Det bästa sågbordet 2022 – Test av sågbord

[tabell]

Klicka här för att se sågbord.

Bästa sågbordet 2022

Oavsett om du är en hobbysnickare, ska renovera huset eller helt enkelt behöver ett sågbord i jobbet är det en fantastisk maskin. Ett sågbord kan underlätta i väldigt många lägen vilket i slutändan gynnar ditt välmående. Att ha ett smidigt och fungerade sågbord kan vara pusselbiten som ger dig en lyckad renoveringsprocess eller helt enkelt en trivsam arbetsmiljö.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa ett bra sågbord på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilket sågbord som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem sågbordet så är det kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa det bästa sågbordet. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa sågborden som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla sågbord som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram det bästa sågbordet inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test sågbord 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa det bästa sågbordet på nätet. När du letar efter det bästa sågbordet finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter det bästa sågbordet enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta ett sågbord efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer det bästa sågbordet för dig:

 • Motor
 • Funktioner
 • Tillbehör
 • Blad
 • Rivkapacitet
 • Säkerhet
 • Budget
 • Kvalitet
 • Kraft
 • Storlek
 • Kompatibilitet
 • Dammuppsamling

Motor

Direktdrivna sågar har vanligtvis en universalmotor som länkar direkt till bladet och överför all kraft till bladet. Dessa motorer finns vanligtvis på bärbara sågbord. De ger mycket kraft i en liten förpackning men kan vara väldigt högljudda. Remdrivna sågar har vanligtvis en induktionsmotor och en rem som överför kraft till bladet. Motorn kan förskjutas bort från sågspånet, vilket gör att den håller längre. Induktionsmotorer är tystare och kan skära tätare material. Banddrivna sågar kräver något mer förebyggande underhåll än direktdrivna system; du måste kontrollera remmarna för slitage och korrekt spänning med jämna mellanrum.

Detta är en av de mer oklara egenskaperna hos sågbord, och det krävs ofta en erfaren användare för att förstå effekterna av var och en. I allmänhet handlar valet mellan en direktdriven och en remdriven motor, med alla andra faktorer lika, till skärkraft kontra skärprecision. En direktdriven motor ansluter direkt till axeln och snurrar med maximal effekt, men introducerar också mycket mer vibrationer i snittet. Som sådan måste den tid som än kan sparas från mer kraft läggas på att se till att snittet förblir sant när arbetsstycket matas in i bladet. En remdriven motor, å andra sidan, producerar mindre vibrationer – låt ingen säga något annat. Den enda anledningen till att vissa säger att remdrift producerar mer vibrationer är att de tenderar att använda betydligt kraftfullare motorer. Men när man jämför motsvarande motorer genererar remdrift mycket mindre vibrationer.

Funktioner

Rätt funktioner kan göra din såg effektivare och förenkla projekt: Ampere mäter kraften hos sågmotorn. Högre förstärkare betyder mer skärkraft. Arbor eller axellås fixerar axeln och bladet, vilket gör det mycket lättare att byta bladet. Dammrännor och fläktar hjälper till att flytta sågspån från arbetsområdet. Mikrojusterbara klyvstängsel ger fin kontroll över ditt arbete. Utdragbara rivstängsel fälls eller glider ut för att erbjuda utökad rivklippningskapacitet vid behov. Mobila stativ ger stöd och bärbarhet för sågen.

I allmänhet är alla på/av-knappar placerade på framsidan av sågborden. Strömbrytaren är vanligtvis liten och infälld. Av-knappen är i allmänhet större och mer framträdande i nödfall. För att ta ett extra steg i säkerheten kan du investera i en magnetbrytare för att skydda motorn från överbelastning. Bäst av allt, skydda dig från allvarliga skador. Amperen (strömmen) hänvisar till uteffekten från sågborden. Ju högre ampere, desto mer kraft har sågen för att kapa tätt material. Vi kommer inte att gå in på så mycket detaljer här eftersom det inte krävs för att du ska veta, men du kan läsa mer om vad förstärkare är här.

Många sågbord har ett förvaringsfack. Detta gör att du kan förvara alla dina nödvändiga verktyg som skyddsglasögon, rivstängsel, knivar, pushstick och massor av andra tillbehör. Axeln eller axellåsen är en motoraxel där bladet monteras på. Halsplattan, eller bordsinsatsen, är en avtagbar bit som sitter jämnt runt bladet. Detta förhindrar att material fastnar mellan bladet och inuti axeln. Du kan också ta bort den för att få tillgång till bladet för utbyte eller justering av klyvkniven. Handratten för bladhöjning möjliggör kontroll av bladhöjden. Detta rymmer en mängd olika skärdjup. Du vrider på hjulet för att antingen höja eller sänka bladet.

Tillbehör

Tillbehör låter dig använda ett sågbord i en mängd olika applikationer: Rullande stativ (bilden till höger) ger en stabil arbetsyta för din såg på en arbetsplats. Mobila baser ger stationära sågar rörlighet. De flesta mobila baser har hjul som låser för att hålla sågen stillastående när den används. Mobila baser är bra alternativ för små butiker eller butiker i delade utrymmen, så att du kan rulla sågen ur vägen när den inte används. Förlängningsbord eller stöd monteras på sidan av sågborden och ger en större stabilare arbetsyta vid kapning av brett lager. Dado-set skär breda, raka spår i en enda pass. Dados är särskilt användbara i snickeri- och hylltillämpningar.

Dammuppsamling, Bordsförlängningar, på/avknappar, hjul som låter dig styra bladets höjd och lutning, förvaring ombord och dammuppsamlingssystem (bland annat) finns på nästan alla sågbord från välrenommerade märken. De kan utöka sågens grundläggande funktionalitet, vilket gör den lättare att använda som handhjul, eller säkrare som på/avknappar. Du kan också öka sågens rivkapacitet genom att fästa ett förlängningsbord på den. Mer om dessa här.

Du kan förvandla ditt sågbord till den ultimata träbearbetningsmaskinen genom att förse den med en rad uppgraderingar och tillbehör som bättre klingor, eller dado-bladset, ett fräsbord, korsskuren släde, olika jiggar, gjuthuvuden och så vidare. Det är svårt att täcka alla dessa eftersom entreprenader vanligtvis tillverkar dem på egen hand och ständigt kommer med nya alternativ som ökar den totala kapaciteten hos sågbord.

Blad

Bladet är en av, om inte den viktigaste aspekten av ett sågbord. Vi skulle börja med ett kvalitetsblad, eftersom detta kommer att vara en talande funktion som gör skillnaden. Lita på mig. Specifikationerna för bladet definieras baserat på antalet tänder. Och även skärstorlek, axelstorlek, diameter, applikation, hastighet, material och applikation. Standardbladdiametern är 25 cm. Bladet är tillverkat av antingen karbid-, kol- eller diamanttänder. Nuförtiden kan de skära igenom andra material än trä. Ämnet blad är omfattande men en mycket viktig aspekt för att förstå sågborden.

Om du behöver maximalt djup får du mer mångsidighet av ett sågbord med ett 10″ blad. För bänksågar och arbetsplatssågar med direktdrivna motorer är motorvarvtalet bladets varvtal. Om du funderar på en entreprenad eller skåpsågbord är det en annan historia.  Hur som helst faller hastigheten för professionella sågbordblad i allmänhet mellan 4000–5000 rpm. Låt inte siffror på undersidan avskräcka dig. Det finns en gräns för hur mycket kraft du kan dra och varje tillverkare måste bestämma hur de ska kanalisera den mellan bladhastighet och vridmoment. Så högre är inte nödvändigtvis bättre. Om du är på snickerisidan när du använder sågbord på arbetsplatsen kan ett lägre varvtal faktiskt hjälpa dig. Höga hastigheter kan bränna lövträ eller kräva snabbare matningshastigheter när bladet skär. Lägre hastigheter hjälper till att lindra dessa problem.

Rivkapacitet

Staketet, även känt som ett rivstängsel, ger en skärguide som löper från framsidan av bordet till baksidan. Detta är parallellt med bladets skärplan. Detta ger den den unika fördelen jämfört med andra typer av sågmodeller – såsom cirkelsågen. Det är viktigt att ha ett pålitligt staket som låser materialet och som inte rör sig ur position. Det ska vara snyggt och rakt för att säkerställa ett rent snitt. De flesta sågar är försedda med ett vanligt rivstängsel som kallas ett T-kvadratstaket. Det ger bra noggrannhet och är tillräckligt för den genomsnittliga användaren. Utan stängslet skulle någon form av rivskärning vara omöjlig. Justering av staketet riktas in där bladet är inställt för att skära materialet.

På vissa avancerade skåpsågbordsmodeller har vissa inte ett staket. Det ger dig istället möjlighet att anpassa din inställning. Ripkapaciteten är en annan viktig spec. Först mäter du avståndet från. Den maximala rippningskapaciteten sätter ett tak på storleken på dina projekt men borde annars inte vara den avgörande kvaliteten. Om sågborden behövs för lättare kommersiellt arbete, se till att skaffa ett skåpsågbordbord med en förlängning som tillåter rivsnitt på minst 80 cm. När man går längre ner i linjen när det gäller betydelse, kan den minsta rivkapaciteten ibland vara viktig – särskilt för erfarna träarbetare. Slutligen tillåter vissa sågbord ett anständigt maximalt rivsnitt till vänster om bladet, vilket är användbart för vänsterhänta användare eller de som inte vill behöva vända måtten.

sågbladet. För det andra, mät det största avståndet som staketet färdas till höger om bladet. Det är din ripkapacitet.

Säkerhet

Det är så viktigt att inte förbise denna del av guiden eftersom bordsåg kan vara mycket farligt. Vi skulle göra dig en otjänst och känner mig skyldig att göra dig medveten om säkerhetsåtgärder. Klyvkniven och klyven ger säkerhet för användaren vid skärning av material. Vi skulle anse att klyvkniven är överlägsen ett traditionellt splitter. En klyvkniv sitter bakom bladet och färdas upp och ner med bladets höjd. Det är effektivt för att förhindra bakslag. De kan tas loss vid behov och bytas ut för att få säkrast möjliga skärning. Det kan också ta bort behovet av en klumpig vakt runt bordet. Istället kan du använda ett skydd vid sidan av klyvkniven.

Den traditionella splitternen å andra sidan sitter nära baksidan av ditt sågbord. Den förblir på en fast höjd och rör sig inte med bladet. Dessa tillåter ofta större kast på grund av avståndet det är från bladet. Liksom klyvkniven är anti-kickback-spärrhakar ett tillbehör för att minska kast. Du kommer att veta detta om du har klippt material tidigare. De är fästa på vardera sidan av splittern och använder sina klor för att ta tag i eventuellt löst material. Det här är vad folk kallar tillbakaslag under ett snitt. En push stick eller push block är en säkerhetsanordning som används när du flyttar materialet mot bladet. Använd händerna nära ett snurrande blad som skär dig som smör. Istället är det en bra idé att använda en pushstick för att manövrera allt material du arbetar med för att förhindra skador.

Budget

Denna fråga ligger i botten av goda skäl eftersom det inte är aspekten som ska avgöra grundlinjen när man väljer ett sågbord – även om det ofta avgör taket. I slutändan kommer att välja ett billigare sågbord visa sig i resultaten, och att se till att sågborden kan uppnå sitt uttalade mål är av största vikt. Naturligtvis finns det massor av extra funktioner som kan driva upp priset på ett sågbord utöver dess rena effektivitet. I det här fallet kan det vara okej att jämföra priser med extrafunktioner som tillbehör till sågbord och förlängningar. Säkerhetsfunktioner och byggkvalitet bör dock inte ignoreras till förmån för en lägre prislapp.

Kvalitet

Även om denna kvalitet inte hjälper dig att bestämma sågborden baserat på vilken typ av jobb den behövs för, kommer den i slutändan att spela en stor roll för dess totala värde. Detta är särskilt viktigt med tanke på att ett solitt sågbord kan kosta allt från höga tresiffror till tiotusentals kronor beroende på typ. Den huvudsakliga kvaliteten att titta på när man jämför ett sågbords totala byggkvalitet är materialen eftersom de påverkar både hållbarhet och prestanda. Ur ett prestandaperspektiv minskar materialen vibrationer vilket kan leda till oprecisa snitt. De huvudsakliga materialen som används för sågbord är plast, aluminium, rostfritt stål och gjutjärn.

Av gruppen ger gjutjärn den bästa vibrationsreduceringen men är överdrivet tung och dyrare. Plast, även om det är det billigaste, är också uppenbarligen det minst hållbara och vibrerar mer än de andra materialen. Rostfritt stål och aluminium är båda solida med rostfritt stål som minskar vibrationer bättre men aluminium är lättare och mer bärbart. Detta är definitivt en av de viktigaste faktorerna när du använder ett sågbord, men det kanske inte mäter sig lika mycket när du köper en.

När du väljer sågbord är det viktigt att tänka på hur stabilt stängslet låser och hur fina justeringar det kan göra. De två huvudsakliga metoderna för att låsa ett staket är att skruva fast staketet direkt på bordet, vanligtvis på en kuggstång eller med ett kamlås. Även om kamlåset i allmänhet är det enklaste och bekvämare av de två, måste du se till att det låser ordentligt. Biesemeyer anses vara toppen med kamlåsstängsel, men många andra kan vara tunna. Materialen är lite viktiga då aluminium och vissa typer av plast gör att arbetsstycket lättare kan glida längs staketet. Tänk också på hur lätt det är att avläsa måtten, oavsett om det står på bordet eller staketet.

Kraft

Denna kvalitet får ofta mest reklamutrymme och är viktig, men den är inte alls lika viktig som varumärken och oerfarna gör-det-själv-makare skulle få dig att tro. Av de olika egenskaperna brukar hästkrafter och ampere vara de viktigaste när det gäller skärkraft eftersom de direkt påverkar vridmomentet. För hobbyprojekt som gör det själv: ett sågbord med en 2-HK-motor som trycker på 15 ampere borde vara mer än tillräckligt. Du kommer att kunna använda den här sågborden på ett 120-V-uttag. Professionell träbearbetning: leta efter sågbord med 3-5 hästkrafter motorer. Observera att dessa sågbord kräver 220-V matning.

Storlek

Storleken och portabiliteten är viktiga för alla typer av träarbetare men av olika anledningar. En professionell entreprenad kommer förmodligen att vara mer bekymrad över hur lätt det är att transportera sågborden från arbetsplats till arbetsplats. I det här fallet är vikten inte alls lika viktig som ett kapabelt vagnstativ. För både trämästare och helgamatörer kommer storleken på ett sågbord att komma ner till storleken på verkstaden. Bänksågar är den minsta typen med skåpsågbordbord som är betydligt större. Men även hybridsågbord, ganska stora i sig, har ofta länkhjul för förflyttning inom en verkstad.

Kompatibilitet

Om du tänker klippa många dadoes och räfflor, blir möjligheten att lägga till ett dadoblad en nödvändighet och bör inte förbises när du handlar ett bord. De flesta av dagens sågbord accepterar minst en typ av dadoblad, även om storleken på dadosnittet varierar avsevärt. Det staplade dado-bladet använder två blad med flera flishuggar placerade emellan. I det här fallet kommer sågborden att behöva en längre axel för att hantera de extra bladen och distanserna. Det wobble dado-bladet möjliggör finare justeringar men skär grövre med större risk för rivning. Som sagt, båda typerna av dadoblad kommer att kräva ytterligare längd med bersån. Se bara till att inte avstå från brickan eller arbor-flänsen eftersom detta kan vara farligt, men måste också beaktas i arbor-längden.

Dammuppsamling

Under de senaste 30 åren har det gjorts fler och fler studier som visar ett samband mellan sågspån och lung- och näsproblem. Långvarig exponering för sågdamm har kopplats till lungcancer såväl som sällsynta versioner av näscancer. Om du planerar att göra det mesta av din sågning utomhus, minskar behovet av dammuppsamlingsfunktioner på ett sågbord något. Många av de nyare modellerna på marknaden idag kommer med funktioner som gör att du enkelt kan koppla ihop sågborden. Det kan vara så enkelt som att ta slangen från din butiksdammsugare och ansluta den till din sågbord med en snabbkopplingsadapter. Om du funderar på att köpa en begagnad såg som är äldre, är chansen stor att den inte kommer med några dammuppsamlingsfunktioner. Lyckligtvis finns det eftermarknadsalternativ men kompatibiliteten varierar beroende på modell.

>>> Är du intresserad av komradio? Klicka här.

Lista över de bästa sågborden 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av sågbord

Bänk modeller

Bänksågar har designats med entusiasten i åtanke. De är lätta i konstruktionen och prisvärda. De är perfekta för hobbyisten och gör det själv. Om du är nybörjare på marknaden för sågbord passar de perfekt. De är gjorda av lättviktsmaterial som innehåller olika kompositer. Till skillnad från arbetsplatsmodeller kommer de inte med ett stativ att flytta runt dem i. För den genomsnittliga personen är 23 kg något du inte behöver oroa dig för. Alla kommer med direktdrivna universalmotorer. De är inte lika hållbara och tysta som induktionsmotorerna som finns på skåpsågbordbord. Men erbjuder bra kraft för sin storlek.

De erbjuder en tillräcklig men begränsad rippkapacitet för de flesta uppgifter du kastar på dem. Att skära furu eller liknande material går bra. Men förvänta dig inte att skära igenom stora lager. Rivstaketet och bänkutrymmet är kortare på dessa modeller, vilket kan göra det svårt för en exakt skärning vid rivning. Att göra en kapning med en gering kan visa sig vara svårt på grund av det begränsade utrymmet. Du kan bli frustrerad över detta när du blivit mer van vid enheten. Som vi sa, om du är nybörjare är de bra att komma igång med. Du kan senare gå vidare till de större modellerna när du känner dig säker.

En av de lättaste och billigaste typerna av sågbord, bänkmodellen är designad för att spara utrymme, vilket gör den idealisk för små eller trånga verkstäder där möjligheten att flytta föremål ur vägen när du inte använder dem är en prioritet. Detta är ett anständigt alternativ, eftersom en av de stora fördelarna med sågbord också är en principiell nackdel för många träarbetare: de blir i slutändan centrum för din verkstad. Men denna utrymmeseffektivitet kommer till en kostnad eftersom dessa sågbord också är de minst kapabla.

Kompakt modell

Kompakta sågbord är större än bänksågar. Den viktigaste skillnaden är att de kommer med ett stativ för att möjliggöra stabilitet när du gör ett rivsnitt. Kompaktsågar är faktiskt som vissa entreprenadsmodeller. Även om de ger en mindre bordsyta i jämförelse. Deras rivkapacitet går inte heller att jämföra med entreprenadsmodellerna. De är fortfarande riktade till entusiasten, men också den lokala hantverkaren på grund av sin robusta konstruktion. Med en universalmotor och bordsskivor i gjutjärn är de byggda för att hålla. Några modeller har skjutbara geringsbord med en inbyggd släde för att hjälpa till med vinkelsnitt.

Arbetsplatsmodeller

Arbetsplatssågar kallas ibland för en entreprenadssåg. De är inriktade på hantverkaren där de kräver hållbarhet och stabilitet. De har rullande stativ på plats för extra rörlighet. De är nu en av de mest populära kategorierna av ett sågbord på marknaden idag. Och de erbjuder solid konstruktion och bra kraft/viktförhållande. De är ett utmärkt val för den lokala snickaren eller hantverkaren. Detta betyder dock inte att den lokala gör-det-själv-ägaren inte kan få en. De interna komponenterna är av högre kvalitet för tung användning. Motorn genererar också det extra grymtande som krävs för att skära material på plats. De producerar renare snitt med större rivkapacitet 60 cm än bänkmodeller och ger möjlighet att förlänga bordet.

Att lägga till tillbehör som ett längre slitstaket och bord ökar effektiviteten på arbetsplatsen. Andra komponenter som klyvknivar, förvaring ombord, tryckpinnar och dammuppsamlingsportar är standard. Det är ganska ofta deras misstag för att vara verkliga entreprenadssågar. Detta beror på att många entreprenader använder dem. Detta är felaktigt. Det är dock ett begrepp som är accepterat i branschen. En arbetsplatssåg är nu synonymt med kategorin entreprenadsåg. Av denna anledning har vi placerat arbetsplatsen och entreprenadssågarna under samma kategori. Detta kommer att göra det lättare för nybörjaren att navigera runt på webbplatsen. Verkligheten är att de verkliga entreprenadssågmodellerna är mycket mer robusta i konstruktionen.

Ytterligare information

Ett arbetsplatssågbord (bilden ovan till vänster) är ett bärbart sågbord som är utformad för att transporteras runt en arbetsplats. Den här typen av bärbart sågbord har den minst kraftfulla motorn bland sågbord, men dess bärbarhet kan göra den här sågborden rätt för dig. Om du till exempel är en trägolvsinstallatör och det tjockaste lövträvirket du kommer att riva är mindre än 2,5 cm tjockt, kan detta vara den perfekta typen av såg för dig. Vissa sågbord på arbetsplatsen kommer med en hjulbas, vissa kommer med en bas som har fällbara ben, och vissa kommer inte med ett stativ alls. En bas med hjul eller fällbara ben är en trevlig funktion, men ökar kostnaden för arbetsplatsens bordsåg.

Större än bänkskivor men fortfarande bärbara nog att ta plats till plats, arbetsplatssågbord är ett steg upp från bänkskivor som snabbt fasar ut de senare. Dessa sågar kräver vanligtvis ett stativ och är byggda för hantverkare, vilket betyder att de har blivit synonyma med entreprenadssågar. Den ursprungliga entreprenadens sågar är lite annorlunda, men vi kommer till det senare. Tanken bakom ett arbetsplatssågbord är att balansera ökad professionalism – bättre noggrannhet, inriktning och kapacitet – med en robust konstruktion som kan hantera strängheten på en byggarbetsplats.

Stationära modeller

Det finns tre stationära sågtyper: entreprenads-, hybrid- och skåpsågbordbord. Som namnet antyder är de inte vad du skulle kalla bärbara sågar eftersom de är mycket tyngre i jämförelse. Vi är inte säker på att du skulle vilja försöka röra dig så ofta nu. De har möjlighet för någon att flytta dem på en mobil bas om det behövs. De är inte tunga för sakens skull. De är mycket mer exakta än de bärbara modellerna. Och de är kraftfulla att riva igenom stora materialark. De flesta är byggda av gjutjärn. Enkel anledning. Stabilitet och hållbarhet. Alternativen att lägga till dessa sågar inkluderar ett utdragbart rivstängsel, överfräs och utmatningsbord för att nämna ett par. Bordsutrymmet varierar med vissa i intervallet 60 x 80 cm Återigen beror detta på modell och fabrikat.

Dessa sågar är för seriösa träarbetare. Normalt kommer dessa sågar inte att flyttas ofta och när de flyttas kommer mer än en person att behövas för att göra det. Dessa maskiner kan vara enorma när du väl börjar lägga till förlängningsbord. På grund av storleken och materialet som används för att tillverka dem är dessa enheter mycket dyrare med priser som börjar runt 10 000 kr och går upp till flera tusen baserat på dina behov. Funktionerna som ingår på dessa modeller är mycket trevligare och kommer säkerligen att förbättra noggrannheten i dina snitt.

Entreprenadsmodell

Under de senaste åren har entreprenadssågen, även känd som öppen ställning, ofta förväxlas med arbetsplatsmodeller – som vi har noterat ovan. Äkta entreprenadssågar är dock tyngre och större i storlek. De var tänkta att vara en kapad version av skåpsågborden. Och de var den bästa sågen för det dagliga proffset. Hobbyister använde dem också tills arbetsplatsmodellerna blev mer populära. De senaste åren har de blivit tyngre och kan väga upp till över 100 kg.

Till skillnad från arbetsplatsmodeller har de en induktionsmotor. Även om vissa direktdrivna modeller existerar. Induktionen är tystare än universalmotorn och använder en eller två remmar för att driva bladet. Motorn är placerad på ett gångjärn baktill på sågen och producerar cirka 1 till 2 hk (750 till 1500 W). Detta är mer än tillräckligt med kraft för att börja skära igenom större material. Dammuppsamling kan vara besvärligt i bästa fall med dessa modeller. Även om de ursprungligen designades med bärbarhet i åtanke, är de fortfarande skrymmande. Hjul på stativet är vanliga för att de kan användas på en arbetsplats. När nya portabla sågbord kom in på marknaden blev entreprenadssågen en stationär såg. De är mycket billigare än sina motsvarigheter till skåpsågbordbord, men erbjuder ett bra förhållande mellan kraft och kostnad.

Ett entreprenadssågbord (bilden ovan, till höger) är ett steg upp från ett arbetsplatssågbord med kraft, men ett steg nedåt i portabilitet. Medan ett entreprenadssågbord fortfarande anses vara ett bärbart sågbord, är den tyngre och är lite svårare att flytta runt på en arbetsplats. Du kan vanligtvis se ett entreprenadssågbord genom de avtagbara benen som är bultade till sågborden. På grund av sin tyngre vikt är det ett sågbord som vi personligen skulle få hjälp av en annan person att flytta på. Snickare och hobbysnickare som behöver skära virke som är tjockare än trägolv eller gjutning kan välja ett entreprenadssågbord.

Ytterligare information

Medan vissa använder termerna arbetsplats och entreprenad omväxlande, är de väldigt olika sågar. Entreprenadens sågar erbjuder avsevärt förbättrade staket, betydligt större rivkapacitet och ett mycket mer professionellt snitt än sågar på arbetsplatsen – därav namnet – men är fortfarande ett billigare, lite bärbart alternativ till större skåpsågbordbord. Trots det faktum att många entreprenadssågar verkligen är mycket rejäla, kommer namnet från USA, där de använder mycket timmer i bostadsbyggande. I staterna designades entreprenadssågar som lyxiga arbetsplatssågar, tunga maskiner som kan förbättra en arbetsplatskapacitet för utökade jobb, som att bygga ett hus.

Entreprenadens såg dikar skåpet för att ge mer flexibilitet. Den är bärbar (åtminstone för några få killar) och du kan montera den på en mobil arbetsstation eller till och med på baksidan av ett arbetsfordon. Denna flexibilitet gör en bra entreprenadssåg till det perfekta alternativet för en hemverkstad: de är kostnadseffektiva, samtidigt som de erbjuder några av de viktigaste fördelarna med skåpsågbordbord.

Hybridmodell

Hybridsågbord är en blandning mellan de tillgängliga entreprenads- och skåpmodellerna. Och konkurrera med de avancerade entreprenadsmodellerna. Hybridsågen erbjuder en liknande motorstorlek som en entreprenadsmodell. Och de är ihopkopplade med ett skåpsställ och internt motorfäste. Den viktigaste skillnaden ligger i tappdesignen. Tappaggregatet är användningen av övre och nedre stöd. Hybridsågaggregatet monteras från botten av bordet. Medan skåpsågborden stöds av toppen av skåpet, vilket är lättare att justera.

Hybriden har en inombords remdriven motor. Medan entreprenadssågen tillhandahåller en gångjärnsförsedd utombordsmotor. Detta ger tydliga och tydliga skillnader mellan de båda modellerna. De flesta kommer i en hel kapsling med några i en design med öppna ben. En fullständig kapsling kommer definitivt att förbättra dammuppsamlingen. Dammuppsamling är något du bör lösa om du befinner dig i en sluten miljö.

hjul samt en bas med fast ben. Dessa sågar är vanligtvis större än bänkversionerna, därför kan de hantera större snitt. Skriv inte av dessa enheter bara för att de används av entreprenader. Beroende på dina behov kan dessa utföra allt du behöver. Dessutom är de lätta att flytta runt i din butik och placera i ett hörn när de inte används om du har ont om plats i din butik. Om du precis har börjat med träbearbetning eller snickeri, skulle detta vara min rekommenderade kategori att köpa från. Dessa sågar ger dig en bra balans mellan kraft, pris eller rörlighet. Priserna för dessa börjar vanligtvis runt 6 000 kronor.

Ytterligare information

Hybridsågbord är en korsodlad ras mellan entreprenadssågbord och skåpsågbordbord. De väger inte lika mycket som skåpbaserade produkter, men tillverkarna omsluter dem fortfarande i ett skåpformat hölje. Hybridsågbord innehåller en blandning av teknologier från olika kategorier. Detta görs avsiktligt av tillverkare för att ge en ganska unik upplevelse till träarbetare. Hybridsågbord erbjuder fler anpassnings- och finjusteringsmöjligheter; du kan ytterligare förbättra den resulterande skärkapaciteten för att uppnå önskad effekt. Tänk på att dessa sågbord inte är lätta att använda. De är lite på den fantastiska sidan och har många extra kontrollinställningar som kan förvirra dig lite.

Hybridsågens egenskaper är en blandning av entreprenads- och skåpsågbordbord, eftersom de är designade för att fylla gapet mellan dessa två modeller. Trots detta är de fortfarande inte jämförbara med skåpsågbordbord i kraft eller precision – hybrider är i huvudsak en entreprenadssåg, monterad på bordsskivan, men med ett skåpsställ. Det är sant att de flesta hybrider har ett bättre staket, gjutjärn snarare än pressade metallvingar och skåpets bas är ganska styv. Denna extra vikt ger då mer precision, men den är inte alls lika effektiv som ett riktigt skåpsågbord. I lekmannatermer är dessa uppgraderade entreprenadssågar med ett fint namn. Men om du känner dig ambitiös, till samma pris som entreprenadens sågar. de erbjuder fortfarande bra valuta för pengarna.

Bärbar modell

Dessa sågar är både den minsta och vanligtvis den billigaste av de tre kategorierna. Dessa sågar är byggda så att användarna bokstavligen kan plocka upp dem och bära dem dit de behövs. Den negativa sidan med att ha en bärbar modell är att de tenderar att vara begränsade i storleken på träet du kan använda på den. Många gånger kommer borden att vara mycket mindre, och det är helt enkelt inte säkert att skära stora bitar av trä på dem. Ett annat negativt med dessa sågar är att de inte är riktigt lika robusta som några av de större enheterna du hittar. Detta kan påverka noggrannheten om du letar efter mycket exakta snitt.

Det finns många planer tillgängliga online som visar hur du bygger ett stort bord som har stora förlängningsbord som omger sågen. Dessa tillägg gör att du kan göra större snitt, men de kommer inte att förbättra prestanda eller noggrannhet avsevärt. Prissättningen på dessa enheter är mycket billigare. En mycket enkel bordsmodell kan börja på cirka 2 500 kr.

Skåpsmodell

De finns i de flesta professionella verkstäder och fabriker. Hobbyister är kända för att ha dem men använder istället enfasmodeller. Det är överdrivet för entusiasten att köra en trefasmaskin. Skåpsågbordbord är byggda för att vara de bästa och erbjuder en solid konstruktion. De är byggda av gjutjärn och stål, de är hållbara och robusta och klarar av höga arbetscykler. De är gjorda för att hålla. Det finns en frånvaro av vibrationer på skåpsågbordbord. Detta är ett vanligt klagomål bland billigare modeller. De ger också mycket förbättrad noggrannhet när du gör en standard rip eller sammansatt skärning.

Alla modeller är byggda med ett slutet skåp för överlägsen dammuppsamling. Deras remdrivna induktionsmotorer är kraftfulla. De kör remmar parallellt för att producera 3 till 5 hk (2,24 till 3,73 kW), enfas. På industrianläggningar är det inte ovanligt att se motorer producera 5 till 7,5 hk (3,73 till 5,22 kW), trefas. Detta kräver en fast och 240 volt dedikerad krets. Det finns många alternativ för att uppgradera skåpsågbord. Detta inkluderar förlängningsbord, utbytbara insatser (nollfrigångsskärningar), justeringar av rivstängsel. You name it, alternativet finns där. Ripkapaciteten ökar också kraftigt med dessa modeller. De kan tillåta upp till 125 cm för arkvaror. Utmärkt för att skära stora lager. Du kan kasta vad som helst på dessa sågar. Vare sig det är furu, lövträ, plywood Den enda nackdelen med skåpsågborden är deras storlek. De kan väga upp till 250 kg! Inte vad vi kallar bärbar, men kan flyttas på en mobil bas. Komponenter som motorn, klyvstängslet och geringsmätaren är mer exakta och exakta. Speciellt när du jämför dem med andra sågbordsmodeller.

Ytterligare information

Ett skåpsågbordbord (bilden ovan, mitten) är ett bättre val för möbelmakare och möbelmakare som behöver mer kraftfulla motorer för att såga tjockare lövträ, som för att göra ekbordsben. Ett skåpsågbordbord är också perfekt för en träarbetare som har en verkstad där de kan förvara sitt stora skåpsågbordbord. De finns i olika hästkraftsalternativ, som vi kommer att prata om i avsnittet nedan, men de anses alla vara icke-portabla på grund av deras stora gjutjärnsbordsskiva och större delar. Skåpsågbordbord har ett slutet skåp snarare än ben. Genom att säga det betyder det inte att ett skåpsågbordbord inte kan flyttas runt i din verkstad på en mobil bas, men det betyder att den enda gången den troligen kommer att lämna din verkstad är när du säljer din verkstad eller när du säljer sågborden.

Sågbordens motståndskraft! Skåpsågbordbord monterar maskinkroppen på ett skåpställ (oss träarbetare är ganska okomplicerade i vårt namn) och erbjuder en uppgradering av nästan varje entreprenads sågfunktion. De erbjuder exceptionell skärnoggrannhet tack vare sin tyngd, deras vikt förankrar sågen i golvet, vilket eliminerar vibrationer för att erbjuda oslagbar precision. Ett standardskåpsågbord är monterad i skåpet, medan en skåpsågbord i full bredd förlänger hela längden och ger ännu mer stabilitet. De kommer också att skära nästan vad som helst, från de tuffaste Jarrah lövträden till plåtmaterial av varierande storlekar. Med tanke på deras storlek och vikt ligger de utanför många hobbyisters rike och är närmare industriell eller pedagogisk användning.

Viktiga överväganden

Motorkonfiguration

Direktdrift finns ofta i sortimentet av bärbara sågbord. De har en universalmotor som direkt driver bladet och producerar mycket kraft – men ofta ganska högt. De arbetar på 120V-kretsar och producerar upp till 2 hk. Detta räcker för gör-det-själv- och proffsen på arbetsplatsen. Banddrivna sågar är mer kraftfulla och ingår i det stationära sortimentet av modeller. En induktionsmotor och rem överför kraft till bladet, som namnet antyder. Motorn producerar allt från 3 till 5 hk (2,24 till 3,73 kW) enfas, eller 5 till 7,5 hk (3,73 till 5,22 kW) trefas. Den senare skulle behöva fungera på 240v. Motorn kan förskjutas för att förhindra att damm fastnar i mekanismen. De är också mycket tystare än direktdrivna och gjorda för att skära igenom tätt material.

Tillbehör

För entusiasten har du så många alternativ att uppgradera ditt sågbord. Du kan till och med förvandla den till en enda enhet för dina träbearbetningsbehov. Tillbehör kan innefatta, men inte begränsat till, uppgradering av bladet eller montera ett Dado-bladset. Vi rekommenderar att du uppgraderar bladet. Andra alternativ inkluderar att lägga till en tvärsnittssläde. Här är några tillbehör listade nedan, och vi har gått in på mer detaljer här för de som vill. Dammrännor är något som många gör-det-själv-are glömmer bort, och en funktion som övervakas. Du kanske inte oroar dig för damm som din såg producerar (du borde, eftersom det gör det svårt att komma runt). Men du bör också tänka på de otäcka partiklar du kan andas in. Se till att du kopplar upp dammrännan till ett vakuum. Tro mig, du kommer att tacka mig för det senare.

Rullbordsstativ ger portabilitet, särskilt om du är på en arbetsplats. De är väldesignade för stabilitet när du är på språng. Mobila baser ger stationära sågar en extra rörlighet runt verkstaden. Bordsförlängningar möjliggör en större rivkapacitet och en stabil arbetsyta. Detta är sant när man försöker skära av bredare lager. De flesta sågbord tillåter en förlängning att fästa till höger om sågen. Även om allt beror på vilken modell du köper. Olika sågbord gör det möjligt att stapla ett Dado-bladset. Du måste kontrollera med specifikationerna för din valda modell först om detta är något du vill göra. Det är ett av de mest användbara tillbehören du kan köpa. Se till att kontrollera att bersån är tillräckligt lång för att passa en dado-stack. Dado-set skär breda slitsar i ett enda pass, och är särskilt användbara i snickeribranschen.

Magnetisk strömbrytare

Den magnetiska strömbrytaren är användbar när det är strömavbrott. Den flyttar strömmen till avstängt läge och skyddar den från överbelastning. Detta är en viktig funktion i min mening, eftersom det sista du vill när strömmen slås på igen är att sågen slås på igen.

Säkerhet

Med tanke på hur farlig ett sågbord är, är en säker sågbord ett viktigt problem. Som sagt, alla dagens sågbord kommer med ett brett utbud av säkerhetsfunktioner. Bladskyddet är det mest uppenbara, med mest hänsyn till denna funktion som beror på hur lätt det är att ta bort när du behöver byta eller justera bladet. Därefter kommer den stora faktorn ner till en splitter eller en klyvkniv, där klyvkniven är överlägsen eftersom den rör sig upp och ner tillsammans med bladet. Anti-kickback-spärrar som kan haka fast i arbetsstycket och förhindra kast är också vanliga och viktiga.  Det behöver inte sägas att du behöver några säkerhetsfunktioner på ditt sågbord. När du har händerna några centimeter bort från ett knivskarpt blad som snurrar med flera tusen varv per minut måste du vara försiktig. Du bör också vara uppmärksam på kast som händer när trä binder sig mellan baksidan av bladet och staketet eller bordet.

Motoreffekt

Motorns kraft en mycket viktig faktor eftersom du behöver att ditt sågbord är tillräckligt kraftfull för att lätt skära igenom träet som du ska använda. När man köper ett sågbord används ofta termen hästkraft för att uttrycka hur kraftfull motorn är.

Även om det inte är ett helt korrekt mått på motorns effekt, är hästkraft ett snabbt sätt att jämföra kraftkapaciteten mellan sågbordsmodeller. Nåväl, åtminstone de mer kraftfulla sågborden. Ampere kan vara ett bättre sätt att jämföra effekt mellan sågbord när du väl har begränsat de bästa sågbordsalternativen för dig. Det är bara lite svårare att hitta den siffran. För professionella skåpsågbordbord varierar hästkrafterna från 1,75 hk till 7,5 hk. Som en allmän tumregel, om du vill såga lövträ som är över 5 cm tjockt utan att motorn kör fast, bör du köpa ett skåpsågbordbord med en motor över 2 hk. Vi har upptäckt att min 3 HK skåpsågbordbord (se den här) är en perfekt balans mellan prestanda och budget.

Min bordsåg har aldrig fastnat när vi sågar tjockt lövträ för möbeltillverkning. Så det är min personliga åsikt att ett sågbord över 3 HK är överdrivet för de flesta möbeltillverkare. Men vi brukar inte arbeta med superhårt och tjockt tropiskt virke, så en 5 HK skåpsågbordbord kan vara ett bra alternativ för professionella träbearbetningsbutiker som sågar många tjocka tropiska lövträskivor. Det är också viktigt att notera att sågbord med kraftfulla 3 HK motorer eller större kommer att dra fler ampere (igen, vi ska förtydliga detta på en minut), och därför kräver att du låter en elektriker installera en 220 volts krets och uttag i din verkstad, om det inte redan finns en där.

Bordsutrymme

Bordsutrymmet på din såg kommer i slutändan att avgöra vilken trästorlek du säkert kan kapa. Bordsutrymmet helt enkelt bordet ovanpå din såg som håller ditt trä i nivå när det rör sig genom bladet. Bordsstorleken för en entreprenadssåg kommer att öka något jämfört med de bärbara sågarna. Skåpsågbordbordsstorlekarna är MYCKET större. Skåpsågbordsmodeller är ofta utformade för att hantera flera förlängningsbord som avsevärt ökar deras utrymme.

Förlängningsbord

Förlängningsbord kanske inte alltid kommer med vid köp av en ny såg, eller om de gör det kommer de att vara väldigt grundläggande. När du jämför sågar bör du åtminstone se efter om den är byggd så att du kan lägga till förlängningsbord i framtiden. De fina sakerna med förlängningsbord är att de är ett enkelt sätt att snabbt utöka storleken på ditt bordsutrymme, vilket gör att du kan kapa större träbitar. När du är klar kopplas de enkelt bort och kan förvaras någon annanstans så att de inte är i vägen. Du hittar inte alternativet på de mindre bärbara sågarna, men några av de stationära sågarna har möjlighet att köpa ett förlängningsbord som fungerar som ett fräsbord. Om du är intresserad av att utöka din träbearbetning till ett område som kräver en router, är detta definitivt en funktion att överväga. Ett routerbord i sig kan vara skrymmande och ta upp mycket plats i din butik.

Rivkapacitet

Riva en bräda är när du skär en bräda i samma riktning som träets ådring. Rivkapaciteten hos en såg definieras som avståndet mellan sågbladet och staketet. Ju mer avstånd som finns, indikerar att större brädor kan rivas. Den allmänna tumregeln för att bestämma hur mycket rivkapacitet beror på vilken typ av trä du ska kapa. Om du förväntar dig att skära plywood eller breda brädor, vill du ha en rivkapacitet på 60 cm eller mer. Om du inte räknar med något så stort kan du klara dig med mindre än 60 cm. Vissa tillverkare kommer att annonsera två rivkapaciteter för varje sida av bladet. Detta ses generellt som en marknadsföringsteknik. Nästan alla sågar kommer att ha en större rivkapacitet till höger om bladet. Att lägga till förlängningsbord (diskuterat ovan) eller utmatningsbord kan öka din sågs rivkapacitet.

Sågbladsstorlek

25 cm klingorna är lätt den vanligaste storleken för sågbord. Du kan använda mindre blad än vad din såg är klassad för, dock bör du ALDRIG använda ett större blad än vad den anger. Om du till exempel har ett 25 cm sågbord kan du använda ett 20 cm blad. Om du har en 25 cm sågbord kan du INTE använda ett 30 cm blad. Ett tips är att klingorna som används på en geringssåg och ett sågbord kan bytas ut om de är av samma storlek. Att köpa ett sågbord som har samma bladstorlek som din gering kommer att förhindra att du behöver köpa två olika uppsättningar blad till maskinerna.

Skärdjup

En vanlig fråga som ställs är “Vilket är det djupaste snittet ett sågbord kan göra?”. Den primära avgörande faktorn för denna fråga är storleken på bladet. Utformningen av bladets höjningsmekanism kan ha inverkan på hur högt bladet kommer att höjas. De flesta tillverkare har designat sin såg för att få ut maximal höjd ur sina maskiner. Intressant nog kan dammuppbyggnad också påverka skärdjupet. Om du inte tar dig tid att rengöra din maskin kan säldamm byggas upp på stigmekanismen och hindra den från att höjas till sin maximala höjd. Det är viktigt att komma ihåg att på grund av säkerheten rekommenderas att en sågbladstand rensar toppen av din stock när den skär genom träet. Tandstorleken kommer att variera från ett blad till ett annat.

Typer av säkerhetsfunktioner för sågbord

En av de viktigaste egenskaperna som du bör tänka på när du köper ett sågbord är säkerhetsdetaljer. Det finns fler allvarliga skador i träbearbetningsbutiker på ett sågbord än på någon annan maskin. Vi har känt mycket erfarna träarbetare som har skurit av sina fingrar vid sågborden när någon gick in i deras verkstad för att säga hej. Att ta bort blicken från ett sågbordblad, även för ett ögonblick, kan vara katastrofalt. Och vi känner andra träarbetare som bytte nästan helt till handverktyg på grund av en sågbordskräm som han hade.

En traditionell träarbetare använder en handsåg för att skära en tjock bräda på en sågbänk i en träbearbetningsverkstad i Williamsburg i kolonialtiden Men tack vare några moderna innovationer inom bordsågssäkerhet finns det mindre att frukta än vad det brukade vara. De flesta vintage sågbord var säkert välbyggda och håller vanligtvis längre än många nya sågbord. Men de gamla sågborden saknar säkerhetsfunktionerna hos nya sågbord. För mig är det en stor sak. Olika säkerhetsverktyg för sågbord, inklusive insatser med noll frigång, tryckpinnar, fjäderbräda och sågskydd Vi säger inte att du på grund av de moderna säkerhetsfunktionerna ska vara bekymmersfri när du använder ett sågbord, men du behöver åtminstone inte vara rädd. Bara försiktig. Så vilka är de viktigaste säkerhetsfunktionerna för sågbord som bör ingå med den bästa sågborden?

Bladskydd

De flesta sågbord kommer nu med ett bladskydd i plast för att hjälpa till att skydda en träarbetares hand från det farliga sågbladet med snurrande bord. Vi tycker att detta är en bra säkerhetsfunktion för sågbord. Även om det inte alltid är bekvämt att ha plastskyddet på under alla snitt, så det är inte en idiotsäker säkerhetsfunktion för sågbord.

En klyvkniv och en klyver är metallbitar som sitter precis bakom ett sågbordblad för att förhindra en farlig kast. Detta fungerar genom att förhindra att de nyklippta delarna av din bräda sluter sig och klämmer bladet. En klyvkniv är fäst på den del av sågborden som lyfter bladet upp och ner, så klyvkniven håller sig alltid på samma höjd som bladet. En splitter är vanligtvis fäst vid ett bladskydd och åstadkommer i huvudsak samma sak som en klyvkniv, men den tas bort när bladskyddet tas bort för tvärkapning. Se till att vilket sågbord du än köper kommer med en klyvkniv eller klyv, eller åtminstone en plats där du kan lägga till en.

Vanliga frågor om sågbord

Vad är grunderna i sågbord?

På ett sågbord är bladet i ett fast läge. Operatören skjuter arbetsstyckena förbi bladet för att skära. Ett sågbord kan göra långa, raka, slitna snitt (med träfibrerna) och upprepade tvärsnitt (över träfibrerna) mycket snabbare och mer exakt än handhållna cirkelsågar. Ett sågbord kan också göra gerings- och fassnitt (vinklade snitt).

Standardkomponenter inkluderar: En stång på ett sågbord som fungerar som en guide för ett arbetsstycke när det rör sig förbi bladet. Geringsmätare: En guide som du kan justera för att flytta arbetsstycket förbi bladet för att göra snitt i specifika vinklar. Fasningssystem: En mekanism som gör att du kan luta bladet för att göra fasade snitt. Klyvkniv: Håller arbetsstycket från att klämma bladet, vilket minskar risken för att brädorna sparkar tillbaka mot operatören. Anti-Kickback-spärrar: Metallarmar med tänder som tar tag i ett arbetsstycke om det sparkar tillbaka mot operatören.

Bladskydd: En vridbar skärm som skyddar föraren från damm och skräp, såväl som kast och oavsiktlig kontakt med bladet. Bärbara sågbord är det perfekta valet för inramning och däckbyggnad eller för användning i butiker med begränsat utrymme. Stationära sågbord fungerar vanligtvis på en plats som en permanent funktion och har ofta ett större bord och fler funktioner. När du använder en förlängningssladd med ett sågbord, se till att du har en lämplig sladd. Följ enhetstillverkarens rekommendationer för kompatibla förlängningssladdar och se Säkerhetstips för nätsladd.

>>> Är du intresserad av arbetshandskar? Klicka här

Vilket sågbord ska jag köpa?

Kort sagt, det finns i huvudsak fem huvudtyper av sågbord du kan välja mellan. Nedan följer en kort förklaring av varje typ: Bänkskiva – detta är den minsta typen av sågbord. Det offrar lite i termer av kraft, men kan ställas upp i princip var som helst. Bänkmodeller tenderar att vara billiga, vilket är perfekt för gör-det-själv. Arbetsplats – kan generera betydligt mer skärkraft än bänkmodeller. Arbetsplatsens sågbord är nästan alltid utrustad med ett praktiskt rullställ för att underlätta transporten.

Entreprenad – en gång en otroligt populär typ på grund av sin kraft, lägre pris och bättre rörlighet. Denna typ håller på att bli föråldrad på grund av att sågbord av lägre klass kan leverera bättre prestanda och högre portabilitet. Skåp – Detta är sågbordens storebror med både deras prestanda och pris som stolt visar detta faktum. Skåpsågbordbord är det bästa valet för professionella träarbetare. Hybrid – hybrider är nära skåpsågbordbord. Hybrid tar mindre utrymme samtidigt som den har liknande skärkraft. Hybrider är ofta billigare än skåpsågbordbord.

Även om detta är en viktig fråga, är det värt att notera att det ofta kan lindas tillbaka till föregående fråga beroende på vilken typ av arbete sågborden behövs för. Till exempel behöver professionella entreprenader ofta ta med sig sitt sågbord till arbetsplatser, vilket inte bara påverkar portabiliteten utan också andra aspekter. Även om sågborden förblir stillastående i en verkstad kommer naturligtvis mängden utrymme du har att vara en stor påverkande faktor. Skillnaden i storlek mellan ett bänksågbord och en skåpmodell är enorm, den förra är ofta förvaringsbar när den är färdig och den senare är orörlig och tar uppemot 20 kvm.

Hur bra är dammuppsamlingssystemet?

Detta är mer av en bekvämlighetsfaktor för de flesta människor, även om proffs eller de med allergier kan bedöma det som viktigare. Huvudproblemet är att dålig dammuppsamling gör att sågspån ansamlas på arbetsstycket. Detta minskar i sin tur bladets skäreffektivitet och kan matta bladet snabbare än normalt. De flesta sågbord tillåter anslutning av ett vakuumsystem, även om de med flera anslutningar presterar bäst. Storleken på dammsugarporten är en viktig faktor, även om dess effektivitet till stor del beror på kvaliteten på vakuumet. Ett dubbelt dammuppsamlingssystem med en vakuumport på bladskyddet är för närvarande det bästa alternativet.

Vad är bäst av att köpa ett nytt sågbord eller ett begagnat sågbord?

Så ska du köpa ett nytt sågbord eller ett begagnat sågbord? Tja, allt beror på kvalitet och skick. Vi antar att det säger sig självt att du kan köpa fantastiska sågbord som är begagnade eller nya, och du kan även köpa dåliga sågbord som är begagnade eller nya. För nya sågbord är skicket inte riktigt ett problem, eftersom de inte har använts. Så om du vill ha ett nytt sågbord, använd då mina ovanstående kriterier för att välja utifrån kvalitet. För att köpa ett begagnat sågbord bör du använda mina ovanstående kriterier för att välja ett kvalitetssågbord, men även inspektera sågborden för att se vilket skick den är i. Precis som att köpa en begagnad bil kan du få ett lätt begagnat sågbord i utmärkt skick skick, och du kan få en citron som har för många mil och för mycket missbruk.

Inspektera den använda sågborden och leta noga efter rost, gropfrätning och eventuella lösa delar. Dessutom, bara för att ett begagnat sågbord ser ny ut, betyder det inte att den inte har problem. Precis som att köpa en begagnad bil, ta en “provkörning” med den begagnade sågborden. Eller åtminstone se säljaren använda den. Kör några olika träslag genom bladet, både hårt och mjukt. Inse att bladet kanske inte är nytt, så förvänta dig inte ett perfekt snitt, men det kommer att ge dig en uppfattning om sågen har problem. Om säljaren inte låter dig prova sågborden, eller åtminstone se honom/henne använda den, gå då därifrån, oavsett hur bra priset är. Installationstiden är en annan mindre fråga att överväga. Du måste väga alternativen för att lägga tid på att sätta upp ett nytt sågbord mot den tid som krävs för eventuellt rehabarbete som kan behövas för en begagnad sågbord.

Vilka saker är viktiga att överväga?

Motor

Som du kanske föreställer dig ökar sågbordens effekt från bänkskiva till skåpmodeller. Att titta specifikt på arbetsplatsens sågbord begränsar saker avsevärt. Om du köper ett sågbord för användning på arbetsplatsen vill du ha en 15-amperemotor. Det finns gott om rivkraft, och du behöver bara 120V ström. De första sladdlösa sågborden är på väg in i branschen. Men vi har inte en gångbar ersättning för 25 cm sågborden ännu. Du får fortfarande bästa prestanda med sladd. De allra flesta bordsågar på arbetsplatsen använder en direktdriven motor. Du hittar vanligtvis bara remdrift i mer kraftfulla skåpsågbordbord. Det finns dock en twist på arbetsplatsmodeller.

Rivstaket

När du köper ett sågbord använder verktyg gjorda för arbetsplatser ett aluminiumbord. Den lägre vikten gör dem mycket mer bärbara än butikssågar med gjutjärnsbord. Ett kvalitetssågbord kräver ett stängselsystem som förblir perfekt kvadratiskt mot bordet. Detta håller ditt snitt perfekt parallellt med kanten. Uppenbarligen har ramverkare lite mer spelrum än snickare på arbetsplatsen och det finns massor av skillnader i stängselkvaliteten. Billigare sågar har staket som lätt kan flytta sig ur kvadraten när de glider längs bordets yta. Undvik dessa om du vill ha kvalitetsresultat. Stängselsystemet måste vara lätt att hålla rakt mot bladet.

Utmatningskapacitet

När du väljer den bästa sågborden för arbetsplatser behöver du en rivkapacitet på mer än 60 cm. Varför den siffran? 60 cm är halva bredden på arkmaterial. Vissa modeller ger dig så mycket som 88 cm. Eftersom du helst vill ha avfallskanten mittemot staketet, ju större kapacitet desto bättre. Men återigen, arbetsplatssågar är designade för proffs med lite mer inneboende förlåtelse i jobbet. Förmodligen kan man klippa avfallskanten mot staketet vid behov. Utmatningskapaciteten är nästan alltid bordets djup. Proffs som använder ett arbetssågbord kan välja att sätta en såghäst eller annat stöd för att hålla materialet efter att det passerat bladet. Ett fåtal modeller på marknaden ger dig lite extra utmatningsstöd. För det mesta har du dock bara en kompis som hjälper dig att styra genomskärningen bakom sågen.

Halsplatta

Halsplattan är den avtagbara biten som omger bladet som sitter i jämnhöjd med bordet. Att ta bort det ger dig möjlighet att komma åt bladet för borttagning eller justering av klyvkniven. Ju smalare bladspel desto bättre av två anledningar. För det första hjälper det till att förhindra att material faller in i bladets område eller fastnar mellan bladet och halsplattan. För det andra ger det dig materialstöd mycket nära snittet för att minska rivningen när bladet lämnar snittet. Ramarbetet är fullt av grövre snitt som sällan använder mer än ett blad åt gången. Men ibland kan du behöva dados för en anpassad inbyggd på plats. Om det låter som du, ta reda på sågens dadostapelkapacitet. Det kräver en längre berså och du kommer inte att kunna använda din vanliga halsplatta för det. Vissa tillverkare erbjuder en dado halsplatta om de har kapacitet för det.

Geringsmätare

Du kommer att göra de flesta av dina geringssnitt på en geringssåg. Men när materialet du sågar överstiger en geringssågs kapkapacitet, vänder du dig till din sågbords geringsmätare. Dessa är vanligtvis inte lika exakta, men vissa tillverkare lägger mer eftertanke och robusthet i det än andra. Om du gör många långa geringssnitt, var noga med att vara uppmärksam på detta tillbehör.

Bladalternativ

Syftet med dado-blad är att effektivt skära spår i träet du sågar. Dados fungerar genom att stapla olika typer av blad tillsammans, nästan på samma sätt som du bygger en smörgås. Ju fler blad du lägger till, desto bredare är spåret som skärs i ditt trä. Om denna typ av kapning är viktig för dig, måste du först se till att sågen du tittar på har denna förmåga eftersom vissa sågar inte har det. När du väl har hittat en såg som klarar dado-snitt, vill du titta för att se hur bred den kommer att skära. De flesta sågar som tillåter ett dado-set kommer att skära minst en cm breda, men detta är något som kommer att variera från maskin till maskin.

Staketalternativ

Du vet aldrig hur viktigt staketet på ett sågbord är förrän du använder en snygg. Det nästan som om det öppnar en helt ny värld för processen att såga ved på ett sågbord. Ett staket är en otroligt viktig funktion att tänka på när du tittar på dina köpalternativ. Det finns ett brett utbud av eftermarknadsstängseluppgraderingar tillgängliga. Inriktningen av din kommer att avgöra hur exakt din slutliga skärning kommer att bli. Ett staket är nästan värdelöst om det inte är korrekt inriktat mot bladet på din såg.

Du kommer att upptäcka att många av de billigare sågarna kommer med en uppsättning där staketet fäster på fram- och baksidan av sågen. Vanligtvis kommer användaren att klämma ner stängslet med antingen ett handtag eller en knopp. Dessa inställningar kommer att fungera, men det tar vanligtvis längre tid att säkerställa att stängslet är parallellt med bladet på alla punkter. De snyggaste staketen på marknaden hänvisas till ett T-spaltstaket. Dessa stängsel glider längs T-slitsskenor på sågens framsida. Skenorna och staketet består i allmänhet av stålkomponenter som hjälper till att säkerställa stabilitet och stabilitet. Dessa stängsel låses också med en klämma men justeras mycket snabbare och är mer exakta än de andra modellerna.

Bladskydd

Ett bladskydd är en av de mest underskattade säkerhetsfunktionerna du hittar på ett sågbord. Du kan säga att de är underskattade eftersom de många gånger tas bort från maskinen vilket är MYCKET avskräckt. Ett bladskydd är ett hölje som placeras över bladet för att skydda användare från att flytta sina händer eller fingrar in i det snurrande bladet. Vid vissa tillfällen, vanligtvis när virket du sågar är stort, kommer skyddet att behöva tas bort. Äldre maskiner gjorde inte borttagningen och återmonteringen av bladskyddet till en enkel process. Därför, om du växte upp runt någon som min pappa, tog du bara av det helt och slängde det åt sidan.

Nyare modeller av sågborden har gjort borttagningen och återmonteringen av skydden mycket enklare och snabbare. När du börjar titta på sågar och jämföra dem med varandra, se till att titta på den här funktionen. Tillåter sågen dig att ta bort genom att släppa ett par klämmor, eller kommer det att krävas att du tar en insexnyckel och försöker komma till en bult som är på en annan och besvärlig plats att nå?

Klyvkniv

Detta är en annan säkerhetsfunktion som är viktig när du använder ett sågbord. Även om den använder ordet “kniv”, skär den faktiskt inte. En klyvkniv sitter bakom sågbladet. När du trycker din stock genom bladet, håller kniven de två skurna bitarna skjuta isär. Denna åtgärd förhindrar träet från att röra sig mot ett annat efter att ha kapats. Om virket rör sig mot varandra kan det “klämma” sågbladet vilket resulterar i ett kast. Ett kast uppstår när sågborden kastar virket tillbaka mot operatören vilket kan orsaka allvarliga skador. Kickbacks inträffar inom en knapp sekund och ger ingen varning. Vi rekommenderar starkt att du lägger till en klyvkniv till din maskin om den inte följer med en när du köper den.

Hur väljer jag ett sågbord?

Behöver du bara göra om golvbeläggningen i ditt vardagsrum är en liten nybörjarmodell perfekt. Du kommer att kunna skära dina bitar till storlek med precision och få allt gjort snabbt, bekvämt och säkert. Du behöver inte mycket kraft eller olika bladinställningar. Om du ofta har många paneler att skära och stora tvärsnitt eller till och med geringssnitt att göra, satsa på en robustare, mer kraftig modell som erbjuder extra funktioner och fasade skärningar upp till 45 grader. Effektvärde – dikterat av storleken på bitar du planerar att skära – är en viktig faktor, tillsammans med bladhöjden. Vikten och måtten på ditt bord bör inte heller förbises, särskilt om du har ont om utrymme eller planerar att flytta ditt sågbord runt en arbetsplats!

Sågbord är ungefär som en stationär cirkelsåg: de är mycket lika handhållna cirkelsågar förutom det faktum att de är fixerade på ett bord. Bladet på ett sågbord är justerbart i höjdled vilket gör att du kan skära igenom arbetsstycken med varierande tjocklek. Dessa verktyg är designade för att du ska kunna arbeta med många delar åt gången, antingen genom att trycka dem genom bladet för hand eller använda en tryckpinne. Det är också möjligt att skära arbetsstycken av olika storlekar och i olika vinklar, beroende på typ storlek, effekt och valfria funktioner du väljer. Sågbord kan antingen vara bärbara eller fixeras på plats i din verkstad; detta beror på maskinens struktur och vikt.

Vilka är de primära delarna i ett sågbord?

Av alla sågbord som vi har recenserat på denna webbplats har de i princip två typer av motorer. Den första är kategorin direktdrivna motorer; den andra är kategorin snäckmotorer. Direktdrivna motorsågbord arbetar normalt med 120V standardspänning. De har jämförelsevis lägre varvtal och är avsedda för allmänna skärändamål. Motorerna i kategorin snäckdrivning är robusta. Deras lager har minimal grad av friktion, och producerar därför mer vridmoment som hjälper till att skära effektivt genom alla typer av trä. Tja, inte “vilken som helst” typ, men dessa motorer hjälper bordsågscirkulära blad att enkelt kila igenom tuffa träslag.

Vilka typer av tillbehör bör finnas med ett sågbord?

En typisk husägares sågbord kommer med ett par tillbehör som hjälper till med montering, kapning och andra viktiga sysslor. Om det är första gången du köper ett sågbord bör du hålla utkik efter dessa tillbehör. Tänk på att det inte är nödvändigt för en tillverkare att skicka alla tillbehör som anges nedan – eller så kanske vi har missat något. Läs igenom med ett öppet sinne och gör en sidoanteckning om det behövs.

Dessa blad är speciella och används normalt för att ersätta bordsågens lagerblad. Dados är vanligtvis mindre i storlek, men de kan vara mycket användbara när du vill skapa hyllor, fogar eller sådana saker. Vissa sågbord stöder anslutning av förlängningssladd. Detta hjälper till att utöka räckvidden för sågborden – d.v.s. om den är placerad längre bort från din faktiska arbetsplats. I sådana fall kan du använda en lång förlängningskabel på 30 meter med hög motståndskraft för att övervinna eventuella problem eller vad som helst. Dessa tillbehör ingår ibland gratis med en helt ny bordsåg. Vissa tillverkare inkluderar inte dem, men du kan alltid skapa ett stativ om du har tillräckligt med kunskapsnivå under bältet.

Vilka bör vara de viktigaste säkerhetsfunktionerna i ett sågbord?

Alla elverktyg som används för skärning – de bör ha tillräckliga säkerhetsåtgärder för att skydda användarna mot allvarliga skador. Faktum är att OSHA har mandat att sågbord, cirkelsågar och andra kategoriverktyg ska ha ett visst antal/standard säkerhetsfunktioner för att hålla sågägarna på den säkra sidan. Bladskydd är viktiga; du kommer att märka dem på många sågbord som en genomskinlig plaststruktur som rör sig upp och ner över bladet. Dessa skydd är installerade på en vridbar armbågspunkt precis bakom bladet eller någonstans nära bladets allmänna position. Likaså finns det ett armbågsformat blad som är installerat precis bakom huvudcirkelbladet på ett sågbord. Detta kallas klyvkniven, och dess huvudsakliga syfte är att förhindra kaströrelse, som sker i en plötslig riktning uppåt mot användarens ansikte. Klyvkniven hjälper också till att hålla det skurna materialet i en rak form.

På väg vidare finns det en magnetisk strömbrytare, som permanent stänger av sågborden om den slocknar. Låt säga att du har lämnat ett sågbord utan uppsikt medan den är igång. I det här scenariot, om det finns en automatisk avstängning/standby-systemtimer, stängs sågborden av, men samtidigt kommer magnetomkopplarsystemet att lösa ut och hålla sågborden avstängd tills den slås på manuellt. Ibland glömmer folk att sågborden är i standby-läge, och så fort oavsiktlig kontakt görs skär bladet rakt igenom lemmen inom några sekunder! Den största säkerhetsfunktionen skulle vara att vara uppmärksam på din omgivning när du använder dessa elverktyg. Bär högkvalitativ skyddsutrustning och håll avstånd från sågbordbladet medan det är i rörelse. Många användare använder en spets eller en utdragbar arm för att hålla kontakten med det skurna materialet, istället för att använda händerna för att trycka på det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top