Bästa radonmätaren 2024 – Test av olika radonmätare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst paket

Airthings Corentium Home

Airthings Wave Plus

Airthings Wave Radon

Airthings House Kit

Det finns få saker så skrämmande som osynliga faror i vårt eget hem. Radon, en luktfri och osynlig gas, kan vara närvarande i just ditt bostadsutrymme, vilket ökar riskerna för hälsofrågor. Det är därför det är av yttersta vikt att ha en tillförlitlig radonmätare.

Vårt omfattande test av olika radonmätare har som mål att ge dig den information du behöver för att välja den mest effektiva och tillförlitliga enheten för ditt hem. Låt oss tillsammans utforska resultaten, insikterna och de bästa rekommendationerna för att säkerställa din hälsa och säkerhet.

1. Bäst i test – Airthings Corentium Home

Airthings Corentium Home Radonmätare

I takt med att vi blir allt mer medvetna om de risker som finns i våra bostäder, kommer efterfrågan på pålitliga verktyg för att övervaka dessa risker. Radon är en sådan risk, och dess osynliga och luktfria närvaro kan vara skadlig för hälsan. Här kommer Airthings Corentium Home in i bilden, en digital, batteridriven radonmätare avsedd för hemmabruk.

Från första anblicken är Airthings Corentium Home en kompakt och användarvänlig enhet. Den är lätt att installera; sätt bara i de medföljande AAA-batterierna, och mätningen börjar omedelbart.

Det bästa med denna radonmätare är att den erbjuder både kort- och långtidsmätning, vilket ger användaren flexibilitet beroende på behovet.

Den kontinuerliga övervakningen och förmågan att snabbt identifiera eventuella förändringar i radonhalten gör det till ett oumbärligt verktyg, särskilt för dem som nyligen har genomgått en radonsanering eller planerar att köpa/sälja en fastighet.

En annan fördel är instrumentets förmåga att lagra upp till 16 månaders data, även om det är viktigt att notera att mätvärdena inte kan exporteras till en dator eller skrivare.

Detta kan vara en nackdel för dem som önskar en mer detaljerad analys eller presentation av data. Displayen är dock tydlig och visar genomsnittsvärden både dagligen och veckovis, vilket ger användaren en snabb översikt över situationen.

Airthings Corentium Home är idealisk för en rad olika miljöer, inte bara för hemmet. Arbetsplatser, skolor, offentliga byggnader och förskolor kan dra nytta av dess exakta mätning, vilket ger en bättre förståelse för radonhalten i deras utrymmen.

Trots all dess funktionalitet har den ett mycket kompakt format, vilket gör den lätt att flytta runt och placera i olika rum. En viktig aspekt att nämna är att enheten är utvecklad i Norge, vilket vittnar om dess kvalitet och precision.

Fördelar

 • Enkel installation och användning
 • Både kort- och långtidsmätning
 • Lagra upp till 16 månaders data
 • Kompakt och bärbar

Nackdelar

 • Kan inte exportera data

2. Bäst premiumval – Airthings Wave Plus

Airthings Wave Plus Radonmätare

Airthings Wave Plus, en kvalitetsmätare för inomhusluft, erbjuder ett steg framåt när det kommer till att övervaka och förstå den miljö vi lever i. Denna enhet är den första av sitt slag att ha en inbyggd radonmätare tillsammans med en mängd andra sensorer för att ge en detaljerad översikt över kvaliteten på inomhusluften.

Särskilt imponerade vi av hur den informerade oss om lokala pollennivåer i realtid direkt i Airthings-appen. Denna funktion hjälpte oss att optimera vår inomhusluft och undvika allergiska reaktioner, vilket blev särskilt uppskattat under pollensäsongen.

En viktig aspekt av Airthings Wave Plus är dess potential att förbättra hälsan. Med tanke på att vi tillbringar majoriteten av vår tid inomhus, blir det avgörande att veta vad vi faktiskt andas in.

Och inte bara det, Airthings-appen ger inte bara insikter utan också råd om när det är bäst att ventilera, hålla fönstren stängda eller rengöra luften. Som hängiven hemägare var det bekvämt att ha full kontroll över inomhusluftens kvalitet med tydliga varningsmeddelanden och djupgående analyser.

Airthings ekosystem tillåter användaren att övervaka data på distans, och med hjälp av Airthings-hubben kan flera enheter lätt integreras. Appens användarvänlighet var en annan positiv överraskning.

Inte bara gav den en översikt över luftkvaliteten i realtid, utan den lagrade också data över tid, vilket gav en möjlighet att se trender och förändringar. Och med möjligheten att enkelt växla mellan metriska och amerikanska mätvärden var det lätt att förstå och tolka informationen.

En av de största fördelarna med Airthings Wave Plus är den generösa 5-åriga förlängda garantin. Även om produkten behöver registreras på företagets hemsida inom 30 dagar efter köpet, kände vi att detta var ett bevis på företagets tro på sin produkt.

Men som med alla produkter finns det förbättringspunkter. Vi noterade att Bluetooth 4.2-anslutningen ibland var inkonsekvent, vilket gjorde det svårt att upprätthålla en stabil anslutning till appen vid vissa tillfällen.

Fördelar

 • Omfattande sensorkapacitet
 • Informerar om lokala pollennivåer
 • Användarvänlig app
 • Generös 5-årig förlängd garanti

Nackdelar

 • Inkonsekvent Bluetooth-anslutning

3. Bäst budgetval – Airthings Wave Radon

Airthings Wave Radon Radonmätare

När det kommer till vårt hem och vår familjs hälsa är det avgörande att vi tar varje försiktighetsåtgärd. Radongas, en osynlig och luktfri gas, är en av de tysta hälsofaran som finns i många byggnader, och att ha koll på radonhalten kan betyda skillnaden mellan ett säkert hem och ett med hälsohot.

Med detta i åtanke bestämde vi oss för att testa Airthings Wave Radon. Vid första anblicken var enheten lätt att hantera och installera.

Den superlätta designen kompletterades med en intuitiv indikationssystem baserat på färger: grön betyder bra, gul är en varning, och röd indikerar risk. Vi uppskattade att vi inte behövde rådföra oss med en manual för att förstå dessa grundläggande indikationer.

En av de mest framstående funktionerna med denna enhet är dess kapacitet att leverera snabba och korrekta resultat. Inom bara en timme kunde vi se de första indikationerna på radonhalten i vårt testutrymme, och det bästa är att det inte krävdes några ytterligare avgifter eller labbtester.

Med tiden ger kontinuerlig mätning en mer noggrann bild, vilket är en klar fördel jämfört med traditionella mätmetoder som kan vara både dyra och tidskrävande.

Den medföljande mobilappen var verkligen en game-changer. Inte bara kunde vi övervaka radonhalterna, men också temperatur och luftfuktighet.

Diagrammet som visar variationer över tid var särskilt användbart, och det gav oss också snabba lösningar när radonnivåerna blev för höga. Ett extra plus var funktionen där vi kunde övervaka pollennivåerna, vilket kan vara till hjälp för dem som lider av allergier.

Men inget verktyg är utan sina brister. Under testprocessen märkte vi att Bluetooth-anslutningen ibland var ostabil, vilket gjorde att vi ibland behövde gå närmare enheten för att uppdatera våra data. Men med tanke på enhetens övergripande prestanda, var detta en mindre fråga.

För att sammanfatta, Airthings Wave Radon är ett imponerande verktyg som erbjuder en kombination av snabbhet, noggrannhet och användarvänlighet. Dessutom, med den 5-åriga förlängda garantin, känner vi oss trygga med vårt köp.

Fördelar

 • Snabba och korrekta resultat
 • Intuitiv mobilapp
 • Färgindikerad riskbedömning
 • 5-årig förlängd garanti

Nackdelar

 • Ibland ostabil Bluetooth-anslutning

4. Bäst paket – Airthings House Kit

Airthings House Kit Radonmätare

Ett hem är en plats där man borde kunna andas fritt, bokstavligen. Men den inre miljön kan påverkas av många osedda faktorer, inklusive radongas och olika kemikalier. Det är här Airthings House Kit kommer in i bilden.

När vi först öppnade paketet var vi nöjda med vad vi såg: Wave, den första smarta radon-detektorn och Wave Mini, designad för att upptäcka risker som mögel och VOC (flyktiga organiska ämnen).

Ett plus var den medföljande Airthings Hub som erbjöd oss möjligheten att trådlöst ansluta alla enheter och enkelt övervaka luftkvaliteten från ett centralt ställe. Med tillägg av att systemet är kompatibelt med populära digitala assistenter som Google Assistant och Amazon Alexa, kände vi att detta var en riktigt modern lösning på ett åldrigt problem.

Under testperioden kunde vi tydligt se förändringar i luftkvaliteten, speciellt när vi använde saker som rengöringsprodukter. Med hjälp av appen fick vi även en förståelse för när det var dags att vädra ut och förbättra luftkvaliteten.

Dock märkte vi att, trots trådlösa möjligheter, kunde Bluetooth-anslutningen ibland vara ostabil om enheterna var placerade på för stort avstånd från hubben.

En särskilt imponerande egenskap var mängden av detaljerade sensorer inkluderade, från fukt till lufttryck och kemikalier. Systemets design i ren vit färg, med batterier inkluderade, var också ett stort plus.

Men som alltid finns det utrymme för förbättring. Den medföljande garantin var endast ett år, vilket för några kan kännas kort för en sådan investering.

Sammanfattningsvis, Airthings House Kit är ett omfattande verktyg för alla som är seriösa om sin inomhusluftkvalitet. Den levererar på sitt löfte om att ge en djupgående analys av hemmets luftstatus, även om vissa mindre hinder kan uppstå.

Fördelar

 • Omfattande uppsättning av sensorer
 • Trådlös hubb för centraliserad övervakning
 • Kompatibel med populära digitala assistenter
 • Enkel och stilren design

Nackdelar

 • 1 års garanti kan kännas kort

5. Populärt val – Airthings View Radon

Airthings View Radon Radonmätare

Under de senaste veckorna har vi haft nöjet att prova Airthings View Radon, en innovativ luftkvalitetssensor. Radon, en osynlig och luktfri ädelgas, har i höga koncentrationer varit förknippad med allvarliga hälsoeffekter som lungcancer. Med tanke på dess fara är det viktigt med en pålitlig detektor, och Airthings lovar just det med sin View Radon.

En av de mest slående egenskaperna med produkten är dess stilrena LCD-display. Inte bara visar den tydligt värdena, men den låter användaren skräddarsy vilken information som ska visas. En snabb vinkning med handen framför displayen ger en färgkodad indikation av luftkvaliteten, vilket vi fann både innovativt och praktiskt.

En annan positiv aspekt var produktens enkla installation. Efter att ha valt en plats för enheten, antingen fritt placerad i rummet eller monterad på väggen, var det bara att koppla upp den med den medföljande appen.

Appen, tillgänglig både för iOS och Android, visade sig vara en skattkista av information, från live-diagram till insikter om luftkvalitet. Notifikationerna var särskilt användbara, och gav oss en försäkran om att vi skulle vara först med att veta om något var fel.

Ett annat plus var enhetens kompatibilitet med smarta hemfunktioner. Att kunna integrera den med system som Google Home och Amazon Alexa var definitivt en bonus, och den kunde till och med fungera som ett nav för andra Airthings-enheter när den anslöts via USB.

Men allt var inte solsken. Under vår testperiod noterade vi några korta avbrott i WiFi-anslutningen, vilket störde den sömlösa upplevelsen en aning. Trots detta var det överlag en stark prestation från Airthings.

Fördelar

 • Stilren och anpassningsbar LCD-display.
 • Enkel installation och användarvänlig app.
 • Kompatibel med smarta hemfunktioner.
 • Kan fungera som hub för andra Airthings-enheter.

Nackdelar

 • Tillfälliga WiFi-avbrott

6. Bäst industriell – Sarad Radon Scout

Sarad Radon Scout Radonmätare

Efter att ha spenderat några veckor med Sarad Radon Scout kan vi verkligen uttala oss om dess kapabiliteter och funktioner. För dem som är ovetande, radon är en ädelgas som i höga koncentrationer kan vara skadlig för hälsan.

Att ha en pålitlig radonmätare hemma kan därför vara ovärderligt, och Sarad Radon Scout visade sig vara ett intressant alternativ.

För det första är dess kapacitet att logga temperatur och luftfuktighet tillsammans med radon en definitiv pluspunkt. Detta innebär att du inte bara får insikt om radonkoncentrationen utan också får en bra uppfattning om klimatet i ditt utrymme.

En annan framstående egenskap är dess robusta minne. Vi var imponerade av att, även om batterierna tar slut eller om enheten stängs av, går ingen data förlorad. Detta var särskilt lugnande eftersom dataförlust kan vara ett verkligt problem med liknande enheter.

Dessutom är det enkelt att överföra denna data till programvaran Radon Vision på en dator, även under en pågående mätning. Programvaran själv var lätt att använda, med funktioner för att generera Excel- eller PDF-rapporter.

När det gäller batteritid är det ganska imponerande. Driven av två D-batterier räckte enheten i nästan tre månader, vilket innebär att du inte ständigt behöver byta ut batterierna.

Det fanns dock en nackdel som vi märkte. Medan det är förståeligt att en produkt som denna kanske inte behöver en display, fann vi att det skulle ha varit användbart för snabb feedback, istället för att behöva förlita sig på en separat dator för att se resultaten.

Fördelar

 • Loggar temperatur och luftfuktighet
 • Pålitligt minnessystem
 • Lång batteritid
 • Användarvänlig programvara

Nackdelar

 • Ingen inbyggd display
Hur vi utförde vårt test av radonmätare

Hur vi utförde vårt test av radonmätare 2024

När det gäller att välja den bästa radonmätaren är det viktigt att göra en grundlig undersökning. Vi på teamet tog detta på största allvar och bestämde oss för att göra vårt eget test.

Vårt mål var att identifiera den mätare som förtjänade titeln “bäst i test”. Genom detta test ville vi ge dig som läsare den bästa möjligheten att köpa en radonmätare som verkligen uppfyller dina behov. Så låt oss dyka rakt in i vår testprocess.

Uppställning av vår testmiljö

Att säkerställa en korrekt testmiljö var grundläggande för oss. Vi ville skapa en miljö där varje radonmätare kunde visa sina verkliga färdigheter.

För detta ändamål valde vi en lokal med kända radonnivåer, vilket skulle ge oss en stabil baslinje för varje test.

Vi tog även hänsyn till saker som ventilation och rumstemperatur för att säkerställa konsekventa förhållanden. Detta var viktigt för att alla mätare skulle få en likvärdig chans i vårt test.

 • Lokal med kända radonnivåer
 • Kontrollerad ventilation
 • Stabil rumstemperatur

Steg för steg i vår testprocess

Vi började med att dokumentera varje radonmätares första intryck, allt från förpackning till design och användarvänlighet.

Därefter kalibrerade vi varje enhet enligt tillverkarens instruktioner. Vi ville se hur enkelt det var för en genomsnittlig konsument att köpa en radonmätare och få den att fungera direkt ur lådan.

Efter kalibreringen initierade vi den första mätningen. Vi antecknade hur lätt det var att ställa in varje enhet för radonmätning och om det fanns några speciella funktioner som skilde dem åt.

Utförande av våra radontester

För varje produkt i vårt test genomförde vi tre separata tester, vilket säkerställde att resultaten var konsekventa. Varje test varade i 48 timmar, vilket är den rekommenderade tiden för en korrekt radonmätning.

Under denna tid observerade vi hur varje mätare presterade, och jämförde resultaten med vår baslinje för att se hur korrekta de var.

Vi var också intresserade av att se om några av mätarna hade speciella egenskaper, till exempel AirThings som har ett rykte om sig att vara en av de bästa på marknaden.

Efter avslutade tester sammanställde vi alla våra observationer och resultat för att kunna utnämna vår “bäst i test” radonmätare.

Utvärdering av testresultaten

När alla våra tester var avslutade tog vi oss tid att noggrant granska och jämföra varje resultat. Varje radonmätare utvärderades inte bara baserat på den exakta radonmätningen, utan även på användarvänlighet, design, batterilivslängd och andra nyckelfaktorer.

Vår målsättning var att ge en helhetsbild av varje produkt. Vi delade in resultaten i kategorier som bästa radonmätare, bästa budgetval (billig radonmätare) och mest användarvänliga, för att nämna några.

Genom att kombinera alla dessa aspekter kunde vi slutligen peka ut en mätare som verkligen förtjänade titeln “bäst i test”.

Hållbarhet och långtidstest

Ett kvalitativt test inkluderar mer än bara initial prestanda. Hållbarhet är en kritisk faktor, särskilt när man överväger att köpa en radonmätare som ska användas under många år.

Vi lät därför varje enhet köra i en kontinuerlig radonmätning under flera veckor. Vårt mål var att se hur enheterna höll över tid, om de visade några tecken på slitage eller om mätnoggrannheten försämrades.

Till vår glädje klarade de flesta mätare detta test med bravur, men det gav oss också en klar insikt i vilka produkter som erbjuder bäst långsiktig investering för de som är intresserade av radonmätning under en längre period.

Säkerhet och pålitlighet under testet

När det kommer till radonmätning, är det av yttersta vikt att man kan lita på sitt instrument. Därför undersökte vi särskilt varje mätares säkerhetsfunktioner och deras förmåga att hantera oväntade situationer.

Vissa produkter, som AirThings, skiljde sig ut med inbyggda alarmer och notifikationer vid avvikande radonnivåer. Under testperioden simulerade vi också störningar som plötsliga temperaturförändringar eller strömavbrott för att se hur varje enhet reagerade.

Vi fann att de bästa radonmätarna inte bara gav precisa mätningar, utan också stod pall under press och levererade pålitliga resultat oavsett situation.

Tips inför användning av radonmätare

Värdefulla tips innan du använder din radonmätare

Att hitta den bästa radonmätaren är bara en del av uppgiften. Hur du faktiskt använder den är lika avgörande för att få exakta och pålitliga resultat.

Under vår testprocess upptäckte vi vissa kritiska aspekter som kan påverka mätresultaten. Här delar vi med oss av dessa insikter för att du ska få ut det mesta av din radonmätare, oavsett om den är “bäst i test” eller inte.

Placering är nyckeln

En av de första lärdomarna från vårt test var vikten av var mätaren placeras. En radonmätare som ställs på en hög hylla ger inte nödvändigtvis samma resultat som en som placeras närmare golvet.

Radon är en tyngre gas, vilket innebär att den tenderar att samlas lägre ner i rummet. Därför rekommenderar vi att:

 • Placera din radonmätare nära golvet
 • Undvik direkta värmekällor eller drag
 • Håll den borta från fönster för bästa mätnoggrannhet

Förstå din omgivning

Vi insåg snabbt att andra mätinstrument kan vara värdefulla komplement till din radonmätare. En fuktmätare kan hjälpa dig att förstå fuktigheten i rummet, vilket kan påverka radonavläsningar.

Samtidigt kan en hygrometer ge information om luftfuktigheten. Genom att kombinera data från en radonmätare med dessa andra verktyg kan du få en mer komplett bild av ditt inomhusklimat.

Energi och ventilation

Energiförbrukning i ett hem, särskilt i kyligare klimat, kan ha en inverkan på radonmätningarna. Under vårt test observerade vi vikten av att vara medveten om detta.

En energimätare kan ge insikt om hur ditt hem använder energi och hur det kan påverka radonkoncentrationen.

Dessutom, med rätt ventilation kan radonnivåerna minskas betydligt. Ett balanserat ventilationssystem som fungerar optimalt kan göra underverk för ditt inomhusklimat.

Rengöring och underhåll

Precis som med alla andra enheter behöver en radonmätare underhåll för att fungera optimalt. Under testet märkte vi att damm och smuts kan påverka mätnoggrannheten.

Det är därför viktigt att regelbundet torka av mätaren med en mjuk trasa. Om du bor i ett område med mycket partiklar i luften kan en luftrenare vara en god investering för att hålla din radonmätare i toppskick.

Sammanfattning av våra tips

 • Placera mätaren strategiskt i rummet
 • Använd komplementära verktyg som fuktmätare och hygrometer
 • Var medveten om energianvändning och ventilation
 • Underhåll din radonmätare regelbundet
 • Överväg att investera i en luftrenare för bättre luftkvalitet

Genom att följa dessa råd, baserade på vår omfattande testprocess, kan du säkerställa att din radonmätare ger de mest precisa och tillförlitliga resultaten möjliga.

Vanliga frågor om radonmätare

Vanliga frågor om radonmätare 2024

Vad kostar det att köpa en radonmätare?

Kostnaden för att köpa en radonmätare varierar beroende på modell och funktioner. Priserna kan ligga mellan några hundra till flera tusen kronor, beroende på enhetens precision och varaktighet.

Kan man mäta radon själv?

Ja, med en hem-radonmätare kan du själv mäta radonnivåerna i ditt hem. Det är viktigt att följa instruktionerna noggrant för bästa resultat och att placera mätaren på lämpligt ställe.

Kan man bo i ett hus med radon?

Ja, man kan bo i ett hus med radon, men det är viktigt att vidta åtgärder för att minska radonnivåerna om de överstiger rekommenderade gränsvärden för att säkerställa hälsa och säkerhet.

Vilka hus ska radonmätas?

Alla hus bör överväga radonmätning, särskilt de som ligger i områden med känd hög radonrisk. Äldre bostäder, källare och bostäder nära berggrund löper särskilt hög risk.

Vad är godkänt radonvärde?

Det godkända radonvärdet varierar mellan länder, men i Sverige anses ett värde under 200 Bq/m³ inomhus vara säkert. Värden över detta bör åtgärdas för att minska exponeringen.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen