Bästa najmaskinen 2023– Test av olika najmaskiner

Bäst i test

Premiumval

Billigast

Tjep Ultra Grip 25

Max RB398

Makita DTR180ZJ

Klicka här för att se fler najmaskiner.

Klicka här för att se fler gängstångskapar.

Bästa najmaskinen 2023

Arbetar du ofta med armeringsjärn och betong? Då måste du köpa den bästa najmaskinen. Med hjälp av en bra najmaskin så behöver du inte binda några knutar manuellt. Du behöver bara trycka på en knapp och så gör maskinen jobbet åt dig. En najmaskin är väldigt simpel och enkel att använda. Du kan förmodligen därför förstå varför det är bra att ha en najmaskin.

Men det kan faktiskt vara riktigt svårt att köpa en bra najmaskin på nätet. Det finns en massa olika faktorer som gör att det blir svårt. Det finns till exempel tyvärr affärer som inte nämner de negativa sakerna om najmaskinen. Detta gör att man inte riktigt vet hur bra maskinen faktiskt är. Dessutom finns det en massa olika modeller som även finns i olika prisklasser. När man köper en najmaskin så vill man ju inte råka köpa en som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli riktigt svårt.

Men det är precis av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex köpguide för najmaskiner. Det finns några viktiga saker som man ska tänka på när man köper en bra najmaskin. Ibland kan köpet dock vara ganska svårt. Men genom att läsa igenom och använda min köpguide som en grund så kommer du enkelt att kunna köpa den bästa najmaskinen. Jag har gjort den här guiden genom att använda och testa min egen najmaskin. Jag har även läst igenom andra tester och kundrecensioner. Den här informationen har jag sedan satt ihop till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min guide så garanterar jag att du enkelt kan köpa en bra najmaskin.

Köpguide najmaskin 2023

Det kan alltså vara riktigt svårt att köpa en bra najmaskin på nätet. Men med hjälp av min köpguide så kommer det bli mycket enklare. När man köper en najmaskin så finns det några viktiga faktorer som man måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa najmaskinen:

 • Hastighet
 • Säkerhet
 • Batterikapacitet
 • Mångsidighet
 • Design
 • Multifunktionell
 • Hållbarhet
 • Typ av najmaskin

Hastighet

När du handlar efter något slags elverktyg är det viktigaste du vill prioritera prestanda. Elverktyg är avsedda att underlätta vissa jobb, och det är inte mycket poäng i att få ett elverktyg om prestandan inte är bra.

Till exempel, när du får en borrmaskin, vill du ha en med högt varvtal. När det gäller najmaskiner är det att leta efter hastighet, mer specifikt, hur snabbt najmaskin kan fungera.

Allt om olika najmaskin kommer att ha olika hastigheter, det finns ett slags baslinje som du kan följa. De flesta avancerade najmaskiner (inklusive de flesta som jag väljer att visa på vår lista av bästa najmaskiner) tar cirka 0,8 sekunder att binda en bit armeringsjärn (för tydlighetens skull hänvisar 0,8 sekunder till den tid det tar från när du dra avtryckaren tills du kan dra i den igen).a

Jag rekommenderar inte att du får en najmaskin som är långsammare än så om du värdesätter prestanda (som du bör säga tidigare).

Säkerhet

Efter prestanda är säkerhet en annan funktion som det är mycket viktigt att prioritera när du handlar efter elverktyg, inklusive najmaskiner.

Eftersom najmaskiner i allmänhet inte har något skarpt som en borr, och eftersom de tenderar att inte användas i särskilt farliga områden, finns det inte många säkerhetsfunktioner att vara på utkik efter. Du bör dock fortfarande se till att alla nivåer du köper uppfyller relevanta säkerhetsstandarder, så att verktyget inte fungerar eller något liknande.

Batterikapacitet

Handhållna najmaskiner drivs nästan alltid av uppladdningsbara batterier (ungefär som alla andra handhållna elverktyg). Så när du handlar efter en najmaskin bör du vara uppmärksam på vilket kvalitetsbatteri som najmaskinet kommer med.

I synnerhet finns det två saker som du vill leta efter när du handlar. Först och främst, kontrollera ungefär hur många användningsområden du får från ett batteri innan det behöver laddas. Många najmaskiner ger dig en grov uppskattning av hur många gånger du kan använda verktyget innan batteriet tar slut helt. För att ge dig ett exempel från vår bästa armeringslista lovade Makita DTR180 upp till 6 000 användningar per laddning.

Nu är dessa uppskattningar grova, särskilt för att batterierna minskar i funktionalitet över tid, men de är fortfarande användbara för att mäta batteriets övergripande kvalitet. Det andra du vill leta efter är batteriets spänning. Grovt sett kommer batteriets spänning att indikera dess kvalitet och hur kraftfullt verktyget är.

Om det är möjligt, leta också efter bindningsverktyg som levereras med flera batterier. Flera batterier hjälper till att minska stilleståndstiden när du arbetar på ett jobb. Det finns inget värre än att vara mitt i något, komma in i en bra rytm och sedan behöva sluta för att batteriet på najmaskinet dödade. Att ha flera batterier gör att du kan använda ett medan det andra laddas.

Mångsidighet

Slutligen finns det frågan om mångsidighet att överväga. Du vill ha en najmaskin som ger dig många alternativ. När det gäller najmaskiner är det viktigaste du får kontrollera styrkan i nivån. För att visa vad vi menar, låt oss återgå till vårt val för bästa najmaskin.

Vissa verktyg har upp till sex olika inställningar för att ändra verktygets bindningsstyrka. Det här är bra eftersom det ger verktyget mångsidighet. Även om du inte behöver hitta en med så många inställningar som Makita, bör du prioritera mångsidighet i åtminstone viss utsträckning.

Design

När du överväger att köpa en najmaskin måste du välja en najmaskin som levereras med en exklusiv design för att matcha alla dina behov. Leta efter en najmaskin med ett batteri med hög kapacitet, som laddas snabbare och håller längre. Tänk på najmaskiner som har en kompakt och lätt design för att säkerställa användarvänlighet och ge ett vänligt grepp. Välj en najmaskin som har långvariga mönster. Leta efter en bärbar maskin som du enkelt kan gå runt med.

Multifunktionell

Leta efter najmaskiner som kan tjäna flera syften. Identifiera en najmaskin som du effektivt och bekvämt kan använda i byggbranschen och även fylla rör. Tänk på najmaskiner som är enkla och säkra att använda för att garantera din säkerhet när du använder den. Man bör också överväga en najmaskin som är mycket prisvärd och kan tjäna flera funktioner.

Hållbarhet

När du funderar på att köpa en najmaskin, identifiera en som varar längre. Tänk på en maskin som har mycket slitstarkt material som en najmaskin av stål. Leta efter en najmaskin som kräver mindre underhåll och håller längre.

Typ av najmaskin

Beroende på vilken typ av byggprojekt du genomför måste du göra ett sortiment av armeringsjärn. Till att börja med måste du välja mellan den bästa manuella maskinen och den moderna batteridrivna najmaskinen. Återigen måste du också kontrollera vilken typ av knut som modellen kan göra.

Tips för knytning av armeringsjärn

Du kanske har arbetat 40 år i byggandet och aldrig behövt knyta armeringsjärn, eller så har du kanske fått den uppgiften din första dag på jobbet. Hur som helst, det finns några saker att komma ihåg om processen. Det är viktigt att få rätt, eftersom det inte finns något sätt att fixa det senare.

Anledningen till att binda armeringsjärn är att hålla den på plats medan tung, våt cement hälls runt den. Om den lämnas osäker skulle armeringsjärnen vara lämplig att glida ur sin plats och lämna vissa områden oförstärkta och andra överförstärkta. Nätet av armeringsjärn har mätts och lagts ut för bästa möjliga stöd och skiftande stänger förstör arrangemanget.

Skrapa inte på knutar. Överbindning är mycket bättre än underbindning. Som en allmän regel är bindning var fjärde eller femte korsning tillräcklig för golvplattor. Ju tyngre armeringsjärn, och ju längre ifrån varandra barerna är placerade på avstånd betyder det att du bör binda vid fler korsningar – som vid alla andra. Vissa föråldrade koder kräver band vid varje korsning, men det är gammaldags tanke som i de flesta fall har ersatts av nya byggkoder. Kontrollera alltid ditt lands eller kommunens krav.

Armeringsjärn för väggar är viktigare. För det första kommer stängerna att vara närmare varandra, men för väggar betyder det fler band, inte färre. Förmonterade mattor, som plockas upp och transporteras till sin installationsplats, kräver bindningar vid varje korsning runt omkretsen och varje annan korsning på insidan av mattan.

Olika projekt kräver olika typer av knutar. Det finns inget sätt att täcka vilken som går med vilket projekt här, men du bör känna till de olika typerna av “knutar”.

En del av najmaskinerna ovan vrider automatiskt de lösa trådändarna nedåt. Detta påverkar inte riktigt projektets integritet (om inte en mycket tunn betonghäll krävs), men är en säkerhetsfråga. Resor är vanliga när man går på armeringsjärn, och om arbetaren faller på en uppåtvänd ledning kan han drabbas av nedskärningar.

Karpaltunnel från att använda en najmaskin

Att använda handverktyg som najmaskiner upprepade gånger, med handen som gör samma rörelse gång efter gång kan leda till karpaltunnelsyndrom. Det är inte så mycket rörelsen i sig som orsakar karpaltunnel, utan den upprepade kompressionen av medianerven inuti handledens karpaltunnel.

Så även med en mängd olika handverktyg – najmaskin, spikpistol, borrmaskiner, sågar och andra träbearbetningsverktyg – kan bidra till smärta i karpaltunneln. Om du tar tag i det, trycker på det eller vrider det påverkas medianerven. Det bryr sig inte vilket verktyg du använder.

Symtom på karpaltunnelsyndrom är:

 • Stickningar eller brännande känsla
 • Förlust av känsla
 • Svaghet i handleden
 • Domningar på natten
 • Smärta i handleden, handflatan, handen eller underarmen.
 • Svårighet att hålla föremål

För att förhindra utvecklingen av karpaltunnelsyndrom, se till att du rör din handled i en naturlig rörelse som inte skapar en allvarlig böjning i handleden. En najmaskin är en sådan arbetsbesparande enhet och gör så mycket gjort på så kort tid att användaren kan bli fascinerad till ett repetitivt mönster som inte är bra för handleden.

Om möjligt, variera din arbetsaktivitet så att repetitiva åtgärder minimeras. Låt dig inte lockas in i ett “lopp” för att få en del av armeringsjärn bundet. Ta hand om din handled.

Vanliga frågor om najmaskiner

Varför behöver jag en najmaskin?

När du arbetar med armeringsjärn kommer du att behöva binda dem. Nu, för de flesta av er, är orsaken till detta uppenbart, men för de av er som kanske inte är säkra på varför, är orsaken att bindningen av armeringsjärnet säkerställer att den förblir på plats. Du vill inte att armeringsjärn ska flyttas när betongen hälls på den.

Naturligtvis kan man knyta armeringsjärn för hand, och det kan till och med vara möjligt om du bara gör något avslappnat arbete hemma. Men om du är på något som närmar sig en professionell arbetsplats är det helt enkelt inte möjligt att knyta för hand.

Det är inte bara långsamt utan det är också ineffektivt och det kan faktiskt orsaka fysisk skada på din hand. Så det är därför det är så viktigt att ha ett bra bindningsverktyg.

Ska jag tänka på mångsidighet när jag köper en najmaskin?

Tänk på en najmaskin som är färdig att använda och är enkel att använda. Välj ett handverktyg som minskar trötthet när du använder en najmaskin. Man bör leta efter ett snabbt och ekonomiskt verktyg som sparar tid och kostnad du får när du kapar armeringsjärn. Identifiera najmaskiner med hög skyddsteknik, som säkerställer motstånd mot vatten- och damm om en arbetar i tuffa miljöer.

Finns det en Milwaukee najmaskin?

Milwaukee är det bästa märket för många elverktyg, men tyvärr gör Milwaukee inte en najmaskin. Det närmaste du kommer till Milwaukee-kvalitet är i MAX-armeringsjärn.

Ska man svetsa armeringsjärn istället?

Det här är en av de frågor som alltid är bäst för en ingenjör. I många fall kan armeringsjärn inte svetsas i första hand. Armeringsjärn är i allmänhet en lågkvalitetsmetall som inte lämpar sig för svetsning. Det är därför de flesta väljer att binda armeringsjärn med en najmaskin istället för att svetsa den.

Vilken är den bästa knuten att använda när man binder armeringsjärn?

Alla har sina egna preferenser. Återigen är det dock något du vill kontrollera med din tekniker angående. Beroende på jobbet kan du behöva en annan knut, oavsett om du går med en najmaskin eller gör det manuellt.

Måste armeringsjärn vara bundna?

Bindning av armeringsjärn har blivit standard av några olika skäl. För det första håller armeringsjärn armeringsjärnet vid en lägre temperatur och mindre troligt att det går sönder eller går sönder. För det andra kommer att binda armeringsjärn med en najmaskin att säkerställa att när betong hälls armeringsjärnet inte rör sig på plats. Slutligen, att binda armeringsjärnet ger det mer styrka än vad det annars skulle ha gjort.

Hur fungerar en najmaskin?

Najmaskiner använder ett litiumjonbatteri och används där två armeringsjärn möts.

När du trycker på avtryckaren matar verktyget automatiskt den tråd som behövs runt armeringsstängerna, vrider och skär den. Denna process görs med hög hastighet och med ett fast omslag av armeringsjärnen.

Hur mycket kostar en najmaskin?

Najmaskiner för armeringsjärn finns tillgängliga från 5000 kronor och upp till över 50 000 kronor beroende på varumärkets rykte, kvalitet, konstruktion, funktioner och tillhörande tillbehör.

De billigaste kanske inte har mycket kvalitet och är oftast att föredra för den mindre krävande arbetsbelastningen. Du kan dock välja en anständig mellan 5 000 och 20 000.

Varför behöver du binda armeringsjärn?

Ett armeringsjärn fungerar som den grundläggande grunden för att bygga en struktur. Du kan tänka på det som ett skelett fyllt med betong runt det för att säkerställa styrka.

Som ett resultat måste armeringsjärn vara tillräckligt starka för att klara betongen, tyngdkraften och andra yttre faktorer. Du vill inte att dessa stavar ska flyttas eller flyttas från sin position.

Det är därför som det är viktigt att binda armeringsjärn med en najmaskin för en byggnads säkerhet.

Varför är armeringsjärn bundna och inte svetsade?

Bindning av armeringsjärn med en najmaskin är att föredra framför svetsning eftersom armeringsstrukturen förblir gömd inuti betongen efter att den senare har hällts över den. Svetsning görs vanligtvis där det inte finns något annat stöd tillgängligt för att hålla en ram stabil.

När det gäller armeringsjärn är det dock tillräckligt att binda med trådar eftersom betongen själv stöder ramen från alla sidor. En annan anledning är att svetsning endast är möjlig på utvalda armeringsjärnmaterial med högt kolinnehåll.

Kol orsakar att dessa stavar blir spröda och därför inte lämpliga för svetsning. Tvärtom, att binda trådknutar med ett najmaskin eller manuellt är acceptabelt på alla armeringsjärn.

Hur ofta bör ett armeringsjärn bindas?

Du behöver inte binda armeringsjärn vid varje korsning. Att binda armeringsstänger är ett viktigt steg för att förhindra rörelse eller förskjutning medan betongen torkar över dem.

Så du kan hoppa över ett par korsningar innan du knyter till nästa knut. Du kan göra det manuellt eller genom att använda en automatisk najmaskin enligt din bekvämlighet.

Ska man köpa en najmaskin med eller utan sladd?

En najmaskin med sladd ger dig ett kontinuerligt flöde av kraft för att knyta knutarna på armeringsstängerna. På så sätt kan du förvänta dig att arbetet ska slutföras utan mycket ansträngning.

Sladdar kräver dock ett bekvämt eluttag. Eftersom dessa är trådbundna är det dessutom begränsad rörlighet.

Å andra sidan är najmaskiner utan sladd att föredra om du måste täcka en stor förstärkt ram av stänger. Ett sådant verktygs trådlösa funktioner gör att du enkelt kan röra dig och knyta olika knutar.

Att vara batteridriven sänker arbetstiden då laddningen dräneras efter ett par timmar. I ett sådant fall kan du få ett najmaskin med ett extra batteri för att hålla arbetet kontinuerligt.

Rostar armeringsjärn?

Armeringsjärn är avgörande för att hålla armeringsjärnen på plats. Dessa ledningar är bundna vid korsningarna för att hålla ramen stabil för betonghällning.

Armeringsbandsledningar kan också rosta om de är gjorda av sårbara stålmaterial som oxiderar vid exponering för miljön. Därför bör du investera i galvaniserade eller PVC-belagda bindningstrådar som har en skyddande beläggning över sig för att skydda dem från rost.

Varför är det riskabelt att binda manuellt?

En byggnadsarbetare som behöver binda armeringsstänger manuellt för ett betongfundament utsätts för flera risker. Arbetare måste stanna i samma hållning i timmar och binda ledningar runt armeringsjärnkorsningar, vilket kan vara tröttande.

Deras användning av en manuell trådtråd leder till mycket belastning på deras händer, vilket leder till smärtsamma störningar som till exempel karpaltunnel.

Ett föredraget alternativ är att använda en elektrisk najmaskin, som har en enkel och snabbverkningsmekanism för att binda trådknutar inom en sekund. För att inte nämna, dessa verktyg har justerbara inställningar för att kontrollera trådspänning, storlek och andra parametrar.

Är hastigheten viktig när man köper en najmaskin?

På de flesta byggarbetsplatser måste du göra många knutar snabbt för att genomföra projektet inom schemat. Därför behöver du ett verktyg som är relativt snabbt att binda. Den hastighet som erbjuds av din föredragna najmaskin är en viktig faktor i detta fall.

Olika modeller för najmaskin erbjuder olika hastighetsnivåer och uttrycks i termer av den tid det tar verktyget att åstadkomma ett enda band. De flesta av de avancerade najmaskinen för armeringsjärn tar cirka 0,8 sekunder att skapa en knut.

Hastigheten beror dock också på vilken typ av knut du gör. De mer komplexa armeringsknutarna tar i allmänhet längre tid än de enklare.

Spelar najmaskinens batterikapacitet någon roll?

För förbättrad bärbarhet drivs de flesta av de ledande najmaskinerna med uppladdningsbara batterier. Sådana modeller är också lättare att använda eftersom du inte behöver oroa dig för att en strömsladd fastnar när du arbetar. Du måste dock kontrollera enhetens batterikapacitet för att säkerställa att den uppfyller dina behov.

Till att börja med måste du kontrollera antalet band som enheten kan slutföra på en enda laddning. Till exempel kan vissa najmaskiner användas om 6000 gånger per laddning. Återigen måste du också vara uppmärksam på batterispänningen.

Du kan också välja enheter som levereras med två utbytbara batterier eller som har snabb laddning. Detta hjälper till att minska stilleståndstider.

Hur mångsidiga är najmaskiner?

Flera armeringsjärn måste utföras i olika vinklar. Verktyget du får bör möjliggöra enkel anpassning för att passa en rad applikationer. Till exempel bör verktyget vara lätt att böja i olika vinklar.

Överväg att köpa en modell som låter dig justera spänningen såväl som vinkeln på stången för att passa kraven för projektet.

Verktyget bör också låta dig ställa in bindningsstyrkan till din önskade nivå. Återigen måste du se till att verktyget kan användas med olika tråd- och armeringsstorlekar.

Slutsats

Najmaskiner för armeringsjärn är enkla att använda och hållbara verktyg. Maskinerna arbetar med batterier med hög kapacitet som laddas snabbt och håller länge. Dessutom är de vanliga i byggbranschen. Konstruktörer använder verktygen för att bygga tunnelbanor, broar och fyllningsrör. Man kan bekvämt använda verktygen eftersom de är bärbara. Mycket ekonomiskt, prisvärt och enkelt att använda najmaskiner. Det är nu din tur att välja den mest pålitliga najmaskinen från ovan och placera din beställning idag så länge lagret räcker.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen