Bästa öronpropparna 2022 – Test av olika öronproppar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Isotunes Free Öronproppar

UVEX hi-com Öronproppar

3M PELTOR EEP-100 EU

3M PELTOR E-A-R Switch

Klicka här för att se fler öronproppar.

Bästa öronpropparna 2022

Tyvärr har människor nuförtiden en vana att spendera tid i mycket högljudda miljöer, som konserter och nattklubbar, som förstås är särskilt populära bland ungdomar. Långvarig exponering av allt ljud över 85 decibel (dB) kan leda till permanent hörselnedsättning. 85 db låter högt, men det är den volym du kan förvänta dig bland tung stadstrafik. Klubbar och konserter brukar har en enormt hög ljudnivå på cirka 100 dB, vilket kan orsaka permanent skada efter endast 15 minuter.

Hörselnedsättning, skador och permanenta öronproblem som tinnitus är allvarliga problem som inte uppenbarar sig förrän de är bortom reparationsgränsen. Men med riktigt bra återanvändbara öronproppar kan du minska skadligt höga ljudnivåer samtidigt som de bibehåller ljudkvaliteten utifrån och hjälper dig att skydda dig från permanent hörselnedsättning.

Men det kan dock vara ganska svårt att köpa de bästa öronpropparna på nätet. På grund av en massa olika saker så blir processen hyfsat svår. Det finns till exempel en massa olika modeller av öronproppar som i sin tur finns i olika prisklasser. Det kan därför bli svårt att hitta vilka som är bäst. Det finns även tyvärr affärer som bara skriver om de positiva sakerna. Affärerna tycker om att inte nämna de negativa sakerna för att då säljer det bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra öronpropparna faktiskt är. Om man inte är så insatt kan det därför bli ganska svårt.

Det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för öronproppar. Detta har jag gjort genom att göra mitt eget öronproppar test. Det finns nämligen några saker som man ska tänka på när man köper bra öronproppar. Genom att använda min köpguide som en grund så kommer du enkelt att kunna köpa de bästa öronpropparna. Jag har skapat den här guiden genom att använda och testa några olika öronproppar. Jag har även läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen sammansatte jag en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du kan köpa de bästa öronpropparna.

Om du behöver någon annan typ av personlig skyddsutrustning, exempelvis skyddsglasögon, kan du kolla in mitt test av skyddsglasögon.

Köpguide för bäst i test öronproppar 2022

Som jag skrev innan kan det alltså vara ganska svårt att köpa de bästa öronpropparna på nätet. Det finns ju så mycket som man måste tänka och fundera på. Men hela processen kan bli mycket enklare genom att läsa och följa min köpguide. När man ska köpa bäst i test öronproppar så finns det nämligen några viktiga saker som man måste tänka på. Som vanligt är det dock även viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper de bästa öronpropparna 2022:

 • Hur man väljer rätt öronproppar
 • Design och egenskaper
 • Hälsorisker
 • Hörselskydd på arbetsplatsen
 • Vad du mer bör tänka på
 • Alternativ till öronproppar

Hur man väljer rätt öronproppar

Utanför buller kan vara en stor sömnstörning, och många förlitar sig på öronproppar för att få en god natts sömn. Situationer där öronproppar kan vara till nytta inkluderar följande:

 • Din sömnpartner snarkar
 • Du bor på hotell eller annan övernattning med hög bullerpotential
 • Ditt sovrum ligger nära en livlig gata eller högljudd kommersiell anläggning
 • Du reser med flyg, tåg eller någon annan form av kollektivtrafik

Öronproppar för att sova är relativt billiga jämfört med andra bullerblockerande produkter (som vita bullermaskiner eller hörlurar) och är allmänt tillgängliga via online- och tegelhandlare. Användare kan också välja mellan ett brett utbud av former och stilar.

Det är dock viktigt att notera att långvarig användning av öronproppen kan leda till medicinska tillstånd som tinnitus, hörselnedsättning och öroninfektioner. Denna guide kommer att titta på de mest populära designerna för öronproppar, information om hälsorisker och mina val för de högst rankade öronpropparna som säljs idag.

Design och egenskaper

Majoriteten av öronproppar som säljs idag är tillverkade av ett av tre material:

 • Skum: Detta är den vanligaste typen av öronproppsmaterial, och dessa modeller är oftast de billigaste. Skumöronproppar är utformade för att passa in i hörselgången, där de expanderar för att skapa en relativt ljudisolerad barriär. Polyuretanskum med hög densitet tenderar att vara mest effektiva för att blockera yttre buller, även om alltför tät skum kan orsaka komfortproblem. Skumöronproppar finns i en mängd olika former, men de flesta är cylindriska med lätt avsmalnande.
 • Silikon: Till skillnad från öronproppar av skum, som sätts in i öronkanalen, är silikonöronproppar utformade för att täcka ingången till örat utan mycket penetration. Detta gör dem ganska lätta att ta bort. Öronproppar av silikon är vanligtvis dyrare än modeller av skum – men i många fall kan de återanvändas.
 • Vax: Öronproppar i vax är ganska sällsynta och kan vara relativt dyra trots sin engångsdesign. Men många användare hävdar att de är det mest effektiva materialet för att blockera buller utanför.

Ett brett utbud av öronproppsformer finns tillgängliga. Dessa inkluderar cylindriska (avsmalnande och icke avsmalnande), cirkulära, klockformade och T-formade mönster samt formbara modeller som matchar de specifika måtten på användarens hörselgång. Oavsett form har de flesta öronproppar som säljs idag följande egenskaper.

 • Storlek: Vissa öronproppar passar alla, medan andra kan komma i flera storlekar för att passa användare med olika öronmått.
 • Flera användningsområden: Vissa öronproppsmodeller av skum och silikon kan återanvändas, men de flesta är utformade för engångsbruk.
 • Pris: Öronproppar är ganska billiga och säljs ofta i bulk. Den genomsnittliga 50-, 100- eller 200-delars öronproppar för engångsbruk kostar mindre än 300 kr, vilket ger dem ett individuellt pris på mindre än 2 kr per par. Återanvändbara öronproppar säljs i mindre kvantiteter (vanligtvis inte mer än 3 kr per par) och har en genomsnittlig prispunkt på 7 till 8 kr per par.

Hälsorisker

Användning av öronproppar per natt är förknippad med tre allmänna hälso- och säkerhetsrisker:

Packning av öronvax

Öronvax, även känt som cerumen, är ett ämne som utsöndras (eller dräneras) i hörselgången dagligen. Det skyddar huden och vävnaden i innerörat mot föroreningar som bakterier och svampar samt vatten och ger välbehövlig smörjning. Att bära öronproppar kan påverka hur mycket öronvax töms ut, och detta kan leda till öronvaxpåverkan eller ansamling. En vanlig biverkning av öronvaxpåverkan är tinnitus, ett tillstånd som kännetecknas av en konstant ringning i öronen. Andra resultat kan inkludera hörselnedsättning, läckande urladdning eller öroninfektioner.

Det bästa sättet för öronproppsanvändare att förhindra imponering av öronvax är att rengöra öronkanalen regelbundet – om inte varje dag, då flera gånger per vecka. Rengöring och byte av öronproppar kan också bidra till att minska risken för stötar.

Öroninfektioner

Förutom infektioner orsakade av öronvaxpåverkan kan personer som använder öronproppar smittas om de inte regelbundet och ordentligt rengör propparna. Underlåtenhet att göra det gör att bakterier kan ackumuleras och att placera bakterieinfekterade pluggar i hörselgången kan lätt leda till en infektion. Skum bidrar särskilt till bakterieuppbyggnad. Av denna anledning är många öronproppar avsedda för engångsbruk.

För att rengöra återanvändbara öronproppar, helt enkelt sänka ner dem i varmt vatten och gnugga bort smuts och vaxartad ansamling. När de är rena, placera öronpropparna under rinnande kallt vatten för att skölja bort alla spår av tvål, vilket kan påverka öronpropparnas strukturella integritet. Slutligen lägg dem på en ren handduk för att torka.

Minimerad hörsel

Eftersom de effektivt blockerar yttre buller kan öronproppar utgöra en risk för sovande genom att hindra dem från att höra vissa aktiviteter i sitt hem. Dessa inkluderar nödsituationer, såsom en brand eller en inkräktare, samt medicinska problem som involverar familjemedlemmar eller rumskamrater. Människor med små barn kanske vill avstå från att använda öronproppar av denna anledning.

Hörselskydd på arbetsplatsen

Enligt lag ska en arbetsgivare bedöma och identifiera åtgärder för att eliminera eller minska risker från exponering för buller så att anställdas hörsel skyddas. Det valda skyddet bör återspegla risknivån. När en bullerrisk har identifierats och riskerna har bedömts måste lämpliga kontroller genomföras. Även om det finns många sätt att minska buller på arbetsplatsen, till exempel att välja tystare utrustning, införa tekniska kontroller som ljuddämpare, flytta arbetsplatsen för att placera buller längre bort från arbetarna; buller kan inte alltid elimineras och det är här hörselskydd spelar in.

Den nivå på vilken arbetsgivare måste tillhandahålla hörselskydd och hörselskyddsområden är nu 85 decibel (daglig eller veckovis genomsnittlig exponering) och nivån på vilken arbetsgivare måste bedöma risken för arbetstagarnas hälsa och förse dem med information och utbildning är nu 80 decibel. Det finns också ett exponeringsgränsvärde på 87 decibel (dB), med hänsyn till eventuell minskning av exponeringen från hörselskydd, över vilken arbetare inte får exponeras.

Vad du mer bör tänka på

När du handlar öronproppar för att sova och jämför olika märken och modeller, här är några faktorer att tänka på:

 • Vilken storlek är din öron / hörselgång? De flesta öronproppar är utformade för att passa alla öron- och / eller hörselgångar, men vissa kan vara för smala eller breda för vissa användare.
 • Vilken form har öronpropparna? Oavsett om det är cylindriskt, klockformat, T-format eller formbart, kommer valet av form ofta ner till personlig preferens.
 • Vilket material är öronpropparna? Skumöronproppar är mycket vanligare och billigare än andra öronproppsalternativ, men inte lika hållbara som vax- eller silikonmodeller.
 • Är öronpropparna återanvändbara? Priset per par för återanvändbara öronproppar kommer att vara betydligt högre än för engångsmodeller.
 • Hur mycket kostar öronpropparna? Vanligtvis kostar en låda med 50 till 200 par öronproppar för engångsbruk 300 kr eller mindre. lådor med återanvändbara öronproppar (som kan innehålla upp till 25 par) kostar vanligtvis 200 kr eller mindre.

Alternativ till öronproppar

Om du inte kan sova trots att du använder öronproppar kan du vara mer nöjd med ett av dessa bullerblockerande alternativ.

Hörlurar

Att lyssna på musik medan du sover kan vara en effektiv metod för att blockera buller på utsidan, och vissa studier tyder på att detta också kan sänka din hjärtfrekvens. Hörlurar finns i örat, på-örat och över-örat, och vissa nyare modeller är inbyggda i pannband eller sömnmasker. Billigare hörlurar finns för mindre än 300 kr, medan avancerade modeller kan kosta 2 000 kr eller mer. För att lära dig mer, besök min guide för bästa hörlurar för sömn.

Vita bullermaskiner

Vita brusmaskiner producerar slumpmässiga ljudsignaler som kan maskera yttre buller i betydande utsträckning. Många sovande använder dessa maskiner när de går och lägger sig. Förutom vitt brus kan maskinerna producera andra ”färger” av brus, som rosa, blått, rött och brunt brus – som alla ökar eller minskar volymen per tempo för olika lyssningsupplevelser och ljudmaskeringsfunktioner.

De flesta modeller med vitt brus levereras med högtalare och hörlursuttag för att tillgodose olika lyssningspreferenser. Dessa maskiner kostar sällan mer än 1 000 kr och är allmänt tillgängliga via online-återförsäljare.

Appar

Dagens smartphone- eller surfplatteanvändare kan välja mellan ett brett urval av lugnande, bullerblockerande appar. De flesta är gratis och har flera vita brus- och omgivningsalternativ. De mest populära apparna för vitt brus till ett pris av 20 kr eller mindre inkluderar följande:

 • Koffitivitet
 • myNoise
 • Noisli
 • White noise

Lista över de bästa öronpropparna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur man rengör hörselskydd

Hörselskydd skyddar din hörsel i höga miljöer, som konserter eller arbetsplatser, eller när du använder hög utrustning, som vapen eller motorsåg. Engångsproppar, som många av mjukt skum eller kisel, ska kastas efter varje användning. Tvätta återanvändbara hörselskydd i vatten och mild tvål. Rengör öronsnäckans “pluggar” genom att torka av öronkuddarna med tvålvatten medan du håller muffen skyddad från vattenskador. Rengör simpluggarna genom att skölja dem efter varje användning och förvara dem korrekt.

Simningsöronproppar

Skölj dina hörselskydd efter att ha använt dem. Klor kan finnas kvar på dina hörselskydd efter ett dopp. Detta kan orsaka att dina kontakter går sönder snabbare än normalt. För att hålla dina pluggar i bästa skick, skölj dem noggrant i icke-klorerat vatten efter varje simning. Låt pluggarna ha tillräckligt med tid för att torka efter simning. Att sätta dina fortfarande våta pluggar rakt i ett fodral, även efter en snabb sköljning efter ett dopp, kan få bakterier att växa i dem. Dina pluggar ska lufttorka helt innan de förvaras i en behållare.

Tvätta pluggarna i varmt tvålvatten. Fyll en liten skål med varmt tvålvatten och rör om lösningen för att fördela tvålen. Skruva försiktigt med propparna, en mjuk borste (som en tandborste) eller en handduk. Lägg pluggarna på en ren handduk för att lufttorka. Rengör dina simproppar när de är synliga smutsiga efter behov. För de renaste kontakterna kanske du vill rengöra dem varje vecka eller varannan vecka. Förvara dina hörselskydd i behållaren. När de inte används ska dina pluggar alltid förvaras i behållaren. Om pluggarna inte kom med en behållare eller om den gick vilse, använd istället en liten plastbehållare.

Återanvändbara hörselskydd

Fyll en skål med varmt vatten och tvål. Fyll en liten skål med tillräckligt med varmt vatten för att helt sänka ner dina hörselskydd. Tillsätt några droppar av en mild tvål, som diskmedel. Blanda vattnet med ett omrörningsredskap, som en sked, eller med dina rena händer för att fördela tvålen genom vattnet. Hörselskydd som används regelbundet ska tvättas när det är synligt smutsigt eller med några dagars mellanrum.

Sällan använda pluggar bör tvättas efter att ha använts varje gång för att förhindra att bakterier odlas i pluggarna medan de förvaras i deras fall. Att använda hårda rengöringsmedel eller icke-milda tvålar kan förkorta dina öronproppens hållbarhet eller göra dem mindre effektiva. Denna rengöringsteknik kan också användas för bandade hörselskydd. Dock bör både bandade och fleranvända en-hörselskydd bytas ut efter 2 till 4 veckor för bästa prestanda.

För in dina hörselskydd i tvålvattnet. Låt pluggarna suga in tvålvattnet i några minuter för att lossa smuts. Vissa hörselskydd kan flyta i vattnet. Håll i detta fall pluggarna under vattnet i några minuter, eller tills pluggarna förblir nedsänkta i vattnet. Torka av eller skrubba öronpropparna. När du är nedsänkt, använd dina rena händer för att torka bort och bygga upp eller fastna på smuts från pluggarna. Alternativt kan du använda en mjuk borst, som en tandborste, för att skrubba pluggarna rena.

Du kan behöva ta bort pluggarna från vattnet för att få en bättre look. Byt pluggarna i lösningen för att avlägsna uppbruten smuts. Skölj och torka öronpropparna. Efter rengöring, skölj pluggarna i kallt vatten. Tappa överflödig fukt från pluggarna med en ren, torr pappershandduk för att påskynda torkningsprocessen. Låt pluggarna sitta på en ren handduk för att lufttorka.

Förvaring av pluggar som fortfarande är våta kan få bakterier att växa i pluggen. Förvara öronpropparna i ett fodral för att hålla dem rena. Förvara dem när de är helt torra. Om du saknar ett fodral kan du använda en liten plastbehållare som ersättning. Förvara dem i sitt fall förutom när du använder dem för att förhindra att bibehålla deras tillstånd och förhindra att de smutsas igen.

Desinficera, om så önskas, torra hörselskydd. Fyll en ren sprayflaska med en liten mängd isopropylalkohol. Dimma torra hörselskydd lätt med alkoholen. Sätt pluggarna på en ren handduk för att lufttorka. Förvara pluggarna i ett fodral när de är helt torra. Hörselskydd som används ofta bör desinficeras varje vecka eller efter någon form av aktivitet som får dig att svettas. Pluggar som används sällan bör desinficeras efter några få användningar eller efter aktivitet som orsakat kraftig svettning.

Olika typer av hörselproppar

Hörselproppar för sömn

Sömn är mycket viktigt för din allmänna hälsa, och cirka 30% av världens befolkning får inte tillräckligt med det. När du har svårt att sova på grund av omgivande ljud är hörselproppar som är speciellt utformade för sömn en utmärkt lösning. Sömnöronproppar är vanligtvis gjorda för komfort, med ett mjukare och mer flexibelt material så att de kan bäras hela natten utan irritation.

Användningsområden

 • Sovande partner av tunga snarkare
 • Alla som sover i en bullrig miljö på grund av trafikbuller, bullriga grannar, studentboende etc.
 • Resenärer som behöver vila när du är på språng

Typer

 • Anpassade sömnöronproppar. Kan göras av en audionom genom att ta ett öronpropp av örat och skicka det till en öronproppstillverkare som sedan skräddarsyr ett par åt dig. Dessa erbjuder vanligtvis mest ljuddämpning.
 • Engångsöronproppar. Vanligtvis gjord av ett mjukt skummaterial för komfort. De är endast avsedda att användas en eller två gånger högst innan ett nytt par behövs.
 • Formbara hörselproppar. En bra alternativ lösning för när du inte kan få en bekväm passform med en traditionell öronpropp och du inte gillar hur skummet känns i örat. Dessa är gjorda av ett vax- eller silikonmaterial och formas i bärarens örnskål.
 • Återanvändbara hörselproppar. Vanligtvis gjord av ett mjukt silikon- eller plastmaterial. De är i allmänhet mer hållbara och kan återanvändas för flera natts sömn.

Hörselproppar för brusreducering

Hörselproppar för buller, ibland kallade ljudproppar, bör bäras kring allt högt ljud från omgivningen, till exempel när det gäller maskiner, elverktyg, gräsmatta, skotteld, flygplan, sprängämnen, sportevenemang, motorcyklar och hög musik för att förhindra hörselnedsättning och tinnitus . Alla ljud som är högre än 85 decibel kan orsaka bullerinducerad hörselnedsättning. Myndigheterna kräver användning av hörselproppar för arbetare som utsätts för höga ljud. Men hörselproppar bör också användas av dem som bedriver högljudda fritidsaktiviteter.

Användningsområden

 • Arbetare som utsätts för skadliga ljudnivåer
 • Deltagare i sportevenemang som race, fotbollsmatcher etc.
 • Militär personal som utsätts för skott och / eller sprängämnen
 • Alla som använder elverktyg, gräsmattautrustning eller maskiner för hemmabruk eller fritidsbruk

Typer

 • Anpassade bullerkontakter. Nästan alltid det mest effektiva när det gäller att blockera skadliga ljud. De kan köpas via en audionom som först tar intryck av ditt öra för en anpassning.
 • Öronskydd. En populär form av bullerskydd för dem som arbetar runt maskiner eller gräsmattautrustning. Örhängen önskas av vissa människor som inte gillar hur hörselproppar känns i örat, eller om de behöver lite extra skydd. Hörselskydd kan ibland ge mer bullerdämpning än hörselproppar för dem som arbetar i extremt höga miljöer som med flygmotorer eller tunga maskiner.
 • Återanvändbara bullerkontakter. Ett billigt sätt att se till att du alltid är beredd. De är vanligtvis gjorda av ett mjukt silikonmaterial och kan rengöras efter användning för återanvändning senare. Återanvändbara ljudproppar kan komma med sladd eller utan sladd, och vissa märken har en bärväska.
 • Engångspluggar. Det billigaste alternativet för tillfällig användning, men om du tänker använda hörselproppar ofta, lönar det sig att investera i ett återanvändbart par. Engångsöronproppar måste kasseras efter varje användning och är vanligtvis gjorda av ett skummaterial.

Hörselproppar för skytte

Hörselproppar eller öronskydd bör bäras när som helst när du befinner dig vid skott. Det genomsnittliga skottet kan ofta överstiga 140 dB, en farlig nivå som kan orsaka permanent hörselnedsättning. Det tar bara en om dessa höga impulsljudsexponeringar påverkar din hörsel. Oavsett om du skjuter pistolen själv, eller om du står nära skott, bör du använda bullerskydd.

Användningsområden

 • Militär personal utsatt för skottlossning
 • Alla som deltar i eller arbetar på en pistol
 • Jägare eller fritidsskyttar

Typer

 • Anpassade hörselproppar. Perfekt för den professionella skytten eller jägaren som behöver högkvalitativa och bekväma pluggar för daglig användning. De kan beställas via en audionom med hjälp av ett öronformat intryck av din hörselgång.
 • Elektroniska skjutöronproppar. Har mikroprocessorer som komprimerar farligt höga ljud (sprängningar) samtidigt som de låter säkra ljudnivåer (tal, omgivande ljud) att passera till örat. De är den dyraste typen av öronpropp (vanligtvis 2 000 – 4 000 kr) men perfekt för dem som regelbundet spenderar tid i fotograferingsmiljöer.
 • Återanvändbara hörselproppar. Finns med sladd eller utan sladd. Den sladdmodellen är perfekt för skyttar som enkelt vill kunna ta bort dem mellan fotograferingarna utan att förlora dem.
 • Öronskydd. Populärt bland dem på en skjutbana där du inte bara utsätts för din egen skottlossning utan också för skyttarna runt dig. Öronhylsor har vanligtvis en hög ljuddämpningsnivå, bra för de höga stötar som skott.

Hörselproppar för konserter

Musiker spenderar mycket tid på att skada bullernivån. Oavsett om de spelar ett musikinstrument eller sjunger i ett band, riskerar musiker att utveckla brusinducerad hörselnedsättning. Nästan alla instrument kan producera skadliga ljudnivåer, och sedan lägger du till förstärkaren och avancerade ljudsystem som kan öka volymen ytterligare. Musiker litar på sin hörsel i praktiken och framförandet, och det är viktigt att deras hörsel inte äventyras över tiden. Men många musiker väljer att inte bära hörselproppar eftersom standard bullerreducerande hörselproppar kan försämra musikens kvalitet.

High fidelity hörselproppar, å andra sidan, kan släppa in det goda (den exakta tonkvaliteten) och hålla ut det dåliga (den höga volymen). High fidelity-hörselproppar tar hänsyn till öronets resonansfrekvens så att ljudets dämpning är jämn över frekvensspektrumet, vilket bevarar den ursprungliga musikaliska kvaliteten, bara tystare. Musikerns hörselproppar är inte bara för musiker utan också för musikälskare. För dem som ofta deltar i konserter eller musikevenemang sparar du din hörsel efter flera år med att njuta av musiken genom att investera i ett par högkvalitativa hörselproppar.

Användningsområden

 • Professionella eller amatörmusiker av något slag
 • Studenter i band- eller orkesterklass och marschband
 • Musikinstruktörer och dirigenter
 • Konsert- och musikfestivaldeltagare
 • Nattklubb eller högljutt bar deltagare
 • Underhållningsindustrins personal och konsertbesättningar

Typer

 • Anpassade hörselproppar. Består av ett filter och en anpassad öronpropp som är gjuten till örat. Filtret är typiskt ett dämpningsfilter på 9, 15 eller 25 dB. ER-15-filtret är lämpligt för de flesta musiker. ER-25-filtret kan vara nödvändigt för trummisar eller förstärkta band. ER-9-filtret är lämpligt för solo- eller akustiska artister. Anpassade hörselproppar erbjuder just det, anpassning. Dessa kan köpas från en audionom som först tar ett öronformat intryck av ditt öra för att anpassa öronproppen.
 • Icke-anpassade återanvändbara hörselproppar. Ett billigt alternativ för musiker, studenter och konsertdeltagare. De tar fortfarande hänsyn till öronets resonans för att bevara den musikaliska kvaliteten, samtidigt som den totala ljudvolymen minskas. Många människor är inte medvetna om att det finns icke-anpassade musiker hörselproppar. När du köper ett par hörselproppar musiker, vill du leta efter termen “high-fidelity”. Dessa är en bra billig lösning som kan spara hörseln för studenter, musikinstruktörer och musiker som konsekvent utsätts för skadliga musiknivåer.
 • Elektroniska musiker hörselproppar. Adaptiva hörselproppar som kan anpassas till förändrade ljudnivåer. Till exempel kan en bandinstruktör behöva höra studentens frågor under bandövning, men också få skydd från musiken när bandet börjar spela. Adaptiva hörselproppar låter låga ljudnivåer (studenten talar) komma igenom naturligt, medan de automatiskt sparkar in för att ge en ljuddämpning på antingen 9 eller 15 dB under det höga ljudet (när bandet börjar spela).

Öronproppar för simning

Öronproppar för simning, även kallade simproppar, bör bäras vid simning eller dusch när det är nödvändigt att hålla vatten ur örat. Detta kan vara för att undvika öroninfektion i smutsigt vatten eller när det finns perforering i trumhinnan. Många barn behöver använda pluggar efter att ha fått tryckutjämningsrör i öronen efter kroniska öroninfektioner. Medan rören är närvarande är det viktigt att hålla vatten ur örat för att förhindra infektion.

Användningsområden

 • Alla med tryckutjämningsrör eller en perforerad trumhinna
 • De som riskerar kroniska öroninfektioner
 • De som simmar i smutsigt eller kallt vatten

Typer

 • Anpassade badproppar. Kan köpas från en audionom. En form tas från örat så att pluggen passar tätt i örat och förhindrar att vatten tränger in.
 • Formbara öronproppar. Det näst bästa alternativet bakom anpassade simproppar. De är vanligtvis gjorda av ett silikon- eller vaxmaterial som kan formas i öratskålen för att hålla vattnet ute.

Öronproppar för flygning

Öronproppar för flygning, även kallade earPlanes, används inte för brusreducering. Istället används de för att hjälpa till att naturligt utjämna lufttrycket i hörselgången när kabintrycket snabbt förändras. De hjälper till att förhindra poppar, smärta och tryck som orsakas av den snabba förändringen av lufttrycket vid start och landning.

Användningsområden

 • De med historia av öroninfektioner eller dysfunktion i öronen
 • De som upplever sinus- eller allergiproblem

Typer

Öronplan är den mest populära typen av öronproppar för flygning. De är gjorda av ett mjukt allergivänligt silikonmaterial och kan användas två gånger innan de kastas (två flygningar).

Öronskydd för barn

Förekomsten av hörselnedsättning bland barn och ungdomar ökar dramatiskt, främst orsakad av ökad exponering för fritidsbuller. Öronskydd är mer lämpliga för barn eftersom de är säkrare, lättare att använda och ger optimal ljuddämpning. Spädbarn och barn ska bära hörselskydd när de utsätts för höga ljud under en längre tidsperiod, till exempel vid ett sportevenemang, fyrverkeri eller konsert. Om ditt barn gillar att lyssna på musik rekommenderar jag att du använder hörlurar med volymbegränsande inställningar. Det är viktigt att omedelbart börja skydda ditt barns hörsel. De kumulativa effekterna av buller vid ett barns hörsel kan vara extremt skadligt senare i livet.

Användningsområden

Spädbarn och barn som utsätts för höga ljudnivåer

Typer

De bästa hörselskydd är de som passar bra. Även små luckor runt hörsnäckan kan tillåta skadliga ljud att komma in i barnets öron. Ett vadderat hörsnäcka och ett justerbart huvudband föredras för bästa passform.

Hur man sätter i öronproppar

Öronproppar är användbara för sömn, simning och höga miljöer. Det finns ett brett utbud av öronproppar på marknaden, vilket kan göra det svårt att ta reda på hur man sätter i en öronpropp. Insättningsmetoderna varierar beroende på vilken typ av öronpropp. Vanligtvis sätter du in en öronpropp i hörselgången för att blockera eller dämpa ljud. Större delen av kontakten ska vara i din kanal, med en liten ände som sticker ut så att du enkelt kan ta bort kontakten. Öronproppar kan vara engångsbruk, i vilket fall de är gjorda av mjukt skum eller vax. Du kan också köpa återanvändbara pluggar av silikon, plast eller gummi.

Formbara öronproppar

Ta bort eventuell bomullsförpackning. Vax öronproppar kommer förpackade i små bollar omgivna av bomull. Använd fingrarna för att dra bort bomullen innan du använder den. Använd en hand för att rulla bollen mellan tummen och pekfingret. Dra bort bomullen när du rullar bollen med din andra hand. Fortsätt snurra vaxkulan och dra bort bomullen tills den är helt borttagen.

Mjuka vaxet genom att stänga det i näven i 40 sekunder. För att göra kulan av vax formbar, ta en stund att mjuka upp den. Du kan göra det enkelt genom att stänga bollen i näven i cirka 40 sekunder. Du bör börja känna att bollen blir mjuk och klibbig. Forma bollen i en kon. Håll bollen mellan tummen och pekfingret. Med din andra hand, nypa toppen av vaxkulan. Fortsätt klämma medan du vrider bollen med den andra handen. Vaxet bör börja bilda en rundad konform.

Dra ut håret ur ansiktet och bort från öronen. Det är viktigt att hålla håret ur vägen med tanke på hur klibbiga dessa pluggar brukar vara. Om du har mycket långt hår kanske du vill binda tillbaka håret innan du försöker sätta i öronproppen. Sätt i och tät öronproppen. Sätt i öronproppen tills den tätar av kanalen. Det mesta av kontakten ska vara i din hörselgång, med en liten ände som sticker ut. Gnid på änden av pluggen och sprid den över din hörselgång för att bilda en tätning. Detta bör framgångsrikt dämpa yttre ljud.

Återanvändbara öronproppar

Köp öronproppar i rätt storlek. Om du använder öronproppar mycket kan det vara vettigt att köpa återanvändbara pluggar. Så länge du rengör dem efter användning kan du återanvända pluggar av silikon, plast eller gummi flera gånger. Du måste dock först räkna ut din storlek. Återanvändbara öronproppar av plast marknadsförs ibland som “en storlek passar alla” medan vissa finns i storlekar som sträcker sig från små till stora.

Du kan prova en “en storlek passar alla” för att starta, men du kan behöva göra lite försök innan du hittar rätt storlek för dina öron. Du kan behöva pluggar av olika storlek för varje öra. Detta är inte ovanligt, så bli inte förvånad om du måste köpa två olika typer av kontakter. Det kan vara en bra idé att köpa några pluggar i olika storlekar och se vad som fungerar för dina öron.

Läs instruktionerna först. Innan du försöker sätta i en öronpropp som ska återanvändas ska du läsa igenom instruktionerna som medföljde ditt paket. Hur du sätter in öronproppar som kan återanvändas varierar beroende på pluggarnas exakta form. För det mesta är processen att sätta in en återanvändbar kontakt mycket lik; Det är dock en bra idé att granska dina instruktioner för eventuella speciella överväganden angående din specifika typ av kontakt.

Dra örat upp och tillbaka för att räta ut hörselgången. Räck dig över huvudet med en hand. Ta tag i toppen av örat och dra upp och tillbaka. Detta kommer att öppna ditt öra lite mer, vilket gör pluggen lättare att sätta i. Sätt i kontakten med en gungande rörelse. När du har utökat trumhinnan, sätt in öronproppen med en mild, gungande rörelse. Vipp pluggen fram och tillbaka för att långsamt skjuta in den i kanalen. Fortsätt tills du har tätat av hörselgången.

Se till att du inte skjuter in kontakten för långt. Större delen av kontakten ska vara i kanalen, men du bör fortfarande kunna ta tag i kontakten med fingertopparna när du behöver ta bort den. Om du fortfarande kan höra bra med kontakten på plats kan du ha satt in den felaktigt. Se bruksanvisningen och försök igen. Om kontakten fortfarande inte fungerar efter ett andra försök kan du behöva en annan kontakt.

Mjuka skumöronproppar

Köp öronproppar som enkelt kan flyttas mellan fingrarna. Försök att testa dem i fingrarna innan du köper om möjligt. Att köpa i bulk rekommenderas eftersom mjuka skumöronproppar inte kan återanvändas. De ska vara tunnare och rundade på ena kanten så att pluggarna enkelt kan sättas in i örat. Tvätta dina händer. Var noga med att tvätta händerna innan du försöker hantera öronproppar. Du vill inte utsätta dina öron för smuts och bakterier. Tvätta händerna med tvål och rent rinnande vatten innan du använder öronproppar.

Rulla öronproppen mellan tummen och pekfingret. Du vill rulla öronproppen i en ormliknande form. Detta gör det mindre så att det enkelt kan sättas in i örat. Skummet expanderar igen när du har monterat det i örat och blockerar ljud. Om öronproppen är särskilt tjock kan du rulla den mellan händerna istället. Se bara till att du bara tunnar ut öronproppen i längden, snarare än att rulla upp den till en boll. Dra upp och tillbaka i örat. Ta tag i toppen av örat med handen som inte håller i öronproppen. Sträck den något uppåt och bakåt. Detta öppnar örat lite, så att du lättare kan sätta i öronproppen.

Dra inte för hårt. Bara en mild dragkrok räcker för att få ditt örat att expandera nog för öronproppen. Det kan vara bra att använda en spegel så att du tydligare kan se vad du gör. Sätt försiktigt i öronproppen. Sätt långsamt och försiktigt i kontakten i hörselgången. Det ska lätt glida på plats med din öronkanal expanderad något. Sätt inte i kontakten för långt och tvinga inte den. Medan det mesta av skumkroppen ska finnas i hörselgången, bör det finnas tillräckligt med pluggen utanför kanalen så att du enkelt kan ta tag i den med fingertopparna.

Håll på plats i 20 – 30 sekunder. Håll kontakten på plats med fingertopparna. Detta gör att skummet kan expandera, vilket förhindrar att ljud kommer in i din hörselgång. Räkna långsamt till 20 eller 30 när du håller kontakten på plats. För att se om kontakten fungerar, lyssna på dig själv tala. Du borde låta dämpad, liksom ljudet runt dig.

Förvänta dig inte att det kommer att tysta omgivningen helt, men det borde tysta dem. Om kontakten inte fungerar kan du behöva prova en annan typ av pluggar eller eventuellt mindre. Det mesta av skumkroppen ska vara i din hörselgång i slutet. Ibland måste du försöka igen om skummet inte täcker ljudet ordentligt.

Tips vid användning av öronproppar

Många hållbara öronproppar av hög kvalitet kan köpas för under 100 kr. Även om detta fortfarande är en kostnad kan du vara säker på att tillverkade öronproppar har testats för kvalitetskontroll och säkerhet. Om du har problem med att sova på natten, överväg att använda ljudanrikningsmetoder i motsats till brusreducerande hörlurar. Dessa kan inkludera användning av vitbrusmaskiner eller maskiner som producerar lugnande musik som hjälper dig att sova.

Om du har fastnat i ett hotellrum eller en bullrig buss och försöker sova, kan du bli frestad att riva av en bit servett eller en svamp och sticka den i dina öron. Undvik att göra detta. Fibrerna från föremålen (speciellt när de inte rengörs) kan orsaka infektion i örat eller punktera trumhinnan. Använd alltid en skyddande beläggning som plastfolie runt bomull när du gör dina egna öronproppar.

Om du arbetar i mycket höga miljöer under långa timmar, se till att följa säkerhetsriktlinjerna. Till exempel, om du arbetar på byggarbetsplatser eller på tandläkarens kontor med höga övningar, bör du följa branschens riktlinjer för rätt säkerhetsslitage för öronen. Förlita dig inte på en hemlagad produkt för att skydda din hörsel.

För och nackdelar med olika material

Öronproppar har en mängd olika användningsområden, från att sänka ljudet vid höga konserter till att skydda dina öron under ett dopp till att blockera din partners snarkning mitt på natten. Precis som det finns många sätt att använda öronproppar finns det dussintals, om inte hundratals, öronproppsmodeller på marknaden.

När du väljer vilka öronproppar som passar dig bäst är det bra att börja med att bestämma vilket material som passar bäst för dina behov. De tre vanligaste typerna av öronproppsmaterial är skum, vax och silikon, och även om alla dessa tre material hjälper till att få ner ljud, har de också unika fördelar som skiljer dem från varandra.

Om du har problem med att bestämma vilka öronproppar som är bäst för dig, ta reda på vad de olika materialtyperna kan göra för dig. I slutet av dagen är det ett individuellt beslut att välja ett slags öronpropp som baseras på de aktiviteter du vill göra och vilken typ av skydd du vill ha.

För- och nackdelar med öronproppar av skum

Skumöronproppar är vad de flesta känner till när de tänker på öronproppar. De är engångsbruk, lätta att forma, och kanske viktigast av allt, överkomliga. Skumöronproppar är också de bästa för att ge maximal brusreducering, särskilt för lågfrekventa ljud.

På baksidan, medan öronproppar av skum erbjuder ett billigt och enkelt sätt att blockera ljud, är de gjorda av ett poröst material, vilket gör dem mer mottagliga för bakterier. Av denna anledning måste öronproppar av skum bytas ut oftare än andra typer av öronproppar.

För- och nackdelar med öronproppar i vax

Vax öronproppar är den mest naturliga formen av öronproppar, och de är ofta gjorda av bivax. Till skillnad från öronproppar av skum kan vaxöronproppar täta hörselgångens ingång utan att gå in i örat. Detta gör dem särskilt bekväma.

Vax öronproppar är också ett bra val för simmare, eftersom de är vattentäta och tätar örat helt. Av denna anledning är de också ett populärt val bland läkare som rekommenderar dem för patienter som befinner sig i läkningsprocessen efter en öronoperation.

För- och nackdelar med öronproppar av silikon

Precis som öronproppar i vax kan silikonöronproppar också täta öronkanalen utan att komma in i örat, vilket också gör dem till en av de bekvämare materialtyperna för öronproppar. Vad som emellertid skiljer dem från både öronproppar av skum och vax är att de är de mest återanvändbara öronpropparna, speciellt om de är gjorda av hård silikon. Med detta sagt, om du letar efter en bekvämare sömn är mjuk silikon bäst.

Där silikonöronproppar tenderar att bli korta finns det i ljudblockeringsavdelningen. Även om de hjälper till att sänka volymen av omgivande ljud, är silikonöronproppar mindre effektiva för att helt blockera ljud. Detta gör dock öronproppar av silikon till ett perfekt alternativ för dem som inte vill blockera ljud helt utan snarare föredrar att fortfarande höra ljud men med lägre volym. Konsertbesökare och de som deltar i sportspel kan dra fördel av öronproppar av silikon av denna anledning.

Varför ska du använda öronproppar?

Öronproppar har en massa fördelar som sträcker sig långt utöver att göra en lugnare miljö för bäraren. Öronproppar kan faktiskt hjälpa till att skydda din hörsel. Studier visar att människor aldrig får utsättas för ljud som är högre än 85 decibel under långa perioder. Genom att använda öronproppar i miljöer som är högre än detta (t.ex. konserter) skyddar du din hörsel på lång sikt.

Dessutom hjälper öronproppar att ge bättre sömn för många bärare, och som forskning har visat har sömn en enorm effekt på kroppslig och mental hälsa. Sova ökar immunförsvaret, hjälper till att förhindra viktökning, stärker hjärtat, förbättrar minnet och kan öka produktiviteten och träna.

Skum, vax eller silikon

Innan du bestämmer dig för att köpa öronproppar bör du överväga vilka aktiviteter du vill använda dem för. Du kanske faktiskt tycker att olika typer av öronproppar kan gynna dig på olika sätt och att du bör investera i några par av varje materialtyp. Oavsett om det är en bättre nattsömn du är ute efter, en nedtonad konsert eller ett torrt öra efter ett dopp, är öronproppar ett av de mest användbara inköpen du kan göra.

Hur man gör egna öronproppar

Gör öronproppar av bomull

Köp en påse bomullstussar. Dessa finns i flera storlekar, men du kan generellt få en påse med 100 bomullsbollar för mindre än 50 k. Du hittar dem i vårdavdelningen i din livsmedelsbutik eller i ditt lokala apotek. Välj bomullsbollar i vanlig storlek snarare än jumbo-storlek. Du kan köpa sterila eller icke-sterila bomullsbollar eftersom bomullsbollarna ändå bara kommer att förpackas i plast. Tvätta dina händer. Det är viktigt att se till att du hanterar bomullsbollarna med rena händer eftersom detta minskar risken för infektion i hörselgången.

Använd en antibakteriell tvål och tvätta med varmt vatten. Torka med en ren handduk. Bryt av en liten bit i bomullstuss. Rulla bomullstusstycket till en rund boll. Bollen ska passa bekvämt inuti din hörselgång. Vik in bomullstuss i en skyddande plastfolie. Använd en plastfolie som är flexibel och inte klibbig, till exempel något vanligt plastfolie. Skär plastfolien i en bit som är tillräckligt stor så att den kan lindas runt bomullskulan, men så lämnar den en liten svans.

Att förpacka bomullen i plastfolie kommer att förhindra att skadliga fibrer kommer in i din känsliga hörselgång och minskar risken för infektion eller skada från bomullstuss. Vik in plastfolien så att den täcker bollen tätt, men inte så att den krossas i en platt form. Om du använder sax för att skära plastfolien, se till att de är rena. Du kan tvätta dem i en antibakteriell tvål eller diskmedel med en ren svamp.

Testa öronproppens passform. Sätt försiktigt in den insvept bomullstuss i öronkanalen för att bedöma dess passform. Var bara uppmärksam på hur bekväm det känns inuti örat. Hörselproppen ska kännas tätt, men inte som att den kläms in i öronkanalen eller sträcker ut den. Om det känns löst måste du också justera storleken. Du kan lägga till ytterligare material från bomullstuss i öronproppen eller så kan du ta ut en del av bomullen om den är för stor.

Var noga med att inte klämma in öronproppen för långt i örat; detta kan orsaka skada på hörselgången. Öronproppen ska vila precis vid ingången till hörselgången, inte bortom den. Fäst plastfoliens ände. När du har testat öronproppen och justerat storleken så att den passar korrekt, ta ett litet gummiband och lind det runt plastfoliens svans. Se till att den är tätt stängd runt omslaget. Ta din sax och klipp av den lilla svansen på plastfolien. Var noga med att låta hänga lite ur örat så att det blir lätt för dig att ta bort öronproppen.

Testa dina öronproppar. Om du planerar att använda dina öronproppar under dagen, försök att bära dem på ett hektiskt café eller restaurang. Detta låter dig veta hur effektiv öronpropparna är för att minska buller. Om du planerar att sova i öronpropparna, ta en tupplur för att testa dem. Om du sover på din sida kan du behöva justera storleken på kontakten för örat som du håller nedtryckt mot kudden.

Byt ut öronpropparna varje vecka. Eftersom öronproppens material är bomull tål det inte en grundlig rengöring. Du bör byta ut bomullstussens öronproppar var femte till sjunde dag för att förhindra att bakterier växer från öronvax eller olja i öronkanalen. Detta kan leda till en smärtsam infektion. Förvara dina öronproppar i en sanitetsbehållare, till exempel en ren plastpåse.

Öronproppskit

Köp en anpassad gjuten öronproppssats. Anpassade gjutna öronproppssatser finns tillgängliga som låter dig skapa din egen uppsättning specialgjutna öronproppar hemma. Dessa specialgjutna öronproppar kan vara mycket effektivare och bekvämare än andra typer av öronproppar. Du kan köpa specialgjutna öronproppssatser online och i vissa butiker. Separera materialen. Det specialgjutna öronproppsatsen ska levereras med två olika typer av material.

Dessa material ska ha två olika färger och förpackas separat i satsen. Ta var och ett av materialen och dela upp varje bit i två lika stora bitar. Blanda ihop olika färgmaterial. Därefter måste du blanda olika färgmaterial för att skapa öronproppsmaterialet. Ta en bit av varje färg av skummaterialet. Pressa och knåda skummaterialet i några minuter så att de kombineras för att skapa en enhetlig färg. Pressa in skummet i öronen. När materialen har kombinerats väl, tryck in en bit av öronproppsmaterialet i var och en av dina öron.

Pressa in materialet tillräckligt i örat för att blockera ljudet, på samma sätt som du skulle ha andra typer av öronproppar. Pluggarna ska kännas bekväma och inte för hårt eller lösa. Låt öronpropparna stå i 10 minuter. Låt pluggarna ligga kvar i öronen i 10 minuter. Under denna tid torkar öronproppsmaterialen och behåller sin form. När du tar bort dem från öronen kommer du att ha dina egna anpassade öronproppar.

Pappersöronproppar

Blöta upp lite toalettpapper. Skaffa två rena, torra bitar toalettpapper och lägg upp dem så att de ser ut som två små bollar. Vaddarna bör vara tillräckligt stora för att fylla din hörselgång, men inte så stora att de inte passar inuti öronkanalen. Tänk på att du endast bör använda öronproppar på toalettpapper om du inte har något annat alternativ. Använd inte toalettpappersöronproppar regelbundet, eftersom bitar av toalettpapper kan fastna i öronen och orsaka infektion.

Använd bara toalettpapper öronproppar som en kortvarig fix, till exempel när du är på en konsert. Sova inte med toalettpapper öronproppar i öronen. Fukta toalettpapper. Håll vart och ett av dina toalettpapper under en låg vattenström i några sekunder för att fukta det hela tiden. Pressa sedan ut allt överflödigt vatten så att vattnet bara känns fuktigt.

Om vadorna krymper från vattnet kan du behöva lägga lite mer toalettpapper till varje vad. Att fukta toalettpapper är viktigt eftersom torrt toalettpapper inte blockerar buller också. Torra toalettpapper kan också fastna i öronen och detta kan orsaka infektion. Lägg toalettpappersvaddarna i öronen. Stick in toalettpappersvaddarna i dina hörselgångar för att se om de passar. Om vaddarna inte passar eller om passformen är obekväm kan du behöva justera dem genom att lägga till eller ta bort en del av toalettpapperet.

Se till att du omformar vadorna innan du försöker sätta dem i öronkanalerna igen. Kassera toalettpappersöronpropparna när du tar bort dem. Återanvänd inte toalettpappersöronpropparna alls, annars kan du få en öroninfektion. Kasta dem direkt efter att du tagit dem ur öronen. Om du behöver ytterligare ett par öronproppar, använd två nya, rena toalettpapper.

Välj rätt öronproppar för din personal

Varje människas hörselgång är individuell för dem, liksom deras hörselskydd. Det är viktigt att få rätt passform, rätt skydd och se till att användaren förstår hur man använder och underhåller sina öronproppar.

Välja öronproppar för den speciella bullerrisken

Tänk på frekvensen, tonhöjden och intensiteten för bullerrisken. I branscher som gruvarbetare kan de utsättas för mycket låga frekvenser.

Välja öronproppar för din bransch

Musik-, bygg- och flygplatsarbetare utsätts för olika buller och har därför mycket olika krav. Inom mat- och dryckfabrikerna är öronproppar ljusa så att de lätt kan hittas om de av misstag tappas. Det finns många öronproppar speciellt utformade för musiker så att hela frekvensområdet kan höras och det finns specialiserade hörselskydd för användning under skjutvapenövning.

Välja öronproppar baserat på din riskbedömning

Din riskbedömning bör titta på uppgiften, användaren, miljön, exponeringsåtgärderna och gränsvärdena. Bedömningen bör också identifiera vad du behöver göra för att följa lagen och identifiera alla anställda som behöver få hälsoövervakning.

Se till att du uppfyller krav, standarder, certifiering och lagstiftning

Som med all personlig skyddsutrustning som du anskaffar bör öronproppar uppfylla kraven i internationella standarder och relevant lagstiftning. CE-märkning, EN, ISO och BS-koder visar vilken utrustning som uppfyller standarder för säkerhet, design och prestanda. Se lagstiftningen och standardavsnittet i den här guiden för att förstå mer om de exakta standarder och märkningar du bör leta efter. Tänk också på decibel, enstaka ljudnivåer och frekvenser enligt ovan. Kom ihåg att vissa hörlurar och hörlurar inte uppfyller hörselskyddskriterierna.

Välja den bästa leverantören och tillverkaren

Många tillverkare tillverkar nu skyddsglasögon och hörselskydd och de kan köpas från hundratals leverantörer. Om du inte har en föredragen leverantör för hörselskydd, sök råd från dina kamrater, läs oberoende recensioner eller sök råd från en nätverksgrupp.

Försök innan du köper

Bilda en användargrupp och be leverantörer att skicka några provprover. Lyssna på feedback från arbetare eftersom det är viktigt att ha dem ombord med den personliga skyddsutrustningen de kommer att ha på sig.

Kostnad och kvalitet – att få rätt balans

Som med all upphandling kan det vara svårt att välja personlig skyddsutrustning ur kostnadssynpunkt. Skumöronproppar kan börja med mindre än 10 kr men kan bara erbjuda dig skydd i miljöer med låg risk. Personliga skräddarsydda öronproppar kan erbjuda mycket större skydd men kan sätta dig tillbaka över 1 000 kr. Det handlar om din risknivå och välja lämplig utrustning. Ju högre bullerrisk desto högre skyddskvalitet krävs. Detta kan i sin tur leda till ett högre pris.

Säkerställer komfort

Öronproppar kan vara obekväma vid första användningen och om de används fel. Det är viktigt att användarna får instruktioner om korrekt användning och insättning av öronproppar och att deras öronproppar passar korrekt. Produkterna kommer med tydliga instruktioner om de korrekta monteringsmetoderna som ska användas.

Recensioner och rekommendationer

Recensioner och rekommendationer är det bästa sättet att skaffa opartisk, oberoende feedback om produkter från personer du litar på. Även om recensioner online kan vara till hjälp är det alltid värt att starta en diskussion inom ett betrodda nätverk först.

Passar en storlek verkligen alla?

När du köper, använder och underhåller öronproppar på din arbetsplats, kom ihåg: Öron- och öronkanalen varierar från person till person – det är ett måste att se till att passformen passar rätt för att öronsnäckan verkligen erbjuder skydd. Befintliga medicinska problem som påverkar öronen. Fördelarna med att testa olika märken. Det finns laboratoriespecifika öronproppar och DIY skräddarsydda öronproppar.

Beroende på din uppgift och risknivå kan en vara mer lämplig än den andra. Det kan ta tid för arbetskraften att anpassa sig till att bära öronproppar eller använda nya öronproppar Som med alla PPE-öronproppar måste de hållas rena. Om de är trasiga måste det rapporteras till en chef och situationen åtgärdas innan arbetaren återvänder till den farliga miljön.

Hur man desinficerar sina hörselskydd

Dina återanvändbara hörselskydd verkar som en av livets enkla nöjen. De blockerar de många höga och irriterande ljuden du inte vill höra hela dagen. Hörselskydd kan göra dig bekvämare när du gillar att simma eller få en god natts sömn. Men de fungerar bäst när de tvättas regelbundet. Rena hörselskydd skyddar dina örons hälsa. Kontrollera först dina återanvändbara hörselskydd. Du kontrollerar om dina hörselskydd är sönderrivna, böjda eller alltför smutsiga.

Dina hörselskydd kan härda och bli styva om de är täckta av mycket öronvax och hudoljor från din hörselgång. Denna förlust av flexibilitet förhindrar att du får en bra tätning när du använder dina hörselskydd.

Din hörselgång förbinder ditt yttre öra med trumhinnan. Det gör öronvax, som är en blandning av utgjutna hudceller, lite damm och fettliknande utsöndringar från körtlarna i kanalen. Utsöndringarna från körtlarna smörjer öronkanalen och bekämpar infektioner från bakterier och svampar. När du sätter i hörselskydd täckta med fläckar och andra material riskerar du att överväldiga öronkanalens naturliga försvar med för mycket smuts och bakterier.

Kasta dina skadade eller smutsiga hörselskydd. Fortsätt inte med att försöka desinficera dem. Köp ett nytt par återanvändbara hörselskydd. Återanvändbara hörselskydd kan tillverkas av en mängd olika material. De vanligaste återanvändbara öronpropparna är gjorda av förgjutet silikongummi, vinyl, andra allergivänliga syntetiska gummi och skum täckta i ett speciellt material eller ”hud”. Dessa typer av hörselskydd kan användas mer än en gång eftersom de är mycket hållbara och långvariga när de tvättas ordentligt. Men de är inte oförstörbara och måste bytas ut.

Ha ett praktiskt tillvägagångssätt. Du vill hålla dina hörselskydd rena, men ibland tillåter ditt schema inte den tid det tar att tvätta dem för hand. Rengör dina hörselskydd i tvättmaskinen, diskmaskinen eller kokande vatten. Du måste fortfarande lufttorka dem och förvara dem i deras fall. Håll koll på dina små hörselskydd. Lägg öronpropparna i fina nätpåsar som används för att producera, stäng påsen med ett gummiband och tvätta dem i diskmaskinen. Du kan lägga dina hörselskydd i en ömtålig tvättpåse när du rengör dem i tvättmaskinen. Var försiktig så att du inte skadar dina hörselskydd.

Behandla dina hörselskydd försiktigt med handtvätt. Fyll en skål med en rengöringslösning. Lösningen kan vara tvålvatten eller väteperoxid. Tillsätt en mild tvål, som diskmedel, till varmt vatten och blanda tills du ser skum. Eller använd outspädd väteperoxid. Blötlägg dina hörselskydd i rengöringslösningen. Låt dem sitta ostörda i tvålvattnet eller väteperoxiden i flera minuter. Du vet exakt hur länge dina hörselskydd behöver blötläggas efter några rengöringar.

Skrubba dina hörselskydd försiktigt i nytt tvålvatten. Kasta den gamla rengöringslösningen. Den innehåller smuts och smuts som du försöker få bort öronpropparna. Ta bort synliga material med fingrarna, en mjuk trasa eller en mjuk borste, som en tandborste. Köp en ny tandborste just för detta ändamål. En begagnad tandborste, även om den har rengjorts, kommer fortfarande att ha bakterier från munnen.

Skölj dina hörselskydd med kallt vatten. Fortsätt till det här steget först efter att du har tagit bort all smuts och fläckar med en noggrann skrubba. Lämna inte några saker som kan härda dina hörselskydd; detta kan tvinga dig att kasta dem tidigare än du vill. Torka av öronpropparna med alkohol. Dina hörselskydd har desinficerats. De ska vara mjuka och rena utan deformationer eller tårar.

Lufttorka dina hörselskydd på ett rent ställe. Låt dina hörselskydd torka helt innan du använder dem. Du kan pressa in öronpropparna eller klappa dem försiktigt med en handduk för att få ut lite av överflödig fukt. Användning av fuktiga hörselskydd kan leda till irritation, smärta eller infektion. Huden i öronkanalen svarar inte bra på extra fukt.

Förvara dina torra hörselskydd i fodralet. Det är en bra vana att omedelbart återföra dina hörselskydd till deras fodral när du inte använder dem. Detta skyddar din rena öronpropp från skador samt damm och smuts. Dina återanvändbara hörselskydd kommer att vara från ett par veckor till flera månader. Det beror på hur ofta du använder dina hörselskydd, hur ofta du rengör dem, vilken typ av hörselskydd du köper samt var och hur du förvarar dem.

Hur man har bra öronhygien

Tvätta dina hörselskydd efter varje användning. Detta kan vara tidskrävande, men det är värt ansträngningen. Du minskar dina chanser att utveckla öronirritation eller en infektion från hörselskydd täckta av öronvax, hudoljor och damm. Dela inte dina hörselskydd med någon. Du delar vad som helst bakterier, öronvax och hudoljor som den andra personen har i hörselgången. Detta är ett annat sätt att utveckla öronirritation eller infektion.

Tänk på att bara använda engångsproppar. Du kan kasta dina hörselskydd efter varje användning. Detta är ett pålitligt sätt att se till att dina hörselskydd alltid är i gott skick. Men du kan sluta spendera mer pengar på det här sättet, och det skapar mer avfall. Använd inte dina hörselskydd hela tiden. När du håller dem inne under långa perioder stoppar dina hörselskydd den normala processen att öronvax flyttas genom hörselgången mot ditt yttre öra. Ta ut dina hörselskydd ibland och låt dina öronkanaler ”andas”.

Dina hörselskydd kan pressa öronvaxet djupare in i kanalen där det byggs upp och hårdnar. Du kan utveckla öronsmärta, ringa i öronen, irritation, infektion, urladdning och till och med hörselnedsättning. Rengör inte och återanvänd hörselskydd för engångsbruk. En tvätt kan orsaka att dina hörselskydd bryts ned. De kan inte längre skydda din hörsel från höga ljud eller hålla vatten ur öronen när du simmar. Att ha hörselskydd som skyddar öronen ordentligt är en viktig del av god öronhygien.

Material, som icke täckt skum och mjukt vax, som används i hörselskydd för engångsbruk eller engångsbruk är inte avsedda att rengöras med tvålvatten eller alkohol. Om dina engångsproppar inte längre är mjuka och smidiga kan de inte passa bra i dina öron.

Följ tillverkarens specifika instruktioner när du rengör dina hörselskydd. Hörselskydd kan finnas i olika former och storlekar och är gjorda av en rad olika material. Varje typ måste behandlas olika för att se till att dina hörselskydd fortsätter att fungera korrekt. Det är viktigt att ha hörselskydd i rätt storlek – inte för små, så att de inte rör sig för långt in i hörselgången och kan skada trumhinnan.

Vanliga frågor om öronproppar

Vad är filtrerade hörselproppar?

Hörselproppar av engångsskum har varit ett svar på extrema volymer i årtionden, men de är utformade för att klippa så mycket ljud som möjligt, vilket ger dig lite mer än dämpad bas när du är ute och går. Filtrerade hörselproppar minskar dock inte bara bullret – de hävdar också att de bibehåller ljudkvalitet och tydlighet, vilket gör dem idealiska för sociala situationer. De är ganska populära bland konsertbesökare, eftersom de är utformade för att låta sångerna passera utan volymen. Användningsområden inkluderar:

 • Nattklubbar och musikfestivaler
 • Bandövningar och föreställningar
 • Sportevenemang på stora arenor
 • Liknande storskaliga händelser i hallar med betydande efterklang (eko)

Filtrerade hörselproppar ersätter dock inte vanliga hörselproppar när du är runt byggarbetsplatser, tunga maskiner, explosioner (t.ex. fyrverkerier och skjutbanor) och så vidare.

När ska du överväga filtrerade öronproppar?

Filtrerade öronproppar passar bäst för följande situationer:

 • Flygplan är i sig högljudda. Motorer avger en konstant drönare under hela flygningen, som toppar under start och landning. Kasta in högljudda och chattiga passagerare så är du garanterad en bullrig miljö. Om du flyger ofta, behöver sova eller bara vill skydda dina trumhinnor, överväga att plocka upp några filtrerade öronproppar.
 • Den genomsnittliga konserten eller klubben kan klara 100 dB, vilket är långt över den hälsosamma gränsen. Om du är ute och går varje helg eller spelar i ett band kanske du vill överväga filtrerade öronproppar. Många professionella musiker väljer filtrerade öronproppar över brusreducerande versioner, eftersom de låter dig höra ljud tydligt men med en reducerad volym.
 • Om din partner snarkar kanske du vill överväga återanvändbara filtrerade öronproppar. De dämpar buller utan att lämna dig okunnig om andra viktiga ljud. Att få ett bra par filtrerade öronproppar betyder också att du inte behöver spendera tid på att forma engångsproppar i öronen varje natt.
 • Övrig. Livet kan vara högt, oavsett om du är på väg till ett stort sportspel, fastnat mitt i en tung trafikstockning eller gör lite arbete runt huset. Att skydda öronen nu kan hjälpa till att förhindra framtida hörselnedsättning.

Det finns också tillfällen då filtrerade öronproppar kanske inte är det bästa alternativet. Dessa inkluderar följande situationer:

 • Jackhammare, borrar, sågar och andra tunga maskiner är högt. Öronljuddämpare är en grundpelare för arbetsplatser runt om i världen av en anledning. Att blockera ljud så mycket som möjligt är det bästa sättet att använda tunga maskiner.
 • Öronproppar för simning handlar inte om bullerdämpning. De ska minska risken för öroninfektioner eller försämring av perforerade trumhinnor. Om du är orolig för att simma i en smutsig vattenkropp eller ditt barns öroninfektion, tenderar helt tätbara öronproppar att vara det bästa alternativet.
 • Skjutbanor är högljudda platser. Om du kommer att vara runt människor som skjuter vapen eller om du själv skjuter en pistol är brusreducerande hörlurar ett bättre alternativ.

Varför överväga att använda öronproppar?

Du kanske har övervägt att köpa öronproppar någon gång i ditt liv på grund av arbete, hobbyer eller andra aktiviteter du tycker om att göra. Kanske har du redan dem, men de sitter i sitt snygga fodral förvarat i din låda De med specifika jobbtyper behöver definitivt öronproppar! Fotografer för nattklubbar, konserter eller musikfestivaler, till exempel, eller de som omges av tung utrustning och höga maskiner varje dag. När du börjar känna att en viss volym är för hög är det dags att överväga att bära öronproppar för säkerhet och komfort.

Varför? Eftersom exponering för alltför högt ljud leder till hörselnedsättning. Faktiskt utfärdar organisationerna riktlinjer för att begränsa yrkesmässig exponeringsnivå till 85 dB i 8 timmar. Detta beror på att exponering över dessa nivåer potentiellt kan orsaka permanenta skador på öronen. Men hur låter 85 dB? Som referens kan ljud från stadstrafik nå 85 dB. Buller från tunga maskiner, nattklubbar, konserter, kompressorer, lövblåsare eller jackhammare kan å andra sidan nå över 100 dB. Nu är det högt!

Hur ger man bästa öronskydd?

Proppar! High Fidelity öronproppar är ett utmärkt sätt att skydda dina öron medan du fortfarande hör världen runt dig. Kom ihåg att säkerställa största skydd genom att sätta in dem korrekt. Varje hörselskydd fungerar på olika sätt för att skydda din hörsel:

Öronproppar: De blockerar din hörselgång genom en lufttät tätning. Var noga med att välja rätt storlek och form för dina öron. Hur monterar jag öronproppar? Enkelt, bara dra, tryck och vrid. Se videon nedan för mer information!

Öronhylsor: Dessa passar ordentligt över ditt yttre öra för att nå en lufttät tätning. Hörselskydd hålls på plats via ett justerbart huvudband. Försök att undvika att bära dessa över glasögon eller långt hår, eftersom de kan tappa tätningen.

Brusreducerande hörlurar: Liknar hörselskydd; deras primära funktion är dock att blockera bakgrundsbrus. Dessa är perfekta för ökad komfort under bilturer (som passagerare), flyga, åka buss eller i miljöer med höga bakgrundsljud som universitet, skolcaféer, kontor etc.

I vissa fall föredrar folk att bära öronproppar och öronskydd tillsammans. Detta är ett utmärkt val när ljudnivån är över 105 dB. För att ge dig en uppfattning är detta högre än en pneumatisk borr eller motorsåg – va. En kombination av öronproppar och öronskydd kan ge cirka 15 dB extra skydd!

Bör jag lägga undan mina öronproppar någon gång?

Öronproppar är gjorda för att skydda dig. Om du kände behov av att köpa dem någon gång, använd dem väl och skydda dina älskade öron! Och om du fortsätter att glömma att bära dem, placera dem någonstans där du ser dem ofta, som dina bilnycklar (det är naturligtvis om de kommer med ett praktiskt väska.) Inte bara hjälper öronproppar på jobbet eller under hobbyer, men de hjälper dig också att finjustera vad som är viktigt – njuta och fokusera på uppgiften.

Ingenting är lika oroande som att ha buller som driver din uppmärksamhet bort hela tiden. Av denna anledning uppmuntrar jag dig att använda öronproppar när du känner att du behöver dem. När något känns lite “för högt”, slå in dem, inga frågor ställs. Inte bara kommer du att vänja dig vid dem ganska snabbt, men du kommer att göra din hörselhälsa en stor tjänst.

Hur jämför man filtrerade öronproppar?

Huvudpunkten att tänka på när det gäller filtrerade öronproppar är värdet “dämpning”. Detta är antalet decibel som öronpropparna kan minska bullret med. Andra sätt att jämföra filtrerade öronproppar inkluderar följande:

Kosta

Filtrerade öronproppar kan variera från så lågt som 100 kr till så mycket som 3 000 kr för avancerade modeller.

Klarhet

Även om skyddet av dina öron är den främsta prioriteten är klarhet en nära sekund. Om du överväger filtrerade öronproppar över brusreducerande hörlurar, är chansen att du bryr dig om tydlighet. Du vill inte att ditt favoritband ska låta dämpat, bara lite mjukare. Läs användarrecensioner för att få en känsla för filtrerad klarhet i öronproppen.

Passa

Öronen finns i alla möjliga olika former och storlekar. Du vill att dina öronproppar ska passa dina öron. Att ha en tät passform är bra eftersom det betyder att filtren fungerar ordentligt. Tätt passande öronproppar är också perfekta om du är på väg till en konsert, ett spel eller någon annan aktivitet där du kanske rör dig. Ditt favoritparhörlurar ska ge dig en indikator på din örons form och storlek.

Fall

Filtrerade öronproppar brukar återanvändas. Om du är den typ som tappar saker kan ett ärende vara en stor fördel. Det är inte så mycket att bara ha en öronpropp.

Varför behövs filtrerade hörselproppar?

Det tar inte mycket att skada öronen. I själva verket skulle du bli förvånad över hur höga vissa dagliga aktiviteter är och vilken inverkan dessa kan ha på din hörsel. Volymer under 75 dB anses vara säkra – dessa inkluderar att hänga runt i huset, picknick utomhus och middagar med en handfull människor. Skador kan börja uppstå runt 85 dB, aka volymen för de flesta dammsugare och tung trafik. När volymen ökar krymper säker exponeringstid medan risken för hörselnedsättning ökar.

Standard och filtrerade hörselproppar minskar nivån av decibel som kommer in och förlänger den säkra exponeringsperioden. Även om dessa hörselproppar kan förhindra hörselnedsättning kommer de inte att ge fullständigt skydd, särskilt vid långvarig exponering. Om du skulle ha ett par som sänker volymen med 15 dB i en 100 dB-miljö, till exempel en konsert, är du fortfarande inom det intervall där permanent hörselnedsättning kan uppstå vid omfattande eller upprepad exponering. Hörselproppar är inte lösningen på problemet med överdrivet buller, men ett par av god kvalitet kan vara en kostnadseffektiv del av lösningen.

Hur fungerar filtrerade hörselproppar?

Filtrerade hörselproppar passar in i örat som ett par in-ear-hörlurar. Materialet bildar en tätning runt kanalen, medan filter minskar volymen. Det finns två varianter tillgängliga: aktiva och passiva.

 • Aktiv: Använd en liten inbyggd mikrofon för att bibehålla ljudkvaliteten genom att analysera miljön för att minska specifika frekvenser, liknande brusreducerande hörlurar.
 • Passiv: Förlita dig på specialkonstruktioner för att absorbera och filtrera volymen genom att applicera reduktion vid specifika frekvenser, i alla miljöer.

Aktiva hörselproppar kan teoretiskt leverera överlägsen ljudkvalitet men till en hög kostnad. Passiva modeller låter kanske inte lika bra, men de borde passa de flesta genomsnittliga öronen till ungefär hälften av priset eller mindre, och du behöver inte köpa batterier.

Varför är metall det bästa materialet för öronproppar?

Det finns goda skäl till varför det har tagit hittills för världen att inse att metall är det bästa materialet för öronproppar. Först och främst bland dessa skäl är det faktum att metall är en bra ljudledare. Din musikaliska skicklighet behöver bara sträcka sig till att spela triangeln för att veta det.

Som ett resultat antogs det alltid – felaktigt, som det visar sig – att valet av antingen plast, skum och silikon var det bästa materialet för öronproppar. Ja, alla dessa material absorberar ljud, men de är ganska lätta när de stöter på den moderna världens obevekliga lågfrekventa sväng. Öronproppar som blockerar lite ljud men ändå utsätter dig för subsoniskt tryck gör bara ett halvt jobb.

Täthet

Sättet att blockera bullret som absorberas av traditionellt hörselskydd PLUS de irriterande lågfrekventa ljuden är att välja ett tätare material: metall. Metall är tillräckligt tät för att blockera ett brett spektrum av brusfrekvenser från att komma in i örat, inklusive blomstrande baslinjer och subsoniska ljudvågor.

Du kanske undrar varför dessa ljud inte bara leder genom metallen och efterklang runt ditt öra. Tja, metall kan bara leda på det sättet om den har en direkt anslutning via vilken den kan ledas. Om du isolerar metallen från örat med en bit mjukt skum får du det bästa av två världar: en öronpropp som är lika bekväm som den är effektiv.

Total tystnad

Nej, inte total tystnad, som kan vara desorienterande och oroväckande. Med öronproppar av metall som gör sitt jobb effektivt kommer resten av din kropp att genomföra en mängd olika ljudfrekvenser genom dina ben till ditt inre öra, men med en lägre, mer hanterbar volym och med förbättrad klarhet.

Metalltyp

Aluminium är ett utmärkt material för detta ändamål och titan är ännu tätare än aluminium och därför effektivare för att blockera buller.

Vad är öronproppar?

Öronproppar används vanligtvis på arbetsplatsen för att skydda användarens öron från alltför höga ljud, men de kan användas för att skydda arbetarens öron från inträngande av vatten, främmande kroppar, damm eller kraftig vind. Exponering för högt ljud på arbetsplatsen kan leda till hörselnedsättning och / eller tinnitus (en permanent ringning i öronen).

Till skillnad från hörselskydd sätts öronproppar in i hörselgången, vilket kan ge större hörselskydd; vilket gör dem till ett bra val i områden med extremt buller. De är också mindre vilket kan betyda att de är lättare att bära med ytterligare skyddsutrustning som skyddsglasögon och huvudskydd. Öronproppar väljs ofta i områden med varmare klimat, eftersom hörselskydd kan bli obekväma i varmt väder.

Öronproppar varierar mycket; från öronproppar av engångstyp av skum, till förformade återanvändbara öronproppar till silikon skräddarsydda öronproppar som kan tillverkas för din exakta hörselgång antingen av en professionell eller med hjälp av ett DIY-kit. Det finns också öronproppar avsedda för specifika uppgifter, t.ex. inom musik- och jordbruksindustrin.

Hur mycket buller filtrerar filtrerade hörselproppar bort?

Filtrerade hörselproppar minskar volymen med antalet som visas på förpackningen, de tappar inte decibel till det beloppet. Till exempel kommer hörselproppar med 12 dB att sänka volymen i en 100 dB-miljö (t.ex. en konsert eller klubb) till 88 dB. Detta nummer kallas ett dämpningsvärde. Tyvärr är det svårt att träna den exakta dämpningen, eftersom olika länder har olika standarder och betyg. De flesta paket visar minst ett av dessa system, eftersom de vanligtvis tillverkas utanför Sverige:

 • Brusreduceringsgrad (NRR): En måttenhet som godkänts av American National Standards Institution (ANSI) i enlighet med Occupational Safety & Health Administration (OSHA). Måste skrivas ut på hörselproppar tillverkade i Amerika.
 • Single number rating (SNR): Ett genomsnitt baserat på decibelreduceringssiffror mätt vid höga, medelstora och låga frekvenser. Varumärken som använder en SNR inkluderar vanligtvis också decibelmätningar från varje frekvensnivå. Krävs för hörselproppar som tillverkas i Europeiska unionen och omgivande länder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top