Bästa sekatören 2024 – Test av olika sekatörer

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Felco 6 Sekatör

FISKARS PowerStep P83

FELCO 383 Sekatör

GARDENA Comfort Sekatör

Klicka här för att se fler sekatörer.

Bästa sekatören 2024

Gillar du att hålla på i trädgården och använda redskap? Då rekommenderar jag verkligen att du köper en sekatör. Men att köpa en sekatör är faktiskt inte så enkelt som du kanske tror. Först och främst så måste du överväga vilken typ av sekatör som passar dig bäst. Letar du efter en enkel sekatör för småjobb eller behöver du en kraftig och avancerad sekatör för stora grenar? Därefter så måste du tänka på saker som komfort och vilken kvalitet du behöver.

En sekatör används till att klippa grenar och det finns flera olika modeller med en massa olika prisklasser. Det är inte alltid jättelätt att köpa något på nätet. Det är svårt att veta vad som faktiskt är sant. Många affärer online brukar skriva om saker som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem varan så funkar den kanske inte som du tänkt. Du vill ju definitivt inte spendera pengar på något som inte fungerar som du förväntat dig. Om du inte är så insatt kan det därför vara svårt att välja rätt sekatör för just dig.

Men det är just därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en guide så att du kan hitta den bästa sekatören. Jag själv gillar att hålla på i trädgården och därför har jag mängder av olika sekatörer. Jag har sammansatt en guide genom att testa mina egna sekatörer. Dock så har jag även läst igenom kundrecensioner och några andra tester. Med hjälp av den här komplexa guiden så lovar jag att du kan hitta och köpa den bästa sekatören!

Sekatör köpguide 2024

När du ska köpa en sekatör så finns det några viktiga saker som du måste tänka på. Jag har nämnt några exempel innan men det viktigaste är att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Men hjälp av den här köpguiden så kommer du enkelt kunna hitta vilken sekatör som är bäst för dig. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa sekatören:

 • Typ
 • Storlek
 • Enkel användning
 • Vänsterhänt sekatör
 • Knivdiameter
 • Sekatörsvikt
 • Utbytbara blad och fjädrar
 • Stötdämpare
 • Sapspår
 • Dämpning
 • Oljesvamp
 • Trådkniv
 • Vridbart handtag
 • Säkerhetslås

Typ

Jobbet till hands bör vara den största faktorn som driver ditt val av sekatör. Om du vill klippa träd, vill du ha ett par som gör det för att nå grenar. Om du bara vill klippa enstaka växter behöver du inget för stort. Tänk på hur ofta du använder din sekatör och växterna och träden i din trädgård för att avgöra hur specialiserade din sekatör ska vara och om du behöver mer än ett par.

Storlek

Den typ av jobb du tar itu med kommer att påverka storleken på sekatör du vill välja, men det bör händerna och hur mycket vikt du kan hantera bekvämt. Vissa är gjorda speciellt för de med små händer och de finns i en mängd olika material, varav några är tyngre än andra.

Enkel användning

Beskärning kan vara ett tufft jobb, men rätt par sekatör kan göra jobbet lättare. Från de med ergonomiska grepp till specialhandtag byggda för komfort finns det olika faktorer som påverkar hur lätt de är att använda. Vissa är gjorda speciellt för personer med händer som har försvagats av artrit, ålder och andra faktorer.

Vänsterhänt sekatör

Eftersom knivarna på sekatörer med sidoskär har en saxdesign är de i allmänhet bäst om du är högerhänt. Vänsterhänta sekatör finns dock, och de flesta premiummärken erbjuder modeller för vänsterhänta personer.

Knivdiameter

Bladskärningsdiametern kan variera från 10 till 30 mm beroende på storlek och typ av sekatörer du har. Detta avser den största längden som knivarna kan klippa när de öppnas. Om dina sekatörer är mindre är det troligt att skärdiametern också blir mindre. Diametern på sekatörer i full storlek kan variera – om du planerar att skära igenom tjocka buskar måste du överväga detta.

Sekatörsvikt

Detta kan också variera mer än du förväntar dig, ett par sekatörer kan väga var som helst från under 100g upp till 400g. En lättare vikt är idealisk för fortsatt användning och fin beskärning, men tyngre modeller kan kännas mer robusta.

Utbytbara blad och fjädrar

Vissa sekatör har utbytbara blad och fjädrar och vissa levererar sina egna nycklar att göra det med. Detta är användbart om du vill spara på avfall och byta ut nödvändiga delar snarare än hela föremålet.

Stötdämpare

Dessa finns på insidan av handtagen nära knivarna. Dessa är utformade för att absorbera chocken om användaren plötsligt skulle skära igenom och knivarna stängs plötsligt och tar belastningen från din hand.

Savspår

Detta är ett litet spår som finns på det mindre bladet hos vissa sekatörer med sidoskär. När det större bladet stängs över det andra trycks trädsaften in i detta spår och torkas sedan av när den släpps för att förhindra att knivarna fastnar.

Dämpning

Vissa sekatörer har mjuka och vadderade handtag så att de är bekvämare att använda under långa perioder.

Oljesvamp

Det är ganska sällsynt, men vissa sekatörer har en integrerad oljesvamp som du kan använda för att rengöra och smörja knivarna efter användning.

Trådkniv

Detta är ett litet hack på den innersta punkten när knivarna är helt öppna. Lägg tråden i det här hacket så klipps den när knivarna stängs.

Vridbart handtag

Denna funktion gör att ett handtag kan rotera med dig när du griper, så det rör sig med handen för att göra rörelsen mer naturlig.

Säkerhetslås

Ett säkerhetslås finns i de flesta sekatörer idag för att hålla knivarna stängda när de inte används. Men vissa sekatörer har faktiskt två lås, vilket innebär att knivarna inte öppnas helt till maximalt skäravstånd om det andra låset är inställt. Detta är ett användbart tillskott eftersom det betyder att sekatörerna kan passa både små och stora handtag.

Läs också >>> Bästa häcksaxen

Typer av sekatörer

Sekatörer finns i två olika bastyper:

 • Sekatörer med sidoskär har två slipade blad som är utformade för att skära igenom växtstammar och mjuka gröna trädgrenar (upp till 1/2 tum i diameter). Sekatörer med sidoskär gör skarpa, rena snitt som är väsentliga för hälsan hos växten (trasiga snitt inbjuder till sjukdom). Använd inte sekatörer med sidoskär för att skära torra, spröda döda grenar, som kan fastna eller till och med böja knivarna.
 • Sekatörer med mothåll har bara ett slipat blad som pressas in i ett spår på en stationär bas (städ). En sekatör med mothåll är utformad för att avskilja små stjälkar och grenar (upp till 1/2-tums diameter) och använder en krossning snarare än skärning, så de är lämpliga för att trimma torra döda grenar, som lätt knäpps. Sekatörer med mothåll rekommenderas inte för mjuka gröna grenar och stjälkar, som kan krossas och slitna av saxen.

Olika bladmaterial

 • Sekatörsskjuvblad är konstruerade av olika typer av metall och har olika beläggningar, var och en med sin egen unika uppsättning fördelar och nackdelar.
 • Blad av rostfritt stål: Rostfritt stål motstår suddighet så att blad av denna metall inte rostar eller korroderar. Även om de fungerar bra med att skära gröna stammar och grenar, är rostfritt stålblad svåra att skärpa när de blir tråkiga; de kan också bli omformade om du försöker skära för tjocka grenar.
 • Kolstålblad: Kol är en härdare som gör kolstålblad hårdare och starkare än rostfritt stål. Kolstål kommer sannolikt att rosta, men om saxen inte rengörs och torkas för hand efter skärning av gröna grenar som innehåller fukt. Kolblad är ett bra val för att skära genom hårda döda grenar.
 • Titanbelagda blad: En beläggning av slitstarkt, korrosionsbeständigt titan ger kolblad bladens rostbeständighet – vilket ger dig det bästa från två världar. Obs! Beläggningen ger en guldfärg.
 • Non-stick-blad: Teflonbeläggning på blad av kolstål hjälper till att avskräcka smuts och sap, så att du kan beskära längre innan du rengör. Non-stick belagda blad finns på olika sekatörar.

Fler faktorer att tänka på

Det finns några andra faktorer att väga innan du väljer din ideala sax.

 • Fjäderbelastning. Till skillnad från hushållssax, som öppnas och stängs för hand för varje klippning, har sekatör en fjäder som tvingar knivarna isär efter varje klipp så att allt du behöver göra är att pressa handtagen för att klippa igen. När du handlar efter sekatör ska du leta efter en säkert fastsatt fjäder, för om den går sönder måste du använda saxen som vanliga saxar.
 • Låsmekanism. De flesta sekatörar har en låsmekanism som håller knivarna ihop när de inte används. Detta är både en säkerhetsfunktion och ett sätt att skydda en slipad bladkant. Det största klagomålet om låsmekanismer är när de oavsiktligt låses (vanligtvis för att du stöter på dem med ett finger eller en tumme) medan du beskär. En låsmekanism placerad nära knivarna kan förhindra oavsiktlig låsning.
 • Ergonomisk design. Att använda manuell sekatör innebär många repetitiva handrörelser, vilket kan leda till trötthet i handleden och handen. Många tillverkare erbjuder handtag som är lätta att greppa för att kompensera för trötthet; sök handtag som passar formen på din hand och känns bekväm.

Vad jag testade

När jag testade mina egna sekatörer så testade jag en mängd olika saker. Här kommer en lista på vad jag testade:

 • Bladkvalitet
 • Mittskruv
 • Ergonomisk design
 • Reservdelar
 • Låsmekanism
 • Fjäderstyrka
 • Lätt att rengöra

Bladkvalitet

Ett av de viktigaste kriterierna vi tittar på är bladkvaliteten. Nästan alla sekatörar har skarpa blad, men skillnaden mellan ett bra märke och en dålig uppsättning är hur länge de håller sig skarpa.

Visst, dina billigare par kanske fungerar bra första gången du använder dem och skär rent och rakt, men när du lagrar dem och tar ut dem igen för att använda några veckor igen senare är de fortfarande skarpa? Har de rost på bladet? Är skäreggarna nickade och skadade?

Det är också viktigt att titta på hur lätt det är att slipa knivarna när de behöver det.

Bra sekatörar har blad av hårt stål av god kvalitet. Jag letar efter blad som är tillverkade av högt härdat stål eller kolstål – ännu bättre är högt härdat kolstål!

Vissa modeller av trädgårdssaxar annonserar att de har en titan- eller förkromning över knivarna som hjälper till att hindra dem att rosta. Detta är sant, men det betyder också att så snart du slipar knivarna tar du bort skyddsskiktet och de delar av bladet rostar sedan. Av den anledningen lägger jag lite värde på den här funktionen.

Mittskruv

Mittenskruven är bulten som går igenom sekatören som de två knivarna svänger på. Det kan verka som en trivial del, men det är en av de viktigaste delarna av verktyget. Mittskruven är ansvarig för att kontrollera avståndet mellan knivarna och måste vara tillräckligt tätt så att den håller de två knivarna ordentligt ihop, men inte så tätt att det hindrar sekatörens stängning.

Om skruven är för lös kan eventuella grenar du skär fast mellan knivarna och det kommer att leda till en rörig skärning som är dåligt för växternas hälsa. Om skruven är för åtdragen så kommer skärningen att kräva mer styrka än den skulle resultera i muskeltrötthet.

Toppmodellerna justeras korrekt ur lådan och det bör inte krävas någon finjustering, de ska också vara enkla att justera ner på banan när slitage gör det nödvändigt.

Ergonomisk design

Eftersom saxen förlitar sig på styrkan hos en hand är det viktigt att de är anpassade till storleken och styrkan på användarens hand, men det finns saxar som passar flera storlekar av händer och dessa är i allmänhet de mest gynnade modellerna.

En bra uppsättning sekatör bör vara lätt att hålla och stänga med en hand utan att kräva för mycket styrka för att göra det – uppenbarligen varierar detta beroende på vad som skärs.

De viktigaste punkterna jag tittar på för ergonomisk design i de bästa sekatörarna är:

 • Typer av handtag och grepp
 • Handtagens öppningsbredd
 • Styrka som krävs för att stänga knivarna
 • Övergripande storlek och vikt

Reservdelar

Om du bestämmer dig för att spendera dina pengar överst på raden sekatör så att du inte vill kasta ut dem så snart något går sönder eller slits ut. Och lita på mig, något kommer att gå sönder så småningom. Saksar gör hårt arbete och till och med den högsta kvalitetssättningen kommer så småningom att brytas under pressen av vad den förväntas göra.

Låsmekanism

handsekatör Låsmekanismen är en anordning som låser sekatören stängd när den inte används, detta skyddar inte bara knivarna från att skadas medan de inte används, det är också en viktig säkerhetsfunktion som håller de skarpa kniven säkert stängda.

Låsmekanismen ska vara lätt att öppna och stänga uppifrån, men saxen ska inte av misstag låsa sig stängd när den används eftersom mekanismen har stött eller har ‘fallit’ stängd.

Låsmekanismen för sekatör bör inte heller komma i vägen för normal användning och bör inte få kvistar eller grenar fastna i den.

Fjäderstyrka – Styrka som krävs

Fjädern används för att hålla isär sekatörn, vilket tar bort behovet av att manuellt drar tillbaka dem efter att ha utfört ett snitt. Det är viktigt att fjädern sitter ordentligt på plats och inte kan slås ut av misstag när den används.

Det finns två huvudtyper av fjäder, lindade metallfjädrar och trådfjädrar. Generellt sett är båda typerna av fjädrar bra – men kvaliteten på varje fjäder kan ändras från modell till modell.

Du vill att våren ska vara stark, men inte så stark att det krävs överdriven ansträngning för att stänga knivarna.

Lätt att rengöra

När du arbetar på vissa växter kommer du att märka att knivarna på dina sekatörer blir ganska smutsiga och gummit med saft. Sap kan vara väldigt frätande och om den lämnas på dina bra sekatörer kommer den snabbt att äta bort skäreggen och också få ditt verktyg att rosta.

Så det är viktigt att dina saxar enkelt kan rengöras. För vissa modeller behöver de demonteras ordentligt, andra modeller kan rengöras medan de fortfarande är monterade.

Ta hand om din sekatör

När du har köpt en sekatör så måste du ta hand om dem. Ofta tänker inte nya trädgårdsmästare på det här, men det är viktigt av flera skäl.

Det är viktigt att du håller din sekatör rengjord och steriliserad. Många växtsjukdomar överförs lätt från en växt till en annan. Att rengöra saxen mellan användning och desinficera dem under beskärning kan minska överföringen av dessa växtsjukdomar.

Men det går också lite längre än så. Att hålla din sekatör rengjord och oljad kan förlänga dens livslängd. Koppla ihop det med en bra slipning, så kommer dina saxar att hålla i många år framöver.

Vad händer om du redan har varit slapp och låt din sekatör bli rostig? Överväg att rengöra dem för att se om de kan återställas innan du köper ett nytt par.

Andra tester

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen