Bästa regelsökaren 2023 – Test av olika regelsökare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Zircon X85

Luxorparts Regeldetektor Pro

Bosch D-tect 120

Luxorparts Regeldetektor

Klicka här för att se fler regelsökare.

Det krävs många olika förberedelser man måste vidta innan man vågar borra eller skruva i en vägg, som exempelvis att hitta var regeln sitter eller var elledningen är dragen. Det kan vara väldigt svårt med blotta ögat, därför behöver man en regelsökare som gör det åt en.

Regelsökare kan generellt upptäcka var reglar av trä, metall eller el- och vattenledningar sitter upp till 120 mm på andra sidan väggen. Med denna vetskap kan man undvika att borra i slangar och istället träffa regeln på första försöket.

Vidare finns det flera olika modeller i olika prisklasser som har olika specifikationer. Om du redan nu vill se några tillgängliga modeller så kan du scrolla genom listan på valen vi presenterat nedan.

Med tanke på regelsökarens viktiga funktion och det relativt låga priset, är det i kontrast mot vad det kan kosta vid en skada som orsakats av nonchalans, ett självklart köp.

1. Bäst i test – Zicron X85

bäst i test regelsökare

Klicka här för att se bästa priset

Bäst i test är Zicron X85 som är av hög kvalité till ett rimligt pris från 1816 kr. Den har en detektor som hittar reglar av trä, metall, vattenbärande rör och strömförande ledningar på 50mm.

För att få den bästa prestandan har den en batteriindikator, fast det negativa är att det inte ingår ett batteri, men det går dock lätt att köpa till.

Den har en ergonomisk design och är vatten- och dammressitent vilket gör den bra anpassad till renoveringsmiljön. Den är lätt att använda vilket kan vara skönt med dessa till synes tekniska apparaterna.

Avslutningsvis är detta ett bra verktyg för dig som säkert vill kunna renovera utan att riskera att borra i dolda ledningar och hitta regeln på första försöket.

2. Populärast – Luxorparts Regeldetektor Pro

Luxorparts Regeldetektor Pro

Klicka här för att se bästa priset

Populärast är denna modell av Luxorpart som upptäcker reglar av trä och metallhaltiga föremål 100mm bakom väggen. Detektorn är alltså djupgående och har en exakt regeldetektion vilket är imponerande för det låga priset på 399 kr.

Det som kan saknas med denna modell är detektionen av el- och vattenledningar, men det kan man ha översikt med, med tanke på det låga priset. Så om du endast är intresserad av att hitta reglar är detta ett perfekt köp.

Avslutningsvis har du prisvärd regelsökare som är en billig försäkring för att slippa borra flera gånger innan du hittar regeln.

3. Premiumval – Bosch D-tect 120

regelsökare bäst i test

Klicka här för att se bästa priset

Premiumvalet är en modell av Bosch. Bosch som är ett välkänt kvalitetsmärke har gjort denna mångsidiga regelsökare med den otroliga räckvidden av 120mm bakom väggen.

Denna tekniskt avancerade apparaten har tre självförklarande funktionsknappar för olika mätsituationer vilket gör den smidig att använda. Den markerar ett fynd i väggen tydligt genom både ljud och ljussignal.

Vidare så har den spotmätning vilket gör att du kan mäta på den minsta möjliga ytan. Detta tillsammans med center finder, vilket är en optisk riktningsindikering för exakt lokalisering av objektcenter gör denna överlägsen.

Avslutningsvis så kan vi konstatera att priset är högt, 3690 kr, men med de speciella funktionerna den har gör den värd det högre priset.

4. Billigast – Luxorparts Regeldetektor

Luxorparts Regeldetektor

Klicka här för att se bästa priset

Billigast av de listade modellerna är Luxoparts andra modell. Denna regelsökare har kortast räckvidd med 38mm, men också överlägset lägst pris på 149 kr. Denna uppfyller det grundläggande behovet av att hitta reglar av metall och trä.

Vidare är den lätt att använda och en otroligt billig försäkring för att hitta en regel i väggen, så att du slipper prova dig fram flera gånger och göra onödiga hål i väggen. Så för dig med lite mindre krav på kvalité och funktioner är denna bra.

Lista över de bästa regelsökarna 2023

 • Bäst i test: Zicron X85
 • Populärast: Luxorparts Regeldetektor Pro
 • Premiumval: Bosch D-tect 120
 • Billigast: Luxorparts Regeldetektor

Köpguide för bästa regelsökare 2023

Att köpa en regelsökare kan vara en svår uppgift eftersom det finns många olika typer att välja mellan med varierande funktioner och priser. Här är en köpguide för att hjälpa dig att hitta den regelsökare som passar dina behov och budget bäst.

 • Mättyper
 • Användning
 • Prestanda
 • Väggens material
 • Noggrannhet
 • Användarvänlighet och design
 • Sensorstorlek
 • Ljus- och ljudsignaler
 • Grepp

Mättyper

Det som är viktigt att tänka på när man ska köpa en regelsökare är att tänka på vilken sorts mättyp man vill använda sig utav. De två olika mättyperna som finns är spotmätning och metodmätning. Spotmätning gör att du kan mäta noggrant vid en exakt punkt, denna metod gör det också lättare att mäta in på djupet i väggen för att upptäcka centrum på en regel.

Sökare som använder sig av metodmätning är och andra sidan ofta billigare än de med spotmätning. Detta eftersom de exempelvis inte har samma teknik som ger den exakta angivelsen av regelns mittpunkt. 

Användning

Bestäm vad du ska använda regelsökaren till. Den kan användas för många olika syften. Exempelvis för att hitta spikar, elektriska ledningar, rör och mycket annat. Bestäm alltså vad du ska använda regelsökaren till innan du börjar leta efter en, eftersom det hjälper dig att avgöra vilken modell du behöver och spara pengar.

Om du är osäker på vad som finns i väggen kan det vara säkrast att välja en regelsökare med stora spann av material som ger indikation. Där kan tilläggas att det är bra att välja en med djup indikering, då vissa ledningar och reglar kan sitta långt bakom väggen.

Prestanda

Prestandan är en viktig aspekt vid ditt köp. Med prestanda menas det hur djupt den kan mäta och hur bra frekvensomfång den har.

Klarar den av att mäta på djup upp till 120 mm så är det väldigt bra och klarar av att lösa de flesta uppgifterna utan problem. Det finns de som kan mäta upp till 500 mm, men det är ofta inte nödvändigt att mäta så djupt.

Kolla frekvensomfånget. Regelsökare kan mäta olika frekvensomfång, det är viktigt att veta för att kunna säkerställa att den har det omfånget du behöver för ditt projekt. Övergripande sett, ju högre frekvensomfånget är desto mer precisa och detaljerade blir resultaten.

Väggens material

Om du vet vilket material du ska använda regelsökaren till, så är det väldigt bra. Detta då du kan anpassa ditt köp efter just det materialet. Det blir oftast billigast, eftersom priset på de med många och avancerade funktioner lätt kan sticka iväg. 

Noggrannhet

Noggrannheten som regelsökaren innehar är viktig att tänka på. En avancerad regelsökare är särskilt bra om du ofta har renoverings och byggprojekt på gång som kräver noggrann mätning. De avancerade modellerna kan visa genom en digital display hur djupt ledningen/regeln ligger.

De kan också noggrant visa vilket material det är som upptäckts och på millimeternivå upptäcka reglar.

Detta kan vara viktigt om du exempelvis vill hitta centrum på regeln eller hitta de minsta ledningarna. Ta i beaktande att träreglar kan vara svårare än reglar i metall att hitta och därav kan det vara bra med en noggrann regelsökare.

Användarvänlighet och design 

Kolla funktionerna. Regelsökare kan komma med många olika funktioner, som exempelvis ljud- och ljuslarm, rörelse- och djupdetektering, mappning av ledningar och mycket annat.

Tänk på vilka funktioner som är viktiga för ditt projekt och välj en regelsökare som har de funktionerna. Om du blir skrämd av att sökaren kan verka avancerad så behöver du inte oroa dig. Test regelsökarna har alla tydliga instruktioner om hur de skall användas.

Certifiering

Tänk på om det krävs certifiering. Vissa typer av projekt kräver en certifierad regelsökare. Dessa regelsökare har testats och godkänts av en certifieringsorganisation för att säkerställa att de uppfyller vissa standarder.

Om du ska använda regelsökaren för något som kräver certifiering, se till att du köper en certifierad regelsökare.

“Använd alltid certifierade regelsökare.” 

Sensorstorlek

En aspekt som kan vara viktig att tänka på är sensorstorleken. Större sensorer kan resultera i att du blir mer effektiv när du söker av en vägg. Det går snabbare och du slipper flytta runt regelsökaren på väggen lika mycket.

Om modellen är bred, kan man dra slutsatsen att den antagligen innehåller en större och kraftfullare sensor. Sensorn och storleken kan också indikera att den kan mäta djupare.

Ljus- och ljudsignaler

Ljussignaler och ljudsignaler är till för att uppmärksamma dig om att det finns något bakom väggen. Det är upp till var och en vad man föredrar, men både ljussignal och ljudsignalerna gör dig uppmärksammad.

Sökare som ger ifrån sig ljud kan lätt bli irriterande, särskilt om hela väggen är full utav reglar. Då kan en som ger ifrån sig ljussignaler vara att föredra. Om man verkligen vill bli uppmärksammad kan det vara en idé att skaffa en som ger sig ifrån både ljus- och ljudsignaler.

Grepp

Det kan vara skönt att använda en regelsökare som har en bra greppyta, men också viktigt. Om greppet inte är bra kan rörelserna med regelsökaren bli osmidiga och därav mätresultaten felaktiga. Se till att välja en modell med bra ergonomi och som är enkel att använda.

Det bästa är om greppytan inte är hal, utan beklädd med halksäkert material.

Hur man använder en regelsökare

När du köpt en regelsökare, så är det viktigt att kunna använda den på korrekt sätt, för att säkert kunna utföra arbetet på ett bra sätt. Det första du ska tänka på är att det sitter batterier i, om det är en modell som kräver det.

Sen placerar du den mot en vägg där du vill hitta reglar, om det är första gången kan du placera den där du är säker på att det är en regel bakom, så att du kan kontrollera att den fungerar korrekt. I detta steg är det också viktigt att se till så att den är kalibrerad enligt tillverkarens rekommendationer i instruktionsboken.

Därefter förflyttar du apparaten horisontellt längs med väggen, när en lampa tänds eller att den indikerar träff på annat sätt, så vet du att det finns något innanför väggen. Var sedan noga med att hitta regelns ytterkanter, då får du en ännu bättre överblick av hur regeln bakom väggen sitter. 

För att enkelt kunna urskilja regelns ytterkanter kan det vara bra att markera med en penna där regelns ytterkanter är. Då slipper man använda regelsökaren flera gånger på samma regel.

Vanliga frågor om bästa regelsökare

Vad upptäcker en regelsökare?

En regelsökare, beroende på modell, upptäcker exempelvis, träreglar, rör, ledningar och andra föremål bakom väggen som inte går att upptäcka med bara ögonen eller de andra mänskliga sinnena.

Vanligen upptäcker regelsökare föremål som är bakom väggen på max 120mm djup, men det kan variera både mer och mindre.

Vad finns det för olika modeller av regelsökare?

Magnetsökare är en sorts modell, som oftast hör till den billiga kategorin. Den kan uppfylla behovet av att hitta reglar, genom att upptäcka metallspikarna som sitter i träregeln exempelvis.

En mer modern och avancerad metod för att upptäcka alla sorters reglar är elektroniska sökare. Det är dessa som är representerade i testet för “bästa regelsökaren”. Vill du vara väldigt säker och noggrann i mätningen, är det en elektronisk regelsökare du ska införskaffa.

Vad kostar en regelsökare?

Det finns regelsökare från under hundralappen till upp till flera tusen kronor. Enklare modeller hittar vanligtvis bara träreglar medan mer avancerade varianter kan visa på vilket djup ledningarna sitter och vilket material de är tillverkade av, exempelvis om det är gjorda av metall, plast eller trä.  

Vilken typ av regelsökare är bäst?

Det finns fördelar med båda sorterna av regelsökarna på marknaden. Det positiva med magnetregelsökaren är att den är billig och inte kräver batterier. Det negativa är att den inte har så stort användningsområde.

Elektroniska regelsökare är till fördel när en noggrann och exakt lokalisering av föremål bakom väggen behövs. Dessa kan dock ge fel resultat vid dålig batteristyrka och kräver därav att batterierna är fräscha. Batterierna som används är vanliga AA-batterier.

Sammanfattning

Att köpa en regelsökare är inte något man gör varje dag. Det kan vara svårt att veta vad man behöver, men med denna köpguide och recensionerna på några regelsökare, är förhoppningen att ditt köp ska kännas lättare och du hittar en regelsökare som passar dig.

Det som är viktigt att tänka på vid köp av regelsökare är bland annat modell, mättyp, pris och noggrannhet. Med dessa aspekter i åtanke så kommer ditt köp att bli lyckat. Spana in de olika regelsökarna i testet och se vilken som passar ditt ändamål bäst. Lycka till.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen