Bästa röjsågen 2024 – Test av olika röjsågar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

AL-KO BC 500B

ALPINA ABR 42D

AL-KO BC 223B

BOSCH GFR 18V-23

Klicka här för att se fler röjsågar.

Att ta hand om sin mark innebär ofta att bemästra både gräsmattor och vildvuxna områden. Att hitta rätt verktyg för att effektivt och säkert hantera allt från högt gräs till täta buskar kan vara en utmaning.

Många lovar mångsidighet och användarvänlighet, men hur står dessa röjsågar sig i praktiken? Följ med oss när vi djupdyker i ett test som avslöjar styrkor och svagheter, och ger insikt i vad du verkligen kan förvänta dig.

Oavsett om du är hobbyträdgårdsmästare eller professionell, kommer detta test att guida dig till rätt val.

1. Bäst i test – AL-KO BC 500 B

AL-KO BC 500 B Röjsåg

AL-KO BC 500 B är en röjsåg som verkligen levererar på många fronter. Med en kraftfull 1,9 kW 2-taktsmotor som är överraskande lätt att starta, är denna bensindrivna såg både användarvänlig och effektiv.

Specifikationer
Klippbredd:41-25 cm
Slagvolym:50,8 ccm
Tankvolym:0,75 l
Effekt:1,9 kW
Vikt:7,7 kg

När vi testade AL-KO BC 500 B upplevde vi hur bra den arbetade i olika terränger. Oavsett om det var stora gräsmattor, högt gräs, häckar eller täta buskar klarade röjsågen av uppgiften med bravur.

Med den mångsidiga funktionen i det utbytbara trimmerhuvudet, som enkelt kan ändras från en 41 cm trådspole till en 25 cm stålkniv, kunde vi snabbt och smidigt hantera olika arbetsområden.

Den justerbara bärsselen gjorde att vi kunde arbeta effektivt och snabbt, utan att bli trötta. Dessutom uppskattade vi funktionen med tipp automatik, som gjorde att vi enkelt kunde justera trådlängden under klippningen. Detta gjorde sågningen både exakt och bekväm.

En annan positiv aspekt med AL-KO BC 500 B var dess robusta konstruktion. Tankskyddet i stål försäkrade en hög säkerhetsnivå och lång livslängd. Vi kunde också känna den bekväma hanteringen tack vare det justerbara dubbelhandtaget med integrerade reglage.

En nackdel som vi upplevde under testet var att informationen om klippområden och driftstider kunde variera något, beroende på faktorer som väder och trädgårdslayout. Detta innebar att vi ibland behövde justera våra förväntningar på sågens prestanda.

Sammanfattningsvis erbjuder AL-KO BC 500 B en kraftfull och mångsidig upplevelse som passar både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare.

Fördelar

 • Kraftfull och lättstartad motor
 • Mångsidig med utbytbart trimmerhuvud
 • Ergonomisk design och optimal viktfördelning
 • Robust konstruktion för lång livslängd

Nackdelar

 • Variation i klippområden och driftstider

2. Bäst premiumval – ALPINA ABR 42 D

ALPINA ABR 42 D Röjsåg

Vi hade äran att testa ALPINA ABR 42 D, en bensindriven röjsåg som utmärkte sig genom sin otroliga manövrerbarhet och enastående prestanda.Med en arbetsbredd på 43 cm och ett max varvtal på 11 000 varv/min, kunde vi snabbt se att denna röjsåg är något utöver det vanliga.

Specifikationer
Arbetsbredd:43 cm
Cylindervolym:42,7 cm³
Tankvolym:0,9 L
Motoreffekt:1,25 kW
Max varvtal:11000 rpm

En av de mest imponerande aspekterna av ALPINA ABR 42 D är den lätta och moderna 42,7 cc-motorn. Balansen som motorn ger är nästan perfekt, vilket möjliggör ett rent och effektivt arbete oavsett arbetsförhållande.

Dubbelhandtaget bidrar ytterligare till den fulla kontroll som operatören har över maskinen. Röjsågen kommer med en 3-tandad klinga som är perfekt för att ta sig an kraftigare vegetation.

Vi uppskattade också att den hade en dubbelsele inkluderad, vilket bidrog till en ännu bekvämare arbetsprocess.

Men som med alla produkter finns det även några små nackdelar. Det enda vi kunde anmärka på var att röjsågens 0,9 liters tank kan kännas lite begränsande för mer omfattande jobb, vilket innebär att man kan behöva fylla på bränsle oftare än man skulle vilja.

Sammanfattningsvis fann vi ALPINA ABR 42 D vara en stark och pålitlig röjsåg som är perfekt för både proffs och hobbyträdgårdsmästare. Dess förmåga att hantera olika arbetsförhållanden och dess överlägsna kontroll gör det till ett utmärkt val för alla som behöver en robust och mångsidig röjsåg.

Fördelar

 • Utmärkt prestanda
 • Fantastisk manövrerbarhet
 • Bra balans och kontroll
 • 3-tandad klinga för kraftig vegetation

Nackdelar

 • Begränsande tankvolym
 • Kan vara oväntat högljudd

3. Bäst budgetval – AL-KO BC 223 B

AL-KO BC 223 B Röjsåg

När det kom till att testa AL-KO BC 223 B blev vi snabbt medvetna om varför detta märke har ett rykte om sig för att vara av hög kvalitet. AL-KO BC 223 B är en bensindriven röjsåg som inte bara erbjuder effektiva klippresultat, utan också komfort och flexibilitet, vilket gör den perfekt för både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare.

Specifikationer
Klippbredd: 41-25 cm
Cylindervolym: 22,5 ccm
Bensintankvolym: 0,55 l
Motoreffekt: 0,7 kW
Vikt: 5,9 kg

Under testprocessen imponerades vi av dess lättstartade 0,7 kW tvåtaktsmotor. Denna röjsåg hanterade enkelt alla marktyper vi utsatte den för, från stora gräsytor till sly och häckar. Dessutom uppskattade vi hur enkelt det var att byta klipphuvud.

Den skonsamma tråden med 41 cm klippbredd kan bytas mot den medföljande 25 cm metallkniven på nolltid, vilket ger dig möjlighet att anpassa maskinen efter arbetsuppgiften.

En av de största fördelarna med BC 223 B är dess lätta vikt på endast 5,9 kg. Detta, kombinerat med det ergonomiska Bike-greppet, säkerställer att arbetet både blir effektivt och bekvämt, även på svåråtkomliga ställen. Den största nackdelen vi upplevde var dess ljudnivå, vilket kan vara störande i tätbebyggda områden.

Det finns ingen tvekan om att AL-KO BC 223 B är en röjsåg som står ut från mängden. Med sin kombination av prestanda, komfort och flexibilitet är det en röjsåg värd att överväga för alla dina trädgårdsbehov.

Fördelar

 • Lättstartad motor
 • Justerbart Bike-grepp
 • Flexibelt klipphuvud
 • Lätt och behändig

Nackdelar

 • Högt ljud
 • Begränsad bensinkapacitet

4. Populärt val – BOSCH GFR 18V-23

BOSCH GFR 18V-23 Röjsåg

Bosch GFR 18V-23 Professional lever upp till sitt namn som en sladdlös röjsåg som erbjuder fantastisk effektivitet och kraft tack vare dess borstlösa motor. Under vår tid med denna röjsåg i olika trädgårdar blev vi imponerade av dess kapacitet att hantera både medelstora och stora trädgårdar med tät vegetation.

Specifikationer
Kapdiameter: 23 cm
Mått (mm):1641x408x311
Hastighet:4500-6400rpm
Spänning:18 V
Vikt:3.6 kg

En av de mest framträdande funktionerna är den manuella justeringen av motorhastigheten. Detta gjorde att vi kunde anpassa verktyget efter de specifika arbetsvillkoren, vilket inte bara sparade på batteriet utan också optimerade klippningen.

Den elektroniska hastighetsregleringen bidrog till en konstant rotationshastighet och därmed en jämn prestanda.

Boschs trasselfria lösning var mycket uppskattad under vår användning, och vi upplevde en betydligt smidigare kapning utan de vanliga blockeringarna som kan orsakas av långt gräs eller ogräs.

Den lätta och välbalanserade konstruktionen stöder arbete utan ansträngning, vilket gör den perfekt för långa arbetsdagar.

En nackdel som vi noterade var att även om maskinen är kompatibel med alla batterier och laddare i Bosch Professional 18V System, måste dessa köpas separat, vilket kan vara en extra kostnad för dem som inte redan äger dessa tillbehör.

Totalt sett, om du letar efter en kraftfull, sladdlös röjsåg som är enkel att hantera, är Bosch GFR 18V-23 Professional ett utmärkt val.

Fördelar

 • Stark borstlös motor
 • Justerbar motorhastighet
 • Trasselfri kapning
 • Lätt och välbalanserad

Nackdelar

 • Batterier och laddare säljs separat
 • Kan vara dyr för nybörjare

5. EGO BC3800E

EGO BC3800E Röjsåg

Under vår testning av EGO BC3800E, en 56V borstlös röjsåg, blev vi omedelbart imponerade av dess reglerbara varvtal och generösa klippbredd på 38 cm. Denna röjsåg kombinerar en trimmerhuvud med röjsågsklinga, vilket gjorde att den kunde klara av både mindre trimningsuppgifter och mer krävande röjningsarbete.

Specifikationer
Klippbredd:38 cm
Variabelt varvtal:Ja
Mjukstart:Ja
Körtid:47-95 min
Vikt utan batteri:3,4 kg

En av de mest framträdande egenskaperna var den ergonomiska designen. Den komfortabla fästpunkten för selen bidrog till en mycket bättre kontroll och minskad ansträngning under längre användning. Dubbel tråd-teknologin gjorde arbete smidigare med märkbart lägre vibrationer och effektivare trimmning.

Denna maskin är robust byggd med ett stabilt aluminiumskaft och en drivaxel i massivt stål. Dessa egenskaper tillförde en oerhörd hållbarhet, och vi upplevde inga problem med slitage under testperioden.

En nackdel som vi noterade var att den exakta informationen om obelastat varvtal inte var tillgänglig (märkt som “TBA” i specifikationerna). Detta gjorde det svårt för oss att jämföra skärhastigheten med andra maskiner på marknaden.

Snabb och enkel justering av handtaget var en annan välkommen funktion. Det tillät oss att anpassa balans och precision enligt våra individuella preferenser, vilket resulterade i mycket mer kontrollerat och effektivt arbete.

Sammanfattningsvis erbjuder EGO BC3800E en kraftfull och pålitlig lösning för både röjning och trimning. Dess ergonomiska design och hög hållbarhet gör den till ett bra val för både professionella användare och hemmafixare.

Fördelar

 • Ergonomisk design
 • Lägre vibrationer
 • Hög hållbarhet
 • Snabb handtagsjustering

Nackdelar

 • Oklar information om obelastat varvtal
 • Kan vara dyr för vissa användare
 • Batteritid kan variera beroende på arbetsbelastning

6. AL-KO BC 330 B

AL-KO BC 330 B Röjsåg

AL-KO BC 330 B är en bensindriven röjsåg som förvånade oss med sin användarvänlighet och mångsidighet. Den startvänliga 0,9kW 2-taktsmotorn i senaste generationen gör den idealisk för både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare.

Specifikationer
Klippbredd:41-25 cm
Slagvolym:32,6 ccm
Tankvolym:0,8 l
Effekt:0,9 kW
Vikt:7,3 kg

Under vår testprocess fann vi att sågen klarade sig utmärkt genom olika typer av terräng, inklusive stora gräsmattor, högt gräs, och tätare buskområden.

Den utbytbara trimmerhuvudet erbjuder en fantastisk mångsidighet, och vi kunde enkelt byta mellan trådspolen med 41 cm klippbredd och den medföljande 25 cm stålkniven. Detta gjorde att vi utan problem kunde klippa genom svårare terräng.

AL-KO BC 330 B:s ergonomiska design och justerbart dubbelhandtag gör att du kan arbeta säkert och utan att bli trött. Den dubbla bärsele vi testade bidrog till en behaglig och effektiv arbetsupplevelse. Den lätta och praktiska designen är klart en fördel, speciellt om du ska klippa större ytor.

Den enda nackdelen vi upplevde var vikten på 7,3 kg, vilket kan vara något tung för vissa användare. Men överlag är AL-KO BC 330 B en imponerande röjsåg som levererar på de viktigaste punkterna: mångsidighet, säkerhet och lång livslängd.

Fördelar

 • Startvänlig och mångsidig
 • Användarvänlig för nybörjare och erfarna
 • Robust tankskydd för lång livslängd
 • Enkel hantering, justerbara handtag

Nackdelar

 • Något tung
hur vi utförde vårt test av röjsågar

Hur vi utförde vårt test av röjsågar 2024

I jakten på den bästa röjsågen har vi här på vår testanläggning genomfört en omfattande undersökning av marknadens främsta röjsågar. Detta för att kunna ge dig som funderar på att köpa en röjsåg en transparent och klar bild av vilken röjsåg som presterar bäst i test.

I den här delen av vår artikel kommer vi att beskriva hur vi utförde vårt test, vilka överväganden vi gjorde och hur vi kom fram till våra slutsatser.

Uppställning av en konsekvent testmiljö

För att vårt test skulle bli så rättvist och relevant som möjligt krävdes en noggrann uppställning av testmiljön. Vi ville här säkerställa att förhållandena var konsekventa för varje röjsåg vi testade.

Oavsett om det var en billig röjsåg eller en mer exklusiv modell, ställdes alla produkter inför samma förutsättningar.

Miljön inkluderade bland annat kontrollerad luftfuktighet, temperatur och en likartad vegetation som röjsågarna skulle ta sig igenom. Vi satte upp följande punkter för att säkerställa en bra röjsåg i varje område av testet:

 • Kontrollerad terräng med olika svårighetsgrader
 • Standardiserade bränslemängder
 • Samma operatör för alla produkter

Detaljer om vår testprocess

Vi genomförde vårt test med stor noggrannhet och en tydlig steg-för-steg-process. Från det ögonblick vi valde vilka röjsågar som skulle vara med i vårt test, till det att vi korade den som var bäst i test, var vår process väl genomtänkt och strukturerad.

Vi började med att välja ut 10 olika modeller, både dyra och billiga röjsågar, för att få en bra spridning. Varje röjsåg undergick sedan en rad tester som inkluderade skärprestanda, bränsleeffektivitet och ergonomi.

Eftersom vi ville ge en ärlig bild för de som vill köpa en röjsåg, jämförde vi alla funktioner och egenskaper som vi fann mest relevant.

Utförande av testerna för röjsågarna

Det faktiska utförandet av testerna var kanske den mest kritiska delen i vår studie. Varje röjsåg testades inte mindre än fem gånger under olika förhållanden.

Tidsåtgången för varje test varierade mellan 30 minuter till en timme, beroende på uppgift och röjsågsmodell. Vi ville inte bara hitta den bästa röjsågen i absoluta termer, utan också se vilken röjsåg som levererade mest värde för pengarna.

Resultatet var en omfattande och detaljerad analys som kan guida dig i ditt beslut att köpa en röjsåg, vare sig du letar efter en bra röjsåg till ett förmånligt pris eller en toppmodell som är bäst i test.

Utvärdering av resultaten från testerna

Efter att ha utfört noggranna tester av varje röjsåg, kom vi till utvärderingsfasen där all insamlad data granskades och analyserades. Detta för att kunna korrekt placera varje röjsåg i rätt kategori, från den bästa röjsågen till den mest kostnadseffektiva eller billig röjsåg.

Vi tittade på flera kriterier som skärkapacitet, ergonomi och effektivitet, och poängsatte varje röjsåg enligt en förutbestämd skala.

Utifrån poängen kunde vi sedan identifiera vilken röjsåg som presterade bäst i test och vilka som erbjöd mest för pengarna. Vår strävan var att göra det så enkelt som möjligt för dig som vill köpa en röjsåg att hitta en som passar dina behov.

Hållbarhet och långtidstest av röjsågar

I vår jakt på den bästa röjsågen genomförde vi även långvariga tester för att bedöma produkternas hållbarhet. Detta inkluderade intensiv användning över flera veckor för att simulera månaders eller till och med års normalt slitage.

Vi ville se hur bra röjsågen höll över tid, både när det gäller skärprestanda och mekanisk hållbarhet. För den som är ute efter att köpa en röjsåg är detta en viktig aspekt, då en billig röjsåg inte nödvändigtvis betyder en mindre hållbar produkt.

Våra långtidstester hjälpte oss att identifiera vilka modeller som verkligen stod emot tidens tand och fortfarande var bra röjsågar efter intensiv användning.

Säkerhet och pålitlighet i testet

Sist men inte minst granskade vi säkerheten och pålitligheten hos de röjsågar vi hade i vårt test. En röjsåg måste inte bara vara effektiv och hållbar, utan också säker att använda.

Vi undersökte varje produkts säkerhetsfunktioner, som stoppknappar, kylsystem och handskydd. Vi testade också hur varje röjsåg klarade av störningar eller oväntade situationer som en plötslig vridning eller när bladet fastnade. Genom dessa tester kunde vi bilda en klar bild av vilka modeller som erbjuder de bästa säkerhetsfunktionerna och därmed kan vara ett bra val för den som vill köpa en röjsåg.

Våra tester avslöjade också några överraskande insikter, som att en billig röjsåg inte nödvändigtvis kompromissade med säkerheten, vilket stärkte vår uppfattning om att en bra röjsåg inte alltid måste vara den dyraste på marknaden.

Tips att ha i åtanke innan användning av röjsåg

Tips att ha i åtanke innan användning av röjsåg

Röjsågen har blivit ett måste för många trädgårdsentusiaster och yrkesverksamma. Under våra tester av olika röjsågar har vi identifierat viktiga aspekter att tänka på innan man använder sin röjsåg.

Dessa tips har bidragit till att finna den bästa röjsågen som presterade bäst i test och kan hjälpa dig att använda din röjsåg på ett säkert och effektivt sätt.

Förberedelse är nyckeln

Att förbereda både sig själv och röjsågen inför användning var ett centralt tema under våra tester. Det visade sig att vissa röjsågar krävde mer finjustering än andra.

Att förbereda din röjsåg ordentligt kommer inte bara att göra den säkrare att använda, utan även mer effektiv. När vi testade olika modeller, upptäckte vi att den bästa röjsågen ofta var den som var lättast att justera och sätta upp. Här är några steg att följa:

 • Kontrollera och rengör bladet.
 • Justera handtag och sele för bästa ergonomi.
 • Fyll på bränsle eller ladda upp batteriet.

Säkerhet först

Under vårt test blev det tydligt att säkerhet är en av de mest kritiska aspekterna när man använder en röjsåg. En bra röjsåg kommer med klara säkerhetsinstruktioner och pålitliga säkerhetsfunktioner.

Våra tester visade att bäst i test inte alltid var den dyraste modellen, utan den som hade genomtänkta säkerhetsdetaljer. Skyddsglasögon, hörselskydd och skyddskläder är ett måste. Se till att ha kunskap om nödstopp och hur man använder det på din specifika röjsåg.

Använd rätt verktyg för jobbet

En intressant upptäckt under testet var att även om en röjsåg är ett kraftfullt verktyg, är det inte alltid det bästa valet för alla uppgifter.

Till exempel, om du arbetar med enbart gräs, kan en gräsklippare vara ett bättre alternativ. För finare beskärningsarbeten kan en häcksax eller en grensåg vara mer lämplig.

Och för att ta hand om envisa ogräs kan en ogräsbrännare vara det bästa verktyget. Att förstå när man ska använda röjsågen och när det är dags att byta till ett annat verktyg är centralt för effektiv trädgårdsarbete.

Rätt teknik och underhåll

Teknik och underhåll var andra faktorer som spelade en viktig roll i vårt test för att hitta den bästa röjsågen. Hur man håller och manövrerar röjsågen kan påverka både säkerheten och effektiviteten.

En billig röjsåg som används korrekt kan faktiskt prestera bättre än en dyrare modell som används felaktigt. Regelbunden rengöring och smörjning är också avgörande för att hålla din röjsåg i bästa skick.

Sammanfattning

Våra tester av röjsågar har givit oss värdefull insikt i vad som verkligen betyder något när man vill köpa en röjsåg och använda den på bästa sätt. Här är några av de viktigaste punkterna som vi lärde oss:

 • Förbered din röjsåg noggrant innan användning.
 • Säkerhet bör alltid vara din främsta prioritet.
 • Använd rätt verktyg för rätt jobb.
 • Rätt teknik och underhåll är avgörande för en bra röjsåg.

Att följa dessa tips kommer inte bara att göra din röjsågsanvändning säkrare utan också mer effektiv och tillfredsställande.

Det hjälper dig också att göra ett mer informerat val nästa gång du tänker köpa en röjsåg, oavsett om du är ute efter den bästa röjsågen på marknaden eller bara en billig röjsåg som får jobbet gjort.

vanliga frågor om röjsågar

Vanliga frågor om röjsågar 2024

Får man använda röjsåg utan körkort?

Ja, man behöver inte ha ett körkort för att använda en röjsåg. Dock kan vissa områden kräva speciella tillstånd eller certifikationer för professionell användning.

Vilken klinga ska man ha till röjsågen?

Valet av klinga beror på terrängen och arbetsuppgiften. För grovt gräs och små buskar kan en trimmertråd vara tillräcklig, medan en robust stålkniv är mer lämplig för tätare vegetation.

Vem behöver röjsågskörkort?

Röjsågskörkort eller certifiering behövs oftast för de som använder röjsågen i yrkesmässiga sammanhang. Kraven kan variera mellan olika länder och regioner.

Hur grova träd kan man ta med röjsåg?

En röjsåg är inte avsedd för att fälla stora träd. Den kan användas för att ta bort mindre träd och kvistar upp till ca 10 cm i diameter, beroende på röjsågens kapacitet och klinga.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen