Bästa planteringsjorden 2022 – Test av planteringsjord

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

P-Jord Hasselfors 15 L

P-Jord Weibulls Simontorp KRAV 18 L

P-Jord 2160 L Pall 54 säckar (Hemleverans)

P-JordWeibulls Torvfri 10 L

Klicka här för att se mer planteringsjord.

Bästa planteringsjorden 2022

Oavsett om du jobbar på att förnya dina planteringslådor eller snygga till trädgården så är det otroligt viktigt att använda rätt material för jobbet. Att använda fel typ av jord kan leda till att allt ditt hårda arbete spolas bort under nästa kraftiga regn, eller så blommar dina dyrbara blommor kanske inte alls på grund av brist på näringsämnen. En av de viktigaste sakerna du bör veta när det kommer till trädgårdsskötsel är att vanlig markjord inte är samma sak som planteringsjord bäst i test. Om du använder vanlig jord i stället för planteringsjord kan det negativt påverka tillväxten och vitaliteten på din trädgård. Välj därför istället bäst i test planteringsjord.

Men det är dock inte så enkelt att köpa planteringsjord bäst i test på nätet. Det kan bli ganska svårt att veta vilken jord som är bäst eftersom man inte alltid kan lita på affärerna. Ofta brukar online affärer endast skriva om de positiva sakerna. Man får alltså inte reda på de negativa sakerna och detta innebär att man inte får en så bra bild av hur bra planteringsjorden faktiskt är. Dessutom så blir det svårt att köpa rätt planteringsjord när där finns så många olika sorter i olika prisklasser. Man vill ju inte köpa planteringsjord som inte fungerar bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli svårt att köpa den bästa planteringsjorden.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för planteringsjord. Jag har nämligen gjort mitt eget planteringsjord test. Med hjälp av min köpguide så kommer det bli mycket enklare att köpa bäst i test planteringsjord. Jag gjorde den här guiden genom att använda och testa några olika typer av planteringsjord. Jag läste också igenom kundrecensioner för att hitta den absolut bästa planteringsjorden. Med hjälp av all information så gjorde jag den här köpguiden. Efter att du har läst igenom köpguiden så kommer du enkelt att kunna köpa den bästa planteringsjorden.

Köpguide för bäst i test planteringsjord 2022

Det kan alltså vara ganska svårt att veta vilken planteringsjord som är bäst. Det finns ju så mycket att tänka på. Men genom att följa min köpguide så kommer hela processen att bli mycket enklare. När du ska köpa planteringsjord bäst i test så finns det nämligen några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är även viktigt att du väljer rätt planteringsjord utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa planteringsjorden 2022:

 • Hur man väljer rätt
 • Fördelar med planteringsjord
 • Planteringsjordens egenskaper
 • Förutsättningar för användning
 • Vad du ska leta efter
 • Typer av planteringsjord
 • Organisk kontra icke-organisk
 • Luftcirkulation
 • Näringsämnen
 • Densitet

Hur man väljer den bästa planteringsjorden efter sina egna behov

Det är viktigt att nämna att pottmarkalternativ är nästan otaliga. Du måste dock komma ihåg att inte alla alternativ ger dina växter den bas de behöver. Du måste känna till skillnaderna och funktionerna mellan de två huvudkategorierna av planteringsjord: ekologisk och icke-organisk. De flesta föredrar vanligtvis att använda organisk planteringsjord till sina växter. I de flesta fall beror detta på att organisk planteringsjord inte innehåller genetiskt modifierade bekämpningsmedel och kemikalier.

Som namnet antyder är organiskt material mer fördelaktigt än vanlig planteringsjord. I denna jordblandning säkerställer naturliga material att dina växter får de näringsämnen de behöver för att blomstra. Olika organiska jordblandningar kommer dock att ha olika ingredienser. Några av de vanligaste ingredienserna är kompost, tång, sojamjöl, humus, svampkompost, fiskmjöl, batguano och benmjöl.

Beroende på vilken växt du vill odla varierar den exakta potten som du bör använda. Till exempel kommer plantering av suckulenter och kaktusar att kräva olika planteringsjordblandningar än att plantera orkidéer, eftersom de behöver olika näringsämnen för tillväxt. Därför kommer att använda rätt organisk planteringsjord att se till att dina växter växer naturligt och att deras rotsystem blir friska.

Å andra sidan innehåller icke-organisk planteringsjord inget organiskt material. Du hittar inte några vanliga ingredienser som används i naturliga jordblandningar. Denna planteringsjord är något som folk gillar att kalla “vanlig planteringsjordblandning” och det är en kombination av bark, torvmossa och perlit / vermikulit. Du hittar dessa ingredienser i de flesta icke-organiska planteringsjord, men olika produkter har olika kombinationer, och vissa har till och med extra näringsämnen och mineraler.

Ibland hittar du en icke-organisk planteringsjordjord som innehåller isopor i blandningen för att hålla mer vatten och skapa mer utrymme för luft. Dessa blandningar är dock mycket billiga och inte lika bra för dina växter, eftersom isopor kommer upp till ytan och vinden blåser bort den, vilket ger potten eller behållaren ett otrevligt utseende.

Fördelarna med att använda planteringsjord

Sammantaget har planteringsjord nästan samma syfte som all mark i marken. den stöder växten och levererar vatten och näringsämnen. Bra planteringsjord liknar växtens inhemska mark. Det måste också övervinna de organismer som det saknar, som normalt skulle förvandla jorden i marken, och det måste vara tillräckligt lätt för att motstå komprimering och vara lätt att transportera.

Vissa kommersiella märken av planteringsjord innehåller ett gödselmedel i jorden. Detta är en fördel eftersom gödselmedel hjälper växterna att växa; det är dock väldigt svårt att skilja på hur mycket gödselmedel du ska ge till en växt åt gången. Om du är en typ av person som vill hålla reda på typen och mängden gödselmedel du använder på dina växter, kommer du att dra större nytta av att använda din egen planteringsjord och använda gödsel separat, så att du kan vara säker på att du är använder bara så mycket du vill. Om du inte vill använda ett kemiskt gödningsmedel kan du alltid göra ett kompostte och vattna växterna med det för att underhålla växten och tillsätta nödvändiga näringsämnen.

Planteringsjordens effektivitet för dina växter är helt beroende av dig. Du måste vattna det ofta. Om du bor i ett område där det inte regnar mycket, kommer växter att utvidga sina rotsystem utåt och nedåt på jakt efter vatten. Många högkvalitativa pottenblandningar innehåller ett element som styr fukten. Till exempel håller trädgårdsvermikulit vattnet och gör det tillgängligt för växten.

Planteringsjords egenskaper

Som nämnts ovan finns det två huvudskillnader mellan planteringsjord. De organiska pottenblandningarna är vanligtvis tyngre och dyrare än de icke-organiska. Organisk planteringsjord är också tillverkad av organiskt material, till skillnad från det andra alternativet som är tillverkat av industriellt tillverkade ingredienser. Sist, men inte minst, är de icke-organiska blandningarna kända för att förlora sitt näringsvärde över tiden, till skillnad från de organiska jordarna som du kommer att kunna återanvända i de flesta fall.

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan dessa två pottmarkalternativ. Det är dock bara det första steget av många eftersom du fortfarande behöver veta vilken av dem som är det bästa alternativet för dina växter. För att ytterligare hjälpa dig med det här är några viktiga saker du måste tänka på innan du köper en viss typ av planteringsjord.

Fukt och näring

Den planteringsjord som du väljer bör kunna behålla fukt och viktiga näringsämnen eftersom växter behöver dem för att växa. Innan du köper något, antingen organisk eller icke-organisk planteringsjord, ska du kontrollera om jorden har denna förmåga. Du kan ta reda på detta om du kontrollerar produktbeskrivningen och läser ingrediensförteckningen i blandningen. Till exempel, i icke-organisk planteringsjord hjälper torvmossa till att behålla näringsämnen och fukt, vilket innebär att ju mer torvmossa desto bättre blir fukten och näringsämnen.

Luftcirkulation

Förutom fukt och näringsämnen kommer dina växter också att behöva god luftcirkulation. Din potentiella planteringsjord bör definitivt garantera detta. Fluffiga och lätta blandningar är mycket bra för detta eftersom de ger maximalt luftflöde. Jordblandningen du får får inte heller bli för tät när den är våt, eftersom detta förhindrar att mögel utvecklas och kväver växten.

Densitet

Marktätheten är mycket viktig, och du bör vara säker på att det kommer att vara bra för dina växter innan du köper jordblandningen. Du kan helt enkelt testa detta genom att peka med fingrarna, och om det har viss flexibilitet är det okej.

Det är inte heller meningen att din planteringsjord ska bli hård när du lägger till vatten i den eftersom det kommer att få växterna att växa sina rötter väldigt hårt genom jorden. Ett ytterligare sätt att testa markens densitet är att bara lyfta påsen innan du öppnar den. Om påsen är väldigt tung är planteringsjorden troligen full av fyllmedel, såsom sand eller kompost, och de flesta växter kommer att finna denna typ av planteringsjord olämplig för bästa tillväxt.

Näringsämne

Köp aldrig en planteringsjord innan du tittar på ingrediensförteckningen för att ta reda på vad som finns i påsen. Bra planteringsjord bör inte bara innehålla ett näringsämne eftersom dina växter inte kommer att ha så mycket nytta av det. Ju fler näringsämnen en planteringsjord innehåller, desto bättre kommer dina växter att använda den och kommer att växa friskare.

Förutsättningar för användning av planteringsjord

Om du är ny inom trädgårdsarbete finns det några saker du bör veta innan du sätter dina växter i behållare. Om du planerar att använda en mycket stor behållare för din anläggning, placera den någonstans där växten ska bo. Om du inte gör det kommer du att tvingas flytta containern till en annan plats, och det kommer inte att bli en bra dag för din rygg. Det kan vara överväldigande tungt och kan till och med kräva att ett team människor flyttar containern.

Försök alltid att använda behållare som har dräneringshål, och ju fler hål desto bättre blir resultatet. Om du inte har sådana behållare kan du alltid borra några hål i dina behållare för att uppnå effekten. På så sätt undviker du att vattna över dina växter. Tänk på att du måste kontrollera fuktkraven för dina växter. Du kan helt enkelt kontrollera om du behöver vattna jorden genom att sätta fingret i den upp till din andra knog. Vattna din växt om jorden känns torr vid fingertoppen.

Övervattning av växten kan få löven att falla av eller göra dem gula. Om jorden är mycket våt, överväga att flytta din behållare till en luftig, torr plats tills den blir mindre mättad. Undervattning av växterna orsakar liknande problem som övervattning. Du måste vattna växterna minst en gång om dagen på sommaren. Om du använder små behållare bör du överväga att vattna jorden ännu fler gånger om dagen, eftersom den innehåller mindre planteringsjord. Se till att du suger jorden i vattnet när du vattnar. Om du bara ger jorden några droppar, kommer vattnet att tränga in i de översta jordlagren.

Vad du ska leta efter i planteringsjord

Det finns många olika typer av planteringsjord tillgängliga, men inte alla är upp till uppgiften att tillhandahålla en solid bas för dina planteringsjord. När du letar efter den bästa planteringsjorden för dina planteringsjord, grönsaker eller örter måste du överväga några olika aspekter av produkten.

En av de största sakerna som planteringsjord måste göra är att behålla fukt och näringsämnen för dina växter. På baksidan måste de också kunna förse dina växters rötter med luft och cirkulation. Den bästa planteringsjorden kommer att vara lätt och fluffig när du öppnar påsen, och inte för tät även när du har blivit våt. Annars kan växternas rötter kvävas. De kan också utveckla röta eller mögel. Jorden bör ge lite om du pekar fingret i den.

Om jorden blir riktigt hård efter vattning kommer inte din växt att kunna expandera och växa sina rötter genom potten. För att bedöma densiteten hos planteringsjorden innan du köper, plocka bara upp påsen! Det borde inte vara för tungt – en väldigt tung påse med planteringsjord innan den har utsatts för fukt betyder vanligtvis att den har många fyllmedel som sand eller kompost, vilket leder till en tät, tjock planteringsjord som inte är lämplig för mest solälskande växter. Fyllmedel tar också värdefullt utrymme som kan användas av någon typ av gödselmedel.

Den andra stora faktorn här överväger vad som finns i väskan. Bra planteringsjord kommer att ha en mängd näringsämnen för utfodring av växter, i motsats till bara en eller två. Titta på påsen för en lista över inkluderade ingredienser; en planteringsjord som bara säger “gödselmedel” på påsen innehåller förmodligen inte många olika näringsämnen. Kom ihåg att ett pålitligt varumärke kommer att vara öppet om vad som finns i deras produkt genom att inkludera en detaljerad etikett.

Typer av planteringsjord

Naturlig planteringsjord

Naturlig planteringsjord varierar mycket i kvalitet och tillgänglighet. Det kan sträcka sig från en syra, näringsbrist sand till en starkt alkalisk siltjord till en organisk rik torvlera. Om planteringsjordens egenskaper inte är lämpliga för slutanvändning är omfattande dyra växtfel möjliga. Naturlig planteringsjord kommer nästan alltid att ha en fröbank med ettåriga och fleråriga ogräsfrön.

Det kan ofta innehålla jordstammar av ihållande ogräs och gräs som krypande smörblomma, soffgräs eller ännu värre japansk knotweed som anses vara en av de mest invasiva växterna i Europa. Naturlig planteringsjord som härrör från tidigare jordbruksmark kan innehålla förhöjda halter av tungmetaller som ett resultat av upprepad applicering av avloppsslam. Detta är särskilt viktigt om planteringsjorden ska användas i känsliga slutanvändningar, som t ex trädgårdar och lotter.

Spilljord

Spilljord är vanligare i stadsområden och är ett resultat av material som härrör från byggnads- och rivningsoperationer. Hoppa avfallsmassor består vanligtvis av en blandning av planteringsjord, underjord, lera och många fragment av byggavfallsmaterial – tegel, betong, murbruk, aska, klinker och i mindre utsträckning asbest, glas, metall, trä och plast.

När det gäller dess fysiska och kemiska egenskaper är materialet vanligtvis extremt alkaliskt med ett pH-intervall på 8 – 10, saltlösning, brist på organiskt material och växtnäringsämnen och kan ofta ha förhöjda nivåer av zootoxiska och fytotoxiska föroreningar. Dessa jordar kan se ut som god planteringsjord, men de resulterar ofta i antingen växtsvikt eller, åtminstone hämmad tillväxt för att inte tala om konsekvenserna av att ha potentiellt förorenade jordar i en trädgård.

Blandade jordar

Blandade jordar, som namnet antyder, bildas när två eller flera komponenter blandas intimt för att bilda ett odlingsmedium. De flesta planteringsjordar faller inom denna kategori. Många tillverkare använder naturliga återvunna planteringsjordar som blandas med kvalitetshöjande kompost, torvfri jordbalsam och sand. Eftersom jordarna blandas från råvaror kan man säkerställa samma jämna kvalitetskvalitet under hela året och oavsett väder.

Den perfekta landskapsjorden

Den perfekta landskapsjorden kan beskrivas som en organisk rik, lätt syra till lätt alkalisk, bördig sandjord och fri från föroreningar. Den ska vara användbar och tillgänglig året runt. Genom tillverkares många års leverans av kvalitetsprodukter till landskapsindustrin förstår de flesta tillverkare detta och har utvecklat sin planteringsjord för att möta dessa behov. Förutom attributen som nämns ovan är de flesta tillverkares planteringsjord lätta, spröda och lätta att arbeta.

Organisk kontra icke-organisk

Så, överlägset måste du ha förstått att planteringsjord finns i två primära former. Låt oss diskutera varje typ nedan:

Organisk: Den organiska jorden är ett föredraget val som görs av de flesta köpare. En av de främsta anledningarna är att den är fri från någon form av kemisk användning, vilket ger växterna en perfekt chans att växa på egen hand. I ekologiska blandningar är näringsämnena intakta och växterna får mata på de naturliga ingredienserna. Några av de vanligaste komponenterna i organiska blandningar är kompost, fiskmjöl, sojabönor, benmjöl, svampkompost etc. Du kommer bara att kunna få ut det bästa av den organiska blandningen genom att använda ekologisk planteringsjord också för plantagen.

Icke-organisk: Den här består av olika ingredienser som helt enkelt inte är naturliga. Dessa är de vanliga planteringsjord för växter i hus. Den är gjord av en kombination av olika ingredienser som vermikulit eller pertil, torvmossa och bark. Olika planteringsjord finns i olika kombinationer och mängd näringsämnen och mineraler. I vissa icke-organiska planteringsjord blandas isopor för att skapa extra utrymme för vatten och luft. Skillnaden mellan båda dessa typer är kostnaden. Icke-organiska jordar är billigare och mestadels tillverkade av industriprodukter. Organiska å andra sidan är dyra och återanvändbara.

Luftcirkulation

För att säkerställa en perfekt tillväxt av växter är det också viktigt att förstå att en växt också kräver tillräcklig mängd luftcirkulation. Så, ansvaret för jordblandningen är att säkerställa det. Du bör investera i lätt och fluffig planteringsjord eftersom de kan säkerställa bästa luftcirkulation. Samtidigt får jorden inte bli alltför tät för att bli våt eftersom det begränsar rötternas tillväxt.

Näringsämnen

Det ligger i egenskaperna hos en bra planteringsjord att kunna behålla väsentliga näringsämnen och fukt, eftersom det här är två viktiga saker som en växt behöver för att växa. Du rekommenderas starkt att säkerställa markens förmåga och sedan investera i någon form av organisk eller icke-organisk planteringsjord. Detta kan bestämmas genom att läsa listan över föremål som nämns i markens täckning. Till exempel: icke-organisk blandning av torvmossa hjälper till att hålla kvar fukt i hög koncentration. För planteringsjord, för att kunna behålla fukt och näringsämnen flaggar bättre tillväxt av växterna.

Densitet

Ett annat avgörande element som man måste tänka på är markens densitet och du måste kontrollera att den är korrekt för en sund tillväxt av växter. Detta kan enkelt testas genom att peka fingret in i jorden och kontrollera om det finns. Marken bör inte vara mycket mjuk eller mycket hård. Detta kommer att hämma växttillväxten. I den hårda jorden känns rötterna kvävda och får inte tillräckligt med utrymme för rottillväxten. Ett annat sätt att kontrollera markens densitet är att plocka jordpåsen. Extremt tunga påsar är fulla med fyllmedel och är inte idealiska för bra plantage eller någon form av växter.

Lista över de bästa planteringsjorden 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur man gör egen planteringsjord

En idealisk planteringsjordmark för inomhusplantor börjar med jordlösa ingredienser som ger struktur, vattenretention och luftning. Ändringar för fertilitet läggs sedan till för en komplett blandning. Nedan följer de viktigaste ingredienserna för en riktigt bra planteringsjord.

Jordbyggare

Vitmossa

Detta naturliga växtmaterial erbjuder struktur, luftning och vattenhållfasthet. Den är lätt och i grunden steril och lätt sur. Vitmossa förfaller långsamt och tenderar att komprimeras med tiden. Även om det inte är en viktig källa till fertilitet, erbjuder den en bra bas för fördelaktiga mikroorganismer. Det blandas vanligtvis med bördiga förändringar. Två former av Vitmossa säljs för containerträdgård:

 • Torkad vitmossa – Detta är mossa som har skördats levande och torkat. Det säljs vanligtvis med sina långa gröna, bruna eller grå fibrer intakta, som man ser i hängande korgar. Det kan också komma hackat för enklare blandning.
 • Torvmossa – Detta är förfallet vitmossa från naturliga torvmyrar. Den bildas av en lång sönderdelningsprocess, sätter sig i lager när äldre mossa dör och nya levande växter växer över toppen.

Kokosfiber

Detta naturliga material har blivit populärt de senaste åren. Tillverkad av kokosnötsfibrer och har ännu större vattenhållande egenskaper än torvmossa. Kokos har nära ett neutralt pH, så det är mindre surt än torvmossa. Det komprimerar inte heller. Kokosfiber är lätt och lätt att arbeta med, även om den är infertil och saknar den mikrobiella basen av torvmossa. Det är också högt i kalium, vilket kan störa kalciumupptagningen i vissa växter.

En nackdel med kokosfiber är att den kan innehålla salt på grund av sin skördmiljö, så det är en bra idé att tvätta den före användning. Lägg kokos i en hink med vatten i fem till sju dagar, byt ut vattnet och skölj det dagligen. Kokosfibret släpper ut bruna tanniner i vattnet som försvinner med saltet, vilket hjälper dig att veta när det är rent.

Luftnings- och dräneringsmaterial

Vitmossa och kokosfiber ger absorptionsförmåga och struktur, men växter behöver också luft och dränering. Dessa vanliga ändringar innehåller följande:

Perlit

Detta populära material är vulkaniskt glas som har värmts upp till den punkt det brister i fragment. Det är naturligt förekommande, giftfritt och återanvändbart, men sönderdelas långsamt. Det är sterilt och har ett neutralt pH. Den viktigaste egenskapen hos perlit är hur väl den luftar blandningen. Det är ett lätt, isolerande material som gör din planteringsjord mer luftig och luftig.

Den komprimerar inte: perlit tillsätts ofta för att förhindra att torv komprimeras. Perlit har mikroporer som absorberar lite vatten och gödselmedel för att hålla dem tillgängliga för rötterna under längre perioder. En irriterande egenskap hos perlit är dess tendens att flyta till markytan. Detta kan få potten att se lite ovanlig ut och det har en tendens att fly från potten när du vattnar.

Pimpsten

En annan porös vulkanisk rest, pimpsten är en naturlig jordbalsam som liknar perlit. Det är lite mindre irriterande, för det är tillräckligt tungt för att stanna i jorden i stället för att flyta upp. Även kallad svampsten är pimpsten bra för att förbättra luftning och dränering. Den kompakteras inte eller sönderdelas över tiden och hjälper till att bibehålla markstabiliteten. Det är pH-neutralt och fastän näringsmässigt inert har det oregelbundna porer som vatten och näringsämnen fäster vid.

Vermikulit

Denna bearbetade glimmer är mer vattenabsorberande än perlit eller pimpsten, så det är bra för törstiga växter (eller ägare som inte alltid kommer ihåg att vattna). Den här egenskapen kan hålla jorden för våt för växter som gillar att torka ut mellan vattning. Vermikulit är pH-neutralt och sönderdelas inte. Den är lätt och hjälper till att ge luften till jorden.

Sand

Detta är ett traditionellt ändringsförslag för att bryta upp tunga jordar. Det är billigt och återanvändbart, men det har ingen absorptionskapacitet. Det hjälper till att dränera marken, men du vill använda grova korn: små partiklar kan faktiskt minska luftningen.

Träflis

Färskt flis ger luftning och absorptionskapacitet, men sönderdelas också snabbt och förbrukar kväve i jorden. Tall är mer önskvärt än lövträ eftersom det tar bort mindre kväve.

Bark

Bark ger luftning, men det är inte absorberande: det innehåller vax som stöter bort vatten för att skydda trädet. Bark bryts inte ner så snabbt som trä, men det använder kväve när det sönderfaller och tillför jorden surhet.

Träkol

Vissa trädgårdsmästare lägger kol i krukornas botten eller blandar det i jorden. Detta kan minska lukt och ge begränsad luftning … men ta inte påståenden om toxinabsorption och skadedjursbekämpning för allvarligt.

Kalcinerad lera

Kalcinerad lera kan förbättra markens dränering och absorptionsförmåga. Människor förväxlar ibland markkalcinerad lera med kattkull (en annan form av kalcinerad lera), men det är det inte. Kalcinerad lera som är användbar för potatisblandning bearbetas vid högre värme för att undvika att bli slam när den vattnas.

Fertilitetsändringar

Hittills har vi diskuterat material som ger väl dränerande mark med god absorberingsförmåga, struktur och luftning. Nu slutar vi med näringsämnen. De tre huvudelement som dina växter behöver i överflöd är kväve, fosfor och kalium. Dessa ingredienser är märkta på gödselmedel med siffror som kallas NPK-förhållandet. En balanserad formel kan vara 10-10-10; ett kväverikt gödselmedel kan ha ett NPK-förhållande på 20-10-10. Förutom dessa tre näringsämnen behöver dina växter en mindre mängd kalcium, magnesium och svavel och ett sortiment av spårämnen också.

Syntetiska gödselmedel

Kemiska gödselmedel är vattenlösliga och ger dina växter snabb näring. De är vanligtvis billigare och mindre kompletta än organiska. De är också mer koncentrerade: det är lätt att applicera fel mängd och skada dina växter. De flesta detaljhandelsblandningar använder oorganiska gödselmedel, och de kan göra ett bra jobb. Om du gör din egen mark och vill använda syntet, vill du vanligtvis ha en balanserad formel.

Organiska gödselmedel

Med organiska ändringar avses en produkt tillverkad av eller från djur eller växter. Det betyder inte att ekologiskt odlas – det är inte en certifiering. Organiska gödningsmedel är i allmänhet säkra för dina växter, och de utmärker sig verkligen genom att tillhandahålla spårämnen tillsammans med mat för fördelaktiga mikrober. De är vanligtvis dyrare än syntet.

Kompost

Kompost är en traditionell högfruktbarhetsändring som ofta används i planteringsjord. Det är ett näringsrikt resultat av växtnedbrytning som naturligt matar dina växter och förhindrar din planteringsjord också. Oavsett om du köper färdig kompost eller gör din egen, se till att den är sönderdelad. Mogen kompost luktar söt.

Maskgödsel

Maskgödsel, eller ”maskbajs”, har blivit mer populärt de senaste åren av goda skäl. Maskgjutningar erbjuder otrolig näring tillsammans med en mängd mikroorganismer och spåringredienserna växter trivs på. Sammantaget är maskgjutgods säkra, luktfria och blandas lätt i planteringsjord. Den enda nackdelen är deras kostnad.

Bladmögel

Detta organiska tillsatsmedel är ett utmärkt jordbalsam som främjar välgörande bakterier, men det ger inte mycket fertilitet på egen hand. Smuligt, väl sönderdelad mögel är lämplig för planteringsjord och gör en fin blandning om inte helt nedbruten.

Fiskemulsion

Detta snabbverkande gödselmedel tillverkat av fisk fungerar bra och luktar hemskt. Det hjälper också mata jordmikrober. Det är kvävetungt och erbjuder inte fullständig näring av maskgjutningar. Det är säkert men dyrt: billigare ändringar kan fungera lika bra.

Gödsel

Ett organiskt material som jag inte kan rekommendera helhjärtat är gödsel. Eftersom maskkopp är så bra verkar det logiskt att lägga till andra typer av gödsel till blandningen – det är vanligtvis inte. Häst-, ko- och kycklinggödsel är sur och har mycket urea, vilket gör dem för “heta” för säker användning … plus att de kan innehålla frön, herbicider och andra föroreningar.

Noggrant åldrad och komposterad gödsel kan vara säker för växter, men de förlorar värdefulla näringsämnen under processen. Sammantaget finns det många variabler med gödsel som kan skada dina containerplantor. Fortsätt med försiktighet.

Blandningsprocessen

Min perfekta planteringsjord för inomhusplanter ger bästa markkonsistens, näring och pH. Jag ska inte låtsas att det är den enda där ute. Varje trädgårdsbok har sitt eget recept. Nu när du känner till grunderna kan du experimentera med självförtroende. Att skapa din egen mix kan innebära extra ansträngning och eventuellt lite kostnad, men det är enkelt och roligt – och du vet exakt vad som finns i det. Dina växter kommer att älska dig för det. Här är det:

60% markbyggnadsmaterial

Jag föreslår torvmossa eller kokosfiber för en perfekt jordfri struktur som är lätt och absorberande. Obs! Dessa material kommer torra och komprimerade, så lägg dem i en skål med vatten tills de expanderar. De kan stöta bort vatten när de är för torra.

40% näringsämnen och luftningsmaterial

Perlit är mitt favoritmaterial för att lägga till dränering och hålla jorden luftig och öppen. En planteringsjord för inomhusplanter som innehåller 30% perlit har utmärkt dränering och luftning och hjälper till att främja hälsosamma rötter och levande tillväxt från dina växter. Om du bestämmer dig för att använda ett organiskt gödningsmedelstillskott rekommenderar jag att du går med 10% maskgödsel. De är lätta att använda, säkra, luktfria och kompletta.

Jag föredrar att använda maskgjutgods för planteringsjord utomhus, men använder syntetiska gödningsmedel för mina planteringsjord. I det här fallet gör jag helt enkelt en 60/40 blandning av torvmossa och perlit för mina planteringsjord som gynnar en allmän pottenblandning. Många planteringsjord kan vara noga med tillgången på näringsämnen.

Så länge jag är försiktig med att applicera vattenlösligt gödselmedel i mycket utspädd form, tycker jag att jag har bättre förmåga att svara på mina växter, snarare än att förlita mig på mindre exakta organiska ändringar. Du kan ändra förhållandet torvmossa till perlit för olika växter. Vissa uppskattar till exempel lite mer luftning, eller så kan du vattna mindre ofta och vill ha mer absorptionsförmåga i jorden. Grönsaker och andra tunga matare gillar hög fertilitet.

Olika blandningar

Suckulenta blandningar

Suckulenter som extra luftning och dränering. En enkel metod är att börja med en detaljhandelsmix som innehåller torv med bark och / eller perlit – det behöver inte vara dyrt. Lägg till dräneringsändringar som perlit, pimpsten eller till och med grov sand och en lätt mängd fertila ändringar (de älskar organiska ämnen). Beroende på suckulenten kan du gå 50% -50% eller till och med lägga till mer luftningsmaterial för att få en snabbare dräneringsmix.

Epifytblandningar

Orkidéer, afrikanska violer och andra epifyter som välstrukturerade, mycket luftade medier. De behöver inte mycket fertilitet och klarar sig bra med barkblandningar. En del torvmossa eller kokos till två delar granbark är en grundformel. Det finns inte en jordblandning som passar alla typer: du måste undersöka din speciella planteringsjord. Det är en del av det roliga!

Ersättningsmaterial

Även om det är svårt att slå torvmossa och kokosnötter för att bygga planteringsjord för inomhusväxter, har du många val för god luftning. Du kanske vill använda extra bark eller grov sand med dina suckulenter eller lägga till vermikulit för fuktälskande växter. Det finns ännu fler alternativ för fertilitetsändringar, och det är här en mängd olika material hjälper mest. Du kanske vill gå med enkla maskgjutningar, men gamla skoltillskott kan också fungera bra. Se bara till att det finns gott om kväve, kalium och fosfor och glöm inte spårämnena.

Kan jag använda 100% organiskt material för att odla superhälsosamma växter?

Nej. Näringsämnen är bara en aspekt av frisk planteringsjord. Blandningar gjorda enbart med organiskt material komprimerar för mycket och kväver rötterna. Det orsakar också problem med vattenretention och ger inte en stabil struktur för starka rotsystem.

Hur man lägger ut planteringsjord

Att använda rätt teknik för att lägga till planteringsjord i din trädgård förbättrar livslängden och hälsan hos dina växter. Kvaliteten på planteringsjorden och dess kompatibilitet med den naturliga markjorden runt ditt hem påverkar också trädgården och landskapsarkitekturen på lång sikt. Den bästa typen av planteringsjord erhålls från en lokal källa och är relativt fri från stenar, skräp och främmande frön.

Placera en träpinne i varje hörn av det område där du planerar att lägga till planteringsjord för att markera dess gränser. Ta bort stora stenar och skräp från det område du markerade. Mät det markerade området för att avgöra hur mycket smuts du behöver. Skaffa tillräcklig planteringsjord för att täcka området till ett djup av 20 cm; ta bort eventuella stenar och skräp blandat med planteringsjorden.

Ta styrstången till ett hörn av det område du markerade. Ställ in den till ett djup av 30 cm och tills en 3 meter bred jordremsa över hela områdets bredd. Vagn din planteringsjord till det område du planterade i skottkärran.

Sprid planteringsjorden jämnt över det bearbetade området till ett djup av 20 cm. Gå inte på den störda jorden före eller efter att du sprider planteringsjorden för att undvika att komprimera jorden.

Upprepa processen med att bearbeta den befintliga jorden och sprida planteringsjord över den i remsor tills hela markerade området är bearbetat och täckt med planteringsjord. Tillsätt den befintliga jorden och täck den med planteringsjord i ett mönster av intilliggande parallella remsor för att bryta ner arbetet i hanterbara bitar.

Blanda det nya skiktet med planteringsjord i det övre lagret av jorden under det med hjälp av din jordbearbetning. Ställ rorkulten på ett djup av minst 25 cm och blanda noga hela området.

Hur man förbereder planteringsjord inför plantering

Grönsaker behöver bra planteringsjord för sund tillväxt och skördar. Väl beredd planteringsjord är grunden för hela din trädgård – och ger dig en start på säsongen. Trädgårdsskötsel börjar inte med ett frö i marken. Det börjar med jorden. Du kan inte ha friska, produktiva växter utan rik, mjuk planteringsjord som gör att rötterna växer tillräckligt djupt för att suga upp näringsämnen.

De goda nyheterna? Du kan förbättra din planteringsjord med kompost och organiskt material. Rik planteringsjord har bokstavligen ett eget liv med mikroorganismaktivitet (som daggmaskar) som bryter ner materia för att frigöra viktiga näringsämnen som växter behöver. Planteringsjord berikad med organiskt material håller på näringsämnen och fukt men dränerar bra, lossar jorden för att skapa mer syre för växter och stabiliserar och förankrar växtrötter.

Vårjordförberedelse

Det sista jag vill göra är att överväldiga nybörjare! Medan jag verkligen kommer att “gräva in” i fullständig markberedning nedan, här är några grundläggande steg för våren:

 • Rensa bort stenar och skräp. För att gräva upp gräs, använd en spade för att skära torken i små rutor och bända från planteringsområdet med spadens ände.
 • Lossa jorden. Om det är din allra första trädgård, lossa jorden till ett djup på minst 20 cm (30 cm är bättre) så att rötterna kan nå ner.
 • Värma upp din planteringsjord. Om du bor i ett kallare område, överväga en upphöjd trädgårdssäng för att hjälpa våta, kalla jordar att torka ut och värma upp snabbare. Du kan också täcka dina sängar innan du planterar med svart plast på kartong för att blockera ljus och skydda det mot snö, regn och erosion.
 • Rensa bort ogräs. En metod för att bli av med ogräs tidigt – före planteringstid – är att lätt störa markytan och sedan värma upp jorden med ark av klar plast. När ogräsplantorna är upp, dra ut dem eller ta bort dem med en hacka. Gräva inte upp jorden, som bara kommer med nya ogräsfrön till ytan – tanken är att bara ta bort de som redan finns högst upp. När du väl har byggt en grund av rik, mörk, bördig planteringsjord blir trädgårdsarbete “lättare” resten av året och varje år framöver!
 • Lägg till organisk materia: Om du bara kommer ihåg att lägga till organiskt material som kompost i vår, kommer det att börja bra! Tillsätt en dag när jorden är fuktig men inte våt.
  • Hur man lägger till organisk materia: Sprid minst 5 cm kompost eller åldrad gödsel på din planteringsjord (och inte mer än 10 cm). Många trädgårdsmästare gräver det organiska materialet i jorden. Det finns emellertid också en filosofi som inte gräver för att avslöja färre ogräsfrön och inte störa markstrukturen. lämna helt enkelt komposten på ytan. Låt maskarna gräva in åt dig!

För mig beror det verkligen på formen på din planteringsjord. År ett, om du har dålig planteringsjord, skulle jag arbeta i komposten. Eller om du har hård, kompakt planteringsjord, överväga att bygga en upphöjd säng. Eller så kan du växa i planteringar och containrar. Platta till jorden i planteringslådan med en stålkratta innan du planterar i den.

Ta reda på vilken jordtyp du har

Så låt oss lära oss mer om DIN mark och hur den påverkar hur växter växer. Har du lera eller sandjord? Är din planteringsjord sur eller alkalisk? Är den tunn eller rik på näringsämnen? Jag granskar några viktiga komponenter:

Typ av planteringsjord

All planteringsjord är en blandning av stenar som bryts ner över tiden, blandat organiskt material (döda växter och djur) och andra mikroskopiska saker som växter behöver för att överleva. Det finns tre typer av stenpartiklar: stora (sand), medium (silt) och små (lera). Vanligtvis är planteringsjord en blandning av dessa partiklar. Blandningen av partiklar påverkar:

 • Hur vatten dränerar. Lerjord dräneras långsamt och rymmer för mycket vatten. Sandjord rymmer inte tillräckligt med vatten eftersom den rinner igenom för snabbt.
 • Hur mycket syrväxtrötter får. Lera lämnar lite utrymme om den komprimeras.
 • Hur bra jorden innehåller näringsämnen. Lera har små partiklar som innehåller näringsämnen, liksom silt. Med sand flyter näringsämnen för snabbt igenom.
 • Hur snabbt jorden kommer att erodera. Lera är klibbig och sand är tung, men lätta siltpartiklar är mer benägna att erosion.
Lerig planteringsjord

Mycket fina partiklar absorberar långsamt fukt eller dränerar långsamt. Lerjord håller sin form när den rullas in i en boll. Det kan baka hårt på sommaren och bli vattentätt på vintern.

Sandig planteringsjord

Stora partiklar som rinner snabbt. Sand håller inte väldigt bra på näringsämnen men värms upp snabbt på våren.

Siltig planteringsjord

Mindre partiklar än sandjord. En lätt hal, mjölkande känsla. Håller på fukt och näringsämnen längre.

Lerjord

Den perfekta jordstrukturen består av lika delar sand, silt och lera; denna typ av planteringsjord kallas “lerjord” eller “lerjordig.” Lustig planteringsjord har den perfekta balansen – den håller fukt men dränerar också bra, låter syre nå växternas rötter och är rik på humus (organiskt material). Den är bördig, lätt att arbeta och innehåller mycket organiskt material. Bra trädgårdsjord smular lätt. Det kommer inte att bilda en hård boll när den pressas eller spricka eller skorpa över när den är torr.

Hur man får reda på hur mycket sand, silt eller lera som finns i jorden

Den enklaste och mest generiska metoden är känseltestet; gnugga ett fuktigt jordprov mellan fingrarna. Sand kommer att kännas grov, siltmjuk och lera klibbig. Ett annat test är bandtestet; med detta test, kläm en liten fuktad jordkula mellan tummen och pekfingret för att skapa ett band.

Jordens PH-värde

Medan jordtypen handlade om partikelstorlek handlar jordens pH om näring och jordens fertilitet. Jordens pH påverkar växternas tillväxt eftersom det påverkar tillgången på näringsämnen och mineraler i jorden, liksom hur väl en växt kan komma åt, absorbera och reglera dessa material. Ett mycket högt eller mycket lågt pH i jorden kommer att resultera i näringsbrist eller toxicitet, vilket leder till dålig växttillväxt.

Ett pH-värde från 6,0 till 7,0 är idealiskt för de flesta trädgårdsgrönsaker. Detta är det perfekta intervallet när mikrobiell aktivitet är störst och växtrötterna bäst får tillgång till näringsämnen. Men många växter tål ett brett spektrum och vissa växter har specifika pH-intervallpreferenser.

Jordens näring

För att snabbt granska är växternas primära näringsämnen kväve (N), fosfor (P) och kalium (K). På förpackningen med ett gödningsmedel ser du dessa tre värden åtskilda av streck (N-P-K); siffrorna för varje näringsämne anger procentandelen nettovikt.

Kväve (N) främjar stark blad- och stamtillväxt och en mörkgrön färg, som önskas i broccoli, kål, gröna och sallad och örter. Tillsätt åldrad gödsel till jorden och applicera alfalfamjöl eller tång, fisk eller blodmjöl för att öka tillgängligt kväve.

Fosfor (P) främjar rot- och tidig växttillväxt, inklusive blomning och utveckling av frukt och fröbildning; det är viktigt för gurkor, paprika, squash, tomater – allt ätbart som utvecklas efter att en blomma har pollinerats. Tillsätt (snabbverkande) benmjöl eller (långsam frisättning) bergfosfat för att öka fosfor.

Kalium (K) främjar växtrotskraft, sjukdoms- och stressresistens och förbättrar smak; det är viktigt för morötter, rädisor, rovor och lök och vitlök. Tillsätt grönsand, träaska, gips eller kelp för att öka kalium.

Ett jordtest kommer att ge information om nivån av tillgängliga näringsämnen. Beroende på markprov du väljer är fosfor, kalium, magnesium och kalcium de vanligaste näringsämnena du får information om.

Ta ett jordtest

Det är en bra idé på våren (eller hösten) att skicka ett jordprov för testning. På det sättet vet du om du behöver tillsätta kalk eller svavel för att justera pH. Förutom pH kommer ett jordtest också att berätta din jordtyp, vilka näringsämnen som saknas och hur du kan förbättra din planteringsjord. De flesta universitetstilläggstjänster tillhandahåller markprovning för trädgårdsmästare. Du kan antagligen också köpa kit i trädgårdsbutiker eller online. Du gräver bara upp en liten mängd planteringsjord från några ställen i din trädgård.

Näringsmässigt: Du kan till exempel upptäcka att ditt test indikerar att din planteringsjord behöver mer kalium men absolut ingen ytterligare fosfor. Ditt jordtest kommer att rekommendera vilka ändringar som ska läggas till.

När det gäller pH: Du kanske känner att din planteringsjord är för sur (vilket är bra för blåbär och azaleor, men inte kål). Dina jordtestresultat kommer att ge rekommendationer för att justera ditt jordens pH. Om ditt pH i jorden är för lågt (surt), lägg till trädgårdskalk i sängen. Om jordens pH är för högt (alkaliskt), tillsätt svavel i pulverform till jorden.

Det tar tid att höja och sänka ditt pH; när kalk eller svavel har applicerats kan det ta ett år eller mer att se någon rörelse i pH. Kom ihåg att du inte behöver ändra jordens pH om du odlar växter som tål det aktuella pH-värdet i din mark. Och antag aldrig att du bör lägga kalk, svavel, träaska eller andra ändringar. Gör inte redan alkalisk planteringsjord ännu mer alkalisk med träaska!

Hur du förbättrar din planteringsjord inför våren

Jordförändringar är material som läggs till jorden för att ändra den på något sätt. Ofta används de för att förbättra markens struktur, näringsinnehåll eller pH-nivå. Ändringar kan delas in i två huvudkategorier: organiskt och oorganiskt. Organiska jordförändringar inkluderar saker som kompost, åldrig gödsel, kokosnöt och träaska. Oorganiska jordförändringar inkluderar saker som sand, perlit, kalk och vermikulit. Vilka ändringar du använder beror på vad din mark behöver. Här är några av de vanligaste ändringarna och deras funktioner:

 • Växtmaterial: blad, halm och gräsklipp. Arbeta material i jorden flera månader innan du planterar det så att det får tid att sönderdelas.
 • Kompost: Förfallna växtmaterial som grönsaksrester. Arbeta den i jorden minst några veckor före plantering. Utmärkt jordbalsam som tillför näringsämnen. Kan också sänka jordens pH.
 • Bladform: Sönderdelade löv som tillför näringsämnen och struktur till jorden.
 • Åldrat gödsel: En bra jordbalsam. Använd komposterad gödsel och införliva den i jorden långt före plantering. Använd INTE färsk gödsel i grönsaksgårdar, eftersom det kan skada växter och införa sjukdomar. Gödsel innehåller en högre koncentration av salter, så använd dem mer sparsamt än med andra organiska ändringar, särskilt i torra områden där salter inte lakas ut av nederbörd.
 • Kokosnötsax: En jordbalsam som hjälper jorden att behålla vatten. Detta material är ett mer hållbart alternativ till torvmossa.
 • Bark, träflis och sågspån: Dessa material bör komposteras innan de läggs till trädgårdsmarken. Annars kommer de att beröva jorden kväve och därmed svälta växterna för detta väsentliga näringsämne.
 • Täckgrödor (grön gödsel): Täckgrödor är mer en jordförbättringsteknik än en jordförbättring. Täckgrödor (som klöver, råg eller havre) planteras i trädgården i slutet av växtsäsongen. De växer snabbt på hösten och bearbetas sedan i jorden på våren. De innehåller ofta ett överflöd av näringsämnen och deras rötter kan ge struktur. Läs mer om användning av täckgrödor.
 • Kalk: Höjer pH i sur planteringsjord. Använd endast om det rekommenderas av ett jordtest.
 • Svavel: Sänker pH i alkalisk planteringsjord. Använd endast om det rekommenderas av ett jordtest.
 • Träaska: Höjer pH i sur planteringsjord. Använd endast om det rekommenderas av ett jordtest.

Fördelar med att använda organisk materia

Som diskuterats ovan är det bästa sättet att göra dålig planteringsjord till perfekt planteringsjord genom att lägga till näringsrikt organiskt material som kompost, åldrad gödsel eller bladform. Fördelarna med organiskt material är otaliga! Att tillsätta organiska material kan göra följande:

Lossar tät lerjord för att förbättra dränering och luftning och frigöra mineraler, fyller på sandjord för att förbättra dess vattenhållningskapacitet och näring, gör jorden lättare att gräva och arbeta med, flyttar jordens pH till en nivå som är idealisk för de flesta frukter och grönsaker, ger en långsam frigöringsform av gödselmedel under säsongen, vilket minskar beroende av kommersiella gödningsmedel, levererar mat till fördelaktiga jordorganismer (daggmaskar, insekter, svampar och nyttiga bakterier), som inte bara omvandlar organiskt material till näringsämnen för växter utan också luftar jorden.

Hur du förbättrar olika typer av planteringsjord

När du väl vet vilken typ av planteringsjord du har i din trädgård kan du ändra den ordentligt. Kom ihåg att innan du lägger till några ändringar är det en bra idé att göra ett jordprov! Så här hanterar du varje typ av planteringsjord:

Sandjord: Sandjord torkar ut mycket snabbt och behåller inte näringsämnena bra. För att åtgärda detta, arbeta i 10 cm organiskt material (som kompost eller välruttad majs), såväl som ett material som kokosnöt, som hjälper till med fuktretention. Kompost för att behålla fukt. Under de följande åren, blanda 5 cm kompost i jorden varje höst. Att använda täckgrödor och sedan bearbeta dem i jorden kan också bidra till att ge struktur i sandjordar.

Lerjord: Lerjord håller för mycket vatten, och lerans lilla partikelstorlek gör att den snabbt blir kompakt och klumpig. För att ändra lerjord, börja med att lägga till 10 cm kompost för att göra den mer användbar. Varje år därefter blandar du ytterligare 3 cm kompost i jorden på hösten. Fibermaterial som halm eller finbarkmassa kommer också att ge mer struktur till lerjordar. I motsats till vad många tror kommer ändring av lerjord med sand endast att resultera i hård, betongliknande planteringsjord! Minimera kalkning. Eller använd bara upphöjda sängar.

Siltjord: Siltjord håller vatten och näringsämnen, men är mer mottagliga för erosion. Om du har siltig planteringsjord, tillsätt 3 cm organiskt material varje år för att förbättra strukturen. Undvik att bearbeta så mycket som möjligt och komprimera jorden. Eller använd bara upphöjda sängar.

Lerjord: Lerjord är den perfekta blandningen av alla tre jordtyper och kommer sannolikt inte att behöva ändras betydligt för att göra den redo för plantering. Ändå, om ett jordprov visar brist på näringsämnen, kommer tillsättning av organiskt material att förbättra jorden och ge dina växter ett lyft.

För mycket av det goda är dock aldrig bra. Som med allt annat kan det vara skadligt att lägga till för mycket organiskt material! För mycket organiskt material kan snabbt öka mikroorganismens aktivitet, som förbrukar tillgängligt kväve och påverkar markens pH. Syfta till att organiskt material utgör cirka ¼ av din jordblandning totalt och blanda den ordentligt i din befintliga planteringsjord.

Hur man lägger till organisk materia

Helst lägger du till organiskt material på hösten. Till våren kommer maskar ha gjort ett bra jobb med att integrera det mesta av det organiska materialet i jorden. Om du vill ändra din mark på våren kan du göra det så snart jorden är användbar.

Hur man vet när jorden är brukbar

Ta en handfull planteringsjord från ett djup av cirka 15 cm och pressa den i handen för att bilda en boll. Om jorden smuler igenom fingrarna är den tillräckligt torr för att fungera. Om jorden bildar en boll som faller ifrån varandra eller när du trycker på den med tummen, är jorden tillräckligt torr för att fungera. Men om bollen behåller sin form eller om tummen bara lämnar en fördjupning är jorden för våt för att fungera. Vänta några dagar och kontrollera jorden. För att lägga till organiskt material:

 • Häll tillräckligt med organiskt material i din trädgård så att det kan spridas till ett djup av minst 5 cm. Lägg inte till mer än ett 10 cm lager. Blanda det organiska materialet i de 20 cm av befintlig planteringsjord med en trädgårdsgaffel. Se till att den är väl kombinerad och sprids jämnt!
 • Fortsätt att tillsätta organiskt material varje säsong under markberedningen för att bygga och underhålla jorden. Ha tålamod; det kan ta flera årstider med ändringar tills jorden är lerig.
 • Efter att jorden har ändrats är det bäst att vattna väl och sedan kontrollera jordfuktigheten.
 • Låt ett fönster på minst två veckor gå mellan när du tillsätter organiskt material och när du planterar.
 • Kratta jorden ren och planera innan den planteras. Ta bort alla fallna pinnar, stenar och annat material. Nu är du redo att plantera!
En anmärkning om upphöjda planteringslådor

Om du kämpar med din planteringsjord är ett annat alternativ upphöjda trädgårdssängar. Med upphöjda sängar kontrollerar du jorden som du lägger i sängen. Oavsett om du bestämmer dig för att plantera direkt i marken eller i en upphöjd bädd, se till att du inte går på din nyligen ändrade mark, annars komprimeras den. Den allmänna regeln är att se till att en säng inte är bredare än fyra meter – eller har en trädgårdsstig – så att du inte går på marken. Se hur man bygger en upphöjd säng.

Upphöjda sängar hjälper också i kallare klimat för att öka din växtsäsong med några veckor. Snabba upp saker genom att täcka sängarna med något ljusblockerande och icke-poröst som svart plast förankrat ner med stenar. Om du inte är intresserad av plast kan du lägga gamla räddade fönster över sängen. Jag täcker åtminstone mina lådor med kartong eller gamla mattor för att förhindra att ogräs växer.

Olika typer av planteringsjord

Vissa planteringsjord är utformade för vissa typer av växter, såsom orkidéer eller suckulenter. Dessa skiljer sig åt beroende på vilken typ av material de innehåller och hur täta de är.

 • Allmän planteringsjordmark: Denna produkt är bra för de flesta inomhus- och utomhusbehållarväxter. Det är vanligtvis den bästa planteringsjorden för nya containerväxter eller omplanteringsväxter. Det kan eller inte kan komma med gödningsmedel med kontinuerlig frisättning (gödselmedel som långsamt släpper ut växtfoder över en tidsperiod) och fuktkontrollpellets (pellets som hjälper till att förhindra övervattning).
 • Organiska planteringsjord: Dessa är gjorda av kolbaserat material, såsom maskgjutningar, gödsel, kompost, benmjöl, fiskmjöl och andra levande saker. Om du odlar ekologiska grönsaker eller örter i krukor kanske du vill lägga till organiska gödningsmedel för att göra den bästa organiska potten för dina ätbara växter.
 • Utsädesblandning: Denna mycket fina och sterila blandning hjälper frön att gro och sticklingar bildar rötter. Det innehåller lite näringsämnen, vilket uppmuntrar rötterna att växa och förgrena sig på jakt efter mat. När plantor och sticklingar har bra rotsystem bör de planteras om i en blandning som ger näringsämnen. Fröstartpluggar och pellets finns också.
 • Orkidépottblandning: De flesta orkidéer behöver god luftcirkulation. De behöver också ett odlingsmedium som håller fukt men dränerar snabbt så att deras rötter inte blir våta. Orkidépottblandningar kan innehålla granbark, vitmossa, kol, kokosfiber, perlit eller en blandning av dessa material. Vissa orkidéblandningar är gjorda för olika typer av orkidéer, såsom dendrobiums eller phalaenopsis, även känd som malorkidéer.
 • Kaktus-, palm- och citruspottjord: Den bästa planteringsjorden för behållare med kaktus, palmer, citrus och suckulenter är en blandning som dränerar snabbt. Vissa kaktus-, palm- och citruspottblandningar innehåller gödselmedel. Vissa innehåller också sand som förbättrar dräneringen och ökar vikten, så behållare med höga eller topptunga växter är mindre benägna att välta.
 • Pottjord för fuktkontroll: Vissa pottjord innehåller fuktkontrollkulor utan kontinuerligt gödningsmedel. De innehåller vanligtvis mer vitmossa, kokos och vätmedel än allrengöringsjordar för att förhindra övervattning och undervattning.
 • Utomhuspottblandning: Några av dessa blandningar är märkta för användning i inomhus- och utomhusbehållarväxter. De innehöll ofta åldrade träfibrer och ger planerna samma grundfördelar som de skulle få genom att växa under träden i en skog. Vissa har tillsatt gödselmedel och fuktkontrollpellets.

Så småningom kommer näringsämnena i jorden att förbrukas, vilket gör att dina växter är “hungriga”, så byt ut din planteringsjord regelbundet eller blanda hälften av den gamla jorden med färsk planteringsjord när du planterar om. Du kan också fräscha upp gammal planteringsjordmark med kompost, vermikulit och ett kontinuerligt gödningsmedel. Återanvänd inte krukvägen om din växt var sjuk eller hade skadedjur.

Ingredienser i planteringsjord

Olika typer av planteringsjord innehåller olika ingredienser. De flesta planteringsjord är en kombination av tallbark, torvmossa, perlit och vermikulit. De flesta steriliseras för att döda mikroorganismer som kan orsaka växtsjukdomar. Planteringsjord är egentligen inte planteringsjord, eftersom det inte har någon humus och mineraler. Några av de bästa planteringsjorden innehåller gödsel, men om din inte gör det är det enkelt att lägga till.

Vermikulit är tillverkat av komprimerade mineraler som expanderar när de absorberar vatten. När vermikulit är torrt ser det ut som svampiga flingor. När de läggs till potten och jorden vattnas hjälper flingorna att hålla vatten. Vermikulit hjälper också till att lufta jorden så att den inte packas ner. Planteringsjord med vermikulit är bra för växter som gillar mycket vatten och för att starta frön.

Vitmossa kommer från vitmossemyrar. Det torkas och blandas ofta med andra organiska ämnen. Vitmossa blandas i sandjord för att hålla fukt och i lerjord för att lossa jorden och förbättra dräneringen. Vitmossa används också som foder för att hänga korgar med växter.

Perlit hjälper till att lufta jorden, hålla vatten och hålla jorden från att packa ner. Tillverkad av superuppvärmt vulkaniskt glas, det ser ut som små vita bitar popcorn. Det rekommenderas inte för kaktusar och de flesta suckulenter eller andra växter som behöver relativt torr planteringsjord. Perlit är bra för att rota sticklingar eftersom det höjer luftfuktigheten runt dem när det släpper ut vatten. Det är också bra för epifyter, växter som gillar hög luftfuktighet och behöver torka ut snabbt efter att de har vattnat.

Hemlagad kompost kan göras av bruna löv, obehandlade gräsklipp, äggskal, kaffesump, frukt- och grönsaksrester och annat organiskt material. När materialet förfaller lägger de till näringsämnen i jorden. De hjälper också till att hålla fukt och uppmuntra bra jordmikrober som hjälper växter att växa. Även om kompost har näringsämnen, behöver växter vanligtvis också gödselmedel, beroende på vad du odlar. Du kan köpa kompost, som ofta består av kvarvarande produkter från skogsbruksverksamhet, såsom granbark. Kommersiell kompost kan också innehålla kokosfibrer, pimpsten, sand, benmjöl, fjädermjöl, maskgjutning, gödsel och andra organiska material.

Vanliga frågor om planteringsjord

Hur gör man egen planteringsjord?

Här presenterar jag flera olika sätt att skapa planteringsjord organiskt i vinter och vara redo för nästa vårs trädgårdssäsong. De bästa trädgårdsmarkerna kombinerar flera av dessa metoder för att odla god planteringsjord. Åtminstone några av dessa metoder för att bygga planteringsjord kommer att vara inom räckhåll för dig i höst. Så även om du bor i staden och bara har en frimärkesstorlek kan du starta en trädgård genom att bygga din egen planteringsjord.

Kartongnedbrytning

Använd kartong när du bygger en ny trädgård över gräs eller torv. Plåtbearbetning är förmodligen det enklaste sättet att börja en ny trädgård där det redan växer något. Använd detta i en trädgård som har tagits över av ogräs. Kartongnedbrytning innebär att man lägger tidning eller kartong över det befintliga markskyddet för att blockera solljus. Detta förhindrar ogräs tillväxt genom att blogga ljus, så att jordmikrober och maskar bryter ner tätt rotad torv till organisk planteringsjord.

Genom att använda en kompost av kartong eller tidning kan du undvika att gräva upp gräset eller dubbelgräva för att förbereda din trädgård för plantering. Om ogräset är långt, börja med att klippa eller skära ned ogräs med en ogräsplockare eller gräsklippare. Om ogräset är kompakt, lägg bara tidningen eller kartongen över ogräset eller torken. Blöt papper eller kartong väl. Lägg sedan blad, flisade grenar och gräsklippningar ovanpå arkmassan i lika stora mängder till ett djup av 30 cm. Fukta hela högen väl med en trädgårdsslang.

Skydda det från kycklingar, om du har dem. De kommer att skrapa och ta isär din hög och letar efter maskarna. Lämna det till tidig vår. Beroende på hur varm din vinter är, hittar du en skorpa av okomposterat material på toppen av mulken, men högens inre arbete kommer att vara halvkomposterad. Kartongen bryts ner. Högen blir också mindre. På våren vänder du högen för att areala den. Och vrid den igen 2 till 3 veckor senare. Du kommer att kunna plantera i den då. Marken kommer också att vara rik på daggmaskar.

Kycklingkompostering

Jag nämnde att du behövde hålla kycklingar borta från ditt lakskyddsområde. Om det verkar som för mycket arbete kan du låta dina kycklingar skapa planteringsjorden åt dig. Kycklingar kliar sig naturligt efter maskar och insekter i en komposthög. De äter också ogräsfrön och slös grönsaker. Låt dem göra vad kycklingar gör naturligt så förvandlar de köks- och trädgårdsavfall till trädgårdsmark på kort tid.

När kycklingarna är färdiga med högen, flytta kycklingarna till ett nytt område och vänd högen som du skulle göra med vanlig kompost. Precis som metoden för plåtbearbetning kommer den nya planteringsjorden att vara klar om några veckor.

Gröngödsling och täckgrödor

I den befintliga trädgården planteras grönt gödsel och täckgrödor som hårig vick, vinterråg, vintervete och åkerärter. Dessa grödor väljs eftersom de växer snabbt på hösten och de ökar jordens kväveförmåga. Plantera dem så snart du skördar din trädgård under de långa varma indiska sommardagarna. På våren klipps grönt gödsel ned och vänds under. De får sönderdelas under några veckor innan trädgården planteras. När de sönderfaller ökar de jordens fertilitet och organiska material, vilket skapar ny planteringsjord.

För att dessa ska fungera bra måste du förbereda ett planteringsområde genom att ta bort befintliga grödorester. Sådd, antingen genom att sända eller genom att borra eller plantera ett frö i taget. Det här är lite mer arbete än plåtbearbetning eller kompostering av kyckling. Å andra sidan kräver det inga djur. Om du inte har en rotor, kan du dra ut den mogna gröna gödseln på våren och kompostera den i en kompostbehållare. Tillsätt lite kolhaltigt material eftersom den gröna gödseln innehåller mycket kväve.

Hugelkultur

Hugelkultur är en permakulturmetod för att använda organiskt avfall som du har tillgängligt och förvandla det till en trädgård. Avfallet i hugelkulturhögen sönderfaller under flera år och skapar ny planteringsjord som är rik på organiskt material. Hugelkultursbäddar har den extra fördelen att de håller i fukt. Jag har haft några problem med oönskade besökare som myror och ormar som har bosatt sig i hugelkulturbädden. Vi har dock inte giftiga ormar här. Myrorna var lätt övertygade om att röra sig med erbjudandet av lite borsyra och sylt. Om du har giftiga ormar skapa en hög i stället för en trädgårdsbädd inramad med trä.

Du börjar med en bottenplåt med papp eller tidning. Kartongen definierar området för hugelkulturbädden och blockerar ljus från ogräset under mulken. Det andra lagret är träavfall, stora stubbar, trimmade grenar, beskärningar och flis. Undvik att använda behandlat trä. Tillsätt detta med djurgödsel, grön vegetation eller köksrester, så att den kan blandas med träavfallet och göra ett fast lager. Lägg till ett lager kolhaltigt material, som fallna löv, mer träflis eller till och med halm.

Lägg dessutom på färsk djurgödsel eller grön gödsel, köksrester eller annan kväverik ingrediens. Även mänsklig urin är ett bra tillskott. Detta fungerar för att öka värmen i högen, för att uppmuntra nedbrytning. Ovanpå detta lägg till mer flis eller halm och mer gödsel, alternativt. Fortsätt lagra flis och gödsel, kök eller trädgårdsskrot. Undvik kött, fett, bröd, spannmål, husdjur eller gödsel. Mjölk eller vassle kan användas i bäddens nedre lager för att tillsätta kväve.

Om jag gjorde en ny hugelkulturbädd på våren skulle jag lägga till 20 cm färdig kompost och plantera den direkt. Men på hösten kan du avsluta det översta lagret med kväverika föremål. Blötlägg hela sängen väl och lägg sedan på halm. Det kommer att sönderdelas under vintern och det övre lagret är redo att planteras i. Jag använder hugelkultursbädd eftersom de tillåter mig att trädgården utan att böja mig. De underlättar också ogräsrensning. Hugelkultursbäddens höjd kommer att krympa med tiden när träavfallet bryts ned. Lägg till löv, hö och halmbull på hösten för att fylla på jorden regelbundet.

Maskkompost

Maskkompost använder maskar för att inta köksrester och gödsel och förvandla dem till planteringsjord. Maskavfall innehåller mycket näringsämnen som växter behöver växa. Ormkompostering är ett alternativ om du bor i en lägenhet eller inte har mycket utrymme för en trädgård. Även om du kan köpa snygga maskkompost-kit kan du också skapa din egen maskkorg med 2 plasthinkar. Se dessa instruktioner för en installation av maskkompost som du kan göra för mindre än 50 kr.

Om du höjer kaniner på din gård kommer maskkompost att göra den höga kvävekaningödseln till en näringstät planteringsjord på mycket kort tid. Faktum är att använda maskar för att skapa din planteringsjord påskyndar processen. Maskkompost är den mest praktiska komposteringsmetoden för dem som bor i en lägenhet. Ormkompost ger dig tillräckligt med planteringsjord för dina projekt för trädgårdsskötsel för containrar plus flytande kompost för att befrukta dina växter.

Kökskompost

Kökskomposteringssystem är riktigt utesystem som roterar och matar avfall för att göra det till planteringsjord. Dessa kompostkorgar är kompakta. De är utformade för att påskynda den naturliga nedbrytningen av maten. Processen kan påskyndas ytterligare med tillsats av örter som comfrey eller nässlor.

Dessa kompostkärl kräver fortfarande en balans mellan kol och kväve för adekvat sönderdelning, vanligtvis i förhållandet 1: 1. Bänkskivor i kompost håller faktiskt bara skopor för att samla de komposterbara köksresterna. Skrotarna behöver fortfarande gå ut till kompostbehållaren för att bryta ner och göra färdig kompost och överjord.

Djurgödsel

Boskapsgödsel måste komposteras innan de används som planteringsjord. Men när de väl är sönderdelade kan de användas i stället för planteringsjord eller som ett överdressing för att öka näringsämnena i trädgårdsmarken.

Gödsel bör täckas när den sönderfaller, för att skydda grundvattnet och för att säkerställa att näringsämnen inte läcks ut i vädret. Under normala förhållanden tar det två år för en gödselhög att slutföra nedbrytningen så att den kan användas som planteringsjord. Denna process kan påskyndas om högen vrids varje gång temperaturen i högen sjunker.

Avsiktlig kompostering

Avsiktlig kompostering skapar en hög med trädgårds- och köksavfall, plus djurgödsel i förhållandet 2: 1 eller 1: 1 kol till kväve. Torra material som majslager, fallna löv, halm, papper, kartong och träflis erbjuder kol, medan fuktiga köksrester, djurgödsel och gröna, lövgräs erbjuder kväve. Att få förhållandet korrekt gör att högen kan värmas upp och mata de fördelaktiga mikroorganismerna som får avfallet att förvandlas till planteringsjord.

Om det finns för mycket kväve luktar pålen starkt ammoniak och lockar flugor. Om det är för mycket kol tar det hög tid att brytas ned. Att hålla högen fuktig och vrida den varje månad eller vecka kommer att påskynda processen. Om den lämnas på egen hand kommer en komposthög att bryta ner i överjord på ungefär ett år.

När ska jag mata mina växter?

Många förpackade jordar innehåller tillsatta näringsämnen för att ge växterna en snabb boost eller hålla dem matade genom växtsäsongen. Kväve, fosfor och kalium är några av de vanligaste näringsämnena. När du väljer din planteringsjord, titta på en produkts etikett för att se hur länge de kommer att hålla en växt utfodrad.

Vissa jordar matas i upp till tre månader. Andra är formulerade med näringsämnen som håller en växt matad i upp till nio månader. Många växter får mest nytta av tillsatt näring i början av vårens växtsäsong. Att lära sig olika typer av planteringsjord för gräsmattor och trädgårdar utgör en bas för odling av lyckliga och friska växter.

Ska man köpa organisk eller icke organisk planteringsjord?

Livsmedel och produkter som är organiska växer i popularitet, men är det värt att gå ekologiskt med din krukväxt? Ärligt talat är det en personlig preferens. Båda typerna av krukväxt kan fungera bra om du får ett ansedd varumärkes produkt och följer ovanstående överväganden. Personligen har jag haft mycket tur med naturliga ingredienser, så jag brukar leta efter naturliga gödningsmedel som tång, maskgjutning och kompost.

En av de bästa fördelarna med dessa gödningsmedel är att de fungerar på nästan alla krukväxter, från grönsaker till örter till blommor. Det är också lättare att komplettera dessa gödningsmedel själv med din egen kompost eller tångblandning när jorden börjar bryta ner.

Vad är en planteringsjordblandning?

Planteringsjordblandningar är formulerade för användning i krukor eller behållare eftersom de möjliggör tillräcklig dränering tillsammans med att ge plats för växtrötter att sträcka ut. När storleken på en container blir mindre blir vikten av dessa fördelar större.  Eftersom deras rötter inte kan resa långt för att hitta den mat och det vatten de behöver, behöver behållarplanter den extra hjälp som en planteringsjordblandning kan ge.

Undvik att missbruka inhemsk planteringsjord och trädgårdsmark i behållare. De ger inte nödvändigt dränering, luftflöde och utrymme för rötter att växa när de används i behållare. Grytblandning bör bytas ut årligen. De flesta planteringsjordar kombinerar torvmossa, torvmossa, perlit och vermikulit. De flesta steriliseras för att döda mikrober som kan orsaka växtsjukdomar.

Hur mäter jag jordens PH-nivå?

Jordens pH-nivå återspeglar dess surhet och mäts på en skala från 0 (surast) till 14 (mest alkalisk planteringsjord). Växter tenderar att växa bäst i planteringsjord med ett pH mellan 6 och 7. Vissa matvaror och gräs föredrar mer extrema nivåer. Innan du handlar efter jordförändringar, gör ett snabbt test av din inhemska mark med ett enkelt pH-testkit. Detta hjälper till att avgöra om du ska öka pH med kalk eller minska det med svavel.

De tre huvudkomponenterna i planteringsjord är sand, lera och silt. De flesta jordar kombinerar dessa tre. Beroende på var du bor kan din planteringsjord vara sandigare eller ha mer lera. Ett “känseltest” kan indikera vilken typ av planteringsjord som är mest framträdande i din trädgård. Fukta en matsked planteringsjord och rulla den till en liten boll. Om kulan packas ihop och är formbar är det lerjord.

Om du kan bilda ett 5 cm band med din jordkula har din planteringsjord ett mycket högt lerainnehåll. Om bandet faller sönder eller känns grovt har du en blandning av lera och sand. Om jordkulan känns lite grusig och inte håller ihop oavsett hur mycket vatten du lägger till, är det sandjord. Förutom kalkrik kalkjord definieras sådana typer som torvjord, siltig mark och lummig mark genom deras surhet och andelen sand, lera och silt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top