Bästa solsängen 2024 – Test av olika solsängar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Hillerstorp Hampton

Hillerstorp Tennessee

Traditional Teak Kate ​

Hillerstorp Nydala

Klicka här för att se fler solsängar.

En solsäng är som en solstol fast med en design som liknar en säng. Solsängar är ofta betydligt mer bekväma än vad solstolar är och är gjorda för att man ska kunna ligga bekvämt under längre perioder.

Med tanke på att solsängar ofta är väldigt bekväma anser vi att det är svårt att hitta något ställe som är bättre att njuta utav solen på.

Det finns inte heller några begränsningar för vart du kan placera din solsäng. Detta innebär att du kan placera den vart du än önskar så du slipper anpassa ditt solande till en annan plats.

Det är dock inte helt enkelt att välja den bästa solsängen då olika modeller har olika fördelar. Vissa solsängar är bekvämare än andra medan vissa har bättre kvalitet eller är mer prisvärda. Det är alltså rätt svårt att veta vilken solsäng som är bäst om man själv inte har funderat på vad man söker.

1. Bäst i test: Solsäng Hillerstorp Hampton

Solsäng Hillerstorp Hampton

Klicka här för att se bästa priset

Den här solsängen från Hillerstorp är flätad i 1-trådig konstrotting. Denna modell är dessutom ställbar i ryggen och kommer med en grå dyna på köpet.

Dynan är 9 cm tjock och materialet har hög tålighet mot såväl kyla som värme. Detta är väldigt bra om man vill att sin solsäng ska klara av sämre väder.

Den här solsängen kräver inte heller något särskilt underhåll vilket är skönt. Solsängen har även en vikt på 9 kg vilket gör att den är rätt så smidig.

Solsängens höjd är 33 cm medan längden är 200 cm och bredden 72 cm. Detta är mått som är tillräckliga för alla normalstora personer. Den här solsängen är tyvärr inte fällbar och har inte heller någon förlängare.

2. Populärast: Solsäng Hillerstorp Tennesse

Solsäng Hillerstorp Tennessee

Klicka här för att se bästa priset

Den här däckstolen från Hillerstorp fungerar utan problem att använda som en solsäng. Den här modellen är gjord i orkangrått furu och har en vikt på 17 kg vilket gör den rätt så robust.

Däckstolen är dessvärre inte fällbar och har inte heller någon tillbakalutning vilket helt klart kan vara en nackdel. Den har inte heller någon förlängare. Just denna modell kommer i två delar, själva stolen och en medföljande fotpall.

För den som inte tycker stolar i trä är särskilt sköna finns det självklart bra alternativ som kan öka komforten. Man kan nämligen utan problem köpa till en dyna och få känslan mer lik en vanlig solsäng.

Priset för just denna produkt ligger på strax under 3 000 kr vilket är rätt så mycket lägre än vår bäst i test modell.

3. Premiumval: Solstol Traditional Teak Kate Vit

Solstol Traditional Teak Kate Vit

Klicka här för att se bästa priset

För den som söker en lite exklusivare solstol som samtidigt fungerar bra att använda som en solsäng kan detta vara ett intressant alternativ.

Kombinationen av textilen och träet gör nämligen denna solstol väldigt stilren. Textilmaterialet gör det även tillräckligt bekvämt för att de flesta inte ska vilja köpa till en dyna.

Textilen är även tålig mot UV-strålning, färgfast och miljövänlig. Denna modell har även ett ryggstöd som ger bra stöd i flera valbara lägen.

Solstolen har en vikt på 14,8 kg vilket bidrar med en robust känsla till den stilrena stolen. Tyvärr är priset hyfsat högt på drygt 6 000 kronor vilket gör att flera kan tycka den är för dyr. För den som gillar kvalité och design kan det dock fortfarande vara ett bra alternativ.

4. Billigast: Solsäng Hillerstorp Nydala

Solsäng Hillerstorp Nydala

Klicka här för att se bästa priset

Den här solsängsmodellen från Hillerstorp är byggd i svart aluminium samt har en sits av svart textil. Solsängen har en vikt på 15,3 kg vilket är hyfsat mycket men inget orimligt.

Armstöden på denna modell har en design i trä vilket bryter av det stilrena utförandet i svart. Tyvärr ingår det inte någon dyna till denna solsäng vilket innebär att man får lägga en ytterligare peng om man önskar det.

Solsängen har en höjd på 31 cm och en bredd på 61 cm. Längden är 197 cm vilket är ungefär vad de flesta modellerna har. Trots att man får betala extra för dynan är detta en modell som vi tror kan passa många.

Solsängen är rimligt prissatt och kostar ungefär 2 800 kr samtidigt som ramen i aluminium förstärker känslan av kvalitet.

Lista över de bästa solsängarna 2024

  • Bäst i test: Solsäng Hillerstorp Hampton
  • Populärast: Solsäng Hillerstorp Tennesse
  • Premiumval: Solstol Traditional Teak Kate Vit
  • Billigast: Solsäng Hillerstorp Nydala

Köpguide för solsängar 2024

Material

När det gäller material handlar det både om själva ytan man ligger på och ramens material. När det gäller ramen vill man både att den ska vara tålig och lättviktig. En lättviktig solsäng är nämligen väldigt skönt om man ofta vill byta plats på den för att slippa skugga.

Det finns flera olika typer av material som solsängar kan vara bygga i, det vanligaste är metall eller trä. Den största skillnaden är nästan alltid hur pass mycket man behöver underhålla solsängen.

Metall är tacksamt då det oftast är mindre beroende av underhållning. Trä kräver däremot oftast regelbunden behandling för att hålla. Det finns även vissa solsängar som är gjorda i bambu eller rotting. Detta är båda rätt så lätta material som även kan vara väldigt stilrena.

>>> Kolla även in positionsstolar

Hjul

För den som vet att man kommer flytta på sin solsäng mycket är hjul det perfekta tillvalet. Trots att de flesta modellerna inte har hjul finns det för den som söker det en möjlighet att hitta solsängar med hjul.

Det viktiga att tänka på innan man gör ett köp är att se till att solsängen har låsbara hjul så den inte rullar iväg så fort du placerar den på lutande underlag.

Design

“Beroende på var du avser att använda din solsäng kommer olika designer att lämpa sig bäst.”

Om du vet att solsängen i stort sett kommer stå permanent på en plats är det inte lika viktigt att solsängen är enkel att flytta.

Om du däremot planerar att använda solsängen på flera olika ställen och kanske ta med den på utflykter bör du välja en så nätt modell som möjligt.

Dynor

För att solsängen ska vara bekväm är det viktigt att du har bra dynor. Beroende på vad för solsäng du köper är det lite olika om dynor medföljer och hur pass bekväma de är.

Många solsängar köper man utan medföljande dynor och för många är det tänkt att man inte ska använda dynor alls.

Även om tanken är att det ska vara tillräckligt bekvämt utan dynor är det dock inte alltid det och därför kan det vara smart att själv köpa till bekväma dynor.

När du väl har skaffar dynor till din solsäng eller redan har dynor är det dock viktigt att du skyddar de under vinterhalvåret. Man kan antingen förvara de inomhus eller använda sig utav möbelskydd om man inte har plats eller ork att plocka in de.

Hopfällbarhet

För alla som prioriterar sitt utrymme är det viktigt att solsängen går att fälla ihop. Genom att ha en hopfällbar solsäng kan du nämligen förvara solsängen väldigt smidigt under vintern.

Du ska dock vara noggrann med att köpa en modell som är enkel att fälla ihop så du slipper krångel. Dessutom ska man inte tumma på kvaliteten när det gäller hopfällbara solsängar då momentet när man fäller ihop den är känsligt.

Bekvämlighet

Det är inte särskilt svårt att dra slutsatsen att bekvämlighet är något av det viktigaste när det gäller solsängar. För att solsängar ska vara bekväma behöver både själva ramen vara behaglig och materialet man ligger på.

Man bör tänka på att materialet man ligger på gärna ska vara så andningsbart som möjligt för att det inte ska bli för varmt. Ett parasoll kan även funka bra här om det börjar bli för varmt. Det andra man behöver tänka på är hur pass justerbar solsängen är och om du kan anpassa din position.

Vill man ha det lite extra lyxigt finns det solsängar som har extra fotstöd vilket lämpar sig väldigt bra för längre personer. Kuddar är också något som gör det mer bekvämt och speciellt om de är enkla att rengöra.

Vikt

Trots att större vikt oftast kännetecknar kvalitet behöver det inte vara dumt att köpa en lättviktig solsäng. En för tung solsäng blir nämligen väldigt jobbig att hantera om man ständigt planerar att flytta den.

Så om du vill ha en solsäng som är enkel att flytta bör du inte stirra dig blind på modellens vikt. Det kan dock vara smart att se till att det materialet den är byggd i har så bra hållbarhet som möjligt.

Typer av solsängar

Trots att man oftast bara föreställer sig att solsängar finns i ett och samma utförande finns det faktiskt flera olika modeller av solsängar. Några av de inkluderar:

  • Solsäng med tak
  • Dubbel solsäng
  • Rund solsäng

Solsängar med tak är perfekt för alla som vill ha ett skydd mot plötsliga skurar eller helt enkelt slippa solen en stund. Det självklara är dock ett justerbart tak så att du kan välja när du vill sola.

Ett tak ger även en känsla av avskildhet och man slipper att riskera nyfikna grannar om man bor i lägenhet. Det enda tråkiga är att ett tak gör solsängen dyrare så det kan vara klokt att överväga om detta är en funktion för dig eller inte.

Nästa modell som hade varit perfekt för många är en dubbel solsäng. Dubbla solsängar är gjorda för att två personer ska få plats vilket är perfekt om du och din partner vill sola tillsammans eller om man helt enkelt vill ha mycket plats för sig själv.

Det är generellt sätt även mer prisvärt att köpa en dubbel solsäng än att köpa två enkla. Man gör dock rätt i att kolla måtten innan man gör ett köp för att se till att modellen faktiskt är tillräckligt stor.

När det gäller runda solsängar är det ofta modeller med lite exklusivare touch. Runda solsängar är dock väldigt bra då de oftast är rätt så stora vilket innebär att du får generöst med utrymme. Man ska dock ha med sig att de oftast är dyrare.

Färg

Alltid innan man köper en möbel eller något att ha hemma så ska man fundera över hur det passar med sina övriga saker. Om man redan har ett genomgående tema i trädgården kan det vara klokt att inte bryta det.

Detta gäller inte bara för färgen utan även för materialet. Har man till exempel mycket utemöbler i trä kan det vara lämpligt att köpa en solsäng i trä. Samma sak gäller om man har mycket möbler i aluminium eller andra material.

Vanliga frågor om solsängar
Vad bör jag tänka på innan jag köper en solsäng?

Det finns flera saker att tänka på men några av de väsentligaste övervägandena är materialet, modellen och storleken. Det är nämligen svårt att säg vad man ska satsa på då alla efterfrågar olika typer av solsängar.

Hur förvarar jag min solsäng?

Det finns lite olika sätt att tänka på när det kommer till förvaring utav sin solsäng. Under vintern är det vanligaste att man väljer att ta in solsängarna men det finns även de som använder överdrag. Vill man att solsängen ska hålla så länge som möjligt är dock inomhusförvaring alltid att föredra.

Hur rengör jag min solsäng?

Beroende på vilket material din solsäng är gjord utav kommer du kunna tvätta de på olika sätt. Det brukar däremot alltid fungera att använda vatten och lite tvål för mindre fläckar eller pollen.

Hur mycket vikt klarar en solsäng av?

Det är omöjligt att säg hur mycket vikt solsängar klarar av då det är olika från modell till modell. Vill man ta reda på hur mycket solsängen klarar av brukar det dock alltid stå i produktspecifikationen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är en solsäng en bekväm och praktisk möbel för att njuta av solen under längre perioder. Genom att välja rätt solsäng kan du skapa en avkopplande och bekväm plats att sola och slappna av på.

Det finns olika modeller att välja mellan, och det är viktigt att överväga faktorer som material, design, hopfällbarhet och komfortnivå innan du gör ditt val. Olika solsängar har olika fördelar och prisklasser, så det finns något för varje preferens och budget.

Tänk också på att skydda din solsäng under vinterhalvåret genom att förvara den inomhus eller använda ett lämpligt överdrag. Genom att göra en välgrundad investering kan du njuta av soliga dagar i en bekväm och stilren solsäng som passar dina behov och smak.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen