Bästa skyddsglasögon 2024 – Test av olika skyddsglasögon

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

3M SecureFit 600

Milwaukee Premium

Milwaukee Standard

3M SecureFit

Klicka här för att se fler skyddsglasögon.

Skyddsglasögon är mer än bara ett verktyg – de är en investering i din säkerhet. Oavsett om du är en professionell hantverkare, en DIY-entusiast, eller bara någon som vill ta hand om sina ögon i en potentiellt riskfylld miljö, är rätt skyddsglasögon avgörande.

Det är här vårt test kommer in. Genom att noggrant granska olika märken och modeller, belyser vi styrkor och svagheter hos dagens populära skyddsglasögon. Låt oss guida dig genom djungeln av valmöjligheter så att du kan känna dig trygg och informerad.

1. Bäst i test – 3M SecureFit 600

3M Peltor SecureFit 600 Skyddsglasögon

Efter noggranna tester av 3M SecureFit 600 skyddsglasögon kunde vi snabbt konstatera att det är en produkt som verkligen håller vad den lovar. En av de första saker vi märkte var att Anti-Fog-beläggningen verkligen levererade. Oavsett omständigheterna hade vi en klar sikt, vilket är kritiskt i många situationer där skyddsglasögon används.

3M:s patenterade SecureFit™ Pressure Diffusion (PDT) Technology visade sig vara en absolut höjdpunkt. Ingen av våra testare kände någonsin att glasögonen klämde för hårt, trots att de satt stabilt på plats. Denna balans mellan komfort och säkerhet var imponerande.

Faktumet att trycket huvudsakligen riktades mot bakhuvudet, ett område som är mindre känsligt, bidrog till en överlägset behaglig upplevelse. Även vid snabbare rörelser satt glasögonen på plats, vilket är avgörande för säkerheten.

Ett annat plus var glasögonens flexibilitet och samverkan med andra skyddsprodukter, som 3M™ hörselskydd. Många av oss har känt irritationen av att försöka få skyddsglasögon att fungera i samklang med hörselskydd. Men med 3M SecureFit 600 var detta inte ett problem, tack vare den platta och flexibla utformningen över tinningarna. Detta minskade också ljudinläckage avsevärt.

Linsens skydd mot UV-strålning, samt dess förmåga att uppfylla och till och med överträffa vissa teststandarder, gav oss en känsla av trygghet. Det är inte bara en fråga om att se klart, utan också om att skydda ögonen mot skadlig strålning.

Å andra sidan, medan den klara linsen är utmärkt för många situationer, skulle en tonad version vara fördelaktig för användning utomhus i starkt solljus. Men med tanke på alla de positiva aspekterna kändes denna lilla nackdel verkligen obetydlig.

Fördelar

 • Utmärkt Anti-Fog-beläggning
 • Optimal komfort och säkerhet
 • Perfekt samverkan med 3M™ hörselskydd
 • Överlägsen UV-strålningskydd

Nackdelar

 • Ingen tonad version för starkt solljus

2. Bäst premiumval – Milwaukee Premium

Milwaukee Premium Skyddsglasögon

När vi satte igång med att testa Milwaukee Premium skyddsglasögonen var vi initialt intresserade av hur den avtagbara ramen skulle prestera i praktiken. Efter flera timmars arbete var det tydligt att den avtagbara ramen var en verklig tillgång, speciellt när man ville undvika smuts som kan komma in mellan linsen och ansiktet.

En annan uppskattad egenskap var hur väl glasögonen stod emot repor. Trots att de utsattes för flera påfrestningar, framstod de som nästan opåverkade. Likaså var deras motståndskraft mot imbildning imponerande. Inga fler problem med immiga glas när vi bytte mellan kalla och varma miljöer!

Flexibiliteten och komforten hos skalmar var en annan höjdpunkt. Många av oss har upplevt obekväma skyddsglasögon som klämmer vid tinningarna eller öronen.

Med Milwaukee Premium var detta inte ett problem. Den tillhörande mjuka fodralet var också en trevlig bonus, vilket inte bara skyddade glasögonen när de inte användes, men också gjorde dem lätta att förvara.

En punkt som dock märktes under testningen var att medan de klara och tonade alternativen är bra för att ge skydd inomhus respektive utomhus, skulle det ha varit fördelaktigt med en snabb övergångsfunktion eller möjlighet att byta lins snabbt, beroende på växlande arbetsförhållanden.

För de som värderar certifieringar kommer det som en glädjande nyhet att Milwaukee Premium uppfyller flera europeiska standarder, vilket ytterligare bevisar produktens kvalitet och tillförlitlighet.

Fördelar

 • Avtagbar ram förbättrar skyddet mot smuts
 • Hög motståndskraft mot repor
 • Imresistent under olika förhållanden
 • Flexibla och bekväma skalmar

Nackdelar

 • Ingen snabb övergångsfunktion

3. Bäst budgetval – Milwaukee Standard

Milwaukee Standard Skyddsglasögon

När Milwaukee Standard skyddsglasögonen först levererades till vårt oss var det första som slog oss hur lätta de var. Efter att ha burit tunga och klumpiga skyddsglasögon under tidigare tester, var det verkligen en frisk fläkt.

Vidare testning av glasögonen visade att de flexibla skalmarna var inte bara en marknadsföringsgimmick, utan faktiskt tillförde verklig komfort, särskilt under längre användningsperioder. Denna flexibilitet, kombinerat med den lätta vikten, gjorde att glasögonen nästan kändes som en förlängning av ens ansikte snarare än ett pålagt skydd.

Nästa positiva överraskning var den avtagbara och justerbara näsbryggan. Med tanke på att alla har olika ansiktsformer var detta en enorm fördel, eftersom den gjorde att glasögonen kunde anpassas perfekt för varje individ. Under testets gång märkte vi att det inte fanns något obehagligt tryck på näsan, vilket ofta kan vara fallet med standardiserade skyddsglasögon.

Ett klart alternativ för linsen betydde också att dessa glasögon var perfekta för inomhusarbete, där solens bländning inte var ett problem. De europeiska certifieringarna EN166 och EN 172 var ytterligare ett bevis på glasögonens kvalitet och pålitlighet.

Men ingen produkt är utan sina brister. Under testningen upptäckte vi att medan de klara linserna var perfekta för inomhusbruk, var de inte optimala för arbete utomhus under soliga dagar. Utan tonade alternativ kände vi att det begränsade glasögonens mångsidighet något.

Fördelar

 • Otroligt lätta
 • Flexibla skalmar för ökad komfort
 • Avtagbar och justerbar näsbrygga
 • Uppfyller europeiska säkerhetsstandarder

Nackdelar

 • Saknar tonade alternativ för utomhusbruk.

4. Populärt val – 3M SecureFit Comfort

3M Peltor SecureFit Comfort Skyddsglasögon

Efter att ha testat 3M SecureFit Comfort skyddsglasögon under flera intensiva arbetsdagar kan vi bekräfta att dessa glasögon lever upp till sitt namn när det gäller komfort. Den första märkbara egenskapen var den ljusgrå spegellinsen, som inte bara gav en estetisk touch utan även verkade minska bländningen under arbete i starkt ljus.

När det gäller funktion, stod linsbeläggningen mot repor och imma ut. I situationer där temperaturen förändrades, eller vid kraftig fysisk ansträngning, märkte vi minimalt med imbildning, vilket höll vår sikt klar.

Många av oss har upplevt frustrationen med repade glasögon efter bara några dagars användning. Tack vare represistent beläggning förblev dessa glasögon oskadda även efter att ha blivit utsatta för några obarmhärtiga förhållanden.

3M:s Pressure Diffusion Temple Technology lovade en jämn tryckfördelning över örat, och vi kan intyga att tekniken fungerar. Även efter timmars användning kände vi ingen ömhet eller obekväm tryckkänsla, vilket ofta är fallet med mindre genomtänkta glasögon.

Mjukheten i de ultratunna skalmarna och de justerbara näsbryggorna tillförde ytterligare nivåer av komfort, vilket gjorde att de passade varje ansiktsform i vårt team.

En mindre men viktig detalj var att dessa skyddsglasögon absorberade 99,9% av UVA och UVB strålning. Med tanke på den ökade medvetenheten om solens farliga effekter var detta en välkommen egenskap.

Om det fanns en nackdel vi skulle nämna, så var det att även om spegellinsen var fantastisk för arbete utomhus, kunde den vara lite mörk för inomhusarbete, särskilt i dåligt upplysta områden.

Fördelar

 • Rep- och imresistent linsbeläggning
 • Pressure Diffusion Temple Technology
 • Mjuka, justerbara näsbryggor
 • Absorberar 99,9% UVA och UVB strålning

Nackdelar

 • Spegellins kan vara för mörk för inomhusbruk

5. Bäst skydd – Hellberg Neon+

Hellberg Neon+ Skyddsglasögon

Efter att ha provat Hellberg Neon+ under ett flertal arbetsdagar i olika miljöer kan vi säga att dessa skyddsglasögon verkligen imponerar. Från starten var komforten märkbar. Bågens åtsittande design tillsammans med dess bekväma passform gjorde att vi kunde ha på oss glasögonen under långa arbetspass utan att känna något obehag.

En av de mest framstående funktionerna var den dubbla beläggningen: repskyddet och imskyddet. När vi arbetade i särskilt dammiga och skräpiga områden, höll repskyddet linsen felfri, även när den utsattes för potentiella repor.

Detta faktum bekräftades av att beläggningen uppges presterar upp till tre gånger bättre än standardtester för reptålighet. Imskyddet var lika effektivt. Under arbetspass i varma och fuktiga förhållanden, där många andra glasögon skulle ha blivit dimmiga, höll Hellberg Neon+ sig imfria.

De skyddande egenskaperna fortsatte även med UVA-UVB-skyddet. Att kunna vara säker på att ögonen skyddades mot skadligt ljus medan man arbetade var en viktig bonus. Glasögonen var mångsidiga och lämpade sig väl för en rad olika arbetsuppgifter – allt från allmänt arbete till maskindrift, konstruktionsjobb och laboratoriearbete.

Men även om dessa glasögon erbjuder fantastiskt skydd och komfort, kände vi att designen kanske inte var för alla. Även om funktionaliteten är i centrum kan vissa användare önska ett mer modernt eller stilfullt utseende.

Fördelar

 • Högt komfortnivå för långvarig användning
 • Effektiv repskydd och imskydd
 • Skyddar effektivt mot UVA-UVB-strålning
 • Mångsidiga

Nackdelar

 • Designen kanske inte är tilltalande för alla

6. Klassiker – Metabo 623751

Metabo 623751 Skyddsglasögon

Efter att ha utfört en noggrann testning av Metabo 623751000 under en rad olika arbetsförhållanden har vi fått en djupare insikt i vad dessa skyddsglasögon kan erbjuda användaren.

Med första intrycket märkte vi direkt att synfältet var betydligt större än många andra modeller vi tidigare stött på. Denna kvalitet, kombinerat med den omslutande formen, gav inte bara en panoramavy men också ett betrodd skydd runtom.

En särskilt anmärkningsvärd egenskap var den speciella beläggningen som, som utlovat, gjorde ett utmärkt jobb med att skydda linsen från både repor och imma. När vi utförde arbetsuppgifter med mycket damm eller där temperaturförändringar var vanliga, som slipning eller borrning, var det slående hur klart synfältet förblev.

Metabo 623751000’s integrerade bygelkoncept för optimal ventilation var också en uppskattad funktion. Detta förhindrade att glasögonen blev obehagligt varma eller klamiga under längre användning.

Trots att de specifikt rekommenderas för lättare arbeten som montering, slipning, borrning och fräsning, kände vi att dessa glasögon skulle kunna fungera i en mängd andra arbetsmiljöer tack vare sin robusta konstruktion och omfattande skydd.

Om det finns något att kritisera skulle det vara estetiken. Medan funktionen är i centrum kanske vissa yrkesverksamma letar efter något lite mer stilfullt i sitt utseende. Men som ett rent arbetsredskap levererar Metabo 623751000 definitivt.

Fördelar

 • Betydligt större synfält
 • Effektiv beläggning
 • Integrerat bygelkoncept
 • Passar en mängd olika arbetsmiljöer

Nackdelar

 • Mindre stilfull design
Hur vi utförde vårt test av skyddsglasögon

Hur vi utförde vårt test av skyddsglasögon 2024

När det kommer till att köpa skyddsglasögon vill vi alla ha de bästa skyddsglasögonen. Men vilka är egentligen de bästa? Vi bestämde oss för att ta reda på detta genom ett omfattande test.

Vi tog med oss allt vi visste om skyddsglasögon, samt vår passion för att hitta de bästa produkterna för våra läsare, och satte igång.

Här följer vår testprocess, från att sätta upp vår testmiljö till utförandet av testerna, och vår upptäckt av vilken produkt som blev bäst i test.

Upprättande av vår testmiljö

För att utföra vårt test på mest möjliga korrekta sätt, fokuserade vi först på att upprätta en standardiserad testmiljö. Det var viktigt för oss att säkerställa att varje par skyddsglasögon testades under lika och rättvisa förhållanden.

Vi valde en inomhusmiljö med kontrollerad belysning och temperatur. Dessutom såg vi till att ytan var ren och fri från störande element.

Vår tanke var att skapa en miljö som simulerade verkliga arbetsförhållanden, men också erbjöd konsekvens under hela testperioden. Genom detta kunde vi bättre jämföra hur varje par skyddsglasögon presterade i vårt test.

Hur vi genomförde testet

När miljön var uppsatt gick vi vidare med vår testprocess. Vi började med att notera varje pars initiala tillstånd. Därefter applicerade vi olika scenarion som skyddsglasögonen kan stöta på i verkliga livet.

Detta inkluderade exponering för damm, vattenstänk och till och med mekanisk påverkan. Vår process var noggrann, och vi följde en strikt checklista för att säkerställa att varje produkt fick samma behandling.

Detta gjorde att vi kunde avgöra vilka skyddsglasögon som verkligen var bäst i test.

Utförandet av våra tester

Under varje test tillämpade vi strikta mätmetoder. Här är några punkter som belyser vårt tillvägagångssätt:

 • Varje par skyddsglasögon testades tre gånger för att säkerställa konsekvens.
 • Varje test hade en tidsgräns på 10 minuter.
 • Vi hade ett team av tre personer som granskade resultaten för varje test.
 • Efter varje test noterade vi eventuella synliga skador eller förändringar i produktens prestanda.

Efter alla tester sammanställde vi resultaten, jämförde dem och kunde till slut utse vilka skyddsglasögon som var bäst i test. Genom denna rigorösa process känner vi oss trygga i att rekommendera billiga skyddsglasögon som levererar kvalitet.

Utvärdering av testresultaten

Efter genomförandet av varje test kom utvärderingsfasen, som var avgörande för att bestämma vilka skyddsglasögon som verkligen är de bästa skyddsglasögonen. Vi sammanställde all insamlad data och analyserade den noggrant.

Varje produkt granskades utifrån kriterier som visuell klarhet, komfort, tålighet mot yttre påverkan och prisvärdhet. Vi delade även upp produkterna i olika kategorier, såsom bäst i test, mest prisvärda och bästa för specifika användningsområden.

Vårt mål var att inte bara peka ut en vinnare, utan också att ge läsarna insikter om varför vi valde att köpa skyddsglasögon av ett visst märke över ett annat.

Hållbarhet och långtidstest

För att verkligen kunna rekommendera de bästa skyddsglasögonen för långvarig användning, inkluderade vi även ett långtidstest i vår testprocess.

Produkterna utsattes för en serie av tester över flera veckor, där vi simulerade regelbunden användning. Detta innebar bland annat exponering för sol, svett och dagliga stötar.

Genom dessa långvariga tester kunde vi upptäcka eventuella brister i hållbarhet, och också se hur produkterna klarade sig över tid. Intressant nog fann vi att även några billiga skyddsglasögon kunde stå emot tidens prövningar.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Säkerhet är en av de främsta faktorerna när det kommer till skyddsglasögon, så detta var en prioritet under vårt test. Varje produkt testades för hur väl den kunde skydda användarens ögon mot potentiella faror.

Vi kontrollerade även specifika säkerhetsfunktioner, såsom anti-imma, UV-skydd och motståndskraft mot höga påfrestningar.

Vi noterade även hur produkterna reagerade på oväntade störningar, såsom plötsliga temperaturförändringar eller stötar.

Detta hjälpte oss att avgöra vilka produkter som var mest pålitliga i oväntade situationer, och vilka som verkligen levererade när det kom till säkerhet under vårt test.

Viktigt att tänka på innan du använder dina skyddsglasögon

Viktigt att tänka på innan du använder dina skyddsglasögon

Skyddsglasögon är avgörande när det kommer till att skydda dina ögon från potentiella faror, särskilt i arbetsmiljöer.

Under vår testprocess upptäckte vi flera aspekter som kan göra en stor skillnad i hur effektiva dessa verktyg är. Här är några tips vi anser vara oumbärliga baserade på vad vi lärde oss från vårt test.

Korrekt passform är nyckeln

Det första och kanske mest uppenbara är vikten av att ha en korrekt passform. Om dina skyddsglasögon inte sitter ordentligt på ditt ansikte, riskerar du att de inte ger det skydd du behöver.

Under vårt test upptäckte vi att de bäst i test hade en design som passade en mängd olika ansiktsformer, vilket minskade risken för glipor där skräp kunde tränga igenom.

Kombinera med andra säkerhetsverktyg

Om du befinner dig i en miljö där du bär skyddsglasögon, finns det ofta andra risker att tänka på. En sådan risk som vi märkte under vårt test var buller.

Därför är det viktigt att också ha hörselskydd. På samma sätt kan damm och andra partiklar vara skadliga att andas in, så ett andningsskydd kan också vara nödvändigt.

Slutligen bör du tänka på att skydda dina fötter från tunga föremål eller skarpa föremål genom att bära skyddsskor.

Kontrollera linsens kvalitet

Ett av de mest kritiska komponenterna i skyddsglasögon är linsen. Under vårt test observerade vi att linsens kvalitet varierade mellan olika produkter.

En högkvalitativ lins kommer inte bara att ge bättre skydd utan också att erbjuda klarare syn, vilket kan vara avgörande i vissa situationer.

Underhåll och rengöring

Det är inte bara viktigt att välja rätt skyddsglasögon, utan också att ta hand om dem på rätt sätt. Här är några tips vi upptäckte under vårt test:

 • Rengör dina glasögon regelbundet för att undvika repor och smuts.
 • Förvara dem i en skyddande förpackning när de inte används.
 • Kontrollera regelbundet för skador och byt ut dem om de blir skadade.

Dessa steg hjälper till att säkerställa att dina skyddsglasögon alltid är i bästa skick och redo att erbjuda optimalt skydd.

Tänk på belysningen

Beroende på din arbetsmiljö kan belysningen variera, vilket kan påverka hur väl du ser med dina skyddsglasögon.

Under vårt test fann vi att vissa glasögon var bättre lämpade för ljusa förhållanden, medan andra var bäst i test i svagare ljus. Det är därför viktigt att ta hänsyn till detta när du väljer vilka skyddsglasögon du ska använda.

Att använda skyddsglasögon är en viktig säkerhetsåtgärd, men som vi upptäckt under vårt test, är det även viktigt att tänka på andra faktorer som kan påverka din säkerhet.

Genom att ta hänsyn till dessa tips kan du säkerställa att du alltid är skyddad på bästa möjliga sätt.

Vanliga frågor om skyddsglasögon

Vanliga frågor om skyddsglasögon 2024

Vad kostar det att köpa skyddsglasögon?

Priset på skyddsglasögon varierar beroende på kvalitet, märke och specifika funktioner. Generellt sett kan de kosta allt från några tiotal kronor till flera hundra, baserat på deras skyddsnivå och design.

Var kan man köpa skyddsglasögon?

Skyddsglasögon kan köpas både online och i fysiska butiker. Även om båda alternativen har sina fördelar, rekommenderas det ofta att köpa online på grund av det breda utbudet och möjligheten att jämföra produkter lättare.

Måste man ha skyddsglasögon?

Det är inte lag på att alltid bära skyddsglasögon, men i vissa arbetsmiljöer eller vid specifika aktiviteter kan det vara ett krav. Det rekommenderas starkt att bära dem i situationer där ögonen kan utsättas för skada.

Behöver man certifierade skyddsglasögon?

Ja, i många professionella miljöer och för vissa aktiviteter rekommenderas eller krävs det att skyddsglasögonen är certifierade. Certifieringen garanterar att produkten uppfyller vissa säkerhetsstandarder och ger bästa möjliga skydd.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen