Bästa mutterdragaren 2023 – Test av olika mutterdragare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst vinklad

Milwaukee M18

Hikoki WR36

DeWalt DCF92

Milwaukee M12

Klicka här för att se fler mutterdragare.

Mutterdragare, ett ovärderligt verktyg som både professionella mekaniker och hängivna hemmafixare har i sin verktygslåda.

Men med en marknad som svämmar över av olika modeller, märken och specifikationer, hur väljer man den rätta?

Vårt omfattande test av mutterdragare siktar på att ge dig insikterna du behöver för att fatta ett informerat beslut. Låt oss guida dig genom djungeln av valmöjligheter och peka ut de viktigaste faktorerna att beakta.

1. Bäst i test – Milwaukee M18

Milwaukee M18 FMTIW2F12-0X Mutterdragare

När vi testade Milwaukee M18 blev vi direkt imponerade av dess kompakta design. Med en längd på endast 152 mm var den ett idealiskt verktyg för arbete i trängre utrymmen.

Den kolborstfria POWERSTATE-motorn tillsammans med REDLINK PLUS-elektroniken från MILWAUKEE visade sig vara en vinnarkombination när det gäller prestanda.

Även om dess låga vikt på 2,3 kg (med batteri) underlättade arbetsuppgifterna, gav den kraftfulla maskinen ett imponerande lossningsmoment på upp till 881 Nm och ett åtdragningsmoment på 745 Nm.

Den 4-läges DRIVE CONTROL var särskilt praktisk, med fyra olika hastigheter och vridmoment, vilket gav oss möjlighet att anpassa verktyget efter olika arbetsuppgifter.

Bultlossningsläget, som automatiskt minskar hastigheten efter lossning för att förhindra borttappade muttrar, var ett stort plus under våra tester. Medan den automatiska avstängningen på 47 Nm var till stor nytta vid arbete med känsligare applikationer, eftersom den förhindrade överdragning.

Vi uppskattade även de inbyggda LED-lamporna som lyste upp vårt arbetsområde, vilket var speciellt användbart i mörkare förhållanden. Och även om produkten levererades utan batteri och laddare, gillade vi den staplingsbara HD-boxen den kom i, vilket gör förvaringen smidig.

Något som vi däremot fann lite besvärligt var den medföljande bältesclipsen, som kunde ha varit av en bättre design. Men överlag var Milwaukee M18 en solid och pålitlig mutterdragare som levererade enastående resultat i vårt test.

Fördelar

 • Kompakt design, perfekt för trånga utrymmen.
 • Högt åtdragnings- och lossningsmoment
 • Praktisk 4-läges DRIVE CONTROL
 • Inbyggda LED-lampor för bättre sikt

Nackdelar

 • Levereras utan batteri och laddare
 • Designen på bältesclipen kunde förbättras

2. Bäst premiumval – Hikoki WR36DB

Hikoki WR36DB Mutterdragare

När vi testade HiKOKI WR36DB blev vi direkt positivt överraskade av den kompakta storleken (221 mm) i kombination med maskinens prestanda. Den kolborstfria motorn och de fyra justerbara varvtalen/slagtalen gör att maskinen känns kraftfull i handen, utan att kännas skrymmande.

Den starka maskinen kan stoltsera med imponerande 1.050Nm i åtdragningsmoment och 1.650Nm i lossningsmoment, vilket överträffade våra förväntningar.

Vad som också framträdde under våra tester var att när maskinen fastnade upplevde vi ingen vridbelastning i handen eller underarmen, vilket ökar arbetskomforten.

Den elektroniska “Feed Back” kraftkontrollen gav oss precision när det behövdes mest, och den stora och lättillgängliga brytaren underlättade arbetet. Vidare kunde vi enkelt växla mellan höger- och vänstergång, alltid med konstant kraft, vilket gav oss ökad flexibilitet under olika arbetsmoment.

LED-ljuset med vidvinkel var en annan fin detalj. Det lyste upp vårt arbetsområde på ett effektivt sätt, särskilt i dåligt belysta utrymmen. Vi noterade också att maskinen levererades i en kvalitativ förvaringsväska, vilket gör transport och förvaring enklare.

Om vi skulle peka ut en nackdel så är det vikten. Även om 2,95 kg inte låter mycket, kan det kännas tyngre efter lång tids användning, särskilt vid arbete över huvudhöjd.

Sammanfattningsvis är HiKOKI WR36DB en kraftfull och pålitlig mutterdragare, som lämpar sig väl för dem som söker både styrka och precision i sitt arbete.

Fördelar

 • Kompakt design med hög prestanda
 • Ingen vridbelastning vid fastkörning
 • Flexibel med fyra justerbara slagtal
 • Praktiskt LED-ljus med vidvinkel

Nackdelar

 • Vikten kan kännas tung efter längre användning

3. Bäst budgetval – DeWalt DCF92

DeWalt DCF921N-XJ Mutterdragare

När vi tog DeWalt DCF92 i våra händer för första gången, kände vi genast kvaliteten och den kompakta designen som DeWalt är känt för.

Denna 18V mutterdragare imponerade stort med sitt mäktiga lossbrytningsmoment på upp till 609Nm och 406Nm i åtdragningsmoment. Under våra tester visade det sig att även de hårdast sittande bultarna togs bort utan några som helst problem.

En av de mest uppskattade egenskaperna hos DCF92 är dess ultrakompakta och lätta konstruktion. Trots sin lilla storlek på endast 125mm kunde vi använda verktyget i de mest trånga utrymmena utan att kompromissa med prestanda. Fästet med låsring var mycket användbart då det tillät oss att byta hylsor snabbt och enkelt.

Variabel avtryckare var ett annat inslag vi verkligen uppskattade. Det gav oss fullständig kontroll över alla tillämpningar, vilket var avgörande när precision var nödvändig.

Dessutom bidrog den kolborstfria motorn inte bara till maskinens höga prestanda, utan gav även en förlängd livslängd, vilket alltid är en bonus när man investerar i ett verktyg.

Vi fann även att den klarvita LED-belysningen med ljusstyrkereglering och fördröjningsfunktion var extremt praktisk, särskilt när vi arbetade i mindre optimala ljusförhållanden.

Det var skönt att kunna justera belysningen efter behov. Det bekväma XR-gummigreppet och strömbrytaren ökade komforten och gav oss maximal kontroll över verktyget.

Om vi dock skulle påpeka en nackdel är det att DCF92 levereras utan några tillbehör, vilket kan vara lite besvärligt för de som inte redan har en samling kompatibla delar hemma.

Sammanfattningsvis är DeWalt DCF92 en imponerande och pålitlig mutterdragare som verkligen lever upp till sitt rykte.

Fördelar

 • Ultrakompakt och lätt design
 • Kraftfullt lossbrytningsmoment
 • Variabel avtryckare för full kontroll
 • Praktiskt LED-ljus med justerbar ljusstyrka

Nackdelar

 • Levereras utan tillbehör

4. Bäst vinklad – Milwaukee M12

Milwaukee M12 FRAIWF12-0 Vinkelmutterdragare

När vi först stötte på Milwaukee M12 FRAIWF12-0, var det tydligt att detta verktyg var byggt med precision och användarvänlighet i åtanke.

Denna 1/2″ vinkelmutterdragare är verkligen ett kraftpaket, med upp till 270 Nm i åtdragningsmoment och 300 Nm i lossningsmoment. Vi kunde hantera bultstorlekar upp till M16 utan problem, vilket visar dess imponerande kapacitet.

Ett av de första inslagen vi uppskattade var friktionsringen som möjliggör snabba hylsbyten. Detta besparade oss mycket tid, särskilt när vi arbetade med många bultar i snabb följd.

4-läges DRIVE CONTROL, inklusive smart läge för automatisk avstängning och bultlossningsläge, var ovärderligt när vi behövde vara särskilt försiktiga med vissa applikationer. Denna funktion säkerställde att vi inte skadade känsliga delar när vi använde verktyget.

Vi upptäckte att den längre maskinkroppen var särskilt användbar när vi behövde nå trånga utrymmen. Trots att den bara bygger 71 mm från verktygsfästet, var vi imponerade av hur effektivt den kunde utföra sina uppgifter på trånga platser.

Gummihöljet, som tål aggressiva kemikalier, garanterar verktygets hållbarhet även i krävande arbetsmiljöer. LED-belysningen var ännu ett plus, särskilt i dåligt upplysta områden, vilket hjälpte oss att se vårt arbete tydligt.

Om vi måste påpeka en nackdel, är det att vikten med batteriet, 1,7 kg, kan kännas lite tung efter långa arbetspass. Men detta är en liten kompromiss med tanke på verktygets kraft och funktioner.

Sammantaget har Milwaukee M12 FRAIWF12-0 överträffat våra förväntningar och bevisat att det är ett tillförlitligt verktyg för professionella användare och DIY-entusiaster.

Fördelar

 • Kraftfullt åtdragnings- och lossningsmoment
 • Snabba hylsbyten tack vare friktionsringen
 • Smart läge för känsliga applikationer
 • Tålig konstruktion med gummihölje

Nackdelar

 • Vikten kan kännas tung efter långa arbetspass

5. Populärt val – DeWalt DCF89

DeWalt DCF899N Mutterdragare

När vi först lade händerna på DeWalt DCF899, var vi nyfikna på hur denna mutterdragare skulle stå emot sina konkurrenter, särskilt med tanke på dess imponerande tekniska specifikationer. Efter att ha testat den under flera krävande scenarier, var vi inte besvikna.

Det första som slog oss var dess kolborstfria motor. Med ett vridmoment på 950 Nm och en imponerande hastighet på upp till 1900 varv/min, kunde vi hantera de mest envisa av bultar utan problem.

Den pålitliga fläktkylda motorn säkerställer att enheten inte överhettas, även vid konstant användning. Vi märkte att “breakaway torque” på upp till 1625 Nm var särskilt användbart när vi stötte på bultar som satt särskilt hårt.

Vi uppskattade verkligen de tre olika hastighets- och vridmomentsinställningarna. Dessa gjorde det möjligt för oss att anpassa verktyget perfekt efter varje specifik uppgift, vilket gav oss maximal kontroll.

Det inbyggda vita LED-ljuset med fördröjning visade sig vara extremt praktiskt i mörka utrymmen, och det gummiklädda handtaget erbjöd en komfortabel grepp, även efter timmars användning.

Om vi skulle påpeka en liten nackdel är det att verktyget, med en vikt på 3,3 kg, kan kännas lite tungt efter långa arbetspass. Men detta är en mindre olägenhet i jämförelse med verktygets totala prestanda och kapacitet.

Sammantaget är DeWalt DCF899 en imponerande mutterdragare som lämpar sig väl för både yrkesfolk och entusiastiska hantverkare. Den kombinerar kraft och precision med användarvänliga funktioner som gör arbetet både enklare och mer effektivt.

Fördelar

 • Imponerande vridmoment och hastighet
 • Fläktkyld motor förhindrar överhettning
 • Tre hastighets- och vridmomentsinställningar
 • Bekvämt gummiklätt handtag

Nackdelar

 • Kan kännas tung efter längre användning
 • Inget medföljande fodral

6. Bäst kompakt – Bosch GDR

Bosch GDR 12V-105 Mutterdragare

Efter att ha testat Bosch GDR 12V-105 Professional under en rad olika arbetsförhållanden kan vi klart och tydligt säga att den lever upp till sitt rykte. Den här mutterdragaren imponerade oss särskilt med sin kompakthet och effektivitet.

Med en längd på endast 137 mm var den oslagbart lätt att hantera, särskilt vid skruvdragning i svåråtkomliga utrymmen eller över huvudhöjd.

En av de mest framstående egenskaperna hos Bosch GDR är dess unika litiumjonteknik. Under våra tester märkte vi att batteriet hade en anmärkningsvärd livslängd, vilket Bosch hävdar är 400% längre än genomsnittet.

Med tanke på att enheten även skyddas mot överladdning, överhettning och djupurladdning tack vare Bosch Electronic Cell Protection (ECP), kände vi oss trygga med att den skulle hålla under krävande förhållanden.

105 Nm i vridmoment garanterade att vi kunde utföra majoriteten av våra arbetsuppgifter utan att sakna kraft, och det höga varvtalet på 2 600 varv/min betydde att arbetet flöt på snabbt.

Den inbyggda LED-belysningen var särskilt användbar i mörka utrymmen, och gav oss en klar sikt över arbetsytan.

Det enda vi kan anmärka på var kompatibilitetsaspekten av Bosch Professional-verktyg. Det faktum att de blå Bosch Professional-produkterna inte kan användas med den gröna Bosch DIY-serien kan vara begränsande för dem som redan äger verktyg från den gröna serien.

Dock uppskattade vi den klara märkningen av 12V över 10,8V, vilket undanröjer eventuell förvirring.

Sammanfattningsvis har Bosch GDR 12V-105 Professional visat sig vara en pålitlig och effektiv mutterdragare som är idealisk för proffs som behöver ett kraftfullt men ändå kompakt verktyg.

Fördelar

 • Kompakt design för optimal hantering
 • Kraftigt 105 Nm-moment
 • Lång batterilivslängd
 • Inbyggd LED-belysning

Nackdelar

 • Kompatibilitets-begränsningar
Hur vi utförde vårt test av mutterdragare

Hur vi utförde vårt test av mutterdragare 2023

När vi beslutade oss för att utforska den stora världen av mutterdragare var vår primära avsikt att identifiera den absolut bästa mutterdragaren på marknaden.

Därför har vi genomfört ett omfattande test där vi inkluderade några av de mest populära varumärkena som Makita mutterdragare, Milwaukee mutterdragare och Dewalt mutterdragare. I det här avsnittet ger vi en insikt i vår testmetodik och våra erfarenheter längs vägen.

En konsekvent testmiljö

För att säkerställa rättvisa och enhetliga resultat inrättade vi en specifik testmiljö. Vi satte upp en verkstad där vi kunde simulera verkliga användningsscenarier.

Den här miljön hjälpte oss att jämföra hur varje batteridriven mutterdragare presterade under identiska förhållanden. Vårt team fokuserade på att eliminera alla externa variabler som kunde påverka resultaten.

Steg-för-steg i vår testprocess

Vår testprocess var noggrant planerad för att säkerställa att varje mutterdragare testades på ett enhetligt sätt:

 • Urval av produkter: Vi började med att köpa en mutterdragare från varje ledande märke. Utöver detta valde vi även en billig mutterdragare för att se hur den stod sig i jämförelse.
 • Förberedelse: Varje mutterdragare laddades upp till full kapacitet och testades för att säkerställa att den fungerade som den skulle innan den officiella testningen började.
 • Genomförande: Under testet använde vi verktyget till att utföra en rad uppgifter, inklusive mutterknack och lösgöring av olika bultar, för att verkligen sätta dem på prov.

I praktiken: Utförandet av våra tester

När det kom till det praktiska utförandet av testerna gick vi tillväga på följande sätt:

 • Frekvens: Varje mutterdragare testades totalt tre gånger för att säkerställa konsekventa resultat.
 • Tidsram: Varje test varade i 20 minuter, under vilken vi observerade verktygets prestanda, batteriliv och användarvänlighet.
 • Mätningar: För varje test mätte vi antalet framgångsrika mutterknack, hur länge batteriet höll, samt verktygets totala effektivitet.

Slutligen, efter allt detta, kunde vi med säkerhet utse en av dessa som bäst i test. Genom att följa denna rigorösa process, är vi säkra på att vårt beslut reflekterar verklig kvalitet och prestanda.

Utvärdering av resultat

Efter att ha genomfört varje test sammanställde vi resultaten för en grundlig utvärdering. Vårt team analyserade de insamlade datamängderna och jämförde prestanda över flera kategorier.

Vi granskade saker som kraft, hastighet, batterilivslängd och användarvänlighet. Utifrån dessa parametrar kategoriserade vi varje mutterdragare, och det var genom denna omfattande analys som vi kunde avgöra vilken produkt som skulle utses till bäst i test.

Genom att samla våra erfarenheter och funderingar kunde vi även ge rekommendationer om att köpa en mutterdragare baserat på specifika användningsbehov.

Hållbarhet och långtidstest

Hållbarhet är en viktig aspekt när det kommer till verktyg. För att verkligen förstå varje produkts hållbarhet, utsatte vi dem för långtidstester.

Dessa tester innebar att vi använde varje mutterdragare i kontinuerlig drift i flera timmar. Vi var särskilt uppmärksamma på märken som Makita mutterdragare och Milwaukee mutterdragare, då de är kända för sin kvalitet.

Vi observerade hur produkten hanterade slitage, eventuella tecken på nedbrytning och hur batteriet presterade över tid. Detta gav oss insikt i vilken mutterdragare som kan vara ett långvarigt tillskott i en verktygslåda.

Säkerhet och pålitlighet under testet

För oss är säkerhet avgörande. Under vårt test undersökte vi hur varje mutterdragare hanterade oväntade störningar och potentialen för tekniska problem.

Vi tittade också på inbyggda säkerhetsfunktioner, som överbelastningsskydd och termiska skydd. Dewalt mutterdragare imponerade oss särskilt med sina avancerade säkerhetsfunktioner.

Under testets gång upplevde vi några mindre störningar med en billig mutterdragare, vilket förstärkte vikten av att välja en pålitlig och välbyggd produkt.

Slutligen, baserat på vår omfattande utvärdering, kunde vi dra slutsatser om vilken produkt som var mest pålitlig och säker att använda i olika miljöer.

Råd att tänka på innan du använder din mutterdragare

Råd att tänka på innan du använder din mutterdragare

När vi har utfört våra omfattande tester av mutterdragare, har vi inte bara fått insikt i vilken produkt som var bäst i test, utan också samlat värdefulla tips och rekommendationer för användning.

I denna text kommer vi att dela dessa insikter, vilket kan hjälpa dig att använda din mutterdragare effektivt och säkert.

Rätt verktyg för rätt uppgift

Ett av de första råden vi vill dela med oss av, som vi observerade under vårt test, är vikten av att ha rätt verktyg för rätt uppgift.

Även om en mutterdragare är ett kraftfullt verktyg, kan det ibland vara bättre att använda en momentnyckel för att säkerställa rätt dragmoment eller en skiftnyckel för mindre justeringar. Genom att kombinera dessa verktyg kan du säkerställa en effektiv och korrekt utförd uppgift.

Ha allt organiserat

Organisering är nyckeln till effektivitet. Genom att ha en välorganiserad verktygslåda med alla dina verktyg, inklusive din hylsnyckelsats, kan du lätt hitta rätt verktyg när du behöver det.

Under vårt test märkte vi att när allt låg framme och organiserat, var vår arbetsprocess mycket smidigare och vi slapp leta efter saker.

Känn din utrustning

För att få bästa möjliga upplevelse med din mutterdragare är det viktigt att du känner till dess funktioner och begränsningar.

Detta kommer inte bara att göra jobbet enklare, utan också mer säkert.

Under vårt test upptäckte vi att när vi förstod varje funktion och när den skulle användas, blev resultatet av vårt arbete bättre.

Säkerhet först

Ett av de viktigaste råden vi kan ge är att alltid tänka på säkerheten först. Se till att du har rätt skyddsutrustning när du arbetar med din mutterdragare, som skyddsglasögon eller handskar.

Under vårt test märkte vi att med rätt skyddsåtgärder minskade risken för skador betydligt.

Sammanfattning av våra råd:

 • Använd rätt verktyg för rätt uppgift, som en momentnyckel eller skiftnyckel vid behov.
 • Ha alltid en organiserad verktygslåda med alla dina verktyg.
 • Bekanta dig med din mutterdragares funktioner och begränsningar.
 • Prioritera alltid din säkerhet genom att använda rätt skyddsutrustning.

Med dessa råd hoppas vi att du kommer att få en bättre upplevelse när du använder din mutterdragare.

Oavsett om du precis har köpt en ny enhet eller om du har haft en under en längre tid, kan dessa tips vara till stor hjälp i din dagliga användning.

Genom att ta dessa i beaktande kan du säkerställa att du inte bara får jobbet gjort effektivt, utan också på ett säkert sätt.

Vanliga frågor om mutterdragare

Vanliga frågor om mutterdragare 2023

Vad kostar det att köpa en mutterdragare?

Priset på en mutterdragare varierar beroende på märke, kraft och funktioner. Generellt kan priset ligga mellan några hundralappar upp till flera tusen kronor för professionella modeller.

Var kan man köpa mutterdragare?

Mutterdragare kan köpas både i fysiska butiker och online. Dock rekommenderar vi att köpa online, där urvalet ofta är större och det är lättare att jämföra olika modeller och priser.

Hur kraftig mutterdragare behöver man?

Behovet av en mutterdragares kraft beror på användningsområdet. För hushållsbehov kan en lättare modell räcka, medan mer krävande uppgifter, som bilar eller industriella projekt, kan behöva en kraftigare variant.

Varför mutterdragare?

En mutterdragare förenklar processen att snabbt och effektivt dra åt eller lösa muttrar. Istället för manuell kraft, ger den maskinell precision och kraft, vilket sparar tid och minimerar risken för skador.

Hur hårt ska man dra åt muttern?

Hur hårt en mutter ska dras åt varierar beroende på tillämpningen. Det är viktigt att konsultera manualen för det specifika projektet eller följa tillverkarens rekommendationer för att undvika överdragningsrisk eller skador.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen