Bästa rörtången 2024 – Test av olika rörtänger

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bra alternativ

Bahco 0008902

Ridgid 31015

Ironside 170131

Ridgid 1100-series

Klicka här för att se fler rörtänger.

Att söka efter den perfekta rörtången kan vara en snårig uppgift. Med en myriad av alternativ, hur vet du vilken som passar just ditt behov? Från den erfarna rörmokaren till hemmafixaren, användningen av rätt rörtång kan göra skillnad i projektets framgång.

I denna artikel kommer vi att gå igenom ett djupgående test av olika rörtänger, undersöka deras funktioner, priser och användningsområden, allt för att guida dig till det bästa valet för ditt nästa projekt.

1. Bäst i test – Bahco 0008902

Bahco 0008902 rörtång

Bahco 0008902 är en rörtång som vi hade nöjet att testa, och resultatet var både imponerande och insiktsfullt. Tillverkad av svartoxiderat och rostskyddat höglegerat specialstål med precisionshärdade käftar, gav denna rörtång en pålitlig prestanda som uppfyllde många av våra förväntningar.

Med en längd på 720 mm och lämplig för maximal rördiameter på 3 1/2 tum, är Bahco 0008902 en robust rörtång som inte tar några genvägar när det kommer till kvalitet. Vi uppskattade den greppriktiga utformningen som erbjöd en stadig och bekväm hantering, särskilt med dess seghärdade innerskänkel med lägesstopp för inställningsmuttern. Den smala käkdesignen gav utmärkt åtkomlighet även i trånga utrymmen, vilket vi fann mycket användbart i vårt arbete.

Den patenterade progressiva tandformen, fintandad innerst och större tänder längre ut, gav ett överlägset rörgrepp som imponerade oss under testningen. Den här rörtången i svensk modell med orange handtag och stål låshus gjorde sig särskilt bemärkt med sin 90° käkvinkel, vilket gav oss ökad manövrerbarhet och kontroll.

Trots de många positiva aspekterna fann vi att rörtångens vikt på 5,39 kg kunde vara en nackdel för vissa användare, särskilt vid långvarig användning. Det kan bli tröttsamt att hålla och manövrera rörtången under längre perioder, så det kan vara värt att överväga om du planerar att använda den under hela arbetsdagar.

Sammanfattningsvis är Bahco 0008902 en solid och pålitlig rörtång som erbjuder en kombination av styrka och smidighet. Med tanke på dess något högre vikt och pris är det inte rätt verktyg för alla, men för dem som värdesätter kvalitet och prestanda kan det vara ett utmärkt val. Dess mångsidiga funktioner och välkonstruerade design gör det till en investering som sannolikt kommer att hålla under många år framöver.

Fördelar

 • Robust konstruktion med svartoxiderat och rostskyddat stål
 • Greppriktig utformning för bekväm användning
 • Smala käftar för åtkomlighet i trånga utrymmen
 • Patenterad tandform för överlägset rörgrepp

Nackdelar

 • Något tung

2. Bäst premiumval – Ridgid 31015

Ridgid 31015 rörtång

Ridgid 31015 är en rörtång som lever upp till sitt rykte som ett kraftfullt och pålitligt verktyg. Under vår testprocess identifierade vi flera unika egenskaper som verkligen sticker ut.

Först och främst imponerade rörtångens robusta L-balkshandtag med en helt rörlig och smidd krokkäft. Självrengörande gängor med utbytbara krokkäftar och räfflade käftar gör denna rörtång otroligt mångsidig och lätt att underhålla. Dess kraftiga hölje av sfäriskt gjutet och I-profilhandtag ger maximal styrka och hävstångseffekt, vilket gjorde vårt arbete mycket effektivare.

Rörtången är också utrustad med en fritt rörlig, smidd krokrygg som möjliggör snabba justeringar och utmärkt grepp. Detta underlättade arbetet vid hantering av olika rördiametrar, från 13 mm till 40 mm, med en rörkapacitet på upp till 50 mm.

Ett annat plus för Ridgid 31015 är dess uppfyllande av de federala specifikationerna GGG-W65IE, typ II, klass A (USA), vilket säkerställer dess kvalitet och pålitlighet. Fallskyddssäkring tillför ytterligare säkerhet och tillförlitlighet under arbetet.

Den enda nackdelen som vi märkte under testprocessen var avsaknaden av snabbjustering, vilket kunde ha gjort rörtången ännu mer användarvänlig. Det krävde viss anpassning och övning att hantera den i vissa situationer.

Sammanfattningsvis är Ridgid 31015 en exceptionell rörtång som erbjuder pålitlighet och styrka för professionella arbeten. Med dess unika konstruktion och funktioner är den ett idealiskt val för dem som behöver ett verktyg som inte kompromissar med kvaliteten. Dess avsaknad av snabbjustering är en mindre svaghet i ett annars utmärkt verktyg.

Fördelar

 • Kraftig konstruktion för maximal styrka
 • Rörlig och smidd krokkäft för utmärkt grepp
 • Uppfyller federala specifikationer för kvalitetsgaranti
 • Fallskyddssäkring för extra säkerhet

Nackdelar

 • Ingen snabbjustering

3. Bäst budgetval – Ironside 170131

Ironside 170131 rörtång

Ironside 170131 är en rörtång med unika egenskaper som vi nyligen hade chansen att testa grundligt. Denna 416 mm långa hörnrörtång med en gripvidd på 46 mm och som passar rördiameter på 22 mm visade sig vara en pålitlig följeslagare i vår verkstad.

Rörtångens rödlackerade design är inte bara estetiskt tilltalande utan också funktionell. De tunna käftar vars utformning ger tre anläggningspunkter runt röret är en av de mest framträdande och användbara egenskaperna. Detta säkerställer en stabil och pålitlig greppkraft när vi arbetade med olika rördiametrar, vilket minskade risken för slippage och ökade vår arbetsprecision.

En annan sak som imponerade på oss var rörtångens helsmidda konstruktion, vilket ger den hållbarhet och robusthet som krävs för tuffa arbetsförhållanden. Det faktum att den är vinklad underlättade arbetet i trånga och svåråtkomliga utrymmen.

Det enda vi fann något begränsande med Ironside 170131 är att den saknar snabbjustering. Även om detta inte var en deal-breaker, gjorde det justeringarna något mer tidskrävande och krävde extra ansträngning, särskilt när vi växlade mellan olika rörstorlekar.

Sammanfattningsvis är Ironside 170131 en kvalitetsrörtång som erbjuder en unik och användbar design med tre anläggningspunkter. Dess robusta helsmidda konstruktion och vinklade form gör den till ett idealiskt verktyg för proffs och DIY-entusiaster. Trots att den saknar snabbjustering, kompenserar dess andra positiva attribut för denna mindre brist. Det är ett pålitligt och funktionellt verktyg som säkert kommer att vara en värdefull tillgång i varje verkstad.

Fördelar

 • Tre anläggningspunkter för stabilt grepp
 • Helsmidd konstruktion för hållbarhet
 • Vinklad design för bättre tillgänglighet
 • Estetisk rödlackerad yta

Nackdelar

 • Ingen snabbjustering
 • Saknar fallskyddssäkring

4. Bra alternativ – Ridgid 1100-series

Ridgid 1100-series rörtång

Ridgid 1100-series rörtång är ett verktyg som vi nyligen hade möjlighet att testa i vår verkstad. Med en längd på 215 mm och en max gripvidd på 27 mm, är denna rörtång utformad för att hantera rördiametrar upp till 3/4 tum.

Det som först fångade vårt öga var rörtångens skandinaviska design. De räfflade, härdade käftarna kombinerat med svartoxiderade material och rödlackerat handtag ger inte bara ett elegant utseende, men också en funktionell fördel. Räfflingen i käftarna säkerställde ett fast och pålitligt grepp, även under mer krävande arbetsförhållanden.

Tvåhandtaget med hög belastningsförmåga var en annan positiv överraskning. Detta gjorde att vi kunde applicera mer kraft när det behövdes, utan att känna någon osäkerhet eller rädsla för att verktyget skulle ge vika. Vi upplevde även att handtaget gav en komfortabel känsla, vilket gjorde arbete över längre perioder mindre ansträngande.

En av de svagare punkterna i denna rörtång var avsaknaden av snabbjustering. Trots att rörtången presterade väl under de flesta situationer, fann vi att justeringarna blev något tidskrävande och krångliga, särskilt när vi växlade mellan olika rörstorlekar.

Sammanfattningsvis är Ridgid 1100-series en solid och tillförlitlig rörtång som erbjuder en skandinavisk design och funktionalitet som verkligen imponerade på oss.

Dess räfflade, härdade käftar och tvåhandtag med hög belastningsförmåga gör det till ett verktyg som kan lita på i de flesta situationer. Trots att justeringarna kan vara lite tröga, är dess övriga egenskaper tillräckliga för att göra den till en värdefull tillgång i verktygslådan.

Fördelar

 • Skandinavisk design
 • Räfflade, härdade käftar
 • Tvåhandtag med hög belastningsförmåga

Nackdelar

 • Saknar vinklad design

5. Bahco 0008957

Bahco 0008957 rörtång

Bahco 0008957 är en rörtång som vi nyligen hade möjligheten att sätta på prov i en rad olika användningsområden. Med sina svartoxiderade, rostskyddade och höglegerade specialstål, imponerade den direkt med sin robusta kvalitet och förstklassiga design.

Det som verkligen skiljde Bahco 0008957 från andra rörtänger vi har testat är de extra tunna käftarna vinklade 45° mot skänklarna.

Denna unika vinkling gav en överraskande ökad åtkomlighet, vilket underlättade arbetet på trånga platser där andra verktyg hade misslyckats. Käftarnas precision var också uppskattad, och de precisionshärdade käftarna höll bra även under tuffare förhållanden.

En annan positiv aspekt av denna rörtång var dess greppriktiga utformning och seghärdade innerskänkel. Dessa funktioner bidrog till en komfortabel och pålitlig användning, även under längre arbetspass.

Inställningsmuttern med lägesstopp visade sig vara en praktisk funktion som gjorde att justeringar och arbete med olika rördiametrar blev smidigare och mer exakt.

Trots många positiva aspekter upplevde vi en nackdel med Bahco 0008957. Rörtången har en begränsad rördiameter som endast går upp till 40 mm.

Sammanfattningsvis är Bahco 0008957 en imponerande och pålitlig rörtång som erbjuder några unika fördelar, särskilt när det gäller åtkomlighet och grepp.

Dess robusta konstruktion och genomtänkta design gör den till ett användbart verktyg för både hobbyanvändare och yrkesfolk. Det kan vara något tungt för långa arbetspass, men dess förmåga att nå platser som andra verktyg inte kan kompenserar för denna mindre brist.

Fördelar

 • Ökad åtkomlighet
 • Rostskyddat material
 • Precisionshärdade käftar
 • Greppriktig utformning

Nackdelar

 • Begränsad rördiameter (upp till 40 mm)

6. Milwaukee 4932478672

Milwaukee 4932478672 rörtång

Milwaukee 4932478672 är en rörtång som genast fångade vår uppmärksamhet med sin unika anpassningsförmåga. Med ett justerbart handtag som sträcker sig mellan 450 mm och 600 mm, erbjuder detta verktyg en anpassningsförmåga som vi inte tidigare stött på. Genom att enkelt ta av handtaget krymper tången till 250 mm och når enkelt trånga utrymmen som skulle vara omöjliga för större verktyg.

Den första saken som vi uppskattade under vårt test var den innovativa aluminiumdesignen. Tack vare detta material lyckades Milwaukee skapa en rörtång som är lätt nog att använda utan onödig ansträngning, men ändå tillräckligt kraftfull för att hantera även de mest envisa rören.

De stora käkarna på Milwaukee 4932478672 var mycket effektiva när det kom till att ge ett säkert och stadigt grepp om rören. Kombinerat med de härdade käftarna, som inte bara ökade hållbarheten utan också gav ett bättre grepp, var detta verktyg ett nöje att arbeta med.

Ergonomin var ytterligare en punkt där Milwaukee 4932478672 imponerade på oss. Handtaget var designat för maximal komfort och lade till en extra nivå av behaglighet under användningen.

Trots aluminiumdesignen kändes tången något obalanserad, särskilt vid användning på längre längd, och detta kan potentiellt leda till trötthet under långa arbetspass.

Sammanfattningsvis är Milwaukee 4932478672 en rörtång som sannolikt kommer att tilltala professionella och DIY-entusiaster som värdesätter mångsidighet och hållbarhet.

Den unika justerbarheten gör den till ett värdefullt tillskott till verktygslådan, även om den något högre vikten kan vara en oro för vissa. Den balanserade mixen av innovation och funktionalitet gör detta till en rörtång värd att överväga för en mängd olika projekt.

Fördelar

 • Justerbar längd
 • Lätt aluminiumdesign
 • Stora, härdade käftar
 • Ergonomiskt handtag

Nackdelar

 • Kan kännas obalanserad
Hur vi utförde vårt test av rörtänger

Hur vi utförde vårt test av rörtänger 2024

Att hitta den bästa rörtången innebär att genomföra ett omfattande och noggrant test.

I vår undersökning gick vi igenom en rad olika steg och metoder för att identifiera den rörtång som inte bara imponerade mest utan även utsågs till bäst i test.

Låt oss dyka ned i detaljerna för hur vi utförde detta unika test.

Uppställning av testområdet

För att säkerställa att vårt test skulle genomföras under konsekventa och rättvisa förhållanden, valde vi att inrätta ett speciellt testområde. Här tog vi hänsyn till alla möjliga faktorer som kan påverka en rörtångs prestanda.

Området designades så att det liknade en verklig arbetsmiljö, och vi använde både stora och små rör för att simulera olika scenario.

För att testa hur bra en billig rörtång klarade sig jämfört med en dyrare variant var det viktigt att ha en enhetlig testmiljö. Vår testupplevelse och tidigare kunskaper hjälpte oss att utforma detta område på bästa möjliga sätt.

Vår testmetod

Vår testprocess var uppdelad i flera faser för att bedöma varje aspekts prestanda. Här är en punktlista över de steg vi följde:

 • Förberedelse: Valde ut olika typer av rörtänger för att inkludera allt från en liten rörtång till en stor rörtång.
 • Inställning: Justerade rörtängerna för olika rörstorlekar och testade hur lätt det var att ställa in dem.
 • Funktionstest: Granskade hur varje rörtång greppade och vred rören, och jämförde deras effektivitet.
 • Slitagetest: Testade hållbarheten genom att använda dem upprepade gånger.
 • Slutbedömning: Utvärderade de samlade resultaten och utsåg den bästa rörtången som bäst i test.

Utförande av testerna

Vid utförandet av testerna var noggrannhet nyckeln. Varje produkt testades inte mindre än tio gånger för att få en pålitlig uppfattning om dess prestanda.

Tidsåtgången för varje test varierade mellan 5 och 15 minuter, beroende på rörtång och rörtyp. Vi observerade även hur varje rörtång betedde sig i olika situationer och hur enkelt det var att köpa en rörtång av samma modell.

Detta gav oss en djupgående förståelse för produkternas styrkor och svagheter, och ledde slutligen till att vi kunde identifiera den rörtång som var bäst i test.

Utvärdering

När vi hade slutfört de omfattande testerna, tog vi oss tid att noggrant utvärdera resultaten. Vi jämförde varje rörtångs prestanda med våra förväntningar och standarder, vilket omfattade allt från hur bra rörtången greppade till dess användarvänlighet.

Vi placerade också varje rörtång i olika kategorier, som bästa budgetval eller bästa professionella val.

Men bara en kunde utses som bäst i test. För att komma fram till detta resultat, vägde vi samman flera faktorer som pris, effektivitet, storlek och användningsområde.

Det var viktigt för oss att rekommendera en rörtång som inte bara var bäst i test utan som även skulle passa olika användares behov.

Hållbarhet och långtidstest

Hållbarhet är en nyckelfaktor när man vill köpa en rörtång. För att fullt ut bedöma detta genomförde vi ett långtidstest.

Varje rörtång utsattes för kontinuerlig användning under flera timmar för att se hur de höll över tid. Vi var speciellt uppmärksamma på tecken på slitage, försvagade grepp och eventuella strukturella problem.

Detta test avslöjade inte bara vilken rörtång som var mest hållbar, men hjälpte oss också att identifiera den bästa rörtången för användare som behöver en verktygslösning för långsiktig användning.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet stod högt på vår prioriteringslista under testet. Vi undersökte varje rörtång för att se hur de klarade av eventuella störningar eller oväntade situationer.

Till exempel testade vi hur verktyget reagerade om det utsattes för onormalt tryck eller vridning.

Vi undersökte också eventuella säkerhetsfunktioner som skyddande beläggningar eller låsmekanismer. Detta hjälpte oss att bedöma hur säkert och pålitligt varje verktyg skulle vara i verkliga scenarier.

Vår slutsats var att medan alla verktygen vi testade hade acceptabla säkerhetsnivåer, skiljde sig några av dem ut som exceptionellt pålitliga och säkra att använda, inklusive den som var bäst i test.

Värdefulla tips innan du använder din rörtång

Värdefulla tips innan du använder din rörtång

Att välja och använda en rörtång kan vara en mer komplex uppgift än man först kan tänka sig. Genom vårt test har vi identifierat flera kritiska faktorer som varje användare bör vara medveten om.

Nedan delar vi med oss av våra insikter och ger tips som kan hjälpa dig att få mest ut av din rörtång, oavsett om du är en hobbyfixare eller en professionell hantverkare.

Rätt val av rörtång

Under vårt test märkte vi att att välja rätt typ och storlek på rörtången är avgörande. Det finns både stora och små rörtänger, och ditt val bör reflektera ditt specifika projekt.

Även om bäst i test-rörtången passade många situationer, finns det tillfällen då en stor rörtång eller liten rörtång är mer lämplig. Att köpa en rörtång som matchar ditt arbete kan spara tid och öka effektiviteten.

Förbered verktygen

Förberedelse är nyckeln till framgång. När vi genomförde vårt test fann vi att att ha rätt verktyg till hands var viktigt. En verktygsvagn kan vara en stor hjälp för att hålla allt organiserat.

Glöm inte att inkludera andra nödvändiga verktyg som en skiftnyckel och mutterdragare. Att ha allt inom räckhåll förenklar arbetet och gör det lättare att fokusera på uppgiften.

Korrekt användning

Att använda en rörtång korrekt var något som kom upp under vårt test. En bra rörtång kan vara ett utmärkt verktyg, men felaktig användning kan leda till skador eller ineffektivitet.

Vi fann att en polygrip kunde vara ett bra komplement när man behövde extra greppstyrka. Att använda rätt teknik och ha rätt stödverktyg säkerställer en smidig och säker arbetsprocess.

Säkerhetsfaktorer

Säkerhet bör alltid vara i förgrunden, och detta var något vi betonade under vårt test. Vi upptäckte att användning av skyddsutrustning och kontinuerlig kontroll av verktyget för slitage eller skador var nödvändigt.

Att arbeta i en ren och organiserad miljö, eventuellt med ett skruvstäd för att stabilisera arbetet, ökar också säkerheten.

Långsiktig vård och underhåll

Långsiktigt underhåll var en annan viktig aspekt som vi undersökte under vårt test. En billig rörtång kan verka lockande, men investering i kvalitet och regelbunden rengöring och underhåll är nyckeln till att ditt verktyg håller länge.

Att följa tillverkarens riktlinjer och regelbunden inspektion hjälper till att hålla din rörtång i bästa skick.

Punktlista med viktiga tips:

 • Välj rätt typ och storlek på rörtången.
 • Ha en organiserad verktygsvagn.
 • Inkludera komplementerande verktyg som skiftnyckel och mutterdragare.
 • Använd skyddsutrustning och arbeta säkert med hjälp av till exempel ett skruvstäd.
 • Investera i kvalitet och genomför regelbunden vård och underhåll.

Vårt omfattande test av olika rörtänger har hjälpt oss att förstå nyanserna i att välja och använda detta viktiga verktyg. Genom att följa dessa tips, som bygger på våra tester, kan du vara säker på att du använder din rörtång på mest effektiva och säkra sätt.

Oavsett om du väljer bäst i test-rörtången eller en mer specialiserad variant, kan dessa insikter vara en värdefull guide i ditt arbete.

Vanliga frågor om rörtänger

Vanliga frågor om rörtänger 2024

Vad kostar det att köpa en rörtång?

Priset för en rörtång kan variera kraftigt beroende på kvalitet och varumärke, men förvänta dig att betala mellan 100 och 1000 kronor.

Vad använder man en rörtång till?

En rörtång används främst för att greppa, vrida och hålla rör och andra runda föremål, speciellt inom VVS-arbete.

Hur använder jag en rörtång?

Att använda en rörtång kräver att du ställer in storleken korrekt och använder lämplig kraft för att greppa och vrida röret utan att skada det.

Vilka olika typer av rörtänger finns det?

Det finns flera olika typer av rörtänger, som S-typ, C-typ och räfflade rörtänger, alla med unika användningsområden.

Hur rengör jag min rörtång?

Rengöring av en rörtång kan göras med en mjuk trasa och ett milt rengöringsmedel, och sedan torka av den noggrant.

Vilka material är en rörtång vanligtvis tillverkad av?

Rörtänger är oftast tillverkade av härdat stål, men kan även ha gummerade handtag för ökad komfort.

Hur länge håller en rörtång?

Livslängden på en rörtång beror på material och användning, men en bra rörtång av hög kvalitet bör hålla i många år.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen