Bästa snöslungan 2024 – Test av olika snöslungor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Bauermanns 212cc 2-stegs

AL-KO Snowline 620 E II

AL-KO Snowline 700 E

Toro Power Curve 1800

Klicka här för att se fler snöslungor.

Bästa snöslungan 2024

Om du är som mig och bor uppåt i landet och får minst flera decimeter snö varje vinter kan det vara värt för dig att investera i en riktigt bra snöslunga. Även för dig som kanske inte får snö jätte ofta eller i så stora mängder kan det vara värt om du vill spara tid och energi. Speciellt på de morgnar när du snabbt måste tömma uppfarten för att få ut bilen på vägen är snöslungan ett ovärderligt verktyg.

Men det är faktiskt riktigt svårt att veta vilken snöslunga som är bäst när man köper på nätet. Det finns ju hur många olika modeller som helst i flera olika prisklasser. Många online affärer brukar ofta skriva om saker som de vill att du ska höra. Du får alltså ibland inte höra allt om slungan, utan kanske bara det positiva. Så när snöslungan väl kommer hem är den kanske inte alls som du förväntat dig. Du vill ju definitivt inte spendera flera tusen kronor på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därmed bli ganska svårt att köpa en bäst i test snöslunga.

Men det är just därför som jag har byggt ihop en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide för snöslungor. Jag har nämligen genomfört mitt eget snöslunga test. Jag gjorde den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap om snöslungor. Under min tid som egen husägare så har jag många gånger tyckt att snön är störig. Därför har jag köpt och testat några olika snöslungor. Jag läste även igenom andra tester och kundrecensioner när jag gjorde köpguiden. Med hjälp av all den här informationen så satte jag ihop en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa den bästa snöslungan.

Köpguide för bäst i test snöslunga 2024

Som jag skrev innan så kan det vara riktigt svårt att veta vilken snöslunga som är bäst. Men det är just därför som jag har gjort en köpguide för snöslunga. Det finns en del viktiga faktorer som du måste tänka på när du köper den bästa snöslungan. I den här köpguiden så har jag listat vad du ska tänka på. Men som vanligt är det allra viktigaste att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa snöslungan 2024:

 • Frågor att ställa sig
 • Hur man vet om man behöver en snöslunga
 • Steg
 • Kraftkälla
 • Hjul kontra spår
 • Typiskt väder
 • Kraft
 • Storlek
 • Kostnad
 • Enkel användning
 • Underhåll
 • Sladd
 • Uppfart och trottoarstorlek
 • Ljud
 • Snöslungstyper
 • Extra funktioner
 • Att tänka på inför köp av bensinsnöslunga

Frågor att ställa innan man väljer en snöslunga

Var vill du använda din snöslunga mest?

Det finns alltid ett huvudområde i huset där snöslungor behövs mycket under snöperioden. Det kan vara din uppfart, det kan vara verandan, det kan vara din bakgård – poängen är att den totala storleken på området betyder mycket. Du kan inte smyga in en bensinsnöslunga, oavsett hur bra den är, till ett litet område.

På samma sätt kan en liten snöslunga inte fungera effektivt i ett stort område eftersom du kommer att spendera dubbelt så mycket tid på enkla pass. Så, låt mig säga det så här; för en gång eller mindre uppfart, håll fast med enstegs snöslungor. Å andra sidan, om din uppfart eller vilket område som helst som är över 20 meter, gå till en tvåstegsenhet. Du kommer att behöva en tresteg / 3-takts snöslunga om ditt område spänner över 50 meter.

Finns det en typ av snö som jag behöver vara medveten om?

Ja, tyvärr, medan snö alltid kommer att ha den vita glittrande färgen, kommer det alltid att finnas olika typer. Den tidiga snön är alltid lätt; det är lättare för enstegssnöslunga att hantera det. Men när du har varit försumlig att göra dina sysslor eller bara fått tid att rensa området efter flera dagar, blir samma snö till halvfast / isform.

Saker blir verkligen en utmaning när snön är våt eller råkar täppa till utkastrännan. Det bästa sättet att hantera denna typ av snö är genom en 2-stegs eller en 3-stegs snöslunga. En elektrisk snöslunga kommer helt enkelt inte att klippa den eftersom den förmodligen inte har ett pumphjul att fungera som andra del av scenen. Tvåstegs snöslungor kan hantera hårda snöavlagringar på grund av ett robust pumphjul för att förhindra igensättning och allt.

Vilken typ av landskap har du?

Specifikt vill jag betona att lära känna din terräng. Är ditt uppfart område helt enkelt platt, eller går det uppför eller nedför. Mindre längder spelar ingen roll så mycket, men när vi pratar om mer än 20 meter påverkar terrängtypen faktiskt snöslungans effekt.

Till exempel, om du har en sluttande terräng, kommer naturligtvis snödjupet att vara mer när lutningen går ner. Detta gör det svårt för en vanlig snöslunga att gräva djupt. Push-driven snöfläktmodeller är bäst för jämna terrängar, medan bensindrivna snöslungor är idealiska för backar. Den sistnämnda motorn är för kraftfull för att hållas tillbaka av snöskiktets djup eller tjocklek i botten.

Framåt med några mindre detaljer vill jag nämna att skruven hjälper en snöslunga att komma i kontakt med snön och så småningom hjälpa enheten att gå framåt. Med detta sagt ska en skruv inte förväxlas med en propeller, men när den väl kommer i kontakt med snöytan riktar den snön genom en utkastränna.

Hur man vet om man behöver en snöslunga

Kanske har du använt samma snöslunga de senaste säsongerna, och det är dags för dig att byta ut den gamla arbetshästen. Du kanske är ny i ett område, och allt du vet är att det snöar och de flesta av dina grannar säger att de äger en fläkt eller kastare. Eller kanske du hatar den tråkiga uppgiften att ta bort snö från dina vägar och uppfart med en spade och vill ha ett snabbare och enklare sätt att rensa dem. Oavsett din anledning är sättet att veta om du behöver en snöslunga och vilken typ av snöslunga som fungerar bäst för dig är att överväga de snöfall du vanligtvis upplever varje vinter.

Om du upplever cirka 30 cm snö varje gång en vinterstorm träffar ditt område, behöver du definitivt en snöslunga som är en tvåstegs- eller trestegsmodell. Om du upplever mindre kan det vara tillräckligt med en enstegs snöslunga eller till och med spade för att ta hand om din snö. Men även om du bara tittar på bara 15 cm snöfall eller så varje gång det kommer ner, finns det alltid en extra fråga om snöplogar som staplar upp jätte snöbankar i slutet av din uppfart. Jag vet att det kan kännas riktat vid den tiden men lita på mig, snöplogföraren har inte det för dig. Det händer för alla. En fläkt är kraftfull nog att tugga igenom den packade snön och isen och bli av med den.

En annan anledning att överväga en tvåstegsfläkt i stället för en enstegs snöslunga är om du har en grusuppfart. De mindre, enstegsmaskinerna kommer sannolikt att spotta grus över hela din gräsmatta och kanske några grannar som går förbi, tillsammans med den fluffiga snön som den plockar upp. Tvåstegs snöslungor sitter lite högre och skyver inte gruset upp tillsammans med snö, vilket skyddar din uppfart – och grannar.

Sammanfattningsvis bör du överväga din snösituation, vilken typ av problem du stöter på efter snöfall och vilken typ av terräng du arbetar med. Genom att överväga alla dessa faktorer bör du kunna avgöra om du verkligen behöver en snöslunga och vilken typ av fläkt som passar dig. I slutändan, om du bestämmer dig för att du vill ha en snöslunga för att du inte hatar mer än att skyffla, men inser att du förmodligen inte behöver en baserat på din situation, överväga hur mycket pengar du är villig att spendera på en av dessa maskiner. Ett annat alternativ skulle bara vara att hyra någon som ska skotta din uppfart åt dig.

>>> Kika även in jordfräsare

Steg

Alla snöslungor använder en skruv för att suga upp snö från marken och släppa ut den genom en ränna. På enstegs snöslungor är korkskruvformad skruv den enda enheten som rör snön. Tvåstegsmodeller har en skruv men använder också ett pumphjul, vilket är en fläkt som hjälper till att tvinga uppsamlad snö från baksidan av skruven ut genom utkastrännan. Hjulet hjälper tvåstegsmodeller att samla snö snabbare och skicka det längre. Tre-stegsmodeller har en skruv och pumphjul men lägger till något som kallas en accelerator, vilket hjälper till att tvinga uppsamlad snö från skruven till pumphjulet. Dessa maskiner kan rensa snabbast och kasta längst. Enstegsmaskiner tenderar att vara de sämsta, och jag rekommenderar bara en handfull modeller.

Kraftkälla

De allra flesta snöslungor använder bensinmotorer, och dessa modeller presterar bäst. Du hittar några elektriska modeller med sladd, som kan användas med en förlängningssladd upp till 100 meter från ditt hem, men ingen fungerar tillräckligt bra för mig att rekommendera. Ett litet men växande antal batteridrivna elektriska modeller finns också, men de flesta saknar kraft för att rensa tung snö.

Hjul kontra spår

Majoriteten av snöslungor är på hjul, inklusive alla enstegsmodeller och de flesta två- och trestegsmodeller. För enstegsmodeller trycker eller drar användaren snöslungan. På tvåstegs- och trestegsmaskiner drivs hjulen av motorn, vilket gör verktygen bättre lämpade för att rensa stora områden där du blir trött på att skjuta och dra. Vissa två- och trestegs snöslungor har spår, som de på en tank, istället för hjul. De är bättre för kullar och branta uppfarter eftersom de dramatiskt ökar dragkraften, men de tenderar att vara svårare att slå på plan terräng.

Typiskt väder

Snöslungor är den typ av köp som handlar om vädret. Det är precis där i namnet. Det mesta av året behöver du dem inte alls, men när det snöar gör de hela skillnaden i världen. Så är fallet, att välja rätt snöslunga har allt att göra med vilka typer av vädermönster som är normala där du bor. Om du bara någonsin får lätt snöfall är en elektrisk modell det mest praktiska och praktiska valet. Om du regelbundet stöter på allvarliga snöstormar.

Eller till och med bara får stora snöfall en eller två gånger om året kommer det att känna sig värt den tiden att ha en kraftfull gasdriven snöslunga när du behöver det. För vissa människor är det värt att ha båda eftersom elektriska snöslungor är lättare att använda på ljusdagarna, men du vill ändå ha det större alternativet för säkerhetskopiering på de dåliga dagarna. Om du har bott i samma område ett tag, vet du vad du kan förvänta dig. Om inte, fråga eller kolla vädermönstren för de senaste åren för att få en idé.

Kraft

Anledningen till att köpa en snöslunga är för att spara dig från att behöva göra svårare arbete. Om snöslungan du köper inte visar sig klara av uppgiften, kommer du fortfarande att fastna med att göra en del av arbetet manuellt för att få din uppfart eller trädgård helt rensad.

Elektriska snöslungor är bara milt kraftfulla, men kommer sannolikt att spara dig besväret att måla på många dagar. Bensinsnöslunga, särskilt två och tre steg, kan hantera mycket mer tunga uppgifter och spara dig ansträngningen på de värsta snödagarna. I allmänhet kommer mer kraft att betyda mindre arbete du måste göra manuellt, men hur mycket du behöver beror verkligen på hur stort jobb du vanligtvis kommer att möta.

Storlek

Garage och förrådshus har ett sätt att fylla på saker. Om du är som många husägare kan du ha svårt att hitta platsen för ett föremål så stort som en kraftig snöslunga. Innan du gör ett köp bör du ta reda på var du ska lagra din snöslunga. Du kan inte lämna ut det för elementen, så se till att du kan rensa ut lite utrymme i ett inneslutet lagringsutrymme i ditt hem för det. Storleken påverkar också användarvänligheten. En smal, lätt elektrisk snöslunga är lätt att skjuta längs en lätt snöbädd, medan större och tyngre modeller kräver lite mer styrka och ansträngning, men krävs för större jobb.

Kostnad

Bra, kraftfulla snöslungor är en stor investering. Varje snöslunga som du kan lita på för allvarliga snöfall kostar cirka 10 000 kr. Snöslungor som fungerar okej under lättare dagar faller vanligtvis någonstans i intervallet 2500 – 6000 kr. Priset på snöslungor motsvarar ofta hur kraftigt de är. Snöslungor som kan hantera djupare snö med isbitar i kommer att kosta dig en hel del, medan snöslungor som helt enkelt gör ditt liv lite lättare på en mild snödag är mycket lättare att ha råd med.

Förutom makt påverkar dock några andra faktorer kostnaden. Varumärken som har ett gott rykte för kvalitet kommer förutsägbart att kosta mer för snöslungor än de som säljer snöslungor som är billigare tillverkade (och därmed mindre hållbara). Vissa snöslungor har fina funktioner som uppvärmda handtag och servostyrning som stöter upp priset lite, men gör det mycket lättare att använda dem.

Att spendera mer pengar nu kan innebära att du får en snöslunga som räddar dig oftare, håller längre och arbetar mer konsekvent. Om du behöver något som bara hjälper dig att klara dig, kan en mer prisvärd modell göra. Om du vill ha en maskin med varaktig kraft som verkligen hjälper i en nypa, är det troligt värt att spendera mer för att gå med något mer pålitligt.

Enkel användning

Att skyga är mycket arbete, det är obehagligt och det är dåligt för ryggen. Snöslungor ska rätta åtminstone några av dessa problem, även om de fortfarande kräver att du gör lite arbete för att rensa din trädgård eller uppfart. Alla snöslungor kommer att vara ett stort steg uppåt från att skotta, men om du verkligen vill hitta något som minimerar ansträngningen du måste spendera så mycket som möjligt, bör du leta efter några viktiga funktioner. Först behöver du en maskin som är tillräckligt kraftfull för att hantera de värsta snödagarna som kommer din väg – om din maskin inte kan klippa den fastnar du trots allt.

Därefter bör du överväga maskinens vikt och hur involverad att skjuta den runt din trädgård kommer att bli. Många av de mer kraftfulla maskinerna är tunga, så det finns ingen bra lösning här, men om du försöker välja mellan ett par alternativ som båda ser ut som om de kommer att göra jobbet, men en är lättare, har du troligen en enklare tid att använda den. Även om de inte är tillräckligt kraftfulla i varje scenario, är elektriska snöslungor mycket lättare att underhålla på lång sikt än gas. Om du inte är så bekymrad över allvarliga snöstormar eller djup snö kan du kanske hålla fast vid en elektrisk snöslunga och spara dig mycket besvär när det gäller pågående underhåll.

Slutligen kan många praktiska funktioner göra snöslungor lättare att använda. När du sitter fast i arbete i extrema förkylningar, allt som lättar belastningen kommer att göra skillnad. Uppvärmda handtag hjälper dig att hålla dig varm. En strålkastare ser till att du kan se vad du gör på mulna dagar eller om du måste ut dit tidigt på morgonen. Servostyrning lämpar sig för enklare kontroll av maskinen. Och med en elektrisk start kan du starta maskinen snabbare varje gång du använder den.

>>> Intresserad av en slåtterbalk? Klicka här!

Underhåll

Även om de inte är tillräckligt kraftfulla i varje scenario, är elektriska snöslungor mycket lättare att underhålla på lång sikt än gas. Om du inte är så bekymrad över allvarliga snöstormar eller djup snö kan du kanske hålla fast vid en elektrisk snöslunga och spara dig mycket besvär när det gäller pågående underhåll. Om du behöver följa med en bensinmaskin är du beredd att lägga lite ansträngning på att hålla maskinen i funktionsdugligt skick.

Du måste byta ut oljan när den blir låg. Du bör hålla ett öga på när viktiga delar blir slut och behöver bytas ut, som tändstift och skruvar. Och du kommer sannolikt att behöva göra lite felsökning då och då när det uppstår problem. Läs tillverkarens instruktioner noga och ställ in påminnelser du behöver för att hålla koll på det underhåll som krävs. En bensindriven snöslunga är för stor av en investering för att låta förfalla på grund av enkel tillsyn.

Sladd

Många elektriska snöslungor måste anslutas för att fungera. Om din uppfart överhuvudtaget är betydande betyder det att du behöver en förlängningssladd som är tillräckligt lång och flexibel för att hantera hela längden. Det är inte så bekvämt. Lyckligtvis kan du också hitta trådlösa elektriska snöslungor som gör det mycket lättare att hantera ett större utrymme med lätthet. Om du inte har ett bekvämt placerat uttag eller helt enkelt hatar tanken på att hantera en sladd medan du gör jobbet, gör en punkt att gå till en sladdlös modell.

Uppfart och trottoarstorlek

Förutom den typ av väder som är typiskt för ditt område, är den andra stora kontextuella faktorn att tänka på hur stor din gångväg och uppfart är. Om du har att göra med en lång uppfart, trottoar eller gångväg, kommer en kraftfullare snöslunga att tjäna dig bättre, eftersom den kommer att kunna upprätthålla prestanda längre. Om det är en ganska liten parkeringsplats du måste ta itu med, kan en enklare snöslunga vara tillräckligt eller till och med vara lättare att hantera än en stor, skrymmande modell.

Ljud

Precis som en gräsklippare eller motorsåg så kommer i stort sett all utrustning för din trädgård att vara hög. Detta inkluderar alla snöslungor. Tyvärr, det är bara en del av affären. Elektriska modeller är mycket tystare än gasmodeller och de mer kraftfulla gasmodellerna tenderar att vara de högsta. Även om det inte är en hård och snabb regel, har du vanligtvis ett val mellan buller och kraft. Om du vill ha en maskin som kan göra jobbet bra och snabbt måste du tåla lite buller.

Som sagt har vissa tillverkare gjort sitt bästa för att tillhandahålla alternativ som minimerar buller. Du kan hitta bensindrivna modeller med motorer som är konstruerade för att vara tystare än genomsnittet. Om du räknar med att behöva göra mycket snö tidigt på morgonen eller sent på kvällen och vill rädda din familj och grannar från kakofonin som vanligtvis följer med en snöslunga, leta efter en modell som marknadsförs som tystare än vanligt.

Snöslungstyper

Enstegs elektriska snöslungor

Enstegs elektriska snöslungor är bäst för korta, plana uppfart, däck och gångvägar med snönivåer mindre än 15 cm. Ungefär storleken på en liten gräsklippare som går efter, är elsteg i ett steg de lättaste, tystaste och enklaste modellerna att använda. Tekniken är grundläggande: En plastskruv drar in sig i snön och slänger den ur rännan i ett steg. Men skruven kan också plocka upp och kasta grus, så håll människor och husdjur på ett säkert avstånd.

En elmotor frigör dig från bränsle och motorunderhåll, men en nätsladd kan begränsa räckvidd och manövrerbarhet. Att arbeta i strängar under 50 cm kan innebära att rensning kräver flera pass. Och deras blygsamma kraft matchar inte branta sluttningar.

Enstegs batteridrivna snöslungor

Liksom plug-in elektriska snöslungor, handlar enstegs batteridrivna snöslungor för enkelhets skull. De börjar omedelbart och eliminerar behovet av underhåll av gas, olja eller motor, men de packar inte tillräckligt med kraft för de flesta omständigheter. Vissa kan rensa 20 cm djup snö, men de flesta är bättre lämpade för lätt damning av den sort som du lätt skulle kunna tackla med en bra snöskovel. Spara dessa verktyg för lätt damning på däck och gångvägar på grund av deras begränsade kraft.

Manuell snöslunga

Mindre och lättare, kraftiga snöskovlar är utformade för att åka till platser där en snöslunga skulle vara överdriven (längs en kort gångväg eller på ett upphöjt däck). De är sladdade eller batteridrivna och kan vanligtvis rensa upp till 15 cm snö. Jag testar dem precis som snöslungor, men jag använder mycket mindre av sågspånblandningen – för allt djupare vill du ha en traditionell snöslunga.

Enstegs bansinsnöslunga

Enstegssnöslunga är ett bra val för jämna, medelstora, asfalterade uppfart och gångvägar med typiska eller förväntade snönivåer på upp till 20 cm. Dessa modeller befriar dig från begränsningarna hos en sladd och tenderar att kosta mycket mindre än stora tvåstegs- och trestegsmaskiner. De är ganska lätta och lätta att hantera och tar ungefär lika mycket lagringsutrymme som en gräsklippare.

De rensar också en stor sträng och vissa modeller erbjuder elektrisk start. Deras bensinmotorer är också fyrcykel och kräver endast rak bensin och ingen olja. Men som elektriska apparater är de ett dåligt val för grusinfarter. Deras skruv ger endast blygsam dragkraft, och de tenderar att svänga i sidled i branta sluttningar.

Tvåstegs bensinsnöslunga

Tvåstegssnöslunga är bäst för långa, breda uppfart med snönivåer på upp till 40 cm. Vissa modeller rensar en sträng upp till 70 cm bred, och vissa kan hantera brantare lutningar. Liksom mindre modeller använder tvåstegssnöslunga en skruv för att plocka upp och kasta snö, men de lägger till ett fläktliknande pumphjul bakom skruven för att kasta snö ur rännan och drivs av motordrivna hjul.

Tvåstegs snöslungor är bäst för att rensa snö på grus eftersom skruven inte rör marken. Men maskinerna är relativt tunga och dyra jämfört med mindre modeller, och de kan ta lika mycket utrymme som en gräsmattraktor, även om kompakta 60 cm modeller kan hjälpa till med lagring.

Trestegs bensinsnöslunga

Tre-stegs gasmodeller är den senaste rasen av snöslunga, riktad till husägare som måste kämpa med 45 cm eller mer våt, tung snö. Acceleratorn är den funktion som skiljer dessa kraftfläktar från konventionella tvåstegsmaskiner. Som namnet antyder påskyndar denna funktion snöröjning genom att ta snö från uppsamlingsskruvarna och tvinga den upp i utloppshjulet.

Liksom deras motsvarigheter i två steg kan trestegsblåsare rensa en 75 cm snöstrå eller mer i vissa fall. Maskinerna är på den dyra sidan, de är tunga och de tar mycket förvaringsutrymme i ett garage eller skjul; överväga en kompakt 60 cm fläkt i tre steg om utrymmet är tätt.

Extra funktioner

En bra snöslunga blandar kompetent rensningsförmåga med smidig, en-hävstångsreglage som skickar snö till vilken riktning du vill att den ska gå. Återförsäljare har vanligtvis golvprover som du kan kolla in. Se till att du känner dig bekväm med höjden på handtaget och med justeringsreglagen för rännan, som du använder ofta. Här är andra viktiga funktioner att tänka på.

Säkerhetskontroll

Alla snöslungor jag testade har en säkerhetskontroll – en kritisk säkerhetsfunktion som stoppar snurrskruven och pumphjulet när du släpper styrhandtagen.

Långt handtag

Ett längre handtag på enstegsmodeller gör att du snabbt kan ändra höjden och riktningen på snön som kastas från utkastrännan.

Elektrisk start

De flesta bensindrivna modeller erbjuder nu plug-in elektrisk start för användning nära ett uttag, vilket är mycket lättare än att dra i en dragkabel i kallt väder. Det förlänger också dragkabelns livslängd, ditt enda sätt att starta en modell som saknar elektrisk start.

Strålkastare

Denna funktion på många två- och trestegsmaskiner gör att du kan arbeta efter mörker.

Hastigheter

De flesta flerstegs snöslungor har fyra till sex hastigheter framåt – plus en eller två backhastigheter – för drivhjulen, jämfört med bara en på enstegsmodeller. Ett val av hastigheter kan hjälpa till att förhindra träskor medan du slår igenom tung snö.

Trigger

En styrmonterad avtryckare på flerstegsmodeller underlättar styrningen genom att koppla ur kraften till endera eller båda drivhjulen.

Kontroll för urladdningsskott

Med joysticksreglage kan du ändra utloppsrännans vertikala och horisontella riktning genom att trycka på en spak. Det är bekvämt, men spaken kan vara lite svår att manövrera om du bär tjocka handskar. Jag ser nu fler lättvridna vevkontroller som du använder för hand. Det kan vara ett bättre alternativ i kalla klimat, men du bör testa vevet i butiken för att se till att det är bekvämt beläget.

Att tänka på om man vill köpa en bensinsnöslunga

Att hitta rätt snöfläktmodell för dig bygger helt på dina personliga behov och preferenser. Här är en guide till några viktiga specifikationer för snöslungor och varför de är viktiga att tänka på:

Rensningsbredd

Rensningsbredd avser den mängd utrymme du kan täcka på en gång. Oavsett om du har en enkelbils- eller dubbelbilsuppfart, ju större rensningsbredd desto färre pass måste du göra för att rensa den.

Rensningshöjd

Medan enstegs snöslungor har skruvskovlar som kommer i direkt kontakt med marken, är tvåstegs snöslungor utformade med möjlighet att justera skruvhöljets höjd beroende på vilken typ av yta du rensar snö från. För asfalterade ytor kan du lämna skruven i lägsta höjd, men om du rensar snö från en grusyta är möjligheten att justera höjden viktigt för att rensa så mycket snö som möjligt från ytan utan att plocka upp och kasta grus på din gräsmatta.

Motorstorlekar

Från snöfläktmotorer på 200 cc, mellan 200 till 400 cc motorer till 400+ cc-motorer i professionell kvalitet, är motorstorlek en viktig faktor att tänka på eftersom den avgör hur mycket hästkrafter din snöslunga producerar och hur mycket gas det förbrukar. Större motorer stöder snabbare drivsystem och lättare manövrering, men större motorer är inte alltid nödvändiga för den genomsnittliga uppfarten.

Hästkraft

Med fler hästkrafter kommer en större maskin och högre effektivitet. För en snöslunga med en motor som sträcker sig från 200 till 400 cc kan hästkrafter vara mellan sex och mitten av 20-talet.

Bränsletyper eller stabilisatorer

De kemiska föreningarna av bensin stratifierar och försämras med tiden, vilket dramatiskt påverkar deras prestanda. Jag rekommenderar STA-BIL-bränsletillsats och stabilisator för sin gasdrivna utomhusutrustning. Användning av en bensinstabilisatorstillsats hjälper till att bibehålla bensinens effektiva livslängd och förhindra framtida bränslesystemproblem.

Vilken olja att använda

För att säkerställa att motorn fortsätter att gå smidigt under kalla temperaturer hela säsongen är det viktigt att välja en högkvalitativ, högt rengöringsmedelolja som uppfyller eller överstiger SF eller SG-klassificeringen. Motoroljor som inte är rengöringsmedel kan skada och förkorta motorns livslängd.

När man köper olja för säsongsunderhåll har de flesta medelstora motorer (som de som finns på snöslunga) en total kapacitet på mindre än två liter. Du bör byta snöslungans olja efter de första fem timmars användning och sedan efter var 50: e timmars användning (eller en gång per säsong).

Kastavstånd

Kastavstånd avser hur långt din snöslunga kan kasta snön och i slutändan hur lång tid du spenderar på att rensa din uppfart. Ett kortare kastavstånd fungerar för mindre uppfart, men om du har en bredare uppfart krävs ett längre kastavstånd för att nå kanten. Ett kortare kastavstånd innebär fler pass, mer arbete för din snöslunga och mer tid på att rensa.

Lista över de bästa snöslungorna 2024

 • Bäst i test: Stiga Snöslunga
 • Populärast: Husqvarna Snöslunga
 • Premiumval: Honda Snöslunga
 • Billigast: AL-KO Snöslunga

Hur man använder en snöslunga

Dessa tips om snöslungning hjälper dig att underhålla och använda din snöslunga för maximal effektivitet och säkerhet. Läs dessa tips noggrant – det finns några du vill göra innan du begravs i snö.

Nybörjarguide

Att köra en snöslunga verkar som en färdighet du kan behärska på två minuter. Men jag undrade: Om det verkligen är så enkelt, varför finns det 6000 fläktrelaterade skador varje år? Och varför blir verkstäder överväldigade efter en stor storm? För att få svar pratade jag med experter från alla större tillverkare? Liksom killarna som fixar fläktar. Det visar sig att operatörsfel är den främsta orsaken till träskor och haverier, och felaktig rensning av träskor är den vanligaste orsaken till skador. Experterna delade några bra tips om hur man undviker båda. Så även om du är en erfaren snöslungaoperatör, läs vidare.

Köp delar innan du behöver dem

Bälten och klippstiften går alltid söndag kväll mitt i en snöstorm. Så köp reservdelar i början av säsongen när alla har dem i lager. Om du bryter en klippstift och försöker improvisera med fel klippstift? Eller ännu värre, en vanlig bult? Riskerar du stora skador som lätt kan kosta dig 2 000 kr. En uppsättning bälten och några extra skjuvstift kommer att kosta cirka 250 kr. Se också till att du har rätt storlek på skiftnycklar och uttag och rätt stiftstans för att driva ut den trasiga stiftet. Sätt sedan ihop delar och verktygssatser.

Lägg till stabilisator till färskt bränsle

Följ doseringsrekommendationerna på flaskans etikett. Lägg till stabilisatorn i bensinburken direkt vid bensinstationen så att den blandas på vägen hem. Eller lägg till ett förmått paket i gasburken innan du fyller den med gas.

Byt till syntetisk olja för enklare start

Små motorer måste vanligtvis nå minst 400 rpm innan de tänds. Men traditionell motorolja tjocknar när den är kall, vilket gör det mycket svårare att nå den 400-rpm tröskeln. Syntetolja låter motorn snurra snabbare när du slår i sladden, så den börjar med färre drag.

Gör din fastighet redo för snö

Innan snön flyger, ta några minuter att inspektera din fastighet. Ta bort stenar, kablar för uttag av hundar, förlängningssladdar, ljussnöar och trädgårdsslangar. Slå sedan ut stigar som går nära trädgårdar så att du inte av misstag suger upp stenar och trädgårdskanter med din snöslunga. Markera dina gång- och uppfartgränser genom att slå i uppfartmarkörer. Om marken redan är fryst, borra bara ett hål med en murbit och din batteridrivna borr.

Börja med färskt bränsle

Inaktuell gas är den främsta orsaken till svårstart. Så använd inte det som finns kvar i gräsklipparen. Det är bättre att dumpa sommarblandningen i bilens tank och sedan fylla på burken med vinterblandning, som är mer flyktig och ger bättre start.

Vänta inte tills det slutar snöa

Om du är ute efter ett enormt snöfall, börja rensa snön innan den når 15 cm. Visst, du kommer att spendera mer tid på att snö blåser, men din maskin behöver inte arbeta lika hårt, och den kommer att kasta snön längre. Det minskar höjden på snöbankerna som flankerar din uppfart.

Svalna, sedan gasa upp

Om din snöfläkt tar slut på bensin halvvägs genom ett tufft jobb, kommer du att frestas att fylla på den direkt. Men tänk på det här: motorn är varm och bensintanken sitter precis ovanpå den heta motorn. Ännu värre, du står precis över maskinen och håller en liter gas. Om du spillde gas på motorn eller överfyllde tanken kan du omedelbart förvandla ditt snöslungande äventyr till en smärtsam upplevelse av brännarenheten. Även om du lyckades undkomma skada, kan du ändå hamna med en nyligen rostad snöslunga.

Snöslungsbränder inträffar ofta nog för att tillverkarna starkt rekommenderar att du låter motorn svalna i minst 10 minuter innan du fyller på den igen. Ta chansen att ta en kopp kaffe eller varm choklad och värma upp fingrarna och tårna. När din personliga tank har fyllts på, fyll sedan på din snöslunga och fortsätt.

Förhindra skador på större skruvar

Drivaxeln applicerar vridmoment på skjuvstiftet, som sedan applicerar det på skruven. Men om skruven rostar på drivaxeln blir de en och skjuvstiftet kommer aldrig att gå sönder. Om det händer kan skruven täppa till stora skador på maskinen. Smörj drivaxeln för att förhindra att den rostar mot skruven. Ta bort skjuvstift och smörj drivaxeln med smörjolja. Vrid sedan skruven för att sprida oljan längs axelns längd. Sätt tillbaka skjuvstift.

Se upp för halvburna tidningar

En frusen tidning är den främsta orsaken till maskinstopp. Det kan bryta skjuvstift eller remmar och skada dyra skruvar och pumphjulskomponenter. Ett nytt lager snö över tidningar gör dem svåra att se, och de är lätta att glömma. Så skydda din maskin genom att leta efter området innan du träffar den. Om du suger upp en tidning, stänger av motorn och tar bort den med en kvast eller spadehandtag – aldrig med händerna. Om du inte kan ta bort papperet, ta din maskin till en proffs, som tar ut mycket mindre än till och med den billigaste kirurgen.

Kasta det långt

Undvik att kasta snö bara halvvägs från uppfarten och sedan kasta den en andra gång. Det skapar bara en tyngre belastning för fläkten. Det finns fyra sätt att få maximalt kast: Ta mindre bitar av snö, kör fläkten med full varvtal men vid en lägre markhastighet, justera rännomvandlaren till dess helt upphöjda läge och blåsa med vinden.

Glöm inte underhåll under säsongen

Förbered din snöslunga genom att installera en ny tändstift, byta olja och kontrollera bältenas skick. Byt ut remmarna om du ser sprickor, fläckar eller glasrutor eller märker att bitar saknas. Slipa sedan rostiga områden och måla om. När färgen har härdat, applicera ett högvärdigt polymert bilvax på alla målade ytor. Vaxet tappar snö och vatten och skyddar färgen. Och vax insidan av rännan för att förhindra träskor.

Konsultera sedan din bruksanvisning för att hitta smörjpunkter och rekommenderad smörjmedel. Om typen av smörjmedel inte är listad, här är några allmänna riktlinjer: Använd motorolja på metallkopplingar, kugghjul och kablar, men torr PTFE-smörjmedel på plastdelar (knoppar, kugghjul och ränna). Spraya skruven, andra stegets pumphjul och rännan med silikonspray för att förhindra att snö fastnar.

Ta mindre bett för att undvika träskor

När du sprängs med våt, tung snö och du har bråttom är det frestande att skruva upp farten och ploga rakt igenom den. Det är det bästa sättet att täppa till din maskin och slita (eller bryta) drivremmarna. Och när du tänker på hur lång tid det tar att stanna och rensa rännan ständigt sparar du inte tid med full fart.

Ännu värre är att felaktig rensning av en igensatt ränna är farlig och den vanligaste orsaken till snöslungor relaterade skador. I stället för att passera snön i full bredd rekommenderar tillverkare att ta mindre bitar; ungefär en tredjedel till hälften av maskinens bredd. Det är snabbare än att slå igenom en hel snöväg och det är lättare för maskinen. En annan anledning till att det är en bättre snöslungningssteknik är att den låter maskinen kasta snön längre.

Hur man lagar en snöslunga

Att ta hand om dessa problem nu kan spara dig från en resa till verkstaden. Snöslungor är komplicerade maskiner med många rörliga delar, så det är helt naturligt att problem uppstår ibland. Men vissa problem kan lätt undvikas, och andra, när de åtgärdas snabbt, kan hjälpa dig att undvika större, dyrare reparationer på vägen. Jag har sammanställt en lista med problem som, när de försummas, kan leda till dålig prestanda eller värre – en resa till verkstaden när det är som mest.

Den goda nyheten är att om du är behändig och har rätt delar, tar de flesta av dessa korrigeringar mindre än en timme att göra. Snöslungor finns i en hel del konfigurationer: enkel-, två- eller trestegs, tillsammans med kompakta modeller och de som är sladdade eller batteridrivna. Min köpguide för snöslungor är platsen att lära dig om de olika typerna. Du kan också hoppa till våra recensioner för att hitta de bästa modellerna. Här är de vanligaste problemen du kan uppleva med din snöslunga i vinter, och mina expertråd om hur du fixar dem.

Om fläkten inte startar

Om du har en gasmodell, kontrollera först om det finns gas i tanken. Om gasfläkten har en elektrisk startmotor, se till att fläkten är ansluten till ett uttag. I annat fall, om gasen är mer än 30 dagar gammal, kan etanol i bränslet ha orsakat fukt i bränslesystemet. Använd en gaslås för att tömma gasen från fläkten, tanka sedan med ny stabiliserad bensin och försök igen. För elektriska modeller, se till att verktyget är inkopplat eller att batteriet är fulladdat.

Om snö fastnat i snöslungan

Stäng av motorn på en bensinsnöslunga eller dra ur sladden eller ta bort batteriet från en elektrisk modell. Använd ett rensningsverktyg eller kvasthandtag för att rensa täppan – aldrig dina händer eller fötter, även om du bär handskar: En stationär skruv och pumphjul har ofta tillräckligt med bältesspänning för att skada händer och fötter, inte ens med motorn eller elmotorn av.

Om snöslungan blivit svår att manövrera

Med tiden måste kablarna som skickar kraft till hjulen justeras för att spänna remmen på tvåstegs snöslungor. Om du trycker på drivhandtaget och snöslungan rycker framåt måste du dra åt linan. Ta bort kabeln från handtaget och sätt ihop linans gängade justering vid maskinens bas, anslut sedan klämman igen och testa hanteringen. Justera om det behövs igen tills lutningen slutar. När du har justerat kablarna, var noga med att spruta lite smörjmedel vid svängpunkterna i rörliga delar.

Om din snöslunga inte plockar upp all snö

En platt metallstång på maskinens undersida mejlar snö och is från marken och in i skruven. Att köra över betong, asfalt och grus kan bära metallen ner och lämna snörådor bakom. Sätt upp snöslungan och ta bort skruvarna som håller svärdet mot huset och byt ut det mot en ny. Justera den nya stapeln så att den är cirka 1 cm över marken.

Tänk på att du inte ska köra en enstegs snöslunga över grus eftersom den kan plocka upp och kasta grusen med snön, eventuellt skada fönster eller skada förbipasserande. Problemet är unikt för fläktar i ensteg eftersom deras skruvar har direktkontakt med marken, till skillnad från två- eller trestegsfläktar, som har skruvar som inte rör marken.

Om bältet gått sönder

Den friktion som krävs för att koppla in borrbandet på en enstegs snöslunga tenderar att bära ner ett bälte snabbare än på tvåstegsmaskiner. Mellan användning, ta bort locket och kontrollera om det finns sprickor i remmen. Byt ut ett misstänkt bälte genom att dra av hjulet, sedan bältet och lägga till reservdelen i omvänd ordning.

Att byta bälte på en större tvåstegsmaskin innebär att man demonterar enheten för att få tillgång till svänghjulet, ett jobb som bäst lämnas åt en servicepersonal. Och om du vill undvika att vandra till en butik i en snöstorm är det en bra idé att alltid ha ett ersättningsbälte (och extra skjuvstift) till hands under hela säsongen.

Om snöslungan puttrar och klagar

Om din gasfläkt är skakig eller nervös när den är på kan det vara ett problem med bränsleförbränning. Kontrollera bränsle- eller tändstift – var och en är ganska enkel att göra. Töm först bränslet från tanken och fyll på det med ny gas. Försök sedan byta ut tändstiftet genom att koppla bort gummikåpan som är ansluten till kontakten och ta bort kontakten med en spärrnyckel.

Du behöver ett speciellt tändstiftuttag som finns i ett hemmacenter eller i en bilaffär. Byt ut kontakten mot en ny. Om inget av dessa fungerar måste du ta snöslungan till en återförsäljare för reparation. ring tillverkaren för att hitta en nära dig.

Om skäraren inte fungerar

När motorn är avstängd och nyckeln är borttagen, inspektera skruven och / eller pumphjulet för uppenbara problem, till exempel en sten eller en bit is som hindrar rörliga delar från att vridas. Därefter inspekterar du skjuvstiften, vanligtvis belägna nära skruven.

Kontrollera din manual för den exakta platsen. Dessa stift kommer att gå sönder när din fläkt träffar ett hinder – som en sten – så slutar skruven att fungera. Om du byter ut dessa stift bör din snöslunga fungera igen. Du kan köpa dem online eller i butiker; det är alltid smart att ha några extra till hands.

Förvaring av snöslungan

Dessa instruktioner kommer att förklara hur du förbereder din snöslunga för lagring under lågsäsong. Några av dessa steg skiljer sig mellan en-, två- och trestegs snöslungor och beroende på modell kan instruktionerna nedan också variera något. Se alltid till att din snöslunga är på en plan yta och koppla bort tändstiftets ledning för att undvika oavsiktlig rörelse eller start. Kolla in din ägarmanual. Oavsett om du har en en-, två- eller tre-stegs snöslunga, se avsnittet “Lagring utanför säsong”, “Underhåll och justeringar” och “Service” och “Service” i din bruksanvisning innan du utför steg för Av -Säsongsförvaring.

Enstegs underhåll inför förvaring

Placera snöslungan för underhåll. Luta snöslungan försiktigt bakåt så att den vilar på handtaget. Detta gör att du enkelt kan komma åt olika komponenter. Kontrollera rakplattan. Rakplattan kan slitas ut med tiden. Rakplattan på din snöslunga har två slitkanter, helt enkelt vända den för att maximera plattans livslängd. Om den redan har blivit omvänd, byt ut den mot äkta originalutrustningsdel. Kontrollera skruven.

Skruven på gummipaddlar slits ut vid användning. De bör bytas ut om det finns överdrivet slitage. Inspektera bältet. Ta bort remskyddet på sidan av snöslungan. Kontrollera remmen för tecken på slitage, sprickor, slitage etc. och byt ut vid behov. Beställ reservdelar. Om något av ovan nämnda föremål behöver bytas ut i slutet av säsongen är det ett bra tillfälle att beställa och installera dem innan du förvarar din snöslunga.

Tvåstegs- och trestegsunderhåll inför förvaring

Kontrollera rakskivan och slitsko för skador och slitage. Rakplattan och glidskorna skyddar huset mot skador. Byt ut dessa artiklar med originaldelar. Förbered bränsletanken. Töm allt bränsle som finns kvar i tanken med sifonpumpen. En sifonpump kan köpas på cubcadet.ca och varhelst klippdelar säljs. Med hjälp av en annan person vrider du snöslungan försiktigt uppåt och framåt så att den vilar på skruvhuset. Detta gör att du enkelt kan komma åt de delar av snöslungan som kräver underhåll.

Smörj växelaxeln. Ta bort det undre ramskyddet från enhetens undersida. Applicera en lätt oljebeläggning på hexaxeln. Var noga med att inte få olja på aluminiumdrivplattan eller gummifriktionsskivan. Kontrollera gummifriktionsskivan för slitage eller sprickor. Sätt tillbaka snöslungan på sina hjul och skidskor. Innan du kontrollerar snöfläktremmen, sätt tillbaka det nedre ramskyddet på plats. Med hjälp av ytterligare en person, snurra snöslungan försiktigt fram och ner så att den vilar på hjulen och glidskor.

Inspektera bältet. Ta bort remskyddet på motorns framsida och inspektera remmarna för slitage, sprickor och slitage. Om remmarna är slitna ska de bytas ut omedelbart. Slitna bälten kan gå sönder när du minst förväntar dig det, så se till att du byter ut snöfläktbältet så snart du ser tecken på slitage. Sätt tillbaka plastbältesskyddet eller beställ ett nytt om det behövs.

Enstegs, tvåstegs och trestegs underhåll inför förvaring

Byt olja. Töm och fyll på motoroljan innan du förvarar din snöslunga. Se motorns bruksanvisning för korrekt viskositet och oljekapacitet. Kassera alltid den använda oljan på ett miljövänligt sätt. Kontrollera tändstiftet. Ta bort och inspektera den för tecken på korrosion eller rester av ansamling. Rengör den med en stålborste vid behov. Om du är osäker på om tändstiftet är bra eller inte rekommenderas det att du byter ut det.

Sätt tillbaka tändstiftet och anslut tändstiftet igen. Rengör snöslungan. Rengör skräp runt motorn och ljuddämparen. Applicera en lätt oljefilm på alla områden som är känsliga för rost. Torka bort allt torkat salt som kan ha ackumulerats för att förhindra att din enhet rostar över vintern. Förbered bränsletanken. Fyll slutligen motorns bränsletank med färsk bensin och lägg till en bränslestabilisator.

Detta är bättre än att förvara det tomt eftersom ett tomt bränslesystem utsätter alla nakna metalldelar i det för luft och fukt – vilket kan leda till rost och låter också packningar och O-ringar torka ut, spricka och krympa och orsaka eventuella läckor. Genom att följa dessa steg för korrekt förvaring av snöslungor hjälper du till att du har en väl fungerande maskin nästa vinter. Kom ihåg att slutföra vart och ett av stegen som beskrivs ovan – att hoppa över ett underhållsförfarande för snöslunga kan resultera i dyra reparationer på vägen.

Vanliga frågor om snöslungor

Hur stort område kan en snöslunga hantera?

För gångvägar och mindre uppfart kan enstegsenheter göra jobbet. För uppfart över 20 meter väljer du en två- eller tre-stegs snöslunga.

Vilket snödjup kan en snöslunga hantera?

Enstegs- och tvåstegssnöslunga kan vara effektiva på djup upp till 30 cm. Tre-stegs enheter kan hantera 40 cm snö eller mer.

 Vilken är den bästa typen av snöslunga för lätt snö, tung snö och isig snö?

Enstegsenheter är mest effektiva för lätt snö. Pumphjulet på tvåstegs- och trestegssnöslunga hjälper till att förhindra igensättning och gör dem till de bästa snöslungorna för tung, våt snö. Serrated skruvar på två- och trestegsmodeller skär igenom hårt packad snö eller is. Trestegsenheter rör sig ännu tyngre, våtare snö på kortare tid.

Vilken är den bästa typen av snöslunga för plana eller sluttande områden?

Skruvassisterade, framdrivna modeller är lämpliga för plana ytor. Motordrivna hjul eller spår fungerar bäst för sluttande uppfart. Du kan använda däckkedjor med vissa modeller för att förbättra greppet under alla förhållanden.

Hur använder man en snöslunga på ett säkert sätt?

Operatörsfel är den främsta orsaken till träskor och haverier, och felaktig rensning av träskor är den vanligaste orsaken till skador. Håll dig säker och din snöslunga fungerar effektivt med dessa tips:

Se till att du är bekant med alla snöfläktar och deras korrekta funktion Lär känna säkerhetstips som är specifika för din modell, som finns i din bruksanvisning. Se till att du vet hur du stannar snöslungan och kopplar ur den snabbt. Låt aldrig barn under 14 år använda en snöslunga. Granska snöslungans säkerhet med barn över 14 år innan de använder den. Planera ditt mönster för att undvika utsläpp av material till vägar, åskådare, ditt hem och andra föremål. Kastade föremål kan orsaka allvarliga skador

Inspektera det område du tänker rensa och ta bort allt som kan hindra din maskin (dörrmattor, tidningar, pinnar, brädor och andra föremål som kan snubblas eller kastas av snöfläktens skruv / pumphjul). Använd alltid skyddsglasögon under drift och när du utför en justering eller reparation för att skydda dina ögon. Var medveten om att kläder kan fastna i rörliga delar av snöslungan. Bär inte smycken, långa halsdukar eller andra lösa kläder när du arbetar.

För snöslungor med en elektrisk startmotor ska du använda en jordad förlängningssladd och treuttag. För att rensa snö på grus eller krossade stenar, justera höjden på snöfläktens hölje så att du inte kastar stenar. Lossa alla manöverspakar innan du startar snöfläktmotorn.

Försök aldrig göra några justeringar eller reparationer på snöslungan medan motorn är igång, om inte annat anges i din manual. Skapa ett säkerhetsområde på 25 meter runt snöslungan för att hålla åskådare, husdjur och barn borta från utrustningen. Stoppa snöslungan om någon kommer in i området. Var försiktig så att du inte glider eller faller. När snöslungan är bakåt, var särskilt uppmärksam på din fot.

Låt motorn och maskinen anpassa sig till kalla utetemperaturer innan du rensar snö. Använd inte en snöslunga i branta sluttningar och var mycket försiktig när du rensar snö från milda sluttningar. Använd inte snöslungan i kraftig snö eller med minimal sikt. Använd aldrig händerna för att rensa en igensatt ränna. Stäng av motorn och stanna kvar bakom handtagen tills alla rörliga delar har stannat innan du stänger av. Använd sedan rengöringsverktyget för snöslunga, som är bekvämt klippt bak på skruvhuset.

Vilken typ av snöslunga är perfekt för mig?

Eftersom jag nämnde det tidigare att det finns olika typer av snöslungor är det bättre om vi tittar på en mer detaljerad version av dessa typer. För att vara ärlig var jag själv som första gången användare lite förvirrad över snöslungans “flerstegs” -funktion. Jag trodde att om vi talar enstegs snöslunga, så måste den vara under den elektriska kategorin på grund av ordet “singel” och allt pekar på en sämre utgångsnivå.

Likaså klassificeras inte tvåstegs- och trestegsblåsare inte alltid under gasdrivna enheter. Jag har sett elektriska modeller med två scenvarianter där ute; det handlar bara om dina faktiska krav och de ovan nämnda faktorerna som påverkar en snöslungas prestanda på lång sikt. Om du råkar vara en vanlig husägare inom bostadsbranschen kommer du att göra stora framsteg med en enstegs elektrisk snöslunga. Området är litet, ytan är mestadels plan och planad, så det finns ingen anledning att investera i något dyrt. Med detta sagt är det inte nödvändigt att snöslungans hjul är självdrivna; en del av den assisterade rörelsedelen beror på skruven.

På tal om skruven som kommer i kontakt med ytan, glömde jag att nämna att snöslungor är mottagliga för höga skador. De är avsedda att användas på hårda ytor, men ibland gör människor dumma misstag och åker med snöslungor. Du bör veta att om terrängen inte är stenlagd kan stenar, skräp och småsten gå upp genom enhetens skruv. Detta kan fysiskt skada den inre mekanismen, förutom att kväva skruven från att göra ytterligare rörelser. Du bör vara försiktig med var du ska använda din snöslunga, oavsett om den är eldriven eller gasdriven.

Finns det några bra tips inför användning av en snöslunga?

Du vet hur du använder en snöslunga, men vet du det bästa sättet att använda en snöslunga? Följ dessa tips för mest effektiv drift:

Kom ihåg underhåll före säsongen. Förbered din snöslunga genom att installera en ny tändstift, byta olja och kontrollera bältenas skick. Byt ut remmarna om du ser sprickor, fläckar eller glasrutor eller märker att bitar saknas. Byt ut tändstiftet? Tänk på ett iridium tändstift. Använd nytt bränsle. Även om det är frestande att använda bränsle som har varit kvar från tidigare säsonger, är gammalt bränsle ofta anledningen till svårstartade snöslungor. Börja säsongen starkt genom att hälla från en färsk burk. Tillsätt bränslestabilisator så att bränslet inte försämras med tiden.

Vänta inte på att snön stannar. Att vänta på att snön stannar kommer att kräva mer ansträngning för din maskin. Mindre snö innebär att det är lättare att kasta det långt och att kasta det långt betyder att du inte behöver passera över samma högar en andra eller tredje gång. Långsam och stadig undviker träskor. Efter ett kraftigt snöfall, undvik frestelsen att plöja snabbt genom stora pålar, som bara täcker rännan eller bryter din drivrem. Ta mindre bitar, upp till halva bredden på din maskin.

Förbered din fastighet innan det snöar. Ta bort allt som kan hindra snöröjning eller skada din maskin – allt från stenar till förlängningssladdar till slangar. Använd insatser för att markera din uppfart, gångvägar och trädgårdar för att rensa vad som behöver rensas utan att skada något nedan. Kyl ner, gasa upp. Din snöslungas heta motor ligger precis under bensintanken. Om du behöver fylla på snöslungan med gas mitt i ett jobb, vänta alltid minst 10 minuter tills den har svalnat innan du fyller på den igen för att undvika brand. Kasta din snö med vinden. Undvik att snö går över en stig som du redan har rensat genom att kasta snön i samma riktning som vinden.

Vilka frågor ska jag ställa mig innan jag köper en snöslunga?

Att köpa en snöslunga kan kännas överväldigande. Från maskintyp till funktioner och tillbehör finns det mycket att tänka på, men det handlar verkligen om jobbet. För att hitta rätt till jobbet, här är de fyra saker du bör tänka på när du köper en snöslunga.

Hur stort är det område som du behöver rensa?

Vissa snöslungor bidrar mer till att rensa snö från större utrymmen helt enkelt för att de kan kasta snö längre. Enstegs snöslungor är utformade för att hantera små till medelstora uppfarter, någonstans mellan 1 – 8 parkeringsplatser, medan tvåstegs- och trestegs snöslungor är bättre lämpade för stora områden, mellan 8 – 15 parkeringsplatser.

 Vilken typ av terräng rensar du snö från?

Även om du vill rensa ett litet till medelstort område som vanligtvis passar bäst för en enstegsmodell, kan ojämn terräng göra en tvåstegs- eller trestegs snöslunga till ett bättre val. Så, vad ligger under snön – en solid och jämn asfalterad yta (betrakta en skruvassisterad eller skjutdriven maskin), eller är det en grov eller sluttande yta (överväg en motordriven modell).

 Hur mycket snöfall får du vanligtvis?

Upp till 25 cm typiskt pulveriserad snö kan betraktas som “lätt”, medan upp till 40 cm våt snö kan betraktas som “tung”. Enstegs snöslungor är utformade för att rensa lätt snö, medan tvåstegs- och trestegsfläktar kommer att ploga genom djup snö och har tandade skruvar som kan bryta igenom packad snö eller till och med is.

Vad behöver du från din snöslunga?

När du har bestämt dina grundläggande snöröjningsbehov, tänk på dina behov som operatör för att identifiera alla funktioner eller tillbehör som skulle vara fördelaktiga. Om till exempel de utrymmen du tänker rensa är dåligt upplysta, leta efter en modell med ljusa strålkastare. Om du har ryggproblem, leta efter servostyrning och en elektrisk start. Om du har ständigt kalla händer, hitta en snöslunga med handvärmande handtag.

Varför välja en snöslunga?

Skyffla snö är ett tufft jobb som kan bli en vanlig del av din dagliga rutin om du bor på en plats där snöfall är kraftigt och ofta. Kräver tunga lyft och repetitiva påfrestningar, det finns legitima skäl att dike din spade till förmån för en snöslunga. Om du vill motivera ett köp av snöslungor, överväga följande:

Spara ryggen

Tunga lyft och kast, och onaturlig vridning och vridning utgör faror för skador även innan hänsyn tas till isiga förhållanden. En snöslunga minskar belastningen på rygg och nacke och risken för andra typer av skador genom att eliminera besvärliga och ansträngande rörelser, hålla dig upprätt och hålla dig stabil även genom isiga fläckar.

Spara tid

Du rensar din uppfart eftersom du har platser att vara. Ett två timmars jobb för en spade blir ett snabbt jobb på 20 minuter med en snöslunga, vilket innebär att du äntligen kan spendera mindre tid på att svettas i din uppfart och mer tid där du behöver vara.

Gör snöröjning roligt

Det är otroligt tillfredsställande att flytta en hel uppfart med tung snö i en snabb och enkel rörelse för att skapa en tydlig, snöfri väg. Snöslungor gör hårt arbete till tillfredsställande och roligt arbete.

Var en stadshjälte

Effektivare och mindre ansträngande snöröjning innebär att ha tid och energi att ge en granne tjänst. Om du inte köper en snöslunga för att spara ryggen, spara tid eller för att göra snöröjning rolig, köp en helt enkelt för att göra mer vänliga favoriter.

Hur startar man en snöslunga?

Stegen du tar för att starta en snöslunga beror på vilken typ av snöslunga du har. Elektriska snöslungor börjar med en brytare eller knapp. Bensinsnöslunga kräver vanligtvis drift av en chokreglage och kan ha en plug-in elektrisk startmotor eller kan starta manuellt med en drag- eller rekylstart. Följ tillverkarens start- och bruksanvisning för din modell.

Bör man handla efter en snöslunga tidigt på året?

Återförsäljare är fullt utrustade med de senaste modellerna senast den 1 oktober och snöslungorna är vanligtvis på försäljning före säsongen med rabatter på upp till 15 procent. Men när det första stora snöfallet träffar är alla spel avstängda. Butiker säljer snabbt ut de mest populära maskinerna och det kan ta veckor att ladda om.

Om du väntar betalar du högsta priset och troligen slutar med en maskin som är för liten för din promenad och uppfart. Börja handla i slutet av september och början av oktober för att få rätt maskin för dig hem och få den till ett lägre pris.

Vad är det viktigaste man ska tänka på när man köper en snöslunga?

En enstegs snöslunga av rätt storlek kan vara det perfekta valet för en liten, platt betong- eller asfaltuppfart. Men det är inte ett bra val om du har en brant sluttning eller en grus- eller smutsuppfart av vilken storlek som helst. Det beror på att gummitoppen skruvar snön från trottoaren och in i huset.

Om du använder en enstegsmaskin på en grus- eller smutsuppfart förstör du gummiskruven på nolltid och slänger gruset över din gräsmatta. På en brant lutning eller körning kräver en enstegsmaskin mycket mer ansträngning än en självgående modell. Om du går med grus eller går, skaffa en två- eller tre-stegs snöslunga så att skruven inte skrapar marken.

Borde man investera i en snöslunga med luftfria däck?

Pneumatiska luftfyllda däck är ett ständigt problem. De behöver alltid fylla på och reparera ett platt snöfläktdäck är ingen lätt uppgift. Dessutom, om ett däck har mer eller mindre lufttryck än det motsatta däcket, kommer snöslungan att dra åt sidan.

Luftfria däck, å andra sidan, går aldrig platta. De är gjorda av ett speciellt polymermaterial som böjer sig för att kasta snö och har lika mycket dragkraft som traditionella gummidäck. De är helt underhållsfria och eliminerar sidospårning, vilket gör dem till det bästa valet för din nya snöslunga.

Är det värt att köpa en elektrisk snöslunga?

Bensinmotorer kan vara jobbiga, särskilt i kallt väder. Om du översvämmer en snöfläktmotor kan det ta 20 bra, starka repdrag för att rensa översvämningen och komma igång. Det är lättare sagt än gjort på en stor motor. Elektriska startmaskiner ansluts till ett vanligt nätuttag och börjar med att trycka på en knapp. Om din rygg inte är i form för repdragning, välj en snöslunga med en elektrisk startmotor.

Vad är skillnaden? Snöslunga kontra snökastare

Jämför dessa två populära snöborttagningsmaskiner för att välja den som är bäst för att hjälpa dig att leka genom ett förutsägbart vinterarbete. Dagens snöröjningsmaskiner gör snabbt arbete med att rensa de vita grejerna från uppfart och trottoarer – vilket sparar ryggen från spänningen att spotta och slänga tung snö åt sidan.

Men medan termerna “snöslunga” och “snökastare” ofta används omväxlande (även ibland av tillverkare), är de två maskinerna faktiskt ganska olika när det gäller kraft, funktionalitet och pris. Jag har lagt dessa två sida vid sida – snöslunga vs snöslunga – för att identifiera sex anmärkningsvärda skillnader. Fortsätt läsa för att ta reda på vilken snöborttagningsmaskin som passar bäst för ditt klimat, fastighet och budget.

En snöslunga är kraftfullare än en snökastare.

En snöslunga är enstegsmaskin, vilket innebär att den samlar snö och slänger ut den i en ränna i en enda rörelse. Kraften som genereras av en horisontell snurrskruv plockar upp snön samtidigt som den skapar kraften som driver ut snö ur en urladdningsränna, vanligtvis till ett avstånd på 5 till 10 meter.

En snöslunga arbetar i två steg; som en snöslunga har den en roterande skruv för att skopa upp snö, men snön matas sedan in i ett pumphjul, som liknar en kraftfull fläkt som skjuter upp snön upp 10 meter bort eller längre. I den ännu kraftfullare änden av snöslungspektrumet finns trestegsfläktar som har gaspedaler som tuggar genom hårdpackad snö och till och med is, krossar den och matar in den i ett mäktigt pumphjul som kan skjuta snö upp till 50 meter bort.

Snöslungor tar bort en bredare sträng i ett enda pass.

Enstegs snöslungor är på den mindre sidan och de tar bort snö i strängbredder mellan 10 och 20 cm beroende på den enskilda maskinen. Tvåstegs snöslungor kan rensa upp till en 50 cm snösträng, medan trestegs snöslungor kan ta bort så mycket som 70 cm snö i en enda sträng. I områden där det ofta förekommer snö kommer en snöslunga som tar bort en bredare sträng att avsevärt minska tiden som rensas bort.

Snöslungor fungerar bättre med lätta snöansamlingar.

Eftersom de är mindre och mindre kraftfulla än snöslungor, är snöslungor bättre lämpade för att ta bort lätta snöansamlingar på ungefär 20 cm, maximalt. Den övre delen av den främre insugningsrännan på en snöslunga är högre än den är på en snöslunga, så snöslungor kan hantera djupare driv och ansamlingar på 35 cm eller mer. Dessutom är små snöslungor ofta inte självgående, vilket också gör det svårare för operatören att fysiskt skjuta dem i tjockare snöansamlingar. Majoriteten av snöslungor på marknaden idag är självgående.

Snöslungor är vanligtvis bränsledrivna.

Enstegs snöslungor drivs ofta av en förlängningssladd, vilket begränsar deras användning till sladdens längd och kräver åtkomst till ett eluttag. Vissa nyare snöslungor drivs av uppladdningsbara litiumjonbatterier, så de begränsas inte av avståndet och de kör 20 till 45 minuter på en enda batteriladdning. Å andra sidan drivs snöslungor vanligtvis med bensin eller diesel, så de är inte begränsade av sladdens längd och låter användaren rensa snö tills de tar slut på bränsle.

Snöslungor är lättare att lagra och underhålla.

Kabeldrivna och batteridrivna snöslungor tenderar att vara mindre maskiner som inte tar mycket plats i ett garage eller skjul, medan vissa bensindrivna två- och trestegs snöslungor är nästan lika stora som en trädgårdstraktor och kräver gott om utrymme för förvaring.

Eftersom de inte använder bränsle behöver inte batteridrivna snöslungor och sladdar lagras av lättantändlig bensin (de skapar inte heller rök under användning). Dessutom måste en gasdriven motor underhållas regelbundet, vilket inkluderar att kontrollera och tillsätta olja vid behov och byta gasfilter och tändstift årligen.

När fungerar elektiska snöslungor bäst?

Om du bor i ett område med lätta snöfallhändelser och inte vill hantera gas och årliga oljebyten kan en elektrisk snöslunga vara det rätta alternativet för dig. Du behöver en kraftig vinterklassad förlängningssladd och du måste följa ett specifikt snöröjningsmönster för att undvika att klippa sladden eller linda den runt skruven. Men elektriska snöslungor är ett utmärkt val för små områden.

Hur felsöker man en bensinsnöslunga?

Om du har en gas snöslunga som inte startar kan dessa tips hjälpa dig att felsöka enheten. Kontrollera din manual för felsökningssteg för din modell. Se till att bränsleavstängningsbrytaren är i “på” -läget och att det finns bränsle i tanken. Se också till att du har färsk olja. Om din snöslunga har en gas, se till att den är inställd på tre fjärdedelar hastighet eller högre. Ställ choken i fullt läge när temperaturen är kall. Detta förbjuder luftintag. Om din snöslunga var utrustad med en nyckel, sätt in den i spåret. Snöslungan fungerar inte utan att den här nyckeln är på plats.

Ta bort och kontrollera tändstiftet med avseende på sprickor i porslinsisolatorn, kraftigt koluppbyggnad på elektroden eller en bränd eller skadad elektrod. Om du hittar skada, byt ut tändstiftet. Om tändstiftet är vått med bensin (vilket indikerar att det har översvämmat), torka av tändstiftet, vrid motorn flera gånger och sätt sedan in tändstiftet igen. Om snöslungan har lagrats länge, kontrollera att förgasaren inte är igensatt med bränsle. Om felsökningsteknikerna ovan inte fungerar kan det vara dags att reparera det av en professionell.

Vilken typ av snöslunga är bäst?

Enstegs snöslungor

Enstegs snöslungor är de lättaste och lättaste att hantera. De är bäst för att rensa medelstora områden med ett snöfall på 30 cm eller mindre och kan hantera både lätt och våt snö. På en enstegs snöslunga styr en skruv snön genom en utkastränna och kastar snö upp till 10 meter. På vissa modeller kommer skruven i kontakt med ytan, vilket ger viss framåtkörning, men de flesta enstegsfläktar är bäst för användning på plana eller lutande stenlagda ytor där skruven inte tar upp stenar eller grus.

Tvåstegs snöslungor

Tvåstegs snöslungor har vanligtvis större intag, så de kan arbeta i djup upp till cirka 55 cm och kan röra sig våt och isig snö. Dessa kraftfulla fläktar är bäst för att rensa större områden, till exempel uppfart över 20 meter långa. De har vanligtvis motordrivna hjul för att bättre hantera lutningar och minska förarens trötthet.

På en tvåstegs snöslunga samlar en skruv först snön, och ett pumphjul släpper sedan ut snön genom en ränna. Denna tvåstegsprocess förflyttar snö snabbare och längre än enstegsfläktar och kastar snö upp till 20 meter. Skidskor finns på de flesta tvåstegsmodeller, vilket höjer skruven något för användning på obelagda ytor. Du kan hitta ett större utbud av funktioner på tvåstegssnöslunga än på enstegsmodeller.

Trestegs snöslungor

Trestegs snöslungor gör det bästa av din ansträngning och rör mer snö på kortare tid. Operativt liknar tvåstegssnöslunga, de kan hantera lutande asfalterade och icke asfalterade ytor – inklusive uppfart över 20 meter långa – och kan arbeta i djup upp till 55 cm. En trestegsfläkt använder en accelerator förutom skruven och pumphjulet. Denna gaspedal snurrar vinkelrätt mot skruven, som en skruv, som arbetar med skruven för att samla snön och sedan tvinga snön in i pumphjulet, som tömmer den.

Gaspedalen kan också hjälpa till att skära igenom isig snö. Kombinationen av skruven, gaspedalen och pumphjulet innebär att en trestegs snöslunga kan rensa tung snö snabbare än en tvåstegsmodell. Dessa maskiner kan vara särskilt användbara när du rensar en hög snödriva eller den snövägg som en snöplog kan lämna i slutet av en uppfart och kan kasta snö upp till 20 meter. Liksom tvåstegssnöslunga har trestegsmaskiner vanligtvis ett brett urval av funktioner.

Elektriska snöslungor

Elektriska snöslungor börjar med ett knapptryck, fungerar utan bensin och behöver mindre underhåll än bensinmodeller. En elmotor betyder också att det inte finns något behov av att byta eller kasta motorolja. Finns i sladdlösa eller sladdmodeller, de är vanligtvis lättare och mer kompakta än bensinmaskiner. Du kan också hitta elektriska snöskovlar med drivna skruvar som samlar och kastar snön ur din väg.

Dessa maskiner är mindre och lättare än snöslungor och erbjuder ett mer ekonomiskt alternativ för att rensa snö från ett litet område som en trottoar, uteplats, däck eller trappor. Sladdlösa snöslungor finns främst som enstegsmodeller, men batteridrivna tvåstegs snöslungor finns i vissa områden. Sladdlösa snöslungor kan ge kraft som en gasmodell, som rör sig upp till 1 meter med mindre vibrationer och fungerar med mindre buller och inga ångor. Batteridrivna snöslungor har även gasmodeller eftersom de inte behöver strömkabel.

Du kan till och med hitta självgående sladdlösa snöslungor som hjälper till att minska ansträngningen för att rensa din uppfart.  Leta efter trådlösa snöslungor med batterier som fungerar över olika typer av utrustning. Sladdade, enstegs elektriska snöslungor skapar också mindre vibrationer och mindre buller utan utsläpp under drift. De kräver dock en förlängningssladd utomhus som förblir flexibel i kallt väder. Följ tillverkarens instruktioner för att välja en kompatibel förlängningssladd.

Bensinsnöslungor

Bensinsnöslunga har god rörlighet eftersom de inte behöver strömkabel för att fungera. Bensindrivna modeller har ofta större röjningsbredder och inloppshöjder än elektriska modeller. De finns också i självgående modeller som använder motorn för att driva hjulen, vilket gör maskinen lättare att flytta än modeller som bara har skruvassisterad körning. En- och tvåstegssnöslunga är de vanligaste, men det finns trestegs gasdrivna snöslungor i vissa områden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen