Det bästa myggskyddet 2024 – Test av myggskydd

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Inbyggd LED

Thermacell MR300 Portabelt Myggskydd

Thermacell Mini Halo Myggskydd

Thermacell Surround Myggskydd 2-pack

Thermacell Lanterna Portabelt Myggskydd

Klicka här för att se fler myggskydd.

Bästa myggskyddet 2024

Att ha ett bra myggmedel är något som är väldigt viktigt oavsett om man reser mycket eller om man spenderar tid ute på sommaren. Att slippa myggbett är väldigt skönt då du slipper konstant kliande och massor av röda prickar. Dessutom så är det viktigt att du bestämmer dig för hur ditt myggskydd ska användas och hur starkt det behöver vara. Detta varierar nämligen beroende på vilket land det ska användas i och en rad andra faktorer.

Det är dock faktiskt inte det enklaste att hitta det bästa myggskyddet på nätet. Ofta lyfter butiker fram positiva aspekter med sina produkter men undviker att skriva om de negativa. Detta leder till att det kan vara svårt att få en bra helhetsbild över hur bra en produkt faktiskt är, vilket i sin tur kan göra det svårare för dig som köpare att göra ett bra val. Dessutom finns det flera olika bra myggskydd inom olika prisklasser, och beroende på vilken budget du har kan det bli svårt att veta exakt vilket myggskydd du ska köpa.

Bara för att du kanske har valt att köpa ett insektshotell betyder det inte att du behöver leva med insekter hela tiden. Det är oftast bäst att köpa myggskydd för att vara på den säkra sidan.

Det är här vi på hantverksproffset.se kommer in i bilden. Vi har sammansatt denna köpguide för att hitta det bästa myggskyddet för dig och dina behov. Detta kan vi göra genom att genomföra vårt eget onlinetest av myggskydd, samt genom att utgå från våra egna erfarenheter och kunskaper om olika varumärken. Med hjälp av vår komplexa och övergripande köpguide för myggskydd kan du garanterat köpa det bästa myggskyddet. Om du vill slippa allt jobb med att leta upp produkter själv kan du annars gå direkt via vår tabell ovan, där vi har valt ut de bästa myggskydden inom olika prisklasser och kategorier.

Köpguide för bäst i test myggskydd 2024

Som vi nämnde ovan kan det vara väldigt svårt att köpa det bästa myggskyddet på nätet. När du ska välja det bästa myggskyddet för dig finns det ett stort antal aspekter att räkna in, allt från fördelar och nackdelar med myggskydden du tittar på men även dina egna behov och önskemål. Nedan hittar du allt du behöver tänka på när du köper det bästa myggskyddet 2024:

 • Koncentration
 • Typ av myggskydd
 • Tyg
 • Varaktighet
 • Utbud
 • Säkerhetsfunktioner
 • Avstötande mekanism
 • Picaridin kontra DEET

Koncentration

DEET Koncentration speglar inte hur effektivt ett myggskydd är, utan faktiskt hur länge det håller. Koncentrationer från 50 till 100 % kan vara effektiva i över 10 timmar, medan lägre koncentrationer kräver mer regelbundna appliceringar för att ge kontinuerligt skydd, men är lättare för huden. Den lägsta koncentrationen du bör använda i områden med myggburna sjukdomar är 20 %.

20–50 % DEET. Använd var som helst utomhus med bitande insekter. Lågriskländer utan förekomst av myggburen sjukdom. Idealisk för allmänt utomhusbruk och kortare perioder som exponeras för insekter. Applicera igen var 6-8:e timme, beroende på luftfuktighet och hur mycket du svettas. 20–40 % DEET Expedition Endurance Formula. Områden med hög risk för myggburna sjukdomar som Afrika söder om Sahara, Central- och Sydamerika, södra Asien. Använd på exponerad hud när du går utomhus, speciellt när du är nära stilla vatten. Kan även användas vid långvarig exponering för insekter i lågriskländer. Lämplig för barn i åldrarna 2+. Applicera igen 10–12 timmar, beroende på luftfuktighet och hur mycket du svettas.

50–95 % DEET. Länder med hög risk för myggburna sjukdomar som Afrika söder om Sahara, Central- och Sydamerika, södra Asien. Använd på exponerad hud när du går utomhus, speciellt när du är nära stilla vatten. Kan även användas vid långvarig exponering för insekter i lågriskländer. Ej lämplig för barn under 6 år. Applicera igen 8-10 timmar, beroende på luftfuktighet.

Typ av myggskydd

Det finns olika typer av myggskydd. Vissa är specialiserade på att hålla skadedjur borta i ett visst område, medan andra är mer allmänt använda och kan till och med användas för att döda skadedjur direkt. Medan naturliga myggskydd fungerar bäst för att förhindra myggbett, inkluderar de vanligaste typerna av myggskydd på marknaden avstötande krämer, myggspiraler och spraymedel. Avvisande krämer som är godkända av miljöskyddsverket appliceras på huden och är tänkta att förhindra att användaren kommer i kontakt med insekter, oftast myggor. Eftersom myggor är ansvariga för de många dengue- och malariafallen varje år, kan det vara praktiskt att ha avvisande kräm i tropiska miljöer där du ser dig själv bli biten lite för ofta. Krämerna hjälper till att förhindra bett som kan orsaka hudirritation.

Myggspiraler är en speciell typ av myggmedel som släpper ut kemikalier i luften som myggor hatar. De fungerar på ett liknande sätt som rökelse, i den meningen att du bränner dem för att släppa ut lukten i luften. Detta hindrar myggor från att komma in i området. Myggspolen kan användas flera gånger, men den har en begränsad livslängd, eftersom spolen långsamt krymper tills det inte finns något kvar att brinna. Sedan finns det sprayavvisande medel. De innehåller kemikalier som är skadliga för de flesta insekter, och de kan appliceras på nästan vilken yta som helst. Själva sprayen kan appliceras i ett tomt rum för att bli av med eventuella insekter som kan flyga omkring. Beroende på vilka insekter som bor i ditt hem, såväl som din livsstil, kanske du antingen vill ha den bärbara avstötande krämen eller den potenta insektssprayen.

Tyg

Oavsett om det är ett nät eller ett nätskydd för ditt ansikte, håller den här typen av avvisande medel bokstavligen insekter ute. Det lämnar skadedjuren oskadda samtidigt som det erbjuder täckning. Nätet finns i olika former, så att du antingen kan klippa det i storlek eller drapera det över din sovplats. Det förhindrar myggor från att komma nära samtidigt som det undviker skador helt och hållet.

Varaktighet

Både vad gäller förvaring och applicering vill du ha ett myggskydd som håller. Särskilt om behovet är säsongsbetonat är något som håller på en hylla viktigt. Under användning vill du ha något som inte slits av i förtid. Även med sprayer bör du kunna förvänta dig timmars skydd från omgivande myggor.

Utbud

Om du tillbringar mycket tid utomhus rör du förmodligen på dig. Genom att välja ett myggskydd med ett brett utbud av funktioner kan du undvika att gå in i myggor. Det hjälper både dig och de omkring dig; och, i allmänhet, betyder att avstötningsmedlet är tillräckligt kraftfullt. Speciellt när du väljer ett elverktyg vill du ha något som kan fungera utifrån rummets storlek.

>>> Kika även in fiberdukar här!

Säkerhetsfunktioner

Oavsett om det är kemikalier eller en elektrisk modell vill du försäkra dig om att det är säkert för dem nära dig. Kemikalietyperna bör ha en buffert mot skador och bör torka väl. Elektriska modeller bör hålla elementet skyddat från fingrar. Detta säkerställer att det inte finns några problem medan myggskydden används.

Avstötande mekanism

Summan av kardemumman är att du vill ha något som fungerar. Oavsett om detta är en stark naturlig olja, en kemikalie som DEET, ljudvågor eller ljus, är det viktigt att ditt myggskydd är pålitligt. Genom att hitta ett myggskydd som har en tillräckligt kraftfull aktiv mekanism kan du undvika problem med funktionen. Detta innebär att kemikalien blir tillräckligt koncentrerad och UV/ljudsfunktionen är tillräckligt kraftfull.

Picaridin kontra DEET

Picaridin är det nyaste alternativet till DEET och koncentrationer på 20 % verkar fungera lika effektivt som myggskydd med samma mängd DEET7. Det anses vara ett lönsamt alternativ och används över hela världen, särskilt i Europa och Australien. Dessutom är det luktfritt och det kan ha färre biverkningar. Det är inte skadligt för syntetiska tyger och dess struktur är mindre fet. Sammantaget är denna aktiva ingrediens en stark konkurrent till den etablerade DEET eftersom den har några tydliga fördelar på sin sida. Så varför anses Picaridin inte vara den bästa ingrediensen för myggskydd?

Lista över de bästa myggskydden 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av myggskydd

Insektsavstötande medel som du applicerar på huden inkluderar kemikalier som DEET och picaridin, såväl som naturliga eller syntetiska växtoljor. Sammantaget erbjuder kemiska myggskydd som DEET och picaridin långvarigt och brett skydd, som avvisar myggor, fästingar och många flugarter. Syntetiserade växtoljor, som citroneukalyptusolja och IR3535, skyddar inte lika länge och är effektiva mot myggor och vissa fästingar. Växtbaserade myggskydd tilltalar dem som föredrar mer naturliga formuleringar, men deras prestanda släpar betydligt efter i skyddsnivåer, skyddslängd och hur många insekter de stöter bort.

DEET myggskydd

DEET (myggor, fästingar, några flugor): Utvecklad av den amerikanska armén på 1940-talet, det är världens mest använda myggskydd. Även om det har studerats och använts mycket i årtionden, kan DEET skada plast och syntetiska växelkomponenter, så tvätta händerna noggrant efter användning och var försiktig så att den kommer i kontakt med din utrustning.

Koncentrationer av DEET sträcker sig från 10 procent (för cirka två timmars skydd) till 100 procent (upp till 10 timmar). Maximalt skydd uppnås med 30 % DEET-formuleringar – högre koncentrationsnivåer gör helt enkelt att ditt skydd håller längre. Formler med kontrollerad frisättning, som bara innehåller 20 till 30 procent DEET, ger skydd i upp till 12 timmar. Det gör DEET med kontrollerad frisättning till ett utmärkt alternativ för personer som vill minimera DEET-koncentrationsnivåer på sig själva eller sina barn. Som en bonus minimerar DEET med kontrollerad frisättning också DEET:s effekt på plast och syntetmaterial.

Picaridin myggskydd

Effektiv mot de flesta insekter, denna kemikalie är en syntetisk version av ett myggskydd som finns i pepparväxter. Maximalt skydd ges i formuleringar med 20 procent pikaridin. Sprayversioner skyddar i upp till 12 timmar mot myggor och fästingar, och upp till åtta timmar mot flugor; lotionformuleringar håller i upp till 14 timmar mot myggor och fästingar och upp till åtta timmar mot flugor.

Pyretrin och pyretroider

Pyretrin är en naturligt förekommande insekticid och avvisande kemikalie som finns i blommorna av en stam av krysantemum. Den naturliga kemikalien är svår att isolera i de mängder som behövs, så myggskydd innehåller ofta pyretroider – en syntetiserad version av pyretrin som kan tillverkas i mycket större mängder. De är biologiskt nedbrytbara och anses allmänt vara de säkraste insektsavvisande kemikalierna som finns tillgängliga. De fungerar genom att påverka en insekts nervsystem, vilket gör att den flyger iväg eller dör, men påverkar inte däggdjur. Rent pyretroidbaserade produkter är lämpliga för användning i lågriskländer.

Spray

Eftersom DEET har en starkare forskning eftersom den har varit tillgänglig i över 50 år. I jämförelse är långtidseffekterna av Picaridin inte klarlagda ännu. Såväl forskare som regeringen behöver mer tid för att studera möjliga resultat och risker.  Vi personligen håller oss till sprayer med DEET för nu eftersom de har visat sig vara mycket effektiva och du kan köpa dem i högre koncentrationer också. Mer procent betyder vanligtvis mer skyddstid så vi fortsätter att använda DEET. Som sagt om du upplever negativa biverkningar med andra myggskydd eller om du inte behöver höga koncentrationer så kan Picaridin vara rätt val för dig. Det finns ett antal produkter tillgängliga med den som har en bättre doft än de flesta DEET-sprayer.

Citronellaolja

Det kan fungera under korta tidsperioder (<2h). Men dess effekt anses vara mycket flyktig beroende på formuleringen13 och ibland även oljans ålder. Detta betyder att du inte kan lita på det om du besöker högriskmyggvektorer. Om du bara vill bekämpa en bugg här och där kan det vara okej.

Neem myggskydd

Den vegetabiliska oljan från neem (Azadirachta indica) kan ge skydd men har också vissa biverkningar som hudirritation. Det finns några ytterligare säkerhetsproblem beträffande dess långsiktiga toxiska effekter14. Många produkter på marknaden innehåller en blandning av eteriska oljor från olika växter. Enligt vetenskapliga studier kan några av dem hjälpa till att förhindra att myggor biter dig. Effektiviteten är dock baserad på formulering, ålder och andra faktorer. Detta betyder att de inte är pålitliga (ifall någon förstör mixen). Därför riskerar du att använda dessa.

>>> Är du intresserad av en fågelskrämma? Klicka här. 

Lotioner

Insektsavvisande lotioner håller avsevärt längre än sprayer med jämförbara DEET- eller Picaridin-koncentrationer eftersom myggskydden gnides in i huden, vilket fördröjer avdunstning. Det är också mycket mer exakt än att applicera myggskydd med en spray eller pump eftersom det är lätt att missa områden av misstag. Servetter är också ett effektivt sätt att applicera myggskydd på huden men resulterar i ytterligare avfall som måste kasseras efter användning. Spray-på- och pumpsprayer som innehåller DEET är också svårare att rikta exakt när de appliceras och kan förstöra plastutrustning eller syntetiska plagg om sprayen av misstag appliceras på dem. Om du av misstag applicerar DEET på utrustning och kläder, skölj omedelbart av det med mycket vatten för att förhindra skador.

Myggavvisande kläder

Permetrin (myggor, fästingar): Mygg- och fästingavvisande kläder använder denna syntetiska kemikalie som fungerar som ett naturligt extrakt från krysantemum och dödar insekter som kommer i kontakt med den. Du kan köpa kläder som har förbehandlats med det eller så kan du spraya det på kläderna för att hindra myggor från att bita igenom och fästingar från att krypa över. Observera att, oavsett om du köper förbehandlade kläder eller sprayar permetrin på dina kläder, måste du tvätta insektsavvisande kläder separat från din andra tvätt.

Denna metod ger alltid skydd och du kan åka på flera resor innan du behandlar dina kläder igen. Avskräckande medel som appliceras på kläder är dock inte effektiva mot flugor och hudapplicerade produkter behövs fortfarande för totalt skydd. Det finns två sätt att handla klädbaserade myggskydd: Förbehandlade insektsavvisande kläder: Att köpa kläder som tillverkarna har infunderat med permetrin är bekvämare än att behandla dina egna kläder med sprayprodukter. Och förbehandlade kläder behåller effektiviteten ungefär 10 gånger så länge (upp till 70 tvättar).

Gör-det-själv insektsavvisande för kläder: Fördelen med att behandla dina egna kläder är att du kan bära dina favoritplagg på leden. Du kan också applicera spray-on permetrin på föremål som tält, packar, hängmattor eller till och med insektsnät för extra skydd. Du kan till och med applicera det på hundar, men det kräver noggrant att följa dessa riktlinjer. Låt aldrig sprayprodukter sköljas direkt ner i avloppet eller i någon vattenkälla eftersom de är skadliga för vattenlevande organismer – om du behöver göra dig av gammalt permetrin, ta det till din lokala anläggning för farligt avfall.

Luftburet myggskydd

När du bor i ett allmänt område, som att hänga runt din campingplats, kan du använda speciella spridningsanordningar för att frigöra en kemikalie som skapar en zon med myggfritt luftrum. Skyddet varar så länge som enheten fylls på och slås på. Detta är trevligt eftersom det inte är något att bråka med hudapplicering och myggor hålls långt borta. Som sagt, den här metoden fungerar bara på myggor och fungerar inte om du rör dig eller är ute i blåsiga förhållanden.

Alletrin (myggor): Enheter som sprider alletrin, ett syntetiskt derivat av krysantemumväxter, använder en liten mängd butanbränsle eller ett uppladdningsbart litiumbatteri och alletrinavvisande mattor. De skapar en “skyddszon” så länge enheten är igång. Citronella (myggor): Observera att citronellaljus, som tekniskt sett skulle anses vara “luftburna” alternativ, är mycket mindre effektiva. Det beror på det avvisande medlets prestanda och det faktum att ett ljus inte är kalibrerat för att sprida det avvisande medlet brett och jämnt.

Myggskyddsnät

Myggnät är det mest effektiva sättet att hålla bitande insekter borta när du är som mest sårbar – under din sömn – genom att bilda en ogenomtränglig barriär runt din säng mot myggor och andra bitande insekter. Moderna myggnät är tillverkade av polyester eftersom det är lätt och starkt, men de kan variera i densitet beroende på deras avsedda användning. Livssystem kategoriserar sina nät i tre parenteser efter grovhet: Dessa skyddar mot myggor, men inte mindre bitande insekter. De erbjuder mer ventilation och är idealiska för inomhusbruk. Dessa är mer mångsidiga och skyddar mot de flesta bitande insekter inomhus och utomhus.

Detta är deras finaste väv och skyddar mot de minsta insekterna inklusive sandflugor och myggor. Dessa ger mest utrymme och är idealiska för dubbelsängar. De tillåter mer luftcirkulation i nätet så de är svalare att sova i, men kan vara svåra att montera, vilket gör dem bättre lämpade för långtidsboende. Kilformade nät är perfekta för dig som är på språng. De fyra hörnen hänger från en enda stolpe som är upphängd ovanför sänghuvudet och kan spännas upp på några sekunder. Även om de inte ger så mycket utrymme, är de ett idealiskt val för den minimalistiska backpackern.

Klockformade nät hänger upp från en enda punkt ovanför mitten av en säng, med en liten fyrkantig ram som säkerställer att nätet hänger med gott om plats. Liksom boxnät är de idealiska för att skydda två personer, men är mer lämpade för korttidsvistelser. Fristående nät är ett utmärkt val för utomhusbruk eller där det inte finns något tak. Med hjälp av en geodetisk design kan de till och med användas som tält i torra miljöer med varmt väder.

Luktmedel

Lukt är en annan faktor som du vill tänka på när du köper myggskydd. Eftersom de innehåller kemikalier som är skadliga för insekter, har myggskydd en speciell lukt som inte är särskilt trevlig. Detta kan vara ett problem för personer med känsliga näsor. Lyckligtvis blandas många avstötande medel nuförtiden med välbekanta dofter som lavendel och apelsin. Dessa dofter kommer att mildra lukten av avstötningsmedlets kemikalier och göra det mycket mer uthärdligt att använda både myggspiraler och insektssprayer.

Många avstötande medel förlitar sig på de potenta egenskaperna hos eteriska oljor för att ge en mer behaglig doft. Tack vare tillgången på växtbaserade myggskydd kan du vanligtvis hitta citroneukalyptus, pepparmyntsolja, cederolja, eterisk salviaolja i ingredienslistan för ett myggmedel. Tänk dock på att i vissa produkter innehåller även doftversioner den “insektsavvisande lukten”. Detta gäller särskilt för insektssprayer, som innehåller koncentrerade kemikalier. Det är bäst att lämna rummet om doften börjar övermanna din näsa och till och med påverkar din andning.

Vanliga frågor om myggskydd

Vad är fördelarna med myggskydd?

Förebygger sjukdomar: Massor av hälsoproblem har sina rötter i myggor. Från Zika till denguefeber kan överföring undvikas genom att använda ett lämpligt myggskydd. Detta är särskilt viktigt eftersom det inte finns något sätt att veta vilka myggor som är infekterade. Håller irritation borta: Myggor lämnar efter sig kliande och svullna platser. Detta beror på en histemisk reaktion i den bitna personens system. Genom att använda ett myggskydd kan du undvika bett (och den resulterande klåda och repor).

Allergifördelar: Hos vissa människor är den allergiska reaktionen värre än andra. För dem med känslighet för myggbett kan allt från anafylax till massiv svullnad uppstå. Myggskydd håller insekterna borta och förhindrar att dessa problem uppstår. Undviker obehag: Från buller och olägenheter till döda insekter utspridda efter en varm dag, myggor är ett klart skadedjur. Myggskydd som antingen distraherar eller avskräcker en mygga kan hjälpa dig att undvika dessa onödiga upplevelser. Håller maten intakt: Oavsett om du campar eller är på picknick är det aldrig roligt att få insekter i maten. Ett myggmedel kan hjälpa dig att hålla platsen fri från dessa bevingade insekter. Det förhindrar skador på din mat och din person samtidigt.

Hur undviker jag myggbett?

Innan du reser överväga hur du skyddar dig från myggbett under din resa. Detta involverar: använda myggskydd av god kvalitet, bära rätt kläder för att skydda din hud från bett, använda ett myggnät, minska antalet myggor i och runt ditt boende. Du bör också vara medveten om hur du ska behandla bett om de uppstår.

Myggskydd

Myggskydd dödar inte myggor, men bör stoppa dem att landa på och bita din hud. De arbetar mot olika typer av insektsbett. I allmänhet bör myggskydd vara: appliceras på alla områden av exponerad hud som inte täcks av kläder, appliceras efter solkräm; Var medveten om att SPF-skyddet för ditt solskydd kan vara reducerat, appliceras igen regelbundet, särskilt om du märker att myggor flyger nära din hud, appliceras igen efter simning, tvätt eller överdriven svettning, appliceras försiktigt runt ansiktet och ögonen. Var noga med att inte andas in avstötningsmedlet – om du använder en spray, spraya den på händerna och gnid sedan in i ansiktet, hållas borta från syntetiska kläder eller plast eftersom det kan skada dem, till exempel kreditkort, telefoner, klockor eller glasögon.

Olika märken av myggskydd finns tillgängliga och finns i olika styrkor (koncentrationer). Som regel gäller att ju högre styrka, desto längre tid bör myggskydden skydda dig från att bli biten innan du behöver applicera den igen. När de appliceras på huden på rätt sätt bör de ge flera timmars skydd. Kontrollera alltid de exakta instruktionerna på flaskan för hur ofta du ska applicera.

Fungerar kläder som myggskydd?

Kläder hindrar myggor från att nå din hud och bita. Myggor kan inte bita igenom lösa kläder men kan om dina kläder är åtsittande. I varma klimat kan dina kläder vara tunna, så länge de är lösa. Alla hudområden som inte täcks av kläder bör ha myggskydd applicerat. Överväg att bära löst sittande kläder med: en hög urringning, långa ärmar, långa byxben eller lång kjol eller klänning, strumpor. För extra skydd kan kläder behandlas (genom att tvätta eller spraya) med insekticider som permetrin som dödar insekter när de landar på tyget. Myggskyddssatser och spray finns att köpa från utomhus-/reseleverantörer; tillverkarens instruktioner ska följas. Kläder som redan är förbehandlade med insekticider kan köpas. Frekvent tvätt av kläder betyder att insektsmedlet slutar fungera också.

Hur fungerar myggnät som myggskydd?

Ett myggnät skapar en barriär som förhindrar att myggor och andra insekter kan nå din hud när du sover eller vilar. Barriären är starkare om nätet dessutom är behandlat (impregnerat) med insekticid. Nät kan dras tillbaka; tillverkarens anvisningar bör följas vid tvättning eller retirering av sängnät med insekticider. Det finns många olika stilar och former av myggnät tillgängliga, som kan användas inomhus och utomhus. Det är viktigt att välja ett nät som bäst passar din typ av resa.

Kontrollera om det finns hål i nätet innan du använder det. Om ett hål är uppenbart kan detta lagas med till exempel nål och tråd. Du bör stoppa in nätet under din madrass eller markduk under natten, och antingen fälla ner det eller hålla det undanstoppat under dagen för att stoppa insekter som flyger under och in i nätet. Nätet ska ge tillräckligt med utrymme så att din hud inte vilar direkt mot det, eftersom myggor fortfarande kan bita igenom det. Denna möjlighet reduceras om ditt nät har behandlats med insekticid.

Hur minskar jag antalet myggor i och runt mitt boende?

Du kan minska risken för att myggor kommer in i ditt boende genom att använda: luftkonditionering. Det är osannolikt att insekter kommer in i rum där luftkonditioneringen används korrekt och konstant, du behöver inget myggnät om du använder luftkonditioneringen, fönster och dörrar måste hållas stängda för att luftkonditioneringen ska fungera. Nät på fönster och dörrar bör kontrolleras för hål som kan låta insekter flyga igenom, och hål repareras, skärmar bör hållas stängda hela tiden för att undvika att insekter kommer in i rummet, en insekticidspray eller plug-in bör också användas.

“plug-in”-produkter använder elektricitet för att långsamt släppa ut myggskydd från en vätska eller tablett till ditt rum, de ger inte tillräckligt skydd mot enbart bett, men kan användas tillsammans med myggnät och/eller myggnät, de kommer inte att fungera med en opålitlig elförsörjning. Insektsavvisande ljus, metylerade brännare, koner och spolar kan användas när det inte finns elektricitet, men bör INTE användas inomhus.

Vad är DEET?

DEET är mycket stötande för myggor som undviker doften. Studier har funnit att koncentrationerna på 20–30 % av DEET är lika effektiva som de 100 % koncentrationer som anges ovan, men måste appliceras oftare. DEET med en 100 % koncentration kan pågå i upp till 12 timmar, medan 30 % DEET-koncentrationer varar upp till 6 timmar innan de kräver återapplicering.

Lägre koncentration 30% DEET finns också i lotioner med långsam frisättning, som kan hålla i upp till 12 timmar innan de behöver appliceras igen. Ultrathon 34% Insect Myggskydd är den mest populära långvariga formuleringen och idealisk för utlandsresor till områden som är angripna av malariabärande myggor eftersom lite räcker långt. En av nackdelarna med DEET-baserat myggskydd är att det kommer att imma plastlinser på urtavlor, smartphones och glasögon. Det löser också upp syntetbaserade kläder, så var mycket försiktig när du applicerar den för att hålla den borta från plast och kläder du bryr dig om.

30 % koncentrationer av DEET är säkra för användning av gravida kvinnor och små barn. När du applicerar DEET på barn, låt dem inte tillämpa det själva. Spraya i stället eller gnugga det på händerna innan du gnuggar det på exponerad hud. Applicera inte nära ögon och mun, och applicera sparsamt runt öronen. Undvik att applicera DEET på händerna eftersom barn ofta stoppar händerna i munnen och ögonen. Applicera endast på hud som är exponerad och inte under kläder. Undvik att använda DEET nära mat och vatten. Tvätta med tvål och vatten i slutet av dagen.

Vad är Picaridin?

Picaridin blev tillgängligt 2005 och är en syntetisk förening, relaterad i struktur till svartpeppar. Det stöter bort myggor, fästingar, bitande flugor, sandflugor, knott, chiggers och myggor. Det används flitigt i Europa och rekommenderas av Världshälsoorganisationen för att förebygga malaria. Den mest effektiva koncentrationen av Picaridin är 20 % och kommer att hålla i 8-12 timmar innan upprepad applicering krävs. Lägre koncentrationer, som ibland finns i våtservetter, är endast måttligt mindre effektiva. Till skillnad från DEET är Picaridin säkert att använda runt plast, syntetiska kläder och redskap med syntetiska beläggningar som fiskelina, solglasögon, klockor, GPS-enheter eller telefonskärmar. Picaridin anses vara säkert för barn så unga som 2 månaders ålder och gravida kvinnor. Kontakt med ögon och mun bör dock undvikas och bruksanvisningen följs noggrant.

Varför behöver jag ett myggskydd?

De håller insekter borta

Som deras namn antyder hindrar de skadedjur från att komma in i ett område eller landa på en yta. Insekter är vanligare än du tror, ​​och chansen är stor att det finns ett par av dem som bara ligger i ditt rum just nu. Naturligtvis är de flesta av dem ofarliga och kommer inte riktigt att påverka ditt dagliga liv, men bitande insekter som flugor, myggor och kackerlackor kan orsaka hälsoproblem längre fram om de hålls okontrollerade. Myggmedel fungerar som en barriär som håller insekter som flugor och myggor borta och skyddar dig från potentiella myggbett. De kommer inte att kunna komma in i ett rum eftersom miljön är för farlig för dem att vistas i.

De dödar insekter

Även om de är kända som insektsavstötande medel, är dessa ämnen helt kapabla att döda insekter också. Kemikalierna i myggskydd är designade för att döda insekterna, vilket är det som gör att dessa insekter håller sig borta i första hand – de kan känna och lukta faran. Detta gör att du kan vara mer aggressiv och faktiskt utrota de dåliga insekterna själv istället för att vänta på att de ska komma. Naturligtvis är detta syfte begränsat till myggskydd som kan appliceras direkt på insekter, såsom sprayer med eterisk olja av citroneukalyptus. En aktuell insektsavvisande kräm eller lotion, till exempel, är inte riktigt bra om du vill döda insekter, eftersom den bara kan appliceras på huden för att hålla insekterna borta. Förutom det är det inte heller säkert för personer som har problem med hudirritation.

De är billigare än att anlita utrotare

Exterminators kan vara en bra lösning på buggproblem hemma, men det kostar en hel del pengar och tid. Du kommer inte heller att kunna stanna hemma ett tag medan du väntar på att bekämpningsmedlen som används ska försvinna. Sedan finns det också möjligheten att skadedjuren kommer tillbaka trots utrotningen, vilket leder till en annan utrotningssession. Å andra sidan kan myggmedel lösa de flesta skadedjursrelaterade problem till ett överkomligt pris. Visst, de är inte alls lika effektiva som en dedikerad utrotningssession, men för de flesta hem med måttliga skadedjursproblem gör de jobbet.

Vilket myggskydd behöver jag?

Med så många olika alternativ både DEET-baserade och naturliga att välja mellan, kan det vara lite av ett minfält att välja rätt myggskydd för din destination.  För malariaområden bör du välja ett DEET (Dietyl-metamtoluamid) baserat myggskydd med inte mindre än 50 % koncentration för att säkerställa att du är väl skyddad från malaria och andra tropiska sjukdomar. Det finns också högre koncentrationer tillgängliga för närvarande, men från och med 2017 kommer nya biocidproduktförordningar att innebära att DEET myggskydd över 50 % inte längre kommer att finnas tillgängliga. 50 % DEET-formler anses vara högt skyddande och är lämpliga för användning i länder med risk för malaria och andra tropiska sjukdomar. Du bör också överväga antimalariamedicin i högriskområden, så se till att diskutera detta alternativ med en läkare eller lokal reseklinik innan du reser.

För lågriskområden, där det inte finns någon risk för tropiska sjukdomar, kan du använda en lägre koncentration av DEET (20-30%) eller till och med ett naturligt myggmedel. Naturliga myggmedel innehåller vanligtvis antingen Saltidin eller Citriodiol, en ingrediens som härrör från eukalyptus. Naturliga myggskydd är mycket snällare mot huden jämfört med hårdare DEET myggskydd, så de är populära bland resenärer med känslig hud.

>>> Är du intresserad av en grind? Klicka här. 

Hur mycket myggskydd behöver jag?

Det här kan vara svårt, men vi rekommenderar generellt 60 ml myggmedel per person och vecka. Det finns uppenbarligen några faktorer att tänka på när du köper ditt myggmedel, vilket du kan se nedan. Fuktighet och varma temperaturer – Under varma och fuktiga förhållanden kommer du sannolikt att svettas mer och därför späder ut ditt myggskydd och det kommer att avdunsta i snabbare takt. Med detta i åtanke är det troligt att du kommer att behöva applicera om mer regelbundet än tillverkarens rekommenderade återanvändningsperiod. Därför kommer du att sluta använda ditt myggskydd mycket snabbare.

Din storlek – Om du är lång eller av en större byggnad har du ett större område att täcka med myggskydd, så du behöver mer än en genomsnittlig person! Din aktivitet – Oavsett om du vandrar genom regnskogar eller deltar i andra kraftfulla aktiviteter under din resa, kommer du att svettas mer än vanligt, så mer regelbundna ansökningar kommer troligen att behövas av samma skäl som nämns i punkt nummer 1!

Vad mer kan jag använda för att förhindra insektsbett när jag reser?

Det finns ett antal insektsskyddsprodukter du kan använda för att förhindra bett när du reser, och vi rekommenderar dessa som extra skydd till ditt myggmedel. Handleds- och fotledsband – Antingen gjorda av tyg eller silikonmaterial, myggavvisande band ger extra myggskydd genom att skapa en skyddande “halo” runt dig. För den mest effektiva skyddsnivån bör du använda ett band på varje handled och varje fotled. Både DEET-band och naturliga alternativ finns tillgängliga. Du kan också förvara dem i en återförslutbar plastpåse när du inte använder dem för att förlänga deras livslängd.

Plug-in myggmedel – myggmedel är ett annat bra sätt att ge extra skydd mot insekter när du reser. Finns med antingen tabletter eller avvisande vätska, du kan enkelt koppla in dem i ett vägguttag och de kommer att döda alla insekter som kommer in i ditt rum. Myggnät – Myggnät finns i en rad olika former för att passa alla typer av boende när du reser, inklusive kil-, nock-, box- och klockform. Du kan också få både enkel- och dubbelstorlekar. Se alltid till att ditt nät är behandlat med ett bra myggskydd, såsom permetrin, eftersom detta hindrar insekter från att landa på ditt nät.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen