Den bästa pluggen 2023 – Test av olika pluggar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

SCHNEIDER 1003011

HECO 9605240 

ESSVE 511240 

ESSVE TB 

Klicka här för att se fler pluggar.

Om du jobbar med olika material i syfte av att montera eller fästa saker mot en yta kommer du vara i behov av pluggar. Pluggar ger bra fäste och förankring i ditt arbete och är en nödvändighet ifall du jobbar med material som inte är av trä.

Alla olika typer av material kräver olika typer av pluggar baserat på egenskaperna av just den ytan. För att hjälpa dig göra ett bra val för ditt arbete och behov av pluggar har vi rangordnat olika modeller nedan i respektive kategorier som kanske når ut till dina behov.

Vare sig du behöver en plugg i hemmet eller för jobbet är det viktigt att du har kvaliteten i åtanke. Genom att köpa en kvalitativ produkt redan från början kan du undvika potentiella skador som kan förekomma med modeller som brister vad gäller kvalitén.

1. Bäst i test – SCHNEIDER 1003011

SCHNEIDER 1003011 Plugg

Klicka här för att se bästa priset

Denna variant av Schneider är avsedd för arbeten där olika tvärkrafter är i fokus.

Produkten är lämplig för, bland annat, material som betong, sten och lättklinker. Detta gör den här varianten väldigt mångsidig och användbar för dig som arbetar med många olika material i din vardag.

Observera att pluggen ej ska användas med spånbrytande spets eller skruv med borr.

Produkten kommer i ett 250-pack och pluggarna är av plast med röd färg. Den är 35 mm lång och är lämplig för en skruvdiameter från och till 3,5 – 5 mm.

Nöjda kunder poängterar bra kvalité för bra pris vad gäller den här pluggen vilket självklart är ett plus och optimalt för den som vill ha valuta för pengarna.

Utöver kundernas omdömen blir valuta för pengarna också tydligt vid det faktum att du får ett 250-pack av pluggar till ditt förfogande vid ett köp.

2. Populärast – HECO 9605240

HECO 9605240 Plugg

Klicka här för att se bästa priset

En väldigt populär plugg som kan användas i flertal sammanhang är den här produkten från Heco.

Fasadpluggen består av en lång expansionsdel som kan användas för material som exempelvis stål, trä eller lättbetong.

Utöver variationen av material som produkten kan användas för med kommer även en elförzinkad skruv med försänkt huvud för att minska sprickbildning samt inskruvningsmomentet.

Denna plugg är mycket populär bland kunder och får goda recensioner som enas över en bra produkt och att den bland vissa går över förväntan.

En aspekt värd att notera när det kommer till den här produkten är att den kommer i ett 5-pack. Observera dock att du även får skruvar på köpet som är anpassade för bruk i samband med pluggen, på så sätt slipper du gå ut och spendera pengar på att köpa skruvar också.

3. Premiumval – ESSVE 511240

ESSVE 511240 Plugg

Klicka här för att se bästa priset

Den här modellen av Essve är ett premiumval som kostar lite mer men kan även användas för mer än andra motparter.

Pluggen är likt andra modeller avsedd för infästning av porösa material, vilket innefattar material som lättbetong och lättklinker.

Produkten är gjord av högkvalitativ nylon och tack vare detta kan den klara sig i ett stort temperaturintervall som sträcker sig från så lite som -30°C ända upp till +100°C.

På grund av den här variantens tålighet i tuffa temperaturer och dess koniska krage som motverkar rotation som kan förekomma vid montage är den mycket användbar i flera sammanhang.

Pluggen från Essve är ett utmärkt val för den som är villig att spendera lite mer pengar för en produkt som kan göra mer.

4. Billigast – ESSVE TB

ESSVE TB Plugg

Klicka här för att se bästa priset

Den här modellen är billigare än andra varianter samtidigt som den håller sig till standard och kvalité, likt motparterna.

Det här är en universalplugg som kan användas i stor utsträckning och i jobb som exempelvis rör sig om material som tegel, betong och natursten.

En detalj som gynnar konsumenter i behov av pluggar med stora användningsområden är att den expanderar olika mycket baserat på vilket material den används i. Faktorer som ifall materialet är hårt, poröst, hålstens- eller skivmaterial påverkar hur pluggen kommer expandera.

Observera att produkten kommer i ett 5-pack bestående av 5 universalpluggar, 5×30 mm, och 5 skruvar, 4×40 mm. Trots det billigare priset med kommer både skruvar och pluggar i ditt köp vilket gör att du slipper köpa till skruvar vid ett senare skede.

Lista över de bästa pluggarna 2023

  • Bäst i test: SCHNEIDER 1003011
  • Populärast: HECO 9605240
  • Premiumval: ESSVE 511240
  • Billigast: ESSVE TB

Köpguide för pluggar 2023

Det är som sagt svårt att veta just vilken plugg du ska köpa och vilken modell som kommer passa dig och dina arbeten bäst.

Eftersom det finns så många alternativ där ute att välja emellan har vi tagit oss friheten och sammansatt en köpguide för dig som letar efter den pluggen som funkar för just dig.

Här nedan kan du läsa om några punkter vi har listat som kan vara värt att ha med dig vid ditt nästa köp för att underlätta ditt arbete och se till att du inte slösar dina pengar:

  • Användningsområden
  • Hållkraft
  • Storlek
  • Pris

Användningsområden

En viktig fråga att ställa dig själv inför ett köp av en plugg eller de flesta produkter är vad just du har för användningsområden och vad produkten kommer användas för.

Något att ha med sig kan vara vilket material du kommer använda produkten i och därmed vilken modell som är avsedd för just det materialet. Det sista du vill är att köpa en modell som inte kan uppfylla dina behov och att du behöver spendera mer pengar för att lösa det.

Ytterligare en aspekt som du bör ha i åtanke när du ska köpa en plugg är hur många du kan behöva för det arbete du tänker utföra. Är det ett litet arbete som kräver få antal men bra montering behöver du kanske inte ett 250-pack, utan du kan satsa på färre men av högre kvalitet.

Pluggar är över lag hyfsat mångsidiga och kan göra en mängd arbeten i olika material. Du behöver därför inte vara väldigt noga med att plocka ut exakt en modell för det arbete du tänker göra men det kan gynna dig att ha det i åtanke.

“Ha dina användningsområden i åtanke när du letar efter en plugg att köpa.”

Hållkraft

En väldigt viktig detalj att ta hänsyn till om du är ute efter pluggar för något arbete är att ta reda på vikten av det du vill montera.

Hållkraften, eller den maximala vikten på ett föremål du säkert kan hänga, varierar från modell till modell. Det är därför essentiellt att först ta reda på hur mycket föremålet du ska montera väger samt köpa en produkt med lämplig hållkraft för det.

Du bör alltid använda en plugg som har en hållkraft som möter vikten av det föremål du ska hänga upp, annars riskerar du att monteringen inte håller.

Storlek

När det kommer till pluggar finns det två mått som du huvudsakligen bör leta efter, diametern och längden.

Diametern av produkten har en direkt koppling med styrkan och hållkraften av produkten vilket gör det till en viktig detalj att ha koll på. Är du ute efter en modell med hög hållkraft bör du leta efter en variant med stor diameter.

Längden av pluggen är självklart också mycket viktigt att tänka på då den måste förhålla sig bra med tjockleken av materialet du vill jobba med.

Allting handlar om att veta dina användningsområden samt vad du är i behov av och sedan dra en slutsats av vilken storlek du behöver för ditt arbete.

Pris

Priset av enstaka pack pluggar varierar inte mycket i pris och de är relativt låga, dock är man oftast i behov av ganska många vilket gör att det kan bli dyrt i längden.

Är du i behov av några få pluggar för montering av något tungt kan det vara värt att investera i ett dyrare pack med hög hållkraft. Du kommer troligen inte vara i behov av en stor mängd pluggar vilket du får ifall du köper ett stort pack för lite billigare.

Om du å andra sidan behöver många pluggar för mer lättsamt arbete är det mycket mer prisvärt att köpa i stora pack och spara pengar i längden på så sätt.

I grund och botten uppfyller alla modeller samma syfte, dock kan vissa nå ut till just dina behov bättre och det är dem du borde satsa på.

“Det kan vara värt att köpa den plugg som är exakt anpassad för dina behov, trots att den kan komma att kosta lite mer.”

Olika typer av pluggar

Expansionspluggar

Dessa varianter gör precis som deras namn säger, de expanderar inne i materialet för att skapa ett tätt band.

Detta är den vanligaste typen av pluggar och den variant som de flesta tänker på när de funderar på att köpa en plugg. De kan utföra de flesta dagliga arbetena du kan ha i hemmet och är troligtvis väldigt populära just på grund av den anledningen.

Något värt att notera med den här varianten är dock att den inte kan hålla en hel del vikt. Den är helt enkelt designad för att hålla lätta föremål som du kan ha i hemmet, en duschhylla till exempel.

Gipsväggsplugg

Den här varianten skiljer sig en del från expansionspluggar i den meningen att den är avsedd för att hålla tyngre föremål. Som namnet uppger är den här pluggen avsedd för gipsväggar men den såklart användas i annat material också.

Produkten är gjord av hård nylon eller metall och är därmed mycket bättre för tyngre arbete i hemmet eller på arbetsplatser. Tack vare dess vassa och spetsiga skaft kan den skruvas in i en vägg utan att den blivit förborrad vilket underlättar arbetet en hel del.

En nackdel med den här modellen är att det kan vara svårt att ta bort pluggen utan att gipsväggen i sig går sönder eller bildar stora hål. Den håller väldigt hårt och är stabil för tynga vikter men det blir även en motgång om du vill bli av med den sen.

Vanliga frågor om pluggar

Hur vet man vilken plugg man ska ha?

Det brukar stå på förpackningen av pluggar vad de är avsedda för att användas för, dvs. vilket material de funkar med eller vilka skruvar som passar.

En tumregel som du kan följa är att ha en skruv som är cirka 1 mm mindre i diameter än pluggen, observera att grövre modeller kan kräva att skruven är 2 mm mindre i diameter.

När ska man ha plugg?

Om du vill montera något på ett material som inte är av trä bör du använda dig av en plugg.

Hårda material som tegel, betong och gipsskiva kräver att du använder dig av pluggar för att få ett bra fäste och förankring i monteringen.

Observera att alla varianter inte fungerar med alla material, på vår hemsida har vi rangordnat vissa pluggar och specificerat vilka material de är avsedda för.

Hur mycket vikt klarar en plugg?

Det varierar mellan olika modeller och hur mycket hållkraft de har, men en ungefär bärkraft på 15 kg per fästpunkt är ganska rimligt för de flesta pluggar.

Måste man ha plugg i betong?

I de allra flesta fallen så behöver du det, ja.

Observera dock att det kan variera baserat på vad det är du vill montera på ytan. Ifall det är en mycket lätt vikt är det inte säkert nödvändigt men vi rekommenderar att du alltid använder dig av en plugg.

Sammanfattning

När du köper en plugg är det väldigt viktigt att tänka på dina användningsområden och i vilket syfte du kommer använda produkten. Vilken modell du borde välja varierar baserat på vilket material du jobbar med och vad det är du vill montera.

Pluggar är mångsidiga produkter och kan användas i en mängd olika miljöer vilket är bra att tänka på. Att köpa ett stort pack pluggar att ha i hemmet är inte en dum idé då de kan komma att användas i de flesta material du kan stötta på.

Avslutningsvis är pluggen en praktisk och bra produkt i hemmet då du ej vet när du kan behöva hänga upp något eller montera upp saker på väggen. Det är alltid bra att vara förberedd med rätt produkter om det någon gång dyker upp ett arbete.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen