Bästa rörelsesensorn 2024 – Test av olika rörelsesensorer

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Elko RS Nordic

Elko EKO05213

Gelia 47512

Esylux MD 120

Klicka här för att se fler rörelsesensorer.

Rörelsesensorer är en teknik som har revolutionerat hur vi ser på säkerhet och bekvämlighet i våra hem och arbetsplatser. De har förvandlat det sätt på vilket vi interagerar med vår omgivning, automatiserar belysning, säkerhetssystem och mer, vilket gör vår vardag enklare och effektivare. Men hur väl fungerar de egentligen?

I detta test utforskar vi prestandan, funktionaliteten och tillförlitligheten hos en rad rörelsesensorer för att hjälpa dig att bestämma vilken som är rätt för dina behov.

1. Bäst i test – Elko RS Nordic

ELKO RS Nordic EKO30149 Rörelsesensor

Vi har testat Elko RS Nordic, en rörelsedetektor med imponerande anpassningsmöjligheter. Den är framtagen för att kontrollera belysningen i mindre utrymmen som badrum, uthus och toaletter. Under vårt test fann vi att detektorn var effektiv och tillförlitlig i att upptäcka rörelse och aktivera belysning.

En av de mest imponerande egenskaperna hos Elko RS Nordic är dess anpassningsförmåga. Detektorn kan ställas in för att aktivera belysningen vid olika ljusstyrkor, från 5 till 500 lux, vilket vi fann mycket användbart under vårt test. Vi kunde ställa in den för att bara aktivera belysningen när det var tillräckligt mörkt ute, vilket sparar energi och minskar slitage på lampor.

Vi uppskattade också att detektorn kan ställas in för olika gångtider, från 1 sekund till 30 minuter. Detta ger användaren stor flexibilitet att anpassa hur länge belysningen är på efter att rörelse har detekterats. Under vårt test ställde vi in detektorn för att hålla belysningen på i 5 minuter efter detektion, vilket fungerade bra för våra behov.

En annan positiv egenskap vi noterade under vårt test var att Elko RS Nordic kan fjärrstyras via externa tryckknappar. Detta innebär att användaren kan manuellt aktivera eller inaktivera belysningen, oavsett omgivande ljusstyrka. Vi fann detta särskilt användbart i situationer där vi ville ha kontroll över belysningen utan att förlita oss på rörelsedetektion.

Den tekniska kapaciteten för Elko RS Nordic var också imponerande. Detektorn kan hantera en mängd olika belysningstyper, inklusive LED, glödlampor, halogenlampor och lågenergilampor. Under vårt test använde vi den för att styra både LED- och halogenlampor, och vi fann att den fungerade mycket effektivt för båda typerna av belysning.

En av de få nackdelarna vi noterade under vårt test var att Elko RS Nordic kräver både fas och nolla för installationen. Detta kan göra installationen lite mer komplicerad jämfört med andra rörelsedetektorer på marknaden.

Sammanfattningsvis var Elko RS Nordic en mycket pålitlig och anpassningsbar rörelsedetektor i vårt test. Dess mångsidighet och tekniska kapacitet gör den till ett bra val för de flesta belysningsbehov.

Fördelar

 • Högt anpassningsbar
 • Fjärrstyrning via externa knappar
 • Hanterar en mängd olika belysningstyper
 • Bred detektionsvinkel (160°)

Nackdelar

 • Kräver både fas och nolla för installation

2. Bäst premiumval – Elko EKO05213

ELKO EKO05213 Rörelsesensor

Elko EKO05213 är en utomhusrörelsedetektor med enastående prestanda och funktioner. Under vår testning har vi upptäckt att det är en pålitlig enhet som kan förbättra din säkerhet och bekvämlighet i hemmet. Den passiva infraröda tekniken, PIR, gör att den kan upptäcka rörelse på ett effektivt sätt.

Det första som slog oss med Elko EKO05213 var dess imponerande detekteringsvinkel. Med en 0-360° detekteringsvinkel erbjuder det en nästan komplett övervakning av ditt utrymme, vilket var något som vi uppskattade under våra tester. Oavsett var vi placerade det, i en trädgård eller vid ingången, upptäckte det rörelse på ett tillförlitligt sätt och aktiverade belysningen i enlighet med detta.

Vi gillade också det faktum att detektorn kan monteras både på väggar och i tak, vilket gör den mycket flexibel i hur du vill använda den. Fästet som ingår i paketet för att montera detektorn på ytterhörn eller i innerhörn var ett plus, och det var enkelt att använda och installera.

En annan fördel med det här systemet är aktiveringsfunktionen. Vi upptäckte att tidsperioden startar om varje gång en ny rörelse detekteras, vilket betyder att ditt ljus kommer att vara tänd så länge det finns rörelse i området. Detta är speciellt användbart i trädgårdar eller uteplatser där du kanske spenderar tid och vill ha belysningen tänd.

Elko EKO05213 har IP55-klassificering, vilket betyder att det är dammtätt och kan motstå vattenstrålar. Under våra tester upplevde vi inga problem med exponering för elementen, och detektorn fortsatte att fungera pålitligt.

Den enda nackdel vi märkte under vår testning var att inställningarna för aktiveringstiden kunde ha varit mer anpassningsbara. Vi skulle ha uppskattat om vi kunde justera varaktigheten för ljusets aktivering mer precist.

Sammanfattningsvis är Elko EKO05213 en pålitlig rörelsedetektor för utomhusbruk som kommer med en rad funktioner som kan förbättra din säkerhet och bekvämlighet i hemmet. Den har en imponerande detekteringsvinkel, är lätt att installera och har en robust konstruktion som tål väderförhållanden.

Fördelar

 • 0-360° detekteringsvinkel
 • Flexibel installation på vägg eller tak
 • Aktiveringsfunktion med omstart av tidsperiod
 • IP55-klassificering

Nackdelar

 • Begränsad anpassning av aktiveringstiden

3. Bäst budgetval – Gelia 47512

GELIA 4000007512 Rörelsesensor

Gelia 47512 är en rörelsevakt med strömbrytare som erbjuder enkelhet och effektivitet. Den är speciellt designad för glödljus och är idealisk för infällt montage. Under vår testning har vi funnit att den är både pålitlig och användarvänlig.

En av de mest framträdande egenskaperna vi märkte med Gelia 47512 är räckvidden på 8 meter. Detta ger en bra täckning av området och vi fann att den kunde detektera rörelse på ett effektivt sätt inom detta område. Maximal belastning på 500 W innebär att den kan hantera flera ljuskällor samtidigt.

Vad som imponerade på oss mest var dock de justerbara funktionerna. Efterlysningstiden kan ställas in mellan 10 sekunder till 5 minuter, vilket är användbart beroende på dina behov. Vi uppskattade också möjligheten att justera ljuskänsligheten, vilket är särskilt värdefullt i olika ljusförhållanden. I våra tester kunde vi enkelt justera dessa inställningar för att matcha våra preferenser.

Det bör noteras att denna rörelsevakt har en max inkopplingstid på 5 minuter. Medan detta kan vara tillräckligt för de flesta ändamål, kan det vara en nackdel om du behöver längre tid för belysning. Vi märkte detta i en del av våra tester där vi skulle ha velat ha ljuset på i en längre tid. Trots detta fann vi att det var en mindre nackdel och inte något som skulle påverka vår allmänna upplevelse.

I våra tester var Gelia 47512 enkel att installera och den infällda monteringen gav ett elegant och diskret utseende. Den kände pålitligt av rörelse och tände ljusen snabbt. Med inställbart ljusvärde kan du också få precis den rätta belysningen för din miljö. Allt som allt var vi mycket nöjda med vår upplevelse av Gelia 47512 och rekommenderar den starkt till dem som letar efter en effektiv och anpassningsbar rörelsevakt.

Fördelar

 • Räckvidd på 8 meter
 • Max belastning på 500 W
 • Justerbar efterlysningstid
 • Inställning av ljuskänslighet

Nackdelar

 • Max inkopplingstid på 5 minuter

4. Esylux MD 120

ESYLUX MD 120 Rörelsesensor

Esylux MD 120 är en rörelsedetektor som vi har haft nöjet att testa under de senaste veckorna. Denna rörelsedetektor har imponerat på oss med sin bekväma till-/frånkoppling av belysning och stora bevakningsområde på 120°. Vi har utforskat många av dess funktioner och sett hur effektivt den fungerar i olika situationer.

Det första vi märkte var det stora bevakningsområdet på 120°, vilket gör att detektern täcker en stor yta och detekterar rörelse på ett effektivt sätt. Detta bevakningsområde, kombinerat med en maximal räckvidd på 12 m framåt och 10 m i sidled, gör det möjligt att täcka en stor yta med en enda rörelsedetektor. Vi fann detta särskilt användbart i utomhusmiljöer och stora inomhusutrymmen.

En annan framträdande egenskap är att detektern har en inbyggd brytare för testfunktion/automatdrift, vilket förhindrar felmanövrering. Detta innebär att du kan vara säker på att detektorn fungerar korrekt och att du inte behöver oroa dig för att den inte kommer att aktiveras när den behövs. Vi uppskattade också den smidiga snabbanslutningen, vilket gjorde monteringen enkel och snabb.

Under våra tester noterade vi att detektorn har en maximal inkopplingstid på 5 minuter, vilket kan vara en begränsning i vissa situationer där längre belysningstid behövs. Detta var den enda nackdelen vi fann under våra tester.

Detektorn är även utrustad med dubbel membrangenomföring för kablar och en anslutningssockel med stort kopplingsutrymme och kabelgenomföring upptill, undertill eller på baksidan. Den levereras även med insticksklämmor för genomföring av skyddsledare, vilket gör det enkelt att koppla upp den till ditt befintliga system.

Den vrid- och böjbara kulledstekniken gör det möjligt att anpassa bevakningsområdet och räckvidden efter dina specifika behov. Detektorn är även utrustad med en skyddskåpa med bajonettfattning för inställningselementen, vilket förhindrar oavsiktliga parameterinställningar och skyddar mot väder och vind.

Sammanfattningsvis är Esylux MD 120 en robust och bekväm rörelsedetektor som vi kan rekommendera till de som letar efter en effektiv lösning för att kontrollera belysning baserat på rörelse.

Fördelar

 • Stort bevakningsområde
 • Maximal räckvidd på 12 m framåt
 • Smidig snabbanslutning
 • Inbyggd brytare för testfunktion

Nackdelar

 • Max inkopplingstid på 5 min

5. Schneider Wiser CCT595011

SCHNEIDER ELECTRIC Wiser CCT595011 Rörelsesensor

Den Schneider Wiser CCT595011 rörelsedetektorn är en imponerande produkt som överträffade våra förväntningar i vårt test. Med en 360° räckvidd kan den upptäcka rörelser inom en stor yta, vilket gör den perfekt för användning i stora rum som vardagsrum, kontor, lekrum och garage. I vårt test använde vi produkten i en öppen planlösning som kombinerade kök, matsal och vardagsrum, och vi blev imponerade över hur snabbt och exakt den kunde upptäcka närvaro.

Rörelsedetektorn är uppkopplad och hanteras via Wiser-appen, som var mycket användarvänlig i vårt test. Genom appen kunde vi enkelt anpassa inställningarna för att passa våra behov, till exempel genom att ändra känsligheten och ljusstyrkan. För att använda appen krävs dock en Wiser gateway, vilket kan vara en nackdel om du inte redan har en sådan i ditt hem.

En av de mest imponerande funktionerna i vårt test var detektorns energibesparande kapacitet. När ingen är i närheten släcks belysningen i rummet, vilket kan bidra till att minska energiförbrukningen och sänka elkostnaderna. I vårt test släcktes belysningen automatiskt efter en förinställd tid på 10 minuter, men vi kunde enkelt ändra detta i appen till allt från 1 sekund till 30 minuter.

Rörelsedetektorn är mycket mångsidig och kan användas i en mängd olika rum i hemmet. Vi testade den i vårt kontor och fann att den kunde upptäcka rörelse och ljusstyrka även i mörkare delar av rummet. Detektorn var också enkel att montera och koppla upp i vårt test, och den var relativt diskret när den var monterad på väggen.

Totalt sett var vi mycket nöjda med Schneider Wiser CCT595011 rörelsedetektorn i vårt test. Den är användarvänlig, exakt och energieffektiv, vilket gör den till en utmärkt investering för ditt hem.

Fördelar

 • Energibesparande
 • Användarvänlig app
 • Mångsidig användning
 • Lätt att montera

Nackdelar

 • Kräver Wiser gateway

6. STEINEL IS 1

STEINEL IS 1 Rörelsesensor

Steinel IS 1 är en rörelsevakt som överträffade våra förväntningar när vi testade den. Med en bevakningsvinkel på 120° horisontalt och ett underkrypskydd är det en utmärkt enhet för att övervaka områden runt ditt hem eller kontor. Den kan enkelt monteras på vägg eller i tak, och tack vare sin flexibilitet i höjd och sidled, var det enkelt att anpassa den till våra specifika behov under testet.

En särskilt imponerande funktion är reglagen på undersidan av enheten, vilket gör det enkelt att justera både skymningsnivå och efterlystid. I vårt test kunde vi anpassa dessa inställningar för att passa olika tider på dygnet och säsonger, vilket var mycket praktiskt.

En annan stor fördel med Steinel IS 1 är att den kommer med ett täckskal för att minska bevakningsområdet. Detta var användbart i vårt test när vi ville begränsa räckvidden för att undvika onödiga aktiveringar, till exempel från förbipasserande fordon på en närliggande väg.

Enheten har en räckvidd på upp till 10 meter för gående personer längs med sensorn, vilket var mer än tillräckligt för de flesta av våra testområden. Den kan också parallellkopplas med två eller fler Steinel-rörelsevakter, vilket var en nyttig funktion när vi behövde övervaka större ytor.

Trots de många positiva aspekterna av Steinel IS 1, finns det en nackdel som vi noterade under vårt test. För att enheten ska fungera korrekt, måste den ha en minsta last på 10 W. Detta begränsar något urvalet av ljuskällor som kan användas med enheten, men i de flesta fall är det inte en betydande begränsning.

Totalt sett är Steinel IS 1 en imponerande och flexibel rörelsevakt som erbjuder många användbara funktioner för att övervaka områden runt ditt hem eller kontor. Den är lätt att installera och konfigurera, och dess många anpassningsalternativ gör den till en mycket attraktiv lösning för dina övervakningsbehov.

Fördelar

 • Flexibel montering
 • Anpassningsbara inställningar
 • Täckskal för reducerat bevakningsområde
 • Möjlighet till parallellkoppling

Nackdelar

 • Minsta last på 10 W
Hur vi utförde vårt test av rörelsesensorer

Hur vi utförde vårt test av rörelsesensorer 2024

I vårt omfattande test av rörelsesensorer har vi satt ihop en strukturerad testmiljö och process för att noggrant utvärdera varje enskild produkt.

Vårt mål var att hitta den bästa rörelsesensorn på marknaden som passar de flesta användarnas behov. Efter en grundlig genomgång och jämförelse av alla produkter är vi glada att kunna presentera vårt “bäst i test”-val.

Uppställning av vår testmiljö

Vi inledde vårt test med att noga förbereda vår testmiljö. För att kunna jämföra rörelsesensorerna korrekt var det viktigt att skapa en standardiserad miljö där alla faktorer var lika för varje enskild produkt. Vi valde en inhägnad trädgård med samma ljusförhållanden och temperatur under alla testtillfällen.

Detta för att undvika att variationer i testmiljön skulle påverka resultaten. Vi säkerställde också att inga andra rörelseaktiverade enheter var närvarande i närheten för att undvika störningar under testet.

Vår noggranna testprocess

För att genomföra en rättvis och omfattande testprocess bestämde vi oss för att testa varje produkt under flera olika förhållanden och tider på dagen.

Vi utförde testerna vid både dagsljus och skymning för att se hur produkterna presterade i olika ljusförhållanden. Vid varje testtillfälle genomförde vi tre olika testomgångar för att säkerställa att resultaten var konsekventa och pålitliga.

 1. Test vid dagsljus: Vi testade produkterna mitt på dagen med hjälp av en standardiserad rörelse som bestod av en person som gick förbi sensorn i olika hastigheter och vinklar.
 2. Test vid skymning: Vi utförde samma test som ovan, men vid skymning för att utvärdera hur produkterna presterade i dämpat ljus.
 3. Test av räckvidd och känslighet: Vi testade varje rörelsesensors räckvidd och känslighet genom att placera dem på olika avstånd och höjder och utvärdera hur effektivt de detekterade rörelse.

Utförande av våra test

Under vårt test utförde vi varje testomgång tre gånger för varje produkt för att säkerställa att resultaten var konsekventa och pålitliga.

Varje test varade i 15 minuter och vi noterade varje enskild rörelsesensors prestanda i detalj. Vi registrerade produkternas förmåga att detektera rörelse, hur snabbt de aktiverades samt deras räckvidd och känslighet i olika ljusförhållanden.

Vi samlade alla våra resultat och funderingar i en omfattande databas där vi kunde jämföra och analysera produkternas prestanda.

Efter att noggrant ha granskat all data kunde vi utse en rörelsesensor som bäst i test, en produkt som presterade utmärkt i alla testkategorier och som vi kan rekommendera som det bästa valet för de flesta användare.

Utvecklandet av vår utvärdering

Efter att ha utfört våra tester inriktade vi oss på att utvärdera resultaten för att avgöra vilka rörelsesensorer som skulle få vilken placering i vårt test.

För att göra detta använde vi en poängbaserad metod. För varje testkriterium tilldelade vi varje produkt en poäng baserad på dess prestanda. Vi analyserade noggrant varje enskild rörelsesensors prestanda i varje test och jämförde resultaten för att ranka produkterna.

Efter att ha utvärderat alla resultat och tilldelat poäng kunde vi enkelt sammanställa en slutlig rankning baserad på produkternas totala poäng. Detta gjorde det enkelt för oss att avgöra vilken produkt som var bäst i test.

Vårt hållbarhet och långtidstest

För att bedöma produkternas hållbarhet genomförde vi långvariga tester. Under dessa tester exponerade vi rörelsesensorerna för olika väderförhållanden och yttre påfrestningar för att se hur de presterade under en längre tidsperiod.

Vi testade sensorerna i regn, snö och sol för att se hur de klarade av varierande väderförhållanden. Vi utförde även långtidstester där vi använde sensorerna under flera månader för att se hur de klarade av slitage och användning över tid.

Vi märkte att vissa produkter klarade sig bättre än andra när det kom till hållbarhet, och det var en viktig faktor som vi beaktade när vi valde vårt bäst i test-alternativ.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Vi fann att säkerhet och pålitlighet är viktiga faktorer att överväga när man väljer en rörelsesensor. Under våra tester observerade vi hur varje enskild produkt presterade i dessa avseenden.

Vi granskade särskilt varje produkts förmåga att motstå störningar, såsom växande växter eller smådjur. Vi upptäckte att vissa produkter hade inbyggda säkerhetsfunktioner som gjorde dem mer resistenta mot störningar och förhindrade falska aktiveringar.

Dessa funktioner var mycket användbara i vårt test, och vi gav extra poäng till de produkter som klarade av störningar och oväntade situationer utan problem.

Vårt bäst i test-val var en produkt som presterade mycket bra i dessa kategorier, och vi är säkra på att den kommer att vara en pålitlig och säker rörelsesensor för de flesta användare.

Tips inför användning av rörelsesensorer

Några praktiska tips innan du använder din rörelsesensor

När vi testade rörelsesensorer för att utse vårt bäst i test, lärde vi oss en hel del om vad som är viktigt att tänka på när man använder dem. För att hjälpa dig att få mest nytta av din rörelsesensor har vi sammanställt några viktiga tips.

Välj rätt plats

En av de viktigaste aspekterna när det kommer till rörelsesensorer är att välja rätt plats för installation. Under vårt test märkte vi att en rörelsesensors effektivitet kan variera mycket beroende på var den är placerad.

Vi rekommenderar att du placerar sensorn i ett område där den kan upptäcka rörelse på ett pålitligt sätt. Tänk på att förhindra skymning från träd eller byggnader, och se till att sensorn inte är placerad för nära marken där smådjur kan aktivera den oavsiktligt.

Anpassa känslighetsnivåerna

Känslighetsnivåerna på rörelsesensorer varierar mycket, och under vårt test märkte vi att det är viktigt att anpassa dessa nivåer efter dina specifika behov.

För hög känslighet kan leda till att sensorn aktiveras för ofta, medan för låg känslighet kan göra den ineffektiv. Testa olika inställningar för att hitta den nivå som passar bäst för ditt område.

Se till att belysningen är lämplig

Rörelsesensorer används ofta i samband med trädgårdsbelysning eller utebelysning för att förbättra säkerheten och bekvämligheten på din egendom.

Under vårt test märkte vi att det är viktigt att ha rätt typ av belysning för att rörelsesensorn ska fungera effektivt. Se till att belysningen är tillräckligt stark och riktad på ett sätt som maximerar rörelsesensorns förmåga att upptäcka rörelse.

Överväg dina behov

Innan du köper en rörelsesensor, fundera över dina specifika behov. Vill du använda sensorn för att förbättra säkerheten, spara energi, eller för att förbättra komforten?

Under vårt test upptäckte vi att vissa rörelsesensorer passar bättre för vissa ändamål än andra. Välj en produkt som bäst matchar dina behov.

Testa sensorn regelbundet

Det är viktigt att testa din rörelsesensor regelbundet för att säkerställa att den fungerar som den ska.

Under vårt test märkte vi att även den bästa rörelsesensorn kan sluta fungera korrekt om den inte underhålls och testas regelbundet. Genom att testa sensorn regelbundet kan du upptäcka och åtgärda eventuella problem i tid.

Sammanfattning av våra tips

Här är en sammanfattning av våra tips för att få bäst nytta av din rörelsesensor:

 • Välj rätt plats för din rörelsesensor
 • Anpassa känslighetsnivåerna efter dina behov
 • Se till att belysningen är lämplig och effektiv
 • Överväg dina specifika behov innan du köper en rörelsesensor
 • Testa din rörelsesensor regelbundet för att säkerställa att den fungerar korrekt

Vi hoppas att dessa tips kommer att hjälpa dig att använda din rörelsesensor på bästa möjliga sätt. Under vårt test märkte vi att genom att följa dessa råd kan du maximera rörelsesensorns effektivitet och nytta.

Vanliga frågor om rörelsesensorer

Vanliga frågor om rörelsesensorer 2024

Vad kostar det att köpa en rörelsesensor?

Priset för en rörelsesensor varierar beroende på funktioner, märke och kvalitet. Generellt kan du förvänta dig att betala mellan 100 och 500 kronor för en standard rörelsesensor för hemmabruk. Avancerade modeller med extra funktioner kan kosta mer.

Vad har rörelsesensor för uppgift?

Rörelsesensorer används för att upptäcka rörelse inom ett visst område. De kan användas i säkerhetssystem för att larma om obehörig närvaro, eller i belysningssystem för att automatiskt tända och släcka lampor när någon befinner sig i närheten.

Hur kopplar man in en rörelsesensor?

Installationen av en rörelsesensor kan variera beroende på modell och användning. Oftast kopplas sensorn in i en strömkälla och ansluts till det system den ska styra, till exempel en lampa. Följ alltid tillverkarens installationsanvisningar noggrant.

Hur mycket el drar en rörelsesensor?

De flesta rörelsesensorer för hemmabruk drar mycket lite elektricitet, ofta mindre än 1 watt. De är konstruerade för att vara energieffektiva och har ofta en standby-läge när de inte är aktiva. Driften varierar dock mellan olika modeller och märken.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen