Bästa pooltaket 2024 – Test av olika pooltak

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

EXIT ø427cm

EXIT ø488cm

EXIT 400x200cm

EXIT ø360cm

Klicka här för att se fler pooltak.

Om du har en pool, oavsett om det är en avancerad eller en simpel modell, behöver du tre saker, en poolstege, en vattenpump och slutligen ett pooltak.

Det spelar ingen roll om poolen är rektangulär och nedgrävd eller rund och stående på marken, taken fungerar för alla bara måtten stämmer överens med poolens.

Fördelarna med pooltak är väldigt många, bland annat minskar det energiförbrukningen, förlänger poolsäsongen och drar ned på kemikalieanvändningen.

Men framför allt ökar ett pooltak säkerheten, faktum är att du enligt lag måste ha ett tak över poolen om den inte omges av ett högt staket.

Inför köpet finns det flera faktorer att fundera över och de allra viktigaste är storlek, form och material, men även pris kan ha en avgörande roll.

1. Bäst i test – Pooltak EXIT 427 cm

Pooltak EXIT ø427cm

Klicka här för att se bästa priset

Pooltaket EXIT 427 cm är det perfekta valet för dig som behöver ett kvalitativt och hållbart skydd för din runda pool.

Precis som namnet säger har produkten en diameter på 427 cm, vilket innebär att det passar alla runda pooler med detta mått på ramen, både alternativ från EXIT själva och andra varumärken.

Fördelarna med taket är många, bland annat håller smuts utanför och vattnet rent, samt minskar det exponeringen mot UV-strålning.

Det genomskinliga PVC materialet resulterar också att solen värmer upp vattnet samtidigt som värmen kommer hållas innanför, energiförbrukningen minskar därför drastiskt.

Pooltaket är också lätthanterat med sin vikt på 23 kg och tack vare höjden på 225 cm kan det placeras under de flesta låga tak.

2. Populärast – Pooltak EXIT 488 cm

Pooltak EXIT ø488cm

Klicka här för att se bästa priset

Det är svårt att säga varför just EXIT 488 cm är ett av de mest populära valen på marknaden idag, troligtvis beror det på att majoriteten av runda pooler har just måttet 488 cm.

Men utöver rätt mått vill alla ha ett pooltak som är tillförlitligt och erbjuder kvalité, vilket denna modell gjord av PVC gör.

Trots den något större diametern är vikten endast 24 kg och därför blir taket lika lätthanterat som många andra alternativ.

Den primära fördelen med taket är att den håller vattnet rent, men för många är det viktigt att kunna utnyttja sin pool trots att det är dåligt väder och det tillåter detta pooltak.

Höjden på 254 cm erbjuder barn som vuxna möjligheten att leka och simma precis som vanligt utan att bli störda av taket, vilket är en risk om det är för lågt.

Även denna modell av pooltak släpper genom solstrålar och därmed höjer vattnets temperatur samtidigt som värmen inte släpps ut lika enkelt.

3. Premiumval – Pooltak EXIT 400×200 cm

Pooltak EXIT 400x200cm

Klicka här för att se bästa priset

De allra mest exklusiva poolerna är självklart de rektangulära modellerna och därför är även premiumvalen för pooltak rektangulära, precis som Pooltaket EXIT 400×200 cm.

Produkten byggd av materialet PVC fungerar utmärkt för alla pooler med rätt mått, allt från nedgrävda och gjutna till stående och pooler omgivna av trädäck.

Bredden på 200 cm och längden på 400 cm är väldigt optimal och precis som vanligt så passar taket alla pooler med dessa mått på sin ram.

Visserligen väger taket 70 kg men för en pool med denna storlek är det svårt att ha ett mycket lättare tak, eftersom produkten ska ligga stabilt och inte riskera att blåsa i väg.

Höjden är något lägre än för andra alternativ vilket kan begränsa volleybollspelande men det går utmärka att bada och simma som vanligt.

Pooltaket har en garanti på 1 år vilket är perfekt om oron över att taket ska gå sönder och dina pengar ska vara kastade i sjön.

4. Billigast – Pooltak EXIT 360 cm

Klicka här för att se bästa priset

Precis som att exklusiva pooler korresponderar med dyra pooltak, går mindre pooler hand i hand med billigare pooltak, ett bra exempel är Pooltaket EXIT 360 cm.

Däremot har priset i detta fall inget med sämre kvalité och göra. Produkten är exakt lika bra som EXIT:s andra modeller, också med PVC, enda skillnaden är den mindre storleken och det lägre priset.

Formen är cirkulär med en diameter på 360 cm och om din pool har detta mått är pooltaket det utmärkta valet för dig.

Vikten ligger strax under 15 kg och tack vare det kan man utan problem lyfta det av och på. Det gör därför inget om taket råkar ligga på fel ställe eftersom man snabbt kan byta plats.

Samtidigt som diametern är något mindre blir även höjden lite lägre, nu på 210 cm.

Lista över de bästa pooltaken 2024

  • Bäst i test: Pooltak EXIT 427 cm
  • Populärast: Pooltak EXIT 488 cm
  • Premiumval: Pooltak EXIT 400×200 cm
  • Billigast: Pooltak EXIT 369 cm

Köpguide för pooltak 2024

Att köpa det rätta pooltaket som både fungerar för dig och din pool är inte en lätt uppgift. Då det finns många modeller att välja mellan måste du verkligen tänka till innan köpet äger rum.

Men för att minska risken att köpa fel pooltak har vi på hantverksproffset gjort denna köpguide, där de allra viktigaste faktorerna att ha i åtanke tas upp, vilka är:

  • Storlek och form
  • Material
  • Färg
  • Montering
  • Pris

Storlek och form

Det mest grundläggande och egentligen uppenbara är att det pooltak som du köper ska ha samma form som poolen har. En rektangulär pool kräver ett rektangulärt tak medan taket ska vara cirkelformat om poolen är cirkulär.

Därefter är det av yttersta vikt att måttet på taket stämmer för poolen. Dock ska du vanligtvis köpa et tak med något längre bredd, då det ska hänga utanför poolens kanter.

Om du läser på om de olika taken kommer du märka att det ofta finns två angivna längder, en för takets totala bredd och en för det poolen ska ha.

För att minska risken att det blir fel är det därför av yttersta vikt att mätningen sker noggrant och systematiskt.

Vid mätningen av din pool är det bara att ta fram bästa måttband eller tumstock och mäta. Dock gäller det att vara försiktigt om poolen är cirkelformad.

Det är mycket enkelt att missa var diametern är, därför bör du göra flera mätningar och sedan ta ett medelvärde.

Material

Vilket material som du vill ha är egentligen helt personligt och många har delade åsikter kring vad som fungerar bäst.

Vissa tycker plastglas medan andra säger PVC, vi är dock övertygade om att PVC är det bästa alternativet.

Visserligen är plastglas, även känt som polykarbonat, hållbart och bra. Dessa tak är dock väldigt stationära och svåra att flytta på. Prislappen brukar också vara betydligt större, vilket inte är att föredra.

Därför rekommenderas PVC, förkortningen av polyvinklorid. Materialet är en termoplastisk polymer och är den tredje mest använda av de vanligaste av plastsorterna.

Några fördelar med materialet är dess slittålighet och låga pris. Ytterligare erbjuder PVC en transparent yta som reglerar ljuset på ett väldigt behagligt sätt.

Färg

Precis som materialet är färgen också högst personligt och alla har sina egna preferenser. Det första man bör fråga sig själv är dock om taket ska vara genomskinligt eller färgat. Själva ramen kan vara vilken färg som helst men kan till fördel matchas med samma färg som exempelvis din utedusch, poolvärmepump osv.

När det gäller färg brukar vitt, svart eller grått vara det vanligaste, alltså ganska färglösa kulörer. Transparent och genomskinligt är dock det bästa.

Först och främst släpper det genom solstrålar som värmer poolen, vilket i sin tur kommer minska energiförbrukningen.

Ett genomskinligt tak erbjuder även en viss insyn som i kombination med det blåa vattnet erbjuder en väldigt trevlig trädgård.

Montering

När det är dags för montering av pooltaket kommer du vara glad om du valde ett alternativ som är enkelt att installera över poolen.

Oftast brukar det ta ungefär 30 min för 2 personer att installera ett pooltak men för vissa mer komplicerade och billiga modeller kan det ta betydligt längre tid och vara mycket mer energikrävande.

Vårt tips är därför att välja en av de modeller som säger att endast två personer krävs under monteringen. Om det står 3–4 personer kan du räkna med att det blir betydligt jobbigare.

>>> Letar du efter en solsäng att ha i kombination med poolen? Klicka då på länken! 

Pris

Priset för pooltak är väldigt varierande, vilket inte är så konstigt då det finns otroligt många alternativ och olika typer av pooler.

Men priset brukar oftast ligga i spannet 2 000 kr till 10 000 kr. Däremot brukar priset ofta korrespondera med storleken på poolen.

Men faktorerna hållbarhet och kvalité är också oerhört beroende av priset, en dyrare modell brukar nämligen alltid vara mer tillförlitligt än en billigare produkt.

”Ofta är det bättre att gå upp något i prisklass för att garantera att produkten är mer kvalitativ och hållbar.”

Bygga ett eget pooltak

Att köpa ett pooltak kan ofta vara dyrt och därför är det många som ställer frågan kring huruvida det är möjligt eller inte att bygga ett eget pooltak.

Visst går det alldeles utmärkt och vi kommer gå genom en enkel metod, men det finns flera fördelar och nackdelar att ha i åtanke.

Metod

Den absolut enklaste metoden kretsar kring användandet av en presenning. Men först och främst ska poolens öppning mätas, antingen diametern för en rund pool eller längden och bredden för en rektangulär modell.

Därefter är tipset att köpa en något större presenning än vad som egentligen behövs, då det är bättre med överlapp än springor mellan pool och presenning.

Antingen hittar du ett alternativ som är perfekt till måtten eller så behöver presenningen klippas och sidorna sys, då fransarna inte ska nystas upp.

När storleken är rätt ska ett hålslag användas i ändarna för att möjliggöra fästning till kanten. Om resultatet ska bli extra snyggt och hållbart rekommenderas det att fästa metallringar i hålen.

Slutligen behöver det hemmagjorda taket säkras i marken, vilket enklast görs med några tältpinnar som bara förseglas i de gjorda hålen. Försök verkligen att spänna presenningen ordentligt så den lyfter från ytan.

Fördelar och nackdelar

Den mest betydande fördelen med ett hemmagjort pooltak är att det blir billigare, men därefter finns det framför allt bara negativa saker att säga.

Först och främst är det inget simpelt bygge, då det krävs mycket tid och kompetens inom hemmaprojekt om man vill få ett bra resultat.

Därefter kommer taket ligga precis ovanför vattenytan, vilket resulterar i att det blir svårt att bada under det.

Taket kommer även ha en betydligt kortare livslängd än vad ett köpt pooltak har. Därför finns det risk att du behöver bygga ett nytt inom bara något år. Du kan bygga en enkel träram med långa brädor och starka trallskruvar runt hela poolen och fästa presenningen i själva ramen istället, men det gör projektet ännu svårare.

Avslutningsvis är taket inte alls lika säkert. Om ett barn eller en katt ramlar i får inte hemmabygget ge vika, vilket är svårt att garantera med denna simpla design.

Vanliga frågor om pooltak

Måste man ha ett pooltäcke?

Om poolen är djupare än 0,2 m och inte omges av ett korrekt staket måste du enligt lag ha ett poolskydd eller tak. Detta är för att öka säkerheten och inte riskera att barn eller djur ramlar i utan möjligheten att ta sig upp.

Kan man bada med ett pooltak?

Ja det går alldeles utmärkt att bada under ett pooltak, förutsatt att modellen har en bågform och inte ligger platt över vattenytan. Om du vill ha mycket plats rekommenderas det att köpa hög produkt.

Hur mycket snö klarar ett pooltak?

Det är omöjligt att säga hur mycket snö just ditt pooltak klarar av då det är olika för alla modeller. För de med hårt material brukar maxvikten ligga på 45 kg per kvadratmeter, medan det är mindre för tunnare och mer rörliga material.

Behöver man bygglov?

Ja och nej, det beror på höjden. För höjder lägre än 1 meter är det aldrig några problem, men om det vid högsta punkten är över 1 meter behöver du ofta ansöka om lov för det.

Varför ska man ha pooltak?

Fördelarna med pooltak är väldigt många men framför allt förlänger det poolsäsongen, minskar uppvärmningskostnader, ökar säkerheten och minskar kemikalieförbrukningen.

Sammanfattning

Om du har en pool måste du enligt bygglagstiftningen ha ett skydd eller pooltak. Undantag om poolen är grundare än 0,2 m eller om den omges av ett rätt uppfört staket.

Utöver lagen finns det även många fördelar, exempelvis minskad energiförbrukning och förlängd poolsäsong. Därför är det bara att köpa ett svenskt pooltak.

Men då marknaden är stor finns det många alternativ, vilket resulterar i att du måste vara försiktigt. Fokusera på faktorer som storlek, material och montering.

Avslutningsvis rekommenderar vi dig att köpa ett transparent pooltak som gör det möjligt att både se in och ut ur poolen.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen