Bästa parasollet 2024 – Test av olika parasoll

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Träkonstruktion

Brafab Cambre 300cm

Venture Leeds 300cm

Brafab Cambre 200cm

Venture Corypho 250cm

Klicka här för att se fler parasoll.

Ett parasoll är verkligen det perfekta solskyddet på sommaren. Trots att man vill bli så brun som möjligt när man ligger på sin solsäng kan det enkelt bli för mycket. Ingen vill bli helt röd och ha ont över hela kroppen när man är ledig och ska ha kul.

Just på grund av detta är ett parasoll oftast väldigt användbart då man kan kombinera att vistas i solen och koppla av i skuggan. När man ska köpa parasoll bör man dock ha i åtanke att det finns olika typer av parasoll.

Vissa parasoll lämpar sig bäst för att användas stationärt då de kan vara rätt så tunga medan andra är betydligt lättare och smidigare att ta med sig dit man än önskar.

Med tanke på att de olika modellerna skiljer sig åt kan det var lite klurigt att veta vad för parasoll man ska välja. Därför kan det vara värt att fundera på om man endast behöver en modell eller om man faktiskt är i behov av flera olika modeller.

1. Bäst i test – Brafab Cambre 300cm

Brafab Cambre 300cm Parasoll

Brafab Cambre 300cm är en riktig pärla bland parasoll. Under våra tester uppskattade vi dess moderna och stilrena design, där lackad aluminiumstomme harmoniskt sammanflöt med dess robusta 200gr polyester väv. Den generösa diametern på 300 cm ger en betydande mängd skugga, vilket var mycket välkommet under de intensiva sommardagar då vi utförde våra tester.

Specifikationer
Diameter:300 cm
Höjd:250 cm
Material:Aluminium, Polyester
Stångdiameter:48 mm
Funktioner:Vev och tilt

En av de största fördelarna med Brafab Cambre är dess flexibilitet. Vev- och tiltfunktionen imponerade på oss med sin smidighet och användarvänlighet. Att justera läget för att få den perfekta skuggan var verkligen en bris. Dessutom underlättade dess tvådelade struktur förvaringen av parasollet under vintermånaderna.

När vi monterade parasollet var vi glada att se att parasollfoten såldes separat, vilket gav oss möjlighet att välja en fot som passade våra specifika behov. Under testprocessen stod Brafab Cambre stabilt och säkert, trots vissa kraftiga vindbyar.

Även om färgen kan solblekas över tid, som med alla parasoll, rekommenderar vi starkt att du köper ett parasollskydd för att skydda färgen och förlänga dess livslängd. Vi testade parasollet i både Antracit och Röd (Burnt Paprika), och båda färgerna var mycket estetiskt tilltalande och adderade en modern touch till vår utemiljö.

Brafab Cambre 300cm parasoll levererade verkligen under våra tester och vi rekommenderar det varmt för dem som söker ett prisvärt, funktionellt och vackert parasoll.

Fördelar

 • Generös skuggyta tack vare dess stora diameter.
 • Smidig vev- och tiltfunktion som gör det lätt att justera parasollet.
 • Tåligt material och robust konstruktion.
 • Estetiskt tilltalande design.

Nackdelar

 • Parasollfot säljs separat.
 • Färgen kan blekas av solen över tid.

2. Bäst premiumval – Venture Design Leeds 300cm

Venture Design Leeds 300cm parasoll

Venture Design Leeds 300cm parasoll imponerade under våra tester med sin roterande design och oöverträffade flexibilitet. Vi kunde enkelt justera parasollet för att skapa den optimala mängden skugga vi behövde, oavsett tid på dagen. Dess svarta kulör i kombination med svart ställning gav en snygg kontrast och tillförde en modern känsla till vår utomhusmiljö.

Specifikationer
Diameter:300 cm
Höjd:250 cm
Material:Aluminium, Stål, Polyester
Funktioner:Roterbar, tilt
Färg:Svart

En viktig notering var att vikter till parasollfoten inte ingick, vilket innebar att vi behövde köpa dessa separat för att upprätthålla garantin. Vi rekommenderar alla potentiella köpare att vara medvetna om detta när de investerar i Venture Design Leeds.

Trots att det krävdes en initial montering, var vi imponerade av den robusta byggnaden och kvaliteten på materialen som används. Tillverkat av aluminium, stål och polyester, kunde vi känna att detta parasoll var byggt för att hålla. Dessutom var det lätt att hålla rent tack vare det tacksamma materialet.

Vi blev särskilt förtjusta i det roterande och tiltbara designval som Venture Home implementerade. Detta gjorde att vi kunde vrida parasollet 360 grader, vilket tillät oss att anpassa skuggningen efter solens position. Detta var en oerhört användbar funktion som verkligen satt Leeds 300cm parasoll i en klass för sig själv.

Vi rekommenderar Venture Design Leeds 300cm parasoll för den som letar efter en lösning för solskydd som kombinerar stil, hållbarhet och enastående funktionalitet.

Fördelar

 • Roterande och tiltbar design för anpassningsbart solskydd.
 • Stilren och modern estetik.
 • Robust och hållbar konstruktion.

Nackdelar

 • Vikter för parasollfot säljs separat.
 • Initial montering krävs.

3. Bäst budgetval – Brafab Cambre 200cm

Brafab Cambre 200cm Parasoll

Brafab Cambre 200cm Parasoll visar att både funktion och stil kan sammanstråla för att ge den ultimata solskyddslösningen. Det första som slog oss under testet var parasollets enkla och ändå robusta konstruktion. Tillverkad med en aluminiumstång och 200gr polyesterväv, är det designat för att hålla emot hårt väder och samtidigt ge tillräckligt med skugga för att hålla dig sval under de varmaste dagarna.

Specifikationer
Diameter: 200 cm
Höjd: 250 cm
Material: Aluminium, polyester
Tiltfunktion: Ja
Serie: Cambre

Vad som verkligen lyfter Cambre över många andra parasoll vi har testat, är dess tilt- och vevfunktioner. Med en lätt vridning kunde vi enkelt justera parasollets vinkel för att blockera solen oavsett tid på dagen. Vevfunktionen gjorde det också lätt att höja och sänka parasollet utan krångel. Även om dessa funktioner kan tyckas grundläggande, märkte vi att inte alla parasoll på marknaden erbjuder dessa.

Vi testade Cambre-parasollet i olika miljöer, från en rymlig uteplats till en trång balkong, och dess tvådelade design gjorde det smidigt att transportera och förvara. Väven var lätt att rengöra, och den inbyggda ventilationsluckan hjälpte till att avleda vinden och förhindra skador.

Brafab varumärket kommer med 80 års erfarenhet av utemöbler, och det visar sig i Cambres kvalitet. Det är robust, hållbart och visuellt tilltalande. Trots dessa fördelar, var det viktigt att notera att parasollfoten säljs separat, vilket kan vara en extra kostnad som vissa köpare kanske inte räknar med. Men med tanke på parasollets kvalitet och mångsidighet, ansåg vi att det var värt investeringen.

Fördelar

 • Tilt- och vevfunktion för lätt justering
 • Tvådelad design för enkel förvaring och transport
 • Robust och hållbar konstruktion
 • Mångsidig och passar i olika utomhusmiljöer

Nackdelar

 • Parasollfot säljs separat
 • Kan behöva extra skydd för att förlänga färgens livslängd

4. Träkonstruktion – Venture Design Corypho 250cm

Venture Design Corypho 250cm parasoll

När vi testade Venture Design Corypho 250cm parasoll, kunde vi inte undgå att beundra dess elegant simplistiska och tidlösa design, kombinerat med en solid konstruktion och hög funktionalitet. Det grå tyget ger parasollet en sobert och diskret utseende, vilket gör att det passar smidigt in på de flesta uteplatser och inte stör det övergripande utseendet.

Specifikationer
Diameter:250 cm
Höjd:232 cm
Vikt:7.2 kg
Färg:Grå
Material:Tyg

Det som imponerade mest på oss var dess robusta byggkvalitet. Trots sina lätta 7,2 kg, visade parasollet en påfallande stabilitet även under blåsiga förhållanden. Dess förmåga att lutas gör det enkelt att justera skuggan efter behov, vilket är en stor fördel när solens position ändras under dagen.

Även om parasollet är mycket tåligt och stabilt, rekommenderar Venture Design att man använder parasollskydd för att förlänga produktens livslängd och skydda mot solblekning. Vi märkte under vårt test att det var väldigt enkelt att ta på och av skyddet, vilket gör att det blir enklare att följa denna rekommendation.

Venture Design är ett företag baserat i Växjö, och deras skandinaviska estetik återspeglas tydligt i Corypho 250cm parasollet. Företagets engagemang för hållbarhet och miljövänlighet var också tydligt, vilket är en extra bonus för de som är miljömedvetna.

Fördelar

 • Skandinavisk design passar perfekt till uteplatsen
 • Robust konstruktion och hållbarhet
 • Justerbar lutning för skuggjustering
 • Lätt att använda och justera
 • Företagets engagemang för hållbarhet och miljövänlighet

Nackdelar

 • Parasollskydd rekommenderas för förlängd livslängd, men ingår inte
 • Tål vind bra, men bör inte lämnas uppfällt i starka vindar

5. Modern design – Venture Design Palmetto 270cm

Venture Design Palmetto 270cm

Under vårt test av Venture Design Palmetto 270cm parasoll var vi imponerade av dess sofistikerade design och generösa storlek. Dess svarta, eleganta look ger en sofistikerad touch till alla uteplatser och är ett smidigt tillägg till både matplatser och solstolar.

Specifikationer
Diameter:270 cm
Höjd:249 cm
Vikt:6 kg
Färg:Svart
Material:Polyester

Storleken på 270cm i diameter ger en generös skugga, vilket gör det enkelt att skapa en sval och bekväm miljö för flera personer. Även om parasollet är stort, märkte vi att det var enkelt att justera och luta det för att skapa skugga precis där den behövdes.

Liksom andra Venture Design parasoller, rekommenderas användning av parasollskydd för att skydda mot solblekning och potentiell mögel. Trots sin storlek var det smidigt att sätta på och ta av skyddet.

Trots parasollets storlek är det förvånansvärt lätt, med en vikt på bara 6 kg, vilket gör det relativt enkelt att flytta runt efter behov. Notera dock att en bas inte ingår, vilket kan vara en nackdel för vissa användare.

Som alltid är Venture Designs åtagande till hållbarhet och miljövänlighet en stor pluspunkt och en tydlig del av företagets filosofi.

Fördelar

 • Generös skuggyta tack vare stort diameter
 • Elegant och modern design
 • Lätt att justera och luta
 • Lätt att flytta runt trots storleken

Nackdelar

 • Bas för parasollet ingår inte
 • Kräver användning av parasollskydd för bästa hållbarhet

6. Halv konstruktion – Brafab Cambre 250cm halvt parasoll

Brafab Cambre 250cm halvt parasoll

När vi testade Brafab Cambre 250cm halva parasoll, märkte vi snabbt att detta är en verklig pärla för mindre utomhusutrymmen, speciellt balkonger och platser mot väggar. Den halva formen gör att det smidigt passar mot väggen, och den eleganta mörkgråa färgen lägger till en modern och stilren touch till vilket utomhusutrymme som helst.

Specifikationer
Bredd:250 cm
Djup: 130 cm
Färg: Grå
Material: Aluminium, Polyester
Form: Halvcirkelformad

Tack vare parasollets vevfunktion var det enkelt att fälla upp och ner det, vilket ger användarna maximal flexibilitet beroende på solens position. Vi uppskattade även parasollets ventilationsslucka, vilket hjälpte till att hålla luftflödet under parasollet bekvämt och fräscht.

Parasollets aluminiumstomme och 200 gr polyesterväv bidrar till dess hållbarhet. Det känns robust och pålitligt, och trots att det är ett halvt parasoll, kändes det stabilt och säkert.

Viktigt att notera är att parasollet inte är vinklingsbart, vilket kan vara en nackdel för vissa användare. Dessutom är inte parasollfoten inkluderad, vilket kan innebära ytterligare kostnader.

Brafab har 80 års erfarenhet av utemöbler, och detta märks i Cambre parasollet. Det erbjuder en kombination av funktion, kvalitet och komfort, med en formgivning och design som verkligen sticker ut.

Fördelar

 • Passar perfekt för mindre utomhusutrymmen
 • Lätt att fälla upp och ner med vevfunktionen
 • Ventilationsslucka ger bättre luftflöde
 • Stilren och modern design

Nackdelar

 • Parasollfoten ingår inte
 • Ingen vinklingsfunktion

Hur vi utförde vårt test av parasoller 2024

När solens strålar blir för intensiva, eller när ett lätt sommarregn börjar falla, blir parasollet en ovärderlig del av vårt utomhusliv. Det finns en mångfald av parasoll på marknaden, och utbudet kan kännas överväldigande.

Vi tog oss an uppgiften att testa ett brett urval av dessa, från balkongparasoll till hängparasoll, och allt däremellan. Vårt mål var att utföra en djupgående serie tester för att kunna rekommendera de mest hållbara, användarvänliga och prisvärda parasollen på marknaden.

Uppställning av testmiljö

För att våra tester skulle bli så rättvisa och pålitliga som möjligt, lade vi stor vikt vid att skapa en testmiljö som replikerar de förhållanden där parasollen vanligtvis används. Vi arrangerade ett utomhusområde komplett med trädgårdsmöbler, gräsyta och till och med en liten sandig sektion för att replikera en strandmiljö.

Genom att placera vårt testområde på en öppen plats, kunde vi se till att parasollen blev utsatta för både sol och vind, två faktorer som spelar stor roll i deras prestanda. Genom att utföra testerna utomhus, kunde vi skapa realistiska förhållanden och vara säkra på att våra resultat skulle vara relevanta för den typiska användaren.

Vår testprocess

När det kom till att genomföra testerna, var vi mycket noggranna och metodiska. Vår testprocess inleddes med att montera parasollet, vilket gav oss möjlighet att utvärdera hur enkelt och intuitivt detta var. Vi var noga med att montera parasollfoten ordentligt och fixera parasollet för att testa dess stabilitet och se hur det stod emot vindkast.

Vi studerade också parasollets justerbarhet, både i fråga om vinkel och höjd, för att se hur det anpassade sig till skiftande solens position under dagen. Dessutom var det viktigt för oss att testa hur lätt det var att fälla ihop parasollet efter användning, eftersom detta är en viktig faktor för användarvänlighet och långvarig kvalitet.

Utförande av testerna

Varje parasoll i vårt test utsattes för flera omgångar av tester, både under soliga och blåsiga dagar. Varje test varade i minst flera timmar för att ge oss en tydlig bild av parasollens prestanda under en längre tidsperiod.

Vidare tillbringade vi själva tid under varje parasoll, för att få en förstahandsupplevelse av hur effektivt de skyddade oss från solens strålar och vindens kraft. Genom att utföra samma test för varje parasoll kunde vi försäkra oss om att våra resultat var jämförbara och rättvisa.

Utvärdering

Efter att vi genomfört våra tester, tog vi oss tid att noggrant analysera och utvärdera resultaten. Varje parasolls prestanda bedömdes utifrån flera aspekter, inklusive stabilitet, hållbarhet, användarvänlighet och dess förmåga att skydda oss mot sol och vind.

Vi granskade också hur lätt det var att justera, fälla ihop och montera varje parasoll, vilket är viktigt för att kunna använda parasollet effektivt. Vi samlade alla våra observationer och poäng för varje kategori och använde dessa för att rangordna produkterna och bestämma de bästa parasollen i varje kategori.

Hållbarhet och långtidstest

För att testa hållbarheten hos varje parasoll, lät vi dem stå uppfällda i vår testmiljö under en lång period. Vi observerade noggrant efter tecken på slitage, och noterade hur varje parasoll stod emot vind över tid.

Dessutom testade vi hur de klarade av frekvent montering och nedmontering, en viktig faktor för de som kanske inte har utrymme att lämna sitt parasoll uppfällt året runt. Genom att inkludera detta i vårt test kunde vi få en uppfattning om hur lång livslängd köparen kan förvänta sig av varje produkt.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerheten var en hög prioritet under hela vårt test. Varje parasoll bedömdes för sin pålitlighet och hur det hanterade eventuella störningar eller oväntade situationer, till exempel plötsliga vindbyar.

Vi granskade de säkerhetsfunktioner som varje parasoll erbjöd, och utvärderade hur dessa fungerade i praktiken. Varje parasoll testades för dess förmåga att stå stadigt och säkert, även under ogynnsamma förhållanden. Vi tog också hänsyn till hur enkelt det var att säkra parasollet ordentligt, eftersom detta direkt påverkar dess säkerhet och pålitlighet.

Experttips inför användning av ditt parasoll

Experttips inför användning av ditt parasoll

När du skaffar ett nytt parasoll, vare sig det är för din uteservering, trädgård, balkong eller terrass, vill du säkerligen att det ska vara en smidig upplevelse som uppfyller alla dina behov.

Att ha ett parasoll kan skapa en underbar atmosfär och erbjuda ett skyddat utrymme mot solen. Men innan du ställer upp ditt nya parasoll och börjar njuta av det, finns det några viktiga tips du bör tänka på. Dessa råd är baserade på våra omfattande tester och kan hjälpa till att förlänga parasollets livslängd och förbättra din totala upplevelse. Här är de fem viktigaste sakerna du bör tänka på innan du använder ditt nya parasoll:

Förbered parasollfoten

Ett av de första vi märkte i våra tester var betydelsen av en stabil och passande parasollfot. Oavsett hur bra parasollet är konstruerat, kan det lätt bli instabilt och till och med farligt om det inte har en ordentlig fot att stå på.

Innan du ställer upp ditt parasoll, se till att du har en stabil, tung fot som passar till parasollets storlek och form. Vi märkte att instabilitet kan leda till att parasollet välter i stark vind, vilket kan orsaka skador på både parasollet och närliggande objekt.

Kolla upp monteringen

Under våra tester upptäckte vi att noggrann montering kan göra stor skillnad när det gäller parasollets hållbarhet och funktion. Ta dig tid att läsa igenom och förstå monteringsanvisningarna innan du sätter igång.

Om möjligt, ha en hjälpande hand tillgänglig, eftersom vissa parasoll kan vara kluriga att montera ensam. Försäkra dig om att alla delar är ordentligt åtdragna och på plats, detta kommer att förlänga parasollets livslängd och förhindra eventuella skador.

Placera rätt

Vi lärde oss under testerna att rätt placering av parasollet är avgörande för att maximera dess användbarhet och hållbarhet. Parasoll är utformade för att ge skugga och skydd mot solen, men deras effektivitet kan variera beroende på var de placeras.

Undvik att placera ditt parasoll i direkt vind, eftersom detta kan leda till snabb slitage. Tänk också på solens bana när du placerar ditt parasoll, för att säkerställa optimal skugga under dagen.

Använd skyddsöverdrag

När vi testade olika parasoll märkte vi att de som kom med skyddsöverdrag tenderade att hålla längre och visa mindre tecken på slitage än de som inte gjorde det.

Skyddsöverdrag skyddar parasollet mot väder och vind när det inte används, vilket kan förlänga dess livslängd. Så om ditt parasoll kommer med ett överdrag, använd det! Om det inte gör det, överväga att investera i ett.

Hantera med försiktighet

Slutligen märkte vi under våra tester att parasoll, oavsett deras robusthet, fortfarande kräver varsam hantering. Öppna och stäng parasollet varsamt för att undvika onödig påfrestning på dess mekanismer. Var försiktig när du flyttar parasollet, speciellt om det är tungt, för att förhindra skador på både parasollet och dig själv.

Sammanfattningsvis ger dessa tips, baserade på vår noggranna testning, en solid grund för att maximera livslängden och effektiviteten av ditt parasoll. Genom att följa dessa råd kan du njuta av skugga och skydd från ditt parasoll i många år framöver.

Att tänka på inför köp av parasoll

Att tänka på inför köp av parasoll 2024

Praktiska funktioner

Nuförtiden är många parasoll utrustade med extra funktioner för att öka komforten. En funktion som finns i vissa parasoll är möjligheten att vinkla det åt det håll man vill. Detta är faktiskt väldigt smidigt då man kan flytta själva tyget efter var solen står och därmed slipper flytta hela parasollet.

Nackdelen med detta är dock att parasollet kan riskera att bli instabilt om själva stommen är böjd och gjord för att kunna justeras. Som med allt annat finns det dock undantag så om man tycker denna funktion är viktig bör man hitta en modell som har en stark stomme.

Tygmaterial

Självklart finns det som med allt annat olika typer av material när det gäller själva tyget på parasollet. De vanligaste materialen som används i parasoll tyger är:

 • Polyester
 • Olefin

Beroende på vilket tyg man väljer att köpa kommer också priset att variera. Olefin är ett slags syntetfiber som gör materialet väldigt slitstarkt och beständigt mot solen.

Polyester däremot bleks enklare i solen och tål regn sämre än vad Olefin gör. På grund av att Olefin faktiskt är slitstarkare är det inte ovanligt att det också används på båtar.

Form

Stora och stationära parasoll som är gjorda för att användas vid bord och liknande finns i flera former. De finns bland annat i runda, kvadratiska samt rektangulära designer.

De olika modellerna passar även olika bra beroende på hur och var de ska användas vilket du bör tänka på innan du gör ett köp. De rektangulära modellerna lämpar sig oftast bäst för ett matbord medan ett runt parasoll oftast är optimalt vid en loungegrupp.

Skydd

För att se till att ditt parasoll håller länge och inte missfärgas för mycket gäller det att skydda det. Även om man inte tänker på det så påverkas faktiskt parasollet av vädret hela tiden, oavsett om du använder det.

“Det kan vara klokt att införskaffa ett parasollskydd som du kan ha över parasollet.”

Om du gör detta slipper du dels att rengöra fläckar och du undviker även att parasollet bleks ojämnt när det är nedfällt.

I och med att många parasoll ser olika ut och är olika stora finns det också olika typer av parasollskydd att välja mellan. Detta kan vara värt att ha i åtanke om du bestämmer dig för att skaffa ett skydd till ditt parasoll. Som tur är brukar butikerna ha personer som kan hjälpa dig att hitta ett passande skydd.

Om du verkligen inte vill spendera pengar på ett parasoll finns såklart möjligheten att ställa undan det. Enligt vår mening är dock detta endast ett rimligt alternativ om du vet att du inte kommer använda det på länge.

Det är väldigt omständigt att flytta parasoll för ofta om de är tunga. Om man istället vill ha ett mer permanent solskydd kan man kolla på att införskaffa en paviljong eller liknande utomhusbyggnad.

Rengöring

Vare sig man vill det eller inte kommer parasollet tyvärr att bli skitigt oavsett vart man använt det. Lyckligtvis är de flesta parasollen dock rätt så tåliga mot smuts i och med att många tyg är anpassade för att vara så smutsmotståndiga som möjligt.

Med tanke på detta brukar det därför räcka att endast använda vatten och någon form av trasa för att torka bort det smutsen som finns. Ibland räcker det till och med att bara borsta av parasollet.

Har det uppstått fläckar på ditt parasoll krävs det dock ofta att du använder lite rengöringsmedel. Det är nämligen inte helt ovanligt att fåglar råkar bajsa på ditt parasoll.

Oftast räcker det att ta en väldigt liten mängd rengöringsmedel för att få bort fläckar som uppstått och därför är det alltid smartast att börja med en liten mängd för att sedan öka om det behövs. Det är nämligen så att för starka eller för mycket medel kan bleka färgen på parasollet, vilket man såklart inte vill.

Det smidiga med parasoll är att när man väl har tvättat det som behövs kan man enkelt fälla upp parasollet och låta solen sköta jobbet med att torka parasollet.

Parasollfot

För att parasollet ska kunna stå stabilt krävs det att parasollfoten är robust och stabil. Man brukar därför rekommendera olika vikter på parasollfötter beroende på parasolltygets diameter.

Självklart är det väldigt svårt att ge en generell rekommendation när det kommer till parasollfotens vikt då saker som vind och läge har stor betydelse.

Rent generellt brukar man dock rekommendera att parasoll med en diameter på under 3 meter fungerar tillsammans med parasollfötter som väger runt 30 kg.

När det gäller parasoll med en större diameter än så brukar man ofta säg att det krävs en parasollfot som väger minst 50 kg just för att se till att stabiliteten är bra. För frihängande parasoll behöver man använda sig utav parasollfotsvikter för att kunna bibehålla stabiliteten.

När det kommer till antal vikter tycker vi att man alltid bör använda åtminstone ett par stycken 25 kilos vikter för att faktiskt hålla parasollet stabilt.

“Använder man inte vikter finns det en betydande risk att parasollet blåser i väg vid hårda vindar.”

Diameter

En stor diameter på parasollet är att föredra om man vill få så mycket skugga som möjligt. Som tidigare nämnt ökar dock risken att det flyger iväg. Om du ska köpa ett parasoll med stor diameter bör du därför fästa det väldigt bra.

Man ska även tänka på att ett större parasoll medför att det blir mer otympligt och jobbigt att förflytta. Planerar man att köpa ett väldigt stort parasoll bör man därför också komma på en bra plats att ha det på så man slipper förflytta det.

Placering

I och med att det finns olika typer av parasoll som lämpar sig bäst på olika platser är det svårt att generellt säg hur man ska placera det. Vissa mindre modeller går att bara sticka ner rakt i marken vart man än önskar medan vissa kräver mer noggrann placering.

För att veta hur du ska placera ditt parasoll behöver du fundera på dels vad för typ av parasoll det handlar om. Efter det måste du fundera över vad för utrymme det handlar om.

Om du har en väldigt liten trädgård eller en liten uteplats lämpar sig naturligtvis en nättare modell. Har du däremot en stor trädgård eller uteplats behöver du förmodligen inte vara lika orolig över placeringen eller vilket parasoll du kan använda.

Vanliga frågor om parasoller

Hur bra skyddar parasoll mot solen?

Parasoll skyddar mot solen väldigt bra och ger faktiskt skydd mot solen helt och hållet. På det sättet är det faktiskt det ultimata solskyddet då du inte behöver ha den minsta oron för att du ska bli bränd.

Är parasoll vattentäta?

Rent generellt är inte parasoll avsedda för att vara vattentäta utan för att skydda mot solen. De flesta parasoll klarar dock av mindre mängder regn. Är man rädd om sitt parasoll kan det därför vara smart att skydda det vid mycket regn.

Vilken parasollfot bör jag välja?

Vilken parasollfot du lämpligast bör välja beror helt på vad för parasoll den ska användas till. Handlar det om ett stort parasoll kommer det självklart att behövas en kraftigare parasollfot. Är det ett mindre parasoll behöver man oftast inte tänka på det så länge parasollet står stabilt.

Ingår parasollfot när jag köper ett parasoll?

I de flesta fall ingår det en parasollfot när man köper parasoll. I vissa fall behöver man dock köpa till en parasollfot. Om detta är fallet kan det vara värt att kika hemma om man har en gammal som går att använda.

Hur undviker jag att mitt parasoll bleks?

Att undvika att ditt parasoll bleks är rätt så svårt med tanke på att det ska stå i solen. Det du kan göra för att förebygga det är att köpa antingen ett ljusare tyg eller skaffa ett parasollskydd.

Vad är de viktigaste sakerna att tänka på när jag köper ett parasoll?

De viktigaste sakerna är tänka på när du köper ett parasoll är att se till att tyget är hållbart och att själva parasollet är stabilt. Man ska inte heller glömma att fundera över vilken modell man ska köpa.

Avslutning

Att välja rätt parasoll är en balans mellan funktionalitet och estetik. Tänk på var och hur du planerar att använda det – behöver du portabilitet, eller kommer parasollet att vara stationärt?

Är det till för ett matbord, en loungegrupp eller kanske en solstol vid poolen? Även materialet och formen på parasollet spelar in. Välj ett parasoll som kompletterar din utemiljö och gör din sommar ännu behagligare.

Oavsett vilken modell du väljer, glöm inte att underhålla ditt parasoll regelbundet. En enkel rengöring och korrekt förvaring kan förlänga dess livslängd avsevärt. Och, mest av allt, njut av din tid utomhus, skyddad från solens starka strålar.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen