Bäst i test | Populärast | Premiumval | Billigast |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Parasoll Pro 300 cm | Hängparasoll 300 cm | Cinas Pomino 330 cm | Parasoll Halvcirkel 250 cm |
Klicka här för att se fler parasoll.
Ett parasoll är verkligen det perfekta solskyddet på sommaren. Trots att man vill bli brun och vistas i solen så mycket som möjligt kan det lätt blir för mycket. Ingen vill bli helt röd och ha ont över hela kroppen när man är ledig och ska ha kul.
Just på grund av detta är ett parasoll oftast väldigt användbart då man kan kombinera att vistas i solen och koppla av i skuggan. När man ska köpa parasoll bör man dock ha i åtanke att det finns olika typer av parasoll.
Vissa parasoll lämpar sig bäst för att användas stationärt då de kan vara rätt så tunga medan andra är betydligt lättare och smidigare att ta med sig dit man än önskar.
Med tanke på att de olika modellerna skiljer sig åt kan det var lite klurigt att veta vad för parasoll man ska välja. Därför kan det vara värt att fundera på om man endast behöver en modell eller om man faktiskt är i behov av flera olika modeller.
1. Bäst i test: Hillerstorp Hängparasoll 300 cm
Se bästa priset
Detta svarta parasoll från Hillerstorp kommer med en diameter på 3 meter vilket är en bra och tillräckligt stor yta för de flesta.
Materialet består av både aluminium och svart polyester. Stången är 48 mm tjock och parasollfot medföljer, om man önskar utökad stabilitet går det att komplettera med betongplatta.
Vet man med sig att man har det blåsigt hemma kan man kanske vara tvungen att komplettera parasollfoten med ökad vikt vilket är en nackdel.
Denna modell från Hillerstorp är även fällbar och har en höjd på 2,5 meter. Parasollet väger 12,9 kg vilket gör det möjligt för de flesta att på ett enkelt sätt förflytta det. Priset på detta parasoll ligger på 1 499 kronor vilket får anses som rimligt för denna modell.
2. Populärast: Parasoll Hillerstorp Taupe 300 cm
Se bästa priset
Precis som den förra modellen är även detta parasoll från märket Hillerstorp. Parasollet har en stomme av svart aluminium samt ett tyg utav polyester. Dessutom är parasollet utrustat med en vev och tilt.
Veven möjliggör att på ett enkelt och smidigt sätt fälla upp och ned parasollet. Med hjälp av tilten kan du även vinkla parasollet, på detta sätt kan du anpassa parasollet efter var solen står.
Parasollet är 250 cm högt samt har en stång med diametern 48 mm. Precis som med många andra parasoll är diametern på tyget 3 meter vilket ger ett bra skydd mot solen.
Dessvärre har parasollet ingen förlängare eller funktion för tillbakalutning. Däremot ligger priset på detta parasoll strax under 1 000 kr vilket gör det till ett bra val för många.
3. Premiumval: Hillerstorp Hängparasoll 450 cm
Se bästa priset
Precis som de andra två modellerna är även detta parasoll från märket Hillerstorp. Till skillnad från de andra två parasollen är dock detta större med en generös diameter på 4,5 meter. För den som behöver ett parasoll som täcker en större yta kan detta vara ett bra val.
Med tanke på den generösa diametern är dessvärre priset också högre. Samtidigt är vikten dubbelt så stor som vår bäst i test modell som även är ett hängparasoll. Detta indikerar att det är ett robust parasoll, vilket även priset skvallrar om.
Detta parasoll har en höjd på 275 cm vilket precis som diametern är relativt mycket. Parasollet är även roterbart och en del av parasollfoten medföljer. Tyvärr måste man dock komplettera med en betongplatta eller liknande vikt för att garantera stabiliteten.
4. Billigast: Hillerstorp Parasoll 200 cm
Se bästa priset
Avslutningsvis har vi precis som de andra parasollen en modell utav märket Hillerstorp. Detta är ett parasoll med en väldigt lätt vikt på endast 3 kg och en nätt höjd på 217 cm.
Parasollet har en diameter på 2 meter vilket är mindre än det vanliga måttet som ofta är 3 meter. Parasollet är även fällbart och har en stång med diameter på 48 mm. Materialet är i polyester och färgen på parasollet är svart. Tyvärr måste man köpa till en parasollfot då det inte ingår i köpet.
Även om detta parasoll är både mindre, endast gjort i polyester samt kommer utan parasollfot är det ett billigt alternativ. Känner du att något simpelt är tillräckligt för dig och att du samtidigt kanske har en parasollfot hemma är detta ett val som är värt att överväga.
Köpguide för parasoll 2023
Praktiska funktioner
Nuförtiden är många parasoll utrustade med extra funktioner för att öka komforten. En funktion som finns i vissa parasoll är möjligheten att vinkla det åt det håll man vill. Detta är faktiskt väldigt smidigt då man kan flytta själva tyget efter var solen står och därmed slipper flytta hela parasollet.
Nackdelen med detta är dock att parasollet kan riskera att bli instabilt om själva stommen är böjd och gjord för att kunna justeras. Som med allt annat finns det dock undantag så om man tycker denna funktion är viktig bör man hitta en modell som har en stark stomme.
Tygmaterial
Självklart finns det som med allt annat olika typer av material när det gäller själva tyget på parasollet. De vanligaste materialen som används i parasoll tyger är:
- Polyester
- Olefin
Beroende på vilket tyg man väljer att köpa kommer också priset att variera. Olefin är ett slags syntetfiber som gör materialet väldigt slitstarkt och beständigt mot solen.
Polyester däremot bleks enklare i solen och tål regn sämre än vad Olefin gör. På grund av att Olefin faktiskt är slitstarkare är det inte ovanligt att det också används på båtar.
Form
Stora och stationära parasoll som är gjorda för att användas vid bord och liknande finns i flera former. De finns bland annat i runda, kvadratiska samt rektangulära designer.
De olika modellerna passar även olika bra beroende på hur och var de ska användas vilket du bör tänka på innan du gör ett köp. De rektangulära modellerna lämpar sig oftast bäst för ett matbord medan ett runt parasoll oftast är optimalt vid en loungegrupp.
Skydd
För att se till att ditt parasoll håller länge och inte missfärgas för mycket gäller det att skydda det. Även om man inte tänker på det så påverkas faktiskt parasollet av vädret hela tiden, oavsett om du använder det.
“Det kan vara klokt att införskaffa ett parasollskydd som du kan ha över parasollet.”
Om du gör detta slipper du dels att rengöra fläckar och du undviker även att parasollet bleks ojämnt när det är nedfällt.
I och med att många parasoll ser olika ut och är olika stora finns det också olika typer av parasollskydd att välja mellan. Detta kan vara värt att ha i åtanke om du bestämmer dig för att skaffa ett skydd till ditt parasoll. Som tur är brukar butikerna ha personer som kan hjälpa dig att hitta ett passande skydd.
Om du verkligen inte vill spendera pengar på ett parasoll finns såklart möjligheten att ställa undan det. Enligt vår mening är dock detta endast ett rimligt alternativ om du vet att du inte kommer använda det på länge.
Det är väldigt omständigt att flytta parasoll för ofta om de är tunga. Om man istället vill ha ett mer permanent solskydd kan man kolla på att införskaffa en paviljong eller liknande utomhusbyggnad.
Rengöring
Vare sig man vill det eller inte kommer parasollet tyvärr att bli skitigt oavsett vart man använt det. Lyckligtvis är de flesta parasollen dock rätt så tåliga mot smuts i och med att många tyg är anpassade för att vara så smutsmotståndiga som möjligt.
Med tanke på detta brukar det därför räcka att endast använda vatten och någon form av trasa för att torka bort det smutsen som finns. Ibland räcker det till och med att bara borsta av parasollet.
Har det uppstått fläckar på ditt parasoll krävs det dock ofta att du använder lite rengöringsmedel. Det är nämligen inte helt ovanligt att fåglar råkar bajsa på ditt parasoll.
Oftast räcker det att ta en väldigt liten mängd rengöringsmedel för att få bort fläckar som uppstått och därför är det alltid smartast att börja med en liten mängd för att sedan öka om det behövs. Det är nämligen så att för starka eller för mycket medel kan bleka färgen på parasollet, vilket man såklart inte vill.
Det smidiga med parasoll är att när man väl har tvättat det som behövs kan man enkelt fälla upp parasollet och låta solen sköta jobbet med att torka parasollet.
Parasollfot
För att parasollet ska kunna stå stabilt krävs det att parasollfoten är robust och stabil. Man brukar därför rekommendera olika vikter på parasollfötter beroende på parasolltygets diameter.
Självklart är det väldigt svårt att ge en generell rekommendation när det kommer till parasollfotens vikt då saker som vind och läge har stor betydelse.
Rent generellt brukar man dock rekommendera att parasoll med en diameter på under 3 meter fungerar tillsammans med parasollfötter som väger runt 30 kg.
När det gäller parasoll med en större diameter än så brukar man ofta säg att det krävs en parasollfot som väger minst 50 kg just för att se till att stabiliteten är bra. För frihängande parasoll behöver man använda sig utav parasollfotsvikter för att kunna bibehålla stabiliteten.
När det kommer till antal vikter tycker vi att man alltid bör använda åtminstone ett par stycken 25 kilos vikter för att faktiskt hålla parasollet stabilt.
“Använder man inte vikter finns det en betydande risk att parasollet blåser i väg vid hårda vindar.”
Diameter
En stor diameter på parasollet är att föredra om man vill få så mycket skugga som möjligt. Som tidigare nämnt ökar dock risken att det flyger iväg. Om du ska köpa ett parasoll med stor diameter bör du därför fästa det väldigt bra.
Man ska även tänka på att ett större parasoll medför att det blir mer otympligt och jobbigt att förflytta. Planerar man att köpa ett väldigt stort parasoll bör man därför också komma på en bra plats att ha det på så man slipper förflytta det.
Placering
I och med att det finns olika typer av parasoll som lämpar sig bäst på olika platser är det svårt att generellt säg hur man ska placera det. Vissa mindre modeller går att bara sticka ner rakt i marken vart man än önskar medan vissa kräver mer noggrann placering.
För att veta hur du ska placera ditt parasoll behöver du fundera på dels vad för typ av parasoll det handlar om. Efter det måste du fundera över vad för utrymme det handlar om.
Om du har en väldigt liten trädgård eller en liten uteplats lämpar sig naturligtvis en nättare modell. Har du däremot en stor trädgård eller uteplats behöver du förmodligen inte vara lika orolig över placeringen eller vilket parasoll du kan använda.
Vanliga frågor om parasoller
Hur bra skyddar parasoll mot solen?
Parasoll skyddar mot solen väldigt bra och ger faktiskt skydd mot solen helt och hållet. På det sättet är det faktiskt det ultimata solskyddet då du inte behöver ha den minsta oron för att du ska bli bränd.
Är parasoll vattentäta?
Rent generellt är inte parasoll avsedda för att vara vattentäta utan för att skydda mot solen. De flesta parasoll klarar dock av mindre mängder regn. Är man rädd om sitt parasoll kan det därför vara smart att skydda det vid mycket regn.
Vilken parasollfot bör jag välja?
Vilken parasollfot du lämpligast bör välja beror helt på vad för parasoll den ska användas till. Handlar det om ett stort parasoll kommer det självklart att behövas en kraftigare parasollfot. Är det ett mindre parasoll behöver man oftast inte tänka på det så länge parasollet står stabilt.
Ingår parasollfot när jag köper ett parasoll?
I de flesta fall ingår det en parasollfot när man köper parasoll. I vissa fall behöver man dock köpa till en parasollfot. Om detta är fallet kan det vara värt att kika hemma om man har en gammal som går att använda.
Hur undviker jag att mitt parasoll bleks?
Att undvika att ditt parasoll bleks är rätt så svårt med tanke på att det ska stå i solen. Det du kan göra för att förebygga det är att köpa antingen ett ljusare tyg eller skaffa ett parasollskydd.
Vad är de viktigaste sakerna att tänka på när jag köper ett parasoll?
De viktigaste sakerna är tänka på när du köper ett parasoll är att se till att tyget är hållbart och att själva parasollet är stabilt. Man ska inte heller glömma att fundera över vilken modell man ska köpa.