Bästa sandlådan 2022 – Test av olika sandlådor

[Tabell]

Klicka här för att se fler sandlådor.

Bästa sandlådan 2022

Sandlådan är verkligen en klassisk barndomsleksak som kan erbjuda dina barn lek flera timmar i rad. Men de flesta moderna sandlådor är idag knappast bara en låda. Det finns nämligen en stor mängd olika former, storlekar, teman och massor av tillbehör och leksaker som får ditt barn att gräva, leka och utforska hela dagen! Det är därför det är viktigt att se till att du köper en riktigt bra sandlåda till ditt barn.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bra sandlåda på nätet. Eftersom där finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken sandlåda som är bäst. För att det ska bli extra svårt så brukar många online affärer inte skriva om de negativa sakerna. Affärerna gillar att endast visa de positiva sakerna för då säljer det klart bättre. Så när du väl får hem sandlådan så är den kanske inte som du förväntat dig. Man vill ju definitivt inte lägga en massa pengar på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa sandlådan.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har valt att skapa en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide. Jag har nämligen gjort mitt eget sandlåda test. Genom att använda min köpguide som en grund kommer du enkelt att kunna köpa en bäst i test sandlåda. Jag gjorde den här guiden genom att testa några olika sandlådor. Jag läste dock även igenom andra tester och speciellt kundrecensioner. Kundrecensioner brukar ofta ge en väldigt klar bild av hur bra varan faktiskt är. Jag använde mig alltså av min egen och andras kunskap. Med hjälp av all information så gjorde jag en avancerad köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du kan köpa den bästa sandlådan.

Om du är ute efter att ge ditt barn lek- och utvecklingsmöjligheter där hemma så kan jag rekommendera att förutom en sandlåda även investera i en gungställning. Du kan hitta de bästa gungställningarna på den svenska marknaden via vårt test av olika gungställningar.

Köpguide för bäst i test sandlåda 2022

Som jag skrev innan så är det faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa sandlådan på nätet. När du ska köpa en sandlåda bäst i test så finns den några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Men för att göra hela processen enklare så har jag gjort en köpguide. Med hjälp av den här guiden så kommer du enkelt att kunna köpa en sandlåda bäst i test. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa sandlådan 2022:

 • Den perfekta aktiviteten
 • Olika aktviiteter i sandlådan
 • Vikten av en ren sandlåda
 • Hur man väljer rätt
 • Sandlådetyper
 • Planering
 • Storlek & form
 • Förvaring och väder
 • Typ av lek
 • Kapacitet
 • Typ av sand
 • Skyugga
 • Bas
 • Hållbarhet
 • Lock
 • Installationskostnad

Varför sandlådan är den perfekt aktiviteten för barn

Att leka med sand handlar inte bara om att ha kul. Det är ett utmärkt sätt för barn att lära sig också, särskilt småbarn och förskolebarn. Dumpning, grävning, siktning och begravning hjälper barnen att arbeta med sin fina motorik.

Inte bara det, men att leka i sand kan också hjälpa barnen att lära sig hur man löser problem, och om du lägger till en vän eller ett syskon till mixen, gör det att de kan finslipa sina sociala färdigheter och ibland till och med problemlösningskunskaper. När allt kommer omkring är delning hårt arbete för små! Och naturligtvis kan sandlådan driva barn fantasier. Från att bygga slott till att sikta genom sand för att hitta skatt, kan sandlådor låta barn utforska och skapa sina egna världar.

Aktiviteter i sandlådan

De flesta barn är ivriga att dyka in och utforska sandlådor på egen hand. Men om de blir lite uttråkade av att bara gräva runt, här är några idéer för aktiviteter för att få sina kreativa juicer att flyta. Skattjakt. Begrava några små leksaker och prydnadssaker som barnen kan hitta. För små äldre barn, ge dem en checklista så att de kan hitta dem alla.

Ta ut kokkärlet. Varför inte låta barn laga något i sandlådan? Ge dem några gamla pajbehållare, kakor, kavler och andra saker du inte längre använder. Låt dem tillsätta vatten och se vad de gör! Bygg ett sandslott. Inget behov av att göra en resa till stranden. Ta ut skoporna och tillsätt vatten. Tävla om vem som kan göra det största sandslottet.

Byggarbetsplats. Ta ut leksaksbilar och lådor så att de kan gräva platsen. Måla sanden. Fyll en sprayflaska med vatten, färgämnen och ett par matskedar majsstärkelse. Skaka väl och låt dem göra ett mästerverk.

Vikten av en ren sandlåda

Det råder ingen tvekan om att sandlådor är jättekul och kan hjälpa barnen att förbättra sina fina motoriska färdigheter, problemlösning och mer. Men det kan finnas några ganska otäcka saker som lurar i sandlådor. Och jag pratar inte bara om samhällssandlådor. Sandlådor kan vara en grogrund för bakterier, mögel, jäst och till och med parasiter. Och som de flesta saker, medan vissa bakterier är bra, eftersom jag utsätts för dem dagligen, kan dåligt underhållna och förorenade sandlådor utgöra hälsorisker. Med det sagt finns det många sätt att hålla en sandlåda en ren, hälsosam miljö för barn att leka i;

Håll sandlådan täckt. Inte bara kommer detta att förhindra att sand blir våt och äcklig, men det förhindrar också fukt från att växa mögel eller dina vänliga stadsdjur eller husdjur från att göra sina affärer i sandlådan. Om sanden av en eller annan slump blir våt, låt den torka helt innan du sätter på locket. Sikt genom sanden regelbundet för att ta bort eventuellt skräp som har kommit in. Du kan till och med låta barn gå med i det roliga genom att använda sina sandleksaker och göra rengöring till en jakt.

Kontrollera spädbarn och småbarnsblöjor för eventuella läckor. Förhindra att sandlådan blir förorenad! Om det händer, kolla in mina vanliga frågor om hur du rengör en sandlåda. Byt sanden 1-2 gånger om året. Eller åtminstone, ge sanden en bra rengöring två gånger om året. Återigen, kolla in hur man desinficerar en sandlåda. Använd rätt sand. Detta innebär att du väljer lekklass i stället för bara sand från hårdvaruaffären. Lekgradssand har rengjorts och siktats igenom och är säkrare för barn än annan sand.

Hur man väljer rätt sandlåda

Den sandlåda du väljer beror på flera faktorer: Hur mycket utrymme du har i din trädgård, barnens ålder och hur väderförhållandena är där du bor. Småbarn nöjer sig med en liten sandlåda av plast eller ett sand- och vattenbord. Dessa är väl lämpade för små utrymmen, till och med uteplatser på bottenvåningen. Om du har äldre barn, eller om du vill att din bakgård ska vara en samlingsplats för grannskapet, är en större sandlåda i ordning.

Om sandlådan kommer att vara ute i direkt solljus och sommarvärme, var noga med att få en med tak eller solskydd. Slutligen, var du än bor, planerar du att köpa eller bygga en sandlåda med ett lock, eller köpa en presenning eller annan klädsel för att lägga över den när den inte används. Mer om det nedan.

Sandlådetyper

Sandlådor i bakgården kan sträcka sig från små, lätta lekzoner av plast för småbarn till stora områden där alla barn i grannskapet kan stapla in och gräva.

 • Sandlådor av plast. Väl lämpade för små bakgårdar och uteplatser, täckta sandlådor av plast ger barnen en innesluten plats att leka utan risk för stickor från träramar. Dessa är väl lämpade för småbarn, men förmodligen för små för barn som är mycket äldre än fem eller sex.
 • Sand- och vattenbord. En ny idé för nyfikna småbarn, plastsand och vattenbord kan fyllas med – du gissade det – sand eller vatten, för att möjliggöra sensorisk utforskning. Vissa är antingen / eller modeller, medan andra möjliggör samtidigt sand- och vattenlekplatser.
 • Sandlådor i trä. Den klassiska sorten. En träsandlåda, som namnet antyder, består av en fyrkantig eller rektangulär träram som är fylld med sand. Vissa har inbyggda bottnar, medan andra kräver en presenning eller annat lager mellan sanden och din yta. Det finns många alternativ för träsandlådor.
 • Sandlådor i marken. En inbyggd sandlåda för bakgård är ett roligt och enkelt DIY-projekt som du kan slutföra på en dag eller två. Genom att ställa in hela eller en del av rutan i marken kan du skapa mer av en sömlös kant som är mindre snubblande. Det är också ett sätt att skapa ett större sandlådeareal än en fristående träram kan tillåta.

Planera

Brainstorming sandlådidéer och utforma dina planer i förväg säkerställer att detta DIY-projekt går smidigt. Välj en plats med tillräckligt med utrymme för den färdiga sandlådan: 3 x 3 meters ramen jag bygger tar upp 64 kvadratmeter. Du kanske föredrar att ha mindre gård att klippa, men om du inte kan spara utrymmet kan du bygga en mindre sandlåda i det område du har. Planerna nedan kan enkelt ändras efter behov.

Sol eller skugga

En sandlåda i full sol betyder att barn exponeras för UV-strålar, men en skuggig placering direkt under ett träd kräver att man rötter. Det är därför det är bäst att leta efter en plats som får lite skugga från huset eller från närliggande träd. Se till att du hittar sandlådan där du kan hålla koll på barnen medan de leker.

När du planerar storleken, överväga eventuella leksaker som går i sandlådan och skapa plats för dina barns vänner också. Du bör också ta hänsyn till hur mycket sand du behöver. Exemplet jag använder kräver 32 kubikmeter sand (cirka sextiofyra påsar på 500 kr). Du kan enkelt minska dimensionerna. Stöd- och hörnkonstruktionen kommer att vara densamma oavsett längd och bredd.

Typ av trä

Jag använder cedertimmer i den här sandlådedesignen eftersom den är hållbar och väderbeständig. Det finns dock andra lämpliga träprodukter du kan använda för din DIY sandlåda. Om du planerar att ha din sandlåda bara några år kan du använda material som lövträ eller barrskivor, som är billigare men inte håller så länge som cederträ. Behandlat virke är också ett prisvärt alternativ; kontrollera bara produktinformationen för att säkerställa att den är säker att använda runt människor, husdjur, växter och grönsaker.

Storlek & form

När du hoppas köpa en sandlåda i trä är storleken och tillståndet på din uteplats en viktig faktor. Det finns olika stilar tillgängliga för att passa olika former, avsedda att passa med fördel i ett stort antal utrymmen. Oavsett om din grönska är stor eller liten, kan du ha en favoritplats för att placera sandlådan som bestämmer sandlådans omfattning. I händelse av att du har lite utrymme att sätta sandlådan, kan då en minimal och multifunktionell sandlåda vara det perfekta beslutet.

Vid den punkt där sandlådan inte används överlagras överdelen för att göra en bordsskiva och de små kan sitta på sätena på vardera sidan. Strukturen är utformad i en vanlig uteplats för barnbarnstolar, och bordssandlådan blandas felfritt in i grönskan och kan användas som ett bord för ett brett utbud av övningar samtidigt som de ungdomliga förses med en rolig sandlåda när locket evakueras.

Detta ger dig möjlighet att ha en sak i din uteplats utan att kräva ett annat sittområde för ungdomarna, vilket på detta sätt sparar massor av rum. Sedan kan en av mina sandlådor i tabellen vara den bästa sandlådan för dig. Det är magnifikt reducerat och dess fyrkantiga form innebär att det tenderar att placeras bekvämt i alla hörn. Sandlådan har också tjocka kanter som kan böjas som en plats, så att barnen kan sitta och leka med sin sand utan att ta kontroll över hela grönskan!

Förvaring och väder

En del av sandlådorna som finns att köpa i mitt sortiment är mångsidiga, vilket ger jordnyttjande när ungdomarna inte spelar. Dessa sandlådor är perfekta för dem som letar efter en mer långdistans bit hårdvara. Att ta hänsyn till var du ska lagra sandlådan, eller om du kanske vill använda den äkta sandlådan som ett förråd i sig, är två olika intressanta punkter.

På chansen att sandlådan kommer att ligga under ett överhäng eller någon form av asyl, vid det tillfället är en spridning inte nödvändig. I händelse av att du räknar med att ha sandlådan som en bestående komponent i ett öppet utrymme, kan en spridning då säkra sandlådan från flera synvinklar. Den fyrkantiga träsandlådan innehåller ett mångsidigt lock som fungerar som en plats för de små att sitta på medan de spelar och viks ner för att forma en topp när sandlådan inte används.

Denna spridning säkerställer sanden och insidan av sandlådan genom att förhindra varelser från att komma in. En spridning skyddar dessutom sandlådan från komponenterna och hjälper till att hålla sanden ny och beredd att spela vid vilken punkt de små är. Försök att inte placera sandlådan under träd eftersom grenarna på ett tillförlitligt sätt samordnar regnskur på en liknande plats och kan påverka träet efter en utdragen tidsram.

Typ av lek

När jag hoppas kunna köpa en sandlåda är den typ av lek som ungdomarna uppskattar ett viktigt perspektiv att överväga. Oavsett sandlådans stil kommer barnen att bli väckta för att leka kreativt; i vilket fall som helst kan de luta sig mot en sandlåda med tema som kan stimulera massor av temaupplevelser.

För ungdomar som älskar att göra sina egna innovativa avledningar skulle den åttkantiga sandlådan vara ett fantastiskt alternativ. Den öppna gropen ger dem en chans att bli helt förlovade med sandövningarna och ger ett enormt territorium att spela. På chansen att barnen antagligen kommer att investera den stora majoriteten av sin energi ute i sandlådan, då skulle en större och successivt evig sandlåda vara lämplig snarare än en alltmer bekväm och lite återgivning.

Kapacitet

Tyvärr kommer sandlådor inte med fri sand. För att fylla din valda grop måste du köpa några påsar med grejerna. Det finns inget värre än att få sandlådan hem och inse hur mycket sand du har köpt täcker knappt basen, så jag har gjort det hårda arbetet för dig och gett dig en uppfattning om mängden sand som behövs. Detta hjälper dig också att räkna ut hur mycket extra det kommer att kosta dig med sandpåsar ingår.

Typ av sand

Oavsett ålder, använd alltid barnsäker leksand som har tvättats, graderats och blandats därefter. De flesta utomhusleksakshandlare kommer att lagra sand som du kan köpa tillsammans med din valda sandlåda.

Skugga

Vissa sandlådor har UV-skydd i form av solskydd och baldakiner. Att tänka framåt var du kan placera din sandlåda kommer att avgöra om du behöver något av dessa alternativ. Om du har ett stort träd i din trädgård som erbjuder skugga kan du inte behöva något extra, men om din trädgård saknar någon skugga kan du överväga detta för säker och längre lek på soligare dagar.

Bas

Du kommer att upptäcka att vissa sandlådor kommer utan bas och förlitar dig på det utrymme du lägger på den för att fungera som bas, till exempel gräs eller uteplats. De utan baser betyder att de inte kan flyttas om du inte tömmer sanden och fyller på den igen. Det är också troligt att ogräs växer genom sanden i tid. Du kan lägga till någon form av bas själv med något liner men kom ihåg att inkludera detta i din budget.

Hållbarhet

Som alla trädgårdsleksaker bör jag välja ett alternativ med tanke på svenskt väder. Sandlådor är vanligtvis en permanent armatur i trädgården så måste vara hållbara. Du vill inte spendera pengar på en som ruttnar innan det är dags. De flesta alternativen här har gjorts med plast eller massivt trä som är väderbeständigt. Vissa kan till och med lagras i ett skjul när de inte används.

Lock

Sandlådor som levereras med lock eller täckning är användbara för att skydda sanden från oönskad smuts eller djur. Det kan hålla sanden mycket renare, vilket kan vara något du är mer bekymrad över för spädbarn eller unga tots som vill äta den. Jag har alla sett skrämt på hur mina barn har skjutit en handfull sand i munnen, så det kan vara värt att tänka på att hålla den ren.

Installationskostnad

Eftersom lekutrustning på bakgården är sandlådor en av de billigare investeringarna du kan göra. Plastlådor av plast börjar på cirka 700 kr och sandlådor i trä runt 1000 kr. Om du handlar efter en trämodell ger en budget på 1200 och 1600 kr dig ett brett utbud av val. Sandlådor är lätta att montera och behöver inte kräva in en proffs.

Innan du installerar, förbereda en plan yta i din trädgård som är fri från stenar, trädrötter eller andra intrång som kan skada sandlådans botten. När lådan är ihop lägger du till sanden – tillverkarens instruktioner ska ange hur många kg eller kubikmeter du behöver. Var noga med att använda specialmarkerad leksand som är gjord för barnlådor; stenläggning och murad sand är inte lämplig för sandlådor.

Lista över de bästa sandlådorna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur man bygger en egen sandlåda

Ingenting säger “barndom” som sommartid och sandlådor. Sandlådan är inte bara ett utmärkt ställe för dina barn att lära sig den fina konsten att bygga sandslott, lastbilskörning och dela, det är också ett samlingscenter för barnsamhället, en plats där de kan ha kul och låta sina fantasier gå fritt . Att bygga en sandlåda kanske inte är barnspel, men det är väldigt enkelt och kan göras på en eftermiddag. Inte bara kommer det att ge dig stor tillfredsställelse, det kommer att göra dig till den lokala hjälten för dina barn!

Välj en plats att placera sandlådan på.

Det är viktigt att ha några grundläggande saker i åtanke när du planerar var du ska placera din sandlåda. Platsen kommer att bli en av de viktigaste sakerna att välja innan du börjar.

 • Dina barn vill spendera timmar i sandlådan, så se till att det är någonstans som är skyddad från solens skadliga UV-strålar. Detta kan vara nära huset eller ett skuggträd (var försiktig så att du inte skadar rötterna när du gräver). Det kan också vara ett bärbart uteplatsparaply, som har fördelen att det kan placeras där det behövs för maximal skugga.
 • Se till att din sandlåda är lätt inom synfältet så att de vuxna som tittar på barnen kan hålla koll på dem.
 • Dränering. Efter en sommardusch vill du se till att din sandlåda kan rinna av naturligt, så bygg den på en högre höjd om möjligt och definitivt inte på en låg plats i din trädgård. Försök att bygga den så att det blir en liten lutning. Detta hjälper till med dränering.

Köp timmer i rätt storlek. Bestäm hur länge du vill att varje sida ska vara och köp timmer så att det är 10 cm kortare än så, förutsatt att du kan ange hur länge du vill att dina brädor ska vara när du köper dem. Om inte, kan du klippa dem i storlek själv. Sätt dina gränser. Markera brädans yttre omkrets, ta bort dem och gräva ut inuti den omkretsen till ett djup av 15 cm.

Se alltid till att ringa grävmyndigheterna först för att säkerställa att det är säkert att gräva i ett visst område. Lägg till ett lager sand. Gör den ca 10 cm bred och 5 cm djup. Det undre lagret av brädor kommer att sitta på den här sandbädden, och om marken inte är helt plan hjälper sandbädden dig att jämna ut brädorna.

Bygg själva sandlådan

Lägg ut dina brädor. Lägg ner det första lagret av brädor i form av en fyrkant. Placera det första lagret av brädor på sandbädden. Använd ett inramningsfyrkant för att se till att vart och ett av de fyra hörnen är fyrkantiga och klistra fast dem genom att skruva skrotvirket över hörnen. Jämna ut det första lagret.

När ditt första lager har klibbats ihop och är fyrkantigt i alla fyra hörnen, plana det med gummiklubban, knacka på varje sida i sanden och kontrollera nivån ofta. Se till att den är jämn runt. Lägg till det andra lagret. Ta försiktigt bort de tillfälliga hörnstiften och lägg ned det andra skivbrädet som överlappar det första skiktet. Skruva ihop de två första lagren. Använd en borrskruvdragare för att fästa det andra lagret på det första lagret med 15 cm skruvar.

Placera dem jämnt, tre på varje sida. Förborr ett pilothål minst hälften av diametern på 15 cm skruven för att hjälpa till med att montera skruvar på basen. Linja lådan. Lägg ett ark med landskapsväv över sandlådan så att det överlappar det andra lagret och arbeta det runt kanterna och botten av sandlådegropen så att det helt täcker allt. Detta gör att vattnet rinner ut och hindrar ogräs från att hitta ett nytt hem.

Lägg till det sista lagret. Använd samma överlappningsmetod som det andra lagret, lägg ner det tredje lagret av brädor och skruva ihop dem med träskruvarna. Var noga med att förskjuta skruvarna från skruvarna nedan! Klipp tyget. Använd en tung sax eller en kniv för att klippa bort den extra landskapsarkitekturen.

Lägg till sand För att avgöra hur mycket sand du behöver, använd den här formeln: Multiplicera längden x bredden x djupet (fyll inte den hela vägen till toppen) och dela sedan upp det numret. Detta ger dig mängden sand i kubikmeter som du behöver för att fylla din sandlåda. Se till att du använder leksand, eftersom den har rengjorts och är mycket mindre smutsig än byggsand.

Bygg ett skydd

Gör ett lock. Du vill ha någon form av lock på din sandlåda. Faren är att vilda djur eller till och med husdjur älskar att bajs i barnens sandlådor! Å nej! Du kan bygga ett grundskydd genom att få två dörrar och fästa dem med gångjärn på utsidan av lådans träram, eller så kan du följa anvisningarna nedan för att göra två bänkar som glider över lådan.

Denna bänk gör att du bara kan dra i den delvis och skapa sittplatser vid sidan av lådan för mamma eller pappa, medan junior spelar i sanden. Få åtta inlägg. Dessa stolpar ska vara gjorda av 10 x 10 cm virke. Deras längd kommer att bestämmas av hur hög du gjorde din sandlåda. De måste vara minst 13 cm högre (från marken) än lådan. Det kommer att finnas fyra stolpar som används för var och en av de två bänkarna.

Skapa kortsidorna. Få åtta 3 x 10 cm för att gå ihop med stolparna (4 för varje bänk). Brädornas längd är mycket beroende av lådans sex du byggde. När skivorna är kapade i storlek använder du två träskruvar (minst 5 cm långa) i vardera änden och fäster brädet så att brädans överdel är i jämnhöjd med ändarna på stolparna och brädornas ändar med stolparnas sidor. Foga ihop de korta ändarna. Få sex 3 x 10 cm (3 för varje bänk).

Dessa kommer att bilda bänkens långsidor. Återigen beror längden på hur lång sidorna på din sandlåda är. korta fogbrädor vetter mot “insidan” på bänken, medan de långa brädorna måste fästas på utsidan (återigen, spola med stolparnas sidor, samt topp och botten). bänken har bara ett långt bräde överst och inte längst ner. Fäst med 2 träskruvar i varje ände.

Fäst en stagbalk. Ta ytterligare två 3 x 10 cm, samma längd som dina korta fogbrädor, och fäst en på varje bänk, mellan de långa sidokorten, med hjälp av fästen. Stödbjälken ska ha den breda sidan uppåt och vara i jämnhöjd med topparna på de långa sidokorten. Se till att fästena är tillräckligt små för att passa under stödbalken utan att gå under den nedre kanten på de långa sidokorten.

Gör ditt jobb enklare senare genom att markera mittlinjen på stödbalken på framsidan av den långa sidokortet. Detta kommer senare att användas för att ta reda på var bänken ska spikas. Fäst sätet. Ta 3 x 10 cm samma längd som dina långa sidokort och spik eller skruva fast dem i ändarna och mitt på toppen av bänken. Du bör använda två skruvar / spikar i vardera änden och i mitten. Lägg ut brädorna först, med början från ena sidan och fortsätt till den andra.

Placera 1 cm avstånd mellan varje bräde när du lägger ut dem. Skjut bänkarna över lådan för att stänga den. Öppna dem bara delvis så att sätet stannar vid kanten av sandlådan för att skapa sittplatser för både barn och vuxna. Fläck träet för att skydda det. Du vill också ta bort locket med regelbundenhet för att förhindra mögeltillväxt.

Hur man underhåller en sandlåda

Sandlådor är en rätt till passage i barndomen. En plastbil, några plasthinkar och spader, sand i byxorna. Det här är saker av storhet! När du är fem, hur som helst. Men som de flesta saker i livet är det ofta det du inte ser komma som utgör de största problemen. Det är därför som underhåll av sandlådor är så viktigt.

Det är lätt att förstå varför föräldrar älskar sandlådor. Det är timmar av distraktion för upptagna barn. Från att gräva med händerna till att äta smuts är det precis vad barnen älskar, och förståeligt så. Sandlådsunderhåll behövs för att upprätthålla en glad och hälsosam sandlåda. Det stämmer, det fruktade ordet husägare hatar; ”Underhåll.”

Redan nu kan jag tänka tillbaka för mer än tre decennier sedan att få peppad att spela i en sandlåda, bara för att finna att det luktade, hade mystiska klumpar och inte var trevligt att sitta mitt i. Föreställ dig hur ofta dina barn rör vid deras ögon, öron, mun, näsa. Föreställ dig hur mycket smuts de kan äta av misstag i den galna sandbyggande raseriet. Du vill att det ska vara smuts och inte säga djuravföring, eller hur?

När allt kommer omkring säger vetenskapen fortfarande att barn som äter god gammaldags smuts har det bästa immunförsvaret, så oroa dig inte för en liten sandig aptitretare innan smällarattacket på dagen. Nej! Verkligen. Läs den här fantastiska artikeln om hur fantastisk sand är för barn. Här är några tips för att hålla dina barn smutsiga på rätt och hälsosamma sätt i sommar.

Använd rätt sand

Se till att du använder en lekgraderad sand eftersom inte alla sand skapas lika. Lekgradssand har inte fyllmedel som lera och kommer av kläder och bör inte fläcka dem. Det är också lättare att hålla det rent och det kommer sannolikt inte att klumpa sig dåligt. En del lek-sand är bättre för att göra slott och bygga med, eftersom det binder lite, men hej, det är vad sprutning av sanden med vattenslangen också är för!

Ju större din sandlåda är, desto dyrare blir det att byta ut sanden med jämna mellanrum. Minst två gånger per år är det minsta du bör byta ut din lek sand, men två gånger under våren / sommaren är det perfekta, om inte mer, eftersom det är en aktiv, galen tid för barn. Föreställ dig juice, matsmulor, solskyddsmedel som gnuggar och allt annat som kommer in i sanden dagligen.

Sikta sanden

Det här är ett av de viktigaste tipsen för underhåll av sandlådan: att sikta genom din sand säkerställer att det bara är sand. Du vill inte ha brutet glas, vassa pinnar eller trasiga leksaker som kan skada barnen. Sand hamnar i leksaker och bryter dem, eftersom det är slipande, och det är ganska vanligt att sandleksaker bryts snabbare än de borde.

Om ditt barn är barfota eller över ivrig, kan några av de trasiga delarna skada. Du vill också se till att djur i grannskapet inte har lämnat några överraskningar. Skaffa dig en bra bågsträng, den typen med långa metallpinnar som har en anständig klyfta mellan sig. Riva din sand noga varannan vecka eller så och du kommer att göra ett bra jobb med underhåll.

Täck över sanden

Det är inte bara barn som gillar sand, det gör också vilda djur. Det är ett populärt kläckeri och bajsplats, så det hjälper att vara en realist om det. Djur bajs? Inte perfekt. Till och med fiskmåsar är lika giftiga som en råtta och har varit en känd bärare av bubonpesten. Så, ja, ett lock som passar din sandlåda låter ganska bra nu.

Helst letar du efter ett fast lock som kan fästas och stanna på plats genom vinterstormar, men andas är också en stor sak. En presenning tjänar bara till att ge dig en illusion att du gör något för att täcka sandlådan, men tenderar att vara värdelös under vintermånaderna, så du kan göra bättre än det. Ett prisvärt lyckligt medium för dem som inte kan skapa en egen träplatta är anpassade vinylöverdrag.

Vissa företag online erbjuder dem, och de kommer ofta att vara försedda med genomföringar eller snäpp som fäster på din låda. Om du befinner dig i ett särskilt vått område eller får mycket regn, bör du leta efter ett vattentätt, andningsbart skydd så att sanden förblir fin och torr mellan speltiderna. Att hålla lådan täckt när den inte används året om kommer att göra sandlådans underhåll till en lek.

Underhåll leksakerna

Det som barnen leker med i leksakslådan kan slå ett slag de inte får någon annanstans. Resultatet är – som jag nämnde tidigare – slipande sand gör ett nummer på leksakerna. Detta kan betyda skarpa bitar, trasiga bitar och sådant som färg som flakar av, vilket kan vara dåligt om du har köpt billigt tillverkade leksaker i butiker av tvivelaktigt ursprung med tvivelaktiga färger.

Inspektera leksakerna regelbundet som en del av regelbundet underhåll av sandlådor. Ge lådan en bra kratta, och det är troligt att du kommer att ha en fantastisk lekplats för ditt barn att njuta av hela sommaren. När allt kommer omkring finns det ingen bättre utomhusplats, förutom kanske en skog, för ditt barn att utforska deras fantasi.

Byt ut sanden

Med tiden blir sanden i utomhusgropar eller sandlådor smutsig och bör bytas ut helt. Generellt sett bör det vara tillräckligt att byta ut sand varje år eller två, men mer frekventa ändringar kan behövas beroende på hur ofta barn leker i lådan och om ett sandlådeskydd används konsekvent. Spela sand istället för att bygga sand är det bästa valet för lekplatser för barn eftersom det är renare och utan material, som lera, som sannolikt kommer att fläcka kläder och hud.

Kontrollera sanden regelbundet

Antag inte att sandlådan kommer att förbli i gott skick under våren och sommaren. Vassa pinnar, stenar och annat skräp hittar vägen in i leksand ganska enkelt. Dessutom kan sandleksaker inte överleva en hel säsong med aktivt spel. Genom att kontrollera sanden varje vecka kan du upptäcka och ta bort eventuellt skadligt skräp och trasiga leksaker. Du kan också behöva fylla på leksand under dessa veckokontroller, särskilt om barnen har spenderat någon tid på att skjuta ut den ur lådan.

Alternativa material att fylla sandlådan med

Många byggägare med barn bygger sandlådor i hopp om att ge dem rolig utomhustid. En sandlåda kan få din bakgård att se bättre ut, det vill säga tills sanden läcker ut och orsakar en röra på din gräsmatta. Med så rörigt som sand är det några alternativ som du kan fylla en sandlåda med?

Ärtgrus är ett utmärkt val för ett sandlådealternativ om du vill undvika röra. Du kan också använda sandvariationen känd som kiselsand som är smuts billig och lätt att manipulera som den verkliga affären. Annars kan du alltid använda något enkelt och billigt som okokt ris men se upp för att det inte dränerar bra och kan bli mögligt.

Att hitta rätt sandlådealternativ kan vara svårt eftersom varje material har fördelar och nackdelar. Vissa material, som ärtgrus, dränerar väl och är billiga, men de är inte lika roliga för barn. Låt mig ta en titt på vart och ett av dessa sandlådealternativ och se vad du kan förvänta dig av dem.

Sandlådesäkerhet

Ja, sandlådor är mest säkra, men många väljer alternativ på grund av några av deras nackdelar. Till exempel är det svårt att städa upp sand när den läcker ut i gräsmattan, och det kan vara ett besvär. Säkerhetsrisker är ovanliga med sandlådor såvida inte ramen är konstruerad med järnvägsband som är cancerframkallande. En annan möjlig säkerhetsproblem är att djur i grannskapet hittar din sandlåda och använder den som en skräp.

Detta är inte ovanligt, särskilt om du bor i ett område där katter ofta strövar fritt. Du har också risken för parasitinfektioner som kan orsakas av djur som tvättbjörnar som bor i sandlådan. En anledning till att husägare letar efter alternativ till sand är att alternativ som ärtgrus är mindre benägna att locka djur. Det skadar inte heller att du i allmänhet inte behöver oroa dig för att sandalternativ kommer in i ditt barns ögon. Här är några alternativ till vanlig sand;

Ärtgrus

Ärtgrus är ett av de bästa alternativen för sand i en sandlåda som du kan hitta. Ärtgrus liknar inte bara sand fysiskt, men det har också effektiva dräneringsegenskaper. Det betyder att mögel inte kommer att bildas i din sandlåda och du behöver inte oroa dig för en fuktig röra när det regnar. Var noga med att välja ärtgrus som består mest av rundade stenar för att minska risken för skador.

Inte all ärtgrus är slät och rundad, så se till att kontrollera dina alternativ. Du hittar ärtgrus som är mellan 3 mm och 1 cm, men mindre storlekar är bättre för sandlådor. Ärtgrus är ett helt säkert alternativ till sand, även om tanken på stenar är motbjudande. Strukturen är mjuk, speciellt när du får en sats med rundad ärtgrus. Du kan hitta ärtgrus för 35 kr per kubikmeter och uppåt.

Okokt ris

Det kanske låter galet, men okokt ris är ett populärt alternativ för sand i en sandlåda. Att använda okokt ris som ett alternativ kan begränsa vissa husägare till en sandlåda inomhus, men det är ett genomförbart alternativ. En stor fördel med att använda okokt ris är den minskade röran jämfört med faktisk sand. Du kan hitta okokt ris i vilken livsmedelsbutik som helst och du kan enkelt köpa det i bulk från en grossist.

Om du använder okokt ris ute kan du stöta på ett problem om det händer regn. Regnet förändrar risstrukturen helt och får det att puffa upp. På grund av detta är okokt ris mer idealiskt för husägare som vill skapa ett roligt inomhusutrymme för sina barn. Även om du placerar sandlådan utomhus, gör okokt ris mindre skräp på din gräsmatta än sand. Så länge du inte lockar hungriga djur eller skadedjur är okokt ris ett utmärkt alternativ för ett sandlådealternativ.

Gummisand

Gummisand eller smulgummi är ett säkert, roligt och miljövänligt alternativ att slipa i en sandlåda. Du kan också vara lugn att veta att gummisand kommer från återvunna däck så att du sparar dem från deponier. Stäng inte av tanken på gamla däck, eftersom smulgummi är raffinerat och rent när du får det. Du kanske känner igen smulgummi från de otaliga lekplatserna som använder det istället för stenar.

Det är mjukt och lätt att manipulera som sand, men det är mycket mindre rörigt. Smulgummi begränsar barn så långt det går att forma det eller bygga sandslott, men det är värt att minska underhållet. Du kan förvänta dig att betala mer för smulgummi än andra alternativ, som ärtgrus eller okokt ris. Smulgummi kostar vanligtvis 400 kr för en väska på 60 kg eller mer, och det kan bli dyrt. Lyckligtvis är smulgummi lätt tillgängligt och ger ett fantastiskt, roligt och säkert sandalternativ.

Kiselsand

Kiselsand är en form av sand som inte alltid används för sandlådor, men det är ett utmärkt alternativ. Den består av kvartssandkorn och det gör kiselsand så nära vanlig sand som möjligt. Se till att du är ute efter kiselsand som inte har pulveriserats eftersom det kan utgöra en potentiell hälsorisk vid inandning. Annars är kiselsand ganska säker i den form som den vanligtvis säljs i och den är mycket överkomlig.

Du hittar 40 kg kiselsand för så lite som 70 kr från utomhusbutiker. Det betyder att du enkelt kan fylla en sandlåda för ¼ kostnaden för gummisand, eller ännu mindre. Kristallin kiseldioxid är cancerframkallande när den inhaleras, och det har lett till missuppfattningar om kiselsand. Så länge du väljer kiselsand som inte har krossats eller pulveriserats behöver du inte oroa dig för inandning.

Frigolit

Frigolit är mer som en sista utväg när det gäller sandalternativ för en sandlåda. Det kan vara rörigt, det är inte biologiskt nedbrytbart och det kan ibland vara ögonskinn. En stor fördel med frigolit är dock att den lätt kan färgas och möjliggör anpassning. Även om det bara är frigolit, kan du färga dem för att göra din bakgård livlig. Frigolit är ett utmärkt val för sandlådor inomhus, särskilt eftersom du inte behöver oroa dig för röran.

Med detta sagt är frigolit inte alltid perfekt för bakgårdar eftersom det av misstag kan klippas kan orsaka en enorm röra. Förpackning av jordnötter eller rå frigolit är lättillgängligt och billigt, och det gör det till ett bra alternativ. Om du använder frigolit i en utomhuslåda, håll den täckt när dina barn inte leker med den. I annat fall kanske djur kan kvävas i frigolit, och det är problem du vill undvika.

Sammanfattning

Sand är inte det enda materialet du kan fylla en sandlåda med, och även okokt ris är ett bra val. Det enda problemet med okokt ris är att det kan bli mögligt om du inte håller det inomhus. Du kanske har hört talas om ärtgrusgångar, men det är också ett utmärkt alternativ till sand i en sandlåda. Ärtgrus är bra om du bor någonstans med ofta regn eftersom det dränerar bra och inte blir mögligt.

Välj smulgummi som ett alternativ om du vill ha något miljövänligt och långvarigt. Den andra fördelen med smulgummi är att det är mjukt och gör det enkelt för barn att undvika skador. Kiselsand är annorlunda än vanlig sand och det är ett bra alternativ som du kan fylla en sandlåda med. Se bara till att du kontrollerar att kiselsanden inte var pulveriserad, annars kan den utgöra en hälsorisk. Det finns många alternativ för sand i en sandlåda, men ärtgrus är bäst.

Välj rätt sand till sandlådan

Att leka i sanden är inte bara en rolig aktivitet för dina barn, det hjälper dem också att förbättra sina fina motoriska färdigheter, engagera sina sinnen och stimulera fantasifulla spel. Vad du kanske inte vet är att om du köper fel typ av sand kan det vara skadligt för ditt barns hälsa. Jag undersökte de bästa alternativen på marknaden och jämför attribut som ingredienser, säkerhet och struktur för att säkerställa att du skyddar ditt barns hälsa, samtidigt som du får det bästa priset!

Saker att tänka på när du väljer sand

Ingredienser

Icke-toxiska ingredienser är extremt viktiga när det gäller något föremål som kan landa i ditt barns mun, ögon och lungor. Material som ska undvikas är kvarts och kiseldioxid, som är kända för att innehålla cancerframkallande ämnen och kan orsaka livslånga hälsoproblem.

Damm

Med över sex miljoner barn som drabbas av astma varje år är det absolut nödvändigt att hitta alternativ sand till din trädgård på stranden. Inte bara det, men dammigare alternativ kan också leda till symtom som efterliknar säsongsallergier. Slutligen betyder en dammig sandlåda att bra rent kul sannolikt inte kommer att hända. Att välja ett dammfritt alternativ gör att ditt barn kan ha det bra utan mycket röra.

Formbarhet

Om du inte kan bygga ett sandslott kan det hända att ditt barn inte stannar länge och de får inte de sensoriska fördelarna som följer med denna typ av lek. Att hitta sand som har konsistensen av granulstorlekar och former är nyckeln till att detta ska ske. Vad betyder det? Du vill leta efter märken som övar noggrann rengöring av sanden eftersom det inte bara dödar bakterier och avlägsnar skräp utan också släpper ut partiklarna vilket ger ett mer smidigt material.

Kostnad

Beroende på storleken, formen och djupet på din sandlåda kan det ta ett par hundra kg sand för att ge det roliga! Detta innebär i sin tur att det också kan kosta ett ganska öre att få det att hända. När du tänker på att du måste byta ut sanden ibland för att hålla saker sanitära, vill du välja ett prisvärt alternativ som inte sparar på hälsoskälen.

Filtrering

Oavsett om sanden är naturlig eller tillverkad, finns det potentialen att andra saker kan hamna i påsen som du inte tänkte ta med dig till din trädgård. Du måste leta efter produkter som inte har några rapporter om stenar, skräp eller buggar i påsen. Om det finns rapporter om detta, undersök om tillverkaren har gjort något för att åtgärda det eller inte. Om de har det är de sannolikt en ansedd källa att köpa från eftersom de bryr sig tillräckligt om sin produkt för att göra ändringar och förbättringar.

Kvantitet

Fyller du en stor sandlåda, ett litet sandbord eller en bricka? Är det här för en lekplats som inte kommer att täckas? Går det i ditt hem eller bakgård? Det här är viktiga frågor att ställa dig själv innan du köper. Om du fyller ett mindre utrymme är alternativ av högre kvalitet troligen din bästa insats. Om du lägger det i ett offentligt utrymme kan en lågkvalitativ, bulk och mer kostnadseffektiv lösning vara bäst.

Typ

Det finns tre typer av sand som vanligtvis används för att fylla sandlådor och sandbord, inklusive naturlig, bearbetad och kinetisk sand.

Naturlig sand kommer vanligtvis direkt från stranden eller öknen. Det bildas naturligt från mycket små stenar som har eroderat. På grund av denna bildning är naturlig sand normalt grövre än bearbetad eller kinetisk sand. Tillverkaren tvättar sedan och filtrerar sanden innan den förpackas.

Bearbetad sand tillverkas i grusgropar och stenbrott. Grundlig tvättning och filtrering säkerställer att det är rent och säkert för barn. Vissa produkter kan dock fortfarande innehålla kiseldamm, vilket kan vara skadligt vid inandning i stora mängder. Det är tillrådligt att undvika dessa produkter och hålla sig till kiseldioxidfri sand för speltid.

Kinetisk sand är belagd med polydimetylsiloxan, som är en icke-toxisk, silikonbaserad organisk polymer som går in i mjuka lerprodukter. Denna beläggning gör att sanden klibbar ihop och bildar en formbar komposition för att byggas i sanden utan behov av vatten. Kinetisk sand kommer dock vanligtvis i mindre mängder som är dyrare än antingen naturlig eller bearbetad sand.

Textur

De tre typerna av sand har olika strukturer. Naturlig sand har bildats genom åratal erosion. Även om denna process är effektiv är sand som produceras naturligt ofta grövre än antingen bearbetad eller kinetisk sand. Strukturen på denna sand gör det dock lättare att rengöra när det är dags att gå in.

Bearbetad sand tillverkas avsiktligt snarare än att bildas naturligt genom erosion. Tillverkare kan välja lämplig bearbetningsnivå för sandlådesand och sedan tvätta och skölja produkten. När sanden är klar att gå har den en fin, slät struktur som kan skapa byggnader, vägar och andra innovativa tillägg till sandlådan genom att tillsätta lite vatten.

Kinetisk sand genomgår en serie processer för att avlägsna föroreningar, rengöra och filtrera sanden och sedan belägga den med polydimetylsiloxan. Denna beläggning ger sanden en mjuk, nästan mjuk konsistens som är lätt att forma, forma och till och med klippa utan att tillsätta vatten. Kinetisk sand är ett utmärkt alternativ för inomhuslek och beläggningen gör det lättare att rengöra än andra typer.

Färg

Föräldrar förbiser ofta färg eftersom de tänker på sand som ett klassiskt solbränt utseende, så de ser inte längre. Beroende på den specifika produkten kan dock flera färgalternativ vara tillgängliga, inklusive rött, grönt, blått, gult, lila och mer. Detta är en personlig preferens för de flesta, så det är en bra idé att kolla med barnen och se vad de föredrar.

Om de inte kan välja en färg kommer vissa kit med flera färger. Vit sand ser bra ut i sandlådan, och eventuella buggar, avföring eller skräp sticker ut mot en vit bakgrund, vilket gör det enkelt att hålla sanden ren. Du kan alltid fylla en sandlåda med solbränd eller vit sand och sedan lägga till en liten lekuppsättning med färgade produkter för gjutning och byggnad.

Hur sandlådor kan hjälpa ditt barn utvecklas

Medan vuxna kan ha massor av reservationer om sandlådor. Jag har sett vad som händer där inne, och det är inte alltid vackert. Det kan dock inte förnekas att sand är en av de bästa naturgjorda leksakerna. Att ha en sandlåda hemma kan vara det snabbaste sättet att få ditt barn nära naturen, särskilt om du bor i ett mycket urbaniserat område. Varför ska du låta ditt barn leka i en sandlåda? Här är några bra saker som sandlådelek kan göra förr ditt barn.

Stimulerar deras sinne

Som vatten har sand sin egen struktur som kan vara en helt ny upplevelse för ditt barn. För många kan det vara ganska lugnande. Det erbjuder också ett utmärkt sätt för ditt barn att delta i sensorisk lek. Sensorisk lek kan verka som ett hippie-sätt att låta barn leka, men i verkligheten är det ett mycket användbart sätt att hjälpa ditt barns hjärna att utvecklas.

Exponeringen för ett unikt material stimulerar ditt barns sinne och engagerar sina sinnen på ett nytt sätt. Eftersom barn lär sig bäst genom samtidig användning av olika sinnen, kommer att uppmuntra användningen av sina sinnen samtidigt att öka deras kognitiva lärande.

Några tydliga bevis på detta är fasen där barn försöker förstå allt genom att lägga föremålen i munnen. Sandspel ger dem en möjlighet att utforska en ny struktur. Vad som är ännu bättre är att materialet är så flexibelt att de kan göra så många saker med det. Alla dessa kommer att hjälpa till att utveckla sin starka förståelse för sakerna omkring dem och till och med för deras egna kroppar.

Utveckla motoriska färdigheter

Att leka med sand kan också vara en fysisk aktivitet för din lilla, så det är också en fantastisk aktivitet att utveckla deras motoriska färdigheter. Stora muskler används för att gräva, skopa, kratta och sopa. Mindre muskler används däremot eftersom ditt barn använder små sandtillbehör. Detta gör att sandspel är en utmärkt övning, vilket stärker och förädlar din lillas rörelser när de njuter av en rolig lektid.

Hjälpa unga barn att bli oberoende

En annan fördel som ofta förbises med sandlek händer när du låter ditt barn tillbringa tid på egen hand i en sandlåda. Experter säger att det inneslutna utrymmet som dessa leksaker erbjuder kan ge en naturlig och avslappnad åtskillnad mellan barnet och hennes vårdgivare.

Lådan skapar ett separat utrymme för ett litet barn, vilket ger henne sitt eget område att vandra runt. Det erbjuder självständighet för ett barn utan att undergräva hennes säkerhet, eftersom deras vårdgivare fortfarande kan se henne och vice versa. Barnet känner sig inte ensamt eller kvar, men har fortfarande sitt eget utrymme i sandlådan, så hon kan fortfarande känna sig ganska oberoende.

Vårdgivaren behöver inte heller oroa sig, för han kan fortfarande övervaka henne med stor lätthet. Detta kan hjälpa till att bygga förtroende och förtroende mellan de två, vilket kan bidra till att minska separationsångest och göra kopplingen mellan de två friskare.

Låter barnen vara kreativa

Det finns inget fel sätt att leka med sand, vilket gör att ett barn kan utforska olika möjligheter. Hon kan göra nästan vad som helst med sand. Hon kan skapa en mängd olika saker och använda sanden på många olika sätt för att underhålla sig själv och utforska nya möjligheter. Hon kan släppa loss sin fantasi med sand och ha kul med att prova olika saker med detta medium, vilket ger henne friheten att uttrycka sig på många sätt.

Lär barnen vetenskapliga och matematiska begrepp

Sand kan också vara ett utmärkt material som du kan använda för att introducera enkla vetenskapliga och matematiska begrepp för ditt barn. Du kan lära dem om magneter, kvantiteter, storlekar, former och ett brett utbud av andra saker med hjälp av andra verktyg och föremål. Med lite kreativitet (eller forskning) från din sida kommer du att kunna göra sand till en pedagogisk leksak utan att svettas.

Finslipar deras problemlösningsmöjligheter

Att hitta sätt att få sand att göra vad du vill kan vara svårt, särskilt för barn. Med denna utmaning kan små barn finslipa sina färdigheter för problemlösning. De kan hitta sig på att leta efter effektiva sätt att forma sina skapelser, flytta sanden eller snabbt riva ner det de byggde.

Utvecklar ditt barns sociala, emotionella och språkkunskaper

Sandlek kan också vara ett utmärkt tillfälle för barnen att vara i kontakt med andra barn. På lekplatser och stränder måste de säkert dela utrymmet med andra barn, så att de kan lära sig att interagera med kamrater runt deras ålder. Detta hjälper till att förfina deras sociala och språkkunskaper, eftersom de kommer att behöva kommunicera med spelkamrater om de vill bygga något tillsammans.

Även om de inte gör det kommer de fortfarande att behöva interagera med andra för att uttrycka sin avsikt att spela ensam. Eftersom det inte finns något rätt eller fel sätt att njuta av sandlek kan det också ge barnen chanser att må bra om sig själva och utforska olika känslor. Deras speltider kan hjälpa till att öka deras självförtroende eftersom de lätt kan trolla olika saker. Det kan också hjälpa till att utveckla deras självkoncept effektivt.

Vad man ska komma ihåg när man introducerar sand till barn

Inte alla barn är redo att utforska nya saker. Det är därför som sand kan vara en överväldigande sak för dem, eftersom det ser ut och känns annorlunda. Om de är helt okända med det är det bäst att presentera dem för materialet noggrant. Vissa barn kommer inte att vara så stolta över att röra vid sand direkt, så du bör inte tvinga din lilla att leka med den direkt.

När du introducerar sand till ditt barn, ta små steg för att undvika att chockera deras sinnen. Om de inte ens vill komma nära sanden, gör det mindre hotfullt genom att utsätta dem för små mängder med något de känner till, som en sked, spade eller hink. Uppmuntra dem att röra vid sanden genom att leka med dem.

Detta kommer att visa att sand inte är något fientligt eller läskigt, och att det faktiskt är ett roligt material som de kommer att tycka om att leka med. Du måste också se till att bara använda barnvänlig, giftfri sand. Grejerna kan komma var som helst, så du vill se till att leka med det inte skadar din lilla på något sätt. Det är också viktigt att täcka över sandlådan när den inte används, så att du kan förhindra att djur och insekter förorenar sanden.

Vanliga frågor om sandlådor

Kan jag lägga något annat än sand i en sandlåda?

För de flesta sandlådor, absolut! Det finns många andra roliga alternativ som kan ändra en sandlåda till en annan interaktiv aktivitet. Vatten, smuts och till och med stenar, beroende på barnets ålder, kan vara bra sätt att förvandla en sandlåda till något. Men kom ihåg att stenar och vatten kan utgöra vissa risker och om du väljer att gå den vägen, se till att små barn övervakas när de leker.

Måste sandlådor täckas?

De behöver inte nödvändigtvis täckas, men det är en bra idé för husägare att hålla det täckt. Det kommer att hindra grannskapens djur från att använda sandlådan som en skräpkorg, och det kan också skydda den från regn. Regn kan orsaka att sandlådan blir möglig och det kan ändra sandens konsistens eller alternativ, till exempel okokt ris.

Hur ofta ska du byta sand i en sandlåda?

Du kan byta sand, eller sandalternativ, i en sandlåda vartannat år, men du kan behöva göra det varje år. Byt ut sandlådan varje år om du bor i en miljö med mycket regn eller om du lämnar den övertäckt. Det är också en bra idé att byta sanden i en sandlåda om herrelösa djur eller skadedjur ofta kommer in i den.

Kommer en sandlåda attrahera myror?

Sandlådor kan locka myror, speciellt om det är riktig sand, men alternativ är mindre benägna att dra skadedjur. Till exempel är det mindre troligt att kiselsand lockar myror än vanlig sand, men det kan ändå hända. Syntet, som gummi och frigolit, är de minst troliga alternativen för att locka till sig myror och andra buggar i dess underhåll.

Vad är den säkraste sanden för en sandlåda?

Om du är död på att använda vanlig sand för en sandlåda, är naturstrand och flodsand alltid det säkraste. Vissa tillgängliga sand innehåller tremolit, och det kan utgöra en stor hälsorisk om det av misstag intas. Kiselsand, som är ett utmärkt sandalternativ, innehåller kristallin kiseldioxid som är farligt om den pulveriseras.

Vad är skillnaden mellan lek sand och vanlig sand?

Spelsand innehåller ofta kristallin kiseldioxid och är mjukare och finare än naturligt förekommande sand. Naturlig sand tenderar att vara grov, men det är dess mest realistiska konsistens. Båda formerna av sand är säkra för sandlådor och för barn att vara i närheten.

Vad är skillnaden mellan de olika typerna av sand på marknaden?

Naturlig sand som du hittar vid havet och i öknen består av mycket små stenbitar. Det bildas genom erosionsprocessen. Detta innebär i grunden att elementen har slitits ner av vind, vatten och väder i allmänhet. Sanden är vanligtvis grov i strukturen och kan vara gjord av en mängd mineraler inklusive kvarts, kalksten och glimmer för att nämna några.

Beroende på leksandens ursprung kan vissa typer innehålla föreningar som är skadliga för din hälsa. Naturlig eller tillverkad leksand är mycket finare eftersom den har genomgått rengöringsprocesser för att avlägsna damm och skräp, vilket i sin tur gör det säkrare för barn.

Kan sandlådesand vara farlig för barn?

Enligt en fallstudie utförd för något år sedan kan vissa vanliga sand för barnens sandlådor innehålla tremolit som är en form av asbestfibrer. Uppenbarligen är allt ‘asbest’ inte något du vill ha någonstans nära dina barn, än mindre att hitta det i sanden som dina barn rör vid och eventuellt andas in och lägga i munnen! Vad som är ännu läskigare är att dessa ingredienser, enligt studien, vanligtvis finns i sanden du köper från din lokala hårdvaruaffär eller till och med de stora sandlådeaffärerna.

Men kristallin kiseldioxid är inte ett objekt som föräldrar bör vara alltför bekymrade över – det är ett mineral som finns i många av naturens naturliga element. Denna artikel är faktiskt samma kiseldioxid som du skulle hitta på dina stränder. Bekymringen med kiseldioxid är att om den är för fin eller för “dammig” kan den andas in och det är det som gäller. Men även med inandning av det i små mängder är det sällan skadligt.

Ju finare sanden du får, den ökade risken för att ditt barn andas in dammet som det producerar, det är här faran ligger för ditt barn. Om du föredrar vanlig gammal sand, se till att du köper sand som har en större kornstorlek som vanligtvis har mindre sand. Ett annat alternativ är att milt blöta sanden för att förhindra att den blir för dammig, vilket förhindrar att ditt barn andas in så mycket som om det vore torr sand. Naturligtvis kommer detta med andra problem som bakterier eller buggar som letar efter lite fukt.

Hur stor ska en sandlåda vara?

Sandlådor finns i alla former och storlekar, men det är viktigt att ta hänsyn till den faktiska storleken på det utrymme som håller sanden. Vissa sandlådor har en stor omgivning men endast ett litet utrymme för sanden. Om du har flera barn och vill att de ska kunna sitta och leka med tillräckligt med utrymme är det värt att titta på om det här området är tillräckligt stort.

Vilka är hälsoeffekterna av vissa typer av sand?

Allsidig sand och entreprenad innehåller ändliga partiklar som vid inandning kan skada ditt barns lungor. Inte bara det utan många typer av sand som inte är avsedda för lek är gjorda av material som är kända cancerframkallande ämnen – nämligen kristallin kiseldioxid. Det är därför det är så viktigt att köpa leksand till din sandlåda!

Leta efter kiseldioxid och kvartsfria sorter som har tvättats och sedan tvättas. Dessa steg säkerställer att materialet är rent och att sandpartiklarna är släta. Dammet i sanden kan också utlösa astmasymtom så att leta efter alternativ som är fria från detta irriterande kan spara mycket problem.

Vilken är den bästa färgen för sandlådesand?

Detta är en personlig preferens för de flesta. Sand kommer normalt i den klassiska solbränna, men creme och vita sorter finns också. Om du verkligen vill att barnen ska bli kreativa finns det också märken som levererar sand i alla regnbågens färger. Tänk på att när det gäller rengöring av sanden kommer de flesta buggar och skräp att sticka ut mot en vit bakgrund, vilket gör det enklare att hämta om du väljer dessa alternativ.

Hur kan jag behålla sanden i min sandlåda?

Kratta sanden för att ta bort skräp som vädret, vinden och djuren medför. Denna process gör det också möjligt för dig att söka efter buggar som kan ha smuttit in. Tyvärr kan detta hända oavsett om du täcker rutan eller inte. Det betyder att det är viktigt att göra detta FÖRE speltid. Dessutom, medan sand på stranden kan förbli våt hela tiden, kan lek sand växa mögel så att överflödigt vatten kan vara ett problem.

Om det blir vått, ge det gott om tid att torka ut innan du täcker soptunnan. Som nämnts, om du täcker din sandlåda kan det lösa många problem och det garanterar att sanden håller längre. Sand bör dock bytas ut minst två gånger om året, eventuellt oftare, beroende på hur mycket den används.

Hur kan jag ta bort skräp från min sandlåda?

Om du räcker efter varje användning kan du spara ett stort projekt längs linjen. Denna aktivitet kan vara katartisk för dig samtidigt! Men om riven inte skär den, spring till butiken och köp ett durkslag, för du vill inte använda den i ditt kök! Detta gör att du kan sikta ut objekt som inte hör hemma och låta din sand hålla lite längre!

Hur mycket sand behöver du för en sandlåda?

Låt mig säga att den genomsnittliga fyrkantiga sandlådan är 1 x 1 meter. Om du vill att sanden ska sitta en halv meter djup, måste du köpa cirka 350 kg sand. Detta kan snabbt bli mycket varför det är viktigt att hitta ett prisvärt alternativ.

Vilken är den bästa texturen för sandlådesand?

Detta är ett annat övervägande som baseras på dina specifika behov. Är denna sand för lärande, för att bygga slott eller allt ovanstående? Tänker du hålla det torrt eller kommer du att låta barnen göra lite röran genom att införa vatten i blandningen? Grövre sand fungerar inte lika bra för att bygga jämfört med fin sand, men den borstar lite lättare när det är dags att gå in. Grövre sorter kan också irritera huden lite mer. Sammantaget, ju finare sanden du köper, desto mer spelvänlig blir den, och är det inte meningen med en sandlåda?

Vad händer om jag inte har en bakgård för en sandlåda?

Låt inte bristen på en trädgård avskräcka dig från att förse ditt barn med denna exceptionella aktivitet! Sandbord och brickor är båda bra alternativ som kan ge ditt barn en liknande upplevelse inomhus! Dessa alternativ tenderar också att låta sanden vara längre. Det beror på att buggar, skräp och “gåvor” som lämnas av vilda djur inte längre är en faktor.

Vilka är några av de pedagogiska fördelarna med att ha en sandlåda?

Som tidigare nämnts engagerar sensorisk lek ditt barns fantasi! Att spela i sanden hjälper också till att finjustera finger-, hand- och handledsrörelser när de tar tag i, skyfflar och bygger med den. Dessutom är det ett enkelt och subtilt sätt att lära ditt barn att saker inte varar för alltid; dessa sandslott kommer att blekna och det är okej! Ännu viktigare, att spela i en sandlåda kan också vara en extremt enkel aktivitet att bygga på ditt barns matematiska färdigheter.

Köp mätbehållare och låt ditt barn fylla var och en med olika sandnivåer.  Detta gör att ditt barn kan se ett svar visuellt och förstå konceptet. Dessutom kan du också använda sand för att lära dig räkna och former. Det är alltid lättare att utbilda ett barn när de njuter av aktiviteten och sand är ett exceptionellt verktyg för att få det att hända. Detta är bara en av många sensoriska leksaker som kan hjälpa dina barn att lära sig och växa!

Vad kan du göra med sanden än att bygga sandslott?

Förutom att forma roliga former kan barn ägna sig åt skattjakt, rita och leka med leksaker och lastbilar i sanden! Det är också en utmärkt plats för sociala färdigheter att utvecklas. Dela, hjälpa andra och arbeta med ordförråd kan alla hända medan du har kul!

Min katt bajsade i sandlådan. Hur rengör jag den?

Om du har glömt att täcka över ditt barns sandlåda eller om ditt lömska älskade husdjur (eller grannskapskatt) kanske har lämnat en oönskad gåva åt dig i sandlådan, råder det ingen tvekan om att det måste rengöras direkt. Varje gång sandlådan har förorenats av husdjur eller till och med en läckande blöja är det dags att desinficera den.

Ta först bort kattens avföring från sandlådan. Blanda sedan lika delar blekmedel och vatten. Spraya ner sanden med blandningen (se till att du också får sidorna på sandlådan. Vrid sanden så att sanden på botten är högst upp och spraya igen. Upprepa tills all sand och sandlåda är belagd med blandning av blekmedel och vatten.

Låt den våta sanden sitta i cirka 30 minuter. Vrid sedan sanden med en spade eller kratta och utsätt sanden för solen så att sanden kan torka. Låt sanden torka helt innan du låt ditt barn leka i den. Se till att täcka sandlådan med locket eller en presenning i framtiden.

Vilken ska jag välja? Sandlåda eller sandbord?

Sandlek är i allmänhet massor av kul. Men här är saker att tänka på när man försöker välja mellan en sandlåda och ett sandbord. Sandbord är perfekta för föräldrar som inte har mycket utrymme i bakgården eller letar efter något som enkelt kan flyttas runt. Sandbord är också mångsidiga och kan fyllas med andra material förutom sand inklusive smuts, vatten eller stenar.

Sandbord är vanligtvis bäst för småbarn och barn växer upp dem snabbare än en sandlåda. När det gäller äkta sandlek som kräver grävning och byggning av sandslott och om du har plats i din bakgård är en sandlåda vägen att gå. Sandlådor håller mycket längre än sandbord eftersom de vanligtvis är mycket större. För de flesta sandlådor vill du välja rätt plats. Efter att ha fyllt den med sand är det svårt att flytta den till en annan plats.

Slutsats

Ditt barns egen sandlåda är en helt ny värld som väntar på att utforskas. Genom att köpa en bra kan du också vara säker på att ditt barn kommer att njuta av fördelarna med sandlek utan att du behöver oroa dig för de äckliga sakerna andra kan introducera till sanden. Din lillas sandlåda kan vara en kontrollerad miljö så länge du ägnar stor uppmärksamhet åt att hålla den snygg. Med rätt enhet och korrekt underhåll kan du vara säker på att ditt barns sandlåda kommer att erbjuda möjligheter att lära, växa och utvecklas på ett hälsosamt sätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top