Den bästa pluggen 2022 – Test av olika pluggar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

SCHNEIDER 1003011

HECO 9605240 Plugg

ESSVE 511240 Plugg

ESSVE TB Plugg

Klicka här för att se fler pluggar.

Bästa pluggen 2022

Oavsett vad för typ av arbete du ska använda din plugg till är kvalitén och modellen lika viktig. Det spelar ingen roll om pluggen ska användas för hemmafix eller i ditt företag. Att man blir nöjd är fortfarande lika viktigt och är alltid det man bör fokusera på. Självklart är priset också en stor faktor men hur nöjd man i slutändan är har ofta med produkten man köper att göra. Se därför till att välja rätt typ av plugg så att du effektivt kan utföra ditt jobb eller hemmafix.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra plugg på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken plugg som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem pluggen så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa pluggen. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa pluggarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla pluggar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa pluggen inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test plugg 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa pluggen på nätet. När du letar efter den bästa pluggen finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa pluggen enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en plugg efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa pluggen för dig:

 • Material
 • Dimensionering
 • Vikt
 • Djupinställning
 • Färgkod
 • Hållkraft
 • Storlek

Material

Först och främst, fundera på vad väggen är gjord av innan du handlar. Detta kommer att avgöra vilken typ av väggplugg du behöver för att utföra uppgiften framgångsrikt. I allmänhet vill du veta om väggen är ihålig eller solid.

Fasta material kan innefatta; Betong, Cement, Sten, Murverk, Solid tegel, Solid block, Ett ihåligt material gör att väggens djup inte är fast genomgående. Detta inkluderar; Gipsskivor, Gipsskivor / giprock, Ihåligt murverk, Ihåligt block. Ett verktyg för inställning av ihåliga väggplugg är en användbar anordning för att sätta plugg i gipsskivor. Det finns olika typer av skruvar som också är skräddarsydda för ihåliga väggar, till exempel zinkskruvar. Ihåliga väggar tenderar att vara mer spröda, så du vill undvika skador så mycket som möjligt.

Dimensionering

Storleken bör väljas efter vilken typ av plugg som krävs och tyngden på den last som du vill fästa på en yta. Väggpluggen måste matcha med skruven. Därför bestämmer storleken på skruven i första hand väggpluggen. Vikten på föremålet du vill hänga avgör vilken skruv du behöver, och därmed typ av väggplugg. Viktigast av allt är att den ska ligga i jämnhöjd med väggen och skapa en jämn yta. Om storleken är fel kommer pluggen inte att greppa på det sätt som den ska.

Vikt

Från nischinsatser för badrumsväggar till tunga konstverk, vikten som fästs på väggen har betydelse för den utrustning som krävs. För större belastning behövs en mer kraftig väggplugg för ett överlägset grepp och extra stöd.

Djupinställning

Använd din borrs djupmätare för att undvika att borra hålet för djupt. Om din borr inte har en djupmätare kan du skjuta en distansering på borrkronan och dra åt skruven för att fixera den på rätt borrdjup. Om du inte har en distansering kan du fästa en bit färgad tejp på rätt plats på borrkronan.

Färgkod

Väggpluggarnas storlekar anges med sin färgkod för att göra det lättare att identifiera den du behöver när du fixar saker på väggar, utan att behöva noggrant granska varje väggplugg innan du använder den. De finns i huvudsak i fyra storlekar och färger.

När du besöker din bygghandlare eller gör-det-själv-butik, kommer du att se olika gråa och andra färgade plastpluggar på marknaden och var och en har ett jobb att göra, men för detta projekts syfte och för att hjälpa dig att få en bra fixering till en tegelsten , block eller betongvägg eller tak, kommer vi bara att ta itu med de fyra stora väggpluggsfärgerna (bilden nedan).

Hållkraft

Gipsplugg finns i olika utföranden, storlekar och hållkraft (maximal vikt på ett föremål som du säkert kan hänga). Även om tillverkare inte är skyldiga att lista sina pluggs hållkraft, gör många det, antingen på förpackningen eller i den medföljande litteraturen. Dessutom är grundläggande gipsankartyper förknippade med en rad hållkraft (se individuella ankarbeskrivningar nedan). Använd alltid ett plugg med en hållkraft som möter eller överstiger vikten av föremålet du vill hänga.

Storlek

Beroende på den aktuella uppgiften finns det två huvudsakliga stickproppsegenskaper att beakta: diameter och längd. Dessa funktioner hjälper till att säkerställa en effektiv fästning. Diametern på en fixering är direkt kopplad till dess mekaniska styrka när den väl är på plats. Detta bör därför vara ett viktigt övervägande när du gör ditt val. Variationer i diameter kan grupperas i tre kategorier beroende på vikten de måste bära: Längden på en vägg- eller takplugg beror på tjockleken på ytan du arbetar med. Välj den längsta fixering diametern tillåter. Kom ihåg: ju längre fixering, desto säkrare fixering.

Lista över de bästa pluggarna 2022

 • Bäst i test: SCHNEIDER 1003011
 • Populärast: HECO 9605240 Plugg
 • Premiumval: ESSVE 511240 Plugg
 • Billigast: ESSVE TB Plugg
att köpa en gipsplugg öppnar många nya möjligheter
Att köpa en gipsplugg öppnar många nya möjligheter för att montera exempelvis tavlor eller hyllor på väggen.

Typer av pluggar

Allt du vill fästa på väggar där en skruv ensam inte kommer att göra susen, dessa insatser är viktiga. Oavsett om du hänger tavelramar, lägger till en dekorativ spegel eller sätter upp hyllor, måste du använda fästen som matchar materialet på väggen och vikten på föremålet.

Det finns ett utbud på marknaden. Även om de kan dechiffreras efter färg, använder många märken olika färger så detta är inte ett garanterat sätt att handla. Du kommer vanligtvis att se gula, bruna och röda väggpluggar av plast. Men det finns många andra färger inklusive blått, grått och vitt. Du kanske till och med vill använda orange om du använder större ramplugg.

Universala pluggar

Den universella väggpluggen i nylon är en originaltyp som nu finns i flera andra varianter. När du lägger till väggskruvarna expanderar pluggen när du drar åt den och fäster sig ordentligt i materialet. Universalen fungerar bäst med murade väggar som kräver att föremål förankras säkert på plats. Efter att ha borrat hålet med en borrmaskin kan pluggen enkelt knackas på plats med fingertopparna. Dessa pluggar är lämpliga för alla typer av ytor och finns i två typer. Om pluggen har en krage i den öppna änden passar kragen över utsidan av det borrade hålet och förhindrar att pluggen sjunker djupare ner i hålet. En plugg utan krage kan tryckas djupare in i väggen eller bakom ett kakel.

Ankarplugg i mässing

En ankarplugg i mässing är lämplig för alla typer av material med hög och regelbunden densitet. När den väl har satts in i hålet kan denna plugg inte rotera, så den är lämplig för användning i brädor. Dessa pluggar kan användas med M6 och M8 bultar.

Gasbetongplugg

Detta är en speciell typ av plugg för cellulär eller lättbetong. Med dessa pluggar bör du först förborra hålet till en mindre diameter och sedan köra in pluggen i hålet med en hammare.

Kemiska ankarpluggar

Kemiska plugg används för att fixera gängstänger eller ankarstänger i betong eller murverk. De använder en kapsel av snabbhärdande limharts som staven är fäst i, vilket ger dem en hög bärförmåga. De är lämpliga för användning i betong och murverk och finns från M8 till M16.

Borra ett rakt hål som är något större än kapselns diameter. Blås ut dammet ur hålet, till exempel med ett sugrör. Tryck in kapseln i hålet. Sätt in en gängad stav eller ankarstav i hålet, bryt upp kapseln när du gör det. Skjut in den gängade staven eller ankarstången så långt in i hålet som möjligt, rikta in den och låt sedan limplasten härda. Efter härdning kan du kapa eller såga gängstången till önskad längd vid behov

Pluggar av gipsskivor

Väggpluggar av gipsskivor är skapade för att expandera eller dra från andra sidan av ihåliga ytor när de väl är placerade. Pluggen expanderar antingen inuti eller bakom ytan, i en handling som liknar ett paraply. Det betyder att när skruven läggs till pluggen hjälper den till att fördela vikten på föremålet som du hänger, vilket ger ett omedelbart grepp. En fördel är att antirotationsflänsar stabiliserar väggpluggen och säkerställer att den inte snurrar när du drar åt skruven på plats.

Gips väggpluggar finns i en mängd olika storlekar och säljs ofta i förpackningar. Gipsskivor är användbara att ha hemma eller på jobbet för gör-det-själv-projekt, både stora och små. Denna plugg har en självgängande utvändig gänga och kan användas direkt med en specialbit, utan att först behöva borra ett hål. Lämplig för användning med spånskiva skruvar upp till 5 mm.

Fjärilspluggar

Fjärilsväggpluggen har utvecklat sitt namn från sina vingar som efterliknar utseendet av en fjäril. Denna typ är lätt att se på apparatens hyllor för sitt unika utseende. En mängd olika nylon väggpluggar, den här appliceras bäst på ihåliga väggar. Den är idealisk för att hänga upp lättare föremål som mindre speglar, tavelramar och icke-tunga, hängande tavlor. På marknaden hittar du massor av andra varianter, som fjäderpluggar, ankarbultar och hammarfästen.

Var och en är designad för olika uppgifter för att undvika väggskador, ge rätt styrka och för att sitta perfekt i olika strukturer. Fjärilspluggen har “vingar” som breder ut sig när skruven dras åt vilket ger pluggen en hög bärförmåga. Dessa pluggar kommer inte att vrida sig i hålet när skruven dras åt. Butterfly plugs kan användas i gipsskivor, fiberskivor och liknande mjuka material.

Expansionspluggar

I enlighet med deras namn sprider sig expansionsplugg för att skapa ett tätt band med väggen och är designade för att hålla lätta föremål. Pluggens skaft (avsmalnande ände) är delat på mitten. För att installera borras ett pilothål i väggen, pluggen monteras i hålet och sedan används en hammare för att lätt knacka på ankarhuvudet i jämnhöjd med väggen. När en skruv sätts in i pluggen, sprids de delade ändarna av skaftet, expanderar och sätter tryck på insidan av gipsskivan för att hålla det säkert.

Dessa typer av plugg är de vanligaste, och när du tänker på gipsplugg tänker du förmodligen på dessa. De är små små plastplugg som är ganska grundläggande, och du kommer att se dem inkluderade i de flesta hyllsatser som du kan köpa i butiken. De kallas expansionsplugg eftersom när du kör i en skruv expanderar de och trycker mot gipsväggen för att bita i den. De är inte den bästa typen att använda, eftersom de inte kan hålla en hel del vikt, men de är bra för tyngre tavelramar och små hyllor. Plugg kommer ibland att lista maximal hållfasthet på förpackningen, men om inte är det bäst att spela på det säkert och gå med ett starkare plugg (som de som diskuteras nedan) om du är osäker. I vilket fall som helst, för att använda ett expansionsplugg, börja med att borra ett hål i gipsväggen som har ungefär samma diameter som pluggen.

Expansionspluggar av plast

Expansionsplugg av plast är gjorda för att hålla en skruv, som expanderar inuti väggen när skruven drivs in i dem. De ser ut som en jacka med ribbor för din skruv, och de är ofta förpackade med den medföljande skruven inuti. Du måste borra ett litet hål innan du installerar detta fästelement.

Så här använder du dem: För att installera, förborra ett litet hål – något mindre i diameter än plugg. Använd sedan en hammare, knacka in pluggen i väggen och använd sedan en skruvmejsel för att sätta in din skruv eller krok för att stödja ditt föremål. Häng din bild och njut av ditt hantverk!

Ytterligare information om expansionspluggar

Efter det, hamra försiktigt pluggen i väggen. Det är här du kommer att upptäcka att hålet du borrade är antingen för stort eller för litet. Du vill att pluggen ska gå in ganska smidigt med lite motstånd, men du vill inte kämpa med det för att få det att gå in. Slå in pluggen tills det ligger i jämnhöjd med väggen. Ta sedan skruven och börja köra in den i pluggen. Se till att placera din hylla (eller vad du nu monterar) där du vill ha den och skruva sedan in skruven. Men om du bara hänger en spegel eller en tavelram kan du skruva in skruven själv och hänga spegeln efteråt. Sluta köra när skruven sitter åt.

Expansionsplugg av plast har ofta en konisk form och upphöjda ringar eller hullingar längs kroppen för att förbättra greppet. De ingår ofta med föremål som är avsedda för montering på vägg eller tak. När du driver in en skruv i pluggen delas plugg skaft och expanderar till flänsar eller vingar som greppar insidan av gipsskivan, vilket hjälper till att säkra pluggen och förhindrar att det lätt dras ut. Expansionsplugg kräver ett pilothål för installation.

Gipsväggsplugg

Även kallade “självborrande” eller “självgängande” plugg, gängade gipsplugg är gjorda av hård nylon eller metall och kan hålla tyngre föremål. De har vassa, spetsiga skaft som kan skruvas in i väggen utan förborrat hål med hjälp av en skruvmejsel eller en skruvpistol. När pluggen väl är i väggen sätts skruven in, vilket tvingar plugg sidor att blossa och kila pluggen tätt mot gipsväggen.

Ett plugg av gipsvägg i stål med ihåliga väggar ser mycket ut som en bult insvept i en spetsig metallmantel. När du kör in den i väggen kommer metallhylsan att expandera och skapa ett plugg inuti gipsväggen. Så här använder du dem: För att installera, förborra det rekommenderade hålet och sätt sedan in pluggen. Knacka lätt med en hammare för att fästa den tätt mot väggen. Skruva sedan i skruven tills den sitter väldigt hårt. Pluggen kommer då att “svamp” inuti väggen för ett starkt grepp.

Mollypluggar

Kända som “molly bolts” eller helt enkelt “mollies”, dessa ihåliga väggplugg av metallhylsa ger medelvikt hållkraft, men erbjuder en unik egenskap – möjligheten att ta bort skruven och sätta in den igen vid behov i framtiden. Ett pilothål borras i gipsväggen och sedan sätts pluggen in i hålet. Undersidan av plugg huvud har vassa metallspetsar som tränger igenom gipsytan. När skruven sätts in i pluggen, tvingar varje vridning av skruven plugg skaft att komprimeras (på längden) medan det expanderar i sidled. När den är korrekt insatt kan skruven tas bort från pluggen, som sitter fast i väggen och sedan sättas in igen. Detta gör det praktiskt om du byter ut föremål på samma plats – som toalettpappershållare.

Nu börjar vi komma in på de riktigt starka gipsankarna, och dessa är de som du kan använda på i stort sett alla material – inte bara gipsskivor. Så om du har en betongvägg som du vill montera något på kan du använda dessa för att få jobbet gjort. Molly bultar är lätta att installera, men du måste också se till att du får rätt storlek för tjockleken på din vägg. Du kommer att se varför om en minut.

För att installera en av dessa, borra ett hål med samma diameter som mollybulten. Slå sedan in den tills den sitter i jämnhöjd med väggen. Vissa mollybultar har tänder på huvudet som gräver in i gipsskivan, så se till att du hamrar in den hela vägen så att dessa tänder kan göra sitt jobb. När du är redo att montera eller hänga något, sätt tillbaka skruven genom att skruva in den igen. Du kommer att känna lite motstånd först, men det är bara molly bolt-mekanismen som sakta dras åt. Sluta när du möts av ännu mer motstånd och ombonad.

Så här ser den andra sidan ut. Som du kan se är den här mollybulten för stor för min 1,25 cm gipsskiva, eftersom de fyra små vingarna ska pressas upp mot väggen för att skapa det starka greppet. Så se till att du får rätt storlek på mollybultar när du är i butiken. Om du är osäker, fråga bara en anställd om hjälp.

Växelpluggar

När du behöver seriös hållkraft, välj växlande plugg, som finns i en mängd olika storlekar, design och material, inklusive metall och plast. Traditionella vippbultar i metall är de starkaste i gänget, men de är inte de enklaste att installera eftersom de kräver att man borrar ett hål som är ungefär tre gånger bredare än bultens diameter (nödvändigt för att sätta in pluggen). Med dessa har pluggen en eller två stänger (eller vingar) som viker sig platt mot bulten under införandet. När den väl har satts in lossar en snabb vridning av bulten vingarna, vilket gör att de blossar utåt.

När bulten dras åt med en skruvmejsel, drar vingarna inåt för att bilda ett starkt vinkelrätt stag längs baksidan av gipsskivan. Installationsutmaningen är att hålla bulten centrerad i hålet samtidigt som den dras åt. Det krävs lite övning och tålamod för att få det rätt, men när du väl gör det kommer du att bli imponerad av den starka hållkraften. Det är mer troligt att själva väggen kommer att gå sönder innan vippbulten gör det.

Bevingade plastplugg (de nya barnen på blocket) har plast “vingar” som vikas tätt ihop så att pluggen kan sättas in i ett förborrat hål. När pluggen väl är på plats trycks en stav (ingår med pluggen) genom hålet för att expandera vingarna på baksidan. En skruv sätts sedan in, som drar vingarna tätt mot baksidan av gipsskivan.

Gängade pluggar

Ibland kallade Zip-Its, gängade plugg är ungefär som större skruvar. De kommer med mycket större gängor än skruvar gör, vilket gör att de verkligen kan bita i gipsskivan och skapa ett ganska bra grepp. Men de har bara lite mer hållkraft än expansionsplugg, så de bör fortfarande endast användas för lätta applikationer. Men jag tror att de är lite lättare att installera.

Börja med att borra ett hål ungefär lika stort som spetsen på det gängade pluggen. Ta sedan din borrmaskin och kör in det gängade pluggen i gipsskivan precis som du skulle göra med en vanlig skruv. Som med expansionspluggen, kör in det tills det sitter i jämnhöjd med gipsskivan. Ta sedan skruven och kör in den i pluggen och stanna när den känns åtsittande. Så här ser det ut på andra sidan. Ibland går spetsen av helt, ibland inte.

Självborrande pluggar

Dessa plugg har också en konisk form men har gängor som liknar dem på en skruv så att de kan fungera som inskruvade plugg. Du kan installera dem i väggen utan att borra ett pilothål. Precis som expansionsplugg delar man ankarkroppen genom att driva in en skruv i pluggen för att hålla den mot gipsväggen. Gängorna på pluggen ger ytterligare hållkraft. Du kommer att se metallversioner av självborrande plugg utformade för att ge extra stöd i väggreglar.

Plugg som är självborrande ser ut som små skruvar, och kan på grund av gängningen på pluggen skruvas in i väggen utan att det krävs ett förborrat hål. Så här använder du dem: För att installera, ta själva pluggen och skruva försiktigt in det i väggen med en skruvmejsel. Se till att huvudet är jämnt med väggen och sätt sedan in den medföljande skruven i mitten av pluggen och fäst ditt föremål.

Ihåliga väggpluggar

Ihåliga väggplugg inkluderar en skruv och en spetsig metallkropp med en spetsad krage. Som ett expansionsplugg kräver de ett pilothål. När den väl har satts in håller spikarna på kragen pluggen på plats medan du vrider på skruven. Skruven drar ihop ankarkroppen bakom väggen och sträcker ut flänsar som säkrar den mot baksidan av väggskivan. Du kan också hitta plastplugg som fungerar med samma princip.

den vanligaste typen av plugg att köpa är en gipsplugg
Den vanligaste typen av plugg att köpa är en gipsplugg, som ses på bilden ovan.

Vanliga frågor om pluggar

Hur monterar jag väggpluggar på solida väggar?

För att göra hål i murverk behöver du en borrmaskin med hammarverkan, till exempel en kombi- eller hammarborr, och murverk. Välj väggpluggar, skruvar och en borr av samma storlek – även om du kanske skulle vilja använda en mindre borr först för att producera ett pilothål.

Säkerheten först

Borra aldrig i en vägg utan att först kontrollera dolda rör och kablar med hjälp av en multidetektor. Risk inte en översvämning – eller ännu värre, elstöt.

Steg 1

Bestäm var du vill montera din väggplugg. Kontrollera om det finns dolda rör och kablar med en detektor, och om platsen är säker, markera väggen med en penna. Ett kryss är det enklaste sättet att markera den centrala punkten du ska borra i.

Steg 2

Välj rätt storlek på pluggar och borr för dina skruvar. De gula pluggarna som visas i det här exemplet tar 4 mm skruvar, de röda tar 5 mm och de bruna tar 5,5 mm – även om väggpluggar finns i många färger. Välj väggpluggar speciellt utformade för användning i gipsskivor om du borrar i en stift (snarare än murad) vägg.

Steg 3

Håll pluggen mot din borr och markera dess längd på borret med lite tejp. Du måste borra i väggen något djupare än längden på pluggen. Om du inte har mycket erfarenhet av att använda en borr, kanske du tycker att det är lättast att få ett snyggt, exakt resultat om du börjar borra hålet utan att hammaren är påslagen.

Steg 4

Använd din borr på en hammarinställning för att borra hålet. Håll borren vinkelrätt mot väggen och håll den stadigt, annars kommer du att få ett knasigt hål.

Steg 5

Väggpluggen ska sitta tätt, men du behöver bara trycka med fingret för att sätta i den. Knacka lätt på pluggen med en hammare för att jämna ut den med väggen, om du behöver. Denna är nu redo att skruvas fast i.

Hur installerar man pluggar?

Väggpluggar är viktiga för att fixa eller hänga upp allt på dina väggar, såsom speglar, tavlor och skåp. Pluggen är utformad för att greppa sidorna av ett förborrat hål, samtidigt som skruven säkras på plats utan att skada dina väggar. För de flesta typer kommer du att behöva en borrmaskin. Borrkronan och fästelementen ska matcha i storlek till pluggen.

För att komma igång, bestäm var du vill få plats med något i ditt hem. Av säkerhetsskäl, kontrollera alltid att det inte finns några dolda rör, kablar eller ledningar bakom den valda platsen. När du har bekräftat, markera väggen med penna så att du vet var du ska borra. Välj rätt väggpluggar för jobbet. Som diskuterats bör du välja en väggplugg som är designad för en specifik användning.

Mät längden på väggpluggen bredvid din borr och markera den med tejp eller liknande. Du kan sedan penetrera väggen till önskad längd, även om du behöver gå lite djupare än plugglängden. Borra hålet långsamt och försiktigt, håll en stadig hand. Du behöver bara borra tillräckligt långt för att få plats med väggpluggen.

När det borrade hålet är klart, sätt i väggpluggen med händerna och tryck in den i hålet. Den ska sitta åtsittande, annars kommer den inte att kunna greppa skruven när den dras åt. Om det behövs kan du använda en hammare för att försiktigt knacka pluggen längre in i väggen tills den blir jämn med ytan. Efter att ha utvärderat nyckelfaktorerna för att välja den mest lämpliga väggpluggen kan du gå vidare och gå vidare med dina uppgifter. Njut av hemtillbehör, funktioner och väggförvaring i vetskapen om att de sitter perfekt på plats. Om du skulle behöva ta alltid bort väggfästen försiktigt för att undvika skador på väggen och omgivande gips. Nåltång kan användas för att dra pluggar från väggar.

Vad bör jag tänka på när jag väljer pluggar?

Innan du lägger till i din varukorg bör inköp göras utifrån viktiga överväganden. Det är viktigt att förstå att materialet avgör vilket fabrikat som krävs, och designen kräver rätt typ av väggpluggskruv. Tänk också på den lämpligaste borrstorleken. De måste alla matcha. Till exempel kommer gipsväggar att behöva en gipsväggsspecifik skruv eller sammanställda gipsskruvar om du använder en automatisk matningsskruvpistol. Många märken tillhandahåller alla typer av fästen, som Macsim vägggrepp.

Vad används pluggar till?

Väggpluggar är en nödvändighet för att hänga upp alla slags tillbehör på dina väggar som konstverk, skåp och hyllor. De ger ett tätt grepp i ett förborrat hål, så att skruvar kan sättas in och fästas säkert på plats. Med vissa väggar kan inte skruven ensam ge det nödvändiga greppet.

Hur vet jag vilken plugg jag ska använda?

I enklaste termer vill du matcha väggpluggen till skruven. De viktigaste faktorerna att tänka på när du köper väggpluggar är materialet på väggen du vill borra i, vikten på föremålet du vill fästa och storleken på det förborrade hålet.

Hur mycket vikt kan pluggar hålla?

Det finns många varianter av väggpluggar tillgängliga för olika ändamål. Dessa fästen kan köpas i olika styrkor beroende på vikten på föremålet du vill fästa på en vägg. Väggpluggar har förmågan att hålla en rad tillbehör från lätta speglar till tunga målningar och badrumsskåp.

Hur väljer jag rätt plugg?

Tänk på vikten på föremålet. Vikten på föremålet du vill hänga avgör vilken skruvmätare du behöver, och skruvmåttet avgör rätt väggplugg. Måtten på en skruv är diametern på den icke-gängade delen. Större siffror indikerar en större diameter.  Som en allmän regel, ju tyngre föremålet är, desto större skruvmått behöver du. Om föremålet levereras förpackat med tillverkarens instruktioner, gå igenom dessa instruktioner för att få råd om rätt skruvmått.

Om inga instruktioner finns tillgängliga, använd följande anteckningar som en allmän vägledning: Standard köksskåp kan behöva storlek 10 (5,0 mm) skruvar. Innerdörrar kan behöva storlek 8 (4,0 mm) skruvar. En hylla som mäter 1 yard (0,91 m) (1 m) i längd kan kräva storlek 8 (4,0 mm) skruvar. En bildram på 30,5 cm gånger 20 cm kan behöva skruvar i storlek 6 (3,5 mm). Om du är osäker, använd skruv som kan vara för stor istället för att använda en som kanske är för liten.

>>> Är spik något du funderar på att köpa? Klicka här.

Matcha pluggen med skruven

Den korrekta väggpluggens storlek beror i första hand på vilken skruvmätare som används. Mer exakt kommer väggpluggens storlek att ändras baserat på borrkronan som används för att skapa hålet. Gula pluggar passar i 5,0 mm hål och fungerar bäst med skruvstorlekarna 3 och 4, men kan användas för skruvstorlekarna 3 till 8. Röda pluggar passar i 6,0 mm hål och fungerar bäst med skruvstorlekarna 6 och 8, men kan användas för skruvstorlekarna 6 till 10.

Bruna pluggar passar i 7,0 mm hål och fungerar bäst med skruvstorlekarna 8 till 12, men kan användas för skruvstorlekarna 8 till 14. Blå pluggar passar i 10,0 mm hål och fungerar bäst med skruvstorlek 14, men kan användas för skruvstorlekar 14 till 18. Observera att inte alla märken följer samma färgriktlinjer. Kontrollera förpackningen eller själva väggpluggen för information om hålstorlek innan du börjar arbeta med någon uppsättning pluggar.

Undersök väggen

Bestäm om väggen är solid eller ihålig innan du köper väggpluggar till den. Solida väggar kommer att behöva den vanliga kulformade väggpluggen. Ihåliga väggar kommer att behöva väggpluggar med vingar, även känd som gipsskivor.

Hur installerar an en rawl-plugg?

Sätt in rätt bit i borren. Sätt i den önskade borrkronan i en borrmaskin och lås den ordentligt på plats. Välj en borr som motsvarar den nödvändiga styrhålsstorleken för den väggplugg du tänker använda. Med andra ord, använd en 5,0 mm borr för en gul plugg, en 6,0 mm borr för en röd plugg, en 7,0 mm borr för en brun plugg eller en 10,0 mm borr för en blå plugg. Om du är osäker, jämför borrkronan med det stora borrhålet på vänstra sidan av väggplugglisten. Bitsen ska passa tätt in i detta styrhål.

Borra ett pilothål rakt in i väggen. Håll borren mot väggen och borra långsamt ditt pilothål. Själva borren ska placeras i rät vinkel mot väggen. Arbeta långsamt och borra bara ett hål som är precis tillräckligt långt för att rymma skruven du tänker använda. Ta bort en väggplugg från remsan genom att vrida och snäppa av den. Den tunna plasten som ansluter pluggen till remsan måste gå sönder, men pluggens kropp måste förbli intakt och obucklad.

Sätt i pluggen i hålet

Använd fingrarna och tryck in väggpluggen i pilothålet. Efter att ha tryckt in den i väggen så långt som möjligt med fingrarna, använd en hammare för att försiktigt trycka in den ytterligare. Stanna när huvudet på väggpluggen ligger i linje med väggen. Observera att den måste passa tätt in i hålet. Om den känns lös kommer pluggen inte att kunna greppa skruven ordentligt och kommer bara att snurra runt när du försöker installera skruven. Om pluggen är lös, öka pluggstorleken och justera skruvstorleken efter behov för att matcha.

Vrid försiktigt in skruven

Sätt in skruvens spets i den installerade väggpluggen och vrid sedan försiktigt skruvens huvud mellan fingrarna tills spetsen går in i de första millimeterna av pluggen. Observera att skruven måste vara lika med eller större än den minsta skruvstorlek som anges på väggplugglisten. Det måste också vara lika med eller mindre än det maximala skruvstorlekshålet på samma remsa. Om du inte kan få skruven att greppa ordentligt när du använder fingrarna kan du skruva in de första millimetrarna med en manuell skruvmejsel. Du kan också försiktigt knacka in de första millimetrarna med en hammare.

Att föra in spetsen i pluggen på detta sätt kan minska mängden tryck som läggs på väggen när du drar åt skruven, vilket minskar risken för att väggmaterialet spricker eller på annat sätt skadas. Byt till rätt verktyg. Du kan avsluta att dra åt skruven med en stjärnskruvmejsel eller en elektrisk borr, men du måste se till att du har rätt storlek på verktyget innan du börjar. Kontrollera bredden på skruvmejseln eller borren mot skruvens skåra. De två måste vara en tät match.

Dra åt skruven ordentligt. Dra långsamt åt skruven i väggpluggen efter behov med hjälp av borrmaskinen eller skruvmejseln. Om du bestämmer dig för att använda en motorborr, kör borren på sin lägsta hastighet för att minska risken för att skruven dras åt för hårt. Dra inte åt skruven för hårt. Om det känns för hårt och det tar för mycket arbete att arbeta in det i väggen, bör du vända verktyget och dra ut skruven. Byt till en mindre skruv eller börja om med ett större pilothål innan du försöker igen. När skruven är ordentligt åtdragen i väggpluggen är installationsprocessen klar.

Vad är hammarfixering?

Hammarfästen gör att du kan arbeta mycket snabbt – du slår bara in pluggen tillsammans med skruven i det borrade hålet och den säkras omedelbart. Dessa fästen är avsedda för användning i icke-strukturella monteringsarbeten, samt för fönsterramar med stora materialtjocklekar.

Kan jag använda pluggar till murverk?

Det traditionella sättet att fästa på murverk är att använda skruvar, men du kan inte skruva direkt i en tegelvägg, en blockvägg eller sten, så du måste borra ett hål och sedan tillhandahålla ett material som kan skruvas in i, men håll även skruven stadigt på plats.

Den vanliga metoden är att borra ett hål av rätt storlek och sedan sätta in en plastplugg att skruva i. Väggpluggar är mycket mångsidiga och med hjälp av dem kan du lägga till fästen för termalitblock, murverk, stenväggar eller betong, förutsatt att murverket är i gott skick. Du kommer att känna till många infästningar, men vi har även en sida som förklarar många olika och ovanliga infästningar för specifika jobb.

Där ditt murverk inte är i gott skick finns det andra lösningar för att fästa på murverk eller betong med kemiska hartsplugg. Vi kommer att titta på att använda väggpluggar först och sedan gå vidare till hartsfixeringslösningar.

Är plastpluggar bra?

Plast väggpluggar (även kända som Rawl pluggar) hjälper dig att få en säker passform när du ska fästa saker på väggar. De fungerar genom att expandera mot hålet du borrat i murverket när skruven skruvas in i väggen. Detta skapar ett riktigt tätt grepp om skruven förutsatt att din vägg är gjord av massivt murverk eller betong.

Väggpluggar är utmärkta för att fästa på tegelväggar (och andra murade väggar) men om du ska fixa något på en regelvägg eller gipsvägg måste du kolla in vårt fixering till Gipsskiva Project som hjälper dig med att skruva i gipsskivor och fixa till regelväggar. Men om du har en solid vägg läs vidare. Att använda plastpluggar är ett enkelt sätt att fixa saker när man har en perfekt vägg – det vill säga en vägg som är lättborrad, fast och tillräckligt tjock för att ta en väggplugg.

Behöver jag skruvar för pluggar?

Skruvar finns i alla former och storlekar. Ju större skruvnummer, desto större diameter. Till exempel är en skruv med nummer 8 mindre än en 10-tal. Detta är mätetalet för en skruv och mäts med skruvhuvudet snarare än diametern på axeln. Nummer 8 och 10 är de mest populära skruvstorlekarna och passar för de flesta fästen hemma.

Uppenbarligen skruvar, och därför kommer väggpluggar till köksskåp att vara större än skruvar och väggpluggar för upphängning av bilder. Förutom de olika mätstorlekarna finns skruvar i olika längder, och dessa anges ofta i millimeter (mm). Det är därför det finns två siffror som anges när du handlar efter skruvar.

Hur fäster jag pluggar i tegelväggar?

Att fästa en konsol på en tegelvägg är exemplet vi har visat, men du skulle använda samma process för att fästa saker på tegelväggar som du skulle göra för alla andra murade ytor. Att borra i betong-, block- eller stenväggar är mycket likt att borra i tegel. Lägg först ut allt du behöver. Observera att storleken på din borr, väggpluggar och skruvar kommer att variera beroende på jobbet, och vi förklarar detta mer i detalj nedan.

Mät djupet på hålet du vill borra. Detta kommer att bestämmas av längden på skruven som kommer att vara i väggen. Använd lite tejp av något slag för att linda din borrkrona för att indikera hur långt du vill att borrkronan ska gå in i väggen (elektrisk tejp är bra eftersom den är färgglad och fäster bra).

 

I det här exemplet borrar vi i en extern tegelvägg för att hänga upp en ljuslampa, men du skulle använda samma process för att hänga upp ett hängande korgfäste eller, om du arbetade inuti, för valfritt antal jobb där du fäster saker på väggar.

Fästet vi fixar nedan är 7 mm tjockt och skruven är 50 mm lång, och det blir 43 mm skruv i väggen. Skruven går inte ända till ändan av väggpluggen, och det finns alltid lite borrdamm kvar i slutet av hålet, så vi lägger alltid till 10 mm till hålets djup för att möjliggöra detta.

Mät din borr och placera färgad tejp för att markera djupet på hålet du behöver

Så i det här fallet skulle du mäta 53 mm från spetsen på ditt murverk och markera det med en bit tejp (se ovan). Fäst tejpen ovanför linjen med den nedre kanten av tejpen på linjen. Här kan du se att vi har markerat djupet, vi vill ha hålet på borrkronan med grön tejp (nedan).

Därefter håller vi upp vårt väggfäste mot väggen (om möjligt) för att markera skruvarnas position. Om du gör det på det här sättet kommer du att se var det ser bäst ut, och det är bra att ha två personer för att bedöma detta; en för att hålla den, och chefen för att bekräfta att den är på rätt plats. Om detta inte är möjligt, eller om du inte vill bedöma det efter ögat, kommer en noggrann mätning att göra samma jobb. Du kanske också vill använda mått där du sätter upp mer än ett föremål samtidigt, som när du fixar bilder på väggar eller sätter upp tavelkrokar.

Markera väggen med en spik där du vill borra

När vi mäter för att borra hål, ser du ovan, markerar vi alltid vår position med en V-form. Att bara använda en prick eller en linje kan resultera (efter ett avbrytande telefonsamtal eller en plötslig rusning till toaletten) i att du glömmer precis var punkten är eller vilken ände av linjen du skulle borra till. Om du använder V:ts spets som position där vi vill borra hålet är det mycket tydligare. Detta kommer att ge dig en mer exakt mätning än ett kors också, eftersom det är lätt att sluta flytta borrkronan längs en “arm” av ett kors.

Det råder ingen tvekan om den markerade positionen om du använder ett V, och de flesta proffsen kommer att använda samma metod. Prova själv. Se dock till att vilket märke du än gör det kommer att täckas av verket du hänger. Borra sedan hålet! Se till att borren är jämn och går in i rät vinkel mot väggen. Vissa borrar har till och med ett litet vattenpass inbyggt i borrkroppen för att hjälpa dig att göra detta exakt. Det är mycket lättare att borra om du kan stå i en bekväm upprätt position med din vikt bakom borren, så du kan behöva stå på en stege eller plattform. Se till att du använder din stege korrekt för att undvika olyckor.

Lägg tryck på borren, men låt borren göra jobbet. Du kan justera vridmomentet och verkan på många borrar. Håll ett jämnt tryck på borren och stanna när din tejp vidrör murverket. Med borren fortfarande igång, dra ut den ur hålet, detta tar fram mer tegeldamm och gör det lättare att ta ut borren ur väggen utan att skada den.

Borra i väggen tills markeringstejpen nuddar murverket

Tryck in väggpluggen du använder, i det här fallet en röd. Se till att plastpluggen är helt i hålet. Om det inte passar i hålet kommer det inte att fungera lika effektivt, så ta bort det och försök antingen dammsuga i hålet för att ta bort damm eller blåsa in i hålet (se till att du bär glasögon så att du inte får ett öga av tegelstenar damm!). Om stickpluggen fortfarande inte passar så borra lite längre och försök igen.

Skruva fast fästet i väggen

Skruva fast ditt fäste i väggen – du kan se den röda väggpluggen i hålet sitta i linje med murverket

Skruva fast fästet i väggen så att du får en säker infästning. Vid infästning på tegelväggar använder man normalt minst två fästpunkter. I det här fallet kommer fästet, eller lampetten, bara att bära vikten av ett ljus, så det är ganska lätt att stödja av en skruv, men för de flesta fästen skulle du vilja ha minst två skruvar för att säkerställa att den är säker och inte lätt lossas om den knuffas från sidan. Använd i princip hålen i fästet för att bedöma hur många skruvar som ska användas.

Använd en skruvmejsel och skruva fast skruven i väggpluggen tills den sitter fast och sitter fast. Du kommer att märka att vi använder en elektrisk skruvmejsel/borrmaskin som enligt vår mening är den mest underbara uppfinning man känner till.

Hur stoppar man pluggar från att snurra?

Rawl pluggar snurrar eftersom borrhålet är för stort för pluggen. Lösningen för att undvika att en plugg snurrar är att se till att borrkronans storlek motsvarar rawlplaggen. Om hålet redan är borrat i väggen, använd en större plugg, och eventuellt en större skruv. Att ha rätt plugg kan göra installationen av gardinstänger, sätta upp en bild eller hänga upp något mycket lätt eller mycket svårt. Det är viktigt att förstå vilken borr du ska använda för din plugg. Det är också viktigt att förstå vilken plugg du ska använda beroende på din vägg och vad du sätter upp.

Hur monterar jag en plugg?

Rawl pluggar ger extra grepp för skruvar i en vägg. De har en gänga som kompletterar skruvgängan och ger den ett extra grepp. De arbetar för att stoppa en skruv från att komma ut ur en vägg efter att du har installerat den. Större skruvar för tegel som kallas ankarskruvar, behöver inte pluggar eftersom de skapar en gänga när du skruvar i dem. Du behöver vanligtvis en borr för att skruva in skruven.

Vad finns det för olika typer av pluggar?

Så nu är du bekant med storlekarna på plugg som du bör använda och den flexibilitet du har när du väljer en. Beroende på vägg som du borrar i har vissa pluggar bättre grepp än andra. Generellt sett finns det tre typer av pluggar. Vingtippade pluggar, rakkantade pluggar och universal pluggar som i princip är en hybrid av de två.

Universal plugg

De vingspetsade pluggarna är designade för att ge pluggen mer grepp och används vanligtvis med gipsskivor. De rakkantade väggpluggarna är bättre för solida väggar. Universal Rawl Plugs kan användas för båda väggtyperna. Där det är möjligt brukar jag använda vingtippade pluggar eller universal pluggar, bara för det extra greppet. De pluggar du får med fixturer och beslag kan vara bra, men kan också vara av dålig kvalitet. Missförstå mig inte, de kan fungera bra, men mitt råd är att om du har pluggar av bättre kvalitet hemma, använd dem istället för att säkerställa att du kan få jobbet gjort snabbt.

Hur drar jag ut en plugg ur en vägg?

Du kan linda in en skruv i pluggen ungefär halvvägs borde vara bra. Använd sedan en klohammare eller en tång för att dra ut den. Om din plugg har fastnat i en vägg kan du borra ut den med en murborr. Observera att du måste använda en större plugg efter att du tagit ut den i det här fallet. Om du drar ut en plugg för att du behöver byta ut den mot en annan skruv för en fixtur eller beslag har du några alternativ. Om du inte tänker återanvända pluggen, men du vill fylla hålet kan du antingen

Om du tänker tapetsera eller kakla din vägg – är det ingen idé att ta bort väggpluggen. Fyll bara i. Ingen kommer att se det ändå. Även om det är ett litet hål, så förhindrar du ytterligare skador på väggen om du lämnar den råa plugin där med filler.

Hur ska jag göra om min pluggskruv är trasig?

Om din skruv är trasig eller huvudet är slitet kan det vara en frustrerande uppgift när du tar ut den. Det är ofta en tid då du frågar dig själv, varför jag? – och det händer nästan alltid när du inte vill det. Borra ett litet hål direkt bredvid skruven med en spikstorlek (så tunt som möjligt egentligen). Du kan behöva borra ett par hål Använd en spik, slå in i väggen med en hammare och tryck sedan ut skruven, och det är det, du är tillbaka. Lättare sagt än gjort jag vet Använd sedan en murborr (om det är en vägg) för att borra ut pluggen och byta ut den.

Försök att dra ut skruven med en tång eller en klohammare om du kan först. Om detta inte fungerar, använd en borr, ta samma tillvägagångssätt som när din skruv är trasig som nämnts ovan. Att ha en borr av god kvalitet hjälper verkligen att borra rätt hål i första hand. Jag har en Bosch borrmaskin som jag har ägt nu i över 4 år. Min favoritfunktion är möjligheten att växla mellan borrkronor och funktionen “slagborrning” med lätthet.

Vad är växelpluggar?

Växelpluggar är i stort sett de starkaste väggankarna du kan köpa, men de är väldigt olika när det gäller att installera dem. Börja först med att borra ett hål som är tillräckligt stort för att växeln ska kunna klämmas igenom när den är nedfälld. I de flesta fall kommer detta hål att vara tillräckligt stort för att skruvhuvudet ska falla igenom, så dessa är egentligen bara bra för att montera hyllor eller andra föremål där de kan fungera som en slags bricka och stoppa skruven från att gå hela vägen genom.

Du vill också se till att du matar vippbulten på föremålet du monterar först genom att skruva loss vippen från skruven, mata in skruven genom hyllans monteringshål och sedan skruva tillbaka vippen. Därifrån, vik ner växeln och mata den genom hålet du borrade i väggen (som bilden ovan). Väl inne i väggen kommer växeln att öppnas igen.

Därifrån börjar du skruva ner bulten. Du måste dra försiktigt i bulten när du skruvar in den för att förhindra att växeln snurrar runt med bulten. Du kan behöva ett andra par händer för att hjälpa dig med detta. Dra åt den tills den sitter tätt och du är redo att gå. På bilden ovan ser du hur den andra sidan ser ut, och du kommer att märka att växeln trycks stadigt mot gipsskivan för att hålla bulten på plats.

Vad är en vipp plugg?

En vippbult med vita plastremmar och en vippbult av skruvtyp med fjäderbelastad vipp. Det finns ett par varianter för plugg i växelstil – rem och skruv. Principen är likartad för båda typerna. Ett förankringselement (bygeln) sätts in i ett pilothål och fäster mot baksidan av väggskivan för att ge stöd. Skruvliknande vippar har en fjäderbelastad vipp som ger starkt stöd, men de flesta kräver ett större pilothål. Du kan också hitta självborrande plugg som fungerar på samma sätt som vippbultar.

Liksom molly bultar, är växlande gipsplugg av metall, och de inkluderar ett robust plugg som sprids ut på motsatta sidan av väggen. Dessa anses vara det starkaste alternativet. Metallbygelplugg är också de enda väggplugg som rekommenderas för betong- eller gipsväggar.

Hur installerar jag ankarpluggar?

Installation av väggplugg varierar beroende på vilken typ av plugg du använder. Använd en hammare för att försiktigt slå in pluggen i hålet tills pluggens krage är i jämnhöjd med väggytan. Kör inte kragen under väggens yta. För vissa typer kan du behöva vika ner flänsarna för att installera pluggen.

För ett vippplugg av remtyp, för in vipparen genom pilothålet. Dra remmarna mot dig för att ställa bygeln mot baksidan av väggen och skjut sedan ankarkragen längs remmarna och mot väggytan. När kragen är mot väggytan och bygeln är mot baksidan av väggen, knäpp av och kassera plastremmarna.

För en vippbult av skruvtyp, ta bort den fjäderbelastade vippbulten från skruven och för in skruven genom monteringshålet på föremålet du installerar. Snurra tillbaka reglaget på skruven och se till att den är orienterad så att den fälls ner mot skruvhuvudet. Den ska också sitta fast på skruven. Om det är vid skruvspetsen kan det falla bakom väggen. Sätt in vippdelen av pluggen i pilothålet och bakom väggskivan. Sätt in en medbringare i pluggen och tryck ankarspetsen mot väggen. Kör in pluggen i väggen, bibehåll trycket för att se till att gängorna greppar.

Att fästa ett föremål på väggen är liknande för de flesta ankartyper men är lite annorlunda om du använder en skruvskruv. Expansionsplugg, ihålig väggplugg, självborrande plugg och växling i remstil Sätt in skruven genom monteringshålet på föremålet du installerar och kör in den i pluggen. Skruven kommer att få pluggen att expandera och säkra sig mot baksidan av väggskivan. Driv skruven och dra tillbaka den precis tillräckligt för att koppla in vippen mot baksidan av väggen, tills vippen är tät mot baksidan av väggen.

Vad är en gipsplugg?

Det första steget med installation av gipsplugg är att använda en borrmaskin för att göra ett pilothål i gipsväggen, dörren eller kakelväggen. Borrkronan för pilothålet bör vara mindre än bredden på pluggen som används. Använd den borr som rekommenderas av tillverkaren. Det kommer att nämnas på förpackningen eller i instruktionerna. Vissa kit innehåller bitar av rätt storlek.

Placera pluggen i pilothålet och knacka in det i väggen tills pluggen är helt insatt. Det är bäst att använda en gummiklubba för denna uppgift. Du måste borra ett större pilothål för vippbultar och ihåliga stålplugg. När pluggen är isatt, använd en skruvmejsel för att skruva in skruven ordentligt i pluggen.

Helst vill du hänga tunga saker från dina väggar genom att använda reglarna som plugg. Detta är dock inte alltid möjligt, särskilt om det finns en exakt plats där du vill ha något hängt och det inte finns en dubb bakom den.

Tyvärr, om du bara skulle köra in en skruv i gipsskivan, skulle sprödheten hos gipsmaterialet inte tillåta skruvens gängor att helt bita in i gipsväggen, vilket gör skruvens hållfasthet ganska svag överlag. Det är här gipsplugg kan rädda dagen. Ett gipsplugg går mellan skruven och gipsväggen och biter in i gipsväggen mycket mer effektivt än en skruv skulle göra. Sedan skruvar du i pluggen så att allt stannar på plats.

Funktionalitet

Gipsplugg är stabila och säkra när de installeras på rätt sätt. Du får inte överskrida den angivna viktgränsen för gipsplugg. Du kan använda gipsplugg för dessa hemuppgifter:

Konst: Expansionsplugg ingår ofta i bildupphängningssatser och används ofta för att hänga inramade fotografier och annan väggkonst runt hemmet. Använd självborrande gipsplugg som kan stödja en tyngre gipspluggs viktgräns för större väggkonst och speglar. Dekorativa hyllor: Plugg som kan bära en måttlig vikt, som självborrande plugg, är tillräckliga. Klädkrokar: Det är okej att använda expansionsplugg i håldörrar.

Gipspluggar för lättare föremål

Expansionsplugg är en typ av gipsplugg som också är kända som koniska plugg och vingade plugg. De flesta är gjorda av plast. Vid montering på gipsskivor expanderar pluggen och låser sig bakom väggen när skruven vrids in.

Gipspluggar för tyngre föremål

Självborrande plugg: Pluggen är gängat som en skruv och har en vass spets som kör in i gipsytan. De självborrande ankartrådarna greppar gipsväggen för en säker passform för installation av gipsplugg. Pluggen håller när skruven vrids på plats. Självborrande plugg är gjorda av plast, nylon eller metall. Självborrande plugg finns i en mängd olika viktklasser. Vissa är lätta, andra är tunga.

Spännfäste: Dessa kraftiga plugg är designade för att säkert hänga upp tunga föremål, som platt-TV-apparater. Förankringsremmen är en benenhet av plast eller metall fäst på en stålvinge. Pluggen sätts in i pilothålet och skruvas fast. Stålplugg med ihåliga väggar: Dessa gipsplugg för tunga föremål är metallhöljda plugg som expanderar bakom väggen när bulten skruvas.

Toggle plugg: Detta plugg är en skruv med en fjäderbelastad vingmutter som, när den förs in genom ett borrat hål, låses på plats bakom väggen. Efter att ha borrat pilothålet, sätt i muttern och vrid skruven för att dra åt samtidigt som spänningen på muttern bibehålls så att den inte snurrar. De fjäderbelastade vingarna öppnas för att ge en bas och förhindra att den dras ut ur väggen.

Varför är vipp pluggar bra?

När du har tyngre föremål att hänga, men inte hittar en väggregel att hänga den på, kan vippbultsplugg rädda dagen. Naturligtvis finns det några saker att vara medveten om innan du sätter igång. För det första måste du borra ett hål som gör att vipparna kan passera igenom. Detta kommer att kräva ett hål som överstiger skruvhuvudets bredd, så vippbultar kan egentligen bara användas tillsammans med en konsol som täcker hålet. Även om dessa gipsplugg kan bära en hel del vikt, kommer din mjuka gipsskiva att misslyckas om du lägger för mycket vikt på den.

Borra ett hål som är tillräckligt stort så att vippbulten kan glida igenom när den är i hopfällt läge. Tillverkarens instruktioner på sidan av lådan med vippbultar bör ge dig de nödvändiga specifikationerna för borrbitsbredder. Sätt bulten genom fästet du ska fästa på väggen. Trä sedan bygeln på bulten med spetsarna vända mot skruvhuvudet. Kläm ihop växeln och kläm både växeln och bulten genom väggen. När växeln rensar baksidan av gipsskivan öppnas den och greppar väggen.

Ännu bättre än Molly bultar eller vippbultar, vi älskar Snaptoggles. Anledningen är enkel – du kan ta bort bulten och sätta tillbaka den efter behov. Detta ger en stor fördel gentemot traditionella vippbultar. De installerar också lättare än Molly-bultar enligt vår åsikt, även om de har ett par steg: Skjut Snaptogglens metallkanal genom hålet. Håll ihop ändarna av remmarna och dra med en hand tills metallkanalen vilar bakom väggen. Spärra locket längs remmarna med din andra hand tills lockets fläns är i jämnhöjd med väggen. Med tummen mellan remmarna vid väggen, tryck tummen från sida till sida och snäpp av remmarna i nivå med lockets fläns.

Vad bör jag göra om jag överborrar?

Ibland överborrar du av misstag förankringshålet för gipsväggen. När detta händer har du flera alternativ: Plocka upp ett större gipsplugg. Fortsätt med en bricka om du använder en standard vippbult. Om du använder ett gängat plugg och bulten eller skruven verkar för liten, ta ett större och se om du kan få en säker passform

Naturligtvis kan du undvika de flesta av dessa problem genom att se till att du följer anvisningarna för rekommenderade bitar. Vi rekommenderar också att du borrar så rakt som möjligt och att du inte “borrar” ur hålet när du borrar. Detta håller allt i den avsedda storleken. Om du borrar för stort hål riskerar du att låta gipspluggen snurra när du sätter in skruven.

Hur djupt bör man borra gipspluggar?

När du har att göra med någon form av gipsplugg som kräver förborrning behöver du egentligen bara oroa dig för ett par saker. För det första, är du nära en regel eller borrar du helt enkelt in i ett hålrum i gipsväggen? För det andra, borrar du i en yttre blockvägg eller finns det något annat potentiellt hinder?

Vanligtvis behöver du bara ta dig igenom gipsväggen – vilket lämpar sig för en mycket enkel och snabb process. Om du däremot har att göra med en dubb, kanske du vill välja ett plugg som även kan gräva in i träet efter behov. När det gäller ytterblocksväggar rekommenderar vi att man försöker plocka upp minst en sida med en pälslist.

>>> Är du sugen på att köpa trallskruvar? Klicka här.

Finns det några roliga fakta om pluggar?

Din gipsskiva kommer att misslyckas innan de allra flesta gipsplugg gör det. Poängen här är att du förmodligen inte bör använda gipsplugg för att montera din nya 65-tums UHD-TV på väggen. Du kommer att vilja hitta väggreglarna för det projektet, eller så kommer du så småningom att möta en mycket sorglig dag.

Gipsplugg finns i en mängd olika längder. Det kommer att gynna dig att veta hur tjock din gipsskiva faktiskt är så att du kan planera därefter. Om du inte vet storleken på ditt plugg kan du använda en borrspetsmätguide för att matcha storlekarna. Du vill att ditt pilothål ska vara lite mindre än pluggen du planerar att kasta i det.

Vill du förankra i både gips och reglar, men vill inte köpa en hel separat låda med plugg? Gips och dubbplugg finns, och de är fantastiska. Oavsiktligt att springa in i en dubb med dessa kommer inte att förstöra pluggen. Många andra varianter av gipsplugg finns, och några av dem är bättre versioner av de som listas här.

Vilken gipsplugg bör jag välja?

I allmänhet kommer ditt val av gipsplugg att kretsa kring vikten på föremålet du vill hänga. Även om det faktiskt finns många typer av gipsplugg tillgängliga, är vissa vanligare än andra. För korthetens skull håller vi oss till några av de vanligaste typerna.

Hur använder jag dem?

Med en penna markerar du punkten där du vill hänga vad det än är du försöker hänga. Borra/gör ett pilothål. Du kan använda alla olika verktyg för att åstadkomma detta, även om du måste göra pilothålet mindre än pluggens bredd. Om en pilotbit inte följer med setet kommer förpackningen att berätta vilken storlek du ska använda.

Stick in pluggen i pilothålet och knacka det på plats tills huvudet på pluggen spolas upp med väggen. En gummiklubba är bäst, men en liten spikpistol fungerar också. Använd en skruvmejsel för att ställa in skruven. Du kan använda en borr, men gå långsamt så att du inte överstyr den.

Hur fungerar förankring med mollypluggar?

Du har i allmänhet två val när det kommer till molly bultar, eller “ihåliga väggplugg”: spetsiga och ospetsade. De slöa spetsade ankarna kräver att du borrar ett pilothål i gipsväggen. Stilar med spetsiga spetsar behöver inte ett pilothål; du kan bara knacka dessa på plats med en hammare. Du kan också hitta molly bultar med hullingförsedda huvuden. Dessa hullingar greppar ytan på gipsväggen och hindrar pluggen från att snurra i hålet.

Om ett pilothål behövs, borra ett. Kontrollera paketet för att ta reda på storleken du behöver för pilothålet. Efter insättning, dra åt bulten i hylsan på mollyen. Detta kommer att få benen att expandera ut och greppa den andra sidan av gipsskivan. När du väl drar åt mollybulten, dra tillbaka skruven ur hylsan och häng direkt från skruvens huvud.

När ska man använda väggpluggar?

Vikten på det du hänger är den primära faktorn när det kommer till montering på gips. Gipsplugg för tunga föremål är klassade för att hålla en viss vikt. Överskrid aldrig gipspluggens viktgräns. Spela säkert och håll dig vid hälften av pluggens viktgräns, speciellt om du använder dem för att hänga upp värdefulla föremål på väggen. Använd flera plugg i gipsplugg för särskilt tunga föremål. Detta fördelar vikten av det monterade föremålet jämnt och hjälper till att förhindra att fästelementen dras ut ur väggen. Större plugg som accepterar större skruvar är i allmänhet säkrare.

Hur väljer jag rätt storlek för skruvar och pluggar?

Gipsplugg kan köpas separat från skruvarna de håller på plats, men det är klokt att köpa plugg som levereras förpackade med skruvar av rätt storlek om du inte har ett brett utbud av skruvar till hands. Om du föredrar att köpa plugg och skruvar separat, hittar du den nödvändiga skruvstorleken på förpackningen. Om den typ av plugg du väljer kräver ett förborrat pilothål, hittar du även motsvarande borrstorlek på förpackningen.

Finns det ytterligare pluggar?

Expansionspluggar

Expansionspluggarna består av flera nylonremsor och är utformade för att sättas in i förborrade hål. Remsorna sprids isär när skruven dras åt innan de kommer att ligga plant mot hålets konturer för att säkra fästet. Expansionspluggar kan bära något tunga belastningar beroende på storlek.

Hammar-in pluggar

Med en plugg och skruv i ett, är hammarfästen enkla och snabba fästen idealiska för uppgifter som att installera golvlister eller olika stolpar och skenor. När ett pilothål har borrats sätts pluggen in. En hammare används sedan för att slå mot skruvhuvudet och fästa fästet på basmaterialet.

Stålbultspluggar

Stålbultsplugg fungerar på samma sätt som expansionspluggar. Dessa plugg används för tunga belastningar i betong och har en bult och en mutter. När den väl har placerats i hålet dras muttern åt så att pluggen kan expandera i ett förborrat hål och skapa ett stadigt grepp inuti materialet. Dessa fästen är också kända som ankarbultar eller betongkilplugg.

Lätta multifunktionspluggar

Tillverkade av nylon, dessa väggpluggar är lämpliga för små lätta armaturer och kan användas med de flesta material. De har dock inget stort utdragsmotstånd och tål endast mycket lätta belastningar.

Vad är kemiska fixeringar?

Kemisk fixering involverar injicering av ett harts och härdningsmedel i ett hål för att skapa en mycket säker bindning. När hålet har borrats injiceras blandningen av produkter i utrymmet med hjälp av en spruta eller en applikatorpistol. En perforerad hylsa sätts sedan in för att uppmuntra produkten att spridas. Denna näthylsa fylls sedan med produkt innan dubben eller bulten placeras inuti. Produkten expanderar och hårdnar runt bulten eller regeln när den härdar för att skapa ett mycket starkt fäste. Kemiska fästen används för tunga belastningar eller installationer som kan behöva hantera viss stress.

Vad är Ihåliga väggpluggar?

Dessa fästen är välkända inom byggbranschen och är även kända som mollypluggar. Tillverkade av metall, ihåliga hålväggar har en skruv och en kropp utrustad med förvridna fenor. Användningen av ett sättningsverktyg – även känt som en molly-setter – krävs för dessa fästen. De klarar belastningar på 20 till 50 kg. När ett hål har borrats behöver du bara sätta in hela fästet i hålet (plugg och skruv) och krympa pluggen. Krympning gör att vingarna sprids och dras tillbaka mot gipsskivan i en paraplyliknande form. Sedan behöver du bara dra åt skruven. Dessa fästen är starka och idealiska för alla fixturer monterade på gipsskivor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top