Bästa planhyveln 2024 – Test av olika planhyvlar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Mest stabil

Metabo DH 330
Dewalt D27300-QS
Dewalt DW733 Typ 2
Pela 58935

METABO DH 330

 Dewalt D27300

Dewalt DW733

Pela 58935

Klicka här för att se fler planhyvlar.

Att finna den bästa planhyveln kan vara en utmaning, särskilt med det stora antalet varumärken och modeller tillgängliga på marknaden. I vår strävan efter att göra det enklare för dig, har vi genomfört en serie noggranna tester.

Vi har granskat allt från den billigaste till den mest lyxiga modellen för att erbjuda en vägledning till vad du bör leta efter när du vill köpa en planhyvel.

Varje aspekt, från prestanda till pris och användarvänlighet, har utvärderats och jämförts för att presentera dig med den mest omfattande och opartiska översikten.

1. Bäst i test – Metabo DH 330

Metabo DH 330 Planhyvel

Metabo DH 330 framstår som en praktisk och robust planhyvel i vårt test. Den levererar effektivt tack vare en kraftfull 1800W motor och imponerande 9800 varv per minut, vilket ger en stabil och jämn hyvling. Denna prestanda kombinerat med sin överkomliga vikt på 35 kg gör den idealisk för mobil användning.

Specifikationer
Effekt: 1800 W
Mått: 579 x 857 x 574 mm
Vikt: 35 kg
Antal knivar: 2
Matningshastighet: 7 m/min

Denna planhyvels stabila växellåda ger en jämn frammatning av arbetsstycket, och tack vare handveven kan höjden enkelt ställas in. Det finns även låspunkter för enklare inställning av vanliga matningshöjder. Detta bidrar till enkel användning, vilket gör den idealisk för såväl amatörer som professionella.

En annan uppskattad funktion är det inbyggda skyddet mot återstart, vilket förhindrar att maskinen startas av misstag efter ett strömavbrott, vilket höjer säkerheten. Dessutom är det stora inmatnings- och utmatningsbordet en stor hjälp när du arbetar med långa stycken.

Även om Metabo DH 330 kanske inte är det billigaste alternativet på marknaden, så ger dess robusta konstruktion och mångsidiga funktioner verkligen valuta för pengarna. Dess portabilitet, kraft och användarvänlighet gör den till en stark konkurrent på marknaden för planhyvlar.

Trots alla dessa fördelar, finns det vissa nackdelar. Vi upptäckte att trots dess effektivitet och robusta konstruktion, kan bullret vara ett problem. Det kan vara ganska högt, vilket kan vara störande i vissa miljöer.

Fördelar

 • Portabel
 • Kraftfull motor
 • Säkerhetsfunktioner
 • Jämn och effektiv hyvling

Nackdelar

 • Bullrig

2. Bäst premiumval – Dewalt D27300-QS

Dewalt D27300-QS Planhyvel

Med Dewalt D27300-QS, en rikt- och planhyvel, får du tillgång till en kombination av robust konstruktion och noggrann precision, något som vi upptäckte under vår testprocess. Det är uppenbart att mycket tanke har lagts ner på användarvänlighet och säkerhet.

Specifikationer
Effekt: 1600 W
Matningshastighet: 5 m/min
Obelastad hastighet: 6200 varv/min
Max. kapacitet: 260 mm
Max. hyveldjup: 3 mm

Nollspänningsbrytaren, överbelastningsskyddet och kutterskyddet fungerade alla exemplariskt under vår testning, och bidrog till en säkrare arbetsmiljö.

Storleken på det övre bordet i aluminium, och dess robusta konstruktion, gav en överraskande nivå av noggrannhet under användning. Dessutom var kontrollpanelen intuitiv och förenklade processen för justeringar, vilket var till stor hjälp under våra tester. Vi uppskattade också det stora aluminiumanslaget, vilket hjälpte till att uppnå exakta vinklar vid rikthyvling.

Hyveln har en integrerad motordesign, vilket sparar utrymme och förenklar transport. Men med en vikt på 53 kg, är den fortfarande ganska tung att flytta, vilket var en nackdel under testperioden.

Det är också värt att nämna att hyveln kommer med en 100 mm spånutsugskoppling, vilket förbättrar arbetsmiljön genom att hålla den renare och säkrare. Skyddets mikrobrytare förhindrar oavsiktlig användning när skyddet inte är på plats, vilket ytterligare ökar säkerheten.

Sammanfattningsvis ger Dewalt D27300-QS en balans mellan robusthet, noggrannhet och säkerhet, vilket gör den till ett utmärkt val för både hantverkare och DIY-entusiaster. Trots vikten, som kan vara en utmaning att hantera, tror vi att dess funktioner och prestanda mer än uppväger detta.

Fördelar

 • Robust konstruktion
 • Noggrann precision
 • Bra säkerhetsfunktioner
 • Användarvänlig

Nackdelar

 • Tung att flytta

3. Bäst budgetval – Dewalt DW733 Typ 2

Dewalt DW733 Typ 2 Planhyvel

Dewalt DW733 Typ 2-planhyveln erbjuder en överraskande stark prestanda för sin bärbara storlek, som vi upptäckte under vår testperiod. Denna planhyvel, som drivs av en kraftfull 1800 W motor, imponerade oss med sin hastighet på 10 000 varv/min. Den hanterade en mängd olika material och storlekar, vilket vi testade grundligt, och visade sig vara mycket kapabel.

Specifikationer
Effekt: 1800 W
Obelastad hastighet: 10000 varv/min
Max kapacitet: 317 mm
Max hyveldjup: 2 mm
Matningshastighet: 8 m/min

En av de mest anmärkningsvärda funktionerna vi noterade var huvudlåset, som låste fast såghuvudet och eliminerade alla rörelser i hyveln. Detta resulterade i en överlägset slät och högkvalitativ ytfinish som överträffade våra förväntningar. De stora in- och utmatningsborden, tillsammans med de fyra stödpelarna, underlättade hantering av större material och gav en utmärkt ytfinish.

Användarvänlighet var ett annat område där denna planhyvel sken. Dess djupinställning och revolverinställning gjorde det enkelt att justera till rätt hyveldjup. Vi uppskattade verkligen den här funktionen under testning, eftersom det möjliggjorde snabba justeringar och förbättrad effektivitet. En nackdel vi märkte var dock maskinens vikt på 33,6 kg, vilket gjorde den lite besvärlig att transportera trots att den är designad för mobilitet.

I slutändan är Dewalt DW733 Typ 2 en kraftfull, mångsidig och användarvänlig planhyvel. Den passar både hantverkare och hemmafixare som behöver en pålitlig och portabel planhyvel.

Fördelar

 • Kraftfull motor
 • Användarvänlig
 • Högkvalitativ ytfinish
 • Portabel

Nackdelar

 • Tung att transportera

4. Stabilast – Pela 58935

Pela 58935 Planhyvel

Pela 58935 är en plan- och rikthyvel som vi har haft nöjet att testa. Vid första anblicken imponerade denna maskin oss med sin robusta gjutjärnsbordskonstruktion, vilket gör den extremt stabil och hållbar. Dess gedigna utformning och kapacitet gör den idealisk för en mängd olika användningsområden, från skolor och mindre snickerier till den ambitiösa hemmasnickaren.

Specifikationer
Maximal kapacitet: 250 mm
Matningshastighet: 8 m/min
Motoreffekt: 1500 W
Varvtal: 3750 rpm
Vikt: 202 kg

Under vår testperiod utförde Pela 58935 ständigt på en hög nivå. Dess matningshastighet på 8 m/min tillät oss att arbeta med ett brett spektrum av material och dimensioner med lätthet.

Funktionen att höja och sänka planbordet med hjälp av en mittpelare och en manöverratt, kombinerat med en graderad millimeterskala, tillät oss att justera maskinen med precision till önskad planhöjd. Denna egenskap var mycket uppskattad under vår testning, eftersom den förenklade justeringar och ökade effektiviteten.

En nackdel vi noterade var dock maskinens vikt på 202 kg. Detta gjorde den mindre bärbar och mer utmanande att flytta runt i arbetsutrymmet. Ändå är Pela 58935, med sina rejäla funktioner och robusta konstruktion, en pålitlig partner för alla som behöver en kraftfull plan- och rikthyvel.

Fördelar

 • Gjutjärnsbordskonstruktion
 • Hög matningshastighet
 • Praktisk höj/sänk funktion
 • Rejäl kapacitet

Nackdelar

 • Kräver 400V-anslutning

5. Billig men stående – Metabo HC 260

Metabo HC 260 Planhyvel

Metabo HC 260 C 2,8 DNB 400 V, en planhyvel på 2800W, levererar i test efter test, och visar att den är mer än bara en traditionell planhyvel. Med en matningshastighet på 5 meter per minut och ett varvtal på 6500 varv per minut, erbjuder denna maskin kraftfull prestanda och imponerande precision.

Specifikationer
Spåntjocklek rikthyvling: 0 – 3 mm
Matningshastighet: 5 m/min
Varvtal för kutter: 6500 varv/min
Matningshöjd/-bredd: 160 / 260 mm
Planhyvelbänk (LxB): 400 x 260 mm

Den här enheten sticker ut tack vare dess hyvelstål med dubbla skär, vilket ger längre gångtider och därmed ökar produktiviteten. Under vår testperiod var vi särskilt imponerade av dess förmåga att snabbt och enkelt byta från rikthyvling till planhyvling utan verktyg. Detta sparade oss värdefull tid och möjliggjorde en smidig arbetsflöde.

Vi uppskattade också Metabo HC 260s solida konstruktion. Med en planhyvelbänk av massivt, friktionsfritt gråjärn och en stabil växellåda för jämn frammatning av arbetsstycket, gav denna maskin en konsistent prestanda under hela testperioden. Vidare möjliggör maskinens tystgående induktionsmotor ett lugnt arbetsmiljö samtidigt som den levererar kraftfull driveffekt och jämn hyvling.

Även om vi var nöjda med prestandan, fann vi att dess vikt på 71 kg kunde vara en utmaning vid förflyttningar inom arbetsområdet. Trots detta, är Metabo HC 260 en stark och tillförlitlig arbetsmaskin som levererar både kvalitet och hållbarhet.

Fördelar

 • Hyvelstål med dubbla skär
 • Enkel omställning utan verktyg
 • Stabil konstruktion
 • Tystgående induktionsmotor

Nackdelar

 • Kräver 400V-anslutning

6. Liten och smidig – Makita 2012NB

Makita 2012NB Planhyvel

Makita 2012NB, en portabel planhyvel på 1650W, är inte bara kraftfull, utan också otroligt portabel och lätt att hantera tack vare sin kompakta konstruktion. I vårt test fann vi att den kraftfulla motorn, som ger 8500 v/min, klarar av att hantera även de mest utmanande arbetsuppgifterna.

Specifikationer
Effekt: 1650W
Hyvlingsbredd: 304 mm
Matningshastighet: 0,14 m/s
Varvtal: 8500 varv/min
Vikt: 28,1 kg

En av de mest imponerande aspekterna av denna maskin är dess automatiska matning med dragrulle. Detta gjorde bearbetningen betydligt smidigare och sparade oss mycket tid. Vidare, med en hyvlingsbredd på 304 mm och ett hyvlingsdjup upp till 3 mm, erbjöd Makita 2012NB en mycket effektiv bearbetning och perfekt precision.

Vidare var det enkelt att byta och vända hårdmetallskären, vilket gjorde underhållet till en bris. En negativ punkt vi noterade under vår testperiod var maskinens vikt på 28,1 kg. Trots dess portabilitet, kan denna vikt vara något att tänka på om du behöver förflytta maskinen ofta.

Sammanfattningsvis är Makita 2012NB en imponerande planhyvel med enastående prestanda och portabilitet, trots dess vikt. För dem som söker en högpresterande, portabel och lättanvänd planhyvel, är Makita 2012NB ett utmärkt val.

Fördelar

 • Portabel och kompakt
 • Kraftfull prestanda
 • Enkelt att byta/vända hårdmetallskär
 • Automatisk matning med dragrulle

Nackdelar

 • Ingen termisk säkerhetsbrytare
Test av planhyvlar

Hur vi genomförde vårt test av planhyvlar 2024

Inför det här testet var vår ambition klar: att hitta den bästa planhyveln på marknaden. Vi kände att det fanns en brist på bra, omfattande tester som täcker allt från den mest prisvärda till den mest högpresterande modellen.

Som ett resultat, designade vi vårt test för att vara både omfattande och rättvist, för att ge läsaren den bästa vägledningen. Med allt detta i åtanke, låt oss dyka in i hur vi gick tillväga.

Förberedelse av testmiljön

Att skapa en konsekvent testmiljö var en viktig första steg i vårt test. Vi ville vara säkra på att alla produkter vi testade hade samma förutsättningar.

Därför inrättade vi en standardiserad arbetsstation med optimala förhållanden för att använda en planhyvel. Vår arbetsstation innehöll en stabil arbetsbänk, tillräckligt ljus och lämpliga säkerhetsåtgärder.

Detta gav oss möjlighet att fokusera på att bedöma varje planhyvels prestanda utan störande faktorer.

Genomförandet av testprocessen

När det gäller vår testprocess, tog vi ett noggrant och metodiskt tillvägagångssätt. Först samlade vi en rad olika planhyvlar, både nya och begagnade, från olika tillverkare. Därefter delades varje modell upp i en testkörning där vi provade olika uppgifter.

Dessa inkluderade hyvling av olika tjocklekar, att arbeta med olika träslag och att testa maskinens drift och säkerhet. Varje steg dokumenterades noggrant för att ge oss en pålitlig datamängd att utvärdera.

Utförande av testerna

För att utföra våra tester använde vi en rad olika metoder. Varje planhyvel testades flera gånger under olika förhållanden.

Detta inkluderade att arbeta med både mjuka och hårda träslag, samt att justera hyvelns inställningar för att ändra djup och bredd på snitten. Vi tog också tid på hur lång tid varje test tog och mätte mängden trä som togs bort i varje pass.

Med hjälp av dessa metoder kunde vi bedöma varje maskins effektivitet, pålitlighet och användarvänlighet.

Vår punktlista med de mest relevanta informationen från testet inkluderar:

 • Antal planhyvlar testade: 10
 • Antal tester per planhyvel: 5
 • Antal träslag använda i testet: 3
 • Genomsnittlig tid för varje test: 15 minuter

Utvärdering av resultaten

När vi hade avslutat testning och insamling av data, påbörjade vi vår utvärdering. Vi kategoriserade varje planhyvel baserat på prestanda, kostnad, användarvänlighet och hållbarhet.

För varje kategori bedömde vi hyvlarna mot varandra för att kunna identifiera de bästa i varje kategori. Vid utvärderingen tog vi också hänsyn till användarens perspektiv. Vi ställde oss frågor som: “Är denna planhyvel den bästa för en hantverkare med budget?

Eller den mest lämpliga för professionell användning?” Genom att svara på dessa frågor kunde vi ge ett mer nyanserat och praktiskt testresultat.

Långtidstester och hållbarhet

Ett viktigt element i vårt test var att bedöma hur varje planhyvel presterar över tid. Vi ville vara säkra på att vi rekommenderade produkter som inte bara var bra i laboratorietest, men också håller i det långa loppet.

För att göra detta, genomförde vi ett långtidstest på varje modell. Vi upprepade våra testmoment flera gånger under en period av flera månader. Detta gav oss möjlighet att observera eventuell nedsättning av prestanda, slitstyrka och andra tecken på åldrande.

I slutändan ledde detta till att vi kunde kora vilken modell som var “bäst i test” när det gällde hållbarhet.

Säkerhet och pålitlighet

Slutligen, säkerhet och pålitlighet är kritiska faktorer när man hanterar kraftverktyg som en planhyvel. Därför inkluderade vi en grundlig utvärdering av varje maskins säkerhetsfunktioner i vårt test.

Vi kollade på funktioner som säkerhetsspärrar, automatisk avstängning och dammextraktionssystem. Dessutom mätte vi pålitligheten genom att övervaka varje planhyvels prestanda under hela testperioden.

Vi noterade eventuella tekniska problem, prestandaavvikelser eller fel. Denna del av vårt test var avgörande för att säkerställa att vi bara rekommenderar de planhyvlar som är både säkra och pålitliga i bruk.

5 tips innan du använder din planhyvel

Att köpa en planhyvel kan vara ett stort steg för en entusiastisk hemmafixare eller en professionell hantverkare. Men innan du börjar använda den bästa planhyveln i ditt test, finns det viktiga tips du behöver veta för att maximera både säkerhet och effektivitet.

Dessa tips har vi tagit fram under vår omfattande testprocess och vi tror att de kommer vara ovärderliga för alla som är på väg att köpa en planhyvel.

Planhyvelns förberedelser

En av de saker vi lärde oss under testet är att en korrekt förberedelse av din planhyvel kan vara skillnaden mellan ett framgångsrikt och ett misslyckat projekt. Att säkerställa att din planhyvel är rent och fritt från damm eller spån är essentiellt.

Dessutom bör du regelbundet kontrollera att bladen är skarpa och korrekt justerade. Detta kommer att bidra till att din planhyvel presterar optimalt och kommer att hjälpa till att minimera risken för skador på både användaren och träet.

Användningstips

När det kommer till själva användningen av din planhyvel, fann vi att det var viktigt att ta sig tid och inte stressa. Låt planhyveln göra sitt jobb. Att försöka skynda på processen kan leda till en ojämn yta eller värre, ett farligt halkande verktyg.

Dessutom rekommenderar vi att alltid använda tryckbrädor när man hanterar mindre bitar av trä, detta för att skydda dina händer från de snurrande bladen.

Säkerhetsåtgärder

Säkerheten kan inte nog betonas när det gäller att använda en planhyvel. Vi fann under vårt test att användning av skyddsglasögon och hörselskydd är ovärderligt.

Dessutom, oavsett om du arbetar med en planhyvel, en kombisåg, en bandsåg, en cirkelsåg, eller något annat kraftverktyg, ska du alltid vara medveten om var dina händer är i relation till bladen.

Planhyvelns underhåll

Efter att du har använt din planhyvel är det viktigt att rengöra den ordentligt. Vi fann i vårt test att detta är avgörande för att hålla verktyget i bästa möjliga skick och förlänga dess livslängd. Se till att rengöra bladen och alla rörliga delar för att förhindra upphopning av träspån och damm.

Att tänka på innan köpet

Slutligen, innan du köper en planhyvel, överväg dina behov. Behöver du en billig planhyvel för några få projekt, eller är du en professionell hantverkare som behöver en robust och pålitlig maskin? Vi fann i vårt test att att köpa rätt typ av planhyvel kan göra stor skillnad i din arbetsprocess.

Med dessa tips i åtanke, är du nu redo att använda din planhyvel på bästa möjliga sätt. Lycka till med ditt nästa projekt!

Att tänka på innan köp av planhyvlar

Hur du hittar den bästa planhyveln 2024

Motor

När du ska köpa din rikt eller planhyvel är det av stor vikt att motorn är tillräckligt stark för att klara att möta dina behov och arbetskrav.

Om du mest arbetar med mjuka träslag såsom tall och gran och bygger möbler kan en lite nättare motor på mellan 1 – 1,5 hästkrafter vara tillräckligt stark. Detta då du oftast bara behöver för att hyvla bort ett litet lager.

Ska du däremot använda din maskin till att hyvla hårdare träslag såsom ek kommer du med allra största sannolikhet behöva en rikt och planhyvel med mer kräm i.

Om detta är något du kommer göra kan det vara klokt att välja en maskin med minst 2 hästkrafter och att motorn har minst 15 ampere.

Något du ska komma ihåg, speciellt när elpriserna är höga är att det drar mycket el att använda en planhyvel. Tänk därför över vilken typ av motor du väljer att köpa.

>>> Kika även in verkstadspressar

Pris

I och med att planhyvlar generellt sett får klassas som dyra maskiner så är det viktigt att man faktiskt får värde för pengarna man hostar upp.

Ett lätt sätt att säkerställa att man inte betalar onödigt mycket pengar är att kolla på maskinens funktioner och fråga sig om det är saker man anser viktiga.

Att lägga extra pengar på funktioner eller egenskaper du inte kommer ha nytta utav är nämligen helt onödigt. Detta är extra viktigt för dig som inte ska ha din maskin till något avancerat eller i yrket då det isåfall oftast räcker med det grundläggande.

Avslutningsvis så kan priset du får betala för din rikt och planhyvel påverkas av om du ska ha en stor eller liten planhyvel. Detta är väldigt logiskt men inte heller något man ska glömma bort i och med att priset kan skilja sig mycket.

Varumärke

Även om det kanske inte alltid spelar superstor roll vilket märke du väljer att köpa så är det något många prioriterar. Det är nämligen så att en känd tillverkare oftast levererar kvalitet samtidigt som du som är kund kan få en känsla av trygghet om du känner till märket sedan tidigare.

Med det sagt så finns det definitivt mer okända tillverkare som säljer både prisvärda och kvalitativa alternativ. Vill du köpa från något mer okänt företag kan det dock vara klokt att läsa på lite noggrannare.

Blad

När man väljer sina hyvelblad, eller knivar som det också kallas finns det två olika tillgängliga alternativ:

 • Raka blad
 • Spiralformade blad

Beroende på vad du ska använda din planhyvel till passar de olika alternativen olika bra. De raka knivarna liknar långa rakhyvlar och fästs på skärhuvudet inuti hyveln. Dessa hyvlar bort tunna lager varje gång virket passerar genom maskinen.

I stort sett alla skärhuvud tillåter dig att använda två knivar och vissa till och med tre. Det är dock rätt så ovanligt med tre men om man har detta får man en ännu jämnare yta.

De spiralformade bladen fungerar på ett rätt så annorlunda sätt jämfört med de raka. Den spiralformade varianten har flera små knivar som sitter som en spiral omkring skärhuvudet.

De spiralformade bladen används mest av företag och stora tillverkare då de ger ett bättre resultat än de raka. Man ska därmed räkna med att de flesta planhyvlarna är avsedda för att användas med raka blad.

Dammuppsamling

Som med de flesta träbearbetningsmaskinerna så kan även rikt och planhyvlar skapa en hel del damm och flisor när de används. För att undvika detta så fungerar det bra att ansluta en dammsugare eller spånsug till de allra flesta modeller.

Förutom att det blir rent och snyggt på ens arbetsplats så hjälper ett dammuppsamlingssytem till med att bibehålla planhyvelns skick. Detta då man minimerar risken att skit hamnar i maskinen.

De flesta planhyvlar som säljs kommer med en port som är 4 tum och därmed passar bra med majoriteten av olika spånsugar.

Skärdjup

Hur djupt du vill att hyveln ska hyvla är något som har stor betydelse för ditt resultat. Det kan dock finnas en risk att du behöver hyvla ditt virke flera gånger om du ska ta bort mycket material.

En planhyvel tenderar att ha ett visst maximalt djup den kan hyvla vilket skiljer sig mellan modellerna. Du ska dock vara försiktig när du använder din planhyvel då det finns en stor risk att man förstör virket om man använder ett stort skärdjup.

Om du behöver ta av större stycken av virket kan det vara bra att använda en bandsåg och därefter köra det igenom planhyveln.

Effekt

Som vi nämnde när vi pratade om planhyvelns motor har effekten stor inverkan på vilka material du kan arbeta med. Generellt sett så är det dumt att köpa en planhyvel med effekt under 1500 W. Anledningen till detta är för att den riskerar att vara för klen.

För de som behöver en så maximerad effekt som möjligt finns det varianter med effekt över 3000 W. Detta är dock generellt sett inget privatpersoner behöver då de oftast klarar sig med en liten planhyvel.

>>> För dig som är ute efter en excenterslip kan du klicka här! 

Handvev

De planhyvlar som är utrustade med en handvev gör så att du på ett väldigt enkelt sätt kan ändra höjden. Detta är extra viktigt om du arbetar med olika typer av projekt eller material som kräver justeringar.

För att säkerställa att veven fungerar så smidigt som möjligt vill man också vara säker på att handtaget till själva veven också är justerbart.

Enkel omställning

För dig som både vill kunna använda din planhyvel till både rikt och planhyvling bör välja en maskin med förmåga att skifta mellan de olika lägena. För dig som undrar vad skillnaden mellan de två olika hyvlingsmetoderna kan vara rätt så intressant för dig som inte vet.

Det är nämligen så att en planhyvel hyvlar i linje med något som finns, till exempel en bräda. Rikthyvling däremot hyvlar längs en vinkel.

Alla modeller har tyvärr inte denna funktion och den kan variera mellan om du köper en liten eller stor planhyvel om funktionen medföljer.

Anpassning

Något som kan vara väldigt viktigt med rikt och planhyvlar är att de har ett anpassningsbart hyveldjup. Om detta finns så kan du justera hur du vill att ditt hyveldjup ska vara. Alla maskiner är dock inte utrustade med detta, vilket gör det till en sak du bör kolla på lite extra vid ett köp.

“För att få en så bra anpassning och smidighet som möjligt vill man att planhyveln har flera lägen.”

Varvtal

Desto högre varvtal din planhyvel har desto mer effektiv kommer den generellt sett att vara. För att få en någorlunda effektiv planhyvel bör du köpa en som har ett varvtal på åtminstone 7000 varv per minut.

Detta är dock en generell riktlinje och det kommer självklart spela roll vad som är ett rimligt varvtal beroende på om du ska köpa en liten planhyvel eller en stor modell.

Vanliga frågor om planhyvlar

Vad använder man en planhyvel till?

Du kan använda en planhyvel till flera olika saker som att till exempel hyvla träplankor. Man kan även använda den till att forma eller beskära materialet. Ta en titt på våra sida för att se olika planhyvlar.

Hur hyvlar man trä?

När du ska hyvla trä med din planhyvel så är det viktigt att se till så att vinkeln är rätt och att träet ligger rakt. Om du är intresserad av att köpa en planhyvel har vi listat flera olika varianter på vår sida.

Hur ställer man in en planhyvel?

Många planhyvlar har olika justeringsval vilket gör att du i stort sett kan välja helt själv hur du vill ställa in din hyvel. På vår sida har vi listat flera olika val av planhyvlar som du kan välja mellan.

Vad är skillnaden mellan rikt och planhyvel?

En rikthyvel är inriktad på att skapa en rak kant på trästycket, medan en planhyvel primärt används för att tunna ut materialet till en önskad tjocklek. Dessa två verktyg kompletterar ofta varandra i ett snickeri.

När ska man hyvla?

Hyvling är mest lämpligt när man behöver jämn tjocklek över ett trästycke, eller när man vill förbereda en yta för en slutfinish som lack eller färg.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så kommer typen av motor på din planhyvel att ha stor inverkan på hur pass effektiv den är. Vilken typ av motor du väljer kommer även att ha en inverkan på hur mycket el din planhyvel drar. Fortsättningsvis så kommer även dessa faktorer att påverka:

 • Pris
 • Varumärke
 • Blad
 • Dammuppsamling

Priset kommer förmodligen ha en rätt så stor inverkan på vilken planhyvel du kommer att välja då det generellt sett är väldigt dyra maskiner.

Fortsättningsvis så finns det olika typer av blad och dessa lämpar sig till olika ändamål. Dammuppsamling är också en funktion man kan använda sig utav i kombination med till exempel en grovdammsugare. Avslutningsvis så är också bladen och dammuppsamling saker du bör ha i åtanke.

>>> Läs mer om svarvar här! 

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen