Bästa slipmaskinen 2023 – Test av olika slipmaskiner

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Bosch DIY PSM 18 LI

Bosch Planslip GSS 160

Metabo Vinkelslip Ltx 150

BOSCH DIY Easy Sander 12

Klicka här för att se fler slipmaskiner.

Bästa slipmaskinen 2023

Om du är en person som precis börjat med några DIY projekt och letar efter en riktigt bra slipmaskin så du slipper slipa för hand så har du hittat rätt. Denna sida är även för dig som kanske är på andra sidan spektrumet och har slipat för hand så länge du kan minnas och i stället letar efter någonting som kan befria dig från det eviga slipandet. Här hittar du nämligen några av de bästa slipmaskinerna som finns att tillgå i vardera kategori. Se tabellen ovan!

Det är inte så enkelt att köpa den bästa slipmaskinen på nätet. Det finns så många olika modeller med olika prisklasser. Detta gör att det kan bli väldigt svårt att veta vilken bra slipmaskin som passar just dig bäst. För att göra det ännu svårare så brukar affärer endast skriva om de positiva sakerna. Du får alltså inte reda på hela sanningen och när du väl får hem varan är den kanske inte som du tänkt dig. Du vill ju inte spendera en massa pengar på ett verktyg som du inte tycker är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli svårt att välja den bästa slipmaskinen.

Men det är dock just därför som jag här på Hantverksproffset.se har satt ihop en köpguide för slipmaskiner. Jag har nämligen gjort mitt eget slipmaskin test. Med hjälp av den här köpguiden så kommer du enkelt att kunna hitta den bästa slipmaskinen. Jag gjorde den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap av slipmaskiner. Jag har testat och använt några olika typer av slipmaskiner. Men jag läste även igenom andra tester och kundrecensioner för att göra en så bra köpguide som möjligt. Med hjälp av all den informationen så byggde jag upp en robust köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide på slipmaskiner så garanterar jag att du kan köpa den bästa slipmaskinen.

Köpguide för bäst i test slipmaskin 2023

Det är alltså inte så enkelt att köpa en slipmaskin bäst i test på nätet. Jag vet själv att det kan vara väldigt svårt att veta vad som är bäst. Men det är just därför som jag har gjort en egen köpguide. Det finns väldigt många olika saker att tänka på när man ska köpa en bäst i test slipmaskin. Men när du ska köpa en slipmaskin så är det viktigaste att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa slipmaskinen 2023:

 • Typ av slipmaskin
 • Effekttyp
 • Effekt
 • Omloppshastighet
 • Variabel hastighet
 • Slipskivans storlek
 • Bekvämlighet
 • Byggkvalitet
 • Bekvämt grepp
 • Vibrationer
 • Vikt
 • Antivibrationssystem
 • Konsumerbara komponenter
 • Säkerhet
 • Filtrering
 • Storlek och sandpapper
 • Sladdad eller sladdlös
 • Kraft
 • Motoreffekt
 • Hastighet
 • Slipplatta
 • Snabbguide för användning av slipmaskin

Typ av slipmaskin

Slipning är en så arbetsintensiv del av träbearbetningen att tillverkarna har kommit med flera typer av slipmaskiner för att täcka olika steg i processen. Från första grovslipning till fina detaljjobb i hörn och inlägg finns en slipmaskin avsedd för uppgiften.

Handhållna slipmaskiner

Handhållna slipmaskiner är modeller som de flesta av oss känner till och dessa är vanligtvis mindre, lättare enheter som tar slipmaskinen till arbetsstycket. De grips vanligtvis ovanför basen och stöds av ett handstöd ovanför för tvåhandsmanövrering, även om vissa modeller har D-formade handtag eller handtag, särskilt när det gäller de mer kraftfulla bältessliparna.

Funktioner att leta efter

Tvåstegsaktivering av omkopplare lägger till ett extra lager av säkerhet. Du vill inte att slipmaskinen snurrar så snart du ansluter den bara för att du glömde att stänga av den. Klämmor och stativ låter dig använda vissa modeller upp och ner som ett slipstativ på bänken. Med spårjusteringsfunktioner kan du finjustera spårningen så att bältesöglorna går raka (bandslipare). Dammuppsamlingsfunktionerna kan vara lika enkla som en liten mjuk väska som är fäst i en utloppsport, men även detta går långt för att förenkla saneringen.

Enkla sandpappersbytessystem hjälper till att öka din produktivitet genom att du byter papper snabbare med färre steg involverade i processen. Justerbara hastighetsjusteringar låter dig styra hastigheten med vilken slipmaskinen tar av material och ger dig mycket mer kontroll i slipprocessen. Olika handhållna slipmaskiner har olika former av sandpapper – ark, runda dynor eller bälten. Liksom de flesta handhållna elverktyg finns även handhållna slipmaskiner i olika typer av sladdar, batteridrivna eller pneumatiska.

Handhållen arkslipmaskin

För ekonomisk slipning för alla ändamål kan de flesta verkstäder dra nytta av arksliparens flexibilitet. De kan ta samma standardpapper som du använder och gnugga det fram och tillbaka, ungefär på samma sätt som du slipar biten för hand. Dessa typer av slipmaskiner är min favorit typ och det verkar som om de är mest ekonomiska när det gäller att köpa sandpapper. Beroende på storlek kan arkslipare ta 1/4, 1/3 eller ½ av ett ark sandpapper. Deras enkla funktion och mångsidighet låter dem också använda sandpapper avsedd för färg, plast och metaller. De är också några av de billigaste power slipmaskiner du kan köpa.

Slumpmässig excentrisk slipmaskin

Slumpmässiga banerslipare fungerar väldigt mycket som slipmaskiner, förutom att de använder runda sandpapperskivor som verktyget snurrar i höga hastigheter. De lägger också till en slumpmässig svängning tillsammans med rotationen för att minimera risken för virvlar och spår, vilket leder till en lite bättre, total finish. För de sista stadierna av ett projekt strax före färgning är en slumpmässig banarslipare kombinerad med fina sandpapperskivor verktyget för jobbet. Observera att de speciella slippappersarken är lite dyrare än en vanlig sandpapperark och kommer att vara mer av en specialartikel beroende på tillverkare.

Handhållna detaljslipmaskiner

Detaljslipmaskiner är utformade för att komma in i trånga detaljerade områden och sanda runt udda former och inlägg. De flesta modeller liknar ett platt strykjärn, och användningen är mycket lika. De tar speciellt formade slipskivor med detaljer och svänger långsammare än andra slipmaskiner för att minimera risken för att ta av för mycket material. Detaljslipare är användbara för slipning av sniderier, kurvor, inlägg och andra fina träbearbetningsdetaljer. De kan också användas för att slipa små, svåråtkomliga platser som inuti hörn eller längs fogkorsningar.

Handhållna slipmaskiner

Medan de tidigare nämnda sliparna är bäst lämpade för de sena och sista slipstegen, är de handhållna slipsliparna arbetshästarna som är utformade för att avsluta stora ytor och ta bort mycket material. De används ofta för att starta slipningsprocessen med ett grovt sandpapper som slipas över ett stort område eller för att slipa över flera bitar samtidigt genom att klämma ihop dem och använda en teknik som kallas ”gängslipning”.

Bandslipmaskiner används ofta för att platta ut breda ytor som dörrar, bordsskivor och golvsektioner. De används också för att skriva, där verktyget används för att slipa bort oregelbundna former från bänkskivor eller skåp så att de kan passa tätt mot tegelväggar, lister och eventuella oregelbundna ytor. Vissa handhållna slipmaskiner kan konverteras till stationära slipmaskiner för extra flexibilitet.

Bänkmonterade slipmaskiner

Bänkmonterade slipmaskiner är tunga maskiner som kan kombinera två eller flera slipmaskiner till en fast apparat. En vanlig kombination är en rem- och skivslipmaskin (som bilden till höger illustrerar) där en tung motor kör både en smal remslipmaskin och en 13 cm skivplatta. Dessa är praktiska att ha särskilt om du arbetar med mindre materialbitar. En annan inställning är en spindelslipmaskin som driver en cylindrisk spindel monterad vertikalt eller horisontellt mot vilken du kan trycka på arbetsstycket du slipar.

Funktioner att leta efter

Oscillerande slipmaskiner förflyttar sandpappersbältet vinkelrätt mot centrifugeringsriktningen, vilket ökar hastigheten som materialet avlägsnas samtidigt som risken för remskräp och defekter minskar och kvarlämnar kontinuerliga spår i ytan. Kroppskonstruktion av gjutjärn gör att enheten är tillräckligt robust för att hålla stadigt mitt i en operation. Justerbara remramar låter dig justera remvinkeln från horisontell till vertikal till en lutande vinkel, perfekt om du vill använda slipmaskinen för en snabb grovslipning av verktygen.

Dammportar låter dig fästa medföljande dammkontrolltillbehör eller till en dammsugare eller dammsugarpåse. Medföljande sandpapperskivor och remmar gör att du kan använda enheten direkt utan att behöva köpa sandpapper. Bänkslipmaskiner, som bälteslipmaskiner, används ofta för att ta bort stora mängder material. Vanligtvis kommer de också med en plattform med guider som gör det möjligt att forma träändkorn i olika vinklar som ett alternativ till att skära dem.

Ifall du behöver ett bra ställe att använda din slipmaskin på kan en riktigt bra arbetsbänk hjälpa dig. Kolla in min köpguide.

Effekttyp

Många elektriska verktyg kommer att drivas genom att använda olika typer av kraftkällor för att starta sina elmotorer. Detsamma gäller för slumpmässiga excentrisk slipmaskin, eftersom den drivs på ett av dessa tre sätt – elektriska sladdlösa, uppladdningsbara batterier och tryckluft (pneumatisk). Men varje metod har sina fördelar, fördelar och nackdelar. Strömkällan som används av slipmaskinen kommer definitivt att påverka slipmaskinens vikt, prestanda, tillförlitlighet och kraft.

Kablad elektrisk – En sladdad slipmaskin får ström från ett vägguttag och de är mer tillförlitliga och används ofta. Men med den här sladden kan man bli besvärlig när man arbetar med den på grund av dess begränsade räckvidd. De är ganska överkomliga och erbjuder samma prestanda.

Sladdlös / batteridriven – Slipmaskiner som körs på batterikällan passar bäst i situationer där användaren arbetar långt från strömkällan och inte har en förlängningssladd tillräckligt länge för att nå. Slipmaskinen använder batterisystem för att få ström och användaren är begränsad till laddning / batteritid. En enda laddning ger 30-45 minuter, vilket gör att användaren kan behålla ett extrabatteri.

Pneumatisk – Dessa är kraftfulla och används av proffs. Den drivs av tryckluft, den här sliparen passar bäst för träarbetare som har en central luftkompressor för att driva olika luftverktyg. För bästa resultat måste man använda den pneumatiska slipmaskinen med luftkompressor som producerar en luftvolym på cirka 40 eller högre kubikfot per minut (CFM).

Effekt

Man måste tänka på den slumpmässiga excentrisks slipmaskinens effekt eller motoreffekt innan man köper, eftersom det är viktigt att veta för att utföra olika uppgifter. Generellt skiljer sig effektnivån på strömkällan (sladdad eller sladdlös) som du föredrar slipmaskinen att arbeta med. För sladdlösa modeller kommer effektnivån att vara 18 volt eller 20 volt, medan för sladdmodeller blir effekten 2 – 5 ampere motor. Ju mer kraft motorn levererar desto mer hastighet (OPM) kommer dynan att göra och därmed översättas till snabbare sliphastigheter.

Omloppshastighet

Omloppshastighet låter dig veta hur många gånger slipskivan kretsar på en minut. Det ger en uppfattning om prestanda för din slumpmässiga excentrisk slipmaskin. I allmänhet ges den i banor per minut eller OPM. Det högre siffran gör att du kan göra mer detaljerat arbete och det lägre antalet gör mer skrotning av slipmaskinen.

Det högre intervallet (10 000 – 12 000 OPM) ger mycket finare resultat. Om du vill ändra omloppshastigheten i slumpmässigt slipmaskin är det möjligt med en variabel hastighetsutlösare. Detta låter dig ställa in olika möjliga omloppshastigheter. I allmänhet är hastighetsområdet mellan 6000 – 10 000 OPM perfekt för slipning medan 4000 – 6000 OPM är bäst för polering eller arbete på mjuka material.

Variabel hastighet

De flesta av de slumpmässiga excentriska sliparna har en enda hastighet men några modeller har variabel hastighet för att förändra sliparens aggressivitet. Med den variabla hastighetsknappen på handtaget kan du ändra slipningens hastighet och aggression. Det ger kontroll över verktygets hastighet och hjälper därigenom till en jämn finish. Det ger definitivt en del kostnader för maskinen.

En högre hastighet hjälper dig att snabbt slipa ner ojämnheten och passar bäst för allmän slipning eller när du arbetar med grova material. Medan den lägre hastigheten ger materialet en jämn finish när du använder slipmaskiner. Den passar bäst för finslipning. Brist på variabla hastigheter är inte ett problem. Man kan uppnå framgång genom att helt enkelt använda rätt sandpapperskorn, som är grov med grovhet, medium för utjämning och fin för finish.

Slipskivans storlek

Platsen där sandpapper som fästs på slipmaskinen kallas basplatta. De är förknippade med få alternativ. Detta kommer också att bestämma storleken på slipområdet och de finns i två olika storlekar – 12 eller 15 cm. Här kallas slipmaskinen mindre än 12 cm som efterbehandlingsslipmaskin som är större än 12 cm anses vara ett professionellt verktyg som drivs med en luftkompressor. Ett annat alternativ är slipskivans storlek. Man måste välja en större slipskivstorlek som ger användaren bättre prestanda, särskilt vid högre kontaktyta. Se också efter slipmaskiner som är lätta att byta ut och praktiska när du arbetar med olika slipskivor med olika kornnivåer.

I allmänhet är standardskivstorleken för slumpmässiga slipslipar 12 cm i diameter. Dessa 12 centimeters sandpapperskivor finns vanligtvis på marknaden. Man kan också hitta slipmaskiner med diameter 3-10 cm mindre skivor, som är praktiska att använda för slipning på trånga fläckar. Medan 15 cm eller större skiva fungerar perfekt för större projekt som att slipa ett trägolv. Så du bör välja bottenplattans / skivstorleken beroende på storlek och modell på slipmaskinen som du ska köpa.

Bekvämlighet

Om du använder en excentrisk slipmaskin under lång tid kommer du att bli trött och trötthet och därmed vara mindre uppmärksam på jobbet. Användarnas trötthet kommer också att bidra till slarvigt arbete och därmed prägla slipmönstret i projektet. Så sök alltid efter slipmaskiner som minskar belastningen på handleder, fingrar och händer för att förbättra bekväm användning. Detta används om projektet tar mycket tid att slutföra.

Byggkvalitet och pålitlighet

De flesta människor förbiser byggkvaliteten och tillförlitligheten hos detta elverktyg när de köper. Men det är viktigt att leta efter en slipmaskin med en stabil och god byggkvalitet för att få den att användas under längre tid. Till exempel kommer alla verktyg som använder metall för sin konstruktion att ge bästa resultat snarare än plast. För tillförlitlighet måste man kontrollera garantitiden för en viss modell av detta slipverktyg från tillverkaren. De flesta modellerna har en 1- eller 2-årsgaranti medan vissa andra inkluderar 3 års garanti eller mer för att få den att fungera längre.

Bekvämt grepp

Även en slumpmässig excentrisk slipmaskin med alla viktiga funktioner kommer fortfarande inte att fungera bra om du inte har ett bekvämt grepp när du arbetar med den. Här kommer slipmaskinens storlek och design att avgöra hur man kan ha bekvämt grepp på handen. För detta måste du hålla slipmaskinen först och veta hur bekväm du kan hålla den i dina armar. När du köper väljer du den med mjukt gummigrepp som gör att du kan hålla slipmaskinen bekvämt, stadigt och lindra spänningen mellan verktyg och hand. Men väljer inte plasthandtag, vilket kan orsaka blåsor på händerna. Några modeller ger extra handtag på slipmaskinens framsida för bättre kontroll över driften.

Vibrationer

Det är ganska vanligt att en maskin gör vibrationer under drift. Slipmaskinen kräver viss försiktighet under användning och man måste hålla den ordentligt. Alla typer av slipmaskiner kommer att göra mycket vibrationer men denna slumpmässiga excentrisk slipmaskin roterar och svänger i en cirkulär skiva åt gången. Denna slipmaskin kommer att producera mycket vibrationer. Så, de excentriska sliparna är vanligtvis utrustade med vibrationsstyrningsfunktion för att minska vibrationerna och därmed öka användarens komfort. Det påverkar arbetets kvalitet för att polera det färdiga projektet. Mekanismen för att minska vibrationerna är enkel som att ha en mjuk och gummi överform på greppet. Så välj den slumpmässiga excentriskslipmaskinen som vibrerar mindre än andra slipmaskiner.

Vikt

Tyngden spelar roll särskilt när man överväger platsen för slipning. Till exempel, om du slipar horisontell yta som golv så är slipmaskinens vikt inte ett stort problem. Medan du slipar de vertikala ytorna som vertikala möbler eller sidan av kökshyllorna, vilket kräver att du slipar slipmaskinen upp och ner, så är slipmaskinens vikt ett problem. Att ha för mycket vikt på slipmaskinen kommer alltid att orsaka trötthet och trötthet i användarens armar och därmed förkorta / sakta ner tiden för slipning, vilket i sin tur resulterar i minskad effekt. Så föredra slipmaskiner med mindre vikt för bästa resultat.

Antivibrationssystemet

För att göra precisionsslipning får vibrationerna som orsakas av enheten inte vara ett hinder. Detta är dock fortfarande inte fallet, speciellt om du gör full effekt trimning. Dessutom skulle en vibrationsdämpande enhet inte vara för mycket. Denna mekanism är perfekt för efterbehandling med triangulära sulor. En större investering rekommenderas för ett effektivt vibrationsdämpande system.

Konsumerbara komponenter

Som med alla elektriska apparater kräver vissa delar av slipmaskinen ändringar beroende på din användning. Ju mer du använder enheten, desto snabbare använder du förbrukningsvaror. Förbrukningsartiklar avser delar som slipskivor, krok-och-slingskivor, slipskydd, dammpåsar osv. När det gäller förbrukningsmaterialens livslängd beror det till stor del på modell och tillverkningsland.

I de flesta fall överstiger livslängden inte 3 år, särskilt för slipmedel. Dessutom bör det noteras att denna livslängd räknas från tillverkningsdatumet. När det gäller priset spelar varumärket en stor roll utöver önskad modell. I allmänhet varierar priserna på förbrukningsvaror från 4 till 30 euro. För att välja rätt förbrukningsvaror måste du tydligt definiera den modell du letar efter enligt din enhet. Kvalitet är synonymt med högt pris, så var inte snål.

Säkerhet

Som med alla elverktyg är det viktigt att vidta några grundläggande säkerhetsåtgärder när du använder någon av dessa slipmaskiner. För att börja, se till att hålla händerna borta från slipmaskinen medan den är igång. Se också till att du glider handtaget över ytan på materialet du slipar. Tryck inte ner slipmaskinen, för inte bara kommer det extra trycket att skada ytan, utan det kan också få maskinen att slå tillbaka på dig.

Andra säkerhetsåtgärder vid användning av slipmaskiner: Följ alltid tillverkarens säkerhetsriktlinjer. Använd andningsskydd för material som skapar mycket sågspån. Använd öronproppar när du använder bullriga slipmaskiner för att förhindra hörselnedsättning. Undvik att slipa nära gnistor och lågor för att förhindra brandrisker.

Filtrering

Slipning ger en ganska stor mängd damm, särskilt stora arbeten. Av hälsoskäl är det också viktigt att din slipmaskin har ett sug- / filtreringssystem. För att undvika detta besvär har du två alternativ: en slipmaskin med en dammsugarpåse eller en slipmaskin med anslutning till en dammsugare. Förutom att vara säker för din hälsa, kommer det att göra det möjligt för dig att arbeta under bättre förhållanden.

Storlek och sandpapper

Handhållna arkbitar kan ta 1/2, 1/3 eller 1/4 av en vanlig sandpappersark, medan slumpmässiga banerslipare och skivslipare kan ta skivor i storlekar från 12 cm i diameter till 22 cm eller mer. För bandslipmaskiner finns det standardbältesstorlekar som passar på modeller som byggts för dem. Mindre slipmaskiner kan ta bälten 8 cm breda och 45 cm långa, medan den mer populära längden går upp till 50 cm lång. Bänkslipare kan ta remmar 10 cm breda och 60 cm långa, eller till och med längre för kraftig slipning.

Varje gång du köper sandpapper eller bara kontrollerar de som kommer med slipmodellen, notera kornet. Denna siffra hänvisar till en uppskattning av antalet partiklar i varje kvadratmeter av papperet – ju högre antal, desto tätare packade och finare är dessa slipande partiklar. Det grövsta sandpareter har korn i intervallet 40 till 60 korn. 150 till 180 korn anses redan vara fina, medan det finns polering av sandpapper som har korn på 360 eller högre som kan polera material till en satin slät yta.

Sladdad eller sladdlös

Generellt sett är ju högre watt desto kraftfullare slipmaskin men bältehastighet är också en viktig faktor när man köper slipmaskin. Om du arbetar ute, överväga en sladdslipare. Trådlös effekt mäts i volt och slipstorlekar använder vanligtvis 18V. Verktyg med ett batteri driver flera verktyg från samma sortiment. När du väl har batteriet och laddaren köper du bara verktyget för att utöka ditt eget sortiment av elverktyg. ”Kalt verktyg” i produktbeskrivningen anger att det levereras utan batteri.

Kraft

Slipade slipmaskiner har elmotorer, och som de flesta elverktyg är de klassade i förstärkare (A). På liknande sätt har batteridrivna bärbara slipmaskiner motorer märkta i volt (V). Batterilagringskapacitet ges vanligtvis i ampere-timmar (Ah). Större maskiner, precis som bänkmodellerna, har också motorer med hästkrafter (HP). En typisk 1/2 HP-motor kan köras med en 3,5 Amp-ström för en bänkmodell.

Slutligen klassificeras pneumatiska modeller som drivs av en luftkompressor vanligtvis i termer av CFM (kubikfot per minut) i termer av den luftflöde som krävs för att driva dem. Slipmaskiner som drivs av luftkompressorer är vanligtvis kraftfullare och går snabbare än eldrivna enheter av samma storlek. Däremot tenderar de att behöva en kompressor som kan lägga ut en anständig mängd CFM, som vanligtvis är dyrare modeller.

Motoreffekt

Motoreffekten är avgörande för valet av modell, eftersom den bestämmer slipningens effektivitet och hastighet. Oavsett om det är en finish eller en grovbearbetning, garanterar kraften kvalitetsarbete särskilt för stora jobb. Genom att ignorera detta kriterium kan din slipmaskin spricka under tryck som inte passar dess specifika egenskaper. Om du gör slipning ibland kan detta kriterium passera. Men för en hantverkare att säga detta är ett stort misstag. Det är en fråga om pro motor från mellan 1 W.

Hastighet

Hastighet och kraft är ganska nära när det gäller slipmaskiner. En kvalitetsslipmaskin bör erbjuda en bred elektronisk hastighetsvariator. Hastighet är väsentlig eftersom den avgör slipningens kvalitet. För att göra en bra finish måste slipmaskinens hastighet vara tillräckligt hög för att arbeta på tjocka ytor med korn. Faktum är att om din hastighet är låg kan du täppa till eller mjuka upp papperet. Detta kan hända på en yta som har målats eller lackats.

Hastighetsvariatorn

Om du tittar på slipmaskinens hastighet för att välja, var noga med att styra frekvensomriktaren. Det här är den enhet som låter dig ställa in enhetens hastighet. Undvik slipmaskiner med begränsade hastighetsvariatorer direkt, för dina prestationer kommer också att vara begränsade. Välj enheter som erbjuder flera nivåer av höga hastigheter för deras mångsidighet. Du bör veta att en kraftfull motor alltid kommer att erbjuda flera hastighetsalternativ.

Slipplatta

Brädans storlek beror till stor del på vilken typ av arbete du vill göra. Den ideala dimensionen för en vinkelyta är verkligen inte densamma som för en plan yta. När jag pratar om plattstorlek talar jag om dess diameter. Om du gör finslipning är en kudde med liten diameter idealisk för precisionsarbete. Tvärtom, om du arbetar på ett stort område behöver du också en stor storlek pad för att stödja och balansera ytan mot slipningens kraft.

Snabbguide till hur man använder en slipmaskin

Slipmaskiner kan användas för olika slip- och utjämningsbehov. Dessa enheter är lätta, enkla att använda och erbjuder en virvelfri finish på ytor som trä, metall och plast. Läs nedan för instruktioner om hur du använder en för dina slipbehov.

Anatomi

 • Strömbrytare – slår på och stänger av enheten
 • Husmotor – driver slipmaskinen
 • Slipplatta – används för att släta eller polera en yta
 • Dammpåse – fångar upp överflödigt skräp
 • Batteri – driver motorn
 • Handtag i handflatan – ger enkel hantering

Grunderna

Säkerhet är nyckeln. Se till att använda skyddsglasögon och dammmask när du använder en slipmaskin. Sandpappersgryn finns i olika varianter. Ju högre antal desto finare är kornpartiklarna. Sandpapper med ett lägre kornantal blir mer grovt än alternativ med ett högre värde.

 • Fint: 150-180 – detta kan användas för att avsluta eller efterbehandla en yta
 • Medium: 40-60 – detta kan användas för att ta bort färg eller fläck från olika ytor
 • Grov: 20-36 – detta används bäst för att ta bort en befintlig yta eller jämna ut en grov yta

Fyll på sandpapper

När du har valt rätt kornnivå för dina behov, ladda den på slipmaskinens botten. Använd det snabba krok- och öglesystemet för att dra av och ersätta nya bitar sandpapper. Se till att den nya dynan är korrekt inriktad med basen.

Sätt i gång den

Slå på enheten och utför ett snabbtest. Flytta slipmaskinen i en cirkelrörelse längs en bit skrotbräda för att se till att den fungerar som förväntat för jobbet.

Slipa ytan

Eftersom excentrisk slipmaskin kan användas med alla slags rörelser, slipa ytan i den riktning som fungerar bäst med materialet. Resultatet blir en konsekvent, virvelfri finish.

Användningstips

Perfekt för snabba slipbehov, särskilt släta ytor som grov metall, trä eller plast. Kan användas för att ta bort färg eller rost. Försök med en remslipare för större jobb som täcker större ytor. För mer känsliga uppgifter, överväg att använda en arkslipare i stället.

Lista över de bästa slipmaskinerna 2023

 • Bäst i test: Bosch DIY PSM 18 LI
 • Populärast: Bosch Planslip GSS 160
 • Premiumval: Metabo Vinkelslip Ltx 150
 • Billigast: Black & Decker KG2000-QS

Hur en slipmaskin fungerar

Den elektriska handhållna slipmaskinen är utrustad med en motor. Funktionen för den senare är att rotera en roterande platta med cirkulär form utrustad med ett slipmedel. Verktyget tillåter en slipuniform tack vare dess design och operativsystem. Det kräver därför inte stora ansträngningar från användarens sida. En kombination av effekterna av plattans rotation och en liten excentrisk rörelse av slipmaskinen leder till ett oklanderligt resultat. Dammutsugningen underlättas av plattans excentriska placering på en mellanplatta utrustad med fenor.

Slipmaskiner klassificeras i fyra huvudkategorier: vibrerande versioner, remmodeller, omloppstyper och excentriker. Excentriker sticker ut för sin mångsidighet och stora flexibilitet. De anpassar sig till flera användningsområden: halvbearbetning, efterbehandling och grovbearbetning på olika ytor. Designen på dess vibrerande och roterande platta är en av dess särdrag. Denna kategori kombinerar styrkan hos excentrisk slipmaskin och vibrerande modeller. För alla jobb som kräver stor precision är den excentriska excentriska slipmaskinen den mest lämpliga.

Om de grundläggande komponenterna i en excentrisk slipmaskin är elmotorn och stödunderlaget måste utrustningen vara utrustad med slipmedel och andra tillbehör för att den ska fungera korrekt, beroende på vilket arbete som ska utföras. Det finns flera typer av slipmedel, inklusive: polering av skiva, slipning av slipskiva eller polering av skum. För andra tillbehör kan det vara: kardborre-, dammsula, dammpåse, elektronisk variator, handslipmaskin, poleringskåpa etc. En elektronisk variator är ett alternativ som underlättar kontrollen av rotations- och svängningshastigheten.

Den slumpmässiga excentriskslipmaskinen är enkel att använda och underhålla. Det är också mycket populärt för sin hantering och ergonomi. Som en första fördel främjar det effektivitet och sparar tid när du avslutar vissa jobb. Det finns också dess stora mångsidighet. För att behandla höga områden kan verktyget utrustas med en teleskoparm. Om du är obekväm med vibrationer eller stickningar som kan kännas i armarna när du slår på produkten, kan du välja en modell med en motorenhet separat från ytterhöljet. Den excentriska slipmaskinen erbjuder många fördelar. Det har dock sina gränser. Bland nackdelarna med denna utrustning är det faktum att den inte kan vara användbar för arbete i vinklar. Om du måste ta hand om några ingrepp som involverar behandlingar som involverar vinklar, måste du ha en bältesslipmaskin eller en slipmaskin från den vibrerande kategorin.

Vanliga funktioner hos slipmaskiner

Vissa funktioner gäller i princip alla typer av slipmaskiner. Här är vad du vill tänka på när du handlar efter en slipmaskin:

Sandpapper

Oavsett om du använder ett bälte, skiva, lakan eller någon annan typ, måste du vara uppmärksam på greppet på sandpapper. Korn är antalet slipande partiklar per kvadrattum. Den lägsta grusnivån du hittar är 40 och den högsta är 600. Det grövsta sandpappret kommer att vara under 80. Grovt, sandig sandpapper är bäst för större konstruktioner som att ta bort färg eller lack.

Används också för att grova upp trä. Sandpapper med medelstort korn är mellan 80 och 120. Användning av medelstort korn tar bort djupare repor och ganska märkbara brister. Varje korn över 120 anses vara fin till mycket fin. Detta sandpapper används för att ta bort repor utan att skada träet. Används också för att förbereda trä för målning och färgning.

Typer av sandpapper

Det finns fyra olika typer av sandpapper. Aluminiumoxid är förmodligen den vanligaste. Med en självförnyande egenskap håller detta sandpapper längst. Det är dock också mycket känsligt. Mjuka kanter bildas lätt. Du kommer troligtvis att behöva byta ut sandpapper av aluminiumoxid ofta. Granat sandpapper skapar det mjukaste och mest polerade utseendet.

Men det slits också ofta ut. Perfekt för polering av små ytor men förmodligen inte lämplig för stora ytor. Behöver du slipa en yta som inte är trä? Kiselkarbid är utformad för hårdare material inklusive plast och metall. Slutligen är keramik det råaste gruset. Används inte bara för slipning av trä utan också för att forma det. På nackdelen är keramik den dyraste typen av sandpapper.

Dammuppsamlingssystem

Slipning skapar massor av partikeldamm. De flesta mekaniska slipmaskiner innehåller någon typ av dammuppsamlingssystem. Vanliga system inkluderar dammpåsar, filterburkar eller en dammport för att fästa en våt-torr vakuum. Dammuppsamlingssystem är inte alltid nödvändiga om du slipar ett litet område.

Men slipning för större projekt kan leda till att damm sprids överallt – även i andra rum. Du vill ha ett dammuppsamlingssystem om du slipar nära områden som är färdiga (vilket betyder att det inte är under uppbyggnad).Oavsett vilken typ av slipning du ska göra ska alla i området bära en dammmask. För tung slipning ger andningsskydd med dubbla patroner ytterligare skydd. Träpartiklar, särskilt från målade eller lackerade ytor, kan vara farliga vid inandning.

Slipram

Detta är en funktion som begränsar slipdjupet. Du kan ställa in ett djup innan du slipar för att förhindra att du sliter av en träbit av misstag. En bra skyddsåtgärd vid slipning av färdiga möbler.

Grepp

Medan en mekanisk slipmaskin är snabb och kraftfull kan långvarig användning skada dina händer och armar. Slipmaskiner – särskilt tunga – vibrerar under användning. Denna vibration kan skaka dina händer, underarmar och mer. Du vill välja en slipmaskin med ett bra grepp. Mjuka grepp minskar vibrationer. Ett mjukt grepp är viktigast i en handhållen slipmaskin, vilket är den typ av slipmaskin som sannolikt ger en stark vibration. När det är möjligt, sätt på den handhållna slipmaskinen och prova den innan du köper den. Om du köper online, kolla vad handtaget är gjort av och var det ligger på slipmaskinen.

Hastighet

Slipningens hastighet har stor inverkan på utseendet. Om du vill att träet ska ha en blank yta, använd kortare slag. Längre slag ger en hårdare finish. I grund och botten, om du slipar under de inledande stadierna av konstruktionen, använd snabba och långa slag. Detta täcker snabbast den mest yta. Om du slipar en färdig möbel eller liknande, använd kortare slag för att undvika oavsiktlig skada.

Slaghastighet bestäms också av träslag. Använd kortare slipslag på mjukare skogar som tall, ceder och gran. Behöver du slipa en mängd olika ytor? Leta efter en slipmaskin med hastighetsreglering. Möjligheten att styra slipmaskinens hastighet med en ratt eller en brytare låter dig ta itu med en mängd olika projekt. Med hastighetskontroll kan du växla mellan efterbehandlingsarbete och grovslipning i stor skala.

Typer av slipmaskiner

Det finns många olika sätt att slipa trä på. Slipmaskiner kan vara små och lätta för arbete på små ytor. De kan också vara stora och kraftfulla för att snabbt slipa stora områden. Slipmaskiner kan antingen handhållas eller bordsmonteras. Handhållna enheter är vanligtvis det bästa valet för allmänna hushållsreparationer. Observera att bordsslipmaskiner fortfarande kan vara bärbara, även om de är lite besvärliga att flytta.

Slipmaskiner drivs av el, tryckluft, batterier eller till och med gammaldags handkraft. Elektriska slipmaskiner är vanligtvis de mest bärbara. Medan handhållen kan verka som de mest praktiska alternativen, kan det vara tidskrävande att ladda batterierna. I de flesta fall kommer du att slipa nära eluttag ändå, så elektriska slipmaskiner är ofta de enklaste att använda. Om du letar efter den mest kraftfulla slipmaskinen väljer du pneumatisk. De ger den snabbaste sanden. Observera att du också behöver en luftkompressor för att använda en pneumatisk slipmaskin. Låt oss ta en djupgående titt på olika typer av slipmaskiner:

Bälteslipare

Dessa är några av de största, kraftfullaste och snabbaste slipmaskinerna. Bandslipmaskiner använder en del av sandpapper som sträcker sig över en remskivdriven slinga. Det finns två typer av bältesslipmaskiner:

 • Handhållen
 • Stationär

Funktion

Bandslipmaskiner använder i grund och botten kraft och hastighet för att släta ytor. En slinga av slitstark, slipande trasa passar över slipmaskinens två cylindriska trummor. Den främre trumman får rotera fritt medan den bakre trumman drivs av verktygets motor. En spårjusteringsknapp håller bältet centrerat under användning. Bälten måste bytas ut mot användning.

Om du slipar mycket grova, grova material kan det hända att remmarna måste bytas ut ganska ofta. Naturligtvis kan du också byta ut ett slipband när du vill. En spänningsavlastande spak gör det enkelt och snabbt att byta ut ett bälte. Detta gör att du enkelt kan justera sanpapprets grovhet beroende på projektet. (De olika typerna av sandpapperskorn och deras användning täcks djupare nedan.)

Användningsområden

Bandslipmaskiner är ofta det bästa valet om du letar efter snabb täckning av stora ytor. De utmärker sig på bordsskivor, dörrar och andra plana ytor. Bandslipmaskiner är också ett vanligt verktyg för både professionella och amatörmålare. Bandslipare avlägsnar i princip alla typer av ytbehandling inklusive färg, lack och fläck. Men var medveten. Bandslipare är inte kända för sin finess.

Även om det är bra att ta bort färg och till och med lager av trä, lämnar de inte det som anses vara ett “färdigt” polermedel. Bandslipmaskiner finns i några olika storlekar. I allmänhet kan ett större bälte täcka mer yta snabbt och enkelt. Men större är inte alltid bättre. En stor slipmaskin kan vara svår att använda på hörn, detaljerade mönster och många andra områden som inte är plana ytor. Slipmaskiner är den mest bärbara typen av slipmaskiner. De finns i både elektriska och batteridrivna versioner.

Storlekar

Den bästa slipmaskinen för allmänt bruk är modellen 8 cm med 50 cm. Det ger dig mest balans mellan hastighet och kraft. Tillåter rimligt snabb slipning på stora ytor samtidigt som det ger mycket kontroll för finpolering. Perfekt för de flesta D.I.Y. projekt som målning, möbelbeläggning och golvarbete. Om du inte har använt elektriska slipmaskiner är du kanske mer bekväm med modellen 8 cm vid 45 cm. Även om den är mindre kraftfull är den här storleken mer bärbar och lättare att kontrollera. Det är också ett bra val om du har mindre händer.

8 cm med 60 cm -modellen vänder för och nackdelar med 8 cm med 45 cm. Även om det är lite svårare att kontrollera, lägger 8 cm med 60 cm kraft och hastighet till. Den här storleken är användbar om du ofta behöver slipa stora ytor utan att behöva oroa dig för finess. Om du inte är en erfaren hantverkare vill du förmodligen hålla dig borta från modellerna 10 cm med 50 cm och 10 cm med 60 cm. De är bra på att hantera stora, tunga jobb. Men de kan snabbt komma ifrån dig och orsaka en hel del skada. Få erfarenhet av att använda de mindre sliparna innan du arbetar med någon av 10 cm sliparna.

Hastighet

Glöm inte sliphastigheten. Ju högre remhastighet, desto snabbare arbetar slipmaskinen. Bälthastigheter uttrycks i ytan den kan täcka per minut. Sliphastigheter varierar från 900 till 1600. Bälthastigheten betyder inte nödvändigtvis mycket. Om du använder slipmaskinen runt huset för D.I.Y. projekt kommer en långsammare slipmaskin förmodligen att fungera bra – och de är ofta ganska billigare än snabbare modeller. Snabbare modeller är vanligtvis ett bra val om du behöver slipa stora områden ofta. De används ofta av professionella snickare, målare och andra yrkesverksamma.

Användning

Bandslipmaskiner är ganska enkla att använda. Det största ”rookiefel” som de flesta gör är att använda en slipmaskin som är för kraftfull för projektet. Men så länge du kan hålla slipmaskinen under din kontroll borde du inte ha några problem. När du slipar platta brädor ska du alltid flytta slipmaskinen i riktning mot träkornet. Också – och detta är viktigt – håll alltid slipmaskinen i rörelse. Om slipmaskinen stannar i ett läge för länge kan en fördjupning i träet skapas. Kom ihåg att du alltid kan slipa ner över tiden men du kan inte byta ut material när det har slipats bort.

“Gängslipning” är ett bra trick när du släpper ut de smala kanterna på brädorna. Att placera det slipande slipbandet mot den smala kanten på ett bräde är besvärligt och svårt att balansera. Kläm i stället fast flera brädor och slipa dem på en gång. Detta skapar en större yta som är lättare att arbeta med. Börja med ett grövre korn när du tar bort ytan. Du vill se till att du effektivt tar bort färgen, lacken osv. När du har hittat minsta möjliga korn kan du experimentera med finare korn för att släta träet. Oavsett vad du slipar, låt verktyget göra jobbet. Om du trycker ner för hårt kommer bältet att täppas till. I stället bör slipmaskinens vikt på egen hand ge ett lämpligt tryck. Kom ihåg att alltid slipa med sädets riktning.

Excentrisk slipmaskin

Slipmaskiner är lätta, bärbara och lätta att använda. Perfekt för hantverkare på alla färdighetsnivåer, det är ganska svårt att skada allt du slipar med en excentrisk slip.  Om du behöver extremt jämn polering på en träyta är det vanligtvis ett verktyg att välja. Dessutom är excentrisk slipmaskin väldigt tysta. Men deras totala brist på allvarlig kraft gör att de inte kan ta bort tungt lager. De är inte särskilt snabba.

Slipmaskiner är ett utmärkt val för att börja träbearbetningsprojekt. De fungerar bra när du utformar fågelhus, fönsterlådor, små bord och mer. Naturligtvis är excentrisk slipmaskin inte bara för nybörjare. I händerna på en professionell ger en excentrisk slipmaskin smidig polering på trä, gips, färg och andra ytor.

Funktion

Excentrisk slipmaskin är handhållna och kan drivas med antingen batterier eller sladd. Slipmaskinen rör sig snabbt i valfri riktning. Utbytbara dynor vid sliparen gör jobbet. Tallrikar finns i olika storlekar. Dessa slipmaskiner kallas också kvartsslipmaskiner eftersom de använder en fjärdedel av ett ark med standard sandpapper. Ett standardark med sandpapper är 22×28 cm. Sandpappret hålls mot dynan med två fjäderbelastade klämmor. Slipmattan vibrerar i små cirklar. Detta låter dig flytta sandpapper i valfri riktning. Perfekt för slipning av oregelbundna eller udda formade ytor, till och med på svåråtkomliga platser.

Slumpmässig excentrisk slipmaskin

Här kan saker bli lite förvirrande. En slumpmässig banslipmaskin är en annan typ av slipmaskin än en excentrisk slipmaskin. Även om de två namnen låter väldigt lika, och båda utför ganska liknande funktioner, är de två olika verktyg. Medan en excentrisk slipmaskin har en fyrkantig pad, har en slumpmässig excentrisk slipmaskin en rund platta. Samma förändring, stor skillnad. Den slumpmässiga excentrisksliparens runda kudde rör sig in (och detta är en god teknik term) “slumpmässiga banor.” Som en omslagsslipmaskin vibrerar den slumpmässiga excentrisks slipmaskin i en cirkel. Men en slumpmässig slipskiva snurrar också i en cirkel.

Genom att vibrera och snurra samtidigt, fungerar en slumpmässig banorslipare både som en excentrisk slipmaskin och en remslipmaskin. Du kan ta bort lager snabbt men slipning kan också vara mycket smidig. Dessutom kommer den färdiga ytan inte att ha de virvlande former som excentriska slipmaskiner ofta lämnar efter sig.

Användning

Slumpmässiga banerslipare tar bort trä. Men de tar inte bort den så snabbt som en bältesslipare. Om hastighet är ditt främsta bekymmer, vill du förmodligen gå med bältessliparen. Slumpmässiga banarslipare kan också hantera slät slipning på känsliga ytor. De är dock lite svårare att kontrollera än en excentrisk slipmaskin. Om precision är din viktigaste fråga, kommer du förmodligen att vilja gå med en excentrisk slipmaskin.

För alla andra är en slumpmässig bana slipmaskin ofta Goldilocks valet. Mångsidighet är den största fördelen här. Snabb, kraftfull borttagning kombineras med precisionskontroller. Om du vill köpa bara en slipmaskin för både grov och slipning runt huset, är en slumpmässig banor slipmaskin förmodligen det bästa valet.

Typer av slumpmässiga excentriska slipmaskiner

Slumpmässiga excentriska slipmaskiner är uppdelade i olika typer:

Slipmaskiner med handtag är de minsta, mest mobila och lättaste att använda. De är utmärkta för att strippa möbler, slipa gips och allmän träbearbetning. Pistolgreppsslipmaskiner har lite mer kraft. De är bäst som bordsslipmaskin. Om du alltid arbetar under kontrollerade förhållanden i en butik kan en pistolhandtagsslip vara ett bra val.

Slipmaskiner med rät vinkel är utformade för tung användning. De är bäst för grovslipning. Rätvinkelslipare kan dock vara mycket lika bältesslipmaskiner. Se till att en remslipare inte passar bättre för dina behov i stället. Pneumatiska handtagsslipmaskiner är också gjorda för tung användning. Denna typ av slipmaskin drivs av en luftkompressor. Även om det är ett kraftfullt verktyg för proffs är dessa vanligtvis lite för komplexa för avslappnad slipning.

Storlek

De flesta slumpmässiga banarslipare är tillräckligt små för enhandsoperationer. Medan handtaget i handflatan i allmänhet är det mest bekväma, kan du också hitta modeller med D-handtag och fat. Slitkuddar är vanligtvis antingen 12 eller 15 cm i diameter. Det borde vara helt bra för de flesta projekt. Det finns två typer av nötningskuddar. De vanligaste är tryckkänsliga självhäftande skivor, som du helt enkelt skalar och sticker. Den andra typen är krok och ögla, som fungerar som kardborreband. Medan krok- och ögleskivorna är lättare att använda är limskivor vanligtvis billigare.

Sandpappersark

Medan elektroniska slipmaskiner är snabba och kraftfulla är ibland det bästa verktyget för jobbet en enkel bit sandpapper. Helt handdrivna sandpapperark ger mest kontroll. De är det bästa sättet att förhindra skador, särskilt vid slipning av specifika ytor. Naturligtvis har slipning för hand nackdelar. Det är mycket långsammare och tröttsammare än kraftslipning. Vanligtvis används manuell slipning endast för snabba touchups.

Skillnader mellan olika slipmaskiner

En elslipmaskin är ett grundläggande elverktyg, men det gör mer än att släta en bordsskiva eller sidan av en bokhylla. Du kan använda den för att slipa en målad yta så att nästa färgfärg häftar fastare. Färgkemister kallar den processen och ger en yta “tand”. En slipmaskin tar också bort lätt rost, släter ut gips, avgräver kanten på en metallbit som du just har klippt i längd, rundar hörnet på en trästolpe eller ledstång, släpper ut kroppsfyllmedel på en gammal jalopi och tar till och med av de torkade och otäcka grejerna på botten av en båt innan du startar den på våren. För att hjälpa dig att hitta en maskin som passar dig, samlade jag en grupp sladdade och sladdlösa slipmaskiner och testade dem.

Skillnaderna i rörelse

De flesta slipmaskinerna i detta test är slumpmässiga banor med en rund pad som mäter 4över. Slumpmässig omlopp betyder att dynan snurrar och svänger i en slumpmässig rörelse. Denna åtgärd minskar risken för att virvla märken på ytan och gör att du kan flytta slipmaskinen med och över kornet. Jag testade också en excentrisk slipmaskin med en fyrkantig pad (även kallad kvartsslipmaskin). Dessa verktyg slipas med en konstant excentrisk rörelse och fungerar långsammare än slumpmässiga banor. Den fyrkantiga dynan låter dem också nå i hörn. En annan skillnad mellan dessa maskiner är att slipmaskiner med slumpmässiga banor tar en sandpapperskiva som fäster vid verktygets bas med en krok och ögla. Excentriska slipmaskiner använder slip-och-stick-sandpapper som kommer i förväg eller som du skär för att passa, eller du fäster ett slipande ark på verktyget med klämmorna på slipmaskinens sidor.

Sladdlös kontra sladdad

Jag undrade inledningsvis hur praktiska trådlösa slipmaskiner skulle vara för de flesta jobb och tänkte att deras batterier inte skulle ge tillräckligt med laddning för att få jobbet gjort och skulle göra verktygen för skrymmande. Men jag fann att sladdlösa slipmaskiner fungerar bra och har några fördelar med sina kablar motsvarigheter.

Det visar sig att en slipad slipmaskin väger ungefär samma som en sladdlös när du tar hänsyn till sladdvikten. En batteridriven slipmaskin har ett tydligt ben uppåt när du arbetar på en stege, lärde jag mig, eftersom sladden (och en förlängningssladd) inte lägger vikt och skapar drag. Sladdlösa slipmaskiner är också att föredra om du arbetar ute där du kanske inte har tillgång till ett eluttag. Å andra sidan föredras en sladdmodell för långa slipningssessioner vid en bänk. Annars behöver du en bank med batterier för att fortsätta arbeta när timmarna går.

Ta hand om din slipmaskin och dig själv

Slipmaskiner behöver inte mycket vård, men de behöver lite. Det bästa du kan göra för det är att blåsa ut dammet ur det med tryckluft (eller en burk tryckluft som du köper i en kontorsbutik) eller använda ett vakuum och arbeta över utsidan, särskilt luftventilerna. Skydda dig nu, särskilt dina lungor: Använd en dammmask vid slipning. Bättre modeller har en skumremsa som hjälper masken att få en bättre tätning i ansiktet; de kan också ha en ventil som minskar fuktansamlingen under masken.

Rengör när du arbetar för att förhindra stora högar med talkliknande damm. Och när du är klar med slipning och är redo att ta en paus, borsta eller dammsug dig själv innan du går in i huset eller ett annat rent område. Det är också en bra idé att bära en gammal skjorta, overall eller ett butiksförkläde och lämna det i slipområdet, snarare än att föra damm in i huset. Att ha en golvmatta utanför butiken är också bra. Kom ihåg vad din mamma sa: Torka av fötterna (eller ta av dig dina arbetsskor)! Detta minskar spårad smuts, vilket är mer än bara en olägenhet. Rester av slipkorn på dina skosulor kan skrapa färdiga golv och spårat damm kan bilda en ögonvattnande eller irriterande i halsen när det sprider sig i hela huset.

När det gäller att använda slipmaskiner är det ganska enkelt, och det finns bara dessa nyckelregler: Flytta slipmaskinen långsamt och stadigt över arbetsytan. Att köra fram och tillbaka är svårt för verktyget och vad du än slipar. Hoppa inte över mer än en grad av grus när du går från grov till slät. Exempel: du kan gå från 100 korn till 150 (hoppa över 120) men gå inte från 100 korn till 220 korn. Det gör inte ont att röra sig genom varje storlek på korn, från grov till jämn, men för alla utom det finaste av arbetet är det inte nödvändigt.

Dammsug ytan med en butiksdammsugare och en borstfäste när du är klar med varje nivå av korn. Detta tar bort eventuella fastna partiklar som gömmer sig på ytan. Torka av ytan med en klibbduk (en klibbig trasa som används för att plocka upp damm; den säljs i färggången) innan du fortsätter till nästa grus. Tippa inte slipmaskinen nära kanterna eftersom den kommer att runda av dem. Naturligtvis, om du föredrar ett något rundat hörn, kan det vara bra. Till exempel klistrar sig färgen bättre i ett försiktigt avrundat hörn än ett skarpt.

Vanliga frågor om slipmaskiner

Hur använder man en slipmaskin?

Ett mångsidigt verktyg som är bältessliparens varumärke är dess aggressiva hastighet när det gäller att ta bort material. Den vanliga bältessliparen kan användas för en mängd olika jobb, men måste behandlas med försiktighet på grund av den potentiella risken för att det skadar ditt arbetsstycke.

 • Trimma ner till en rad – En vanlig användning för en bältesslipmaskin är att trimma ner till en markerad linje, som att klippa en dörr för att stoppa att den fastnar. Om du trimmar laminat, se till att bältets rörelseriktning trycker ner laminatet.
 • Nivå ojämnt snickeri – Bandslipare utmärker sig vid snabb borttagning av virke, vilket gör dem perfekta för utjämning och utjämning av grova brädor. Börja i vinkel mot kornet för aggressiv utjämning och avsluta sedan med kornet.
 • Använd god teknik – Tryck inte ner slipmaskinen, låt dess vikt göra jobbet. Gör långsamma, släta, överlappande passager och låt verktyget gå förbi änden på arbetsstycket utan att doppa. Undvik hastighets- eller riktningsändringar.
 • Undvik hålning – Ett vanligt problem är att bältet lätt kan räffla en yta, som den målade panelen visar. Använd rena, nya remmar, undvik korn som är grövre än 120 och håll plattan fri från sågspån.
 • Trimma efter slipning – Slip ytan innan du skär den till slutlängden för att undvika avrundning över en brädes ände. Du kan sedan på ett säkert sätt avsluta slipningen av ytan med en palmslipmaskin med slipande dynor av finare korn.
 • Se upp på plywood – Bandslipare kan förstöra plywood direkt genom att gå rakt genom den yttre huden. Om du måste slipa träkantkant med plywood, markera en penna för att tydligt visa var plywooden börjar.

Vad är en bältesslipare?

En elektrisk bandslipmaskin använder en kontinuerlig slinga av slipande papper som, som du kanske har gissat, kallas ett slipband. Detta bälte slingras runt två valsar som snurras av motorn, vilket rör papperet kontinuerligt i en riktning. Dessa verktyg har en mycket aggressiv verkan på trä och används vanligtvis med grovt slippapper. Detta resulterar i grov och snabb avlägsnande av lager, vilket gör slipsslipar idealiska för användning på mycket stora områden tidigt i efterbehandlingen.

Slipband med finare korn finns tillgängliga och lämnar en jämnare yta, men det finns andra slipmaskiner som passar mycket bättre för denna uppgift. Även om de oftast används på trä, kan elektriska bandslipmaskiner också användas på plast. De finns med bälten upp till 10 cm breda och är vanligtvis variabla hastigheter för att möjliggöra flexibel användning.

Vad är en excentrisk slipmaskin?

Dessa verktyg, även kända som slipmaskiner med halvark och efterbehandlingsslipmaskiner, har en bas som rör sig i mycket snäva cirklar, eller “banor”, för att utföra slipåtgärden. Detta minimerar repor och lämnar en finare yta än en slipslip, men på bekostnad av en lägre lageravlägsnande. Det kan ta bort material långsammare, men en elektrisk excentrisk slipmaskin är fortfarande tillräckligt kraftfull för att använda på plana, medelstora områden. Det är också en idé att jämna ut grova material som färg och gips mellan skikten. Excentriska slipmaskiner kan ha minskat i popularitet genom åren på grund av uppkomsten av slumpmässiga banarslipmaskiner, men de är fortfarande värda att överväga. De är en mycket ekonomisk lösning för att utföra de flesta allmänna träslipningsuppgifter.

Vad är en slumpmässig excentrisk slipmaskin?

Det här verktyget är känt under en mängd andra namn: ”slumpmässig banerslipmaskin” och ”dubbelverkande slipmaskin” är de vanligaste efter ”slumpmässiga excentriska slipmaskiner”, medan termen ”excentrisk slipmaskin” är en specifik term. Det här mångsidiga verktyget har blivit en valfri slipmaskin under de senaste åren, och det är lätt att se varför. Den har samma omloppsrörelse som en excentrisk slipmaskin, men snurrar också kudden runt en spindel samtidigt. Denna åtgärd innebär att grusen färdas i en annan väg på varje bana, vilket eliminerar virvlande mönster som ofta lämnas av excentrisk slipmaskin.

En elektrisk dubbelverkande slipmaskin kan därför överbrygga klyftan mellan en bandslipmaskin och en excentrisk slipmaskin. Det kommer att ge dig en hög nivå av lagerborttagning på större områden, men kan också skapa en mycket fin finish utan svårighet. Vissa modeller har till och med en “boost” -funktion, vilket ger en kraftig kraft som möjliggör ännu snabbare borttagning av material. Det finns ett stort utbud av olika slipande papper för att hjälpa till med snabbare borttagning av lager eller finare ytbehandlingar. Många av dessa maskiner kan slipa ett antal material inklusive trä, stålplåt och plast.

Är en excentrisk eller eller ytslipmaskin bäst?

Ytslipmaskin är något mindre kraftfull än slumpmässiga slipmaskiner (RO). Arkslipmaskinerna använder fyrkantiga slipkuddar för att få en kant på 90 ° medan RO-slipmaskinerna använder cirkulära dynor som gör det inte möjligt att komma i trånga hörn. Arksliparen har rygg- och skumrörelse medan RO-slipmaskinerna rör sig i elliptisk omlopp för att göra det mindre benägna att lämna virvlar på materialet än arkslipmaskiner. RO blir lätt kontrollerad och manipulerad med motorer med varierande hastighet och dyrare än slipmaskiner. Så slutligen kommer prestandan och användningsområdet att göra RO-slipare bättre än arkslipare.

Ska man använda slumpmässig excentrisk slipmaskin för gips?

Det cirkulära sandpapper av RO-slipmaskin hjälper till att lättare jämna ut och polera gips och andra material. Så du bör leta efter funktioner som motorstorlek, dammuppsamling, dynstorlek och kroppskonfiguration medan du handlar efter slumpmässig excentrisk slipmaskin för gips. För att slipa gips kan man dessutom använda en handslipmaskin eller polslipmaskin för bästa resultat.

Vilka är de vanligaste typerna av sandpapper?

Det finns två huvudtyper av papper: Aluminiumoxid och Granat. Granat är dyrare men håller längre och är bra för efterbehandling och slipning mellan lack. Aluminiumoxid är billigare, håller inte så länge men är bra för allmänt bruk.

80 – 100 korn – Bra för att ta bort ytbehandlingar och lätt färg.

110 150 korn – För förberedelse av trä.

180 – Bra för att starta slipning av barrved.

300 – 400 korn – Bra för slutslipning av lövträ och slipning mellan lack.

800 korn – Extremt lövträ, den sista touchen

Används en slumpmässig slipmaskin som polermaskin?

Du kan använda denna slumpmässiga excentrisk slipmaskin, som har inställningar för variabel hastighet för att polera bilen med olika poleringskuddar. Så man kan använda denna RO-slipmaskin som det mest effektiva alternativet för slipning eller polering av en kaross.

Hur man väljer den bästa slumpmässiga slipmaskinen för träbearbetning?

Det beror helt på dina kort- och långsiktiga behov. En mindre slumpmässig excentrisk slipmaskin med få ytterligare funktioner är perfekt att använda för människor att utföra en viss utjämning eller avlägsnande av lager. Medan för snickerier, snickare eller andra tunga träarbetare kommer att behöva ett verktyg som fungerar stadigt i olika hastigheter bekvämt under en längre tid. Så för att avgöra vilken RO-slipmaskin som passar bäst för dina specifika behov, måste du överväga olika faktorer som projektets omfattning, intensitet och frekvens för användning och träningsarbetarnas erfarenhet när du väljer RO-slipmaskin för träbearbetning.

Hur mycket bör en slipmaskin väga?

Slipmassans vikt kan hjälpa eller hindra ditt arbete. Oavsett vilken typ av förverkligande, en lätt slipmaskin är mer intressant. Det gör att du enkelt kan hantera enheten och transportera den utan att bli trött. En idealvikt bör göra det möjligt att enkelt kontrollera vibrationer. För detta måste du titta närmare på materialet som enheten tillverkades med, samtidigt som du uppmärksammar deras kvalitet (robusthet och hållbarhet).

Vad är skillnaden mellan en slumpmässig excentrisk slipmaskin och en vanlig excentrisk slipmaskin?

Även om båda används för slipning, vilket gör att de flesta blir förvirrade men de är olika verktyg. För att få en klar uppfattning måste man känna till skillnaden i dem och därmed välja sin bästa slipmaskin enligt deras behov. Båda dessa verktyg kommer att skilja sig mycket i form av bas och rörelse under slipning. En slumpmässig har rund pad / bas medan excentrisk slipmaskin har en fyrkantig pad. Den slumpmässiga rörelsen hos denna RO-slipmaskin gör den idealisk för jämn slipning och avlägsnande av lager medan de excentriska sliparna är fogliga och idealiska för extremt jämn slipning och avrundning över skarpa kanter men inte för kraftigt avlägsnande av lager.

Vad är excentrisk palmslipare och detaljslipare?

En palmslipmaskin är i huvudsak en excentrisk slipmaskin med en mindre basplatta och en design som passar bekvämt i handflatan. De är mindre kraftfulla än excentriska slipmaskiner men mycket lättare och de kan enkelt manövreras med en hand även på vertikala ytor. De brukar också kosta mycket mindre. Sammantaget är en palmbandslipare ett prisvärt alternativ som är idealiskt för lätta jobb i mindre områden som är besvärliga att komma åt med de större modellerna.

En elektrisk detaljslipmaskin är densamma som en palmslipmaskin, förutom att den har en triangulär basplatta. Detta gör att den enkelt kan navigera i mer besvärliga former och komma in i hörnen. Obehagliga slipjobb som fönsterramar görs mycket snabbare och med bättre resultat med en detaljslipare.

Hur snabba är slipmaskiner?

De flesta slipmaskiner citerar hastighetssiffror när det gäller rotationer per minut (RPM) – ju högre RPM, desto snabbare snurrar skivan. Så är det fallet med modellerna för omslags- och skivslipmaskiner. För arkslipare anges hastighet i banor per minut, vilket indikerar hur snabbt maskinen kan passera sandpapper över en viss plats. För slumpmässiga slipmaskiner och bänkslipmaskiner finns också en svängningshastighet. Vanligtvis ges den i termer av tider per minut – en bänkspindel som svänger 60 gånger per minut förskjuter sandpapper varje sekund. Det finns vanligtvis också en slagfigur för att ge dig en uppfattning om svängningens omfattning.

Vilka typer av slipmaskiner är vanligast?

Den excentriska slipmaskinen – Denna slipmaskin sticker ut som ett toppval på grund av dess mångsidighet. Denna kvalitet kommer från dess mycket olika funktion, eftersom plattan inte är fixerad på änden av motoraxeln. Det beror på att den här modellen använder en central rotationsaxel på sig själv utan att någonsin vibrera ytorna du slipar. Denna slipmaskin klarar av alla ytor, vilket är perfekt för grovslipning eller slipning på sandark. Den lilla nackdelen med den här modellen är att den ibland tenderar att vara mindre effektiv på kanterna på grund av slipmedlets mycket snabba slitage. Om du vill veta hur du väljer rätt slumpmässig slipmaskin, tveka inte att konsultera min köpguide för den slumpmässiga bankslipmaskinen.

Den vibrerande slipmaskinen – Den vibrerande slipmaskinen är mer lämplig för efterbehandling, särskilt för trä. Det är perfekt om du vill ge dina möbler eller trappor liv. Termen vibrerande slipmaskin kommer från det faktum att den vibrerar i kontakt med ytan som ska slätas ut. Dess särdrag är att erbjuda ett verktyg som är gynnsamt för slipning i trånga urtag. Detta är möjligt eftersom den här modellen har flera brickor i olika former som rektangulära brickor och triangulära brickor och fyrkantiga brickor. Den klassiska excentriska slipmaskinen används främst för ytslipning med färg. Fångsten är att den inte är lämplig för polering.

Multifunktionsslipmaskin – Som namnet antyder kan multifunktionsslipmaskinen utföra olika uppgifter. Det låter dig göra en snabb yta utan svårigheter. Precis som excentriska slipmaskinen klarar den här modellen både grovslipning och efterbehandling. Denna modell är också relaterad till borrsliparen med utbytbara sulor. Den har faktiskt flera sulor (rektangulär, rund, triangulär). Det sticker ut för sin kraft som ligger långt över de andra modellerna. Detta kan vara en nackdel, eftersom den här kraften genererar mycket damm. En papperskorg ingår dock i köpet. Annars kan du alltid ansluta enheten till en dammsugare.

Bandsliparen – Bandsliparen är en anordning avsedd för grovslipning på stora ytor. Det är därför den idealiska modellen för storskaligt arbete. Denna kapacitet beror på närvaron av två slipmedel placerade mellan två parallella valsar. Dessa slipmedel kan ta hand om slipning på ytor som skiljeväggar, golv, parkettbrädor. Trä är därför hans favoritelement för att grova eller ta bort färg. Med en roterande rörelse utför denna modell kraftfull slipning. Ändå är bältessliparen missgynnad av sin vikt som kan gå upp till 8 kg. Det är därför inte lämpligt för precision och slipning.

Den triangulära slipmaskinen – Den triangulära slipmaskinen eller den trekantiga slipmaskinen är en anordning som du kan använda för vinkelslipning. Även kallad en delta slipmaskin, det är en modell som endast är gjord för efterbehandling. Fördelen med denna slipmaskin är att slipningen är flexibel. Du kan använda sulorna bara till punkten eller helt. Att använda spiksålen är perfekt om du behöver slipa lister, balustrar eller slutarblad. I själva verket tillåter dess triangulära sulor att den här enheten når områden som är osträckbara för vanliga slipmaskiner. Denna modell använder speciella sulor eller trianglar av förskuret sandpapper. På nackdelen är sulorna dyra på grund av sin originalitet. Lagt till det för samlare med mindre storlek.

Hur viktigt är det med ett bra handtag?

Ofta underskattat som ett köpkriterium är slipmaskinens grepp avgörande för hantering. Den måste anpassas till storleken på din hand för att underlätta underhållet. Eftersom slipmaskiner är ett farligt verktyg kan greppets kvalitet spara dig från allvarliga problem. För bättre användning och för att undvika alla risker, tveka inte att kontrollera om enhetens handtag har en halkfunktion eller inte.

Vad är multislipning?

Ett elektriskt multiverktyg är ett litet elverktyg som kan användas för många olika uppgifter. Det fungerar genom att vrida det bifogade tillbehöret från sida till sida i liten grad, vilket ger en skär- eller sliprörelse. Du kan köpa både trådade multiverktyg och trådlösa multiverktyg. En multiverktygsslipmaskin är idealisk för mycket små och mycket invecklade jobb, även om den har en förvånansvärt hög lagertakt.

Slipplattan är i allmänhet triangelformad och mindre än en detaljslipskud, vilket gör att du enkelt kan komma in i mycket snäva hörn. Det finns även tillbehör som gör att du kan slipa bort små ytor med kakellim och murbruk. Det är inte värt att köpa ett multifunktionsverktyg bara för slipfunktionerna, men det stora utbudet av uppgifter det kan utföra kan göra det till ett mycket användbart och värdefullt verktyg att ha i ditt kit. Med lämpligt tillbehör kan den användas för att såga, skrapa, slipa och skära material som trä, metall, plast, betong och injektering.

Vad kan man använda en excentrisk slipmaskin till?

En excentrisk slipmaskin är ett mångsidigt verktyg som används för att slipa, polera, polera eller för att effektivt skura. Hon hjälper dig att återställa dina möbler, renovera dina balkar, polera marmor eller din kaross, slipa ner harts, metall, PVC eller fibermaterial. Verkan av att polera en marmorbeläggning förenklas med sådan utrustning. Slipmaskinen är kompatibel med olika typer av ytor, plana eller böjda. Den kan användas för behandling av ett mjukt eller hårt material. Användaren har valet mellan att göra slipning fin eller grov. Att välja en excentrisk slipmaskin innebär att man undviker besväret med olika verktyg för varje typ av jobb. I själva verket, eftersom den är mångsidig, uppfyller denna utrustning funktionerna i flera DIY-verktyg. Användaren måste dock välja rätt skiva.

En excentrisk slipmaskin är ett oumbärligt verktyg för en träbearbetningspersonal eller DIY-entusiast på alla nivåer av erfarenhet. Det är lätt att använda, men kräver fortfarande försiktighet för att undvika risken för olyckor. Genom att välja en robust produkt från ett pålitligt varumärke kan du dra nytta av ett bra material för frekvent eller tillfällig användning. Tillförlitligheten hos producentens varumärke garanterar möjligheten till långvarig användning.

Hur dyr slipmaskin ska jag välja och vilket märke?

Varje person har sina behov och köpkraft. Som ett resultat erbjuder marknaden olika serier av slumpmässiga banarslipmaskiner: ingångsnivå, mellanklass och avancerad. I nybörjarkategorin erbjuder flera varumärken produkter som kan tillgodose behoven hos en person som vill lära sig DIY eller som bara behöver slipmaskin för tillfällig användning. Genom att ta hänsyn till kraven och specificiteterna i sitt arbete är en professionell ofta inriktad på en mellanprodukt eller helst avancerad produkt. Hur som helst är det många som letar efter ett intressant värde för pengarna, det vill säga en funktionell, hållbar produkt, men tillgänglig till en lägre kostnad. För att göra detta är en jämförelse mellan flera produkter en fördelaktig lösning.

Priset på en excentrisk slipmaskin kan variera mellan 50 och 500 euro. Bland de största varumärkena som erbjuder professionella excentriska slipmaskiner finns: Bosch, Skil, Festool, Parkside, Feider, Makita, Metabo, AEG, Black och Decker, etc.

Vilka olika typer av excentriska slipmaskiner finns idag?

Marknaden idag erbjuder otaliga typer av excentriska slipmaskiner. Modellerna skiljer sig åt i sina egenskaper. Det finns till exempel modeller med låg effekt och modeller som arbetar med en mycket kraftfull motor. Ofta kan denna egenskap variera från 300 till 800 W. Detta är viktigt, för varje typ av arbete finns det en mer lämplig nivå av kraft. Effekten på 300 W eller ännu mindre räcker för att göra enkla efterbehandlingsuppgifter. Å andra sidan, för skur, är en kraftfullare slipmodell bättre. Ju mer kraftfull motorn är, desto effektivare blir du i dina ingrepp.

Slipmaskiner kan också klassificeras efter storlek och hantering. Vet då att du har valet mellan en elektrisk excenterslipmaskin eller en modell i samma kategori, men pneumatisk. Att observera designmaterial hjälper till att isolera produkter som kan användas ofta. Hastighet är ett viktigt riktmärke när det gäller att köpa den typ av slipmaskin som bäst passar dina behov. Genom att ta sig tid att göra en jämförelse Från flera erbjudanden på marknaden är det lätt att inse att vissa modeller bara erbjuder grundläggande funktioner, men andra drar nytta av viss teknik.

Vilka är de viktigaste sakerna att tänka på innan man köper en slipmaskin?

 • Kraft – Olika slipartyper har olika kraftnivåer, men beakta effektnivån för varje individ modell. Mängden kraft du behöver beror på hur tuffa jobben du ska åta dig, och hur lång tid det tar i genomsnitt att göra dem.
 • Hållbarhet – Har slipmaskinen särskilda funktioner som ger den en längre livslängd? Detta är mycket viktigt om din slipmaskin kommer att få mycket användning.
 • Vibrationskontroll – Överexponering för vibrationer kan inte bara vara obehagligt utan också mycket farligt. Det kan till och med göra permanent skada om du inte följer tillverkarens rekommendationer om användning. Lägre vibrationsnivåerna betyder att du kan arbeta längre i högre säkerhet och komfort.
 • Dammutsug – Slipning skapar mycket damm, som inte bara är rörigt utan också kan vara farligt. Gör slipmaskinen kommer med en dammpåse, och i så fall hur stor är påsen? Behöver du en dammsugare?
 • Användarvänlighet – Om du arbetar med en budget är det en funktion du kan behöva offra. Men om du har gjort det fick pengarna att plaska ut sedan komfortförstärkande funktioner lätta låg vikt, väl positionerade brytare och ergonomisk design är väl värt det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen