Bästa slagskruvdragaren 2023 – Test av olika slagskruvdragare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Milwaukee M18 ONEID2-0X

Milwaukee M12 FID-0

Hikoki WH18DBDL2

MAKITA DTD153Z

Klicka här för att se fler slagskruvdragare.

Bästa slagskruvdragaren 2023

Är du en hantverkare eller hemmafixare så behöver du den bästa slagskruvdragaren. Med hjälp av detta mångsidiga elverktyg så kan du åstadkomma mycket. Du behöver inte hämta din skruvmejsel och skruva manuellt utan slagskruvdragaren gör jobbet åt dig. Det blir dessutom mycket enklare att jobba med hårda och svåra material.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa slagskruvdragaren på nätet. Det är svårt att veta vilken typ man ska köpa om man inte är så insatt. Många affärer brukar också skriva om sådant som de vill att du ska höra. Men ibland när du väl får hem varan så är den inte alltid som du tänkt dig. Du vill ju inte spendera tusentals kronor på något som du inte tycker om. Dessutom så finns det en massa olika slagskruvdragare med flera olika prisklasser.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex köpguide för slagskruvdragare. Jag vet själv att det kan vara riktigt svårt att veta vilken slagskruvdragare som är bäst. Det finns ju så mycket att välja emellan. Men jag är själv både en hemmafixare och hantverkare. Därför kan jag ganska mycket om slagskruvdragare. Jag har alltså byggt upp den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap. Ibland har jag dock behövt läsa igenom andra tester men även kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen har jag satt ihop en komplex köpguide så att du ska kunna köpa den bästa slagskruvdragaren.

Köpguide för slagskruvdragare 2023

Som jag skrev innan kan det vara riktigt svårt att veta vilken slagskruvdragare som är bäst. Men för att göra hela den processen enklare har jag gjort en köpguide. När du ska köpa den bästa slagskruvdragaren så finns det några viktiga faktorer som du måste tänka på. Något av det viktigaste är dock att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa slagskruvdragaren:

 • Vridmoment
 • Vikt
 • Batterier och laddning
 • Funktioner
 • Fart
 • Rörlighet
 • Ingår i köpet
 • Storlek
 • Sladdad vs sladdlös
 • Positioner
 • Inställningar

Vridmoment

Beroende på vilken typ av jobb du vill göra måste du bestämma hur kraftfull du vill att vridmomentet ska vara. Ett högt vridmoment innebär i allmänhet att skruvkraften är en stark storm, detta behövs vid hårdare material. Högre vridmoment kan dock vara mycket skadligt för sköra och känsliga material. Om du ska arbeta med den här typen av arbetsstycken kan det vara bättre att gå efter en slagskruvdragare med mindre vridmoment.

Vikt

Slagskruvdragare har en stor fördel, det vill säga att du inte behöver få en tung modell för att få rätt kraft. Men det betyder inte heller att du ska köpa en mycket lätt modell. Kvaliteten på det använda batteriet, motorn och materialet som produkten tillverkas kommer att lägga lite vikt på det. Om slagskruvdragaren är billig bör du vara försiktig med kvaliteten på materialet som används för att göra det.

Batterier och laddning

De flesta sladdlösa slagskruvdragare använder nu litiumjonbatterier som är uppladdningsbara. Ja det är rätt. Men vad skulle göra laddningsprocessen mycket enklare? För det första skulle det vara mycket fördelaktigt att ha två av dessa uppladdningsbara batterier som du kan växla mellan så att du kan fortsätta arbeta med ett batteri medan det andra laddas.

Den andra fördelen för dig att se upp för är en laddningslampa på din slagskruvdragare. Detta är ett utmärkt sätt för dig att veta hur mycket batteri du har kvar i ditt elverktyg och är viktigt om du inte har ett extrabatteri. Om du letar efter ett sätt att undvika frustrationen över att starta ett jobb och inte kunna avsluta det eftersom batteriet är urladdat är det här det bästa sättet att komma runt det här problemet.

Funktioner

Det finns en mängd andra funktioner som du också kan hitta i en batteridriven slagskruvdragare. För det första kommer vissa skruvdragare att använda litiumjonbatterier, medan andra inte. Litiumjonbatterier är bra eftersom de är uppladdningsbara. Det betyder att litiumjonbatteriet kanske inte förblir laddat så länge, men det blir lättare att lösa problemet när det inträffar. Batteristorleken varierar också, så ett bra batteri är en annan sak att se upp för.

Ett annat vanligt inslag i sladdlösa slagskruvdragare är ett spindellås. Ett spindellås kan göra mycket bra när det gäller säkerhet, särskilt när du behöver byta lite. Varje gång du byter lite finns det en risk att chucken roterar och orsakar problem. Med ett spindellås är detta inte fallet. Det låter dig byta bits säkert, eftersom chucken och bitsen låses på plats när du släpper avtryckaren.

Förutom batterier och bits finns det en massa andra funktioner att tänka på när du köper en ny slagskruvdragare. Kompletta paket med slagskruvdragare har en rad bonussaker som kan spara tid på lång sikt. Till exempel kan bältesklämmor hjälpa dig att bära ditt elverktyg runt, och en väska för dina verktyg kan lagra alla dina bitar när du är på resande fot.

Fart

Om slagskruvdragaren snurrar snabbare kommer skruven in snabbare. Det är enkelt. Mer fart kommer att göra jobbet snabbare. Om du arbetar i en reparationsbutik eller om du tar på dig många DIY-projekt, är det viktigt att du har en snabb trådlös slagskruvdragare. Från något så långsamt som 300 RPM till något så snabbt som 800 RPM har du mer eller mindre kontroll över dina projekt.

Rörlighet

Du borde leta efter något som är lätt att hantera. Att ha en slagskruvdragare som är skrymmande eller blir obekväm att hålla är kontraproduktivt. Välj en med en ergonomisk form, en som är lätt och som du har inga problem med att genomföra mer komplexa projekt. Rörlighet bör vara din mest eftertraktade funktion eftersom det är väldigt bra

Ingår i köpet

Detta gäller inte riktigt premiumprodukter, eftersom de mest skräddarsys för en publik som redan har många bits, men för människor som letar efter värde är det bra när bits ingår i köpet. Om du vill ha något överkomligt som kommer att vara så användbart som möjligt för pengarna, leta efter så många tillbehör som möjligt som ingår i köpet.

Storlek

Liksom alla handhållna elverktyg måste storleken på slagskruvdragaren beaktas innan du köper en. Medan de kompakta skruvdragarna är praktiska för många snävare applikationer, ger en större slagskruvdragare bättre kontroll och mer kraft för tunga applikationer. För att få en perfekt storlek bör du överväga applikationen och ta hänsyn till kraft. På så sätt kan du få den perfekta slagskruvdragaren, som passar bäst för ditt arbete.

Sladdad vs sladdlös

Även om det kan tyckas att slagskruvdragare med sladd är dåliga så finns det fortfarande skäl till varför de kan vara användbara. Normalt har sladdmodeller en tyngre motor, vilket kan ge mer vridmoment och varaktig kraft. Batteriladdning är inte en faktor i dessa modeller, vilket också kan vara ett plus. Du är dock bunden till ett område där du kan få en strömkabel, och det är ett stort problem för många.

Som jämförelse är de mycket vanligare sladdlösa modellerna av slagskruvdragare inte tunga, lätta att ta med i trånga utrymmen och klarar de flesta jobb. De kan ha en svårare svårighet med hårdare material, men om borrhål borras kommer de till och med att hantera dem beundransvärt.

Båda alternativen har sina för- och nackdelar, och det beror verkligen på vilket område du ska arbeta med. Det finns dock färre och färre sladdmodeller tillgängliga eftersom batteritekniken fortsätter att förbättras.

Positioner

Om du någonsin har arbetat i ett trångt hörn och upptäckt att du har svårt att få din slagskruvdragare i rätt vinkel för jobbet är du inte ensam. Det är därför så många företag tillverkar skruvdragare med flera lägen. De vanliga pistolformade eller raka skruvmejslarna är inte alltid så bra i vissa positioner. Det är därför viktigt att tänka på om du behöver en speciell slagskruvdragare.

Inställningar

Kommer den slagskruvdragare du tittar på med en koppling för att ändra vridmomentet? Vad sägs om en omkopplare för att ändra rotationsriktningen så att du kan ta bort skruvarna så enkelt som du kan driva dem på plats? Båda dessa kan vara väldigt nödvändiga om du ska göra ett stort jobb som att bygga ett däck. Medan de flesta slagskruvdragare har en omvänd omkopplare vid denna tidpunkt är inte alltid kopplingar tillgängliga. Kontrollera innan du köper.

Läs också >>> Bästa skruvdragaren

Köpguide för bits till slagskruvdragare 2023

Ofta brukar bitsen man får med slagskruvdragaren inte vara så bra. Precis som att det är svårt att veta vilken slagskruvdragare som är bäst så är det även svårt att köpa de bästa bitsen. Det finns en del saker du ska tänka på när du köper de bästa bitsen. Här är vad du ska tänka på när du köpa de bästa bitsen:

 • Antal bits
 • Material
 • Tillverkningsprocess
 • Korrosionsbeständighet
 • Momentmotstånd
 • Speciella egenskaper
 • Tillämplighet

Antal bits

Antalet bits som erbjuds i en sats skiljer sig åt. Det finns inget rätt eller fel nummer. Detta nummer kan dock bedömas mot priset och på det faktiska värdet som användaren får ut av det. Även några av de många alternativen med 90 bits per uppsättning kan verka tilltalande, men det betyder inte att alla är användbara eller värda den extra investeringen. För många användare handlar det mycket om bitsens kvalitet eftersom det handlar om deras faktiska antal.

Ett annat övervägande kommer med portabiliteten för en uppsättning. En stor uppsättning kan lägga extra vikt i en professionell verktygslåda. Att resa från jobb till jobb kan verkligen komma med sina egna problem som ett resultat. Att välja en uppsättning med bara några få bits kan vara bra. Att hitta rätt balans mellan vikt eller storlek och användbarhet är viktigt som ett resultat.

Material

Vilket är det perfekta materialet för bits till en slagskruvdragare? Varje användare har personliga åsikter. Men det är känt att några av de dyraste ståltyperna kan erbjuda de bästa resultaten. Även det hårdaste stålet kanske inte räcker för ett framgångsrikt arbete. Spetsen på bitsen är där det finns mycket uppmärksamhet från tillverkaren. Axeln är också viktig eftersom den måste ha stor flexibilitet.

Tillverkningsprocess

Tillverkningsprocessen blir för närvarande mycket standardiserad. På grund av högre krav på kvalitet och på grund av industrialisering verkar etablerade företag vara det enda rimliga alternativet för tillverkning av bits. Men det betyder inte att datorperfektion skapar perfekta bits till slagskruvdragare. Det betyder bara att det lägger grunden för några av de bästa bitsen som man kan hoppas på.

Korrosionsbeständighet

Korrosion är en riktig fiende för slagskruvdragare bits. Faktum är att det tillsammans med för mycket vridmoment kan vara bland de tre viktigaste frågorna att oroa sig för när det gäller hållbarhet. Tillverkare hanterar korrosion på olika sätt. Samtidigt måste de också hitta de bästa lösningarna för daglig tillämpning. Olika pulverlackeringslösningar används som ett resultat tillsammans med termisk behandling.

Momentmotstånd

Momentmotstånd är en verklig fråga för de allvarligaste byggproffs. Några av de bästa slagskruvdragarna på marknaden kommer med bits som kan motstå vridmoment på upp till 2000. Naturligtvis, ju mer de används, desto mer troligt är att bitsen visar tecken på svaghet och så småningom går sönder.

Speciella egenskaper

Det finns många tekniker som utvecklas för att göra skillnad. Några av dem ses hos populära tillverkare som har förmågan att helt enkelt välja lösningar som ger hållbarhet eller användbarhet. Från konstruerade tips till axlar med upp till 15 graders flexibilitet, det finns många alternativ att överväga. I själva verket borde de ingå i listan över viktiga egenskaper eftersom de ofta kan motivera ett val framför ett annat.

Tillämplighet

Slagskruvdragare kan komma med drivbits och till och med borrbits. Naturligtvis kan de som inte ska stämma övningarna finna sådana uppsättningar överflödiga. De flesta användare kommer dock att använda dessa bits någon gång, även om det inte är allt för ofta. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det till och med vettigt att köpa en komplett uppsättning som kan täcka allt.

Hemanvändare kan också hitta dessa allt-i-ett-lösningar för att vara bland de viktigaste att tänka på. De kan komma med allt som behövs för att installera möbler, en TV eller för att sköta alla vanliga underhållsuppgifter runt huset.

Läs också >>> Bästa plåtsaxen

Vad är skillnaden mellan en borrskruvdragare och en slagskruvdragare?

En borrskruvdragare är en kombination av en skruvdragare och en borr. Det är det perfekta verktyget för lätta DIY-uppgifter som att bygga platta möbler, reparera skjul, montera grillar och i de flesta fall borra i väggar. En borrskruvdragare kommer dock att kämpa med en del lövträ och de kräver mycket underarms- och handledstryck för att köra i skruven. Detta slutar ofta med att skruva av skruvhuvudet.

De flesta anständiga borrskruvdragare är utrustade med två växlar för smidig, kontrollerbar borrning och skruvning, och kanske ännu viktigare, en justerbar vridmomentkoppling som stoppar förarens rotation när den känner av motstånd. Detta hjälper dig att spara skruvarna för djupt in i träet eller, när det gäller muttrar och bultar, att ta bort gängorna.

Som jämförelse är en slagskruvdragare verktyget att nå för om du gör några seriösa träfarkoster som innebär att du kör längre skruvar i alla träslag. Dessa små titaner liknar borrförare, bara deras kroppar är vanligtvis mindre, vilket gör dem väl lämpade för att arbeta i trånga utrymmen.

En bra slagskruvdragare kommer att köra en 8-tums monsterskruv i trä utan att sparka upp krångel. Det gör det genom att komplettera sin skruvåtgärd med en upprörande, nedåt och i sidled hamrande rörelse som är både snabb och mycket bullrig. Uppsidan är att skruvarna drivs in med rekordhastighet och med minimal ansträngning och mycket mindre belastning på handleden och underarmen. Detta innebär i sin tur mycket färre fall av skruvhuvuden som avlägsnas.

Nackdelen är att slagskruvdragare inte har en justerbar vridmomentkoppling som de flesta borrskruvdragare, så det finns alla chanser att du kan – och förmodligen kommer att – köra skruven för djupt i träet, speciellt om det är en liten skruv. Som en följd av detta har vissa tillverkare nu börjat montera sina slagskruvdragare med två- och treväxlingsomkopplare som gör att du kan driva in skruven i en mer avslappnad takt och kunna stoppa den innan den gräver sig för djupt. Trots att den är utrustad med en avtryckare med variabelt varvtal är ett slagskruvdragarens växelsystem mindre subtilt än för en borrskruvdragare, så med en lägre hastighet kan du också rikta in skruven mer exakt, vilket förhindrar att den svänger av i en vinkel.

Slutligen, där borrskruvdragare är utrustade med ett chuck-system – en kloanordning i slutet av borr som öppnas och stängs för att acceptera cirkulära borr av olika storlek – slagskruvdragare har en fjäderhylsa som endast accepterar skruvbitar med 1/4 tum hex skaft. På grund av detta kan du inte använda en slagskruvdragare för att borra hål.

Ska jag köpa en borstlös modell?

Många av de bästa elverktygen är nu utrustade med borstlösa motorer. Utan att bli alltför tekniskt möjliggör en borstlös motor inte bara en mer kompakt kropp utan ger också längre körtider, nästan oändlig livslängd och mer kraft. Borstlösa motordrivna verktyg kostar mer än sina borstade motsvarigheter men det är definitivt värt det.

Varför kommer inte en sladdlös slagskruvdragare med ett batteri?

Du kommer att märka att när du söker efter ett elverktyg eller till och med en gräsklippare annonseras det att det säljs utan batteri eller laddare. Det beror på att de flesta tillverkare har utvecklat sina egna bytbara batterisystem för att passa hela deras verktygssortiment. De antar därför att användaren redan har ett av sina elverktyg att byta batteriet med. Naturligtvis låser detta användaren in i ett specifikt varumärke, vilket är precis vad den enskilda tillverkaren vill.

Så om du redan äger ett Makita elverktyg och letar efter ett annat verktyg från samma märke behöver du inte beställa ett separat batteri och laddare. Men om du inte redan äger en Makita-produkt måste du betala ett högre pris för elverktyget, ett batteri och en laddare.

Vad är en slagskruvdragare?

För det otränade ögat kan en slagskruvdragare se ut som din vanliga sladdlösa borrmaskin. Dock är en borr- och slagskruvdragare specialiserad på två olika saker.

En slagskruvdragare gjordes för att göra en sak riktigt bra, och det är att skruva och skruva bort skruvar såväl som bultar så snabbt som möjligt utan mycket ansträngning från dig!

Förutom slagskruvdragare finns det också slagskiftnycklar, den största skillnaden mellan de två är att en slagskiftnyckel är konstruerad för att endast arbeta med tunga muttrar och bultar och ger mycket högt vridmoment, mer än vad som krävs för skruvar eller allmänt bultar. Om du ställer upp byggnadsställning eller arbetar på en byggarbetsplats där du arbetar med tunga bultar kommer en slagnyckel att vara ett bättre verktyg för jobbet.

Anledningen till att detta elverktyg är så effektivt att skruva och skruva bort är att det ger mycket mer vridmoment än en vanlig borr eller elektrisk skruvdragare.

Din genomsnittliga borr levererar var som helst från 25Nm – 60Nm vridmoment, medan en genomsnittlig slagskruvdragare levererar 120Nm till 220Nm. Hur mycket vridmoment du kan extrahera beror på modellen.

Det här verktyget är utmärkt för att driva långa skruvar i timmer med en hand och ingen handledsbelastning, det är så enkelt det här verktyget gör drivskruvar.

Hur fungerar en slagskruvdragare?

Slagskruvdragare fungerar annorlunda än elektriska skruvmejslar och borrmaskiner. Slagförare använder roterande hammarfunktion. Det bästa sättet att förklara det är att använda följande exempel:

Tänk dig att du försöker lossa hakmuttrarna på dina bilhjul. Du använder en stor skiftnyckel för att försöka vrida bort bulten, men den har skruvats fast så tätt att den inte kommer att komma ut.

Det behöver mer vridmoment för att tas av. Lösningen är att slå i skiftnyckelns ände med en hammare så hårt du kan och så många gånger du kan tills den lossnar.

Slagskruvdragaren gör samma sak om den stöter på motstånd när den försöker skruva loss eller till och med skruva för den delen. Den har en intern mekanism som träffar förarens rotationsdel upp till 50 gånger per sekund i vissa slagskruvdragare. Detta hjälper den att producera tillräckligt med vridmoment för att lossa eller driva i envisa skruvar eller bultar.

Det här verktyget förlitar sig inte enbart på snurrmekanismen för att skruva eller skruva loss, det har en hammarfunktion som sparkar in när saker och ting blir svåra.

Denna slagfunktion minskar också avsevärt risken för att skruva av skruvhuvudet. När du bara har högt varvtal till ditt förfogande börjar slagskruvdragarens bits att glida och så småningom ta bort skruvhuvudet. Högt varvtal har bara förmågan att snurra snabbt utan mycket vridmoment bakom sig för att lossa skruvarna utan att ta bort dem

När du har en hög vridmomentsfunktion snurrar den inte okontrollerat utan träffas med kraft flera gånger och detta minskar kraftigt risken för att ta bort ett skruvhuvud.

Kan du använda en slagskruvdragare som en borr?

Ja, det kan du om du har HEX-borr. Detta elverktyg är helt bra för allmän borrning här och där, men det är inte idealiskt för precisionsborrning eller borrning i murverk.

Ett av problemen med detta verktyg när det gäller borrning är att det finns ett spel i HEX-kontakten.

Detta kan få borrkronan att vackla vid borrning, vilket kan leda till att hålet du borrar blir lite större än vad som krävs, om du försöker borra ett hål med en diameter på 6 mm kan det bli ett hål på 7 mm eller 8 mm. Det är därför det inte rekommenderas att använda detta verktyg för precisionsborrning.

När du skruvar i trä kräver vissa jobb pilothål, och du kan använda det här verktyget för borrning som inte kräver precision.

Läs också >>> Bästa sticksågen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen