt nudel skulle jag hÄlla mig borta frÄn den och kanske spendera nÄgra extra pengar pÄ en mer solid byggd enhet. En snygg funktion som mÀnniskor som anvÀnder sina multimetrar regelbundet kanske vill ha tillgÄng till dem Àr den automatiska funktionen. Detta innebÀr att multimetern automatiskt kan Àndra sitt interna intervall för att hitta det bÀsta intervallet som ger högsta noggrannhet.

Jag nÀmnde bakgrundsbelysta LCD-skÀrmar tidigare, men jag kommer att fortsÀtta och nÀmna dem hÀr en gÄng till. Dessa Àr trevliga att ha om du till exempel arbetar i en mörk kÀllare med mycket lite ljus eller om du testar nÄgot under din bil. I de flesta situationer behöver du troligen inte en bakgrundsbelyst skÀrm, men de flesta avancerade multimetrar har detta och det kan komma i koppling för dig om du verkligen rÄkar stöta pÄ problem i mörkret!

En annan sak att se upp för Àr sondkvalitet. Vi har diskuterat sonder tidigare i den hÀr guiden och jag visade till och med nÄgra exempel pÄ ersÀttningssonder, men inte alla sonder skapas lika. Precis som de billiga Walmart-hörlurarna som alltid slutar med en öronsnÀcka som fungerar och en inte, kan de inbyggda kablarna Ängras och sluta fungera. Det sista du vill ha Àr en felaktig sond nÀr du försöker ta reda pÄ vilka elektroniska komponenter som Àr felaktiga!

De flesta anstĂ€ndiga multimetrar har numera en automatisk avstĂ€ngningsfunktion. Ärligt talat, jag Ă€r inte ens sĂ€ker pĂ„ att jag skulle köpa en utan en automatisk avstĂ€ngningsfunktion om jag inte verkligen hade en ramen-nudelbudget. Naturligtvis kan du bara komma ihĂ„g att stĂ€nga av multimetern nĂ€r du Ă€r klar och du behöver aldrig oroa dig för det, men olyckor intrĂ€ffar och vi glömmer alla en del saker dĂ„ och dĂ„. Det skulle vara ett stort drag att ha en död multimeter som Ă€r bĂ€st i test och inga reservbatterier ligger kvar nĂ€r du verkligen behöver din mĂ€tare i en nypa.

Är sĂ€kerhet en viktig faktor att övervĂ€ga?

Om ditt arbete krÀver testkretsar som överstiger 30 volt, mÄste du koncentrera dig pÄ multimÀtaren som ger bÀsta sÀkerhet.

Lita inte enbart pÄ mÀtklassen utan ocksÄ pÄ mÀtarens design. Den mÄste ha överspÀnningsskydd för att hÄlla kretsen och anvÀndaren sÀker.

Hur anvÀnder man en digital multimeter?

En digital multimÀtare Àr en utrustning som anvÀnds för att mÀta elektriska vÀrden för spÀnning, ström och motstÄnd. Det Àr ett konventionellt diagnostiskt verktyg för ingenjörer inom el- och automationsindustrin.

Flera mĂ€tare har vunnit popularitet under de senaste Ă„ren och trenden kommer sannolikt att vinna mark med fler anvĂ€ndare. ”Hur man anvĂ€nder en digital multimeter” Ă€r en av de vanligaste frĂ„gorna bland anvĂ€ndarna.

LÀs vidare för att hitta svaret pÄ denna frÄga, fÄ en inblick i de bÀsta multimetrarna som finns pÄ marknaden och fördelarna med bordet.

Har du nÄgonsin undrat hur Jarvis fungerar? Precis som lÀkare arbetar med stetoskop krÀver programmerare multimetrar. Det Àr ett av de viktigaste instrumenten för ingenjörer som arbetar med elektronik.

Tydligen Àr det det första instrumentet som introduceras nÀr mÀnniskor börjar utforska elektronik.

I den hÀr artikeln kommer vi att veta om hur man testar spÀnning med hjÀlp av en multimeter.

Inte bara detta utan vi kommer ocksÄ att lÀra oss hur man effektivt anvÀnder en diod, likström, LED-komponenter och mÄnga fler. Dessa Àr extremt anvÀndbara nÀr du försöker göra saker pÄ egen hand.

 • Metod 1- MĂ€tmotstĂ„nd: FĂ€st multimĂ€taren till kretsen, vrid vĂ€ljarknappen, stĂ€ng av strömmen till kretsen, följ detta, du kan eliminera motstĂ„ndet och lĂ€sa av skĂ€rmen.
 • Metod 2 – MĂ€tning av spĂ€nning: Anslut multimĂ€taren till kretsen, stĂ€ll in multimetern för den spĂ€nning som du vill mĂ€ta, berĂ€kna vĂ€xelspĂ€nningen och installera sonderna i komponenten. Dessutom Ă€r nĂ€sta steg att observera polariteten medan du mĂ€ter likström med hjĂ€lp av en digital spĂ€nningsmĂ€tare. LĂ€s skĂ€rmdisplayen och vĂ€lj de röda terminalerna för 10 ampere och de svarta terminalerna för 300mA. Slutligen stĂ€ll in multimĂ€taren för att mĂ€ta strömmen.

Om du undrar hur du anvÀnder en multimeter för att testa spÀnning, mÄste du veta vissa grundlÀggande saker. Du kommer att stöta pÄ tvÄ olika spÀnningar, en Àr likspÀnning och den andra Àr vÀxelspÀnning.

Eftersom alla typer av elektroniska enheter anvÀnder likspÀnning Àr det den vanligaste mÀtparametern.

För att testa spÀnningen, placeringen av testledningarna och val av intervall / lÀge och Com-kortplatsen. Den svarta testledningen mÄste gÄ in i COM-platsen plus den röda ledningen mÄste vara i V-platsen. VÀlj lÀge och anvÀnd regulatorn som en ratt i den mellersta multimetern.

Hur anvÀnder jag en digital multimeter för att kontrollera spÀnningen?

Det hÀr Àr en annan frÄga för mÀnniskor som anvÀnder en multimeter för första gÄngen. Majoriteten av de traditionella multimetrarna kan mÀta likström. Placera den svarta sonden i COM-facket och den röda sonden i A-facket. Strömmen mÄste stÀndigt mÀtas i serie.

Vissa multimÀtare har en dubbel-A-kortplats innan du ansluter mÄste du lÀsa symbolen. VÀlj lÀge genom att vrida ratten i symbolen för likström.

Med dessa steg kan du förstÄ hur testar en multimeter spÀnning enkelt.

Du har stött pÄ batterier eller vÀgguttag har olika volt. Detta mÀter den elektriska potential som batteriet producerar.

Vad rör el?

Se, el gÄr frÄn högspÀnning till lÄgspÀnning. Huvudkontrollen för ett kretskort Àr att kontrollera kontinuiteten för alla element som finns i kortet. Vissa modeller gör det ocksÄ möjligt att kontrollera isoleringen.

Om du vill veta hur du testar ett kretskort lÀser du följande stycke.

Öppna kretsboxen och vĂ€lj brytaren som du vill testa. StĂ€ng av lampan och apparater som driver brytaren. HĂ„ll omrĂ„det torrt och skruva loss brytarens ram, du ser en brytare och stĂ€ller in din multimeter pĂ„ Volt AC. Det gör att multimetern kan erbjuda korrekta avlĂ€sningar. SĂ„ hĂ€r testar du en strömbrytare med en spĂ€nningsprovare.

För att anvÀnda en digital multimeter pÄ ett korrekt sÀtt mÄste du kÀnna till skillnaden mellan spÀnning och ström. I sjÀlva verket Àr ström hastigheten pÄ det elektriska flödet och spÀnningen Àr en elektromotorisk kraft och Àr den möjliga skillnaden i laddning som förbinder tvÄ punkter i ett elektriskt fÀlt.

Om du vill veta mer om att kontrollera kontinuitet med en multimeter, lÀs sedan vidare. En multimeter Àr en idealisk enhet för att mÀta kontinuitet, det Àr ett fantastiskt verktyg som rÀddar liv genom att hjÀlpa till att felsöka elektriska enheter som hörlurar, breadboard-anslutning.

Ta en titt pÄ vilka typer av sonder som finns tillgÀngliga för hur man anvÀnder en digital multimÀtare för att kontrollera spÀnningen. De Àr banan alligator klipp, banan till IC krok, banan till pincett och banan för att testa sonder. Dessa Àr multimeter-grunder och kan anvÀndas för flera andra ÀndamÄl.

Kontrollera manualen som medföljer produktpaketet. Se till att du lÀser den noggrant. Detta Àr det bÀsta alternativet för att lÀra dig hur man anvÀnder förbÀttrade mikroprocessorer.

Genom att göra det kommer du ocksÄ att kunna samla tolkningar och data för ytterligare behandling.

Vad Àr det viktigaste man ska tÀnka pÄ nÀr man köper en bÀst i test multimeter?

NÀr du bestÀmmer vilken multimeter som ska köpas, vill du Ätminstone ha dessa grundlÀggande funktioner i vilken multimeter du köper: SpÀnning, MotstÄnd, Kontinuitet. Vi kommer att diskutera vad var och en av dem gör senare i artikeln. Jag rekommenderar personligen att fÄ en mÀtare som stöder kapacitans och temperaturer om du kan spendera ett par extra tiokronor. Dessa funktioner Àr ganska praktiska.

NĂ€sta gĂ„ng, ta en titt pĂ„ mĂ€tarens noggrannhet. De flesta mĂ€tare ligger nĂ„gonstans runt +/- 2%. Jag skulle inte fĂ„ nĂ„got mindre Ă€n sĂ„. Återigen, om du har rĂ„d med en mĂ€tare med bĂ€ttre noggrannhet skulle jag göra det, men +/- 2% kommer att vara tillrĂ€ckligt bra för de flesta saker som hemmahobbyisten kommer att stöta pĂ„.

NÀsta sak att leta efter Àr en bra skÀrm. Du skulle bli förvÄnad över hur stor skillnad en stor, lÀttlÀst skÀrm med hög kontrast gör nÀr du arbetar med elektronik. MÄnga gÄnger tittar du pÄ skÀrmen ur hörnet av ditt öga medan du arbetar pÄ smÄ kretskort och en liten suddig skÀrm kommer att frustrera dig till ett slut. Inte billigt ute pÄ skÀrmen!

Slutligen leta efter automatisk rÀckvidd. Det sista du vill göra Àr att röra dig med att behöva stÀlla in mÀtarens rÀckvidd före varje mÀtning. De goda nyheterna, jag har inte sett en mÀtare pÄ ett tag som inte har automatisk rÀckvidd som passar vÄra tidigare kriterier och funktioner.

Varför Àr det viktigt att tÀnka pÄ sÀkerhet?

Utan tvekan Àr sÀkerhet av yttersta vikt vid hantering av elarbete. Nybörjare eller inte, det Àr viktigt att köpa ett verktyg som har inre befÀstningar som förhindrar överhettning, brÀnder och explosioner. För ökad sÀkerhet kan du investera i en modell med inbyggda keramiska skÀr som hÄller temperaturen och brÀnnbarheten under kontroll.

Ska man köpa en digital eller analog multimeter? Det finns tvĂ„ typer av elektronikprodukter – en Ă€r den gamla tekniken som kallas analog och den andra Ă€r den senaste som heter digital. Och lyckligtvis tillhör vi den senare, som Ă€r vĂ€ldigt cool.

Jag Àlskar den digitala vÀrlden och samma sak gÀller att vÀlja en multimeter. Det finns mÀnniskor som uppskattar analog multimeter som sÀger att den Àr mer exakt, men för mig Àr analog inte mer ett val.

Det finns nÄgra anledningar till att jag inte gillar de analoga multimetrarna.

 • Du kan inte se dina mĂ€tparametrar direkt pĂ„ en analog multimeterskĂ€rm, den har bara en nĂ„l som pekar pĂ„ ett vĂ€rde som du mĂ„ste lĂ€sa manuellt sjĂ€lv.
 • Gud vet om dina ögon vibrerar som jag sĂ„ finns det ingen chans för dig att noggrant mĂ€ta avlĂ€sningarna.
 • Vidare Ă€r de skrivna vĂ€rdena pĂ„ det sĂ„ rörigt och kondenserar att du behöver en utbildning om hur du lĂ€ser vĂ€rdena av ditt intresse.
 • Jag uppskattar analog mĂ€tare för att mĂ€ta signalstyrkan i dB. Men vem bryr sig om detta nĂ€r vi vet att en multimeter inte Ă€r en sĂ€rskilt specifik enhet för den. Jag kan sĂ€ga att det Ă€r en extra funktion.

Vill man ha automatisk rÀckvidd eller manuell rÀckvidd?

Om du Àr nybörjare eller inte har pengar kan du köpa en manuell avstÄndsmÀtare. Annars, tÀnk bara inte pÄ det. Det Àr slöseri med tid och mycket trÄkigt att arbeta med.

Auto-avstÄndsmÀtare vÀljer sjÀlv sitt intervall. Du behöver bara ansluta enheten, vÀlj parametern pÄ mÀtaren som du vill mÀta, lÀs vÀrdet pÄ dess skÀrm. Gjort! Det kan inte vara enklare Àn sÄ hÀr. Hela resten av arbetet kommer att göras Ät dig.

NÀr det gÀller en manuell mÀtare. Det Àr mycket trÄkigt och vÀldigt irriterande nÀr du mÄste hantera mÄnga vÀrden och komponenter för ett projekt. Du mÄste sjÀlv vÀlja intervallet genom att vrida nob hela tiden.

Vad finns det för nÄgra sÀkerhetsfunktioner som man vill ha?

SÀkerhet Àr min första prioritet nÀr jag arbetar med nÄgot elektronikverktyg. Om du Àr nybörjare och bara vill mÀta motstÄndsvÀrden och leka med smÄ 5V likspÀnningar, kan jag sÀga gÄ till vilken billig mÀtare som helst.

Men nÀr du letar efter en professionell mÀtare, dÀr du ska mÀta högström och vÀxelström eller likspÀnning, kan sÀkerheten inte bytas ut till nÄgon kostnad. Och lek inte med ditt liv, skaffa dig en högkvalitativ mÀtare frÄn en pÄlitlig tillverkare.

Förutom ovanstÄende Àr följande andra viktiga funktioner:

 • Det första du behöver göra Ă€r att kontrollera alla sĂ€kringar som en mĂ€tare anvĂ€nder. Om den anvĂ€nder en glassĂ€kring och du vill mĂ€ta högström eller lĂ„gström, slösa inte dina pengar pĂ„ den. Multimeter mĂ€tströmmar mĂ„ste ha högkvalitativa patron sĂ€kringar för att göra det sĂ€kert. Om din multimeter inte har dessa sĂ€kringar Ă€r den inte sĂ€ker, den kan spricka och kan ta eld om du gör ett misstag.
 • Den andra saken att leta efter Ă€r ett CAT III-betyg. Dessa vĂ€rden sĂ€kerstĂ€ller att din multimeter inte kommer att blĂ„sa i dina hĂ€nder och att du Ă€r sĂ€ker om du av misstag kortsluter elnĂ€tet.
 • Det tredje Ă€r att ha kvalitetssonder, dvs. tillverkade av silikongummi.

Vad Àr rÀckviddsgrÀnser för nÄgot hos en bÀst i test multimeter?

RÀckvidd Àr av de viktigaste sakerna att leta efter. Du vet aldrig vilka vÀrdeparametrar dina projekt kan krÀva. Liksom min första mÀtare kunde inte mÀta ström i milliomrÄde. Jag mÀrkte det hÀr problemet nÀr jag var tvungen att mÀta nÄgra sensorströmvÀrden.

PoÀngen jag betonar Àr att dina multimeteromrÄden ska tÀcka dina nuvarande och framtida projektkrav.

Följande Àr mina rekommenderade intervall;

 • Nuvarande intervall: 10uA till 10A
 • MotstĂ„ndsomrĂ„de: 10 Ohm till 20MOhm
 • NĂ„gra picofarad till en anstĂ€ndig hög rĂ€ckvidd (kanske i milli intervall); Inom elektroniken hanterar vi vanligtvis smĂ„ kapacitanser sĂ„ mitt fokus Ă€r pĂ„ hur lĂ„gt vĂ€rde kapacitans en mĂ€tare kan mĂ€ta.

Jag anvÀnde inte en multimeter för mÀtningar med höga spÀnningar, för mig Àr spÀnningsomrÄdet frÄn nÄgra millivolt till 600V tillrÀckligt.

Vad Àr ingÄngsmotstÄnd pÄ en multimeter?

En del av er kanske stöter pÄ detta för första gÄngen. SÄ, lÄt oss först förklara det lite. Som namnet antyder Àr ingÄngsmotstÄndet hos en multimeter det motstÄnd som den erbjuder till enheten som ansluter över sina sonder.

Ju högre ingÄngsmotstÄnd, desto bÀttre Àr din multimeter. Vanligtvis anses 1MOhm vara ett verkligt vÀrde.

Vilken likspÀnningsnoggrannhet Àr bra?

NÀr vi pratar om multimeternoggrannhet anser jag det verkligen inte sÄ viktigt. En 0,5% likspÀnningsnoggrannhet med 4000 eller 6000 rÀkningar Àr bra. Mer Àn detta vÀrde gör att din mÀtare inte Àr professionell och slöseri med pengar.

Dessutom mÄste en multimeter ha verklig RMS-avlÀsning vid mÀtning av vÀxelspÀnningar och mÀtning av bandbredd över 50 kHz.

Behöver man tÀnka pÄ svarstid för kontinuitet?

Ju snabbare svarstiden desto bÀttre Àr din multimeter. Det Àr mycket praktiskt nÀr du analyserar din krets för korta eller öppna situationer. Om svarstiden Àr lÄngsam kan det vara mycket förvirrande och irriterande.

Hur viktigt Àr batteritiden hos en bÀst i test multimeter?

Batteritid Àr mycket viktigt nÀr du Àr en vanlig anvÀndare av multimetern. En 1000 timmars batteritid anses anstÀndig. Slösa inte dina pengar pÄ att köpa nÄgon mÀtare med batteritid under 1000 timmar om du menar allvar med att lÀra dig elektronik.

Vad Àr automatisk hÄllfunktion?

Detta Àr en mycket praktisk funktion att leta efter i en multimeter. Vad gör den hÀr funktionen? Det gör mÀtningen lÀtt. Du ansluter sonderna med bÄda hÀnderna och multimeter lÀser vÀrdena Àven nÀr du inte ser det pÄ skÀrmen.

AvlÀsningen förblir pÄ skÀrmen Àven om du tar bort sonderna. Detta Àr en mycket bra sÀkerhetsÄtgÀrd nÀr du arbetar med nÀtström, dÀr du bara behöver fokusera pÄ att ansluta sonderna rÀtt och se till att du inte rÄkar vidröra nÄgon kabel.

Ska man tÀnka pÄ priset?

En faktor att tÀnka pÄ nÀr du handlar för en multimeter Àr priset. Du kan hitta multimetrar för mindre Àn 500 kronor som kombinerar voltmÀtare, ammetrar och ohm-mÀtare, sÄ att du kan testa spÀnning, ström och motstÄnd med en enhet.

Priset tenderar att öka med antalet funktioner och upplösning. Billiga multimetrar Àr vanligtvis inte kalibrerade, sÄ du mÄste kompensera det lÄga inköpspriset med kostnaden för att fÄ den kalibrerad innan du börjar anvÀnda den. VÀrdeintervallet som enheten kan mÀta tenderar ocksÄ att gÄ upp med priset. Till exempel kan inte alla multimetrar testa motstÄndet hos ett bilbatteri i förhÄllande till det lÀgre motstÄndet i ett skadat kretskort. Om det Àr klassat att lÀsa bilsystem kan det hÀnda att det inte Àr tillrÀckligt kÀnsligt för att ge en korrekt avlÀsning av komponenter i en integrerad krets.

Vissa multimetertillverkare lÄter dig skicka enheten för kalibrering, medan andra har inbyggda marker i multimetern som kan kalibrera enheten.

Vad finns det för extra funktioner att vÀlja till?

En annan faktor Àr de funktioner som Àr inbyggda i multimetern. Vi har redan diskuterat vad multimetrar vanligtvis mÀter och vad nÄgra modeller kan mÀta. Vad behöver du multimetern för att mÀta? En omrÄdesvÀljare som hörbart klickar nÀr du gör en Àndring Àr ett plus eftersom det gör det klart att du har Àndrat instÀllningen. Om du behöver testa transistorer i elektronikaggregaten du bygger behöver du en multimeter som kan testa dem.

Vad Àr upplösning för nÄgot?

Hur mÀter du upplösningen pÄ en multimeter? Upplösningen pÄ en multimeter hÀnvisar till hur fina mÀtningarna Àr som den kan fÄnga. Upplösningen pÄ en multimeter kan beskrivas med siffror eller rÀkningar. Till exempel kan en multimeter visa vÀrden till tiondelsplatsen eller hundradelsplatsen. Den skillnaden Àr att upplösningen Àr i siffror.

Vad Àr RMS hos en bÀst i test multimeter?

MĂ„nga multimetrar annonserar att de lĂ€ser Ă€kta RMS. Huruvida multimetern lĂ€ser “sann RMS” eller inte beror pĂ„ applikationen. Sanna RMS-multimetrar kan mĂ€ta vĂ€xelström eller spĂ€nning exakt. Ja, multimetrar kan mĂ€ta bĂ„da dessa saker. True-RMS-mĂ€taren kan emellertid noggrant mĂ€ta bĂ„de sinusformade (sinus-) och nonsinusformade vĂ„gformer. True-RMS kan alltsĂ„ lĂ€sa spikar, plus och snedvridningar som mĂ„ste lĂ€sas för att korrekt diagnostisera ett problem. Om strömmen Ă€r rent sinusformad och inte har dessa snedvridningar, spelar ingen verklig RMS nĂ„gon roll.

Äkta RMS-multimetrar Ă€r anvĂ€ndbara för felsökning av motorenheter med variabel hastighet, kunder, VVS-system, elektroniska förkopplingsdon, kraftledningar och halvledarelektronik.

Ska min multimeter vara enkel att anvÀnda?

AnvÀndarvÀnlighet bör vara en avgörande faktor. Det finns ett skÀmt att varje manual som ger instruktioner om hur man lÀser manualen Àr en varning att inte köpa utrustningen. Den perfekta multimetern Àr intuitiv, sÄ att du kan ta reda pÄ hur du gör variabler och omedelbart förstÄ hur du ska ansluta allt. Om du ofta arbetar i mörka omrÄden har en multimeter med inbyggt ljus en punkt i sin favör.

Finns det nÄgra sÀkerhetstips att tÀnka pÄ?

SÀkerhet förbises ofta som en faktor nÀr du handlar efter en multimeter. Du mÄste vÀlja en multimeter för den förvÀntade belastningen. Kostnaden för multimetern ökar tillsammans med belastningen i kilowatt den klarar.

Den lÀgsta kategorin av multimetrar Àr kategori I; dessa multimetrar Àr lÀmpliga för smÄ elektronikprojekt. Kategori II-multimetrar kan testa hushÄllsapparater och bÀrbara verktyg. Kategori III-multimetrar kan testa skenor, kablar, fördelningsstÀnger och uttag. De kan testa motorer sÀkert med permanenta strömanslutningar.

Att gÄ frÄn en kategori I till kategori III-multimeter förbÀttrar arbetstagarens sÀkerhet om du arbetar i en industriell eller kommersiell miljö, Àven om den kommer med en högre prislapp. Kategori IV-multimetrar, de som Àr konstruerade för installation eller mÀtning av installationsmÀtningar, Àr Ànnu dyrare. De Àr ocksÄ relativt sÀllsynta eftersom det nÀstan uteslutande Àr linjemÀn och installatörer av industriell utrustning som anvÀnder dem.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta tryckmÀtare

Slutsats

Det viktigaste du behöver göra Àr att komma ihÄg att du har att göra med el och att alla mindre fel kan vara dödliga. MÄnga mÀnniskor försummar farorna eftersom de tycker att det Àr sÀkert pÄ grund av lÄga spÀnningar eller smÄ mÀngder förstÀrkare.

Men Àven om du Àr en yrkesutövare sedan lÀnge Àr det alltid klokt att vidta försiktighetsÄtgÀrder innan du arbetar med el.

De saker du kan göra:

 • Ladda ur kretsen innan du ansluter en multimeter
 • AnvĂ€nd inte kraft medan du mĂ€ter motstĂ„nd
 • Se till att mĂ€taren Ă€r instĂ€lld pĂ„ vĂ€xelströmslĂ€ge innan du börjar mĂ€ta vĂ€xelström
 • Var uppmĂ€rksam pĂ„ polaritet nĂ€r du hanterar DC

NÀr du Àr klar anvÀnder du den, stÀng av enheten om det finns en AV-knapp. Om det inte finns nÄgon knapp, stÀll in mÀtaren till den högsta vÀxelspÀnningen

Alla dessa steg Ă€r nödvĂ€ndiga försiktighetsĂ„tgĂ€rder, sĂ„ kom ihĂ„g att anvĂ€nda dem varje gĂ„ng du har att göra med el – de kan rĂ€dda ditt liv.

Rör inte en öppen krets med bara hÀnder, oavsett spÀnningsvÀrden. Det betyder inte att det nödvÀndigtvis Àr sÀkert om det Àr lÄg spÀnning, för förstÀrkare spelar ocksÄ en enorm roll. Om bÄda vÀrdena Àr lÄga (förstÀrkare och volt) kan det betraktas som icke-dödligt, men det Àr fortfarande inte sÀkert.

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top