Bästa solstolen 2023 – Test av olika solstolar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Solstol Vivere

Hillerstorp Tennessee

Vilostol Vivere

Baden Easy Living

Klicka här för att se fler solstolar.

Solstolen är en versatil utemöbel som kan användas i en rad olika miljöer såväl vid stranden som på trädecket. I den gassande sommarsolen behövs en stabil och bekväm solstol. Solstolar förekommer i olika former och därför kan man ta med sig den till stranden eller placera den i trädgården på sommaren.

Att välja en bekväm solstol är nästan lika viktigt som att välja en bekväm säng. Många sommardagar spenderas i solstolen precis som många nätter spenderas i sängen. Att välja rätt modell av solstol är alltså väsentligt för ens välbefinnande på sommaren.

Solstolar förkommer i en rad olika material, funktioner och prisklasser. Att välja rätt vilstol kan därför för vissa kännas betungande. I denna artikel har vi därför sammanställt en köpguide och recenserat 4 olika modeller så du kan välja rätt utemöbel.

1. Bäst i test – Solstol Vivere Dockside

Solstol Vivere Dockside

Se bästa priset

en alldeles unik solstol med en högkvalitativ modern design. Modellens ram är gjord av rostfritt aluminium, vilket leder till att varianten väger relativt lite jämfört med andra solstolsmodeller.

Vivere Dockside är även en mycket bekväm modell på grund av den sköna Akryl Meshen i kombination med nackkudden. Förutom detta är stolen justerbar i flera steg så att besittaren kan njuta av solen i alla vinklar.

En annan användbar funktion med solstolen är att den är hopfällbar och kompakt. Detta är optimalt för lågsäsongslagring.

Alla dessa funktioner och finesser gör Vivere Dockside till den optimala högkvalitativa strandstolen, eller varför inte trädeckets tron.

2. Populärast – Solstol Hillerstorp Tennessee

Solstol Hillerstorp Tennessee

Se bästa priset

Solstolen Hillerstorp Tennessee är en solstol som har sitt ursprung i New York. Hillerstorp Tennesses design med anor tillbaka till tidigt 1900-tal är idag en snygg solstol gjort av kvalitativt furu.

Solstolen är den perfekta utemöbeln att sätta i trädgården på grund av dess neutrala och tidlösa design som tål slit och tär.

Köper du Hillerstorp Tennessee så ingår även en bekväm fotpall. Solstolen är kanske inte den mest ergonomiska på marknaden, men med en skön solsängsdyna briljerar stolen ändå i bekvämlighet.

Hillerstorp Tennessee är vitlaserad och ser därför fräsch och välkommande ut som definitivt kommer imponera på grannarna.

En sak att tänka på med stolen är att den är tung. Dock är detta också bra för det betyder att stolen tål blåsigt och hårt väder.

3. Premiumval – Vilostol Vivere Aluminium

Vilostol Vivere Aluminium

Se bästa priset

Vilostolen Vivere Alumenium är för dig som vill ha en exklusiv och modern vilstol. Stolen passar perfekt till en nyare och modernare villa.

Den liggande solstolen är gjord i starkt och lätt aluminium vilket är bra för den som behöver flytta stolen. Stolen är även gjord av akrylväv för ultimat komfort.

Designen erbjuder en längd på 2 meter så att även den längsta kan njuta i ergonomisk perfektion. Stolen är även utrustad med en bekväm kudde som är skoningssam för nacken.

Något att tänka på med stolen är att den inte har några justerbara lägen. Detta kan vara dåligt för den som till exempel vill vinkla sig mot solen. Däremot gör det stolen mer hållbar, eftersom det inte finns några rörliga delar.

4. Billigast – Baden Baden Solstol Easy living Beach

Baden Easy Living Beach Solstol

Se bästa priset

Baden Baden Solstolen Easy Living Beach är en solstol från varumärket Martinsen som erbjuder mycket funktionalitet.

Stolen är den optimala strand- och camping stolen. Med en enkel rörelse kan stolen lätt fällas ihop och placeras i bilen.

Väl på stranden kan stolen justeras i flera olika lägen för optimal solstråle-vinkel. Stolen är även gjord av rostfritt stål vilket skyddar mot frätande havsvatten.

Solstolen är en något lyxigare variant än en vanlig traditionell baden-baden solstol. Solstolen kommer bland annat utrustad med en bekväm kudde.

Trots alla dessa funktioner är priset väldigt lågt. Vi skulle därför rekommendera denna Baden-Baden solstolen till de som älskar utelivet men som inte vill knäcka spargrisen.

Lista över de bästa solstolarna 2023

  • Bäst i test: Vivere Dockside Solstol
  • Populärast: Hillerstorp Tennessee Solstol
  • Premiumval: Vivere Aluminium Vilostol
  • Billigast: Baden Baden Easy Living Beach Solstol

Köpguide för solstolar 2023

Att välja rätt solstol för rätt ändamål är inte alltid det enklaste. Därför har vi gjort en köpguide för dig som grubblar över vilken stol du ska välja. Här nedan finns några faktorer att ha i bakhuvudet när man ska köpa solstol:

  • Funktion
  • Material
  • Pris
  • Design
  • Komfort
  • Vikt

Funktion

När man ska välja solstol så måste man ha stolens funktioner i åtanke. För vissa kan det till exempel vara nödvändigt att det finns en nackkudde.

För andra kan det vara viktigt att solstolen går att justera i flera steg. Hade man tänkt ta med solstolen till stranden och primärt använda den till solning är en justerbar baden-baden stol att föredra.

Men tänkte man ha solstolen på trädecket i en stol-grupp kring ett bord kan en något lyxigare stol av trä eller aluminium vara att föredra. Trä-stolarna tenderar att inte ha justerbara egenskaper men brukar i stället vara mer rigida och eleganta.

Att solstolen är hopfällbar kan också vara viktigt för dem som tänkt ta med den i bilen.

Andra egenskaper som vissa solstolar har är till exempel mugghållare. Detta kan vara bra under sommarns heta dagar då vattnet är en nödvändighet. För att skydda sig ytterligare från solen kan man införskaffa ett parasoll. Parasollet kan förstås även användas vid ett ute-matbord så du kan njuta av sommarmaten utan solen i ögonen.

Material

Material kan variera mycket mellan solstolar. Vissa solstolar förekommer i aluminium, andra trä och andra stål.

När man köper en stol av metall och tänker sitta på den vid havet är det viktigt att stolen är av rostfritt aluminium/stål då saltet i havsvattnet kan korrodera metaller. Detta är oftast inget du som konsument behöver tänka på då metallen på stolarna nästan alltid är av det rostfria slaget.

Annars finns det stolar i trä. Dessa brukar sakna funktioner som justerbarhet men brukar vara väldigt hållbara. Du kan även bygga en själv med trallskruv och valfritt virke. Det gör för en otroligt hållbar solstol men kräver förstås mer arbete och kunskaper som de flesta inte har.

Trästolarna är tunga och rigida och tål hårt väder. En trästol kan därför vara att föredra för den som tänkt placera stolen utomhus under längre tider.

Stolar i aluminium har fördelen att de är väldigt lätta. Detta är optimalt för de som tänkt flytta stolen till campingen/stranden. Aluminiumstolen tenderar också att se mycket mer modernare ut än trästolen då aluminiumytan är matt och slät.

Pris

När man ska välja solstol så bör man förstås ha priset i åtanke. Vissa stolar är väldigt billiga men har därför också sämre hållbarhet.

Baden-Baden stolar brukar funktionsmässigt erbjuda mycket för ett lågt pris men material och kvalité brukar vara bristande. Dessa stolar tenderar alltså därför vara mindre hållbara i längden. Däremot är dessa solstolar perfekta för barn och för att bära på ryggen till stranden.

Trästolarna brukar vara ganska mycket dyrare än Baden-Baden stolarnamen hållbarheten är betydligt längre på trästolarna. Detta är på grund av träets hållbara egenskaper.

I slutändan är alla solstolar funktionellt samma (de är stolar). Höga prislappar brukar vara på grund av design och materialval. Högre pris betyder alltså inte nödvändigtvis fler funktioner. Priset påverkas även av märket. Mer nobla stoltillverkare säljer förstås dyrare stolar.

Design

Design är något man bör ha i åtanke när man ska köpa. Det finns solstolar med mycket fokus på design och andra med väldigt lite.

Baden-Baden stolar är ett bra exempel på stolar som inte är tillverkade för att se bra ut. Detta är förstås inte stolens syfte, för en baden-baden solstol ska ju förstås i första hand vara praktisk.

Men hade man tänkt ställa en grupp solstolar på ett trädeck bör man välja en stol med snygg design. Då kan man välja mellan två olika typer av stolar. Det finns moderna stolar i aluminium. Dessa stolar tenderar att passa bra bredvid nyare villor kring förslagsvis en pool.

Man kan förstås även välja en solsäng, men de har ofta en mer permanent konstruktion och är otympliga att flytta runt på.

Sedan finns det också solstolar av trä. Dessa stolar brukar ha en mer traditionell och rustik design på grund av träets karaktäristiska naturliga färg och form. Vi skulle därför föreslå trästolarna för den som tänkt placera dem ute på landet vid stugan eller vid ett äldre hus.

Komfort

Om vi börjar med den klassiska Baden-Baden stolen så brukar dessa stolar rent ergonomiskt inte vara de bästa. Dock har komforten inte lika stor betydelse när det gäller Baden-Baden.

De flesta brukar oftast bara sitta på stolarna några timmar vid stranden om dagen. Att stolen är praktisk är en stor prioritet när det gäller Baden-baden stolen, komfort inte lika stor.

Däremot finns det vilstolar som har mer fokus på bekvämlighet och ergonomi jämfört med baden baden solstolar. En trästol med en skön soffdyna brukar vara väldigt skön att sitta på. En ergonomisk lyxig solstol i akrylmesh brukar också vara väldigt bekväm.

Dock är dessa stolar bara till för att ha ståendes hemma på altanen eller under paviljongen då de inte är hopfällbara. Detta betyder att man kommer sitta på stolen längre och oftare. En solstol som permanent ska stå hemma bör alltså vara en solstol som är mer bekväm än praktisk.

Baden-Baden stolen är alltså inte ett särskilt bra alternativ för personen som tänkt köpa en stol till altanen. Men däremot ett bra alternativ för den som tänkt köpa en stol till stranden.

”Komfort är givetvis väldigt viktigt att tänka på när man ska köpa solstol. Kuddar, konstruktion och material spelar stor roll för komforten. ”

Vikt

Att en stol är tung respektive lätt har sina fördelar och nackdelar. Fördelen med lätta stolar är att de är enkla att transportera och fälla ihop. Nackdelen är att de blåser i väg enkelt under dåliga väderförhållande.

Tunga stolar har fördelen att de tål tyngre och hårdare väder. En trästol som väger mycket är till exempel optimal att ha i trädgården året om då den tål både sommarens och vinterns stormar.

En Baden-baden stol kan till exempel blåsa i väg under tufft och blåsigt väder. Därför är vikt på en solstol också viktigt att tänka på.

Hur man reparerar och underhåller en solstol

Solstolar kan gå sönder efter flera år av användning. Kvalité-stolar av trä brukar hålla länge medan Baden-Baden-stolarna tenderar att vara mer sköra.

Hur som helst kan det vara bra att veta hur man ska underhålla samt reparera en solstol för att slippa lägga pengar på nya stolar i onödan. En vanlig skada kan vara en punkterad kudde. Oftast kan man försegla kudden med nål och tråd igen.

Vid värre skador på kudden kan man även lappa igen skadan med ett tygstycke. Att lappa kan till exempel vara bra om kudden skulle vara brännskadad. Ett tips är att använda dekorativa lappar så att det ser snyggare ut.

Vid sprickor i ramen kan man även tejpa med stark tejp och försegla sprickan så att konstruktionen blir mer stabil.

Vill man att ens stol ska hålla länge så bör man underhålla den väl. Några gånger om året bör man se till att alla rörliga delar fungera som de ska. Vissa rörliga delar kan även behöva oljas.

Annars är säker förvaring väldigt viktigt. En skör baden-baden stol bör till exempel inte stå ute under höst- och vinterhalvåret. Vårt främsta tips är att köpa en kvalitativ stol som har en stark konstruktion av hållbara material.

Vanliga frågor om solstolar

Hur mycket vikt klarar en solstol?

Hur mycket vikt en solstol kan hantera varierar förstås. Baden-Baden stolar brukar ha en maxbelastning på 200kg. Detta är i de flesta fall tillräckligt. Annars finns det förstås mer rigida stolar av trä som tål större belastning. På vår hemsida kan du till exempel läsa om hur stolens vikt påverkar solstolens olika funktioner.

Kan jag ha en solstol till mitt matbord?

Solstolen är en allsidig möbel och självklart kan den användas kring ett matbord. Några snygga trästolar är ett förslag. Annars kan man använda ett gäng Baden-Baden stolar om man kanske har gäster över på besök och behöver sittplatser. På vår hemsida kan du läsa om trästolar och Baden-Baden stolar som funkar bra kring ett matbord.

Vilka är de viktigaste funktionerna hos en solstol?

Hade man tänkt ha en solstol till campingen eller stranden är en Baden-baden stol det bästa. Då är det viktigt att stolen är hopfällbar och justerbar. I denna artikel kan du läsa mer om Baden-baden stolen och varför den är den bästa stolen till sommaren.

Vad kostar en solstol?

Solstolar varierar i pris och brukar ligga mellan 500-2500kr. Billigare Baden-baden stolar brukar ligga kring 500-lappen medan mer exklusiva aluminium och trästolar brukar gå upp mot 2000kr. Inköptips för trä och Baden-baden stolar kan du hitta på vår hemsida.

Sammanfattning

Att välja rätt solstol är inte alltid lätt. Trots dess simpla användningsområde finns det mycket att tänka på, som till exempel material, funktion, vikt, komfort, design och pris.

Solstolen är en allsidig möbel som kan användas på många olika platser. Förslagsvis vid stranden eller på trädecket.

I denna artikel har vi recenserat några olika stolar och tagit fram för och nackdelar kring dem. Träsolstolen är traditionell och rigid medan Baden-Baden stolen är praktisk och funktionell.

“Vi hoppas att vi med denna artikel underlättat ditt inköp så att du kan finna lugnet vid havet eller i en grönskande trädgård.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen