Bästa öronpropparna 2024 – Test av olika öronproppar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

3M PELTOR Switch 

UVEX hi

3M PELTOR EEP-100 

3M Caboflex

Klicka här för att se fler öronproppar.

Öronproppar är ett hörselskydd som stoppas i hörselgången för att dämpa skadligt ljud för örat. Det finns olika proppar i olika material.

Vissa proppar är gjorda av skumplast, andra i silikon. Det finns även elektroniska proppar i plast/silikon.

Proppar kan användas i flera olika högljudda miljöer. En plats där öronproppar brukar användas är på ett flygplan, men de används också i högljudda industrimiljöer och i högljudda sovrum.

Många proppar har filter. Det betyder att bara vissa frekvenser av ljudvågor trängs undan. Öronproppen kan alltså vara väldigt användbar för att stänga ute otrevligt ljud. Här nedan har vi därför recenserat 4 olika öronproppar så att du kan välja rätt propp för dina öron.

1. Bäst i test – 3M PELTOR E-A-R Switch

3M PELTOR E-A-R Switch Öronproppar

Klicka här för att se bästa priset

Dessa smarta öronproppar från varumärket PELTON är enligt oss väldigt prisvärda. Propparna är rika på funktioner och enligt oss är dem de bästa öronpropparna.

På hörselproppen finns det två lägen som kan skiftas emellan – normalt skyddsläge och medhörningsläge.

Vad som skiljer lägena åt är dämpningen i decibel. Det normala skyddsläget dämpar med 28 dB och medhörningsläget dämpar 16 dB.

Att byta läge är enkelt även med handskar på. Propparna har ett patenterat akustiskt filter mot ljudnivåer upp till 160 dB.

De är enkla att rengöra och finns i tre storlekar. Materialet är mjukt och bekvämt och är även hållbart.

Köper du dessa silikon öronproppar ingår 1 väska, 3 proppar i olika storlekar och 1 mjuk polyesterkabel. Dessa proppar från PELTOR är väldigt prisvärda, och därför rekommenderar vi dem starkt.

2. Populärast – UVEX hi-com Öronproppar

UVEX hi-com Öronproppar

 

Klicka här för att se bästa priset

Köper du dessa gröna hörselproppar får du 200 par. För den som behöver många, men bra öronproppar för ett relativt lågt pris så är dessa proppar att föredra.

Designen är bekväm och är anpassad för hörselgången och är därför bra öronproppar att använda när man ska sova. Det betyder att propparna stänger ute mycket ljud och minimerar tryck i hörselgången under användning.

Dämpningen är anpassad för att stänga ute buller. Det betyder att användaren fortfarande kan prata med andra och höra vad de säger, även fast proppen är i.

Skulle du vilja ta ut proppen så görs det enkelt, tack vare den store greppytan i bakkanten på proppen.

Propparna är väldigt billiga styckvis, men de är också engångsproppar, vilket inte är särskilt miljövänligt och hållbart i längden.

3. Premiumval – 3M PELTOR EEP-100 EU

3M PELTOR EEP-100 EU Öronproppar

Klicka här för att se bästa priset

Dessa öronproppar från varumärket PELTOR är i särklass bland hörselproppar på marknaden. Propparna är elektroniska och har en batteritid på 16 timmar.

Men är laddbara genom medföljande laddningskal med USB. Hörselpropparna skyddar användaren från skadligt ljud och buller.

Laddningsskallet fungerar som ett utmärkt sätt att förvara propparna och är IP54-klassat. Designen är liten och smidig och har en låg vikt för optimal komfort.

På nära håll går det att höra alldeles utmärkt med propparna. Propparna har en inbyggd nivåberoende funktion som stänger ute höga och otrevliga ljud, men som stärker ljud som till exempel röster.

Priset är ganska dyrt, men det gör propparna från PELTORS upp i, i funktionalitet och smarthet. Propparna är inte för engångsbruk och kommer hålla långt tid framåt.

4. Billigast – 3M E-A-R Caboflex

3M E-A-R Caboflex Öronproppar

Klicka här för att se bästa priset

Dessa billiga proppar från varumärket 3M är en modell med bygel som därför hänger bekvämt runt halsen när de inte används.

Propparna har en konisk form och vrids för att placeras i hörselgången. Väl i hörselgången sitter Caboflex bekvämt, tack var det mjuka minnesskumet samt den ergonomiska konformen.

Produkten kan sänka bullernivå med upp till 21 dB, vilket är idealt för de som exponeras för höga bullriga ljudnivåer. Caboflex kan användas till skyddshjälm, svetshjälm, ansiktsskärm och glasögon och leder inte elektricitet.

Caboflex är också enkla att rengöra, vilket innebär att de kan återanvändas flera gånger om. Det är bra för hygienen, men också för ekonomin. Denna modell rekommenderar vi alltså till de som vill ha bra, men billiga proppar.

Lista över de bästa öronproppar 2024

  • Bäst i test: 3M PELTOR E-A-R Switch
  • Populärast: UVEX hi-com Öronproppar
  • Premiumval: 3M PELTOR EEP-100 EU
  • Billigast: 3M E-A-R Caboflex

Vanliga frågor om öronproppar

Hur vet man sin storlek på öronproppar?

Att hitta en propp som passar kan vara jobbigt för vissa öron. För de som har svårt att använda vanliga proppar rekommenderas det att använda skumproppar som formar ut sig efter örat.

Det går även att gjuta en propp i silikon som passar perfekt för just ditt öra men det är dock ganska dyrt. För att se proppar av olika slag rekommenderar vi att du kikar på vår hemsida.

Är öronproppar bra?

Proppar klarar av att dämpa ljud med mellan 20 och 30 Db. Det är mycket viktigt att propparna sitter väl i örat. Bättre passform betyder bättre isolering från otrevligt ljud. Att testa några stycken proppar är därför bra om man vill ha de bästa propparna, då våra öron ser väldigt olika ut.

Hur långt in i örat ska öronproppar sitta?

Rent generellt kan det vara klokt att inte sätta i propparna så pass djupt i örat att de inte går att ta ut. Skumproppar ska sticka ut cirka 2mm från örgången för att vara korrekt insatta. En tumregel kan även vara att om det börjar göra ont, sätt då inte in proppen längre in i örat.

Vilka öronproppar är bäst?

Vilka proppar som är bäst är svårt att svara på eftersom det är väldigt subjektivt. Vissa föredrar skumproppar, andra silkonproppar. Men på vår hemsida har vi recenserat ett par proppar som vi tycker presterar bäst i test. Vår åsikt är att de är bäst på marknaden just nu.

Hur mycket kostar formgjutna öronproppar

Formgjutna öronproppar är tillverkade för just dina öron. Därför är priset ganska högt på cirka 3000 kr. Denna kostnad kan däremot variera beroende av diverse tillval som kan göras.

Är öronproppar en engångsprodukt?

Skumproppar brukar vara av engångsprodukt-slaget. Detta är inte särskilt hållbart. Därför finns det öronproppar i bland annat silikon som kan användas flera gånger om. Det finns även elektroniska öronproppar som håller betydligt längre än silkonpropparna. Dessa är dock mycket dyrare än skumpropparna och silikonpropparna.

Sammanfattning

Våra öron är väldigt känsliga för höga ljud. Att skydda sina öron från höga snarkningar eller höga ljud på jobbet är därför mycket viktigt.

Hörselproppen är en propp som införs i hörselgången för att dämpa och minimera buller och annat otrevligt ljud.

Att välja rätt öronpropp är inte alltid lätt, eftersom våra öron ser väldigt olika ut. Bättre passform betyder oftast bättre ljudisolering.

Därför har vi recenserat 4 olika proppar för dig som ska välja propp, men är osäker. Vi hoppas att vi klargjort dina funderingar kring proppen och att dina öron ej lider besvär i framtiden.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen