Bästa polermaskinen 2024 – Test av olika polermaskiner

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

FLEX PXE80 Set

Milwaukee M18 

Flex XFE15 150

DeWALT DWP849X

Klicka här för att se fler polermaskiner.

Med en polermaskin kan du snabbt, lätt och smidigt polera fram en vacker yta på din båt, motorcykel eller din bil. Det finns en del olika polermaskiner och det finns ingen begränsning på vart du kan använda de effektiva maskinerna.

De flesta väljer att använda sin polermaskin på sitt fordon för att få bort skador eller repor i lacken. Den gör det genom att slipa det övre lagret på lacken. Det nya området blir då polerat vilket ser helt nytt ut.

Polermaskiner kan användas på båtar, motorcyklar och bilar och vilket är ännu en faktor att räkna med när du ska köpa din polermaskin. Så i och med att det finns så många olika modeller kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för dina ändamål.

Se till att du är helt säker på om du ska använda din polermaskin till bilen eller till andra ändamål. Gör du inte det och så riskerar du att köpa någonting som inte alls fungerar till dina behov.

 

1. Bäst i test – FLEX PXE80 10.8-EC Set

FLEX PXE80 10.8-EC Polermaskin Set

Klicka här för att se bästa priset

FLEX PXE80 10.8-EC Set är en flexibel och smart batteridriven polermaskin på 10,8V. Den är både roterande och friexcenterroterande genom ett snabbt byte mellan olika drivaxlar.

Polermaskinen kommer inte med en batteriladdare vilket du kommer behöva köpa extra, vilket är standard för de flesta polermaskinerna.

Maskinen har ett maximalt slagtal på 11 600/min och en borstlös motor med ett varvtal med 5000/min. Det gör den perfekt lämpad för allt från punktslipning till hologramfri efterbehandling.

Dessutom kommer den med ett ergonomiskt handtag vilket ger dig en säker hantering av maskinen. Utöver det har den en snygg LED-display och vibrationsoptimering för en lugnare hantering under drift.

2. Populärast – MILWAUKEE FAP180-0

bäst i test polermaskin

Klicka här för att se bästa priset

MILWAUKEE FAP180-0 Är en batteridriven polermaskin på 18V. Denna populära modell kan användas i temperaturer ned till -20°C. Det avancerade batteriet ger ett digitalt överbelastningsskydd för både verktyget och batteriet vilket förbättrar prestandan under belastning.

Det är världens första batteridrivna polermaskin med 8-positioners variabel hastighet som kan justeras från 300–2200 varv/min. På så sätt kan du använda modellen till fler ändamål än andra som har en fast hastighet.

Något att notera är att denna modell likt de flesta andra levereras utan vare sig batteri eller laddare. Men med en låsbar strömbrytare som ger en mer bekväm användning under längre perioder är det inte konstigt att denna modell är så populär.

3. Premiumval – FLEX XFE15 150 18.0-EC P-Set

test polermaskin

Klicka här för att se bästa priset

FLEX XFE15 150 18.0-EC P-Set är en polermaskin på 18V som är fritt oscillerande med ett varvtal på upp till 3800/min. Dessutom har den ett tomgångsslagtal på 4600–7600 /min. Den har en borstlös design på motorn vilket möjliggör bättre effektivitet och därmed längre livslängd.

Den något dyrare polermaskinen levereras med batterier, tillbehör, väska och laddare vilket är en av anledningarna till det högre priset.

Polermaskinen är riktigt bra att använda på värmekänsliga lacken på grund av den låga värmeutveckling. Utöver det kommer den med en LED skärm som visar batteritiden så du alltid har stenkoll på var batterinivån ligger.

Polermaskinen kommer med ett ergonomiskt handtag vilket låter dig styra maskinen med hög precision under långa perioder.

4. Billigast – DEWALT DWP849X

bästa polermaskin

Klicka här för att se bästa priset

DEWALT DWP849X är en något billigare polermaskin som kommer med en skivdiameter på 180mm. Dessutom har maskinen elektronisk hastighetsjustering och justerbart varvtal.

Maskinen har ett växelhus som är gummiklätt vilket låter dig greppa växelhuset för ökad komfort. Förutom det så har den en stor hastighetsbrytare vilket ger dig enkel kontroll över hastighetsförändringen.

Den har ett stort spindellås för att hjälpa dig enkelt byta rondell. Detta ger dig lite mer frihet med vilka ändamål du vill använda polermaskinen till.

Polermaskinen drivs med sladd till skillnad från andra modeller med batteri vilket kommer att hindra dig från att arbeta lika fritt. Det är dock inräknat med det billigare priset.

Lista över de bästa polermaskinerna 2024

 • Bäst i test: FLEX PXE80 10.8-EC Set
 • Populärast: MILWAUKEE FAP180-0
 • Premiumval: FLEX XFE15 150 18.0-EC P-Set
 • Billigast: DEWALT DWP849X

Köpguide för polermaskin 2024

Vikt

Det kan vara så att du behöver använda din polermaskin under långa perioder åt gången. Då kan någonting så enkelt som vikten spela en stor roll för att möjliggöra bra resultat. De bästa polermaskinerna är de som går att använda effektivt i flera timmar i sträck.

Enkelt eller dubbelhuvud

Idag är det populärt med enkelhuvud då de är mycket användarvänliga därför att de enkelt kommer åt kluriga ytor som konkava ytor. Dock så är polermaskiner med dubbelhuvud mycket mer effektiva och kan polera större ytor mycket snabbare.

Välj en maskin med dubbelhuvud om du har ont om tid och behöver polera stora ytor. Välj en maskin med enkelhuvud om du vill ha smidigare hantering och har gott om tid.

Pris

Den som är erfaren med att polera dyra saker vet att en dyr maskin är nödvändig. För den som polerar på fritiden fungerar de billigare modellerna utan bekymmer.

För den som precis har börjat räcker de billigare modellerna gott och väl, men när du känner att de inte räcker till längre så bör du inte tveka på att uppgradera.

Storlek

En av de viktigaste faktorerna är polermaskinens storlek. En polermaskin som är för stor och tung kan vara bökig att polera med. En bra tumregel att följa är att utgå från vilket område som du har planerat att polera. Stora ytor behöver en större maskin, små ytor behöver en mindre maskin.

Justerbar hastighet

Det finns en hel del dyrare modeller som har en display där det enkelt går att ställa in hastigheten. Det är en trevlig funktion att ha men är absolut inte nödvändig för nybörjare eller hobbypolerare.

Typ

Det finns två vanliga typer av polermaskiner, oscillerande och roterande. De roterande maskinerna fungerar snabbare än oscillerande men är något sämre på att undvika skador eller hologram i lacken.

Vilken typ du bör välja beror på den tidigare erfarenheten du har med liknande maskiner. Har du ingen erfarenhet rekommenderar vi att testa billigare modeller av de båda sorterna och sedan uppgradera till en bättre modell när du hittat den som passar dig bäst.

Kvalité

En av de första sakerna du bör kolla innan du väljer din polermaskin maskinens kvalité. Du bör kolla hur bra märket brukar vara med hjälp av recensioner. Se till att polermaskinen är hållbar och har hög byggkvalité.

Fästplatta

Vilken storlek du väljer på rondellen är en avgörande faktor. Den avgör nämligen hur effektivt och smidigt polermaskinen kan verka. Det bestämmer också tiden det tar att utföra ett arbete och hur svårt det kan vara att polera konkava ytor. Det finns 5 olika storlekar som är standard:

 • 34mm
 • 75mm
 • 125mm
 • 150mm
 • 200mm

Risk

När du använder en polermaskin är du alltid under en liten risk. Både du och lacken kan ta skada om du är oförsiktig när du använder din polermaskin. Några risker är nedskrivna här:

 • För hårt tryck kan repa lacken
 • Dålig hållning under lång tid kan skada dig
 • Användning under lång tid på samma område kan leda till överhettning

Det är dock inte så svårt att använda en polermaskin och så länge du är försiktig i början är det vanligtvis inga bekymmer.

Slaglängd

Slaglängd är den term som används för att beskriva hur långt ut polermaskinen kastar fästplattan när den roterar. Det 3 vanligaste längderna är 8–12, 15 och 21mm.

 1. Du bör välja 8-12mm när du har en mindre polermaskin för mindre ytor.
 2. Du bör välja 15mm för en allmän maskin som kan användas på mycket utan större risker. Om du bara ska polera bilar är en slaglängd på 15mm bäst.
 3. Du bör välja 21mm om du har grövre jobb som kräver något hårdare tryck.

Vilka fördelar du får av att använda en polermaskin

Det finns några saker att tänka på innan du köper en polermaskin. Efter du jämfört priser, storlek, typ, vikt osv så är frågan vad du får ut av en polermaskin. Här under listar vi en del fördelar som du får av att använda dig av en polermaskin:

 • Du sparar pengar
 • Du kan polera själv
 • Du får perfekta resultat
 • Du kan tjäna pengar

Sparar pengar

Att köpa polermaskin sparar pengar jämfört med att låta någon annan polera din bil, båt eller motorcykel. Med en bra polermaskin kan du polera allt i många år innan det är dags att uppgradera. När tiden väl kommer har polermaskiner ofta bra värde på andrahandsmarknaden.

Du kan göra det själv

Det säger sig självt, med en egen polermaskin slipper du boka tid på en verkstad. Dessutom så är det enkelt att lära sig och du kan arbeta hur länge du vill tills du är nöjd med resultatet. Var inte rädd för att experimentera och fråga andra.

Perfekt resultat

När du polerar själv kan du som tidigare nämnt använda din polermaskin så länge du vill tills du tycker resultatet är perfekt. Det finns ingen chans att någonting lämnas smutsigt, det är ju du som polerar. Du kan därmed vara helt säker med att du får ett bra resultat varje gång.
>>> Kolla även in excenterslipar! 

Du kan tjäna pengar

Om du blir riktigt bra på att polera kan du hjälpa folk som du känner att polera. Tar du lite betalt varje gång kommer du till slut att ha tjänat in så mycket pengar att polermaskinen har betalat för sig själv.

Hur du väljer rätt polermaskin till din bil

Din motorcykel, din båt, ditt golv eller din bil blir som nya igen om du använder en effektiv polermaskin. Med maskinen kommer du få en så hög glans som möjligt på lacken. När det är det du är ute efter är en högkvalitativ modell att rekommendera. Det är framför allt viktigt om du tänker använda din maskin ofta.

Välj en ergonomisk designad modell. Ryggen och bilen kommer att vara tacksamma då du får bättre resultat om du håller en bra hållning. Billigare polermaskiner har i regel mer vibrationer vilket kommer synas på både dig och bilen efter ett par timmars användning.

Vax kan vara bra att använda när du polerar lacken då det skyddar lacken vilket minskar risken för olika repor som kan uppstå vid polering.

Vanliga frågor om polermaskiner

Kan jag köpa en liten polermaskin?

Det finns en mängd olika val som passar olika bra på i olika situationer. När du ska polera större områden så tar det längre tid med en liten polermaskin. Bland alternativen på vår sida kan du hitta den polermaskinen som fungerar bäst för dig.

Vad kostar en bra polermaskin?

Som med alla produkter så får du vad du betalar för. Men en bra polermaskin måste inte vara dyr, beroende på dina ändamål så kan du få en bra polermaskin för ett rimligt pris. På vår sida finns en rad prisklasser som du kan jämföra mellan.

Behövs verkligen en polermaskin?

En del tänker att en polermaskin inte behövs då man kan polera för hand. Problemet med handpolering är att det tar mycket längre tid bara för att få sämre resultat. Med en bra polermaskin kan du effektivt polera stora ytor.

Vilka tillbehör är bra att ha när jag ska använda min polermaskin?

Det finns en mängd olika tillbehör som är nödvändiga att använda innan du börjar polera. Bland annat är polerrondell, microfiberrondell och polerskivor bra att ha innan du börjar arbeta. I tabellen på vår sida kan du jämföra vilka tillbehör som tillkommer med din polermaskin.

Måste man ha mycket förkunskap för att använda en polermaskin?

Det är inte så svårt att använda en polermaskin, men för nybörjare är det enkelt att göra misstag. Läs noga igenom manualen och läs igenom några tips och guider online om du känner dig osäker.

Sammanfattning

För att sammanfatta så är hastigheten, storleken och typen de viktigaste faktorerna när du ska köpa din polermaskin. Det är viktigt att du ser till att din modell också är rätt sort för dina ändamål.

Ditt val av polermaskin är också beroende av storleken och formen på den yta du tänker polera. Se till att du köper en maskin som passar just dina ändamål.

För nybörjare är det bra att börja med en mindre maskin då vikten och hastigheten kan öka risken för mindre skador i lacken.

“Avslutningsvis är det bra att köpa en polermaskin som är av hög kvalité då de håller länge och kan vara med dig så länge du behöver den.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen