Bästa postlådan 2024 – Test av olika brevlådor

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Modern

Habo 9441B

Habo 9440B

Habo 9442B

Mefa Trend

Att välja rätt postlåda är mer än bara en estetisk fråga – det är en praktisk investering som skyddar din post och kompletterar ditt hem. Men med ett överväldigande antal alternativ på marknaden, hur vet du vilken som är bästa postlådan för dina behov?

I vår omfattande recension kommer vi att testa olika typer av postlådor, analysera deras funktioner, kostnader och mer. Vare sig du söker en billig postlåda eller en låsbar postlåda godkänd av postverket, kommer vår guide att hjälpa dig att göra det rätta valet.

1. Bäst i test – Habo 9441B

Habo 9441B postlåda

Se bästa priset

Habo 9441B är en låsbar, robust och rymlig postlåda som verkligen gjorde intryck på oss under vår omfattande testprocess. Dess svarta, strama och stilrena design tillverkad av pulverlackerat galvaniserat stål framstod som ett extra kraftigt material som tål tidens tand.

Specifikationer
Mått (cm): 27 x 13 x 40
Färg:Svart
Material:Stålplåt
Låsbar:Ja
Volym:12,5 L

Postlådan är inte bara snygg, utan dess väl genomtänkta funktionalitet imponerade också. Med smarta detaljer som ett ljuddämpat lock, full lucköppning och en sned botten med dräneringshål för eventuell fukt, uppfyller den flera krav på praktik och effektivitet.

Det här gjorde postlådan väldigt lätt att hantera under vårt test och säkerställde att innehållet förblev torrt och intakt.

En annan stark punkt i Habo 9441B är dess låsmekanism. Det är skönt att ha möjligheten att låsa postlådan om man så önskar, men också ha flexibiliteten att använda den olåst. Detta ger användaren en extra nivå av säkerhet utan att kompromissa med bekvämlighet.

En potentiell nackdel vi noterade under vårt test var dock att låset kan vara lite knepigt att hantera ibland, särskilt om nycklarna går förlorade. Men överlag så är Habo 9441B en postlåda som levererar både på form och funktion, och erbjuder gott om utrymme för både dagstidning och post med en rymd på hela 12,5 liter.

Sammanfattningsvis är Habo 9441B en högkvalitativ och pålitlig postlåda med en stark, robust design. Dess praktiska funktioner och estetiskt tilltalande utseende gör det till ett utmärkt val för den som söker en postlåda som kombinerar form med funktion.

Fördelar

 • Stor kapacitet för post och dagstidning
 • Låsbar med två nycklar
 • Vattentät med bra dränering
 • Stram och stilren design

Nackdelar

 • Låset kan vara knepigt

2. Bäst premiumval – Habo 9440B

Habo 9440B brevlåda

Se bästa priset

Habo 9440B postlåda är inte bara en paketpostlåda; det är en enhet som kombinerar funktionalitet och design på ett imponerande sätt. Under vår noggranna testprocess blev vi imponerade av dess robusta konstruktion, som vi tror verkligen kommer att hålla väldigt länge.

Specifikationer
Mått (cm):34 x 27 x 105
Material:Aluminium
Låsbar:Ja
Nycklar:2 stycken
Brevlucka:295 x 52 mm

En av dess stora fördelar är den löstagbara mellanbotten, som gör det möjligt att enkelt ställa om till veckopost. Detta visade sig vara en mycket användbar funktion under vårt test och ger extra flexibilitet för användaren.

Habo 9440B är också imponerande när det kommer till säkerhet. Med två medföljande nycklar och möjligheten att använda den olåst, om så önskas, gör att du kan känna dig trygg att dina paket och brev är säkra. Dess låsmekanism fungerade felfritt under vårt test, vilket ger ett extra plus i kanten.

Estetiskt sett har postlådan en modern och snygg design som kompletterar dess praktiska funktioner. Dess svarta pulverlackerade aluminiumkonstruktion ger inte bara ett stilfullt utseende utan tillför också stabilitet och hållbarhet.

Trots dess många positiva egenskaper, noterade vi en potentiell nackdel under vårt test. Installationen kan vara något komplicerad, särskilt om du inte är van vid att hantera ben/markfäste och gjutplatta. Men när postlådan väl är på plats, uppfyller den alla förväntningar.

Sammanfattningsvis är Habo 9440B en mycket kompetent och pålitlig paketpostlåda. Med dess stabila konstruktion och smarta design, är det ett utmärkt val för den som söker en postlåda som kombinerar estetik med funktionalitet.

Den löstagbara mellanbotten och möjligheten att använda olåst är särskilt noterbara funktioner som gör denna postlåda till ett starkt val för många användare.

Fördelar

 • Robust och stabil konstruktion
 • Mycket förvaring
 • Modern och snygg design
 • Flexibel med löstagbar mellanbotten

Nackdelar

 • Kan vara svår att justera

3. Bäst budgetval – Habo 9442B

Habo 9442B postlåda

Se bästa priset

Habo 9442B är en postlåda som har gjort ett starkt intryck på oss under vårt test. Den är inte bara rymlig men också robust, med väl genomtänkt design och smarta detaljer som gör den till ett attraktivt val för en mängd olika bostadstyper, från lägenheter till sommarstugor och permanentbostäder.

Specifikationer
Färg:Svart
Material:Stålplåt
Vikt:2,85 kg
Kapacitet:12,5 liter
Vattentät:Ja

Postlådans kapacitet på 12,5 liter imponerade oss verkligen, med gott om plats för både dagstidningar och post. Det är en lyx att inte behöva oroa sig för att postlådan blir överfull, vilket är vanligt med mindre modeller.

Materialvalet i Habo 9442B är också värt att nämna. Pulverlackerad och galvaniserad stålplåt garanterar lång hållbarhet och styrka, och vi märkte att detta gjorde lådan extremt motståndskraftig mot väder och vind. Dessutom är lådan vattentät, en detalj som gör en stor skillnad, särskilt i fuktiga klimat.

En annan framstående egenskap är det ljuddämpade locket. Detta kan tyckas som en mindre detalj, men det bidrar till en tyst och smidig användning, vilket förhöjer hela upplevelsen. Lådans sneda botten med dräneringshål för eventuell fuktbildning är ett annat exempel på den genomtänkta funktionaliteten.

Designmässigt är Habo 9442B både stram och stilren, med en svart färg som lätt passar in i de flesta miljöer. Det enda negativa vi upplevde var att locket kan vara något klurigt att hantera om man har mycket post på en gång, men det är en mindre detalj som inte förminskar postlådans övergripande kvalitet och funktionalitet.

Sammanfattningsvis erbjuder Habo 9442B en robust och rymlig postlåda med en rad genomtänkta funktioner. Från dess imponerande kapacitet till dess ljuddämpade lock och vattentäthet, finns det mycket att uppskatta i denna modell. Det är en postlåda som är värd att överväga för den som behöver en tillförlitlig lösning som inte kompromissar med kvaliteten.

Fördelar

 • Rymlig, rymmer 12,5 liter
 • Smarta detaljer som ljuddämpat lock
 • Vattentät

Nackdelar

 • Inte lämplig för mycket stora paket

4. Modern – Mefa Trend

Mefa Trend brevlåda

Se bästa priset

Med brevlådan Mefa Trend får du mer än bara en enkel postlåda – du får ett konstverk som pryder ditt hem. Designad av Mencke & Vagnby och med en mycket karakteristiska form inspirerad av det klassiska kuvertet, erbjuder denna brevlåda en unik blandning av estetik och funktionalitet.

Specifikationer
Material:Stål
Mått (cm):43 x 18 x 31
Kapacitet:15 liter
Garanti:12 år mot rost
Vikt:3,9 kg

Under vår testperiod uppskattade vi verkligen den genomtänkta designen och det strama, nordiska formspråket som gjorde att Mefa Trend passade perfekt in i olika miljöer.

Den unika och vackra färgskalan, skapad av Sofie Schelde, framhävde brevlådan i all sin enkelhet, och matchade både naturens och konstruktionens färger. Den svarta halvmatta lacken med den blanka klaffen tillförde ytterligare en elegant touch.

Förutom att vara en blickfångare är Mefa Trend också mycket funktionell. Dess generösa kapacitet på 15 liter är tillräcklig för de flesta hushåll, och den diskreta säkerhetslåset gömt bakom luckan tillförde en extra känsla av trygghet. Möjligheten att spärra inkastet var en extra bonus.

Materialvalen är också imponerande. Pulverlackerat galvaniserat stål säkerställer hållbarhet, och en 12-årig garanti mot genomrostning är ett klart tecken på tillverkarens förtroende i produktens kvalitet.

Det enda vi stötte på som kan betraktas som en nackdel var monteringen. Instruktionerna var inte särskilt klara, och det rekommenderade stativet och monteringsplattan kunde kännas något komplicerade att sätta upp.

Sammanfattningsvis är Mefa Trend en exceptionell brevlåda som kombinerar form och funktion på ett inspirerande sätt. Om du värderar design och vill ha något som sticker ut från mängden utan att kompromissa med funktionalitet, är det här en brevlåda att överväga. Den eleganta och poetiska designen, tillsammans med praktiska funktioner och robust konstruktion, gör detta till ett mycket attraktivt val.

Fördelar

 • Unik och vacker design
 • Generös kapacitet på 15 liter
 • 12-årig garanti mot genomrostning
 • Diskret säkerhetslås

Nackdelar

 • Designen kanske inte passar alla stilar

5. Plast – Habo Mailbox

Habo Mailbox postlåda

Se bästa priset

Habo Mailbox erbjuder en kvalitetslösning för den som söker en tillförlitlig och praktisk brevlåda. Under vår testperiod stod den stabila brevlådan framför allt ut med sin förmåga att tåla tuffa väderförhållanden, tack vare dess högkvalitativa PP-plastkonstruktion.

Specifikationer
Material:Plast
Vikt:2 kg
Färg:Vit
Tål väder:Ja
Montering:Enkel

En av de funktioner som imponerade oss mest var locket som är utrustat med fjädring. Detta hindrade locket från att blåsa upp även under kraftiga vindar, en funktion som säkerställer att brevlådan förblir stängd och skyddar innehållet.

Dessutom är designen tänkt att vara enkel men ändå elegant, med en plats för namnskylt som lätt kan anpassas.

Montering var okomplicerad med två hål på baksidan för enkel upphängning, och vi märkte att brevluckan med måtten 280×165 mm var tillräckligt stor för de flesta brev och mindre paket. Eftersom brevlådan är tillverkad i plast, har den den fördelen att den inte rostar, vilket ger den en längre livslängd.

Något som vi noterade som en potentiell nackdel var dock materialet i sig. Även om PP-plasten är högkvalitativ och tål väder, kan vissa användare föredra känslan och utseendet hos en mer traditionell metallbrevlåda. Detta kan uppfattas som en smaksak snarare än en faktisk brist.

Fördelar

 • Tål tuffa väderförhållanden
 • Locket hindras från att blåsa upp
 • Plats för namnskylt

Nackdelar

 • Plastkonstruktion kan uppfattas som billig

6. Rund – Biggi Rondo

Biggi Rondo brevlåda

Se bästa priset

Biggi Rondo postlådan har visat sig vara en pålitlig och välbyggd produkt under vår testprocess. Med sin svenska design och konstruktion erbjuder den många praktiska funktioner som passar både hushållen och brev/tidningsutdelare.

Specifikationer
Mått (cm):59 x 35 x 28
Volym:40 liter
Färg:5 kulörer
Säkerhet:Vredlås
Garanti:10 år mot rost

En av de mest märkbara funktionerna i denna postlåda är det inåtgående postinkastet, som är försett med ett magnetlås.

Detta har gjort posthanteringen smidig och försäkrar att inkastluckan alltid återgår till sitt rätta läge vid stängning. Dessutom har postlådan en tömningslucka enbart på framsidan, vilket ytterligare underlättar åtkomst.

Den aluzinkade stålplåtkonstruktionen på 1 mm och 1,5 mm ger postlådan en robust och hållbar känsla. Dess pulverlackering och olika färgalternativ samt borstad rostfritt utförande gör den estetiskt tilltalande samtidigt som den erbjuder bra skydd mot rost.

Vi uppskattade även den enkla monteringen, som medföljde instruktioner och monteringssats för vägghängd montering mot träfasad eller trästativ. Lagringsvolymen på 40 liter är tillräcklig för de flesta hushållens behov.

Den enda betydande nackdelen vi noterade var inkaststorleken, som kan vara något begränsande för större försändelser. Med måtten 270×70 mm kan det finnas fall där större paket inte passar.

Fördelar

 • Tillförlitligt magnetlås
 • Svensktillverkad
 • Många färgalternativ
 • Enkel montering

Nackdelar

 • Begränsad inkaststorlek
 • Kan vara dyr jämfört med andra alternativ på marknaden
Hur vi utförde vårt test av postlådor

Hur vi utförde vårt test av postlådor 2024

Att hitta den bästa postlådan för dina behov kräver noggrann analys och testning. I vårt utförliga test utforskade vi ett brett spektrum av postlådor för att bestämma vilka som presterade bäst i test.

Vårt arbete inleddes med att fastställa testmiljön och sedan följde en strukturerad process som inkluderade både kvalitativa och kvantitativa mätningar. Låt oss nu gå igenom detaljerna i vårt test för att få en klar bild av hur vi kom fram till våra slutsatser.

Uppställning av testområdet

För att garantera att vårt test utfördes under konsekventa och rättvisa förhållanden, bestämde vi oss för att skapa en kontrollerad testmiljö.

Vi valde en plats som skulle simulera en typisk bostadsförhållande, och vi såg till att inkludera olika väderförhållanden i vårt test. Vi ville säkerställa att varje postlåda godkänd av postverket som vi testade hade samma chans att visa sina styrkor och svagheter.

Vi funderade även på hur en billig postlåda skulle prestera jämfört med dyrare alternativ, och designade därför vår miljö för att reflektera denna aspekt.

Vår metod för testning

Vår testprocess var genomtänkt och stegvis. Först valde vi ut olika typer av postlådor som representerade en blandning av låsbar brevlåda, brevlåda med namnskylt och brevlåda med lås. Sedan genomförde vi följande steg:

 • Förberedelse av varje postlåda enligt instruktionerna
 • Inställning av varje postlåda i testmiljön
 • Utvärdering av varje postlåda under olika väderförhållanden
 • Analys av resultaten för att bestämma bäst i test

Genomförande av testerna

Detaljerna i hur testerna faktiskt utfördes var kritiska för vår analys. Vi testade varje produkt flera gånger för att säkerställa pålitligheten i våra resultat. Här är några viktiga punkter:

 • Varje postlåda testades minst tre gånger
 • Testerna inkluderade exponering för regn, snö och starkt solsken
 • Varje test varade i genomsnitt en vecka
 • Vi beaktade även estetiska aspekter som hur postlådan smälte in i omgivningen

Vårt test gav oss insikt i vilken postlåda som var bäst i test och hjälpte oss att guida dig genom processen att köpa en postlåda som passar dina behov.

Det spelar ingen roll om du letar efter en billig postlåda eller en lyxigare modell; vårt test erbjuder en pålitlig vägledning för ditt val.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha genomfört vårt noggranna test, övergick vi till nästa kritiska steg: utvärdering. Vi samlade in all data och jämförde varje postlåda med de andra för att avgöra vilken som verkligen var bäst i test.

Vi tittade särskilt på hur väl varje postlåda klarade sig under olika väderförhållanden, om den var en låsbar brevlåda och hur användarvänlig den var. Vi funderade också över frågor som “Vilken är den bästa postlådan för personer som ofta reser?” och “Vilken postlåda godkänd av postverket skulle vara mest pålitlig?”.

Vårt utvärderingsteam tog också med feedback från användare, vilket bidrog till att ge en mer nyanserad bild av varje produkts styrkor och svagheter.

Hållbarhetstest över tid

En annan viktig faktor i vårt test var att bestämma hur väl postlådorna skulle hålla över tid. Vi lät därför varje postlåda genomgå ett långvarigt test som sträckte sig över flera månader.

Detta innebar exponering för alla tänkbara väderförhållanden, från hetta till kyla, från regn till snö. Vi observerade hur varje låsbar brevlåda och brevlåda med namnskylt stod emot tidens tand.

Vi ville se om färgen bleknade, om låsen blev svåra att använda, eller om andra delar började rosta eller försämras. Denna fas av testet var avgörande för att bedöma vilken produkt som erbjöd bäst värde över tid.

Säkerhet och tillförlitlighet under test

Säkerhet är en av de mest kritiska aspekterna när man ska köpa en postlåda, särskilt om du funderar på att skaffa en låsbar brevlåda.

Vi insåg detta och testade därför varje produkt noggrant för att se hur den hanterade störningar eller oväntade situationer.

Vi utvärderade varje postlådas låsfunktion, hur svårt det skulle vara att bryta sig in i den och om den hade några andra säkerhetsfunktioner som en namnskylt för att avskräcka potentiella tjuvar.

Vi var också intresserade av hur pålitlig varje produkt var när det gällde att skydda post från elementen. Efter att ha genomfört denna del av testet kunde vi med säkerhet säga vilka produkter som var mest säkra och pålitliga för användare.

Viktiga överväganden innan du använder din postlåda

Viktiga överväganden innan du använder din postlåda

Att välja och använda en postlåda som passar dina unika behov kan vara en utmaning. I vår omfattande testprocess av postlådor har vi samlat några värdefulla insikter och tips som kan hjälpa dig att få den bästa upplevelsen av din postlåda.

Här är de viktigaste faktorerna att tänka på, som vi har identifierat under vårt test.

Placering och installation

När du ska köpa en postlåda är det första att tänka på var den ska placeras. Detta var en aspekt vi lade märke till som väldigt avgörande under vårt test. Om du placerar postlådan nära staket eller grind, är det viktigt att se till att den inte hindrar passage.

Samtidigt bör den vara lättillgänglig för både dig och postbudet. I bäst i test visade det sig att en postlåda placerad på en lämplig höjd och avstånd från dörren ger optimal bekvämlighet.

Låsfunktion och säkerhet

En låsbar postlåda erbjuder extra säkerhet och minskar risken för bedrägeri. Under testet fann vi att en låsbar brevlåda som är godkänd av postverket ger en extra fördel i form av en mer robust konstruktion.

När du placerar din brevlåda i närheten av garage, är det bra att se till att den inte är lätt att komma åt för obehöriga.

Material och hållbarhet

Ett annat område som vi insåg var avgörande under vårt test var postlådans material. Välj en billig postlåda som är gjord av robust material som inte rostar eller bleknar över tid.

Det kan vara en god idé att överväga en postlåda som matchar material i ditt staket eller dörrklocka för estetisk samstämmighet.

Storlek och kapacitet

Under testet insåg vi att storleken och kapaciteten i postlådan spelar en stor roll, särskilt om du ofta får större föremål som paket.

Om du inte är hemma så ofta och behöver förvara flera föremål i din postlåda, kan en större förvaringslåda vara ett bra alternativ.

Estetik och design

Vi upptäckte under vårt test att även estetik och design spelar en roll. Brevlådan bör matcha din bostads övergripande utseende och inte sticka ut på ett störande sätt.

Välj en brevlåda med namnskylt som harmoniserar med din dörrklocka eller andra utsmyckningar.

Punktlista med sammanfattande tips

 • Placering: Nära dörren, men inte för nära grind eller garage.
 • Säkerhet: En låsbar postlåda som är godkänd av postverket.
 • Material: Robust och hållbart, som inte rostar.
 • Storlek: Tillräcklig för dina behov, överväg en förvaringslåda.
 • Estetik: Harmonisera med din bostads design, inklusive staket och dörrklocka.

Genom att följa dessa råd som vi har samlat från vårt omfattande test, kan du vara säker på att du väljer den bästa postlådan som passar dina behov och förhållanden.

Med dessa överväganden i åtanke är du väl rustad för att välja och använda din postlåda på bästa möjliga sätt.

Vanliga frågor om postlådor

Vanliga frågor om postlådor 2024

Vad kostar det att köpa en postlåda?

Priset på att köpa en postlåda varierar beroende på material, storlek och funktioner. Det kan kosta från några hundralappar till flera tusen kronor för mer sofistikerade modeller med lås och namnskylt.

Var kan man köpa en postlåda?

Man kan köpa en postlåda både i fysiska butiker och online, men det föredras att handla online eftersom det är enklare och ger tillgång till ett bredare sortiment.

Får man byta postlåda?

Ja, det får man, men man måste stämma av med PostNord för att säkerställa att den nya postlådan uppfyller de gällande kraven och standarderna.

Vad för typ av brevlåda är bäst?

En låsbar brevlåda kan vara det rätta valet om du inte är hemma regelbundet, eftersom det minskar chansen för olika typer av bedrägerier. Om du däremot inte ser detta som en potentiell fara, bör du se till att brevlådan är skyddad mot regn och estetiskt anpassad till den plats där du planerar att sätta upp den.

Vad är skillnaden på en postlåda och en brevlåda?

Det skiljer sig egentligen lite mellan en postlåda och brevlåda, men de flesta använder de två olika benämningarna för att syfta på den låda man får post i hemma.

Får man ha vilken brevlåda man vill?

Ja, oftast kan man ha vilken brevlåda som helst. Det finns dock vissa regler och riktlinjer som man bör konsultera för att säkerställa att den valda brevlådan uppfyller alla krav. Det kan vara klokt att läsa om dessa regler för att ta reda på mer.

Källor

Rulla till toppen