Bästa planhyveln 2022 – Test av olika planhyvlar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

METABO DH 330 Planhyvel

DEWALT DW733 Planhyvel

METABO HC 260 Planhyvel

MAKITA 2012NB Planhyvel

Klicka här för att se planhyvlar.

Bästa Planhyveln 2022

Om du vill hyvla en bräda så exakt som möjligt är en planhyvel det absolut bästa sättet att hyvla så precist och effektivt som möjligt. Oavsett om du har ett stort företag eller om du gillar att fixa saker hemma så är en planhyvel en bra maskin att ha till hands. Att välja rätt planhyvel kan vara svårt men med rätt planhyvel kommer du aldrig att behöva oroa dig över olika tjocka brädor.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra planhyvel på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken planhyvel som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem planhyvel så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa planhyveln. Det är just därför som vi här på Hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa planhyvel som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till mina läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla planhyvlar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa planhyveln inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Se även >>> Bästa måttbandet som finns att köpa.

Köpguide för bäst i test planhyvel 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa planhyvel på nätet. När du letar efter den bästa planhyvel finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa planhyvel enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en planhyvel efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa planhyvel för dig:

 • Antal
 • Motorspecifikationer
 • Byta delar
 • Storlek
 • Externa komponenter
 • Effekt
 • Hyvlingsbredd
 • Precision
 • Dammuppsamling
 • Tjocklek
 • Enkel användning
 • Bladens kvalité

Antal

En intressant diskussion är om man ska skaffa en fristående planhyvel eller en foghyvelkombination. Det finns två aspekter som spelar här: utrymme och arbetsflöde. Har du begränsat med utrymme, som många av oss har i våra garageverkstäder, så är bara en planhyvel vettigare. Att ha två separata maskiner tar ganska mycket plats, och genom att kombinera dem lämnar du plats för andra verktyg och maskiner.

Arbetsflödesmässigt är fördelen för separata maskiner. Foghyvlar måste konverteras från en uppgift till en annan. Och även på de bäst designade maskinerna, med riktigt snabba omsättningshastigheter, tar detta fortfarande lite tid. Om du har två separata dedikerade maskiner kan du skapa ett mycket mer effektivt arbetsflöde. För hobbysnickare är detta en trevlig livskvalitetsfunktion, men för proffs kan det till och med betyda skillnaden mellan att göra vinst eller förlust (i extrema fall).

En tredje aspekt är priset. Kombinerade skarvhyvlar är vanligtvis lite billigare än två separata maskiner, helt enkelt på grund av att de delar komponenter som skärhuvudet och motorn. Med två separata maskiner köper du dem två gånger, så det totala priset blir högre.

Sammantaget är både en separat planhyvel och en kombination bra alternativ, det beror bara på din specifika situation vilken som är att föredra. Om du har begränsat utrymme, välj kombinationshyveln. Om du har utrymme och vill ha ett optimalt arbetsflöde, gå fristående maskinväg.

Motorspecifikationer

En av de viktigaste egenskaperna ho planhyveln är motorn. Först måste du ta reda på vad ditt strömförsörjningsvärde är (vanligtvis mätt i volt). Maskinen du vill köpa måste vara kompatibel med din strömförsörjning. Detta kommer också att ge dig en uppfattning om hur mycket ström det kommer att konsumera. Bänkskivans planhyvel som du väljer ska ha en motor av god kvalitet som snurrar skärhuvudet och arbetar med in- och utmarksrullarna.

Med en bra kvalitet och kraftfull motor ser du till att du kan hyvla alla träslag med den, oavsett om det är lövträ som ek eller barrved som tall. De flesta bänkskivor levereras med 15 ampere motorer som vrider skärhuvudet med hastigheter från 8000 rpm till 10 000 rpm. Ju snabbare varvtal desto slätare blir träytan. Det beror på att ett snabbare skärhuvud innebär att det sker fler snitt per cm av träet när det matas genom maskinen. Att mata in ditt virke till en mindre kraftfull hyvel tar också längre tid på grund av långsammare matningshastigheter.

Byta delar

En bänkskiva är som alla andra maskiner. Det kommer inte att förbli detsamma för alltid. Vissa delar behöver bytas ut efter en tid. Så du måste se till att den du väljer har delar som enkelt kan hittas i din lokala återförsäljares butik eller beställas online.

På tal om byte av delar är det också bra att kontrollera garantin. Se till att du kan lämna tillbaka den om den faller sönder för tidigt.

Storlek

Om du är en professionell träarbetare med en stor verkstad behöver du en maskin i större storlek. Om du är mer av en DIY entusiast, eller om du äger ett litet träbearbetningsföretag som vill förverkliga sina kreativa idéer, då kommer en snålare mer kompakt maskin att fungera perfekt.

Externa komponenter

Den vanliga planhyveln är utrustad med vissa element som garanterar effektivitet och funktionalitet. Kontrollera saker som bladkvalitet och typer, kvaliteten på bordet och staketet och monteringskrav. Planhyveln som du tänker på kan tillverkas i ett främmande land. I vissa fall är det lätt att hitta reservdelar om du befinner dig nära stora städer. Om du befinner dig vårt i ingenstans måste du överväga att skicka med reservdelar, vilket kommer att kosta en extra kostnad.

Effekt

Vad exakt letar du efter i en robust planhyvel? Är det storleken du är ute efter eller enhetens övergripande kapacitet? Det finns några punkter vi tror hjälper dig att belysa vilken typ av modeller du föredrar. Ta dig tid att förstå de olika funktionerna. När du väl har dessa till hands kan du titta på vilken modell som helst och ge den ett ärligt betyg när det gäller specifikationer.

Typen av motor har betydelse för att förlänga optimala funktioner. Du kan möta modeller som har synkron-, enfas- eller asynkronmotorer. Det viktiga är att motorn klarar de hastigheter som behövs. Hastigheten (som mäts i varv per minut) är en viktig faktor för kvaliteten på snitt.

Modeller som sträcker sig från 1200W -1700W kan anses vara anpassningsbara för lätt användning. Modeller från 2000W och uppåt kan effektivt hantera vilken process som helst. Oavsett om du arbetar med lövträ eller barrträd, blir jämnheten ojämförlig.

Hyvlingsbredd

Arbetar du med små träbitar eller arbetar du med större bitar? Hyvlingsbredden mätt i millimeter avgör storleken på träet som passerar igenom. Bord av mindre storlek varierar från 200 mm till cirka 300 mm. Större bitar har ett bredare bord som sträcker sig från över 400 mm. professionella verkstäder förlitar sig på större bord för att hantera olika projekt.

Precision

När vi använder termen i dedikation till djupet av spån tillåtet. Kan du justera hur mycket material som tas från träbiten? Om det maximala skärdjupet är 2,4 mm, är det så djupt att kniven kommer att gå. Att välja en modell som låter dig anpassa din träbit till de exakta kraven du behöver är bekvämt. Det finns enheter som inte erbjuder justerbart hyvlingsdjup, vilket indikerar att man måste köra träet genom maskinen ett par gånger.

Se till att den medföljande mätutrustningen är exakt för att undvika att göra misstag när du arbetar. Oavsett om de är linjära eller metriska krävs tydliga instruktioner från tillverkaren för att justera mätsystemen. Är det smidigt eller behöver du fortfarande mycket arbete med en slipmaskin? Hur exakt är tjockleks- eller djupskalan? Planhyveln du ska välja ska kunna producera en riktigt slät yta på alla träslag, så att det resulterande materialet kräver mycket lite slipning om det behövs.

Dammuppsamling

Många träbearbetningsverktyg skapar mycket sågspån och en bänkhyvel är ett mycket bra exempel. Utan ett korrekt sätt att styra, kantra och samla upp damm som skapas, kan det göra hela din verkstad till en stor röra. Det är därför du måste se till att den du väljer har en bra damm-/flisuppsamlingsport för att kasta ut dammet som produceras ur maskinen på ett kontrollerat sätt.

Hyvlar är ökända för att spruta ut mycket sågspån och i allmänhet göra oreda i din verkstad. Det är bäst att ansluta den till en dammuppsamlare eller en butikslösning till vår minska mängden sågspån i ditt arbetsområde. Vissa hyvlar, är utrustade med ett fläktassisterat spånavkastningssystem för att förhindra att din avgasport stängs igen.

Tjocklek

Om du tittar på olika storlekar av hyvlar för tjocklek kommer du att upptäcka att alla har olika kapacitet för olika tjocklekar. Enheten kan endast acceptera trästorlekar inom sitt sortiment. Om en maskin rymmer träbredder mellan 3,4 mm och 15 cm så är det intervallet att arbeta med. Du kan få en modell med ett bredare utbud om du arbetar inom möbelbranschen. Djupjustering bör vara en vind i vilken bänkskiva som helst. Det bör finnas exakta mätare och synliga linjära skalor, och tydliga anvisningar om hur du kan använda och justera dem, så att du kan hyvla eller trimma dina brädor till den specifika dimension du vill ha.

Defekter är sak som uppstår när man matar in brädor in och ut ur en hyvel, till följd av att brädans vikt drar nedåt i de fria ändarna och därigenom trycker in den motsatta änden i skärhuvudet, vilket skapar ett dopp i ändarna av styrelsen.

Tyvärr är defekter något som verkligen inte kan elimineras helt utan att ge tillräckligt manuellt stöd för materialet. Den kan dock reduceras i hög grad med rätt typ av bänkskiva. Så du måste fråga dig själv hur hanterar den du ska köpa beckasin?

Sammanfattningsvis, kolla in och se till att planhyveln du väljer har några funktioner som hjälper den att hantera defekter korrekt. Men för att effektivt reducera beckasin totalt måste du också stödja ditt arbetsstycke manuellt med handen medan du matar in det i maskinen, och även stödja det medan det matas ut på andra sidan.

Se också till att varje hyvel du väljer kommer med inmatnings- och utmatningsbord, eftersom de går långt för att stödja träet och därmed minskar defekterna.

Enkel användning

Att ha damm och flis som flyger runt är varken bra för din hälsa eller estetiskt tilltalande. Om du använder en bänkmodell eller en fullständig industrimodell, se till att en pålitlig dammport alltid finns tillgänglig. Du kan använda universella adaptrar om tillverkaren inte har tillhandahållit en. Vanliga dammsugare eller verkstadsdammsugare fungerar bra, se till att insamlingskapaciteten är tillräckligt stor för att förhindra att damm släpps ut.

Styrsystem är avgörande för manövrering av olika vinklade snitt. Guiden är bara där för att säkerställa att allt förblir på plats för precision.

En ”puttare” är en funktion som du får i vissa modeller som förhindrar att dina fingrar korsar bladen. Dessa skjutmaskiner är mer praktiska när de arbetar på små träbitar.

Vissa modeller erbjuder bordsförlängningar men de kommer att kosta dig extra eftersom inte många har denna funktion. Du kan till och med hitta guidetillägg om du behöver dem så mycket.

Bladens kvalité

Kvaliteten på bladen är ganska viktig, särskilt om du är orolig för den slutliga finishen. De flesta blad som används inom detta område är tillverkade av standardstål. Dessa blad är hållbara och kan jämföras med Stål.

Den andra typen är tri metallblad. Dessa blad är gjorda av koboltstål och kan lita på att de ger optimal prestanda men de kan dock vara lite dyrare. Ju fler blad du har, desto bättre för dig, särskilt om du arbetar i höga hastigheter. Kombinationen av båda ger fina snitt och ännu jämnare finish.

Säkerhet är avgörande när man hanterar allt med en vass kant. Maskiner utrustade med nödstoppsknappar rekommenderas. Detta beror på att du kan stoppa motorn när som helst i processen om du märker ett misstag. Ett skyddshölje är avgörande för skydd mot nedskärningar. Locket kan justeras beroende på storleken på projektet som arbetas med. Många rekommenderar det överbryggade skyddet som ger enkel åtkomst för exakta snitt.

Lista över de bästa planhyvel 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Olika funktioner att leta efter

Om du skapar en seriös träbearbetningsbutik är en planhyvel ett mycket användbart tillägg till ditt kit. Planhyvlar gör att du kan göra grovt virke till slätt och minska träets tjocklek till exakt den specifikation du behöver. Även om hyvlar med tjocklek i industriell storlek är tillgängliga, är de vanligtvis för stora och dyra för den genomsnittlige gör-det-själv-entusiasten, småskalig möbeltillverkare eller hantverkare. Lyckligtvis finns bärbara eller bänkskivor. De är tillräckligt små för att få plats i ett garage eller verkstad men ändå tillräckligt kraftfulla för att få jobbet gjort.

En planhyvel består av en kraftfull motor som är ansluten till ett kraftfullt skärhuvud och rullaggregat. Motorn snurrar skärhuvudet som skär bort träet. Skivan matas in i skärhuvudet på rullenheten.

När du väljer den bästa planhyveln för dina behov, bör du överväga motoreffekten, konstruktionens kvalitet och tjocklekstillägget samt bredden på virket som den kan bearbeta.

Motorn bestämmer maskinens effekt. Om du vill klippa eller plana tjocka lövträ letar du efter en maskin med minst 10 000 varv / min. Tjockhetshyvlar med en kapacitet på 8 000 varv per minut kommer att vara bra för barrved och mindre virke.

Den bästa planhyveln kommer att konstrueras av högkvalitativa material och känns robust i drift. Kroppen måste vara kraftig för att klara mycket vibrationer.

Tjocklekar anger ett tjockleksavgift – detta är den maximala tjockleken på träbiten som maskinen rymmer och är vanligtvis 150 mm.

En planhyvel kommer också bara att ta en viss bredd av trä också så detta nummer bör också uppfylla dina behov.

1. Precision i djupjustering

Den bästa planhyveln ska naturligtvis vara exakt och lätt att justera, så att du kan ta bort exakt den mängd virke du behöver. Att få det här rätt kommer att spara mycket frustration och slöseri. De flesta har mätare och liners vågar för att göra det enkelt.

2. Hantera bräddefekter

Dessa defekter händer när brädans vikt dras nedåt i den fria änden och skjuter in den motsatta änden i skärhuvudet. Detta kan skapa ett dopp i ändarna av brädan. Många hyvlar har mekanismer för att minska detta. Du kan också hjälpa till att förhindra snipa genom att stödja vikten av den fria änden. För att minska risken för snipa vid hyvling av ett långt timmer och för att göra denna process säkrare, använd rullstöd för att stödja plankan vid in- och utstigning från maskinen.

3. Säkerhetsfunktioner

Planhyvlar är tunga maskiner med mycket vassa blad så de bör alltid behandlas med respekt. Läs alltid manualen noggrant och se till att du förstår exakt hur maskinen fungerar och är bekant med alla säkerhetsåtgärder du bör vidta.

Du bör också bära en ansiktsmask för att skydda dig från damm, skyddsglasögon och hörselskydd när du använder din hyvel. Bär aldrig löst sittande kläder, såsom slipsar, halsdukar eller smycken, när du använder maskinen eftersom dessa kan fastna i rullarna.

Håll händerna långt borta från området och sträck aldrig in händerna under knivarna.

Se till att maskinen är avstängd och urkopplad innan du utför något underhåll. Du bör aldrig röra vid knivarna – de kan tas bort med en magnet.

4. Jämn finish

Det är lämpligt att ta bort timmer gradvis i stället för att försöka hugga en träbit till rätt tjocklek i ett pass. Hyvla bort små mängder virke tills du har uppnått den tjocklek du behöver – detta bör ge dig en jämn, slät finish. Om stötarna är i slutet kan detta bero på beckasin. Du kan minska risken för snipa genom att använda rullstöd på varje sida av maskinen. Alternativt kan du be en vän eller kollega hjälpa dig att mata in och ur träet för att få det i en bättre vinkel.

Hur du installerar den bästa planhyveln

Innan du använder din nya planhyvel, finns det några steg du bör vidta för att se till att den är korrekt inställd (detta sparar tid och besvär senare). Stegen du måste vidta varierar beroende på märke och modell du har köpt. Följ proceduren nedan som en allmän vägledning:

Städa

Din nya planhyvel kommer troligen med massor av delar täckta med fett för att skydda dem mot rost. Använd ett polermedel och en trasa för att ta bort den.

Vax

Det är en bra idé att behandla alla ytor som träet kommer i kontakt med med ett speciellt vax, för att säkerställa att träet kan passera smidigt genom maskinen och förhindra rost.

Sätt upp skydd

Innan du använder din planhyvel måste du se till att staketet är inställt i rätt läge. Den ska ha en 90 ° vinkel mot bordet och på lika avstånd från kanten på både inmatnings- och utmatningsborden.

Sätt i bladet

Om dina blad inte redan är installerade måste du sätta in dem själv. Se till att din maskin är urkopplad från strömkällan och ta bort staketet, skydd och bord. Vrid skärblocket så att en av spåren är uppåt, använd sedan den medföljande skiftnyckeln för att lossa klämmuttrarna och ta bort bladhållaren. Placera det nya bladet i hållaren och sätt tillbaka det i skåran.

Ställ in hyvelbladet

Ställ in bladets höjd genom att trycka på det medföljande bladinställningsverktyget på bladet, se till att fötterna är mot knivblocket och att bladet passar tätt in i inställnings urtagningen. Dra åt muttrarna runt kniven innan du tar bort inställningsverktyget och drar åt muttrarna helt.

Upprepa för alla blad

Upprepa steg 4 och 5 för alla blad på skärblocket (det finns vanligtvis 2). När du är klar, kontrollera att bladen är på samma höjd med en bit skrot.

Hur använder man en planhyvel?

Olika tjocklekshyvlar kan fungera på något olika sätt, så du bör alltid se tillverkarens instruktioner innan du använder din. Som en allmän regel bör du följa stegen nedan för att använda en planhyvel:

Använd skyddskläder

Att använda en hyvel är potentiellt farligt, så du bör alltid bära skyddsglasögon, tjocka handskar och en mask för att skydda mot damm.

Mata virket igenom

Mata ditt virke noggrant från inmatningen till maskinens utmatningssida, där den kommer att passera över skärblocket. Använd en liten träbit för att trycka igenom det sista av virket, för att hålla händerna borta från klingorna.

Plana gradvis

Om du omedelbart försöker hyvla en stor mängd timmer till önskad tjocklek kan hyveln hoppa, vilket förstör din finish. Det är en bättre idé att plana den gradvis och raka av en liten mängd åt gången.

Vikta funktioner innan du köper den bästa planhyveln

Processen att välja en bärbar planhyvel för ditt projekt kan vara ganska komplicerad, om du inte har använt en tidigare. Men med följande guide vet du vad som är viktigt och inte.

Om du vill välja rätt, finns det viktiga funktioner du bör leta efter, och det är vad vi har listat nedan.

Bredd

Breddkapaciteten för en planhyvel är den maximala storleken på brädor i bredden den rymmer. En med en breddskapacitet på 29 cm kan plana brädor som inte är mer än 29 cm i bredd, och den med en breddskapacitet på 26 cm kan planbrädor som inte är mer än 26 cm i bredd osv.

När du gör ditt val, ju högre breddkapacitet desto bättre är det för dig, eftersom du kan plana bredare brädor med det utan att försöka sänka brädorna. Om du ber oss att köpa en ny hyvelmaskin för bara funktionen tjocklek idag, är en av de första sakerna vi ska kontrollera innan vi väljer vårt slag av skärhuvuden i de tillgängliga.

Det beror på att kvaliteten på den du väljer i stor utsträckning bestäms av vilken typ av skärhuvud den följer med. Skärhuvudet i det påverkar några saker om det som är mycket viktiga. Det påverkar jämnheten eller ytbehandlingen av brädorna som går igenom det. Det påverkar ljudnivån och

Det avgör hur mycket du kommer att spendera om du av misstag hyvlar en planka med spik i med det. När vi nu pratar om vilken typ av skärhuvud det kommer med, det finns två huvudtyper av skärhuvud.

Rakt knivskärhuvud eller spiralskärshuvud

Det raka knivskärhuvudet är huvudtypen av skärhuvudet eller det traditionella skärhuvudet som följer med de flesta hyvlar, särskilt bänkskivorna.

De har 2 till 4 raka knivar något längre än längden på hyvelns breddkapacitet, lika fördelade runt skärhuvudet och löper parallellt med dess axel.

Raka knivskärhuvuden är vanligtvis gjorda av höghastighetsstål, och därför är de billigare jämfört med spiralformade skärhuvuden som är gjorda av hårdmetall.

De blir lätt trubbiga eftersom de inte är lika hårda som hårdmetall, men det är billigare att byta ut dem, eller så kan du bara vässa eller vända knivarnas riktning om de är vändbara tvåkantade knivar.

Spiralformade skärhuvuden har däremot inte långa raka knivar som löper längs skärhuvudet. Istället har de flera rader av små fyrkantiga skär som kallas skär som är konfigurerade i en spiralformad orientering runt skärhuvudet.

spiralformat skärhuvud

Även om vissa träarbetare föredrar den raka kniven framför den spiralformade typen, har den några anmärkningsvärda fördelar jämfört med det raka knivhuvudet.

En av de främsta fördelarna är att det är enkelt att byta hårdmetallinsatser i det spiralformade skärhuvudet jämfört med att byta ut knivarna på det raka knivskärhuvudet.

När du av misstag kör ett spik inbäddat trä genom din hyvel kan bara 1 eller 2 hårdmetallskär skadas om det är ett spiralformat skärhuvud, och de är mycket enkla att byta ut.

Faktum är att du inte behöver byta ut hårdmetallinsatserna första gången de blir hackade, du behöver bara lossa de nickade insatserna och rotera dem 90 grader för att avslöja en ny skarp kant, och du är så bra som ny.

Varje skär kan roteras 4 gånger innan det äntligen byts ut eftersom alla fyra kanterna kan användas för hyvling.

Å andra sidan kan det vara en enorm smärta i ryggen att byta ut de raka knivarna på ett rakt knivskärhuvud. Först måste du lossa och ta bort den skadade kniven, sedan måste du byta ut och rikta in den nya kniven mot resten av knivarna och det kan ibland ta mycket tid att byta ut beroende på vilken typ du har.

Eftersom insatserna på det spiralformade skärhuvudet är tillverkade av hårdmetall, håller de också mycket längre än de raka knivarna på ett rakknivs huvud.

En annan viktig fördel med att ha en tjockhetshyvel med en spiralformad fräs är att det minskar bullret från maskinen.

Dammuppsamling är också bättre när skärhuvudet är en spiralformad sådan. De små fräsarna på de spiralformade fräsarna producerar små träflis som lätt kan sugas upp av din dammsamlare. Å andra sidan producerar de raka knivarna långa spån som kan trassla och blockera maskinens dammport, vilket förhindrar att dammsamlaren kan suga ut den. Klippkvalitet och lägre underhållskostnader är ytterligare två fördelar med ett spiralformat skärhuvud framför en rak kniv typ.

På nackdelen har maskiner som är utrustade med spiralformade skärhuvuden mer initiala kostnader än de med raka knivskärhuvuden.

6 snabba tips när du ska använda en planhyvel

 1. Undvik att arbeta i kläder som lätt kan fastna, till exempel långärmade kläder.
 2. Ögonskydd rekommenderas för att undvika distraktioner orsakade av damm.
 3. Se till att enheten alltid är smord för att underlätta enkla rörelser.
 4. Byt ut eller slipa trubbiga blad för att undvika krusningar.
 5. Regelbunden reparation och underhåll kommer att öka serviceåren.
 6. Undvik att arbeta när du är distraherad. Det kan sluta med att du matar maskinen en bit trä och en bit av din egen hand.

För att sammanfatta så är det lätt att hitta rätt planhyvel. Det kan först verka frustrerande men med rätt vägledning förenklas processen. Bestäm dig för storleken och mängden kraftbehov från din hyveltjocklek och bestäm sedan om du vill ha en modell som kanske är lite billigare för lätt användning eller en professionell modell som för mer intensiva jobb.

Varför det är viktigt att ha en planhyvel

Planhyvlar används båda för att trimma tunna bitar av material från en bräda (vanligtvis trä).

Hyvlar är handhållna, mobila elverktyg där maskinen vanligtvis förs till materialet för skärning. De används normalt för att trimma sidorna eller änden av en träskiva med några millimeter, till exempel en dörr.

Å andra sidan, när man använder en planhyvel tas materialet till maskinen för skärning. Tjockleksmaskiner är vanligtvis kapabla till bredare snitt än hyvlar och används vanligtvis för att trimma ytan på en träskiva till en konsekvent tjocklek. Våra bärbara tjockare är designade för att hyvla tjockleken på brädor med en maximal bredd på cirka 300 mm.

Viktiga användningsområden

Utjämning: Hyvlar och tjockare kan användas för att ta bort ett tunt lager från en träskiva eller för att trimma bort eventuella föroreningar. Detta kan vara för att förbättra finishen på brädan.

Utjämning: Även om en hyvel eller tjockare kommer att följa träet till en viss grad, kan de räta ut veck. Hyvlar är idealiska för att jämna ut ändarna/sidorna på en träskiva. De används vanligtvis inte för att jämna ut stora ytor på träskivor, eftersom du ofta blir begränsad av bredden på hyvelskärbladet. Hyvlar används ofta av snickare för att trimma dörrar så att de passar perfekt i en dörrkarm. Hyvlar används oftast för att jämna ut ytan på en träskiva, till exempel en golvbjälke eller stödbalk. Träskivan matas genom förtjockaren och ett lager skärs av materialet. För att producera en helt jämn yta med hjälp av en tjockare, måste den alternativa ytan på träskivan (ytan som glider på basen av den bärbara tjockleken) vara plan.

Fasning: Detta innebär att man gör ett 45 graders snitt på kanten av en träskiva för att ta bort en befintlig 90 graders vinkel. Detta kan göras av säkerhetsskäl eller bara för att göra kanten mer estetiskt tilltalande.

Viktiga överväganden när du köper en hyvel.

Hyvlingsbredd: De flesta hyvlar har en standardbredd på 82 mm men det finns några som har mindre bredd som till exempel 56 mm. Våra portabla tjocklekar kan komma i olika bredder, men dessa är vanligtvis runt 200–300 mm. Som du kan förvänta dig, ju bredare bladet är på en hyvel eller tjockare, desto mer material kan tas bort i en enda passage så att jobbet kan slutföras på kortare tid. Den största nackdelen med en bärbar tjockare är att storleken på bladet också är den maximala brädbredden som maskinen kan acceptera. Höjden på en bärbar tjockare kan också begränsa höjden på skivan som kan matas genom maskinen. Detta gör bärbara tjockare idealiska för långa, relativt smala träbitar som balkar eller golvbrädor. Något bredare eller högre får inte plats genom maskinen. En hyvel har en bredd på 82 mm men den kan hyvla större föremål (som sidan på en dörr) eftersom verktyget förs till materialet och du inte begränsas av dess bredd.

Hyvlingsdjup: En annan sak att tänka på är hyvlingsdjupet. Handhyvlar och tjockare kommer att ha ett hyvlingsdjup på cirka 0–4 mm per pass. Om du behöver ta bort mer kommer detta att behövas fler pass, men i allmänhet används en hyvel när mängden trä som behöver kapas är för tunn för att en såg ska kunna utföra. Olika modeller av hyvlar och tjocklekar varierar i skärdjupet de kan utföra, så kontrollera specifikationen för elverktygets djup för att säkerställa att det uppfyller dina krav innan du köper.

Watt: Högre watt ger något mer effekt. Om du hyvlar tätt virke eller behöver ta bort en stor mängd virke så är en högre effekt bäst så att du inte belastar motorn så mycket.

Strömkälla: Hyvlar finns i elnätet 240v och 110v (för arbete på plats) och även i 18v eller 12v sladdlösa alternativ.  Större planhyvlar och 18V-hyvlarna är jämförbara i prestanda så det beror främst på preferenser. Sladdlös ger dig mer rörelse och flexibilitet i arbetsområden, men elnätsalternativet ger dig konstant ström utan att behöva byta eller ladda batterier. Tjocklekarna är för närvarande inte tillgängliga som sladdlösa alternativ på grund av storleken och kraften de behöver för att fungera.

Extra: De flesta hyvlar kommer att ha ett alternativ för dammsugning via en påse eller dammsugare

Säkerhet

Se till att enheten är avstängd innan du ansluter den: Du bör också se till att du har justerat maskinen till rätt tjocklek innan du slår på strömmen för att undvika skador på fingrar eller händer som kan vara nära bladet.

Läs manualen och förstå hur det fungerar: Hyvlar är väldigt olika maskiner. Om du använder en typ eller modell betyder det inte att du vet hur du använder den andra. Genom att läsa manualen ser du till att du får den bästa användningen av ditt verktyg.

Bär rätt klädsel och skyddsutrustning: Skyddsglasögon eller glasögon med sidoskydd är viktiga eftersom en hyvel regelbundet kan få små träbitar att flyga ut från arbetsområdet.

Håll löst sittande kläder borta från maskinen: Särskilt med tjockare är det viktigt att se till att lösa kläder hålls borta från motorn. Om den fastnar kan detta resultera i allvarliga skador.

Vanliga frågor om planhyvlar

Vad är en planhyvel?

Hur kan man jämföra planhyvlar? Vissa av dem hänvisar till samma sak med några av dem som används mer i USA medan andra används oftare i Storbritannien. Detta kan göra saker ganska förvirrande för den träbearbetande nykomlingen. För att hjälpa dig få grepp om vad som är vad bör följande tabell hjälpa dig att klargöra skillnader.

I huvudsak finns det tre typer av maskiner i denna träbearbetningskategori, lyckligtvis skiljer de sig enklast från deras utseende:

 1. Planhyvel med fokus på tjocklek kallas planhyvel i USA. Det är lätt att identifiera genom sitt “låda”-liknande fyrkantiga utseende med skärmekanismen som gör sitt jobb på ovansidan av arbetsstycket. Tjockleken används för att skapa en jämn yta på ojämnt eller gammalt trämaterial, men det är inte utformat för att “räta ut” någon böjning eller kupning som kan vara inneboende i trästräckor.
 2. Skarvhyveln – Den andra typen av maskiner är skarvhyveln som också är mer känd som en fog. Denna skarv är lätt att identifiera med den stora ytan och de exponerade bladen på ovansidan av maskinen (förutsatt att bladens skydd skjuts åt sidan). Sträckor av trä förs sedan över bladen för att jämna ut träet underifrån. Skarvhyveln har också ett staket som gör att operatören kan skapa rätvinkliga angränsande ytor på arbetsstycket.
 3. Planhyvel med fokus på tjockleken – Slutligen har vi okat. Detta är helt enkelt en maskin som innehåller båda de två tidigare maskintyperna, en foghyvel på den övre ytan och en planhyvel under. Vad använder du en Planhyvel med fokus på tjocklek till? Så hyveltjockleken är i huvudsak 2 maskiner i en, var och en med olika primära funktioner. Skarvhyveln eller skarven på maskinens övre yta används för att “räta ut” eventuell böjning, koppning eller vridning som kan finnas i trälager. För att göra detta, passerar 2 intilliggande längsgående sidor av en träbit över fästet sekventiellt, medan det integrerade staketet används som en guide för att skapa en exakt 90 graders vinkel mellan dem. Detta förstås bättre med en demonstration. När de två intilliggande sidorna av arbetsstycket är vinkelräta mot varandra, jämnas de två återstående längsgående sidorna av med hjälp av maskinens planhyvel del. För att göra detta används de vinkelräta sidorna som just skapats som en “guide” för planhyvel för att göra varje motsatt sida parallell. Slutresultatet är en exakt rektangulär tvärsnittsprofil längs trädbeståndets längd.
Så hur väljer man då?

Allt beror på vad din budget är. I allmänhet, som med alla andra elverktyg, ju mer pengar man är villig att lägga på en bättre planhyvel desto bättre kvalitet och design på maskinen. Eftersom detta är en webbplats mer för gör-det-själv-er, betraktas endast de billigare hyveltjocklekar som inte bryter den genomsnittliga gör-det-själv-ägarens bankkonto nedan. De flesta av dessa modeller av planhyvlar är ganska små i storlek och är till och med tillräckligt små för att anses vara något bärbara. Men portabilitet här betyder egentligen att de ganska enkelt kan flyttas runt i verkstaden eller garaget utan alltför mycket krångel, men är egentligen inte designade för att enkelt släpa runt till vänner och släktingar när de är i behov av dina DIY förmågor. Som med nästan alla andra elverktyg kan en titt under huven på de tekniska specifikationerna för olika märken hjälpa till att fatta det slutgiltiga beslutet om vilket man ska välja.

Hur använder man en planhyvel?

Bordet är inställt på önskad höjd och sedan slås maskinen på. Träskivan eller panelen matas in i maskinen tills den kommer i kontakt med inmatningsrullen som griper tag i träskivan och drar in den i maskinen och förbi det roterande skärhuvudet. Knivarna tar bort material på vägen igenom, och utmatningsrullen drar över brädan och matar ut den från maskinen i slutet av passet.

En hyvelmaskin är en träbearbetningsmaskin som används för att trimma brädor till en jämn tjocklek över hela längden och säkerställa planhet på vardera sidan av ytorna.

Det beror hur du arbetar och dina mål. En hyveltjocklek har många viktiga fördelar som kan få din produkt att höja sin kvalitet på exceptionella nivåer.

Funktioner att hålla utkik efter

 • Hyvelbredd: detta avser bredden på trämaterialet som passerar genom hyveln eller genom tjockleken. Detta är en kritisk parameter, så det är alltid bäst att veta den största storleken på materialbredder du sannolikt kommer att arbeta med på hyvelns tjocklek så att du inte hamnar kvar av en för liten maskin. I allmänhet är hyvlingsbredden densamma för såväl fog av hyveltjockleken som för dess planhyvelanläggning.
 • Tjocklekskapacitet: Precis som med hyvlingsbredden är det avgörande att veta den maximala tjockleken på material som du sannolikt kommer att arbeta med så att en planhyvel som kan acceptera trä av den storleken kan väljas. Självklart kan tjockleken bara tillåta passage av ett arbetsstycke upp till en viss tjocklek annars kommer det helt enkelt inte att kunna passa inuti maskinens öppning.
 • Hyvlingsdjup: Hyvlingsdjup avser mängden material som avlägsnas från arbetsstycket när det passerar genom maskinen. Detta är troligen en mindre viktig egenskap för att bestämma ditt val av maskin om inte hastighet och effektivitet är av största vikt för din träbearbetning. Detta beror på att arbetsstycken helt enkelt kan föras genom maskinen fler gånger för att få önskat skärdjup. Dessutom är hyvelmaskinens uppgift i första hand att göra arbetsstycken sanna och/eller städa upp och jämna ut träytan, så att göra mycket djupa snitt är vanligtvis onödigt.
 • Staket: Staketet är viktigt för foghyveln eftersom det krävs för att göra sidorna på ett arbetsstycke vinkelrätt. Vissa stängsel har förmågan att luta vilket kan ge ett enkelt sätt att fasa kanten på ett arbetsstycke, men om detta kommer på bekostnad av stängslets robusthet i dess helt upprättstående läge, så är det inte värt det. Ett robust 90 graders staket bör alltid prioriteras.
 • Effekt: Effekten för enheten i Watts ger en uppfattning om maskinens mångsidighet, med mer kraft som vanligtvis betyder att den kan skära djupare på bredare träbitar. Nuförtiden har de flesta maskiner i en viss kategori liknande kraft och skärdjupskapacitet. När det gäller den “bärbara” hyveltjockleken tenderar detta att ligga runt 1500W -märket.
 • Märke: Som med alla andra elverktyg är de stora varumärkena vanligtvis mer robusta, pålitliga och mer exakta. Tyvärr betyder det oftast att de kommer med en högre prislapp.

Vad behövs då när du ska köpa den bästa planhyveln?

För att vara säker på att du väljer den bästa småhyveln för dina behov är det viktigt att tänka på följande viktiga funktioner.

Kraft

Om din planhyvel inte har en kraftfull motor, kommer du inte att kunna få mycket gjort, speciellt om du letar efter en finish av hög kvalitet eller för att ta dig an omfattande projekt som inkluderar hyvling av stora ytor eller lövträ.

Leta efter modeller som har motorer med minst 1KW, helst 1,5KW plus för bättre prestanda.

Hyvlingsbredd

Om du tänker använda din planhyvel för en mängd olika projekt är det vettigt att välja en modell med stor hyvlingsbredd så att du kan hyvla större träbitar vid behov.

Om du däremot tenderar att alltid arbeta med samma bredder, kan du välja en mer kompakt modell som passar ditt typiska projekt.

Tjocklek

Se till att din planhyvel kan tillgodose dina timmers bredd.

När du överväger dess tjocklekskapacitet, var noga med att ta en bra titt på vad minimi- och maxvärdena är, samt vilka justerbara steg som är tillgängliga.

Fart

Leta efter en modell som har hög maximal bladhastighet, mätt i varv / minut och en anständig matningshastighet mätt i meter per minut.

Att mata för långsamt kommer att minska livslängden på dina fräsar genom gnidning och överhettning. Trubbiga skär kommer att förstöra din finish och du måste byta ut dem eller vässa dem oftare.

Anslutning av dammskydd/utsug

Utan ett pålitligt dammutsugningssystem kommer du inte att kunna arbeta. Din maskin kommer snart att täppas igen och sluta fungera, så det är viktigt att ta en ordentlig titt på damm och utsugsanslutningen. Var noga med att kontrollera storleken på alla anslutningar för kompatibilitet med ditt befintliga extraktionssystem.

Knivar

När du väljer din hyvel tjockare, se till att dubbelkolla vilken typ av blad det följer med och hur lätt de är att byta ut.

Vissa blad är dubbelsidiga och kan vridas och användas igen när ena sidan är trubbig. Andra typer av knivar kan skäras igen, vilket sparar pengar över tid.

De flesta modeller levereras komplett med alla tillbehör du behöver för att passa dina knivar, såsom guider och verktyg; det skadar dock inte att ta en snabb titt på eventuella bruksanvisningar eller användarguider innan du gör ditt köp. Genom att kontrollera dessa manualer/guider får du veta hur lätt eller komplex din modell är att installera.

Tilläggstabeller

Dina in- och utmatningsbord ger värdefullt stöd för ditt virke och hjälper till att ge en mjukare finish. Ju större bord, desto bättre stödnivå. Men om du har fastnat för arbetsutrymme och inte regelbundet använder stora bitar av timmer, så kanske du föredrar en mer kompakt, utrymmesbesparande modell.

Material

De flesta professionella hyvelmaskiner har gjutjärnsbäddar för styvhet och styrka. I mindre kompakta modeller kommer du att upptäcka att olika delar ofta tillverkas av aluminium för att minska vikten. För bättre livslängd och ökad hållbarhet, leta efter modeller i helt metall där det är möjligt.

Generella dimensioner

Glöm inte att dubbelkolla de övergripande måtten på din hyvelplanhyvel innan du bestämmer dig. Om din verkstad är särskilt trång, kanske du vill mäta exakt var du ska placera din hyveltjocklek.

Vissa modeller kom med benstativ, vilket kan vara användbart om din arbetsbänk redan har full kapacitet.

Vilka funktioner är de viktigaste på en planhyvel?

Motorkraft:

Din hyvlingsplanhyvel är bara lika kraftfull som drivsystemet. Faktum är att finishen på ditt arbetsstycke beror på motorhastigheten och effekten. Produkter under 17000W är avsedda för medelstor till lätt skärning och hyvling med dess hastighet som bestämmer kvaliteten. Men modeller med upp till 2000W effekt kommer att klara både tunga uppgifter och hyvling i lätt skala utan ansträngning.

Planeringsbredd:

Hyvlingsbredd beskriver förtjockarens bordsbredd och storleken på virket den klarar av. Produkterna på vår lista hade en maximal hyvlingsbredd mellan 260 mm och 330 mm. Så om du funderar på att arbeta med stora stockar, välj modeller med längre hyvlingsbredd. Men för små till medelstora träslag kommer den typiska 300 mm hyvelbredden att klara sig bra.

djup:

Efter att ha kontrollerat hyvlingsbredden är nästa funktion att hålla utkik efter enhetens maximala hyvlingsdjup. Denna funktion bestämmer hur djupt bladen kan gå under hyvling och vilken typ av hyvling som kan utföras på maskinen. Kraftfulla produkter som vissa planhyvlar erbjuder så mycket som 3,0 mm skärdjup för djupa hyvlar. Vissa konkurrenskraftiga produkter levererar mindre. Så du bör ta hänsyn till det skärdjup du vill utföra på maskinen och välja en produkt som erbjuder ett sådant djup.

I allmänhet är planeringstjocklekar inte så billiga. Men vi är övertygade om att du, oavsett din budget, kompetens, avsedda användningsändamål eller andra preferenser, måste ha hittat en produkt från vår bästa hyveltjockleksrecension. Din idealiska maskin kan ha en utmärkt garanti och högkvalitativ konstruktion. Även om dess livslängd beror avsevärt på hur mycket vård och underhåll som utförs på den. Så vi rekommenderar att du slår upp den medföljande manualen för vägledning om hur du går till väga.

Mera så utgör planhyvlar, oavsett tillgängliga säkerhetsfunktioner, en stor risk för operatören. Du bör också gå till avsnittet om säkerhet i din manual för att få rätt information om hur du använder din maskin.

Vad är bra att ha i åtanke innan du köper den bästa planhyveln?

Vilken är den bästa planhyveln? Det finns tre huvudkriterier att tänka på innan du köper enheten. Mycket beror på vilken typ av uppgift du utför. Kräver det större noggrannhet? Var ska du jobba? Vissa modeller har ett dammuppsamlingssystem, vilket är särskilt fördelaktigt i större verkstäder. Motorn bestämmer enhetens kraft. Tänk på att för att skära igenom hårdare trä som ek behöver du en maskin som levererar högre varv per minut. Så vi har pratat mycket om hyvlar nyligen, vilket i sig är en prestation – det kan vara svårt att ha så mycket att säga om ett verktyg som är så gammalt. Ja, modern teknik har skapat mycket variation i den övergripande designen av hyvlar, men grundkonceptet har varit detsamma länge.

Tja, om det finns så lite nytt att säga om dem, varför pratar vi om dem då? Det är en bra fråga, vi är glad att du frågade. Se, även om det här konceptet är enkelt, tycker vi att det är värt att ta sig tid att diskutera det länge, och särskilt skillnaden mellan tjocklek och foghyvlar, och den delvis felaktiga benämningen av gemensam planering.

För att göra detta måste vi först diskutera karaktären hos generiska hyvlar, och lite om deras historia, vad som anförde deras uppfinning, och var vi sitter nu med tekniken som helhet. Mer avancerade hantverkare kommer att tycka att mycket av det här är ”vi visste det redan”, men för alla andra är detta i alla fall ganska intressant.

Till vad kan du använda en planhyvel?

Vi vet att hyvlar rakar och hugger trä. Men exakt hur fungerar de? De är i grunden ett blad i en vinkel som lyfter bort trälager antingen för hand, med eller utan hammare eller via ett elverktyg i modern tid.

Det finns två väsentliga typer, fog- och tjocklekshyvlar, även om de en gång i tiden var mer eller mindre ett verktyg kanske med ett utbytbart blad.

Vad tjocklekshyvlar används till

Hyvlar används för att forma trä och justera dess tjocklek. Historiskt sett involverade i stort sett allt som involverade tillverkat trä, en hyvel till en eller annan grad. Detta var före precisionssågar och saker som olika verktyg eller svarvar för att åstadkomma den här typen av saker. Naturligtvis var det andra verktyget som användes vid sidan av en hyvel en skärkniv eller en uppsättning av mejslar för mer utsmyckade saker.

Om du tittar på antika möbler eller arkitektur är det ganska häpnadsväckande skönheten de kunde uppnå med bara dessa grundläggande verktyg, hängivenhet och tålamod. Idag använder vi dessa fortfarande för att justera tjockleken på trä, skära fogar och för att producera jämnare ytor (senare slipade för silkeslenhet).

Vilken skillnad finns det på de olika typerna av planhyvlar?

Så vi behöver verkligen prata om foghyvlar och tjocklekshyvlar på en något mer teknisk nivå. Led är en delvis felaktig benämning. Ja, foghyvlar kan användas för att skära fårade fogar för att koppla ihop träbitar, men det finns också termen “fog” för att skapa en befintlig plan yta, vilken tjocklekshyvlar faktiskt använder för att exakt ta bort trälager för att justera tjockleken.

Människor är mest bekanta med tjocklekshyvlar, som också kallas lagerhyvlar (medan användningen skiljer sig mellan skiktning och tjockleksjustering, används samma grundläggande verktyg, så namnet ändras oftast baserat på dess användning). Dessa rakar av träskivor för att få en jämn yta, eller justerar (även gradvis) tjockleken på träet. Så här uppnås trä med gradvis avsmalnande eller genomarbetad kant.

Även med en handhyvel kan en skicklig hantverkare uppnå nästan laserprecision med detta. Vi önskar att vi kunde skryta med den skicklighetsnivån när vi gör detta, men tyvärr kan vi inte.

Hur används planhyvlar?

Vi har inte använt den vi ska titta på ett ögonblick, men vi har sett den i bruk, och den är riktigt snygg. Vår erfarenhet av hyvlar är mest gammaldags handhyvlar och några enkla manuella krafthyvlar.

Under en lång tid behövde vi inte riktigt använda dessa, eftersom det mesta av vårt arbete byggde staketet runt vårt hus, en liten bro över vår damm och några grundläggande träarbeten runt vår badtunna och poolen som vi grävde på baksidan. Vi skulle kunna göra allt detta med befintligt trä och timmer, spikar och lite lack.

Men nu när allt detta är gjort har vi tagit oss till att bygga anpassade fodral, arkadskåp och underhållningscenter för spel- och retronördar. Det är inget vi verkligen gör professionellt, utan på en och annat uppdrag från mun till mun. Vi håller det ärligt talat lite i botten för medan vi älskar att arbeta med det här, skulle en enorm efterfrågan äta upp helt för mycket av vår tid. Det skulle bli ett jobb, och då skulle vi inte älska att göra det längre, för allt slutar vara roligt när det blir ett verkligt jobb.

Som sagt, vi lärde oss på den hårda vägen hur viktiga fog- och tjocklekshyvlar egentligen är när vi bygger vårt första arkadskåp. Vi nämnde i ett annat stycke att vi inte hade gjort det här rätt, och när vi gick för att installera alla komponenter kollapsade det.

på senare tid börjar vi uppskatta hur mycket vi behöver en krafthyvel, för medan vi älskar Zen att manuellt arbeta med trä, blir vi inte yngre och det betyder att för mycket repetitivt manuellt arbete tar en vägtull på mina leder och vår uthållighet nuförtiden.

Varför använda en elektrisk planhyvel?

Den vi ska titta på är en något industriell planhyvel, vilket betyder att den är rejäl och inte riktigt billig. Vi vill inte ägna tid åt sin beskrivning för att argumentera för när ett sådant avancerat verktyg med hög kapacitet efterfrågas.

Om du gör mycket träbearbetning kommer du att vilja ha en av dessa. Precisionen hos en sådan här hyvel är oöverträffad, och likaså hastigheten. Det är säkert, det är enkelt att använda (om du vet vad du gör) och det är kraftfullt. Om du bara är en enstaka person eller om du precis har börjat, kanske du vill titta på handhyvlar (elektriska eller manuella) i stället. Vi har gjort recensioner av flera av dessa, och vi har pekat ut flera fantastiska som kommer att få jobbet gjort. Den här är för den avancerade användaren som gör mycket träarbete. Tyvärr är det inte jag, men vi vill fortfarande ha det här.

Hur dyr ska en planhyvel vara?

Den allmänna tumregeln när det gäller att köpa en hyvel (eller något verktyg för den delen) är ju mer populärt märket är, desto dyrare är det. Men inte alla har råd med en dyr hyvel, och om du bara kommer att använda den emellanåt, är det ingen mening att köpa den dyraste du kan hitta.

Men att välja en hyvel bara för att den är den billigaste du kan hitta kan också slå tillbaka i längden. Du kanske älskar det för att du sparade mycket pengar i processen, eller om du kommer att avsky det för att det lämnar stora stickor eller det trillar ner flera veckor efter att du köpte det. Hitta rätt balans mellan hållbarhet och pris när du väljer rätt trähyvel. Men om du verkligen vill ha ett verktyg som du kommer att använda i många år, då är det bättre att spara ihop till något dyrt men robust.

Kan man undvika defekter med en dyrare planhyvel?

En defekt är ett mycket grunt snitt som hyveln gör vanligtvis i början och slutet av brädan. Du kanske inte märker det vid första anblicken efter att du har kört en bräda genom en hyvel, men titta noga och du kommer att se ett subtilt och märkbart snitt på ditt arbetsstycke.

Snipa händer när skärhuvudet drar och lyfter fram- eller ändelsen av brädet medan resten av kroppen hålls nere av rullarna. Bladet tar bort mer material i början och slutet av arbetsstycket, vilket resulterar i ett ojämnt snitt. Att inte använda rullstativ för att stödja ett längre, mer besvärligt arbetsstycke, eller att ha en hyvel med ojämna eller för flexibla in- och utmatningsbord, kan också förvärra problemet.

När du köper en hyvel, se alltid till att inmatnings- och utmatningsborden är plana med hyvelbädden. Besök butiken om du kan, och ta med dig en bubbelnivå för att avgöra om inmatnings- och utmatningsborden är i nivå med sängen. För att minska snipa kan du också kontrollera om enheten har tabeller som du kan justera uppåt eller nedåt.

Det finns dock vissa modeller som är byggda med funktioner som kan mildra defekter., minskar beckasin med hjälp av ett lås som håller skärhuvudet på plats när brädan passerar genom hyveln.

För att vara tydlig är defekt en helt vanlig händelse, särskilt med mindre bärbara bänkskivor. Eftersom beckasin inte kan elimineras helt även om du använder de mest kraftfulla och dyraste hyvlarna som finns, så är det bäst att lämna tillräckligt med längd på ditt arbetsstycke och bara skära av de prickade delarna senare för att få en enhetlig yta. Du kan också lägga till en offerbit på framsidan och på baksidan av brädet för att spara ditt arbetsstycke.

Vilken prestanda kan du förvänta dig från den bästa planhyveln?

Oavsett om det kan ge en slät och jämn yta eller inte är den viktigaste aspekten du bör tänka på när du köper en planhyvel. Hyveln bör också ha en kraftig motor som inte trillar ner när du matar in ett tungt eller tufft arbetsstycke i den.

Vad kan man ha extra koll på innan man köper en bäst i test planhyvel?

Bredden på en hyvel avgör storleken på trä du ska arbeta med. Bredden mäts ofta i millimeter. Större bord har en bredd på över 400 mm medan färre bord är mellan 200 och 300 mm. Låt bredden på enheten vägleda dig med tanke på bredden på de träbitar du ofta hanterar.

Maximalt djup

Detta avser det maximala djupet av spån som tjockleken kan tillåta. Hyveln ska kunna låta dig justera hur mycket material som kan tas från träbiten. Till exempel är det maximala djupet 2,4 mm, då är det hur djupt det kan gå. Vissa enheter har dock justerbart hyvlingsdjup.

Typ av planhyvel

Det finns främst två typer av plan tjockare. Dina träbehov kommer att vägleda dig att veta vilken typ av planhyvel som är bäst för att klara det jobbet. Dom är:

Bänkskiva: Bänkskivhyvlar används för att plana ena sidan av träet på en gång. Detta ger brädet lite konsistens i tjocklek och jämnare ytor. Den motsatta ytan av träet är det som styr hyvelns fräshuvud.

Yta: Detta är annars känt som en fog. Helt i motsats till bänkskivan sitter skärhuvudet på en fog i bäddytan. Den är bättre lämpad för att producera den initiala plana ytan och i de flesta fall gör den det på bara en enda gång.

Låt därför ditt köpbeslut av maskinen styras av den tjocklekskonsistens du vill uppnå på ditt trä och antalet passerar på varje sida.
Typ av skärblock

Innan du köper en hyvel, se till att du överväger vilken typ av skärblock du hanterar för det mesta. Skärblocket är placerat mellan inmatningen och utmatningen. Vilken typ av skärblock du väljer bör bero på vilken tjocklek du vill uppnå.

Antal blad

Förutom antalet blad en hyvel har, är det också avgörande att ta hänsyn till kvaliteten på bladen. Antalet blad som en hyvel har avgör hur snabbt du kommer att slutföra dina uppgifter, men kvaliteten på bladen avgör kvaliteten på din slutliga finish. Ju fler blad du har, desto högre arbetshastigheter har din hyvel. En kombination av flera blad som tri-metallbladen och god kvalitet hjälper dig att leverera jämna finish och fina snitt på dina träbitar.

återvinningsbara eller engångsblad

Detta beror mest på dina preferenser. Om du har pengar att alltid köpa blad, så för all del av en hyvel som fungerar med engångsblad. Men om du vill ha en hyvel som hjälper dig att spara på kostnader, kommer en hyvel som fungerar med återvinningsbara blad att vara det bästa alternativet att gå för.

Motorstorlek

Motorstorleken på din hyvel kommer att avgöra dess effektspecifikationer. Därför, ju större motorstorlek desto mer långsträckta funktioner kommer att bli. Det spelar ingen roll om maskinen har en enfas, synkron eller asynkron motor, allt som spelar roll är att motorn kan stödja alla dina hastighetsbehov. Överväg alltid modeller som har motorstorlekar på mellan 1200W och 1700W om du vill ha en hyvel för lätt användning. Om du vill ha en hyvel för att klara tunga uppgifter, är motorstorlekar över 1800W det bästa alternativet.

Hur viktigt är det att ha en bra planhyvel?

Det finns några saker att tänka på innan du köper en planhyvel. Du måste ta dig tid att förstå varje funktion hos en tjockare. När du väl har en förståelse för vad de är och vad de gör, kan du gå vidare och köpa det. Några av dessa funktioner är enligt nedan.

Du behöver denna kombination för att bearbeta ditt virke exakt. Detta är inget du kan uppnå med din fogsvans. Bladens robusthet och bordens storlek är det som gör det mer praktiskt.

1. Prestanda

Oavsett om det kan ge en slät och jämn yta eller inte är den viktigaste aspekten du bör tänka på när du köper en planhyvel. Hyveln bör också ha en kraftig motor som inte trillar ner när du matar in ett tungt eller tufft arbetsstycke i den.

2. Bredd

De flesta bänkskivor med plan tjocklek rymmer brädor med en maximal höjd av 10cm och maximal bredd på. hyvlar kan till exempel rymma brädor som har en maximal bredd på 34 cm. Resten av hyvlarna i denna översyn kan dock bara rymma brädor med en maximal bredd på 20 till 25 cm.

Den primära skillnaden mellan dessa två maskiner är att den bästa hyveln är van vid kvadratiska och platta ytor som ger dem en 90 graders intilliggande kant och referensyta. Å andra sidan används en planhyvel för att göra träets ovansida parallell med dess undersida med jämn tjocklek.

Ska du använda en planhyvel?

När du står inför ett problem med att hyvla många träskivor efter en kort tid blir det uppenbart att denna uppgift är mycket arbetskrävande och tidskrävande om den utförs manuellt. I detta fall kommer en trähyvel att vara till stor hjälp. En hyvel är en träbearbetningsanordning avsedd för att hyvla massivt trä i skivorna med önskad tjocklek.

En av de främsta fördelarna med att använda en hyvel är att spara arbetskraft eftersom en sådan enhet har en hög kapacitet och gör att du kan bearbeta en stor mängd råmaterial utan att behöva göra allt själv. En annan fördel är driftsäkerheten då sannolikheten för skador är ganska låg för motorhyvlar. Och sist men inte minst är kvaliteten då el hyvlar gör att du kan få brädor med mycket exakta mått och fin finish. Vidare kan de erhållna brädorna användas för att lägga golv, möbeltillverkning, inredning, etcetera Maskinen har följande funktionsprincip: ett arbetsstycke matas längs ett horisontellt bord på rullar och ett roterande skärhuvud med knivarna skär ner arbetsstycket för att forma det till en bräda.

Vad ska man jämföra innan du köper en planhyvel?

Typer

Planhyvlar är indelade i flera typer, som är designade för att utföra olika typer av träbearbetning:

Planhyvel (fog). Denna typ av hyvel utför primär bearbetning av ett arbetsstycke. För att få en fin och jämn plankyta och kanter måste man bearbeta ett arbetsstycke på ett sådant sätt att man får en slät (referens)yta, längs vilken hela ytan ska dubbas eller sammanfogas med en annan bit timmer. Att göra en jämn yta är ett avsett syfte med en planhyvel.

Planhyvel (planhyvel). Denna hyveltyp tjänar till att kapa träbitar till den nödvändiga tjockleken. Träet dras in i ena änden av hyveln (inmatning) och passerar fräsen, ledd av rullarna. Detta resulterar i kapning av denna träbit till önskad tjocklek med perfekt parallella övre och nedre ytor.

Prestanda

För det andra måste du vara uppmärksam på de hyvelparametrar som påverkar prestandan:

Arbetsstyckets kapacitet. Denna uppsättning parametrar styr den maximala bredden och höjden på ett arbetsstycke, som kan bearbetas med en hyvel. Därför ju högre dessa värden är desto större kan arbetsstycket bearbetas med en hyvel.

Skärdjup. Denna parameter definierar tjockleken på ett trälager, som en hyvel tar bort i ett enda pass. Ju större skärdjup är desto färre gånger skulle du behöva köra ett arbetsstycke på maskinen för att ta bort ett tjockt lager av trä.

Elmotorns kapacitet. Denna parameter bestämmer direkt en hyvelarbetskapacitet. Mer kraftfulla elektriska hyvlar kan dubba hållbart trä. Med det sagt kan du behöva köra ett arbetsstycke flera gånger på en hyvel för att uppnå önskad brädtjocklek när du använder en maskin utrustad med en motor som inte är tillräckligt kraftfull.

Rullarnas rotationshastighet. I allmänhet, ju högre rotationshastigheten för hyvelvalsar är, desto jämnare och jämnare blir den bearbetade ytan.

Antal rullar. Antalet hyvelvalsar beror på hyvelns konstruktion och dess avsedda syfte. Bärbara hyvlar, till exempel, är avsedda för hushållsändamål eller mindre arbeten och är begränsade till att bara ha en rulle, medan halvprovhyvelmodeller kan vara utrustade med två eller tre rullar, vilket möjliggör bearbetning av ett arbetsstycke från båda sidor samtidigt. hänvisar till tendensen som många hyvlar har att skära brädorna ojämnt, ta av mer trä från ändarna än från i mitten.

Medan nästan alla bänkskivor till viss del lider av detta problem, är det hos vissa mer ett problem än med andra. Av denna anledning bör du se till att varje hyvel du tittar på kommer att kunna skära brädor konsekvent och enhetligt till den grad av noggrannhet du behöver.

Utmärkande egenskaper

Utöver de ovan nämnda parametrarna har trähyvlar precis som andra maskiner sina utmärkande egenskaper som gör maskindriften mer bekväm och därför är värda din uppmärksamhet. Dessa funktioner inkluderar enheter för att blåsa trädamm och spån ur ett arbetsstycke, dedikerade system för damm- och skräpinsamling under drift, olika lysdioder som indikerar status och driftlägen. Vissa trähyvlar stöder två arbetshastigheter, som du kan växla mellan under arbetet. Vissa hyvelbord kan ha en unik täckning för att uppnå högsta möjliga jämnhet vid matning av ett arbetsstycke etc.

Varv per minut

Om du letar efter den bästa hyveln, undrar du förmodligen några av de viktiga punkterna du bör titta på för att hjälpa dig att välja rätt. Här är några av de punkter du bör tänka på.

Denna viktiga siffra berättar hur många snitt som knivarna gör på träet per tum. Detta är viktigt eftersom bladen på en hyvel skär i en cirkelrörelse och CPI -värdet berättar hur smidig snittet blir. Ju högre siffra, desto smidigare blir snittet.

Ett annat viktigt nummer relaterat till detta är varv per minut. Den berättar hur snabbt knivarna snurrar, och igen här, ju högre siffra, desto mjukare snitt.

Om ansiktet du hyvlar kommer att synas när arbetet är klart, behöver du högre värden för att få ett jämnare ansikte – men om du bara gör grovhyvling blir lägre betyg ok.

Antal blad

Antalet knivar är också en viktig faktor. Många hyvlar har två knivar, men vissa har en extra. Att ha tre knivar är bättre eftersom det ger ett jämnare snitt, det kan hantera hårdare trä och bladen tenderar också att mattas mindre snabbt. Vissa hyvlar använder även vändbara knivar. Det betyder att när de blir trubbiga kan du byta dem och använda dem åt andra hållet, vilket förlänger deras liv innan de behöver bytas ut.

Slutligen, eftersom alla blad så småningom blir matta, bör du också kontrollera hur lätt det är att ta bort och byta ut dem.

Skärkapacitet

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är verktygets kapkapacitet – och detta beror på storleken på träet du behöver hyvla. De flesta bänkhyvlar har en maximal kapacitet på mellan cirka 30 och 36cm. Det är alltid bättre att ha lite mer kapacitet än vad man behöver, men samtidigt är större maskiner ofta dyrare.

Det betyder att du ska försöka hitta rätt balans mellan storlek och vad du är villig att spendera – det är ingen idé att köpa en större hyvel om du aldrig behöver maximal kapacitet.

Storlek och vikt

Om du tittar på hyvlar är en av anledningarna att du kräver en viss rörlighet. Om du behöver flytta runt hyveln mycket – till exempel om du behöver ta den till arbetsplatsen för att arbeta – kommer du att föredra något lättare. Men vikt kan också vara bra eftersom tyngre maskiner tenderar att vibrera mindre. Av denna anledning, om du bara planerar att använda hyveln på ett ställe, kan det vara en fördel att köpa en tyngre modell. Hyvlar producerar alla sågspån och flis, och dessa måste hanteras. Om du låter sågspån byggas upp kommer det att hindra dig från att fungera korrekt, och det kommer också att komma ut i luften, vilket påverkar din andning. Av dessa skäl bör du se till att alla modeller du är intresserad av har ett ordentligt dammuppsamlingssystem – och du ser också till att det är effektivt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top