Den bästa poolstegen 2024 – Test av poolstegar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

GRE Poolstege m. Halkskydd 138 cm

EXIT Poolstege 108-122cm

Swim & Fun Poolstege Nergrävd

Hecht Poolstege 90 cm

Klicka här för att se fler poolstegar.

Bästa poolstegen 2024

För alla som äger en pool är en poolstege extremt viktigt för att få till helheten och den perfekta upplevelsen. Genom att investera i en bra och kvalitativ poolstege minimerar man både risken att den går sönder samtidigt som den håller sig i skick längre. Detta innebär även att man kan minimera skaderisken genom att köpa en bra poolstege vilket alla borde göra, både för sin egen och andras skull.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken poolstege som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den poolstegen du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din poolstege är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa poolstegen. Det är just av den anledningen som vi här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa poolstegen. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa poolstegen på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till poolstegar så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa poolstegarna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer poolstegar, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa poolstegen kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en poolstege som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test poolstege 2024

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken poolstege som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av poolstegar som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en den bästa poolstegen så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa poolstegen 2024:

 • Poolstegar kontra pooltrappor
 • Storlek
 • Tyngd
 • Stabilitet
 • Vikt
 • Hållbarhet
 • Material
 • Marknad
 • Ledstänger
 • Typ
 • Enkelhet
 • Säkerhet
 • Varaktighet
 • Typ av användning
 • Design
 • Garanti

Poolstegar kontra pooltrappor

Den viktigaste skillnaden när man jämför poolstegar med poolsteg är hur omfattande de olika produkterna är. Med en uppsättning poolsteg får du vanligtvis bredare och djupare steg, en stabilare bas och de är mycket bekvämare att använda, särskilt för äldre eller små barn. Poolstegar är mer besläktade med en tillfällig lösning, och till skillnad från en uppsättning trappsteg är de inte utformade för att ligga kvar i vattnet i månader i sträck. De är lätta att ta ut när de inte behövs i vattnet. Poolstegar är också mycket bättre på att hantera ojämn eller ojämn mark, medan du vanligtvis behöver att den är ganska platt om du vill använda en uppsättning poolsteg.

Innan du bestämmer dig för rätt uppsättning poolsteg eller stege för din pool ovan jord, är det viktigt att tänka på hur du ska använda dem. Om du bara är ute efter en snabb, tillfällig fix för att komma i och ur vattnet, kan en stege vara ett smart val. Men för något mer permanent kanske du istället vill ha en uppsättning steg. Plastharts är en kostnadseffektiv lösning, men dessa produkter är notoriskt svåra att hålla från att flyta iväg. Du måste se till att du har viktat dessa ordentligt innan du släpper dem i din pool, och om du inte är försiktig kan de bli en grogrund för alger. Poolstegar i aluminium är en stabilare lösning, tyngre samtidigt som de fortfarande är tillräckligt bekväma för att manövrera in och ut ur vattnet när du vill använda din pool. Branta poolstegar är den tyngsta av de tre typerna, men det är viktigt att komma ihåg hur mycket skada rost kan göra, speciellt om du bara har köpt en stege av galvaniserat stål.

>>> Letar du även efter en solsäng? Klicka då på länken!

Storlek

Innan du köper en poolstege är det viktigt att kontrollera höjden. För om den inte är tillräckligt hög för att skala väggarna i din pool på rätt sätt, fungerar den helt enkelt inte. De flesta stegar har möjligheten att justera sin höjd så att du kan hålla den jämn med dina poolväggar. Bredden på en poolstege gör också skillnad. Bredare stegar är mer stabila eftersom deras förankringspunkter är längre ifrån varandra, och naturligtvis är det mycket lättare att använda och klättra över en bredare uppsättning trappor än en smal.

Tror du att storleken på trappan alltid är densamma? Jo nej, faktiskt finns det olika storlekar, inte bara vad gäller trappsteg (mer eller mindre) utan även i bredden på de där trappan. Målet är att personen ska känna sig trygg och bekväm med att använda dem, och om han är en tjockare person kan han ta sig i eller ur poolen utan att känna att han saknar trappor. För att fungera korrekt och vara säkra för simmare måste alla typer av poolstegar ovan jord som du får nå från toppen av poolen hela vägen till marken. Och om stegen du får är för hög för din pool, kommer du att ha en prekär situation i händerna. Båda dessa felsteg kan undvikas genom att se till att du känner till poolens djup. Detta kommer att motsvara den höjd du behöver för dina nya trappsteg eller stege. Vi rekommenderar starkt att du tar bort nedsänkta trappsteg när du vinterställer din pool ovan jord.

Tyngd

Om du lägger något i din pool som du vill sänka, är det viktigt att det finns en viss tyngd i det. Annars kommer din poolstege bara att flyta i vattnet. Många uppsättningar poolsteg har möjlighet att lägga till ärtgrus eller sand för att motverka flytkraften hos produkten, medan poolstegar är tillräckligt tunga på egen hand. Vi rekommenderar också att du funderar på att ta bort dina steg en dag. Att dra en 28 kg uppsättning plaststeg från din pool som är fylld med 45 kg våt sand kommer definitivt att vara en utmaning.

Stabilitet

Säkerhet är en viktig fråga när du köper poolutrustning, och för stegen som hjälper dig att komma i och ur vattnet är stabilitet av största vikt. Du vill inte ha vingliga steg. Nu mildras detta något av hur tunga stegen är, men du bör också överväga designen. Finns det ledstänger för ytterligare stöd? Finns det vikter eller motvikter som hjälper dig att stabilisera dig när du kommer i vattnet? Det sista du vill är att tumla på grund av en instabil poolstege.

Den andra faktorn som har betydelse när du väljer rätt poolstege är dess hållbarhet. När du spenderar pengar på en poolstege är det ingen idé att köpa en som lätt skadas. För det måste du undersöka materialet som stegen är gjord av. Var alltid medveten om poolstegar som är gjorda av billigare material. De håller inte länge och kan vara skadliga i längden. Köp en produkt som har en stark och stabil konstruktion. Material som rostfritt stål och harts hjälper till att öka livslängden på en poolstege ovan jord. Säkerhet är utan tvekan det viktigaste när du köper poolutrustning. Stabilitet dyker upp i allas sinne först när det kommer till poolstegen. Ingen vill ha en vinglig stege. Speciellt när det kommer till barnsäkerhet är en stabil stege alltid det ultimata valet för simbassänger. Stegen ska vara tillräckligt tung för att hjälpa till att stabilisera dina barn när de går ner i vattnet.

Vikt

Att lägga för mycket vikt på en poolstege är ett recept på trasiga steg, så det är viktigt att förstå hur mycket vikt en viss modell kan ta. De flesta märken kommer att berätta för dig hur mycket vikt deras produkter är rankade för, så gör din due diligence och se till att det är mer än tillräckligt för dina behov. Vissa särskilda produkter är betygsatta upp till 180 kg, medan andra är betydligt lägre.

Poolstegen ovan jord måste sänkas ner i poolen. Det betyder att du måste vara medveten om att dess vikt stabiliserar poolen. Om inte, kan du sluta med en pool som flyter i vattnet. Ett antal märken kommer med en varning som säger att du måste lägga till ytterligare vikt för att balansera flytkraften. För att vara rättvis är detta inte nödvändigt för alla märken eftersom vissa är gjorda för att vara tillräckligt balanserade. Du måste välja ut den rätta i ett sådant fall. Utöver detta måste du vara medveten om stegens viktkapacitet innan du köper den. Detta är nödvändigt eftersom viktkapaciteten behövs för att veta hur mycket vikt stegen tål för att förhindra att eventuella missöden inträffar.

Hållbarhet

Innan du köper någon poolutrustning är det viktigt att veta hur länge det kommer att hålla. För billigare poolstegar, med rätt skötsel, kan du förvänta dig att dessa håller några säsonger, speciellt om du tar bort dina metallprodukter från poolen, rengör dem och torkar dem ordentligt före förvaring. Dyrare poolsteg kommer att hålla längre, ofta så mycket som 4 till 5 säsonger, även om det kan vara mindre om du är särskilt tuff med produkterna.

>>> Kika även in hoppborgar!

Material

Du bör veta att själva materialet som stegen är gjord av kommer att avgöra kvalitet, pris, etc. detta. Och det finns olika material, det finns inte bara ett på marknaden. Trappor för rostfria pooler. Det är de som har bäst kvalitet och dessa sjunker i vattnet och förblir så “för evigt”. Inom rostfritt stål kommer du förstås också att ha olika kvaliteter. Galvaniserat stål. De är inte för evigt, men deras användning kommer bara att vara under en viss tid. Varför? Eftersom de oxiderar och så småningom försämras. Trappor för simbassänger i lackerat stål. De är billigast på marknaden, och har en behandling för att tåla kontakt med vatten väl. Men de försämras väldigt snabbt och om 2-3 år kommer stegen att vara osäker eller oanvändbar.

Ovan mark poolstegar kan vara gjorda av olika material som plastharts, aluminium och stål. Poolstegar i harts är mycket hållbara och kräver mindre underhåll, men de kan vara skrymmande än sina motsvarigheter i aluminium eller stål. Poolstegar i aluminium är de mest stabila men är samtidigt lätta. Poolstegar i stål är perfekta om du vill ha en stadig ram. Däckspoolstegar består av kraftig plast som är tillräckligt stark för att tåla vikter på 136 kg eller mer samtidigt som de tål vatten och poolkemikalier. De flesta poolsteg är också behandlade med UV-beständiga beläggningar för att skydda trappan från skador. Plastplasttrappor måste förvaras över vintern för att förhindra att de spricker vid extrema temperaturer. Trappor som fungerar som stege består av rostfritt stål som är starkare än plast. De flesta tillverkare av pooltrappor listar en viktkapacitet för sina steg, som vanligtvis är runt 136 kg.

Marknad

Att kommentera vilka typer av poolstegar som finns är ganska tråkigt, speciellt eftersom det finns olika klassificeringar. En av de mest generella är den som skiljer på byggtrappor, som är fästa i poolkanten och som bara har trappsteg på ena sidan. De är gjorda av rostfritt stål eftersom de stannar i vattnet praktiskt taget hela tiden; och avtagbara trappor, som är symmetriska och har en bas att stå på. De använder trappsteg på båda sidor och måste klättra alla för att komma in eller ut ur poolen.

Ledstänger

Ledstänger för nedgrävda pooler används för att ge en trött simmare en hjälpande hand när han klättrar upp ur en pool, men ännu viktigare, de hjälper till att säkert komma in och ut ur poolen. Det finns två huvudtyper av skenor, båda med en långsträckt figur 4-form. Standard 3-böjds trappa och stegskena är klassad för bostadsbruk och kan monteras i pooldäcket eller i det översta steget för en pool eller spa-ingång. Ledstångsrör monteras i mässings- eller aluminiumsocklar placerade 20 cm från varandra. Tvärstagna trapp- och stegräcke med fyra böjar är också klassad för bostäder och är monterad i däcksförankringar på 20 cm centrum. Den extra böjen sänker skenan under däcksnivå, vilket gör det lättare att komma ut.

>>> Är du intresserad av cykelskjul? Klicka här. 

Typ

A-ramstegar är vanligtvis gjorda av harts och kan fästas på poolens skenor för att säkerställa stabilitet. De är vanligtvis säkerhetsstegar och kan hållas utom kontakt för barn. In-pool-stegar har inte stegpinnarna på utsidan som A-ram-stegar. De är perfekta för pooler med däck. Bröllopstårta steg har en böjd form och ser estetiskt ut. Vissa stegar har trappsteg bara på insidan, och de är lämpliga om du inte har ett däck. Ett annat vanligt sätt att göra modeller av poolstege ovan jord är att inkludera trappsteg både på insidan och utsidan. Du måste välja den stil som passar din pool bäst eftersom alla passar olika.

Enkelhet

Att komma in i din pool brukar vara lättare än att komma ut. Efter ett par timmars simning och plaskande kan du och andra simmare vara trötta och det kan vara svårare att lyfta upp sig ur vattnet. Så lättheten att ta sig ut (och ja, komma in i) din pool är särskilt viktig om du inte har ett däck runt poolen. Om du har ungdomar som fortfarande behärskar sin hundpaddling, kommer trappsteg på båda sidor av poolen att ge dem fler möjligheter att gå in och ut, plus att de ger säkra platser att ta en paus från simningen. Detsamma gäller vattenälskande morföräldrar. Fundera också på om du vill att din poolstege ovan mark ska ha en grind. Att installera en barriär av något slag kan hjälpa till att förhindra små barn från att vandra in i din pool utan uppsikt. Det kan vara i form av en grind som stänger av bottensteget, eller ett stegsystem som kan tas bort och låsas bort när poolen inte används.

Säkerhet

Den första och mest avgörande faktorn att tänka på är säkerheten. När du väljer den perfekta poolstegen måste du se till att poolens användare är säkra. För det måste du se till att poolen är kompatibel med den stege du väljer. Faktorer som oönskat inträde i poolen, låsning av stegen och säkerhet när du går in i och lämnar poolen är nyckelfaktorer att tänka på.

Ingen vill tänka på vad som kan gå fel i en pool. Och en poolstege är ofta ett bra sätt att undvika skador. Men som en ansvarig poolägare vill du självklart vidta de rätta försiktighetsåtgärderna för att se till att så är fallet. För det första, läs installationsanvisningarna noggrant och använd all hårdvara som behövs för att göra stegen så säker som möjligt. Överväg också att köpa en stege med säkerhetsfunktioner, som avtagbara trappsteg eller en grind som låser över dem. Om det inte är ett alternativ kan du välja att ta bort stegen från poolen när den inte används, speciellt om du inte har ett låsstängsel runt den. Poollarm är också en klok investering för vilken pool som helst och det finns massor av olika typer du kan använda. Dessa kommer att varna dig när en person eller ett djur kommer in i poolområdet under tider du ställt in det för.

Varaktighet

Materialen som din poolstege är gjord av gör skillnad i säkerhet, stabilitet och år den kommer att hålla. De flesta poolstegar är gjorda av harts, stål eller aluminium. Stål är det starkaste av de tre men det kan också kosta en hel del mer och det kanske inte kommer i de alternativ du vill ha. Harts är också ett ganska tufft material och kan hålla ett bra tag så länge det förvaras under lågsäsong. Aluminium är inte heller ett dåligt val, men det tenderar att korrodera värre än andra material med tiden.

Typ av användning

Vilken typ av stege du köper beror mycket på hur den används. Till exempel, om du har små barn som kommer att använda den, kanske du vill köpa en med extra säkerhetsfunktioner. Några av dessa inkluderar avtagbara steg och låsande grindar. Det är viktigt att vara uppmärksam på hur mycket vikt din poolstege kommer att hålla och överväga om du kommer att ha större simmare eller inte. Du kommer förmodligen att betala lite mer för dessa, men det är en nödvändig hänsyn till säkerheten och livslängden på stegen.

>>> Du behöver kanske också en poolvärmepump. Klicka på länken för att läsa mer!

Design

Vissa faktorer, som ojämna kanter och felaktig montering av poolstegen, bidrar ofta avsevärt till eventuella missöden i pooler. När du väljer denna poolutrustning, glöm inte att vara uppmärksam på dess design. Plocka upp den som är speciellt designad för barn. När du har installerat stegen, se till att du underhåller den ordentligt. Regelbundet underhåll och korrekt montering är nycklarna till långvariga och säkra poolstegar. Även de icke-korrosiva rostfria poolstegen behöver regelbundet underhåll för bättre funktionalitet. Denna poolutrustning kommer bara att hålla i flera år när du underhåller den regelbundet och reparerar den när det behövs.

Garanti

Det finns tillfällen du kan köpa en poolstege då den inte skadas på grund av ditt fel; kanske tillverkarnas. Garantin kommer väl till pass i sådana fall. Det kommer att täcka din stege; oavsett om det är reparationsbehov eller i värsta fall en ersättning. Se till att läsa garantivillkoren. När du köper, se alltid till att gå efter den mest utökade garantin. Förutom garantilängden, notera att dessa billiga och föga kända märken är ökända för att vanära garantier. Av den anledningen rekommenderar vi hushållsnamnen.

Lista över de bästa poolstegarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av poolstegar

Poolstegar av plast

Tillverkad av ett mycket hållbart plastharts, är denna typ av poolstege relativt lite underhåll, men de kan vara skrymmande än sina motsvarigheter i aluminium eller stål. Ofta gjorda av bara plast, kan du behöva en gummiklubba för att hjälpa dig att “klicka” ihop de olika delarna eftersom dessa anslutningar kan vara mycket täta. Det är också värt att notera den instängda luften inuti stegen tillsammans med flytkraften i plasten betyder att du måste lägga till ärtgrus, sand eller hitta en effektiv motvikt för att hålla din stege på botten av din pool, där de behöver sitta för stegen för att arbeta.

Poolstegar i aluminium

Poolstegar i aluminium är mer stabila än sina motsvarigheter i plast och harts, och du hittar ofta räcken eller ramen på en viss poolstege gjord av aluminium. Det är en delikat balans av styrka samtidigt som den förblir en lätt lösning, speciellt om du letar efter en stege som är lätt att manövrera in i din pool. Vi bör också nämna att även om aluminium är mycket mer rostbeständigt än stål, kan det oxidera och bli gropigt, speciellt om du använder alkaliska rengöringsprodukter.

Poolstegar i stål

Poolstegar i stål ger en stark och robust ram, men denna hållbarhet kommer med en kostnad, dessa poolstegar är vanligtvis ditt dyraste alternativ. De är också mycket tyngre, vilket hjälper till att skapa en stabil bas som inte vinglar när du använder den, men det är en betydande utrustning du behöver dra in i och ut ur poolen. Åh, och rost är ett stort problem. De flesta poolprodukter använder galvaniserat stål, vilket innebär att det finns en zinkbeläggning på metallen, men denna kan också skadas och slitas igenom snabbt under rätt förhållanden om du inte är försiktig, vilket leder till en osäker poolstege.

Viktiga överväganden

Säkerhet

Säkerhet är det viktigaste när man köper en poolstege eller pooltrappa. Stegen ska först vara kompatibel med din pool. För det andra bör den fästas säkert på poolramen eller däcket. När den är helt fastsatt bör den inte röra sig för mycket i vattnet. Framför allt ska ledstänger och steg vara halkfria för att förhindra halka. Avancerade modeller har lockoutfunktioner som begränsar tillgången till poolen. Vissa har skydd som hindrar barn från att fastna mellan stegpinnarna och ramen. Dessa är bara bland mängden säkerhetsfunktioner som poolstegar erbjuder. Som ett varningens ord är en poolstege eller pooltrappa inte en ersättning för övervakning. Det är alltid att vara på vakt när små barn använder poolen.

Förutom ledstänger har pooltrappor ofta funktioner som gör dem säkrare att använda, inklusive trappsteg med grepp som hjälper till att förhindra simmare från att halka när de går in i och ut ur poolen. Vissa A-ramtrappor som sträcker sig från marken till nivån av poolen innehåller skydd som passar över trappan när de inte används för att förhindra barn från att klättra in i poolen. De flesta pooltrappor har även ledstänger som ger simmaren något att hålla i medan de klättrar i och ur poolen. Pooltrappor bör ha barriärer som hindrar barn från att simma bakom trappan, där de potentiellt kan fastna.

Däck kontra inget däck

De flesta pooler ovan jord kommer inte med däck, men vissa har däck. Det finns specifika stegar och steg för båda typerna av pooler, så du måste vara mycket försiktig med ditt val. Ovan mark pooler med däck är ganska lika poolstegar i marken. De har dubbla ledstänger från däck som kröker sig ner till poolen. Vanligtvis kommer de att ha 3-5 steg. För dem med pooler ovan jord utan ett däck, leta efter en A-ramdesign poolstege. Denna design tillåter användare att klättra från marken, upp till poolens skena och ner i vattnet.

Vikt

Det finns olika poolstegar klassificerade beroende på deras viktgräns/tullklassificering. Det är absolut nödvändigt att du ser till att stegen eller trappstegen du köper bekvämt kan rymma din vikt och alla de som kommer att använda poolen. En idealisk poolstege bör inte bara rymma din vikt. Se till att du ger dig själv lite ersättning. Detta kommer att minska stressen på ramarna och stegen när du går upp eller ner. Det gör det också säkrare eftersom det inte gnisslar eller skakar.

Stabilitet

Stabilitet är nyckeln för att en uppsättning pooltrappor ska fungera säkert. En bra uppsättning pooltrappor har en bred bas som hindrar stegarna från att förskjutas eller välta. Pooltrappor bör också ha ledstänger som gör att simmare kan stabilisera sig när de går in och ut ur poolen. Även om pooltrapporna vanligtvis är brantare än vanliga trappor, bör de inte vara så höga att yngre simmare kämpar för att använda dem för att komma in i eller ut ur poolen.

Material

Du hittar att de flesta poolstegar ovan jord är gjorda av stål, plastharts, aluminium eller en kombination av två eller flera av dessa material. De har alla fördelar och nackdelar. Om du letar efter en stark ram är stål din bästa insats. Men det betyder att stålet har behandlats för att förhindra rost. Denna zinkbeläggning kan hjälpa till att förhindra rost i upp till 50 år, beroende på hur mycket regn eller luftfuktighet du har i ditt område.

Se till att rengöra galvaniserat stål med en mild rengöringsprodukt, något som inte skadar beläggningen. Men innan du applicerar något, se tillverkarens instruktioner för skötsel och underhåll av en poolstege av stål ovan jord. Slitstarkt och väderbeständigt plastharts är ett material som kräver lite underhåll för poolstegar ovan jord. Om ägarhandboken inte anger några rengöringsinstruktioner, kommer en icke-slipande, plasthartsrengörare vanligtvis att göra susen, följt av en grundlig sköljning.

Aluminium är inte lika starkt som stål, men mer stabil än plast och harts, aluminium används ofta som ram eller räcken för dina trappsteg. Aluminium motstår rost, men du måste fortfarande tvätta de luftexponerade delarna med ett milt rengöringsmedel. En blandning av diskmedel och vatten fungerar bra. Undvik alkaliska rengöringsmedel eftersom de kan orsaka oxidation, mer känd som rost. Du kan också lägga till ett lätt lager enkelt bilvax till ramen varannan månad under din vanliga poolunderhållsrutin. Detta hjälper till att hålla din ram ren samtidigt som den förhindrar ful gropbildning.

Vanliga frågor om poolstegar

Vad bör jag veta om poolstegar?

Poolstegar är vanligtvis en 3-stegs design, men det finns 2-stegs och 4-stegs stegar för användning på olika djup. De är gjorda av rostfria stålrör med en diameter på 5 cm. Rören böjs, borras och får en högblank kromfinish. Levereras omonterade, poolstegar inkluderar även stegsteg, stegstötfångare och hårdvara (bultar och muttrar) och skyddsplåtar. Stegar inkluderar inte några däcksankare, för att säkra skenan. Dessa installeras separat med hjälp av standard 5 cm OD-ankarsocklar som används för nedgrävda poolstegar.

För kommersiella pooler har vår kraftiga poolstege rostfritt stål, 33 % tjockare stålrör och extra breda 50 slitbanor. Klassisk 3-böjd rälsdesign uppfyller alla standarder för offentliga pooler. Det finns en annan typ av poolstege, känd som in-wall pool-stege, som använder 2-4 försänkta trappsteg i plast, insatta i väggen (betong- eller vinylpooler), och figur-4 griplister som skjuts in i ankarhylsor monterade på en 20 cm kanal. Den inbyggda poolstegedesignen eftermonteras inte ofta till en befintlig pool, men kan installeras för att ändra poolens utseende eller för att ersätta standardstegar som inte fungerar lätt med automatiska överdrag eller säkerhetsöverdrag.

Vad är så speciellt med en poolstege ovan jord?

Ovanjordsmodeller kräver en stege för att både klättra upp, över poolkanten och ner i poolen – vilket är dubbelt så mycket som en i marken pool, som bara har en stege som går ner i vattnet. Ovanjordiska pooler har vanligtvis inte heller inbyggda stegar, vilket gör sökandet efter en stege intressant: du har full kontroll över att hitta den stege som uppfyller behoven hos både dig själv och din pool – inklusive smak.

Om du funderar på att lägga till en poolstege till din pool ovan jord, kanske du redan har testat att använda den utan en. Om så är fallet kan du antagligen gissa vad fördelarna är! Att klättra över din poolvägg kan vara lite jobbigt, särskilt om det är en större modell. Du kanske måste boosta dina barn över sidan eller bara kasta in dem. Det här är inte roligt särskilt länge innan de flesta bestämmer sig för att det finns ett enklare sätt. Säkerhet är den viktigaste och mest uppenbara fördelen med att använda en poolstege ovan jord. Föreställ dig att barn inte kan komma in och ur poolen på ett säkert sätt eller att människor glider runt och försöker klättra över toppen. Dessutom är många poolstegar ovan jord utrustade med säkerhetsfunktioner som avtagbara bottentrappor eller låsande grindar.Kroppsvikten hos människor som klättrar på dina poolväggar kan bryta ner dem och få dem att börja hänga med tiden. En poolstege hjälper till att bevara strukturen mycket längre.

Varför behöver jag en poolstege ovan jord?

Ingen respektlöshet, men – du skulle inte ställa den här frågan om du försökte simma utan en (eller två). Att installera stegar i din pool ovanjord är en viktig säkerhetsfråga. Även om det kan vara möjligt att klättra upp ur poolen utan en, kräver det definitivt några allvarliga muskler, som du kanske inte har efter en lång, givande simtur. Både yngre och äldre simmare borde kunna ta sig upp ur poolen när de behöver med så liten ansträngning som möjligt – speciellt om de inte har behärskat den där vovvepaddeln. Det är därför jag rekommenderar att du skaffar minst två stegar. Din pool ska vara platsen för skoj, inte fara. Måste jag ens säga det?

>>> Är du intresserad av kabelklämmor? Klicka här. 

Hur väljer jag den bästa poolstegen ovan jord?

Som jag nämnde, är det mer sannolikt att du väljer en stege för en pool ovan jord jämfört med en i marken – du är här, eller hur? Och även om det är ett extra steg för att få din pool att installera, är det faktiskt en bra sak. Chansen är stor att när du väl hittar den rätta kommer den att ge dig mycket mer glädje än om den bara följde med din pool. Men det finns några punkter att tänka på när du väljer en stege ovan jord: storlek, robusthet, vikt, hållbarhet, utseende, däckkompatibilitet och lätt att rengöra. Låter mycket, jag vet – men jag ska dela upp det och visa dig exakt vad du ska leta efter.

Hur hög är din pool? Vad omger den? Gräs? Ett däck? Har du några särskilda fysiska bekymmer för dem som använder din pool? Alla dessa faktorer kommer att hjälpa till att avgöra vilken typ av poolstegar ovan jord du behöver. Och stegar? Flertal? Behöver du verkligen mer än en? Kanske. Det beror på hur stor din pool är, var den är installerad och om det kommer att göra ut- och inträde enklare och säkrare att ha flera poolstegar ovan jord. Vilken typ av poollandskap du har kan diktera vilken typ av steg du behöver. Med ett däck behöver du bara oroa dig för en stege på insidan av din pool. Om du inte har en kortlek måste du överväga både in- och utvändiga in- och utgångsmetoder. Skulle du till exempel hellre klättra uppför trappor för att komma in, eller klättra nerför en stege när du kommer ut? Eller behöver du trappsteg på båda sidor av din poolvägg för att göra saker enklare och säkrare för dina simmare?

Hur stoppar jag min poolstege från att flyta?

De flesta poolstegar kommer med allt du behöver för att göra dem säkra och robusta. Det finns dock några tips du kan använda för att säkra dem ännu mer. Ett vanligt problem för stegar som inte fäster vid poolväggen är flytande, speciellt om de är lättare eller gjorda av harts. För dessa kan du behöva vidta extra åtgärder för att tynga ner dem. De flesta av dessa är gjorda med ihåliga fack som du kan fylla med sand. Du hittar helt enkelt de täckta hålen och fyller det nedre steget med så mycket sand som det rymmer. För att säkra dessa lite mer kan du även göra sandsäckar av varmvattenflaskor som du kan lägga på bottentrappan. Eller så kan du använda vattentäta hantlar i plast.

Hur säkrar man en poolstege till ett däck?

Din däckstege bör komma med all hårdvara du behöver för att säkra den på plats. Men det är möjligt att tappa vissa delar eller helt enkelt behöva förstärka fästet någon gång. För att göra det behöver du bara några metallmonteringsflänsar, en borr eller skruvmejsel, en nivå och en hylsnyckel. Först ska du skjuta in de översta stegbenen i flänskopparna och hänga upp stegen i poolen så att gummistoppen vilar mot sidan. Därefter använder du en nivå för att räta upp stegen. Skruva nu in bultarna i däcket. Om det är ett trädäck kan du bara använda en elektrisk skruvmejsel. Men om det är betong måste du använda en murarborr och hylsnyckel för att fästa den. Dra slutligen åt fästbultarna på flänsen med en hylsnyckel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen