Den bästa poolvärmepumpen 2023 – Test av olika poolvärmepumpar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Högst prestanda

SWIM & FUN Heat Booster ECO
SWIM & FUN Heat Booster Inverter Pro
Planet Pool Hot Splash
KMP Smart 16/75

SWIM & FUN ECO

SWIM & FUN Inverter Pro

Planet Pool Hot Splash

KMP Smart 16/75

Klicka här för att se poolvärmepumpar. 

Att hitta den bästa poolvärmepumpen är ingen lätt uppgift, och det är här vi kommer in. Vi har testat flera modeller på marknaden, allt från de mest kostnadseffektiva till de högpresterande inverter-modellerna.

Genom att läsa vårt test och ta del av våra kunskaper kommer ditt val av poolvärmepump bli enklare.

1. Bäst i test – SWIM & FUN Heat Booster ECO

SWIM & FUN Heat Booster ECO poolvärmepump

SWIM & FUN Heat Booster ECO framstod som en prisvärd och effektiv poolvärmepump i våra tester. Denna fristående modell levererade konsekvent värme till vår testpool, samtidigt som den behöll ett lågt energiförbruk.

Specifikationer
Kapacitet: 5 kW
Strömförbrukning: 1,17 kW
COP: 4,7
Max poolvolym: 20 m³
vattenflöde: 2,5-3,2 m³/h

Med sin enkla mekaniska styrning och tydliga digitala display var den även mycket användarvänlig.

En stark fördel med Heat Booster ECO är dess låga driftskostnader. Jämfört med en traditionell elektrisk varmvattenberedare upplevde vi en kostnadsminskning på upp till 80 %.

Dessutom uppskattade vi dess flexibilitet – den fungerade utmärkt för både fristående pooler och spabad, vilket gör den till en multifunktionell lösning för värmebehov i hemmet.

En annan positiv aspekt av denna värmepump är dess hållbarhet. Värmeväxlaren är tillverkad i PVC med titanrör, vilket gör den tålig mot kontinuerlig exponering för poolvatten, oavsett om det är klorerat eller saltvatten. Detta är en väsentlig fördel om du har en saltvattenpool.

På den negativa sidan hittade vi att den kan vara lite högljudd, särskilt på nära håll. Men med tanke på dess andra fördelar var detta en relativt mindre punkt som vi kunde förbise.

Sammanfattningsvis imponerade SWIM & FUN Heat Booster ECO med sin energieffektivitet, prisvärdhet och användarvänlighet. Om du är ute efter en hållbar och kostnadseffektiv poolvärmepump, skulle vi definitivt rekommendera denna modell.

Fördelar

 • Låga driftskostnader
 • Användarvänlig
 • Multifunktionell (passar både pooler och spabad)
 • Tål klorerat och saltvatten

Nackdelar

 • Kan kännas högljudd

2. Bäst premiumval – SWIM & FUN Heat Booster Inverter Pro

SWIM & FUN Heat Booster Inverter Pro poolvärmepump

Den SWIM & FUN Heat Booster Inverter Pro är mer än bara en poolvärmepump; det är en produkt designad med toppmoderna funktioner för att erbjuda den mest energieffektiva lösningen för pooluppvärmning.

Specifikationer
Max. volym: 65 m³
Kompressor: Inverter
Kapacitet: 11-2,9 kW
COP: 16-6
Mått: 986 x 352 x 672 mm

Den dynamiska inverterkompressorn, tillverkad av Toshiba, ger upp till 16 gånger mer energi än den förbrukar.

Denna pump stoppar inte när den önskade temperaturen har uppnåtts, utan reglerar istället kontinuerligt arbetsfrekvensen, vilket eliminerar energiförlust vid start och stopp. Det är imponerande hur denna pump kan leverera optimal och energieffektiv drift.

Utöver dess prestanda, lägger denna värmepump stor vikt vid användarkomfort. Med en gratis smartphone-app som kan styra pumpen via Wi-Fi, har SWIM & FUN Heat Booster Inverter Pro lyft användarupplevelsen till en ny nivå.

Även om du är på jobbet eller på väg hem, kan du starta uppvärmningen och komma hem till ett varmt och inbjudande bad.

Det robusta rostfria stålskalet gör denna pump extra hållbar i det fuktiga nordiska klimatet. Oavsett om temperaturen är mellan -12°C och +40°C, kommer denna pump att upprätthålla en konstant badvattentemperatur.

När det gäller användarvänlighet, erbjuder den digitala styrningen och den automatiska avfrostnings- och kylningsfunktionen en okomplicerad upplevelse. Den har enkel vattenanslutning med skruvbeslag och ett inbyggt kretskort, vilket gör att användarna kan njuta av sin pool utan att behöva oroa sig för tekniska detaljer.

Nackdelen som märktes under testprocessen var dock det ljud som pumpen genererar. Trots att ljudnivån varierar mellan 38-48 dB(A), kan det vara störande för vissa användare.

Fördelar

 • Maximal energieffektivitet
 • Användarvänlig digital styrning
 • Wi-Fi-styrning
 • Robust rostfritt stålskal

Nackdelar

 • Stor

3. Bäst budgetval – Planet Pool Hot Splash

Planet Pool Hot Splash poolvärmepump

Planet Pool Hot Splash är det perfekta svaret för små poolägare som söker en lösning för att värma upp sina pooler på ett effektivt och ekonomiskt sätt. Detta lilla kraftpaket levererar en imponerande prestanda trots sin ringa storlek.

Specifikationer
Effekt: 2,4 kW
Mått: 31x30x36 cm
Max volym: 10 m³
Värmeväxlare: Titan
Filter: patron/sand

Under våra tester av värmepumpen blev vi först imponerade av hur lätt det var att installera den. “Plug & Play”-installationen med medföljande slang och gummikabel med jordfelsbrytare gjorde hela installationsprocessen smidig och snabb.

Panelen med fyra knappar gör det också lätt att navigera genom inställningarna, vilket bidrar till enkelheten i att använda enheten.

En annan sak vi uppskattade var dess nätt design. Med sina kompakta mått på 31x30x36 cm är Hot Splash inte bara lätt att transportera, utan det blendas in fint med de flesta poolmiljöer.

Även om den är liten, kommer dess effekt på 2,4 kW att värma upp en pool upp till 10 m³ vilket gör den till det perfekta valet för små ovanmarkspooler. Trots sin storlek lyckas den värma upp poolen oavsett väder, vilket verkligen förlänger badsäsongen.

Pumpen passar både patron- och sandfilter, vilket är en stor bonus, men det var en nackdel vi upptäckte under våra tester. Pumpen kräver en minsta flödeshastighet på 1 m³/h för att fungera effektivt.

Även om detta inte är ett problem för de flesta poolägare, kan det vara en begränsning för de med mycket lågt flöde.

När det gäller hållbarhet, innehåller Hot Splash en värmeväxlare i titan, vilket gör den resistenta mot korrosion från poolkemikalier. Ytterhöljet av högkvalitativ polymer är korrosionsbeständig och UV-resistent, vilket bidrar till dess långvariga livslängd.

Slutsatsen av vår recension är att Planet Pool Hot Splash är en effektiv, lättanvänd och hållbar värmepump för mindre pooler.

Fördelar

 • Kompakt och lätt
 • Lätt att installera
 • Korrosions- och UV-resistent

Nackdelar

 • Kräver minst 1 m³/h flödeshastighet

4. Högst prestanda – KMP Smart 16/75

KMP Smart 16/75 poolvärmepump

KMP Smart 16/75 är en pålitlig inverterstyrd poolvärmepump som kombinerar högeffektiv uppvärmning med användarvänlig teknik. Vi fann att den här poolvärmepumpen inte bara värmer poolen effektivt, utan också erbjuder flexibilitet och användarvänlighet med dess inbyggda WiFi-styrning.

Specifikationer
Värmeeffekt: 3,77-17 kW
Ljudeffektnivå: 42 dB
Poolvolym: 40-75 m³
Mått: 100 x 42 x 61 cm
WiFi-styrning: Inbyggd

Vid testningen av produkten uppskattade vi att vi enkelt kunde styra pumpen genom den specialutvecklade appen. Fjärrstyrningen via WiFi-modulen ger användarna möjlighet att kontrollera värmepumpen oavsett var de är, så länge de har en internetanslutning.

Denna flexibilitet är ett stort plus och gör det möjligt att hålla pooltemperaturen på en optimal nivå hela tiden.

Designen på KMP Smart 16/75 är elegant och samtidigt robust, vilket gör den till ett utmärkt tillägg till alla poolmiljöer. Den står emot det skandinaviska klimatet väl och till och med på en mulen sommardag kunde vi njuta av en skön pooltemperatur.

Värmeeffekten på 3,77-17 kW är imponerande och pumpen kan hantera poolvolymer mellan 40-75 m³. En sak att tänka på är dock att den rekommenderade avsäkringen är 3 x 13 A, så se till att din strömförsörjning kan hantera detta.

Ett annat plus med KMP Smart 16/75 är användningen av köldmediet R32. Detta klimatsmarta köldmedium minskar påverkan på växthuseffekten och gör denna poolvärmepump till ett mer hållbart val jämfört med vissa andra alternativ på marknaden.

Fördelar

 • Inbyggd WiFi-styrning
 • Klimatsmart köldmedium R32
 • Elegant design

Nackdelar

 • Kräver specifik avsäkring

5. Rolig design – KMP Penguin

KMP Penguin poolvärmepump

KMP Penguin är en användarvänlig värmepump som kombinerar enkel installation, kvalitetsuppvärmning och enkel hantering för mindre pooler eller spabad.

Specifikationer
COP: 5,05
Ljudnivå: 48 dB
Vattenflöde: 1,9 m³/h
Mått: 603x525x570 mm
Rörstorlek: 32 mm

Under vår testprocess var vi imponerade av hur denna plug-and-play-lösning gjorde uppvärmningen av vår pool så smidig och okomplicerad.

En av de mest framträdande egenskaperna hos KMP Penguin är dess moderna och attraktiva design. Denna värmepump är definitivt mer än bara en funktionell enhet – den blir också en del av trädgårdsdesignen och ger en estetisk touch till poolområdet.

En annan stor fördel med KMP Penguin är dess färdigmonterade Bluetooth-modul. Den inbyggda appen, tillgänglig för både Android och iOS, tillåter användarna att styra värmepumpen via Bluetooth inom en radie av upp till 10 meter.

Detta gjorde det mycket bekvämt för oss att justera och övervaka pumpens prestanda direkt från vår smartphone.

Denna värmepump kommer också med ett titanvärmeelement, vilket är känt för sin förmåga att motstå klor- och saltvatten. Samtidigt använder pumpen miljövänligt och effektivt köldmedel (R32), vilket bidrar till att minska miljöpåverkan.

Nackdelen vi märkte under vår testprocess var ljudnivån, som ligger på 48 dB(A). Även om detta inte är ovanligt högt för en poolvärmepump, är det något att vara medveten om om du är känslig för ljud.

Fördelar

 • Enkel installation
 • Attraktiv design
 • Inbyggd Bluetooth-styrning
 • Miljövänligt köldmedel

Nackdelar

 • Något högre ljudnivå

6. SWIM & FUN Splash Heater

SWIM & FUN Splash Heater poolvärmepump

SWIM & FUN Splash Heater är en effektiv poolvärmepump som gör det enkelt att förlänga badsäsongen. Under vår testprocess uppskattade vi verkligen hur snabbt och smidigt det var att installera och använda denna plug-and-play-enhet.

Specifikationer
Effekt: 5,8 W
Max. volym: 14.000 L
COP: 4,2
Kylmedel: 0,55 kg
Vikt: 28 kg

Splash Heater tillhandahåller en solid uppvärmningskapacitet på 5,5kW, vilket gör att den kan uppvärma pooler upp till 14 000 liter, eller rekommenderat 9-12 000 liter i nordiskt klimat.

Denna förmåga, kombinerat med användarvänligheten och effektiviteten hos enheten, gjorde den mycket praktisk under vår testperiod.

Värmepumpens titanvärmeväxlare stod ut som särskilt robust, tålig mot slitage från kemikalier som klor och salt. Denna hållbarhet ger Splash Heater en stark fördel jämfört med många konkurrerande produkter.

En av de mest användbara funktionerna med Splash Heater är dess låga strömförbrukning, vilket hjälper till att hålla driftskostnaderna nere.

Dessutom kommer den med ett miljövänligt köldmedium (R32) och en RCD-integrerad nätkontakt, vilket bidrar till att göra den till ett säkert och hållbart val.

Om vi måste nämna en nackdel, så skulle det vara ljudnivån. Medan den inte är extremt hög, är 46/55 dB(A) på 10/1 meter något att tänka på om du planerar att installera enheten nära ditt hus eller avkopplingsområden.

Fördelar

 • Enkel installation
 • Robust titanväxlare
 • Låg strömförbrukning

Nackdelar

 • Högre ljudnivå
Test av poolvärmepumpar

Hur vi genomförde vårt test av poolvärmepumpar 2023

I denna del dyker vi nu djupare in i hur vi genomförde vårt omfattande test. Genom att skapa en strukturerad testprocess, kunde vi jämföra olika poolvärmepumpar för att se vilken som skulle bli bäst i test.

Våra metoder var både noggranna och relevanta för att säkerställa att vi kunde ge dig de mest tillförlitliga resultaten.

Förberedelse av testscenariot

För att genomföra vårt test på bästa möjliga sätt var uppställningen av vår testmiljö avgörande.

Vi skapade en konsekvent miljö med flera pooler av samma storlek och fyllda till samma nivå, vilket möjliggjorde en rättvis jämförelse mellan de olika poolvärmepumparna.

Dessutom valde vi en plats med jämn temperatur och minimal vindexponering för att minimera externa faktorer som kunde påverka resultaten.

Steg-för-steg i testprocessen

När testmiljön var på plats gick vi igenom vår testprocess steg för steg. Varje poolvärmepump installerades enligt tillverkarens instruktioner och kopplades till en individuell pool.

Vi mätte tiden det tog för varje pump att värma upp poolen från en starttemperatur till en förutbestämd måltemperatur.

Samtidigt registrerade vi elförbrukningen för att avgöra vilken som var den mest energieffektiva och därför kanske den bästa poolvärmepumpen för dem som vill ha en billig poolvärmepump.

Testutförande i praktiken

Detaljerade tester utfördes för att samla in nödvändiga data. Varje produkt testades tre gånger, med tillräckligt mellanrum mellan testerna för att återställa startförhållandena.

Denna procedur garanterade att vi inte bara mätte vilken poolvärmepump som var snabbast att värma upp en pool, utan också vilken som kunde bibehålla en stabil temperatur över tid.

Vi noterade också eventuella skillnader i prestanda när vi testade olika placeringar av poolvärmepumpen, inklusive för ovanmarkspooler.

Så här såg vår steg-för-steg process ut:

 1. Installera poolvärmepumpen enligt tillverkarens instruktioner.
 2. Mät starttemperaturen i poolen.
 3. Starta poolvärmepumpen och mät tiden det tar att nå måltemperaturen.
 4. Mät elförbrukningen under testperioden.
 5. Upprepa processen för varje testomgång.

Bedömning av resultat

När vi hade samlat in all data från vårt test gick vi vidare till utvärderingsfasen.

Vi tog hänsyn till flera parametrar när vi utvärderade resultatet av våra tester. Först och främst kollade vi på uppvärmningstiden och energiförbrukningen, men vi beaktade också andra faktorer som ljudnivå, hållbarhet och säkerhetsfunktioner.

Med hjälp av dessa kriterier kunde vi dela in pumparna i olika kategorier, som “bäst i test”, “bästa budgetval”, och “bästa premiumval”. Därigenom kunde vi presentera en bred bild av de bästa poolvärmepumparna på marknaden.

Långtidsprestanda och hållbarhet

Att köpa en poolvärmepump är en långsiktig investering, därför inkluderade vi långtidstester i vår utvärderingsprocess. Vi lät pumparna köra kontinuerligt över en längre period och observerade eventuella förändringar i prestanda, effektivitet och ljudnivå.

Genom att göra detta kunde vi få en klar bild av vilken poolvärmepump som höll bäst över tid och vilken som därför kan vara ett bra val för den som vill göra en långsiktig investering.

Säkerhet och pålitlighet under test

Under hela testprocessen beaktade vi också säkerheten och pålitligheten hos varje poolvärmepump. Vi granskade säkerhetsfunktionerna hos varje modell, till exempel överhettningsskydd och automatisk avstängning vid störningar.

Vi testade också hur varje poolvärmepump klarade oväntade situationer, som plötsliga temperaturförändringar eller strömavbrott. De bästa poolvärmepumparna i vårt test visade sig vara både säkra och pålitliga under alla testade förhållanden.

Denna omfattande utvärdering gjorde det möjligt för oss att identifiera vilken poolvärmepump som verkligen var bäst i test och därför ett utmärkt val för den som tänker köpa en poolvärmepump.

Säkerhet vid användande av poolvärmepump

6 tips att läsa innan du börjar använda din poolvärmepump

Att köpa en poolvärmepump kan vara en stor investering, och det är viktigt att du får ut det mesta möjliga av din nya apparat.

Under våra tester av olika poolvärmepumpar fann vi att det finns några viktiga tips att ha i åtanke. Vi tar nu upp dessa punkter för att hjälpa dig att få bäst i test-prestanda av din egen poolvärmepump.

1. Förstå din poolvärmepumps kapacitet

Först och främst är det viktigt att du förstår din poolvärmepumps kapacitet. Under våra tester märkte vi att de bästa poolvärmepumparna var de som matchade storleken och volymen på poolen de tjänade.

En pump som är för liten för din pool kommer att arbeta hårdare och förbruka mer energi, vilket inte är ekonomiskt hållbart.

2. Ta hänsyn till placeringen

Vårt test visade även att placeringen av poolvärmepumpen kan påverka dess prestanda. En pump bör placeras på en stabil yta och bör inte utsättas för direkt solljus eller regn.

Dessutom bör den placeras nära poolen för att minimera värmeförluster. Observera att placeringen kan variera för poolvärmepumpar avsedda för ovanmarkspooler.

3. Periodiskt underhåll

Vidare, under vårt test märkte vi att de bästa poolvärmepumparna krävde periodiskt underhåll för att bibehålla sin effektivitet.

Se till att rengöra din pump regelbundet och kontrollera den för eventuella tecken på skador eller slitage.

4. Säkerhetstips

Säkerhet är alltid en viktig aspekt att tänka på, särskilt när det kommer till enheter som en poolvärmepump. Var noga med att följa alla tillverkarens

säkerhetsinstruktioner och ha koll på säkerhetsfunktioner som överhettningsskydd och automatisk avstängning.

5. Tänk på energiförbrukningen

Vår testprocess visade oss att energiförbrukningen kan variera betydligt mellan olika poolvärmepumpar. Ha detta i åtanke när du väljer vilken pump du ska köpa, eftersom det kan ha stor påverkan på dina långsiktiga driftskostnader.

6. Energieffektiv teknik

Under vårt test upptäckte vi också att tekniken i poolvärmepumpen spelar en stor roll för dess effektivitet. Till exempel använde vissa av de bästa poolvärmepumparna vi testade inverterteknologi för att spara energi.

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att få ut det mesta av din poolvärmepump, vare sig den är avsedd för en pool, ett spabad eller fungerar som en vattenpump eller varmvattenberedare. Att köpa en poolvärmepump är en viktig investering, och genom att följa dessa råd kan du säkerställa att du får bäst i test-prestanda från din pump.

Energieffektiv teknik för poolvärmepumpar

Vanliga frågor om poolvärmepumpar

Hur fungerar en poolvärmepump?

En poolvärmepump fungerar enkelt förklarat genom att den har en fläkt som drar luft genom en förångare. Värmen från luften absorberas sedan och utnyttjas sedan för att värma upp poolens vatten.

Vilken poolvärmepump ska jag välja?

Vilken poolvärmepump du ska välja beror på flera saker men främst har det att göra med hur mycket effekt du behöver och hur pass stor din pool är. Om du vill ha lite alternativ att välja mellan kan du kika på modellerna vi listat på vår hemsida.

Hur kopplar man in en poolvärmepump?

När man ska koppla in en poolvärmepump så kan det fungera lite olika beroende på vad för typ av variant du har. Något gemensamt är dock att du behöver koppla in el samt anpassa den efter filtreringssystemet.

Hur stor poolvärmepump behöver man?

Hur stor poolvärmepump du behöver är individuellt och beror nästan uteslutande på hur pass stor pool du har och vilken effekt du vill ha. På vår sida har vi listat lite olika modeller som dessutom är i varierande storlek.

Hur mycket el drar en värmepump till pool?

Elförbrukningen för en poolvärmepump kan variera beroende på dess storlek, effektivitet och användningstid. Men generellt kan en medelstor poolvärmepump förbruka mellan 1-2 kWh per timme.

Hur värmer man upp pool billigt?

För att värma upp poolen billigt kan du överväga att använda solvärmare, pooltäckningar som minskar värmeförlust, eller investera i en effektiv poolvärmepump med låg energiförbrukning.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så kan man konstatera att poolvärmepumpar är något som alla med en pool kan dra nytta av. Speciellt de som har en utedusch utan uppvärmning finner nog extra njutning i en varm pool.

Det kan dock vara lite knepigt när man väl ska välja modell i och med att det finns vissa överväganden man behöver göra. Detta inkluderar till största del:

 • Storlek
 • Effekt
 • Pris

>>> Kolla även in poolstegar här! 

Storleken är som tidigare nämnt något av det viktigaste i och med att det kommer ha en inverkan på hur pass mycket du kan värma upp ditt vatten.

Detta är dock högst relaterat till effekten, som är viktig att kolla på tillsammans med modellens storlek. Om modellen har dålig effekt är det nämligen rätt så lönlöst att den är stor.

Till sist bör man också ha priset i stort fokus när man väljer sin poolvärmepump med tanke på att det generellt sett är en hyfsat dyr investering, man vill därför inte betala ett högre pris än nödvändigt.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen