Den bästa skyddsskon 2022 – Test av olika skyddsskor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

SIEVI Viper Roller+ S3 Skyddsskor

JALAS 9538 Exalter Easyroll Skyddsskor

SOLID GEAR Hydra Skyddsskor

JALAS 9965 Exalter Easyroll Skyddsskor

Klicka här för att se fler skyddsskor.

Bästa skyddsskorna 2022

Bra skyddsskor är något som är en självklar prioritering oavsett om du använder de till vardags på jobbet eller mer sällan. Det finns inget värre än en par obekväma skor eller ett par skor med dålig kvalité. Det är därför ännu viktigare att du överväger alla faktorer du anser vara utav relevans innan du bestämmer dig för vilka skor du ska köpa.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra skyddssko på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken skyddssko som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem skyddsskon så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa skyddsskon. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa skyddsskorna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla skyddsskor som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa skyddsskon inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test skyddsskor 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa skyddsskon på nätet. När du letar efter den bästa skyddsskon finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa skyddsskon enligt min forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en skyddssko efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa skyddsskon för dig:

 • Huvudsakliga användningsområden
 • Skyddsnivåer
 • Betyg
 • Tåskydd
 • Antistatiskt skydd
 • Mellansulans penetreringsskydd
 • Riskbedömning av skyddsskor
 • Urvalsöverväganden
 • Komfort
 • Medarbetarkonsultation
 • CE-märkning
 • Passform
 • Material
 • Kostnad
 • Inspektion
 • Matcha dina skyddsskor till din uppgift

Huvudsakliga användningsområden

Skyddsskor ska användas i alla branscher där det finns risk för fotskador. Du måste bestämma vilken typ av skor du behöver för arbetsmiljön: För arbeten inomhus och utomhus, till exempel på byggarbetsplatser och i gruvor, är det bättre att gynna S3-skor eller potentiellt S5 om det är nödvändigt att regelbundet ingripa i en översvämmad miljö.

Inom jordbruks- och livsmedelsindustrin utförs i allmänhet arbete inomhus och i torr miljö. I detta fall går det att byta till S1 skyddsskor eller S1P skor om det finns risk för perforering av sulorna. Beroende på typ av golvbeläggning kan du även behöva tillhandahålla halkskydd som SRA eller SRB, eller sulor isolerade mot kyla eller värme. I vissa laboratorier, särskilt för den kemiska industrin, kommer du att behöva tillhandahålla skyddsskor, till exempel för att förhindra risker relaterade till använda produkter. I det här fallet kan du välja S1, eller S2 om det finns risk för sprutning.

På byggarbetsplatser ger ofta S1- eller S1P-skor det nödvändiga skyddet, men du måste självklart anpassa typen av skydd efter dina specifika risker. För fordonsindustrin måste skor ofta möta specifika risker som de som är relaterade till svetsning. I det här fallet kan du till exempel leta efter S1-skor som också är klassade Hro.

Skyddsnivåer

Det är viktigt att upphandlare av skor är säkra på att deras valda typ kommer att leva upp till produktbeskrivningen. 4Alla skyddsskor måste uppfylla vissa krav i linje med europeiska standarder, som säkerställer att skorna har testats effektivt enligt standarderna och har vissa egenskaper som måste följas.

EN-standarderna. Det snabbaste sättet att se till att alla skor uppfyller de “väsentliga kraven” för att skydda arbetare som anges i PPE-föreskrifterna är att vara säker på att den är certifierad enligt relevanta EN-standarder. Skodons säkerhetsegenskaper är testade enligt en uppsättning europeiska teststandarder skrivna i EN ISO 20344: 2004 (reviderad av ISO 20344: 2011). Prestandaspecifikationerna ges i en tillhörande uppsättning standarder, nämligen:

EN ISO 20345: 2004 (ersatt av 20345: 2011 – se nedan) för skyddsskor: specificerar en standard på 200 joule slaghållfasthet (motsvarande en 20 kg vikt tappad 1020 mm på tårna) och ett 15KN kompressionstest (motsvarande 1,5 ton) vilar på tåområdet).

EN ISO 20346: 2004 för skyddsskor: specificerar en lägre standard på 100 joule slaghållfasthet och ett 10KN kompressionstest. EN ISO 20347: 2004 för yrkesskor: kan ha många av egenskaperna hos säkerhetsskor och/eller skyddsskor men utan skyddståhätta. När skor har testats och certifierats stämplas de med CE-märket. Notera: Tillverkaren måste också tillhandahålla användarinformation som anger för vilka tillämpningar skorna är eller inte är lämpliga. Standarderna förklaras Den senaste standarden för skyddsskor som oftast används är: ISO EN 20345: 2011: Personlig skyddsutrustning – Skyddsskor

Detta ersätter den äldre standarden EN 20345: 2004 och EN 345 ​​på alla nya produkter. De tidigare standarderna kommer fortfarande att ses på äldre lager men alla nya lager som kommer ut på marknaden efter juni 2013 måste uppfylla EN 20345:2011. Den relevanta standarden som skorna överensstämmer med kommer att identifieras på skorna tillsammans med skyddsnivån. Skodon som uppfyller EN ISO 20345: 2011 ger det bästa skyddet.

Betyg

För att göra valet enklare har skyddsstövlar och skor normalt en enkel två- eller trebokstavskod som definierar de grundläggande säkerhetsstandarderna för just den produkten. Vanligtvis börjar detta med ett S för 200 Joule tåhätta och mindre vanligt P för 100 Joule tåhättor; ytterligare egenskaper kan anges med hjälp av ytterligare koder eller piktogram.

Som ett grundläggande krav måste skyddsskor ha en tåhätta på 200 joule. Andra egenskaper som kan ingå är: penetrationsmotstånd (mellansulaskydd), ledande, antistatisk, isolerad mot värme eller kyla, energiabsorberande, yttersula motståndskraftig mot varmkontakt, vattentålig.

Tåskydd

Dina tår är en mycket sårbar del av din kropp, särskilt på en arbetsplats. Tåskydd måste stå emot en 200 joule stöt. Joule är enheten för energi och denna standard är målmedvetet specifik. Något tungt som faller från låg höjd kan ha mycket mindre energi än något lättare från mycket högre höjd. Förutom stötar måste tåområdet tåla en vilomassa på långt över 1000 kg. De flesta har hört talas om tåhättasstövlar i stål men skyddet behöver inte vara av stål. Det finns faktiskt fördelar med alternativ. Icke-metalliskt skydd kan vara lika starkt men lättare.

Antistatiskt skydd

Kläder, sittmaterial och klimatfaktorer kan orsaka en uppbyggnad av en statisk laddning av elektricitet i kroppen. Vissa material i skor kan överisolera kroppen vilket gör att laddningen hålls kvar. När du sedan rör vid något kan laddningen snabbt rusa från din kropp och orsaka en gnista och en liten obehaglig stöt. Antistatiska skor kommer att minska denna effekt avsevärt men ger inte fullt skydd för exponering för elektronik och explosivt arbete. Du behöver Electro-Static Protection (ESD) för detta.

Mellansulans penetreringsskydd

Vassa föremål där vi går och står är en betydande risk inte bara på arbetsplatsen utan även utomhus och hemma. Mellansulskydd skyddar mot naglar och andra föremål. För att uppfylla denna standard måste skorna kunna motstå en penetrationskraft på 1100N. Mellansulaskydd tillhandahålls i en av dessa metoder: en insats av rostfritt stål i sulan, aluminiuminlägg i sulan eller en Kevlar-innersula. Aluminium- och Kevlarlösningarna är de mest flexibla och lättaste och täcker den största delen av foten. Kevlar innersulor erbjuder också mycket högre värmeisolering.

Riskbedömning av skyddsskor

Innan du väljer skyddsskor och skyddsskor bör du hänvisa till en färsk, befintlig riskbedömning för den arbetsplats du köper till, eller utföra en om en sådan inte redan finns.

Detta ger dig en tydlig förståelse för de faror du behöver skydda dig mot – och låter dig välja de mest lämpliga skyddsskorna för din arbetsmiljö. En riskbedömning är ett bra sätt att identifiera nya eller missade faror och att vidta åtgärder för att kontrollera dem. Riskerna kan omfatta:

Våta förhållanden, elektrostatisk uppbyggnad, glida, skärsår och punkteringar, fallande objekt, metall och kemikaliestänk, När du gör en riskbedömning för skyddsskor, tänk på uppgiften, användaren och miljön där de kommer att bäras. Tänk på nyckelpunkter som:

Finns det risk för fallande föremål? Finns det risk för att vassa föremål tränger in i skosulan? Finns det behov av mellanfotsskydd? Kan föremål skada / krossa hela foten? Finns det behov av skärskydd (dvs motorsågsdrift)? Finns det hala underlag på arbetsplatsen? Finns syror / alkalier / kemikalier på arbetsplatsen? Krävs häl- eller fotledsstöd? Finns det risk för vridning eller stukning av fotleden? Finns det risk för kontakt med smält metall?

Finns det risk för kontakt med extrema temperaturer? Finns det mindre irriterande ämnen? Finns det risker för biologiska risker som i hälsovårdsmiljöer? Är den anställde på fötter under långa timmar? Arbetar anställda under mycket våta eller fuktiga förhållanden? Har den anställde några hälsoproblem som är relevanta för de skyddsskor som krävs; tex diabetes, plantar fasciit, etc?

Koncentrera dig på de verkliga riskerna – de som med största sannolikhet orsakar skada. Tänk på hur olyckor kan hända och vem som kan komma till skada. Fråga dina anställda/kollegor vad de tror att farorna är – de kanske märker saker som inte är uppenbara för dig och kan ha några bra idéer om hur man kan kontrollera riskerna.

Urvalsöverväganden

Effekt- och kompressionsvärden När du handlar efter stövlar/skor av stålstå eller komposit måste du vara medveten om slagstyrkan och kompressionsklassen; Slagklassificeringen är en siffra som informerar dig om hur många kilo stötar skorna kommer att skydda mot. Till exempel kan ett par stövlar med I/75-stötklassad stöt tåla en stöt. Minsta slagklassificering för skyddstövlar är I / 50

kompressionsklassen är antalet belastningar som skorna tål innan de spricker eller går sönder. Till exempel kommer en C / 75 att skydda mot tryckbelastningar. Ett C / 50 par stövlar kan skydda mot tryckbelastningar.

Komfort

Komfort och bekvämlighet för bäraren bör beaktas vid val av skyddsstövlar och -skor: anställda bör rådfrågas och ges en viss grad av val, där så är lämpligt, innan det slutliga urvalet görs. Skor bärs i många timmar varje dag och måste därför erbjuda både komfort och säkerhet; passformen måste vara rätt för att säkerställa båda.

När du har identifierat dina behov och de faror och risker som är förknippade med din arbetsplats, kan du tänka på att välja de mest bekväma skorna som möjligt. De två avgörande faktorerna när det kommer till skor är komfort och säkerhet. Även om säkerheten alltid måste komma först, kommer att välja skor med speciell stoppning och funktioner ge dig oslagbar komfort.

Du kommer aldrig ångra att du investerat ergonomiskt utformade, vadderade innersulor som formar sig efter dina fötters form! Det är också en bra idé att leta efter innersulor som andas med antibakteriellt eller svampdödande skydd. Skyddsskor designade för kvinnor tenderar att vara lättare, smalare och bättre anpassade till anatomin hos kvinnors fötter. Kom ihåg att en sko som andas med antibakteriellt skydd och en ergonomisk design ger bättre skydd för dina fötter.

köp arbetsskor till dam genom vår sida
Genom vår tabell ovan kan du köpa dam arbetsskor

Medarbetarkonsultation

Som nämnts ovan är samråd med dem som bär PPE avgörande för att säkerställa att rätt PPE väljs och att den används och underhålls på rätt sätt. Att involvera slutanvändarna med avseende på passform, komfort och bärbarhet kommer sannolikt att leda till bättre nivåer av användaracceptans och därmed bättre skydd.

CE-märkning

Se till att alla skyddsskor du köper är CE-märkta och uppfyller kraven i PPE-föreskrifterna. CE-märkningen betyder att PPE uppfyller vissa grundläggande säkerhetskrav och i vissa fall kommer att ha testats och certifierats av ett oberoende organ. Vissa leverantörer kan erbjuda prova innan du köper på vissa produkter. Detta kan vara en viktig övning i upphandlingsprocessen; Skor märkta med “halksäker” kanske inte fungerar bra på din arbetsplats till exempel, men du kanske inte vet det förrän du provar skorna.

Passform

Förutom att se till att skyddsstövlar uppfyller de lagstadgade kraven är det också viktigt att se till att de sitter bra. Dåligt passande skyddsskor kan resultera i bunions, liktornar, förhårdnader, hammartår och andra fotproblem, och framför allt – skyddsskor som inte passar kan misslyckas med att förhindra skador. Så tänk på:

Ovandel – ska vara gjord av naturliga material som läder eller ett konstgjort tyg som andas. En del läder har en plastbeläggning för att stöta bort vatten och låta skon torkas ren. Foder – ska vara ett material som andas för att hålla foten fräsch. Foder måste vara släta och fria från sömmar. Tåområdet – bör vara fotformat och tillräckligt djupt för att förhindra skavning och låta tårna slingra sig. Detta är särskilt viktigt med skyddande tåhätta. Om skorna är vadderade och sitter ordentligt så ska du inte kunna känna av tåhättorna alls.

Innersula – ska helst vara uttagbar för att enkelt kunna sätta in stoppning eller ortoser. Hälpassform – hälen ska sitta tätt mot foten, förhindra att hälen glider ur skon och stabilisera foten vid markkontakt. Häl – bör ha en bred bas och inte vara högre än 4 cm. Om de bärs för långa sträckor bör de inte vara mer än 2 cm höga.Sula – ska vara stark och flexibel med stötdämpning för att dämpa skakningarna av att gå på hårda ytor. Materialet ska vara halkbeständigt, såsom gummi, polyuretan eller PVC. Knäppningar – snören, spännen eller kardborre för att fästa foten i skon.

Material

Tänk på materialen som används för att tillverka skorna eftersom varje material ger olika nivåer av komfort, andningsförmåga och hållbarhet. Exempel inkluderar nylonnät och läder, fullnarvsläder, vattentätt läder, Gore Tex.

Kostnad

PPE kan ofta falla offer för kostnadshanteringsövningar eftersom det kan ses som överdrivet eller ibland onödigt ”extra” men är ett område där kostnadsbesparingar bör undvikas. Material av god kvalitet är ett måste och hållbarhet ger en långvarig investering snarare än en kortsiktig kostnad.

Vissa företag tvekar fortfarande att köpa PPE av hög kvalitet och basera produktvalet enbart på “förhandspriset” för varje del. Även om dessa företag kanske kan minska kostnaderna på kort sikt, missar de en möjlighet att förbättra arbetarskyddet och förbättra PPE-prestanda.

Vanligtvis får företag vad de betalar för när det kommer till PPE. Även om skor av lägre kvalitet kan kosta mindre initialt, kommer det sannolikt att kosta mer på lång sikt om de behöver bytas ut oftare eller om skadefrekvensen ökar. Utan rätt skydd mot faror kan arbetsplatsolyckorna öka. En arbetsgivare är juridiskt ansvarig för att skydda sin personal mot skador och tillhandahålla en säker arbetsmiljö. Om du inte gör detta kan du bli sårbar för dyra skadeanspråk på arbetsplatsen.

Inspektion

Även om valet av skyddsstövlar och skor som är lämpliga för bäraren, miljön och kraven på jobbet är avgörande för att säkerställa att det ger rätt skydd, är det också avgörande att inspektera skorna för tecken på att de kan behöva bytas ut. Det finns ingen formel som passar alla för att veta exakt när det är dags att byta ut skyddsskor, eftersom det finns många variabler att ta hänsyn till såsom arbetsriskerna, hur ofta stöveln bärs och arbetarens storlek och vikt. Men om det finns något tvivel om att skon inte längre fungerar som den ska, bör den bytas ut.

När man inspekterar skyddsskor för att se om de behöver bytas ut, kan skor med ståltåhätta visa tydligare tecken på skada eller slitage än skor med tåhätta av kompositmaterial. Till exempel, om ett tungt föremål faller på en tåsko av stål, kommer stålkåpan att bucklas och kommer inte att “fjädra tillbaka”, vilket tyder på att skon måste bytas ut. Omvänt kan kompositmaterialskor fortfarande skadas vid samma incident men behålla sin form. Tänk på slitbanan på en halksäker säkerhetssko – när slitbanan eller yttersulan visar tecken på slitage eller skada kommer skon sannolikt att behöva bytas ut.

>>> Funderar du på att köpa andningsskydd? Klicka här.

Matcha dina skyddsskor till din uppgift

Skyddsskor och stövlar kan erbjuda skydd mot en rad faror. Beroende på uppgiften kan skyddsskor skydda dig mot kompression, punktering, kemikalier, brännskador, biologiska faror eller skärrisker.

Skons design kommer också att skilja sig beroende på vilka typer av risker som finns. Några av huvudtyperna av skyddsskor inkluderar; säkerhetsskor; slip-on skyddsskor; säkerhetsträskor; skyddsstövlar; skoskydd. Varje typ av sko är designad för att ge specifikt skydd för olika typer av aktiviteter. Vi tänker automatiskt på byggare, snickare, låssmeder, svetsare, elektriker och operatörer av tunga maskiner, men fabriksarbetare, labbtekniker och till och med kockar behöver speciella skor. Beroende på arbetsriktlinjerna kan du behöva bära skyddsträskor, skyddsstövlar, skyddsskor eller till och med skoskydd.

Utöver riktlinjerna är det avgörande att bära de mest lämpliga skorna för varje uppgift. Naturligtvis bör en snickare bära skor med punkteringsmotstånd medan en brandman behöver skor som kan stå emot en mängd faror. Men när du bär skyddsskor utanför arbetsplatsen måste du också använda lite sunt förnuft.

Lista över de bästa skyddsskorna 2022

 • Bäst i test: SIEVI Viper Roller+ S3 Skyddsskor
 • Populärast: JALAS 9538 Exalter Easyroll Skyddsskor
 • Premiumval: SOLID GEAR Hydra Skyddsskor
 • Billigast: JALAS 9965 Exalter Easyroll Skyddsskor
att använda skyddsskor som arbetsskor
Den vanligaste användningen för skyddsskor är som arbetsskor inom krävande arbeten

Typer av skyddsskor

Skyddsskor är uppdelade i tre huvudtyper – stövlar, skor och träningsskor. Var och en erbjuder olika skyddsnivåer och kan användas i olika situationer och på arbetsplatser. En ytterligare typ av skor kan inkludera arbets- och säkerhetsstövlar. Vi kommer att diskutera var och en, såväl som deras funktioner, separat.

Säkerhetsstövelskor

Skyddsstövlar är den vanligaste typen av skyddsskor, kända för sina skyddande tåhättor med många andra säkerhetsfunktioner, inklusive halksäkra sulor, penetrationssäkra mellansulor och isolering för att skydda mot extrem värme och kyla. Skyddsstövlar används för att skydda dina fötter om du arbetar inom alla branscher, vilket minskar svårighetsgraden av skador som kan uppstå. Att bära dessa stövlar är viktigt för att säkerställa säkra och friska fötter. Skyddsstövlar har skyddande förstärkning framtill för att göra dem mer hållbara.

Detta hjälper till att skydda fötterna från fallande föremål och oavsiktlig kompression – det är också därför du bör bära skyddsstövlar på ett lager. Skyddsstövlar är vanligtvis försedda med en platta i yttersulan för att förhindra punkteringar som kan komma under din fot.

Wellingtons är idealiska för dem som arbetar utomhus eller i våta förhållanden och de kommer att överträffa de högsta säkerhetsstövlarna när de står i vatten. Säkerhetsgussor har tåhätta och mellansulaskydd och är lätta att rengöra. De är ett utmärkt val för jordbruksarbete och byggarbetsplatser där marken kan vara blöt och potentiellt full av risker. Lätt att ta av och på, dessa skyddsskydd är förstärkta och fodrade för att göra dem varma och skyddande mot skräp och väder och vind.

Säkerhets och arbetsskor

Skyddsskor är idealiska för dem som arbetar i butiker, lager, sjukvård och även för kontorsanställda som kan behöva gå in i områden med högre risk. Precis som skyddsstövlar har dessa skyddande tåhätta av stål även om de är tillgängliga “metallfria” och kallas kompositskor, som är lättare. Skyddsskor kan skydda dig mot värme, kemikalier, oljor, elektriska stötar och skadliga syror. De är lätta och inte lika tunga som skyddsstövlar. Sulorna är väl vadderade, vilket ger en bra mängd komfort samtidigt som de minskar tröttheten. De är också ofta fodrade med fuktbevarande material för att hålla dina fötter torra och varma.

Skyddsskor med gympaskodesign

Säkerhetstränare är en mer avslappnad stil av skyddsskor, för dem som föredrar att inte bära vanliga skyddsskor. Den avslappnade och bekväma stilen på säkerhetstränare gör dem idealiska för hantverkare, leveransförare och kan vara ett populärt val för skol- och universitetsaktiviteter. Även om de kanske anses vara mer estetiskt tilltalande på grund av deras mer avslappnade utseende, kommer säkerhetstränare fortfarande att ha ståltåhättor eller plast – så kallade kompositståhättor – för att skydda dina fötter.

En lättare och smartare skyddssko är idealisk för dem som arbetar i butiker, lager, sjukvård och för kontorsanställda som ibland behöver gå till områden med högre risk. Säkerhetstränare är en mer avslappnad stil för dem som föredrar att inte bära vanliga skyddsstövlar. Den avslappnade och bekväma stilen på säkerhetstränare gör dem idealiska för hantverkare, leveransförare och är också ett populärt val för skol- och högskoleaktiviteter eftersom modemedvetna studenter är mer villiga att bära dem.

Skyddsskor med stålinnersula

När arbetet innebär att cykla, köra tunga fordon etc. rekommenderas innersulaskor i stål. Stålinsatser finns inuti skostoppningen. Skor ger hög komfort och stabiliserar rörelser och förskjutningar av fötter, förhindrar ben- och ledproblem.

Metallskyddssko

Ger skydd mot spetsiga föremål och metallföremål. Gäller på arbetsplatser eller industrienheter som sysslar med maskiner, glas etc. Skador från penetration av glasbitar och metallföremål kan förhindras med dessa skyddsskor.

Gummiskyddstövlar

Dessa rekommenderas för användning på våta eller leriga arbetsplatser, används också för att förhindra att de anställda duschar surt. Den höga längden på skon från 30 cm till 35 cm ger skydd från knä till tå. Användning kan hittas inom fiske, städarbete eller brandstövlar.

Icke-metalliska skyddsskor

Skyddsskor som inte innehåller några metalldelar är idealiska för arbetsplatser med metalldetektorer som flygplatser, vilket eliminerar besväret med att ta bort dem. Alla skyddsskor kan ha fler funktioner än de som anges ovan men dessa är minimikraven för att uppfylla var och en av säkerhetsklassificeringarna och de vanligaste.

Alternativ för specifikt skydd kategoriseras som: A – Antistatisk: Levereras som standard med nivå S1, S2 & S3. E – Energiabsorberande häl: Levereras som standard med nivå S1, S2 & S3. P – Punkteringsbeständig: Levereras som standard med nivå SB-P, S1-P & S3. HRO – Värmebeständig yttersula: Levereras som standard med nivå SB, S1, S2 & S3.

Det är tillrådligt att kontrollera etiketter på skor för att säkerställa att rätt kod för användning är tillämplig; hänvisa till användarinformationsbroschyrerna för mer detaljerad information om säkerhet från enskilda märken Halksäkerhet Men, som anges i PPE-direktivet, anses halksäkerhet vara ett “grundkrav” för alla PPE-skor. Som sådan bör halkskyddsprestanda testas med den europeiska standarden BS EN ISO 13287: 2012 Personlig skyddsutrustning. Skodon. Testmetod för halksäkerhet. EN ISO 13287 ger en bra indikation på hur bra en sula är sannolikt att greppa.

HSE rekommenderar att du kontrollerar med din leverantör om skorna du är intresserad av faktiskt har testats för halksäkerhet – äldre modeller kanske inte har varit det. Där skor har testats måste testvärden för friktionskoefficient (CoF) finnas tillgängliga. CoF-data kan begäras från leverantören och måste finnas med i bruksanvisningen. Vissa leverantörer publicerar det nu i sina kataloger. Ju högre CoF, desto bättre halksäkerhet.

Skodons säkerhetsegenskaper, inklusive halkskydd, testas också enligt en uppsättning europeiska teststandarder skrivna i EN ISO 20344: 2011 Personlig skyddsutrustning. Testmetoder för skor. Beroende på de valda testförhållandena är skor som testats enligt EN-standarderna nu märkta med en av följande koder: SRA, SRB, SRC.

Skyddsskor med skydd mot diabetesfotskador

Diabetesarbetsskor syftar till att ge skydd mot diabetisk fotskada. De kan tillverkas av andningsbart läder eller mockamaterial och är designade för att dämpa samtidigt som de ger fotled, fotvalv och hälstöd och fördelar kroppsvikten jämnt över foten för att undvika smärtsamma tryckpunkter. Diabetesarbetsskor kan också ge det extra djup som krävs för att rymma specialanpassade ortoser som kan förhindra fotsmärta och ge komfort.

Säkerställ en korrekt passform för personer som lider av diabetes eftersom dåligt passande skor, oavsett om de är för lösa eller för åtsittande, kan orsaka skavning som leder till sår och ytterligare komplikationer om de inte behandlas. Många personer med diabetes upplever domningar och känselförluster i fötterna, så det blir ännu viktigare att de bär korrekt passande skor för att säkerställa att sår inte utvecklas.

Skyddsskor med skydd mot artrit

Komfort är nyckeln. Fötter kan ändra form när människor blir äldre, och detta är särskilt fallet om de har artrit – storlek och breddpassning kommer att övervägas här. Ovandel i läder är vanligtvis det bekvämaste för personer med fotproblem; En flexibel sula kan också vara bättre om inte en läkare eller fotterapeut har tipsat om att stela sulor är bättre för ett visst fotproblem.

För dem med hammartår eller framträdande leder skulle smidigt foder utan sömmar vara bättre. Tänk på att speciella innersulor eller ortoser kan behövas; där de används måste det säkerställas att det finns tillräckligt med utrymme för att passa dem i skyddsskorna, särskilt runt tårna.

Skor med skydd mot plantar fasciit

Plantar fasciit är en skada på vävnaden (fascia) som omger muskler och nerver på fotens botten (plantar). Övervikt som belastar fotens botten extra mycket, eller stående under långa stunder, speciellt utan bra dämpning i skorna, kan också orsaka skador. Hälsporre ses ofta med plantar fasciit. Hälsporre är avlagringar av kalcium på undersidan av hälen som kan eller inte kan orsaka smärta; kalciumet avsätts efter stress eller skada. Hälsporre och plantar fasciit är ibland sammanlänkade under termen Hälsporresyndrom.

Saker att kontrollera när man köper en arbetsstövel är mängden stödjande dämpning, stövelns förmåga att ta extra dämpning i form av inlägg eller skräddarsydda ortoser och hur väl stöveln passar jobbets behov.

Skor med skydd mot breda fötter

Breda beslag inkluderar 2E (bred), 4E (extra bred) och 6E (extra, extra bred) Se till att skorna har relevanta säkerhetsfunktioner, såsom tåhätta av stål eller komposit. Bredare stilar kan variera från breda skyddsskor, stövlar och träningsskor.

Standard skyddsskor

Dessa är allsidiga skyddsstövlar som uppfyller EU:s säkerhetsstandarder och innehåller olika säkerhetsdetaljer såsom tåhätta av stål, mellansulor i stål, halkfria eller värme- och syrabeständiga, sulor, stötdämparklackar etc. Denna serie är lämplig för många applikationer och generellt lämplig för dem som arbetar inom byggbranschen.

Komposit- och metallfria skyddsskor

Kompositskyddsstövlar använder plast och ett kevlartyg, istället för metall, vid tåhätten och mellansulorna, vilket betyder att de är idéer för metallfria miljöer och har ytterligare fördelar. Komposittåhättor är lika i styrka som stål och kommer att återgå till sin ursprungliga form om de krossas, när det krossande föremålet har tagits bort, vilket gör det lättare att ta bort foten från kängan. Mellansulaskydd av kevlartyg ger täckning till 100 % av sulan, medan stålplåtar inte kan täcka ända till kanten av foten – vilket lämnar cirka 20 % exponerad. Metallfria och kompositstövlar är också mycket lättare, vilket förbättrar komforten för bäraren. Det är värt att notera att metallfria stövlar absolut inte innehåller metall, medan kompositstövlar kan innehålla metallfästen eller utsmyckningar.

Riggerskyddsskor

Riggerskyddsskor har sett en ökad popularitet de senaste åren, troligen för att de tillhandahåller många av funktionerna hos en standardskyddsstövel med stilen och användarvänligheten som en wellington. De är lätta att rengöra och ger en bekväm passform. De är särskilt användbara i miljöer där cement och andra irriterande ämnen är närvarande; cementdamm kan komma in i skyddsstövlar och skor och orsaka cementbränning. Den högre längden på riggerskyddsskor ger bättre skydd mot detta. De rekommenderas inte för svetsare eller de som arbetar i ett gjuteri där heta material kan falla ner i toppen av stöveln. Olika byggarbetsplatser har sina egna regler om huruvida skyddsstövlar med snörning eller riggstövlar ska användas och dessa regler bör följas av alla som arbetar på plats.

Specialriskskyddsskor

Produkterna i denna kategori erbjuder skydd mot ett bredare utbud av “specialist”-risker än vanliga skyddsstövlar. Stövlar som ger mellanfotsskydd har en stålplatta över toppen av stöveln för att skydda foten från föremål som tappas uppifrån. Det finns också skor som ger skydd mot extrema temperaturer för dem som arbetar i kylhus/frysmiljöer, samt högtemperatur- och flamskyddade stövlar. Här ingår även antistatiska stövlar för dem som arbetar med tillverkning och montering av elektroniska komponenter.

Wellingtonskyddskor

Wellingtons är idén för dem som arbetar utomhus eller i våta förhållanden och kommer att överträffa de högsta läderstövlarna när de står i vatten. Säkerhetströjor har tåhätta och mellansulaskydd och är lätta att rengöra och sätta på/ta bort. Vi har termiska gummistövlar som erbjuder skydd mot låga temperaturer och som ett alternativ till snörstövlar för fryshusarbetare. Gummistrån med kemisk resistens finns också i det här avsnittet.

Skyddsskor för damer

På den här sidan hittar du ett urval av skyddsskor för dam som erbjuder en smalare passform och en mer feminin stil än de andra produkterna vi har listat. Alla stövlar i denna sektion erbjuder skydd mot tåhätta och mellansula, tillsammans med olika andra funktioner som anti-halk, antistatiska sulor och stötdämpande klackar. Ring oss för att diskutera dina specifika krav.

Den grundläggande standarden för professionell användning Säkerhetsskor är EN345. Som ett grundläggande krav måste skyddsskor ha en tåhätta på 200 joule. Andra fastigheter som kan ingå är; penetrationsmotstånd (mellansulaskydd), ledande, antistatisk, isolerad mot värme eller kyla, energiabsorberande, yttersula motståndskraftig mot varmkontakt, vattentålig.

Certifiering

De grundläggande kriterierna för att säkerställa att skyddsskorna är standardmärkta och certifierade är att kontrollera EN-certifieringen av skor. Specifikationerna varierar eftersom europeiska teststandarder skrivs in i EN ISO 20344: 2004 (reviderad av ISO 20344: 2011)

EN ISO 20345: 2004-specifikation för skyddsskor

Den specificerar en standard på 200 joule slaghållfasthet (motsvarande en 20 kg vikt som tappades 1020 mm på tårna), och ett 15KN kompressionstest (motsvarande 1,5 ton vilande på tåområdet).

EN ISO 20346: 2004

Den anger att en lägre standard på 100 joule slaghållfasthet och ett 10KN kompressionstest. Efter slutförandet av EN-förordningen är skorna försedda med CE-märkningen. Förutom CE-märket tillhandahåller Bureau of Indian Standard certifiering av ISI-märket under olika avsnitt. Inom gruvindustrin är skorna som bekräftar dessa delar av BIS-normerna godkända för användning.

Ytterligare funktioner att överväga

Stil

Säkerhetsstövlar: Dessa är de vanligaste typerna av skyddsskor och inkluderar skyddande tåhättor med ett antal säkerhetsfunktioner såsom halksäkra sulor, isolering från extrema temperaturer och penetrationssäkra mellansulor.

Träskor: Även kända som skyddsskor, de är vanligtvis gjorda av bokträ och har tåhätta av stål och gummisulor. Skyddsskor: Precis som i fallet med skyddsskor kommer de med tåhätta av stål som skyddsåtgärd. De har också en metallfri version som är känd som kompositskor. De är vanligtvis lättare.

Damserier: Säkerhetsskor för kvinnor finns i en mängd olika stilar (stövlar, skor och träningsskor) med funktioner som tåhätta av stål, oljebeständiga sulor och värmebeständiga mellansulor. Säkerhetstränare: De anses vara visuellt tilltalande för bärare, de är mer avslappnade. Ett antal av dem har tåhätta medan andra har plast/komposit tåhätta.

Tåtyp

Ståltå: En ståltå är en stålhatt som är byggd i tålådan på en arbetsstövel under tillverkningsprocessen och ger skydd till bärarens fötter och tår. De är speciellt utvecklade för att uppfylla specifika säkerhetskrav relaterade till fotskydd från alla typer av stötar och kompression. Komposittå: Den liknar en ståltå och kommer med en icke-metallisk och icke-magnetisk säkerhetståhätta. Den är lättare i vikt jämfört med en tåhätta av stål. De är bäst lämpade för personer som arbetar på flygplatser, kärnkraftverk eller som säkerhetspersonal.

Alloy Toe: Den är mycket lättare än en ståltå men är lika stark. En liten minskning av bagagevikten kommer att minimera mattröttheten och göra fabriker, anläggningar och byggarbetsplatser till bättre arbetsplatser. Handla dem när du. Icke-metallisk tå: En av de stora fördelarna med att använda icke-metalliskt tåskydd är att det kan få dig att känna dig lättare. Dessutom är dessa tår inte elektriskt ledande.

Arbetsmiljö

Flygindustriskor: Människor som är involverade i flygindustrin måste hantera ömtåliga komponenter och tunga maskiner. Dessa skor har eldningsolja resistent yttersula och hjälper användare att gå och hantera tunga maskiner och brytbara komponenter med lätthet.

Gruvindustrin: För gruvarbetare i branschen är robusta stövlar effektiva för att hålla användarens fötter säkra i gruvor. De som är speciellt designade för tunga arbeten och promenader över långa avstånd är idealiska för användning.

Byggbranschen: Denna typ av skor kommer med ett nubuckläder i det övre fodret. De är bra energiabsorbenter och kommer med yttersula som är resistenta mot värme och eldningsoljor. De tål värme vilket gör dem lämpliga för användning i varma, fuktiga förhållanden. Den övre delen av stövlarna är vattenavvisande.

Petroleumindustrin: Olja och halksäkerhet är två viktiga faktorer som proffs måste ta hänsyn till när de letar efter skyddsskor. Kemisk industri: Människor som arbetar i labb och kemiska fabriker måste använda specialiserade skor som är penetrationssäkra från vätskor, höga temperaturer och skadligt damm.

Transport- och logistikbranschen: Skyddsskor som kommer med PU halksäkra, oljebeständiga sulor är mest lämpade för logistikproffs som ofta är på resande fot. Skyddsskor vars klackar justeras samtidigt som de slår hälarna i marken, sprider trycket över ett stort område. Kraftindustri: Lätta skyddsskor som kommer med PU-sula är bäst lämpade för användning i kraftverk. Livsmedels- och dryckesindustrin: som kommer med PVC-gjutning anses vara idealiska för användning i fabriker som tillverkar mat och dryck. Antibakteriella, olje- och vattenbeständiga och halksäkra gummistövlar kan användas på lång sikt i dessa situationer.

Säkerhetskategori

Mellanfotsskor: Dessa skor har utvecklats speciellt för säkerheten för den övre delen av fötterna. Dessa skor minimerar och minskar riskerna för skador från olyckor som kan orsakas av tung utrustning som faller eller faller ner på fötterna. Populärt kända som fallrisker, mellanfotsskor erbjuder inre och yttre skydd till alla delar av fötterna. De bärs normalt på jobb eller byggarbetsplatser som involverar lyft av maskiner och tung utrustning.

Specialskyddsskor: Den är mest lämplig för arbetare som hanterar kretsar, ledningar och maskiner med högspänningsmaskiner och enheter. De kommer med en distinkt sula som minimerar risken för en arbetare när han utsätts för högspänningskretsar.

Metallskyddsskor: Denna typ av skor kan hålla dina fötter skyddade från skadliga föremål, olyckor och yttre skador. Dessa skor är speciellt utformade för att skydda och skydda skor från vassa och spetsiga föremål som glasbitar och spikar. De är bäst lämpade för användning i fabriker som tillverkar glasvaror, maskiner mm.

Olika egenskaper

Mellanfotsskydd: Du behöver en känga som kan erbjuda skydd till mellanfotsområdet som ofta är utsatt för skaderisker. Ett antal skyddsskor kommer med en sköldliknande funktion och täcker ett område till toppen av vristen. Den ger skydd och absorberar alla typer av stötar.

Halkbeständighet: Skyddsskor som levereras med interlock-sulor kan erbjuda ett bättre grepp genom att ta bort vatten, olja och andra hala ämnen från de sammanlåsta flikarna på yttersulan. Kontrollera om de halksäkra modellerna som finns på marknaden uppfyller eller överträffar gällande branscherkända riktlinjer.

Tåmotstånd: Skyddsskor som kommer med tåhätta i komposit eller stål säkerställer säkerheten för användarens tå från värme, kyla och elektricitet. De är också lämpliga för personer som arbetar vid metalldetektorkontrollpunkter. Skydd mot elektroniska risker: Skyddsskor som är designade och tillverkade av icke-ledande elektriska stöttåliga sulor och klackar kommer med en yttersula som erbjuder en sekundär källa för motstånd mot elektriska stötar från risker med strömförande elektriska kretsar, maskiner och delar.

De är speciellt utformade för användning i torra miljöer. Den skyddande yttersulan erbjuder ett jordningssystem som hjälper till att skapa en väg med lågt motstånd som ansluter till jorden. Som ett resultat kan bäraren vara säker från uppbyggnad av spänningar som kan leda till stötar. Bakteriellt skydd: Skyddsskor som kommer innehåller antibakteriellt doftande polyuretan kan hjälpa användare att hålla sina fötter säkra från alla typer av bakterier.

Värmebeständighet: Skyddsskor som kommer med en PU-mellansula och gummiinnersula kan tåla höga celsiustemperaturer under en betydande tidsperiod. Vattentålighet: Skyddsskor som levereras med sömförseglade vattentäta läderöverdelar är idealiska för användning i områden med fuktig, lerig yta.

Sultyp

PVC-sulor: Den här typen av skor har hög hållbarhet och tål tidens tand. Vissa av dem tål värmetemperaturer upp till 70 ° C och upprätthåller sin hållbarhet under uppvärmda industriella förhållanden. De kan också motstå animaliska fetter (fjäderfä), kemikalier, oljor, fetter och luft.

PU-sulor: Denna typ av sulor är mest kända för att vara vattenbeständiga och lätta men nötningsbeständiga. Termoplastisk uretan (TPU) sula: Termoplastisk uretan används för att tillverka sulor. Kompakta och lätta, de har också en hög hållbarhet.

Underhåll

För att ta reda på om skyddsskor behöver bytas ut, ger skor med ståltåhätta bättre ledtrådar jämfört med skor med tåhätta av kompositmaterial. Till exempel, om ett tungt föremål faller på en fotbeklädnad av ståltå, kan det bli buckligt och kommer inte att springa tillbaka. Under dessa omständigheter kommer skorna att behöva bytas ut. Däremot kan skor av kompositmaterial vara mycket skadade men ändå behålla sin form.

Experter rekommenderar industriarbetare att välja slagtåliga skor. Om skorna blir trasiga och slitna under en tid, och tårna är synliga genom sidorna, kan ståltån synas genom läder och kommer att behöva bytas ut. Samma regel gäller för halksäkra skyddsskor. Om yttersulan visar några synliga tecken på utslitning, kommer skon sannolikt att klaras av sin bästa kvalitet.

Men hur tar man hand om skyddsskor på bästa sätt regelbundet? För att säkerställa att ditt par förblir i bästa möjliga skick är det viktigt att hålla skorna rena, tvätta och torka fötterna noggrant och byta strumpor dagligen. Gör det till en punkt att polera fullnarvsläderskor och behandla dem med ett läderkonserveringsmedel.

När det gäller skor gjorda av borstmocka och nubuckläder skulle det vara en bra idé att använda vattentäthet. Rengör sulorna genom att borsta och tvätta för att ta bort föroreningar. Tänk dock på en sak: Undvik att använda lösningsmedel för att rengöra skorna. Den ska inte tvångstorkas. De är bäst lämpade att förvaras på en sval, torr plats borta från direkt solljus.

För att skydda paret från vattenskador, ta bort överflödigt vatten med en torr trasa. De bör torkas i ett välventilerat utrymme, som inte har tillgång till direkt tillgång till solljus. Kontrollera skorna för yttre skador före och efter varje användning. Om det finns sprickor eller brott i läder måste du byta ut det. Otillåtna ändringar bör undvikas eftersom de förändrar skons effektivitet.

Vanliga frågor om skyddsskor

Hur väljer man rätt skyddsskor?

När du väljer dina skyddsskor bör du ta hänsyn till ett visst antal kriterier, inte bara de som är relaterade till personlig säkerhet, såsom val av skyddsnivå och förväntat extra skydd, utan även estetiska och komfortkriterier för de personer som ska bära dem, till exempel materialet som används och formen på skorna. Om du arbetar i Europa bör du självklart se till att skorna du väljer har CE-märkning. Du bör också verifiera att de uppfyller säkerhetsnormerna gällande riskerna relaterade till din verksamhet. För skyddsskor definierar EN ISO 20345: 2011-normen de olika kriterierna beroende på vilket skydd du behöver. Var noga med att inte blanda ihop skyddsskor, skyddsskor och arbetsskor. När du väljer dina skor bör du ta hänsyn till skillnaderna relaterade till närvaron av en tåhätta.

När du köper skyddsskor bör du alltid börja med att kontrollera säkerhetsstandarderna och föreskrifterna för det specifika jobb du ska göra så att de är lämpliga för ändamålet. När du har gjort detta måste du prova flera par skyddsskor eftersom storlekarna kan variera mellan varje stil av skyddsskor. Och precis som med vandringskängor, tenderar fötterna att svälla under dagen, så du bör prova skor i slutet av dagen.

Slutligen, precis som att gå runt i en butik för att få en känsla för vanliga skor, försök att återskapa arbetsförhållanden, såsom arbetsliknande rörelser. Detta kommer att vara de mest realistiska rörelserna du kommer att göra på en daglig basis för att plocka upp eventuella obehag. Bär alltid dina arbetsstrumpor när du provar skyddsskor för att få en bättre uppfattning om passformen. Att välja de perfekta skyddsskorna handlar om att ställa de rätta frågorna till dig själv. Hur tänker du använda dina skyddsskor? Vilka är lagkraven när det gäller skydd och vilken komfortnivå är du ute efter? Lyckligtvis finns det standarder som hjälper dig att svara på dessa frågor.

Varför borde jag bära skyddsskor?

7 % av såren som orsakas av arbetsplatsolyckor är fotskador Skyddsskor ska tillhandahållas, underhållas och bytas ut av arbetsgivaren. Anställda måste bära dessa skor när de arbetar i eller går in i högriskområden. Yrkesinspektionen har rätt att sanktionera arbetsgivaren om denne inte förser varje anställd med lämpliga skyddsskor. Skyddsskor är i första hand utformade för att skydda användarens fötter, men ESD-skor skyddar även elektroniska komponenter från elektrostatiska urladdningar.

Det är en vanlig uppfattning att skyddsskor endast används i fabriker och industrianläggningar. I verkligheten skyddar skyddsskor dig inte bara från industriolyckor utan är också nödvändiga under hemjobb, äventyr. När du arbetar i industrianläggningar eller anläggningar kan du trampa på eller bli träffad av vassa föremål från ovan. Användning av skor med robusta sulor och tjocka material kan säkerställa ett optimalt skydd av dina fötter. När du bär tunga material eller arbetar i dynamiska miljöer där många människor och maskiner används samtidigt, är skaderisker från fallande och flygande föremål ganska vanliga. Användning av skyddsskor som tåstövlar av stål kan se till att du är säker från klämskador på din arbetsplats.

Vilka skyddsskor bör jag välja?

De skyddsskor du väljer beror på vilken skyddsnivå du behöver samtidigt som du tar hänsyn till komfort, estetik och priskriterier. Alla skor som överensstämmer med EN ISO 20345: 2011 är utrustade med en tåhätta som motverkar klämning som motstår en stöt. Skyddsskor ska också vara ett minimum halkskydd på släta och feta golv i industrimiljöer och sulorna måste vara kolvätebeständiga. Det kan vara nödvändigt att kontrollera om sulorna är klassificerade som antiperforering, särskilt för ingrepp i mekaniska verkstäder, antistatiska i synnerhet för verkstäder som kan ha elektrostatiska urladdningar, eller brandhämmande, till exempel i svetsverkstäder. Skorna måste också uppvisa god slitstyrka för att undvika för tidigt slitage.

När de nödvändiga skyddstyperna har fastställts är ett av de första kriterierna för att välja de mest bekväma skorna som möjligt att avgöra om de berörda anställda kan bära låga skor eller om de ska ha höga skor. Sedan kan du bestämma om skorna kan vara läder eller tyg, eller om de behöver vara gjorda av polymermaterial för att säkerställa vattentäthet. Materialet som väljs kommer ofta att bestämma vikten på skorna: ju lättare materialet är, desto bekvämare blir de. En annan viktig faktor att tänka på när det kommer till skons komfort är den typ av material som används för tåhättan.

Generellt är skyddsskostorlekarna lite stora, men du bör undvika att beställa mindre skostorlekar än vanligt eftersom tillverkarna räknar med att de kommer att bäras med tjocka strumpor för att förbättra användarens komfort.

Vad är egenskaperna hos skyddsskor?

Vi har redan noterat några, och de mest kända – ståltåhättor, men det finns många funktioner på skyddsstövlar som du måste vara medveten om för att säkerställa att du är säker på arbetsplatsen. Vi har pekat ut dem i diagrammet nedan innan vi går in mer i detalj.

Ståltåhättor: testade enligt EN ISO europeiska standarder, skyddar tårna från farliga, tunga föremål och tål en 200-joule – 20 kg – stöt. Kompressionsskydd: skyddar mot stötar och ska klara 15kN, eller 1,5 ton, vilande på tåområdet. Vadderad krage och plös: för fotledsstöd och säkerhet samtidigt som plösen ger skydd mot föremål. Penetrerande mellansula: förhindrar vassa föremål från att tränga in i skon och träffa din fot.

Halksäker sula: sulor på arbetsstövlar är resistenta mot många faror, inklusive hala ytor. Tillverkad av etylen-vinylacetat, detta är en typ av gummi som motstår sprickbildning, härdning och erbjuder bra dämpning. Värmebeständig: detta kan vara olika för många stövlar, men skyddsstövlar kan vara resistenta mot temperaturer på upp till 300 ℃. Andningsbart foder: fodret på den övre delen av stöveln andas för att förhindra att dina fötter blir för varma, oavsett om det är i en varm arbetsmiljö eller inte.

Kemikaliebeständig: vissa sulor kan vara resistenta mot syror, alkalier och kemikalier, men det är bäst att kontrollera om några kommer att finnas på ditt projekt. Stötdämpande häl: för att ge en säker passform och ge en bekväm struktur runt din häl.

>>> Funderar du på att köpa en svetshjälm? Klicka här.

Finns det ytterligare egenskaper?

Återigen, vi har redan nämnt några, men skyddsskor och träningsskor är väldigt lika – den största skillnaden ligger i deras utseende. Förutom en skyddande tåhätta finns det många fler funktioner för att hålla dig säker på jobbet. Vi har markerat dem i diagrammet nedan och gått in mer i detalj.

Tåhättan: kan tillverkas av stål eller komposit, tåhättan måste klara en 200-joule stöt. Penetrationssäker mellansula: främst på säkerhetstränare skyddar den mot vassa föremål som går genom skon. Penetrationssäker yttersula: som mellansulan men på yttersulan. Uttagbar EVA innersula: för mer komfort vid behov.

Halksäker yttersula: resistent mot många faror, inklusive hala ytor, som vatten och oljor. Detta inkluderar också att vara resistent mot kemikalier, syror och alkalier. Antistatisk: förhindrar elektriska stötar i områden med hög spänning. Vadderad krage: för fotledsstöd och komfort. Dämpad häl: för att absorbera stötar och ge komfort till din häl. Kompressionsskydd: skyddar mot stötar och ska klara 15kN, eller 1,5 ton, vilande på tåområdet.

Vilka egenskaper har skyddsstövelskor?

Liksom de andra skyddsskorna vi har diskuterat, kommer säkerhetsgummierna med en förstärkt tåhätta för att skydda dina fötter från stötar och kompression. Det finns dock andra funktioner att vara medveten om. Vi har plockat ut dem på diagrammet innan vi diskuterar dem mer i detalj nedan. Ståltåhätta: skyddar tårna från farliga, tunga föremål och tål en 200-joule – 20 kg – stöt. Kompressionsskydd: skyddar mot föremål som trycker ihop stöveln och ska klara 15kN, eller 1,5 ton, vilande på tåområdet. Fleecefoder: vissa säkerhetsgummor är fleecefodrade för extra värme.

Halksäker yttersula: resistent mot hala ytor, som vatten och oljor. Detta inkluderar också att vara resistent mot kemikalier, syror och alkalier. Vattentät: tillverkad av vattentätt material, antingen slitstarkt läder eller PVC för fullständig vattentätning. Penetrationssäker: kan vara antingen yttersulan eller mellansulan, det förstärkta lagret – ibland med stål – skyddar från vassa föremål som går genom stöveln. Stötdämpning: en dämpad häl för komfort och skydd mot alla stötar på marken.

Hur ska skyddsskor sitta?

När du bär skyddsstövlar bör det alltid finnas cirka 2,5 cm utrymme framför tårna och hälen stadigt på plats. Se till att den inte skaver mot baksidan av stöveln, annars kommer det att orsaka blåsor. Om du känner tryck som orsakar obehag bör du prova en större storlek.

Vad är skyddsskor?

Det finns många faror på arbetsplatsen som kan visa sig vara skadliga för arbetarna. En rad risker på arbetsplatsen, särskilt inom industri- eller byggsektorn, gör skyddsskon till en nödvändighet. Vare sig det är risk för att tunga verktyg faller på fötterna eller en elektrisk ledning eller vått golv, skyddsskor med lämplig sula förhindrar skador på grund av riskerna på arbetsplatsen. En väsentlig del av dina personliga skyddsutrustning (PPE) skyddsskor krävs för att uppfylla vissa kvalitetsstandarder som införts för att skydda dina fötter. Fotskador står för cirka 7 % av olyckorna på arbetsplatsen och kan omfatta allt från att stå på ett vasst föremål till att tappa ett tungt föremål på foten eller halka.

Skyddsskor är obligatoriska för all aktivitet som innebär risk för skador och typen du använder måste vara anpassad till den uppgift du utför. Hälso- och säkerhetschefen ger arbetsgivare riktlinjer om vilken typ av skyddsskor som krävs för specifika uppgifter. Arbetsgivare måste se till att alla arbetare förses med lämplig personlig skyddsutrustning och om de inte gör det kan de hamna i allvarliga problem.

Skyddsskor/skor är avgörande för att ge optimalt skydd till arbetsplatsen. Det skyddar användarens fötter från risker för skador orsakade av vassa föremål, extrema temperaturer, absorbering av element och fall av tunga föremål. Vilken typ av skyddsskor du behöver välja bestäms av ett antal faktorer som klimatförhållanden, användning inomhus eller utomhus, typ av material som ingår och överensstämmelse med befintliga standarder.

Vad är betydelsen av att bära skyddsskor?

Det finns flera typer av arbetsytor, antingen fabriker, hem eller äventyrssporter och aktiviteter där fotskydd blir nödvändigt från tunga eller vassa föremål, skyddsskor har ståltår och fullnarvsläderstruktur på dess övre yta för att ge det robusta och skiktade skyddet för Dina fötter.

Skyddsskor fungerar som en barriär mot värme, kemikalier, oljor, stötar och skadliga syror. Dessa skor är lätta och inte tunga. Sulorna är väl vadderade och därför ger de en bra mängd komfort för bärarna, vilket minskar deras trötthetsnivå. Skyddsskor fodrade med fuktbevarande material som hjälper till att hålla fötterna torra och varma. Införandet av tufft material i skosammansättningen gör skorna mer hållbara och robusta.

Vad för tips bör jag tänka på när jag väljer skyddssko?

Det finns flera tillämpningar inom olika branscher som gruvdrift, tillverkning, värmearbete, konstruktion, kemiskt produktionsområde eller bergsklättring och vandringsaktiviteter. Antistatiska skor krävs i petrokemikalier, brandfarliga kemikalier, läkemedel, färger och lim och bilar. ESD-skyddsskor är obligatoriska inom området datorer, elektronik & kretsar, vapen och ammunition.

Sulor; PU-SULA – Utmärkta säkerhetsfunktioner, lätt, bekväm. PU DUBBEL DENSITET- Förbättrad säkerhet och komfort. PU ENKEL DENSITET- Genomsnittlig säkerhet och komfort. PVC-SULA- Bra säkerhetsfunktioner, tung, låg komfort. GUMMISULA – Högtemperaturoperationer

Hur väljer man rätt tåhätta?

Den genomsnittliga belastningen som en skyddssko ska bära är 200 J, det finns tre huvudtyper av tåhätta: Stål: tåhätta i högkollegerat stål för säkerhet mot fallande föremål och klämning under rörliga föremål. Komposit: Termoplastisk polymer eller icke-metallisk tåhätta för säkerhet mot fallande föremål och klämning under rörliga föremål. Fibertåhättor: Icke-metalliska, lätta fibertåhättor utan slagtålighet

Skyddsskons vikt: Komforten för skons säkerhet är inte beroende av vikten. Tyngre skon i PU-sula mer bekväm kommer den att vara och viktminskning är endast möjlig genom att kompromissa med säkerhet och komfort. 20 cm tjock skummadrass är bekvämare än 5 cm tjock madrass. Brandstövlar väger 3 kg per par och ändå springer brandman.

Hur förstår jag mig på lagstiftningen angående skyddsskor?

Personlig skyddsutrustning på arbetsplatsen.  Dessa föreskrifter syftar till att säkerställa att personlig skyddsutrustning (PPE) väljs och används korrekt där risker inte kan kontrolleras på ett adekvat sätt på andra sätt.

Reglerna kräver också att personlig skyddsutrustning är: utvärderas ordentligt före användning för att säkerställa att den är lämplig för ändamålet, underhållas och förvaras på rätt sätt, försedd med instruktioner om hur du använder den på ett säkert sätt, används på rätt sätt av anställda.

Hantering av regler för hälsa och säkerhet på arbetsplatsen 1999 Ledningsföreskrifterna kräver att arbetsgivare identifierar och bedömer risker för hälsa och säkerhet för att fastställa lämpliga sätt att minska dessa risker till en acceptabel nivå. En riskbedömning kan fastställa behovet av skyddsskor, och vilka krav som ställs på den arbetsplats du köper till. Detta ger dig en tydlig förståelse för de faror du vill skydda dig mot och låter dig välja den mest lämpliga personliga skyddsutrustningen för din arbetsmiljö.

Akten kräver att arbetsgivare säkerställer hälsa och säkerhet för alla anställda och alla som berörs av deras arbete, så långt det är rimligt genomförbart, vilket innebär att balansera risknivån mot de åtgärder som behövs för att kontrollera risken i pengar, tid eller problem. Detta inkluderar att vidta åtgärder för att kontrollera halk- och snubbriskerna. Denna föreskrift kräver att golven är lämpliga, i gott skick och fria från hinder. Människor ska kunna röra sig säkert.

Är det några nyckelpunkter jag bör tänka på?

Särskilda risker täcks av kompletterande arbetsrelaterade standarder, till exempel skor för brandmän, elektriskt isolerande skor, skor som skyddar mot motorsågsskador, kemikalier, stänk av smält metall och skydd för motorcyklister.

Alla skor designade före 2004 och fortfarande tillverkade fram till idag bär EN ISO 20345:2004. EN ISO 20345: 2007 är standarden för skor designade eller omtestade efter 2007. Den anger de minimikrav som skyddsskor måste testas framgångsrikt mot. EN ISO 20345: 2011 gäller för alla skor tillverkade efter 31 juli 2013; dessa produkter måste uppfylla den standarden. EN ISO 20345: 2011 ställer upp hårdare minimikrav som skyddsskor måste testas framgångsrikt mot. Standarden anger att alla skyddsskor ska ha tåskydd.

Vad tyder på att skyddsskor lever upp till säkerhetskraven?

SRA – testad på keramiska plattor fuktade med utspädd tvållösning. SRB – testad på slätt stål med glycerol. SRC – testad under båda ovanstående förhållanden. Om industriskor är CE-märkta och påstås vara halksäkra måste de ha testats och CoF-datatestvärdena ska finnas tillgängliga. Det kan också vara lämpligt att begära ytterligare testdata från leverantören, såsom CoF-värden på specifika testytor till slutanvändningen. Vissa skor som hävdar generellt halkskydd kanske inte fungerar bra under speciella krävande förhållanden – ingen typ av skor är idealisk i alla situationer.

Hur bör jag tänka om jag ska välja skyddsskor för mitt företag?

PPE – inklusive skyddsskor – bör endast användas som en “sista utväg” när alla andra rimliga eller praktiska åtgärder har vidtagits för att hantera risken. Det är avgörande att de skyddsskor du väljer.

Tillverkare och leverantörer har en nyckelroll (enligt personskyddsförordningen 2002 och under avsnitt 6 i HSWA) för att säkerställa att lämpliga produkter finns tillgängliga och att företag har information som gör det möjligt för dem att göra rätt val. Ta hänsyn till ett antal faktorer, såsom komfort, hållbarhet och eventuella ytterligare säkerhetsfunktioner som krävs, såsom mellansula i stål. Det slutliga valet kan behöva vara en kompromiss. Därför är det tillrådligt att inte välja skor på grundval av enbart broschyrbeskrivningar eller laboratorietestresultat5. För att vara “lämplig” måste PPE (inklusive skor) vara:

Bedömas som lämpligt både med hänsyn till risken och för arbetsförhållandena, väljs för att ta hänsyn till faktorer som hur lång tid den behöver bäras, kan passa bäraren korrekt, kompatibel med annan personlig skyddsutrustning som kan behöva bäras (t.ex. pannoveraller), och måste bära en “CE”-märkning om den är tillverkad efter 30 juni 1995.

Hur ofta bör ett företag gör en riskbedömning av skyddsskor?

Riskbedömningen bör ses över med jämna mellanrum om omständigheterna på arbetsplatsen förändras. HSE:s halkar och snubblar, snubblarisker på din arbetsplats och bestämma vilka åtgärder du ska vidta, oavsett om det är behovet av skyddsskor eller inte.

PPE bör också ses över med jämna mellanrum eftersom nya, förbättrade stilar kan ha blivit tillgängliga och skyddsutrustning bör regelbundet kontrolleras för fel och underhållas ordentligt (mer om detta nedan) – personal bör uppmuntras att rapportera fel eller problem med sin PPE.

Hur väljer jag rätt skor för faran/risken?

Att känna till de specifika behoven hos din arbetsplatsmiljö är en nyckelfaktor. Finns det en potentiell risk från fallande föremål, vassa ytor eller metaller, eller är kemikalier eller elektriska faror en annan potentiell risk?

Se din riskbedömning men tänk även på följande: Fara/risköverväganden. Fallande föremål Tåskydd – stål eller komposit. Vassa föremål / sulpenetrering Stål eller komposit mellansula skydd. Mellanfotsskada / klämrisk Mellanfotsskydd som täcker fotbeklädnadens brygga. Skärskydd (t.ex. motorsåg) Specialstövlar för motorsåg finns tillgängliga. Halka ytor Halkfri sula

Syror / alkalier / kemikalier Syror / alkalier / kemikaliebeständig sula; vet vilken typ av syra/kemikalie som används. Att ringa leverantören för att kontrollera att skorna uppfyller kraven kan vara nödvändigt. Häl / fotled stöd fotled skydd; snörning; stötdämpande klackar. Stövlar för gjuteri av smält metall; vadskydd. Extrema temperaturer Värmebeständiga sulor; kylhusstövlar / gummistövlar (säkerställa isolering och andningsegenskaper). Mindre irriterande ämnen Riggerstövlar ger extra täckning. Biologiska faror Lätt att rengöra, maskintvättbar. Långvariga perioder Bekväma sulor; innersulor; stötdämparhäl. Våta/fuktiga förhållanden

Kan jag välja rätt skor genom användning?

Förutom att ta hänsyn till de faror/risker som är involverade i jobbet som kräver skyddsskor, kan upphandlare också tänka på sin bransch – bygg- och sjukvårdssektorerna kommer att ha mycket olika behov. Till exempel:

Branschbehov rekommenderas; Jordbruk Skyddande tåhättor och mellansula; antistatisk och anti-halksula; vattentäta säkerhetsskydd. Catering stötdämpare häl; anti-halksula; lätt att rengöra / maskintvättbar Tvättbara skyddsskor. Konstruktionsskyddande 200 joule tåhätta och mellansulaskydd; säker passform; stödja standardskyddsstövlar

Kylhus Stål eller komposittåhätta och mellansula; vattentålig yttre; förseglade sömmar; termiskt foder kylbutik boot. Gjuteri (svetsare) Säker topp som förhindrar att hett material faller på fötterna; snabbspännen gjuteristövlar; skyddsskor för svetsare Skogsbruk (motorsågsoperatörer) Bra grepp; skyddande skydd framtill, tåhätta och mellansulan motorsågsstövlar (säkerhetsstövlar för speciella risker). Sjukvårds halkfri sula; stötdämpare häl; bekväm sula; lätt att rengöra / maskintvättbar Tvättbar slip-on skyddssko / täppa.

Laboratorie-/kemikaliehantering Kemikaliebeständighet (enligt EN 13832-2; 13832-3) Kemikalieresistenta säkerhetsbrunnar; skyddsstövlar/skor med kemikaliebeständig sula för mindre farliga miljöer Lagerskyddande tåhätta; antistatisk och anti-halksula; olje- och syra-/alkalibeständighet Skyddsstövlar/skor som passar lageraktiviteter/miljö

Vad ska man undvika med skyddsskor?

Med utsikt över standarderna: se till att stövlarna du väljer uppfyller de relevanta standarderna för jobbet (till exempel erbjuder S1 stövlar inte ett stålskikt som skyddar mot vassa föremål, utan du behöver istället S1P eller S3 stövlar). Att köpa fel stövlar: låter självklart men om du inte matchar skorna efter miljön, uppgiften och bäraren kommer du att köpa fel skor.

Att få fel storlek: detta kan hända om du köper online. Var bekant med bäraren och deras skostorlek. Stil framför säkerhet: skotillverkare prioriterar i allmänhet säkerhet, kvalitet och funktionalitet. Även om bärare lättare kan bära en sko/stövel som ser bra ut, bör detta inte vara en övervägande faktor när de väljer. Beställ inte i bulk: om du provar en produkt för första gången. Testa några kortlistade objekt med arbetsstyrkan.

Spelar typen av golvyta någon roll?

När du väljer skyddsstövlar, tänk på vilken yta som skorna kommer att bäras på. Skodon ensamma kommer inte att eliminera halka på förorenade ytor – det finns flera faktorer som kan bidra till en olycka och bra städning kan hjälpa till att förhindra incidenter. Att välja skor med omsorg för att säkerställa grundläggande slitbanemönster och hänsyn till friktionsnivåer kommer dock att bidra till att minimera risken för halka.

Är underhåll viktigt?

HSE rekommenderar att personlig skyddsutrustning måste tas om hand och förvaras när den inte används, t.ex. i ett torrt, rent skåp. Om den är återanvändbar måste den rengöras och hållas i gott skick. I allmänhet bör PPE undersökas för att säkerställa att den är i gott skick innan den utfärdas till användaren. Sådana undersökningar bör utföras av lämpligt utbildad personal. Den ska inte utfärdas om den visar sig vara defekt.

Vad måste bäraren av skyddsskor tänka på?

De klimatförhållanden under vilka de kommer att användas (t.ex. vått, kallt eller varmt väder); Nivån av rörlighet som krävs; självklart är det lättare att gå hela dagen i lätta skyddsskor; Komfortförbättrande egenskaper (t.ex. vadderade klackar eller vaddering runt anklarna eller på tungan); Skons andningsförmåga; bestäms av materialvalet. Standarder för skyddsskor och S-klassificeringar

Standarder används som en garanti för kvalitet för specifika föremål. För att välja rätt skyddsskor är det viktigt att ta hänsyn till kraven för jobbet och att hänvisa till rekommendationerna. Standarden för alla skyddsskor är EN ISO 20345:2011 som tidigare kallades EN345. Alla skyddsskor som överensstämmer med denna standard har en tåhätta som ger 200 joule slagtålighet. EN ISO 20345-standarden skiljer skor i de som är gjorda av läder och andra material, och de som är gjorda av gummi eller polymer. Den anger olika skyddsgrader som betecknas med “S-klassificeringar”.

Vad är S1 skyddsskor?

S1 skyddsskor är gjorda av läder och andra material (exklusive gummi och polymerer). S1 skyddsskor uppfyller alla grundläggande krav för skyddsskor. Liksom alla skyddsskor är de utrustade med en stötsäker tåhätta som kan motstå stötar på upp till 200 joule (motsvarande en 20 kg vikt som tappades 1 020 mm på tårna) och har klarat ett 15 kN kompressionstest (motsvarande 1,5 ton vila på tåområdet). Sätet (eller hälen) på dessa skor är helt inneslutet och de erbjuder antistatiska egenskaper och energiabsorbering av sätet. En S4 gummi- eller polymerstövel ger ungefär samma skydd som en S1-sko.

Vad är S2 skyddsskor?

S2 skyddsskor ger samma skydd som S1 skor. Men de erbjuder också vattengenomträngning och absorptionsmotstånd.

Vad är S3 skyddsskor?

S3 skyddsskor har samma krav som S2 skor med tillägg av en penetrationssäker mellansula och en cleated yttersula. Halka på arbetsplatsen står för cirka 31 % av de icke-dödliga skadorna. I själva verket är halkskyddet så viktigt att det har sin egen uppsättning värderingar enligt tre testmetoder:

SRA: Testad på keramiska plattor med natriumlaurylsulfat (en utspädd tvållösning). SRB: Testad på stål med glycerol. SRC: Testad under SRA- och SRB-förhållanden. Skyddsskor kan erbjuda mer specifika typer av skydd. Dessa betyg betecknas med bokstäver och beskrivs nedan.

Skyddsskor kontra arbetsskor, vad är skillnaden?

Till skillnad från skyddsskor behöver arbetsskor inte ge de nyckelegenskaper som skyddsskor måste ha. Skor som beskrivs som skyddsskor måste uppfylla standarden ISO 20346: 2011, vars grundkrav är en tåhätta på 100 joule. Yrkesskor måste uppfylla standarden ISO 20347:2012, men kräver inget tåskydd alls. Även om skydds- eller yrkesskor sannolikt är lätta, bekväma och erbjuder vissa skyddsegenskaper, kommer de inte att skydda dig på samma sätt som en skyddssko.

Hur gör man skyddsskor mer bekväma?

När du väl har valt dina skor finns det några saker du kan göra för att skon ska bli mer bekväm att ha på sig. Här är fyra tips för att göra dina skyddsskor mer smidiga (särskilt läderskor):

Fyll dina skyddsskor med ihoprullad tidning. Stoppa ner den tills den är kompakt och trycker på sidorna av skorna. Låt papperet sitta i flera timmar innan du tar bort det. Sätt in ett träskoträd i skorna och utöka gradvis trädet. Applicera vaselin på tungan och ‘bryt in’ skorna genom att försiktigt knåda dem. Fyll förslutbara plastpåsar till hälften med vatten och placera dem i skyddsskorna innan du lägger in skorna i frysen. När vattnet fryser ökar det i volym vilket hjälper till att slappna av i lädret.

Finns det risk för fallande föremål?

Alla skyddsskor ska ha tåhätteskydd – stål eller komposit.

Finns det risk för att vassa föremål tränger in i skosulan?

Välj en sko eller stövel med skydd för mellansula i stål eller komposit.

Finns det behov av mellanfotsskydd? Kan föremål skada / krossa hela foten?

Leta efter stövlar med ett mellanfotsskydd som täcker skons bro.

Finns det behov av skärskydd (dvs motorsågsdrift)?

Specialstövlar för motorsåg finns tillgängliga. Andra typer av skyddsstövel kommer förmodligen inte att uppfylla lagliga specifikationer för denna användning.

Finns det hala underlag på arbetsplatsen?

Se till att de stövlar eller skor du väljer har en halkfri sula.

Finns syror / alkalier / kemikalier på arbetsplatsen?

Leta efter stövlar / skor / gummistövlar med syra / alkali / kemikaliebeständig sula och överväg om de kommer att ge tillräckligt med täckning. Det hjälper dig att veta vilka typer av kemikalier/syra som används och du kan behöva ringa oss för att säkerställa att de skor du väljer uppfyller dina krav.

Krävs häl- eller fotledsstöd?

Finns det risk för vridning eller stukning av fotleden? Välj stövlar som reser sig upp över vristen och ger en säker passform – snörskor hjälper personalen att anpassa passformen. Skor och stövlar med stötdämpande klack finns också.

Finns det risk för kontakt med smält metall?

Leta efter gjuteristövlar och notera att vissa täcker ända upp på vaden medan andra är ankelhöga.

Finns det risk för kontakt med extrema temperaturer?

Se till att stövlarna eller skorna du väljer har en värmetålig sula – testad till den temperatur som krävs för dina behov. Kylhusstövlar eller gummistövlar kommer att vara isolerade och ska ha andningsegenskaper. Kylhusstövlar testas i upp till en timme under förhållanden vanligtvis mellan -20 och -30ºC.

Finns det biologiska risker som inom sjukvården?

Välj skyddsskor som är lätta att rengöra och maskintvättbara.

Är den anställde på fötter under långa timmar?

Leta efter en bekväm sula och fundera på om innersulor kan behövas. En stötdämpande häl skulle också vara fördelaktigt.

Arbetar anställda under mycket våta eller fuktiga förhållanden?

Det finns ett brett utbud av skyddsskydd med tåhätta och mellansulaskydd, som också ger skydd mot vatten och vissa erbjuder även kemisk resistens eller värmeisolering.

Är det viktigt med skyddsskor på jobbet?

På arbetsplatsen kan skyddsskor väljas efter arbetsrollen. Om du måste hantera tunga industriella material dagligen, måste du välja skor som kommer med tår av stål eller komposit. Ledproblem är ganska vanliga bland industriarbetare som behöver cykla eller köra tunga lastbilar. För att skydda dig från dessa problem skulle det vara klokt för dig att ha stålinsatser. Dessa skor kan vara till hjälp för att kontrollera fötternas överdrivna rörelse. Detta kan i sin tur hjälpa dig att förebygga led- och benrelaterade problem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top