Bästa radonmätaren 2022 – Test av olika radonmätare

Bäst i test

Premiumval

SARAD Radon Scout Radonmätare

SARAD Radon Scout Plus Radonmätare

Klicka här för att se fler radonmätare.

Bästa radonmätaren 2022

Oroar du dig för att där finns för mycket radon i ditt hus? Då måste du köpa den bästa radonmätaren. Med hjälp av en bäst i test radonmätare så kan du enkelt kontrollera mängden radon i ditt hus. Då behöver du aldrig oroa dig för att huset innehåller för mycket radongas. Radonmätaren visar exakt hur mycket radon som finns i huset och därmed kan du räkna ut om du behöver reducera gasen eller inte.

Men det kan dock vara ganska svårt att köpa den bästa radonmätaren på nätet. På grund av en massa olika saker så blir processen hyfsat svår. Det finns till exempel en massa olika modeller av radon mätare som i sin tur finns i olika prisklasser. Det kan därför bli svårt att hitta vilken som är bäst. Det finns även tyvärr affärer som bara skriver om de positiva sakerna. Affärerna tycker om att inte nämna de negativa sakerna för att då säljer det bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra radonmätaren faktiskt är. Om man inte är så insatt kan det därför bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för radonmätare. Detta har jag gjort genom att göra mitt eget radonmätare test. Det finns nämligen några saker som man ska tänka på när man köper en bra radonmätare. Genom att använda min köpguide som en grund så kommer du enkelt att kunna köpa den bästa radonmätaren. Jag har skapat den här guiden genom att använda och testa min egen radonmätare. Jag har även läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen sammansatte jag en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du kan köpa den bästa radonmätaren.

Köpguide för bäst i test radonmätare 2022

Som jag skrev innan kan det alltså vara ganska svårt att köpa den bästa radonmätaren på nätet. Det finns ju så mycket som man måste tänka och fundera på. Men hela processen kan bli mycket enklare genom att läsa och följa min köpguide. När man ska köpa en bäst i test radonmätare så finns det nämligen några viktiga saker som man måste tänka på. Som vanligt är det dock även viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa radonmätaren 2022:

 • Noggrannhet
 • Användbarhet
 • Enkel installation
 • Typ
 • Testperiod
 • Kraft
 • Andra viktiga faktorer
 • Anslutning
 • Rörlighet
 • Garanti
 • Batteri
 • Pris

Noggrannhet

Noggrannhet är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när man testar radonnivåer i ditt hem. Ju längre tid en radonmätare kan testa hemmet, desto mer exakta blir resultaten, eftersom längre testning gör att du kan bestämma den genomsnittliga nivån av pCi / L i ditt hem utan påverkan av slumpmässiga positiva eller negativa spikar .

Kortsiktiga radonmätare är mottagliga för spikar i radonnivåer som kan vrida genomsnittet. På grund av detta anses de vara det minst exakta testalternativet.

Långvarig och kontinuerlig testning ger en mycket längre tidsperiod för att samla in avläsningar, vilket gör att du bättre kan bestämma den genomsnittliga radonnivån i ditt hem. Dessa testanordningar kostar mer och tar längre tid, men de är de mest exakta radonmätareutrustningarna som finns tillgängliga.

Användbarhet

Radonmätare är utformade för att vara enkla att använda, både för konsumentens fördel och för att säkerställa korrekta testresultat. Svårt att använda kit kan ge resultat som påverkas av användarfel, medan lättanvända kit ger mer exakta avläsningar.

Passiva radon-radonmätare, som radonmätare för träkol och alfa-spår, är enkla att installera men kräver praktisk involvering under testningen. Du måste placera dem på en specifik plats för att testa luften och sedan skicka dem till ett laboratorium för resultat.

Aktiva radonmätare, som digitala radonmätare, kan vara mycket enkla att använda när de har installerats. En digital skärm uppdaterar kontinuerligt radonavläsningar som du kan kontrollera när som helst. Nyare digitala radonmätare kan dock också vara komplexa, beroende på de ytterligare funktioner som tillverkaren har lagt till enheten. Smarta hemkompatibla mätare kräver teknisk kunskap för kontinuerlig användning.

Enkel installation

Passiva radonmätare är i allmänhet mycket enkla att installera, och de flesta har instruktioner som anger en tillfällig plats för dem att sitta under den tilldelade tidsperioden.

Aktiva radon mätare är mer komplexa och kan sträcka sig från batteridrivna enheter som du fäster på väggen till smarta hemkompatibla enheter som kräver en helt integrerad installation innan användning.

Tänk på dina egna tekniska installationsförmågor och dina nuvarande behov av radonmätning innan du bestämmer dig för ett testpaket.

Typ

Som nämnts ovan finns det flera olika typer av radonmätare på marknaden. Du har passiva radonmätare som är billiga och enkla att använda men bara kan användas en gång. Dessutom måste du skicka resultat till laboratorier för tolkning.

Om du vill upptäcka radonnivåerna omedelbart och utan att involvera externa laboratorier kan du använda aktiva radonmätare. Dessa kan användas när du vill och de ger korrekta omedelbara avläsningar.

Testperiod

Kortvariga radonmätare kan ta upp till tre månader för avläsningar. Långsiktiga radonmätare kan ta upp till ett år för exakta avläsningar. Och elektroniska radonmätare kan ge dig omedelbara avläsningar.

Slutligen är valet ditt. Du måste avgöra hur angelägna dina behov är. Om du till exempel inte vill investera i en dyr elektronisk radonmätare men behöver en relativt snabb avläsning eftersom du säljer ditt hem kan du använda ett kortvarigt radonmätarepaket.

Kraft

Detta gäller endast aktiva radonmätare. De är antingen batteridrivna eller så måste de anslutas till ett eluttag. Du måste avgöra vilken som är mer lämplig för dina behov och hur mycket bärbarhet du behöver.

Andra viktiga faktorer

Förutom de ovan nämnda punkterna bör du också ta hänsyn till följande faktorer:

 • Den elektroniska radonmätaren bör uppdatera sina avläsningar med frekventa intervaller.
 • Radonmätaren ska köpas från eller certifieras av ett kvalificerat laboratorium.
 • Om du får en passiv radonmätare, se till att kostnaden för frakt och laboratorietester är allomfattande. Annars måste du hitta ett kvalificerat laboratorium på egen hand och betala ett extra belopp för leverans och testning.

Anslutning

Generellt associerar vi anslutning till säkerhetssystem i hemmet, men i takt med att tekniken har utvecklats har hemradon-radonmätare utvecklats. Radonmätarena har blivit smartare. De kan nu ansluta till din telefon eller någon annan enhet som stöder WiFi eller Bluetooth. Om du vill hålla ett öga på radonnivån dagligen och inte vill böja ryggen och försöker läsa siffrorna på mätaremonitorn är smarta mätare perfekta. De smarta mätarena skickar resultaten direkt till din telefon. Så var du än befinner dig kan du se den aktuella radonnivån på din telefon.

Rörlighet

En begränsning för varje radongasmätare har att den endast kan mäta radongasen i ett enkelrum. För att mäta gasen på andra ställen måste du flytta mätaren. Alla enheter kan fästas på väggen eller i taket. Men har det enkla alternativet att flytta som bara använder en skruv för att fästa på en vägg. Därför kan den enkelt tas bort.

Garanti

Alla ansedda tillverkare av de bästa radonmätarena erbjuder en garanti. Det kan vara ett år eller två år. Kontrollera alltid med säljaren eller tillverkaren. Garanti är viktigt eftersom du vill att en mätare ska fungera på optimal nivå. Om något går fel bör du kunna fixa det snabbt och effektivt. Men det bästa sättet att fixa det är via tillverkaren. Vissa är kända för att ersätta den felaktiga enheten om enheten fortfarande är i garanti.

Batteri

Vissa mätare använder AA- eller AAA-batterier som strömkälla. Det bra med batterier som strömkälla är att det möjliggör rörlighet för mätaren. De flesta batteridrivna radonmätare håller upp till 1 till 2 år. Därefter krävs en ny uppsättning batterier. Se till att när du köper, se hur länge batterierna räcker till enheten. Den främsta anledningen är att du måste ändra dem innan de dör. Även med låg effekt kan enheten tyckas fungera men den visar kanske inte korrekta resultat. Mätare fungerar bara bättre med full effekt.

Pris

I slutändan måste du köpa en digital radonmätare för att skydda din familj, men kostnaden kan bli en viktig aspekt att tänka på.

Även om priset varierar beroende på vilken typ av radonmätare du köper, är det också viktigt att känna till de kvaliteter som är värda ett visst testpaket.

Om du vill ha en som vanligtvis erbjuder grundläggande kortsiktiga avläsningar, är det mest lämpliga när det gäller priset troligt kolradonsatsmätaren.

De är billiga, lätta att använda och ger resultat inom kort varaktighet, vilket gör det enkelt att lösa din radonmätare behov så snabbt som möjligt.

Å andra sidan är den långsiktiga digitala radonmätaren vanligtvis lite dyr. Men funktionerna och kvaliteten är verkligen värda kostnaden.

Så i första hand bestäms beloppet du skulle spendera på att förvärva detta kit av den typ du är intresserad av att köpa.

Läs också >>> Verktygspaket test

Hur man upptäcker radongas

Det finns några olika metoder som du kan använda för att upptäcka radon i ditt hem eller företag. De två huvudsakliga radondetekteringsmetoderna är aktiva och passiva tester.

Det vanligaste passiva testet använder en radonmätare som skickas till experter för analys. Med hjälp av radonmätare kan fastighetsägare mäta radonnivåer i två till 90 dagar för kortvariga passiva tester, eller de kan mäta 90 dagar eller mer för långvariga passiva tester.

Radonsatsen skickas sedan till ett laboratorium och laboratoriet skickar fastighetsägaren en analys av provet. Dessa tester kräver ingen särskild utbildning för att genomföra, så fastighetsägare kan utföra dessa tester själva.

Den andra vanliga radondetekteringsmetoden som är tillgänglig för fastighetsägare är den aktiva detektionsmetoden. Aktiva radonövervakningsenheter kräver en strömkälla och kan ge nästan omedelbara resultat vid varje given tidpunkt. Dessa enheter kan ge både kortsiktiga och långsiktiga resultat, men de är vanligtvis dyrare än passiva radondetekteringssatser.

Varför du behöver en radonmätare

Exponering för radon under längre tid eller i höga koncentrationer kan vara dödlig och leda till långvariga hälsoproblem, såsom lungcancer.

Med en radongasmätare eller radondetekteringssats kan du identifiera radongasnivåer i ditt hem eller företag och förhindra onödig exponering för denna skadliga gas. Om din byggnad testar positivt för radon kan du sedan agera i enlighet med detta för att förhindra ytterligare exponering.

En metod för att eliminera exponering för radongaser är att täta eventuella sprickor eller luckor i byggnadens fundament. Att täta och ventilera exponeringsområden kan också bidra till att minska radonnivåerna. Att förhindra ytterligare exponering är enkelt när du vet att du har höga nivåer av radon.

Var du ska placera din radonmätare

När du väl har valt den radonmätare som fungerar bäst för dig, se till att du följer instruktionerna och placerar den ordentligt i den byggnad du testar.

Eftersom radongas stiger upp från marken, placera radondetekteringsenheten eller testpaketet i ett rum som ligger närmast marken för att få de mest exakta och tillförlitliga resultaten. Om du till exempel har en källare bör du placera detekteringsenheten där.

För bästa och mest exakta resultat bör du hålla alla fönster och dörrar stängda under testperioden som föreskrivs av din enhet eller radonmätare. I långvariga tester är dock inte villkor för slutna tester nödvändiga.

Typer av Radonmätare

EPA föreslår att ett radonborttagningssystem installeras för alla avläsningar av radonnivåer högre än vad som anses acceptabelt. Radonmätare använder flera olika metoder för att testa luften i ditt hem för förhöjda radonnivåer.

Kortsiktiga radonmätare

Kortvariga radonmätare tar mellan två och 90 dagar att samla in avläsningar från ditt hem, beroende på tillverkare. Du måste sedan skicka dessa testpaket till ett laboratorium för att få resultaten beräknade och returnerade till dig. Labavgifter och fraktkostnader ingår ibland i den produkt du köper, så var noga med att förstå om du kommer att behöva betala avgifterna.

Eftersom kortvariga testpaket för radon är den snabbaste testmetoden och det billigaste testpaketet, använder fastighetsmäklare dem ofta för att testa hem innan de säljer. Men radonnivåerna kan fluktuera över en kort tid, så kortvariga testpaket är inte den mest exakta testmetoden. För definitiva resultat är långvarig testning nödvändig.

Långsiktiga radonmätare

Långsiktiga radonmätare, som namnet antyder, är utformade för att testa hemmet under en längre tid. En stil är en engångsanordning som samlats in i slutet av användningsperioden och skickas till ett laboratorium för testning. Denna typ av enhet är mer exakt än den kortsiktiga mätaren eftersom den gör det möjligt att samla in och granska en större datamängd istället för att resultaten påverkas av radonspikar, oförutsägbara höjder eller nedgångar i radonnivåer som kan orsaka falska testresultat .

En annan typ av långsiktig radonmätare är den pågående radonmätare eller radonmätare. Radonmätare har vanligtvis en digital display och testar kontinuerligt luften i hemmet och visar resultat regelbundet utan att behöva skicka satsen till ett laboratorium. Dessa radonmätare är dock dyrare än engångsanvändning eller kortvariga testpaket, och de kanske inte är nödvändiga om radonnivåerna i hemmet är betydligt lägre än 4 pCi / L.

Alfa radonmätare

Alfa radonmätare – och långvarig testmetod – testar nivåer av radon med hjälp av polykarbonatplast som husägaren placerar testpaketet i lägsta bebodda nivå i hemmet. Radongas avger alfapartiklar som skapar spår på arken. Högre nivåer av alfaspår indikerar höga nivåer av alfapartiklar och radon. När alfa radonmätare har varit på plats under tillverkarens föreslagna tidsperiod tar husägaren bort det och skickar det till ett laboratorium för testning.

Denna typ av test är mer exakt än kortvariga testpaket och är ett medelstort alternativ som faller mellan kortvariga kit och pågående radonmätare.

Kol radonmätare

Radonmätare för kolradon är kortsiktiga alternativ som fungerar på samma sätt som radonmätare för alfa-spår, även om de mäter radon över en kortare tidsperiod. Kolanordningen absorberar radongas under två till 90 dagar och skickas sedan till ett laboratorium för resultat.

Dessa tester är de billigaste och snabbaste alternativen för att mäta radonnivåer i ditt hem, men de är också minst exakta eftersom de är mottagliga för spetsar i radonnivåer och störningar vid leverans för laboratorietester.

Digitala radonmätare

Radonmätare, eller digitala radonmätare, är den dyraste typen av radonmätare på listan. Deras installation kan vara svår, eftersom varje tillverkare har sina egna installationsspecifikationer.

Emellertid är digitala radonmätare relativt permanenta eftersom de fäster på en vägg, som en termostat, och de använder en sensor för att detektera alfapartiklar i luften. Den digitala skärmen ger en kontinuerlig pCi / L-avläsning utan att behöva involvera ett laboratorium.

Passiv vs aktiv radonmätning

Nästan ett av 15 amerikanska hem uppskattas ha en förhöjd radonnivå och du kan inte riktigt säga om ditt hus är radonfritt baserat på de nivåer som dikteras av ditt tillstånd eller grannskapsmätningar – ett hus kan ha en låg radonnivå, medan dess grannen kan visa farliga nivåer av radon, eftersom det finns många faktorer som kan säkerställa en lättare gasackumulering, särskilt i källaren och första våningen. Så du måste testa ditt hem (eftersom det här är i stort sett det enda sättet att ta reda på) med passiva medel, den vanligaste är användningen av kolbehållare eller kolvätskescintillationsanordningar (radon absorberas i kolet), alfaspårmätare (radon lämnar slag på en plastfilm) och elektretjonkammarmätare (som använder en statiskt laddad teflonskiva som har sin laddning reducerad av radonförfallet) som du behöver behålla i ditt hem under en viss period av tid (det kan till och med gå över 90 dagar) för att exponeras för radonen i huset och sedan skickas dessa enheter till ett laboratorium för analys.

Du kan också lita på aktiva mätanordningar (som de som beskrivs i den här artikeln) som kräver en strömanslutning och kontinuerligt kommer att kontrollera radonnivåerna i ditt hus. Så här dessa enheter fungerar är att antingen pumpa luften eller sprida den i en speciell kammare där kvaliteten mäts med jämna mellanrum (kan inträffa med några minuters mellanrum). Som förväntat är de aktiva testanordningarna lämpligare för kortvariga tester, där klienten eller ägaren snabbt vill se om det finns förhöjda radonnivåer i huset och det är sant att dessa enheter kan visa sig vara mer exakta och kan även bevis för manipulering, men vissa är känsliga för fuktighet och kräver regelbunden kalibrering.

Hur man testar sitt hus för radon

Om du bestämmer dig för att testa ett hus för radon kan du göra ett kortvarigt test eller ett långvarigt test. Den förra utförs vanligtvis i minst två hela dagar oavsett om du väljer att använda passiva eller aktiva testanordningar och testet på lång sikt utförs vanligtvis i mer än 90 dagar, vilket visar dig alla variationer (om du använder aktiva kontinuerliga enheter ) och det kan ge dig ett genomsnitt året runt för radonnivåerna som finns i huset. De bästa metoderna när du kör ett sådant test, oavsett om det är långt eller kortvarigt, är att placera enheterna på den lägsta nivån i ditt hem och det är också tillrådligt att kontrollera de mer trafikerade rummen (som vardagsrummet eller sovrummen – EPA säger att du bör inte testa radon i köket, badrummet, korridorerna eller tvättstugan). Se också till att radonmätaren är minst 50 cm över golvet och bort från ytterväggar, avlopp, fönster eller dörrar och du bör också starta testet efter att minst 12 timmar har gått sedan du stängde fönstren och dörrarna till det rummet.

Du bör också göra ditt bästa för att förhindra teststörningar. Som EPA säger kan detta uppnås genom att använda enheter som ofta registrerar radon för alla gungor (de aktiva kontinuerliga enheterna kan visa sig vara idealiska för denna situation), för att ha en rörelsesensor som används i närheten för att se till att enheten inte har flyttas eller manipuleras (det kan hända när en husägare vill sälja det snabbt och är rädd för de möjliga resultaten) och en närhetssensor (för att visa om radonnivåvariationerna kan korreleras med närvaron av människor i rummet) . Du kan också använda både temperatur- och barometertrycksensorer för att se om väderförhållandena och / eller dörrarna / fönstren som stängs eller öppnas kan påverka radonnivåvariationerna.

Radonmätare tips och råd

 • Det viktigaste elementet att tänka på när man letar efter en radonmätare är dess noggrannhet. Du vill se till att enheten kan avskräcka störningar så att du kan få tillförlitliga resultat. Om du inte får korrekta testresultat kan du eller din familj riskera att bli sjuk av den giftiga gasen. För att få ett tillförlitligt resultat av kortsiktiga tester, se till att hålla dina fönster och dörrar stängda förutom normal användning. Utför inte ditt test när det är starka vindar eftersom det kan förändra resultatet. Du måste också placera enheten minst 50 cm över golvet. Den ska ligga på en stabil yta där den är borta från drag, värme, fukt eller ytterväggar. Kom ihåg att noggrant följa enhetens instruktioner och registrera dagen och tiden då du började testa.
 • Tillgång till testdata är viktig om du vill analysera resultaten. Många elektriska radon mätare har Bluetooth-anslutning så att du kan se resultaten i en app på din mobiltelefon. Detta gör det snabbt och enkelt att få resultat utan att vänta på ett laboratorium. I vissa fall kan du faktiskt ställa in larm i appen så att radonen når en giftig nivå. Detta är ett bra alternativ för långvarig testning.
 • För många kunder är bärbarhet nyckeln. När du testar en ny byggnadsplats kanske du inte har tillgång till ett uttag för att ansluta din radonmonitor. Det här är när en batteridriven gadget är till nytta. Det är inte bara mycket flexibelt så att du kan placera det var som helst i hemmet, men du kan använda det inom områden där du inte har någon elektricitet.
 • Om du ska flytta mätaren från plats till plats, titta också på storleken på gadgeten. Vissa är tillräckligt små för att passa i fickan som en mobiltelefon, medan andra är tillräckligt stora för att du behöver en väska för att bära dem runt.
 • Att ha en tydlig LCD-skärm som visar radonnivåerna kan vara till hjälp. I vissa enheter finns skärmen direkt på själva gadgeten. I andra kan du se resultaten via en mobilapp. Tänk på vad som är bekvämare för dig innan du köper.

Hälsoriskerna med radongas

Radon kommer att orsaka radioaktivt damm att tränga in i luften. Alla nivåer av strålning över säkra nivåer utgör en hälsorisk. Det radioaktiva dammet som genereras av radongas kan hamna i luftvägarna, och om detta händer kommer de att avge strålning som inkluderar alfapartiklar som är särskilt farliga.

Människor som regelbundet kommer i kontakt med detta radioaktiva damm står inför risken för vävnadsskador och till och med lungcancer. Det är viktigt att du vet om ditt hem eller en byggnad du arbetar i utgör en hög risk för dig.

Exponering för skadliga radonpartiklar får tusentals människor att dö varje år. Du hittar radon och uran kommer från hela USA och över hela världen. Enligt EPA har ett av femton hem i USA höga nivåer av radon.

Radon kan komma in i ditt hem på ett antal sätt. Det kan komma in genom sprickor i dina väggar och golv, genom vägghåligheter och kan till och med komma in i din vattenförsörjning. Slutsatsen är att radon är ett allvarligt hot mot dig och din familj. Du måste göra ett test för att se om mängden radongas i en byggnad är på en säker nivå eller inte.

Du kommer att se radonnivåer uttryckta i picocury per liter luft pCi / L. En curie är strålningsnivån inom ett enda gram radium. Mängden förfall av radium är cirka 2,2 biljoner upplösningar varje minut. En picocurie representerar denna förfall och är en biljondel av en curie.

Enligt EPA är allt runt eller över 4 pCi / L en hälsorisk och du måste vidta åtgärder för att minska mängden radon som du utsätts för. Även om radonnivåerna är lägre än 4 pCi / L finns det fortfarande en risk, men det är ofta mycket svårt att minska radonnivåerna i ett hus eller annan byggnad under 2 pCi / L.

Alternativt kan en radongasmätare mäta nivåerna av detekterad radon per kubikmeter luft. Måttenheten här är becquerels och du kommer att se detta uttryckt i formen Bq / m3. Med denna måttenhet anses en radonavläsning på cirka 100 Bq / m3 i allmänhet vara säker.

Radon är en ädelgas

Radon är en ädelgas, vilket betyder att den är icke-reaktiv, färglös och luktfri. Det är emellertid i gasform och har en halveringstid på 3,8 dagar. Även om det inte är reaktivt är det radioaktivt. Vid inandning kan det utgöra allvarliga hälsoproblem.

Radon genereras genom förfall av starkt radioaktiva ämnen som uran och torium. Dessa element har en halveringstid på flera miljarder år. Även om Radons halveringstid är kort, har de element som producerar den miljarder år av halveringstid. Därför genereras den kontinuerligt.

När det gäller radongasens natur är den en av de tätaste gaserna på jorden. Som ett resultat stannar det nära marken. Eller när det gäller bostäder finns det mest i källaren eller bottenvåningen.

Lyckligtvis beror det på geologin och kemin i terrängen du bor i. Men det är spårmängden uran och torium som gör kontinuerlig radon. Så under perioden kan det ackumuleras i omgivningen. Det är därför det är nödvändigt att hålla radongastestsatsen internt. Det kan inte utgöra en omedelbar fara, men att hålla ett öga på radonnivån hjälper dig att vara förberedd när gasen träffar faromärket.

Läs också >>> IR termometer bäst i test

Vanliga frågor om radonmätare

Var ska man placera en radonmätare?

Installera din radonmätare på den lägsta upptagna nivån i ditt hus. Radon sprids vanligtvis i tre våningar över marken, så att placera ett test på högre nivåer kommer inte att få högre koncentrationer.

Placera mätaren på en diskret plats från fönster och dörrar, eftersom uteluft kan påverka dess avläsning.

Undvik fuktiga områden som ditt badrum eller tvättstuga för att undvika störningar. Att placera den nära krypplatser, konstruktionsfogar och sumppumpar kan också skapa falska positiva resultat eller felaktigt höga resultat.

Dokumentera testet. Skriv ner start- och slutdatum och tid för testet. Detta hjälper till att jämföra resultat och avgöra om du ska utföra ett nytt test.

Hur mycket radon är farligt?

Radonmätare mäter nivåer i picocury per liter (pCi / L) för att ange de genomsnittliga radonnivåerna året om. Om ditt hem mäter mellan 2 pCi / L och 4 pCi / L, överväg att vidta åtgärder för att minska radonnivåerna.

Alla resultat över 4pCi / L bör bekräftas med ett uppföljningstest. Om resultatet förblir högt, vidta omedelbara åtgärder för att minska radonnivåerna i ditt hem.

Hur har radon en koppling till uran?

Radon är en biprodukt av uran, som finns naturligt i jord. När uran förfaller släpper det ut radioaktiva partiklar av radon som kallas radondöttrar (eller alfapartiklar), som sedan kan sippra in genom små sprickor i ditt fundament eller väggar och in i din luft.

Kan radon komma in i alla byggnader?

Radon är inte kräsen över var den dyker upp. Varje byggnad – ett hem, skola, kontor, butik eller lager – är mottaglig för radonkontaminering.

Hur får jag de mest exakta resultaten från mitt radongastest?

Placera din radonmätare på den lägsta nivån i ditt hem i ett område utan ventilation eller luftflöde. Följ testets installationsinstruktioner och lämna sedan området ostört tills testet är klart. Kom ihåg att ju längre du lämnar testet, desto bättre resultat får du.

Vad är den bästa platsen för min radonmätare?

Din radonmätare är utformad för att ta reda på hur mycket radon du utsätts för dagligen, så håll den närmast de lägsta områden där du och din familj tillbringar mest tid.

Vad ska jag göra om jag hittar höga nivåer av radon i mitt hem?

När du väl vet att dina nivåer är högre än det rekommenderade beloppet är ditt första steg att hitta en entreprenör som är kvalificerad för radonreducering. Kontakta ditt statliga radonkontor för en lista över entreprenörer i ditt område. Du kan också söka efter en kvalificerad entreprenör för radonreducering. När du väl har valt en entreprenör börjar de vanligtvis med att täta eventuella sprickor eller sprickor i din fundament. Därefter installerar de ett lindringsventilationssystem för att hjälpa luften att cirkulera bättre och minska risken för radon i ditt hem.

Är radonreducering dyr?

Eftersom få fall av radonföroreningar är desamma kommer var och en att ha en annan prislapp. Men i genomsnitt kan du förvänta dig att betala minst 5 000 för grundläggande begränsningstjänster, och möjligen mer om du har en svårare situation. Radonreducering är därför inte det billigaste man kan köpa. Det är därför bättre att investera i en bäst i test radonmätare. Du kan hitta de bästa radonmätarna längt upp. Där rekommenderar jag de bästa radonmätarna som man kan köpa just nu 2022.

Hur är radon skadligt?

National Cancer Institute citerar radon som en ledande orsak till lungcancer, näst efter cigarettrök, vilket orsakar någonstans mellan 15 000 och 22 000 lungcancerdöd per år. Den som röker och också befinner sig runt högre radonnivåer har en förhöjd risk att utveckla lungcancer.

Tänk på att inte alla som utsätts för höga nivåer av radon kommer att få lungcancer. Enligt EPA kommer endast cirka 4% av icke-rökare att få lungcancer från radonexponering, till och med från mycket höga nivåer av gasen.

Vad är den bästa radonmätaren?

Vi rekommenderar att du startar med ett billigt radongastestpaket och sedan – om resultaten gäller – köper en elektronisk radonmätare för att fortsätta övervaka ditt hem.

Kortsiktiga radonmätare

En kortvarig radonmätare ger dig snabba svar. Om du är i en tidskram är dessa tester ett bra sätt att få en snabb ögonblicksbild av ditt hem radongasnivåer.

Kortvariga kit använder kol för att absorbera radonstrålning, och de behöver vanligtvis mellan två och 90 dagar för att få en bra läsning. Ju längre du testar, desto mer exakta blir dina resultat. När testperioden är slut skickar du satsen till ett laboratorium och tekniker kommer att använda en speciell process för att räkna antalet radioaktiva partiklar som släpps ut från kolet.

Långsiktiga radonmätare

Om du letar efter en mer tillförlitlig helhetsbild av ditt hems radonnivå är ett långsiktigt testpaket ett bra val.

Långsiktiga kit använder en process som kallas alfaspårdetektering för att mäta radongas i luften under en period av tre månader till ett år. När alfapartiklar träffar det belagda plast- eller foliearket i satsen, gör de hakmärken på ytan. Labtekniker räknar pockmarks för att bestämma genomsnittliga radonnivåer i ditt hem.

Långsiktiga satser är dyrare än kortsiktiga satser, men de är också mer exakta eftersom de mäter radonnivåer över en längre tidsperiod.

Hur fungerar en radonmätare?

Radonmätare fungerar genom att räkna eller spåra mängden radon i luften. Kolanordningar absorberar radon så att de radioaktiva partiklarna kan räknas i ett laboratorium för exakta radonnivåuppskattningar.

Alfa radonmätare har en plastfilm som markeras av alfapartiklar som slår på den. Dessa spår räknas sedan på labbet.

Digitala mätare använder en luftsensor för att upptäcka alfapartiklar, räknar antalet partiklar flera gånger per timme och visar en radonnivå.

Hur använder du ett radontest?

Radontest används vanligtvis genom att öppna en förseglad förpackning, lämna radonmätaren utsatt för luft under en viss tid och sedan skicka radonmätare till ett laboratorium för resultat.

Alternativt drivs digitala testsatser av ett batteri eller eluttag och kan behöva kopplas till en trådlös enhet innan de används, men inte alla digitala modeller kräver en app.

Hur ska en radonmätare placeras?

Din radonmätare är utformad för att ta reda på hur mycket radon du utsätts för dagligen, så håll den på den lägsta bebodda nivån i hemmet där du och din familj tillbringar mest tid.

Vad gör du om ditt hem testar positivt för radon?

Om ditt hem testar positivt för höga nivåer av radon, måste du kontakta en kvalificerad radonreducerande entreprenör. De kommer att kunna ge en uppskattning för installation av ett radonreduceringssystem som kontinuerligt tar bort överflödigt radon från ditt hem.

Varför ska du testa ditt hus kontinuerligt för radon?

Vissa människor undrar varför inte bara använda ett enkelt kortvarigt kit (som vanligtvis är mycket billigt) och kontrollera radonnivåerna en gång och om de är låga är allt bra. Du har antingen det eller inte, eller hur? Inte nödvändigtvis, beroende på årstid, temperatur och så vidare, kan radonvärdena fluktuera betydligt och en kontinuerlig testanordning kan visa medelvärdet under en lång tidsperiod. Du kan också enkelt identifiera vad som får radonnivåerna att öka och kan vidta lämpliga åtgärder för att se till att de hålls låga. Och det tar oss till nästa avsnitt: vad kan du göra för att hålla radonnivåerna låga.

Vad kan du göra för att hålla radonnivåerna låga?

EPA säger att de rekommenderade radonnivåerna är lägre än 4 pCi / L (industristandarden, inte hälsostandarden, så ju lägre desto bättre) och den goda nyheten är att du kan hålla radonnivån nere. Det första du kan göra är att täta eventuella sprickor i ditt hus, vilket kan ha en positiv inverkan på att sänka radonnivåerna, men EPA säger att ett ventilationsrör och fläktsystem är den bästa lösningen på detta problem. På så sätt styrs radongasen utanför ditt hem. Andra lösningar inkluderar aktiva tryckavlastningssystem eller det aktiva trycksystemet (när det förra kan inte installeras).

Vad ska man tänka på när man köper en bäst i test radonmätare?

Radon är en radioaktiv gas som inte kan påvisas av människor eftersom den är färglös och luktfri. Det skapas när uran eller andra radioaktiva material förfaller och kommer ut ur bergformationer, jord och specifika byggmaterial.

Bara för att människor inte kan upptäcka radon betyder det inte att det inte påverkar oss. I själva verket anklagas det för över 20 000 dödsfall i lungcancer per år i USA och är den näst största orsaken till lungcancer efter cigarettrökning. Exponering för denna gas under lång tid kan öka våra chanser att få lungcancer med 50%.

Giftig exponering från radon är vanligast i de nordliga, mellanvästra och sydvästra delstaterna. Denna gas finns dock över hela landet. Det är därför det är absolut nödvändigt att testa det i ditt hem. Om du köper ett nytt hus måste du testa radon där innan du slutför köpsavtalet. Enligt EPA har ett av femton hem i USA höga nivåer av radon.

Det finns ett antal gånger när du ska testa för radongas. Om du köper eller säljer ett hus ska du alltid leta efter radon innan du slutför papper. Om du köper en nybyggnad, fråga om radonresistenta byggmaterial har använts. Du vill också kontrollera om byggplatsen har testats för radon tidigare. Det är också bäst att kolla efter radon på arbetsplatser också.

En säker radonnivå bör vara 4 picocury per liter (pCi / L) eller lägre. Om det är högre än så betyder det att du eller dina nära och kära är i riskzonen. Eftersom radon är färglös och luktfri behöver du en speciell radonmätare eller mätare för att se om den är närvarande.

Två huvudtyper av enheter upptäcker radon: passiv och aktiv. En passiv enhet är en manuell gadget som inte behöver el. Den måste placeras på testplatsen under en viss tidsperiod, varefter den är borta för analys. En aktiv enhet är en elektrisk gadget som övervakar radon kontinuerligt. Den övervakar gasnivån under en längre tid och kan upptäcka avvikelser eller någon ovanlig aktivitet i gasnivån. Aktiva prylar avskräcker också eventuella teststörningar så att du kan vara säker på att du får korrekta resultat. Medan aktiva enheter är dyrare än passiva, är de också mycket mer tillförlitliga.

Vad är skillnaden på passiva och aktiva radonmätare?

Radonmätare finns i olika typer. Vissa är enkla enstaka testpaket medan andra är avsedda för kontinuerlig övervakning. Radonmätare kan till stor del kategoriseras i passiva mätare och aktiva mätare.

Passiva radonmätare

Passiva radonmätare kallas också Radonmätare och används vanligtvis för engångsbruk. Radonmätaren är förpackad i testsatsen och förvaras i ett specifikt rum för att samla in data. Du måste tillåta att det samlar in data i några dagar och sedan skickar provet till ett laboratorium så att du kan ta reda på Radon-koncentrationsprocenten.

Följande är de primära typerna av passiva radonmätare.

 • Kortvarigt Radonmätare: Dessa används för snabba svar. De använder i allmänhet kol för att absorbera radon och ge dig en indikation om radonkoncentrationsnivåerna. Du bör lämna dem i rummet i 2 till 4 dagar.
 • Långsiktigt Radonmätare: Dessa är kit som använder alfa-spårdetektering för att noggrant mäta radonkoncentrationen under en period av flera månader. När alfapartiklarna kommer i kontakt med den belagda plasten i mätaren skapar de hålmärken. Antalet hakmärken kan användas som en indikation på radonnivåerna. Dessa är dyrare än kortsiktiga kit men är också mer effektiva.
 • Vattenradonmätare: Radon kan också komma in i vattenkällor som duschar, källor osv. Som sådan förorenar de ditt dricksvatten och ångorna från vattnet kan också förorena ditt hem ytterligare. Du kan använda radonmätare för vattenradon för att upptäcka koncentrationsnivån. Om du upptäcker radonkontaminering kan du använda ett vattenfilter med granulerat kol för att rensa det för konsumtion.
Aktiva radonmätare

Aktiva radonmätare är enheter som berättar om den exakta koncentrationen av radonnivåer och inte behöver skickas till laboratorier för tolkning. Du måste helt enkelt placera dem i det misstänkta rummet så visar enheten automatiskt och omedelbart koncentrationsnivån i LED-skärmen.

Det finns två specifika typer av aktiva radonmätare på marknaden.

 • Elektroniska radonmätare: Dessa är bärbara batteridrivna enheter som ser ut som mobiltelefoner. När enheten har upptäckt radonnivåerna visar den avläsningarna på den inbyggda LED-skärmen. Några av dessa enheter inkluderar också sirener som släcks när radonnivån överstiger 4 pCi / L.
 • Smarta radonmätare: Dessa liknar elektroniska radonmätare, men de kan anslutas till din smartphone via en app. Som sådan kan du komma åt ditt hem radoninformation var som helst i världen via din smartphone-app.

Var kommer radon från?

Radon härstammar från det naturliga förfallet av radioaktiva mineraler som uran i jordens jord. När uran förfaller frigörs radon-alfapartiklar och de kan sippra in i byggnaderna genom olika ingångspunkter.

Det finns i allmänhet fem vanliga ingångspunkter för radongas:

 • Naturstenar som granit och kalksten som kan sönderdelas över tid och utstråla radon.
 • Sprickor i fundamentet genom vilket radon kan komma in från jorden under.
 • Om ditt hus använder ett brunnsystem kan radonen från den omgivande jorden sippra in i grundvattnet.
 • Sprickor, hål och sprickor i väggar och betong kan bana väg för radongas.
 • Bergformationer under huset kan generera radon och med tiden komma in genom källaren.

Vilken typ av byggnader löper hög risk för radonkontaminering?

Alla typer av byggnader är mottagliga för radonföroreningar. Det finns en vanlig missuppfattning att radonkontaminering lättare kan förekomma i gamla hus med källare. I själva verket kan radonkontaminering också ske utan närvaro av en källare och till och med i nyligen byggda hem.

Hur mycket radonnivå är säkert?

Även liten exponering för radon kan vara hälsofarligt. Det finns ingen ”säker” nivå, men WHO rekommenderar att cirka 2,7 pCi / L är acceptabelt. Enligt EPA ökar risken för lungcancer avsevärt om radonkoncentrationen når eller överstiger 4 pCi / L.

Vad är tecknen på radonförorening?

Tecken på radonkontaminering liknar lungcancer. De kan inkludera väsande andning, heshet, bröstsmärtor, huvudvärk, förkylning, blodig hosta.

Vad är den bästa platsen för radonmätare?

Radonmätaren bör helst placeras i den lägsta punkten i ditt hem, dvs din källare. Radon tenderar att försvinna när den når högre, så att du inte får en korrekt avläsning från högre rum. Om det finns några punkter i ditt hus som kan utgöra en ingångsplats kan du installera din mätare nära dem.

Hur får jag exakta resultat från radon mätare?

Följ dessa tips för att maximera noggrannheten i dina radontester:

 • Håll alla dörrar och fönster stängda, förutom de normala in- och utgångspunkterna. Detta gör att enheten kan mäta fångad radon.
 • Testa inte när det är stark vind eller regn. Vänta på lugnt väder.
 • Lämna testet under längre perioder för bättre precision.
 • Placera testet i det lägsta bostadsutrymmet, till exempel en källare.
 • Utsätt inte radonmätaren för fukt eller fukt.
 • Håll radonmätaren ungefär 2 meter från marken och 3 fot från fönstren.

Vad är livslängden för den bästa radonmätaren?

Elektroniska radonmätare kan vara upp till tio år. Deras livslängd liknar de för kolmonoxidmätare eller rökmätare.

Varför ska du placera en radonmätare vid den lägsta punkten i ditt hem?

Du bör installera radonmätaren vid den lägsta punkten i ditt hem, som vanligtvis är källaren. När du väl har valt den perfekta platsen måste du följa radonmätarens bruksanvisning för instruktioner.

Du bör också följa dessa tips för korrekt installation:

 • Om du använder en kortvarig radonmätare, se till att hålla dörrarna och fönstren stängda i minst två dagar för att förhindra fluktuationer och störningar.
 • Radon kommer vanligtvis in från jorden under husets fundament. Som sådan finns det mesta av föroreningen i de lägre nivåerna. Som sådan bör du rikta in dig på källaren först.
 • Installera inte radonmätaren i ett badrum, kök eller tvättstuga, eftersom fukt och fukt kan störa avläsningen eller orsaka fel på enheten.
 • Installera inte radonmätaren i trånga utrymmen som sumppumpar, kryputrymmen eller konstruktionsfogar eftersom de kan leda till en falskt positiv eller en ovanligt hög avläsning.
 • Om du misstänker att sprickor, avluftningsrör etc. är en utgångspunkt för gasen, bör du installera radonmätaren.
 • Bli av med föremål och enheter som utstrålar gifter eller ångor som kan manipulera läsningen.
 • Notera testets start- och slutdatum tillsammans med de rapporterade resultaten. Detta kommer att hjälpa till med jämförelser.
 • Om resultatet är högre än 4 pCi / L föroreningar, måste du ta ett nytt test bara för att vara säker. Om du fortfarande får höga resultat, kontakta en expert för radonreducering.

Vad ska jag göra när jag har upptäckt höga nivåer av radon?

Om du upptäcker en farlig nivå av radonkontaminering i ditt hem, bör du omedelbart kontakta en professionell entreprenör som är certifierad vid radonreducering. Du kan kontakta statens radonofficer för rekommendationer.

Entreprenören kommer att fortsätta genom att först försegla alla sprickor och sprickor i husets fundament för att blockera eventuella ingångspunkter. Därefter kommer de att installera ett ventilationssystem för att minska luftflödet och bli av med befintlig radon.

Vad är radongas för något?

Du kan inte se radongas och inte heller smaka på den eller lukta den. Du vet alltså inte ens att gasen är där. Att vara en radioaktiv gas är det bäst att undvika den så mycket som möjligt. Vi utsätts för strålning varje dag i våra liv och radon står för 50% av den exponeringen. Med normala strålningsnivåer skadas inte människor. Men exponering för radongas över normala nivåer kan få allvarliga hälsokonsekvenser.

Radon är en naturgas som kommer från sönderfallande uran i stenar och jord. Gasen finns runt omkring oss både inomhus och utomhus. Nivåerna av radon som finns utomhus är alltid säkra men det kan finnas en hälsorisk från Radon i byggnader av alla former och storlekar.

Olika delar av landet har mer sannolikhet att ha högre nivåer av radongas i sina byggnader än andra. Det finns också andra faktorer, till exempel vilken typ av mark byggnaden sitter på, byggnadens design och material som används för att bygga den och vanorna hos de människor som använder byggnaden. Två byggnader sida vid sida kan ha olika nivåer av radongas.

Vad är en radongasmätare?

En radongasmätare är en anordning som används för att mäta mängden radon i luften i en byggnad. Det finns radongasmätare för hemmabruk och även för professionellt bruk. Miljöskyddsbyråer rekommenderar att du testar ditt hem för närvaron av radon.

Att använda en radongasmätare är inte en engångsövning. Nivåerna av radongas i ditt hem eller en byggnad som du bor ofta kan förändras ofta. Du bör använda din radongasmätare för att testa under en period av en vecka för att få bättre resultat med dina resultat.

Du kan genomföra ett kortvarigt test på ett par dagar om du behöver samla resultat snabbt. Men vi rekommenderar att du följer upp detta med ett nytt test om några dagar. Om du är beredd att testa under längre perioder (som mer än 3 månader) kommer du att kunna se de genomsnittliga radonnivåerna för ditt hem eller kontorsbyggnad.

Vad finns det för olika typer av radongasmätare?

Det finns några olika typer av radongasmätare som du måste vara medveten om. Vi tar en titt på de olika typerna här:

1. Långsiktiga radonmätare

Radongasmätare som anses lämpliga för långvariga tester ger ett brett spektrum av resultat. Du måste använda långvariga radonmätare i minst 2 dagar upp till 90 dagar och därefter. Du får de mest kortfattade avläsningarna från en långvarig radonmätare.

Långsiktiga radongasmätare ger dig en genomsnittlig avläsning över den tid som de används, vilket en kortvarig mätare inte kommer att göra. Detta är viktigt eftersom nivåerna av närvarande radon kommer att variera varje dag och från en månad till nästa.

2. Kortsiktiga radonmätare

Du bör skaffa en kortvarig radonmätare om du letar efter omedelbara resultat snarare än att behöva vänta i veckor som med en långvarig mätare. En kortvarig mätare visar olika resultat och inte ett genomsnitt och informationen som presenteras är ofta annorlunda.

3. Alfa radonmätare

Du ser alfaspårradonmätare som vanligtvis används för radonmätning. Anledningen är att de ger en långsiktig lösning på problemet med radonmätning. Inuti en alfa-spårmätare finns en polykarbonatplåt. Luftpartiklar samlas på plastarken och gör mycket små märken.

Efter testning med en alfaspårmätare under en tidsperiod kan ett laboratorium analysera polykarbonatarken. Antalet märken som finns kvar på lakan berättar för laboratoriet vilka nivåer av radongas som finns i hemmet eller någon annan byggnad.

4. Kol radonmätare

Om du letar efter en billig radongasmätare kommer en version av kolbehållare att ge dig en lösning på kort sikt. Normalt tar radonmätare med kolbehållare mellan tre och sju dagar att producera ett resultat. Ett laboratorium kan bedöma mängden radon som finns i kolet när det absorberar gas i luften.

5. Digitala radonmätare

Du kommer att få konsekventa och kontinuerliga radonmätareresultat med en digital radonmätare som gör det till ett bra val. Det finns inget krav för dig att skicka något till ett laboratorium för testning, eftersom du kommer att se resultaten direkt. En digital mätare kan visa resultat på kort och lång sikt.

Hur fungerar passiva och aktiva radonmätare?

En radongasmätare testar för närvaron av radongas eller de produkter som är kvar efter det radioaktiva sönderfallet av radon. Du kan välja mellan två olika typer av radonmätare som är passiva och aktiva.

1. Passiva radonmätare

En passiv radonmätare behöver inte ström från batterier eller nät. Den passiva enheten kommer att fånga radongasen eller den sönderfallna produkten så att du kan skicka den till ett laboratorium för analys av radonnivå.

Du hittar passiva radonmätare i olika former:

 • Alfa
 • Kol
 • Scintillation av kolvätska
 • Elektretjon

Med alfaspåranordningar markerar plastarken farliga alfapartiklar. Ett laboratorium kommer att använda kemiska behandlingar för att göra dessa märken synliga och sedan räknas de för att bestämma mängden radon som finns i luften.

Både kolvätskescintillations- och kolbehållaranordningarna absorberar radonpartiklar i kolet. Ett laboratorium kan sedan testa för radonnivåer genom att räkna partiklarna med antingen en natriumjodidräknare eller en scintillationsräknare.

Electrets jonmätare har en statiskt laddad teflonskiva. Varje gång en farlig radonpartikel slår mot Teflon-skivan minskar mängden elektrisk laddning. Ett laboratorium mäter laddningsminskningen och beräknar radonnivån.

Kortvarig radonmätning kräver normalt kolbaserade radonmätare. Du hittar kol- och alfa-testmätare allmänt tillgängliga medan elektretjonmätarena är ett specialköp. Du kommer att se passiva mätare som ofta kallas radongastester.

2. Aktiva radonmätare

En aktiv enhet kan vara en kontinuerlig radonmonitor eller en kontinuerlig arbetsnivåmonitor. Dessa enheter behöver ström från elnätet eller batterierna. I grund och botten övervakar en aktiv radonenhet kontinuerligt för närvaron av radon. De brukar vara dyrare än passiva enheter.

Hur använder man en radonmätare?

Du kan behöva använda mer än en radongasmätare i ditt hem eller kontorsbyggnad för att upptäcka skadliga radonnivåer. Detta beror på att en enda testare kanske inte har räckvidd för att upptäcka skadliga partiklar från en annan del av byggnaden. När mätaren är på plats behöver du bara lämna den där för att göra jobbet.

Om du har en kontinuerlig radonsensor eller elektronisk radonsensor måste du övervaka de resultat du får regelbundet. Med ett passivt eller testpaket måste du skicka enheten till ett laboratorium för testning av radonnivå efter en viss tid.

Hur installerar man en radongasmätare?

Det är inte svårt att installera radonmätareutrustning. Med en hemradonmätare bör det bara ta några minuter att installera och installera. Om din radonmätare använder batterier måste du lägga till nya batterier. Vanligtvis anger tillverkaren hur länge batterierna håller i enheten. Du kan använda en batteritestare för att kontrollera återstående laddning i batterierna du använder.

Om du har ett hus eller kontrollerar en liten kontorsbyggnad behöver du antagligen två radongasmätare. Det är osannolikt att en testare täcker alla delar av ditt hem. Eftersom radon kommer ut från jorden måste du placera en av testarna så nära marken som möjligt.

Om det finns en källare i ditt hem placerar du radon mätaren där. I hem utan källare installerar du testanordningen så nära marken som möjligt. Installera den andra radonmätaren i ett upptaget rum som ditt vardagsrum.

Installera radongasmätare där de inte kommer att stöta på några hinder. Att placera dem på en innervägg är ofta bäst. Installera inte en radonmätare nära värmekällan eller på en plats där du vet att det finns drag. Båda dessa situationer kan leda till falskt positiva resultat, så gör allt du kan för att undvika detta.

När du har installerat din radongasmätare, lämna den bara. Frestas inte att leka med den efter installationen. Bestäm hur länge du ska genomföra testet om du använder kortvariga mätare. Radonmonitorer för hemmabruk kontrollerar kontinuerligt radonnivåer, så låt dem vara installerade i några dagar och kontrollera sedan avläsningarna efteråt.

Det är inget komplicerat med installationen av radonmätare. Du behöver inga speciella färdigheter för att göra det framgångsrikt. Det viktigaste är att placera testarna på rätt platser så att du får de mest exakta resultaten.

Varför ska du kontrollera radonnivåerna i ditt hem?

Radon är en radioaktiv gas som bildas genom förfall av radioaktiva element i jorden. Gasen släpps vanligtvis ut i luften från sprickorna under en byggnad eller underjordiska vatten eller ytvatten. Radonnivåerna varierar från ett område till ett annat. I allmänhet finns Radon vanligtvis i radonnivåer eller kvarter i lägre mark som källare, kryputrymme, sumppumpar, floder, sjöar och byggfogar. I sådana områden är ventilationen bristfällig och gasen kan nå högre radonnivåer mycket lättare.

Nationalinstitutet för cancer säger att radongas är den främsta orsaken till lungcancer, och den andra är cigarettrökning. Den som röker regelbundet eller i och runt höga nivåer av Radon har högre risk för lungcancer. Så, för att hålla dig borta från en sådan dödlig sjukdom, är det alltid tillrådligt att kontrollera radonnivåerna i ditt hem och hålla dem för minimala eller nollnivåer om det behövs.

Trots att den är osynlig, luktfri och smaklös är Radon hälsofarligt. Enligt de amerikanska EPA-uppgifterna är radonexponering den viktigaste orsaken till lungcancer. Människor dör mer på grund av radonexponering än på grund av kolmonoxidförgiftning, husbrand, en annan sjukdom och drunkning.

Radon påverkar din hälsa då de radioaktiva partiklarna från gasen går direkt in i lungorna och frigör mycket energi och därmed skadar lungvävnaden och slutligen orsakar lungcancer. Ändå kommer du inte att få lungcancer om du utsätts för Radon under en dag, eller om alla som utsätts för radonnivåer får lungcancer. Enligt uppgifterna ger 4% av icke-rökare lungcancer på grund av radonexponering. Så för ett bättre hälsosamt liv är det lämpligt att kontrollera radonnivåerna i ditt hem.

Hur använder jag radonmätaren ordentligt?

Det viktiga att komma ihåg när du använder en radongasmätare är att radongas ackumuleras nära marken. Så se till att Radon är placerad i husets lägsta höjd. Luftfuktigheten påverkar också mätarens avläsning, så undvik fuktiga platser som kök eller badrum. Undvik också platsen som får direkt solljus eller värme av någon annan form.

Är radonmätare bättre än elektroniska mätare?

Båda ger utmärkta resultat. Allt beror på ditt behov. Om du flyttar till en ny plats under en tid, köp en billigare. Men om du behöver en radongasmätare för ditt hem där du planerar att slå dig ner under en längre tid, skaffa elektroniska radonmätare.

Vad ska du göra om du har höga nivåer av radongas i ditt hem?

När radonnivåerna är högre än den rekommenderade mängden är det första steget att konsultera en person som är kvalificerad för radonreducering för att tilldela en radonentreprenör åt dig. Generellt börjar de förebyggande åtgärderna genom att försegla eventuella sprickor eller sprickor i ditt hem. Därefter sätter de in ett lindringsventilationssystem som hjälper luften att cirkulera i ditt rum och lindra radonnivåerna i ditt hem.

Är en radonreduceringstjänst dyr?

Ja, naturligtvis är radonreduceringstjänsten lite dyr. Varje mildringstjänst har dock olika prislappar. I medelstor skala är dock kostnaden för nödvändiga begränsningstjänster cirka 5 000 kronor. Avgiften kan gå högre om de höga radonnivåerna finns i ditt hem. Detta kan alltså vara ganska dyrt att radonreducera. Men detta beror på att det inte alltid är så enkelt att reducera radon i ditt hem. Man måste tänka på alla kostnader som tillkommer också.

När ska du använda en radonmätare hemma?

Radongasmätaren berättar nivån på radonnivåerna du utsätts för dagligen. Så vi rekommenderar att du håller det på lägsta möjliga radonnivåer i huset. Du kan förvara den i källaren. Om du placerar mätaren i något av de andra rummen, placera den nära fundamentet. Håll också fönstren och dörrarna stängda för att få den mest exakta avläsningen. Se dock till att du inte placerar radonmätaresatsen ovanför tre nivåer från marken, eftersom du får felaktiga resultat.

Hur installerar man ett radonkit?

Att installera ett radonkit på den lägsta nivån i ditt hus där du tillbringar tid skulle vara en bra idé. Du kan till exempel installera den i ditt källarrum som ditt arbetsrum, föredrar att installera det där. Det beror på att Radon försvinner i luften efter att ha nått tre nivåer över marken. Så om du installerar din radongasmätare på nivåer över två är det troligt att du får obetydliga avläsningar.

Därefter, efter att du har bestämt dig för installationsplatsen, fortsätt till instruktionerna i radondetekteringssatsen. Utöver det finns det några viktiga tips och tricks för att träna för bästa resultat:

Placera alltid mätaren på en skyddad plats bort från dörrar och fönster eftersom uteluft kan hindra de exakta resultaten.

Placera aldrig din mätare i köket, tvättstugan, tvättstugan eller badrummet. Det beror på att luftfuktighetsnivån i detta område är mer och kan hämma ditt radon mätare.

Undvik att lokalisera på platser nära konstruktionsfogar eller pumpar eftersom de också hindrar testets noggrannhet.

Anteckna alltid starttiden och sluttiden för testet. Detta ger dig en bättre förståelse för när du ska utföra testet nästa.

Analysera och tolka dina resultat. I allmänhet bör radonnivån i ditt hem alltid vara mindre än två picocury per liter (pCi / L). Det är radonnivån året runt.

Om avläsningen i ditt hem är mellan 2 pCi / L -4 pCi / L, bör du vidta åtgärder för att minska radonnivåerna i ditt hem. Och om avläsningarna är ovan bör du gå till ett uppföljningstest och vidta lämpliga åtgärder efter uppföljningstestet för att ta bort dem.

Från de produkter som vi har listat ovan kan du snabbt känna till radonnivåerna i ditt hem och skydda dig mot framtida hälsorisker. När testet är klart, vidta åtgärder efter behov. Om radonnivåerna är under kontroll har du ett säkert och hälsosammare hem.

Varför är noggrannhet viktigt?

Noggrannhet är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när man köper ett radongastest. Eftersom det handlar om att känna till nivån på Radon i ditt hem. Radon som gas är luktfri och färglös. Därför finns det inget annat sätt att se förändringen i gasnivån. Om mätaren inte ger dig exakta resultat bjuder du in ett stort hälsoproblem. Ja, naturligtvis kan radonmätarena vara avstängda med några procent, men se till att mätaren du köper tillåter felet endast upp till 10 procent. Noggrannhet är nyckeln när du är professionell som heminspektör.

Vad är den viktigaste faktorn hos en radonmätare bäst i test?

För alla mätare är användarvänlighet den viktigaste faktorn. Om du inte vet hur du använder eller inte förstår siffrorna som visas visar det sig inte att köpa en sådan enhet. En radongasmätare har till uppgift att visa radongasnivån och varna om den passerar den kritiska gränsen. Även om du inte vet vad siffrorna betyder, men om det visar någon form av visuell representation av data som vissa radonmätare gör, blir det mycket lättare att förstå för en genomsnittlig användare. Airthings smarta mätare visar till exempel färgkod för att visa dig den aktuella gasnivån. De flesta smarta enheter visar data på telefonen och skickar ett meddelande om gasnivån går utöver faran.

Vad finns det för användningsområden med en radonmätare?

Radon genereras från nedbrytningen av ett kemiskt element som heter Uranium. Vanligtvis kommer radongas in i ditt hem genom en liten spricka i grunden till ditt hem och när den kan fånga och bli koncentrerad tills den i slutet flyr ut i luften och inhaleras av dig eller din familj.

Problemet är att denna aktiva radongas är luktfri, färglös vilket innebär att du kanske inte märker om ditt hus innehåller en viss mängd nivåer av radongas.

Det är här radonmätaren blir viktigt, det kan hjälpa dig att mäta den höga radonnivån i ditt hus så att du kan se till att den fortfarande ligger under gränsen. I USA är 2 pCi / L en nivå som betraktar som gränsen för var du ska börja vidta en åtgärd.

Vad är kärnan i en bäst i test radongasmätare?

Tekniskt sett är kärnan i en bäst i test radongasmätare att mäta och peka ut koncentrationen av de giftiga gaserna i luften.

Så det fungerar så att mätaren mäter den specifika koncentrationen av gas medan sensorns respons fungerar som en referensskala.

Enheten kan testa radongasen direkt eller spåren av radons radioaktiva sönderfall.

Passiva mätare är utformade för att fånga upp denna gas eller dess spår som senare tas för laboratoriebedömning. Aktiva mätare å andra sidan upptäcker och registrerar kontinuerligt denna gas och dess spår.

En del av mätare har ett larm som fortsätter som ett varningsskylt när gensvarens svar överstiger en viss förinställd nivå.

Är det enkelt att installera en radonmätare?

Installera en radonmätare är ett ganska enkelt DIY-projekt som kan gå snabbare så länge du har rätt verktyg.

Det första du ska göra är att bestämma rätt plats att placera den. Detta beror specifikt på områdets topografi. Det borde också vara i ett rum där du tillbringar större delen av din tid.

För det andra, om din mätare använder batterier, måste du bekräfta att den har batterier med relativt lång livslängd. Detta är nödvändigt eftersom gadgeten kan ta ganska lång tid när man upptäcker bensin, du vill inte att enheten ska ta slut på batterier medan den fortfarande samlar in data.

Och se till att du byter ut batterierna i vilket fall du upptäcker att de är urladdade.

Helst bör du installera radonmätarena i två, eventuellt för att förbättra läsningseffektiviteten.

Ska jag tänka på noggrannhet när jag köper en bäst i test radonmätare?

Det är förmodligen ett av de mest grundläggande elementen att titta i en hemradonövervakningsenhet. I de flesta fall tenderar de långsiktiga radonmätareutrustningarna att vara mer exakta.

Det beror troligen på att den långvariga radonsensorn kan testa under en längre tid. Därför blir det lätt att ge omfattande information om olika årstider och väder.

Kortvarig radonmonitor å andra sidan ger en grov uppskattning för att ge dig en uppfattning om vad radonnivåerna i det specifika området kan vara.

I det ögonblick du kan få korrekt information från det här verktyget blir det lätt att fatta vissa livsförändrande beslut baserat på avläsningarna.

Experter rekommenderar långvarig testning över kortvarig testning av radon främst för att den förstnämnda erbjuder hög noggrannhetsnivåer än den senare.

Användarfel kan också orsaka betydande felaktigheter i dessa testpaket. Det är därför viktigt att du noggrant läser och följer instruktionerna i handboken för att undvika denna typ av felaktighet.

Bör jag bry mig om användbarhet hos den bästa radonmätaren?

Detta är nödvändigt för enkel användning. I de flesta fall kräver dessa prylar lite teknisk kunskap, särskilt om du vill förstå avläsningarna.

Den andra aspekten som avgör användbarheten är huruvida du kan använda dem efter behov eller få exakta resultat.

Om du inte kan använda det korrekt skulle det vara viktigt att anlita en professionell som förstår olika delar av verktyget.

detta blir viktigt som ett sätt att förbättra noggrannhetsnivåerna, särskilt när det gäller att detektera passiv radongas.

Ska min radonmätare vara enkel att installera?

Det är också en annan viktig faktor som du måste undersöka när du väljer den bästa radon mätaren. Komplexiteten med att installera den varierar beroende på vilken typ.

Ofta kommer de med användarhandböcker som gör att du kan installera dem på motsvarande sätt för bättre resultat.

På grund av vissa oundvikliga tekniker kan du hitta andra lite svåra att installera. Men ändå, för att undvika att manipulera noggrannheten, skulle det vara lämpligt att kontakta en expert och hjälpa dig att fixa den där den ska vara.

Det är också viktigt att förstå att du bara kan få bättre och mer exakta resultat om du fixar det på vissa platser i gården.

Läs också >>> Test betongblandare

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top