Bästa skruven 2023 – Test av olika skruvar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Arvid Nilsson Skruv

Almén Special Fastener

Schäfer & Peters Skruv

Reyher Skruv

Klicka här för att se fler skruvar.

Bästa skruven 2023

Precis som du behöver rätt verktyg för att hantera ett specifikt jobb på ett säkert och effektivt sätt behöver du rätt typ av skruv för att hålla ihop olika material. Skruvar är bra för att dra ihop material, så se till att du använder den bästa typen av skruv för jobbet. I tabellen ovan hittar du de bästa skruvarna för olika användningsområden såsom byggarbete, gipsskruvning och hantverk.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa skruven på nätet. Det är svårt att veta vilken typ man ska köpa om man inte är så insatt. Många affärer brukar också skriva om sådant som de vill att du ska höra. Men ibland när du väl får hem varan så är den inte alltid som du tänkt dig. Du vill ju inte spendera en massa pengar på något som du inte tycker om. Dessutom så finns det en massa olika skruvar i flera olika prisklasser.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex köpguide för skruvar. Jag vet själv att det kan vara riktigt svårt att veta vilken skruv som är bäst. Det finns ju så mycket att välja emellan. Av den anledningen så har jag gjort mitt eget skruv test. Jag har själv några olika typer av skruvar. Därför kan jag också ganska mycket om just skruvar. Jag har alltså byggt upp den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap. Ibland har jag dock behövt läsa igenom andra tester men även kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen har jag satt ihop en komplex köpguide så att du ska kunna köpa den bästa skruven.

Om du köper skruvar kan det vara värt att fundera vad du använder för skruvdragare, kanske är det dags att uppgradera? Kolla in mitt test av slagskruvdragare för att ta dig an hårda material.

Köpguide för bäst i test skruv 2023

Som jag skrev innan kan det vara riktigt svårt att veta vilken skruv som är bäst. Men för att göra hela den processen enklare har jag gjort en köpguide. När du ska köpa den bästa skruven så finns det några viktiga faktorer som du måste tänka på. Något av det viktigaste är dock att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa skruven 2023:

 • Material
 • Ytbehandlingar
 • Körtyper
 • Gängtyper
 • Huvudtyper

Material

En av de vanligaste typerna av fästelement som används där ute är insexskruven. Men det faktum att det är så vanligt betyder inte automatiskt att alla är desamma. Om du är intresserad av att använda en av dessa för alla fästprocesser måste du ofta vara försiktig med vilken du väljer. Att sluta med fel gör inte bara fogarna du fäster mindre tillförlitliga utan kan också minska den totala livslängden för det material du försöker fästa också. Det betyder att det är viktigt att vara uppmärksam på egenskaperna hos lockskruven.

En av de saker du måste välja noggrant är det material som insexskruven är gjord av. De flesta högkvalitativa fästdistributörer erbjuder ett brett utbud av produkter, vilket innebär att när du närmar dig dem ska du ha en relativt god uppfattning om vad du behöver av dem. När det gäller material är några av de vanliga alternativen du hittar:

Stål

Detta är det vanligaste materialet där skruvarna är gjorda av. De råkar också vara några av de billigaste också. Det är viktigt att ha en god uppfattning om vilken typ av miljö skruven kommer att användas i, eftersom detta också kommer att avgöra vilken undertyp av stålskruv som ska fås. Till exempel, om skruven kommer att utsättas för stora krafter, skulle du ha det bättre med de speciella höghållfasta stålskruvarna.

Aluminium

Dessa tenderar att vara mycket dyra jämfört med andra typer av skruvar. De har dock ett antal distinkta fördelar som gör dem värda det i vissa fall. Till exempel är de väldigt lätta, vilket innebär att de är de perfekta typerna av skruvar som kan användas när vikt är ett problem. Dessutom kan de poleras till en glans, vilket är användbart om skruvarna också måste ha estetiskt värde.

Koppar

Detta ger det bästa motståndet mot korrosion. Kopparskruvar är därför fördelaktiga i miljöer där detta är mycket viktigt, till exempel vid montering av föremål som kommer att användas i saltvattenförhållanden. För att göra den starkare blandas koppar normalt med en metall som nickel.

Beryllium

Dessa råkar vara extremt lätta. Det faktum att denna metall är spröd betyder dock att skruvarna av den inte används i stor utsträckning, särskilt i fall där skjuvkrafterna är höga.

Titan

Detta är en metall som erbjuder det bästa från båda världarna när det gäller lätthet och styrka. Skruvar gjorda av titan används främst i flygplan, även om vissa andra industrier som bilindustrin också har börjat använda det. Den enda nackdelen med att använda titanskruvar är att de är mycket dyra.

Sammanfattningsvis, nästa gång du ska köpa skruvar, skulle det vara en bra idé för dig att ha en bra uppfattning om vilket material du behöver för att de ska tillverkas av. Detta bestäms främst av hur du vill använda dem.

Ytbehandlingar

Skruvmaterial och yta är nyckelfaktorer för vilken typ skruven kan hantera och var du ska använda den. Vissa material låter skruvar hantera tyngre belastningar, medan andra hjälper till att förhindra rost eller korrosion. Om materialet är känsligt för korrosion på grund av fukt finns det flera ytbehandlingar som kan ge korrosionsbeständighet.

Stål är det vanligaste materialet för skruvar, men korroderar när det kommer i kontakt med fukt. Stålskruvar behöver en korrosionsbeständig beläggning eller plätering för att skydda dem från fukt. Några vanliga beläggningar och ytbehandlingar är förzinkning, varmförzinkad och svart fosfat.

Det finns flera andra ytbehandlingar – inklusive pulverlackerad färg, elektrobelagd färg, polymer, keramik och några specialbeläggningar – som gör stålskruvar korrosionsbeständiga. Dekorativa ytor, som mässing, krom och förnickling, ger lite korrosionsskydd men är bäst för inomhusapplikationer. Ljusa stålskruvar har ingen korrosionsbeständig beläggning och är avsedda att användas inomhus där de inte kommer i kontakt med fukt.

Ytterligare skruvmaterial inkluderar rostfritt stål, mässing, brons och aluminium. Vissa material och ytor fungerar inte bra med andra ytor eller material. Många fästelement är utformade för specifika ändamål och är inte lämpliga för andra applikationer. Följ alltid kodspecifikationerna och tillverkarens instruktioner.

Körtyper

Slitsade och Krysskruv-enheter – och kombinationsenheter som fungerar med båda typerna av drivrutiner – är vanliga, men skruvhuvuden med dessa enhetstyper kammar lätt ut. Insexskruvar har ett sexsidigt uttag men är också mottagliga för kam.

Fyrkantsdrivna (även känd som Robertson-drivenheter) och stjärndrivna (även kända som Torx) -huvuden minskar motståndet från kamut. De tar tag i föraren bra och tillåter ofta enhandskörning för många applikationer. Insexskruvar fungerar med en skiftnyckel eller hylsa och spärr. Du kan också hitta skruvar som fungerar med spikare. Dessa skruvar samlas i pinnar eller spolar för snabb körning men möjliggör borttagning med en borr / skruvmejsel eller skruvmejsel.

Gängtyper

Grovgängade skruvar har mer utrymme mellan gängorna. De är vanligtvis utformade för mjukare material, som trä eller gips, även om plåtskruvar också har grova gängor. Du kan installera och ta bort grovgängade skruvar relativt snabbt. Fingängade skruvar är vanligtvis avsedda för förtappade hål i metall eller för användning med muttrar. Mindre mellanrum mellan trådarna ger dem ett tätt grepp, men det tar längre tid att installera och ta bort dem.

Du kan se listor över trådantal eller trådhöjd. Ett högre gängantal indikerar finare gängor på en standardskruv. En mindre gängstigning eller mellanrum mellan gängorna i millimeter indikerar en finare gängad metrisk skruv. Design, som dubbla gängor, dubbla gängor och tandade gängor, ger minimerad delning, förbättrad fastsättning och enklare körning.

Huvudtyper

Vissa skruvhuvuden är utformade för att passa försänkta hål – grunda fördjupningar i arbetsstycket. Beroende på skruven kan huvudet ligga i jämnhöjd med ytan som med skruvar med flathuvud och skruvhuvud, eller en del av huvudet kan förbli ovanför ytan för dekorativa ändamål som med ovala skruvar. Vissa skruvar försänker sig själv.

De skär det försänkta hålet när du kör dem. Icke-försänkta skruvar, som de med runda huvuden eller panhuvuden, vilar ovanpå ytan. Skruvar med fackverkshuvuden, brickhuvuden och skivhuvuden ger en större kontaktyta under skruvhuvudet än andra skruvtyper.  Trimhuvudskruvar har små huvuden, vilket gör dem lättare att dölja än andra huvudtyper.

Lista över de bästa skruvarna 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Guide för att skruva in skruvar perfekt

För en så enkel uppgift är det förvånande hur många saker som kan gå fel när du kör skruvar. Borttagna skruvhuvuden, delade brädor och trasiga skruvar är bara några vanliga problem. Jag visar dig hur du kan undvika all frustration bara genom att använda rätt skruvar och några specialverktyg. Lär dig hur man sammanfogar två träbitar med skruvar och mycket mer.

Leta efter Torx-huvudskruvar

Torx-skruvar har varit vanliga på bilar under lång tid, men nu är de också tillgängliga för allmän konstruktionsanvändning. Stjärnformade Torx-bits passar tätt in i det stjärnformade urtaget i skruvhuvudet, vilket ger ett fast grepp som sällan glider ut eller avlägsnar skruvhuvudet. Det är lättare att driva dessa skruvar eftersom du inte behöver trycka ner så hårt för att bibehålla god bitkontakt. Dessutom är de flesta Torx-skruvar högkvalitativa fästanordningar tillgängliga med andra funktioner som självborrningspunkter, självhärdande huvuden och korrosionsbeständiga beläggningar.

Torx-skruvar kräver stjärnformade bits som är märkta med ett ‘T’ följt av ett nummer. De flesta skruvpaket innehåller en drivrutinsbit, men om din inte gör det, kolla paketet för att se vilken storlek som krävs. Om det finns en nackdel med Torx-skruvar, är det priset. Du vill inte använda dem för att hänga gips.

Köp en uppsättning försänkta bits

Att borra ett pilothål för skruven och sedan skapa en urtagning eller försänkning för skruvhuvudet är vanlig praxis för skåp och möbelprojekt. Pilothålsbiten skapar ett hål som minskar friktionen för att underlätta skruvkörning och med försänkaren kan du ställa in skruvhuvudet i jämnhöjd med eller under ytan. För skruvar med rak skaft fungerar den billigare raka bitdesignen bra. För skruvar med avsmalnande skaft, använd en försänkare försedd med en avsmalnande skaft.

Försänkningsbitar finns med eller utan stoppkrage. En justerbar stoppkrage låter dig ställa in försänkarens maximala djup för mer konsekventa resultat. Du kan också dölja skruven genom att borra en djup försänkare, som kallas en motborrning, och limma en plugg i hålet. Försänkningsborrkronor finns i storlekar för att matcha skruvstorlekar. Om du är en ivrig träarbetare är det värt att köpa en hel uppsättning. Annars täcker en nr 7 eller nr 8 den vanligaste skruvstorleken.

Använd en magnetisk spetshållare

Om du är ny i att driva skruvar med en borr kanske du inte känner till de många fördelarna med att använda en magnetisk bithållare. Först, och mest uppenbart, är att den innehåller vilken drivrutin som helst med en standard hex-formad bas, vilket gör det super snabbt och enkelt att byta bits. Men det finns också andra fördelar. Bithållaren förlänger bitens längd, vilket gör det mycket lättare att komma in i trånga fläckar. Magneten i bithållaren magnetiserar spetsen så att du kan hålla skruvar i järnmetall på plats på bitens ände för enklare körning (toppfoto). Och om du köper en bithållare med en hylsa, som den som visas här, kan du använda den för att hålla långa skruvar upprätt när du kör in dem (nedersta bilden). Leta efter en magnetisk bithållare som är minst 8 cm lång och inkluderar hylsan.

Skaffa en sladdlös slagskruvdragare

Ingenting slår slagskruvdragarna lätt för att driva skruvar. Slagskruvdragare kombinerar hammarliknande slag med rotation för att applicera mycket vridmoment på skruvhuvudet. Hammaråtgärden innebär att du inte behöver trycka hårt för att hålla biten i kontakt med skruven. Detta gör att du kan köra skruvar med en hand i fläckar som annars skulle vara svåra att nå. Men utöver denna fördel gör det extra vridmomentet det enklare att driva valfri skruv, särskilt långa.

Trimskruvar skruvar är inte bara för trim

Trimhuvudskruvar är smala skruvar med mycket små huvuden. Ursprungligen var de utformade för att fästa träklädsel på väggar byggda med stålbultar. Men nu kan du gå till fästelementet i valfri hemmacenter eller hårdvaruaffär och hitta trimskruvar i flera färger, långa längder, korrosionsbeständiga ytor eller rostfritt stål, vilket gör dem perfekta ersättare för spikar i många situationer . När de sjunkit något under ytan är skruvarnas huvuden tillräckligt små för att lätt täckas med träfyllmedel eller färgkitt.

Här använder jag trimskruvar för att ansluta ett staket till en stolpe. Men du kan också använda dem istället för galvaniserade höljespikar för att installera ytterdörrar och fönster eller för att fästa ytterdekor. Trimhuvudskruvar har flera fördelar jämfört med spikar. De håller bättre och är lättare att installera i trånga utrymmen. Dessutom, om du inte är en erfaren snickare, tillåter de dig att installera trim utan att oroa dig för att bocka den med ett felaktigt hammarslag. Se till att du har tillgång till skruvar i olika längder så att du kommer att bli förvånad över hur ofta du når dem snarare än spikar.

Justera kopplingen för att undvika avdragna skruvhuvuden

Ibland kan borrar ge för mycket kraft, vilket gör att skruvhuvudena snäpps av eller rivs, särskilt med små mässings- eller aluminiumskruvar. De flesta nyare sladdlösa borrmaskiner är utrustade med en koppling, vilket kan eliminera detta problem. Ställ in kopplingen genom att vrida ringen nära chucken till det minsta antalet. Försök köra en skruv. Om kopplingen lossnar (du hör ett spärrande ljud) innan skruven är helt driven, flytta inställningen till ett högre nummer. Välj en inställning som driver skruven helt innan kopplingen släpper. Användning av fyrkantiga eller stjärndrivna skruvar och bits minskar tendensen för att biten glider av skruvhuvudet.

Använd en självcentrerande bits när du monterar hårdvara

När du borrar pilothål för monteringsskruvar för hårdvara är det svårt att hålla hålet centrerat. Och om hålet är mitt, kommer skruven inte att sitta ordentligt. Det är där självcentrerande pilotbitar är till nytta. Självcentrerande borrar borrar ett centrerat pilothål (den konformade styrningen håller biten centrerad medan du borrar hålet) vilket resulterar i perfekt centrerade skruvar. Det finns flera storlekar av självcentrerande bits tillgängliga. Välj en som matchar storleken på skruven du använder.

Rada upp och tryck hårt

Drivskruvar med en borr kan vara knepiga tills du behärskar tekniken. Det vanligaste misstaget nybörjare gör är att använda för lite tryck. Tillsammans med dålig inriktning stavar detta problem. Om biten hoppar ur skruvhuvudet och du redan vet att biten inte är sliten, kommer det att hjälpa dig att förbättra din teknik. Kontrollera först att drivbiten är i linje med skruvskaftet. Om biten sitter snett i skruven går den inte fast och glider. Starta sedan borren långsamt med biten ordentligt (förutsatt att du har en borr med variabel hastighet) medan du trycker hårt mot skruven. Applicera extra tryck med en hand på borrkroppens baksida. Kombinationen av korrekt inriktning, tryck och långsam hastighet säkerställer att skruven går in utan bitglidning, vilket kan skada skruvhuvudet och förarbitsen.

Använd inte en sliten bits

Att använda slitna drivrutiner är ett vanligt misstag. Denna slitna bit borde ha bytts ut mot en ny innan den blev så dålig. Om du använder rätt teknik och biten fortfarande hoppar i skruvhuvudet är det dags att byta ut biten. Tricket är att ha reservbitar till hands så att du kan byta ut dem vid första slitage. Nästa gång du är i hemmacentret, köp en 10-pack med nr 2 Krysskruv-bits så har du alltid reservdelar. Glöm inte att få några av de andra storlekar och former också.

Obs: Matcha drivstorlekens storlek med storleken på urtaget i skruvhuvudet. De tre vanliga storleken på Krysskruv-bits, minsta till största, är nr 1, nr 2 och nr 3. Kan du inte se genom att titta? Välj biten med den tätaste passformen.

Borrhål

Har du någonsin skruvat ihop två brädor men inte lyckats dra ihop de två bitarna? Detta händer när skruvgängorna griper in i båda träbitarna medan det fortfarande finns ett mellanrum mellan dem. En lösning är att klämma fast eller spika ihop brädorna innan du gör en permanent skruvanslutning. Om du inte vill röra med klämmor eller spikning kan du borra ett spelhål genom det första kortet för att lösa problemet. Frigöringshålet gör att skruven kan snurra tills brädorna sitter tätt. Välj en frigångshålbit som är tillräckligt stor för att låta skruven snurra fritt. Även kupade eller tvinnade brädor dras lätt åt med denna metod.

Hur man skruvar i trä och undviker att träet spricker (forts ovan)

Du kan köra en skruv med eller utan att borra ett pilothål först. Det beror mycket på vilken typ av skruv du använder och projektet du bygger. Det är inget fel med att borra ett pilothål varje gång men om du inte är säker. För butiksprojekt och större byggprojekt av tvåhjuliga fordon bryr jag mig inte om att borra pilothål. Du kan bara köra skruvarna rakt in i virket. Det är snabbt och effektivt. Du får ännu bättre resultat med självgängande skruvar.

För grov konstruktion kan du vanligtvis bara skruva på skruvarna utan att borra ett hål. Men för finare träbearbetningsprojekt riskerar du att klyva träet utan att först borra hål, särskilt nära slutet av en bräda. När du kör skruvar, borra ett pilothål för att förhindra att träet klyvs. Genom att borra ett pilothål kan skruvarnas gängor skäras in i hålets väggar snarare än att tvinga träfibrerna isär. Detta skapar en starkare anslutning. Plus, ett pilothål hjälper skruven att köra in rakt.

För att borra ett pilothål, välj en borrkrona som har samma diameter eller något mindre än skruven som du ska använda. Använd din borr för att borra i träet ungefär lika djupt som längden på din skruv. Tryck borrkronans sida mot fingret för att förhindra att den vandrar och tryck långsamt på avtryckaren för att komma igång. Du behöver inte trycka mycket vikt i borren, låt bara biten göra sitt jobb. Var försiktig så att du inte spränger igenom den andra sidan! Håll lite snurrande när du backar ut det.

Hur man väljer rätt borrstorlek. Om du vill att skruvhuvudet ska vara i jämnhöjd med träets ansikte, använd en platt skruv … en med en plan topp och avfasade sidor på huvudet. En platt skruv. Använd en försänkt bit eller en försänkare för att lägga till en avfasad urtagning i träytan som skruvhuvudet passar in i. Detta ger ditt projekt ett professionellt utseende. Använd en försänkt bit för att skapa ett avsmalnande säte för huvudet på en träskruv. Perfekt passform! Rent och professionellt utseende,

Jag gillar att använda en slagskruvdragare för att driva skruvarna på plats. En borr fungerar också, eller om du gillar att vrida saker för hand kan du använda en vanlig gammal skruvmejsel. Ställ in skruvpunkten i hålet, håll den så vinkelrätt som möjligt med fingertopparna och dra långsamt i avtryckaren för att vrida den. Om du har en liten skruv eller stora fingrar kan du använda nåltången för att hålla i skruven medan du kommer igång. Det största misstaget du kan göra som får föraren att glida ur huvudet är att inte hålla det i linje med skruven. Se till att du inte tippar föraren. Vrid bara in skruven och stanna när den sitter helt. Använd en nåltång för att hålla en skruv medan du kör den på plats.

Hur man väljer rätt skruv inför träarbeten

Nästan alla träbearbetningsprojekt kräver någon form av mekanisk förstärkning, och för konstruktionsfästet betyder detta vanligtvis träskruvar, ofta i kombination med trälim. Skruvar är den primära metoden för att ansluta trä till trä, och när de görs korrekt i kombination med lim kan skruvfogar vara nästan oförstörbara. Skruvar är också det primära sättet att fästa metalltillbehör, såsom gångjärn, lås och annan hårdvara.

Även om många olika typer av skruvar används för att fästa trä, är många tillämpliga mest på byggnadsarbeten, och ett relativt litet antal typer används ofta i fina träbearbetningsprojekt. När yrkesverksamma talar om “träskruvar” använder de ofta termen för att referera till de typer av skruvar som är vanliga för träbearbetningsprojekt, inte de som används vid byggnadsarbete, gipsmontering eller för däck- eller staketbyggnad.

Alla träskruvar har skarpa, aggressiva gängor och en kilformad skaft utformad och skär i trä, men inom denna övergripande definition finns det många skillnader i typer och stilar. Träskruvar kan kategoriseras på flera sätt: efter drivtyp (det sätt på vilket skruvhuvudet tvingas in i träet), efter huvudform, efter mätare (skruvskaftets tjocklek), efter längd och efter typ av metall som används i skruven.

Körtyp

Den första formen av klassificering för träbearbetningsskruvar är beroende på formen på slitsarna som används för att driva in skruvarna i träet. Det finns flera olika former:

Slitsad: Detta är den traditionella skruvstilen med en rak slits över skruvhuvudet. Det är en klassisk design, men skruvmejslar kan ha en tendens att glida ut ur spåret, särskilt när du kör skruvar med en borr. Såvida de inte används för periodens äkthet, används inte spårskruvar längre av träarbetare, som gynnar andra drivtyper som är mindre benägna att glida vid körning.

Krysskruv: Denna stil utvecklades på 1930-talet för att korrigera det glidande problemet som uppstod med slitsade skruvhuvuden. De korsade spåren gör att skruvmejslar greppar bättre när du kör skruvarna. Det är en favoritstil bland träarbetare, även om nyare drivtyper gradvis får favör.

Fyrkantigt huvud: Denna relativt nya typ är utformad för att greppa bättre och motstå strippning bättre än traditionella skruvar med flathuvud och Krysskruv-typ. En annan variant har en insexig infälld drivöppning. Skruvmejseln eller borrskruven är formad för att matcha urtaget i skruvhuvudet.

Stjärndrivning: Huvudena på dessa skruvar har slitsar konfigurerade i stjärnform, med sex eller åtta sidor, som ett överdrivet Krysskruv-huvud. Dessa skruvar används oftast för strukturella anslutningar, där avsevärd kraft behövs för att driva skruvarna. Det finns flera varianter av denna typ, med drivformer unika för tillverkaren. Torx är det mest kända varumärket.

Det finns många andra drivformer som finns i träskruvar, allt från flera variationer på Krysskruv-huvudet till olika polygonformade enheter. Vissa kombinerar till och med enhetstyper som kan köras med en stjärnformad drivbit, en fyrkantig drivbit eller en speciell bit som kombinerar båda formerna. De flesta av dessa används dock oftare i konstruktionsskruvar och är mindre vanliga vid finbearbetning.

Huvudformer

Träskruvar kategoriseras också efter huvudets form. Det finns flera typer av träskruvhuvud, men tre stilar är de vanligaste:

Platta skruvar passar i avsmalnande urtag, till exempel hålen i gångjärnen, och ligger jämnt med ytan när de körs ordentligt. Huvudets avsmalnande form gör dem självförsänkande – de kör sig nästan i jämnhöjd med träytan. Eller så kan de köras i försänkta pilothål som gör att skruvhuvudena kan ligga under träytan. Dessa har den mest hållbara kraften hos någon av de vanliga träbearbetningsskruvarna.

Rundskruvar har en rundad topp som har en plan undersida snarare än den avsmalnande formen som finns i platta skruvar. Rundskruvar används vanligtvis för att fästa föremål på trä.

Ovalskruvar är en kombination av de två föregående, med ett huvud som är avsmalnande något på botten men med en något rundad topp. Detta gör att skruven delvis kan bädda in sig i träet medan huvudet förblir något ovanför ytan för ett mer dekorativt utseende än vad som är möjligt med en skruv med rund huvud.

Material

Träbearbetningsskruvar är i allmänhet gjorda av stål, men inte allt stål är lika.

Stål: De vanliga glänsande träbearbetningsskruvarna som de flesta känner till är tillverkade av smidd standardstål. Dessa är inte särskilt fuktbeständiga, så det är inte det bästa valet för utomhusprojekt, som däck- eller utemöbler.

Rostfritt stål: De flesta typer av standardbearbetningsskruvar finns också i rostfria versioner. Även om de är dyrare har de god rostbeständighet, vilket gör dem till ett bra val för utemöbelprojekt.

Härdat stål: Härdat stål används ofta för skruvar som kallas “konstruktionsskruvar” eller “universalskruvar.” De har till stor del ersatt andra typer av verktygsskruvar för att göra dolda strukturella anslutningar och är särskilt bra för möbler. Dessa skruvar är tillräckligt hårda för att tränga igenom de hårdaste materialen utan att borra pilothål, och de går sällan sönder. Om de är förzinkade eller behandlas med en annan beläggning har de god rostbeständighet och kan användas utomhus.

Mässing: Mässingens träbearbetningsskruvar är relativt mjuka jämfört med stål, men de är ett bra val där skruvhuvudena kommer att exponeras. De används ofta för att fästa dörrgångjärn och annan hårdvara, eftersom den gula metallen är mer attraktiv än glänsande silverfärgade skruvar.

Ytterligare överväganden

Lövträ är ganska sprött och kan vara mottagligt för sprickor om du drar in skruvarna i träet utan att först borra försänkta pilothål. Om du vill dölja huvudet på träskruvar helt genom att täcka dem med träpluggar eller kepsar kan pilothålet försänkas så att skruvhuvudet ligger helt under träytan. Välj också en skruv som är så lång som möjligt utan att sticka igenom den mottagande lagrets baksida. Detta hjälper till att säkerställa en stark anslutning utan att ta emot mottagningsstycket.

Hur man tar bort en sönderskruvad skruv

Jag är säker på att jag alla har stött på problem någon gång försöker ta bort den irriterande gängade skruven som verkar omöjlig att få ut! Men vad är de bästa sätten att göra detta? Avskalade skruvar är en mardröm och försök som du kanske, vissa vill bara inte komma ut.

Det är då frustrationen tar över och innan du vet ordet av det har en gång tvärhuvudformen förvandlats till en stor fet ”O”. Det finns många bra idéer där ute, faktiskt för många att nämna, och det finns ingen metod som fungerar på alla skruvar. Jag har dock valt några tekniker som jag trodde kunde vara användbara att dela, med allt från ett elastiskt band till en slagskruvdragare!

Använd en manuell skruvmejsel

Om du har problem med att skruvmejseln glider mot skruvhuvudet kan du prova den här enkla metoden. Börja med att använda en hammare för att slå ner skruvmejseln och placera den ordentligt i skruvhuvudet. Detta bör ge det extra grepp du behöver för att vrida fästet, särskilt om det är tillverkat av mjuk metall. Om det inte fungerar kan du få ett bättre grepp om skruven genom att täcka över det med ett gummiband eller en liten bit tejp med den självhäftande sidan mot skruvhuvudet, eftersom detta ger extra grepp.

Pressa in materialet i hålet med skruvmejseln och försök igen. Ett annat alternativ, om din skruv har ett Krysskruv-huvud, är att använda en skruvmejsel med plan huvud som är tillräckligt smal för att passa in i Krysskruv-huvudhålet. För att enkelt ta bort detta kan du försöka använda gummibandmetoden som nämns ovan.

Använda en slagskruvdragare

Det här manuella verktyget är utmärkt för att ta bort gängade skruvar men se till att du använder en bit av god kvalitet. Välj rätt skruvmejselbits, dvs. stjärnskruvar eller platthuvud, sätt sedan in det och dra åt det. Se sedan till att skruvhuvudet är fritt från lös smuts och skräp och se till att biten är i rätt riktning eftersom du inte vill dra åt den! Se till att du bär dina skyddsglasögon och placera slagskruvdragaren tätt i skruvhuvudet. Slå på handtagsänden på slagskruvdragaren flera gånger med en hammare. Biten sitter fast ordentligt i skruvhuvudet och slagdrivhuvudet roterar och lossar skruven. Du bör nu kunna ta bort skruven med antingen en borr eller skruvmejsel.

Använd en skruvdragare

För de envisa skruvarna som bara inte kommer ut är skruvdragare ett bra val eftersom de är motgängade till hur skruvarna är gängade. Skruvsugare finns i olika storlekar, så du måste välja rätt storlek för att passa in i skruvhuvudet på din avskalade skruv. Fyll utdragaren i borren och dra åt chucken så att den hålls säkert.

Se till att du ställer in borren i omvänd riktning. Eftersom utsuget är omvänd gängat betyder det att med borrningen i omvänd borrning av borrhålet i den avskalade skruven och biter i skruvhuvudet. Fortsätt att borra i omvänd ordning och utsuget kommer att börja vrida skruven i omvänd ordning som kommer att dra tillbaka den.

Använd ett skruvstäd eller en tång

Detta är ett utmärkt sätt att ta bort en avskalad skruv så länge skruven inte är nedgrävd hela vägen. Kläm bara ner skruvhuvudet och börja vrida! Försiktighet bör dock iakttas eftersom denna metod kan skada den omgivande ytan runt skruven, eftersom skruvstångens grepp kan skrapa ytan.

Med vänsterhänt borr

Det här är inte ett skämt, de existerar verkligen! Vänsterhänt borrkronor är konstruerade för att användas i omvänd riktning. Välj en borrkrona som är något mindre än skruvhuvudet, lägg sedan in borrkronan och dra åt. Se till att borren är bakåt och tryck fast skruvhuvudet och starta borren. När det biter finns det en god chans att det tar bort skruven.

Använd ett multiverktyg

Om ingen av ovanstående tekniker fungerar är att använda ett roterande verktyg ett annat alternativ. Fäst en tunn skärskiva säkert på ditt roterande verktyg och börja skära en tunn slits i den avskalade skruven. Se till att den är tillräckligt djup för att passa en platt skruvmejsel, men tillräckligt tunn för att skruvmejseln har tillräckligt med grepp. Om din skruvmejsel inte passar kan du behöva göra snittet större, men gör bara små snitt.

Om du skär av för mycket av skruven kommer en skruvmejsel inte att fånga och du kommer inte att kunna vrida skruven. Det roterande verktyget kan sprida lösa metallspån runt enheten så se till att du bär dina skyddsglasögon. Jag hoppas att du gillar att läsa den här artikeln och att du tycker att dessa tekniker är användbara. Var noga med att se till att du tar hand om dig och bär lämpliga skyddsglasögon när du försöker någon av dessa metoder.

Hur man använder en skruvborttagare

Avrundade skruvar fick dig ner? Jag visar hur du använder en skruvavdragare för att ta bort skadade skruvar. Gör det rätt, så kan du dra tillbaka en bystad skruv ur sin gömställe på mindre än en minut. Naturligtvis behöver du rätt verktyg.

En bra skruvdragare använder en avsmalnande borrkrona med omvänd gängning. Du svänger biten i omvänd riktning som om du vill dra ut skruven normalt. På grund av den omvända gängningen biter den ner i huvudet på det avskalade fästet medan den backar ut. Kanske är det inte så mycket hur man använder en skruvdragare, eftersom det väljer en pålitlig produkt för att få jobbet gjort.

Varför du behöver en skruvborttagare

Ibland kan du klippa eller böja av ett fästelement och det är bra. Andra gånger måste du dock helt enkelt få ut det. Avrundade och avskalade skruvar kan kasta en riktig skiftnyckel i din produktivitet, men de behöver inte stoppa ditt arbete. Håll en relativt billig skruvavdragare till hands. Det låter dig snabbt ta bort de irriterande slitna och väderbitna fästelementen med minimal frustration.

Alla proffs från mekaniker till träarbetare bör hålla en uppsättning skruvdragare i närheten. Om du precis börjat, eller om du lär dig med en Pro, kan jag visa dig hur du drar ut en skruv som om du har gjort det i flera år.

Hur en skruvborttagare tar bort söndriga skruvar

Nyckeln till skruvdragarens nytta ligger i dess allmänna design. Medan varumärkena varierar använder den vanligaste designen en avsmalnande borrkrona med omvänd gängning. Detta hjälper det att låsa in och ta bort skadade skruvar. Det är vettigt, eller hur? I grund och botten, efter att du har stansat eller borrat i toppen av din uppbrutna skruv, använder du en skruvdragare för att bita ner i skruven och vrida tillbaka den från vad den höll ihop. Lätt som en plätt.

Guide till användning av skruvborttagare

Samla några verktyg som behövs

Du behöver några verktyg beroende på typ och storlek på fästet samt materialet du försöker ta bort från:

 • Skruvborttagare
 • Borrar
 • Hammare
 • Skiftnyckel
 • Säkerhetsglasögon
 • Skruvdragare

Säkerhet först

Ta på dig dessa skyddsglasögon, för ditt arbete kan potentiellt skicka några metallskär som flyger omkring. Du vill alltid skydda dina ögonbollar från skräp. Du kanske också vill ha ett par handskar om du är orolig för att metallspån skär dig.

Slå ut den

Med en grundläggande skruvdragare kan du behöva ge lite utrymme i skruvhuvudet för att den ska fungera. Det betyder att du borrar eller utvidgar ett hål i den gamla skruven. För att göra detta riktar du en stans mot mitten av skruven och hamrar ner den lätt. Detta kommer att skapa en fördjupning i mitten av skruven som hjälper till att styra borrkronan.

Vissa skruvdragare har en polerande ände som du kan använda för att borra ut skruvhuvudet direkt. Om det är den uppsättning du har, hoppa över stansningen och borrningen. Proffstips: Om du arbetar med en bult eller kopplar ur en motor, kom ihåg dessa metallskärvor – du vill inte att de ska falla ner i motorblocket!

Borra ett styrhål

Hitta sedan ett borrkrona som har en mindre diameter än skruven du behöver ta bort. För att göra ditt liv enklare, tillsätt lite skruvolja i skruvhuvudet. Detta går långt.  Håll borrkronan rak och borra långsamt ner i skruven. Beroende på storleken på den skruvavdragare du planerar att använda behöver du förmodligen bara borra ner några centimeter. Ta dig tid. Om du stannar för att ta bort en skruv finns det något värde i att skydda ditt arbetsstycke. Förstör inte hela saken genom att skynda på processen. Du vill också använda en borr för denna process eftersom mekanismen på en slagskruvdragare inte ger en smidig åtgärd.

Om du använder en polerings- / extraktor med dubbelsidig bit måste du sparka din borr i omvänd ordning för att använda den korrekt. Det fina är att den dubbeländade biten redan matchar med rätt utsugstorlek, så det finns inget gissning. Jämför bara varje bit med skruven och välj bästa storlek. Som du förmodligen kan säga, finner jag dubbla skruvsugarsatser lättare att använda.

Skruva fast det

För en handledning om hur man använder en skruvavskiljare känns det som om jag tog lång tid att komma till själva skruvuttaget, eller hur? Tja, här är jag. Nu kan du äntligen använda skruvdragaren. Om du använder en borr i omvänd ordning, vrid skruvdragaren i det styrhål du har borrat. Skruvsugaren vrids ner tills den tar tag i skruven.

När det har hänt, fortsätt bara att vrida tills din skruv är säkert ute. Gå väldigt långsamt. Om skruvavdragaren inte biter, borra eller borra ut lite mer av huvudet. De flesta skruvar kräver bara ett litet hål eller så för att fungera, men du kan behöva gå lite längre på vissa. Om det fortfarande inte fungerar, prova nästa storlek uppåt.

Olika typer av skruvar

Skruvar är en form av mekaniskt fästelement som har en utvändig gänga och som kan fästa föremål tillsammans genom att applicera vridmoment på skruvhuvudet för att driva fästet in i de två material som förenas. Till skillnad från bultar, som också är utvändigt gängade fästanordningar, använder de flesta typer av skruvar inte en passande mutter och bricka för att fästa eller sammanfoga föremålen, vilket innebär att skruvkörningen genom båda föremålen skapar en mekanisk fog med tillräcklig styrka för att binda samman föremålen. Det finns dock undantag från detta allmänna koncept, och några av de typer av skruvar som diskuteras i den här guiden är faktiskt utformade för att passa ihop med ett matchat gängelement.

I avsnitten nedan definieras och förklaras var och en av dessa typer av skruvar. Det är viktigt att notera att det finns andra varianter av skruvar med konnotationer utanför den kategori som beaktas här, som handlar om fästanordningen. Som ett exempel fungerar kulskruvar som är en form av linjärt manöverdon inte som ett fästelement och ingår därför inte som en typ av skruv i denna guide. Några av de vanligaste skruvtyperna förklaras i avsnitten nedan:

Självgängande skruvar

Självgängande skruvar är utformade så att skruven själv skapar gängan när den skruvas in i materialet. Gängskärningsprocessen i mottagningsmaterialet säkerställer en stark, tätt monterad gänga. Dessa skruvar finns i olika längder för att passa olika projektkrav.

De är främst avsedda att skruvas in i mjukare material inklusive trä, plast och plåtmaterial som 1 mm tjockt stål. Som ett resultat är självgängande skruvar bäst lämpade för lättare arbetsuppgifter och de används ofta i applikationer som luftkonditioneringsenheter, där installation och demontering är ofta regelbundna händelser.

Träskruvar

Träskruvar är utformade för att fästa två träbitar ihop. De är vanligtvis gjorda av metall och finns i olika måttstorlekar. Träskruvar har ett avsmalnande skaft och en skarp spets för att gräva i träet. De är vanligtvis tillgängliga med en rad olika huvudtyper, inklusive platta, formade och ovala huvuden.

Det rekommenderas att borra ett pilothål innan du sätter i en träskruv, eftersom detta gör det lättare att fästa. Vanligt förekommande i en rad olika inställningar och miljöer är träskruvar en av de mest populära skruvtyperna som finns tillgängliga.

Murverksskruvar

En murskruv är en mängd självgängande skruvar som är lämpliga för användning med ett antal material inklusive tegel, betong, block och murbruk. De tillverkas vanligtvis av kolstål eller rostfritt stål och många har också en korrosionsbeständig beläggning.

Ibland kallas även betongskruvar, murskruvar är speciellt utformade för att passa hårdare material och mer tunga applikationer. De är helt gängade och tenderar att ha en djupare tråd än många andra sorter för att säkerställa större motstånd när de har installerats.

Säkerhetsskruvar

Ibland även känd som manipuleringssäkra skruvar, säkerhetsskruvar liknar utseendet på standardskruvar. Huvudskillnaden är dock deras unika huvudform som gör säkerhetsskruvar nästan omöjliga att ta bort med vanliga verktyg. Denna design säkerställer att de är skyddade mot avlägsnande eller manipulering, perfekta för användning i inställningar där detta kan vara problematiskt. Som ett resultat behövs specialverktyg som torxnycklar och drivrutiner för att ta bort säkerhetsskruvar.

Gängskruvar

Gängskruvar är en typ av gängad fästelement som vanligtvis används för att fästa komponenter på plats. De används vanligtvis för att fixera två eller flera delar tillsammans, genom att exempelvis hålla en komponent tätt mot eller inuti den andra ytan.

Ibland även känd som ställskruvar eller sockelskruvar, skruvarna arbetar med en fästning som skjuter en yta mot den andra. Detta skapar en kompressionskraft som håller komponenterna tätt ihop. Detta unika tillvägagångssätt är den primära skillnaden mellan gängskruvar och standardskruvtyper.

Självborrande skruvar

Självborrande skruvar är som självgängande skruvar. Huvudskillnaden är dock att självborrande skruvar har en skarp spets i slutet av skruven. Detta ser ut som en borrpunkt. Självborrande skruvar fungerar genom att borra sitt eget hål i materialet utan att behöva ett förborrat pilothål. De bildar sedan parningstrådarna i en enda operation. Perfekt för användning med material inklusive trä och metall. Självborrande skruvar används ofta i applikationer som takläggning.

Tunnskruvar

Tunnskruvar är de utvändigt gängade komponenterna i tvådelade fästsystem. Tunnorna är de invändigt gängade mutterkomponenterna. Tunnskruvar används främst för att binda ihop två föremål. Systemets pipa är typiskt tillgänglig i olika längder för att rymma olika tjocklekar. Skruven passar ihop med pipan och dras åt så att föremålen fästs vid varandra. Olika huvudstilar, material och ytor finns tillgängliga beroende på applikation.

Låsskruvar

Låsskruvar är gängade fästelement med huvuden i en mängd olika stilar, t.ex. insex, påfyllning etc. och med drivenheter i en mängd olika stilar som insexshylsa, slitsade etc. som används med gängade hål eller gängade muttrar. Låsskruvar används främst för montering i maskiner. Låsskruvar baserade på typen av huvud inkluderar knapphuvud, platt huvud etc. Låsskruvar kan tillverkas av metaller och icke-metaller beroende på applikation.

Fångskruvar

Fångskruvar är gängade fästsystem där skruvarna är fästa i de passande delarna så att de stannar vid de passande delarna när de lossas. Fångskruvar används främst för att säkra paneler och liknande åtkomstportar som ofta kan tas bort och installeras om.

Betongskruvar

Betongskruvar är gängade fästelement med specialdesignade gängor för borrning och hållning i betong. Betongskruvar kan beläggas med lim för ökad hållfasthet eller smörjmedel för enkel körning efter behov. Olika huvudstilar finns tillgängliga och många olika material beroende på applikation.

Däckskruvar

Däckskruvar är gängade fästanordningar där gängorna är betydligt större i diameter än skaften och är särskilt utformade för konstruktion av däck. Däckskruvar används främst för konstruktion av trä eller konstruerade trädäck. De är speciellt utformade för att enkelt köra genom träplattor och fästa i däckbjälken. Däckskruvar har vanligtvis försänkta huvuden för efterbehandling.

Tappskruvar

Tappskruvar är gängade fästelement med laggängor i ändarna. Tappskruvar används främst för att fästa ihop trä eller andra mjuka material samtidigt som skruvarna gömmer sig i materialet. De kan ha samma trådar i båda ändar, eller så kan trådarna vara olika, och de kan vara helt eller delvis gängade beroende på applikation.

Drivskruvar

Drivskruvar är gängade fästelement med skruvgängor med stor vinkel som är konstruerade för att drivas in i material med slagverktyg. Drivskruvar används främst i tunga fästanvändningar och kan användas i gjutgods, både järn och icke-järn, samt i plast- och plåtapplikationer. Användningen av drivskruvar möjliggör snabbhet vid montering såväl som höghållfasta enheter.

Gipsskruvar

Gipsskruvar är fästelement med aggressiva gängor och skarpa punkter som möjliggör självgängning genom gips (wallboard) och in i trä- eller metallbultarna bakom den. Gipsskruvar används främst för att säkra gips på tapparna eller ramarna på byggnaderna.

Maskinskruvar

Maskinskruvar är helt gängade fästanordningar avsedda att fästas i gängade hål eller med muttrar. Maskinskruvar används främst vid montering av maskiner. De finns i många olika trådstorlekar, längder, huvud- och drivtyper, material och ytbehandlingar.

Ställskruvar

Ställskruvar är gängade fästelement som används för att fästa nav till axlar. Ställskruvar finns i en rad spetsstilar inklusive kopp, kon, hundspets och räfflad, och finns i olika typer av drivning.

Plåtskruvar

Plåtskruvar är gängade fästelement som har vassa spetsar och trådar som gör att de kan tränga igenom och skäras i plåt. Plåtskruvar används främst för att binda plåt till plåt men kan också användas för att fästa plåt på trä, glasfiber eller plast. Håltagnings- och självborrningsfunktionerna eliminerar behovet av förborrning och inriktning av delarna som monteras. Huvuden kan ha olika konfigurationer inklusive runda eller spola och av olika enhetstyper beroende på applikation.

Axelskruvar

Skruvskruvar är fästanordningar med tät tolerans cylindriska skaft som fungerar som bärande ytor. Axelskruvar används främst för roterande fogar, länkar eller glidmekanismer. Huvudskaftet, eller axeln, är typiskt en precisionsbearbetad funktion för att möjliggöra korrekt passning till parningsdelen med olika tillgängliga kvaliteter. Det finns ett brett utbud av användningsområden inklusive svängar, lagerfästen, fjäderstyrningar för stans- och matrisuppsättningar etc. och de används i stor utsträckning inom industrier som sträcker sig från flyg- och konsumtionsvaror.

Trådskärande skruvar

Trådformning / trådskärningsskruvar är gängade fästelement med specialdesignade spetsar och trådar så att de kan klippa eller forma sina egna gängor när de drivs i hål. Trådformnings- / gängskärningsskruvar används när högre spänningar i de monterade materialen inte kan tolereras. Spetsen är speciellt designad med metallskär. När spänning kan tolereras och en högre hållkraft krävs, används så kallade gängvalsskruvar så att de deformeras, i motsats till skärning, av materialet.

Tumskruvar

Tumskruvar (även stavade som tumskruvar) är gängade fästelement som är utformade för att vridas för hand. Tumskruvar används främst när en lägre hållkraft krävs och för tillfällig användning där de dras åt och lossas ofta. De finns i olika huvudstilar som räfflor eller vingar och kan till och med ha slitsade eller Krysskruv-stilkörningsfunktioner för användning med verktyg.

Svetsskruvar

Svetsskruvar är gängade fästelement som är konstruerade för att permanent fästas på metallytor genom svetsning för att bilda gängade utsprång på plåt och liknande material. Svetsskruvar, när de väl är fästa på plats, används för att fästa andra föremål som sedan hålls med muttrar. Olika trådstorlekar och längder finns tillgängliga och material beroende på applikationskraven. Huvudstilen beror på applikation och svetsprocess.

Ytterligare skruvtyper

Förutom de primära skruvarna som anges ovan finns andra typer för specialanvändning. Till exempel är manipuleringssäkra eller manipuleringssäkra skruvar konstruerade för att använda ovanliga eller ovanliga metoder för att driva och ta bort fästet, vilket kräver specialverktyg och drivbitar som inte är allmänt tillgängliga. Ett vanligt exempel på användningen av dessa skruvar är i panelerna som används i offentliga toaletter. En annan typ av specialskruv är kvartskruvar som, som namnet antyder, släpps efter att fästet roterats 90 grader.

Anledningar till varför skruven inte går hela vägen in i träet

De kanske inte har så mycket hållfasthet som din typiska spik, men skruvar är ett av de bästa sätten att hålla träskivor på plats. Men vad händer när en skruv helt enkelt inte fäster ordentligt? Och vad ska du göra när en skruv inte går helt in i trä? Om skruven vrider sig fritt men inte sitter fast i träet kan problemet vara att skruvmejseln inte passar skruvhuvudet korrekt.

Ett annat problem kan vara med vilken typ av skruv du vrider. Till exempel har spårskruvar inte tillräckligt med kontaktpunkter för att en skruvmejsel ska kunna gripa fast. Men det måste säkert vara lite mer i det här än det här, eller hur? Tja, fortsätt läsa för att ta reda på exakt varför den skruven ger dig problem (och hur du snabbt fixar den!).

Det finns ett stort antal skäl till varför en skruv plötsligt inte kommer att göra sitt jobb ordentligt. Men här är de vanligaste orsakerna till varför en skruv inte stannar på plats;

Sönderskruvade skruvhuvud

Avdragna skruvar är ett verkligt knepigt problem. En avskalad skruv avser ett skruvhuvud som är så hårt skadat att det är oerhört svårt att vrida det med en borr eller en skruvmejsel. Skruvhuvuden kan lätt avlägsnas om du har försökt fästa dem med en skruvmejsel som är för liten.

Skruvhuvudet som är minst troligt att gå sönder

Om du använder skruvmejselverktyget och borrkronorna i rätt storlek (men fortsätt att ta bort skruvhuvudet), är det dags att undersöka hur du får bättre skruvar. Den mer populära standardspårskruven tenderar att remsa lätt. Välj istället Krysskruv-skruvar för att fästa träfogar. Krysskruv-skruvar är skruvar som har halkskruvhuvud. I grund och botten är dessa skruvar konstruerade för att förhindra strippning.

Och varför är Krysskruv huvudskruvar så mycket bättre? Skruvar med slitsade huvud har bara två kontaktpunkter. Krysskruv-huvudskruven har å andra sidan 4 poäng. Dessa extra kontaktpunkter gör att en Krysskruv-skruv har mycket mer grepp. Allt detta kombinerar för att minska risken för att din skruvmejsel glider av skruven.

Fel skruvmejselstorlek

Ibland finns det inget problem alls med skruvhuvudet, och istället är problemet med skruvmejseln själv. Storleken på skruvmejseln (eller borrmaskinen) betyder verkligen. Om det inte är rätt storlek, riskerar du mer än bara en allsmäktig kamp för att försöka vrida den skruven. Du kan också riskera att skruva av skruvhuvudet, vilket kan göra det omöjligt att ta bort det senare.

Så se till att skruvmejseln är tillräckligt stor (eller liten nog) för att matcha och fånga skruvhuvudet snyggt. Det bästa sättet att göra detta är att ta med din skruvmejsel till hårdvaruaffären. På så sätt kan du mäta upp skruvarna för hårdvarubutiken med just din uppsättning verktyg.

Om skruvdragaren förstör skruvarna

En borrkrona med fel storlek är den främsta syndaren. Ett undermått borr på änden av en borr kan lätt skada skruvhuvudena.

Dålig skruvmejsel / borrkvalitet

Om du använder en gammal manuell skruvmejsel och du kämpar för att få ett ordentligt grepp om skruven kan det vara dags att uppgradera till en ny. Kontrollera på samma sätt din borrkrona för att se om den har blivit utsliten från användning. Behöver du borra ett hål innan du sätter i en skruv? Ja, dessa förborrade hål kallas pilothål. Pilothål är väsentliga. De är där för att göra det lättare att styra skruven på plats.

Du har inte borrat ett pilothål

Ett pilothål är det hål du borrar i trä innan du drar in skruven i virke. Detta är ett viktigt steg, för utan ett pilothål för skruven att gå in riskerar du att bryta skruven när du borrar. Ännu värre, utan dessa alla viktiga pilothål riskerar du att skapa sprickor i träet när du borrar i det. Och dessa sprickor kan sluta försvaga de mycket träfogar som du fäster på plats.

Pilothålet är inte tillräckligt brett

Nu bör ett pilothål vara (åtminstone) så stort som skruvens mindre diameter. Särskilt när du skruvar i hårt träslag. Men om träet du skruvar in är tufft och mer motståndskraftigt mot skruvar, måste du göra det pilothålet lite bredare än dess mindre diameter. Och motsatsen är sant, om träet är lättare och mjukare att borra i, så kan pilothålet också vara lite mindre än skruvens mindre diameter.

Vad en mindre diameter på en skruv är

Den mindre diametern på en skruv är den minsta diametern på en skruvgänga. Med andra ord är det diametern på skruvgängans extrema låga ände (dvs. skruvspetsen).

 

Vanliga frågor om skruvar

Hur fungerar skruvar?

I de enklaste termerna omvandlar skruvarna vridmomentet till linjär kraft, driver skruvpunkten i materialet och skapar ett effektivt mekaniskt grepp. Denna linjära kraft kan användas för att fästa flera material tillsammans och kan också användas tillsammans med en mutter för ökad säkerhet. Skruvarna är starka och har en ökande hållkraft jämfört med spikar, men de är också fördelaktiga eftersom de vanligtvis är lätta att ta bort.

Skruvar har fyra huvuddelar – huvud, skaft, gänga och spets. Huvudet är vanligtvis slitsat för att passa motsvarande skruvmejsel typ. Skaftet ansluter huvudet och tråden, och punkten är änden på skruven som tvingas in i materialet när kraft appliceras. När spetsen kommer in i materialet är tråden utformad så att den fastnar på underlaget och häv skruven längre in i hålet. Mängden vridmoment en skruv kan generera bestäms av dess gänga. Ju närmare trådarna är, desto mer vridmoment kan genereras. Detta innebär också att det behövs fler varv för att säkra skruven.

Vad sägs om skruvbeläggningar?

Skruvar är ofta belagda för att göra dem ännu bättre genom att ge dem önskvärda egenskaper. Skruvbeläggningar öppnar många möjligheter när du söker rätt fästelement för en specifik situation. Till exempel kan skruvar beläggas i koppar, keramik, zink och andra material, vilket kan ge extra hållfasthet, extra skydd mot korrosion eller till och med en estetisk kvalitet som annars kan saknas. Till exempel kommer en förzinkad stålskruv bättre att bekämpa korrosion än en stålskruv på egen hand. På samma sätt kan en kopparpläterad skruv se mer attraktiv ut på en framträdande plats än en stålskruv skulle göra.

Vad är det bästa sättet att ta bort rostiga skruvar?

Rostiga och korroderade skruvar kan vara vanliga, särskilt med äldre skruvar eller de som har lämnats utomhus under extrema förhållanden. Det finns flera sätt att ta bort rostiga skruvar, och effektiviteten hos var och en beror på rostens svårighetsgrad och skruvens tillstånd. Använd en hammare för att slå på skruvhuvudet och lossa rost. Du kan sedan applicera ett smörjmedel eller rostskydd, låta det fungera och sedan återvända och försöka ta bort skruven igen

Om du har använt ovanstående metod men den rostiga skruven riskerar att avlägsnas kan du behöva skära skårorna i skruvhuvudet för att ge skruvmejseln bättre grepp. Observera att korrekta säkerhetsriktlinjer alltid ska följas om du väljer den här metoden. Applicera lokal värme för att expandera skruvhuvudet, kyl sedan snabbt med vatten för att dra ihop dig, bryt rostens bindning och få det att spricka bort. Det kan ta flera försök att lyckas och värme bör endast användas om materialet som omger skruven är icke-brandfarligt

När ska man använda skruvar?

Skruvar är utmärkta fästelement om du har installerat dem korrekt. I de flesta fall håller skruvarna länge och de ger dig fördelen med enkel montering och till och med demontering. Vid något tillfälle var naglarna mer fördelaktiga än skruvar eftersom det var lättare att hamra. Denna händelse förändrades 1930 med uppfinningen av Krysskruv-skruven. Det har varit bekvämare att köra in sedan uppfinningen av elektriska och pneumatiska skruvmejslar.

Skruvar har gängade axlar som kan hålla träbitar och dra ihop brädor. Det gör ett utmärkt jobb med att hålla material tätt. Att välja rätt skruv beror på storleken på ditt arbetsstycke. Generellt kan du använda skruvar på så många sätt som inkluderar följande.

Kraftig konstruktion. Skruvar kommer att göra ett utmärkt jobb med att hålla bits av trä som är utformade för att stödja andra tunga material. Den inkluderar fästning av trädäck, installation av skåp, fastsättning av huvudkort och tillverkning av bokhyllor.

Kreativa träbearbetningsprojekt. Vissa säger att den största nackdelen med att använda skruvar är att dess huvud syns på träet. Du kan använda den som en fördel för dekorativa ändamål, eller du kan enkelt täcka den med andra material. Skruvar är också lämpliga för att hänga gips, göra träleksaker och andra trä-till-trä-anslutningar kan kräva isärtagning i framtiden.

Perfekt för hemmabruk. Vissa föredrar att använda skruvar över trälim eftersom de inte vill vänta så länge tills limet blir torrt. Dessutom är skruvar lättare att använda och underhålla eftersom de inte har en hållbarhet som du behöver oroa dig för när du lagrar. Du kan ha den lagrad i din verktygslåda och använda den när som helst. Därför gör skruvarna det mer lämpligt för hemmabruk. Det inkluderar vissa aktiviteter som att inrama väggar och tak, säkra plywoodmantel, sätta trägolv och installera sidor.

Användning av skruvar med liten diameter. Dessa skruvar är idealiska för baslistlister, för att säkra fönster- och dörrhöljen, fästa stilar och skenor i skåp och andra liknande ändamål.

Skruvar kontra trälim – vilken bör du välja?

Skruvar mot trälim är ett vanligt argument, särskilt för de flesta träarbetare. En sak är säker. Det borde inte diskuteras ytterligare eftersom varje typ av fästelement har en unik uppsättning fördelar och nackdelar. Allt beror på det material du använder och förstår ytan som du vill ha för ditt arbetsstycke. Så här är en omfattande jämförelse mellan skruvar och trälim för att bättre förstå vilken som ska användas i varje specifik applikation.

Varaktighet. När det gäller hållbarhet är trälim starkare än skruvar. Det beror på dess komponenter och att det når alla ytor på materialet som du ska fästa. Skruvar, å andra sidan, låter dig bara hålla träbitar genom sidokanten eller i mitten.

Renhet i ytan. När du är klar visar skruven synliga huvuden ovanpå arbetsstycket. Du kan dölja det genom att borra djupare hål och täcka det med ett fyllmedel. Det skulle dock vara ett ytterligare förfarande i processen. Å andra sidan kommer trälim att ge dig en ren finish eftersom den ligger under materialet.

Skruvar är lämpliga för glidande arbetsstycken. Skruvar är bättre att använda för att fästa andra material på ett trästycke. Trälim kanske inte är lämpligt vid limning av andra saker på trä.

Ta isär. Om projektet kräver demontering i framtiden är skruvar det perfekta alternativet. Till exempel en träleksak som har en motor inuti ramen. Du måste försegla den med skruvar så att det är lättare att avinstallera om det behöver fixas.

Behöver du en borr för att skruva i trä?

Den som utför träskruvning regelbundet har förmodligen undrat om det var nödvändigt att använda en handborr. Det tar trots allt mer tid att dra ut ett elverktyg än att ta en skruvmejsel ur lådan. Skulle det inte vara lättare att bara göra jobbet för hand? När du installerar en skruv behöver du inte nödvändigtvis en borr eller elverktyg. Många jobb kan slutföras med endast en handhållen skruvmejsel.

Ändå kan det spara tid att använda ett elverktyg för att sätta i skruvar samtidigt som du får bättre resultat totalt sett. Detta gäller särskilt om du installerar flera skruvar eller skruvar fast massivt trä. I slutändan beror beslutet på om du ska använda ett elverktyg eller inte på ett antal faktorer. Här är några saker att tänka på innan du väljer att använda manuella verktyg eller en elektronisk apparat.

Tar längre tid att slutföra

Det är fullt möjligt att installera träskruvar med ingenting annat än en handhållen skruvmejsel. Men om du någonsin har slutfört denna uppgift innan du redan vet hur tröttsamt och besvärligt det kan vara. Det här kanske inte är ett problem om du bara installerar en skruv, men det kan vara utmattande om du behöver placera flera av dem.

Det tar mycket längre tid att sätta i träskruvar manuellt. Det som tar bara några sekunder när man använder ett elverktyg kan ta flera minuter om man använder en skruvmejsel. Din hand tröttnar också efter att du bara har placerat några skruvar. Manuellt arbete är därför inte lämpligt för mycket stora projekt.

Svårt att hålla sig rak

Att sätta i skruvar så raka och plana som möjligt är också svårare när du gör jobbet för hand. Du kanske upptäcker att din skruv lutar åt ena sidan eller blir ojämn. Du kan behöva ta bort skruven och börja om om skruven blir för långt från kurs.

Kan orsaka träskador

Överdriven vridning av skruven kan resultera i ett större hål än nödvändigt. Som ett resultat kanske skruven inte förblir på plats. Ytterligare reparationer kan vara nödvändiga för att reparera öppningen som lämnas av din skruvmejsel. Du kan till exempel behöva fylla i hålet med träkit eller byta ut trasig kant.

Skruvhuvuden kan bli strippade

Ett annat problem är att ta bort skruvhuvudet. När det händer kan det vara svårare att ta bort skruven om det skulle bli nödvändigt i framtiden. Även att avsluta ett jobb kan vara svårt att göra om din skruvmejsel inte kan greppa huvudet ordentligt.

Det kan vara svårt att sätta i eller ta bort en skruv om du inte kan få rätt grepp om den. Det är mer troligt att du får ett avskalat skruvhuvud när du använder en manuell skruvmejsel snarare än ett elverktyg. Det beror på att skruvmejslar tenderar att glida, vilket gör att spåren i skruvhuvudet slits bort.

Börja varje jobb med ett pilothål

Att få skruvar för att gå i trä kan ibland vara en utmaning i sig. Det är därför erfarna arbetare ofta rekommenderar att man tappar ut ett pilothål först när man installerar skruvar för hand. Detta kan göras genom att använda en hammare och en mycket liten spik för att skapa ett litet hål i träet. Eller så är det ännu bättre att använda en borr med en liten bit för att borra ut ett hål innan du skruvar.

När du skruvar fast i hårt trä hjälper pilothålen dig inte bara att hålla skruven rakt, utan de förhindrar också att träet du skruvar i splittras. När du har skapat ett pilothål kan skruvspetsen sättas in i den. Detta hjälper till att hålla skruven på plats medan du sakta vrider på skruvmejseln eller borren. Generellt sett, ju längre din skruv är desto djupare bör ditt pilothål vara. Helst bör du, när du placerar änden av skruven i pilothålet, förbli på plats åtminstone tillfälligt.

Om du använder driven utrustning är det inte nödvändigt att borra ett pilothål oftast. Detta är ett annat sätt på vilket elektroniska verktyg kan hjälpa dig att spara tid. Med det sagt, när du skruvar i hårt trä eller ömtåligt trä, kommer ett pilothål att förhindra klyvning.

Pilothål förhindrar skador

Jag har nämnt detta några gånger redan, men det här är väldigt viktigt. Om du använder en borr för att skapa ett pilothål innan du skruvar med en skruvmejsel eller elverktyg förhindras skador. Pilothålen borrade i många möbler som är färdiga att montera är utformade för att spara tid och förhindra skador.

Den kraftiga vevningen av manuella skruvmejslar kan orsaka förödelse på mycket tunt trä och fanér, vilket gör dem mer utsatta för sprickbildning. Du behöver inte svänga nästan lika hårt när din skruv redan är delvis isatt. Detta innebär mindre risk för skador och minskad risk för skador på händer och fingrar.

Det tar också mindre tid att skapa ett pilothål först och sedan sätta i ett fäste än det gör för att försöka sätta in skruven helt manuellt. Även om du har bråttom bör du överväga att tappa ut ett pilothål i ditt projekt först. Du blir mindre frustrerad och kommer att kunna avsluta jobbet mycket tidigare.

Kan trälim ersätta skruvar?

När det gäller träbearbetning kan trälim helt ersätta skruvar. Det är perfekt för att hålla bits av trä. Dessutom kommer trälim inte att ge dig några spikhuvuden. Du kan använda en skruv om du vill eliminera väntetiden. Ett annat effektivt sätt är att använda kombinationen av båda fästelementen. Men om du arbetar för konstruktion kanske du vill undvika att använda trälim i något jobb under det sveda vädret. Den strukturella integriteten hos de flesta trälim blir svag i detta tillstånd. Därför kan det göra dem ineffektiva eller värdelösa alls.

Är trälim starkare än skruvar?

Trälim är starkare än skruvar när det gäller träbearbetning. Det är ännu mer robust än träet. Se bara till att undvika att använda i heta temperaturer. Trälimet torkar snabbt och visar sprickor och andra skador på kort tid om du applicerar det under varma förhållanden. Vissa trälim kan fungera vid varmt väder, men de är dyra och svåra att hitta. Å andra sidan ger skruvar också överklagande för projektets övergripande utseende.

Vilken skruv ska jag använda?

Inga två typer av skruvar är lika. Innan du köper skruvar för ditt nästa projekt, överväg dessa punkter för att se till att du får rätt typ. Identifiera först vilka material du skruvar i. Olika typer av skruvar är gjorda för att fästa olika material. Till exempel är de starkaste träskruvarna gjorda för att sammanfoga två träbitar. När du har bestämt materialet, mät dess tjocklek. Du vill få en skruv som är tillräckligt lång för att passera genom materialet och åtminstone halvvägs in i nästa för ett säkert grepp.

Nästa övervägande är väsentlig. Detta beslut kommer att baseras på var du planerar att använda skruven – inomhus eller utomhus. För ett inomhusprojekt kan du kanske använda en billigare skruv som ser tilltalande ut om den blir synlig. Utomhusprojekt behöver vissa skruvar, eftersom de kommer att utsättas för temperaturförändringar och fukt. Överväg sedan beläggningsalternativen för att få ännu mer idealiska egenskaper.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen