Bästa mutterdragaren 2022 – Test av olika mutterdragare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Milwaukee M18

DeWALT DCF880N-XJ

Bahco BCL33IW2K1

Makita TW060DZ

Klicka här för att se fler mutterdragare.

Bästa mutterdragaren 2022

Om du någonsin arbetat i en verkstad eller är en ivrig hemmafixare så har du säkerligen någon gång stött på en mutter som vägrar lossna på grund av rost eller något liknande. Det är lika frustrerande som det är tidskrävande och något som alla vill undvika. Det är här mutterdragaren kommer in i bilden. Med den bästa mutterdragaren blir det lätt som en plätt att lossa eller fästa muttrar på begäran! En mutterdragare fungerar självklart lika bra om du ska byta däck eller pillar med något annat som kräver mycket arbete med muttrar.

Men det är dock inte så enkelt att veta vilken mutterdragare som är bäst när man köper på nätet. Många affärer brukar ju ibland skriva om saker som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem varan så är den ibland inte som du tänkt dig. Du vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som inte är bra. Det finns även en massa olika modeller med olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför vara ganska svårt att köpa en mutterdragare bäst i test.

Det är dock just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex men samtidigt enkelläst köpguide. Jag har byggt upp den här guiden genom att använda mig av min egen och andras kunskap. Jag är själv en hemmafixare som ofta använder flera olika typer av elverktyg, vilket är varför jag kan mycket om just detta. Men ibland läste jag även igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all information så har jag satt ihop den här köpguiden. Efter att du har läst igenom den här köpguiden så garanterar jag att du kan köpa den bästa mutterdragaren.

Läs även >>> Köp den bästa momentnyckeln 2022

Köpguide för bäst i test mutterdragare 2022

Som jag skrev innan så kan det faktiskt vara ganska svårt att köpa den bästa mutterdragaren på nätet. Men som tur är så har jag gjort en köpguide till dig som vill köpa en bäst i test mutterdragare. Det finns en del viktiga faktorer som du måste tänka på. Det absolut viktigaste är dock att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa mutterdragaren 2022:

 • Ändamål
 • Typ
 • Speciofikationer
 • Pris
 • Städ
 • Hållbarhet
 • Kraftkälla
 • Batterityp
 • Motor
 • Spänning
 • Kontroller
 • Ergonomi
 • Arbetsbelysning
 • Form och sockelstorlek
 • Vridmoment
 • Varv per minut
 • IPM
 • Varumärke
 • Lättviktighet
 • Säkerhetsfunktioner
 • Misstag att undvika vid köp av mutterdragare

Ändamål

Innan du köper bör du utvärdera vad du tänker använda din nya mutterdragare till. I stora drag kan du överväga vilka typer av jobb som mutterdragaren kan påskynda och förbättra. Tänk sedan på om dessa jobb kommer att ske främst på en plats – till exempel en bilmekanikerbutik eller en byggarbetsplats. Vissa mutterdragare är bättre lämpade för dessa platser, eftersom de byter bärbarhet för extra kraft. Ditt beslut i den här kategorin bör hjälpa dig att leda dig mot en av de tre huvudkategorierna av mutterdragare – sladdlös, luft och elektrisk – baserat på respektive styrka och svaghet.

Typ

Beroende på vem du är kan vad du behöver, vill eller tror att du behöver eller vill variera. För inte så länge sedan var de enda lönsamma alternativen för mutterdragare elektriska, sladdversioner och de mer populära tryckluftsversionerna.

Jag minns fortfarande den supertunga Craftsman elektriska borr som min pappa hade hemma när jag växte upp. Den saken hade en hjulmutterdragarechuck och ingen elektrisk broms så det var inte bara ont att hålla, men det var också irriterande att använda och besvärligt att byta bitar.

På grund av det fantastiska arbetet som gjorts av dagens ledande verktygstillverkare har det dock förändrats dramatiskt och nu finns också det underbara alternativet med den bärbara sladdlösa hjulmutterdragaren. Det finns naturligtvis andra alternativ för den tunga industriella marknaden, men de ligger utanför tillämpningsområdet för denna artikel så jag kommer inte att täcka dem här.

Kabelanslutna elektriska mutterdragare

Dessa är 100% beroende av att ha – och nå – ett eluttag, därför ges de inte till situationer som kräver portabilitet i eller till avlägsna platser. Men i vissa situationer och för vissa människor kan de hålla kostnaderna låga och göra vad som behöver göras. De är vanligtvis idealiska för dem som inte behöver en inverkan lika ofta, eller kanske de som är mer som hobbyister, tinkers eller lätta, tillfälliga hemmekaniker.

I de flesta fall är de inte lika starka i momentavdelningen som tryckluftsmutterknackarna, men de ger tillräckligt med kraft för den sporadiska användaren. En annan extra fördel med den elektriska påverkan är att den inte kräver att strömkällan är lokaliserad (på själva verktyget) och därför gör mutterdragaren lite smidigare på trånga platser.

Tryckluft mutterdragare

Dessa effekter har funnits sedan tidernas början – eller så verkar det – och av goda skäl. Luftverktyg har några utmärkta fördelar och erbjuder ett brett utbud av applikationer, förutsatt att man har en luftkälla i närheten. Även om det kanske inte är bekvämt för de flesta att släpa runt en liten lufttank i bagageutrymmet, är det fortfarande fullt möjligt att hålla en till hands när det gäller andra behov också, som att lufta upp ett tillplattat däck på vägkanten eller kanske en luftmadrass på campingen.

De största fördelarna med luftpåverkan är vikt, kraft och variation. Denna version av påverkan behöver relativt få lokala delar eller mekanismer, därför lämpar sig designen för många storlekar och applikationer. Luft och pistolgrepp impact designs varierar, med den förstnämnda verkar mer som ett skruvmejselstilsgrepp, medan den senare uppenbarligen borde framkalla bilder av vilda västern.

I likhet med den elektriska mutterdragaren hämtar tryckluftsversionen sin kraft från andra håll, så att verktygets design endast kan fokusera på prestanda och ta mindre plats. Detta gäller särskilt för inline-versionerna, som kan vara ganska små – en bra design för specifika behov. Medan tryckluftsmutterknackarna är mer bärbara än sina elektriska bröder, faller de fortfarande under det märke som erbjuds av den senaste och allt populärare familjen.

Batteridrivna sladdlösa mutterdragare

Under sina tidiga år kämpade den batteridrivna effekten i mer än en kategori. Vridmomentet var ännu inte där, batteriets användningstid verkade kortare än laddningstiden (för att inte tala om NiCads-batteriets livslängd – rysning) och priserna var fantastiska för att spotta ut vad du drack vid observationstidpunkten. Men tiden förändras och den sladdlösa mutterdragaren är en av de mest användbara, praktiska, värdefulla och prisvärda innovationerna vi har på jorden idag.

Vridmoment är inte längre ett problem eftersom dessa verktyg finns i en rad alternativ för praktiskt taget alla applikationer, inklusive den vardagliga, professionella mekanikern.

Med hjälp av avsnittet ovan om funktioner för mutterdragare för funktioner kan du välja vilka specifikationer som passar dig. Samma ringar gäller för IPM, så de enda kvarstående problemen att tänka på är storlek, bärbarhet och vikt. Med tanke på storlek kan man tänka eller föreslå att det är här det trådlösa batteriet faller utanför de elektriska och luftpåverkningarna, men så är inte alltid fallet.

År av innovationer och framsteg inom både design och kraftkälla orsakar att dessa sladdlösa verktyg har mycket större likhet med sina föregångare än tidigare. Igen, beroende på applikation, kan vi välja den bästa mutterdragaren som passar våra behov. På grund av dagens tekniska framsteg har vi nu sladdlösa mutterdragare som är starka, lättare och lätta att använda. En annan extra fördel är att dagens trådlösa verktyg använder Li-Ion (Litium-Ion) batterier, som erbjuder en kompakt storlek med kraft, livslängd och längre livslängd.

Nu när den sladdlösa stöten har vunnit så mycket mark på de traditionella stötarna i dessa andra områden, har den blivit en viktig del av våra verktygssatser och till och med bilstammar och lastbilsverktygslådor, främst på grund av att de är bärbarhetens kungar. Kasta den i lastbilen eller bilen och kör – du behöver inte oroa dig själv eller skada din kropp med stora, orubbliga verktyg längre. Det här är det trådlösa verktygets huvudsakliga tillgång: ta det var som helst och gör vad du behöver göra.

Varför du bör investera i en sladdlös hjulmutterdragare

Några av anledningarna att plocka upp denna typ av verktyg inkluderar komfort, bekvämlighet och mångsidighet bland många andra. För de flesta typer av praktiska jobb kan en sladdlös mutterdragare avsluta jobbet.

Högre modeller har kapacitet att producera hög vridmomentkapacitet. Dessutom behöver du inte ta med dig en tung luftkompressor när du byter däck. Denna typ av mutterdragare ger också mindre ljud vilket gör den praktisk och passande för de flesta användare.

Det här verktyget är både bra för proffs och DIY-mekanik, särskilt eftersom det kan få dig att känna dig som en mekaniker genom att använda det. Du kan använda den för att dra åt och lossa bultarna medan du anstränger dig minst. Det extra vridmomentet gör det enkelt och bekvämt att utföra ett antal reparationer. Det fungerar bra när du monterar och fäster muttrar och bultar tätt. Med sladdlösa mutterdragare är det praktiskt, enkelt och bekvämt att underhålla och reparera fordon.

Specifikationer

Du bör också noga överväga specifikationerna för varje modell och hur de uppfyller dina specifika arbetsbehov. Till exempel kommer varje mutterdragare att ge olika mätare av deras totala förmåga, inklusive RPM, IPM, vridmoment och spänning. I allmänhet innebär ett högre numeriskt betyg för någon av dessa kategorier att en enhet är mer kapabel vid sin primära funktion.

Till exempel kommer en 24V sladdlös modell att kunna leverera mer kraft för att lossa en rostig bult än en liknande 20V-modell. Om du är ute efter en mutterdragare har du förmodligen också hört att vridmoment spelar en viktig roll i prestanda. Det gör det, eftersom vridmomentet mäter ett verktygs förmåga att rotera ett önskat objekt. Om ditt mål är att lossa hakmuttrarna eller dra åt bultarna, vill du ha så mycket vridmoment som möjligt (samtidigt som du förblir inom budgeten, naturligtvis).

Pris

Slutligen bör du välja en mutterdragare som passar din budget. Varje elverktyg kommer med en kostnad i förskott som kanske respekterar hela kostnaden för att driva enheten. Till exempel kan en sladdlös mutterdragare vara lite dyrare framåt, men den här kostnaden balanseras med att batteriet ingår.

Å andra sidan är en luftstöthjulmutterdragare i sig själv billigare, men är generellt sett dyrare att använda på grund av dess behov av tryckluftsutrustning. Oavsett var din budget ligger, det finns en mutterdragare som passar dig. Läs vidare för att lära dig mer om de bästa slagmutterknackarna 2022 har att erbjuda.

Städ

Städets storlek varierar från en mutterdragare till nästa, som sträcker sig från en fjärdedel 3 cm till 2 cm. Det finns också städ så stora som 5 cm, men de stora används för industriella applikationer. Du måste också titta på typen av städ. En spärrstift håller uttaget tättare, men det tar längre tid att byta ut uttag. Det finns också en hogring, vilket är bra att ha om du ofta byter uttag.

Hållbarhet

Uppenbarligen gör en opålitlig mutterdragare dig inte bra. Som nämnts tidigare är det mindre troligt att de med borstlös motor går sönder. Men det material som de är konstruerade av spelar också roll. Slitstarka mutterdragare är gjorda av stål eller annan metall, inte plast. De kan till och med ha ett titanhus och metallöverföringar.

Kraftkälla

Baserat på vilken typ av strömkälla de använder är mutterdragare placerade i tre separata kategorier: Tryckluft, el och de som drivs med hydraulik. De två första typerna är mer utbredda, särskilt bland entreprenörer och bilmekaniker såväl som entusiaster medan de hydrauliska mutterknackarna huvudsakligen används i en industriell miljö.

Mutterdragare som använder tryckluft är mycket vanliga i bilverkstäder. Vanligtvis har de en lufttank monterad i ena änden som ger dem tryckluft. Tryckluft är extremt kraftfull, och det är en naturlig passning att ansluta den till en hjulmutterdragare.

En annan fördel med dessa mutterdragare är att de är lätta eftersom de inte har en motor eller batterier för att generera kraft. Å andra sidan måste du ha en full lufttank till hands. De elektriska konstruktionerna är inte riktigt lika kraftfulla som tryckluftstypen, men de är inte heller långt efter.

Dessa är mycket praktiska runt ditt hem där du troligen inte har en lufttank som ligger runt. När det gäller elektriska mutterdragare har du valet mellan en mutterdragare som ansluts till ett vanligt eluttag och en batteridriven enhet.

Batteridrivna mutterdragare tenderar att vara tyngre på grund av den extra viktbatterierna, men du får total bärbarhet med dem.  I motsatta änden är sladdmutterknackare med sladd mycket lättare och ger dig ett konstant strömflöde, men de är begränsade av sladdens längd och platsen för eluttagen.

Hydrauliska motorer ger kraft till hydrauliska mutterdragare. Du hittar dem inte i någon persons hem eller hos din lokala bilbutik eftersom deras kraft överstiger kraven för de flesta yrkesverksamma. De används på stora byggarbetsplatser såväl som i fabriker där ett stort vridmoment krävs.

Batterityp

Om du bestämmer dig för att använda en sladdlös mutterdragare, bör du kontrollera batteritypen för din önskade modell. Om du inte har något emot att spendera lite extra pengar rekommenderar jag att du investerar dina pengar i ett litiumjonbatteri, eftersom de tenderar att ge ut en stadigare ränta och hålla mer laddning.

När du inspekterar batteriet finns det två mått att tänka på; spänningen, vilket är mängden ström som batteriet kan leverera, och Amp Hours, som hänvisar till den tid batteriet kan hålla laddningen. Du bör också överväga att få en mutterdragare som låter dig byta batterier så att du kan behålla flera i verktygslådan och byta dem vid behov.

Motor

Tänk först på mutterknackare med borstlösa motorer. Borstlösa motorer är dyrare än motsvarande borstmotorer, men de har längre livslängd och kräver mindre underhåll. Dessutom kör borstlösa motorer mer effektivt, producerar mindre värme och stöder smart elektronik.

Smart elektronik, eller smarta verktyg, är allmänna termer som jag använder för att beskriva verktyg vars batteri och motor kommunicerar för att optimera prestanda och förhindra termisk överbelastning. Smart elektronik tillåter även ännu högre tekniska funktioner som Milwaukees One-Key eller DeWalts Tool Connect. Det är dock inte världens ände om du går med en borstad motor. Du sparar pengar och ändå får prestanda på Pro-nivå, men ger upp några fördelar.

Spänning

Mutterknackare finns i både 12V och 18V versioner. Som en jämförelse av vridmoment matchar 12V-mutterknackare i allmänhet det vridmoment som finns i 18V-borr. Du får flera hundra till från 18V mutterknackare. Jag kommer att prata mer om vridmoment nedan. Det är mycket troligt att du kommer att kunna göra 80% av ditt jobb med det mindre och lättare 12V-verktyget, men för proffsen eller någon annan som behöver lite extra muskler är 18V vägen att gå.

Kontroller

Mutterknackaren kommer att ha en fram / back-omkopplare och avtryckare som påminner om sin borrkusin. Du bör lätt kunna växla riktning med tummen och pekfingret. Vissa verktyg har en neutral som också låser avtryckaren. Detta säkerställer att batteriet inte tappar om avtryckaren trycks in av misstag, till exempel i en verktygsväska eller verktygslåda.

Det är osannolikt – och du kan alltid ta bort batteriet om din påverkan inte har en neutral omkopplare. Många av dagens litiumjonbatterier har bränslemätare på förpackningen men vissa, som Hitachi, har mätaren på verktyget. Om det finns på verktyget betyder det att batteriet måste sättas i för att registrera dess urladdningsstatus. Det är inte lika bekvämt som att ha det på batteriet.

Ergonomi

Mutterknackare har ett ergonomiskt ben uppåt på borrar på grund av sina mindre storlekar och lättare vikter. Naturligtvis måste verktyget fortfarande kännas bra i handen. Helst bör ett övergjutet gummi runt handtaget sträcka sig upp och under motorhusets botten. Detta ger lite extra komfort för det mjuka området mellan tummen och pekfingret.

Leta också efter samma gummierade övergjutna runt sidorna av motorhuset. Det skyddar verktygets plasthölje när slagdrivanordningen läggs (eller mer sannolikt faller) på sidan. Detta är särskilt viktigt för 12V-stötar eftersom deras batterier är mindre benägna att bilda en bas på vilken verktyget står upprätt. Därför kan en 12V: s standardposition ligga ner istället för att stå upp.

Arbetsbelysning

Arbetsbelysning är standard för mutterknackare, så förbered dig på en lysande upplevelse. Dessa lampor är till hjälp under körningen, men också om du tappar fästet i ett svagt upplyst område. Jag har också letat efter mutterknackare med en nypa! En bältekrok kommer också ganska bra – åtminstone för proffsen.

Tänk på mutterknackare med dubbla bälteshakar som kan fästas på vardera sidan om föraren. Även om du inte tror att du kommer att använda den, kommer du troligen att ändra dig om du klättrar på en stege eller gör en serie enheter med pauser däremellan. Att hänga verktyget från kroken på din sida är mycket lättare än att bära det eller ta upp det och sätta ner det igen.

Form och sockelstorlek

Baserat på mutterdragarens form kan mutterdragare delas in i två bastyper: Inline och pistol. Inline-mutterknackare liknar en överdriven skruvmejsel, med hammaren och städet framför greppet. Mutterdragare av pistol har å andra sidan hammaren och städet ovanför greppet. När det gäller sockelstorlek har mutterdragare mycket tillgängliga som passar i stort sett vilken mutter eller bult som helst. När det gäller storlek kan uttagen vara så stora som ett par cm, men är i allmänhet mindre än 3 cm.

Vridmoment

Enkelt uttryckt är denna “kraft” brödet och smöret från någon mutterdragare, sladdlös, sladdad eller på annat sätt. Moment definieras som “det inflytande som tenderar att förändra ett objekts rotationsrörelse.” Ju högre vridmoment verktyget har, desto starkare påverkan kommer det att utöva på bulten eller muttern du arbetar med.

Momentet räknas vanligtvis i hundratals. Se till att det inte är för lågt, vilket i bästa fall bara skulle vara tillräckligt bra för mellanliggande ändamål. Inte mindre än 200 eller högre är ett bra antal att arbeta med. Allt under det är oacceptabelt!

Kom ihåg vad du vill ha och kommer att använda det här verktyget för – det här är säkert ett område där du inte kan spara. Livets snabba takt och utveckling av teknik kan och kräver ofta högre antal, men det är inte svårt att hålla sig à jour med på grund av internet. Du kan enkelt hålla dig uppdaterad genom att söka efter detta online – kom också ihåg att det alltid är lätt att hitta alternativ om du så småningom tror att din huvudhjulmutterdragare faller under de standarder du behöver.

Varv per minut

När du väljer en mutterdragare som har imponerande varvtal kommer du att upptäcka att 3000 eller högre är ett idealiskt nummer för i princip alla mutterdragare. Slagverktyget är beroende av rotationer för att dra åt eller lossa en skruv eller mutter i stället. Fler rotationer översätts naturligtvis till mindre ansträngning från operatörens sida, eftersom den sladdlösa stöten tar på sig extra arbetshastighet.

Lägre RPM kan fördröja projektets slutförande så välj ett elverktyg som prioriterar RPM väldigt mycket, även om vridmomentet eller Impacts Per Minute (IPM) kan falla lite under standard. Det enda undantaget från detta är naturligtvis om du helt enkelt inte är lika bekymrad över att avsluta en uppgift eller ett projekt snabbt. Ju snabbare utgående axel snurrar, desto snabbare kan ditt arbete göras. När du handlar i din favoritbutik eller online-återförsäljare, kom ihåg att kontrollera varvtalets betyg på produkten innan du klickar på köp- eller reservknappen för att veta hur snabbt din snart nya hjulmutterdragare fungerar.

IPM

IPM (Impacts Per Minute), som RPM, bör vara tillräckligt högt eftersom det här verktyget kräver MYCKET kontakt för att trycka ner en skruv eller bult och dra åt eller lossa den. Om det inte är möjligt i din budget att ha ett högt IPM-slagverktyg, leta efter en enhet som balanserar vridmoment, RPM och IPM väl.

Det sista (IPM) kan falla av lite om de två första (RPM och vridmoment) är bra. Att ha mer IPM innebär att det finns mer kontakt mellan verktyget och det avsedda målet och mer kontakt innebär att den riktade skruven eller muttern förblir stadigt på plats.

Det är lätt att se varför den här delen av verktyget också är mycket viktigt. Koppla ihop detta med ett högt vridmoment och varvtal så har du en nästan perfekt mutterdragare. Nästa fråga skulle naturligtvis vara vilken kraftkälla som din mutterdragare använder och hur mycket är du villig att spendera på den?

Varumärke

Liksom de flesta produkter där ute, kommer ett utmärkt företag eller tillverkare att få dig mycket när det gäller hjulmutterdragarens kvalitet som du slutligen väljer att köpa och använda. Veteranmärken har på grund av sin etablerade framgång alla privilegier och erfarenhet att experimentera med olika design och uppdateringar. Se till att du först tittar in i olika företags kataloger för att få en tydlig uppfattning om vad du ska köpa till ditt garage eller bil.

Nyare varumärken som OEMTools, Greenworks, Werktough med mera kommer naturligtvis med här och där, men med en teknik som fortfarande utvecklas och förbättras som trådlösa mutterdragare är det ibland klokare att lita på ett varumärke som har funnits under en lång tid. Testade företag som Milwaukee, DeWalt, Makita och Ingersoll-Rand skulle göra dig mycket bra när det gäller att söka efter en potentiell mutterdragare.

Slå upp dessa betrodda, veteranföretag först och kolla sedan in vilka effekter verktyg för effekt de erbjuder. Om du letar efter den bästa “bang for your buck” kan du överväga några mindre kända varumärken som har fått några bra recensioner eller alternativa mellanhöga till höga varumärken, som Ryobi.

Lättviktighet

Mutterdragare ska vara tillräckligt lätta för längre användning och lätt att bära. Om du inte har plockat upp ett slag eller bara har använt ett litet antal sladdar, kan du verkligen bli förvånad (och potentiellt missnöjd) när ditt nya batteriladdade slagdjur släpps ner vid din ytterdörr och du lyfter lådan. Den goda nyheten är att det finns många lättare tävlande där ute som kan passa både din applikation och komfortnivå samtidigt.

Tändare är alltid bättre om du använder verktyget för att skruva in muttrar och bultar med kraft. Ett lättviktsverktyg är mycket bättre eftersom det ger större rörlighet för användaren och gör det lättare att använda elverktyget. Detta gäller särskilt för de tider då påverkan behövs för ett svårt projekt eller för längre tidsperioder. Lätta mutterdragare måste prioriteras eftersom de underlättar användningen och minskar belastningen på handleden under arbete på tungt arbete. Tändare är definitivt bättre för ett verktyg som ska användas under långa perioder. Om du vill eller behöver kan du till och med bli mindre med en sladdlös hjulmutterdragare.

Det är värt att notera här att alltför många människor har skadat handleder och händer permanent och utan goda skäl, förutom att tjäna kronor. Det här är sorgligt med tanke på hur många verktyg det finns för att förhindra just detta att hända. Det långa och korta av denna punkt är att ett lätt verktyg är ett utmärkt sätt att försäkra att våra kroppar håller sig friska och skadefria och om du planerar att använda det här verktyget – eller något verktyg för den delen – regelbundet, kommer du definitivt att måste tänka NU på de långsiktiga förgreningarna och konsekvenserna av din dagliga rutin.

Säkerhetsfunktioner

Så nu vet du att det är fantastiskt att ha en mutterdragare som har höga varvtal och IPM för bästa prestanda. Men glöm inte att välja en mutterdragare som är fylld med de viktigaste funktionerna av allt: säkerhet. En mutterdragare är trots allt ett elverktyg, därför måste rätt uppmärksamhet läggas på att inte bara veta hur man använder den och vad den gör, utan också vad den kan.

Några viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar överbelastning, kylning, etc. De bästa funktionerna på verktygen är utformade av den uttryckliga anledningen att hindra oss från att drabbas av skador – dessa inkluderade säkerhetsmekanismer kan rädda ditt liv och förbättra verktygets totala livslängd. Professionella eller inte, dessa funktioner är viktiga eftersom din säkerhet alltid ska vara högst upp på listan. De bästa inom alla områden vet att när du förstår detta kan de andra funktionerna följa.

Misstag att undvika vid köp av mutterdragare

Oavsett mutterdragare du väljer att använda måste du använda dem på rätt sätt för att inte skada utrustningen du monterar. Här är några av de vanligaste misstagen du kan undvika när du använder en mutterdragare.

Överdragande fästen

Detta är huvudfrågan för opraktiserade användare som tänker lite på det vridmoment som en mutterdragare kan leverera. I ett försök att garantera att muttern eller skruven är tillfredsställande fixerad, slutar användarna oftare än att sträcka eller ta bort hjulmutterdragaregängorna. Många gånger är komponenterna för hårt åtdragna och säkrade bortom tillverkarens angivna specifikationer.

Även om detta kan fungera för vissa komponenter som har ett större utrymme för vridmomentjustering; för vissa andra komponenter som inte har så mycket utrymme att överskrida vridmoment kan detta göra mer skada än nytta. Sammantaget är det bästa sättet att förhindra överdragning att använda en mutterdragare endast för att ta bort eller lossa en utrustning. Använd en momenthjulmutterdragare för att dra åt fästelementen.

Skadande gängor

Om du använder din mutterdragare för att dra åt en mutter eller bult som är tvärgängad, skulle du slutligen skada gängorna ytterligare – oåterkalleligt. Det bästa sättet att undvika denna skada skulle vara att manuellt gänga bulten eller inte på önskat sätt innan du använder mutterdragaren.

Felaktiga uttag

En sak du måste komma ihåg är att vanliga uttag är oförenliga med mutterdragare. Använd endast dedikerade hjulmutterdragarehylsor med dina wenches för att säkerställa att det inte finns några halkar och att de cykliska belastningarna hanteras väl.

Fel storlek

Tänk på storleken på fästelementen och beslagen du skulle arbeta med. Att göra det kommer definitivt att hjälpa dig att köpa rätt storlek. Vridmomentvärdet för din mutterdragare bör vara större än det moment som krävs av en applikation.

Fel typ av mutterdragare

Det finns olika typer av mutterdragare som du kan välja mellan. Skruvmutterknackare med luft har det bästa förhållandet mellan effekt och vikt; elektriska mutterdragare fungerar bäst för hushållsreparationsarbeten m fl Om du inte redan har köpt dig en mutterdragare, köp endast från erkända märken.

Lista över de bästa mutterdragare 2022

 • Bäst i test: Milwaukee M18
 • Populärast: DeWALT DCF880N-XJ
 • Premiumval: Bahco BCL33IW2K1
 • Billigast: Makita TW060DZ

Vad en mutterdragare är för något

En mutterdragare är ett elverktyg för hylsmutterknackare som distribuerar högt vridmoment med mycket lite ansträngning från användaren. Verktyget används oftast för att lossa muttrar. De är faktiskt mycket mer mångsidiga och kan användas i alla situationer med högt vridmoment. Dessa verktyg kommer alltid att göra jobbet, oavsett om fästet är för tätt på plats eller är för avskalat och slitet för att en mutterdragare ska greppa. Mutterdragare ger extra kraft och grepp för att hjälpa till med att slutföra montering och demontering.

Mutterdragare används ofta i reparations-, underhålls- och monteringsarbete eftersom de erbjuder reaktionslös åtdragning och snabba resultat. Deras handhållna användbarhet och oöverträffade överkomliga priser gör dem också till ett fantastiskt elverktyg för enskilda DIY-projekt. Även om det finns andra verktyg som kan göra vad en mutterdragare gör, är dessa alternativ inte lika effektiva eller effektiva. Dessutom kan mutterdragare även lossa rostiga fästanordningar. Motorns rotationsrörelse kan lossa fästelement som har tagits bort och inte kan gripas av en handhjulmutterdragare. Inget annat verktyg är effektivt för denna uppgift.

Med högt vridmoment och stark rotationsrörelse är dessa verktyg otroligt mångsidiga och kraftfulla. De finns också i alla storlekar och flera stilar, vilket gör dem perfekta för en mängd olika applikationer. Innovationer inom teknik har påverkat företag att utveckla sina elverktygsprodukter till de mest effektiva versionerna av sig själva. Idag finns det massor av prisvärda alternativ på marknaden med olika funktioner som är lätta att använda, hållbara och effektiva.

Hur en mutterdragare fungerar

En mutterdragare fungerar genom att lagra energi i en roterande massa. Den levererar sedan denna potentiella lagrade energi i en plötslig kinetisk burst till dess utgående axel. Detta är vad som skiljer det från en borr som roterar kontinuerligt med ett jämnt vridmoment eller en mutterknackare som är många ligor under mutterdragaren när det gäller det totala vridmomentet. Bortsett från att ge extra kraft för att förbättra vridmomentet, kan den lagrade effekten och trycket också trycka fästet som arbetar på framåt såväl som tillbaka. Den kan både dra åt och lossa. Det har också en hammarmekanism som tillåts snurra fritt efter kollisionsleverans i stället för att hålla sig låst.

Hjulmutterdragarens vanligaste kraftkälla är tryckluft. Det använder också hydraulisk kraft och elektrisk kraft, som borren. Tryckluft gör det möjligt för elverktyget att ha det bästa förhållandet mellan vikt och vikt samt en billig design. Nästan alltid används en enkel skovelmotor på mutterdragaren, vanligtvis med 4-7 skovlar på. En sladdlös version som använder en elmotor och batterikraft ökade också i popularitet bland DIY-tillverkare.

Hur en pneumatisk mutterdragare fungerar: Detta anses vara den mest professionella mutterdragaren eftersom det är den variant som erbjuder mest vridmoment och det bästa förhållandet mellan vikt och vikt. Den använder luft från en kompressor för att lagra energi på sin axel och skovel med motor istället för lätt uttömd el. Det betyder att du får en mutterdragare som är lättare och lättare för dina händer utan att offra vridmomentet. Du behöver dock en luftkompressor till hands.

Hur en elektrisk mutterdragare fungerar: Som borrar kan du få en mutterdragare i sladdade och sladdlösa sorter. Båda kräver att kontakten sätts i ett eluttag, men en av dem lagrar den elektriska energin i ett batteri, vilket ger dig mer utrymme när du arbetar med ditt elverktyg. Vridmomentet som tillhandahålls av denna mutterdragare är mer än tillräckligt för den genomsnittliga DIY-tillverkaren. Det är något du kan ta med dig på vägen eftersom det inte behöver en luftkompressor.

Smörjsystem: För att hålla de rörliga delarna snabbt slitna används också olika smörjsystem. Ett av de vanligaste smörjsystemen som används i mutterdragare är oljad luft. De andra systemen innefattar användning av speciella oljepassager som dirigeras till vissa delar eller delar av elverktyget som behöver smörjas. Hammerenheten använder specifikt ett förseglat oljesystem för att hålla det smidigt utan friktion eller överhettning.

Hur man använder en mutterdragare

Mutterdragare är ett utmärkt verktyg att använda för att byta däck. Betydligt har dessa nya mutterdragare gjort ett stort intryck på användarna. Generellt sett har mutterdragare med luft mer kraft, prestanda och tillförlitlighet, vilket gör dem mycket bättre än mutterknackarena. För att förstå fördelar och nackdelar tydligt och för att veta hur man använder en hjulmutterdragare för att byta däck, läs min guide nedan. Jag hoppas att det skulle vara till hjälp!

Kan en sladdlös mutterknackare användas för att ta bort muttrar?

Ja, det kan du, men beroende på vissa specifikationer. Du kan ta bort hakmuttrarna med en sladdlös slagdrivenhet förutsatt att muttrarna dras åt med rätt vridmoment. Och din drivkrafts drivmoment måste vara högre. Men kom ihåg att alla rostiga, frysta eller överdrivna muttrar inte kommer att lossna med din sladdlösa stötdrivare. Man skulle kunna tro att de nya mutterknackarena är rätt val på grund av kraft och tillförlitlighet. Men luras inte av siffrorna; de är inte rätt verktyg för jobbet.

När är Mutterknackare det felaktiga verktyget?

Tekniskt sett kan en kollisionsförare verka som rätt verktyg för att byta ut dina bildäck, men problemet börjar när bultmuttrarna dras åt mer än 100 kg. Vanligtvis ska klämmuttrarna dras åt från, många av dem visar sig vara mer vridmoment. Tunga fordon som lastbilar och schaktmaskiner med större däck måste dras åt mycket mer än vanliga bildäck, vilket innebär att standardstötföraren kommer att möta cirka 125 kg, vilket är deras maximala kapacitet.

Här kan vissa mutterknackare övervinna den extra mängden vridmoment. Om det finns fler hinder som rost, frysning, eller om muttrarna är för hårt åtdragna, är borttagning av dem bortom påverkansförarens möjligheter. Anta att en slingmutter är frusen, rostad eller överspänd; den kan hålla fast vid sin plats i mer än bara 100 kg. Det betyder att du måste hitta ett annat verktyg som kan lossa muttrarna så att en mutterknackare kan ta bort dem.

Använda mutterdragare för däck / muttrar

En mutterdragare är mycket starkare än en slagdrivenhet. Vissa modeller av slagmutterknackarna är byggda för att leverera ett vridmoment på upp till 220 kg. Även de mest styva och tätaste slingmuttrarna kommer att lossna under den mängden kraft. Det rekommenderas dock att du använder en fullstor, kraftig och kraftfull mutterdragare när du hanterar relativt hårdare och stramare muttrar. Observera: Bli inte förvirrad mellan en mutterknackare och en mutterdragare. Mutterknackareen är avsedd för borrning och drivning av skruvar.

Å andra sidan används mutterdragaren för att ta bort och dra åt muttrar och bultar. Om du fortfarande är förvirrad över skillnaden mellan mutterknackare och mutterdragare, föreslår jag att du tittar på det innan du fattar några beslut. Det är vanligtvis en bra idé att manuellt lossa hakmuttrarna med en mutterdragare eller andra mutterknackare som kräver muskelstyrka så att det blir lättare för din mutterknackare att göra jobbet efteråt.

Se till att skruvhjulmutterdragaren placeras korrekt. Mutterdragaren ska vara plan så att den inte bockar eller skrapar bort ett hörn. Du bör testa mutterdragaren genom att använda den för att se om den rör sig i rätt riktning. Lite försiktighet och tålamod kan spara dig från att göra några skador på slingmuttrarna som kan orsaka ytterligare problem.

Hur mycket bör en mutter dras åt?

Du bör vrida åt muttrarna på ett bilhjul hårt. Denna mängd är tillräckligt tät för att hålla dem på plats men inte för snäva för att inte kunna ta bort dem igen. Om du tänker på DIY och använder en mutterknackare, bör du dra åt muttrarna tills föraren stannar och sedan ge den lite extra snurr för att säkra den snyggt. Olika tillverkare använder olika mängder vridmoment för slingmuttrarna. Till exempel dras BMW-personbilar i allmänhet rätt hårt.

I jämförelse dras hjulen på en tung lastbil som Ford F-350 till 165 kg. Kom ihåg att du ska dra åt muttrarna för att hålla däcket på plats. Det finns inget behov av att åtdraga muttrarna så långt att det blir svårt för dig att ta bort dem efteråt. Om du inte är säker på hur du använder din mutterknackare kan du använda den tills slingmuttern kommer nära ytan och sedan kan du dra åt den med hjälp av en vanlig slinga eller en momenthjulmutterdragare.

Överspända muttrar

Det kommer att sätta dig i trubbel. För mycket vridmoment kan hängmuttrarna få bultarna att göra något av följande: Spricka, Lossa, Bryta av. Om något av dessa händer med bultarna kanske inte bultarna kan användas igen. Dessutom kan du orsaka skador på hjulet och andra komponenter som ligger nära bultarna. I så fall kommer du att orsaka ytterligare skador på hjulnaven tillsammans med att skruvarna skadas.

Dessa skador kan vara: Avlägsnade trådar, En skadad sittyta på lättmetallfälgar, Snedställda bromsrotorer (gör att fordonet överhettas, pulsar medan du bromsar). Överdrivning kan vara ett ganska dyrt misstag beroende på hur allvarlig skadan är. Det är därför du måste lära dig mer om grunderna och hur du säkrar eller tar bort muttrarna.

Hur tar man bort däckens muttrar?

Att bara ha rätt verktyg gör inte arbetet rätt. Det behöver precision för att slutföra arbetet korrekt snarare än att bara ha lämpliga kit. Parkera fordonet på en plan yta och dra åt parkeringsbromsarna. gör det låser din bil på plats så att den inte rullar när du tar bort dessa muttrar. Håll reservdäcket precis bredvid dig för att göra arbetet mer hanterbart efter att huvuddäcket har tagits bort.

Ta bort navkåpan och inspektera muttrarna. Du måste se om det finns rost i nötterna eller om de är frysta eller inte. Använd några WD-40 för att lossa de rostiga muttrarna. Om muttern är frusen, använd en mutterdragare för att lossa muttern. Om muttrarna är åtdragna korrekt, använd en vanlig mutterknackare eller någon hjulmutterdragare för att lossa dem.

Jacka inte upp däcket just nu; tappmuttrarna ska fortfarande vara på bultarna när du drar upp fordonet, men bara när du kan använda dina bara händer för att ta bort dem. När du är redo, haka upp fordonet och ta bort de lossade muttrarna.

Nu kan du byta ut det lätta däcket mot ett nytt. När det är klart måste du dra åt muttrarna manuellt tills alla trycker hårt mot hjulen. Sedan kan du sakta sänka däcket tills du tar bort domkraften. När det är klart, använd en mutterknackare för att sätta tillbaka muttrarna. Använd äntligen en momenthjulmutterdragare för att fästa muttrarna med rätt vridmoment.

Hitta den bästa toalettstolen för dig via min köpguide.

Uttagsstorlek, uttagsdesign och säkerhet

Du bör ta en titt på dessa faktorer när du arbetar med slagverktyg;

Sockelstorlek

Att använda en mutterdragare med uttaget i fel storlek är ett vanligt misstag som många gör. Det kan lätt skada dina slingmuttrar. Inget uttag passar med alla typer av muttrar. Ta reda på om din slingmutters faktiska storlek innan du använder någon mutterdragare på den; om mutterhuvudet är skadat blir det mycket svårt att ta bort det. Jag rekommenderar att du köper en hel sockelsats för nötter. Dessa uppsättningar ger dig alla storlekar på uttag som passar alla standardbilar och lastbilar.

Sockeldesign

De flesta uttagen är konstruerade för mutterdragare med fyrkantigt axelhuvud. Som jämförelse har mutterknackareen du har ett sexkantigt uttag. I så fall har du två val; Hitta en hylsa med hakmutter som har en sexkantig bak. Använd en sexkant till den fyrkantiga adaptern. Kontrollera först stötdrivuttaget. Du bör bara välja en adapter med tanke på storleken på ditt uttag.

Hur man inte använder en mutterdragare

Risken att fästelementet dras åt för hårt är det största problemet när du använder en slag. Överdragning av en fästanordning kan leda till avdragna gängor eller en försvagad skruvförband som kan misslyckas intet ont. Du kan också vrida huvudet från en bult om stöten ger för mycket vridmoment, vilket innebär att du måste spendera tid och energi på att borra ut en bult.

Om du aldrig har varit tvungen att borra ut en bult, anser du dig lycklig! Det är en allvarlig smärta. Sättet att undvika för hårt åtdragning av ett fäste är att stoppa för kort och dra åt åtdragningen för hand. En annan sak som folk ofta får fel är att de försöker börja gänga en bult med hjälp av mutterdragaren. Om du ska köra in en bult med en slagpistol, starta den först för hand. Detta kommer att försäkra att du undviker att korsa gänga din bult.

Använd sedan inte vanliga uttag som inte är avsedda för mutterdragare. Standarduttag med tunnare väggar kan spricka. Det är inte ovanligt att standarduttag går sönder och skickar bitar överallt. Standarduttag slits ut och avlägsnas mycket snabbt. Se till att dina uttag är utformade för användning med en hjulmutterdragare genom att plocka upp en uppsättning slaguttag.

Slutligen gör vissa människor misstaget att de inte bär ögonskydd när de använder en mutterdragare. Varje gång du lägger så mycket kraft på metallkomponenter, är det en bra idé att kasta ett tydligt par skyddsglasögon på bara om något bestämmer sig för att gå av och flyga. Att inte bära skyddsglasögon kan göra något som annars skulle ha varit en liten irritation i en medicinsk nödsituation.

Hur olika typer av mutterdragare fungerar

Föreställ dig att du vill lossa en frusen bult eller envis mutter med en handhjulmutterdragare. Med den normala kraften som appliceras för hand kanske muttern inte går sönder. Men tänk om du slår på mutterdragaren med en hammare?

Med tillräckligt många hammarslag kommer den rostiga muttern att lossna. Enkelt uttryckt är det här som händer i en mutterdragare. Mutterdragare drivs av elmotor eller tryckluft. Eftersom skruvmutterknackarna är mest populära, låt oss titta på dess arbetsprincip.

Kraftkällan kommer att driva rotorn och rotorn kommer i sin tur att driva hammaren och hammarburen. Under operationen när det inte finns något motstånd på städet (utgående axel) överförs drivmotoreffekten till städet. Men det som gör slagverktyg speciellt är hammarmekanismen inuti som påverkar när kraften inte är tillräcklig.

Så när städet möter motstånd glider hammaren från kopplingsstiftet. Detta får den att rotera med högre hastighet och därmed lagras högre energi. Och sedan när den roterar, är den plötsligt ansluten till städet. Denna plötsliga påverkan av den roterande hammaren överför den kinetiska energi som lagras inuti hammaren till städet. Resultatet är en mycket hög vridkraft (vridmoment) på utgående axel.

När det plötsliga slaget av energi förbrukats kan utgående axel möta motstånd igen. I så fall glider hammaren igen och börjar rotera och cykeln upprepar sig själv. Dessa cykliska slag är det som gör mutterdragaren så kraftfull. Mutterdragare kan klassificeras enligt den strömkälla som används. Elektricitet och tryckluft är den vanligaste källan för att driva slagpistoler. Därför finns elektriska, sladdlösa mutterdragare och mutterdragare med sladdar på marknaden.

Pneumatisk mutterdragare

Dessa är tryckluftsdrivna mutterdragare. Pneumatiska mutterknackare eller luftmutterknackare används ofta i bilverkstäder, bilmonteringslinjer, tillverkning av tung utrustning etc. De har vissa tydliga fördelar jämfört med elektriska mutterknackare. En luftstöthjulmutterdragare är enkel i teknisk konstruktion och är därför relativt billig.

Eftersom det inte finns några elektroniska eller elektriska delar är risken för fel mycket sällsynt. Men den största fördelen är att luftstöthjulmutterdragaren till skillnad från sin motsvarighet inte blir uppvärmd. All värme som alstras av de roterande elementen inuti slagpistolen kyls av den cirkulerande tryckluften.

Detta gör luftstöthjulmutterdragaren idealisk för monteringslinjer eftersom den kan användas under långa arbetstimmar kontinuerligt utan att oroa sig för överhettning. Överhettningsskyddet av luftflödet och relativt enklare design gör luftkroppmutterknackarna mer hållbara.

Dessutom är de lätta att reparera och underhålla. Den uppenbara nackdelen är att luftstötmutterknackare behöver kontinuerlig tillförsel av tryckluft. De flesta bilkarosseriverkstäder och tillverkningsenheter kommer att ha stora luftkompressorenheter och för att ge tillräcklig tillförsel av tryckluft vid konstant tryck.

Men den lilla bärbara kompressorn som finns i den genomsnittliga DIY-entusiastens garage kanske inte är tillräcklig för tunga jobb. Det kommer att bli frustrerande att börja arbeta med din pneumatiska mutterdragare och sedan vänta i några minuter innan tryckluften når tillräckligt tryck så att du kan fortsätta med ditt arbete.

Elektrisk mutterdragare med sladd

Dessa drivs av en direktanslutning till en elektrisk källa. De har en sladd som används för att ansluta den till en strömkälla, vanligtvis ett uttag. Elektriska mutterknackare med sladd är nya ganska sällsynta, eftersom tillverkare nu växlar mot sladdlösa. De kan fortfarande hittas, dock bara i enhetsstorlekar på 1-2- cm De har vanligtvis längre kroppar än pneumatiska mutterdragare, den extra längden som läggs till av en elmotor som producerar vridmomentet.

Den största fördelen med sladdmutterknackare med sladd är att de kan användas direkt så länge det finns ström. Mängden effekt kan regleras, vilket gör dem användbara i situationer som kräver lite vridmoment.

Elektriska mutterdragare kräver inte heller någon luftkompressor för att fungera. Deras största nackdel är att de är absolut värdelösa där det inte finns någon kraftkälla. Detta innebär att de inte kan användas på avlägsna platser utan elektricitet.

Sladdlös elektrisk mutterdragare

Dessa drivs av batterier. De använder vanligtvis antingen litiumjonbatterier (Li-ion) eller nickel-kadiumbatterier (NiCad). Batterierna kan variera mellan 18 och 28 volt, beroende på modell och är vanligtvis uppladdningsbara. Sladdlösa elmutterknackare är några av de vanligaste på marknaden.

De finns i en mängd olika modeller, drivstorlekar och prisklasser. Den största fördelen med sladdlösa mutterdragare är bärbarhet. Med tanke på att de inte behöver någon extern kraftkälla kan de användas praktiskt taget var som helst. De erbjuder bekvämlighet och flexibilitet, särskilt för reparationer på vägen där det inte finns någon elektrisk källa tillgänglig.

Deras största nackdel är att de är mindre kraftfulla än skruvdragare med sladd eller pneumatik. Detta beror på att batterierna inte kan lagra tillräckligt med kraft för att producera tillräckligt med vridmoment för mer kraftfulla uppgifter. Strömmen i batterierna tenderar också att ta slut snabbare, vilket orsakar ständiga avbrott i arbetet för att byta batterier.

I ett nötskal är de tre olika typerna av mutterdragare. Det finns ingen typ som är bättre än andra i alla situationer. Pneumatiska mutterdragare kan vara användbara där det inte finns någon strömkälla. Mutterdragare med sladd kan användas oavbrutet så länge det finns strömförsörjning. Sladdlösa mutterdragare kan användas var som helst. I slutändan beror det på vilken uppgift du vill utföra när du väljer den perfekta mutterdragaren.

Topp bästa hjulmutterdragaremärken

Dewalt mutterdragare

Varumärket Dewalt erbjuder några av de mest populära mutterknackarna på marknaden. De erbjuder ett stort urval av verktyg för de tuffaste uppgifterna. Dessutom har de funnits sedan 1924, så de förstår verkligen verktyg och är engagerade i att göra några av de bästa. Du hittar deras produkter i nästan alla välkända verktygsaffärer. Individer och företagare har litat på sina verktyg i flera år. Idag är Dewalt engagerad i innovation och släpper ständigt nya artiklar för att passa de unika och ständigt föränderliga behoven hos deras stora kundbas.

Milwaukee mutterdragare

Milwaukee skapar mutterdragare för varje projekt. De erbjuder ett brett urval av över fyrtio olika mutterdragare. De har till och med en linje som passar ihop med en telefonapp för att erbjuda spårning och stöldskydd. Det här varumärket är på höjden av innovationer inom elverktyg.

Milwaukee-verktyg är kraftfulla och pålitliga. Dessutom har många av deras produkter utökade garantier för att garantera värde och kvalitet. Liksom Dewalt har detta företag varit verksamt sedan 1924. Nästan 100 år senare fortsätter de att tillhandahålla hållbara verktyg för en mängd olika ändamål, och deras mutterdragare är inget undantag.

Ryobi mutterdragare

RYOBI är en internationell verktygsproducent med ett brett utbud av elverktyg tillgängliga. De är engagerade i innovation och har till och med ett program för oberoende uppfinnare och produktutvecklare som hjälper sina idéer att bli verklighet. Elverktyg är deras specialitet. RYOBI erbjuder 26 olika mutterdragare.

Varje alternativ erbjuder unika funktioner som prioriterar bekvämlighet och användbarhet. RYOBI erbjuder också frekventa köpeavtal på deras webbplats, vilket gör deras produkter oerhört överkomliga jämfört med andra alternativ på marknaden. De säkerhetskopierar också sina produkter med garantier och gör det enkelt att beställa reservdelar på deras webbplats.

Hantverkarens mutterdragare

Craftsman är ett av de största namnen i branschen. De verkar erbjuda nästan allt. De stöder också sina produkter med fullt förtroende genom att erbjuda en fullständig livstidsgaranti på de flesta handverktyg. Dessutom omfattas elverktyg som mutterdragare av 3 års garanti.

Deras produkter är verkligen byggda tuffa och testas innan de läggs i hyllorna. Pålitlighet är deras prioritet. De har också varit i branschen i cirka 90 år och arbetar outtröttligt för att upprätthålla och fortsätta sitt arv. De erbjuder flera mutterdragare och alla delar som behövs för ditt projekt.

Ridgid mutterdragare

RIDGID, skapat 1923, skapar massor av kvalitetsverktyg för professionella branscher. Deras huvudfokus är att producera innovativa verktyg för experthandlare som behöver kvalitetsprodukter för sitt arbete. De erbjuder dock också handverktyg, elverktyg och allmänna verktyg för att få jobbet gjort hemma.

Dessutom registrerar du din kvalificerade RIDGID-produkt online inom 90 dagar efter köpet för ett livstids serviceavtal. Detta omfattar kvalificerade produkter för livstidsbatteri, delar och service från ett närliggande servicecenter. Användare som kvalificerar sig kommer också att få framtida rabatter och kampanjer på andra RIDGID-produkter och tjänster. Det är en spelväxlare.

Mutterdragare för Aircat

AIRCAT specialiserar sig särskilt på pneumatiska elverktyg. Bland de verktyg de erbjuder är populära luftmutterknackare eller pneumatiska mutterdragare. Dessa produkter erbjuder mer vridmoment än elektrisk typ. De är också vanligtvis lättare och lättare att använda.

Företaget fokuserar på att producera tystare produkter utan att förlora vridmoment eller hastighet. Varje verktyg erbjuder otrolig kraft och effektivitet. De har över femtio olika mutterdragare med olika frihastighet, fyrkantig körning, max vridmoment och slag per minut. Med både professionell kvalitet och produkter för individuell användning är det enkelt att hitta den perfekta passformen för dig.

Ingersoll Rand mutterdragare

Ingersoll Rand är en diversifierad industritillverkare baserad i North Carolina. Deras produkter representeras av flera varumärken globalt. Företaget har åtagit sig att producera produkter på praktiskt taget alla industriella marknader som förbättrar operativ effektivitet, sparar energi och förbättrar produktiviteten.

Utöver produktionen är Ingersoll Rand engagerad i att samarbeta med intressenter i strävan efter positiv samhällsförändring och arbetar strikt på plattformar för integritet och etik. De är välkända för sina luftmutterknackare, som är innovativa och hållbara. De är också kända för sitt kompakta utseende och för att ha de bästa kraft-till-vikt-förhållandena på marknaden.

Makita mutterdragare

Makita är ett annat ledande varumärke inom elverktygsindustrin och erbjuder ett stort urval av typer. De erbjuder också några av de mest innovativa sladdlösa utrustningarna med sitt LXT sladdlösa system.

Detta system använder 18V litiumjonbatterier och fungerar med över 225 sladdlösa Makita-produkter, inklusive handhållna elverktyg och ännu större utomhusutrustning. Dessutom erbjuder Makita över 64 mutterdragare att välja mellan, med olika hastigheter och funktioner. Oavsett projektet är chansen att du kan hitta en Makita-produkt som passar din. Dessutom är de supertåliga och lätta att använda.

Porter kabel mutterdragare

Porter Cable är ett välkänt varumärke som tillhandahåller verktyg och tjänster över hela världen. Företaget skapades för över 100 år sedan, som en arbetsmaskin och verktygsbutik 1906. Under åren har Porter Cable fört nya innovationer till branschen och fortsätter att erbjuda kvalitetsprodukter till ett överkomligt pris.

Företaget producerar både sladdmutterknackare med sladd och sladd, med olika hastighets- och vridmomentnivåer. De flesta av deras produkter inkluderar 3 års begränsad garanti på verktyget, plus ett års gratis service. Dessutom erbjuder Porter Cable en 90-dagars pengarna tillbaka-garanti. Sammantaget är deras verktyg otroligt effektiva och kunder är ofta otroliga om deras hållbarhet och användarvänlighet.

Andra märken

Naturligtvis finns det även andra elverktygsmärken där ute. Dessa inkluderar Hitachi, Bosch, Kawasaki, Bostitch och mer. Varje märke erbjuder sitt eget unika utbud av verktyg med olika funktioner. Båda de två första nämnda företagen, Hitachi och Bosch, är kända för att producera fantastiska elverktyg.

Bosch är faktiskt ett av de äldsta och mest ansedda verktygsmärkena, med erfarenhet av att skapa kvalitetsverktyg i över 130 år. Dessutom är Kawasaki känt för pneumatiska verktyg, som skulle omfatta luftkroppmutterknackare, och är ett dotterbolag till Stanley Porter Cable (som också äger DeWalt. Slutligen erbjuder Bostitch också kvalitetsalternativ.

Olika typer av mutterdragare

Mutterdragare är verktyg som gör en smal delmängd av jobb. De kan lossa eller dra åt klackar, muttrar och bultar, och det handlar om det. De ska inte förväxlas med slagdrivanordningen, som har en 1 cm sexkantöppning som rymmer uttag eller bitar. Mutterdragare, som vanliga mutterdragare, kan bara ta uttag i olika storlekar. Med det sagt, om du driver ett garage eller en bilverkstad är efterfrågan på ett verktyg som kan ta bort muttrar så hög att tillverkarna har kommit med ett verktyg som gör exakt det.

Enbart tidsbesparingarna är redan värda investeringen, för att inte tala om den minskade risken för skador som verktyget ger kontra att göra det för hand. När det gäller formfaktorn finns mutterdragare i tre vanliga format – pistolgreppets verktygsform som de delar med så många andra, den inbyggda mutterdragaren och vinkelstöthjulmutterdragaren. Ditt andra val i frågan beror mest på hjulmutterdragarens kraftkälla. I det avseendet har du tre typer att välja mellan: pneumatiska, elektriska och batteridrivna mutterdragare med sladd.

Mutterdragare för pistolgrepp

Pistolgreppsmutterknackare delar samma allmänna form som de andra elverktygen du sannolikt känner till och de fungerar i samma pek-och-skjut-läge. En hand går på pistolgreppet för att arbeta avtryckaren, medan den andra siktar uttaget medan du stärker verktyget samtidigt – enkelt.

De flesta batteridrivna mutterknackarna kommer att ha sina batteripaket placerade under handtaget. Det är ett liknande arrangemang med många pneumatiska och sladdmutterknackare med sladd, med sladden eller tryckluftsslangen som sticker ut från handtaget också.

Funktioner att leta efter i pistolgreppsmutterknackare: Variabla hastighetsutlösare låter dig kontrollera vridmomentet och rotationshastigheten hos mutterdragaren. Integrerad LED-belysning hjälper till att se belysa området vilket är särskilt användbart när du arbetar på fordon. Mjuka grepphandtag och balanserade, ergonomiska design ger ökad komfort under användning och kan också hjälpa till att minska användarnas trötthet.

Inlinemutterknackare eller mutterdragare i handtaget

Inbyggda mutterdragare ser mer ut som stora skruvmejslar och de delar samma form som vissa motorsågar, minus bladet förstås. De större inline-mutterknackarna kommer ofta med ett D-format grepp i änden som också håller avtryckaren, och i vissa modeller används ett T-format grepp i stället. Mindre inbyggda mutterdragare, de med mindre drivaxlar på 1 cm till 2 cm, hålls ofta helt enkelt på kroppen. Dessa inpassningsmutterknackare används ofta för att lossa eller dra åt många små klackar eller muttrar, särskilt i trånga utrymmen.

Funktioner att leta efter inbyggda mutterdragare: Fjärrgasreglage ger dig komfort och kontroll när du palmar verktyget. En inbyggd design med låg profil gör att du kan använda verktyget även i trånga, mindre utrymmen. D-handtag med mjukt grepp eller T-handtag på större inbyggda mutterknackare ger ökad komfort och stabilitet under användning. Tillgängliga fram- och bakåtbrytare låter dig ändra rotationsriktningen. Tvåstegs- eller variabla hastighetsutlösare låter dig styra vridmomentet och rotationshastigheten för mutterdragaren, vilket alltid uppskattas.

Mutterdragare för vinklar

Mutterdragare för vinklar, som också kallas rätvinkliga mutterdragare, kommer vanligtvis med ett inlinehandtag, men med drivenheten böjd i en vinkel som liknar ett oscillerande multiverktyg. Eftersom frekvensomriktaren roterar med en 90-gradersaxel från resten av verktyget minimeras kraften av det reaktionella vridmomentet, vilket kan spara dig från skrapade knogar, i vissa situationer.

Dessa mutterdragare är utformade för åtkomst till nära kvarter, t.ex. inline-mutterdragare eller spärrmutterknackare, och de kommer ofta också i modeller med mindre enheter. Funktioner att leta efter i vinkelmutterknackare: Med ett vinklat huvud med låg profil kan du sätta verktyget i öppningar och små utrymmen. Integrerade huvudskydd skyddar verktygsdrevet även när du använder verktyget i trånga utrymmen. Kombinerade variabla varvtal och riktningsstyrningsringar låter dig styra både vridmoment och backning.

Tryckluft mutterdragare

Det är säkert att säga att tryckluftshjulmutterdragaren är verktyget som startade allt för resten av mutterdragare familjen. Den luftdrivna mutterdragaren är fortfarande ett “klassiskt luftverktyg” och har funnits sedan de tidiga framstegen inom bilverktyg.

Liksom alla luftverktyg kräver luftstötmutterknackare en tryckluftskälla – antingen en trycklufttank eller en lämplig luftkompressor. Tryckluftsmutterknackare har en stor fördel jämfört med andra typer, eftersom de inte behöver motor. Detta innebär att luftdrivna mutterdragare är relativt enklare verktyg som är lättare än andra typer och de har färre delar som kan gå sönder eller fungera felaktigt.

Det är inte ovanligt att hitta luftdrivna mutterdragare som väger så lite som 2 kg, vilket gör dem till några av de enklaste elverktygen att hantera, särskilt när du arbetar med dem hela dagen. Dessutom är luftdrivna mutterdragare den tystaste typen av hjulmutterdragare, om du inte räknar med ljudet från kompressorn. På nackdelen är det extra kostnaden och besväret med trycklufttanken eller luftkompressorenheten som krävs för att driva verktyget och en luftslang.

Elektriska mutterdragare med sladd

Om du använder en mutterdragare i garaget där det alltid finns ett eluttag, är en mutterdragare med sladd inte alls ett dåligt val. Elektriska mutterdragare brukade släpa efter tryckluftsmutterknackare när det gäller kraft, men moderna elmotorer har nästan raderat det gapet nuförtiden.

Kabelmodellerna kommer att vara en av de billigaste typerna att äga om du tar hänsyn till kostnaden för att köpa en kompressor till en pneumatisk modell och reservbatterier till en sladdlös modell. Jag gillar enkelheten med sladdmodellerna själv, bara koppla in den och gå!

Batteridrivna sladdlösa mutterknackare

Eftersom mutterdragare är sådana kraftfulla verktyg var de tidiga batteridrivna hjulmutterdragaremodellerna ganska opraktiska på sin tid. Med moderna batteri- och elmotorfunktioner nuförtiden blir sladdlösa mutterdragare nu överkomliga hela tiden, samtidigt som de erbjuder liknande vridmoment och kraft som sladdhjulmutterdragaremodeller. För att byta däck på vägen är en batteridriven mutterdragare en stor tillgång du kommer att vara glad att du har med dig.

Det kommer alltid att finnas en plats för den pålitliga mutterdragaren i din bagagerum, men du kommer att vara glad att du har lagt till en sladdlös mutterdragare ovanpå. Dessa kommer att kräva mycket batterijuice och jag rekommenderar att du använder minst ett 4,0 Ah batteri för dessa verktyg och vara säker på att du har laddat upp två eller tre eftersom de vanligtvis kräver längre laddningstider på grund av deras högre kapacitet.

Hydrauliska mutterdragare

Dessa mutterdragare förtjänar ett omnämnande här även om chansen är stor att du inte hittar dem i din lokala hårdvaruaffär. De används i tunga industriella applikationer, och dessa verktyg är inte de du kan kasta i bagageutrymmet på din bil – snarare, du fäster ett fordon till dem så att de kan flyttas runt.

Drivstorlek

Drivstorleken på ditt verktyg bör vara din andra viktiga faktor när du väljer en specifik modell för den uppgift du behöver göra. För de flesta fordonsjobb är en 1 cm enhet standard och kommer att göra för de flesta applikationer. Det finns hjulmutterdragarens drivaxlar som är 2 cm eller mindre också, så var noga med att kontrollera drivstorleken innan du åtar dig en hjulmutterdragaremodell. Inbyggda mutterdragare och vinkelmutterknackare kommer ofta med enheter som är mindre än den vanliga 1 cm enheten.

På den större sidan av sakerna finns 2 cm mutterdragare vanligtvis bara i pistolgreppsmutterknackare. Med tanke på detta är 3 cm drivmodellerna begränsade till stora pistolgrepp och de inbyggda mutterknackarna med de D-formade handtagen. De flesta inbyggda mutterdragare med de här storheterna har ofta ett andra handtag installerat, så att du kan fästa verktyget med två grepp.

För större muttrar och bultar kommer mutterdragare med drivenheter på 4 cm eller mer vanligtvis i inbyggd form med T-handtag. Utöver det, och jag pratar stora konstruktioner, fästelement av industriell kvalitet här. På en sidoanteckning finns det mutterdragare med enheter som mäter 8 cm eller mer. Dessa är vanligtvis överdimensionerade inläggsmutterknackare med T-formade handtag, i en form som mer liknar en jackhammer än ett handhållet elverktyg.

Vanliga frågor om mutterdragare

Vad är en mutterdragare?

Enligt min forskning designade och tillverkades 1939 världens första pneumatiska och elektriska mutterdragare. Mutterdragare är kända idag av många namn som slag, skallerpistol, momentpistol, lufthjulmutterdragare och luftpistol. Normalt ger en strömförsörjning (luft, el, batteri) ström till motorn. Motorn överför energi till en roterande massa. Massan fungerar som en hammare och ger vridmomentet till städet. Städet vrider hylsan med hjälp av det slagande vridmomentet tills fästet är löst.

Den mest populära stilhjulmutterdragaren är pistolgreppet. Pistolgreppet är “L” -format och lättare att hålla och kontrollera än de flesta andra typer. Pistolgreppet är utformat för att hålla en mindre profil för att ge åtkomst till trångare utrymmen. Du kan hitta pistolgreppseffekter som drivs av luft eller elektricitet. Slag kommer också i linje eller rakt där kroppen är rak med greppet, och städet sticker ut ur änden för att montera ditt uttag.

Handpositionen för dessa liknar handpositionen när du använder en skruvmejsel. Av denna anledning är inbyggda mutterdragare konstruerade för applikationer med lägre vridmoment och är inte lika lätta att kontrollera under högre vridmomentssituationer.

Du hittar inbyggda mutterdragare som drivs med luft eller elektricitet. Mutterdragare finns med alla standarddrivstorlekar från 0,5 till 1 cm eller ännu större i applikationer som byggande av byggnader. De vanligaste frekvensomriktarstorlekarna för professionella och personliga fordonsapplikationer är 1 cm och 1,5 cm enhet.

Var används mutterdragare?

Mutterdragare används ofta i bilindustrin. Den vanligaste användningen som alla stöter på är borttagningsmuttrarna när man byter bildäck. Det är ett måste-verktyg för alla bilverkstäder och bilverkstäder. Andra användningsområden för mutterdragare inkluderar montering av bilar, montering av tung utrustning och underhåll, tillverkning av verktygsmaskiner, stora byggprojekt etc. Mutterdragare har fyrkantig utgående axel. De finns i olika storlekar; den mest använda är de fyrkantiga.

Behöver en mutterdragare ha bra ergonomi?

Komfort räknas. Du vill ha en mutterdragare som är lätt att hålla. Därför ska greppet vara konturerat, gummerat eller strukturerat. Gör inte misstaget att välja en kraftig mutterdragare, eftersom du tror att den blir kraftfullare. Hjulmutterdragaren till att minska handledsbelastningen under långa projekt är att använda en lätt mutterdragare. Dessutom är en lätt mutterdragare lättare att bära på en arbetsplats.

Elektrisk eller luft?

Nu kommer hjulmutterdragarefrågan – elektrisk eller luft? Låt oss ta en titt på båda typerna av mutterdragare mer detaljerat.

Pneumatiska (luft) mutterdragare

Bättre känd som en pneumatisk mutterdragare, tryckluftshjulmutterdragaren är den traditionella formen av mutterdragare. Du behöver en luftkompressor för att driva dem, naturligtvis, och den kommer att behöva vara ganska kraftfull. Luftkomprimerade mutterdragare är hungriga saker!

De kan köras nästan kontinuerligt, dock så länge luftflödet förblir konstant. De flesta har en ”pistolgrepp” -konstruktion för att göra dem bekväma för användaren. Det finns mer kompakta typer, utformade för trånga utrymmen. De kan vara lite svårare att hålla fast vid, så de hålls bäst för sitt ändamål – var som helst en standardhjulmutterdragare inte passar.

Räkna med att hitta dessa verktyg i standard fyrkantiga enheter med diametrar mellan 0,5 och 3 cm. Ju större enhet, desto mer vridmoment ger mutterdragaren dig. I själva verket kan en 3 cm drev leverera enormt mycket kraft! De pneumatiska mutterknackarnas största fördel ligger i storleken.

Det är en kompakt, mager varelse bredvid den elektriska mutterdragaren. Det är dock svårare att kontrollera strömmen. De erbjuder inte variabla hastighetsutlösare som elektriska typer. I grund och botten kommer den pneumatiska mutterdragaren att spricka upp den eller klämma fast den … detta är inte ett verktyg med subtilitet.

Elektriska mutterdragare

Detta leder oss snyggt till den elektriska mutterdragaren. Det finns två typer av elektriska mutterdragare på marknaden för närvarande med sladd och sladd. Branschfokus har flyttats till de sladdlösa modellerna nyligen, så du hittar färre och mindre sladdmodeller tillgängliga.

Sladdmutterknackare med sladd

Sladdmodeller finns vanligtvis bara i storlekarna 1 och 2 cm. Deras prestanda är ganska lika med deras pneumatiska motsvarigheter, så du tappar ingenting vid makten. På grund av den inbyggda motorn är de vanligtvis dock längre och tjockare. Förutom den här storleksnackdelen är de dock bra verktyg. Inte heller behöver du en luftkompressor för att driva dem … men du behöver en strömkälla. Detta är inte verktyget för fjärrarbete på plats.

Sladdlösa elektriska mutterdragare

Sladdlösa modeller erbjuder naturligtvis ett alternativ som kan användas. De flesta använder Li-ion-batterier, allt från 18V till 28V i effekt. Tillkomsten av Li-ion-teknik har skapat kraftfulla, starkare batterier, vilket minskar många av de äldre bekymmerna för sladdlösa modeller.

Detta innebär att de nu laddar snabbare och håller längre. Det kommer dock att bli mycket mindre kraftfullt än deras pneumatiska eller sladdade motsvarigheter. Medan några få sladdlösa varianter erbjuder samma höga vridmomentvärden, är de flesta mindre kraftfulla. Det är naturligtvis inte alltid en dålig sak!

Den sladdlösa mutterdragaren är oändligt bärbar och kan tas med var som helst. Så du behöver inte släpa en luftkompressor runt eller oroa dig för elektriska punkter. Med mycket större triggerkontroll ger de också en subtilitet på marknaden som de starkare sorterna inte har.

Detta lägre vridmomentvärde kan också göra dem till ett bättre val för rostiga och för åtdragna muttrar, vilket gör att de kan lossa dem utan att ta bort dem. Som du kan se finns det inget riktigt “bättre” och “värre” mellan elektriska och pneumatiska mutterdragare. Det sanna svaret ligger i dina behov, var du ska använda det och vad du behöver verktyget att göra i stället.

Varför och när skulle en mutterdragare användas?

När det gäller en mutterdragare, är en mutterdragare främst utformad för att ta bort eller installera bultar och muttrar. Oavsett om du tar bort slingmuttrar när du vill rotera däck, underramsbultar när du vill bibehålla din upphängning på din bil eller stavlagerlock när du bygger om din motor, kommer en mutterdragare att snabbt arbeta med dessa uppgifter.

Det bör noteras att fästanordningar också kan dras åt med en mutterdragare, men det rekommenderas att du inte vrider åt skruvarna hela vägen med en mutterdragare för att undvika skador. Istället är säker praxis att använda skruvhjulmutterdragaren för att vrida skruven för det mesta och sedan avsluta åtdragningen för hand för att undvika att skada bulten eller gängorna.

När det gäller varför man använder en mutterdragare är deras främsta fördel att de låter dig snabbt ta bort en fästelement utan att behöva överflödig muskelspänning eller trötthet. Om du gör det kan den tid som krävs för att utföra uppgifter som att rotera däck, ta bort avgasrör, tappa växellådor eller andra uppgifter som kräver borttagning av flera bultar kraftigt minskas.

En annan anledning är att de ofta är mer vänliga när de arbetar i trånga utrymmen. Som sådan kan du spara dig från bystiga knogar genom att använda en inverkan. Slutligen är en inverkan ett utmärkt verktyg när du inte har tillräckligt med hävstång med en manuell mutterdragare för att bryta loss ett fast fäste.

Sammanfattning av köpguide för mutterdragare

I slutet av dagen är den bästa mutterdragaren för dig den som passar både dina behov och din budget. Om du tänker använda din mutterdragare runt hemmet hittar du sannolikt en sladdlös modell som passar bäst med dina andra sladdlösa elverktyg.

Men om du arbetar på industrinivå kan det hända att den extra kraften och tillförlitligheten från luft- och elmodeller är optimala. För de flesta jobb som att ta bort ett däck kan en manuell mutterdragare göra jobbet. Men om du vill lägga till snabbhet och bekvämlighet till ditt arbetsprogram, är det dags för dig att öka och köpa en mutterdragare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top