Gröna drömmar: Ett test av planteringsjord

Upptäck den hemliga nyckeln till en frodig trädgård eller en blomstrande balkong – planteringsjord! Vi har testat planteringsjord och undersökt egenskaper som näringsinnehåll, pH-värde och växttillväxt för att ge dig de bästa rekommendationerna.

Oavsett om du är husägare med en utbredd trädgård eller en stadsboende med en liten balkongodling, kommer vår testade och beprövade planteringsjord guida dig till gröna framgångar. Ta en titt på vårt testresultat nedan och låt oss hjälpa dig att hitta den perfekta jorden för dina växter.

Ge dina gröna kompanjoner den bästa starten och skapa ditt gröna paradis med vår noggrant utvalda planteringsjord – baserad på vår egen testning. Låt naturens underverk blomstra med rätt jord som grund!

1. Bäst i test – Planteringsjord Hasselfors

Planteringsjord Hasselfors

Se bästa priset

När vi påbörjade vårt test av Hasselfors Planteringsjord var vi verkligen spända på att se vad den hade att erbjuda. Denna planteringsjord presenteras som en universell produkt, lämplig för alla typer av odling, både inomhus och utomhus. Vi var särskilt intresserade av att se hur den skulle prestera under olika växtförhållanden.

Specifikationer
Användning:Inomhus & utomhus
Innehåll:15 liter
Näringsämnen:Gödsel, humussyror
PH-värde:6
Huvudkomponent:Svarttorv

Vi använde Hasselfors Planteringsjord i flera olika situationer: vid omplantering av olika krukväxter, vidareodling av sticklingar och frön, samt som jordförbättring i trädgårdslandet.

Vi upptäckte snabbt att den mörka färgen och den rika textur som jorden hade, var tack vare en hög andel svarttorv. Detta gjorde jorden mycket fukthållande, vilket i sin tur hjälpte till att hålla våra växter friska och välmående.

En aspekt vi verkligen uppskattade var att P-jorden redan var gödslad med mineralgödsel, vilket innebär att den innehåller alla de nödvändiga näringsämnen som en planta behöver. Därtill kommer att pH-värdet är kalkat till 6,0, vilket gör det till en utmärkt miljö för de flesta växttyper.

Dessutom var vi imponerade av jordens ingrediens “Rotkraft”. Det är en koncentrerad blandning av naturliga humussyror, som främjar friska och livskraftiga rötter. Denna unika komponent i Hasselfors Planteringsjord visade sig vara ovärderlig för att stimulera rotbildning och hjälpa växtnäringen att tas upp på bästa sätt.

Trots allt detta, fann vi några nackdelar. Några av de mindre plantorna verkade ha svårt att anpassa sig till jorden initialt, vilket kan bero på den rika mängden av näringsämnen. Dessutom kan den höga fukthållande förmågan av P-jord vara en nackdel om den används med växter som föredrar väl dränerad jord, som vissa kaktusarter och suckulenter.

Sammantaget, Hasselfors Planteringsjord är en utmärkt produkt för många olika typer av odling. Det är särskilt lämpligt för dem som söker en “allt-i-ett” jordlösning, och som vill främja stark tillväxt och friska växter.

Fördelar

 • Passar för många växter och olika sätt att odla
 • Välbalanserad gödsling ger god tillväxt
 • Svarttorv gör jorden mörk och fukthållande

Nackdelar

 • Inte bäst för växter som föredrar väl dränerad jord
 • Mindre plantor kan ha svårt att anpassa sig initialt

2. Bäst premiumval – Planteringsjord 2160 L Pall 54 säckar

Planteringsjord 2160 L Pall 54 säckar

I vårt test av Granngårdens Planteringsjord har vi funnit den vara ett utmärkt alternativ för växter med lite högre krav. Vi prövade jorden i en rad olika miljöer, från krukodling till växthus och köksland, och fann att den levererade imponerande resultat överallt.

Specifikationer
Användning:Inomhus/utomhus
Volym:2160 liter
Näringsämnen:Gödsel & kalk
PH-värde:5,5-6,5
Innehåll:Torv och sand

Vi observerade särskilt hur våra tomater och sallat fick en stark start i livet tack vare denna rika, näringsfulla jord.

Jordens sammansättning, som inkluderar speciellt utvald torv, sand, kalk och gödsel, skapar en stabil och näringsrik miljö som främjar hälsosam växtutveckling.

Vi upplevde att både ljus och mörk torv bidrog till jordens kvalitet, tillsammans med tillsatsen av mineralgödsel och magnesiumkalk som säkerställer tillgången på viktiga näringsämnen.

En av de mest uppskattade aspekterna med Granngårdens Planteringsjord var leveransen i säckar. Vi fann att denna metod gjorde jordens transport och hantering betydligt enklare än att behöva sköta ett “stort lass”. Dessutom var hemleverans från Granngården en stor hjälp, särskilt vid plantering av stora mängder jord som vi gjorde när vi planterade en häck runt vår innergård.

Men trots jordens många styrkor märkte vi att den kanske inte passade alla våra växter. Vissa växter med lägre näringsbehov verkade ha det tufft i den näringsrika jorden, vilket kan vara något att överväga om man har ett stort utbud av växter i trädgården.

Totalt sett, vår erfarenhet av Granngårdens Planteringsjord har varit överväldigande positiv. Detta är en jord som verkligen lever upp till sitt löfte att passa för växter med högre krav och vi rekommenderar den starkt för trädgårdsägare som vill ha en näringsrik och stabil jord för sina växter.

Fördelar

 • Levereras i hanterbara säckar
 • Rik på näringsämnen, passar för växter med höga krav
 • Kan användas både inomhus och utomhus

Nackdelar

 • Kanske inte passar för växter med lägre näringsbehov
 • Kräver hjälp för att lasta av vid köp av två eller fler pallar

3. Bäst budgetval – Planteringsjord Weibulls torvfri

Planteringsjord Weibulls torvfri

Se bästa priset

Vårt test av Weibulls Torvfria Planteringsjord, ett 100% återvunnet och torvfritt alternativ till trädgårdsjorden, visade att detta är en produkt av hög kvalitet som utgör ett bra val för de flesta trädgårdsentusiaster.

Specifikationer
Användning:Plantering, odling
Volym:40 liter
Innehåll:Mull, kompost
Extra tillsatser:Gödsel, mineraler
Användningsmiljö:Utomhus

En unik sammansättning av fibermull, barkmull, trädgårdskompost samt naturgödsel och Plus Mineral gör jorden näringsrik och gynnar växternas tillväxt.

Detta gör den lämplig för plantering av träd, buskar och perenner, samt för jordförbättring i hela trädgården.

Användning av jorden var enkel och bekväm. Vi upptäckte dock att det är viktigt att lufta jorden ordentligt innan användning, då den kan ha en stark lukt när den först tas ut ur förpackningen.

För att göra detta, öppnade vi helt enkelt påsen, hällde ut jorden och blandade den ordentligt för att lufta den genom. Planteringsjorden från Weibulls var inte bara effektiv, utan också miljövänlig tack vare sin torvfria sammansättning.

Det är också värt att notera att jorden är berikad med Plus Mineral – ett stenmjöl rikt på kisel, järn och magnesium. Detta bidrog till att öka växternas motståndskraft mot sjukdomar och deras förmåga att ta upp näringsämnen ur jorden.

Det enda potentiella nackdelen vi märkte var att denna jord inte är lämplig för frösådd eller sticklingar. Detta kan vara en begränsning för vissa trädgårdsentusiaster som vill ha en jord som kan användas för alla typer av trädgårdsarbete.

Totalt sett, för dem som söker en hållbar och effektiv jord för sin trädgård, kommer Weibulls Torvfria Planteringsjord definitivt att uppfylla deras behov.

Fördelar

 • 100% återvunnet och torvfritt material
 • Innehåller naturgödsel och Plus Mineral för att stärka växter
 • Lämplig för plantering av träd, buskar och perenner
 • Fungerar även för jordförbättring

Nackdelar

 • Luktar starkt när den först öppnas
 • Inte lämplig för frösådd eller sticklingar

4. För trädgården – Hasselfors Garden

Hasselfors Garden planteringsjord

Se bästa priset

Under vår testning av Hasselfors Garden Torvfri Plantjord var vi imponerade av dess effektivitet och mångsidighet. Detta är en torvfri jord som framställs från naturliga råvaror som träfibrer, grönkompost och bark. Dessa komponenter bidrar till att skapa en rik, näringsfylld jord som ger både stora och små plantor en stark start.

Specifikationer
MaterialTräfibrer, kompost, bark
pH-värde:5,5 – 6,5
Användning:Plantering, odling
Tillsatt näring :1,5 kg kalksalpeter
Mängd i g/m3:Kväve 230, Kalcium 280

Vi använde jorden i en mängd olika sammanhang, inklusive plantering av buskar, träd och perenner, såväl som i krukor och odlingsbäddar. Jorden utmärkte sig även som en utmärkt jordförbättring för friland.

Vi märkte att grönkomposten i jorden tillförde de nödvändiga näringsämnena som våra växter behövde för att frodas, medan barken och träfibrerna gav en god struktur för rötterna att ta fäste i.

Det finns dock några saker att tänka på när du använder Hasselfors Garden Torvfri Plantjord. Jorden behöver kompletteras med ytterligare gödning under odlingssäsongen, särskilt för plantor som växer i små krukor. Dessutom, eftersom denna jord är torvfri, kanske du behöver ändra din vattningsstrategi och vattna oftare än du är van vid med torvbaserade jordar.

För att få ut det mesta av denna jord rekommenderar vi att du förvarar den mörkt och svalt i stängd förpackning för att förhindra näringsförluster och att jorden torkar ut. Och glöm inte att tvätta händerna noggrant efter att ha arbetat med jorden.

Sammanfattningsvis erbjuder Hasselfors Garden Torvfri Plantjord en utmärkt, miljövänlig lösning för dig som vill ge dina plantor en stark start i livet utan att använda torv.

Fördelar

 • Torvfri, miljövänlig alternativ
 • Rik på näringsämnen från naturliga råvaror som träfibrer, grönkompost och bark
 • Lämplig för en mängd olika användningsområden, inklusive plantering och jordförbättring

Nackdelar

 • Kan behöva ytterligare gödning under odlingssäsongen
 • Kan kräva mer frekvent vattning än torvbaserad jord

5. För urnor och balkonglådor – Hasselfors U-Jord 1050L

Hasselfors U-Jord 1050L planteringsjord

Under vår omfattande prövning av Hasselfors U-jord har vi fastställt att det är det optimala valet för alla typer av sommarblommor. Vår prövning visade att den genererade en imponerande blomning i urnor, amplar och balkonglådor, vilket motsvarade det vi läst i recensioner online. Den var även fantastisk för andra näringskrävande växter som odlas i stora jordvolymer, som tomater.

Specifikationer
Innehåll:50 l
Typ:Universaljord
Gödsling:Kraftig
Egenskaper:Främjar tillväxt
Dränering:Peatnuggets

Hasselfors U-jord är kraftigt gödslad med både snabbverkande mineralgödsel och långtidsverkande naturgödsel. Detta ger växterna en bra start och gör att de kan blomma under hela säsongen i stora krukor.

Extra järn i jorden hjälper till att skapa friska, gröna blad, vilket vi tydligt såg under vår testperiod. Dessutom märkte vi att växterna verkligen gynnades av tilläggsgödsling med flytande näring under sommaren, vilket gav ännu bättre resultat, särskilt när jordvolymen var liten.

En av de mest användbara egenskaperna hos U-jord, vilket vi också bekräftade under vår prövning, är dess strukturstabilitet, vattenhållande kapacitet och goda dränering tack vare tillsatsen av peatnuggets. Dessa strukturfasta bitar av svarttorv hjälper till att dränera bort vattnet när det är regnigt och blött och sparar på vattnet när det är torrt så att växterna inte torkar ut.

Denna luckra struktur gör att rötterna kan väva igenom och utnyttja hela jordvolymen, vilket resulterar i starkare, friskare växter. U-jord fungerar särskilt väl i krukor med system för långtidsbevattning.

Sammantaget fann vi Hasselfors U-jord vara en extremt användbar produkt för både inomhus- och utomhusodling. Dess kapacitet att stimulera kraftig blomning och tillväxt, tillsammans med dess robusta dränering och vattenhållande egenskaper, gör det till ett utmärkt val för alla trädgårdsmästare, oavsett erfarenhetsnivå.

Fördelar

 • Ger rik blomning och tillväxt hela sommaren
 • Kraftig gödsling som gynnar blommornas utveckling
 • Strukturstabil och vattenhållande med god dränering

Nackdelar

 • Kan behöva tilläggsgödsling med flytande näring under sommaren
 • Kanske inte bäst för växter som kräver särskilda jordtyper.

6. För gräsmattan – Hasselfors Garden Dressjord 1920L

Hasselfors Garden Dressjord 1920L planteringsjord

Vårt test av Hasselfors Garden Dressjord har varit en fascinerande upplevelse. Dressjorden är verkligen en häftig produkt som förvandlar den vanliga gräsmattan till ett grönt paradis. Med sin kraftiga blandning av torv och sand, tillför jorden näring, kalk, mullämnen och sand till gräsmattan vilket gör den frodigare och mer motståndskraftig mot mossa och ogräs.

Specifikationer
Volym:1920 liter
Innehåll:Torv, gödsel, kalk
pH-värde:6,0-7,0
Siktning:Fin
Räckvidd4-8 m2/säck

Vi applicerade Dressjorden på våren, vilket rekommenderas för bästa resultat. Den tydliga förbättringen av gräsmattans tillstånd var märkbar inom några veckor. Gräset blev tydligt tjockare och mer livfullt, och mängden mossa och ogräs minskade märkbart.

En sak vi verkligen uppskattade var att varje säck av Dressjord räckte till 4 till 8 kvadratmeter. Med tanke på att en pall innehåller 48 säckar, ger det en imponerande total volym på 1920 liter. Även om det kan verka som mycket, så är det en utmärkt lösning för större gräsmattor, och om det blir över kan du alltid dela med din granne.

En punkt att notera är dock att dressjorden är ganska tung, med en totalvikt på cirka 900 kg för en pall. Vid leverans av två eller fler pallar kan det behövas hjälp med lossning, vilket bör beaktas vid beställning. Trots detta anser vi att fördelarna överväger eventuella nackdelar.

Sammanfattningsvis är Hasselfors Garden Dressjord en effektiv lösning för att förbättra och underhålla din gräsmatta. Om du har problem med mossa, ogräs eller kala fläckar i gräsmattan, kan denna produkt vara lösningen du söker.

Fördelar

 • Tillför näring, kalk, mullämnen och sand till gräsmattan.
 • Motverkar mossa och ogräs.
 • Främjar gräsets rotbildning och tillväxt.
 • En säck räcker till ca 4-8 kvadratmeter.

Nackdelar

 • En pall kan vara tung att hantera, speciellt vid köp av flera.
 • Kan kräva assistans för lossning vid leverans.
 • Kan vara för mycket produkt för mindre gräsmattor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen