Bästa parasollet 2022 – Test av olika parasoll

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Hillerstorp Hängparasoll 300 cm

Parasoll Hillerstorp Taupe

Hillerstorp Hängparasoll 450 cm

Hillerstorp Parasoll 200 cm

Klicka här för att se fler parasoll.

Bästa parasollen 2022

Behöver du ett bra sätt för att kunna skydda dig själv från solen och få skugga? I så fall måste du köpa det bästa parasollet. Med hjälp av ett bäst i test parasoll så kan du enkelt undvika solen. Ett parasoll är ett viktigt tillägg till trädgården då det kan ge dig skugga när du behöver det som mest. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha ett parasoll bäst i test.

Men det är dock inte så enkelt att köpa ett bra parasoll på nätet. Eftersom där finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilket parasoll som är bäst. För att det ska bli extra svårt så brukar många online affärer inte skriva om de negativa sakerna. Affärerna gillar att endast visa de positiva sakerna för då säljer det klart bättre. Så när du väl får hem ditt parasoll så är det kanske inte som du förväntat dig. Man vill ju definitivt inte lägga en massa pengar på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa det bästa parasollet.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har valt att skapa en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide. Jag har nämligen gjort mitt eget parasoll test. Genom att använda min köpguide som en grund kommer du enkelt att kunna köpa ett bra parasoll. Jag gjorde den här guiden genom att testa några olika parasoll. Jag läste dock även igenom andra tester och speciellt kundrecensioner. Kundrecensioner brukar ofta ge en väldigt bra bild av hur bra parasollet faktiskt är. Jag använde mig alltså av min egen och andras kunskap. Med hjälp av all information så gjorde jag en avancerad köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa det bästa parasollet.

Köpguide för bäst i test parasoll 2022

Som jag skrev innan så är det faktiskt inte så enkelt att köpa det bästa parasollet på nätet. När du ska köpa ett parasoll så finns den några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Men för att göra hela processen enklare så har jag gjort en köpguide. Med hjälp av den här guiden så kommer du enkelt att kunna köpa ett parasoll bäst i test. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa parasollet:

 • Utrymme
 • Landskap
 • Bas
 • Material
 • Storlek
 • Form
 • Parasolltyp
 • Pelardiameter
 • Färg
 • Kostnad
 • Användning
 • Väderbeständighet
 • Garanti
 • Ytterligare egenskaper
 • Tillbehör

Utrymme

Utrymmet som du har kommer att avgöra storleken på ett fribärande parasoll du kan få. Om du har tillräckligt med utrymme att leka med har du inga begränsningar för hur stort parasoll du kan få. Människor som är bundna för utrymme kräver mindre parasoller eller begränsade mönster som tar mindre plats. Du kan välja att köpa halvrunda parasoller som passar perfekt i trånga utrymmen. Kom också ihåg att tänka på förvaringsutrymme för parasollet när det inte används. Du vill ha ett parasoll som enkelt kan lagras utan att ta för mycket utrymme, speciellt över vintern.

Landskap

Innan du handlar efter en parasoll, bedöma ditt landskap noggrant. Kontrollera dess layout, hardscape och växterna som växer i den. Om du letar efter en parasoll för att skydda ett utomhusbord, gör måtten på bordet. Att bedöma ditt landskap innan du går till marknaden gör att du kan köpa ett parasoll som passar perfekt. Du kommer också att identifiera den bästa platsen att installera den och se till att platsen är borta från trafikområden eller strukturer som utekök, grillplats eller husets tak.

Bas

När du har bestämt stilen och storleken på ditt uteplats måste du ta reda på vilken typ av bas du vill ha eller behöver. Att välja rätt bas eller stativ är avgörande för att ditt parasoll ska vara stabilt och upprätt under lugna förhållanden och inte flyga iväg när det är en mild bris. Parasoll i mittstolpe och kan använda antingen mobila eller fasta baser, men den senare är mer lämplig ju större parasollet är och desto mer blåsigt.

Mobil

Mobila baser är vad de flesta tänker på när de föreställer sig parasollinställningar för bostäder. Även om de är tunga kan dessa ställningar flyttas från en plats till en annan med minimala svårigheter (vissa har hjul för att underlätta detta). De flesta mobila baser är runda, fyrkantiga eller rektangulära och är gjorda av järn, betong eller sten. Det finns också ihåliga plastmaterial som kräver att du lägger till sand eller vatten för att skapa vikt. De flesta tillverkare erbjuder olika ytbehandlingar så att du kan samordna med dina möbler. Om du har ett utomhusbord med ett parasollhål måste du noggrant mäta din mobila bas för att säkerställa att den säkert kan passa nedan.

Fast

En fast bas används ofta när ett parasoll är mycket stort, det är blåsigt eller det är en kommersiell installation. Som namnet antyder är fasta baser inte bärbara. De är säkrade på ett enda ställe med hjälp av ett fästsats som varierar beroende på ytan. I praktiken är fasta baser det bästa valet för att garantera ditt parasolls stabilitet.

Kommersiella miljöer är extremt aktiva och dekoren slår regelbundet, så det är vettigt att minimera risken för att ett parasoll tippas av förbipasserande. Naturen och livet är oförutsägbara, så att eliminera all osäkerhet om säkerheten i din nyans gör att du kan slappna av i lugn och ro. Det finns några typer av fasta baser:

 • Golvmontering – Detta är den mest populära fasta basstrukturen. Golvmonteringssatser gör att du snabbt kan fästa en bottenplatta och hylsa på en betonguteplats, lövträdäck eller cement vid poolen. De fungerar bra under alla typer av parasollbord eftersom du inte behöver utrymme för ett skrymmande stativ.
 • Väggfäste – Denna typ av fast bas kan endast användas för parasoll som är utformade för att rymma en vertikal montering. Tänk på ett väggfäste när du har ett litet område där markytan är hög.
 • I marken – Dessa baser sätts in direkt i marken och kan säkras genom att hälla betong runt dem. Vanligtvis används dessa endast för mycket små parasoll. Om du har mjuk smuts eller löst grus och vill skapa en permanent miljö är denna typ av bas förmodligen inte det bästa valet.

Bastyngd

Den mobila basens vikt beror på tre faktorer: storleken på din parasolltak. de förväntade miljöförhållandena, och närvaron eller frånvaron av ett parasollbord. Det finns många tankegångar om hur mycket vikt som behövs, men jag brukar gå fel på säkerhetssidan.

För att ta hänsyn till genomsnittliga vindförhållanden är min tumregel för fristående parasoll 5 kg per baldakinsfot. Om stången går genom ett parasollbord kan du minska den till 2,5 kg per fot. De bästa parasollen för antingen inkluderar eller identifierar lämplig mobil bas eller ger dig val av fasta monteringsalternativ, så det blir vanligtvis mindre förvirring.

Material

Att välja material till din parasollram handlar egentligen om att bestämma vad dina prioriteringar är. Försöker du matcha utseendet på din utemöbler? Är du mest bekymrad över hållbarhet i en fuktig eller blåsig miljö? Eller vill du verkligen komplettera ditt hemlandskap och arkitektoniska design? Heck, du kanske helt enkelt vill hjälpa ditt favorittak tyg verkligen “pop”. De tre primära materialen som används för att konstruera parasollstavar och ramar är trä, aluminium och glasfiber. Varje material har sina egna fördelar och egenskaper, så du måste bestämma vilken som bäst passar dina behov.

Trä

Träparasoll har ett klassiskt, tidlöst tilltal. Deras naturliga, sofistikerade utseende fungerar bra i grönskande miljöer, där naturen ligger i framkant. Ett väl underhållet parasoll av trä är en vacker accent på rika möbler av träkorn och ett trädäck. De vanligaste lövträna som används är teak, eukalyptus och bambu. Dessa dyra råvaror gör dock träparasoll mycket dyra.

Trä behandlas för att motstå insekter, förfall och väderskador, men det tenderar att blekna efter längre exponering för sol och regn. Trästolpar är dessutom mindre hållbara än deras motsvarigheter i aluminium och glasfiber och kan till och med snäppa när de står inför extremt starka vindar. Många tillverkare erbjuder faux träfinish på sina metall- eller glasfibermodeller, om du bestämmer att du absolut måste se ut som trä.

Metall

Parasoll i rostfritt stål och aluminium har en elegant modern atmosfär som kompletterar minimalistisk inredning och vidöppen yta. Rostfritt stål är naturligt korrosionsbeständigt tack vare dess krom- och nickelinnehåll. Emellertid kan tuffa saltvattenmiljöer orsaka viss korrosion. Rostfritt stål av marin kvalitet har också 2-3% molybden vilket stärker stålet och gör det ännu mer motståndskraftigt mot rost. Detta gör parasoll av rostfritt stål till bra val för kustområden eller på båtar.

Aluminium är en billig legering, lätt och tålig, vilket gör den till ett utmärkt val för utomhusskärmar. De flesta aluminiumramar är pulverlackerade eller anodiserade för att motstå korrosion och andra tecken på slitage. Aluminium är i sig formbart och starkt, så det kan formas till extremt dynamiska och intressanta former som trä inte kan uppnå. Den finns också i en mängd olika ytbehandlingar, vilket hjälper den att samordna med andra möbler. Aluminium går inte sönder vid höga vindar, även om det kan ske under långvarig exponering under lång tid.

Glasfiber

Parasoll utomhus med glasfiberstänger och ramar är bland de mest hållbara på marknaden. Glasfiber är lätt, starkt och mycket mer flexibelt än trä eller aluminium. Denna flexibilitet gör att den kan böjas utan att gå sönder, även i de svåraste stormarna. Dessutom rostar eller ruttnar glasfiber inte, så det fungerar till och med bra under våta förhållanden.

Även om det tenderar att vara dyrare än de andra materialalternativen, gör dess förmåga att motstå extrema väderförhållanden i flera år det till en stark investering på lång sikt. Parasoll av glasfiber finns i en mängd olika färger, vilket hjälper dem att smälta in i alla färger. Många moderna parasoll kopplar ihop glasfiberribbor med aluminiumstänger för att skörda fördelarna med båda materialen. Lutnings- och vevlyftfunktioner finns också på de flesta glasfiberparasoll.

Materialkvalitet (forts. material)

Parasoller är gjorda av en kombination av metall och tyg. Ett bra parasoll kommer att skapas av slitstarka material som tål att spendera timmar i ständigt utomhus. I många fall är frihängande ramar tillverkade av starka material som stål och aluminium. Dessa metaller får skyddande beläggningar för att förhindra att metallen rostar eller korroderar.

Parasollets kapell är i de flesta fall tillverkad av polyester. Polyestertätheten avgör hur mycket skydd du får från solen. Vanligtvis beräknat g / m2, gör tätheten av tyget tillsammans med UV-skydd behandling parasollet det perfekta stället att koppla av. Polyester kan också behandlas för att göra den 100% vattentät eller åtminstone erbjuda lite vattentålighet, vilket vanligtvis är fallet när billigare tunnare tyger används.

Mekanismens styrka

Tänk på att mekanismen, med tiden, kan vara lite svårare att använda än när den är helt ny och sitter i ett inomhus showroom. De flesta parasoller använder en vevmekanism. När de är nya är dessa rena, smorda och fria från föroreningar. Med väder, damm, fukt och slitage bör du förvänta dig att det blir lite tuffare att använda när åren går. Se till att den är enkel att använda när den är ny och att du inte har några problem senare.

Storlek

Det finns några olika mått att tänka på när du handlar för ett parasoll. Den viktigaste är parasollets diameter. Storleken är inte allt eftersom att plocka upp ett överdrivet parasoll bara kan överväldiga din trädgård. Om du bara behöver hålla ett litet bistrobord skuggat behöver du inte riktigt ett gigantiskt parasoll som dvärgar det. Å andra sidan vill du fortfarande att den ska vara tillräckligt stor för att täcka det område du behöver! En bra tumregel är att välja ett parasoll som sträcker sig över kanterna på ditt bord med några diameter

Du bör också överväga stångens diameter, särskilt om du vill montera ditt parasoll i en bas. Om du monterar det genom ett hål i mitten av bistrobordet, vill du att det ska sitta bekvämt där utan att vackla för mycket. Vanligtvis vill du att din påldiameter ska vara antingen 30 mm, 35 mm eller 38 mm, eftersom dessa är de vanligaste basstorlekarna. Många baser har dock en justerbar montering, vilket innebär att de kan hantera alla storlekar av stolpen. Slutligen bör du titta på parasollets höjd. Detta är ganska enkelt men kom ihåg att höjden bör inkludera stången och själva parasolltaket.

Manövrerbarhet

Se till att du enkelt kan vrida och placera parasollet efter dina behov. När solen rör sig över himlen kommer parasollens skugga (skuggan du kan sitta i den) också att röra sig, så du måste justera den för att passa den tid på dagen du använder den, eller till och med för att flytta den i mitt i en längre session ute i din trädgård. Tillsammans med svängning bör parasollet vara justerbart upp eller ner, eftersom detta kan påverka placeringen av skuggan under det mycket. Många parasoller har extra funktioner – vissa har dessa tillgängliga som extra köp.

Det är alltid en bra idé att ha ett skyddande skydd för parasollet, även om det håller bra mot vädret. Detta är särskilt viktigt om du inte använder parasollet mycket under vintern eller om du lämnar på semester och det sitter i en position under en längre tid. Se till att den passar lätt men ändå säkert till parasollet. Se till att du kan sätta på den och ta av den utan problem.

Form

Att välja formen på ditt parasollskydd kommer till tre saker: formen på bordet eller utrymmet du vill täcka; eventuella fysiska begränsningar för din utomhusmiljö; och naturligtvis din personliga estetiska preferens.

Rund

Om bordet eller det vilande området du vill skugga är symmetriskt är ett runt (riktigt åttkantigt eller till och med sexkantigt) parasoll ett fast val. Rundade baldakiner kompletterar också traditionella designstilar, samtidigt som de ger en organisk känsla som hjälper till att skapa en välkomnande atmosfär. Om du har mycket omgivande blad kan runda baldakiner minska behovet av att beskära ytterligare grenar.

Fyrkant

Fyrkantiga baldakiner är ett annat självklart val för symmetriska utrymmen och ger maximal nyans. De tenderar att förbättra moderna inredningsstilar och skapa ett elegant utseende. Kvadratiska baldakiner ger också en känsla av visuell balans i kombination med parallella arkitektoniska detaljer på ditt däck eller uteplats.

Rektangulär

Ovala eller längre bord serveras ofta bäst av rektangulära parasolltak. Ett fyrkantigt eller rundat parasoll som skuggar hela längden på ett långbord kan överväldiga utrymmet. På samma sätt kan lanaier och små balkonger kräva tunnare alternativ eftersom det bara fysiskt inte finns tillräckligt med utrymme för något annat.

Parasolltyp

Det första beslutet du måste ta när du köper ett parasoll är vilken stil du vill ha. Dina utrymmesbegränsningar, möbellayout och förväntad användning kan alla inverka på vilken stil som passar dig. Även efter att ha övervägt alla dessa variabler är din egen personliga smak den sista avgörande. Så vad finns där ute? Det finns ett brett utbud av parasoll att välja mellan, men de faller i huvudsak i en av två kategorier: mittpåle eller konsol.

Mittpåleparasoll

Det avgörande kännetecknet för parasoll i mitten är närvaron av en rak stolpe som sträcker sig från toppen av baldakinen till en säker bas. Det kan vara ett enda, fast stycke eller två separata delar som är sammanfogade. Det är viktigt att notera att mittpåleparasoll kan stabiliseras med antingen en mobil eller fast bas. Detta är den vanligaste stilen för parasoll och den har funnits länge. Denna typ av parasoll kan vara ett effektivt skydd mot direkt solljus men reflekterad eller diffus exponering för ultraviolett strålning från sidorna minskar det övergripande nyansskyddet. Inom kategorin mittpåle finns det ett antal variationer.

 • Marknadsparasoll – Detta är den mest populära stilen för mittparasoll. Den har en rund eller åttkantig form med en ren kant. Vissa baldakiner ventileras för att uppmuntra luftflödet, vilket kyler området nedan och hjälper parasollet att motstå blåsiga förhållanden.
 • Strandparasoll – Denna typ av parasoll tenderar att ha en minimalistisk stil. Baldakinen har vanligtvis en rund form med hängande volanger runt kanten. Många parasoll använder en enkel spetsig bas som sätts in i sanden.
 • Halvparasoll – Detta specialiserade parasoll är konstruerat med en plan sida som gör att den kan placeras jämnt mot en vägg. Den är perfekt för att skugga balkonger eller små verandor med begränsade utrymmen. Tänk på det som en bärbar markis. Baldakiner är rundade eller raka med rena kanter, draperier eller volanger.

Konsolparasoll

Parasoll med offset, även känd som konsolparasoll, har en välvd eller ledad stolpe placerad på ena sidan. Baldakinen stöds från sidan och uppåt, vilket gör att den kan hängas fritt över en mängd olika sitt- och bordskonfigurationer. Den främsta fördelen med moderna konsolparasoll är att de kan skugga ett stort område utan hinder som en mittpål orsakar. Detta är särskilt viktigt om du skuggar ett matbord som inte har ett parasollhål eller en badtunna. Många konsolparasoll kan också rotera för att ge 360 ​​° täckning, vilket gör dem ännu mer mångsidiga. Parasoll med förskjutna uteplatser kräver tyngre baser än mittstolpar och är vanligtvis dyrare.

Frihängande parasoll kontra standard parasoll (forts parasolltyper)

Ett standardparasoll kan användas ensamt eller fästas vid ett bord – ofta har trädgårdsbord ett färdigt hål i mitten för att stödja ett standardparasoll. Det här är fantastiskt under de hetaste delarna av dagen när solen dyker upp som högst, men när solen syns lägre på himlen, kan parasollens standardskydd för parasoller komma att missas, eftersom de bara erbjuder överliggande täckning. Det är här en fristående parasoll kommer till sin rätt.

Som en vanlig parasoll ger en frihängande parasoll skugga från solen och regnet, men med skillnaden att en frihängande parasoll har polen och basen förskjuten åt sidan, snarare än placerad centralt under baldakinen. Detta resulterar i att en frihängande parasoll blir mer mångsidig än de andra typerna av standard parasoll eftersom du är fri att ha baldakinen bågad över ditt bord eller vilstol, utan att basen och stolpen kommer i vägen.

LED-parasoller

Ditt parasoll behöver inte bara vara ett parasoll – det kan också vara en ljuskälla när solen går ner! De flesta LED-modeller använder soldrivna lampor, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att platta batterier eller elektriska ledningar förstör utseendet på din trädgård. Om du gillar att underhålla på kvällen är ett LED-parasoll ett måste.

 

Pelardiameter

Oavsett om du använder en mobil eller fast bas, se till att den rymmer parasollstångens diameter. De flesta mittpålesparasoll sträcker sig från 4 cm till 8 cm i diameter. Om du köper parasollet och basen från olika källor, var noga med att dubbelkontrollera med tillverkarna för att säkerställa kompatibilitet.

Färg

Även om färgen på ditt nya uteplats inte nödvändigtvis kommer att väljas med praktiska skäl i åtanke, är det alltid viktigt att tänka på vad du verkligen vill ha. Har du redan trädgårdsmöbler? Vad behöver ditt nya parasoll matcha? Misslyckas det kanske du vill ta din nuvarande inredningsdesign utomhus.

Ett fan av grädde eller brunt? Jag erbjuder mina trädgårdsparasoll i dessa neutrala nyanser samt ljusare färger som rött, blått och grönt. Grönt är ofta ett populärt val för trädgårdar men kanske föredrar du att göra något lite annorlunda! När allt kommer omkring är det helt upp till dig eftersom stil och design är så subjektiva. Kanske hitta dina perfekta trädgårdsmöbler för att gå under ditt solparasoll, eftersom det kan hjälpa dig att bestämma.

Kostnad

Du kan hämta en frihängande parasoll, komplett med bas, från en storhandlare för mellan 1 000 och 3 000 kr. Ju högre din budget, desto fler tillbehör / ytterligare funktioner kommer du sannolikt att kastas in och desto större förväntar du dig att baldakinen är. För mer specialiserade, högteknologiska frihängande parasoller kan du betala lite seriösa kontanter – en enhet komplett med LED-belysning och trådlös högtalare ger dig tillbaka runt 8 000 kr, och för den ultimata lyxen – en frihängande parasoll tillverkad av laminatbambu och rostfritt stål kan du betala vad som helst upp till cirka 20 000 -märket!

Enkel användning

När det gäller parasoller, desto enklare desto bättre! Du vill att det ska vara enkelt att sätta ihop, sätta upp och ta ner. Kontrollera hur mycket montering som krävs innan du köper – det kan spara mycket arbete! De flesta parasoller är utformade för att vara väldigt enkla att sätta upp – du slår bara ihop de två styckena av stången och du är redo att gå. Det betyder också att de är väldigt enkla att ta ner också – alla som någonsin har kämpat för att ta isär sitt parasoll efter att ha fastnat i en plötslig regn kommer verkligen att uppskatta detta!

Väderbeständighet

För att alla föremål ska överleva utomhus måste de använda materialen vara starka och väderbeständiga. Metallbitar av parasollet kan pulverlackeras eller målas för att förhindra rost / korrosion. Följ tillverkarens instruktioner när det gäller underhåll och rengöring av parasollet. Detta gör det möjligt för parasollet att behålla sitt utseende längre. De flesta parasoll behöver till exempel snurra än att borsta.

Tygtaket måste också klara både sol och fukt. Det är därför de flesta frihängande parasolltak har UV-skydd och vattentåliga egenskaper. Visserligen kommer skyddsnivån att variera beroende på prisnivån på parasollet. Det finns baldakiner som är 100% vattentäta och vissa erbjuder bara skydd mot lätta regnskurar. Bekräfta dessa uppgifter från produktinformationen innan du väljer att köpa.

Garanti

Inte alla frihängande parasoller erbjuder långa garantier, men om du identifierar dig med varumärket kan du köpa ett parasoll bekvämt. Om det är första gången är det bättre att få ett parasoll som erbjuder 3 års begränsad garanti. Om du tycker att parasollet är utmanande kan tillverkaren erbjuda trovärdiga lösningar.

Ytterligare egenskaper

Vanliga parasoll är relativt statiska, vilket kan medföra utmaningar när solen reser över himlen eller när du flyttar möbler. Vissa parasoll erbjuder dock ytterligare dynamiska funktioner som kan lösa dessa nyansproblem.

Multibaldakin

Vissa samtida offsetparasoll har modulära mönster som gör att du kan lägga till mer än en baldakin. Vanligtvis används två eller fyra baldakiner för att skugga flera områden när golvytan är hög. Dessa anpassningsbara däckparasoll är perfekta för uteserveringar och kaféer där matbord ligger nära varandra.

Lutning

Vissa vevlyftparasoll i mitten har en lutningsfunktion som gör att du kan vinkla kapellskärmen. Detta gör att du kan blockera solen mer effektivt hela dagen utan att behöva flytta parasollet. Lutande parasoll är mindre stabila än statiska och rekommenderas inte för höganvändning eller kommersiella installationer.

Rotation

Vissa parasoll har 360 ° -rotationsförmåga. Detta gör att du kan täcka ett mycket större område utan att någonsin flytta basen (inte ens ett val om du har en monterad bas). Detta är extremt praktiskt om du ständigt rör dig under dagen och vill stanna i skuggan.

Tillbehör

Det finns andra saker som du bör tänka på när du beställer ett parasoll.

Ljus

Om din utomhusunderhållning fortsätter på kvällen kan du tänka på att lägga till några parasollljus. LED-lampor genererar mycket mindre värme än tidigare glödlampor, så de kan byggas in i revbenen eller naven på moderna parasoll. Eller så kan du köpa dem separat och montera dem på undersidan eller kanten av baldakinen. Många storlekar, konfigurationer och ljusfärger är tillgängliga, så att du kan anpassa den atmosfär du vill skapa.

Värmare

För att optimera utrymme och komfort har ett antal kommersiella och avancerade bostadsdäckparasoll värmare integrerade i sin design. Dessa svängbara infraröda anordningar fäster sig vanligtvis på stödstöd och avger riktningsvärme för att värma området direkt under baldakinen. Värmarnas elektriska ledningar är dolda i stången eller masten och de delar ofta sin strömförsörjning med ett belysningssystem.

Högtalare

Några lyxparasoll har till och med Bluetooth ™ -högtalare som kan anslutas till din mobila enhet och spela dina favoritlåtar. De kan också innehålla Wi-Fi och USB-laddning så att du inte behöver kopplas bort bara för att du är utomhus.

Skyddande hölje

Ett väderbeständigt skydd är ett ”måste ha” -tillbehör för alla parasoll. Din nyans tar ett slag under dagens hetta och under sommarmånaderna, så det förtjänar skyddet av ett skydd under stilleståndstiden. De flesta omslag är tillverkade av slitstarka duktyger, men versioner av hårda skal finns också. Se underhålls- och lagringstipsen nedan för att lära dig varför ett lock är viktigt för att förlänga ditt parasolls livslängd.

Att tänka på inför köp av ett frihängande parasoll

Det är lätt att bli överväldigad av antalet parasoller på marknaden. Du borde kunna skilja de högkvalitativa modellerna från de mindre kvaliteten som du kommer att ha tur om de håller en säsong. Att få rätt utskjutande parasoll innebär att man tar hänsyn till formen och funktionerna som du vill ha. Det finns några som graverar till runda parasoller och andra den fyrkantiga formen.

Funktioner som höjdjustering och vridningsfunktioner kan ändra hur du upplever att interagera med ditt parasoll. Förvänta dig att se en hel del stål- och aluminiumramar på grund av deras styrka och förmåga att motstå utomhus. Polyestertak är också synonymt med frihängande parasoller, du måste ta hänsyn till den tjocklek och färg du vill ha. Det finns några saker att tänka på och i slutet handlar det om personligt val. Fler av dessa faktorer att tänka på förklaras vidare i köpguiden. I slutet av dagen i denna recension försöker jag bara rekommendera de bästa modellerna som ger utmärkt valuta för pengarna.

Du har möjlighet att nöja dig med en fristående frihängande parasoll eller välja det bästa väggmonterade parasollet du kan få. Allt beror på hur mycket utrymme du har och den stil du försöker ge i din trädgård. Frihängande parasoller finns i olika storlekar och former, här är några faktorer att tänka på innan du köper en.

Varför frihängande parasoll är bättre än vanliga parasoll

I hotellbranschen är det vanligtvis en fin balans mellan ett utomhusutrymme som genererar höga intäkter – de möter kundens krav på komfort i ena änden och maximerar deras anläggnings utrymme i den andra. Gästfrihetschefer, designers och husägare inser att varje utomhusutrymme kommer att ha sina unika utmaningar, men en fråga som är gemensam för alla är: vilken nyanslösning som bäst passar det område jag har? I grunden bör den vara hållbar och enkel att använda. Men då måste det också vara funktionellt och utnyttja det tillgängliga utrymmet på bästa sätt.

Frihängande parasoll har båda

En nyanslösning som passar de flesta scenarier är utkragande parasoll. Till skillnad från klassiska modeller, där basen och stången är placerade precis under mitten av baldakinen, placeras utdragsparasoll utanför baldakinen. Det är en typ av struktur som effektivt släpper polen och kan spara mycket huvudvärk när man försöker dra full nytta av tillgängligt utrymme.

Det finns dock två sätt att placera frihängande parasoll som måste övervägas: hörnmontering, där den placeras i ett av hörnen och sidmontering, där basen är placerad på ena sidan av området. Visuellt är skillnaden mellan de två helt okomplicerade – vid närmare granskning finns det dock nyanser som ger hörnmonterade frihängande parasoll några fördelar jämfört med sidmonteringsversionen. I den här bloggen förklarar jag vad de är och hur de kan göra skillnad.

Överlägsen rotation för total nyans

När det utskjutande parasollet placeras mellan två områden (till exempel ett spa med solstolar bredvid det, eller en barns sandlåda med en intilliggande barnpool), kan du använda samma parasoll för att skapa skugga för den ena eller den andra med en enkel 90 ° rotation. Detta gör att du kan ta med dig skuggan när du flyttar från plats till plats. Med ett parasoll från sidan, i bästa fall, måste du rotera det 180 ° för att få samma effekt.

Diskret design

Hörnmonterade utkragparasoll kommer sannolikt att vara mer diskreta. Även om du inte kan växla skugga mellan två områden (eller om du inte behöver det), hör ofta inte hörn till det användbara utrymmet. Detta jämförs med när basen är på sidan, vilket fortfarande kan ta användbart utrymme och blockera utsikten.

Lämplig med utemöbler

Fördelen med en kantmonterad parasoll från hörnet är mer uppenbar när området att skugga har bord och stolar. Med ett parasoll från sidan monterar du alltid en stol eller ett annat föremål i stolpen som ligger bakom dig, vilket gör det svårt att navigera.

Frihängande parasoll är det bästa alternativet för gästfrihetschefer, designers och husägare som behöver välja den bästa skugglösningen utan att spendera mycket tid på att navigera genom alla fördelar och nackdelar med möjliga alternativ. Att ta bort stången under baldakinen – i och på sig själv – hjälper till att optimera utrymmet. Att placera basen i hörnet av området, snarare än på sidan, kommer att ha ännu fler fördelar.

Lista över de bästa parasollen 2022

 • Bäst i test: Parasoll Hillerstorp Lyx
 • Populärast: Parasoll Hillerstorp Taupe
 • Premiumval: Hängparasoll Hillerstorp
 • Billigast: Parasoll Hillerstorp Beach

Underhåll av parasoll

För att se till att ditt parasoll ser bra ut och fungerar ordentligt år efter år är det viktigt att hålla det rent, underhållet och skyddat hela tiden.

Rengöring av ditt parasoll

Du bör rengöra ditt parasoll ofta för att se till att det bibehåller sitt utseende och förblir fritt från skräp som kan hindra prestanda. Öppna kapellet helt och spruta ner vattnet med en slang.

 • Rengöring av tyg – I allmänhet är mild tvål och vatten bra för de flesta taktyger, men se till att läsa instruktionerna från tillverkaren för deras rekommendationer. Rengör eventuella problemområden med en svamp, en diskhon eller en mjuk borste. Låt rengöringslösningen suga in lite och skölj sedan eftersom tvålbildning kan leda till mögel. Håll baldakinen öppen så att tyget lufttorkar helt.
 • Ramrengöring – Anvisningarna för att tvätta din parasollram är desamma, oavsett om det är trä, metall eller glasfiber. Torka av revbenen, naven, stången och kardborren med en ren fuktig trasa. Var särskilt försiktig runt fogar, lyft- och tiltmekanismer, eftersom du inte vill att några trådar eller skräp fastnar i de rörliga delarna. I de flesta fall är milt tvålvatten okej att använda för rengöring av mycket smutsiga områden, men se tillverkarens instruktioner för att vara säker. Det är mycket viktigt att du undviker att använda en slipande trasa eller hårda rengöringsmedel, eftersom de kan skada ytan på din trä- eller metallram. Håll baldakinen öppen så att ramen torkar helt innan den stängs.

Underhåll av ditt parasoll

Under de varma och tempererade årstiderna kommer lite sunt förnuft och vård att gå långt för att hålla ditt parasoll i toppform.

 • Öppna den försiktigt – De flesta parasoll är utformade för att vila bekvämt i ett helt stängt läge. För att öppna din säkerhet ordentligt och säkert, tryck och förläng huvudhöljen från stången lite innan du kopplar in lyftmekanismen. Om du märker att parasollet kämpar för att öppna sig, tvinga inte det – du kan behöva rensa lövkvistar eller löv som kan hindra att hissen fungerar.
 • Stäng den när den inte används – även om du har en väsentlig bas eller monteringsarmatur är det klokt att hålla ditt parasoll kollapsat i sitt låsta läge när du inte använder det. Dåligt väder och kraftiga vindar kan spela kaos med ett öppet parasoll. I stället för att riskera att skada ditt parasolls revben eller skjuta det över gården, ta några ögonblick för att stänga det. Många tillverkare utesluter vindskador från sina garanter, så var smart.
 • Håll det torrt – helst bör du använda ett parasollskydd när det inte används. Förutom att skydda den från onödig exponering för solen hjälper ett lock till att hålla bort mögel och orsaka fukt. Om du inte alltid kan sätta på locket, se till att du torkar taket helt innan du stänger parasollet. De flesta utomhustyger behandlas för att motstå mögel och mögel, men fukt kan samlas och förbli skyddad i vecket på ett slutet parasoll.
 • Granska tillverkarens rekommendationer – Varje tillverkare har instruktioner och tips för att använda sina parasoll. Vissa skogar kräver periodisk oljning, medan andra kan gå utan den helt. Olika material och konstruktionsdesigner har sina egna specifika riktlinjer för underhåll, så tänk på vad du behöver göra innan du sätter upp ditt parasoll.

Skydd och förvaring av ditt parasoll

Under lågsäsong, eller när det finns längre tidsperioder under vilket ditt parasoll förblir inaktiv, bör du försiktigt ta bort stolpen och kapellet från basen eller montera och förvara det ordentligt.

 • Se till att det är rent och torrt – Följ riktlinjerna som listats tidigare innan du förvarar ditt parasoll.
 • Använd ett skyddande skydd – Skyddet förhindrar ansamling av fukt, blockerar damm och skräp och minimerar oavsiktlig skada från andra föremål som borstar mot det.
 • Vik veckarna i en riktning – För att minimera skrynklor och bevara de estetiska egenskaperna hos din baldakin, linda vikarna i samma riktning innan du fäster den i locket.
 • Täck stångändarna – För att minimera skador på stångens ändar, bör du täcka över dem med papp eller tunga trasor.
 • Förvara den i upprätt läge – Att lägga parasoll på deras sidor lägger onödig vikt på revbenet, speciellt om andra föremål är lämpliga att staplas på dem eller riskerar att bli trampade på dem.
 • Förvara den i ett slutet torrt område – Var noga med att förvara ditt parasoll i ett torrt täckt utrymme som ett garage, källare eller poolhus under lågsäsong. Även om det har ett skyddande skydd, kan kyla och fukt krypa in och skada föremål som lämnas utomhus och obevakade för länge.

Alternativ till parasoll

Ibland är ett parasoll inte den bästa nyanslösningen för en viss utomhusförhållande. Det finns ett antal snygga alternativ tillgängliga, alla med sin egen specifika applikation.

Skugglöv

Dessa samtida personliga nyanser har eleganta organiska eller geometriska mönster och har ökat i popularitet. De används vanligtvis för att skydda en individuell schäslong eller solstol. Skuggblad består av en liten bas med en konstnärlig baldakin som böjer sig över stolen. Lyxresorter och hotell i Karibien, Medelhavet och andra svaga klimat har ofta skuggblad vid poolen för sin exklusiva kundkrets.

Skuggblad har vanligtvis roterande dukramar som gör att du kontinuerligt kan justera solens exponering utan att störa din granne. De är lätta, så de är lätta att flytta om du ändrar möbelkonfigurationen.

Solskärmar

Dessa eleganta samtida nyanser är en variation på parasoll. Deras förskjutna stolpar stöder platta geometriska nyanser som lätt kan roteras, vinklas, höjas eller sänkas. De kanske inte har den övergripande täckningen av större parasoll, men de ger många av samma fördelar. Till skillnad från traditionella parasoll öppnas och stängs inte solskyddets solskydd. Men deras nedre profiler är mer aerodynamiska och kan motstå starkare vindar, beroende på design.

De används som ett uttryck för estetisk smak, lika mycket som för ett specifikt funktionellt syfte. Ensamma är de ikoniska visioner. I rad eller grupp skapar de en konstnärlig syn på ordning.

Skuggsegel

Dessa iögonfallande sträckta canvasskärmar skapar en underbar täckning av geometriska former utan att förstöra den naturliga skönheten i horisonten. Bestående av trianglar, kvadrater och rektanglar av varierande storlek, skyddar dessa segel mot bländning och dunkande värme från solen ovan, samtidigt som det tillåter kylning av luftflöde under. Deras design är ganska enkel men effektiv och anpassningsbar.

Dukarnas hörn är fästa vid glidbanor på väggar eller monterade stolpar och sträcks tills de är spända. De används ensamma eller i kombinationer som kan justeras hela dagen. De är ett elegant alternativ för stora kommersiella matplatser.

Cabanas

Dessa rymliga strukturer är i huvudsak bärbara rum med skuggalternativ och varierande varelser. De används ofta för att skydda sektionsarrangemang och matställen, där underhållande kan sträcka sig ut på kvällen. Det finns ett brett utbud av strukturella kompositioner och prispunkter. I den nedre änden kan en cabana helt enkelt bestå av fyra robusta stolpar med tvärstänger och en duktak.

De flesta inkluderar gardiner för att ge extra skydd och integritet. Detta extra sidoskydd är oerhört viktigt för att ta hänsyn till solens rörelse och omgivande utspridda ultravioletta strålning som reflekterar från vatten och ljusytor. I den höga änden kan du se lamellerade trä- eller aluminiumväggar, infällbara baldakiner och inbyggda sittplatser. Vissa lyxversioner erbjuder till och med belysning, takfläktar, högtalare och Bluetooth-funktion.

Paviljonger

Dessa enkla strukturerade nyanser är perfekta för att täcka stora utomhusytor som är för stora för ett vanligt parasoll. Paviljonger erbjuder ett stort öppet område för stora fritidsplatser eller bord utan att hindra utsikten. De används ofta, i gästfrihet och bostadsmiljöer, för att ge skydd för mat och dryck. Det finns en mängd paviljongdesigner, men alla består i huvudsak av dubbla sidostöd som ger en ram för en grundläggande kapellöverdrag.

Några av klockorna och visselpiporna inkluderar: neddragbara sidoskärmar för morgon- och tidig kvällssol; infällbara baldakiner; och enkel installation, nedbrytning och lagring. Om en cabana är lite för mycket att hantera, är en paviljong ett förnuftigt val.

Delar i ett parasoll

När du undersöker parasoll och jämför olika märken och modeller är det viktigt att ha en klar förståelse för de olika komponenterna och alternativen. Köpare bör använda guiden nedan för att identifiera vanliga parasolldelar och lära sig deras funktioner.

Påle

För traditionella parasoll i marknadsstil är det främsta stödet för baldakinen en vertikal stång eller stolpe. De finns i olika bredder och finns ofta i två delar för enklare frakt och förvaring. Enstaka bitar och tjockare stolpar är mer motståndskraftiga mot blåsiga förhållanden. Parasoll i kantig stil använder en förskjuten vinkelstruktur för att stödja baldakinen. De är flerfogade och ger ofta 360 ° rotationsfunktioner.

Stöttor

De smala bitarna som ger parasoll sin form och håller skuggkåpan i öppet läge kallas ribbor eller struts. Det finns två typer av revben:

 • Huvudribbor – Fästs på toppen av parasollramen och sträcka sig från den centrala axeln till under ytterkanten av baldakinen
 • Stödribbor – Anslut till undersidan av huvudribborna och underlätta öppning och stängning av taket

Nav

Den ringade apparaten som fungerar tillsammans med revbenen kallas nav. Det finns två typer av nav:

 • Toppnav- Beläget längst upp på stolpen, håller detta nav de viktigaste revbenen på plats
 • Höjnav – Ligger längre ner på stolpen, ansluter detta nav till stödribborna och glider upp och ner för att öppna och stänga taket

Finial

Objektet som sitter på toppen av ett uteplats kallas hylsa. Det är både funktionellt och dekorativt, eftersom det förankrar kapellet till stången och ger lite estetisk känsla.

Baldakin

Tygdelen av ett parasoll som blockerar solen kallas vanligtvis baldakinen. Förutom den övergripande skuggkroppen finns det ofta ytterligare två delar till en baldakin:

 • Ventilationsöppningar – Kapellskikt som låter luft passera lätt genom tyget, vilket hjälper till att kyla luften under och gör det möjligt för parasollet att bättre hantera starka vindar
 • Valanser – Tygflikar som överhänger baldakinens omkrets, sett på många strand- eller caféparasoll

Lyftmekanism

Parasoll öppnas när löparnavet och stödribborna lyfts upp via en lyftmekanism. Det finns flera typer att välja mellan:

 • Manuell – Stödstrukturen skjuts helt enkelt upp manuellt tills ett låssystem (ofta en stolpe eller stift och hål) håller parasollet i öppet läge
 • Vev – Ett roterande handtag vrids medurs för att öppna parasollet och moturs för att sänka det
 • Remskiva och stift – Ett rep dras ner för att öppna parasollet, som sedan fästs på plats genom att sätta in en stift i ett hål under löpnavet
 • Spak & spärr – En spak dras ner och spärras på plats för att säkra parasollet i sitt upphöjda läge

Om du kör ditt parasoll genom ett högt utomhusbord borde du kontrollera lyftmekanismens höjd för att säkerställa att det rensar bordsskivan.

Lutningsmekanism

Vissa avancerade parasoll gör att du kan luta baldakinen för att bibehålla riktningsskugga när solen rör sig hela dagen. Det kan vara särskilt användbart för bostadsinstallationer med nära håll. Det finns några typer att välja mellan:

 • Tryckknapp eller manuell – En knapp trycks in för att låsa upp baldakinen, som sedan kan lutas manuellt till olika vinklar (ofta förinställd)
 • Automatisk eller vev – När baldakinen är helt öppen kommer fortsatt vevning att luta parasollet upp till 360 °
 • Krage – En mantlad apparat, placerad ovanför vevet, vrids tills önskad lutningsvinkel uppnås

Base

Fristående parasoll är säkrade i en vägd bas eller stativ för att hålla dem upprätt och förhindra att de välter under blåsiga förhållanden. Baser är gjorda av eller använder en mängd olika tunga material för att ge stabilitet.

Fäste

I stället för en bas kan parasoll stabiliseras med en mer permanent monteringsapparat. Det finns olika konfigurationer baserat på ytan som parasollet fästs på.

Hur man använder ett parasoll

Montering

Du måste montera parasollet när det kommer. Detta innebär att skruva fast stammen eller stången på basen. Om vikter levereras, lägg till dem i basen. Om de inte är det kan du vanligtvis använda stenar för att väga ner basen. Med vissa parasoller kan du också beställa vikter separat från tillverkaren. När basen och stammen är upprättade låser du stången med parasollet i stammen och fäster båda tillsammans med en klämma. Lyft sedan parasollhandtaget för att förlänga taket uppåt och utåt till sin maximala höjd. I de flesta parasoller hör du en låsfjäder på plats när kapellet har sträckt sig till slutet. Öppna parasollet med veven.

Drift

Det är enkelt att använda parasollet. För att öppna eller stänga parasollet vrider du helt enkelt veven i en eller annan riktning. För att rotera parasollet finns det vanligtvis en klämma som du måste lossa och sedan rotera parasollstången. I vissa parasoller kan du också luta parasollet med ett handtag. Du kan ställa in den för att skugga dig direkt ovanifrån eller från sidan. Kontrollera din bruksanvisning för specifika driftsinstruktioner.

Säkerhet

 • Använd inte parasollet utan tillräckliga vikter på basen. Det kan skada parasollet och det finns risk för att parasollet faller och skadar någon. Om parasollet inte medföljde vikten, använd några tunga stenblock för att väga ner basen.
 • Stäng parasollet varje kväll för att undvika skador från kraftiga vindar eller regn. Om din kom med ett lock, använd det på natten och när du inte använder parasollet.
 • Om du inte ska använda parasollet under längre perioder som på vintern eller när du ska på semester, ta ner det helt och förvara det inomhus.

Olika baldakintyg

Att välja ditt kapellmaterial är ett av de viktigaste besluten du har när du köper ett uteplats. Inte bara är färgen eller mönstret den mest synliga aspekten av parasollet, men i slutändan är det det som skyddar dig från solens värme och bländning. Baldakiner är tillverkade av många olika material med sina egna fysiska egenskaper, fördelar, nackdelar och kostnadsöverväganden. Vissa tyger är belagda med PVC eller styrenakryl för att öka väderbeständigheten, men processen har nackdelen att minska textilens draghållfasthet. Här är några av de vanligaste alternativen och märkena för kapellmaterial.

Akryl – Sunbrella®

Sunbrella akryltyg betraktas allmänt som den gyllene standarden för bostäder och kommersiella utomhustextilier. Den är motståndskraftig mot elementen och håller sin färg i flera år. Sunbrella finns i hundratals solida färger och mönster och används för parasoll, nyanser, markiser, klädsel och kuddar. Sunbrellaparasoll finns på lyxhotell över hela världen.

Polyester – Pacifica®

Pacifica polyestertyg är rikt på färg och lyxigt att ta på. Dess proprietära fibrer håller färg upp till fyra gånger längre än traditionell polyester, samtidigt som de behåller andra egenskaper som kan jämföras med akryl till en lägre kostnad. Pacifica finns i 20 solida standardfärger.

Olefin – Texsilk®

Texsilk olefintyg är ett miljövänligt utomhusmaterial som ger en hög grad av UV-skydd. Den är fläckresistent och tålig nog för att klara blek- och klorengöring. Texsilk finns i över hundra solida, randiga och rutiga mönster.

Polyeten – Coolaroo®

Coolaroo polyetenväv skapades för att klara extrema australiska väderförhållanden. Dess unika, patenterade garnväv gör att svalar kan passera genom tyget, medan det stöter bort värmen och skadliga UV-strålar från solen. Coolaroo finns i ett begränsat antal solida färger och vävda mönster.

 

Vanliga frågor om parasoller

Vilket är det bästa parasollet?

Det finns många saker att tänka på när du köper ett uteplats. Modern arkitektonisk design innehåller en sömlös övergång från inomhus- till utomhusutrymmen. Genomarbetade däck och överdådiga utemöbler gör att du kan njuta av naturen utan att ge avkall på stil eller komfort. När våren och sommaren kommer kommer du att spendera mer och mer tid utanför underhållande eller slappa vid poolen.

För att hålla dig och dina gäster svala och skyddade från den heta solen är det viktigt att ha gott om skugga. Parasoll är en klok lösning i stället för mer permanent konstruktion. Att välja rätt parasoll kan dock vara utmanande. Baserat på ditt hem, din miljö, budget och preferens finns det många faktorer att ta hänsyn till. Den här guiden hjälper dig att få en bättre förståelse för parasoll, deras stilar, material och funktioner. Denna kunskap hjälper till att ta bort osäkerheten i ditt köpbeslut och se till att du kan koppla av utomhus i många år framöver.

Kan du använda ett strandparasoll som ett parasoll?

Vissa parasoll har en spetsig stolpe som är inbäddad i sanden för att hålla dem upprätt. De kan enkelt dras upp och flyttas till ett annat område längs vattnet. Dessa “strandparasoll” är dock vanligtvis små och avsedda att ge skugga för ett begränsat område. Parasoll stabiliseras emellertid typiskt av en bärbar viktad bas eller en permanent montering i cement eller trä. Större parasoll kan ha en viktad bas och kan flyttas till ett däck eller uteplats. Det är dock lättare om basen har inbyggda hjul, eftersom det kan vara tröttsamt att dra 50 kg genom sand.

Hur man väljer rätt vikt och storlek på en parasollbas?

Hur man väljer rätt parasollbas är en av de vanligaste frågorna. Rätt vikt på basen är avgörande för att hålla parasollet stabilt, speciellt när du har en av de stora utdragbara parasollerna. Mindre parasoller med en stolpe på mindre än 42 mm och som kommer att gå genom mitten av bordet kan ta den mindre 15 kg basen som borde hålla parasollet stabilt.

För ett parasoll som står bakom dina trädgårdsmöbler och har en diameter på mer än 42 mm behöver du en bas på minst 25 kg. Kom alltid ihåg att dra åt skruven vid parasollets botten så att parasollet förblir stabilt om det plötsligt blåser vind. om vinden tar upp är det säkrare att ta ner parasoll helt.

Hur skyddar jag ett parasoll mot vädret?

Dessa förskjutna parasoll kan förstöras av plötsliga vindkast, därför måste de vägas korrekt. Om det är ett mobilt parasoll måste du bara vara medveten om vindförhållandena på den plats där du placerar det och se till att du väger ner det noggrant varje gång du flyttar det. Om det är utformat för att vara stillastående måste du bestämma om du vill ha det i sten (bokstavligen!) Eller inrymt i trä.

Om du placerar din parasoll i betong behöver du bara se till att du bultar parasollet i betongen med låsmuttrar. Om du monterar i trä, till exempel terrassbord, behöver du helt enkelt borra i träet på rätt platser och sätt sedan in fördröjningsbultar för att hålla parasollet på plats. Om du vill kunna flytta ditt parasoll omkring, investera sedan i en viktad bas för ditt parasoll som du kan sätta in det i som sitter diskret under ditt bord, eller i ett hörn som du placerar det

Hur täcker man ett parasoll?

Att sätta på skyddet för ditt parasoll beror på vilken modell du har, men i allmänhet finns det steg du skulle ta. Det är i allmänhet lätt att sätta upp och ta ner din parasoll, och om det kommer med ett lock, skulle du bara glida det över toppen när du vill lägga bort det och jobbet gjort.

Om det inte kommer med dess omslag – dvs om du har köpt parasollet second hand, eller förlorat eller skadat omslaget, kan du skapa en provisorisk version av dig själv med en presenning och några tältpinnar. Om du har köpt ett helt nytt -parasoll, är chansen att det kommer med instruktioner, så följ bara dessa till bokstaven för att installera omslaget så är du borta. Om du inte har några instruktioner är det bara att:

 • Se till att parasollet är täckt på alla sidor och i alla vinklar från regn som kan skada det.
 • Håll ned locket så att det inte blåser ner i vinden. Du kan använda buntband, tegelstenar, tältpinnar – vad som helst som håller ditt parasoll nere.

Hur rengör man ett parasoll?

Du kanske är glad att få veta att det bästa sättet att rengöra din parasoll inte är att köpa dyra rengöringsmedel, utan att använda det som redan finns i dina skåp hemma! Vit vinäger, bakpulver, citronsaft och salt kan erbjuda dig det bästa rengöringsmedlet för ditt parasoll som du någonsin kan tänka dig.

Gör en blandning av ovanstående produkter i ungefär lika stora mängder och skrubba ditt parasoll väl med det innan du sköljer av det. Detta återställer ditt parasoll till nästan nytt utseende och förhindrar att du måste köpa en ny eller tillgripa aggressiv rengöring. På tal om aggressiv rengöring, om du har, eller har tillgång till, en ångrengörare, kan detta göra arbetet med att rengöra din parasoll till en lek. Vatten och en elektrisk källa är allt du behöver för att ditt parasoll ska se så bra ut som nytt.

Hur fungerar utformningen av en frihängande parasoll?

En frihängande parasoll består av tre viktiga delar: baldakin, bas och ram.

 • Baldakin: Vanligtvis tillverkad av slitstark och snabbtorkande polyester, stöds taket på ett fribärande parasoll av ett antal stålekrar. De bästa utskjutande parasollen kommer att vara duschbeständiga och snabbtorkande, samt erbjuda UV50 + -skydd, vilket verkligen är värt att överväga om du har små barn, är skinnhårig eller helt enkelt tillbringar mycket tid ute. När det gäller att välja storlek varierar baldakiner från cirka 2m till 4m + så det finns ett stort utbud tillgängligt. Välj en baldakin som står i proportion till resten av din trädgård och en som ger rätt mängd skuggtäckning du tänker dig och din familj kommer att behöva.
 • Bas: De bästa utskjutande parasollerna kommer att inkludera en basenhet, men om modellen du har skenat till kräver att du köper en separat måste du se till att du går efter en som är tillräckligt bred och tillräckligt tung för att förhindra att parasollet välter, även i blåsiga förhållanden.
 • Ram: Majoriteten av frihängande parasoller kommer att tillverkas av belagt aluminium och / eller pulverlackerat stål. Aluminium är ett populärt val på grund av att det är lätt, tåligt och rostbeständigt och används ofta för vissa, om inte alla de strukturella komponenterna i en utskjutande parasoll, dvs ram, stolpe, ekrar och lindningsmekanism.

Vad är baldakinen på en frihängande parasoll tillverkad av?

Kapellet för en frihängande parasoll kommer att göras av antingen polyester eller akryl. Polyester är det vanligaste materialet eftersom det är relativt billigt, duschbeständigt, hållbart och UV-beständigt. Ett utkragande parasoll med akryltak är sannolikt dyrare, men när man tar hänsyn till det faktum är akryl fläckresistent, vattenavvisande, oljeavvisande, mögelbeständigt och bleknar inte lika snabbt som polyester än det är värt att överväga att spendera några extra kronor.

Hur stor bör en parasoll vara?

När du väl har bestämt dig för parasoll och rammaterial är det dags att ta reda på vilken kapell du behöver. Om det är för litet har du inte tillräckligt med skugga för att göra tricket. Men stora parasoll kan överväldiga ditt utrymme och förstöra atmosfären på ditt däck eller poolområde. Din miljö kan också ha fysiska begränsningar, såsom överhängande grenar, takfot eller väggar, som begränsar dina alternativ. En bra riktlinje är dock att först mäta det område eller bord som du vill skugga. Var noga med att ta hänsyn till det rum som behövs för att bekvämt placera stolar. Lägg sedan till några decimeter på varje sida för att bestämma kapellens diameter som ger precis rätt mängd skugga.

Hur justerar jag min frihängande parasoll?

De bästa utskjutande parasollen kan justeras med vev- och lindningsmekanismerna. Alla anständiga modeller har en robust, robust vev och en lättanvänd, en utrullningsmekanism med variabla låspositioner, så att du kan välja precis rätt mängd nyans du behöver. En dragstift gör att du kan luta taket och friarmsrotation innebär att taket kan sänkas eller höjas utan att du behöver flytta basen. Det finns olika sätt att justera skuggans täckning – de flesta utskjutande parasoller kan sänkas, höjas, vridas och lutas.

Hur tar man hand om en parasoll?

Trädgårdsparasoll är ett perfekt sätt att skydda dig från solen när du sitter ute. För att säkerställa livslängd kräver parasoll vård för att du ska få ut så mycket som möjligt av dem. Parasoll måste hållas inne under hårt väder, som om de lämnas utanför vind och regn kan skada locket. Parasollbaser är i allmänhet slitstarka och slitstarka – betongparasollbaser kan utelämnas året runt, medan parasollbaser i polyresin och mässing kan tas in under hårt väder.

Underhåll

Parasoll måste förvaras på en torr plats när de inte används eller under hårt väder för att undvika överexponering för elementen. Se till att sänka ditt parasoll när det inte används, eftersom det skyddar det från väder och vind och säkerställer dess livslängd.

Rengöring

Om du vill rengöra ditt parasoll kan du borsta bort all smuts och skräp med en handduk eller borste. Torka bort ytan – om endast plast eller polyester – med en lösning av varmt vatten och mild tvål innan du låter den torka naturligt. Om detta inte är möjligt, torka av med en ren handduk. Aluminiumramen kan torkas ner med ljummet vatten och en mild tvål – tillsätt citronsaft eller vinäger till den här lösningen hjälper den att hålla sin glans. Betongparasolsbaser kan slangas ner med vatten, medan polyresin- och mässingsbaser kan rengöras med ljummet vatten och mild tvål.

Hur stor bör parasollpålen vara?

Din uteplatsparasolldiameter är ett viktigt mått att kontrollera efter eftersom det är avgörande för parasollets stabilitet. För maximal parasollstabilitet vill du att din parasollstavsdiameter och basdiameter ska vara så nära som möjligt medan du fortfarande passar. Jag tittade igenom min samling av uteplatsparasoll och fann att de flesta hade en påldiameter på minst 4 cm och vissa gick upp till 8 cm. Om du väljer ett parasoll med en påldiameter på 4 cm, vill du att basen ska ha en diameter på minst 4 cm och högst 1 cm större. Som en tumregel bör din basdiameter inte vara mer än 1 cm större än din parasollstolpe.

Om du har möjlighet att köpa ditt uteplats personligen rekommenderar jag att du gör det. Att kunna välja ett parasoll som passar perfekt för din uteplats samtidigt som du hittar rätt bas kommer att göra ditt liv mycket lättare på lång sikt. Höjden på ditt parasoll är en annan viktig faktor. Du vill ha tillräckligt med utrymme så att högre individer inte behöver luta sig ner när de är under parasollet. Ändå kan det inte vara så högt att skuggan täcker din hund i stället för dig! I allmänhet vill du att ditt parasoll ska vara minst 7 meter långt. Du kan också leta efter uteplatsparasoll med lutnings- och rotatinsfunktioner för att justera var skuggan landar. Jag kommer att prata om det i avsnittet nedan.

Hur mycket ska basen till mitt parasoll väga?

Den viktbas du behöver beror på typen och storleken på parasollet du ställer upp. Om du har ett mindre parasoll, med en stolpe mindre än 42 mm, kan du komma undan med en 15 kg bas som ska hålla parasollet stabilt. Om ditt parasoll har en diameter på över 42 mm måste din bas vara över 25 kg. Om du besöker din lokala affär – eller ännu bättre, butiken du köpte din parasoll – borde de kunna ge dig expertråd om vilken viktbas för parasoll för att se till att den är så stark och stabil som den kan vara.

Hur stor bör ens parasoll vara?

Efter att ha valt ett parasoll för marknaden eller utkragning är nästa steg att bestämma vilken storlek parasoll ditt utomhusutrymme kräver. Den perfekta parasollstorleken för ditt utrymme kan bestämmas av storleken på din uteplats och av den relativa storleken på dina utemöbler. I slutändan är valet av rätt storlek en fråga om personlig preferens, men jag har några tips och riktlinjer för att hjälpa dig i din urvalsprocess.

Parasollets form bör också vara bland de första bestämningarna du gör när du handlar efter ett parasoll. Vissa utrymmen, som små balkonger eller lanaier, kräver en tunn rektangulär eller halvparasollmodell. I de flesta fall är formen på det parasoll du väljer, vare sig det är sexkantigt eller fyrkantigt, ett rent estetiskt val.

Vilket parasollmaterial ska jag köpa?

Parasolltaket är det överliggande materialet som direkt skyddar och skuggar dig från utomhuselement som UV-strålar och nederbörd. Taket tillför också ditt estetiska utrymme ett betydande estetiskt värde. Det finns många olika typer av material speciellt gjorda för att bekämpa de hårda förhållandena utomhus, alla med sina egna unika egenskaper som kompletterar olika livsstilar och platser:

Materialet på ramen

Vanliga parasollrammaterial inkluderar trä, aluminium och glasfiber. Var och en av dessa material har en unik estetik och har både fördelar och nackdelar.

 • Trä: Träparasollramar kan innehålla teak, eukalyptus eller annat behandlat lövträ. Ramar tillverkade av trämaterial är ofta gynnade för sitt naturliga, klassiska utseende. Många träramar (som de som är konstruerade av teak) är naturligt avstötande mot fukt, insekter, ruttnare och andra skador, även om deras färg kan förändras över tid med exponering för elementen om de lämnas obehandlade.
  Idag finns dessa parasoll med tilt-, remskiva- eller vevmekanismer, vilket gör dem jämförbara när det gäller funktionalitet med aluminium- och glasfiberalternativ. Träparasoll behandlas ofta med ett skyddande medel för att bibehålla sin integritet och utseende över tid. Träparasoll är inte lika flexibla som glasfiberparasoll, vilket gör dem dåligt lämpade för extremt blåsiga förhållanden. De är inte heller lika starka och hållbara som aluminiumparasoll och kan snäppa mycket lättare.
 • Aluminium: Även om parasoll i aluminium kanske saknar samma rikedom i träparasoll, finns det många fördelar med att köpa ett aluminiumparasoll. Aluminium är ett lätt, underhållsmaterial som är tillgängligt med de flesta funktioner i en mängd olika finish- och färgalternativ.
  Mycket slitstarka aluminiumparasoll är mycket osannolika att bryta eller snäppa oavsett väderförhållanden och aluminiumparasollramar behandlas vanligtvis med en pulverlack som gör dessa parasoll motståndskraftiga mot korrosion och andra tecken på slitage. Parasoll i aluminium tenderar att vara mycket prisvärda och långvariga, vilket ger en stor investering i ditt utomhusbostadsutrymme.
 • Glasfiber: Glasfiberparasoll är mest populära i mycket blåsiga miljöer. Glasfiber är en förstärkt plast som består av glasfibrer inbäddade i harts. Det unika materialet är mycket böjligt och böjligt, vilket betyder att glasfiberparasollribbor inte splittras eller snäpps under de flesta väderförhållanden.
  Glasfiber anses vara upp till 30% lättare och fyra gånger mer hållbart än andra parasollmodeller. Dessa parasoll brukar bli dyrare, men deras imponerande hållbarhet kan lätt kompensera för eventuella ökade inköpskostnader. Det är inte ovanligt att se parasoll med aluminiumstänger och glasfiberribbor, en design som slår ihop det bästa av två material.
Materialet på baldakinen

Parasollstakar är nästan alltid tillverkade av ett tygmaterial. Under de senaste åren har tekniska framsteg möjliggjort mycket hållbara kapellalternativ som är resistenta mot fukt, solskador och andra slitage. Baldakiner kan vanligtvis färgas i ett brett utbud av färger, inklusive randiga och andra mönstrade mönster.

 • Sunbrella-tyg. Sunbrella är en populär serie av utomhusklädda tyger som används av många tillverkare för att skapa hållbara, högkvalitativa baldakiner. Sunbrella sammanför oöverträffad funktionalitet med vacker design för tyger som är blek och slitstarka.
 • Polyestertyg är naturligt hydrofobt, vilket betyder att det torkar snabbare än andra material. Idealisk i regniga miljöer, polyester är hållbar, stark och kemikaliebeständig. Detta material kan lösningsfärgas nästan vilken färg som helst.
 • Akryl är lätt, mjuk och kan lätt färgas levande, färgglada nyanser. Detta tyg motstår krympning eller skrynkling och behåller sin form väl. Akryl kan vara känslig för höga temperaturer.
 • Olefin är tillverkat av polyolefin och är ett syntetiskt material som ger styrka och hållbarhet till ett överkomligt pris. Olefintyg tål mot blekning, tårar, fläckar och mögel.
 • Halmtak hänvisar till en traditionell takkonstruktion där halm och andra naturmaterial mattas ned för att skapa ett tak. Halm används främst för sitt tropiska utseende, men materialet är också rutt- och blekningsbeständigt. Halmens unika ventilationsegenskaper hjälper också till att skapa ett svalare skuggat utrymme.

Vem gör det bästa parasollet?

Det finns otaliga tillverkare av parasoll. De erbjuder ett brett utbud av produkter som tilltalar en mängd olika budgetar. Många av dessa märken ger värde till en låg kostnad och är verkligen bra alternativ på kort sikt. Men som återförsäljare av lyxiga utomhusmöbler fokuserar många på produkter som presterar och ser bra ut på lång sikt. Följande varumärken kan vara dyrare, men deras premiumparasoll har banbrytande design och är gjorda av de finaste materialen, med hjälp av toppmoderna tillverkningstekniker. Dessa samlingar stöds också av branschledande garantier och serviceavtal.

 • Tuuci – Unika och innovativa nyanslösningar med tankeväckande, raffinerade mönster som förbättrar den naturliga atmosfären i utomhus i flera år.
 • Jardinico – Felfria eleganta parasoll med smala profiler, strama nyanser och oklanderliga ytor för att ge en prägel på klassiska utomhusinställningar.
 • Shadowspec – Fantastiska lyxiga parasoll med evolutionära mönster, patenterad teknik och marina material.
 • Woodline – Sofistikerad mittstolpe och ed parasoll designade enligt högsta standard med anodiserat aluminium, rostfritt stål i marint kvalitet och ugntorkad eukalyptus.
 • Umbrosa – toppmoderna, eleganta och diskreta nyanslösningar inspirerade av naturen och byggda för att hålla.
 • Shademaker – nyanser av arkitektonisk kvalitet med modern, precisionsdesignad design för avancerade bostads- och kommersiella utomhusapplikationer.
 • Bambrella – Miljövänliga bambuparasoll med elegant, modern design som är extremt väderbeständig – även i de blåsigaste förhållandena.
 • FiberBuilt – parasoll av kommersiell kvalitet med flexibla glasfiberribbor som är elastiska vid starka vindar och håller 4-5 gånger längre än stål eller trä.

Vad är standardstorleken på ett parasoll?

Det finns inget sådant som ett parasoll med “standardstorlek”. Det beror bara på din egen specifika miljö. Som en tumregel bör ett parasoll sträcka sig några decimeter bortom kanten på det område du vill skugga. Mindre parasoll är vanligtvis marknadsstil, medan större modeller ofta är kompenserade eller utskjutande.

Vad är ett marknadsparasoll?

Ett “marknadsparasoll” är vad de flesta tänker på när de föreställer sig ett parasoll. Den har en mittstolpe och dess baldakin har vanligtvis en åttkant eller rundad form. Vissa baldakiner inkluderar ventiler som gör att luftflödet håller området svalt och hjälper till att stabilisera parasollet i starka vindar.

Vilket är det bästa materialet för parasoll?

Det finns en mängd fantastiska väder- och UV-beständiga kapelltextilier:

 • Akryl – Sunbrella
 • Polyester – Pacifica
 • Olefin – Texsilk
 • Polyeten – Coolaroo

Blockerar parasoll UV-strålar?

Parasoll blockerar mycket av de skadliga effekterna av direkta ultravioletta strålar. Ju större parasoll, desto större skyddsområde. Emellertid påverkar kapellens material och färg precis hur mycket. Här är några viktiga faktorer:

 • Vävning – Ju strammare tyget vävs ihop, desto mindre UV-strålning passerar dock
 • Färg – Mörka färger av identiska tygtyper absorberar ultravioletta strålar starkare än deras ljusare nyanser, vilket ökar solskyddet
 • Vikt – En tyngre version av samma tyg är minimalt mer skyddande mot UVR
 • Stretch – Ju större stretch eller spänning som läggs på en textil, desto lägre UPF-betyg
 • Vatten – Vissa tyger, som polyester och bomull, ger mindre skydd mot UVR när de har absorberat vatten
 • Tvättning – Bomullsbaserade tyger tenderar att krympa efter den första tvätten, vilket drar åt vävet och minskar den överförda ultravioletta strålningen
 • Tillsatser – UVR-stabilisatorer eller tillsatser kan användas för att förbättra solskyddet för en mängd olika textilier

Dessutom måste du vara medveten om indirekta UV-strålar som reflekteras från vatten, glas och ljusa väggar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top