Den bästa sågbocken 2023 – Test av sågbockar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

STANLEY FatMax FMST1-75763

STANLEY 1-97-475 Sågbock

DEWALT DWST1-75676 Sågbock

STANLEY STST81337-1

Klicka här för att se sågbockar. 

Bästa sågbocken 2023

Att ha en sågbock hemma kan vara väldigt värdefullt och mer användbart än man tror. Oavsett om du ska använda din sågbock i arbeten med tigersågar eller cirkelsågar kommer du gynnas väldigt mycket. Det spelar inte heller någon roll om du ska använda sågbordet privat eller i kommersiella syften, det finns nämligen någon modell för alla.

Trots allt så är det faktiskt inte särskilt enkelt att köpa den bästa sågbocken på nätet. Vad det beror på är det faktum att det finns så otroligt många viktiga saker man bör fundera på innan man gör sitt val. Exempelvis så finns det flera olika modeller av sågbockar inom ett flertal olika prisklasser att välja mellan. Dessutom så väljer de flesta affärer att undanhålla vissa aspekter kring produkter som kanske annars hade fått produkten att sälja sämre. Vad detta leder till är att du som köpare har svårt att få en helhetsbild av hur bra eller dålig en produkt faktiskt är. Vad det i sin tur sedan kan leda till är att du står där med en produkt som du ångrar att du köpte. Det är här vi på hantverksproffset.se kommer in i bilden.

Vi på hantverksproffset.se har nämligen sammanställt en köpguide för sågbockar genom att genomföra ett onlinetest av olika sågbockar. På denna sida listar vi de bästa sågbockarna som finns att köpa för tillfället. Utan en guide kan det bli förvånansvärt svårt att köpa en sågbock eftersom det finns så många aspekter att ta hänsyn till, och om man inte är särskilt insatt i ämnet kan det enkelt bli rörigt. Det blir mycket enklare om du använder vår köpguide som vi sammansatt genom att använda och testa ett antal olika sågbockar. För att komplettera våra kunskaper om just sågbockar har vi även läst igenom stora antal recensioner och tester vilket har gett oss en välgrundad insikt på vilka produkter som faktiskt är bäst. Just därför kan du känna dig trygg i att välja ett av våra alternativ i ovanstående tabell.

Köpguide för bäst i test sågbock 2023

Som vi förklarade ovan så är det förvånansvärt svårt att välja den bästa sågbocken att köpa på nätet eftersom det finns så många olika aspekter att se över. För att göra det enklare för alla som letar efter den bästa sågbocken har vi därför tagit fram köpguiden nedan. Förutom nedanstående faktorer och egenskaper hos olika sågbockar så är det förstås viktigt att man väljer utifrån ens personliga behov framförallt. Läs vidare nedan för att hitta allt du bör tänka på innan du köper den bästa sågbocken 2023.

 • Material
 • Höjd
 • Mångsidighet
 • Förvaring
 • Bärbarhet
 • Viktkapacitet
 • Storlek
 • Stabilitet
 • Extrafunktioner
 • Pris
 • Hållbarhet
 • Robusthet och styrka
 • Justerbarhet
 • Byggkvalité

Material

Var uppmärksam på vad dina bockar är gjorda av. De kan vara gjorda av plast, metall eller trä och var och en kommer att ge dig olika fördelar och nackdelar. Plast är i allmänhet lätt och lätt att flytta runt, men de håller inte lika mycket vikt i allmänhet. Träbockar kan i allmänhet inte fällas ner och kan vara tunga att flytta men de tenderar att hålla en anständig mängd vikt. Ju mer vikt de kan hålla desto mer kommer du att kunna göra med dem, men observera att träbockar börjar falla i onåd.

När du väljer en Sågbock finns det en faktor som är kvaliteten på materialet du behöver tänka på. Det finns olika sorter som metall, plast och trä tillgängliga på marknaden. Om du vill gå med plastmaterialet kanske du kan skaffa en lättviktare och ta den från en plats till en annan. Om vi ​​tar hänsyn till trämaterialet kommer du att hitta viktiga faktorer som du inte kan vika och har svårt att flytta den extrema vikten från en plats till en annan. När det gäller plast kan den inte klara mer vikt än trä, men metall Sågbock kanske kan göra det. Det är därför vi kommer att föreslå en metallsåg som hjälper dig i alla aspekter. Ja, den är verkligen lite mer massiv än plast men inte extremt tung som träsågen. De flesta Sågbocks är också hopfällbara och kan hantera en stor mängd belastning.

Höjd

Bockar finns i olika höjdområden och om du väljer fel får du ont i ryggen på grund av felaktig arbetsställning. du kan bestämma rätt höjd på sågbocken utifrån din längd och sågbockens ståhöjd. De flesta bockar på marknaden har en förutbestämd höjd, från 60 cm till 100 cm. Bockar med förinställda höjder är att föredra för de flesta användare. Om du vill anpassa höjden på bockarna för att göra ditt arbete bekvämt, se till att välja en sågbock med höjdjusteringsmekanism. För att bestämma rätt höjd på sågbocken, råder de flesta experter dig att placera fingret mitt på nedre delen av ryggen och be någons hjälp att mäta höjden från fingret till golvet. Således ger det en detaljerad uppfattning om vilken höjd du behöver för att köpa din sågbock.

Den totala höjden på bockarna som du använder är viktig men det är också viktigt att titta på om själva bockarna kan justeras. Kommer du att kunna flytta dem upp och ner för att få den specifika höjden som du behöver för olika typer av projekt? Om du inte behöver justera dem finns det gott om enkelhöjdsbockar där ute, men om du letar efter något med mer mångsidighet kommer du definitivt att vilja åtminstone överväga något som kan flytta runt med dig.

Mångsidighet

Nuförtiden kan bockar användas på olika sätt och en sådan mångsidig funktion är att de kan förvandlas från en enkel sågbock till en arbetsbänk. Således ökar det användbarheten av sågbocken och låter dig därmed hitta fler användningsområden för den. Vanligtvis kan vissa sågbockmodeller justeras till valfri höjd eller längd enligt dina behov. Detta gör den perfekt för specialanvändning där du inte kan hitta rätt sågbock för dina behov. Så, en mångsidig sågbock kommer att öppna upp alla dessa möjligheter kommer att vara ditt enda värdefulla alternativ.

>>> Kolla även in metallsåg

Förvaring

Möjligheten att vikas ihop för enkel förvaring är den största fördelen med att använda moderna bockar jämfört med traditionella trähästar. Däremot kommer benen på vissa bockar att kollapsa under toppen för att bli en kompakt enhet, som är lätt att förvara. Medan andra stänger vertikalt och måste förvaras mot väggen för att förhindra eventuella skador. Inte alla bockar har detta, men vissa kommer att ha en liten hylla eller något som gör det lättare för dig att hålla och förvara dina verktyg medan du använder dem. Du kanske behöver detta för att hålla ihop saker eller så bryr du dig kanske inte på något sätt. Det kommer att vara upp till dig om du använder en hylla eller om du ens vill ha en, men det är något att åtminstone tänka på när du tittar på alla alternativen.

Bärbarhet

Om du bara arbetar i verkstaden är portabilitet inte en viktig fråga. Men om du ofta ska arbeta utanför butiken är portabilitet en viktig faktor att tänka på, där du behöver flytta/resa till andra arbetsställen. Vikt och storlek är dock två huvudkomponenter som måste beaktas för bärbarhet. De professionella byggarna och snickarna bland oss ​​kommer sannolikt att använda en stationär sågbock, men en bärbar sågbock är fortfarande en smart investering när du är på språng, ute på jobbet eller arbetar hemma. De bästa sågbockmodellerna kommer också ofta med verktygsförvaring, så dina verktyg kommer att vara lättillgängliga när du behöver dem samt kabelkrokar som gör det praktiskt taget stressfritt att använda dina elverktyg eftersom du kan hålla kablar borta från sätt, snyggt förvarad under bänken.

Fler och fler människor föredrar nuförtiden öppna ytor framför slutna utrymmen, som garaget, när det kommer till arbete. Om du är en av dessa personer är portabilitet utan tvekan något du måste tänka på innan du köper en ny sågbock. Detsamma gäller entreprenörer som reser till jobbet och måste ta med sig sina verktyg. Ett sätt att säkerställa att en sågbock är tillräckligt portabel för att möta dina behov är att kontrollera om den är hopfällbar. Se också till att den är tillräckligt kompakt för att passa i bagageutrymmet på din bil och lätt nog att bäras runt fritt. Icke-vikbara, stationära bockar är inte det bäst lämpade alternativet för bärbarhet, eftersom de har ett stort fotavtryck och inte kan flyttas så lätt. Å andra sidan kan en hopfällbar sågbock, speciellt en lätt, ha en något lägre viktgräns. Det är något att tänka på när det är dags att göra ditt val.

Viktkapacitet

Du kan förvänta dig att stöta på modeller som tål vikter på 450 kg i genomsnitt, med några som överskrider den gränsen och går hela vägen upp till 1 100 kg. Med ett så brett utbud av alternativ är det viktigt att överväga vilken typ av projekt du ska göra och välja sågbocken därefter. För lättare projekt och personligt bruk borde en lättare sågbock med en lastkapacitet på 450 kg vara mer än tillräckligt. Men om du planerar att använda sågbocken i en kommersiell verkstad, rekommenderas det starkt att du gräver lite djupare. Du bör kunna hitta en enhet av industriell kvalitet som har en tungviktskapacitet på 900 kg eller mer.

Lastkapaciteten anger hur mycket vikt en sågbock kan bära eller bära. Generellt kommer viktkapacitetsintervallet för bockar att vara 125 kg – 450 kg. En vanlig gör-det-själv som letar efter målning och träbearbetning behöver inte en sågbock med maximal lastkapacitet, utan för dem som vill såga stora stockar eller tunga träbitar. Så det är viktigt att känna till belastningskapaciteten för bockar innan du använder dem. Det skulle vara lite förvirrande att notera belastningskapaciteten för särskilda bockar, därför att vissa tillverkare märker kapaciteten för varje sågbock, medan andra märker den kombinerade eller totala belastningen. Om du till exempel hittade en etikett som nämner att lastkapaciteten är 250 kg per sågbock, betrakta då betyget som 450 kg för paret.

Storlek

De flesta sågbockmodeller har ben att vikas in i kroppen som gör det enkelt och litet för ett bärbart paket. Medan vissa modeller inte blir vikta alls, där du måste bära som fullstora hästar, vilket blir ett stort problem vid transport av bockar. Så välj alltid bockar som enkelt kan vikas ihop till ett litet paket. Sågbockens övergripande mått och arbetsytans mått är ytterligare en sak som bör beaktas här. Först och främst måste du vara säker på att storleken på sågbockens yta passar dina behov. Allt beror på de projekt du har planerat för, om ytan blir för liten kommer du att ha svårt att manövrera stora, tunga träbitar på den. Dessutom, av både komfort- och säkerhetsskäl, måste du se till att du bekvämt kan nå bordsskivan på din sågbock.

Stabilitet

Se till att kontrollera att sågbocken som du köper ska vara 100 % stabil och robust. Annars kan de skakiga och vingliga bockarna misslyckas och förstöra ditt arbete när som helst. Så det är bättre att undvika att köpa dem, eftersom de är farliga när du använder vassa föremål.

>>> Behöver du stabilitet när du borrar? Läs mer om borrstativ här!

Extrafunktioner

Extra funktioner i alla produkter hjälper dig att använda dem med lätthet. Här är några av tilläggsfunktionerna i bockar. Skruvstycken eller klämmor för att hålla träbitarna stadigt på plats tills det applicerade limet torkat eller medan det skärs igenom dem. Stödarmarna för att rymma en 2X4 del (eller) justerbara armar som expanderar för att rymma en 4X4 del. Liten hylla för att hålla färg eller verktyg till hands under arbetet. Sladdkrokar för att skydda dina elverktygssladdar så att de inte hamnar under fötterna. Vissa bockar kommer till och med med trappsteg inbyggda i ramen, vilket låter dig använda dem som trappstege. Vissa har inbyggda små bordsskivor för att kombinera sågbock och arbetsbänk i ett enda praktiskt verktyg.

>>> Är du intresserad av bastuaggregat? Klicka här. 

Pris

Oftast är bockar inte dyra utom för avancerade professionella modeller. Prisintervallet för bockar som används av gör-det-själv eller fritidshobbyister kommer dock att vara runt 200–300 kr, vilket lätt kan hantera belastning. Medan prisklassen för proffs föredragna avancerade modeller kommer att ligga över 1 000 kr, vilket lätt kan hantera mycket press och hjälpa till att ge arbetsplatsen en ordentlig form.

Om du har en budget och letar efter en sågbock för tillfällig användning i hemmet, är en sågbock av plast troligen den bästa sågbocken för dig, med priser som börjar på cirka 200 kr. De tenderar att vara ganska enkla och ganska kompakta så att de enkelt kan förvaras utan att ta för mycket plats. Ha dock inte bråttom med att avfärda en sågbock av plast som inte klarar av jobbet eftersom en sågbock av god kvalitet fortfarande kan bära en rejäl vikt!

Toppmodeller, som vanligtvis är av metall eller metall/plast, och som erbjuder ytterligare funktioner som justerbara höjder, vikbara ben och verktygsförvaring, kan sätta dig tillbaka allt från cirka 500 kr till 1 200 kr. Metallbockar, som är designade och konstruerade för regelbunden användning och mer mödosamma uppgifter, är därefter dyrare än plast på grund av styrkan och hållbarheten hos både stål och aluminium, som är de två vanligaste metallerna som används vid tillverkning av metallbockar.

Hållbarhet

Medan man använder tunga och stora träplankor med vassa sågar på en sågbock, utsätts dessa för mycket slitage med tiden. Därför bör du välja en hållbar och pålitlig sågbock att använda under en längre tid utan några problem. Så att kontrollera garantin som erbjuds av tillverkaren på deras produkt är ett enkelt sätt att veta dess hållbarhet och tillförlitlighet. Medan de flesta alternativ erbjuder minst 1 års garanti, kommer andra med en 5-årslång garanti eller till och med en livstidsgaranti.

Robusthet och styrka

Stabilitet och styrka – de två viktigaste faktorerna när det gäller att välja den bästa sågbocken, oavsett din budget. Stabilitet är hur väl din sågbock klarar av upprepad användning – de bästa sågbockmodellerna är byggda av högkvalitativa, hållbara, slitstarka material. Ett bra sätt att bedöma hållbarheten hos en sågbock av plast är att kontrollera om plasten har förstärkts med metall, vanligtvis stål eller aluminium, vilket är vanligt i bärbara modeller eftersom det ökar vikten som sågbocken kan bära; det är här sågbockens styrka kommer in – du måste veta vad den totala viktkapaciteten är som sågbocken klarar av så att du vet att den inte ska överbelastas.

Justerbarhet

Om du arbetar regelbundet och vill använda din Sågbock med ditt arbete, vill flytta den från en plats till en annan plats, som lite utrymme för förvaring, då är en hopfällbar Sågbock ett utmärkt alternativ. Om någon har mer yta och inte behöver flytta Sågbock, kanske denna faktor inte påverkar dem. Men vi kommer att föreslå att en hopfällbar Sågbock är ett bekvämare och enklare sätt att transportera och förvara. Vår rekommendation är alltid med den vikbara modellen eftersom den är kostnadseffektiv. Den summa pengar du spenderar på det kommer du att få tillbaka mer. Det tar lite tid att göra installationen, och du kan snabbt börja ditt arbete genom att inte slösa bort din tid.

Byggkvalité

Bockar utsätts regelbundet för mycket stress. Det är därför du måste titta närmare på modellens konstruktionskvalitet innan du bestämmer dig för att köpa den. Det handlar ofta om material som används i sågbockens konstruktion, där de tre vanligaste alternativen är metall, plast och trä. Vart och ett av dessa material erbjuder vissa fördelar och nackdelar, men allt handlar om att hitta något som uppfyller dina behov. Plast är ett bra alternativ om du vill ha en lätt, bärbar enhet, men den håller inte mycket vikt. Å andra sidan är metall, inklusive aluminium och stål, exceptionellt hållbar och långvarig, men den är vanligtvis bättre lämpad för fasta platser.

Lista över de bästa bockarna 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av material

Stål, plast (eller polypropen) och trä är tre vanliga typer av material som används för att tillverka bockar. Låt oss gå in på dess detaljer. På dagens marknad kommer du att upptäcka att de flesta bockar som finns är tillverkade av plast eller en kombination av plast och aluminium; dessa material gör designen slitstark, robust och kan bära tungviktare, medan sågbocken i sig är relativt lätt, vilket betyder att den lätt kan bäras och flyttas runt jämfört med de gamla trämodellerna. Detta är viktigt om du behöver att din sågbock ska vara portabel t.ex. flytta den från förvaringsplatsen till där du vill använda den, eller om du har problem med ryggen eller nacken.

Metall

Metallbockar är robusta, hållbara och fungerar bra för tunga projekt och tuffare arbetsmiljöer. Det är det bästa alternativet för gör-det-själv och proffs som använder dem brett. De flesta bockar kommer med justerbara ben och fällbara för enkel förvaring. Stålhästar är starkare och klarar tyngre vikter som betygsätter 500 kg per häst. Medan aluminiumhästar ligger i den lägre delen av viktspektrat som 250 kg per häst. Vanligtvis är balken och benen på metallbockar gjorda av stål. Men få tillverkare använder aluminium för att göra sågbockens ben för att göra dem mer bärbara och lätta. Sågbockens yta bör vara zinkbelagd för att förhindra rost och korrosion.

Dessa är skrymmande eller tyngre vilket gör dem lite svårare att transportera jämfört med plasthästar. Vi använder dem för stora projekt som konstruktion, där hållbarheten är ultimat. Vissa metallbockar kommer att innehålla hyllor, skruvstäd, klämmor eller nedfällbara sidor för den extra arbetsplatsen. På nackdelen kan sågen skadas om den råkar träffa en metallsågbock med den. Dessutom är rost ett annat vanligt problem som uppstår om man lämnar bockarna utomhus. Dessa kraftiga, hållbara bockar rankas som ett toppval bland gör-det-själv- och proffs som förlitar sig mycket på dem. Många har justerbara ben och fällbara för förvaring. Vissa inkluderar klämmor, skruvar, hyllor eller nedfällbara sidor för extra arbetsyta. På minussidan kan du skada din såg om du råkar slå en metallsågbock med den. Om de lämnas utomhus kan metallbockar ge efter för rost.

Plast

Plastbockar är det perfekta alternativet för dem som använder dem för enstaka lätta projekt, som att måla, skära plywood eller stödja ett tillfälligt arbetsbord. De är dock ett lättare och billigare alternativ, men inte lika starka och hållbara som metallhästar. De är det bästa valet för hushållsprojekt och för att arbeta med lätta material. De flesta modeller fälls enkelt ihop för effektiv förvaring och olika modeller kommer med små hyllor eller klämmor för att hålla tillbehören på plats och till hands medan du arbetar. Det är ett utmärkt val för dem som bara behöver en sågbock för enstaka lätta projekt, som att skära plywood, måla eller för att stödja ett tillfälligt arbetsbord. Typiskt lätta, de flesta plastbockar fälls ihop för enkel förvaring. Många kommer med klämmor eller små hyllor för att hålla förnödenheter på plats och till hands medan du arbetar.

>>> Letar du efter rullställningar? Klicka då här!

Trä

Detta är ett traditionellt sågbockmaterial som är tyngre men förlorar sin popularitet på grund av dess oflexibilitet att använda dem. Det är dock sällsynt att hitta en träsågbock med justerbara ben eller lätt fällbara ben för korrekt förvaring. Träet är starkt, hållbart och kan hålla hög vikt. Det kommer inte heller att orsaka någon skada på sågen om du råkar slå mot sågbocken med den. Det traditionella sågbockmaterialet, trä kommer med vissa fördelar, såsom dess hållbarhet och höga kapacitet att bära vikt. Det är osannolikt att du skadar din såg om du av misstag slår mot sågbocken med den. Å andra sidan, mindre populärt än det en gång var för en sågbock, trä packar många kg. Sällan tillverkar tillverkare träbockar med justerbara eller vikbara ben för enkel förvaring.

Viktiga överväganden

Höjd

De flesta bockar har en förinställd enkelhöjd mellan 65 och 80 cm, vilket är perfekt för en användare med medelhöjd. De som kombinerar en bänkskiva med sågbockfunktioner tenderar att nå några centimeter högre. Om du står mycket längre eller kortare än den genomsnittliga personen, leta efter en sågbock med justerbara ben som låter dig skräddarsy höjden efter din komfortnivå. Många projekt som involverar bockar använder mycket mänsklig energi som kan gunga sågbocken fram och tillbaka och riskera olyckor. Av den anledningen är benvinkeln en viktig faktor. Åtminstone bör benen sitta 15 grader från vertikalen. Även om detta håller sågbocken relativt kompakt, kan mer tungt arbete kräva en bredare vinkel. Du kan gå med en sågbock som erbjuder en vinkel på var som helst upp till 25 grader

Det skulle hjälpa om du övervägde höjdfaktorn när du valde Sågbock. Vissa bockar kommer med sin justerbara höjd, vilket är en viktig faktor för att justera åtta varje gång du vill för din bekvämlighet. När du arbetar, om du inte är bekväm med Sågbock, kommer det att orsaka din förlust att du väljer en Sågbock som denna så att du behöver fokusera på denna faktor. Om du arbetar med flera projekt, kommer denna faktor av en Sågbock att hjälpa dig mest. Du kan justera höjden som du kan göra upp och ner för komfort. Men om storleken inte spelar någon roll för dig kan du välja vilken modell som helst efter ditt val. Vi föreslår att du överväger den mångsidiga faktorn som kommer att ge dig fördelar.

Viktkapacitet och klämtryck

Du hittar bockar med viktkapacitet från 125 kg hela vägen upp till över 450 kg. Den genomsnittliga gör-det-själv som tycker om träbearbetning eller målning kräver förmodligen inte den maximala viktkapaciteten. Å andra sidan, om du planerar att kapa stora stockar eller andra mycket tunga träbitar, överväg en sågbock med hög kapacitet. En inbyggd klämma på en sågbock frigör en hand som annars skulle behöva stabilisera arbetsstycket. Klämkonstruktioner och möjligheter varierar. I den andra änden av spektrumet tillämpas klämmor av skruvstädtyp och kraftiga fotmanövrerade modeller med en kraft på över 900 kg.

Detta är kanske den mest avgörande faktorn som du måste tänka på när du väljer en sågbock. Bärförmågan anger vikten av arbetsstycken som sågbocken kan hantera utan att bulta. För tungt arbete måste du skaffa en sågbock som är gjord av metall eller åtminstone trä. Var särskilt uppmärksam på tvärbalken och benstyrkan, eftersom dessa är de betydande viktbärande delarna av enheten. Å andra sidan, om du planerar att använda din sågbock endast för lättviktsarbete, kan ett plastpar räcka för dina behov. Det sista viktiga som du måste tänka på när du väljer en sågbock är kvaliteten på sågbockens klämmor. Alla bockar kommer med klämmor som är avsedda att hålla arbetsstycket på plats. När du mäter sågbockens kvalitet måste du se till att klämmorna är säkra och stabila. Detta är viktigt för att säkerställa att arbetsstycket inte glider medan du arbetar med det.

Bärbarhet

Om du vill ha en sågbock som enkelt färdas dit du behöver den, oavsett om det är till uppfarten, bakgården eller en arbetsplats, välj en med hopfällbara ben. Vikbara ben är också ett utmärkt val för gör-det-själv som bara bryter ut sågbocken vid sällsynta tillfällen och förvarar den ur vägen för det mesta. Om du bara behöver ett par bockar för att stödja ett litet arbetsbord i ditt garage, gör dock inte hopfällbara ben så stor skillnad.  Bockar är inte avsedda att skruvas fast i marken. De handlar alla om portabilitet, justerbarhet och användarvänlighet. Faktum är att om du precis har startat din garageverkstad, kan en sågbock faktiskt vara den perfekta tillfälliga arbetsbänken för massor av olika projekt. En sågbocks drickbarhet påverkas av dess vikt och hur mycket golvyta den tar upp. Mät din verkstad och se hur mycket du kan lyfta innan du väljer modell. Det skulle inte skada att skaffa en fällsågshäst som knappt tar upp någon golvyta när den är ihopfälld under förvaring.

Storlek och mått

Det är det viktigaste du behöver tänka på: arbetsytans dimension när du väljer och funderar på olika typer av bockar. När du tar stora projekt behöver du någonstans att behålla det andra materialet som är relaterat till ditt arbete, så att du behöver en Sågbock, som hjälper dig att spara någonstans jämfört med andra. Om du vill ha mer tid att välja den perfekta Sågbock, ta dig tid och välj en som uppfyller dina behov.

Nästa sak som du måste tänka på när du väljer en sågbock är enhetens dimension. Bockar har vanligtvis höjder som varierar från 60 till 100 cm, även om avancerade modeller har justerbara höjder. När du väljer höjden på sågbocken bör du ta hänsyn till din arbetshöjd. Se till att du inte köper en som kräver att du böjer dig ner för mycket, eftersom detta kan leda till nacke- och ryggkomplikationer på lång sikt. En annan aspekt av sågbocken som du måste vara extra uppmärksam på är benspridningen eller utrymmet mellan benen. Om dina bockars ben är för nära varandra kan det få dem att välta under arbetet. Så se till att du väljer den med optimal höjd och benutrymme som passar dig.

Enkel förvaring

De flesta Sågbocks har funktionen som är en hylla, som hjälper dig i förvaringsfaktorn. Om du är orolig för lagringsfunktionen är det lämpligt för dig att välja den här typen av Sågbock. Om du inte behöver det kan du hoppa över denna faktor. Jämfört med andra faktorer är det kanske inte viktigast, men du kan överväga det om du behöver detta. Dessa är de olika faktorerna som du måste vara mer medveten om när du väljer en Sågbock för ditt arbete.

Oavsett om du planerar att använda den i ditt garage, på en byggarbetsplats eller på din bakgård, är användarvänlighet en av de funktioner som kan göra eller krossa en sågbock. Det finns dock några saker som spelar in i användarvänligheten och den problemfria driften, vilket gör det här lite mer komplicerat än det kan verka. En av de första sakerna du behöver kontrollera är om enheten har enkel montering. Du vill lägga mer tid på att arbeta med ditt projekt och mindre tid på att ta reda på hur man sätter ihop sågbocken. Halka fötter är också ett välkommet tillskott, eftersom de gör att benen kan greppa ordentligt på olika ytor, vilket minskar risken för potentiella säkerhetsrisker. Dessutom, om du kommer att flytta sågbocken ofta, se till att titta på vikbara mönster. De är praktiskt taget oslagbara när det kommer till lagring och portabilitet.

Robusthet

Med tanke på hur en sågbock ska bära upp tunga brädor och plankor bör den klara stora belastningar utan att böja sig i knäna. Materialen som används för att konstruera sågbockens ben bör ge dig en god uppfattning om hur robust den kommer att vara och hur pålitlig den kan bära tunga belastningar. Premiummaterial som trä eller stål kan ge långvarig hållbarhet för att uthärda tungt bruk, även om plastben kan vara mer kostnadseffektiva för lätta träbearbetningsprojekt.

>>> Är du intresserad av markvibratorer? Klicka här. 

Justerbarhet i höjdled

Om din besättning av träarbetare varierar i höjd, kan en höjdjusterbar sågbock eliminera eventuella problem mellan användare. En fotmanövrerad vev kan öka höjden på verktyget enligt dina specifika behov och göra träbearbetningsprojekt roligare. Detta är inte på något sätt en måste-ha-funktion, särskilt om du är den enda personen som använder sågbocken.

Material

Det är ingen överraskning att det första du måste tänka på när du väljer en sågbock är materialet den är byggd av. Valet av material beror på användningen av sågbocken och i vilken miljö den ska användas. För de flesta gör-det-själv-projekt räcker det med en sågbock av trä. Detta kan du göra i din verkstad, eller få ett hopfällbart benset som kan kopplas ihop med 2×4 för att få önskad utrustning. Du måste dock komma ihåg att trähästar sällan är särskilt hållbara och måste kasseras efter en tid. För utökad hållbarhet föreslår vi att du letar efter bockar gjorda av metall eller syntetiska polymerer, som kan ge en längre livslängd.

Vanliga frågor om bockar

Vad är fördelarna med att använda bockar?

Bockar kan användas på olika sätt och här har vi nämnt några av deras fördelar. Ta en titt på dem innan du köper en sågbock. Kapa trä – Huvudsyftet med att använda en sågbock är att de fungerar som ett stativ för att kapa trä exakt på ett säkert, snabbt och enkelt sätt. Som arbetsbänk – Bockar är inte bara begränsade till skärändamål. Man kan enkelt flytta bockar till en bärbar arbetsbänk med ett par bockar och ett tjockt eller tungt trästycke. Se till att säkra träet med en klämma när du använder det på toppen av bockarna. Stöd för ställningar – Den används som en ställning för att ge extra stöd för att du ska nå taket eller höga väggar. Se till att använda ett par bockar och träplankan på toppen ska vara stark för att stödja din kroppsvikt när du använder denna sågbock som en ställning.

Torkning – Om du vill torka ett färg- eller betsprojekt, placera sedan bockar på en varm, ventilerad plats och håll en träskiva över dem och håll projektet på de ordnade bockarna. Också ett bra ställe att betsa eller måla långa träbitar och låta dem torka ordentligt. Servera som ett skärgaller – Det används som ett skärgaller för att skära små föremål. Man kan enkelt göra ett skärgaller – lägg och lås ihop träbitar över bockarna. Slutligen, använd den för att göra exakta snitt på träet medan du placerar det på toppen.

Ytterligare fördelar

Alla är inte välsignade med plats för bord och arbetsbänkar för att skära och arbeta med projekt. Som jag nämnde tidigare kan en sågbock lätt stödja en bit plywood eller annan styv struktur när du arbetar med projekt och när du behöver en säker plats att såga. Många klagar på att de inte har något utrymme att göra själv eller arbeta med projekt, så jag brukar rekommendera att skaffa ett par hopfällbara, justerbara bockar som kan läggas undan när de inte används. De är inte bara starka, utan de är lätta att skjuta in under en säng (om du behöver arbetsyta inuti) eller kan stoppas längs en vägg och ur vägen (eller förvaras i en garderob).

Vilka tips bör jag tänka på?

Stabilitet rankas som den viktigaste egenskapen hos en sågbock, särskilt med långt material eller stora ark. Ostadiga bockar är en säkerhetsrisk. Se alltid till att marken är fast och att bockarna är åtskilda för att ge tillräckligt stöd. Om du trycker lite i sidled på materialet som vilar på bockarna och de gungar, placera dem så att det inte händer. Samma sak om materialet hänger; hitta en bra balanspunkt. Material kan dölja bockarna, så se till att du vet var du sågar, annars kan du skada bockarna eller sågbladet. Vissa människor fixerar offerträlister 2×4 eller 2×6 på toppen av bockarna beroende på vad bockarna är gjorda av. Dessa kan slängas om de skadas.

Att använda ett par 2×4: or fixerade längs kanterna på en plywoodskiva förvandlar bockar till en tillfällig arbetsbänk. Det kan också vara möjligt att göra en hylla som passar mellan benen (om den inte redan finns), vilket ger arbetarna någonstans praktiskt att vila verktyg under arbetet. Överväg att borra ett tillräckligt stort hål för en karbinhake eller sladdkrokar för att hålla dina elverktygssladdar från marken. Bockar gör också effektiva barriärer för att hålla människor borta från ett arbetsområde.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen