Bästa multiverktyget 2022 – Test av olika multiverktyg

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Milwaukee M18 BMT-0

Bosch AdvancedMulti

DeWalt Multiverktyg XR

Beijer Multiverktyg 12

Klicka här för att se fler multiverktyg.

Bästa multiverktyget 2022

Tycker du det är störigt att behöva köpa och använda olika typer av verktyg? Då borde du absolut köpa det bästa multiverktyget. Med hjälp av ett bäst i test multiverktyg så behöver du nästan bara ett enda verktyg. Du kan nämligen använda ett multiverktyg på flera olika sätt. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha ett multiverktyg bäst i test.

Men det är faktiskt riktigt svårt att veta vilket multiverktyg som är bäst när man köper på nätet. Det finns ju hur många olika modeller som helst med flera olika prisklasser. Många online affärer brukar ofta skriva om saker som de vill att du ska höra. Du får alltså ibland inte höra allt om verktyget, utan kanske bara det positiva. Så när multiverktyget väl kommer hem är det kanske inte alls som du förväntat dig. Du vill ju definitivt inte spendera flera tusen kronor på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därmed bli ganska svårt att köpa ett multiverktyg bäst i test.

Men det är just därför som jag har byggt ihop en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide för multiverktyg. Jag har nämligen gjort mitt eget multiverktyg test. Jag gjorde den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap om multiverktyg. Jag har köpt och testat några olika typer av multiverktyg. Jag läste även igenom andra tester och kundrecensioner när jag gjorde köpguiden. Med hjälp av all den här informationen så satte jag ihop en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa det bästa multiverktyget.

Läs även >>> Skruvdragare test

Köpguide för bäst i test multiverktyg 2022

Som jag skrev innan så kan det vara riktigt svårt att veta vilket bäst i test multiverktyg som är bra. Men det är just därför som jag har gjort en köpguide för multiverktyg. Det finns en del viktiga faktorer som du måste tänka på när du köper det bästa multiverktyget. I den här köpguiden så har jag listat vad du ska tänka på. Men som vanligt är det allra viktigaste är att du väljer rätt verktyg utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa multiverktyget 2022:

 • Användningsområden
 • Hur man köper de bästa multiverktygen
 • Typer av multiverktyg
 • Prestanda
 • Bärbarhet
 • Bekvämlighet
 • Garanti
 • Kraft
 • Ergonomi
 • Bitsbyte
 • Ventilation
 • Utbytbara motorborstar
 • Priser
 • Enkel användning
 • Vikt
 • Design
 • Effekttyp
 • Motorhastighetsbetyg
 • Hållbarhet
 • Tillbehör
 • Tips inför användning

Användningsområden för multiverktyg

Det multiverktyget är ganska mångsidigt och det är därför det alltid bör vara en del av din verktygslåda, oavsett om du är DIYer eller hobbyist. Och även om applikationen beror på det specifika multiverktyget du har och tillbehören och tillbehöret, är följande typiska användningsområden för dessa verktyg.

Skärande

Ett multiverktyg är praktiskt när det gäller skärning av allt från metall till trä och glas. De flesta multiverktyg kommer med en fäste för skärning och i de flesta fall kommer det att finnas olika för användning vid skärning av olika material. I de flesta fall kommer multiverktyg att levereras med både en hjulsax och en rak bit för dina skärapplikationer. Skärhjulen är ofta bäst lämpade för känsliga skäraktiviteter medan raka bits är idealiska för allmänna skärapplikationer. Och det bästa är att med ett multiverktyg kan du hantera även de minsta skärapplikationerna med den delikatess de behöver.

Sandning

De cirkulära och tabellformade multiverktygsfästena fungerar som sandpapper vilket innebär att dessa verktyg är perfekta för slipning och utjämning av ytor. Du kan använda multiverktyg för att slipa och jämna ut olika material som trä och metall. Och eftersom slipbiten på dessa verktyg snurrar blir den mer konsekvent och lättare att använda än slipning för hand och också mer exakt än många stora slipmaskiner. Men när det gäller slipning är multiverktyg mer idealiska för detaljarbete och kommer inte att vara särskilt användbara vid arbete på stora bits. Slipfästen för dessa verktyg kommer i olika former inklusive skivor, band och klaffhjul.

Slipning

När du behöver skapa skarpa kanter eller eliminera dem, kommer slipverktyg som kommer med multiverktyg att vara mycket användbara. De flesta multiverktyg kommer med en slipsten som är användbar för de flesta slipapplikationer, men många har också ett sliphjul, slipande hjul och hårdmetalltips för att säkerställa att du har något att slipa olika material. Observera att rätt fäste för slipning beror på vad du arbetar med. Till exempel är de trekantiga och cylindriska spetsarna idealiska när du arbetar på runda ytor.

Gravyr

Gravering är några av de främsta anledningarna till att många kommer att köpa multiverktyg. Den lilla storleken på multiverktyg och de olika snitt- och graveringsredskapen gör dem mycket användbara när du arbetar med dekorativa mönster för ditt hantverk. Och det goda är att de bästa multiverktygen kommer att tillhandahålla fästen för gravering av både trä- och metallbits.

Putsning

Med rätt bit på ditt multiverktyg kan det vara mycket användbart för polering av olika ytor. Och du kan göra en mycket exakt och effektiv polering. Oavsett om du vill göra lite detaljpolering eller polera på trånga ställen kommer ett multiverktyg alltid att vara det bästa valet eftersom det kommer att göra jobbet mycket bättre än de flesta andra poleringsverktyg. Fördelen med att använda ett multiverktyg för polering är dess massiva kraft, och med rätt bitfästen finns det nästan ingenting som du inte kan använda för att polera.

Hur man köper de bästa multiverktygen

Det bästa rotationsverktyget för dig beror på de projekt du vill använda det till. Och så bör du alltid börja med att tänka på hur du tänker använda verktyget. Men när du börjar handla ett bra multiverktyg finns det några viktiga faktorer som du måste tänka på oavsett hur du tänker använda det. Och de inkluderar följande;

Typer av multiverktyg

Rotationsverktyg från olika märken skiljer sig åt i både utseende och prestanda. Men när det gäller multiverktygstyper finns det två huvudalternativ som är de grundläggande och utskurna multiverktygen. För att köpa det mest kraftfulla multiverktyget för dina projekt eller åtminstone något högpresterande måste du förstå vad de två typerna handlar om.

Standard multiverktyg

Det här är de kompakta rotationsverktygen som ofta är de bästa alternativen för nybörjare och användning i hemmet. Grundläggande rotationsverktyg kommer också med en relativt mindre motor (mellan 1,2 och 1,8 ampere) och så tenderar de att vara långsammare än utskärningstyperna. Men trots den relativt mindre motorn möjliggör dessa multiverktyg maximal kontroll och flexibilitet, till skillnad från stora motortyper. Och de kommer att vara mycket användbara för skärning, formning, utjämning och gravering.

Utskärningsmultiverktyg

Till skillnad från de grundläggande multiverktygen tenderar utskärningstyperna att vara stora och besvärliga, och det beror på att de kommer med större motorer. I de flesta fall används de utskurna multiverktygen för kommersiella och professionella applikationer eftersom de tenderar att vara mer kraftfulla. Det här är verktyg som du kan förvänta dig att se med entreprenörer när du tar bort torrvägg för stora husförbättrings- och ombyggnadsprojekt. De flesta kommer att ha 3 till 5-amp-motorer och dessa kraftfulla motorer gör att de enkelt kan hantera uppgifter som att skära lövträ och metaller. De utskurna multiverktygen kommer också att ha fler funktioner som justerbarhet och även fler redskap.

Trådat kontra trådlöst multiverktyg

När du förstår de olika typerna av multiverktyg och vad som gör att var och en sticker ut, är ett annat viktigt beslut att bestämma om du ska gå efter trådade eller trådlösa verktyg. Och när det gäller valet mellan sladdade och sladdlösa multiverktyg verkar varje professionell och gör-det-själv-verkare ha sina speciella preferenser. Men för att se till att du väljer rätt är det viktigt att känna till fördelarna och nackdelarna med var och en.

Trådat multiverktyg

Det sladdade multiverktyget är vad de flesta verkar föredra att använda när de arbetar i hemmet eller verkstaden, eftersom de ger obegränsad strömförsörjning. När du har anslutit dem behöver du inte oroa dig för att ta slut på batterier och så att du kan arbeta så länge du vill. Det faktum att de inte behöver stora batterier för att fungera gör dem relativt lätta. Och deras enda nackdel är den begränsade rörligheten eftersom du bara kan använda dem där det finns elförsörjning.

Trådlöst multiverktyg

Som namnet antyder är de sladdlösa multiverktygen den typen som inte kräver inkoppling för att fungera och i stället använder uppladdningsbara batterier. De har ingen irriterande sladd att hantera och de är också mer praktiska och mobila eftersom du kan använda dem nästan var som helst. Närvaron av stora batterier gör dem dock tyngre än de sladdade typerna och innebär också att de kommer att behöva laddas ofta. De flesta sladdlösa multiverktyg är inte lika kraftfulla eller lika snabba som de sladdade typerna.

Kompakt multiverktyg

Dessa multiverktyg är det super praktiska, mångsidiga verktyget du kan använda för en mängd olika mindre arbeten. De är rätt för träbearbetning och annat hantverk som gravyr eller polering. De flesta modeller har redan ett stort antal tillbehör och tillbehör, men de flesta eftermarknadsredskap är utformade med tanke på det kompakta multiverktyget. Jag skulle överväga dessa multiverktyg i intervallet 200 – 500 kr, personligen.

Funktioner att leta efter i ett kompakt multiverktyg

Hållbara motorer är ett måste för ett verktyg som kan snurra cirka 30 000 varv / min eller mer. Bra roterande motorvarumärken levereras med motorer utan underhåll med förseglade kullager för tyst drift och många års service. Utbytbara motorborstar i sladdmodeller gör att du kan förlänga verktygets livslängd och bibehålla prestanda. En dockningsstation för de sladdlösa modellerna kan ladda enheten kontinuerligt medan den sitter på din arbetsbänk (sladdlösa modeller).

LED-belysning belyser målområdet så att du kan se det detaljerade arbete du gör bättre. Med variabla hastighetsinställningar på sladdlösa modeller kan du spara batteri. Laddningsindikator ger dig en bra uppfattning om hur mycket körtid du har kvar. Medföljande tillbehörssats kommer att utöka utbudet av projekt som du kan ta på dig med ditt multiverktyg. Med verktygsfria ändringar av tillbehör kan du byta redskap utan att behöva en verktygslåda. Elektroniskt återkopplingssystem hjälper verktyget att upprätthålla varvtalet för mer konsekventa resultat vid snidning eller gravyr.

Som ett resultat har de det bredaste utbudet när det gäller bilagor, och de har det bredaste användningsområdet som ett resultat. De flesta DIY-entusiaster kommer att hitta det kompakta multiverktyget mer användbart bara för den stora mångsidigheten, särskilt för priset. Kompakta multiverktyg betonar låg vikt och ergonomi jämfört med funktioner, och därför finns vissa modeller som enkla verktyg med en hastighet som körs i högsta hastighet. Som elverktyg är de utformade för att vara mångsidiga och enkla att byta ut. Å andra sidan är dessa multiverktyg ingen ersättning för specialbyggda elverktyg som borrar och cirkelsågar.

Kraftigt multiverktyg

Tunga multiverktyg är fortfarande samma handhållna verktygskoncept men görs bara lite mer hållbara för att låta dem göra vissa uppgifter snabbare och mer effektivt. De multiverktygen som överstiger 1000 kr-serien kommer vanligtvis att falla i kategorin “tunga laster”. De kallas också utskärningsverktyg, för det vanliga ändamålet de används för – skär ut rena cirkulära hål i sidospår, gips och andra platser runt huset. Tunga multiverktyg kallas också spiralsågar, och de används ofta som en drop-in ersättning för sax. De kan användas väldigt mycket som en handhållen router som du kan flytta frihand för att inte bara göra hål och utskärningar utan också komplicerade snitt och former.

Funktioner att leta efter i ett kraftigt multiverktyg

Med flera hastighetsinställningar kan du styra rotationshastigheten beroende på vilket material du skär. Med det universella hylssystemet kan verktyget inte bara använda standardfästen utan även eftermarknadstillbehör. Motorer med högt vridmoment som inte bleknar eller myr under belastning är avgörande för att göra rena, snygga snitt som inte spricker i materialet eller slöar spiralbladet.

Justerbar djupguide gör att du kan klippa in i lagermaterialet till ett förinställt djup. Damm- och skräpavluftningssystem hjälper ditt arbetsområde att hålla sig fritt från skräp. Till skillnad från routrar kan tunga roterande elverktyg med rätt uppsättning spiralsågar skära ett större antal metall. De kan arbeta med trä, lövträ och gips samt laminatgolv. Den kan också användas på granit, keramiska plattor och cementplattor.

Med rätt tillbehör kan det också säkert skära plexiglas och plåt. De är något större och en hel del tyngre jämfört med det kompakta multiverktyget, och de är mer föredragna på arbetsplatsen snarare än på arbetsbänken. Om du behöver ett rakt snitt över ett brett material, ger en bågsåg dig rakare skär med mindre ansträngning. För de flesta andra typer av små utskärningar och hål kan ett tungt multiverktyg få jobbet gjort så länge du kan styra skäret väl.

Prestanda

Det multiverktygets prestanda avgör dess lämplighet för dina projekt och det är därför en viktig faktor att ta hänsyn till. När det gäller prestanda finns det flera faktorer att se upp för. Emellertid är verktygets kraft och hastighet de två viktigaste sakerna som avgör hur det fungerar. Antalet och typerna av tillbehör och tillbehör kan också påverka dess prestanda. Du bör alltid gå efter något med så många högkvalitativa tillbehör och tillbehör som möjligt och massor av extra funktioner eftersom det alltid är bäst.

Bärbarhet

Om du inte planerar att använda det multiverktyget från en stationär plats i verkstaden eller garaget, är portabiliteten också en viktig faktor att tänka på. Sladdlösa multiverktyg är mer bärbara än de sladdade eftersom de inte behöver plug-in för att fungera. Vissa kan dock också vara besvärliga på grund av de stora batterierna och svåra att bära med sig. Därför, när det gäller bärbarhet, bör du gå till ett lätt och kompakt multiverktyg som kommer med ett bra fodral, men det betyder inte alltid nödvändigtvis att gå till en sladdlös.

Bekvämlighet

Ett bra multiverktyg bör vara bekvämt att använda under längre perioder. Den ska ha en ergonomisk design som säkerställer att händerna inte blir trånga eller ömma när de används. Ett mjukt grepphandtag är viktigt när det gäller komfort eftersom det hjälper till att maximera manövrerbarhet och kontroll när du använder det multiverktyget.

Garanti

Garanti är alltid en viktig faktor att ta hänsyn till när du köper något verktyg, så det kommer också att vara en avgörande faktor när det gäller att köpa det multiverktyget. De flesta toppverktyg kommer att ha minst två års garanti. Men för vissa kan det vara lite längre än så och några andra kommer också med en pengarna tillbaka-garanti. Ju längre garanti desto bättre kommer det att skydda din investering i det multiverktyget länge.

Kraft

Motorns kraft är en annan viktig faktor. Idag finns även billiga multiverktyg tillgängliga med kraftfulla motorer med 30 000 varv / min eller högre. Sladdmodeller har vanligtvis mer kraft än sladdlösa. Beroende på vilka uppgifter du använder ditt multiverktyg för kan du komma undan med ett alternativ med lägre effekt. Om du planerar att ta itu med tunga uppgifter eller om du ska använda ditt verktyg för längre jobb, vill du nå ett multiverktyg som erbjuder 3.0+ ampere och en motor med mer än 30 000 RPM.

Ergonomi

Medan rotationsverktyg är små kan det vara mycket att skatta för dina händer att använda dem för längre projekt – några av de bästa tillgängliga rotationsverktygen har ergonomisk design som minskar stress under längre driftsperioder, vilket gör dem idealiska för att hantera stora projekt.

Bitsbyte

Ursprungligen skulle du byta bits med en liten skiftnyckel och processen tog i bästa fall cirka 30 sekunder. Många av dagens multiverktyg har enkla att byta bitsystem som gör att du kan byta bits på en fjärdedel av tiden. Även om detta inte borde vara en märk- eller brytfunktion för dig, är multiverktyg med enkla bytesbitsystem lättare att använda och hjälper dig att spara tid.

Ventilation

En av de mest ökända mördarna av multiverktyg är en igensatt motor. När du arbetar kan skräp och damm fastna i motorn, vilket kommer att kasta ner den och så småningom döda den. Om du letar efter ett billigt multiverktyg, förvänta dig inte mycket i vägen för tankeväckande ventilation placerad över verktyget. Men om du vill köpa en avancerad modell som är konstruerad för att hålla, leta efter en med väldesignad ventilation som är utformad för att bevara livslängden på verktyget.

Utbytbara motorborstar

En annan funktion att leta efter om du letar efter ett multiverktyg som klarar tidens test är delar som användaren kan serva, som utbytbara motorborstar. Utbytbara motorborstar kan förlänga enhetens livslängd upp till fem gånger. Verktyg med utbytbara borstar bör bytas ut var 40: e 50 timmars användning och båda bör bytas ut samtidigt för att säkerställa tillförlitlig drift.

Priser för multiverktyg

Under 300 kr: Rotationsverktyg i denna prisklass finns till utmärkt värde. Produkter i detta prisklass kan antingen vara sladdade eller sladdlösa, men de levereras inte med några specialfunktioner eller tillbehör.

300 – 700 kr: Detta är det vanligaste prisintervallet för multiverktyg. Produkter i denna prisklass är vanligtvis av mycket hög kvalitet, pålitliga och levereras med några specialfunktioner och tillbehör.

700 kr och uppåt: Rotationsverktyg i denna prisklass prissätts till en premie. Produkter i denna prisklass är vanligtvis av högsta kvalitet, kan säljas som en del av en multiverktygssats, har flera specialfunktioner och en mängd olika tillbehör.

Enkel användning

Att äga ett multiverktyg som är användarvänligt och extremt enkelt att använda är en viktig faktor. Det bör vara enkelt att byta ut de olika tillbehör och bits som ingår i ditt multiverktyg. Om ditt multiverktyg kräver en skiftnyckel eller någon typ av verktyg för att stänga av redskapen kan det vara ganska tidskrävande. Leta efter ett multiverktyg där redskapen kan bytas med en enkel knapp eller vrid-och-lås-mekanism för en mer effektiv metod och för att spara tid när du arbetar med ett större projekt.

Vikt

Vikten på ditt multiverktyg är en viktig faktor. Om du använder ditt multiverktyg för stora projekt eller längre perioder, vill du överväga ett lätt, kompakt alternativ som fortfarande har hög effekt. Ett lätt multiverktyg är också bekvämt att ha med sig som en del av en verktygssats eller i väskan när du reser till arbetsplatsen.

Design

Utformningen av ditt multiverktyg kan vara en viktig faktor. Designen har stor inverkan på både komfortnivån och möjligheten att använda ditt multiverktyg under längre perioder. Leta efter ett multiverktyg som har ett bekvämt, halkfritt grepp samt en konturerad kropp för att ge utmärkt säkerhet och balans under användning.

Effekttyp

Eftersom multiverktyg är så mångsidiga och praktiska i olika typer av operationer och processer, är dessa ganska populära. Detta innebär också att du kan hitta ett brett utbud av alternativ där ute när du köper ett multiverktyg. Men även om alla är elektriska, kan du ha olika energityper när du köper en. Detta beror helt enkelt på att vissa av dem är sladdade och ansluts till ett eluttag i din verkstad eller garage för ström, men andra modeller kan vara trådlösa. Som du förväntar dig drivs ett sladdlöst multiverktyg av ett batteri. Även om dessa inte är de mest kraftfulla, är de verkligen ganska praktiska för bärbar användning eftersom du inte är bunden av en nätsladd.

Motorhastighetsbetyg

Oavsett om du köper ett sladdlöst multiverktyg eller ett sladdverktyg, bör det vara tillräckligt kraftfullt för dina behov och krav. Detta är helt enkelt för att säkerställa att du inte möter några problem när du utför dina nödvändiga åtgärder senare. Tack och lov kan du enkelt få en uppfattning om prestanda för ett visst multiverktyg genom att helt enkelt kontrollera dess motorvarvtal. Du hittar hur många gånger din multiverktygs motor snurrar varje minut. Denna motorvarvtal anges i varv per minut eller varvtal och inkluderar alternativ som 15000 varv / min eller 30000 varv / min. Jämfört med varandra kommer den högre motorhastigheten på 30000 RPM att resultera i bättre prestanda i de flesta fall. Även om du vill kan du också justera denna motorhastighet enligt dina behov och krav.

Hållbarhet

Efter att ha använt ett visst multiverktyg under lång tid kan det av uppenbara skäl möta mycket slitage. Men förutom att påverka verktygsbiten kan det multiverktyget också påverkas över tiden och kan utveckla problem. Därför rekommenderas det generellt att skaffa ett multiverktyg som är hållbart och tillräckligt pålitligt för dina specifika applikationskrav. Du kan helt enkelt kontrollera garantin som erbjuds av ett visst multiverktyg för att få en uppfattning om dess prestanda. Medan vissa modeller har 1 års garanti, kan andra ha 2 års garanti.

Tillbehör

Dessa dagar accepterar de flesta multiverktyg också tillbehör och bits från andra tillverkare. Detta är till nytta när du köper ett multiverktyg från ett annat varumärke än Dremel eftersom de flesta andra tillverkare inte gör nästan lika många roterande tillbehör som Dremel gör. Med det sagt, medan andra modeller spelar bra med andra märkes tillbehör, finns det något att säga för företaget som producerar verktyg, liksom en komplett serie med tillbehör. Om du planerar att få massor av tillbehör och trycka på kuvertet för vilken typ av projekt ditt multiverktyg kan, vill du överväga Dremel-produkter på allvar, speciellt om du vill använda ditt nya multiverktyg som router.

Tips inför användning av ett multiverktyg

Läs noga igenom din bruksanvisning eller titta på instruktionsvideor innan du använder ditt multiverktyg för första gången. Det är viktigt att veta hur du använder ditt verktyg korrekt för att undvika säkerhetsproblem eller problem med ditt arbete. För att maximera din säkerhet, undvik att använda ditt multiverktyg i områden där brandfarliga gaser eller flytande produkter förvaras. Se till att rengöra och damma ditt arbetsområde noggrant innan du använder verktyget.

Se till att alltid använda skyddsglasögon innan du använder ditt multiverktyg. Multiverktyg producerar damm, gnista och till och med granatsplitter som kan skada din syn permanent. En dammmask bör också bäras när du arbetar med ditt multiverktyg. Se till att alltid inspektera ditt verktygssats, tillbehör och tillbehör innan du använder ditt multiverktyg varje gång. Använd aldrig spruckna eller skadade verktyg för att undvika olyckor eller skador under arbetet. Använd alltid en klämma eller skruvstäd för att fästa arbetsstycket vid bordet när du använder ett multiverktyg. Det är osäkert att hålla arbetsstycket för hand medan du arbetar.

Lista över de bästa multiverktygen 2022

 • Bäst i test: Milwaukee M18 BMT-0
 • Populärast: Bosch AdvancedMulti
 • Premiumval: DeWalt Multiverktyg XR
 • Billigast: Beijer Multiverktyg 12

Nybörjarguide till multiverktyg

När du väljer det bästa multiverktyget för dina behov, överväga vilka typer av projekt du planerar att slutföra och hur ett multiverktyg kan hjälpa till. Nedan följer några kvaliteter du kan leta efter i ett multiverktyg:

Multiverktyg kan drivas pneumatiskt (dvs. drivas med tryckluft) eller elektroniskt. Pneumatiska rotationsverktyg kallas ofta “matriser” och används främst för tunga, professionella uppgifter. Vanligtvis avser ”multiverktyg” den lätta, elektroniska motsvarigheten som har mer allmän användning. Multiverktyg kan vara sladdade eller sladdlösa och drivas av ett uppladdningsbart batteri. Sladdverktyg kan nå hastigheter upp till 35 000 varv per minut (varv / min), medan sladdlösa multiverktyg vanligtvis bara når upp till 15 000 varv / min.

Dyrare multiverktyg har varierande hastigheter, medan billigare multiverktyg tenderar att ha en fast hastighet. För ett långvarigt multiverktyg, leta efter en som gör att du kan byta ut motorborsten när den blir sliten. De mest mångsidiga multiverktygen har en enkel bitbytesfunktion och flera kompatibla multiverktygsfästen. För att säkerställa att du har gott om kompatibla bits för olika uppgifter, överväg ett multiverktygssats som levereras med flera bits för de vanligaste multiverktygsuppgifterna.

Lär dig grunderna

När du använder ett multiverktyg för första gången bör du bekanta dig med verktyget. Hitta på / av-omkopplaren och hastighetskontrollerna. Hitta sedan knappen som tar bort verktygsbitsna och öva på att ta bort och ersätta bits. Observera skaftstorleken på dina multiverktygsbits, eftersom skaftstorleken avgör vilka bits ditt verktyg kan använda. Om ditt multiverktyg har ett utbytbart batteri eller motorborste, öva på att ta bort och byta ut dessa delar också. Kom ihåg att vidta lämpliga säkerhetsåtgärder när du använder något elverktyg. Innan du använder ditt multiverktyg, se till att du har skyddsglasögon och arbetshandskar till hands.

Välj rätt bits för ditt projekt

Ett multiverktygs framgång beror på att man använder rätt multiverktygsbits för en viss uppgift och ett visst material. Bitsna är utbytbara så länge de har samma skaftstorlek. Nedan följer en lista över vanliga uppgifter och de samordnande typerna av bits. Snidning och gravering: höghastighetsfräsar, gravyrfräsar, hårdmetallfräsar, diamanthjulspetsar och sliptrummor. Routing: routerbits, inklusive raka routerbits, nyckelhålsbitbits, hörnrouterbits och groove routerbits. Borrning: borr. Polering: polera spetsar eller kottar, slipa hjul och sliptrummor. Det finns många mer specialiserade multiverktygsbits än de som anges ovan.

Hur man skär med ett multiverktyg

Multiverktyg är utmärkta för att göra små eller detaljerade skär. När du gör långa, raka sågningar bör du dock välja en annan typ av såg, eftersom alla skär du gör med ett multiverktyg kommer att vara frihand. Använd en rak fräs för att skära gips, trä, gipsskivor eller andra lätta material. För skärning av metall eller plast, använd ett skärhjul. Använd en hårdmetallskärare för att skära tjockare metall och andra hårda material. Rita en kontur på materialet som ska följas när du skär. Kapning kan ta flera pass, särskilt för tjockare material. När du skär metall, använd skärolja för att minska friktionen och därmed minska mängden värme som genereras från verktyget. Multiverktyg är idealiska för VVS-projekt, eftersom de är små och lätta att manövrera och kan skära igenom metall- och PVC-rör.

Hur man ristar med ett multiverktyg

Ett multiverktyg erbjuder fin, detaljerad kontroll, vilket gör det till ett utmärkt verktyg för snidning och etsning. Multiverktyg används ofta för detaljarbete på träskåp och möbler. Vanligtvis är karbidrotationsbits och fräsbits gå-till-bits för snidning och etsning. Dessa bits finns i många olika storlekar som passar alla projekt. Om du märker rök eller missfärgning av materialet under snidningen är det multiverktygets hastighet för snabb. Sänk hastighetsinställningen. Om det multiverktygets motor saktar, stammar eller gör ett ovanligt slipljud, applicerar du för mycket tryck. Lätta på det snidade materialet.

Hur man slipar eller polerar med ett multiverktyg

Multiverktyg kan vara tillräckligt tuffa för att vässa knivar eller skonsamma nog för att polera smycken. Du kan till och med använda ett multiverktyg i låg hastighet för att spara husdjursnaglar. För slip- eller arkiveringsprojekt, använd en sliptrumma. Sliptrummor finns i en rad grovhet. Grövre bits är bättre lämpade för slipning av hårda material, medan mjukare bits är gjorda för mjukare, finare slipjobb. När du polerar, använd en trådborste, poleringspunkt eller poleringshjul med vax eller polermedel. Börja med låg hastighet och arbeta upp till medelhastighet efter behov. För stora jobb, flytta från grövre bits till mjukare bits.

Projekt för multiverktyg

Eftersom det är så mycket anpassningsbart kan ett multiverktyg användas i ett stort antal DIY-projekt. Försök att ersätta ett multiverktyg med andra elverktyg som borrar, slipmaskiner och elektriska sågar, särskilt när du behöver finmotorstyrning för små, trånga utrymmen och projekt. Beväpnad med enbart multiverktyg kan du slutföra följande projekt:

Skär mönster i trä-, sten- eller metallytor. Klipp och slipa trä eller plast. Etsa speglar eller glas, inklusive fönsterrutor, tumlare och glasbord. Klipp kakel för installation av VVS eller för anpassade backsplays och golv. Skär plåt i unika former för att skapa smycken, heminredning eller anpassade hemreparationer. Slipa knivar, motorsågar eller andra blad. Polska smycken och enheter, inklusive bärbara datorer och smartphones. Ta bort rost från enheter och metallapparater. Med så många sätt att använda den är det viktigt för den ivriga DIYern att veta hur man använder ett multiverktyg. En multiverktygssats gör ett smart tillskott till alla verktygslådor.

Varför multiverktyg är så mångsidiga

Ett multiverktyg kan bara vara den mest mångsidiga delen i verkstaden. Med det här snabba handhållna verktyget kan du utföra aktiviteter som slipning, gravering, formning, polering, slipning och skärning med mycket lätthet. Det är ett “många-i-ett” -verktyg. Jag brukar tro att det är den schweiziska armékniven inom byggbranschen. Multiverktyg finns antingen sladdlösa eller sladdade, deras många fästen låter dig utföra detaljarbete på metall, trä, glas, keramik och till och med plast. Dessa verktyg kan fungera som perfekta ersättare för de flesta verktyg i din verkstad. De är kraftfulla och kan hundratals jobb som inte kan utföras med stora verktyg.

Deras mångsidighet gör dem till ett måste-verktyg för entreprenörer, proffs och extremt snygga individer. Om du vill bygga upp din verkstad eller uttrycka din kreativa känsla på ett nytt sätt, är det ett måste för dig att ha det bästa multiverktyget! Det är viktigt för alla som utför hemförbättringar. Som en självklarare DIYer har jag investerat i ett multiverktyg för mina ombyggnader och hembyggnadsuppgifter. Eftersom jag inte har en fullständig verkstad tenderar jag att leta efter lätta och kompakta verktyg som kan passa i min garageverktygslåda. Ett multiverktyg är ett sådant exempel och har kommit till hands när jag behöver slipa ytor eller skära keramiska plattor.

Vetenskapen bakom multiverktyg

Multiverktyg fungerar genom att snurra en redskap med hög hastighet. De flesta av dessa verktyg har variabla hastigheter som kan täcka ett intervall på 5 000 till 35 000 varv per minut (RPM). Andra kommer med fasta hastigheter på cirka 30 000 RPM. Versionerna med variabel hastighet styrs av en brytare som kan skjutas / dras från några tusen varv per minut till över 30 000 varv / min.

Mekanismen bakom detta verktyg är en stark elektrisk motor som roterar redskapen runt en fast axel. Eftersom motorerna som används har hög hållfasthet kommer användarna att uppleva konstant prestanda vid skärning, slipning, polering eller slipning. Det beror på så stark prestanda och hållbarhet att verktyget har slutat vara en nödvändighet för snickare, gipsväggar och elektriker.

Hög hastighet garanterar inte nödvändigtvis att verktyget hanterar jobbet effektivt. Till exempel kommer ett multiverktyg med en 3 Amp-motor vid 20 000 RPM att fungera effektivt vid uppdragsprojekt som att skära lövträ, jämfört med den med 1,2 Amp-motor vid 30 000 RPM. När du köper måste du ta hänsyn till motorns styrka tillsammans med det maximala antalet varv som det multiverktyget kan göra per minut.

Toppmärken

Black + Decker

Black + Decker Inc. grundades 1910 och har sitt huvudkontor i Towson, Md., Och är en av de största tillverkarna av elverktyg och hushållsprodukter. Förutom högkvalitativa multiverktyg producerar Black + Decker också elverktyg, gräsmattautrustning, biltillbehör, hushållsapparater och mer.

Dewalt

Grundades 1924 och har sitt huvudkontor i Towson, Md., DeWalt är ett registrerat varumärke som tillhör Black + Decker. Det är en extremt ansedd tillverkare av elverktyg och handverktyg för byggbranschen. Förutom pålitliga multiverktyg tillverkar DeWalt också borrset, handsågar, gräsklippare och mer.

Dremel

Grundat av Albert J. Dremel i Racine, Wis. 1932, har Dremel utvecklats till en av de mest pålitliga och kvalitativa tillverkarna av elverktyg, specialiserat på Dremel multiverktyg. Förutom högkvalitativa multiverktyg tillverkar Dremel också motorsågar, laserskärningsmaterial, husdjurstillbehör, varor och mer.

Guide till multiverktygstillbehör

Multiverktygstillbehör varierar i storlekar, form och design. Tillbehör hjälper oss att utföra olika uppgifter som skärning, slipning, polering och slipning med precision och noggrannhet. De inkluderar bits och tillbehör bland andra diverse tillbehör. I den här guidehandboken för multiverktyg hjälper jag dig att förstå dessa tillbehör, deras applikationer och ge några tips om hur du bäst använder dem. Multiverktygsfästen hjälper oss att bäst använda våra multiverktygstillbehör. De inkluderar alla dessa tillbehör som vi införlivar i våra multiverktyg för flexibilitet, precision och noggrannhet. De kan delas in i olika kategorier.

Lättåtkomstfästen

Rätvinkliga redskap

Multiverktygsfäste i rät vinkel är utformat för att använda tillbehör i rät vinkel. Det hjälper dig att arbeta hårt för att nå områden som hörn och inuti skåpen under ombyggnadsuppgifter. Den har utformats med ett kopplingssystem som gör att du kan rotera den i 12 olika riktningar på ditt multiverktyg. Rätvinkelfästet kan användas vid borrning av hål, slipning, skärning och slipning.

Allt du behöver är att fästa det på ditt multiverktyg och sedan fixa ett tillbehör. Beroende på ditt multiverktyg kan du behöva en skiftnyckel under träningen. Detta tillbehör används bäst med borrkronor och sliptrummor. Du kan behöva borra i svåråtkomliga områden som inuti permanenta skåp eller slipa dem innan du målar om. Med det här tillbehöret behöver du bara de rätta bitsna eller slipmaskinerna och du är redo att gå.

Flexibla axelfästen

Flexibilitetsaxelfästena är idealiska för personer som använder multiverktyg för detaljerat arbete som behöver precision. Sådana uppgifter som träsnideri, glasstick, etsning och polering av smycken behöver noggrannhet och precision. Med det flexibla axelfästet kommer du enkelt att göra sådana uppgifter tack vare det bekväma greppet som ger bättre kontroll.

Att använda fästanordningen för flexibilitet är ganska enkelt. Allt du behöver är att fästa det på ditt multiverktyg och sedan fixa rätt tillbehör. Beroende på ditt multiverktyg kan du behöva en skiftnyckel. Böj aldrig flexaxeln medan den används. Inuti axeln finns en roterande mekanism som hjälper till att överföra den roterande kraften från det multiverktyget till flex-axelverktygskontrollen. Ändå bör du placera det multiverktyget säkert på en klämma eller haka fast det på väggen medan du använder flexaxelkontrollen. Se till att det multiverktyget ligger ovanför flex-axelfästet för bättre prestanda.

Skärpningsfästen

Slipningssatsfäste för motorsåg, gräsklippare och trädgårdsredskap. Att vässa din motorsåg eller trädgårdsredskap har aldrig varit lätt. Detta tillbehör kommer som ett kit med tre slipstenar, justeringsmätare och en vinkelstyrning. Tillbehöret hjälper dig att skärpa dina verktygsblad snabbare och enklare.

Börja alltid med att bestämma slipstenen som du ska använda. De tre slipstenarna hjälper dig att uppnå olika resultat när du slipar. Fäst den på det multiverktyget innan du fäster vinkelstyrningen och justeringsmätaren. Slipningsprocessen ger mycket gnistor. Du måste bära ögonskyddsutrustning som skyddsglasögon och handskar. Dina vanliga solglasögon räcker fortfarande behovet.

Skärningsfästen

Skärsats för väggplattor

Skärsatsen för väggplattor har en justerbar skärstyrning och en skärplatta. Den erbjuder kontrollerad skärning på keramiska väggplattor. Skärstyrningen kan justeras till 19 mm djup (kakeltjocklek). Om du vill sätta några armaturer på dina badrumsväggar, kommer du troligtvis att behöva klippa i väggplattorna. Väggplattans skärutrustning är rätt tillbehör för detta jobb, eftersom det erbjuder bättre skärning med precision och noggrannhet.

Undvik att använda biten på keramiska plattor. Du kan dock använda den justerbara styrningen med en golvbits när du skär golvkeramikplattor. Satsen fästs enkelt på ditt multiverktyg. Beroende på ditt verktyg kan du behöva en skiftnyckel i processen. Dessutom, kom alltid ihåg att justera djupet innan du arbetar på dina plattor för att undvika att klippa in andra fixturer.

Multisågkit

Multifunktionellt skärsatsfäste erbjuder kontrollerad skärning i olika material som keramiska plattor, vinylspår, trä, plywood, glasfiber och gips. Satsen levereras med en skärguide och skärbits. Dessutom erbjuder den enkel djupjustering som kan gå upp till cirka 19 mm i materialtjocklek. Skärguiden liknar skärsatsen för väggplattor.

Allt du behöver är att fästa skärbiten på ditt multiverktyg och sedan fästa skärstyrningen för att använda satsen. Du kan enkelt justera skärdjupet utan att behöva andra verktyg. Jag rekommenderar att du testar satsen på skrotmaterial som keramiska plattor och trä innan du använder den på dina väggar eller golv. På det här sättet kommer du att förstå hur djupt du behöver för att justera guiden för korrekt skärning.

Borttagningssats för vägg och golv

Borttagnings-fästet hjälper dig att ta bort injekteringsbruk mellan vägg och golvplattor under en ombyggnad. Det minskar riskerna för flisning av dina brickor som skulle ha inträffat om du litade på manuell mejsel. Satsen levereras med en justerbar styrning som har en lutande bas. Denna basdesign hjälper dig att använda ditt multiverktyg samtidigt som du har en tydlig bild av ytan som du arbetar med. Därför är det lätt att undvika att göra misstag som att skära i dina plattor.

Du behöver bara fixa borttagningsbiten och sedan fästa det styrande tillbehöret för att använda verktyget. Guiden håller biten centrerad mellan plattorna samtidigt som den är enkel att justera. Att arbeta på brickor med injekteringsbiten är en övning som ger mycket damm. Därför behöver du ögonskyddsutrustning som solglasögon och handskar.

Minisåg

Minisågkitet har ett minisågfäste, förarlock och sidoskärningsblad. Denna redskap förvandlar ditt multiverktyg till en precisions cirkelsågskärare. Du kan använda den när du gör klara, raka och fina snitt i alla slags trä och laminat. Den enda nackdelen med denna bilaga är att den inte kan användas för att göra djupa skär. Allt du behöver är att fästa minisågfästet på ditt multiverktyg och sedan fästa sidosågfästet och drivlocket. Det kan göras med hjälp av en skiftnyckel för ett tätare grepp. För att göra djupa raka snitt, överväg att använda denna minisågfäste för att göra en rak, exakt skärning. Därefter kan du använda en större skärskiva utan fästet för att slutföra den slutliga skärningen.

Fräsningsfästen

Fräsfäste

Fräs-redskapet omvandlar enkelt ditt multiverktyg till en dopprouter. Den tydliga basen hjälper dig att se vad som händer på arbetsytan. Denna tillbehör levereras som ett kit som innehåller en dopprouter, cirkelstyrning, kantstyrning, skiftnyckel och styrbussningssats. Med den kan du fräsa inläggsarbete, skyltar, dekorativa kanter och cirklar. Fäst det multiverktyget på fästfräsfästet och lås det på plats. Tillbehöret accepterar de flesta av de roterade verktygen med kabel. För att låsa upp eller låsa den på plats, vrid helt enkelt handtaget. Beroende på vilken typ av routing du behöver utföra kan du behöva cirkelstyrningen eller kantledaren. Du måste också justera ruttdjupet enligt dina önskemål.

Router table fäste

Vad är det enklaste sättet att konvertera ditt multiverktyg till ett bänkmonterat verktyg? Med detta tillbehör förstås! Med det kan du lyckas exakt slipa, spåra, forma och dirigera objekt som är oregelbundet eller konventionellt formade. Börja alltid med att sätta i tillbehören innan du fäster routerns bordsfäste. Du kan behöva en skiftnyckel under processen. Det 3-vägs justerbara staketet hjälper dig att få exakta resultat. Det multiverktyget rör sig fram och tillbaka på bänken när du arbetar på önskad yta.

Bits

Multiverktygsbits kan klassificeras i två huvudkategorier. Dessa är snidning / gravering och skär / borrbits.

Gravering Bits

Gravyrbits har volframkarbid höghastighetsfräsar och diamantbits. De finns i olika former, storlekar och mönster. Diamantbitsna används vid gravering på glas, stål, keramiska plattor och spegel, medan höghastighetsfräsar används oftast vid snidning på trä, bokstav, lera och plywood. Skärbits är idealiska när du använder ditt multiverktyg för träsnideri eftersom de har grova ytor.

Gravyr på glas

När du graverar på glas börjar du med att arbeta med de småhåriga diamantbitsna för att spåra konturen. Du kan senare använda de större bitsna för att fylla i mönster och bokstäver. Gravering av höghastighetsfräsar kan också användas när du skapar konturer där spårning inte behövs.

Snidning på trä

Börja med att använda de skarpa höghastighetsfräsarna för att skapa träsnideriet. Senare, fyll i med de stora huvudet. Skärbits av volframkarbid och strukturerade skär av volframkarbid av tand kan användas vid utjämning av träytor och kanter under gravyrövningar.

Skär- och borrbits

Skärbits har trådar som efterliknar de traditionella borrkronorna. De används främst vid skärning i keramiska plattor, gips och laminat. De kan dock fortfarande användas på trä, glasfiber, aluminium och plast. Skärbitsna kan också användas för att borra hål på dessa material. Det finns dock speciella borrkronor som har utformats för att bäst tjäna syftet. Dessa bits är gjorda av höghastighets rostfritt stål. De kan därför inte användas för att skära eller borra i hårda metallytor. Allt du behöver är ditt multiverktyg och rätt bit. Använd en skiftnyckel för att fixera biten på plats och du är redo att använda den!

Tillbehör

Multiverktygstillbehör är alla olika tillbehör som hjälper dig att använda ditt multiverktyg. De inkluderar slipmaskiner, polermaskiner, kapskivor och slipstenar. Jag skulle säga att de är något annat som inte är lite eller en bilaga.

Slipningstillbehör

Slipningstillbehör har två delar. Dessa är slipband och sliptrummor. Trummorna håller slipbandet på plats. Slipband finns i olika korn precis som de traditionella sandpapperarken. Slipmaskiner kan användas på trä, bokstav, aluminium, polymerlera, husdjurs tånaglar och plexiglas. För att använda slipningstillbehöret skjuter du helt enkelt ett slipband av önskat korn på sliptrumman. Fäst den sedan på det multiverktyget och arbeta långsamt på ytan.

Slipband och trummor finns i olika storlekar. De mindre är idealiska för precisionsslipning som trädörrar, medan de större är idealiska för nischslipning eller större ytor som skåpdörrar. Kom ihåg att byta ut slipbandet när de slits ut. Det är ganska enkelt att dra ut det från trumman och fixa ett nytt band.

Slipstenar

Slipning eller slipning av stenar ser ut som sliptillbehören vid första anblicken. Men till skillnad från slipmaskinerna finns slipstenar som ett tillbehör. Tillbehöret har en slipsten som har fästs permanent på en borrhål som du kommer att använda när du monterar det multiverktyget. Slipstenar är antingen gjorda av kiselkarbid eller aluminiumoxid och finns i olika storlekar och former.

Slipstenarna i aluminiumoxid finns i bruna, grå, rosa eller orange färger. Dessa stenar kan antingen användas på stål, keramik, spegel eller glas. Således, om du behöver slipa knivarna, överväg att använda slipstenarna av aluminiumoxid. Å andra sidan är kiselkarbidstenar gröna. Dessa stenar är inte lika starka som slipstenar av aluminiumoxid. De används därför huvudsakligen vid slipning av spegel, glas och aluminium. Du måste rotera dem med medelhastighet för bättre resultat. När de slits ut efter en jämn användningsperiod, överväga att omforma dem med en dressingsten för bättre prestanda.

Skärhjul och skivor

Precis som namnet antyder har skärskivor hjulformade tillbehör som används vid skärning i olika material när de roteras i mycket höga hastigheter. Dessa skivor är gjorda av olika material och avsedda att användas på olika ytor. Skärskivor finns också i olika storlekar i diametrar med avskurna hjul som är de minsta medan hårdmetallhjulen är de största. Tips för effektiv användning:

För att kunna använda ett skärhjul måste du fästa det på en dorn. Processen är ganska enkel, där du bara behöver skruva fast den på dornen och sedan fästa den på ditt multiverktyg. De vanligaste är slipande hårdmetallskärhjul. De kan användas vid kapning av trä, plexiglas och boktavla. De är antingen bruna eller gråa. Undvik att använda slipande hjul på hårda ytor som metaller.

Skärhjul av glasfiber är mycket starkare och kan användas på keramiska plattor, aluminium och trä. Olika tillverkare har improviserat starkare universalskärhjul som kan användas på ett brett utbud av material inklusive metaller. Avskurna hjul är de minsta, men ändå starkaste. De kan användas på metallytor som stålplåt, spik och järnplåt.

Rengöring- och poleringstillbehör

Avslutning av listan är tillbehör för rengöring och polering. De har en dorn / arbor och poleringsfilter. Dessa filtar finns i olika storlekar och former, utan att nämna att de är gjorda av olika material. Vissa har borstar av mässing eller rostfritt stål som har fästs permanent på borrhålet. Dessa sorter är idealiska för rengöring av metallytor. Fäst poleringsfilten på en dorn. Du måste skruva in kärnan i poleringsfilten / hjulet för ett tätare grepp. Beroende på typen av polerings- / rengöringsfilt kan de användas på speglar, silver, smycken, glas, keramiska plattor och aluminium.

Anatomin av ett multiverktyg

Vissa funktioner är kanske inte tillgängliga på alla modeller.

Bit

De olika bitsna gör att du kan utföra en mängd olika uppgifter, såsom skärning, slipning, hyvling och många fler. De erkända varumärkena erbjuder ett bredare urval av tillbehör och långvarig tillgänglighet och introducerar regelbundet nya tillbehör på marknaden.

Fäste

Fästet innehåller en spännhylsa (eller käke) som stängs när chucken dras åt och håller biten på plats. Spännhylsor finns i olika diametrar för att hålla olika bitskaftstorlekar.

Låsknapp

Låsknappen förhindrar axeln från att rotera vid byte av bit eller spännhylsa.

Motor

Rotationsverktyg har vanligtvis en 1,5 A-motor, som är tillräckligt kraftfull för att utföra de flesta lätta uppgifter och till och med ibland mer krävande jobb. Leta efter en motor med utbytbara borstar för att förlänga verktygets livslängd. För att skydda motorn startar du alltid verktyget med låg hastighet och ökar gradvis i stället för att sätta på det med hög hastighet.

På/Av-knapp

Byt för att starta eller stoppa motorn.

Variabel hastighet

Siffrorna på ratten indikerar vanligtvis de olika möjliga hastighetsnivåerna, men vissa modeller visar varv per minut (RPM). Vissa enheter har en liten flytande kristallskärm som visar hastigheten eller varvtalet. Verktyg med variabel hastighet kan variera från 5 000 till 35 000 varv per minut, vilket gör det möjligt för användaren att utföra en mängd olika uppgifter. Ställ verktyget på hög hastighet för att hugga trä eller skära metall, eller på låg hastighet för att skära plast eller göra poleringsarbete.

Vikt och bärbarhet

Små och lätta, multiverktyg kan hållas i ena handen, ungefär som att hålla en penna. För intensiva eller långa jobb rekommenderas en sladdmodell. En sladdlös modell är praktisk för lättare applikationer som hantverk och tillfälliga jobb runt om i hemmet.

 

Vanliga frågor om multiverktyg

Tillhör multiverktyg på arbetsplatsen?

Rotationsverktyg var tidigare endast tillgängliga med låga motorer som endast var lämpliga för småskaliga projekt och mjuka material. Den senaste generationen av dessa verktyg har dock betydligt större effekt- och hastighetsutgångar än sina föregångare, vilket gör dem kapabla att arbeta på några av de tuffaste byggmaterialen som finns på den genomsnittliga arbetsplatsen. Så svaret är ja.

Ett multiverktyg av hög kvalitet kommer att ha en variabel hastighetsjustering mellan 5 000 och 35 000 varv per minut, så att du kan styra effekten beroende på om du arbetar på hårdare eller mjukare material och om du behöver vara aggressiv eller detaljerad. Deras kompakta storlek gör också multiverktyg som kan komma åt och manövrera i trånga utrymmen där andra verktyg inte kan fungera.

Beroende på vilken bit du fäster på verktyget kan du skära genom lövträ, barrved, gips, aluminium, stål, plast, tegel, kakel och betong. Det finns också flera tillbehör som du kan använda med ett multiverktyg som maximerar dess arbetsplatsfunktionalitet, som ett routerbord och en routningsbas, rätvinkliga redskap, skärguider, borrpressställ och mer.

Måste jag skaffa en Dremel?

För många år sedan var svaret ett ja. Idag tillverkar många av de bästa elverktygstillverkarna multiverktyg av hög kvalitet. Du kanske tycker att du föredrar rotationsverktyget från en viss tillverkare bättre än Dremel. Medan Dremel fortfarande är branschstandard, vill du kolla in märken som Milwaukee, Hitachi, DeWalt och mer.

Behöver jag köpa tillbehör från samma tillverkare som själva verktyget?

Du kan nästan alltid använda alla tillbehör från vilken tillverkare som helst med ditt multiverktyg. Vissa verktyg har vissa konstigheter och accepterar endast specifika tillbehör eller axelstorlekar. För det mesta kommer du att kunna använda tillverkarens bits och tillbehör.

Varför behöver jag ett multiverktyg?

Om du är som jag hittar du snabbt tusen användningsområden för ditt nya multiverktyg. Medan vissa verktyg utför vissa jobb bättre än andra, är ett roterande kvalitetsverktyg praktiskt taget oumbärligt för små jobb, detaljarbete och lätt skärning, dirigering eller gravering. Oavsett om du arbetar med trä, metall, keramik eller något annat material, finns det tusentals användningsområden för ett multiverktyg. Plus, med så många tillbehör tillgängliga finns det alltid nya projekt du kan använda ditt multiverktyg till.

Vilka olika typer av multiverktyg finns det?

Multiverktyg på marknaden idag varierar i termer av den avsedda användningen och manövreringsmekanismen. De två huvudtyperna av multiverktyg är kärn- och utskärningsmodellerna, som kan komma antingen med sladd och sladd. För att köpa det bästa multiverktyget måste du förstå vad dessa modeller betyder och om de kan tillgodose de avsedda applikationerna.

Klassiska multiverktyg

Dessa är de viktigaste modellerna som finns i kompakta storlekar. Det beror på sin kompakta storlek att de anses vara det bästa alternativet för hemanvändare och förrätter inom multiverktyg. Om du är en självkännande DIYer eller en professionell som gör säsongsbetonade graverings- och kapningsuppgifter är de kompakta modellerna det bästa valet för dig. Du får detaljerade arbeten gjorda som konstnärliga mönster inom träbearbetning.

Sammantaget är ett grundläggande multiverktyg perfekt för utjämning, skärning, formning och gravering. Eftersom sådana verktyg har en liten motor på cirka 1,2 till 1,8 Amp, kan dess grundläggande takt vara långsam för dig. Medan detta kan låta som en nackdel är det faktiskt ett plus. Denna typ av kapacitet möjliggör maximal kontroll och flexibilitet när du använder verktyget, till skillnad från de utskurna modellerna med stora motorer.

Utskärande multiverktyg

Till skillnad från kompakta modeller är utskurna multiverktyg stora och besvärliga eftersom de har stora motorer. I de flesta fall används dessa verktyg i professionella och kommersiella applikationer. Till exempel har utskurna rotationsverktyg varit de bästa alternativen för entreprenörer som avlägsnar torra väggar i stor skala i hemrenoveringsprojekt.

På grund av deras storlek kan det vara en utmanande uppgift för amatörer att styra ett utskuret verktyg. Motorn för standardutskärningsmodeller varierar från 3 till 5 ampere. Den starka kraften hos dessa motorer gör det möjligt för verktygen att hantera arbetsaktiviteter som skärning av hårda metaller och lövträ. Ändå har utskärningsverktyg olika funktioner som justeringsalternativ och ett bredare utbud av tillbehör.

Multiverktyg med fast och variabel hastighet

Medan det finns modeller som har fast hastighet har de bästa multiverktygen inställningar för variabel hastighet. Jag tror att dessa elverktyg är meningslösa om du inte kan justera hastigheten för att passa den specifika applikationen. Till exempel är det lite överbord att använda hög hastighet på känsliga material som silversmycken. Variabel hastighet innebär att du kan utföra olika uppgifter utan hänsyn till deras natur.

Multiverktyg med mindre och större bits

Bitskaftet på ett multiverktyg bestäms av dess storlek. Större verktyg som de som har mer än 3 Amp-motorer rymmer både mindre och större bits. Som sådan är större verktyg mer mångsidiga i bitalternativ. Mindre verktyg rymmer inte bits som är större än dem. I kraftverktygsfältet idag har multiverktyg en standard skaftkompatibilitet.

Vilka tillbehör behöver man till sitt multiverktyg?

Nästan alla alternativ för multiverktyg där ute kommer som ett komplett kit. Detta betyder helt enkelt att du får många saker som ingår i ett visst multiverktyg när det gäller tillbehör. Medan vissa modeller innehåller ett tillbehörssats på 50 delar, kan andra ha ett tillbehörssats på 100 delar. Generellt är alla multiverktyg som levereras med flera tillbehör det bättre alternativet eftersom de är ganska mångsidiga. Du får också bättre valuta för pengarna när du använder sådana alternativ för dina behov. Dessa tillbehör inkluderar saker som skärblad, borrkronor, slipspetsar, bärväskor, batterier, laddare och mycket mer.

Finns det några viktiga saker man ska tänka på när man letar efter ett bra multiverktyg?

 • Mängden kraft som genereras av ditt multiverktyg är en annan viktig funktion. Effekten mäts vanligtvis i volt eller strömstyrka. Oavsett om du köper ett sladdlöst eller sladdverktyg bör det ha minst 1,6 ampere och minst 4,8 volt. Sladdalternativ kan vanligtvis generera mer kraft. Om du kommer att arbeta med större produkter som kräver ett tungt multiverktyg, se till att köpa en produkt med minst 12 volt ström.
 • Längd och typ av garanti är viktiga överväganden när man överväger det bästa multiverktyget som passar dina behov. De flesta ansedda tillverkare kommer att inkludera någon typ av garanti med sina produkter. Leta efter en begränsad garanti som åtminstone täcker tillverkningsfel eller problem med ditt multiverktyg vid leverans, eller eventuella problem som uppstår under de första månaderna av användning.
 • Hastigheten på ditt multiverktyg bör beaktas innan du gör ditt slutliga köp. Ett multiverktygs hastighet mäts vanligtvis i varv per minut. Vissa modeller har endast en enda hastighet, medan andra modeller har variabla hastigheter för att arbeta på en mängd olika typer av projekt. De variabla hastigheterna gör ditt multiverktyg mer användbart för flera olika projekt runt ditt hem.

Vad kan ett multiverktyg exakt göra?

Ett multiverktyg kan skära, polera och återyta små bits av material med rätt fästen. Eftersom det är ett elverktyg som du kan använda som en överdimensionerad penna har multiverktyg också använts för fint arbete som etsning, gravering och skärning av inlägg. Du kan fräsa och borra små hål eller perfekta cirklar med rätt fäste. En snabb byte av tillbehör och du kan också slipa, torka och polera metallarbeten. Runt huset kan du använda det extremt mångsidiga multiverktyget som rengöringsverktyg för att ta bort gammal färg och rost, och du kan till och med vässa hushållsverktyg som knivar och yxor med det.

Det multiverktyget är också ett av få verktyg du kan använda för att slipa en såg – till och med en motorsåg. Det stora utbudet av tillbehör och applikationer gör det här verktyget lämpligt för trä, metall, keramik – du kan applicera det multiverktyget på keramik eller till och med glas med rätt inställning. Det är inte bara det vanliga verkstadsmaterialet som det multiverktyget är användbart för. Du kan använda den på nästan allt du behöver för att hugga eller forma – marmor, härdat stål, porslin, plast och till och med glasfiber.

För nischapplikationer ser det multiverktyget också användning med glas, jade och till och med ädelstenar. Det är inte ett särskilt kraftfullt verktyg, det är givet. Vad det saknar i hästkrafter, men det gör upp i ren mångsidighet, kompakthet och övergripande användarvänlighet. Om du kan använda en kniv eller en penna kan du använda ett multiverktyg. Därför har det blivit en oumbärlig del av varje DIY-hantverkares verktygslåda.

Vilken typ av multiverktyg ska jag välja?

Multiverktyg är väldigt enkla elverktyg – de har inte mycket i vägen för extra funktioner som dammuppsamling eller guider. När det gäller multiverktyg bör du överväga vilken typ av arbete du vill göra med dem. Kommer du att använda ditt multiverktyg för enstaka detaljerade hantverksarbeten, eller kommer du att använda det som ett allsidigt verktyg för de flesta uppgifter på plats som dina andra verktyg inte redan täcker?

Vad är skillnaden mellan ett sladdlöst och ett sladdat multiverktyg?

Sladdad

Sladdade multiverktyg är en extremt tillförlitlig typ av multiverktyg. Denna typ av multiverktyg har vanligtvis en lång sladd för mångsidighet när du arbetar i ditt hem eller verkstad. En viktig nackdel med denna typ av multiverktyg är att den har vissa begränsningar med räckvidd och bärbarhet. Om du köper ett roterat verktyg med kabel, se till att du använder det i ett utrymme med ett eluttag i närheten. Annars måste du ha med dig en förlängningssladd för att använda denna typ av multiverktyg.

Sladdlös

Sladdlösa multiverktyg är den modernare och mångsidigare typen av multiverktyg. Sladdlösa multiverktyg är batteridrivna och kan användas var som helst, inklusive utomhus träbearbetningsprojekt. Denna typ av multiverktyg har vanligtvis ett uppladdningsbart batteri som kan laddas via ett batteri och eluttag. Även om denna typ av multiverktyg är mer portabelt är det vanligtvis mindre kraftfullt än multiverktyg med kabel. Om du köper ett trådlöst multiverktyg är det vanligtvis en bra idé att ha med dig ett extrabatteri om batteriet tar slut.

Kan jag inte bara köpa en billig?

Naturligtvis kan du, men huruvida du ska göra det eller inte kan vara en annan historia. Det finns massor av multiverktyg tillgängliga från okända tillverkare. Många innehåller massor av bits och tillbehör och kostar en bråkdel av vad du skulle betala från ett mer ansedd varumärke. Med detta sagt är dessa verktyg vanligtvis av medelmåttig kvalitet och har ofta liten eller ingen garanti och dålig kundservice.

Vem behöver ett multiverktyg?

Rotationsverktyg kan användas i praktiskt taget alla branscher, och deras applikationer är bara begränsade av din fantasi. Några exempel för varje handel inkluderar: Snickare kan slipa inuti trånga hörn och runt komplexa kurvor mer effektivt och bekvämt än med de flesta andra slipmaskiner, och ett multiverktyg kan användas i stället för skrymmande fräsar när man installerar dörrhårdvara eller profilerar vassa träkanter. Elektriker kan skära genom plast- och metallrör i trånga utrymmen, skära genom gips för att installera utlopp och kopplingsdosor (i stället för att använda en handhållen gipssåg) och slipa rost från metallytor för att skapa fasta jordförbindelser.

Rörmokare kan klippa koppar-, PEX- och PVC-rör i trånga utrymmen, snabbt och enkelt torka av ändarna på de kapade rören, klippa av rörklämmorna utan att skada det underliggande röret och ta bort mineralavlagringar från rördelarna utan att förlita sig på manuell kraft eller skada kopplingen. Kakelläggare kan skära keramik, porslin och lerkakel utan att behöva använda en kvarn, cirkelsåg med diamantspetsblad eller kakelsåg. De kan också skjutas i kakel för avlopp och ta bort små delar av injekteringsbruk enkelt och med precision.

Hur jämför man multiverktyg?

Det finns ett bra urval av roterande elverktyg på marknaden just nu, även jämfört med andra elverktyg. Fortfarande, för det mesta kan du enkelt begränsa ditt val av olika multiverktyg beroende på tillbehör och tillbehör du vill använda.

Kraft

Effektbetyg för multiverktyg ges vanligtvis i termer av de förstärkare (A) som den inbyggda elmotorn drar. För sladdlösa modeller specificeras dessa siffror vanligtvis i termer av volt (V) i stället och som alltid spelar Ah en viktig roll i lite extra kraft och betydligt viktigare, körtid. Vissa batteridrivna modeller levereras med inbyggda batterier, så det är ännu viktigare att ta hänsyn till batteriets kapacitet som verktyget levereras med. Denna siffra ges vanligtvis i ampere-timmar (Ah). Vissa tillverkare anger också laddningstid för batteriet – förvänta dig att vänta tre timmar eller så för att få tillbaka ett batteri från tomt till fullt.

Fart

Hastighet specificeras vanligtvis i termer av Rotations per Minute (RPM) – ju högre RPM, desto snabbare snurrar verktyget och desto renare och mer exakt kan dina skär och hål vara. Hög RPM låter dig också ta bort mer lagermaterial snabbare när du använder ditt multiverktyg för att slipa bits, och polering av metall drar också nytta av högre hastighet. Som sagt, tillverkare anger ofta hastighet i termer av ‘Ingen lasthastighet’ eller den hastighet som verktyget snurrar när det är uppe i luften fritt. Den här siffran indikerar ungefär hastigheten som verktyget klarar av under belastning men är inte lika exakt, beroende på vad du gör och materialet du arbetar med.

Vilka tillbehör är bra till ett multiverktyg?

Mångsidigheten hos ditt multiverktyg bestäms av de typer av redskap du har till hands. De flesta bilagor faller i breda kategorier beroende på deras användning. Skärhjulen möjliggör exakta skärningar på det material de är avsedda för. Se till att du använder rätt skärhjul för det material du ska arbeta med. Spiralborrar är mångsidiga bits som kan borras eller skäras. Liksom skärhjul är olika spiralborrtyper avsedda för olika material.

Kakelskärare är utformade för att skära eller hugga keramiska plattor och porslin. Gravyrskärare finns i en mängd olika former och storlekar, från kalligrafigraveringstips till träsniderhjul. Slipkuddar är vsedda för efterbehandling av små ytor av trä, metall eller murverk, där en större slipmaskin inte blir lika effektiv. Trådborsthjul kan rengöra och polera, eller utföra rostborttagning och ytbehandling på mindre områden.

Vilka bits är bra för proffs?

Att ha rätt bits till ditt multiverktyg är viktigt eftersom de till stor del kommer att avgöra vilken typ av material du kan arbeta med. Några av de vanligaste typerna av bits inkluderar:

 • Avskurna hjul, kärnor och spiralformade skärbits för skärning.
 • Allmänt höghastighetsstål (HSS) och diamantbelagda borrkronor för borrning.
 • Slipband, skivor och skaft för slipning.
 • Runda och spetsiga, skaftfria och skaftfria, slipande hjul för slipning.
 • Allmänna HSS- och diamantnålar och skär för slipning
 • Borstar, klaffhjul, runda och spetsiga filthjul och tyghjul för rengöring och polering.

Förutom enskilda bits kan du också köpa kit som innehåller ett sortiment av bits. Oavsett om du får enskilda bits eller ett komplett kit, bör du se till att du är ordentligt utrustad med bitsna för den typ av arbete du ska utföra mest.

Hur viktigt är det att mitt multiverktyg är bärbart?

Bärbarhet är en viktig faktor när du handlar efter det bästa multiverktygssatsen. Verktygssatsens senaste design gör att den rör sig fritt och du kan använda den rättvist för olika uppgifter. Föremål är väl förpackade på ett sätt som hjälper dig att bära dem enkelt från en plats till en annan. När du föredrar att använda det sladdlösa satsen kommer det att förhindra problem med att få trassel när du måste använda den under en längre tid. Laddningssystemet är enkelt och gör det länge genom att ladda det en gång.

Vilka saker ska man tänka på innan man köper ett multiverktyg?

Det finns några billigt prissatta multiverktyg på marknaden, men deras hållbarhet och kvalitet kommer oftast ifrågasättas. Du behöver dock inte spendera en förmögenhet för att få det bästa rotationsverktyget för de specifika applikationerna du ser fram emot att göra med det. För att hitta det verktyg som passar dig måste du överväga följande faktor innan du förbinder dig och budgetar till ett specifikt multiverktyg.

Typ av arbete

Det första steget du vill genomföra när du väljer ett multiverktyg är att överväga vilken typ av arbete du vill göra med verktyget. Till exempel passar de elektriska multiverktygen bäst för proffs som behöver använda multiverktyg varje dag. Sladdverktyg har obegränsad kraft och är också kraftfulla för ett brett utbud av applikationer som rengöring, slipning och skärning. Å andra sidan är ett trådlöst verktyg värt att överväga för dem som vill hantera udda DIY-projekt runt huset. Sladdlösa verktyg är ofta mindre kraftfulla än deras motsvarande kablar.

Användarvänlighet

Ditt multiverktyg bör vara relativt enkelt att använda. Du bör inte uppleva några utmaningar när du byter tillbehör och tillbehör. När du begränsar dina alternativ, titta på hur lätt du kan byta tillbehör till verktygen. Du vill inte ha modellerna som behöver en skiftnyckel i processen. Dessutom har jag funnit att även om de sladdlösa modellerna inte hindras av långa kablar, är de sladdade multiverktygen lättare. Ta också reda på hur verktyget vibrerar eftersom konstanta vibrationer kan orsaka trötthet i handen.

Vikt och hantering

Ett trådlöst multiverktyg är ett perfekt val om bärbarhet är en viktig faktor för dig. Du måste dock vara beredd att ladda det trådlösa verktyget ibland. Ändå kan du hitta dig själv att offra kraft när du går med de trådlösa versionerna. En annan faktor du vill överväga är ett verktyg med en ergonomisk design för bekväm grepphantering. En sådan liten faktor gör stor skillnad när du arbetar med verktyget under långa timmar. Du bör välja mer kraftfulla, lätta elektriska verktyg om bärbarhet inte är en av de viktigaste för dig.

Kraft och hastigheter

Betydelsen av kraftuttag beror på vad du planerar att göra med verktyget. För långa arbetstider, gå med de elektriska versionerna. Dessutom har de elektriska multiverktygen mer flexibilitet när det gäller hastighet. Deras justerbara hastigheter varierar från 5 000 till 35 000 varv / min. Snabbare hastigheter kommer att vara nödvändiga för enkla och enkla jobb, medan lägre hastigheter kommer att vara praktiska när du behöver mer noggrannhet.

Funktioner och prestanda

Medan vissa tillverkare erbjuder ytterligare funktioner för att få sina modeller att sticka ut, är de flesta multiverktyg grundläggande i konceptet. Du måste gå igenom verktygets produktinformation och specifikationskolumner i tillverkarens manualer. På det sättet lär du dig om de extra funktioner som har införlivats i verktyget och om de är värdefulla för dess prestanda.

Tillbehör

De flesta tillverkare av multiverktyg har en mängd olika tillbehör med verktyget. Vissa inkluderar så många som 100 tillbehör och tillbehör. Det är klokt att överväga var du mest använder verktyget och därför hitta om lämpliga bilagor ingår i paketet. Du kan fortfarande köpa tillbehörssatser separat om du inte hittar allt du behöver i paketet. Idealiska kit innehåller bland annat sågfästen, slipkuddar och skärhjul. Jag rekommenderar alltid att du kontrollerar tidigare kunders recensioner eller kommentarer om bilagornas kvalitet. Hitta också om de är tillförlitliga!

Prisvärdhet

Kostnad är en viktig faktor med ett så stort utbud av innehåll och produktspecifikation. Du måste först överväga hur mycket du är villig att betala. Du kommer att upptäcka att modeller från de anmärkningsvärda varumärkena som Bosch, Dremel och Dewalt är något dyra än de från andra märken. Om du har en budget kanske du vill överväga att avstå från de framstående varumärkena för ett mindre känt internationellt namn. Ändå kan vissa verktyg vara mycket prissatta men är utrustade med många tillbehör och tillbehör.

Bör ett multiverktyg vara lätt att använda?

Det multiverktygssatsen du nöjer dig med ska vara enkel att använda oavsett om du är en startperson eller en erfaren användare. Tillgänglighetslättnaden bör inkludera byte av verktyg tillsammans med deras bilagor. Enkelheten är mycket vanlig för elektriska och sladdlösa. Se till att utformningen av verktyget gör hanteringen bättre och bekvämare. Se till att du också kontrollerar verktygets vibrationer eftersom det kan leda till svårigheter i dina händer när du måste hålla verktyget länge.

Hur hög hastighet har ett bra multiverktyg?

Det spelar ingen roll om du handlar efter ett sladdat eller sladdlöst multiverktyg; du måste se till att den är tillräckligt kraftfull för dina behov. Det hjälper till att säkerställa att du aldrig möter problem när du utför de nödvändiga operationerna. Du får också idén om ett visst rotationsverktygs prestanda genom att kontrollera motorns varvtal. Motorhastighetsbetyget ges vanligtvis i varv per minut eller varvtal och omfattar alternativ som 15000 varv / min eller 30000 varv / min. Jämfört med varandra kommer den högre motorhastigheten 30000 RPM alltid att ge bättre prestanda.

Sammanfattning av köpguide för multiverktyg

Oavsett om du vill klippa något, borra hål, slipa en yta eller utföra olika typer av operationer, kan ett multiverktyg vara ett bra handhållet elverktyg för att göra det. På grund av detta är dessa mycket populära, och du kan hitta ett brett utbud av alternativ där ute, inklusive de bästa multiverktygen som nämns i den här artikeln. Jag har till och med nämnt deras viktigaste funktioner och alternativ så att du enkelt kan välja den bästa för dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top