Bästa skiftnyckeln 2023 – Test av olika skiftnycklar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Bahco 9031 P Skiftnyckel

BAHCO 31 Skiftnyckel

BAHCO 9073 P Skiftnyckel

BAHCO 8069 Skiftnyckel

Klicka här för att se fler skiftnycklar.

Bästa skiftnyckeln 2023

Huruvida du pillar med en strulig möbel från Ikea eller en läckande kran kan en skiftnyckel antagligen rädda dagen. Alla bör äga minst en skiftnyckel för att fixa vardagsproblem som kan uppstå. Det kan dock vara lite svårt att förstå just vilken skiftnyckel man ska satsa på men generellt sätt är det en säker satsning att investera i en justerbar skiftnyckel som kan ta an ett flertal olika problem.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bra skiftnyckel på nätet. Eftersom där finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken skiftnyckel som är bäst. För att det ska bli extra svårt så brukar många online affärer inte skriva om de negativa sakerna. Affärerna gillar att endast visa de positiva sakerna för då säljs det klart bättre. Så när du väl får hem skiftnyckeln så är den kanske inte som du förväntat dig. Man vill ju definitivt inte lägga en massa pengar på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa skiftnyckeln.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har valt att skapa en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide. Jag har nämligen gjort mitt eget skiftnyckel test. Genom att använda min köpguide som en grund kommer du enkelt att kunna köpa en bäst i test skiftnyckel. Jag gjorde den här guiden genom att testa några olika skiftnycklar. Jag läste dock även igenom andra tester och speciellt kundrecensioner. Kundrecensioner brukar ofta ge en väldigt klar bild av hur bra varan faktiskt är. Jag använde mig alltså av min egen och andras kunskap. Med hjälp av all information så gjorde jag en avancerad köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa den bästa skiftnyckeln.

Om du behöver ett bra hjälpmedel om du ska exempelvis byta däck kan jag istället rekommendera en momentnyckel, som du kan läsa i mitt test av momentnycklar.

Köpguide för bäst i test skiftnyckel 2023

Som jag skrev innan så är det faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa skiftnyckeln på nätet. När du ska köpa en skiftnyckel bäst i test så finns den några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Men för att göra hela processen enklare så har jag gjort en köpguide. Med hjälp av den här guiden så kommer du enkelt att kunna köpa en skiftnyckel bäst i test. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa skiftnyckeln 2023:

 • Inför ditt första köp
 • Passform
 • Storlek
 • Vikt
 • Typ
 • Huvudtp
 • Lagring
 • Garanti
 • Mätstandard
 • Material
 • Handtag
 • Användande
 • Vård
 • Matchande typer
 • Kostnad
 • Inköpstips
 • Säkerhetstips
 • Extra hävstång
 • Att tänka på inför köp
 • Ytterligare saker att tänka på

Inför ditt första köp

Inledningsvis är det bästa sättet att köpa dessa verktyg i uppsättningar. Se till att du har både metriska och SAE storlekar i det kit du köper för öppna nycklar, lådor, kombinations- och spärrnycklar. Det finns inget som säger vilken typ av fästelement du kommer att stöta på. Måttens steg är vanligtvis i millimeter för metriska och i 1/16 tum för SAE.

Passform

När du använder skiftnycklar, se till att de sitter ordentligt på fästet. Om du inte är säker på fästets exakta storlek, prova flera verktyg tills du hittar det som passar bäst. Du vill ha en snygg passform för att undvika att runda av fästets kanter. Detta händer när verktyget är löst eller för stort. De flesta av dessa handverktyg faller i några huvudkategorier.

Storlek

Storleken på din momentnyckel är viktig eftersom du vill ha en som kommer att vara tillräckligt liten för att du ska kunna komma åt de svåråtkomliga ställena men också tillräckligt stor för att den kommer att vara robust och tillräckligt stark för att arbeta med hårdare bultar och muttrar utan att bryta. Inte bara detta utan en längre momentnyckel kommer att göra det lättare att komma åt de djupare områden som du kanske arbetar med, så om du vet att din momentnyckel finns där för att hjälpa dig när du arbetar på motorer kan du behöva vara går för en längre modell!

Jag hittade momentnycklar som varierade från cirka 18 cm upp till drygt 25 cm så du måste överväga vad som kommer att vara rätt för dig. Det är också värt att överväga hur vana att arbeta med denna typ av verktyg du är. Om du är ny på att slutföra jobb som detta rekommenderar jag att du väljer en kortare längd så att du kan vänja dig vid verktyget!

Vikt

Vikten på din momentnyckel är viktig för att om du ska arbeta med den under en viss tid kommer en nyckel som är för tung att öka tröttheten. Inte bara detta, men en tyngre skiftnyckel blir svårare att använda i trångare utrymmen, särskilt om du försöker arbeta med en hand! Jag hittade vikter från så lite som 0,5 kg hela vägen upp till 2,5 kg. Visserligen tenderade det att finnas ett mönster mellan bättre kvalitet, mer kraftiga skiftnycklar var tyngre, men det fanns några lätta toppkvalitetsmodeller på marknaden som är värda att välja.

Typ

Öppen nyckel

Skiftnyckeln är den mest grundläggande typen. Med U-formade öppningar i ändarna griper de båda motsatta ytorna på öppningen fästet. Numera har de flesta olika nycklar i olika storlekar i vardera änden av handtaget. De kan också ha både en öppen och en box på samma handtag. Jag hänvisar till den senare som kombinationsnycklar.

Låsnycklar

Lådan eller skiftnyckeln är ett annat mycket vanligt verktyg. Dessa omger, eller ”boxar” fästet helt med änden av verktyget. Lådnycklar har normalt 6 eller 12 hörn eller punkter. Jag finner 6 punktsnycklar de mest stabila. De fungerar bäst för applikationer med högt vridmoment och applicerar lika mycket kraft på alla kanter på fästet. 12-punktsverktyg fördubblar antalet positioner som du kan passa lådänden på fästet. Detta blir särskilt användbart i mycket trånga utrymmen där det finns en begränsad mängd utrymme att svänga en båge. Problemet med att använda en 12-punkts lådänd för applikationer med högt vridmoment är att du har större möjlighet till övergång. De avlägsnar lättare fästdonens huvuden.

Nyligen har ratcheting-skiftnycklar blivit populära. De fungerar ungefär som en ratchet och socket combo. Med dessa verktyg behöver du inte flytta lådans ände i slutet av en sväng. Det påskyndar verkligen jobbet. Leta efter modeller med högre tandantal och mindre svängbåge. De ger dig bättre resultat i trånga eller svåråtkomliga områden.

Rör- eller flänsnycklar

Rör- eller flänsnycklar tjänar ett speciellt syfte. De ser väldigt mycket ut som en 6-punkts skiftnyckel förutom en saknad sektion. Denna öppning låter verktyget glida över en bult eller slang, vilket gör det möjligt att enkelt placera det över fästet. Vanligtvis är muttrarna som används för att säkra kopparrör något känsliga eller gjorda av mjuka material som mässing eller plast. Användningen av en vanlig skiftnyckel kan leda till att muttern avrundas eftersom den inte kommer i kontakt med alla sidor av det mjukare materialet. Flänsnycklar eller rörnycklar fungerar riktigt bra när du arbetar på bilbromssystem eller kompressionsbeslag på kopparrör för diskmaskiner, vattenfilter eller ismaskiner.

Skiftnyckel

Skiftnyckeln fungerar precis som en skiftnyckel. Med en mekanism för att justera det parallella avståndet mellan käftarna passar de olika mutter- eller bultstorlekar. Detta verktyg fungerar bra när du inte har rätt skiftnyckel och inte behöver mycket vridmoment. Det enda negativa är att käftarna tenderar att “glida”. De rör sig ofta något vid varje användning, vilket gör att du glider av och eventuellt avrundar kanterna på muttern eller bulten. När du använder en skiftnyckel måste du fortsätta kontrollera att justeringen håller verktyget ordentligt på fästet.

Piprensare

En annan vanlig men specialiserad typ av justerbar skiftnyckel är rörnyckeln. Dessa kraftiga verktyg har en fast överkäke och en rörlig underkäke. Käftarna är kraftigt tandade så att de kan bita i galvaniserat eller stålrör. Käftarna är vanligtvis fästa på plats så att de kan bytas ut när de slits ut. Släta käftar finns också så att de inte skadar ytan som vrids för vissa applikationer. Dessa robusta VVS-verktyg har vanligtvis stålhandtag. För de som vill spara lite vikt kommer lättviktsmodeller av aluminium till ett mycket högre pris.

Momentnycklar

Momentnycklar är en utmärkt ersättning för vanliga skiftnycklar. Fördelen är att en spärr kan utrustas med många uttag. Dessa passar i olika storlekar av muttrar och bultar. Uttagen är cylindriska. Den ena änden har ett fyrkantigt hål som matchar en av de vanliga spärrstorlekarna. Den andra änden av uttaget är dimensionerad för att passa fästelementen. De kan använda antingen en 6- eller 12-punktskonfiguration. Du kan också hitta uttag med multi-point, Allen, Torx och andra konfigurationer. Uttagets storlek är vanligtvis stansad i uttaget för snabb identifiering.

Momentnycklar fungerar på samma princip som skiftnycklar. De har ett långt handtag som låter dig sätta mycket vridmoment på fästet. Huvudskillnaden är hur säkert uttaget passar fästet ovanifrån. Detta underlättar snabbare vridning av fästet. Du behöver inte ta bort och återställa huvudpositionen varje gång du svänger som med en skiftnyckel. Momentnycklar fungerar med både metriska och standarduttag (SAE) så länge som uttagsstorlekens storlek matchar spärrdrevet.

Huvudtyper

Flex eller rakt huvud – Ändarna på flexnycklarna kan placeras i bästa vinkel för att nå det fäste du arbetar med, medan raka huvudnycklar står stilla. Om du ska arbeta på platser med svåråtkomliga fästanordningar, kommer flexnycklar sannolikt att hjälpa dig oerhört.

Vinklat huvud – På skiftnycklar med förskjutna huvuden är varje ände vinklad i olika riktning, vanligtvis mellan 30-45 grader. Syftet med detta är i huvudsak det med flexhuvudet, vilket är att hjälpa användaren att enkelt nå besvärligt placerade fästelement

Djup eller vanlig – Vissa skiftnycklar har extra långa eller djupa huvuden som gör det ännu enklare att arbeta på fästelement som är svåra att nå. Med skiftnycklar upplever du oftast att djupa huvuden också är förskjutna. Om du ska arbeta inom motorer eller i trånga utrymmen kan djupa skiftnycklar vara fördelaktiga.

Poäng i sluten huvud – Skiftnycklar med slutna huvuden (liksom skiftnycklar) har olika punkter i huvudet, vanligtvis sex, åtta och tolv. Ju fler punkter desto fler vinklar finns det att fästa på fästelementen. Detta hjälper dig att se till att du kan använda skiftnyckeln oavsett vändrum.

Lagring

Hur du ska lagra dina skiftnycklar kommer att avgöra hur länge dina skiftnycklar hålls nya och i slutändan, hur länge du ska använda dem. Att köpa en skiftnyckelsats som finns i en arrangör är en enorm fördel eftersom de passar perfekt, och oftast är de optimerade för att passa i verktygslådor. Många skiftnycklar levereras med arrangörer. Om du slutligen köper din skiftnyckelsats från ett annat märke och de inte har inkluderat arrangörer, kolla in skiftnyckelarrangörer, som hjälper till att hålla din verktygslåda i ordning och skydda dina skiftnycklar.

Garanti

I verktygsvärlden är det kungligt att ha livstidsgaranti; ännu bättre, att ha en garanti som inte får dig att hoppa på ett ben medan du klappar på huvudet och reciterar alfabetet bakåt är ännu bättre. Många av dagens produkter en begränsad livstidsgaranti, om du under din tid att äga någon produkt som misslyckas besöka helt enkelt tillverkarens garantisida och skicka in din ersättningsförfrågan. Jag hoppas att den här guiden hjälper dig att fatta det bästa beslutet när du väljer en skiftnyckelsats. Kom alltid ihåg att välja en uppsättning av högsta kvalitet som är gjord för professionellt bruk. Om satsen inte är gjord för att ge dig liv, precision, multifunktionalitet och en garanti, är det inte värt pengarna.

Mätstandard

En av de första sakerna du kommer att märka är att det finns olika mätstandarder för metriska och motsvarande amerikanska standarder. Att veta vad du har att göra med är viktigt eftersom det kan göra skillnad mellan att få jobbet gjort eller sluta med en avskalad mutter eller bult. Den här informationen visas tydligt i paketbeskrivningen.

Metrisk

Detta system använder millimeter. Du ser det ofta i skiftnycklar som tillverkas för internationella marknader. Vissa bilindustriverktyg använder det också. Skillnaden ligger i det faktum att amerikanska industrier är ovilliga att gå över till det metriska systemet. Importerade produkter använder dock detta system, följaktligen behovet av metriska verktyg.

Amerikansk

Detta system använder tum, särskilt i bråk. Society of Automotive Engineers (SAE) utvecklade systemet på 1920-talet. Att växla mellan de två är inte alltid möjligt även med dessa små skillnader. Till exempel är 1/16 lika med 0,0625 tum medan en millimeter är ungefär 0,039370 tum. Så det är inte en perfekt avvägning. Du ser ofta färgkodade verktyg som gör det lättare att skilja dem från varandra. Och många tillverkare använder båda standarderna som ger dig det bästa från två världar.

Det är en bra kompromiss, särskilt om du har både nyare och äldre utrustning eller mekanik och behöver båda systemen. Du kan också se omnämnande av USS och SAE med hänvisning till bultar när de gäller skiftnycklar. Det korta svaret är att de förstnämnda är grova trådar och de senare, fina trådar. Användningen av en skiftnyckel kommer från att kunna använda den rätta med ett visst fästelement. Det kommer att innebära att matcha antalet sidor eller lägenheter på en bult eller mutter.

Material

Som med många handverktyg kommer materialet att avgöra hållbarhet och hållfasthet. Det kommer också att spela en roll i din kostnad som jag kommer att diskutera senare. Du kommer att upptäcka att det finns en balans mellan vikt och styrka i förhållande till pris. Kvaliteten kommer att sträcka sig från billiga, tyngre produkter till dyrare lättare produkter med bättre hållbarhet.

Plåt

I den nedre delen av vågen hittar du verktyg som är stansade av plåt. Fördelen är kostnad. Du kommer inte att bryta banken genom att köpa en eller flera av dessa skiftnycklar. Det gör dem till ett smart val om du bara använder dem ibland. Emellertid är dessa typer av skiftnycklar ofta tunga och skrymmande för att ge den nödvändiga styrkan som kvalitetsprodukter undviker.

Molybden-stållegering

Molybden ökar styrkan hos denna legering. Användningen tog fart under första världskriget som erbjöd bättre skydd vid en lägre vikt. Det hjälper också till att skydda metallverktyg från korrosion. Det är en bättre kompromiss för att tappa en del av den extra vikten av metallverktyg utan mycket mer pengar på framsidan.

Krom- och vanadinlegeringar

I den högsta delen av skalan finns legeringar gjorda av krom och vanadin. De ger överlägsen styrka och samtidigt håller verktygen tyngre. Även små mängder av dessa material har stor inverkan. Det här är vad du hittar i produkter av högre kvalitet med ett pris att matcha. Om du använder dem mycket är det en sund investering.

Materialmärkningar

Det finns ett antal olika skiftnycklar – var och en med sin speciella användning. När du handlar efter den bästa skiftnyckeln, titta på tillverkningsmetoden. De bästa handnycklarna använde en smidd kollegerad stålprocess. De bär ofta märket “Cr-V”. Detta står för legeringsmaterial av krom för korrosionsbeständighet och vanadin för ökad styrka. Dessutom har många skiftnycklar krom-nickelplätering för att ge större korrosionsbeständighet.

Du kan också hitta aluminiumhanterade produkter som tappar vikt. Bra skiftnycklar märks tydligt och permanent med mätningen. På handtagsidan vill du ha något bekvämt men också robust. För de flesta verktyg föredrar jag polerat stål. Det rensar lätt upp och ger dig ett trevligt, bekvämt grepp. Doppade handtag hjälper också verktyg att inte glida ur händerna lika lätt – de rensar också lätt.

Handtag

Skiftnyckelns längd har ett direkt samband med vridmomentet. Ju längre det är, desto större kraft kan du använda. Nyttan med ett visst verktyg beror på styrkan du behöver och förmågan att använda det till sin fulla fördel i ett visst utrymme. Tänk på den senare innan du tar slut och får den största skiftnyckeln du kan hitta. Var också uppmärksam på greppet. Ibland måste du använda mycket styrka för att lossa hårda bultar. Välj verktyg med bekväma handtag som ger en bra handkänsla. Det kan inte göra någon stor skillnad för en snabb uppgift, men du kommer att märka det för något mer involverat. Det är särskilt viktigt med tyngre föremål för att förhindra trötthet.

Användande

Det finns mycket specialisering med dessa verktyg som går utöver deras design. Även om de är många all-purpose modeller, tjänar andra specifika syften på grund av de särskilda utmaningarna med ett jobb. Men den viktigaste faktorn är rätt passform.

Vård

Som du har märkt så säljs många skiftnycklar i uppsättningar, särskilt sockel- och spärrtyper. Det betyder många små delar som är lätta att förlägga. En viktig del av vården av dina handverktyg börjar helt enkelt med att se till att de läggs bort korrekt. En uppsättning innehåller vanligtvis något slags fodral för lagring. Gör det till en punkt att sätta tillbaka varje bit på rätt plats. Det handlar inte bara om rätt vård. Det kan vara svårt att få en enskild bit i den storlek du behöver. Att ta dessa extra steg när du använder dem kommer att göra det mycket mindre frustrerande nästa gång du behöver använda dem.

Matchande typer

Varje skiftnyckel tjänar vissa syften bättre än andra. Jag rekommenderar starkt att du väljer rätt för jobbet bara för att det gör ditt jobb enklare. Ett avdraget fästelement kan göra ett snabbt jobb till en mardröm. Du kan börja smått och få en uppsättning för alla ändamål och lägga till den efter behov. Tänk på vilken typ av arbete du ska använda det för. Hushållsuppgifter är en sak, men att göra bilreparationer kräver en annan uppsättning verktyg.

Kostnad

Material och typ är en stor del av det pris du betalar för skiftnycklar eller valfritt handverktyg. Du kan förvänta dig att betala så lite som under 50 kr för en enda skiftnyckel av lägre kvalitet. Och det kommer att fungera bra för den enstaka uppgiften. Men om du använder dem ofta kan du överväga att investera i en uppsättning om det är tillgängligt. När det gäller fästelement finns det inte mycket vickrum.

Du behöver inte sluta hitta eller köpa det du behöver om du har ett antal storlekar tillgängliga. Insexnycklar är till exempel ett prisvärt alternativ till mindre än 200 kr för en komplett uppsättning. För andra liknande öppna nycklar kan du hitta dem för mindre än 500 kr, beroende på antal och material. Hylsnyckelsats och spärrnyckelsats är i high-end av spektrumet. Kvalitetsprodukter kan kosta norr om 2 000 kr och ännu mer. Du bör förvänta dig att betala cirka 500 kr för en mångsidig uppsättning.

Inköpstips

En av de första sakerna du kommer att märka när du handlar efter skiftnycklar är att två olika mätstandarder används i butiker: metriska mått (millimeter) och — den amerikanska standardekvivalenten (tum), uppkallad efter Society of Automotive Engineers (SAE). De senare är dimensionerade i steg om 1/16 tum. I båda systemen används enheterna för att mäta muttern eller bulten som kommer att vridas. Ju längre handtaget är, desto större momentkraft kan skiftnyckeln applicera på muttern eller bulten. Långa handtag kan dock vara otrevliga på trånga ställen, så den bästa skiftnyckellängden beror på uppgiften.

Ofta är det bästa sättet att köpa skiftnycklar i uppsättningar som inkluderar öppningar i graderad storlek, så att du har rätt verktyg till hands för vilket projekt som helst som finns på din att göra-lista. Och om du använder skiftnycklar ofta är det en bra idé att investera i kvalitet – starka specialverktyg tillverkade av en legering som är betydligt starkare än plåt. Eftersom en uppsättning precisionsnycklar som matchar den här beskrivningen kan säljas för mer än 3 000 kr, kan du vara lätt att veta att nästan alla nycklar i storlek, både SAE och metrisk, också finns tillgängliga individuellt. Om du inte är redo att investera i en stor uppsättning, eller om din uppsättning inte innehåller den specifika storlek du behöver, kan du köpa en enda skiftnyckel för nästa omedelbara projekt.

Säkerhetstips

Använd handskar och skyddsglasögon när du använder skiftnycklar eller andra verktyg. Håll alltid skiftnycklar i gott skick. Rengör och torka skiftnycklarna innan du sätter tillbaka dem i verktygslådan efter användning. Byt ut alla som är skadade eller trasiga. Välj rätt skiftnyckel för den typ av jobb du tänker göra. När du använder en skiftnyckel, använd endast en liten mängd tryck först. När fästet börjar lossna kan du använda en större kraft.

När du använder en skiftnyckel, placera verktyget så att du vrider fästet mot din kropp. Detta förbättrar din hävstång. Varje bra verktygslåda bör innehålla olika typer av skiftnycklar. När du tar dig an olika hem- och gör-det-själv-projekt kommer du naturligtvis att bygga din samling nycklar och med bra underhåll så småningom kommer du att ha rätt skiftnyckelstorlekar och typer av skiftnycklar för sista minuten-fixeringar till hands. När du har lärt dig allt om typer av skiftnycklar kan du kolla in våra andra köpguider för att upptäcka mer av de verktyg du behöver för att fylla i din verktygslåda.

Extra hävstång

Här är ett snyggt litet trick om muttern sitter fast. Du kan använda en längd metallrör för att förlänga skiftnyckeln. Ju längre handtaget, desto mer vridmoment får du. Det är ett snyggt sätt att säga att det blir lättare med mindre arbete. Om en mutter eller bult verkligen sitter fast, prova en snabb spray med flytande skiftnyckel eller silikon direkt på gängorna. Undvik att använda för mycket av detta smörjmedel – du vill ha det på gängorna, inte på öron på muttern eller bulten.

Att tänka på inför köp av fälgkors

Denna köpguide är inte bara för garagemekaniker utan också för alla som äger ett fordon. Du har definitivt använt en nyckel om du någonsin har bytt hjul. Den vanligaste användningen av skruvnyckeln är naturligtvis att hjälpa till att ta bort och fästa hjulen på din bil igen. Att köpa en felnyckel kan bli ett stort problem, eftersom det ibland kan vara viktigt att byta däck. Jag har utarbetat en lista över de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer en nyckel.

Bärbarhet

Bärbarhet: Många människor behöver ett fälgkors medan de är på väg, eftersom verktyget främst används av verktyget är att lossa och fästa bultarna för att byta ut det platta däcket. Ett bra fälgkors bör vara optimal i storlek så att du känner dig bekväm att hålla den i ditt fordon.

Armlängd

Armlängd: Armlängd påverkar två funktioner: kraft och bärbarhet. Eftersom fälgkorset är en spak, desto längre är armen, desto lättare är det för dig att generera tryck och lossa och dra åt bultarna. Å andra sidan är längre fälgkors inte lika bärbara som de korta. Om du har tillräckligt med utrymme för att förvara ditt fälgkors än att välja ett fälgkors med långa armar.

Uttag

Uttag: Visst, korsnycklarna levereras med uttag, men nacknycklar med utbytbara uttag kan komma utan uttagen. Det är inte meningsfullt att köpa ett fälgkors utan uttag, så leta efter en som faktiskt kommer med uttag. När du har samlat in en hel mängd släputtag, se till att organisera dem så att du har dem till hands när det behövs. Jag rekommenderar att du använder dessa bärbara uttag för att hålla dem organiserade.

Uttagsstorlekar

Leta upp vilka storlekar av muttrar och bultar du har att göra med. Se till att hylsnyckeln du köper har följande fyra storlekar: 17mm, 19mm, 21mm och 23mm. Dessa fyra storlekar täcker vanligtvis 95% av dina behov. Om du har många uttag som behöver mycket organisering, se till att använda dessa uttag.

Typ

En bra funktion att tänka på är att du vill ha ett solitt eller vikbart fälgkors. Ett fast fälgkors är vanligtvis billigare eftersom den har en enklare design och är också mer hållbar. En nackdel med den fasta fälgkors är att den inte alltid är bärbar och kan vara svår att lagra i ditt fordon. En vikningsmodell är bärbar och enkel att lagra men saknar kraft och ger inte samma mängd hävstång som en fast nyckel. Det finns två typer av fällbara nycklar: fälgkors som sträcker sig från sig själv och de som fälls i hälften.

Återigen, som med andra verktyg innan du fattar köpbeslut överväga ditt behov. Generellt sett är det inte en bra idé att köpa de dyraste eller billigaste modellerna de hittar. Tänk på de ovan nämnda faktorerna och jag är säkra på att du hittar den nyckel som du behöver.

Ytterligare saker att tänka på inför köp av skiftnyckel

Leta efter “Cr-V” -märket:

Detta märke avser legeringsmaterial som används vid tillverkningen av skiftnyckeln. “Cr” betyder att krom tillsattes till basmetallen för att motstå rost och korrosion, och “V” avser vanadin som tillsattes för att öka styrkan.

Leta efter offsetnycklar:

Undvik skiftnycklar som inte har någon förskjutning vid lådans ände. Handtagsnivån ska ligga över ringen eller lådan så att skiftnyckeln inte glider av fästet när du applicerar kraft på den.

Leta efter fullständig kontakt:

Undvik skiftnycklar med öppna ändar om sidorna på öppningen inte kommer i full kontakt med den totala längden på en fästanordning. Skiftnycklar där öppningen är för kort avrundar hörnen på nästan vilken fästanordning som helst, vilket kan göra det mycket svårt att lossa fästet med något annat.

Fråga om livstidsgarantier:

Vissa tillverkare garanterar sina produkter för livet, och förutsatt att verktyget inte används felaktigt ersätter de ett verktyg gratis. Verktygen av denna kvalitet är dock mycket dyra, men verktyg av lägre kvalitet fungerar helt enkelt inte så bra, vilket motiverar det högre priset.

Köp skiftnycklar i uppsättningar:

Även om det är möjligt att köpa skiftnycklar var för sig, är det ekonomiskt vettigt att köpa skiftnyckelsatser, eftersom en uppsättning är mer kostnadseffektiv än att köpa enskilda skiftnycklar. Dessutom täcker en uppsättning skiftnycklar som innehåller 16 till 18 stycken fästanordningar i alla storlekar som du sannolikt kommer att stöta på under DIY-jobb på din bil hemma.

Lista över de bästa skiftnycklarna 2023

 • Bäst i test: Bahco Skiftnyckel
 • Populärast: Beijer Skiftnyckel
 • Premiumval: Teng Tools Skiftnyckel
 • Billigast: Hero Tools Skiftnyckel

Typer av skiftnycklar

Öppen skiftnyckel

Ingen DIY-verktygslåda är komplett utan åtminstone en handfull nycklar. Den ena eller båda ändarna på detta handverktyg har plana C-formade käftar – och om båda nyckelhuvudena är öppna kommer de att ha olika storlekar – som glider tätt längs sidorna på en mutter eller bult så att du kan utöva vridmomenttryck i båda riktningarna. Efter varje vändning av muttern måste du placera en nyckel i öppet läge innan du vrider igen.

Dessa fungerar bäst för smala platser där du bara har tillgång till sidan av muttern. Om du inte har tillräckligt med utrymme för att skjuta en skiftnyckel (se nedan) över en mutter, är en skiftnyckel det bästa alternativet.

Skruvnyckel

För uppgifter där du har full tillgång till toppen av en mutter, erbjuder en skruvnyckel mer kontroll över vridmomentprocessen än dess öppna motsvarighet. Det beror på att när nyckelhuvudet är ordentligt placerat över muttern är det mindre troligt att det glider av. Oavsett om du köper en enkel- eller dubbelboxnyckel (som kopplar ihop två nyckelhuvuden i olika storlekar), liknar lådändarna ringar med inre former med antingen sex eller 12 sidor. Öppningarna passar tätt över sexkantiga muttrar och bultar.

Låsnycklar med 12-sidiga ringar passar insexmuttrar på samma sätt, men ger större flexibilitet när det gäller att placera handtaget när du monterar nyckelhuvudet över muttern eller bulten – extremt användbart om du har begränsat handlingsutrymme. Vissa låsnycklar på marknaden levereras även med förskjutna handtag, vilket minskar risken för att skrapa knogarna när du drar åt muttrarna på plana ytor. Dessa skruvnycklar är bäst runt huset och bilbruk. Precis som nycklar är låsnycklar inte justerbara, så det är en bra idé att börja med en standarduppsättning.

Kombinationsskiftnyckel

Med en kombinationsnyckel får du det bästa av både nycklar och boxnycklar. Till skillnad från hur dubbla skiftnycklar med öppen och dubbel skiftnyckel har olika skiftnyckelhuvuden i varje ände, har en skiftnyckel samma huvudstorlek i båda ändarna så att du kan vända på skiftnyckeln medan du arbetar – båda ändarna passar samma nöt. Återigen är denna typ av skiftnyckel bäst runt huset och bilbruk. En bra skiftnyckel att förvaras i en cykelväska för reparationer på vägarna.

Skiftnyckel

Förmodligen, om du bara har en skiftnyckel, bör det vara en skiftnyckel eftersom du kan använda den på många olika storlekar av muttrar och bultar. Men även om de är onekligen mångsidiga, kräver dessa skiftnycklar extra försiktighet vid användning. I DIY-industrin kallas en justerbar skiftnyckel ibland en “knuckle buster” på grund av dess tendens att glida av en mutter och – om du utövar mycket kraft – skicka din knytnäve som flyger in i något hårt eller skarpt i närheten.

Du kan minimera knäskador genom att komma ihåg att dra skiftnyckeln mot dig snarare än att skjuta bort den. Vrid också skiftnyckelns justeringsskruv för att klämma fast skiftnyckelkäftarna så tätt som möjligt runt muttern du arbetar med och justera om nödvändigt medan du arbetar. Käftarna på vissa justerbara skiftnycklar tenderar att lossna när du arbetar, vilket ökar risken för att glida och skada kanterna på muttern eller bulten.

Dessa skiftnycklar fungerar bäst för grundläggande VVS-användning, inklusive åtdragning av vattenmuttrar, eller när du inte kan hitta en icke-justerbar skiftnyckel i en viss storlek. Till skillnad från andra typer av skiftnycklar säljs skiftnycklar oftare individuellt än som en uppsättning.

Insexnyckel

Även kallade insexnycklar (även om “Allen” faktiskt hänvisar till specifikt varumärke som är känt för att göra insexnycklar), är dessa korta sexsidiga stänger av stål karakteristiskt L-formade, med ena sidan kortare än den andra. I stället för att linda runt sexkantsmuttrar som de flesta andra skiftnycklar i denna guide, vänder dessa dem genom att passa in i den sexsidiga fördjupningen i mitten av varje mutter.

Båda ändarna passar i samma storlek med sexkantsmuttern, upp till ca 3/8 tum för användning i hushållsapplikationer och större endast för mer industriellt arbete. Efter att ena änden av insexnyckeln har förts in i en insexmutter används den andra änden på nyckeln som handtag för att vrida muttern. “Fuskstänger” eller små rör som glider över änden på skiftnyckelhandtaget kan skapa ett längre handtag och ge ökad hävstång när muttrarna sitter fast.

Dessa skiftnycklar är bra för att installera och ta bort försänkta muttrar och bultar som finns i kranar, handdukstänger och dörrknoppar. De används också för att montera vissa typer av möbler, bokhyllor och garderober. Om du köper ett föremål som kräver montering inkluderas den exakta nyckelnyckeln du behöver, men det gör aldrig ont att behålla en uppsättning av dessa nycklar

Spärrnyckel

Medan en spärrnyckel liknar boxnyckeln med en eller två slutna huvuden, är dess funktion helt annorlunda. När den väl har glidit över en mutter eller bult, griper spärrhaken (grip-och-slip) i huvudet muttern tätt när nyckelhandtaget dras i en riktning men inte i den andra, så att du kan lossa eller dra åt en mutter genom att helt enkelt flytta spärrhandtaget fram och tillbaka – du behöver inte flytta om det efter varje sväng. Denna typ av skiftnyckel får jobbet gjort snabbt! En spärrnyckel kan användas i alla situationer där du annars kan använda en skruvnyckel. Om du har många muttrar eller skruvar att dra åt kommer en spärrnyckel att minska den tid det tar att göra det kraftigt.

Hylsnyckel

En hylsnyckel fungerar på samma princip som en spärrnyckel, men i stället för att behöva en individuell skiftnyckel som är specifik för varje storlek på mutter eller bult, har en hylsnyckel en enda spärrstång och utbytbara hylsor (huvuden som passar direkt över muttrarna). Av denna anledning säljer hylsnycklar främst i set, även om du kan plocka upp enskilda uttag när du går vilse. Beroende på märke kan ditt set också levereras med en eller flera förlängningsstänger – praktiskt för att nå muttrar och bultar på trånga ställen.

Spärrdelen av en hylsnyckel är placerad i dess handtag; när en hylsa är monterad över en mutter eller bult, dra åt eller lossa muttern genom att flytta handtaget fram och tillbaka på samma sätt som du skulle flytta en spärrnyckel. Dessa skiftnycklar fungerar bäst för fordons- och cykelanvändning. Många hylsnyckelsatser finns i metriska storlekar utformade för att passa muttrar och bultar på importerade bilar, men de finns också i SAE-mätningar.

Momentnyckel

Med andra skiftnycklar kan du dra åt en mutter tills den känns tätt, men i speciella situationer är det inte tillräckligt – du har inte råd att gissa. Momentnyckeln drar åt en mutter eller bult till ett specifikt tryck. Momentnycklar säljs individuellt och används oftast i bilindustrin. En enda momentnyckel är utformad för att passa en specifik mutter eller bult, men ännu viktigare är den utformad för att dra åt den till förutbestämda specifikationer.

Om du till exempel byter däck på en sen modellbil, måste slingmuttrarna som håller hjulet på plats spännas till ett specifikt tryck. I bilens bruksanvisning specificeras både skiftnyckelhuvudets storlek och mängden vridmomenttryck som krävs för att dra åt dessa slingmuttrar, vilket DIY-tillverkare kan matcha med det exakta vridmomenttrycket som anges på skiftnyckelns förpackning.

När du drar åt en mutter eller bult med en momentnyckel hör du antingen ett klickljud eller ser LED-avläsning, en skala eller ett blinkande ljus för att varna dig när du har nått rätt åtdragningstryck. åtdragning förbi denna punkt kommer troligen att skada muttern eller föremålet som är anslutet till den. Dessa skiftnycklar fungerar bäst för mekaniskt arbete, även om vissa typer av metallkonstruktioner kräver ett specifikt vridmoment för fästelement. Köp alltid en momentnyckel som motsvarar de specifikationer som krävs.

Handtagsnyckel

Att klämma fast din kropp i det lilla trånga utrymmet under ett handfat medan du försöker installera eller koppla bort vattenförsörjningsledningar är ingen som tycker om kul, men en skiftnyckel kan göra den skrämmande uppgiften mycket bekvämare – och spara ryggen i processen . En basskiftnyckel fungerar som en förlängningsstång, så att du kan nå uppåt i det lilla utrymmet bakom diskbänken och dra åt eller lossa muttrarna som ansluter vattenförsörjningsledningarna till kranen.

Handtagsnycklar kan variera i design, men när nyckelhuvudets käftar sitter ordentligt på muttern vrider du helt enkelt nyckelhandtaget från botten för att dra åt eller lossa muttern. En handtagsnyckel är bäst på att fästa och ta bort anslutningsmuttrar på vattenförsörjningsledningarna i en standard diskbänk. Vill du göra ett kort arbete med att byta ut en kran? Leta efter en med lång räckvidd, justerbara käftar och lättanvänd vinkelrätt T-handtag.

Remnyckel

Inte alla skiftnycklar är avsedda att användas på små muttrar och bultar. Remnycklar utövar vridmomentkraft på större cylindriska föremål, såsom oljefilter, stora anslutningsrörsmuttrar och till och med fastnade burklock! Genom att linda skiftnyckelremmen (som ofta är gjord av gummi) runt objektet tätt för att skapa ett säkert grepp kan du sedan flytta skiftnyckelhandtaget för att vrida föremålet löst. En skiftnyckel som denna är bäst för att ta bort runda oljefilter eller stora rörkopplingar. Medan designen på marknaden varierar, fungerar alla remnycklar på samma gripande princip.

Kedjeskiftnyckel

För att fästa eller demontera rör eller runda jobb med större diameter används en kedjedrivnyckel. När jobbet hålls i skiftnyckeln kretsar det. En platta med skär i munnen är monterad, som är förenad med en nit. Kedjan droppar jobbet mycket starkt.

Oljefilternyckel

Oljefilternyckeln har faktiskt fyra olika stilar, som främst används i fordonsindustrin. Kedjeband och filterremmar av metall applicerar en ögla för att skydda runt filterhöljet. En filternyckel som liknar en kopp som består av hackade delar. Dessa passar under ett filterlock och används med ett spärrhandtag.

Slagnyckel

Slagnyckeln använder en luftkompressor när den sladdlösa nyckeln använder ett uppladdningsbart batteri. Detta kallas också en skiftnyckel eller luftpistol. Det används för att se ut som en sladdlös borrmaskin. Denna skiftnyckel använder högt vridmoment för att ta bort envisa muttrar eller bultar. De är ett utmärkt alternativ för att hantera många nötter, även om de är ett dåligt val för alla jobb som kräver noggrannhet.

Pedalnyckel

Pedalnyckeln består av en rund spets, vanligtvis med en eller två U-formade urtag. Dessa typer av skiftnycklar används för att reparera pedalen. Därför används den oftast i cykelverkstäder eller för nöjesfält som en pedalbåt.

Skiftnyckel

Det är också som en justerbar nyckel. Dess större käke är byggd med ett handtag själv. Den andra käken är rörlig på vilken trådar skärs som i rörnyckeln. Käken har en slät yta som en nyckel med öppen ände. Dessa kan justeras med en rund mutter. Den används också som skruvnyckel.

Tångnyckel

En tångnyckel består av plattkantade käftar i en vinkel och var och en är fäst vid ett handtag som är förenat med en bult. Namnen kanske inte låter bekanta, du kan ha använt dem någon gång i ditt liv. En bult glider mellan två eller flera lägen för en öppning på överkäken, vilket ger skiftnyckeln att passa i olika huvudstorlekar. Namnet utvecklas från hur detta verktyg grips, vilket liknar en tång.

Rörmokare nyckel

Rörmokarnyckelns käftar är formade som sexkantiga muttrar. Det är liknande i utformningen av tångnyckeln. Käftarna är anpassningsbara för att passa en typ av rörbeslag. Den används särskilt i VVS för arbete på rör och armaturer.

Krannyckel

Denna krannyckel är som en nyckel som passar kranens fyrkantiga drivning, som används för att skära av invändig gänga (t.ex. muttern). Dessa skiftnycklar kan vara T-formade eller ha ett dubbelt handtag med ett fäste i mitten.

Spudnyckel

Spudnyckeln har fallit ur vanligt bruk var denna spetsnyckel i den motsatta änden användes för att fästa hålen på rören. Sedan dess har den blivit föråldrad av rörmokarens skiftnyckel, även om den fortfarande finns i enstaka verktygslåda.

Alligator skiftnyckel

Alligatornyckelns överkäft är tandad medan den bakre är slät. Alligatornyckeln identifierades på grund av hur den grep i muttrarna. Skiftnyckelns handtag ser ut som en spetsig hugg än en modern rörnyckel. Eftersom dessa huvudsakligen tillverkades för att hantera fyrkantiga huvuden har det blivit sällsynt att se dem utanför filmer.

Vapenskiftnyckel

Denna rustningsnyckel består av ett C-format, tandat huvud och innefattar en fyrkantig slits och eller ett hål för att fästa spärrhandtaget. De finns i många utföranden och är vanligtvis av den specifika typen eller storleken på pistolmodellen. Dessa används för pistolreparation och underhåll.

Hundbennyckel

Varje sida på hundbennyckeln har två lådformade ändar som har olika sockelstorlek. Denna skiftnyckel uppkallad efter sitt benformade utseende, som ibland kallas dumklocknyckel. Dessa används endast för cykelunderhåll, även om deras förmåga att passa i små utrymmen ibland gör dem användbara någon annanstans. Vissa hundbennycklar har vridbara huvuden för större flexibilitet.

Trumnyckel

En trumnyckel eller hålnyckel med fyrkantig holly består av en T-form med ett platt handtag. Som namnet antyder används det för att ställa in olika slagverk, som trummor. En trumnyckel med längre handtag ger dig mer vridmoment än kortare handtag.

Bungnyckel

En trumnyckel är en skiftnyckel i sockelstil som finns i en mängd olika stilar. Det är också känt som en trumskiftnyckel. Det tillverkades specifikt för att eliminera plast- eller metallgödsel (lock) på en trumma eller fat.

Fläktkopplingsnyckel

Dessa platta kopplingsnycklar består av en U-formad öppning i ena änden. De är speciellt utformade för att ta bort fläktkopplingar på bilar. Vilken som helst av denna typ av skiftnyckel har en fyrkantig öppning i andra änden, vilket ger dem dubbla som ett kopplingshållverktyg, medan en andra skiftnyckel används för att vrida insexmuttern.

Hammernyckel

En hammare skiftnyckel är en kort, tjock skiftnyckel som har en blockände som används för att slå med en hammare för att överföra en större mängd kraft. Det är också känt som en slående skiftnyckel. Den används för att dra åt stora flänsbeslag och fästanordningar. En hammarnyckel används också för att lossa fasta eller rostade muttrar och bultar med hög kraft. Denna kraftiga skiftnyckel används i vissa metall-, VVS- eller elektriska jobb.

Konskiftnyckel

Dessa breda och platta skiftnycklar används på den koniska delen av en kopp- och konnav. Den används för att rymma utjämningsfötterna på en cykel eller tvättmaskin men används ibland på andra mjuka projekt där en typisk skiftnyckel är för tjock.

Skrotnyckel

Många modeller levereras med en större typ insexnyckel, som används för att ogilla träskor. Det finns två typer av nycklar som används för igensatt avfallshantering. För att hantera större muttrar svängs en annan typ av platt skiftnyckel med ett U-format huvud. Den senare brukade också ogilla trästoppar i skärvarianter, precis som Allen-varianterna.

Spänningsnyckel

En dragnyckel är “nyckel” -elementet i låset och kan finnas i en mängd olika utföranden. De kan vara hårda eller mjuka och används för att applicera spänning medan valet gör sitt jobb. Om du någonsin har sett någon lyfta ett lås i en film eller ett videospel och undrar varför de bara flyttar ett av de två verktygen, är stallen en spänningsnyckel.

Ekernyckel

Ekernyckeln är liten i storlek, de är utformade för att bibehålla ekrar på trådhjulen. Den ena änden består av en slits som passar runt ekern, under den andra änden har ett drivhuvud som passar runt nippelmuttern. Denna typ av skiftnyckel kan roteras i en hel cykel utan att ta bort den på grund av sin storlek och form. Platsen att hitta detta verktyg är en cykelverkstad. Vissa förändringar liknar en liten skiftnyckel, medan andra ser mer ut som böjd, platt metall.

Skrapnyckel

En skrapnyckel ökar mångsidigheten hos ett uttag eller ett spärrpaket med bekvämligheten med ett öppet set. I huvudsak är de bara huvudet av denna typ i olika storlekar utan några handtag. De fungerar bra i trånga utrymmen där du inte kan få tillgång till en skiftnyckel ovanför fästet. Dessa skiftnycklar passar över handtaget precis som andra uttag. Liksom öppna ändar finns de i både metriska och SAE-mätstandarder.

Torxnyckel

En stjärnhuvudnyckel eller torxnyckel fungerar med sexpunktsskruvhuvuden, vilket gör den till en specialnyckel. Ibland ser du dessa säljs som en enhet med olika nycklar, inte till skillnad från en schweizisk armékniv. Det gör dem lätta att sätta i en väska på din cykel eller ha runt i skräplådan. Och som hex-nycklar är de ofta det enda verktyget för jobbet som gör dem ovärderliga.

Fälgkors

Låt mig helt enkelt säga att jag hoppas att du aldrig behöver använda den här skiftnyckeln. Det är i grunden en hylsnyckel som är specifik för användning på ett däck. Du hittar dem i den klassiska fyrvägsdesignen med olika slitstorlekar om du befinner dig i den olyckliga positionen. Vissa modeller har icke-glatta grepp som gör dem lättare att använda utan att skada dig själv under processen. Ett annat alternativ är en bärbar teleskopmodell som du kan lagra i din bil. Fördelen med att ersätta den standard som du kanske redan har är att få en som är starkare med ett material som kromvanadiumstållegering. Du kan vanligtvis hämta en för mindre än 200 kr.

Hur man använder en skiftnyckel

Välj rätt skiftnyckelstorlek för jobbet. För att undvika att skada fästet eller dig själv, välj alltid en skiftnyckelstorlek som motsvarar fästet du drar åt eller lossar. Se också till att skiftnyckelns käft är i fullständig kontakt med fästet innan du applicerar tryck. Dessa två saker kommer att göra långt för att förhindra att din skiftnyckel glider och att du svär om en blåmärke. Dra, tryck inte. När du använder en skiftnyckel vill du vanligtvis placera dig så att du drar i den i stället för att trycka på den.

Detta säkerställer att du inte skäller en knoge när skiftnyckeln glider av fästet. Om du behöver trycka på en skiftnyckel, använd handens häl, på det sättet om skiftnyckeln glider, kommer du inte att skada dig själv. Lägg inte till mer hävstång med röret. Du kanske har sett din pappa lägga en längre rörbit över sin skiftnyckel för att få mer hävstång när du drar åt en fästelement. Du bör undvika att använda “fuskstänger” av flera skäl. Först kan de skada din skiftnyckel genom att böja handtaget eller haka upp huvudet.

För det andra, på grund av det extra vridmoment du får med den extra hävstången, riskerar du att runda fästet om du inte har rätt skiftnyckelhuvud för jobbet. Slutligen finns det en chans att fuskstången glider av skiftnyckelns handtag medan du vrider och orsakar skada på dig eller andra. Om du behöver mer hävstång, använd en längre skiftnyckel. Om du har ett särskilt envist fästelement, applicera lite penetrerande olja (som flytande skiftnyckel) på tråden, vänta några minuter och försök sedan lossna.

Slå inte på en skiftnyckel med en hammare. Såvida du inte har en speciell skiftnyckel som är avsedd för att träffas med ett föremål, ta inte en hammare till din skiftnyckel för att få mer kraft att vrida en envis fäste. Du riskerar att skada skiftnyckeln. Använd inte en skadad skiftnyckel. Om handtaget är böjt eller käftarna ser bredare ut än de ska vara, använd det inte. Köp skiftnycklar av hög kvalitet. Bra skiftnycklar håller längre; billiga skiftnycklar glider lättare.

Hur man använder olika typer av skiftnycklar

Hur man använder en halvmåne skiftnyckel

Medan en halvmånyckel är utformad så att du kan utöva tryck på både de fasta och rörliga käftarna, helst bör huvuddelen av ditt arbete göras så att trycket bara appliceras på den starkare, fasta käften. För mycket tryck på den svagare, justerbara käken kan orsaka att skiftnyckeln går sönder och du skäller en knog. När du placerar skiftnyckeln på muttern ska den justerbara käften placeras på den sida mot vilken rotationen ska utföras. Detta sätter press på den fasta käken. När du placerar din halvmåne på en bult eller mutter, se också till att den justerbara käften är ordentligt justerad till muttern eller bulten för att förhindra att skiftnyckeln glider och rundar muttern eller bulten.

Hur man använder en öppen skiftnyckel

Välj rätt skiftnyckel i rätt storlek för muttern eller bulten som du lossar eller drar åt. Sätt tillbaka nyckeln på fästet efter varje varv.

Hur man använder en låsnyckel

Inte mycket för det. Välj rätt storlek för muttern eller bulten och börja dra åt eller lossa. Sätt tillbaka nyckeln på fästet efter varje varv.

Hur man använder en hylsnyckel

Se till att få rätt uttag för fästet. Eftersom en hylsnyckel ger så mycket vridmoment är det enkelt att avrunda en mutter eller bult om den inte har rätt storlek.

Hur man använder en rörnyckel

Välj rätt skiftnyckel för ditt jobb. När du placerar en rörnyckel på röret vill du behålla ett litet mellanrum mellan röret och krokbackens baksida. Att låta krokbackens baksida komma i kontakt med röret minskar skiftnyckelns gripande verkan. 1 cm mellanrum mellan röret och krokbackens baksida gör tricket. På grund av dess tänder och starka grepp kan rörnycklar lämna märken i vad du än drar åt eller lossar, så använd inte en rörnyckel på dina fina VVS-armaturer. Spara dem när du arbetar under diskbänken. Du bör inte heller använda en rörnyckel på muttrar och bultar. Du skadar fästet.

Vanliga frågor om skiftnycklar

Vad är en skiftnyckel?

Arbetet med en standardnyckel är att dra åt eller lossa muttrar och bultar för att fästa en fog. Skiftnyckelns huvud passar över muttern och ger hävstång för att dra åt eller lossa den. När du tänker på den klassiska hushållsnyckeln ser du troligen en halvmånyckel. Det är en ensidig skiftnyckel med ett böjt huvud med en öppning för att glida runt muttern. I allmänhet, ju längre handtaget är, desto större är hävstången, och ju mer tätt nyckelhuvudet sitter på muttern, desto bättre har du greppet – särskilt användbart för att lossa svåra muttrar.

Hur använder man en skiftnyckel?

Om du har en tråd att vrida behöver du en skiftnyckel; det är så enkelt. Vilken skiftnyckel som ska användas beror på om tråden är på en mutter, bult eller ett rör. Som med alla verktyg finns även en skiftnyckel i ett stort utbud. Bland de vanligaste är rörskiftnyckeln och halvmånskiftnyckeln, som båda är justerbara. Sedan finns det den fasta typen, allmänt känd som skiftnycklar och de finns som rutor, öppna eller kombinationstyper. Den justerbara skiftnyckeln har två käftar, en fast hälback i handtaget och den andra en justerbar krokback. En maskskruv eller en mutter på ett skruvgängarrangemang justerar krokbackens avstånd från hälbacken så att den passar jobbet.

För skiftnycklar måste du helt enkelt välja rätt storlek för att passa muttern eller bulten. Det rätta sättet att hålla i en skiftnyckel är genom dess handtag. Vrid muttern tills käftarna matchar jobbet. Placera krokbacken (rörlig käft) så att den pekar mot den riktning du vill att jobbet ska rotera. Om du till exempel stänger eller drar åt en mutter måste du normalt rotera den medurs och krokbacken måste sedan placeras till vänster om muttern. Håll i handtaget och dra mot dig. En rörnyckel har tandade tänder på käftarna, som kommer att bita i och klämma fast på röret om du drar i rätt riktning, men glider om du inte gör det på rätt sätt.

Eftersom rörnyckeln har tänder och ett starkt grepp kan den lämna märken på vad du än drar åt. Det är tillrådligt att inte använda det här verktyget på dina fina VVS-armaturer och reservera det för när du arbetar under diskbänken. Använd dessutom aldrig en rörnyckel på muttrar och bultar eftersom detta vanligtvis skadar fästet. När du har en hel del fästanordningar att göra är justerbara skiftnycklar inte till hjälp; du behöver hylsnyckeln. Detta verktyg har en spärrmekanism på huvudet och fäster på olika huvuden via ett fyrkantigt nav.

Socklar finns tillgängliga för att passa nästan alla typer av fästelement. Den vanligaste är den 3/8-tums fyrkantiga drivmekanismen tillsammans med en sockeluppsättning med mestadels sexpunktsuttag. Spärrnyckeln för hylsnyckeln är dess största fördel. Enheten håller på plats när du drar i en riktning och släpper när du drar i motsatt riktning. Detta möjliggör snabb åtdragning utan att behöva ta bort och sätta i nyckeln efter varje varv.

Dessutom får du en fin hävstång med det långa spärrhandtaget. Se till att du använder rätt storlek på uttaget för fästet. Vridmomentet som tillhandahålls av en hylsnyckel är ganska högt och det är lätt att avrunda kanterna på muttern eller bulten om du inte använder rätt storlek. Om du behöver mindre vridmoment är en mutterdrivare ett lämpligt verktyg. Detta ser väldigt mycket ut som en skruvmejsel, men har en hylsnyckel i slutet för att dra åt eller lossa en mutter eller en bult.

Vilken är den bästa skiftnyckeltekniken?

Som med skruvmejslar är det viktigt att använda rätt nyckel. Skiftnyckeln ska passa tätt över muttern utan spel. Det är viktigt att notera att det finns två storlekssystem i alla verktyg: SAE och metrisk. SAE använder tum. Metrisk använder millimeter. Om du arbetar på en klassisk eller äldre amerikansk bil behöver du mer en SAE-skiftnyckel. de flesta sena bilar är metriska i dessa dagar. Om du bygger en möbel från Ikea är det mer troligt att du behöver en metriska skiftnyckel. När du börjar din verktygslåda är det en bra idé att få en uppsättning av varje.

För att få det att hända, anslut skiftnyckeln till muttern eller bulten och ge den ett drag – och ja, det är bäst att dra, snarare än att trycka. Du tackar mig för detta råd om en tuff mutter eller bult plötsligt glider loss. Även om framdrivna ansiktsplanter på ojämna metallytor kan ge roliga och prisbelönta videofilmer är det i allmänhet säkrare och hälsosammare att falla bort från metallytor. Skiftnycklar är vinklade. För bästa stabilitet, vinkla din nyckel så att den mer öppna sidan är närmast dig (eller närmast den riktning du drar). Samma sak gäller justerbara skiftnycklar: den stabila (och solida) sidan bör vara borta från den riktning du drar, medan den justerbara sidan är närmast.

En sak till att tänka på är vinkeln på skiftnyckelarmen i sig, vilket ger dig själv bästa hävstång. När det är möjligt placerar du skiftnyckeln i en 90-graders vinkel parallellt med din kropp, så att du drar nyckeln rakt mot dig ger maximalt vridmoment. När den är lös och mindre brutstyrka behövs kan du gå till nyckelns hela rörelseomfång. En ytterligare användning av en skiftnyckel är att hålla ena änden på plats. Fästelement består ofta av en bult och en mutter. Du kan försöka vrida på muttern, men i stället för att dra åt, vrider bulten med muttern. I det här fallet kan du behöva en nyckel – en för att hålla bulten på plats, den andra för att vrida muttern. Om artikeln i fråga har utformats ordentligt kommer muttern och bulten att ha två olika storlekar, så du kan använda två nycklar från samma uppsättning.

Vilka fördelar finns med oljefilternycklar?

Undvik mekanikern. Om du är tekniskt benägen är det mycket bekvämare att byta olja hemma än genom att boka tid och besöka ditt lokala garage. Med rätt verktyg, inklusive en professionell oljefilternyckel, kan du göra jobbet själv. Undvik frustration. En av de värsta saker som kan hända när du byter olja är att upptäcka att oljefiltret har fastnat och att du inte har rätt verktyg för att ta bort det. Det bästa verktyget för borttagning av oljefilter hjälper dig att extrahera alla typer av filter genom att ge dig ett starkt grepp.

Spara pengar. När du har köpt ett oljefilterborttagningssats har du det i din verktygslåda i flera år. Den enda kostnaden du får är oljefiltret och själva oljan. Du behöver inte längre betala en professionell för sin tid. Förhindra skador. Var inte den personen som använder vilket verktyg som helst som är praktiskt för att byta oljefilter. Den rätta oljan avlägsnar skiftnyckeln hjälper till med särskilt oljiga och fastnat filter. Om du inte använder rätt verktyg riskerar du att skada ditt fordon.

Hur viktigt är det med bra byggmaterial på min skiftnyckel?

Konstruktionsmaterialet i din momentnyckel kommer att bli viktigt, det kommer att öka belastningen och vridmomentet som den kommer att kunna arbeta med, samt förbättra dess hållbarhet i olika arbetsmiljöer. De bästa momentnycklarna har en solid stålkonstruktion som kommer att kunna hantera allt du kastar på den och ändå fortsätta. Du vet också att detta material kommer att vara motståndskraftigt mot rost och korrosion, så om du inte försummar det kommer det att klara tidens test.

Du kommer ofta att upptäcka att många låg- och medelklassmodeller har en del plast involverade, vilket inte kommer att vara det starkaste materialet att välja, särskilt eftersom du litar på att verktyget ska vara kraftfullt och kunna motstå lite vridmoment och tryck! Jag rekommenderar definitivt att hålla plasten till ett minimum där det är möjligt om du vill ha ett verktyg som kommer att hålla!

Vilka olika typer av oljefilternycklar finns det?

Spindelnyckel

Dessa skiftnycklar har justerbara växlar. De har två fastspänningsben, dubbla käftplattor och tre kuggar i metall. Du kan använda en spindelnyckel med en 3/8-tums spärrdrivare för att ta bort oljefiltret. Det finns två typer av spindelnycklar, klo och käke, och de tar tag i filtret något annorlunda. Spindelnycklar är användbara för filter undangömda i trånga områden.

Hylsoljenyckel

Hylsnycklar har sockelformade koppar av metall eller plast och fästs på botten av ett oljefilterhölje. De har vanligtvis ett 3/8-tums spärrhandtag, men de finns i flera storlekar. De är användbara om du har lite utrymme runt oljefiltret eller har ett infällt oljefilter. Vissa modeller av fordon kräver hylsnycklar.

Bandoljenyckel

Om du har en SUV, pickup eller andra stora fordon är en nyckel användbar eftersom oljefiltren tenderar att vara större. Du behöver ett 1/2-tums fyrverktyg för att vrida stången som drar åt bandet som håller fast filtret. En remnyckel är bra för att ta bort fastnat oljefilter på större motorer.

Kedjeoljenyckel

Dessa verktyg ser mer ut som snaror än traditionella skiftnycklar. De har ett handtag för vridning och antingen en kedja eller metallrem som slingrar runt locket. Deras unika design gör dem mycket användbara för oljefilter, men de är inte avsedda för andra projekt, vilket gör dem mindre praktiska än nycklar med klo- och uttag. Metallbandnycklar med gångjärn på handtaget är perfekta för äldre fordon eftersom de hjälper dig att komma till svåråtkomliga områden. Kedjeslingnycklar fungerar bra med mycket oljiga och hala oljefilter.

Oljetång

De bästa oljefiltretangen har dubbla handtag, är tillverkade av slitstarkt stål och har plastisolbelagda handtag för att ge ett starkt grepp. De har justerbara käkar och kan vara mycket kraftfulla när det gäller att ta bort knepiga filter. Ett 3-5 / 8-tums verktyg kan ta bort filter i olika storlekar från 2-15 / 16 till 3-5 / 8 tum. Det finns också större filtertänger för större oljefilter.

Vilket material ska jag välja till min skiftnyckel?

När det gäller skiftnycklar är materialet en avgörande faktor. De bästa är vanligtvis tillverkade av krombelagt vanadinstål. Krombeläggning är det bästa sättet att säkerställa att verktyget tål korrosion och vanadinstål är exceptionellt hållbart och håller i decennier. ASME ™ är en internationellt erkänd standard för verktygsprestanda som hjälper till att mäta produkternas hållbarhet så att konsumenterna vet vilken produktnivå de köper.

Leta efter skiftnycklar som nämner denna standard; om de inte gör det är chansen att företaget inte tar hänsyn till detta när de tillverkar sina produkter. Se till att produktbeskrivningen nämner materialet som används i skiftnycklarna, eftersom vissa skiftnyckelsatser är gjorda av högkolstål som har olika hållbarhetsnivåer och hållfasthet. Det är inte lätt att ta reda på om företaget har använt ett hållbart alternativ eller ett billigt alternativ av kolstål.

Sammanfattning av köpguide för skiftnycklar

När du startar din samling av skiftnycklar, leta efter kvalitetsuppsättningar för att få bästa startvärde. Det som är bra är att de inställda storlekarna sträcker sig mycket och att sorten som ingår också varierar. Det bör finnas uppsättningar på marknaden för nästan vilken budget som helst. Vissa tillverkare som Craftsman och Snap-On erbjuder livstidsgarantier som kommer att ersätta trasiga verktyg så länge de användes på det sätt de designades.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen