Bästa sänksågen 2023 – Test av olika sänksågar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Bosch GKT 18V-52 GC

DEWALT DWS520KT

DEWALT DCS520T2

MAKITA SP6000J

Klicka här för att se fler sänksågar.

Bästa sänksågen 2023

Sänksågar har varit en otroligt viktig del i varje seriös hemmafixare eller professionells verktygslåda i många år. Dessa kraftfulla, bärbara verktyg är perfekta för att göra enkla och snabba kapningar i flera olika material, men att veta exakt vad man ska se upp för när man letar efter en sänksåg kan vara både tidskrävande och förvirrande om man inte är särskilt erfaren. Det är därför jag på Hantverksproffset.se har skapat denna sida så att du kan hitta bra tips och få inspiration till vilken sänksåg du ska välja. Se min tabell ovan för att välja den bästa sänksågen inom flera kategorier!

Det är inte så enkelt att veta vilken sänksåg som är bäst när man köper på nätet. Många affärer brukar ibland skriva om saker som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem sänksågen så är den ibland inte som du tänkt dig. Du vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som inte är bra. Det finns även en massa olika modeller i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför vara ganska svårt att köpa den bästa sänksågen.

Det är just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex men samtidigt enkelläst köpguide. Jag har byggt upp den här guiden genom att använda mig av min egen och andras kunskap. För att göra mitt sänksåg test så har jag testat några olika sänksågar. Men ibland läste jag även igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all information så har jag satt ihop den här köpguiden. Efter att du har läst igenom den här köpguiden så garanterar jag att du kan köpa den bästa sänksågen.

Se även >>> Bästa pergolan 2023

Köpguide för bäst i test sänksåg 2023

Som jag skrev innan så kan det faktiskt vara ganska svårt att köpa den bästa sänksågen på nätet. Men som tur är så har jag gjort en köpguide för dig som vill köpa en sänksåg. Det finns en del viktiga faktorer som du måste tänka på. Det absolut viktigaste är dock att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa sänksågen 2023:

 • Vikt
 • Bladsynlighet
 • Balans
 • Sänksågsmärken
 • Precision
 • Effektbeteckningar
 • Ergonomi
 • Basplatta
 • Underhåll
 • Skärkapacitet
 • Hastighet
 • Dammfläkt
 • Effekt
 • Elektiskt broms
 • Laserguide
 • LED
 • Vinkeljustering
 • Säkerhet

Vikt

Utan att få veta är det mycket uppenbart att vikt spelar en hel del när det gäller handhållna verktyg. För en sänksåg är det inte annorlunda. Även om sågkraften kommer från sågen i sig, måste du fortfarande lyfta sågen från den plats där du förvarar den och skjuta den genom virket du sågar. Och det kräver kraft från din hand för att kunna hantera sågens vikt. För mycket vikt betyder att du tröttnar ut ganska snabbt.

Så försök att jämföra sågarnas vikt och se vilken du enkelt kan bära med en hand utan att svettas, särskilt om du är dam. Det är här du måste bestämma om du ska gå till en maskdrev sänksåg eller en sidovind sänksåg. Eftersom masksågar i allmänhet är tyngre än sidovindor, men de har också mer kraft. Så beslutet är det upp till dig. Poängen är att välja en sänksåg som inte kommer att slita dig.

Bladsynlighet

När du använder en sänksåg är det viktigt att du kan se bladet när du skär, så att du enkelt kan rikta sågen längs ditt märke. Det är här beslutet eller debatten mellan höger och vänster sänksåg kommer in. Du kanske frågar, vad är skillnaden mellan de två? En sänksåg till höger är en sänksåg som har sågklingan på motorns högra sida när du håller huvudhandtaget med din högra hand och hjälphandtaget med din vänstra hand. Inga händer eller armar korsar varandra i den här positionen för en rättighet.

Å andra sidan är en vänster sänksåg en sänksåg som har sågklingan på motorns vänstra sida när du håller i sågens huvudhandtag med din högra hand och hjälphandtaget med din vänstra hand. I det här läget kommer din vänstra hand att korsa över bladet när du håller i extrahandtaget, vilket är mindre än idealiskt. Men denna position ger dig större synlighet för bladet. När du håller en vänsterhänt sänksåg har du mer sikt över bladet och skärlinjen, och du kan se var du skär bättre.

Högerhänt sågar är idealiskt för höger och vänsterhänt sågar är för vänster. Detta beror på att för en högerhand, när du håller en högerhänt sänksåg, kan du enkelt hålla sågen stadigt med din högra hand och hjälphandtaget med din vänstra hand, utan att armarna korsar varandra. Sågen är mer balanserad på detta sätt. Samma sak gäller för en vänsterhänt sänksåg. Som jag har sagt tidigare är nackdelen med att använda din handsåg att du inte kan se bladet eller skära linjen tillräckligt tydligt. Du måste vända huvudet lite för att faktiskt se bladet.

Det för mig borde inte vara ett stort problem, för sänksågar kan vara ganska farliga om de inte hanteras ordentligt. Så det är bättre att hålla sågen på ett mycket stadigt och balanserat sätt än att kompromissa med balansen eftersom du vill ha en bättre bild av skärlinjen. Vidare finns det i en högkvalitativ sänksåg en spricka eller ett fönster mellan såghjälphandtaget och bladet som gör att du tydligt kan se bladlinjen uppifrån. Så det finns inget behov av att du får en vänsterhänt sidewinder när du är rätt. Undantaget från detta är maskdrivsågar som oftast är vänsterhänta.

Balans

Om du köper från en lokal butik är den här funktionen lätt att kontrollera. Du måste hålla din sänksåg och känna hur balans det är i din hand. Precis som ett bra samurai-svärd måste din sänksåg vara som något som är gjord exakt för din hand. Ju mer balanserad en sänksåg är i dina händer, desto lättare kan du manövrera sågen för att göra vad du vill. Troligtvis kommer du att beställa din sänksåg online. Så vad du bör kontrollera är sågar med handtag i gummi.

Genom att titta på sågbilderna online kan du se att de flesta av dessa sågar har sina handtag utrustade med svart mjukt gummi. Denna gummifäste är riktigt bra eftersom den ger mer grepp mellan din hand och såghandtaget. Storleken på handtaget är också mycket viktigt. Små handtag rekommenderas inte. Så se till att handtagen är stora, om möjligt överdimensionerade, särskilt för personer med stora händer.

Sänksågsmärken

Makita

Makita började för mer än 100 år sedan 1915 som försäljning och reparation av elmotorer. På den tiden har Makita vuxit till en välkänd global jätte inom elverktyg. Oavsett om det går på gas, elektricitet eller batteri, så är det inte mycket som Makita gör av professionell kvalitet.

Milwaukee

Milwaukee började 1924 med sin första version av en bärbar borr som kallas Hole-Shooter. Milwaukee är ett varumärke som kanske är mest känt för sin professionella kvalitet, tunga verktyg men de har också gjort sitt märke i verktygsvärlden genom innovation av nya produkter som Sawzall, revolutionerande stor sänksåg och att vara först att använda litiumjonbatterier för att driva sina verktyg.

DeWALT

DeWALT grundades 1924 med skapandet av en universell träbearbetningsmaskin. Sedan dess har DeWALT blivit ett känt namn som är känt för professionella och hållbara produkter. Och deras produktlinje är enorm, allt från radioapparater och arbetsbelysning till yxor och nagelsatser.

Bosch

Bosch grundades 1886 av Robert Bosch som är känd för att ha sagt att han “hellre tappar pengar än förtroende.” Sedan dess har Bosch utvecklat ett rykte för kvalitet och innovation inom ett brett spektrum av utrustning och tjänster utöver bara elverktyg. De skapar bildelar och tillbehör, har bilservicecentra, trädgårdsredskap, apparater och mer.

Ryobi

Ryobi grundades 1943 och började tillverka gjutna produkter. Så småningom växte verksamheten till att tillverka delar för bilar, elektronik och telekommunikation. De har också ett brett utbud av elverktyg av professionell kvalitet och gräsmatta och trädgårdsmaskiner.

Hitachi

Hitachi är ett av de varumärken som du inte insåg var att tillverka elverktyg och sedan inser du att de inte bara tillverkar dem utan de gör några fantastiska verktyg. Hitachi grundades ursprungligen 1948 och tillverkade maskiner för kolbrytning och elverktyg. Sedan dess har de utvidgat sitt verktygsutbud till att omfatta pneumatik, metallbearbetning, träbearbetning, borrar, sågar och mycket mer.

 

Precision

Precision är nyckeln när det gäller sänksågar. Det är viktigt att din sänksåg kan skära rakt och fyrkantigt hela tiden. För att säkerställa detta måste du ha bra blad. En sänksåg på 500 kr med ett mycket bra toppklingblad kan bäst vara en 2000 kronors sänksåg med ett skitigt blad. Så, efter att ha beställt din sänksåg och testat den, om du tror att den inte skär tillräckligt noga, kan du överväga att köpa ett blad av högsta kvalitet. Observera att när det gäller sågblad, desto mer tänder, desto mjukare och finare blir snittet. Så få rätt blad för att få ut mer av din sänksåg.

Effektbeteckningar

Tillverkare använder flera termer för att beskriva kraften hos en sänksåg. De som är nya inom träbearbetning eller elverktyg förstår kanske inte vad dessa betyg betyder. Betygen överensstämmer med sladddesign, men de kan variera med sladdlösa sågar beroende på batteripaketets status.

Ampere

Sladdade sänksågar har ett förstärkningsvärde. Termen “amp” är en förkortad version av ordet “ampere”, en standardenhet för elektrisk ström. Ett förstärkningsvärde definierar strömmen som elmotorn kan bära utan att skada eller överhettas. Förmågan att absorbera värme och sprida den är vad detta betyg visar. Om du har två sänksågar av samma betyg kan den med högre hastighet (RPM) dra in mer luft och köra svalare. För optimal prestanda, leta efter en sänksåg som skjuter minst 15 ampere. 13 och lägre förstärkarmotorer är ok för sällan bruk och mindre jobb.

Amperetimmar

Trådlösa batteripaket har en amperetimmarbetyg. Här anger betyget nivån på förstärkare som ditt batteri kommer att ge konsekvent i en timme. Till exempel meddelar en 2,6 amp-timmars betyg att batteriet kommer att ge 2,6 ampere i en timme när det är fulladdat (och idealiska förhållanden). Kom ihåg att detta betyg också anger kapaciteten på batteriplattformen, och en högre amp-timmevärde bör ge en längre laddning vid liknande användning.

Volt

En volt är en standardenhet som används för att indikera potentialen för en laddning i batteriet på trådlösa sänksågar. De flesta enskilda batterier i ett paket levererar 3,6 volt, och att stränga ihop dem hjälper till att öka ett batteripaket till de sålda värdena (12, 18, 20 etc.). Batteriets plattformsspänning anger den energi det ger. Den energin bestämmer hastigheten och vridmomentet för en kompakt sänksåg.

20 V MAX batteripaket

Du kanske har sett 20V MAX-batterierna och antagit att dessa ger mer ström än ett 18-volts batteripaket. Jag blev förvånad över att ta reda på att de inte gör det. Ett litiumjonbatteri har ett nominellt värde på 3,6 volt, med en maximal effekt på 4,0 volt. Att strama ihop fem celler (batterier) tillsammans ger ett 18v-paket (nominellt nominellt) eller 20V MAX (maxklassificering). Tillverkare är lite manipulerande här, även om de flesta 20V MAX-produkter innehåller företagets bästa funktioner som kan göra skillnad.

Ergonomi

Komfort är något att tänka på med din sänksåg. Det ger lättnad på en dags arbete och hjälper till med din kontroll. Handtag täckta av gummimaterial ger komfort och vibrationsabsorption. Att lägga till en halksäker struktur ökar ditt grepp. Balans är nödvändig, särskilt med sidovinddesign som är tyngre mot motorsidan. Batteriets placering bör inte göra sågen obalanserad. Slutligen är ergonomiska kontroller lätta att läsa, justera och säkra. Det hjälper till att bibehålla arbetsflödet och användarvänligheten.

Basplatta

Oavsett hur försiktig du är kan du släppa sågen av misstag, ibland från en avsevärd höjd, och den kommer att falla till marken. Den del som vanligtvis drabbas oftast när dessa fall förekommer är sågens sko eller bottenplatta. Basplattan eller skon är den rektangelliknande basen på sågen som sitter på träet och hjälper till att styra sågen längs träet när ett snitt görs.

Så du måste se till att du väljer en sänksåg som har en stark och solid sko för att inte böja sig ur form när du av misstag tappar din sänksåg. Vissa basplattor är gjorda med stämplad aluminium, medan andra är gjorda av gjutet magnesium eller aluminium. Som du kanske har gissat är fodralet aluminium eller magnesium väldigt hårda och starka. Därför böjer de sig inte lätt. Å andra sidan böjs det stansade aluminiumet lätt när du av misstag tappar det. Även om du trycker för mycket på det kan det böjas. Så kontrollera materialet på bottenplattan och se till att den inte böjer dig.

Bladbyte forts blad

Ditt sänksågblad blir tråkigt, eller så kan du skära ett annat slags material med sågen. Då måste du byta till bladet till ett lämpligt blad för det materialet. Det är därför det är viktigt att byta eller byta sågklinga är så enkelt som möjligt. Ett spindellås är en funktion som gör bladbyte mycket enkelt.

Underhåll

Varför ska du rengöra ett sågblad

Med tiden byggs tonhöjd och harts på sågklingornas skärkanter. Detta täcker effektivt kanterna och får bladet att verka som om det är tråkigt. Friktion och värme ökar, skärning är svårare och de resulterande skärkanterna är inte så rena som de kunde vara. Även om det kan verka kontraintuitivt är tråkiga knivar farligare än skarpa knivar. Blad som skär med maximal effektivitet minskar belastningen på en sågs motor.

Även om du inte använder din sänksåg så ofta är det fortfarande en bra idé att snabbt rengöra bladet två till tre gånger om året. Passa på att noggrant undersöka spetsen på varje tand på bladet. Om många tänder skadas eller blir tråkiga, överväga att slipa eller köpa en ny. Medan sågblad i vanligt stål kan slipas (eller åtminstone beröras) med en triangulär metallfil, måste blad med karbidspetsade tänder slipas professionellt, även om det vanligtvis är mer kostnadseffektivt att köpa ett nytt blad.

Välja en rengöringslösning

Det finns flera olika rengöringsmedel du kan använda på sågblad. Vissa träarbetare gynnar en citrusrengörare, till stor del eftersom de kan rengöra nästan allt annat runt huset med samma produkt – en stor bonus. Andra använder ugnsrengöringsmedel, men om du är som många människor gillar du förmodligen inte att rengöra ugnen med de giftiga grejerna, än mindre dina sågklingor. Dessutom hävdar en stor bladtillverkare att ugnsrengörare kan skada hårdmetallspetsar och bindemedlet som håller dem på plats.

Skärkapacitet, skärdjup och avfasning

Se upp för det maximala skärdjupet vid 0 °. Så djupt kommer du att kunna skära när sågen inte används för att skära en fasning. Min guide nedan presenterar det maximala snittet vid 0 ° per sänksåg, tillsammans med det maximala snittet vid en 45 ° fasning. När det gäller att skära avfasningar, om du planerar att skära mitrar med din sänksåg, är möjligheten att justera bottenplattan så att du kan skära en fasning. Se upp för den justering som din sänksåg erbjuder dig, vanligtvis 45 ° och 90 °. Bladen är oerhört viktiga eftersom din sänksåg bara fungerar som bäst om du har monterat rätt blad för sågningen och du har ställt in bladet på rätt djup för sågningen. Ta dig tid att hänvisa till min köpguide för sänksågblad.

>>> Kolla även in metallsåg

Hastighet och kontroll

Motorns betyg på din sänksåg är viktigt. I grund och botten är ju högre siffra desto bättre. Varför? En 1500W-motor kommer att snurra sågbladet snabbare, vilket resulterar i högt varvtal för bladet. Ju högre bladvarvtal, desto bättre skärning när det gäller kontroll. Så, mer kraft är lika med mer kontroll och mer kontroll är lika med möjligheten att klippa hårdare material. En mer kraftfull motor ger dig också vanligtvis möjligheten att köra större blad på din sänksåg. Var därför uppmärksam på bladhastigheten när du väljer din sänksåg.

Dammfläkt

Att använda en sänksåg skapar damm och det dammet kommer att kastas överallt med slarvigt övergivande. Ibland betyder det att även din skärlinje täcks av sågspån vilket gör det svårt eller omöjligt att se även med en laser- eller LED-arbetsbelysning. Uppenbarligen kan detta påverka kvaliteten på dina nedskärningar negativt. Detta är mindre problem vid genvägar (till exempel trimning av en 2×4) eftersom klippningen görs innan du får mycket damm.

Men vid längre nedskärningar, och speciellt när du ritar ner bitar, kan detta vara ett stort problem. Ange dammfläkten. Dammfläkten är precis vad namnet säger att den är, den blåser bort dammet som samlas framför sågen när du skär. Det är verkligen en praktisk funktion och passar bra med ett LED-arbetsbelysning eller en laser.

Effekt

Sågens kraftbetyg bestämmer i huvudsak dess förmåga att klippa igenom materialet. Naturligtvis kan specifikationerna hänvisa till en tomgångshastighet men det här är inte den bästa indikatorn för ett verktyg av hög kvalitet. Ditt val av effektklassificering beror på dina behov och typen och storleken på arbetsstycken du planerar att klippa. Tänk dock på att alla verktyg som överstiger 1800 W kommer att erbjuda allvarlig skärkraft.

I andra änden av skalan kommer du inte igenom ett 80 mm x 1,5 m ekvirke med mindre än 1200 W! Effektnivån är också relaterad till skärdjupet som beror på bladets diameter. En kraftig sänksåg med ett skärdjup på 132 mm kräver en 2300 W motor (åtminstone) och väger cirka 18 kg. Som du kanske har gissat kommer vikten på en sänksåg att öka i proportion till dess effekt. För att ge dig en grov uppfattning om vikten kommer en medelstor sänksåg med ett skärdjup på 60 mm att väga cirka 5 kg.

Elektrisk broms

En elektrisk broms kommer att vända strömmen i sågen för att stoppa sågbladet mycket snabbt när avtryckaren släpps. I de bästa sågarna kan den elektriska bromsen stoppa bladet på bara två sekunder. Det här är en utmärkt funktion eftersom jag ofta antar att när jag släppt avtryckaren går sågen inte längre och därför inte längre farlig. Det är väldigt enkelt att sätta händerna på fel ställe eller att sätta ner sågen medan bladet fortfarande rör sig, och det är ett fult scenario. En elektrisk broms minskar risken för att detta händer drastiskt.

Laserguide

Även om de låter coola och är roliga att skryta med, har jag inte personligen sett dem mer än lite användbara för att starta en klippning från början. Inte bara är de endast nominellt korrekta, men när jag har börjat klippa är jag för fokuserad på att uppmärksamma guiden på skon för att verkligen kunna använda lasern. Kombinera det med noggrannhetsproblem på lasrarna och jag personligen får inte mycket körsträcka ut ur dem.

LED-arbetsbelysning

Till skillnad från lasrar är detta en funktion jag verkligen kan komma bakom. En LED-arbetslampa är en liten ficklampa på sågen som tänds när avtryckaren aktiveras till och med lite. Detta gör det lättare att se din klipplinje om du befinner dig någon annanstans än ute på en solig dag. Till och med i min välbelysta verkstad kan det att jag står på fel plats kasta en skugga på arbetsstycket och göra linjen svårare att se. Koppla ihop LED-arbetsbelysningen med en dammfläkt så har du en riktigt praktisk kombination.

Vinkeljustering

En snedskärning är varje snitt där bladet inte är vinkelrätt mot materialet. Förmågan att luta såghuset (eller skon beroende på hur du ser det) är en nästan nödvändig funktion. Jag är inte ens säker på att du kunde hitta en sänksåg som inte kunde göra detta och även om du kunde kunde priset inte vara tillräckligt lågt för att motivera förlusten i mångsidighet. Men vissa gör jobbet bättre än andra.

Till exempel kan det hända att en del av de mindre bladsågarna inte ens skär 45 ° eller bättre genom 2x material och även om de hade djupet, kanske de inte har det för att få det gjort. Det finns ett sällsynt behov att gå över 45 °, men om det är något du räknar med att du kan behöva, vill du se till att du hittar en sänksåg med den förmågan. Det säger sig självklart men upprepar det. En sänksåg som är lätt att ändra på avfasningen är en självförtroende. Lättavläsbara vågar säkerställer att du har sågen på rätt ställe och stopp hjälper till att ta nästan allt krångel och oro från några skär.

Vänster blad eller höger blad

Vilken sida av sågen bladet är på kan verka ytlig men det kan definitivt ha en betydande inverkan på din tillfredsställelse med sågen. Och om du inte är medveten om skillnaderna kan det göra eller bryta en sänksåg åt dig. Med detta sagt är det till stor del en fråga om preferens. Rättvis varning, jag kan bara verkligen tala om detta som en högerhänt person eftersom jag aldrig har haft nöjet att vara vänsterhänt. En höger bladsåg (där bladet finns på höger sida av sågen) är det traditionella arrangemanget för en sänksåg. I den här konfigurationen styr du bladet främst genom att köra skåran i skon längs din skärlinje.

En vänster bladsåg är precis motsatsen till en höger bladsåg. Fördelen här är att du bättre kan se din skärlinje när du kör sågen. Det verkar som om detta skulle vara det självklara sättet att designa sågen men det är inte utan dess nackdelar. Till att börja med utvisar en vänster bladsåg sågdamm till vänster sida istället för höger. Det är direkt där du kommer att stå. Detta kan betyda lite extra röra på dina kläder eller värre, i dina ögon. Den andra nackdelen är där din kropp kommer att placeras om det finns en kickback.

Med en höger knivsåg är din kropp i allmänhet borta till sidan av sågen, vilket minskar risken för att en kickback kommer att slå dig. Med en vänster knivsåg flyttar du kniven närmare och så är din kropp mer i linje med sågen om den sparkar tillbaka. På en vänster knivsåg måste din vänstra arm också korsa över sågklingans topp om du skär med din högra hand på avtryckaren. Som med sidewinder vs maskdrift finns det människor som svär vid båda lägren. Så det här kan vara något du bara måste försöka och se hur det känns. Som skor.

Säkerhet

Varje gång du använder ett elverktyg bör säkerheten ligga i framkant. Sänksågar är vanliga och det är lätt att bli övermodig i mina förmågor. När jag gör det är det också lätt att placera mig på dåliga platser. Återslag på en sänksåg är den viktigaste faran. Detta kan hända om bladet blir klämt eller binder. Återslag kan orsaka att sågen skjuter bakåt på operatören och kommer att ske så snabbt att du inte har en chans att reagera. Det är därför det är viktigt att förstå hur man förbereder ett snitt.

Du vill låta ditt “avfall” -material fritt falla åt sidan eller ställa in snittet på ett sådant sätt att bladet inte blir klämt. En elektrisk broms kan bara vara det exakta alternativet du behöver om du är orolig för kickback, men den bromsen fungerar bara om du har släppt avtryckaren. När du skär ska du ha skyddsglasögon. Det tog bara ett skott under ögat för att övertyga mig om att detta var råd som är värt att följa. Hörselskydd och en dammmask är också utrustning som du bör tänka på om du skär mycket. Slutligen är det också viktigt med en bra sågbock för att minimera risken för skador.

Lista över de bästa sänksågarna 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur man rengör ett sänksågblad

Vad händer om det fanns ett sätt att förbättra ditt bords eller sänksågens prestanda, förlänga bladets livslängd och spara lite pengar genom att fördröja ersättnings- eller skärpningskostnaderna? Det låter som en infomercial. Det är det inte, men du bör ändå “agera nu!” som de säger. För att åstadkomma dessa saker, gör rutinmässig rengöring av blad till en del av ditt underhållsschema. Men hur hjälper det att rengöra ditt sänksågblad?

Varför ska du rengöra ett sänksågblad

Titta noga på ett blad som har gjort en hel del kapning. Du ser tonhöjd, lim, hartser, sågspån och smuts som torkas runt tänderna. Av skäl som jag kommer att diskutera om ett ögonblick är det bra att ta bort tonhöjden från ditt blad. I slutändan kan du få mycket slag för din bladrengöringsbock om du tar några korta minuter var så många skär. Dessa tips om hur man rengör ett sänksågblad ska hjälpa dem att hålla längre.

Din sänksåg kanske inte är sliten

Många antar omedelbart att de har tråkiga sänksågblad för tidigt. Du kan komma till denna slutsats när du märker trasiga snitt eller ökad utrivning. Andra gånger ger träet ökat motstånd och snitt tar längre tid. Det är dock inte fråga om knivens skärpa. Pitch buildup kan vara den troliga skyldige. Tänk på tonhöjd som ett kors mellan honung och saft. Finns i trä, kan den komma i kristalliserad form och tandkött upp alla tillgängliga vinklar eller krokar – inklusive tänderna på sågklingorna.

Pitch ökar friktionen av bladets verkan – och friktion orsakar mer värme. Värme, i kombination med normalt slitage, slöar knivarna snabbare än du kan säga ”kickback pawls.” Ja, nästan. Dessutom, ju hårdare ditt blad fungerar, desto hårdare fungerar motorn. Att ta bort tonhöjd ger dig bättre resultat och sparar lite pengar.

Rensa sågbladet

Du kan leta igenom Internet under en längre tid innan du tömde alla sätt som hantverkare och träbearbetning rengör sina sänksågblad. Vissa har sofistikerade badkar med en bult genom borrhålet så att knivarna kan suga. Andra använder frätande produkter som ugnsrengörare. Vissa av dessa produkter kan dock bryta ned hårdmetallen eller ta bort specialbeläggningar. Tänk också på att felaktigt bortskaffande av vissa kemikalier kan ge dig lite varmvatten.

Precis som många tycker att blötläggning av sina sänksågblad i Simple Green eller en hushållsrengöringsmedel i fem till tio minuter fungerar bra. Använd en stor panna för att minimera avfallet. Några tillverkare gör också rengöringslösningar, men icke-kaustiska hemlagade eller allmänna rengöringsmedel verkar verkligen göra tricket.

Borsta sågtänderna

När du har gett ditt sänksågblad en spa-dag, använd en stel men mild (icke-metallisk) borste för att ta bort den återstående tonhöjden. Var försiktig så att du inte kommer i kontakt med tänderna och torka av bladytan med en handduk eller trasa. Det kommer sannolikt fortfarande att finnas fukt runt tänderna och i spottarna, så använd en luftkompressor och en pistol för att torka kvarvarande fukt.

Hur man hindrar rost när man rengör sänksågsbladet

Det finns ett sista steg för att säkerställa att du förlänger bladets livslängd maximalt. Ett metallsmörjmedel motstår korrosion och ger ditt blad många fler snurr runt ol-arboret. På detta enkla sätt kan du lägga oddsen för ett fantastiskt resultat till din fördel! Jag hoppas att du har hittat det här hur man rengör en sänksågbladartikel till hjälp! Om du är proffs och har några tips för rengöring av sågklingor, lägg till dem i kommentarerna nedan!

Hur man byter ut en sänksågsladd

Gör-det-själv-arbete på fastigheter kan spara mycket tid och pengar. Att kunna reparera mindre saker som skåpslådor, träkrona eller hörnlister eller till och med ett utomhus trähus på fastigheten kommer att göra fastigheten mer tilltalande för den blivande köparen. Men om du av misstag kapar sladden på sänksågen måste alla reparationer avbrytas tills sladden byts ut. Dra försiktigt ur sladden ur uttaget. Bryt strömmen till uttaget först om den gamla sladden har skadats. Ta bort handtaget där sladden kommer in. Den hålls fast med flera skruvar; alla måste tas bort. Olika tillverkare använder olika typer av skruvar för att fästa handtaget ihop. De kan använda ett Phillips-huvud, ett hex-huvud eller, på äldre modeller, ett slitsat huvud.

När skruvarna är lossade drar du isär handtaget. Ta bort ledningshållaren som håller kabeln på plats när den kommer in i handtaget. Detta kommer att vara en liten rektangulär metallbit som vanligtvis hålls inne med två skruvar. Ta bort den gröna jordkabeln som fästs på sänksågens chassi. Praktiskt taget alla moderna sänksågar kommer att använda en trepunktsplugg med en svart hettråd, en vit neutral tråd och en grön jordkabel. Skruva loss kablarna från avtryckaren. Äldre stil sänksågar hade ledningarna fästa direkt på avtryckarsidorna. Nyare modeller kommer utrustade med elektroniska utlösare.

Avtryckaren måste demonteras genom att ta bort två skruvar. Ledningarna kommer att vara inuti avtryckaren. När avtryckaren är isär, skruva loss stolparna som håller ledningarna på plats. De kan behöva en liten hex-bit, en Phillips-bit eller en slitsbit. Dra ut den gamla sladden ur dragavlastningsmanteln. Använd en exakt tillverkarens bytesledning för en ersättning. Många järnaffärer kommer att ha dem om de bär det sågmärket. Om inte, kan du beställa en. Byte av sladdar finns på Internet eller i ett servicecenter som reparerar ditt märke av sänksåg.

Skjut tillbaka den nya sladden genom dragavlastningsmanteln och anslut den igen som den kom ut. På varumärken med elektroniska utlösare kan tillverkaren inkludera en ny utlösare med den nya sladden. I så fall byter du ut den gamla utlösarenheten med den nya och ansluter den därefter. Tryck på den omkopplade avtryckaren på plats. Fäst jordkabeln till chassit. Placera änden på dragavlastningsmanteln under sladden och dra åt ordentligt. Rikta in handtagsskruvhålen, sätt i skruvarna och dra åt.

För- och nackdelar med sladdade och sladdlösa sänksågar

Sänksågar kan vara antingen sladdade eller sladdlösa (batteridrivna). Jag har använt båda och båda har sina styrkor och svagheter. Jag gör mitt bästa för att beskriva en fullständig lista över varför du skulle eller varför du inte skulle välja varje plattform.

Sladdad

En sänksåg med sladd är i nästan alla fall kraftfullare än en sladdlös. Så om du någonsin tänker kunna använda din sänksåg för att skära igenom mycket hårda skogar eller tjockt virke kommer en sladd att bli din bästa insats. Det är inte så att en sladdlös kan inte göra dessa nedskärningar, men att göra det kommer att tömma batterierna bråttom. Och upptid är en annan plats där en sladdsåg kommer ut framåt. Om du har mycket klippning att göra kommer du inte att vara hög och torr om batterierna tar slut.

Så länge du har ett uttag i närheten eller en förlängningssladd för att nå ett, är du gyllene. Men däri ligger den enda signifikanta nackdelen med en sänksåg med sladd, sladden. Det betyder att du kommer att vara begränsad till var du kan göra ditt arbete med maximal längd på din förlängningssladd. Normalt sett är detta inte mycket av ett problem, men när det är så finns det nästan ingenting du kan göra åt det. En bra förlängningssladd kommer också att lägga till den totala kostnaden för sågen du köper om du inte redan har en.

Sladdlös

Det mest uppenbara proffset för en sladdlös sänksåg är ingen sladd. Det kanske inte verkar som en stor sak men föreställ dig om din trådlösa borr plötsligt måste ha en sladd på den. Tror du fortfarande att det inte är en stor sak? Att gå trådlöst ger dig inte bara friheten att ta sågen praktiskt taget var som helst, men om du bara vill klippa snabbt kan du. Du behöver inte hitta och lossa förlängningssladden innan du gör det.

Att inte ha en sladd betyder en sak mindre att hantera, en mindre sak att glömma. Jag vet att du kan glömma batterier men jag kan inte räkna hur många gånger jag har tagit en förlängningssladd för givet och glömd. Jag har inte gjort det med mina batterier. Om du bara gör projekt hemma är det mindre problem. Sladdlösa sänksåg tenderar att vara betydligt dyrare än en sladd, om du behöver köpa batterierna för att följa med. Ofta kommer batterierna att vara en del av en större plattform och vara kompatibla med andra verktyg som använder samma batteristil.

Det här är bra och dåligt. Det förenklar saker genom att alla dina verktyg kan använda samma batterier, men det betyder också att du måste köpa in en enda plattform med ett enda märke. Det begränsar dina alternativ. Jag gillar alternativ. Jag gillar inte heller möjligheten att behöva ersätta hela min verktygssamling om en plattform skulle avbrytas. En sista sak, sladdlösa sänksågar tenderar att ha mindre blad. Det finns några stora sladdlösa sänksågar, men de är inte lika vanliga.

Förlängningssladd

Inte alla förlängningssladdar är lika, de varierar kraftigt beroende på strömstyrkan de är klassade för. Om du väljer en sänksåg med sladd, måste du se till att du också har en förlängningssladd som kan tillgodose din sågs kraftbehov. Att inte få tillräckligt med kraft till sågen hindrar inte bara sågen från att prestera maximalt utan kommer också att förkorta sågens livslängd.

Du kan dock gå större på förlängningssladden eftersom sågen bara drar de maximala förstärkare som den är byggd för. Du vill bara inte att sågkraften svält. Generellt går sladdade sänksågar i närheten av 15 ampere, så du kommer antagligen vilja investera i minst en bra 14-gauge förlängningssladd.

Hur man lagrar sågblad

Oavsett om du är en snickare, entreprenör eller någon annan skicklig hantverkare som arbetar med en sänksåg, är chansen god att du känner till ett delat dilemma: Vad ska du göra med dina blad när de inte används Att hitta ett effektivt sätt att lagra sågklingor är en viktig del för att hålla dina verktyg i handeln i toppskick och ha ett system för att arbeta effektivt.

Eftersom en träarbetares behov varierar beroende på många faktorer, allt från vilken typ av jobb du utför och hur många blad du använder till din arbetsmiljö och atmosfäriska förhållanden, finns det tre huvudfaktorer att tänka på:

Bekvämlighet: Även om du sannolikt vill ha en säkrare och mer organiserad metod för att lagra sågblad än att bara hänga dem på en krok i butiken, vill du ha ett system som är lättillgängligt. Du måste kunna identifiera de blad du behöver och ta tag i den utan mycket ansträngning, samtidigt som du har en plats att placera den du byter ut.

Funktion: Sänksågbladen kan variera avsevärt efter storlek och dimension. Vissa butiker måste också lagra hundratals blad. Oavsett var du väljer att lagra blad, måste den kunna hantera hela ditt lager från det minsta till det största.

Skydd: Allvarliga träarbetare investerar i högkvalitativa blad för sina sågar för att säkerställa högprestanda och hållbar hållbarhet. Blad som slår i varandra eller lämnas öppna för element som damm och fukt kan matta och skada din utrustning. Det perfekta förvaringsscenariot håller knivarna åtskilda och inneslutna för längre livslängd och längre intervall mellan slipning.

Smarta idéer för förvaring av sågblad

Om du har letat efter ett bättre sätt att lagra sågklingor sedan du började träbearbetning eller om du uppgraderar din verkstad och vill anpassa det efter dina behov finns det en mängd olika metoder att välja mellan. Och eftersom du förmodligen har färdigheterna kan du i många fall bygga en lösning med dina egna händer från grunden. Följande är en lista med idéer om hur du lagrar sågblad för att få dig att bli inspirerad:

 • Magasinstil: I huvudsak en rektangulär träram monterad på väggen med något lutande enskilda slitsar. Magazine-racket är ett utmärkt val för att lagra en mindre samling avancerade sågblad och ger ett unikt utseende till din arbetsyta.
 • Utdragbar cd-låda: På samma sätt som lagringssystem som jag använder för att hålla mina CD-skivor i, döljer den här typen av lådor dina sågklingor helt och hållet samtidigt som de är organiserade och tillgängliga.
 • Knivblock: Denna typ av installation är som träblocket du håller dina köksknivar i, bara stora och robusta nog för att hålla dina tunga sågblad.
 • Utdragbar låda: Inbyggd direkt i ditt sågbord, en utdragbar låda tar minimalt med utrymme och låter dig nå de blad du behöver utan att gå bort från din sänksåg.
 • Förvaring av sågblad: Detta rack som rymmer allt från sänksågblad till bandsågblad är ett roligt projekt för alla träarbetare! Lär dig hur du gör det här lagringsstället här och kolla in videon nedan!

Hur man reparerar en sänksåg

Fördelarna med något hushållsverktyg uppskattas mestadels först efter att det misslyckats. Varje hushållsmästare vet det. På grund av en mängd olika verktyg i hushållsarsenalen vet de flesta helt enkelt inte hur man utför en viss operation utan den.

Detta gäller särskilt för en sänksåg. Anledningen är att en sänksåg är avgörande för vedrivning och inte kan ersättas med något handverktyg. En vanlig handsåg kan inte rippa. Därför, när en sänksåg misslyckas av någon anledning, slutar hela skärprocessen och du måste omedelbart göra något. Men skynda dig inte för att leta efter en reparationsservice för sänksåg, eftersom jag ska berätta hur du fixar en sänksåg på egen hand.

Fellokalisering

Först och främst försök att avgöra ett fel. Jag menar inte en specifik nod utan en typ av fel. Det kan vara mekaniskt eller i den elektriska delen av sågen. Med andra ord, om din sänksåg röker är en sak, och om det ger något konstigt ljud eller visselpipa – en annan. Dessa två kriterier är de viktigaste för fellokaliseringen. Det finns också en tredje typ när en sänksåg inte gör något ljud. Och jag ska börja med det.

Ironiskt nog kan det faktum att en sänksåg är tyst vara ett bra tecken. Här bör jag nämna de fel som vanligtvis skrivs ut på den sista sidan i en såghandbok. De verkar löjliga vid första anblicken men visar lite respekt för dem. Kontrollera om det finns spänning i uttaget och om nätsladden fungerar som den ska. Om allt är bra, finns det bara en chans att undvika fullständig demontering – kontrollera borstar.

Med de flesta sänksågar måste du skruva loss två bultar för att komma till borstar. Denna nod är två kolelement mot kollektorn. Eftersom den ständigt roterar är borstarna benägna att bära och så småningom ”stanna”, dvs. når inte den. Detta är vad du bör undersöka först. Dessutom är kolborstar anslutna till statorterminalerna. Här försvinner ibland kontakten. Kontrollera detta. Om allt är bra är demontering nästa.

Hur man tar isär en sänksåg

Demontering är en ganska komplex operation i sig. Varje sänksåg har sin egen mekanism och det finns inga exakta rekommendationer. Du kan räkna ut detta på egen hand. Men låt mig se i detalj vad man ska ta isär först. Ett vanligt fel, oavsett varumärke, är fel på omkopplarknappen. Den sitter i handtaget på alla sänksågar och är uppdelad i två delar när den inte vrids.

Det kan inte delas i två helt eftersom det är fäst vid andra delar, men du kommer fortfarande att kunna nå knappen, även om det här kanske inte är så enkelt. Kontrollera med testarens sonder om omkopplaren fungerar som den ska. Om det visar sig vara felaktigt är reparationen av sänksågen klar. För att sätta en ny istället måste sågen demonteras helt.

Men om knappen fungerar måste du fortfarande göra det. Ta av skivan. Nu kan du ta bort skyddet så att du gör det. Det finns fyra långa bultar under den, lossa dem. Sekvensen och antalet delar kan vara något annorlunda, men du måste hålla en motor med en reducerare, ett handtag och en elkabel till slut. Koppla bort reduceringen och nu är det dags att komma ihåg hur felet manifesterade sig.

Mekaniska fel

Mekaniska fel kan ha olika symtom, men de innehåller nästan alltid ett konstigt ljud, som vissling, skrapning eller klickning. Medan motorn och växellådan fortfarande är isär måste du bestämma vilken av dem som har misslyckats. Försök att rotera motorn med axeln. Den ska rotera lite tungt, men jämnt får den inte klyva.

Om motoraxeln inte roterar eller roterar med ryck är det motorn som har misslyckats. Demontera den och kontrollera lagren. Det första lagret är i motorhöljet, det andra är på rotorn. Du kan vara säker på att en av dem har skulden. Det är bättre om det är det första lagret eftersom det är ganska enkelt att byta ut det.

Om lagret vid motorrotorn har misslyckats kan du ta det säkert för reparation. Du kan inte ta av den utan en speciell enhet. Dessutom kan varje försök att göra det skada rotorn. Du får inte ta med hela sågen för reparation, utan bara rotorn. Detta är lättare och billigare. Det vanligaste växelfelet är slitaget på kugghjulet. I detta fall måste växeln bytas ut. Du måste också kontrollera rotorns slitsar. De ska inte skadas också.

Rotor- och statorfel

Dessa fel är de vanligaste. Det kan plötsligt gnista i borstområdet medan du skär. Det kan finnas rök och lukt av sveda. Sådana skador kan vara ganska svåra att diagnostisera. Låt mig börja med den enklaste och dyraste. Du tog isär en motor och ser att både rotorn och statorn fläckar ut. Allt är klart då. Båda måste bytas ut. Denna lösning är dyr, men sannolikheten för misstag är utesluten. Det är värre om en stator är fläckig, men en rotor ser ut som ny.

Detta verkar enkelt vid första anblicken – en stator måste bytas ut. Inte nödvändigt. En rotor kan också vara felaktig men “avskuren”. Dessutom är det kanske det som orsakade en allvarligare sammanbrott. Att bestämma dess fel är i det här fallet ganska enkelt. Koppla bort statorterminalerna från borstarna. Fäst testkablarna istället, det måste finnas ett litet motstånd. Rotera långsamt motoraxeln och om motståndet ökar någon gång misslyckades rotorn.

Och det sista och svåraste fallet är när allt ser bra ut. Även om du använder metoden som beskrivs ovan, finns det ingen garanti för att en rotor fungerar korrekt. Om mätaren visar en paus kan du dock försöka byta ut den. Men vanligtvis är det bättre att kontakta befälhavaren i det här fallet. Du kan inte göra utan specialverktyg här. En sänksåg köps vanligtvis med ett visst syfte. Men människor kontrollerar inte alltid om sågen är avsedd för det.

Eftersom professionella sänksågar är konstruerade för lång drift och vissa sågar kan bara arbeta 3 timmar om dagen inklusive raster. Naturligtvis, om du använder en sådan sänksåg utan paus hela dagen kommer den definitivt att brinna ut. Trots allt döljer ingen tillverkare vilket driftsätt som finns för denna sänksåg. Saken är att ingen brukar bry sig om detta. Dessutom, efter att ha köpt en sänksåg och upptäckt att skivan är volframkarbid tippad, tycker många att den inte bör slipas.

Resultatet är rökmotorn. Även en sådan disk blir tråkig med tiden. Sågeffektiviteten sjunker kraftigt, men du kräver samma resultat av den som tidigare. Och det blir trasigt. Så innan du använder en sänksåg aktivt, läs dess bruksanvisning och rådfråga specialister. Detsamma gäller motorsågar och andra verktyg. Kanske kommer det inte att behövas några reparationer då.

Hur man reparerar en skadad sänksågs bottenplatta

Jag har nyligen hållit min sladdlösa sänksåg med mig varje jobb jag går. Verktygets bekvämlighet och flexibilitet har gjort det till en arbetshäst i min samling. Från snabba och smutsiga spännband till oväntade rivningar har det här verktyget varit värt sin vikt i guld och har fått uppmärksamhet hos många underleverantörer på mina jobb.

Med alla dessa timmar på sågen skulle det hända att det skulle hända något och tyvärr trampade jag faktiskt på sågen av misstag och den tunna delen av bottenplattan knäppte. I baksynen är detta förmodligen den mest utsatta delen av verktyget, så det var ingen överraskning att det skulle misslyckas om det var stressat. Så istället för att spendera 1000 kr för att byta ut sågen valde jag att reparera den för under 100 kr. Jag ska visa dig hur! Först och främst, detta är vad du behöver för att reparera en skadad sänksågs bottenplatta.

Säkerhet

Först och främst när du utför underhåll på ett verktyg är det absolut nödvändigt att du tar bort strömkällan för att säkerställa att verktyget inte kan utlösas av misstag och medan händerna ligger nära rörliga och / eller skärande delar av verktyget. I detta fall och när du arbetar med sladdlösa batteridrivna verktyg bör du ta bort batteriet. För att säkerställa att jag kunde arbeta bekvämt med verktyget tog jag bort bladet. Detta säkerställer också att du inte får epoxi på ditt blad, men som jag sa lägger jag många mil på denna sänksåg och därför är detta blad redo att bytas ut.

Rengöring

När du använder något bindande ämne är det viktigt att de två ytorna som du försöker binda ihop är rena. Rengöring av trasiga komponenter är därför ett måste. Lim fäster på molekylär nivå och säkerställer att det inte finns något främmande skräp som skiljer bindemedlet och ytorna kommer att förbättra anslutningen till din reparation när den härdas. Jag använde sprit från min målningssats och torkade det drabbade området med en trasa.

Applicera epoxi

2-delad epoxi är ett utmärkt lim med starka mekaniska egenskaper, reaktionen mellan de två komponenterna, ofta kallad harts och härdare, reagerar tillsammans och skapar starka tvärbindningsbindningar. Det är självklart att epoxi är självklister för tunga applikationer som verktygsreparationer.

Läs tillverkarens riktlinjer för proportioner av varje komponent för blandning, men ofta är standardblandningen ett till ett förhållande. Jag tappade en liten mängd på min engångsyta och blandade de två komponenterna tillsammans med en lös nagel som jag hade till hands. Spiken blandar epoxin och jag använder den också för att applicera limmet på min reparationsplats.

Vänta på epoxin

Tillverkaren av epoxin du använder kommer att ange en härdningstid för limmet som i grunden berättar hur länge du måste vänta på att epoxin ska slutföra reaktionen, binda och torka. Jag brukar bara vänta över natten för att se till att jag kan arbeta med materialet utan att tveka. När du har väntat på den rekommenderade tiden kan du gå till nästa och sista steg.

Slipa ner epoxin

Du vill verkligen sprida epoxin på det trasiga området, få limmet i pausen och väl runt det skadade området för att ge epoxin en chans att hålla fast vid allt och allt runt det, stärka bindningen och förstärka den trasiga delen bottenplattan.

Denna lilla fix är tillämplig på alla typer av skadade komponenter på verktyg och andra arbetsplatser eller till och med hushållsartiklar. I det här fallet kan jag använda min sänksåg som avsett utan begränsningar för ungefär 10% den ursprungliga kostnaden för själva verktyget. Nästa gång du blir upprörd över att skada ett av mina favoritverktyg, var inte orolig eller svett kostnaden, eftersom du nu vet hur du reparerar en skadad sänksågs bottenplatta.

Sänksågfel och hur man fixar dem

Sänksågens mångsidighet och kraft ger den möjligheten att utföra nästan alla jobb. Med rätt tillbehör och resurser är den alltid beredd att komma igång. Har du svårt att säga nej, både i ditt personliga liv och professionellt? I så fall kan du känna att du har för mycket på din tallrik på jobbet. Du vill avsluta alla dina projekt i tid eller till och med före schemat. Du måste se till att all din utrustning fungerar ordentligt och arbeta för att få den fixad så snabbt som möjligt när den inte gör det.

Du kan till och med behöva hantera bemanningsfrågor. Låt mig inse det: du har många jobb. Du har så mycket att göra att du måste vara särskilt försiktig för att undvika den fruktade utbrändheten. Samma sak kan hända med sänksågar. Överanvändning, i kombination med dåligt underhåll och hantering av sänksågen, kan orsaka att den blir utbränd. Du kanske tror att sänksågar alltid klarar av oändliga uppgifter under din arbetsdag. Men trött sänksåg fungerar bara inte rätt.

Att använda och ta hand om en sänksåg utan åtanke är riskabelt. Sänksågfel kan orsaka skador som är dubbla. Att inte vara organiserad med ditt verktyg kan inte bara skada själva verktyget. Det kan också innebära extrema risker för arbetare, operatören och åskådare inkluderat. Nedan hittar du de tre vanligaste och mest uppseendeväckande sänksågfelen. Att bli bekant med dessa fel kan hjälpa dig att förstå vilken inverkan de kan ha på dina elverktyg, dig själv och andra. Lyckligtvis har jag lösningar som hjälper dig att hålla dig organiserad. Läs vidare för att lära dig hur du fixar dessa tre chockerande slipsågningar.

Förvaringsfel

Där du förvarar din sänksåg kan verktyget integreras och brytas. Att hålla din sänksåg placerad i rätt läge, på rätt yta och i en lämplig miljö innebär att du är smart och säker med ditt verktyg. Förvaring av sänksågen på rätt sätt minskar skador på sågen och knivarna. Ännu viktigare, det kan minska risken för skada för de som inte får tillgång till verktyget. Din sågs blad kan vara dess akilleshäl. Det är det som ger verktyget kraft, men det kan vara extremt mottagligt för skador och skador. Så här gör du för att undvika knivflis, gnugga och rosta:

Flisning uppstår när knivarna gnuggar mot varandra. Förhindra detta genom att placera tung kartong eller två bitar av plywood (med en bult genom dem) mellan knivarna under transporten. Flisning sker också när blad placeras på grova ytor som cement och stål, vilket gör dem tråkiga. Om du behöver sätta ner bladet, se till att det ligger på en plywood- eller plastyta.

Men om bladet kommer in i sågen, låt det inte vila på någon yta. När du förvarar dina knivar, häng dem från ett pegboard. Att förvara dem i en låda eller låda är också ett bra alternativ. Se bara till att knivarna inte överlappar varandra eftersom det orsakar gnuggning. Du vet nog redan att vatten orsakar rost. Var noga med att hålla verktyget och dina blad ur våta eller regniga miljöer. Detta inkluderar också hög luftfuktighet, så om du bor i söder – var försiktig!

Det är aldrig en dålig idé att förvara dina sågklingor på hög nivå så att de är utom räckhåll för barn. Liksom de flesta verktyg är sänksågar extremt farliga för små. Sågar kan också skada alla som inte vet hur de ska hanteras och hanteras ordentligt. Så övervakar alltid oerfarna operatörer. Att se till att din sänksåg inte kommer i händerna på en okvalificerad person genom att lagra den på rätt sätt är ett utmärkt sätt att undvika misstag och träna smart organisation.

Underlåtenhet att förbereda

För elverktyg kan det inte vara mer sant. Många arbetare inser inte de många steg som bör vidtas för att förbereda sig själva och arbetsplatsen innan de använder en sänksåg eller något elverktyg. Brist på förberedelser innan du börjar ett jobb kan orsaka skadlig stress på verktyget. Det kan också sätta operatörer och åskådare i fara.

Inställningar och tillbehör

Se till att du ställer in sågens bladdjup innan du skär. Bladet ska alltid tränga in under skivan som skärs. Glöm inte att dra åt djupet och justera avfasningen också. Att använda rätt tillbehör är viktigt för en framgångsrik och säker sågdrift. Du kan skada bladet om du skär metall med ett blad som är utformat för att skära plast. Matcha alltid bladet till applikationen. Om du upptäcker att verktygets tillbehör måste tvingas, sluta använda det och ta reda på vad som är fel.

Bedöm arbetsstycket

Ytterligare skador på verktyget kan uppstå om arbetsstycket inte först inspekteras. Sänksågar bör inte skära naglar. Därför bör du bedöma vad som skärs och ta bort eventuella naglar från materialet. Arbetsstycket ska också fästas med klämmor och placeras på en stabil plattform. Detta håller både verktyget och arbetaren säker. Använd aldrig någon del av kroppen för att stabilisera ditt arbetsstycke.

Personlig skyddsutrustning

Vissa föremål av personlig skyddsutrustning, som skyddsglasögon, måste bäras oavsett vad. Annan personlig skyddsutrustning bör användas beroende på din uppgift. Till exempel, om du skär material som kan innehålla giftiga kemikalier, kommer en dammask att skydda dig. Tänk på att elverktyg kan vara högt. Om verktyget du använder skapar ljud till nivåer som överstiger 85 dB är hörselskydd det du behöver. Om andra arbetare kommer att vara runt verktyget som används under längre perioder, se till att de också har den personliga skyddsutrustningen de behöver. Genom att slutföra dessa enkla men ändå effektiva förberedelsesteg kan du undvika att skada din sänksåg, dig själv och dina medarbetare.

Slarvig användning

Du har hört talas om trafiköverträdelsen “slarvig körning”, eller hur? Slarvig manövrering om en sänksåg kan vara lika farlig – kanske mer. Att försumma att följa ditt verktygs korrekta arbetsprocedurer kan få stora konsekvenser. Här är de fyra bästa undvikbara operationerna:

Nedskärningar till arbetare

Du läser om motorsågar, så du vet förmodligen redan att du måste ta risken att bli kapad. Skärningar kan uppstå på grund av felaktig sågplacering. Den bredare delen av sågen ska vara på den stabiliserade delen av arbetsstycket, inte den sektion som faller efter att sågningen har gjorts. Att placera större delen av verktyget på den säkrade ytan hjälper dig att hålla det på rätt spår och hålla dig i kontroll.

Sågen tar tid att stanna.

Vänta alltid tills sågbladet har slutat rotera helt innan du sätter ner det. Att sätta ner ett verktyg medan det fortfarande körs skapar den perfekta inställningen för oönskade skärningar – både för arbetsstycken och för arbetare. Omvänt, låt alltid bladet nå full hastighet innan du går in i ett delvis klippt arbetsstycke igen. Starta aldrig sågen när den är inne i ett snitt.

Kickback

Kickback inträffar när arbetsstycket kastas tillbaka mot operatören plötsligt och oväntat. Det kan orsaka att arbetsstycket och / eller verktyget som används skadar operatören eller andra arbetare. För att minska risken för återslag, gör stora skärytor plana genom att stödja dem nära skäret. Hängande material kan orsaka att verktygets blad kläms, vilket orsakar bakslag. Stå alltid till vänster eller höger om sågklingan för att skydda dig mot konsekvenserna av återslag. Du kan skadas om du står i linje med bladet och bakslag får sågen att hoppa tillbaka.

Flygande skräp

Visste du att en överhettad sänksåg kan ge flygande skräp? Om ditt verktyg blir överhettat kan termiska sprickor uppstå och orsaka att bladfragment träffar operatören eller andra.

Elektriska faror

Sänksågar bör hållas av isolerade greppytor. Om metallytorna på ett verktyg kommer i kontakt med strömförande ledningar blir de också ledande. Detta skapar en allvarlig elektrisk fara för operatören och även omgivande medarbetare.

Den “ja mannen” sänksågen kan göra mycket, eller hur? Därför bör du alltid behandla din sänksåg och andra elverktyg med försiktighet. Överanvänd och missbrukad utrustning kan bli ett hot mot operatören, medarbetare i närheten och till och med oskyldiga åskådare. För att inte nämna, det kan förstöra ditt verktyg helt.

Om du, som sänksågen, har mycket på din tallrik, kan det vara överväldigande att hålla koll på dessa förberedelser och organisationstips. Men det behöver inte vara. Ganska snart kommer dessa säkra metoder att bli andra natur. Börja använda dessa tips idag för att hålla sänksågen smidigt och för att skydda dig själv och andra.

 

Vanliga frågor om sänksågar

Vilka skär kan sänksågar göra?

Sänksågar är kanske ett av de mest mångsidiga verktygen som ingår i din verktygsarsenal. De två huvudsnitt som du brukar se gjorda med en sänksåg är tvärsnitt (vinkelrätt mot säden) och rivsnitt (parallellt med säden). Du kan också göra avfasningar (vinklade över träkanten) genom att justera avfasningsinställningarna på din sänksåg och doppskärningar.

Med lite övning kommer du till och med att kunna hantera geringsnitt (vinklade över träets ansikte) och om du verkligen känner för att sträcka dina gränser, fortsätt och försök göra några pappor, kaniner och knäfogar med flera passeringar. Du kan till och med lyckas göra böjda snitt om kurvan inte är för stram. Det finns verkligen inte så mycket en sänksåg som inte klarar, varför de är en av de första sågarna i en verktygslåda.

Vilken sänksåg ska jag välja och varför?

En sänksåg är det perfekta elverktyget för att skära rakt, rent och sant. Använd en på tungt virke, plåtmaterial eller konstgjorda brädor som MDF så ser du hur snabbt och enkelt du kan göra snitt som kanske är rörigt eller besvärligt med andra sågar. För de flesta av mig börjar tanken på att köpa en sänksåg med en fråga; sladdad eller sladdlös? Denna verktygsstoppguide diskuterar fördelarna med att äga en trådlös sänksåg, vad man ska se upp för när man väljer en och vilken som är bäst på marknaden.

Vilka är fördelarna med en sladdlös sänksåg?

Sänksågar med sladd ger dig möjlighet att såga hela dagen utan att behöva oroa dig för att ladda batterier. De har dock nackdelen med potentiella risker för kabelutlösning och begränsad frihet att flytta runt i verkstaden. Att gå trådlöst med din sänksåg öppnar upp en helt ny värld av kapningsmöjligheter!

Jag förstår dock att det kan vara skrämmande att välja en trådlös sänksåg, så jag har sammanställt den här verktygsstoppshandboken för hur du väljer den bästa trådlösa sänksågen för dig baserat på den kraft du behöver för de applikationer du brukar använda. Det är därför jag har sammanställt den här guiden för att köpa rätt sladdlös sänksåg.

Vad ska jag leta efter när jag väljer en sänksåg?

De viktigaste sakerna du bör se upp för när du väljer en sänksåg är skärkapacitet, skärdjup och fasning. Kapningen och djupet på ditt snitt med en sänksåg baseras på storleken på sågens blad. När det gäller mina sladdlösa sänksågar är bladet standard 165 mm. Var noga med den typ av blad som medföljer – eller finns för – din trådlösa sänksåg. Att använda rätt bladtyp för den applikation du gör är viktigt om du vill få ut mesta möjliga av din sänksåg. Det är också viktigt för din hälsa och säkerhet. Se mitt sortiment av sänksågblad.

Skärdjupet som kan uppnås från din sladdlösa sänksåg varierar från tillverkare till tillverkare, så se upp för det maximala skärdjupet vid 0 °. Så djupt kommer du att kunna skära när sågen inte används för att skära en fasning, vilket kan uppnås om sågen har en justerbar bottenplatta. Inte alla sänksågar är skapade lika i detta avseende. Till exempel kan en sänksåg inte skära så djupt som en annan vid 0 ° men kommer att skära djupare vid en 45 ° fasning. Så, vilken typ av klipp betyder mer för dig; skär rakt in i materialet eller i en vinkel?

Välj din sänksåg därefter. Hastighet och kontroll: Ju snabbare motorn kan vrida bladet, desto mer kontroll har du över skäret. Det handlar om allt jag kan säga om detta! Se upp för varv per minut (RPM) för den sladdlösa sänksåg du är intresserad av. Extra funktioner: De flesta av mig gillar några fina extrafunktioner och fördelar med mina elverktyg som tillverkaren har inbyggt för att hjälpa mig att få jobbet gjort säkrare etc.

Motorn på en sänksåg kan utsättas för extrem belastning om du skär långa bitar av hårt virke. Se upp för säkerhetsfunktioner inbyggda i motorn, till exempel skydd mot utbränning, fläktar för att hålla motorn sval eller avancerade bromssystem som omedelbart dödar motorn och stoppar bladet i en nödsituation. Andra funktioner som LED-arbetslampor är användbara, liksom uteslutningen av en rivkniv, vars frånvaro gör det lättare att skära ner. Se också upp för ergonomiska handtag och sågens totala vikt. Det här är viktiga sätt att bestämma hur länge du kan använda sågen innan händerna och armarna blir trötta.

Vad används en sänksåg till?

Om du snabbt behöver göra en exakt skärning genom en träbit, leta inte längre än en sänksåg. Men varför välja en sänksåg med sladd än en sladdlös? Den här verktygsstoppguiden kommer att förklara fördelarna med att välja en sänksåg med sladdar, funktioner att leta efter och mina toppval! Om du letar efter en trådlös sänksåg, kolla in mitt blogginlägg här. Denna köpguide har sammanställts för att hjälpa dig att avgöra vad som är den bästa sänksågen på marknaden.

Att stupa eller inte dyka?

Strax utanför fladdermusen, om din arbetsdag består av en klippning efter en klippning, vänligen investera i en sänksåg. Men om du befinner dig att behöva utföra en enstaka doppskärning på arbetsplatsen, kan en sänksåg kunna tackla detta för dig, så länge sänksågen inte har en rivkniv eller rivkniven kan tas bort . Var därför uppmärksam på den här funktionen när du väljer din sänksåg om du kan göra ett snitt. Men kom ihåg att en rivkniv är en säkerhetsfunktion än att förhindra “kick back”.

Vem gör den bästa trådlösa sänksågen?

Det brukade självklart att trådlösa sänksågar inte kunde matcha de körtider som deras kordade kusiner kunde uppnå. Men med ny och förbättrad batteriteknik kommer de flesta nya sladdlösa sänksågar att erbjuda mer än tillräckligt med kraft för professionella skärjobb. Den uppenbara fördelen med att driva en sänksåg från ett batteri är bärbarhet. arbeta vart du behöver utan att vara bunden till en strömförsörjning. När du väljer din sladdlösa sänksåg, överväga de 18V litiumjonbatteriplattformarna du redan har investerat i; Att ha ett extra 18V-batteri laddat medan du arbetar är en självklar bonus.

Sammanfattning av köpguide för sänksågar

Sänksågar är ett fantastiskt och nästan nödvändigt komplement till alla husägare eller DIYers sortiment av verktyg. Ärligt talat är det förmodligen en av de första motorsågarna som de flesta kommer att äga. De kan göra nästan alla klipp du kan tänka dig, men de måste också respekteras för att undvika att bli skadade. När du letar efter en sänksåg som passar dina behov, var noga med att vara ärlig med dig själv om hur du kommer att använda den och om saker som en sladd kommer att vara en eftertanke eller en förvärring.

Jag uppmuntrar dig att prova både sladdlösa och sladdade, samt vänster och höger blad för att få en bättre känsla för vad som fungerar för dig. Priset är alltid viktigt, men det här är inte ett köp du kommer att göra regelbundet, så se till att få en sänksåg som uppfyller dina behov och får dig att återuppta att använda den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen