Den bästa poolvärmepumpen 2022 – Test av olika poolvärmepumpar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Swim & Fun Inverter 9kW

Swim & Fun Eco

5.5kW

Swim & Fun Inverter WiFi 11kW

Swim & Fun HotSplash 3.5kW

Klicka här för att se poolvärmepumpar. 

Bästa poolvärmepumpen 2022

Att ha en pool i trädgården är väldigt trevligt och något många funderar på att investera i. Det man däremot inte får glömma är att komponenterna som hör till själva bassängen är minst lika viktiga. Därför är det väldigt viktigt att man tänker noga på vilken poolvärmepump man ska välja när man bygger en pool eller helt enkelt ska byta ut en existerande poolvärmepump.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra poolvärmepump på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken poolvärmepump som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem poolvärmepumpen så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa poolvärmepumpen. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa poolvärmepumparna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla poolvärmepumpar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa poolvärmepumpen inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test poolvärmepump2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa poolvärmepumpen på nätet. När du letar efter den bästa poolvärmepumpen finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa poolvärmepumpen enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en poolvärmepumpen efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa poolvärmepumpen för dig:

 • Poolstorlek
 • Budget
 • Temperaturalternativ
 • Effektivitet
 • Ljudnivå
 • Garanti
 • Värmeväxlare
 • Kompressor
 • Dimensionering
 • Storlek
 • Plats
 • Avsedd användning

Poolstorlek

Detta är en av de primära faktorerna för att dimensionera en poolvärmepump för din pool. Korrekta dimensioner på poolen är vad som krävs, längden efter bredd och genomsnittligt djup när den beräknas med ger dig den nödvändiga poolytan och poolvolymen i liter. Till exempel kan pooler mellan 30 och 40 000 liter vatten kräva en värmepump på 9 till 13 kW? Så det är viktigt att få siffrorna rätt, din forskning måste vara korrekt. Prata med en professionell pooluppvärmning för att få rätt information om detta om du är osäker.

Budget

Smarta köpare börjar med att definiera beloppet de är redo att investera. Detta begränsar sökningen avsevärt. Vanligtvis varierar priserna på poolvärmepumpar mellan 30 000 och 60 000. Dessa kan dock variera beroende på typ, syfte, storlek, effektivitet, effekt och ytterligare funktioner som värmaren har.

Budgeten är en avgörande faktor att ta hänsyn till när man planerar att genomföra ett givet projekt. Olika poolvärmepumpar på marknaden har olika prislappar. Utöver deras prislappar bör du också överväga installationskostnaden för pumpen du tänker köpa. Har en lista med cirka fem modeller som kan uppfylla dina behov och jämför deras inköps- och installationskostnader. Du kan också läsa värmepumpsrecensioner online för att få ett tips om dem. Överväg ett prisvärt alternativ med alla funktioner som fungerar för att värma din pool korrekt.

Temperaturalternativ

Med tanke på hur lång din simsäsong behöver vara. Poolvärmepumpar är idealiska för dagligt bruk. Oavsett vilken utetemperatur du har kan du använda en värmepump året runt. Kartlägg vilka månader på året du faktiskt kommer att använda poolen. Blir det för att förlänga till vår och höst eller behöver du ha poolen redo att bada i året runt?

Och hur många kommer att använda poolen? Detta är två viktiga faktorer som måste beaktas när du dimensionerar en poolvärmepump. Rätt typ av poolvärmepump gör vattentemperaturen behaglig för dig. Att välja en värmare med både uppvärmnings- och kylningsalternativ är en spelomvandlare. Det ger bättre kontroll för att njuta av en längre simsäsong.

Effektivitet

De flesta poolvärmepumpar har en C.O.P-prestandakoefficient på minst 6,0. Som en allmän regel gäller att ju högre COP värmaren har, desto bättre är energieffektiviteten. Lägre antalet, högre dina månatliga räkningar kan bli. När du väljer att köpa en poolvärmepump måste du ta hänsyn till värmarens kvalitet och tillförlitlighet samt effektivitetsklassningen (COP).

Kom ihåg att kontrollera värmarens verkningsgrad när du köper eftersom den återspeglar hur mycket energi den avger. Om du vill ha den lägsta elräkningen, leta efter värmare med högsta COP. Läs mer om värmepumpens effektivitet. Värmepumpspoolvärmares effektivitet beror till stor del på den omgivande lufttemperaturen utomhus. Det krävs mer energi för att driva värmepumpen och värma vattnet om uteluften som aggregatet suger in är kall.

Ljudnivå

Kompressor, motor och fläktblad är bullriga element. Så välj ett system med en utomhusenhet som har mindre än 45 dB bruseffekt. Placera den också på ett ljuddämpande stöd och bort från grannens fastighet för att ytterligare sänka ljudet. Värmepumpens fläktmotor, fläktblad och kompressor alstrar alla ljud. Poolvärmepumpens ljudnivåer kan variera mellan 55dB (normalt talområde) och 65db (dammsugarljud). De mest kända märkena verkar inom bullerintervallet 55dB till 58dB. Ju lägre dB, desto tystare går värmepumpen. Varje liten ökning av dB kan göra skillnad.

Se till att läsa din värmepumps manual och garanti. Vissa värmepumpsljud uppstår när pumpen startar, stängs av eller går över till “avfrostning mest” för att klara de kallare vintermånaderna. Höga metall-mot-metall- eller gurglande ljud kan indikera problem och värmepumpen bör stängas av och skötas av en fackman.

Mängden ljud som produceras av pumpen du tänker köpa är också en viktig köpfaktor. Om du till exempel kör pumpen på natten, kan ljudet från dessa pumpar vara frustrerande i stort. Grannarna kan också ifrågasätta mycket av de störningar de får från dessa pumpar i stort. Du bör skaffa en modell som ger minimalt med ljud för att undvika sådana höga ljud även under udda timmar.

Garanti

Kontrollera alltid garantin! Att köpa en produkt som backas upp av en lämplig och oöverträffad tillverkargaranti ger dig sinnesro. Om enheten eller någon av dess komponenter inte fungerar behöver du inte betala för reparationer eller byten direkt ur din egen ficka.

Värmeväxlare

De mest effektiva poolvärmepumparna har hållbara, icke-korrosiva titanvärmeväxlare som ger maximal värmeöverföring från ett område till ett annat. Poolvatten och flytande köldmedium virvlar ihop över ett koaxialrör placerat inuti värmeväxlaren. Den kombinerade åtgärden ökar värmeöverföringen vilket resulterar i att du får “mer värme för mindre pengar.”

Kompressor

Kompressorn trycksätter (höjer temperaturen på) det flytande köldmediet (Freon) och för det genom systemet. Kompressorn ökar gasens temperatur så mycket som 5F. grader när den tvångskomprimerar den. Kolvkompressorer är standard. Scrollkompressorer i högeffektiva värmepumpar tenderar dock att vara mer skickliga.

Dimensionering

Dimensionering av poolvärmepumpar kräver några enkla beräkningar och förståelse för vädertrender i ditt område. Målet är att bestämma hur många watt av produktion du behöver under den kallaste månaden som du ska använda en värmepump för att värma upp din pool. Vi har använt den kallaste månaden med en medeltemperatur högre än 10 grader och vi kommer att anta att du vill uppnå en vattentemperatur på 26 grader i en pool.

Temperaturökning är skillnaden mellan lufttemperaturen och den önskade temperaturen på ditt poolvatten. Denna siffra kommer att ändras konstant så vi tar månadsmedelvärden för att räkna ut denna formel. Poolvärmepumpar varierar var som helst mellan 12 000–40 000 Watt och ökar i kostnad ju högre Watt-betyget är.

Du kan få en ungefärlig uppfattning om hur många Watt som kommer att behövas för att värma din pool under dagen genom att använda exemplen ovan. Du bör lägga till minst 10 % Watt-betyg för att säkerställa att du har tillräcklig uppvärmningsförmåga för saker som vind eller när locket inte används – vind kan skapa en förlust på upp till 15 000 Watt. En överdimensionerad poolvärmepump kommer också att minska uppvärmningstiderna och se till att värmaren fungerar korrekt.

Storlek

Detta är en avgörande faktor du bör ha i åtanke när du ska köpa den bästa poolvärmepumpen. Storleken på pumpen eller värmaren som ska köpas beror på poolens yta och mängden vatten den rymmer. En poolvärmepump med fler watt värmer upp poolvattnet snabbare.

Plats

Innan du börjar skriva under några kontroller måste du veta om din utrustningsplatta kan rymma ytterligare en utrustning. En värmare installeras oftast efter ditt filtreringssystem, så det måste finnas minst 1 meters utrymme för att värmaren ska passa in i din rigg. Annars kan du behöva investera i vissa omarrangemangsrenoveringar.

Avsedd användning

Planerar du att hålla poolen varm året runt, eller bara under vintermånaderna? Använder du din pool varje dag i december, eller bara en gång i en isblå måne? Är värmaren avsedd för en trädgårdspool, eller ger den även extra värme till din badtunna? Dessa frågor kan avgöra storleken och funktionen på din poolvärmare. Du kan välja en gasvärmare om du använder den sparsamt, eller så kanske du vill uppgradera till en större värmare för en större pool. Var noga med att ta upp dessa faktorer när du bestämmer rätt värmare med ditt poolproffs.

Lista över de bästa poolvärmepumparna 2022

 • Bäst i test: Swim & Fun Inverter 9kW
 • Populärast: Swim & Fun Eco 5.5kW
 • Premiumval: Swim & Fun Inverter WiFi 11kW
 • Billigast: Swim & Fun HotSplash 3.5kW
en poolvärmepump är en mycket effektiv poolvärmare
En poolvärmepump är en av de effektivaste poolvärmarna på marknaden

Installation av poolvärmepump

Det är inte så stor skillnad i installationsmetoder bland våra poolvärmepumpar. Det finns vissa storleksfrågor, så om du har ett mindre utrymme, titta på produktmåtten i broschyren eller bruksanvisningen (länkad från våra värmepumpssidor).

Alla värmepumpar kommer att behöva installeras på en plan plattform eller platta. Man kapar röret efter filtret och eventuell klorator, kopplar sedan poolrören in och ut ur värmepumpen. Värmepumpar kräver en brytare på 30-60 ampere, beroende på deras utgångsstorlek. Din värmepumpsinstallation kan kräva att du får mer kraft till utrustningsplattan, eller om du har tur har du tillräckligt med utrymme kvar för att lägga till den nödvändiga brytarstorleken till panelen. För säkerhets skull, använd en behörig elektriker för att utföra elanslutningen på din nya värmepump.

Tips vid installation

Poolvärmepumpar är designade för utomhusinstallation. Det är beroende av flödet av frisk luft genom förångaren för att värma poolen. Om den installeras i ett helt slutet utrymme, såsom ett skjul, garage, etc. kommer den kalla luften att recirkuleras tillbaka in i förångarslingan och avsevärt minska enhetens uppvärmningskapacitet och effektivitet.

Installera inte värmepumpen under en veranda. Placera den minst 60 cm från en vägg eller från något annat hinder och där skyfall från taket till pumpen inte är möjligt.

Använd antingen betongunderlag, stenläggningsplattor på sand eller trägolv som underlag för installationen. Se till att den är i nivå. En robust bas, helt isolerad från byggnadsgrunden, förhindrar ljud- eller vibrationsöverföring in i hemmet. Installationen kan vara över eller under vattennivån, så länge som pumpen är tillräckligt kraftfull för att hålla den flödeshastighet som värmepumpen behöver för att fungera.

Kondensat droppar vanligtvis från värmepumpen när den är i drift, särskilt under fuktiga förhållanden. Beroende på omständigheterna kan värmepumpen producera så mycket som 3 till 5 liter vatten i timmen. Du bör överväga att kanalisera bort det till någonstans. Vissa värmepumpar har ett vattenutloppsrör, eller så kan en bit slang fästas på den för att leda bort vattnet, den kan till och med läggas till poolen för att minska effekten av avdunstning. Tro inte av misstag att värmepumpen har en läcka när det i själva verket är normal kondens. Kom ihåg att enheter monterade på trägolv kommer att orsaka att virket ruttnar om vattnet inte leds bort från det.

Innan du beställer din poolvärmepump bör du se till att din elförsörjning är tillräcklig. Kontrollera löpström och toppström och bekräfta eventuellt med en elektriker att din husledning kommer att klara den extra belastningen.

Kända varumärken

Hayward

Hayward HeatPro värmepumpar för bostadspooler kommer med en värmeväxlare av titan, som syftar till att höja effektiviteten och hålla det så länge. Delar av enheten skyddas mot rost genom att använda innovativ teknik. Det finns fem olika enhetsstorlekar i serier, och du kan välja en utifrån dina behov.

AquaCal

AquaCal SuperQuiet HeatWave-serien har tre modeller på marknaden, som sträcker sig i kraft från 30 000 till 40 000 Watt och i priser från 35 000 till 45 000 kronor. Tillverkaren hävdar att COP (prestandakoefficient) är på högsta nivå. Titanvärmeväxlare, patenterad motströmsvattenhantering, korrosionsbeständigt skåp… är fördelar.

Pentair

Pentair Ultratemp värmepumpar för pooler introducerades 2008. Enheterna har titanvärmeväxlare och toppmoderna kompressorer. Självdiagnostisk programvara, användarvänlig kontrollpanel, LCD-skärm och automatiska kontroller håller ägaren bekymmersfri.

Rheem

Rheem värmepumpar kommer i Classic, Specialty och Compact-linjer, med nio modeller totalt och kraft från 30 000 watt till 40 000 watt. Du måste gräva i detaljerna för att upptäcka alla skillnader men vara säker på att alla Rheem poolvärmare är av hög kvalitet.

Jandy

Jandy Pro Series värmepumpar för pooler har en effekt på 20 000 – 40 000 watt per timme och överlägset hydraulflöde. Var och en av de åtta modellerna är utrustad med ett registrerat styrsystem – Aqualink, som ger automatisk temperaturhållning om du så önskar.

Typer av poolvärmepumpar

Gaspoolvärmepump

I de flesta regioner är det populäraste sättet att värma upp en pool med en gaspoolvärmare. En gasolvärmares lågor värmer vatten snabbt och kan, beroende på modell, vara ganska effektiva. De flesta gasvärmare drivs med naturgas som leds in från elbolaget, men du kan få en propandriven poolvärmare om naturgas inte är tillgänglig på platsen för utrustningen.

Oljeeldade värmare finns också tillgängliga och används ofta i mer avlägsna områden där naturgas inte är tillgänglig. Gasolvärmare håller en jämn vattentemperatur även om lufttemperaturen fluktuerar, men i kallt väder kan de naturligtvis använda mycket gas för att åstadkomma detta. De håller vanligtvis cirka fem år.

Garantier varierar beroende på modell – många täcker produkten i endast 1 år och upphör att gälla om värmaren inte är korrekt installerad eller poolvattnet är felaktigt underhållet, så se till att läsa garantin innan du köper. Jämfört med en gammal, ineffektiv värmare, kommer en värmare med 90 procents effektivitet att spara en hel del på lång sikt. Nyare modeller har pilotlösa tändningar, vilket innebär att en gnista tänder lågorna när kontrollen kallar på värme. På äldre modeller lyser pilotljuset konstant, vilket slösar gas.

Tillverkare

Tillverkare producerar produkter som varierar i storlek, vilket mäts med watt. Ju större watt, desto snabbare kommer apparaten att värma vatten och desto större kapacitet kan den hantera. Se nedan för information om dimensionering av en värmare. Storlekarna sträcker sig vanligtvis från cirka 40 000 till 150 000 watt.

Spiral gas poolvärmare. Den vanligaste typen av gasolvärmare är en spolvärmare, även kallad blixtvärmare. Här drar poolens pump vatten genom en värmeslinga som är placerad ovanför de gaseldade lågorna i enhetens förbränningskammare. Lågorna värmer vattnet när det passerar genom spolen. Konvektionsvärmare. För en liten pool eller ett spa kan det bästa alternativet vara en konvektionsvärmare, som har en enda stor låga som värmer långsamt rörligt vatten i ett stort rör. Tankvärmare. Vissa spa värms upp av en tankvärmare som fungerar som en vanlig varmvattenberedare för hemmet, och håller en tank full med vatten varmt och redo att levereras till spabadet.

Elektrisk poolvärmepump

En elektrisk poolvärmare fungerar på samma princip som en elektrisk varmvattentank. Elektrisk ström värmer en spole, som i sin tur värmer vattnet. Jämfört med förmågan hos andra energikällor, såsom propan eller naturgas, att värma vatten är det dock en relativt långsam process. En bra användning av el för att värma en pool är genom en värmepump. Liksom luftkonditioneringsapparater, som överför varm inomhusvärme till utsidan, överför värmepumpar varm utomhusluft till vattnet. Luften värmer upp köldmediet, kompressorn värmer luften ytterligare, luften komprimeras så småningom till en mycket het gas, och en värmeväxlare överför värmen till poolvattnet.

Värmepumpspoolvärmare kostar mer att köpa än gasolvärmare men använder mycket mindre energi och håller längre. Eftersom värmepumpar är beroende av att överföra varm luft till vattnet är de i stort sett ineffektiva i kallt väder eller klimat. De fungerar bäst där lufttemperaturen förblir över 10 grader celsius eftersom de lånar värme från den omgivande luften för att göra jobbet.

Elektriska poolvärmepumpar kostar mindre att driva och värmer större poolområden bättre eftersom de inte genererar värme från ett värmeelement som elektriska poolvärmare gör. Istället överför dessa värmepumpar värme från utomhusluften till poolens vatten. Minimal el behövs för att driva kompressorn och andra komponenter. Elektriska värmepumpar kostar initialt mer än elektriska poolvärmare. De kostar dock ungefär fem gånger mindre att driva än antingen en gas- eller elektrisk poolvärmare. Med korrekt underhåll kan de också hålla längre (10+ år) än elektriska poolvärmare.

Poolvärmepump med solvärmare

Solvärmare för pooler växer i popularitet och effektivitet. De flesta typer kostar initialt mycket – vanligtvis mellan 30 000 och 40 000 kronor att köpa och installera – men har mycket låga driftskostnader. Enligt proffs håller de längre än gas- eller värmepumpsvärmare – vanligtvis från 10 till 20 år med korrekt underhåll – och kan ge en återbetalning på sju år eller mindre beroende på lokala bränslekostnader.

Om du bygger en ny pool, överväg dess läge i förhållande till solen. Om den har en bra sydlig exponering, med lite skugga, kanske du inte behöver en värmare alls under soliga dagar. Den typ av poolskydd du använder (se Poolrengöring & överdrag) kan också i hög grad påverka mängden värme som lagras från solen.

En poolvärmare för solenergi är billigare och enklare att installera än en solvärmare för huset, och när den väl är installerad kostar den praktiskt taget ingenting att underhålla. I en typisk uppställning är solsystemet en slinga som förbigås om vattnet i poolen är tillräckligt varmt; om vattnet behöver värmas upp skickar en ventil vatten genom systemet. Solfångaren är helt enkelt en serie platta svarta paneler med metallrör som löper genom dem eller gummiliknande mattor med flera kanaler inuti som transporterar vatten. Solen värmer panelerna som värmer vattnet inuti.

Automatiserat solsystem

Ett automatiserat solsystem kan ha två temperatursensorer. Man känner av temperaturen på vattnet i solfångaren; den andra känner av temperaturen på vattnet i poolen. När poolsensorn indikerar att vatten behöver värmas öppnar den en ventil så att vatten rinner genom solfångaren innan den återvänder till poolen.

Ett solsystem kan vanligtvis läggas till en pools befintliga rör. Beroende på hur högt eller långt bort solpanelerna kommer att vara från utrustningen, kan systemet kräva en ny poolpump eftersom din befintliga pump kanske inte är tillräckligt stark för att trycka vatten genom systemet. Naturligtvis fungerar inte solvärme på natten eller på en molnig dag – och den fungerar bara när pumpen är igång. Av dessa skäl väljer många att även ha en vanlig gasolvärmare, som slår igång när vattnet är svalt och solfångaren inte kan leverera tillräckligt med värme.

Om du är intresserad av det här alternativet är det en bra idé att få din webbplats utvärderad av en kvalificerad entreprenör för solvärmesystem. Även om komponenterna i ett solsystem är ganska enkla, är det inte ett jobb för amatörer att installera ett sådant. Komponenterna måste dimensioneras och installeras korrekt. Såvida du inte är en duktig gör-det-själv-man, anlita ett proffs med en dokumenterad meritlista av framgångsrika installationer.

Även om du kan göra grova beräkningar, är det bäst att låta en poolexpert bestämma rätt storlek på värmaren för din pool eftersom många faktorer spelar in i beräkningen. Dessa inkluderar poolens yta och skillnaden mellan din genomsnittliga lufttemperatur och din önskade vattentemperatur. Dessutom kan vind, luftfuktighet och nattliga temperaturer ha stor inverkan. Om du till exempel bor i ett område med höga vindhastigheter, låg luftfuktighet och svala nätter behöver du en större värmare.

Geotermisk poolvärmepump

Geotermiska värmepumpssystem, även kända som Ground Source Heat Pumps (GSHPs), fungerar genom att skörda värme från jorden. Om du bor i ett område där det är önskvärt att värma upp din pool under längre perioder och där geotermisk värme är möjlig bör det övervägas.

Jordvärmepumpsystem hämtar värme från den konstanta stabila marktemperaturen istället för den omgivande luften. När uteluftens temperatur sjunker under 5 °C blir en konventionell värmepump mindre effektiv. Tillämpningen av den geotermiska poolen fungerar eftersom den underjordiska temperaturen kommer att förbli på en konstant 5°C till 20°C (beroende på var du befinner dig.) Detta gäller även när lufttemperaturen på vintern sjunker till -34°C.

Kapitalkostnaderna för att installera en bergvärmepump är höga jämfört med andra VVS-system. Även om denna kostnad kompenseras av fördelen med att förlänga poolsäsongen mycket längre än med en konventionell värmepump. Om du kan hitta en underjordisk källa som är högre än 20°C kommer din värmepump att köras med maximal effektivitet, oavsett lufttemperaturen. De flesta installationer innebär att man lägger längder av rör under jord, 1 meter djupa. Om du har en etablerad trädgård kanske det inte är ett populärt drag, ett alternativ är att hitta en underjordisk värmekälla som vatten.

Poolvärmepumpar för saltvatten

Om du är en saltvattenpoolägare kan du använda en poolvärmepump utan bekymmer på grund av värmeväxlaren i titan som är resistent mot rost och korrosion. Du kan njuta av världens bästa simupplevelse i varma temperaturer hela säsongen med en kombination av saltvatten och värmepump.

Poolvärmepump kontra poolvärmare

Alternativ till poolvärmepumpen använder brännare och värmeväxlare för att värma vattnet och antingen bränna gas, olja eller propan i rör. Poolvärmepumpar är den mest miljövänliga av dessa lösningar eftersom ingen förbränningsprocess används. Solvärmare är en populär miljövänlig lösning med de lägsta driftskostnaderna. Solvärmare har ingen påverkan på miljön men tyvärr är de de minst effektiva poolvärmarna. Eftersom de är beroende av värmen från solen fungerar solvärmare bäst på platser som Florida, men de kan inte användas överallt.

Fördelar

Driftskostnaden för en värmepump är lägre än för förbränningsvärmare. Även de mer energieffektiva gasolvärmarna ger inga besparingar som kan jämföras med värmepumpar. Om bergvärmepumpar är gångbara där du bor är besparingarna ännu bättre. Värmepumpar kräver mindre underhåll än förbränningstyper. En gång om året är det en del besiktningsarbete som ska göras och det ska städas ur. Detta är något du enkelt kan göra själv. Vart tredje till femte år kan en professionell installatör behöva serva den. En värmepumps förväntade livslängd kan vara upp till 50 år. Men i reala termer är den genomsnittliga livslängden någonstans mellan 14 till 15 år.

Nackdelar

I förväg är värmepumpen den dyraste lösningen. Men besparingar på deras driftskostnader översätts till långsiktiga besparingar på löpande kostnader.

En kvalificerad elektriker måste göra alla elektriska anslutningar i enlighet med lokala elföreskrifter. Installationsavgifterna är höga, nästan samma som själva värmepumpen. Ett alternativ är att göra det själv och få det certifierat innan du använder det. I frostiga klimat är det nödvändigt att tömma värmepumpen för att förhindra frysning under vintern. Det beror på att värmeväxlaren är gjord av tunn titan som kan spricka när vatten fryser inuti den.

Underhåll

En värmepump kan vanligtvis ställas in så att den endast går under specifika perioder på dygnet. Du använder den här funktionen för att låta värmepumpen arbeta huvudsakligen under den varmaste delen av dagen då den är som mest effektiv och därmed spara så mycket energi som möjligt.

Om du bara använder poolen på helger, som de flesta av oss, är det mer kostnadseffektivt att låta maskinen hålla vattentemperaturen på eller nära önskad temperatur. När du inte ska använda poolen under en längre tid, stäng av värmepumpen eller sänk åtminstone temperaturinställningen med flera grader. Ett viktigt krav för din värmares livslängd är korrekt poolkemi, se till att den totala alkaliniteten och TDS är inom intervallet. Vi rekommenderar verkligen att du kontrollerar din poolkemi minst en gång i veckan. I det långa loppet kommer det att spara mycket pengar.

Poolpumpen måste rengöras då och då. Innan du servar enheten måste du stänga av brytaren för ditt eget skydd. Smuts kan samlas på förångaren som du lätt kan ta bort genom att använda en vattenspray utan tryck och se till att du inte skadar de små aluminiumfenorna. Du kan rengöra ett plastskåp med en borste och tvål, följt av en ordentlig sköljning. Inspektera lådans insida för tecken på vattenläckage medan du rengör maskinen. När du är nöjd med att poolvärmepumpen fortfarande är i gott skick; slå på brytaren. När maskinen börjar fungera är ett sista test för att säkerställa att luften som kommer från fläkten är cirka 3 grader celsius kallare än den omgivande luften.

Se alltid till att rengöra filterkorgen när du sköter poolutrustningen. Ett blockerat filter kommer att minska flödet genom poolvärmepumpen och kan få det att stanna. Du bör också regelbundet skölja ditt poolfilter för att säkerställa att vattenflödet förblir på en adekvat nivå.

en värmepump till en billig inbyggd pool
Såhär kan en värmepump till en pool se ut

Vanliga frågor om poolvärmepumpar

Vad för effekt på min värmepump för pool behöver jag?

Uteffekten för en poolvärmepump anges i kW. Ju högre betyg desto snabbare kommer den att värma en pool med specifik storlek och desto större storlek på poolen kan den värma upp. Genom att använda länken för beräkning av värmepumpkapacitet ovan kan du få en uppfattning om vilken värmepumpsmodell du behöver. Observera att kalkylatorn är för grundläggande pooler utan fälgflöde eller fontänfunktioner (detta kan drastiskt öka poolens termiska förluster) och med högst 8 km/h vind över ytan. Om värmepumpen av någon anledning kommer att installeras långt bort från poolen måste även rörets termiska förluster beaktas. Med poolvärmepumpar är större bättre.

Behöver jag en termisk poolfilt?

De termiska förlusterna på ytan av en pool är betydande och kan drastiskt kyla ner poolen. Detta kommer att bli värre när även en lätt bris blåser över poolens yta. Ju mer termisk förlust desto hårdare kommer värmepumpen att behöva arbeta för att hålla den önskade temperaturen. Det rekommenderas därför starkt att alltid använda en termisk poolfilt för att täcka poolen när den inte används. Även för inomhuspooler är detta viktigt eftersom avdunstning från poolens yta kommer att orsaka värmeförlust och hög luftfuktighet inne i byggnaden.

Om en termisk poolfilt av någon anledning inte kan användas rekommenderar vi normalt att värmepumpen är 2 till 3 gånger uteffekten. Med andra ord, på grund av förlusterna kommer du nu att behöva spendera mycket mer pengar på värmepumpsköpet och potentiellt 2 till 3 gånger mer pengar på el per månad för att

bibehålla önskad temperatur. Även då kan systemet fortfarande kämpa för att nå den önskade temperaturen, särskilt när den önskade temperaturen är mer än en 15oC ökning av pooltemperaturen och det blåser vind över poolen. Observera att användningen av rätt typ av termisk poolfilt också avsevärt kommer att minska avdunstningsvattenförlust, filtreringspumptid och kemikalieanvändning och därför rekommenderas starkt även om du inte är intresserad av en uppvärmd pool.

Hur väljer poolvärmepumpsmärke?

Med så många på värmepumpsvagnen finns det många märken att välja mellan. Många av namnen du kanske inte känner igen. Dessa företag är upphovsmännen till poolvärmepumpar och säljer tusentals under 80- och 90-talen. När försäljningen ökade tog stora märken och, som nu också tillverkar poolvärmepumpar. För att göra det enklare att välja mellan listar vi 6 olika modeller av poolvärmepumpar, från 4 tillverkare. Priserna varierar beroende på vilka funktioner som är installerade på dessa olika modeller. Några av de mest populära alternativen som alla modeller har är:

Vissa modeller kommer att ha mer avancerade diagnostiska indikatorer (idiotljus), en kompressor eller en mer kompakt design. Garanti är ytterligare en skillnad mellan våra 6 modeller av värmepumpar. Slutligen har de avancerade poolvärmepumparna förmågan att även kyla poolen, i händelse av att sommarvärmen för poolvattnet till outhärdliga temperaturer.

Vad finns det för tips när jag ska välja poolvärmepump?

Det är lätt att ta tag i ledande tillverkares kataloger och hitta utmärkta specifikationer för värmepumpar. Frågan är – hur man väljer den bästa för dina behov. Här är några tips för att välja rätt modell. Ställ först in storleken. Temperaturhöjning är önskad pooltemperatur minus medeltemperaturen för den kallaste månaden av poolanvändning. Om din pool inte har någon standardform, djup eller har placerats i zonen med mycket kalla nätter, starka vindar, extremt låg luftfuktighet. Be ett poolproffs hjälpa till i beräkningen. De mest populära värmepumpstorlekarna är från 25 000 till 40 000 Watt.

För vissa enheter hittar du ett värme/kyla-alternativ – en värmepump kan även kyla poolvatten om du behöver det, men den här typen av system är dyrare att köpa. När du väljer en modell, granska några viktiga funktioner som effektivitet och komponentkvalitet. COP (prestandakoefficient) indikerar energieffektivitet med siffror från 3,0 till 7,0. Var försiktig när du jämför modeller från olika tillverkare eftersom mätningarna måste göras under samma förhållanden.

De bästa värmepumparna för pooler är de med högst energieffektivitet, så se till att köpa enheten med scrollkompressor istället för ömsesidig kompressor, som finns i de budgetvänliga modellerna. En robust och kvalitetskonstruktion är också mycket viktig för att skydda enheten från tuffa förhållanden. När allt kommer omkring, om du vill värma vatten i din pool ofta i ett inte så kallt klimat, och har pengar för initial investering, köp en värmepump. Med låga elräkningar kommer det att betalas snabbt. Dessutom, med rätt underhåll, kan den hålla längre än en gastyp.

>>> Är du intresserad av ett garage? Klicka här.

Hur fungerar en poolvärmepump?

Söker du på internet hittar du hundratals hemsidor som försöker förklara hur en värmepump fungerar. Tyvärr är de flesta vilseledande. Så vi kommer att förklara det på ett sätt som hjälper dig att förstå principerna. Vi ska hålla det kort, hålla mig till enkla termer och hoppa över komplexiteten.

Vi börjar med en enkel, praktisk övning. Sträck dig bakom ditt kylskåp medan det är igång och känn försiktigt temperaturen i kylflänsarna. Där gasen kommer in i fenorna är den tillräckligt varm för att skålla dig. Det tekniska namnet för dessa kylflänsar är en “kondensor.” För att förklara hur det blir så varmt och hur det relaterar till en värmepump, låt oss först nämna två intressanta fenomen:

När du släpper ut komprimerad propan från en tank är det isigt där gasen kommer ut eftersom den absorberar värme från luften när den expanderar. Genom att komprimera luft i en cykelpump kommer du att märka att den värms upp till den grad att du bränner fingret.

Dessa två principer ligger till grund för kylsystemets kylsystem. En speciell köldmediegas i ett slutet system komprimeras till den punkt där den blir en varm vätska (90°C). Den varma vätskan rör sig sedan genom kondensorn (där du kunde känna värmen), vilket gör att den förlorar en del av den latenta värmen. Den kallare trycksatta vätskan fortsätter sedan genom en strypning, vid ingången till förångaren inuti kylskåpet. Vätskan expanderar in i förångaren för att bli en gas och absorberar på så sätt värme från insidan av kylskåpet. Sedan går gasen tillbaka till kompressorn för att slutföra cykeln.

Det flytande köldmediet hjälper till i processen att omvandla den absorberade värmen till en gas som matas genom kompressorn. Den överhettade gasen kommer sedan in i kondensorn där den värmer upp vatten från poolen och returnerar det till en högre temperatur.

Ytterliggare saker att komma ihåg

Kom nu ihåg att insidan av kylskåpet är iskallt men ändå släpps tillräckligt med värme vid kondensorn för att bränna din hand. En poolvärmepump använder samma princip som kylskåpet, men värmen i kondensorn värmer poolvattnet. Istället för att ta värme från ett slutet område, överförs värmen från den omgivande luften.

Egennamnet för en värmepumpskondensor är en värmeväxlare. Den är utformad för att effektivt överföra värmen till poolvattnet som cirkuleras genom den. Vattentemperaturen höjs med 2 till 3°C när den cirkulerar och det varmare vattnet rinner tillbaka in i poolen. En fläkt cirkulerar uteluften genom förångaren för att göra värmeöverföringen mer effektiv. Kompressorn som används i värmepumpen är mycket mer effektiv och kraftfull än den i ditt kylskåp, så hela processen är mer effektiv. Anledningen till att vi säger att processen är effektiv är att kompressorn använder mycket mindre ström än någon annan form av elektrisk värmare skulle använda.

Sammanfattningsvis absorberas värme från luften vid omgivningstemperatur genom expansion av vätskan för att bilda en gas. Denna gas leds sedan genom en elektriskt driven kompressor för att öka trycket. Ökningen av trycket orsakar en temperaturhöjning, och denna högtemperaturvätska passerar genom en värmeväxlare. Vid värmeväxlaren används värmen i gasen för att värma poolvattnet som cirkulerar genom den.

Poolvärmepumpsteknik har funnits i flera år och växer stadigt i popularitet. Om det är något som är nytt för dig kommer vi att gå igenom hur det fungerar. Den värmer eller kyler vatten som passerar genom värmaren precis som en naturgas, propan eller elektrisk poolvärmare. Vattnet värms eller kyls med hjälp av energin från den yttre omgivande luften när det dras genom förångaren. Poolvärmepumpar har ett effektivt drifttemperaturområde som direkt påverkar värmepumpens förmåga att producera värme. När utetemperaturen sjunker sjunker verkningsgraden och när utetemperaturen ökar så ökar även uppvärmningseffektiviteten.

Vilken storlek på min poolvärmepump behöver jag?

En poolvärmepump är en betydande investering, så det är värt att lägga tid och ansträngning på att se till att du köper en som klarar jobbet. Så, hur bestämmer du vilken storlek som är rätt för din pool? Du hittar massor av miniräknare och tabeller på internet som kan vägleda dig i detta avseende. Tyvärr ger de olika resultat, så vi gjorde researchen åt dig. Resultatet är en pålitlig guide med förklaringar och exempel.

För att veta vilken storlek värmepump du behöver måste du veta hur många liter vatten din pool rymmer. Du måste också känna till poolens yta och förstå hur avdunstning och lufttemperatur påverkar uppvärmningsprocessen. Om du vet din poolstorlek i liter, har du redan eliminerat några av beräkningarna.

Vad finns det för ytterligare installationstips?

Det kan vara så att strömförsörjningen vid poolens pumpunderlag inte är tillräcklig och en ny eller extra kabel måste installeras. De flesta installationer kräver en ny sub och kabel tillbaka till hemnätet. En dedikerad brytare för värmepumpen krävs i bostaden. Den högsta ström som dras från elförsörjningen kommer att vara den ström som anges som startström. Även om det bara varar i en halv sekund måste systemet kunna leverera en ström som är något större än startströmmen.

Insistera på pansarkabel för att försörja värmepumpen. Det förhindrar att kabeln skadas av misstag när man gräver med en spade. Storleken (tjockleken) på kabeln som krävs beror på kabellängden som används. En längre kabel måste vara tjockare på grund av den långa kabelns ökade motstånd. En ordentlig isolator måste installeras vid eller nära värmepumpen och vara tydligt identifierad.

Låt en behörig elektriker göra jobbet. En elektriker kommer också att jorda värmepumpen korrekt. Metaller har olika elektriska potentialer; därför måste du se till att alla metall- och elektriska komponenter i poolsystemet är sammankopplade. Det inkluderar metallkomponenterna i poolen, pumpen och metallfiltret, värmaren, ljus- och metallkontrollventilerna, automatisk klorgenerator och all annan metall- eller elektrisk utrustning. Det kan vara nödvändigt att köra en 2 meter solid kopparstav i marken i närheten och ansluta alla komponenter till den.

Kan man lägga till en poolvärmepump till existerande värmerör?

Kontrollera först för att se vilken storlek på rör som är installerade från filtret till poolen eller efter en klorator. De flesta poolvärmepumpar anger erforderligt vattenflöde i sin specifikationstabell. Skulle vattenflödet bli för lågt överhettas vattnet i värmepumpen och värmepumpen stängs av. Om du upptäcker att poolvärmepumpen stängs av utan någon uppenbar anledning, se till att vattenflödet från din poolpump och genom ditt filter är tillräckligt för din poolvärmepump.

För att minimera rördragningar, placera enheten så nära den befintliga poolpumpen och filtret som möjligt. Försök att inte använda 90-gradersböjar och korta armbågar i vattenrören, ju längre kurva desto bättre. Använd inte rör med mindre diameter än vad som anges för poolvärmepumpen. Speciellt de större värmepumparna kanske inte har tillräckligt med vattenflöde genom mindre rör.

Kan man använda en poolvärmepump med existerande värmesystem?

Har du för närvarande en poolvärmare med gas eller oljebrännare och vill använda en värmepump för att minska driftskostnaderna? Lämna den på plats och lägg till värmepumpen till den befintliga konfigurationen.

Detta arrangemang gör att du kan köra värmepumpen som din primära värmare och den gamla värmaren för att komplettera värmepumpen i minusgrader. Det kommer att förlänga simsäsongen utöver vad en värmepump ensam kan åstadkomma. Du kan också använda den i kombination med värmepumpen för att värma poolen efter en avstängning. I så fall kan storleken på värmepumpen beräknas för att endast behålla den värme som går förlorad vid avdunstning plus 10 %.

Ordna rören så att vattnet rinner genom värmepumpen till den befintliga värmaren; då sköter värmepumpen det mesta av uppvärmningen. Du ställer även termostaten på den befintliga värmaren något lägre än värmepumpen så att den nuvarande värmaren endast ska fungera som en booster. Värmepumpen har endast ett ”flöde” och ett ”retur” rör. Vi rekommenderar att du installerar ett “bypass”-arrangemang som gör att du kan förhindra att vatten rinner genom värmepumpen. Den låter dig tömma allt vatten från värmepumpen på vintern för att förhindra skador genom frysning.

En annan utmärkt användning av en bypassventil är att justera den för optimalt flöde genom värmepumpen. Helst eftersträvas en skillnad i vatteninflödes- och utflödestemperaturer på cirka 3°C. Värmepumpen installeras normalt som sista punkt i vattenflödet innan vattnet kommer tillbaka till poolen, förutom om du har en kloreringsenhet. Klorinatorn bör vara det sista föremålet i kö innan vattnet kommer tillbaka till poolen. Det är gjort för att koncentrerat klorvatten inte ska kunna korrodera värmeväxlaren i förtid.

Bör jag jämföra pooluppvärmningsmetoder?

Det första steget för att bestämma vilken typ av värmare du behöver är att svara på följande frågor. När du har svarat på dessa frågor kan du fatta ett välgrundat beslut om den bästa värmaren för din pool. Hur många dagar i veckan skulle du vilja att poolvattnet värms upp? Hur många timmar per dag kommer vattnet att värmas upp? Hur många liter är poolen eller spaet? Är tiden det tar att värma poolvattnet viktig? Vilka är väderförhållandena på din plats? Vad är kostnaderna för gas jämfört med el i ditt område? Finns det redan en gasledning installerad? Hur mycket är du villig att investera för att värma ditt poolvatten?

Dessutom, när du väljer att köpa en poolvärmepump är tre av de viktigaste sakerna: Tillverkarens rykte och hur länge de har varit i branschen. Värmarens kvalitet och tillförlitlighet Värmarens effektivitet (COP).

Hur dimensionerar man en poolvärmepump?

Vi har satt ihop en guide som hjälper dig att avgöra vilken storlek värmare du behöver beroende på flera faktorer – installationskostnader, poolstorlek, plats och klimat.

Är det viktigt att investera i ett solskyddspoolskydd samtidigt som en poolvärmepump?

Vi rekommenderar starkt att du använder en solcellsfilt tillsammans med din värmepump för att sänka driftskostnaderna med upp till 40 %! Många husägare investerar 200 000 till 300 000 eller mer i deras trädgårdspooler och upptäcker att vattnet är bekvämt bara en månad om året i de flesta delar av landet. För en investering på cirka 10 % av poolpriset kan du multiplicera din njutning av poolen med så mycket som 600 % i större delen av landet och 100 % i söder.

Med en värmepump eller gasolvärmare kan du njuta av din pool nästan 6 månader om året i större delen av landet och året runt i söder. Dessa siffror är liknande för Europa. Det är ingen mening att investera så mycket pengar i en pool och sedan lida av kallt vatten när din pool kan vara en del av ditt dagliga nöje; medel för att lindra stress; del av en träningsrutin och ett sätt att främja familjens samvaro

Är gas poolvärmepumpar bra?

Gaspoolvärmare är det populäraste pooluppvärmningssystemet. De använder propan eller naturgas, värmer snabbt och är billigare än värmepumpar. De fungerar också annorlunda än värmepumpar. Gasvärmare producerar värme medan värmepumpar inte gör det. Gasvärmare drar in poolvatten, filtrerar det, värmer det och återför det uppvärmda vattnet till poolen. Gasvärmare är de mest effektiva för att värma upp pooler snabbt eller under korta perioder i alla typer av väder. De är också ett bra val för pooler som används sällan.

Även om gasvärmare är mycket effektiva är de kanske inte de mest energieffektiva jämfört med elektriska poolvärmepumpar eller solvärmare och kombinationer av solvärmare/värmepumpar. Gasvärmare kombinerar de bästa delarna av sol- och elvärmare. Den värmer vatten snabbt, men priset är något billigare än elvärmaren. Kombinationen av propan och naturgas fungerar underbart i kalla områden, perfekt om du vill njuta av din pool året runt. Även om den initiala installationskostnaden är billig, kan den kosta dig mycket i gasräkningen. Därför är det inte idealiskt för personer (eller företagsägare) som använder eller öppnar sina pooler ofta.

Är solvärmda poolvärmepumpar bra?

En kombination av solvärmare/värmepump gör att du effektivt kan värma din pool oavsett väderförhållanden. Solvärmesystem består av en solfångare, filter, pump och flödesreglerventil. Poolvatten pumpas genom, och värms upp av, solfångarna och återförs till poolen.

Denna typ av poolvärmare för värmepump kan anslutas direkt till dina solpaneler för noll driftskostnad eller till nätet. Eventuell extra energi som samlas in när värmepumpen inte används kan användas av andra elektriska hushållslaster. Överskott av insamlad energi utöver det kan säljas till ditt elbolag. Vissa av dessa värmepumpsenheter förlänger inte bara din poolsäsong i alla väderförhållanden, de kan även ha en kylare som kyler din pool under extremt varma månader. Korrekt dimensionering av solpaneler och värmepumpar kan potentiellt tillåta poolanvändning året runt till en låg eller ingen årlig energikostnad.

Solenergi poolvärmare är ett självklart val för ren energi. Den är perfekt för poolägare som bor i områden med mycket solljus. Solar poolvärmare är också lätt att installera, och vissa modeller kräver inte professionell service. Långsiktiga poolägare kan dra fördelar av denna värmare för att spara på elräkningen. Nackdelen med solenergi poolvärmare är dess dyra installation. En ordentlig solvärmare består av solpaneler, solfångare, serier av rör, pump och filter, den initiala kostnaden kan uppgå till 30 000 kronor eller 40 000 kronor. Det är inte heller ett idealiskt alternativ om du inte får mycket solljus.

Vilka värmepumpsfunktioner är de viktigaste?

Värmepumpar innehåller vanligtvis en fläkt som drar in utomhusluft, en förångarslinga med ett flytande köldmedium som absorberar värme från luften, en kompressor som ökar gasens värme och en värmeväxlare som överför värmen till det svala poolvattnet som pumpas och cirkulerade genom värmaren.

Vad är fördelarna och nackdelarna med poolvärmepumpar?

Poolvärmepumpar förlänger din simsäsong, är miljövänliga och ger de högsta kostnadsbesparingarna. De är lika användbara för ovanjordspooler som för pooler i marken. Deras initiala kostnad (25 000 – 30 000 kronor) och installation (3 500 – 10 000 kronor) är mer än elektriska, sol- eller gas/propan poolvärmare. Men de kompenserar för detta i sin driftkostnad samt sin uppvärmningskonsistens och tillförlitlighet. Elektriska värmepumpar har en beräknad livslängd på 10+ år. De har ett större energieffektivt utbyte (5,0 – 6,0 COP). Deras högre watt-effekt gör att de kan värma större pooler mer effektivt. Många värmepumpssystem låter dig både kyla ditt poolvatten och värma det.

Varför borde jag investera i en poolvärmepump?

Alla poolägare, särskilt på norra halvklotet, behöver investera i poolvärmepump. Värmaren ger perfekt temperatur för att simma eller bara koppla av, vilket är perfekt om du älskar att bada på natten eller har barn till exempel. Detta är dock inte den enda fördelen du kan få av att installera poolvärmare.

Företag med simbassänger som huvudfaciliteter, såsom gym, allmän pool och hotell, kan förlänga simsäsongen med värmaren. Detta är också bra för personer som behöver simma regelbundet oavsett temperatur, till exempel idrottare med regelbundna träningspass. Poolvärmaren är också bra för att öka investeringarna. En pool tros minska fastighetsvärdet i ett hus, men om man lägger till en varmvattenberedare kan det öka värdet. Detta beror på att värmare gör poolen tillgänglig året runt, inte bara vid vissa tider.

Men innan du köper pool hater, överväg olika typer av poolvärmare innan du väljer den rätta som finns på marknaden. Var och en av dem har för- och nackdelar och kommer att påverka dina budgetar, investeringsvärden och underhållsnivå. Här är den grundläggande köpguiden om du är intresserad av att köpa poolvärmare.

Är elektriska poolvärmepumpar bra?

Elektriska värmepumpar är de mest praktiska bland andra typer av värmare. Den är enkel att installera och släpper inte ut avgaspartiklar. En elektrisk värmepump är också ett bra alternativ för långvarig poolägare eftersom det sparar mycket gaspengar. Denna värmare är också tyst, och många nya modeller är användarvänliga. Elvärmepumpar är dock ganska dyra, och du måste betala för professionell installationsservice. Den höjer inte temperaturen lika snabbt som en gasolvärmare till exempel, så det tar lång tid att värma vattnet om du bor i det kallare området.

Vad är för och nackdelarna med poolvärmepumpar?

Poolvärmepumpens för- och nackdelar är en viktig del för att fatta ett välgrundat beslut om att köpa rätt enhet för din pool. Detta inkluderar din geografiska plats och om du vill hålla din pool uppvärmd under de kallare månaderna på året. Fördelar: Mest effektiva poolvärmare, billiga i drift, miljövänlig och inga utsläpp, idealisk för daglig simning, enda sättet att kyla ner en pool, håller 20+ år. Nackdelar: Långsam tid till uppvärmningshastighet, endast effektiv i 50℉/10℃ eller högre, dyra att köpa.

Vad är bäst av en vanlig poolvärmepump och en på gas?

Det finns tre huvudsakliga skillnader mellan en poolvärmepump och en gaspoolvärmare. Den första är att en poolvärmepump endast är effektiv i varmt väder och bör inte användas när temperaturen faller under 10℃. En gaspoolvärmare å andra sidan är idealisk för alla temperaturer, inklusive kalla klimat och kallare vår- eller höstmånader när du vill förlänga din poolsäsong.

En annan stor skillnad är tiden till värmehastighet. En gaspoolvärmare är mycket snabb och kommer att höja en genomsnittlig pool en grad varje timme. En poolvärmepump kan ta flera timmar för att se en förändring på ens en halv grad. Slutligen kan du förvänta dig att betala 3-7 gånger mer för att värma din pool med naturgas, propan eller el jämfört med värmepumpsteknik.

Vad är bäst av en vanlig poolvärmepump och en på solenergi?

När man jämför en poolvärmepump och en soldriven poolvärmare är de faktiskt ganska lika på många sätt. De kostar båda ungefär lika mycket att köpa och deras driftskostnader är ganska låga. En solvärmare är gratis att fungera vilket givetvis är mindre än den bästa värmepumpstekniken i varma temperaturer.

En värmepump kan hålla en önskad inställd temperatur hela säsongen enklare än en solenergipoolsvärmare, men det finns solpaneler som kommer att automatisera temperaturkontroller för en extra kostnad och ställa in. De är båda beroende av antingen varma temperaturer eller tillräckligt med solljustimmar och kommer att bli mindre effektiva under kalla eller mulna förhållanden.

Den största skillnaden är att en poolvärmepump tar mycket mindre plats än en kvalitetssolvärmare. En trend vi ser är ägare som använder värmekombinationer för att öka effektiviteten, en kombination av värmepump och gasolvärmare eller kombination av poolvärmepump och solvärmare.

Vad är månadskostnaden för poolvärmepumpar?

Vi kan se att månadskostnaden för att hålla en pool uppvärmd till 27 grader med en poolvärmepump varierar kraftigt beroende på var du bor och om du håller den täckt. Vikten av att använda ett solskyddspoolskydd för att minska värmeförlusten är mycket tydlig i det här diagrammet. Du kan minska uppvärmningskostnaderna med upp till 85 % genom att använda ett överdrag när poolen inte används.

Priset för att köpa en poolvärmepump varierar beroende på storlek men du kan förvänta dig att betala mellan 20 000–45 000 kronor för en topprankad poolvärmepump. Utöver inköpspriset bör du budgetera 4 000 – 5 000 kronor för installation av en certifierad pooltekniker. Kostnaden för att serva en värmepump liknar el- och gasvärmare, du kanske tycker att vår felsökningssida för poolvärmepump är användbar.

Vad är vinterklargöring?

Vinterförvaring av poolvärmepump är viktigt för att du ska kunna njuta av din investering i många år. Det kräver att man tar bort kopplingar och tar bort allt vatten från värmaren och VVS, precis som du skulle göra med ditt filter och system med en butiksdammsugare eller tryckgenerator. En bra produkt att använda är ett poolvärmepumpskydd som hjälper till att skydda det från regn, snö och andra potentiellt skadliga förhållanden.

Vad är naturgas och propan poolvärmepumpar?

Som nämnts tidigare får naturgaspoolvärmare sin bränsletillförsel från stadsgasledningar – så om du har gasledningar i ditt hem kan du använda en. Men om du inte har naturgas tillgänglig, fungerar poolvärmare med flytande propan som ett bra alternativ. De fungerar på samma sätt som gaspoolvärmare och kostar ungefär lika mycket i förväg.

Med det sagt finns det en hake – poolvärmare med flytande propan kräver en jämn bränsletillförsel från en stor propantank. En propantank måste du köpa och installera utöver din poolvärmare. För att inte tala om att propan kostar allt från 2-3 gånger så mycket som naturgas, som redan ligger i den högre delen av driftskostnaderna. Så mellan de två tenderar gaspoolvärmare att gynnas framför propan. En annan funktion som skiljer gaspoolvärmare från varandra är vilken typ av tändning de använder. Millivolt poolvärmare använder en liten mängd gas för att hålla en pilotlampa tänd, liknande gammaldags gasspisar. Pilotljuset gör att värmaren snabbt kan starta vid behov.

Naturligtvis är några uppenbara avvägningar till bekvämligheten med millivolts poolvärmare det ständiga behovet av bränsle (att hålla lågan tänd), och risken för att starta en liten gasläcka om kontrollampan slocknar. Det är just därför fler och fler tillverkare av gaspoolvärmare byter till poolvärmare med elektronisk tändning.

Elektronisk tändgaspoolvärmare fungerar precis som moderna gasspisstoppar, där en liten, elektrisk gnista tänder brännarna. Med elektroniska tändvärmare minskar både bränsleanvändningen och risken för gasläckor avsevärt, varför de är mer populära.

Hur fungerar poolvärmepumpar?

hur en poolvärmepump fungerar hur värmepump poolvärmare fungerar. Poolvärmepumpar förlänger din simsäsong genom att använda varm luft och energieffektiv kompression för att värma upp din pool i temperaturer ända ner till 40 grader. Det betyder att så länge det är över 40 grader ute simmar du bekvämt – regn eller sol, vår eller höst.

Poolvärmepumpen tar emot vatten från filterpumpen. En snurrande fläkt ovanpå värmepumpen drar in varm, omgivande luft över förångarslingan. Förångarbatteriet tar bort värme från luften. Den extraherade värmen värmer batteriets flytande köldmedium till en varm ånga. Kompressorn trycksätter den varma ångan till en het gas, vilket ökar dess temperatur. Het gas färdas genom och värmer värmeväxlarens innerrör. Poolvatten rinner genom värmeväxlaren och värms upp. Den heta gasen förvandlas tillbaka till flytande köldmedium när den svalnar och lämnar värmeväxlaren Kylt flytande köldmedium färdas genom en expansionsventil och tillbaka till förångarslingan och kyler ner ännu mer. Processen startar om.

Hur snabbt värmer en poolvärmepump upp en pool?

När det gäller uppvärmningshastigheten är poolvärmepumpar ganska snabba. De är mycket snabbare på att värma upp din pool än solvärmare men långsammare än gaspoolvärmare. Och ju varmare det är ute, desto snabbare jobbar de.

Vad finns det för typer av poolvärmare med värmepumpar?

När det kommer till poolvärmepumpar erbjuder vissa tillverkare, som Oasis, förbättrade versioner av sina mest populära modeller. En av de mest populära förbättringarna är en poolkylningsfunktion eller inbyggd poolkylare. Och även om det kanske inte verkar vara en stor grej till en början, tänk på det här:

Vad händer om du av misstag låter din värmare vara igång hela natten? Vad händer om din pool blir obehagligt varm en solig dag? Eller helt enkelt, tänk om du vill sänka temperaturen i din pool? Om du inte använder en värmesval poolvärmepump som kan kyla ner ditt vatten, är ditt enda alternativ att sitta, vänta och HOPPAS att din pool svalnar i tid. Och ibland kan det innebära att man inte får simma alls. Det är just det som gör det så värt att köpa en poolvärmare med kylalternativ.

Hur fungerar poolvärmepump med solenergi?

För att förstå exakt hur en poolvärmare för solenergi fungerar är det viktigt att komma ihåg att det inte är en enda enhet, utan snarare två separata delar som arbetar tillsammans som en. Din poolpump flyttar vatten genom dina solpaneler, och solpanelerna värmer upp vattnet när det rinner tillbaka in i din pool. Det är därför som solvärmare för pooler ofta kallas för solvärmesystem för pooler, för ja, de ÄR ett system. Med det sagt, här är en mer detaljerad uppdelning av hur poolvärmare för solenergi fungerar:

Poolpumpen skickar vatten genom rören till en avledningsventil. En avledningsventil skickar vatten upp i röret som leder till solpanelerna. Solpaneler är vanligtvis placerade ovanpå ett tak, ett staket eller en marknära plattform som vetter mot söder. Vatten färdas långsamt upp genom panelerna och värms upp när det passerar igenom

Uppvärmt vatten strömmar ner i panelens utloppsrör. En backventil, som förhindrar tillbaka cykling mellan kallt och uppvärmt vatten, leder varmt vatten in i poolen. Cykeln upprepas. Naturligtvis är det viktigt att nämna att för att allt detta ska fungera som planerat, behöver en solvärmare till poolen en stadig tillförsel av solsken. Utan den finns det ingen solvärme att samla in, och därför inget sätt att värma upp ditt vatten.

Samtidigt, även med direkt solljus, kommer solvärmare bara att fungera bra om den omgivande temperaturen är varm (60+ grader). Därför är väder- och temperaturbegränsningar en av de största nackdelarna med solvärmare. Av dessa skäl är solvärmare för pooler mest populära i varma, soliga tillstånd.

>>> Funderar du på att köpa en grind? Klicka här.

Vilka typer av solvärmare finns det?

Solvärmesystem för pooler delas in i en av två kategorier, baserat på vilken typ av paneler/solfångare de använder:

Oglaserade solfångare, eller oglaserade solpaneler, är vanligtvis gjorda av en serie propenmattor eller kraftiga plastpaneler, som innehåller små rör inuti dem för vatten att färdas genom från botten till toppen. Två PVC-rör håller ihop panelerna, varav en fungerar som ingångspunkt och den andra som utgång för ditt poolvatten.

Glasade solfångare, eller glasade solpaneler, består av en solid aluminiumram som innehåller två värmehärdat glassolpaneler och en serie kopparrör som löper inuti. Glasade solpaneler kostar mer, men erbjuder överlägsen värmeöverföring och hållbarhet jämfört med oglaserade paneler.

Hur mycket kostar en poolvärmepump?

Av alla pooluppvärmningsmetoder som finns, erbjuder solenergipoolvärmare den mest prisvärda uppvärmningen per månad, med poolvärmepumpar i närheten. I genomsnitt varierar priset på solvärmare för pooler från 30 000 – 90 000 kronor. Den initiala kostnaden baseras på några faktorer, inklusive: Mängden arbete som behövs för installationen. Storleken på din pool. Typen av paneler du köper. Din tillgängliga solexponering

Vad är kostnaden för att driva en solvärmare till poolvärmepumpen?

Kostnaden för att driva en solpoolsvärmare varje månad varierar mellan 250 – 1 250 kronor, med kostnader beroende på hur ofta du kör ditt solenergisystem för pooluppvärmning. Så ja, medan solpanelerna verkligen skördar “gratis värme”, kommer det på bekostnad av att driva din poolpump. Med det sagt påverkar “energieffektiviteten” för ett soluppvärmningssystem också hur mycket du kommer att betala varje månad.

Hur fungerar elektriska poolvärmepumpar?

Elektriska poolvärmare drar energi från en extern strömkälla för att värma upp ett motstånd. Motståndet fungerar som enhetens värmeelement och värmer upp ditt poolvatten när det passerar igenom. När måltemperaturen har uppnåtts fortsätter vattnet att rinna och kyler ner värmeelementet. Därifrån upprepas cykeln.

Hur mycket kostar elektriska poolvärmepumpar?

Inköpspriset för elektriska poolvärmare varierar från 10 000 – 35 000 kronor. Även om dessa värmare erbjuder snabbare uppvärmningshastigheter, har de också den kortaste livslängden på i genomsnitt 5 år. I många fall kräver elektriska poolvärmare tunga ledningar och strömstyrka, vilket ökar installationskostnaden.

Vad är kostnaden för att driva en elektrisk poolvärmepump?

Den genomsnittliga kostnaden för att driva en elektrisk poolvärmare varierar mellan 3 000- 6 000 kronor. Medan elektriska poolvärmare körs på el, är de inte designade med energieffektivitet i åtanke. De fungerar ungefär som en elektrisk spishäll, som drar energi för att värma upp ett värmeelement under spishällen. Och som du kan föreställa dig, ju mer du lagar mat, desto snabbare blir det.

Så att veta att elektriska poolvärmare fungerar väldigt likt spisar, är det lätt att förstå varför de kostar så mycket att använda och varför de är bäst lämpade för mindre pooler och spa. Som referens, med en COP på 1,0, förbrukar dessa elektriska poolvärmare bokstavligen sex gånger mer energi än poolvärmepumpar för att producera samma mängd värme.

Vilken är den mest kostnadseffektiva poolvärmepumpen??

Den mest kostnadseffektiva poolvärmaren är en poolvärmepump som används med en solcellsfilt. En poolvärmepump hämtar värme från luften och använder den för att värma upp din pool, medan en solcellsfilt håller värmen inlåst. Solvärmare erbjuder också kostnadseffektiv uppvärmning, men fungerar inte lika bra eftersom de är beroende av solsken och bra väder.

Vilket är det mest effektiva sättet att värma en pool?

Det mest effektiva sättet att värma din pool är att hålla den täckt och köra din värmare på natten när elanvändningen är billigast.

Är nya poolvärmepumpar effektivare?

En begagnad poolvärmare kan vara lika effektiv som en ny poolvärmare om den servas varje år för att upprätthålla prestanda. Det är därför det är så fördelaktigt att serva din poolvärmare år – det håller den igång med maximal energieffektivitet, vilket håller dina poolräkningar låga.

Har det någon betydelse vart jag bor?

Poolvärmepumpsmodellen du kommer att köpa betyder mycket av vad du förväntar dig av den. Ändå anger klimatförhållandena i ditt geografiska område också vilken typ av poolvärmepump du bör köpa. Om du till exempel bor i områden som upplever flera regn, kommer solenergialternativen inte att vara ett alternativ för dig. Skaffa den bästa poolvärmepumpen som värmer ditt vatten på kortast möjliga tid.

Är effektiviteten hos poolvärmepumpen viktig?

Detta är en avgörande faktor som poolägare måste tänka på när de ska köpa den bästa värmepumpen för poolen. COP för de flesta värmepumpar ligger mellan 3,0 och 7,0. Denna hastighet ger en effektivitet på mellan 500 och 600 %. En högre COP betyder mer energieffektivitet för en pump. Eftersom varje person har tillgripit att undvika att slösa energi, kommer du att välja en pump med en hög COP-nivå.

Har det någon betydelse vilken typ av pool jag har?

Olika värmepumpar på marknaden har designats för att passa olika pooltyper. En modell som fungerar korrekt för en simanläggning i marken kanske inte gör det på samma sätt som simanläggningar ovan jord. Skillnaden mellan dem beror på deras storleksskillnad och anslutningsportarna de har. Du rekommenderas att ta ett klokt beslut att nöja dig med den bästa poolvärmepumpen som fungerar bäst med den typ av pool du har.

Vad är poolvärmepumpar?

Värmepumpar är den vanligaste och mest effektiva typen av poolvärmare att använda på de flesta ställen. En värmepump tar värmen från uteluften och överför den sedan till poolvattnet via en kompressor och en värmeväxlare. De är i allmänhet dyrare än gasolvärmare, men använder mycket mindre energi och håller längre. Men värmepumpar börjar tappa effektivitet när det är 50 grader ute, och de är praktiskt taget värdelösa i minusgrader. Lyckligtvis för Floridians är detta inte alltför mycket bekymmersamt.

Gasvärmare kan värma en pool väldigt snabbt, men gör det på bekostnad av antingen naturgas eller propan. De är inte lika effektiva som värmepumpar, men startkostnaden är mycket mindre. Gasvärmare är särskilt bra om ditt hus redan har en naturgasledning, din pool är mycket liten och snabb att värma upp eller om du inte planerar att hålla din pool uppvärmd konstant under vintermånaderna.

Är solfiltspoolskydd något jag bör köpa med min poolvärmepump?

Solar poolskydd förhindrar poolvatten och kemikalier från att avdunsta. Heavy-Duty polyetenmaterial används, och det behåller värmen genom att förhindra avdunstning. Solskydd hjälper till att höja vattentemperaturen genom att absorbera solljus under dagen. På natten hålls värmen kvar ytterligare på grund av minskade strålningsförluster. Fördelen är att uppvärmningskostnaderna sänks och det är möjligt att använda en lägre kostnadsvärmepump. Det förlänger även simsäsongen och håller skräpet ute när poolen är täckt.

Mer betydande besparingar kommer från en minskning av vattenavdunstning. Kostnaden för poolskydd är relativt låg och för att begränsa försämringen är materialet resistent mot ultravioletta strålar. Lägre kemikalieförbrukning är en annan fördel med att använda poolskydd.

Vissa överdrag flyter ovanpå vattnet och kan klippas med sax för att passa poolformen. Andra är installerade på stödskenor för att hålla det på plats och snyggt. De dyraste installeras lägre än däckets takplattor och kan manövreras med en fjärrkontroll. Den kan monteras på vilken poolform som helst utan att dess konturer påverkas. Det är den snyggaste möjliga lösningen och dessutom väldigt bekväm.

Hur beräknar jag poolvärmepumpens storlek?

För att grovt beräkna storleken på värmaren du behöver kan du koppla in några siffror i följande formel. Den första siffran du behöver är poolens yta i kvadratmeter. Så multiplicera längd x bredd. Om din pool har en njure eller oregelbunden form, kör grova beräkningar och runda av siffrorna.

Subtrahera sedan den genomsnittliga lufttemperaturen för den kallaste månaden du kommer att använda poolen från den vattentemperatur du vill ha för att få “temperaturökningen”. Anslut nu dessa siffror till följande formel för att hitta watt per timme som du behöver poolvärmaren för att generera. Justera sedan för vind.

Hur beräknar jag storleken på solvärmare?

Hur skulle du göra den här beräkningen för en solvärmare? Det är lite mer komplicerat eftersom förutom de faktorer som nämns ovan spelar även din sajts solpotential och solfångarens effektivitet in. I slutändan, rådfråga en solcellsuppvärmningsentreprenör. Men som ett bollplank måste ytan på din solfångare vara cirka 70 procent av din pools yta om du är i ett soligt klimat och 100 procent om du är i en region med mindre sol om solfångaren är vänd mot söder eller väster i öppen sol. Solfångaren behöver öka i storlek om du vill att ditt vatten ska bli varmare, om solfångaren inte har full solexponering i söder eller väster eller om du vill förlänga din badsäsong.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top