Den bästa rullställningen 2024 – Test av rullställningar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

LAGGO Jumbo Pro 220 cm

LAGGO Jumbo Pro 420 cm

SKEPPSHULTSTEGEN 283-16

SKEPPSHULTSTEGEN 282-A

Klicka här för att se fler rullställningar. 

Bästa rullställningen 2024

En bra rullställning är något som är en grundsten i många hantverkaryrken. Bland annat så har målare och snickare stor hjälp av rullställningar för att öka tillgängligheten. Rullställningar är även väldigt smidiga vilket gör hela processen enklare och snabbare. Rullställningar lämpar sig dock även för privat syfte då många till exempel målar sina hus själva. Då är det bra att ha en rullställning för att effektivisera arbetet och se till att man täcker alla ytor.

Trots allt så är det faktiskt inte särskilt enkelt att köpa den bästa rullställningen på nätet. Vad det beror på är det faktum att det finns så otroligt många viktiga saker man bör fundera på innan man gör sitt val. Exempelvis så finns det flera olika modeller av rullställningar inom ett flertal olika prisklasser att välja mellan. Dessutom så väljer de flesta affärer att undanhålla vissa aspekter kring produkter som kanske annars hade fått produkten att sälja sämre. Vad detta leder till är att du som köpare har svårt att få en helhetsbild av hur bra eller dålig en produkt faktiskt är. Vad det i sin tur sedan kan leda till är att du står där med en produkt som du ångrar att du köpte. Det är här vi på hantverksproffset.se kommer in i bilden.

Vi på hantverksproffset.se har nämligen sammanställt en köpguide för rullställningar genom att genomföra ett onlinetest av olika rullställningar. På denna sida listar vi de bästa rullställningarna som finns att köpa för tillfället. Utan en guide kan det bli förvånansvärt svårt att köpa en rullställning eftersom det finns så många aspekter att ta hänsyn till, och om man inte är särskilt insatt i ämnet kan det enkelt bli rörigt. Det blir mycket enklare om du använder vår köpguide som vi sammansatt genom att använda och testa ett antal olika rullställningar. För att komplettera våra kunskaper om just rullställningar har vi även läst igenom stora antal recensioner och tester vilket har gett oss en välgrundad insikt på vilka produkter som faktiskt är bäst. Just därför kan du känna dig trygg i att välja ett av våra alternativ i ovanstående tabell.

Köpguide för bäst i test rullställning 2024

Som vi förklarade ovan så är det förvånansvärt svårt att välja den bästa rullställningen att köpa på nätet eftersom det finns så många olika aspekter att se över. För att göra det enklare för alla som letar efter den bästa rullställningen har vi därför tagit fram köpguiden nedan. Förutom nedanstående faktorer och egenskaper hos olika rullställningar så är det förstås viktigt att man väljer utifrån ens personliga behov framförallt. Läs vidare nedan för att hitta allt du bör tänka på innan du köper den bästa rullställningen 2024.

 • Höjd och rörlighet
 • Pris
 • Montering
 • Kontrollåtgärder
 • Lastkapacitet
 • Stabilitet
 • Bärbarhet
 • Säkerhet
 • Förflyttning
 • Lagring
 • Rörlighet kontra höjd
 • Arbetskraft
 • Material
 • Budget kontra säkerhet
 • Regler och förordningar

Höjd och rörlighet

När det kommer till frågan om du behöver en mobil eller fast ställning finns det några frågor som du behöver svara på och den första är behöver du höjd eller rörlighet? En rörlig ställning får endast byggas till en höjd av max 12 meter. Detta är bra för de flesta bostadsarbeten, men om din nästa byggnad är ett kommersiellt projekt kan du upptäcka att det inte kommer att skapa en tillräckligt hög arbetsplattform. Om du behöver flytta runt ditt projekt kommer mobilitet att vara ditt främsta bekymmer. En standardställningsstruktur måste avskalas och återmonteras i varje område som du behöver den där eftersom ett mobilt torn helt enkelt låter dig låsa upp hjulen och flytta den till nästa plats.

Vi börjar med det som visar sig vara det mest förvirrande inslaget. Det finns vanligtvis tre, men minst två, höjder förknippade med en rullställning och du behöver känna till dem alla. Om du tittar på en lista för en 5m rullställning, vad tror du att den 5m höga syftar på? Den maximala höjden plattformen kan vara på, med tanke på att det måste finnas ett skyddsräcke runt den? Den högsta punkten en person av medellängd kan nå när han står på plattformen på sin högsta punkt?

Du måste verkligen läsa det finstilta om höjden på tillställningen. Höjden på tornet (a) ger dig höjden upp till toppen av det övre skyddsräcket. Plattformens maximala position ger dig den högsta säkra punkten som plattformen ska vara på och det är där du står. Och räckviddspunkten ger dig den högsta punkten som en person som är 2 m lång det är den genomsnittliga höjden de använder kan nå upp till och arbeta vid. I de flesta fall hänvisar en 5m rullställning till, räckviddspunkten. Plattformspunkten kommer att vara 3m (2m under 5m) och tornets höjd kommer att vara cirka 4m.

Pris

Rullställningar är mycket mer kostnadseffektiva när det kommer till den initiala utgiften. Om du inte behöver en högre struktur kommer du att upptäcka att kostnaderna i förväg för att köpa rullställning är mycket mindre än dina utgifter för att köpa ett komplett ställningssystem. Att komma igång kan vara dyrt nog utan extra kostnader för utrustning som du kanske inte riktigt behöver ännu. Rullställning är mycket mångsidig och kan användas på en mängd olika jobb.

En rörlig ställning är relativt sett mer kostnadseffektiv när det gäller den initiala utgiften. I händelse av att det inte finns något behov av en högre struktur kommer du att upptäcka att förhandskostnaderna för att köpa en mobil ställning är billigare än dina utgifter för att köpa ett komplett ställningssystem. Det är redan dyrt nog att komma igång utan extra kostnader för utrustning som du kanske inte behöver just nu. En rörlig ställning är väldigt mångsidig som du kan använda för olika jobb.

Montering

Rullställning kan ställas upp och tas av av 1 person ganska enkelt. Den kan också flyttas från plats till plats av samma arbetare. När det kommer till större ställningskonstruktioner är säkerheten ett problem om du inte har tillräckligt med arbetskraft för att lämna saker upp och ner när du bygger och skalar strukturen. När den väl byggts, kom ihåg att alla strukturer där en person kan falla mer än 2 meter fortfarande klassas som högrisk av. Med det sagt, om avståndet som en person eller ett föremål kan falla är mindre än 4 meter behöver du inte nödvändigtvis en kvalificerad ställningsbyggare för att resa din ställning, men den person du väljer bör vara kapabel.

Kontrollåtgärder

Följande kontrollåtgärder bör övervägas när du använder rullställningar: Rörlig ställning ska endast användas på plan mark där ytans lutning inte är större än 5 grader. Använd aldrig byggstenar eller lösa tegelstenar för att hålla vikten av ställningen. Lås hjulbromsarna vid uppställning och användning av ställningen och lås upp hjulbromsarna endast när ställningen flyttas. Hjulen bör ha justerbara ben så att du kan hålla plattformen i nivå när stödstrukturen är ojämn eller på olika höjder. Installera alltid skyddsräcken, mitträcken och tåbrädor på arbetsplattformen. För större stabilitet, inkludera planstag vid basen av den mobila ställningen

Den säkra inre stegen måste ha en skyddad öppning såsom en gångjärnsförsedd lucka för in- och utstigning. Den invändiga stegen måste vara fri från stödytan. Minska förhållandet mellan höjd och bas för att ge extra stöd när ställningen är: lastad med tungt material eller utrustning, används för att lyfta tunga material eller stödja sopnedkast, täckt eller utsatt för hårda vindar, och, används med tung eller besvärlig utrustning som vattensprutning.

Lastkapacitet

Det är viktigt att du noterar enhetens lastkapacitet och matchar den med dina behov. Om ditt krav inte inkluderar någon tungvikt, är det bäst att använda ett lättare och lätt bärbart alternativ. Men om du är ett proffs som sysslar med tungt arbete är större lastkapacitet väsentligt. Vi rekommenderar att du använder en kapacitet på 700 lbs eller mer för att uppfylla dina krav. Tänk på att en bra ställningsenhet ska kunna bära en person såväl som en del last med sig.

Om du ska använda din rullställning främst för att måla ditt hem kommer lastkapaciteten inte att vara ett stort problem. Men om du planerar att ta med dig stora elverktyg upp till plattformen, måste du vara medveten om hur mycket vikt tornet kan bära säkert. Alla torn i denna recension kan ta en belastning på 150 kg eller 200 kg – men det inkluderar dig också. Detta verkar vara standard för gör-det-själv-ställningar, men återigen, ta det inte för givet; läs det finstilta. Och det här är inte en tid att förneka hur mycket du väger.

Stabilitet

En annan viktig faktor är produktens stabilitet. Om du ska dra runt den mycket eller om det är tuff terräng som måste täckas bör den vara tillräckligt robust för att klara dessa. När en enhet förlängs uppåt, se också till att den inte vinglar. Du ska känna dig trygg när du klättrar uppför stegarna.

Bärbarhet

Du kommer att behöva dra runt enheten mycket medan du arbetar. Kontrollera därför om hjulen fungerar bra och att rörelsen är jämn. Hjulen ska rotera bra och ska klara olika underlag och backar. Det finns vissa produkter som fungerar bra på slätter medan det finns andra som också kan fungera i tuff terräng och sluttningar. Vissa är lätta att trycka på och kan göras av både vuxna och barn. Å andra sidan kräver vissa produkter mer tryck och kan bara hanteras av de med mer muskelkraft.

>>> Är du ute efter en byggradio? Klicka då på länken!

Säkerhet

Arbetsgivare har en laglig skyldighet att säkerställa att de anställdas hälsa, säkerhet och välfärd skyddas så långt det är rimligt möjligt. Arbetsgivarens första uppgift är att bedöma risken med att arbeta på höjden. Du har en skyldighet att bedöma de risker som kan utgöra en risk för skador på anställdas hälsa, säkerhet och välfärd samt genomföra kontrollåtgärder för att minska sannolikheten för skada som uppstår så långt det är rimligt möjligt.

I början av en uppgift är den första frågan du alltid bör ställa måste jag arbeta på höjden? Detta är det första steget i hierarkin av kontroller, eliminering, kan du designa om jobbet för att eliminera arbete på höjden genom att tänka på alternativa sätt som aktiviteter kan utföras utan att behöva arbeta på höjden. Till exempel att putsa fönster med en vattenmatad förlängningsstolpe eller bedöma takarbete med en drönare. Om arbete på höjden inte kan elimineras, tänk på vilken typ av utrustning du kan använda. Tänk på den säkraste och mest förnuftiga utrustningen som finns. Stegar och stegstegar kanske inte alltid är lämpliga för alla jobb och överväg ett alternativ som en rullställning, detta kallas en ersättning, byte av en utrustning mot en mindre farlig.

Förflyttning

Om jobbet kräver arbete på höjden på olika platser på platsen, får tillställningen under inga omständigheter flyttas med personer eller material på sig och/eller vid blåsiga förhållanden. Ställningen bör reduceras till en maximal höjd av 4m och försiktigt flyttas för hand genom att antingen trycka eller dra. Innan ställningen flyttas bör en kontroll av rutten som du planerar att ta utföras för att säkerställa att marken är fast, jämn och fri från hinder och hål, förutom att kontrollera marken måste du se till att det inte finns några överliggande hinder inklusive elledningar. Om det upptäcks att det inte är säkert att flytta tillställningen måste tornet demonteras av en utbildad, kompetent person och återställas i rätt läge.

När tillställningen väl har flyttats till sin nya plats behöver du inte göra en ny inspektion och en rapport, den enda gången du måste göra en ny inspektion och en rapport är när någon av komponenterna eller skyddsräcken har blivit tog bort. En kontroll före användning bör utföras för att säkerställa att tornet har återställts/byggts på rätt sätt. Om arbetsplattformen på tillställningen är 2m eller mer måste den återinspekteras med intervaller som inte överstiger 7 dagar.

Lagring

När tillställningen för närvarande inte används ska det förvaras i en ren och städad miljö där de lätt kan nås. Ställningar bör förvaras säkert med alla sina komponenter och delar för att förhindra risken för att ställningen skadas. Ställningar bör alltid torkas innan de förvaras. Att förvara en våt rullställning kan leda till försämring genom mögel och röta. När du förvarar rullställning överväga var de ska förvaras. Kan de lätt slås eller få sina komponenter eller delar lätt att förlora. Rullställning bör förvaras på avstånd från brandutgångar och borta från brandsläckare och larmcentraler för att säkerställa att dessa brandåtgärder och vägar kan nås snabbt och säkert.

Rörlighet kontra höjd

Höjd och rörlighet är två viktiga överväganden när man försöker välja mellan fasta och mobila ställningar. Som tidigare nämnt är den maximala höjden som en rullställning kan gå på 12 meter. Även om detta redan är tillräckligt bra för de flesta bostadsarbeten, om ditt kommande bygge råkar vara ett kommersiellt projekt, kanske du upptäcker att det inte kommer att kunna skapa en arbetsplattform som är tillräckligt hög för jobbet. Rörlighet är definitivt ditt primära problem om ditt projekt kommer att röra på sig mycket. Standardbyggnadsställningar måste återmonteras och avskalas i alla områden där du behöver. Å andra sidan kommer en mobil ställning att tillåta dig att bara låsa upp alla hjul och sedan flytta detta till nästa område.

Arbetskraft

En rörlig ställning är något som enkelt kan avskalas och resas även av bara en person. Samma arbetare kan också flytta den från en plats till en annan. När det gäller större ställningskonstruktioner är säkerheten en fråga om det inte finns tillräckligt med arbetskraft för att lämna saker upp och ner medan strukturen byggs och skalas.

Efter att ha byggt den, kom ihåg att alla typer av strukturer där en person kan falla över 2 meter fortfarande kan kategoriseras som högrisk. Om avståndet som ett föremål eller en person kan falla är mindre än 4 meter, krävs det inte nödvändigtvis av en kvalificerad ställningsbyggare för att sätta upp strukturen. Det är dock fortfarande viktigt att välja en duktig person att utföra jobbet. Om ditt kommande projekt kräver en hög arbetsplattform kan en mobil rullställning vara ett av dina bästa alternativ. Det besparar dig från behovet av att gå igenom längderna och kostnaderna för att bygga en fast ställning om en mobil kan göra jobbet perfekt.

Material

Ställningar är vanligtvis gjorda av aluminium eller stål. Aluminium är lättare än stål men tenderar att bucklas och bucklas lättare. Stål är starkare men är tyngre att sätta ihop och flytta. Aluminium behandlas vanligtvis för att vara rost- och korrosionsbeständigt, vilket är användbart om du planerar att använda tornet utomhus eller förvara det där. Aluminium är dock mycket ledande så köp inte ett torn gjort av det om du är runt kraftledningar. Ett tredje alternativ är glasfiber. Glasfiber är tätare än aluminium och är därför tyngre att sätta upp och bära.

Du kommer att möta alla typer av material som utgör systemet. Marknaden saknar inte billig import, och dessa kommer du särskilt vilja undvika. Det finns ingen anledning att kompromissa med säkerheten, särskilt när man pratar om utrustning som har att göra med höjder eller något annat där din säkerhet står på spel. Som sagt, överväg system med ramar av aluminium eller galvaniserat stål eftersom dessa garanterar långvarig produktsäkerhet och bästa avkastning på investeringen. Dessa ramar tenderar att vara lätta, lätta att flytta mellan jobb och sällan går sönder eller rostar även under extrema väderförhållanden.

Budget kontra säkerhet

Självklart slår säkerheten budget när som helst. Leta efter certifierade tillverkare som sysslar med system av hög kvalitet. Fundera på var ställningen kommer ifrån och om den innehåller några svagheter eller defekter. Överväg att välja nya ställningar eftersom dessa system inte bara ger dig sinnesfrid, utan också garanti och garanti för utförande. De kan kosta en ganska slant, sant, men att köpa nya och högkvalitativa garanterar år och år av tjänst (säkerheten till trots). Precis som en helt ny bil gör.

Regler och förordningar

Innan du häller pengar i något ställningssystem, är det tillrådligt att först konsultera riktlinjerna och föreskrifterna för arbete på höjd och ställningar som rekommenderas av hälso- och säkerhetsmyndigheten. Detta säkerställer att du köper ett kompatibelt system, vilket kan spara dig böter (och ännu värre, skada) längs linjen. Ett mobilt ställningssystem är ett klokt köp som verkligen kan göra skillnad för ditt byggprojekt, oavsett om det är en gör-det-själv-aficionado som behöver extra utrustning för att arbeta på höjden, eller ett professionellt jobb. Det är bra för fönster, hängrännor och snickerier, såväl som byggnadsarbeten, speciellt om du gör ett säkert val.

Lista över de bästa rullställningarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av rullställningar

Saxliknande rullställningar

Genie-hissar är bäst lämpade för situationer där lyftkapacitet och arbetsyta har företräde framför höjd. Saxlyftar är designade med en bredare plattform som gör att ställningen kan bära tyngre laster. De flesta av dessa ställningar gör att strukturen endast kan resa sig vertikalt; dock finns det vissa modeller som tillåter horisontell expansion av däcket, men bara för en kort sträcka.

Mobila torn

Mobila torn är ett extremt säkert och mångsidigt alternativ jämfört med stegar när det kommer till små bostads-, kommersiella eller allmänt underhållsprojekt, såsom målning. De är lätta och mycket snabba att montera och demontera. Dessutom kan montering och demontering enkelt göras utan några specialverktyg, vilket gör mobila torn till ett idealiskt val för jobb som kräver bara några timmars arbete.

Ihopfällbar rullställning

Instant snappy är en mångsidig hopfällbar plattform i ett stycke som är idealisk för el, målning och andra mindre projekt relaterade till konstruktion och underhåll. Det är en lätt och kompakt struktur som enkelt kan fällas ihop för enkel transport och förvaring på exempelvis en transportkärra. Instant snappy finns i en mängd olika höjder i både glasfiber och aluminium.

Enkel rullställning

SW-torn finns i en mängd storlekar från 1,8 till 3 meter. Plattformens höjd är lätt att justera. Enkelbreddstorn är idealiska för situationer där det är svårt att komma åt en yta, såsom en smal passage, korridor och gränder.

Bred rullställning

DW-torn finns i en mängd storlekar från 1,8 till 3 meter, och höjden är lätt att justera, precis som tornet med enkel bredd. Men, som namnet antyder, erbjuder dessa mobila ställningar en bredare plattform som gör att de kan bära mer material eller vikt.

Fyrkantig rullställning

Fyrkantiga torn finns också i storlekar från 1,8 till 3 meter. Dessa är idealiska i situationer där en bredare plattform krävs. Projekt som sprinklerarbete och takinstallation blir mycket enkelt när man använder ett fyrkantigt torn.

Ram rullställning

Folda ramtornet är en unik rullställning som har samma bredd som ett DW-torn, men den har förmågan att passa genom trånga utrymmen, som till exempel en brunn. Folda ramtorn är en idealisk rörlig ställning i projekt som panna- och tankunderhåll. Den kan passa genom ett trångt utrymme och sättas upp en gång inuti.

>>> Är du intresserad av en arbetsbänk? Klicka här. 

Vanliga frågor om rullställningar

Vilka typer av rullställningar finns det?

Enkelbreddstorn: Dessa torn är den vanligaste typen av rörliga rullställning. De är designade för allmänt bruk och kan användas för en mängd olika uppgifter. Torn med dubbel bredd: Dessa torn är bredare än torn med enkel bredd och rymmer två personer. De är perfekta för uppgifter som kräver två personer, som luftkonditioneringsinstallation eller live-evenemang. Torn med tre bredd: Dessa torn är den bredaste typen av rörliga rullställning. De rymmer tre personer och är perfekta för uppgifter som kräver tre personer, som till exempel uppsättning av liveevenemang eller byggarbete.

När det kommer till att välja en rullställning i aluminium är det fyra huvudsakliga saker du bör tänka på: kvalitet, säkerhet, tillverkningsmetoder och att välja rätt storlek för ditt projekt. Det är viktigt att välja en kvalitetsställning som är gjord av överlägsna material. Du bör också se till att ställningen följer alla säkerhetsföreskrifter. Tillverkningsprocessen är viktig att tänka på när man väljer en rullställning i aluminium. Kallformningstekniker bör användas för att ge extra styrka och styvhet. När du väljer en ställning i aluminium bör du välja rätt storlek för ditt projekt. Se till att välja en bredd och längd som bäst passar dina behov.

Vad är en rullställning?

En rörlig ställning är i huvudsak en fristående tornställning som består av fyra vertikala ställningar anslutna i tvärled och längsgående, eller två ramar anslutna på tvären för att skapa en ställning med ett fack. Oavsett om du köper eller hyr rörliga ställningar måste tillverkarna och leverantörerna ge detaljerad information om hur man säkert sätter upp ställningen. Alla rörliga ställningar ska monteras enligt tillverkarens riktlinjer.

I de flesta scenarier krävs inte en licensierad ställningsbyggare för att sätta upp mobila ställningar eftersom en person eller ett föremål inte kan falla mer än fyra meter på höjden. I Australien krävs en licensierad ställningsbyggare för att sätta upp, ändra eller demontera alla ställningar som är större än fyra meter höga. Trots detta är det viktigt att den mobila ställningen sätts upp av en kompetent person som följer tillverkarens riktlinjer.

En ställning är en fristående utrustning med arbetsplattform. En ställning kan enkelt flyttas från en plats till en annan. Rullställning är en populär utrustning för arbete på höjden eftersom de tillåter användaren att säkert utföra sitt arbete med båda händerna. Den har hjul, ej bottenplattor så att den är mobil. Kan levereras med stödben eller stabilisatorer. Har en arbetsplattform åt gången. Är vanligtvis för kortare uppgifter och kan demonteras i slutet av dagen. Kan flyttas eller snabbt demonteras om vinden överskrider maxgränserna. Bör inte användas med personlig fallskyddsutrustning. Har dimensioner som är fixerade av designen. Har ett inbyggt tillträdesmedel som medföljer tornet. Kan tillverkas av olika material, som aluminium eller glasfiber. Kan byggas på höjder från 0m upp till 8m utomhus och 12m inomhus.

Är säkerheten viktig?

Vi har lämnat detta till sist även om det är den viktigaste funktionen. Var medveten om om du köper en grundläggande ställning som behöver ytterligare tillbehör för att göra den säker att använda. Dessa tillbehör kanske inte alls är valfria.  Här är några säkerhets- och stabilitetsfunktioner att tänka på:

Stabilisatorer kan sträcka sig från hängslen över tornets nedre trappsteg till fenor som fäster vid benen och blossar ut till sidorna. De kortare tornen (räckvidd på 5 m eller mindre) kan ha bara två stabilisatorer och högre torn bör komma med fyra. Fäst gärna extra stabilisatorer på de kortare tornen för extra stöd. Hängslen är ofta horisontella, diagonala eller en blandning av båda. Om du känner att en eller två hängslen som följer med ditt torn inte räcker, eller att ditt torn svajar eller rör sig för mycket, lägg till fler hängslen. Du kan också lägga till linor eller annan typ av tjuder till tornet och binda det till marken eller en struktur för att göra det mer stabilt. Och på tal om att flytta, om tornet har fyra hjul kan de låsas för att undvika att tornet råkar springa iväg?

Plattformar kan vara av trä eller metall. Om träet verkar lite tunt eller inte har ett halkskydd, överväg ett annat märke av rullställning eller gör justeringar av den medföljande plattformen. Om du blir lite illamående på höjden, överväg ett torn med en bas och en plattform som är bredare än 0,5 m så att du får en mer stabil stående plats. Överväg också att byta ut enkla skyddsräcken eller ledstänger mot dubbla. Dessa är svårare att böja eller spänna och de ger en extra känsla av säkerhet. Och kolla hur du måste klättra upp i tornet. Kan du klättra upp på insidan genom att gå genom luckorna på plattformarna eller måste du klättra upp på utsidan i det fria? Och stegpinnarna har ett halkskydd på sig så att du inte glider av i vått väder.

Vad ska jag undvika när det gäller rullställningar?

Använd inte andra föremål för att få extra höjd

Oavsett om det är en stege eller en rullställning, kan det vara relativt tidskrävande att gå upp och ner från din åtkomstutrustning. Med det i åtanke kan vi säkert förstå frestelsen att använda närliggande föremål för att få lite extra höjd, som en stol eller plastlåda. Men även om vi förstår frestelsen, betyder det inte att vi accepterar att du ger efter! Till och med pålitlig åtkomstutrustning – som en robust trappstege – är designad för att användas på marken, inte ovanpå ett åtkomsttorn. Det kan lämna dig i bokstavligen en mycket osäker situation, och det är för att inte tala om oförutsägbarheten av att använda slumpmässiga föremål som stolar eller lådor. Ta inte risken!

Undvik att använda en ställning i hårda vindar

Nu säger vi uppenbarligen inte att rullställning inte är designade för att stå emot starka vindar – det är vanligtvis inkluderat i deras konstruktion! Men som en allmän regel är det helt enkelt osäkert att utföra arbete på höjden i hård vind, så det är en bra idé att använda ditt sunda förnuft när vädret tilltar. Var alltid försiktig och skjut upp din uppgift om vinden blir för hård. Det är inte bara vindens styrka som enbart kan sätta dig ur balans, utan den kan skicka små föremål som stenar, grenar och grus att flyga mot dig under ett särskilt avgörande ögonblick. Fall från höjd har varit den vanligaste orsaken till dödlig skada för arbetare under de senaste fem åren – gå inte med i denna statistik!

Var försiktig när du rör dig på toppen av ställningar

Jämfört med stegar kan det vara lätt att se rullställning som ännu mer stabila och robusta, men ta det inte som en övergripande garanti för att de kommer att tolerera för mycket straff. De är designade för att stödja vikten av en stående person som gör försiktiga, avsiktliga rörelser, så försök att undvika att utsätta dem för plötsliga stötar – till exempel genom att hoppa upp och ner på dem eller tappa något på dem från vilken höjd som helst.

Tänk på den säkra arbetsbelastningen för byggnadsställningar

På samma sätt har rullställning sin säkra arbetsbelastning precis som stegar gör, så var noga med att inte överskrida detta. Att ta med fler människor, utrustning eller material på stegen än vad det uttryckligen är utformat för att stödja kan uppenbarligen öppna dig för allvarliga risker – men tack och lov är det en som de flesta människor lyckas undvika. Lite mindre självklart, se till att du inte använder tillställningen för att lagra material eller utrustning under långa perioder, eftersom detta potentiellt kan försvaga plattformen gradvis. Det kan också utsätta dem nedan för risken för skador om något verktyg eller material skulle falla.

Köp inte billiga ställningar

Vi vill naturligtvis alla spara pengar där vi kan – men när det kommer till tillgång till utrustning bör du alltid investera lite mer. Faktum är att vi nyligen på bloggen beskrev varför du alltid bör investera i en kvalitetsstege, och det handlar om samma princip, som är att om du anförtror ditt liv till den, bör du aldrig nöja dig med en budgetprodukt.

Vilka tips bör jag tänka på när jag köper rullställningar?

Håll dig till normerna

Regel nummer ett är att ta reda på vilken internationell ställningsstandard som används i din region och hålla dig till den. Det finns olika standarder tillgängliga runt om i världen och de har alla utvecklats med goda skäl. Många av standarderna liknar varandra, men var och en ställer de specifika kraven för enskilda komponenter, såsom kopplingar, rör, skivor och en specifikation för systemställningar. Vi insisterar på att allt ställningsmaterial köps in enligt de specificerade standarderna och förses med lämplig certifiering. Medan de flesta av de välrenommerade företagen redan kommer att följa erkända standarder.

Låt dig inte frestas av förfalskningar

Om du funderar på att beställa några falska kopior av ett välrenommerat ställningsmärke från en kinesisk tillverkare. Det finns kopior överallt. Många människor kommer att köpa saker från dig och skicka dem till Kina så att kopior kan göras i hopp om att de dyker upp korrekt, men halva tiden gör det inte det eftersom det inte finns någon kvalitetskontroll.

Det är viktigt för kunderna att inse att de bästa ställningssystemen inte längre är en enkel vara, utan snarare en högt utvecklad teknisk produkt. Den bästa ställningen kan verka enkel, men integreringen i byggsystemet som helhet är det inte – fördelarna är ofta dolda, men enorma. Många entreprenörer kan spendera en förmögenhet på utrustning som behövs för att uppföra byggnaden, men försöker sedan spara på byggnadsställningarna, vilket inte är meningsfullt.

De pengar som påstås sparas kommer i allmänhet att gå förlorade vid tidskrävande montering och onödiga anpassningar på plats eftersom ställningarna inte passar. Om en ställning inte anpassar sig till omständigheterna, arbetarstatusen, utrymmeskraven eller stabilitetskraven, då är den för dyr att fiffla med. Välj det bästa och bara det bästa för jobbet eftersom webbplatsen säger tack och budgetering kommer att krama dig för det.

Bedöm tillgängligheten

En aspekt som ofta förbises när man köper ställningar är krav på vertikal åtkomst, säger Jenkins. Det är välkänt att stegar är den farligaste utrustningen på alla platser, men de används fortfarande ofta i byggnadsställningar. När du sätter upp stegar genom byggnadsställningarna lämnar du stora hål för människor att råka falla ner. I andra fall är själva ställningen det enda sättet att klättra upp. Du kan eliminera denna säkerhetsrisk genom att välja en ställning som ger tillgång till trappor.

Begär oberoende tester

Alla bra tillverkare bör redan leverera oberoende testcertifikat med sina produkter. Om de inte är det, begär då en eller håll dig borta. Om tillverkaren inte är en vanlig leverantör, säger han att det också är värt att begära ett oberoende test varje parti eller så, tills en nivå av förtroende har byggts upp.

>>> Är du intresserad av borrstativ? Klicka här. 

Kolla själv

Om du antar att du har gått igenom alla ovannämnda kontroller och balanser, bör du vara på god väg att ha alla dina baser täckta, men en visuell inspektion av ställningen när den anländer till din trädgård är fortfarande ett måste. Du behöver någon som faktiskt inspekterar det och ser till att det som levereras är det du har köpt – att det är rätt märkt, rätt storlek, det har en bra finish och så vidare. Det är den sista felsäkra, om du vill, innan utrustningen tas i bruk. Vi använder utbildad trädgårdspersonal för att inspektera materialet mot visuella arbetsinstruktioner som anger exakt vad som behöver kontrolleras för varje komponent.

När ska jag använda rullställningar?

Måla och dekorera: Denna typ av aktivitet kräver att du rör dig på höjden, vilket är anledningen till att ett säkert, mobilt torn skulle vara en utmärkt plattform att arbeta på. Tornen står helt upprätt, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att smutsa ner färg som du skulle göra med en stege. Rännor eller fönsterputsning: Deras säkra plattform gör att du bättre kan rikta in dig på de svåråtkomliga områdena vid utförandet av uppgifter som fönsterputsning och takrännor.

Du måste ändå vara försiktig – se till att inte översträcka! Byggnadsarbeten: Som byggnadsställningsspecialister är de flesta förfrågningar vi får om tillträdestorn de som är kopplade till byggnadsarbeten. Om du arbetar med ett projekt som kräver att du flyttar runt ofta, t.ex. murning, flyttställningar är idealiska. Fördelar med rullställning När de används på rätt sätt är de säkrare än stegar. Torn har en bred yta, stöds på fyra ben och är fristående.

Stegar å andra sidan har bara två ben och måste vila i vinkel. Om de ställs in på rätt sätt anses torn i allmänhet vara det säkrare alternativet. De är lätta att manövrera. De flesta ställningar är försedda med hjul, vilket gör dem enkla att flytta. För ökad säkerhet är de utrustade med länkhjul för att hindra hjulen från att röra sig när tornet används. De ger en robust arbetsplattform. Om du kommer att använda mycket verktyg och utrustning under ditt projekt, är ett tillträdestorns plattform perfekt för att hålla allt säkert bredvid dig medan du arbetar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen