Bästa pooltaket 2022 – Test av olika pooltak

Bäst i test

Pooltak EXIT ø427cm

Populärast

Pooltak EXIT ø488cm

Premiumval

Pooltak EXIT 400x200cm

Billigast

Pooltak EXIT ø360cm

Klicka här för att se fler pooltak.

Bästa pooltak 2022

När vi dyker in i sommaren är det dags att börja snacka sätt att kyla ner sig. Även om den genomsnittliga svensken drömmer om varmt väder året om kan värmen bli besvärande även för den som längtat efter värmen mest av alla. Om du äger en pool är du redan ett steg före. Men du vet förstås också hur mycket jobb, pengar och ansvar det innebär att äga en pool, vilket är varför jag har gjort detta test. Ett av de bästa sätten för att minska underhåll av pooler är nämligen att investera i ett pooltak.

När sommaren är här måste din pool vara i toppskick, så gör dig redo att säga adjö till alla dina före detta pool-problem med marknadens bästa pooltak. Dock är det inte så enkelt att köpa det bästa pooltaket på nätet. Många affärer brukar skriva om sådant som de vill att du ska höra. Men ibland när man väl får hem varan så är det inte som man förväntat sig. Om man inte är så insatt så kan det därför bli ganska svårt att veta vilket pooltak som är bäst. Det finns en massa olika varianter och dessutom olika prisklasser.

När man köper det bästa pooltaket så vill man ju faktiskt att det är det bästa pooltaket. Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en guide så att du kan hitta det bästa pooltaket. Jag har byggt upp denna guide genom att använda mig av min egen kunskap. Jag har testat och använt några olika typer av pooltak. Jag har dock även läst igenom kundrecensioner och andra tester. Med all information så har jag satt ihop en komplex guide för att du ska kunna välja ett pooltak bäst i test.

Se även >>> Det bästa spabadet år 2022!

Köpguide för bäst i test pooltak 2022

Som jag skrev innan så är det faktiskt ganska svårt att veta vilket pooltak som är bäst. Du måste tänka på många olika faktorer men det viktigaste är så klart att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper ett bäst i test pooltak 2022:

 • Storlek och form
 • Färg
 • Tjocklek
 • Förvaring
 • Funktionalitet
 • Klimat
 • Garantiperiod
 • Material
 • Kompatibilitet
 • Installation
 • Fördelar med att köpa det bästa pooltaket

Storlek och form

När det gäller bubbelpooltak är det första du vill ta med i storlek och form. En mycket grundläggande tumregel är att välja samma formskydd som poolen. På samma sätt mäter du poolen ordentligt så att du har rätt storlek. Här rekommenderar jag starkt att du använder en lite större storlek än vad som krävs. Det här sättet, även om du tar bort mätningarna, är det inte svårt att skräddarsy den för att passa poolen.

Färg

De flesta bubbelpoolfärger finns i nyanser av blått eller silver (klart). Som du kanske vet fångar mörkare färger mer värme än de ljusare. Följaktligen, om ditt område inte får mycket solljus eller om du planerar att använda det bara på natten, ska du välja en mörkare färg. Alternativt är klara täcken perfekta för områden med starkt solsken så att vattnet inte blir för värmt. För det bästa av två världar föreslår jag att du väljer den ljusblå färgen.

Tjocklek

Det finns ingen raketvetenskap här; tjockare skydd ger bättre isolering. De kan dock vara tyngre än de lättare av uppenbara skäl. Om du letar efter kraftig isolering oavsett användarnas övertygelse, skulle jag föreslå att du köper ett pooltak på 14 eller 16 mil. Annars bör ett 10 eller 12 mil skydd vara tillräckligt.

Förvaring

I slutet av poolsäsongen är det dags att bryta ut säkerhetsskyddet och förvara pooltaket. Men innan du gör det måste du se till att pooltaket är rent och helt torrt så att du inte får en otäck, möglig överraskning när du öppnar den nästa säsong. För att rengöra din pooltak, ta bort den från poolen och lägg den på en mjuk yta som gräs. Betong kan skada bubblorna, vilket gör filten mindre kapabel att flyta och göra sitt jobb.

När du har spridit den platt, använd en mjuk tryckborste eller mjuk skrubbborste och rent vatten för att skrubba bort smuts, alger eller ansamling och skölj sedan. Torka filten väl för hand, med en lövblåsare eller häng upp den för att torka. Lämna aldrig solskyddet torrt på din gräsmatta. Det kan bränna ditt gräs. När du har tvättat och torkat din pooltak, rullar du upp den.

Vissa poolrullar har ett väder- och UV-beständigt förvaringsskydd så att du kan förvara det utomhus om du inte har något inomhusutrymme för det. Om din rulle inte kom med ett pooltak kan du alltid plocka upp en. Om du fäller upp din filt, lägg den i en behållare med ett robust pooltak för att hålla skadedjur ute. Förvara sedan behållaren någonstans sval och i direkt solljus för att förhindra att pooltaket krymper och plastbehållaren försämras.

Funktionalitet

Det primära syftet med att köpa det bästa pooltaket är att hålla din pool i perfekt fungerande skick och undvika oavsiktlig drunkning. Därför är de perfekta för hem, skolor och alla pooler som är omgivna av för många träd. Du kan välja det bästa pooltaket som bäst passar dina behov och faller i din budget. På så sätt kan du hålla ditt poolvatten fritt från döda löv, smuts och skräp. Du kan också hålla rätt temperatur för ett uppfriskande dopp när som helst på dagen.

Klimat

När du handlar efter det bästa pooltaket är det viktigt att du tar hänsyn till dina klimatförhållanden. Om du bor i områden som utsätts för extrema vinterförhållanden, se till att du köper ett nätpooltak som är ett vintertäcke för vinterpool. Den har ett robust nät som har härdade kanter och robusta remmar. Skyddet använder också ankare för att låsa det säkert så att det inte skadas under storm eller snöstorm. Om du bor i ett varmare område kanske du vill investera i ett automatiskt pooltak som isolerar värmen i din pool.

Garantiperiod

Några av de bästa pooltaken har en rimlig garantiperiod. Garantin är också ett bevis på en produkts kvalitet och hållbarhet. Se till att du kontrollerar all relevant information om återbetalning eller utbyte när du köper en pooltak.

Material

Pooltak innehåller olika element. Några av dessa inkluderar vinyl, UV-stabiliserad polyeten och polypropen. Pooltak kan vara ogenomskinliga eller genomskinliga. Eftersom dessa modeller finns i olika färger är det lättare att välja en som matchar din stil.

Kompatibilitet

Du måste i första hand titta på vilken typ av pooltak du behöver och attributen för pooltaket som du planerar att köpa. Den ska vara kompatibel med den typ av pool du har. Listan ovan innehåller mark-, mark- och till och med solskydd. Det är nödvändigt att titta på typ av pooltak och kompatibilitet med poolen som du har.

Installation

Det är alltid bättre att välja ett pooltak som är enkelt att installera. Om det kommer med något av tillbehören är det definitivt positivt. Om du behöver 3 till 4 personer bara för att installera pooltaket; du bör hoppa över just det pooltaket. Det är därför; du måste kontrollera installationsproceduren och sedan fatta ditt köpbeslut. Dessa faktorer hjälper dig att välja rätt pooltak. Jag kommer nu att svara på några av de vanliga frågorna för att hjälpa dig bättre förstå vilken pooltak du ska välja.

Fördelarna med att köpa de bästa pooltaken

Det finns olika sätt att simbassänger tappar värme, och avdunstning är den viktigaste källan till energiförlust. För en utomhuspool beror hur snabbt vattnet avdunstar på vindhastigheten vid poolens yta, fuktighet och lufttemperatur. Även om det inte finns några miljökomplikationer i en inomhuspool och en inomhuspool, är det dock troligt att den förlorar en enorm mängd värme på grund av avdunstning.

Det behöver även rumsventilation för att reglera luftfuktigheten på grund av den stora mängden avdunstning. Ventilerad luft kräver förhållanden och ökar energikostnaderna. Det enklaste sättet att ta hand om alla dessa utgifter är att investera i ett premiumkvalitetsbassängskydd för att minska vattenförlusten. Dessutom kan du också täcka över din pool för att skydda den från sol och kemiska skador och bibehålla den perfekta temperaturen för en trevlig simtur.

Lista över de bästa pooltaken 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av pooltak

Det bästa pooltaket beror på din pooldesign och livsstil. Det är ett viktigt beslut, så jag rekommenderar att du gör din forskning och gör det rätt! Att köpa ett kvalitetsbassängskydd är ett kostsamt köp som inte bör skyndas. En täckning av god kvalitet stöds av en solid garanti och kommer att hålla i många år.

Tillräcklig tid bör avsättas för att göra rätt forskning och få rätt täckning för din pooldesign och livsstil. Med bokstavligen dussintals olika pooltak på marknaden är det en till synes skrämmande uppgift att göra rätt val. Men när det är förenklat faller alla poolpooltak i två grundkategorier och ytterligare två underkategorier.

Flytande pooltak

Flytande skydd används mycket effektivt för att förbättra din pools termiska effektivitet och för att kontrollera avdunstning. Dessa överdrag flyter på vattenytan och är lättast att hantera om de skärs till den exakta vattenlinjen i poolen. Flytande skydd är tjocka, skrymmande och tunga så att en poolfiltrulle kommer att krävas för att hantera denna typ av pooltak på något annat än ett spa eller en liten pool.

Flytande höljen hålls på plats endast av vattens ytspänning. Vindkjolar kan också läggas till för utomhuspooler i områden med hög vind. De kan inte klippas överdimensionerade för att förhindra löv och skräp, och de kan inte heller snöras effektivt eller spännas fast vid poolen, eftersom materialet bara kommer att riva. Om du vill ha ett skydd för att hålla poolen ren – det här är inte pooltaket för dig!

Värmeskydd

Ett värmekåpa är ett skumskydd som har störst isoleringsvärde men inte är utformat för att samla upp värme från solen. Värmekåpan behåller värmen men samlar inte upp värmen. En termisk kåpa används främst för inomhuspooler eller i en utomhusresortssituation där kåpan inte är monterad under dagen. Termiska skydd är sällan lämpliga för en hemmapoolsituation där poolen i allmänhet kommer att täckas. Detta beror på att poolen blir kall om inte extern uppvärmning används.

Pooltakar

I en utomhuspool kan ett solbassängskydd värma upp vattnet med upp till 8 grader Celsius. Det genomskinliga toppskiktet gör att solenergi kan tränga in i poolvattnet och värma upp det, och bubbelmaterialets utmärkta värmeeffektivitet maximerar värmebeständigheten. Inte alla pooltakar är skapade lika. Jag får regelbundet samtal och e-post från personer som lockades till att köpa billiga importerade filtar. Dessa filtar bryts snabbt ner i det svenska vädret och kräver ofta byte efter endast 12 månaders användning.

Vinteröverdrag

Vinteröverdrag överlappar poolhanteringen och sitter ordentligt fast med remmar, rep eller andra specialtillbehör. Det huvudsakliga syftet med dessa täcken är att övervintra poolen och hålla den fri från löv och skräp under den icke-simningssäsongen. Ett bra vinteröverdrag minimerar (eller eliminerar) solljus från att komma in i poolen, eftersom mindre solljus = mindre algtillväxt. Vissa typer av vinterpooltak har också en barnsäkerhetsfördel, om än bara under tider då pooltaket är monterat på poolen.

Solida pooltak

Solida tak är tunga och väger vanligtvis 30-40 kg beroende på poolens mått. Pooltaket kräver vanligtvis 2 personer att ta bort och sätta på dem igen. Försiktighet måste vidtas för att säkerställa att pooltaket överlappar sidorna vid avlägsnande och återmontering, annars sjunker det under vatten. Ett avstängningsskydd dras in, men vilar på vattenytan för stöd. Bladkull kan samlas i depressionen. Detta kan tas bort med en lövblåsare.

Avstängningsskyddet är beroende av att det stöds av poolvattnet och kan inte monteras på en tom pool. En avstängningskåpa samlar vatten under regn. Detta hanteras enkelt med en enkel sifon, men det behöver hanteras! Med upprepad samling av regnvatten blir pooltaket i slutändan smutsigt, vilket försvårar estetiken i ditt poolområde.

Shutdown Covers (solida pooltak) är en fantastisk produkt och sparar mest tid och pengar på alla tillgängliga pooltak. De är dock bäst lämpade för sparsamma kunder som är mindre bekymrade över presentationen av deras poolområde eller enstaka besvär med att hantera vattenackumulering och borttagning och ombyggnad av tungt skydd. De flesta ägare av nerstängningsskydd tar bara bort och monterar pooltaket en gång om året så att de kan komma åt poolen under sommarmånaderna.

Maskpooltak

Masköverdrag ingår också i kategorin vinteröverdrag och är endast för att hålla poolen ren. Blad- och skräpskydd är tillverkade av nätmaterial och samlar inte regnvatten. Premium blad- och skräpskydd har en unik konstruktion så att den förblir undervisad över poolen för att hålla löv och skräp högt och torrt över vattenytan. Kåpan är självbärande och flotationsanordningar under kåpan är endast nödvändiga i pooler med mycket stora spännvidd.

Effektiviteten hos ett bladöverdrag styrs av vävets finhet där finare är bättre att hålla bort små partiklar. Ett bra bladöverdrag bör också avsevärt minska mängden ljus som tränger in i poolen för att avskräcka algtillväxt. En annan avgörande faktor är att pooltaket måste vävas eftersom ett stickat (skuggdukstil) material är mycket instabilt. Stickat material sträcker sig när det är under spänning och krymper när det släpps. Under användning kommer ett stickat pooltak att sjunka ner i poolen och under förvaring krymper denna typ av pooltak ofta så att det inte längre passar poolen!

De bästa kvaliteten på bladöverdrag kommer att ha svetsade sömmar eftersom sömmar är benägna att för tidigt misslyckas. Förstärkta remmar och spännen är också av yttersta vikt så att pooltaket kan spännas ordentligt. Spännen ska säkert bibehålla spänningen men måste också lätt frigöras. Detta pooltak är väldigt lätt och otroligt enkelt att ta bort och återanpassa till din pool. Eftersom det är ett öppet nätmaterial samlar blad- och skräpskyddet inte regnvatten, är neutralt flytande och kommer inte att bli vattenloggat om det skulle falla i vattnet.

Om du blockerar 80% av solljuset kommer du att kunna minska underhållet av din pool avsevärt med det här skyddet på plats. Under vintern ska du bara behöva köra poolfiltret i ungefär en timme per dag. Kemiska krav kommer också att reduceras med cirka 50% med premium blad- och skräpskydd monterat på din pool.

Det kommer effektivt att hålla ut alla löv och skräp, men pooler inte vatten ovanpå pooltaket efter regn. Kåpan dras upp tätt av remmarna och förblir torr över vattennivån. Löv och skräp som faller på pooltaket förblir torra och blåser vanligtvis bara av. Du kan hjälpa den här processen med en fläkt om det behövs. Bladskyddet stöder ankor och små djur utan problem och håller dem höga och torra över vattnet. Blad- och skräpskyddet är inte avsett som ett säkerhetsskydd, men det är ordentligt fastsatt i poolens omgivning och påverkar inte barnsäkerheten.

Hur man gör sitt eget pooltak

Jag har alla varit där: du går till butiken med pooltillbehör, de försöker sälja dig på en galen presenning eller pooltak, och sedan sparkar prislappen dig direkt i tarmen. Pooltak är dyra, vilket är anledningen till att tillverkare gör allt det extra för att göra dem i första hand. De tjänar en förmögenhet. Om du någonsin har undrat hur man gör tillfälliga skift av pooltak är det här guiden för dig. Från en enkel presenning kommer jag att bryta ner den och täcka över din pool, samtidigt som du håller ett pooltak på din plånbok.

Kan du göra en pooltak från en presenning?

Ja, det kan du absolut. Det kommer att ta lite arbete från mätningar till beläggning, hårdvaruinstallation i mer, men om du vill ha en DIY-krigare borde det inte vara för mycket besvär. Om du kan använda en symaskin, ett hålslag och köra några tältpinnar i marken, är du redo att gå. Det kommer inte att se lika snygg ut som en förgjord pooltak, men jag handlar om att fungera över känslan, så låt mig komma till det och visa dig vad du behöver veta.

Hur mycket pengar kan du spara på det här sättet?

I genomsnitt cirka 75% av kostnaden för ett vanligt pooltak. Utifrån en del undersökningar online och att studera trenderna för pooltakskostnader under de senaste tio åren kan jag fastställa att det genomsnittliga pooltaken passar en 3 x 6 meters nergrävd pool och kostar mellan 4 000 och 9 000 kr. Det senare är uppenbarligen i den höga änden av spektrumet.

Så varför är de så dyra?

De är gjorda lite annorlunda än hur jag ska visa dig hur man gör en i den här guiden, och det finns många maskiner på jobbet. Det är många människor som jobbar från det att det bara är ett vinylark, till när det är ett användbart pooltak. Och det är vad det verkligen handlar om. Du kan hitta en färdiggjord pooltak för cirka 4 000 kr, men den kommer oftast bara med pooltaket och remmarna. Om du spenderar mer kan du också få hårdvaran med den. Jag vill också göra en tydlig åtskillnad: dessa lägre end-presennings är vanligtvis gjorda av nät.

Jag gillar nät. De gör bra presenningar, men de är inte lika bra för pooltak som vinyl. Vinyl tillåter inte att alger och mögel växer, eftersom det är ett enkelskiktat material, inte ett vävt tyg. Det betyder att även om du hade enorma mängder solljus som kommer ner kommer det inte att tränga igenom vinyl som det gör med nät.

Nu när du tittar på kvalitetsfärdiga vinylöverdrag ser du att de är lite högre upp till totempolen när det gäller prissättning. Du kan spendera mindre än 1 000 kr från presenningen till hårdvaru- och kemikåpan, och gör det själv. Härdningstiden kommer att bli lite svår, men om du inte har något emot att vänta på det är det värt. Du kan komma undan med att betala 25% kostnaden för en lågprissättning och kanske mindre än 12% kostnaden för en avancerad presenning.

Vilken typ av presenning ska du köpa?

Det finns många alternativ tillgängliga. När du väl känner till mätningarna för din poolöppning handlar det bara om att hitta ett presenningsmaterial i rätt storlek som du kan förvandla till ett pooltak. De flesta kommersiella pooltak är tillverkade av antingen vinyl, polypropen eller polyeten (stabiliserad). Kostnaderna varierar beroende på vilket material du väljer och beroende på aktuellt utbud och efterfrågan kan det ena materialet vara billigare än det andra. Allt beror på.

Om du köper ett förgjutet pooltak kan du nästan satsa på att du kommer att spela vinyl över allt annat. Vinyl är byggt tufft eftersom det i princip är samma sak som PVC – ett av de mest hållbara, billiga byggmaterialen på planeten. På den här webbplatsen kommer du att se mig nämna PVC för att göra kapellramar åt vänster och höger i alla mina guider. Det är ett bra material.

Eftersom vinyl är billigt och lätt att manipulera med en symaskin är det det material jag skulle rekommendera för att skapa ditt DIY-pooltak. Det finns dock en till som jag inte täckte över, och det är nät. Mesh är belagt för att vara helt vattentätt, men andas nog samtidigt. Skräp går inte in, regnet går inte in, men det finns inget galet tryck som byggs upp inuti din pool heller. Den andas och är lätt, även om den faktiskt kan vara dyrare än vinyl i en så stor mängd.

Hur lång tid varar ett presenningstak?

Om du gör det ordentligt kan du njuta av ditt pooltak de närmaste tio åren, eller till och med längre. Det beror helt på hur bra du gör när du skapar den i första hand och hur du underhåller den genom åren. Bara för att ditt pooltak är utformat för att hantera mycket stress och nötning, betyder det inte att du ska kasta runt det, annars kommer du att försämra det snabbare. Det främsta tricket du kan göra för att förlänga poolbassängens livslängd är att ombelägga det en gång vartannat till tre år är att belägga om det.

När du gör det själv med en presenning spenderar du mindre än en fjärdedel av det. Du handlar med bekvämligheten, men du skulle inte vara här just nu om du handlade om bekvämlighet, eller hur? Använd en ny beläggning på det vart tredje år, och när ett decennium rullar runt kanske du har spenderat cirka 30% av kostnaden för ett nytt pooltak mellan den ursprungliga byggnaden och kemikalierna för att fortsätta underhållet.

Byggnadsguide

Mät upp det

Om du inte känner till mätningarna av din poolöppning är det dags att ta reda på det. De flesta nergrävda pooler är 3 x 6 meter, och om så är fallet vill du ha lite extra slack på vardera sidan för ditt skydd. Se till att du mäter hela öppningen; jag försöker förhindra att regn glider in här.

Köp en något överdimensionerad presenning

Om din pool är tio vid tjugo, försök hitta en tolv med tjugotvå eller något i den riktningen. Du vill ha ett par extra fötter att arbeta med. När du tittar på din presenning har du två alternativ. Du kan hitta den perfekta presenningen (ibland genom att beställa den anpassad), och den kommer att påskynda en hel del av processen, samtidigt som det kan kosta dig mer pengar. Antingen det, eller så kan du gå med resten av den här guiden, förutsatt att jag behöver sy sömmarna, försegla dem och placera genomföringarna själva.

Klipp presenningen till storlek

Med tanken att du har ungefär 20 cm extra på varje sida, skär ner presenningen till exakt storlek. Ibland får nergrävda pooler anpassade dimensioner beroende på projekt, så om du inte kan få en presenning som redan passar utrymmet måste du skära ner den.

Sy sömmarna

När du väl har presenningen med 20 på varje sida, syr du också en 5 cm söm längs alla fyra sidorna. I slutet bör du ha 15 cm på alla sidor, vilket jag ska använda för nästa steg.

Säkra dina öljetter

Använd ett hålslag för att skapa utrymmen i presenningens kant. Du kan göra detta precis innanför den 5 cm söm du sätter på plats, eller gå över ena sidan av den sydda sömmen om du vill. Det är upp till dig. Jag behöver bara lite material på utsidan av det för att förhindra sönderrivning. Du kan få rostbeständiga genomföringar och bara snäppa dem på plats och sedan testa dem för att se till att de håller. Varje genomföring ska vara 90 cm ifrån varandra.

Lägg pooltaket

Det svåraste med att göra detta är att lägga pooltaket utan att det bara faller i poolen. Du kommer att börja från en sida, säkra den där och sedan gå en efter en längs kanterna. Börja med att lägga ditt skydd långt, mot sidan av din pool och gå vidare till nästa steg för att börja säkra saker på plats.

Säkra första halvlek

Nu är det dags att börja säkra detta på plats. Använd tältpinnar och bunge-kablar för att säkra den första halvan av pooltaket på marken. Helst har du cirka sex eller sju insatser på vardera sidan. Dessa kommer att gå i marken precis utanför din cementpoolram, och bungee-kablarna kommer att utgöra den återstående luckan. Se till att din presenning kan sträckas till inom 15 cm från de faktiska poolmåtten.

Gå runt poolen

Gå runt poolen och fäst varje insats i marken en efter en när du fäster pooltaket. Jag vill undvika att presenningen faller in, så om du fäller upp presenningen bör du inte stöta på den här. När allt är säkert kan du bara ta bort bungee-kablarna när du vill lägga presenningen, men lämna insatserna i marken.

Dags att passa poolen

Pooltak är dyra, men genom att göra det kan du spara en löjlig procentsats istället för att köpa ett dyrt pooltak. Det bästa är att kvaliteten är helt i din kontroll; gå med vilket material du vill, vad du än vill, och gör det så premium (eller billigt) som ditt hjärta önskar.

För att hitta den bästa presenningen som du kan förvandla till ett pooltak idag, ta en titt på mina poly- och vinyldukar som är perfekta för jobbet. Det mesta av mitt urval är redan utrustat för att fungera för din pool med medföljande genomföringar, vilket sparar tid och ansträngning utan att kosta dig mer. Det är dags att passa poolen för ett nytt pooltak, är du redo för det?

Hur man får bort vatten från ett pooltak

Kanske har du precis överlevt ett stort regn- eller snöstorm och vill utföra förebyggande underhåll för att se till att ditt pooltak räcker under resten av vintern, eller kanske du bara öppnar din pool för säsongen. Det spelar ingen roll vad som har uppmanat dig att göra det, men förr eller senare kommer alla poolägare att ställas inför uppgiften att ta bort det vatten som har ackumulerats ovanpå pooltaket.

Oavsett om du har en mark över marken, eller om du täcker din pool för att förbereda den för vintern, kommer den oundvikligen att samla in vatten innan du tar av den för att använda poolen igen på sommaren. Om den lämnas där under kraftiga regn eller snöar kan vikten vara så betungande att den drar hela pooltaket i poolen för att skapa en katastrofal situation för dig att städa upp. Om du har turen att inte behöva ta bort vattenackumulering mitt på vintern, kommer du fortfarande att ställas inför rätt avlägsnande för att kunna öppna din pool när vädret förändras.

Detta kan vara en av de smutsigaste och mest tidskrävande uppgifterna du kommer att göra i din trädgård, men om du har rätt verktyg kan jobbet också vara löjligt enkelt och enkelt. Vissa människor kan lura sig själva till att tro att om de samlar på pooltaket precis när de tar bort det, kommer allt vattnet lätt att glida direkt med pooltaket. Om du någonsin har försökt testa denna teori, vet du hur falsk den är. Trots utseendet kan 3 cm vatten spridda över hela pooltaket koncentrera sig som samlat till en tung massa som vore omöjligt för någon att lyfta och ta bort.

De flesta gånger har människor mycket mer än 3 cm vatten, och den totala vikten är svindlande, och inte något som bara kan plockas upp eller glidas runt. Vad som vanligtvis kommer att hända när detta försöks är att allt det mörkbruna vattnet och den ruttnande växtmaterialet kommer att dumpas i det rena vattnet som är kvar nedanför, så de saker som pooltaket skulle hålla ut blandas nu med poolvattnet du var kommer att rädda. Snälla tappa inte dig själv för att tro att du på något sätt kan täcka pooltaket och vattna av på en gång.

För att få bra resultat är det mycket nödvändigt att ta bort vattnet och skräpet och sedan ta bort pooltaket. Detta kommer att säkerställa att alla de snygga grejerna separeras och tas bort, och pooltaket förblir intakt och kan användas igen. Dessutom bryter du inte ryggen eller skadar dig själv i den grad du behöver resa till läkarmottagningen när du är klar. För att tömma vattnet från pooltaket och göra det enkelt att ta av det, kommer de flesta att gå med en av tre metoder.

Jag kommer att diskutera dessa tre processer nedan, och sedan kommer jag att föreslå ett bättre sätt som sparar tid och ansträngning medan det förvandlar det här jobbet från något till fruktan, till något som inte är en stor sak. När du suger vattnet från en pooltak är de tre huvudsakliga teknikerna att borga med en hink, pumpa med en elektrisk pump eller sifon med en slang. Alla dessa metoder kommer slutligen att fungera bra, men alla kommer också att ha tydliga nackdelar som kan undvikas genom att jobba annorlunda.

Hur man installerar olika typer av pooltak

Vintertak

Att förbereda din pool för vintern kan vara en skrämmande uppgift eftersom poolägare anstränger sig till synes oändlig tid och ansträngningar för att hitta sätt att ordentligt övervintra sin pool. Jag säger att det viktigaste verktyget för vintersortering är vinterpooltaket. Poolrengöring, sänkning av vattennivån, användning av frostskyddslösningar och andra vinterförloppsprocesser är värdelösa utan närvaron av vinterpooltak.

Ett vinterpooltak spelar en viktig roll för att upprätthålla poolens tillstånd under den kalla årstiden. Det förhindrar att smuts, skräp och snö tränger in i vattnet, vilket håller poolen ren och kristallklar hela säsongen. Att installera ett vinterskydd förhindrar också att poolen fryser på grund av kraftigt snöfall. Slutligen, och förmodligen viktigast av allt, hjälper vinterbassängskydd till att skydda din familj genom att förhindra oavsiktlig nedsänkning av barn och husdjur. Nedan följer några tips på hur du installerar ditt vinterjordbassängskydd på marken ordentligt.

Se till att du är klar med vintervinter i poolen: Poolförberedelse inkluderade rengöring av poolen genom att ta bort all smuts, skräp och andra fasta partiklar i vattnet. För det andra måste du sänka vattennivån ner till returbeslaget och skummaren. Slutligen bör du lägga frostskyddskemikalier i poolen för att undvika frysning under de kalla vintermånaderna. Det är absolut nödvändigt att alla nödvändiga steg som kräver åtkomst till vattnet görs innan vinteröverdraget installeras.

Sträck ut pooltaket och lägg det över poolen: När du installerar ditt vinteröverdrag kommer du att märka att lockets storlek är större än poolens storlek. Detta beror på att när du placerar den över poolen kommer mitten att falla ner på grund av den sänkta vattennivån. Dessutom kommer överskottet av pooltaket att användas för att överlappa poolväggarna för att skapa en tät tätning.

Linja kabeln genom lockets genomskärningar runt kanten: Nu när vinterkåpan är placerad över poolen kan du linja kabeln runt kanten på kåpan. För in balen i vinschen och dra ordentligt för att säkra pooltaket. Använd lockklämmor för att hålla pooltaket ordentligt på plats: För att förhindra skador på vinterkåpan på grund av kraftiga vindar, använd lockklämmor för att säkra kåpan. Klämmorna håller pooltaket ordentligt på plats och förhindrar att det snurrar, vilket kan orsaka tårar och brott i lockets yta.

Över marken pooltak

Det är enkelt att installera skydd för ovanjorda pooler men varierar beroende på typ av pooltak. Det finns tre huvudtyper av överdrag tillgängliga för pooler ovan mark: vinteröverdrag, bladnät och pooltak. Ett vinteröverdrag är utformat för att skydda poolen under vintermånaderna när många ovan markbassänger inte används. Det är i grunden en presenning med genomföringar runt omkretsen och kommer med en kabel och vinsch för att hålla den på plats.

För att installera ett vintertäcke för poolen över marken vill du först se till att alla dina andra vinterkläder har slutförts. Detta skulle inkludera rengöring av poolen, sänkning av vattennivån under returbeslaget och skimmer och tillsättning av vinterkemikalier i poolen. Se till att allt som kräver åtkomst till poolvattnet görs så att du inte behöver krångla med att ta bort pooltaket. Om du använder en luftkudde under vinteröverdraget, blåsa upp och placera den i mitten av poolen precis innan du sätter på pooltaket.

Sprid nu ut ditt vinteröverdrag och placera det över poolen. Detta blir enklare med två personer. Vinteröverdrag har en överlappning vilket innebär att de är större än poolen. Till exempel, om du har en 10 meter rund över poolen, skulle täckstorleken vara 12 meter runt vilket ger dig en överlappning på 1 meter hela vägen. Du behöver detta extra material eftersom vinteröverdraget kommer att doppa ner i poolen på grund av den sänkta vattennivån och sedan överlappa poolväggen. Justera pooltaket efter behov för att göra det jämnt runt poolen.

Om du också använder ett bladnät, är det dags att sprida det ovanpå vinteröverdraget. Poolbladnät är avsedda att ligga ovanpå vinteröverdrag under höstmånaderna medan löv faller. När träden är kala tar du bort bladnätet och allt skräp som det har samlat in. Detta förlänger livslängden på din vinteröverdrag. I varmare klimat där pooler över marken är öppna hela året använder vissa bladnät utan vinteröverdrag bara för att fånga löv på hösten.

Du kan göra detta men poolbladnät är verkligen utformade för att ligga ovanpå vinteröverdraget som skyddar nätet från att gnugga mot toppskenan. Det rekommenderas inte att använda dem ensamma. Med ditt pooltak (ar) på plats över poolen kan du nu trä kabeln genom genomföringarna eller öglorna runt kanten på pooltaket. För in kabeln i vinschen och dra i den för att säkra pooltaket. Försök att stoppa in extra material som hänger ner för att förhindra att vind kommer upp under pooltaket.

“Vindpiska” är det som orsakar mest skada på vintertäcken över poolen. Eftersom pooltaket fortsätter att klappa på grund av vinden försvagas materialet. I områden med hög vind är det en bra idé att vidta extra försiktighetsåtgärder. Det finns ett antal praktiska produkter som hjälper till att minimera vindskador. Ovanför markbassängen fylls väggpåsar med vatten och ligger ovanpå pooltaket runt insidan av poolen. Dessa väskor har genomföringar så att du kan säkra dem med samma kabel som du använde för ditt vinteröverdrag.

Ett annat alternativ är poolklädselklämmor som tar tag i poolens övre skena och håller pooltaket på plats. Du kan också prova vinteröverdragstätning, en tuff, plastfolie typ av material som du sträcker runt poolen. Den andra typen av skydd som används i ovan mark pooler är ett solskydd, även känt som en pooltak. Till skillnad från pooltak är pooltak inte utformade för att skydda poolen utan för att behålla värmen och begränsa avdunstningen. Om du har en ovanjord poolvärmare eller solpaneler är en pooltak en särskilt klok investering. Det skyddar din ovanjorda pool från värmeförlust över natten eller när poolen inte används. Det betyder att din värmare går mindre, vilket sparar både pengar och energi.

Installationen är mycket enkel eftersom solskydd helt enkelt ligger på poolens yta och inte är fästa vid poolramen eller däcket. Du kan behöva två personer för att sätta på och ta av pooltaket, särskilt de större storlekarna. Eftersom vissa människor tycker att pooltak är lite besvärliga, finns det produkter som är utformade för att göra det lättare att flytta dem. Pooltak består av en bas med en vev och ett rör som går över poolen.

För överjordiska pooler skulle du fästa rullebotten på den övre skenan, fästa pooltaket på röret med ett remkit och sedan använda veven för att antingen rulla eller rulla ut pooltaket. De mest soliga rullarna i poolen kommer att svänga ur vägen när poolen används. Ett annat alternativ för att ta bort solskydd är solsadel, en uppsättning av fem J-formade fästen som fästs på den övre skenan i ovan markbassänger. Du skulle borra två hål per fäste i toppskenan och säkra dem med muttrar och bultar. När du är installerad kan du fälla upp din pooltak och lyfta den över poolväggen för att vila i solsadeln.

Hur man installerar ett säkerhetsskydd för poolen

Att installera ett säkerhetsskydd på en pool är något som de flesta gör-det-själv-entusiaster ska kunna åstadkomma. Denna process kräver användning av några tyngre verktyg, såsom små hammarborrar för enklare installationer, och mer komplexa installationer kan eventuellt kräva slaghammare, slipmaskiner och en mycket större hammarborr. Om du inte är rädd för lite arbete och har förmågan att göra ganska exakta mätningar kan du enkelt installera ditt eget pooltak.

Varför vill du installera ditt eget säkerhetsskydd?

Det enkla svaret på detta är att spara pengar. För att få en poolpersonal att sälja ett skydd måste jag komma till ditt hus, göra mätningar, skriva upp beställningen, skicka in den, ta ut din insättning, plocka upp pooltaket, komma till ditt hus och installera det, svara på dina frågor och slutligen kontant balansbetalningen. På en genomsnittlig säkerhetsöverföring skulle du titta på allt från 5 000 till 15 000 kr avgifter som du betalar för dessa tjänster.

Med en liten instruktion kan vem som helst mäta en pool för ett säkerhetsskydd och installationen tar mindre än en dag (2-3 timmar för en professionell). Att installera ett säkerhetsskydd är faktiskt ett av de enklaste poolprojekten jämfört med att installera ett nytt foder, installera pumpar, filter eller värmare, hitta läckor, fixera kakel etc. och kan verkligen göra det att få ett nytt säkerhetsskydd billigare för dig.

Skillnaden mellan ett säkerhetsskydd och ett pooltak-in pooltak

Poolsäkerhetsöverdrag är en av de tre vanliga stilarna för pooltak – Lås i överdrag och presenning och vattenpåse är de två andra vanliga vinteröverdragstyperna. Låsning av pooltak blir ofta förvirrad med säkerhetsöverdrag bara för att namnet låter likartat. Ett pooltak i pooltak är antingen helt av vinyl (precis som en poolfodral) eller ett poly-presenningmaterial med en vinylpärla. Ett pooltak in pooltak ansluter till ett spår som är installerat längs en vinylfoders pool. Ett säkerhetsskydd installeras i däcket som omger poolen via mässingstoppar som borras i däcket.

Detta är ett exempel på skillnaden mellan lås i pooltak som ansluter till ett klädspår runt toppen av poolväggen jämfört med ett pooltak som är ett fjäderbelastat pooltak som sträcker sig platt över toppen av poolen och ansluts till poolen med ankare som borras på plats. Säkerhetsskydd är inte avsedda för dagligt bruk som skyddar poolområdet – de är för längre tidsperioder där poolen kommer att vara stängd, t.ex. med vinterförlopp.

En mässingsgenomföring borras i bassängen med specifika hårdvarualternativ för att installera ankare i alla typer av däckytor – betong, förreglingsstenar, gräs och trädgårdar samt hårdvara för anslutning till vattenfall eller vattenfunktioner som går in på poolkanten. Med hjälp av ett hävstångsverktyg sätts pooltaket under fjäderspänning av en serie kraftiga fjädrar som är anslutna till remmar på varje söm. Under simningssäsongen stramar grommets spola med däcket.

Hur svårt är det att installera ett säkerhetsskydd

Det finns en glidande svårighetsgrad för att installera säkerhetsskydd på simbassänger som beror på poolens funktioner. För att förstå omfattningen av projektet för att avgöra om detta är något du kan göra måste du ha en bättre förståelse för vilka faktorer som gör det möjligt för en pooltak att installera:

Poolens form

Pooler som består av helt raka linjer och är symmetriska blir det enklaste att installera. Om poolen har avrundade kanter eller asymmetri ökar detta både kostnaden och svårigheten att installera ditt eget skydd. En rektangelpool skulle vara ett exempel på ett enkelt pooltak, och en som skulle vara mycket billigare eftersom det är en standardform. Detta kallas ett “av hyllan” pooltak och kommer i standardstorlekar.

Beställ storleken för din pool och du är redo att installera den. Om poolen har någon asymmetri, radieväggar eller kurvor av något slag kallas detta en friformspool och kräver en anpassad täckmätning. Ett anpassat pooltak kommer att kosta betydligt mer än ett pooltak, och du måste kunna utföra en A-B-plotmätning av poolen. En A-B-plot är inte nödvändigtvis svår, men mycket svårare än att mäta längden och bredden på en rektangel.

Typ av däckmaterial

Standarden för “enkla” installationer för säkerhetsskydd är alla typer av betong. Betongbassängdäck, oavsett om de är kvastade, stämplade eller andra, är lättare att installera än någon pool med stenstenar, förreglingstenar eller någon form av natursten. Det finns också en betydande kostnadsskillnad för hårdvaran som krävs för installation i betongdäck kontra installation i stenläggare eller sten.

Det kan kosta så mycket som ytterligare 7 500 kr bara för hårdvaruuppgraderingar för säkerhetsskydd installerade i något annat än betong. Försök inte installera betongankare i en sten eller ett interlockdäck (som många installatörer gjorde för 20 år sedan när dessa pooltak först släppte ut marknaden) eftersom detta helt skadar pooldäcket och i slutändan gör att pooltaket inte är säkert – vilket förstör punkten med det helt. Om du har förregling kan du behöva en slägga och stålslipskiva för om saker går inte smidigt, plus chansen att skada däcket existerar eftersom sprickstenar är en bestämd möjlighet. Konservativt är förreglingsinstallationer dubbelt så svåra som betonginstallationer.

Inbrott på bassängen

Ett pooldäck som inte har några intrång inom 3 meter från poolkanten är perfekt ur installationssynpunkt. Om det finns en glid, permanent räcke, upphöjd vägg, vattenfall eller dykplattans bas inom 60 cm från poolkanten kan detta öka både kostnaden och installationens svårighet.

Varje ändring som görs på pooltaket, t.ex. för glidben eller en dyksten kommer att kosta dig några tusen kronor samt att du måste göra några mycket noggranna mätningar från din sida. Om utskärningarna placeras i fel område kommer ditt skydd inte att passa poolen ordentligt – och återvänder för ändringar av täckning kan vara kostsamt och tidskrävande.

Poolsteg

Om poolen har trappsteg som ligger utanför poolområdet, ökar detta svårigheten och kostnaden för ditt skydd. Det finns ett fåtal utvalda hyllpooltak som inkluderar stegsektioner av allmän storlek och plats. Poolsteg är ofta 2 meter breda, så ibland kan du få ett hylla som har precis vad du behöver. I de flesta fall måste du ha skräddarsydda skräddarsydda steg, vilket ökar kostnaden och väntetiden på pooltaket och ökar svårigheten att mäta något.

Typer av säkerhetsöverdrag för poolen

Poolsäkerhetsskydd kan komma från någon av ett dussin eller flera tillverkare och alla har sin egen teknik, terminologi, garanti och kvalitet på material och konstruktion. I allmänhet kommer säkerhetsöverdrag att finnas i tre olika tjocklekar och materialkvalitet:

Säkerhetsskydd i nät

Detta är branschstandarden för säkerhetsöverdrag och utgör de allra flesta säkerhetsöverdrag på marknaden. Dessa lätta överdrag är lätta att rengöra och förvara, och det är en lek att ta på eller ta av poolen. Tunt nog för att se igenom pooltaket från rätt vinkel och i rätt ljus var dessa lätta säkerhetsöverdrag de första som nådde marknaden. Om du inte är säker på vilket skydd det är som du ska få är det förmodligen den du letar efter. Vanligtvis släpper detta skydd 5% av solljuset in i poolen och kallas ibland 95% täckning. Med dessa täcken smälter snö och vatten in i poolen nedan, men löv och skräp torkar upp och blåser bort.

Tunga nätöverdrag

Detta är exakt samma som det lättare nätmaterialet förutom tjockare och tyngre. Vanligtvis släpps endast 1% av ljuset in i poolen. Dessa pooltak kallas ibland 99% täckningar. Vatten kommer fortfarande att rinna igenom som med det lättare materialet – dessa pooltak är helt enkelt tjockare och mer hållbara (och dyrare).

Massiva säkerhetsöverdrag

Detta är inte ett nätmaterial utan istället ett solidt material som är utformat för att förhindra att 100% av ljuset når poolen. Massiva säkerhetsöverdrag har också en nätskärm (och vanligtvis filter) för att låta lite vatten komma in i poolen. Detta förhindrar att alltför mycket vatten står på pooltaket och förstör hårdvaran (fjädrar och genomföringar).

Så vilket pooltak är det rätta valet för din pool? Det beror på vad dina prioriteringar är. Ett nätskydd skyddar poolen från att barn eller husdjur kan falla in. Det hindrar också löv från att falla in. Om det är vad du letar efter kommer det grundläggande masköverdraget att göra. Du kommer att ha silt i poolen på våren och pooltaket är lätt, så om du skulle gå ut på det kommer du att bli våt upp till knäna eftersom det kommer att böja dig under din vikt – men inget av överdraget är menade egentligen att gå på.

Ett kraftigt nätöverdrag är bra för bakgårdar med många fallande grenar och skräp. Det tål bättre för punkteringar och tårar och gör att mindre skräp kan blåses in i poolen under lockets kanter. Tunga nätöverdrag kommer vanligtvis också att ha en längre garanti från tillverkaren. Ett solidt skydd är överdrivet för de flesta pooler men om du letar efter den absoluta maximala skyddsnivån för poolen (och för människorna runt poolen) är ett solidt skydd det bästa. De är tunga, svåra att installera, svåra att lagra och kostar mycket mer pengar än masköverdrag – men om du vill att ditt bakgårdsområde ska vara säkert och din pool skyddad är ett solidt skydd ett bra val.

Hur man mäter ett pooltak

Det finns två olika typer av säkerhetsskyddsmätningar som kan göras och den som du kommer att behöva använda beror helt på formen på poolen du har. Bara några poolformer är enkla att du kan komma undan med en enda måttband och några linjära mätningar. De flesta pooler kräver en A-B-plotmätning som används för att skapa en anpassad täckning för din pool. V

issa tillverkare kan ha specifika mätriktlinjer som du måste uppfylla, men de flesta kommer att följa en mycket liknande process. Processen att mäta en A-B-plot för ett nytt pooltäcke innebär att man mäter till vissa punkter runt din pool från två olika referenspunkter som kallas “A” och “B”. Dessa två referenspunkter måste vara minst 3 meter från varandra och båda ska vara minst 1 meter från poolväggens kant.

Dessa siffror representerar minimivärdena men det finns inga andra maximivärden än vad varje enskild tillverkare har förmågan att arbeta med. Genom att ha två fasta punkter på ett exakt, känt avstånd från varandra kan en 3D-återgivning av din pool skapas. Tänk på det som ett spel i verklighetstyp med att ansluta prickarna. De tar “prickarna” från två referenspunkter och lägger dem ovanpå varandra. Där dessa två ritningar överlappar var den sanna formen och riktningen på din pool.

Helst skulle du placera dina två referenspunkter längs poolens långa vägg men detta är inte alltid möjligt. Hinder i trädgården som träd, stenar kan utgöra en utmaning och du måste bestämma rätt plats för att mäta din pool från den som är unik för din pool. Varje referenspunkt måste kunna nå alla punkter runt poolens omkrets i en direkt, oavbruten rak linje utan att korsa bakom den andra referenspunkten!

Om du ställer in A- och B-referenspunkterna i ett område där de inte har en tydlig siktlinje till varje område av poolen eller så att du kommer över till utsidan av den andra referenspunkten för att få lite av de mätningar du behöver för att ställa in dina referenspunkter på en annan plats. Nästan varje pool har förmågan att mätas med ett standard A – B-rutnät, men det är möjligt att på grund av din gårds layout är det helt enkelt inte möjligt – på 25 år och tusentals liners och täckmått har jag stött på denna tid. För de allra flesta pooler kommer detta att vara en enkel process.

Alternativ för säkerhetsöverdrag

Säkerhetsöverdrag har många alternativ som du kan beställa dem med beroende på din budget och kraven i din pool. Det är mycket viktigt att du kan bestämma rätt hårdvara och rätt konstruktion för ditt skydd så att det täcker din pool säkert. Följande lista över alternativ är alla tillgängliga från de flesta tillverkare av säkerhetsskydd:

 • Täcktjocklek – Som beskrivits ovan kommer de flesta säkerhetsöverdragstillverkare att ha ett tunt nät, ett tjockare nät och minst en version av ett solidt skydd.
 • Poolsteg – Om du har en uppsättning poolsteg tillkommer en liten avgift för en extra klaff för att täcka detta område också. Mät helt enkelt runt trappan som en del av poolmätningens omkretsplan och inkludera formen och orienteringen på din skiss av poolen.
 • Vattenfall – Om du behöver en utklipp för ett vattenfall eller dykstenar kräver det vanligtvis också att du borrar i vattenfallets yta och fäster ankare – vilket kan vara utmanande. Vissa tillverkare har ett kabelsystem med flygkabel medan andra använder kraftiga krok- och ögonankare. Att ta några bilder av ditt vattenfall kommer att hjälpa tillverkaren att bestämma hur du täcker i dessa områden.
 • Däckinstallationshårdvara – Om du har ett betongdäck måste du beställa pooltaket med betongankare. Om du har förregling, stenläggare, uteplatsstenar eller naturstenar behöver du stenläggare (som är ganska mycket mer pengar än betongankare). Ett trädäck kräver trädäckankare. Gräs- eller trädgårdsområden måste beställa gräsmattor. Använd dina poolplottpunkter för att ange skillnader i däckmedium (punkter 17-24 gräsmattor, 35-40 spärrar etc.)
 • Minskad däckmontering – Vanligtvis krävs 1 meters däckyta runt poolen för att installera ett pooltak. Om det finns mindre än detta belopp kan du beställa pooltaket med ytterligare remmar installerade som låter dig borra genomföringen precis vid kanten på pooltaket istället för 30 till 60 cm förbi kanten på pooltaket. Specificera begränsat däckutrymme på din pool skiss och notera att det refererar till A – B-plottarna (punkterna 12-20 kräver minskning av däckmonteringsremmar).
 • Vaddering – Det finns två typer av vaddering på säkerhetsöverdrag. Om du har ett vattenfall där en utklippning kan vara kan du lägga till vaddering i utskärningen som liknar en poolnudel som sys i kanten. Denna stoppning hjälper till att täcka slumpmässigt formade vattenfall och förhindra fula och potentiellt farliga luckor på dessa platser. Den andra typen av stoppning är en gnuggdyna på undersidan av pooltaket som kan sys in för att förhindra skador från att gnugga. Dessa är viktiga att ha på var som helst där det finns en skarp kant på bassängen. Trapphörnor, skarp inre radie och pooldäck och hantering av skarpa stenkanter bör alla skyddas med stoppning på undersidan.

Installera ett säkerhetsskydd för poolen

När det är dags att installera kåpan är det förvånansvärt lite magi inblandat. Processen börjar med att lägga pooltaket över poolen och hålla det på plats med hinkar fyllda med vatten. Du behöver allt från 12 – 24 skopor totalt. Kåpan har en tendens att flyta ovanpå vattnet och du använder de viktade hinkarna för att sitta på remmarna som gör att du kan sträcka kåpan i alla riktningar.

Denna process med att lägga på kåpan är en av de viktigaste delarna av kåpan. De allra första två hålen som du borrar kommer att diktera lockets slutliga orientering och ju bättre du sträcker pooltaket på plats, desto mindre gissningar är det att borra de två första hålen.

Böljande pooltak

Lägg pooltaket och säkra med skopor. Ta dig tid att se till att pooltaket är lika orienterat på hela sidan av poolen och börja med att borra den långa remmen ner i poolens mitt. Fäst fjädrar på varje rem av pooltaket i detta skede – varje pooltak kommer med instruktioner om hur du monterar fjädrarna eftersom det finns några olika tillverkartyper tillgängliga. Som utgångspunkt lämnar du ca 15 till 20 cm rem före våren eftersom det ger dig lite utrymme att justera fjädern stramare eller lösare efter behov.

Med fjädern ansluten till remmen vill du borra de två första hålen 30 cm bort från fjäderns ände, eventuellt ännu mer, så att allt slack hänger ner på poolytan. Efter att pooltaket har mindre slack på det kan du borra hålen närmare 15 till 20 cm från fjädrarnas ände för de återstående hålen du borrar. När du har borrat de två första hålen är det bara en liten mängd justering av pooltaket som du kommer att kunna gör – ta dig tid här för att få bästa möjliga inriktning!

Efter att den första långa remmen har installerats kommer du att borra de långa remhålen på vardera sidan om den här mittremmen. Genom att fortsätta att växla fram och tillbaka så här kommer du alltid att arbeta med lockinstallationen mot hörnen. När du har installerat de huvudsakliga längsremmarna (mellan 3 och 5 remmar – totalt 6 till 10 hål) måste du byta till de breda remmarna, med början från poolens centrum och därifrån.

På samma sätt som de första längsgående remmarna vill du byta sidor på poolen när du borrar hålen och ansluter pooltaket. Du bör bara borra ett hål efter att remmen bredvid den har anslutits – om du borrar för många hål utan att alternera på poolens sidor kan pooltaket hamna med en rynka som du inte kommer att kunna förlora.

Oavsett poolens form är detta den allmänna processen som du bör följa när du borrar hålen för säkerhetsskyddet. Den enda gången du skulle skilja dig från den här metoden skulle vara att kompensera för en uteslutning av något slag, såsom glidbenutskärningar eller ett vattenfall. Eftersom en utskärning egentligen bara kan gå på en plats och till och med några centimeter på ett eller annat sätt kan orsaka en permanent rynka i pooltaket kan du dra nytta av att börja från dessa fasta platser om din pool har dessa.

Säkerhetsskydd med glid

Även om bilden inte ligger mitt i poolens längd måste du fortfarande börja med den. Om en stege ligger i poolens bredd, bör du fortfarande börja här. Processen är exakt densamma förutom att du börjar med stegen ben utskärning och gör en handfull bredd remmar innan du byter till längs remmar.

Säkerhetsskydd med vattenfall

Genom att börja med den fasta platsen för ditt vattenfall eller glidskärning säkerställer detta bästa möjliga passform på dessa platser. Pooltaket överlappar på pooldäcket var som helst från 30 cm upp till 60 cm + så det finns en liten mängd förlåtelse att få det att flytta på ett eller annat sätt. Öppningarna för glidben eller utklipp av vattenfall är mycket små och mycket svårare att orientera framgångsrikt om du inte börjar med dem först.

Rektangel säkerhetsskydd

Om du har en rektangelformad pool är det mycket enkelt att installera ett skyddskåpa – mer än med någon annan form av pooler. Layouten är väldigt enkel eftersom allt du behöver göra är att se till att du har ett jämnt och lika avstånd på alla sidor av poolen. Om du har samma mängd täckning som överlappar poolbassängen på alla sidor är du säker på att du har en perfekt orientering när du borrar de två första längsremmarna. När du installerar i ett förregling eller stenbeläggning helst vill du installera insatserna i fogpartierna där stenarna möts.

Även om du kan installera direkt genom förreglingsstenar finns det en chans att stenen spricker. Om spärrspelet kommer in i marken i en viss vinkel kan detta sätta press på stensidan och flis eller sprickbildning kan inträffa. När du installerar i injekteringsfogar är det troligt att det kan förekomma en viss rörelse i tegelstenen som kan bryta injekteringsfogen som bilden visar. Detta skulle anses normalt för att installeras i ett förreglingsdäck och om slipning minimerar utseendet på den förskjutna stenen.

Rektangelpool med dykplatta

Om du har en dykbräda vid poolen finns det några olika sätt att undvika detta när du installerar ett säkerhetsskydd. Vissa pooler har dykbrädor som de tar av för vintern, i så fall installerar du bara pooltaket som vanligt. Oftare installeras dykbrädor när poolen byggdes och lossnar aldrig – och detta kan vara ett problem för dig om en av remmarna från pooltaket ligger i linje med dykbrädan. Du vill verkligen inte behöva ta bort dykbordet varje år bara för att underlätta att sätta på pooltaket.

Om du har en dykplatta bör du begära ett Y-band från dykplattan från din pooltakstillverkare. För att göra detta lägger du helt enkelt till dykbordet på poolskissen för din pooltak och skriver bredvid “skicka” Y-rem. En “Y” -rem gör att du kan installera en fjäder och genomföring på vardera sidan av dykbrädan istället för en enda under där dykbrädet är. Den här snabba och enkla lösningen kräver helt enkelt en genomföring och fjäder mer än ett vanligt pooltak – plus tillägg av en D-länk eller kontakt och ett tygrem.

Vanliga frågor om pooltaken

Hur köper man rätt pooltak?

Det tar inte mycket tanke att besluta att köpa en pool är rätt drag för din familj, och i de flesta fall kan människor också bestämma sig för den faktiska poolen de vill ha ganska snabbt. Att räkna ut vilket pooltak som är rätt för dem är dock ofta en utmaning som de inte förväntade sig. Det verkar vara tillräckligt enkelt att välja ett pooltak, men när du börjar titta på de olika alternativen kan det vara svårt. Det finns några saker att tänka på när du börjar handla pooltak, och att hålla några poäng i åtanke kan hjälpa dig oerhört.

Till att börja med, se till att du handlar någonstans som ger dig alternativ. Det är stor skillnad mellan olika pooltak och du måste hitta en butik som verkligen har många alternativ. Jag erbjuder så många olika pooltak att det ibland kan vara överväldigande. Det är därför det är så viktigt att ta sig tid att följa de andra stegen nedan – en storlek passar inte alla och du måste få den som passar dig. När du har börjat surfa måste du komma ihåg att det är stor skillnad mellan pooltak för i markbassänger och över mark.

Storlekarna kommer att vara olika, kanterna som faktiskt skyddar pooltaket över poolen kommer att vara olika, och den övergripande designen kommer att vara annorlunda. Det är en mycket uppenbar punkt, men det är förvånande hur många människor tror att de kan köpa en pooltak för en annan typ av pool bara för att den är till salu och får den att fungera för sin pool. Enkelt uttryckt, gör inte misstaget att köpa ett pooltak som inte är designat för din typ av pool. Om du gör det kommer det att vara ett köp som du omedelbart ångrar.

Storleken spelar roll när det gäller pooltak, och det är nästa du måste titta på när du börjar handla din. Min webbplats gör det enkelt att förstå poolformer, storlekar och dimensioner och ta reda på vilket pooltak som passar din pool. Det är viktigt att få rätt pooltak. Många har köpt en som är för stor för sin pool, förutsatt att det är bättre att vara säker än ledsen. När det gäller pooltak är det dock viktigt att få en bra passform och att bara köpa stort och hoppas på det bästa är inte en bra idé. Tänk på poolens storlek när du köper pooltaket till den.

Titta också på garantiinformation. Detta hjälper dig att visa pooltakets övergripande kvalitet och berättar i stort sett vad du kan förvänta dig när det gäller kvalitet. För att uttrycka det enkelt, om du ser ett pooltak med en bra garanti, tittar du förmodligen på ett bra pooltak. Korta 1 eller 2 års garantier är inte riktigt värda så mycket och är mer ett tecken på ett lägre kvalitetsskydd. Att betala lite mer för ett bättre skydd är en bra idé eftersom du får en kvalitetsinvestering för dina pengar.

Var också säker på att du överväger specialskydd. Poolsäkerhetsöverdrag är ett exempel, och de är utformade för att passa över en pool och ger ett extra skydd och trygghet. De finns i nät eller i solid form och båda är sträckta tätt över poolen och säkrade med ankare. Mina pooltak täcker de högsta säkerhetskraven och rymmer 200 kg per 5 kvadratmeter. Du behöver inte oroa dig så mycket för dina barn eller husdjur när du har ett säkerhetsbassängskydd på din pool.

En annan typ av specialskydd är ett solskydd. Dessa är utformade för att fånga solens strålar och hjälpa till att värma upp vattnet i din pool snabbt. Även om det verkar som något som inte är värt att bry sig om, tänk på den förväntan din familj känner när våren rullar runt och du gör poolen redo. Tänk sedan på chocken i allas ansikte när de hoppar in för det första doppet och ta reda på att vattnet fortfarande har den där vinterkylningen.

Ett solskydd hjälper till att påskynda uppvärmningsprocessen så att du kan njuta av din pool och kan också hjälpa till med kalla väderproblem. I grund och botten är det tillräckligt att hålla storlek, typ av pool och kvaliteten på pooltaket för att hjälpa dig att köpa det pooltak som passar dig och din familj. Det finns mer än det, men i de flesta fall är de grundläggande principerna allt du behöver för att få ett skydd som kommer att hålla dig i flera år och skydda din pool.

Hur mycket kostar en pooltak?

Kostnaden mellan pooltak varierar kraftigt mellan varje enskild pool. Faktorer som storlek, material, stil, uppvärmning och utrustning kommer alla att bidra till kostnaden. Webbplatser och varumärken, som de som nämns i den här guiden, kräver vanligtvis information om din pool för att få en offert. Glöm inte att du också måste betala för en vals och installation, vilket kommer att öka kostnaden. Observera – ett nytt pooltak kan variera var som helst mellan 600 kr för vinteröverdrag och solbubbelfiltar upp till 100 000 kr för ett automatiskt pooltak, rulle och installation.

Är ett värmeöverdrag eller pooltak bäst för pooler?

Om värmeeffektivitet är ditt huvudsakliga mål från ett pooltak är ett flytande skydd det bästa valet. När de är monterade minskar flytande skydd även avdunstningen med minst 95%. Observera dock att detta skydd inte håller poolen ren.

Ditt val av pooltak beror på önskat resultat och även på den tid på dagen som poolen föreslås täckas. Till exempel, om poolen bara kommer att täckas över natten, är det termiska pooltaket med en mycket högre isoleringsgrad det bästa valet. Omvänt, om din pool kommer att täckas under dagen, kan du dra nytta av solfångarens kapacitet. För de flesta inhemska poolägare som vill ha en varmare pool kommer soltak att vara det tydliga valet.

Vilken färg solcellsöverdrag värmer bäst?

Tro det eller ej, färgen på ditt solskydd kan ha en betydande inverkan på uppvärmningen. Om du letar efter ett soltäcke för att värma upp vattnet under, kommer ett genomskinligt pooltak att släppa in mest solljus. Men det kommer också att tillåta mer värme att fly, till skillnad från en mörkare färg. I allmänhet väljer de flesta ljusblå för att få en balans mellan värmeförstärkning och värmebehållning. För dem som vill dyka lite djupare, kan du kolla in min fördjupade guide om klara och blå solcellsöverdrag för att få ut det mesta av din investering.

Fungerar solcellsöverdrag verkligen?

Ja definitivt! Så här: Poolvatten absorberar cirka 75% till 85% av solenergin som träffar vattnet och håller det varmt på soliga dagar utan att använda en elektrisk eller gasvärmare. Medan du lägger till ett solskydd kan det hjälpa till att isolera poolen, men en ogenomskinlig modell kan blockera den naturliga värmen från solstrålar. Ett solbassängskydd löser detta problem genom att låta mer energi nå vattnet under. Förutom att fånga upp värme och förhindra avdunstning kommer ett solbassängskydd också att värma upp vattnet, vilket gör det till ett mer effektivt och effektivt val än traditionella alternativ.

Varför behöver du ett pooltak?

En pooltak är ett dyrt och viktigt köp som inte bör rusa. Ett skydd av god kvalitet kommer att stödjas med 5-10 års garanti och sparar i slutändan tid, pengar och ansträngning. Du skulle bli förvånad över hur många fördelar det finns!

Täcken saktar ner och minskar avdunstningen av poolens vatten. Vissa värmer aktivt poolens vatten (solskydd) och alla arbetar för att minska värmeförlusten för att hålla din pool varmare året runt. Skydd förvarar skräp, kvistar, träd, etc. och allt annat som kan komma in i poolen. Mindre städa upp! De minskar rengöringstiden – en ren pool med pooltak kommer att fortsätta att vara ren, jämfört med en ren pool som lämnas obevakad i en vecka.

Skydd kommer att minimera din klorförbrukning genom att minska mängden UV-strålar som träffar vattnet (UV-strålar bryter ner klor). Pooltak sparar pengar! – Nästan allt blir billigare, från mindre värmeräkningar till inköp av färre kemikalier. Minskad risk för blockeringar från löv, vilket resulterar i dålig vattenkvalitet. Säkerhet! – Vissa skydd skyddar barn särskilt om de skulle glida och falla i poolen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top