Nybörjartips för att använda en handöverfräs

nybörjartips för att använda en handöverfräs

Nybörjartips för att använda en handöverfräs

En handöverfräs är ett mycket mångsidigt elverktyg för att applicera grundläggande eller komplexa kantprofiler på ett lager (till exempel kartong). En handöverfräs kan dock göra mycket mer än så. Med lite övning kan överfräsen användas för att utföra en mängd olika träbearbetningsuppgifter som annars kan göras för hand.

Om du bara är en nybörjare som börjar med ditt hantverk och inte har mycket erfarenhet av att använda en stationär eller en portabel överfräs på ett säkert sätt, är det här ett bra ställe att börja.

Vad är en handöverfräs?

Till att börja med är en handöverfräs ett höghastighetsroterande verktyg med en spännhylsa i slutet av motoraxeln för att ansluta olika fräsbitar till motorn. Genom att använda olika bitar kan träarbetaren applicera ett nästan obegränsat antal profiler på kanten av en tavla. Många frässatser innehåller en enda motor som kan bytas mellan ett par baser för mångsidighet.

Tio grundläggande fräsbitar att känna till

Det finns hundratals olika typer av fräsbitar när man tar hänsyn till alla former, skaftstorlekar, lagerbitar och andra alternativ. Det finns dock tio grundläggande fräsbitformer eller -profiler som, när de används i kombination, kan forma många komplexa kantprofiler. Om du precis har börjat och inte vet vilka fräsbitprofiler du behöver, är 10 bitar en bra start.

Installera fräsbitar korrekt

En korrekt kantprofil kräver att biten roterar smidigt när den appliceras på kanten på skaftet. Det första steget för att säkerställa att biten vänder smidigt är att se till att den är korrekt installerad i fräsens spännhylsa. Det är viktigt att installera fräsbitar ordentligt, oavsett vilken skaftstorlek du använder.

Välja rätt hastighet för en handöverfräs

En fräsmotor kan rotera den snurrande biten med hastigheter upp till 25 000 varv per minut (varv / min), vilket är mer än 400 varv per sekund. De flesta routrar har möjlighet att justera motorns hastighet, eftersom du verkligen inte vill använda så höga hastigheter med varje bit och varje fräsning-applikation.

Fräsbitar: 1/2-tums eller 1/4-tums

Om du tittar länge hårt på valet av fräsbitar hos en fin leverantör av träbearbetning kommer du att upptäcka att bitarna finns i två olika axelstorlekar eller skaft som passar in i en spännhylsa. När du börjar klä din butik med fräsbitar vill du veta när du ska köpa 1/4-tums eller 1/2-tums skaftbitar.

Guide för träbearbetningsfräs

När du är redo att investera i din första fräs har du många frågor. Vet du vilka funktioner du ska leta efter? Ska du köpa en överfräs för att börja? Eller kanske en stationär basfräs? Vad sägs om en kombinationssats på 2–1 / 4 HP med båda baserna? Vet du vilka modeller som är värda din investering och vilka som kanske inte passar dina behov? Behöver du använda din fräs i ett fräsbord, och i så fall, vilka fräsmodeller erbjuder djupjusteringar ovanför bordet? Vilken fräs är det bästa värdet för pengarna? Min köpguide för bäst i test handöverfräs hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top