Bästa spabadet 2022 – Test av olika spabad

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

M-Spa F-TU061 Tuscany Spabad

M-SPA Rimba Urban Spabad

SWEBAD Safir Spabad

M-Spa U-NE021 Spabad

Klicka här för att se fler spabad.

Bästa spabadet 2022

Det finns många anledningar till varför man skulle vilja ha det bästa spabadet. Ett bäst i test spabad är mycket bättre än en vanlig pool. Det beror till exempel på att de är billiga och att de inte tar upp så mycket plats. Dessutom så kan ett spabad göra så att du blir avslappnad och känner dig lugn. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha ett spabad bäst i test.

Men det kan dock vara ganska svårt att köpa det bästa spabadet på nätet. På grund av en massa olika saker så blir processen hyfsat svår. Det finns till exempel en massa olika modeller av spabad som i sin tur finns i olika prisklasser. Det kan därför bli svårt att hitta vilken som är bäst. Det finns även tyvärr affärer som bara skriver om de positiva sakerna. Affärerna tycker om att inte nämna de negativa sakerna för att då säljer det bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra spabadet faktiskt är. Om man inte är så insatt kan det därför bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för spabad. Det finns nämligen några saker som man ska tänka på när man köper ett bäst i test spabad. Jag har alltså gjort mitt eget spabad test. Genom att använda min köpguide som en grund så kommer du enkelt att kunna köpa det bästa spabadet. Jag har skapat den här guiden genom att använda och testa några olika spabad. Jag har även läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen sammansatte jag en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan enkelt kan köpa den bästa spabadet.

Köpguide för bäst i test spabad 2022

Som jag skrev innan kan det alltså vara ganska svårt att köpa ett spabad bäst i test på nätet. Det finns så mycket man måste tänka på. Men genom att använda min köpguide kommer det att bli mycket enklare. När man köper ett spabad så finns det faktiskt några viktiga saker som man måste tänka på. Som vanligt är det även viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa spabadet 2022:

 • Material
 • Storlek
 • Sittplatser
 • Vattendjup
 • Jetstrålar
 • Filtrering
 • Sekretess
 • Dränering
 • Placering
 • Strömförsörjning
 • Kemikalier
 • Kvalitet
 • Känsla
 • Pris
 • Användning
 • Driftskostnader
 • Elektricitet
 • Utrustning
 • Extra tillval
 • Rengöringsmöjligheter

Material

Akryl är det vanligaste spa-skalmaterialet, men roto-cast polymer, vinyl och trä är också alternativ. Spa-skalet bestämmer inte bara bubbelpoolens utseende, utan också dess kostnad, isolering och styrka.

Akryl

Akryl är vacker, slitstark och mångsidig. Formar det till konturerade former för bekväma, passformiga sittplatser i olika storlekar. Stöttat av en ram, omger spa- eller träskåp. Utrustningen är helt inne i omgivningen. Priserna på spabad i akryl varierar från några stora till över 150 000 kr, men höga priser betyder inte högt värde. Hoppa över återförsäljaren, köp online och få mer badkar för mindre pengar utan att spara på kvaliteten.

Harts

Byggda för att hålla, gjutna hartsspabad är byggda med skalet och skåpet i ett stycke. Detta skapar ett starkt, hållbart spa med en iögonfallande, lätt skötsel finish. Harts spa delar vissa funktioner i akryl, som solstolar och belysningspaket, med färre jetstrålar och ett lägre pris. Inte alla badkar av harts skapas lika. Vissa spa-märken skär hörn genom att värma spaet med pumpen, snarare än en särskild värmare.

Vinyl mjuka badkar och sprängbad

Vinylbadet är ett billigt alternativ med mycket få funktioner. Det finns två typer av vinylspa: det billiga uppblåsbara och det dyrare soft-spa. Uppblåsbara spabad är ett kortvarigt alternativ för dem som vill ha en bubbelpool under en till två säsonger. Med bara bubblor och ingen verklig massageaktion, förvänta dig inte mycket mer än en sprängbar barnpool. Mjuka sidor av spabad i vinyl är bärbara spa. Skalet och skåpet ersätts med vinyl och skum över en ram. Dessa små spabad har inga riktiga sittplatser än själva golvet. Jetting är minimal och funktionsuppsättningen är knapp.

Storlekar på spabadet

Det finns tre standardformer och storlekar på spabad med hårt skal:

 • 2-4 personer Liten 163cm – 213cm L x 165cm – 207cm B x 74cm – 89cm H
 • 5-6 personer Medium 201cm – 241cm L x 195cm – 241cm B x 84cm – 98cm H
 • 7+ personer Stor 213cm – 274cm L x 213cm – 280cm B x 91cm – 97cm H

Det är viktigt att notera att dessa inte är placerade i sten och att många dimensioner på badkaret kan variera några centimeter åt båda hållen. Be alltid tillverkaren om exakta mått innan du köper. Vissa märken erbjuder andra, mindre vanliga storlekar och former inklusive runda och hörnkar och extra stora modeller som rymmer upp till nio personer. Uppblåsbara och vedeldade spabad har inga standardstorlekar. Istället kategoriserar de vanligtvis dem i sittplatser. Detta kan variera från 1-2 personer upp till 6-8 personer.

Sittplatser

Det enda beslutet som varje köpare av spabadet kommer att behöva fatta är om man ska köpa ett spa utrustat med ett lounge säte eller att välja en all-seater interiör sittplatser.

Loungesäten

Ett lounge säte eller lounger är ett långsträckt gjutet säte som är grundare än ett vanligt upprätt säte men där badaren är mer lutad med benen i en jämn eller något upphöjd position. Det är i praktiken den undervattensekvivalenten som en trädgårdssäng, eller lite som sittplatsen i en av de nya sofforna eller vardagsrumsstolarna som ger möjlighet att luta sig tillbaka så att fotstödet stiger upp och du ligger nästan horisontellt.

Om spaet har en loungestol, kontrollera att den överensstämmer med din kropp utan att känna att du flyter ut ur sätet. En väldesignad loungesits som passar din höjd och byggnad kan motverka detta. Detta kan endast kontrolleras genom våttestning och genom samråd med en specialiserad återförsäljare.

Multisäten

Enkelt uttryckt är en all-seater -layout en heltäckande etikett för spabad som inte har en lounge. I själva verket har väldesignade all-sits spa ett stort utbud av sittplatser och djup för att tillgodose behoven hos olika badare. Vissa all-sits layouter är ganska öppna och barriärfria så att badare enkelt kan flytta från ett säte till ett annat, och vissa är mer konturerade för ytterligare support.

Vattendjup och sittplatsvariation

Detta är särskilt viktigt om du har badare i olika höjder som familjer med små barn eller par som är mycket olika höjder och byggnader. Bubbelbadets normala vattenlinje ligger strax ovanför de översta strålarna (din återförsäljare kommer att ge råd om detta). Baserat på denna vattenlinje, passar sittdjupet för höjden på dina vanliga badare?

Kontrollera också hur lätt det är att flytta från säte till säte och att det finns ett stort utbud av sittdjup, inte bara för olika badhöjder, utan också så att du kan byta plats med andra badare för att variera din massageupplevelse eller för att flytta från ett djupare till ett grundare säte om du blir för varm eller kall medan du är i badkaret. Våta tester hjälper dig att kontrollera att kuddar är placerade på rätt plats för din höjd och byggnad.

Kontrollera slutligen hur enkelt och säkert det är att komma in och ut ur spaet. Finns det ett definierat plant stegområde när du går in och ut ur spaet, eller tar du handtag för en säker utgång efter ett glas av din favoritspel i badkaret?

Antal och typ av jetstrålar

Spa med bubbelpooler kan komma med valfritt antal jetflygplan; och de har alla olika syften och specialiseringar. För att undvika jetförvirring och överbelastning när du handlar för ditt bubbelpool spa, överväga den upplevelse du hoppas ha. Om du räknar med en djup vävnadsmassageeffekt, tänk på jetarnas placering och kraft.

Vill du ha fokus på nacken, axlarna, nedre delen av ryggen eller fötterna? Vill du kunna justera strålarnas position för att maximera deras påverkan? Kanske är du mer intresserad av en mild, bubblande blötläggning; antalet och kraften bakom dina jets behöver inte vara lika stark. Berätta din spa-badspecialist om den upplevelse du föredrar och låt honom eller henne hjälpa dig att planera den perfekta konfigurationen.

Filtrering och rening

Du måste hålla bubbelpoolens spa rent och desinficerat. Detta åstadkommes med en kombination av mekaniska anordningar och kemikalier. Storleken och stilen på pump- och filtersystemet du slutar med har mycket att göra med storleken och stilen på det spa du väljer. De kemikalier du använder är i slutändan ett subjektivt val; så småningom kan du tycka att du föredrar en typ eller kombination av sanering framför en annan. Till exempel kan både brom och klor användas som desinfektionsmedel i ditt spa; klor tenderar att ha en starkare lukt och brom är i allmänhet längre livslängd; båda kommer att göra jobbet. Det beror bara på vad du gillar.

Du kommer fortfarande att behöva använda desinfektionsmedel, till exempel brom, men du kommer att kunna minska användningen med upp till 80%. Ett annat alternativ som kommer att minska din användning av kemikalier är tillsatsen av en ozonator. Ozonatorer oxiderar mikroorganismer och kemikalier och hjälper också till att öka din broms eller klors prestanda. Om detta låter komplicerat kommer det inte vara en gång en spa-professionell talar om dig genom dina alternativ och hjälper dig att fatta bästa möjliga beslut.

Kolla in min köpguide för arbetsbänkar för att hitta en riktigt bra arbetsbänk som passar dina ändamål.

Sekretess, buller och estetik

Förutom de tekniska övervägandena bör din bubbelpools plats också vara en trevlig plats att sitta – helst skulle du ha en plats med fin utsikt. Om du planerar att använda badkaret medan du umgås, fundera på att placera det nära en sittgrupp utomhus och helst nära utomhusbelysningen så att du kan använda badkaret säkert på natten. Att hålla den nära huset gör det säkrare och mycket lättare att använda när det är kallt och mörkt. Det är viktigt att försöka välja en privat plats. Du vill inte bli förbises av dina grannar eller störa dem när spabadet används.

Dränering

Ditt spabad måste tömmas minst några gånger om året, så det är bäst att placera den nära ett befintligt avlopp om möjligt. Om det inte finns ett lämpligt utrymme i din trädgård kan du antingen installera ett nytt avlopp eller hitta den lägsta delen av din trädgård så att du kan spola vattnet rakt i marken när det är dags att byta ut det. Du kan göra detta med en slang som är ansluten till spabadsproppen. Du kommer oundvikligen att få lite vattenflöde från toppen av badkaret när folk använder det, så se till att golvet inte skadas av extra fukt. Detta är särskilt viktigt om du har trädäck.

Placering av spabad

Platsen för din bärbara spabad, tillsammans med din avsedda användning, kommer att avgöra hur stort badkar du behöver. De flesta fyrkantiga spabad faller mellan sex och åtta meter långa, men du bör också kontrollera hur mycket omgivande utrymme du kan behöva för att rymma ett skydd, trappsteg eller utrustning. Jag föreslår ett spabad som kan vara något större än vad du tror du behöver. Du vet aldrig när gäster i sista minuten kan gå med på festen, eller kanske inser du att du behöver lite mer personligt utrymme.

Spabad kräver en strukturellt sund och jämn plan yta. Ytan kan vara en betongplatta, stenläggare, tegel, krossad sten eller ett förstärkt däck. Det viktiga är att den startar i nivå och förblir nivå oavsett vikten på spabadet. Du behöver också en kontrollpanel med en 50-amp brytare och möjlighet att köra 240 volt ström till spabadets plats. Om den här strömmen inte är tillgänglig, måste du ta med en elektriker minst en och eventuellt två gånger – för att driva strömmen och en andra gång för att ansluta badkaret. Det finns några spabad som drivs med 110 volt hushållskraft, men de saknar prestanda och hållbarhet jämfört med spabad av högre kvalitet.

Strömförsörjning

Det finns två sätt att ansluta ditt spabad: Anslut den till ett vägguttag eller anslut den direkt till ditt hems centrala brytare. Kontrollera alltid vilkett spabad du behöver innan du köper. Du måste då anställa en elektriker som antingen ansluter badkaret till elnätet eller installerar ett vattentätt uttagsuttag utomhus på sidan av ditt hus om du inte redan har något. Uttaget måste också skyddas av en strömbrytare eller jordfelsbrytare. De flesta vedeldade spabad behöver ingen elektricitet för att gå. Enkel åtkomst för användning och underhåll

Försök att lämna cirka 1,5 meter runt spabadet så att underhållsarbeten enkelt kan utföras. Närheten till en utomhuskran och slang gör det mycket lättare att fylla badkaret efter varje rengöring. Du bör också se till att du kan komma in och ut ur badkaret på ett säkert sätt.

Kemikalier

Behöver du lägga kemikalier i ett spabad? Kort sagt, ja. Alla spabad måste behandlas med kemikalier för att säkerställa att de förblir rena och hygieniska. Men mängden kemikalier kan variera. De två viktigaste kemikalierna när du installerar badkaret är PH-kontroller och en desinfektionsmedel (antingen klor eller brom). För alla badkar måste du hålla dessa nivåer balanserade fortlöpande samt använda produkter som hjälper till med att rengöra filtreringen.

Sanitiserande kemikalier

Klor är något billigare än brom och är mycket effektivt för att döda bakterier, men avger gaser som kan orsaka hudirritation för vissa människor. Brom fungerar bra i heta temperaturer – det kostar lite mer än klor, men avger inte så mycket ytgas. Båda är lämpliga för hårda skal och uppblåsbara badkar. Lägg till de rekommenderade desinfektionsgranulerna för din badkarstorlek när pumpen är i gång.

När du startar måste du chockera vattnet med en högre dos desinfektionsmedel – cirka 60 g klorgranulat per 1 500 liter. Nivåerna mäts med hjälp av delar per miljon (ppm). Den första behandlingen bör öka ppm-nivåerna till cirka 5-8. Lämna den i en timme eller så och testa sedan om. Låt inte någon komma in i badkaret förrän nivåerna är cirka 3-5 ppm för klor och 2-5 ppm för brom.

PH-regulatorer för spabad

Då måste du kontrollera dina pH-nivåer – de ska ligga mellan 7,2 och 7,8. Allt annat betyder att vattnet är antingen för surt eller för alkaliskt, vilket kan orsaka hudirritation och grumligt vatten. För att balansera det måste du använda en ökare eller reducerare. Ditt spabad ska komma med instruktioner om hur du mäter pH och vad du ska göra för att balansera det. När vattnet är balanserat är det bra att gå.

Kemikalier i vedeldade spabad

Vedeldade spabad är lite annorlunda. Du måste fortfarande kontrollera och balansera pH-nivåerna, men de flesta tillverkare rekommenderar att du undviker klorbaserade behandlingar eftersom de kan skada systemet. Istället bör du använda en icke-kloroxideringsmedel en gång i veckan för att förhindra att bakterier byggs upp och grumligt vatten.

Kvaliteten på spabadets konstruktion

I allmänhet, om ett spabad är välgjord med betydande isolering, desto bättre blir det att behålla värmen. Var noga med att välja ett spabad med flera lager av olika typer av isolering, vilket säkerställer maximal värmebehållning. Andra bra indikatorer inkluderar en solid ABS bas eftersom den är tuff, stel och värmebeständig. En bas som denna behåller inte bara värmen längst ner i spabadet utan förhindrar också trädgårdsvarelser och skadedjur utomhus från att komma in.

Jetstrålar

Tänk på antalet jetstrålar du vill ha och ta reda på om de är justerbara, med möjligheten att slå på / av dem för att anpassa din massage.

Pumpar

Det finns en vanlig missuppfattning att ju fler pumpar och jetstrålar som ett spabad har, desto kraftfullare blir det. Även om konceptet för detta är sant finns det en begränsad mängd ström tillgänglig för spabadet på grund av elförsörjningen från huset till spabadet. Alla spabad i min tabell är noggrant utvalda för att ge maximal effektivitet utan att tappa kraft eller hydroterapeutisk fördel. Titta på pumpkvaliteten och specifikationen i spabadet snarare än antalet jetstrålar.

Filtration

När du väljer ett spabad bör du titta på hur den filtrerar vattnet. Vanligtvis använder spabad veckade filter för att fånga upp fett eller smuts. De flesta Jacuzzi®-spabad har en eller två pumpar som stöder hydroterapimassage (jetstrålarna) plus en separat cirkulationspump som skjuter allt spabadets vatten genom ett filtreringssystem. Systemet innehåller ett antal veckade filter, skummare eller filterpåsar för att fånga upp allt skräp som kan komma in i spabadet under användning.

Alla spabadsfiltreringssystem har både bra och dåliga poäng. Några av de vanligaste filtreringssystemen är:

 • Standard – Grundläggande spabad använder ett filter för att fånga upp vissa föroreningar i vattnet, men kemikalier behövs för att rena vattnet med det vanligaste är klor, bromtabletter eller granulat.
 • UV – Ett vattenreningssystem som använder ett UV-C-ljus för att desinficera vattnet i ett spabad som hjälper till att förhindra tillväxt av bakterier. Därför behövs i genomsnitt 40% färre kemikalier för att desinficera vattnet. UV-C-ljuset dödar upp till 99,9% av bakterierna i vattnet så att ditt spabad håller sig i toppskick.
 • Ozonator – Ett annat vattenreningssystem som dödar bakterier vilket minskar mängden kemikalier som behövs. Systemet fungerar genom att skapa ozon som hjälper nedbrytning av föroreningar i vattnet.

Hur det känns

Den mest viktiga delen av sticksåg är hur spabadet känns för dig och de andra i din familj som kommer att använda spabadet regelbundet. Ta en titt på alla fördelar med en bubbelpool för att påminna dig om utbudet av hälsofunktioner du borde leta efter. Det enda sättet att kontrollera detta är via ett våttest eller testblöt, som genomförs privat i ett specialutställningsbad med bubbelpool.

Låt dig inte fastna i den tekniska specifikationen som antalet pumpar och jetstrålar, eftersom det som verkligen betyder är hur de omvandlar vattenflödet till en masserande jetstråle och om du gillar känslan av det eller inte – slutet på konversationen! Ett våttest är en faktisk provning av spabadet i utställningsrummet där du tar med dig dina baddräkter och prova innan du köper. Alla professionella återförsäljare kommer att ha privata våttestfaciliteter och omklädningsrum.

Målet är att välja minst tre eller fyra av dina favoritmodeller som kortlista för ett våttest – det viktigaste steget när du vill köpa ett spabad. Om du kan, försök att ordna dessa viktiga våttester efter varandra samma dag så att upplevelsen av de tidigare spabaden fortfarande är fräsch i ditt sinne när du försöker efteråt. Insistera, om möjligt, på att testa de faktiska modellerna som du är mest intresserad av snarare än andra modeller i sortimentet, de känns alla annorlunda! Tillåt minst två timmar i varje utställningslokal för att ge dig tillräckligt med tid att prova så många spa som möjligt. Förbered dig sedan på den roligaste shoppingupplevelsen i ditt liv!

Pris och kostnad

Nu när du har en uppfattning om vilken storlek, funktioner och alternativ du vill, låt oss prata om prissättning. Priset är hur mycket du betalar för själva badkaret. Den verkliga kostnaden inkluderar mer: platsberedning, tillbehör, kemikalier och det viktigaste, elräkningar och reparationskostnader. Underisolering, tunna spa-skydd, billiga delar och dålig kvalitet bidrar till livets kostnad för ditt spa. Det betyder inte att du måste betala mer i förskott för att få en lägre livstidskostnad. Spa-butiker säljer så få spabad att de verkligen måste suga sina kunder på det de säljer. Vanligtvis markerar de dem tusentals över sina faktiska kostnader. De har inget annat val än att ta höga priser på grund av deras låga volym och höga omkostnader.

Hur man använder ett spabad

Du har valt det perfekta bubbelbadet, installerat det utan problem och nu är det dags att njuta av det. Men förutom att koppla av måste du också se till att du håller jämna steg med spabadsunderhållet och är säker medan du gör det. Min expertguide för hur du använder ditt spabad täcker allt du behöver veta, inklusive hur mycket det kommer att kosta att köra, de kemikalier du behöver använda för att hålla den ren, plus bästa tips för att förhindra läckage och sprickor.

Driftskostnader

Driftskostnaderna varierar beroende på olika faktorer, inklusive typ av spabad, storlek och hur mycket du använder den. Det betyder att det är omöjligt att erbjuda en exakt uppskattning av hur mycket du kan förvänta dig att betala. Kom ihåg att det inte bara är den extra energi du kommer att använda; det finns också löpande kostnader för vatten, underhåll och rengöringsprodukter. Återigen kommer kostnaderna för dessa att bero på badkaret, filtreringssystemet och de produkter du väljer. Volymen vatten som behövs för att fylla ett spabad kommer att göra skillnad för din vattenräkning, särskilt om du ofta uppdaterar den.

Elektricitet

Om du använder ett medelstort badkar som passar fyra personer tre gånger i veckan, skulle du se en ökning med minst 200-300 kr per månad på energiräkningen från värmekostnaderna. Men det är en försiktig uppskattning – kostnaderna kan stiga snabbt om spabadet är dåligt byggd eller din energiprisplan ökar. Att välja en vedeldad spabad kommer att eliminera problemet, eftersom de flesta kör helt av ved i värmepannan och inte en elektrisk strömkälla.

Utrustning, funktioner och alternativ

Med tanke på storlek och material kan du lära dig mer om detaljerna. Få ut mer av det du vill ha i ett spa – utan att slösa pengar på säljtrådar och marknadsföringshype.

Jets

Kraftiga strålar som blandar vatten och luft ger den bästa massagen. Fall inte för höga strålar och massiva förpackningar som är svåra eller dyra att byta ut. Att lägga till för många strålar leder till minskat tryck. Att lägga till större energispillmotorer är det enda sättet att lösa denna tryckförlust. Spa-design som detta är inte effektiva och kan kosta upp till 1 000 kr i extra energi per månad.

Pumps

Spa-pumpar ger flöde till strålarna. Fler hästkrafter och fler pumpar betyder inte alltid en bättre massage eller en bättre spabad. Ett spa med upprörande totala hästkrafter eller för många pumpar (jag har sett spa med 6!) Förbrukar enorma mängder energi. Det ideala spaet kommer att ha ett bra förhållande mellan stråle och hästkrafter för optimal effektivitet och strålstyrka.

Omslag

Spa täcker är inte ett alternativ, de är en nödvändighet. Värmen stiger och ett kvalitetsskydd sparar energi och sparar pengar på elräkningar. Låsremmar skyddar spabadet från smuts, väder och oönskade besökare. Återförsäljare ska alltid inkludera ett skydd. Låt dem inte förvränga det som en gratis bonus eller specialförsäljning.

Stereo, belysning och vattenfunktioner

Du behöver inte färgbelysningssystem, vattenfunktioner eller ljud i ett spa. Ändå kan dessa alternativ göra din sug bättre och vara ett roligt tillskott till en bubbelparty. Om du funderar på att lägga till dessa alternativ, shoppa innan du betalar tusentals extra! Spa-återförsäljare tar ut stora mängder – i tusentals – utöver redan höga priser för extra tillval. Vissa företag erbjuder Bluetooth-ljud, LED-lampor för interiör och exteriör som tillval och funktioner för belyst vatten.

Bubblare

Dessa motorer, även kallade bubblare, skjuter luft in i vattnet genom portarna i spaet och skapar champagne som bubblor. Även om vissa tycker om denna känsla rekommenderar jag inte luftblåsare. Fläktar pumpar kall luft i vattnet, sänker vattentemperaturen och slösar bort energi. De kan också vara ganska högljudda. De bästa spabaden har strålar som blandar luft och vatten utan behov av en separat fläktmotor. Dessa spa-design hämtar spillvärme från utrustningsfacket och sparar ytterligare pengar. Gör dig själv en tjänst: undvik spa med fläktar.

Filtrering

Filtrering är en viktig del av att hålla ditt vatten kristallklart. Välskötta, rena filter tar bort stora partiklar från vattnet. Detta skyddar delar från skador och förbättrar vattenklarheten. Filter bör bytas ut varje år för bästa resultat. Nya spabad bör innehålla filter med avancerade blå filtermedier. Detta blå media förhindrar bakterier och annan mikrobtillväxt på filtret. Mikrobeständiga filter har effektivare filtrering, mindre lukt och är lättare att rengöra.

Beroende på spa-storlek och antal pumpar räcker ett eller två filter. Vissa spa använder 3, 4 eller till och med 5 filter, komplicerade eller flerdelade filter. Kom ihåg att detta bidrar till den långsiktiga kostnaden för spabadet. Återförsäljare tar en enorm summa för extra eller speciella filter. Du kan spendera många tusentals kronor årligen på ensam filtrering.

Isolering

Spa med fullskum fyller hela skåpet med sprayskumisolering. Detta gör framtida reparationer svårare och slösar bort värme som pumparna skapar. Roto-formade spa behöver lite skum för att stödja strukturen. För akrylbad är isolerade skåp med luftutrymme som fångar upp värme från pumpmotorn ett bättre val. Det mesta av spabadets värmeförlust går genom toppen, inte sidorna, eftersom värmen stiger. Liksom våra hem isolerar vi golv, väggar och vinden för att skapa en varm ficka inuti.

De mest energieffektiva spabaden har reflekterande skumisolering. Reflekterande skum fungerar som en spegel för att studsa strålande värme tillbaka i spaet. Spa med isolerade baser förhindrar att den kalla marken suger upp värmen i skåpet. Detta extra skydd kan sänka de årliga uppvärmningskostnaderna upp till 20%. Som en extra fördel kommer en isolerad bas att hålla fukt och skadedjur ute i spabadets skåp.

Extra tillvall

Om du vill att din bubbelpool ska tillhandahålla musik, se till att du tittar på underhållningssystemet som medföljer eftersom inte alla spabad är desamma. Jacuzzi®-spabad i J200 ™ -serien har Bluetooth-musiksystem som tillval. J300 ™ -serien och framför allt har Bluetooth-musik som standard. Många av utbudet av bubbelpooler jag säljer levereras också med Bluetooth-musik som standard.

Belysning

Att använda belysning inuti bubbelpoolen och runt utsidan kan verkligen ge ditt badkar ljus på natten. Du kan välja mellan ett brett utbud av bubbelbadlampor för att lysa upp massageavdelningen, fotbrunnen och vattenfallfunktionen.

Vattenelement

Att ha ett vattenelement som ett vattenfall i badkaret kan skapa en lugnande och lugnande miljö. Se till att du gör din forskning för att upptäcka vad vattenfunktionen används till. Många spabad använder dem som cirkulation, eller vissa är bara för estetik.

Rengöringsmöjligheter

Att ha rätt rutin och använda rätt produkter gör att spabadet är ren. För att inte tala om att hålla bubbelpoolen fin och ren förlänger livslängden på din bubbelpool och håller dig och dina spabadsgäster friska och säkra. Den här guiden är utformad för att förklara det enklaste och säkraste sättet att rengöra spabadet. Olika delar av spabadet behöver rengöras på olika ställen, men det beror helt på hur mycket du använder spabadet och de produkter du använder för vattenvård och underhåll.

Efter varje användning:

 • Rengör eventuella tidlinjer med en ren, fuktig trasa
 • Kontrollera pH-nivåer och desinfektionsmedel (klor eller brom), justera därefter

Varje vecka

 • Rengör ditt filter
 • Kontrollera pH-nivåer och desinfektionsmedel (klor eller brom), justera därefter
 • Chock dosera vattnet

Kvartals

 • Rengör dina rör med en rörrengörare
 • Töm och fyll på spabadet
 • Rengör det inre av ditt badkar

Årligen

 • Låt ditt spabad få service

Lista över de bästa spabadet 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av spabad

Badkar med hårt skal

Vanliga utgifter: 30 000 – 100 000 kr

Dessa permanenta spabad sitter på en hård bas och har hårda sidopaneler. De kommer också att ha ett internt värmesystem och en mängd olika strålar, lampor och pumpar. Badkar med hårt skal kan också komma med snygga funktioner som wi-fi, inbyggda ljudsystem och fullskumisolering som tätar värmen i badkaret vilket gör det mer energieffektivt.

Dessa typer av badkar kan finnas i en mängd olika material, inklusive plast, akryl, trä och till och med återvunna material som metall. Kostnaderna varierar mycket och beror vanligtvis på storlek och eventuella ytterligare funktioner du vill ha. Och det är viktigt att komma ihåg att dessa badkar är permanenta inredningar i din trädgård och måste ställas upp på en fast, jämn mark.

Fördelar

 • Mer hållbar
 • Ett bredare utbud av funktioner
 • Isolerad så att den kan användas året runt

Nackdelar

 • Dyrare
 • Kan inte förvaras
 • Högre underhåll

Uppblåsbara spabad

Vanliga utgifter: 30 000 – 150 000 kr

Dessa är ganska mycket vad det står på burken; ett spabad som du blåser upp med luft. En extern värmare värmer upp vattnet och en luftfläkt blåser upp väggarna och driver strålarna. De är normalt runda och i stället för säten har du en vadderad bas att sitta på. Funktionerna är lite mindre snygga men du kan fortfarande få lampor, nackstöd och dryckeshållare på några av de bästa uppblåsbara spabaden. Även om dessa badkar kan flyttas relativt lätt, måste du fortfarande se till att de är placerade på en solid, jämn bas.

Fördelar

 • Budgetvänligt
 • Bärbara
 • Lättare att underhålla

Nackdelar

 • Mindre hållbart
 • Färre funktioner
 • De flesta är inte lämpliga för användning året runt
 • Mindre – färre platser

Vedeldade spabad

Vanliga utgifter: 15 000 – 80 000 kr

Detta är i huvudsak ett permanent träkar som värmer vattnet genom en vedeldad spis i stället för med el. Beroende på badkarets storlek bör det inte ta längre tid än fyra timmar att värmas upp. Uppvärmningsmetodens karaktär innebär att vattnet inte kan hållas vid en exakt temperatur. Varmare vatten kommer att stiga till toppen medan kallare vatten sjunker till botten, så du måste röra om vattnet ibland. De flesta har inte jetstrålar; de som gör de kommer att drivas med el. Liksom andra typer av spabad måste den placeras på en solid, plan mark. Men du måste också överväga var du ska lagra ved till kaminen.

Fördelar

 • Hållbar
 • Kan vara billigare att köra
 • Mindre kemikalier behövs

Nackdelar

 • Mer arbete att värma upp
 • Kan inte hålla en exakt temperatur
 • Måste regelbundet fylla på trä för att bränna

Badkar i marken eller anpassade spabad

Typiska utgifter: 60 000 kr+

Spabad i marken eller anpassade badkar kallas vanligtvis spa. Även om de i huvudsak är ett badkar med varmt vatten med strålar, precis som din typiska spabad, kommer de att ha ett mer skräddarsytt, inbyggt element. De flesta är antingen i marken, fästa vid en pool, inom ett komplex eller specialbyggd på något sätt.

Vad du väljer beror på vad du vill ha från ditt spa. Till exempel kan du genom att bada spa att träna i badkaret genom att simma mot en motströmsstråle, medan ett hydroterapi-badkar kommer att byggas med jetstrålar som kan fokusera på att underlätta specifika medicinska problem. Om du väljer ett badkar i marken eller en byggd i en struktur, se alltid till att du inte behöver bygglov. Om du inte befinner dig i ett naturskyddsområde är det mer än troligt att du inte kommer att göra det, men det är värt att kontrollera det innan du börjar.

Hyra ett spabad

Om du har en fest, vill prova ett badkar eller bara vill ha en helg avkopplande men inte vill ha en långsiktig investering kan du alltid välja att hyra ett spabad. Det finns hundratals företag att hyra spabad som erbjuder uthyrning av spabad i mellan 3-14 dagar. Du kan få uppblåsbara, hårdskaliga och till och med vedeldade spabad. Priserna varierar beroende på typen av badkar och hur länge du vill ha det men börjar vanligtvis på cirka 2 000 kr för en långhelg. Kostnaderna ska täcka leverans, installation, rengöring vid upphämtning och alla kemikalier som behövs under hyrestiden. Det är viktigt att du håller kemikalierna fyllda om du vill ha en hygienisk blötläggning.

Bärbar spabad kontra spabad i marken

Den största skillnaden i spabad är den uppenbara skillnaden i bärbarhet. Bärbara enheter sitter ovanjord och är tillverkade av glasfiber, polyeten eller akryl. Spabad i marken är inbyggda i en uteplats eller landskap från material som sten, betong eller kakel, och du måste gå ner i dem. Bärbara versioner är mer populära på grund av den lägre totalkostnaden och den enklare installationsprocessen (ingen bygglov). Många har mer ergonomiska sittmöjligheter än ett spabad i marken kan också erbjuda, liksom hydroterapi från strategiskt placerade jetstrålar. Badkar i marken har sina fördelar. De är vanligtvis mer hållbara och när de byggs korrekt smälter de sömlöst in i din pool eller landskapsarkitektur.

Bubbelbad och hälsa

Vilka är hälsofördelarna med en bubbelpool eller ett spa? Det varma vattnet vidgar blodkärlen, vilket hjälper blodcirkulationen. Det kan minska svullnad, lossa muskler och ge lättnad för smärtsamma leder. Kan du gå i ett spabad när du är gravid? Jag rekommenderar att gravida kvinnor undviker spabad. Kan barn gå i spabad? Nej.

Är spabaden fulla av bakterier och bakterier? Inte om du underhåller dem ordentligt och håller kemikalierna fyllda. Men pseudomonas (kan orsaka utslag) och legionella (som kan orsaka legionärssjukdom) är två typer av bakterier som kan kringgå desinfektionsmedel och lever i vissa områden i spabaden.

Ska jag duscha före och efter spabadet? Ja, att duscha innan kommer att ta bort svett, döda hudceller och hudvårdsprodukter, vilket minskar arbetet som krävs från filtret och undviker att pH-balansen störs. Att duscha efteråt kommer att bli av med alla kemikalier som finns kvar på huden. Kan ett spabad döda dig? Ja, i sällsynta fall att sitta i varmt vatten under en lång tid kan orsaka allvarliga och till och med dödliga värmerelaterade sjukdomar.

Kan spabad skada dina lungor? Ja, i sällsynta fall kan du fånga legionärssjukdom, som orsakar lunginfektion, från att andas in droppar vatten i spabad. Är spabad dåliga för ditt hjärta? Om du har ett hjärtsjukdom eller har högt blodtryck, är det i allmänhet tillrådligt att inte använda spafaciliteter – inklusive bad, bastur och jacuzzier eller ångrum. Plötsliga temperaturförändringar kan sätta extra belastning på ditt hjärta och cirkulation. Innan du gör dessa aktiviteter, prata med din läkare. Kan du gå in i ett spabad om du har en pacemaker? Tala med din läkare. Det bör inte skada din pacemaker, men det kanske inte är säkert med ditt underliggande medicinska tillstånd.

Kan du få klamydia / en STI från ett spabad? Nej. Kan ett spabad orsaka en UTI? Pseudomonas-bakterier kan i sällsynta fall hittas i spabad, vilket ökar risken för urinvägsinfektion. Är spabad bra för blodproppar? I vissa fall kan ett spabad hjälpa till att minska blodproppens storlek och förhindra tillväxt, men det kan också skada. Tala alltid med din läkare först. Kan spabad orsaka huvudvärk? Bubbelbad kan orsaka uttorkning, vilket kan leda till huvudvärk. Stanna inte i vattnet längre än den rekommenderade tiden för att undvika uttorkning.

Reparationer på spabadet

Ett spabad av god kvalitet som har tagits väl hand om ska hålla i 10 år eller mer. Uppblåsbara spabad eller modeller som är dåligt gjorda och inte underhålls håller dock vanligtvis inte så länge. Att veta hur man gör enkla reparationer hjälper också till att förlänga badkarets livslängd.

Hur reparerar du sprickor i ett spabad?

 • Stäng av och töm spabadet.
 • Rengör och torka det skadade området med en mjuk trasa.
 • Applicera reparationsmaterialet från en akrylreparationssats för spabad enligt instruktionerna på förpackningen.
 • Låt det torka.
 • Sand ner, buff och rengör området.
 • Fyll på badkaret och kontrollera om det finns läckor.
 • Om det fortfarande läcker måste du tömma och börja om.

Hur stoppar du läckage?

Det första steget för att reparera en läcka är att stänga av badkaret och lokalisera läckan. Läckor kommer vanligtvis från pumpen. Andra platser kan läckage uppstå, och sätt att åtgärda dem inkluderar:

 • armaturer: dra åt armaturerna eller byt ut dem
 • filter: dra åt beslag, ny packning eller nytt hus
 • VVS-rör: dra åt beslagen, ny packning, limma tillbaka slitna fogar, täta mindre sprickor i rören
 • skalet: mindre läckor kan fixas med akrylreparationssatser.

Innan du gör något själv, kontrollera ditt spabads garanti. Om det är i garanti, be tillverkaren att hantera läckaget – att försöka fixa saker själv kan ogiltigförklara din garanti.

Hur reparerar du ett gammalt spabadsskydd?

Det finns gott om DIY-reparationssatser i butiker som plåsterar upp mindre rivningar och tårar på vinyltoppen på ett spabad. Om det finns många rippor kan det vara värt att byta ut hela locket – men bara om du kan få tag på vinyl i marin kvalitet. Ersättningsremmar finns också allmänt tillgängliga om din har slitits eller trasat.

Leverans och installation av spabad

Leverans- och installationsprocessen varierar från märke till varumärke, men de flesta tillverkare av hårda skal och vedeldade spabad kommer att erbjuda leverans vid kanten. Vissa, som jacuzzi, kommer också att ge gratis installation och ett samråd med ingenjören för att gå igenom hur du använder ditt nya badkar. Andra tar extra betalt för en uppgraderad leveranstjänst som inkluderar installation. De som erbjuder leverans och installation kommer att fråga dig om din tillgång till trädgården för att säkerställa att badkaret passar när de anländer – om det är för stort kan de också ordna en kran eller en hiab (en leveransbil med inbyggd kran) till lyft in den.

Men om du får leverans på trottoarkanten måste du kontrollera dimensionerna på ditt spabad själv och se till att du har tillräckligt med utrymme och en åtkomstpunkt för att få den in i din trädgård, samt verktygen för att flytta den på plats – inte alltid en lätt uppgift. För uppblåsbara spabad erbjuds du bara leverans via en vanlig budtjänst, och du måste vanligtvis ställa in den själv. Oavsett typen av badkar måste el- och basarbeten slutföras före leverans.

Leveranstider beror på varumärket, vad som finns i lager, vilken typ av badkar du får och var du bor. Om du anpassar din egen bubbelpooldesign tar det också längre tid. Installationstiderna för badkar med hårt skal bör ta cirka fyra till fem timmar, men det är troligt att du måste vänta minst tio timmar för att faktiskt använda den. Detta ger dig tid att installera den, fylla upp den och värma upp vattnet. Detsamma gäller för vedeldade badkar. Uppblåsbara spabad tar bara cirka 15 minuter att blåsa upp, men uppvärmningen kan ta upp till 24 timmar.

DIY spabad installation

När den elektriska förberedelsen och leveransen har tagits om, bör det inte vara för mycket besvär att installera ett spabad med hårt skal. Den kommer monterad, så du behöver bara se till att du har möjlighet att fylla i den. Då handlar det om att tillsätta kemikalierna enligt instruktionerna och värma upp det. Om badkaret måste anslutas till elnätet måste du dock få en elektriker att slutföra jobbet. De flesta vedeldade spabad kommer att vara helt monterade och avstänga rökkanalen. Tillverkaren bör ge instruktioner om hur man monterar detta.

Uppblåsbara spabad är mycket enkla att installera. Du behöver helt enkelt ansluta uppblåsningsröret till uppblåsningsventilen och låta pumpen göra jobbet. När den är uppblåst måste du fylla den, tillsätta kemikalier och värma upp den. Instruktionerna kan skilja sig något från badkar till badkar, så kontrollera alltid bruksanvisningen i förväg.

Hur man rengör ett spabad

Det finns olika delar av bubbelpoolen som måste rengöras och åtgärder för att ta, se nedan för mina rekommendationer.

Spola ut rör

För att avlägsna smuts, bakterier eller ansamling från dina badrörsledningar bör du spola rörledningarna innan du rengör det inre av badkaret. Varje linjespolningsprodukt har olika användningsförfaranden som bör följas noggrant. Jacuzzi® rekommenderar att du rengör dina spabadsrör minst en gång om året, vanligtvis i början av säsongen. Ditt spabad måste tömmas när du är klar.

Töm badet

Innan du försöker tömma spabadet är det viktigt att komma ihåg att stänga av den på isolatorn. Att inte göra det kan vara farligt och när vattnet rinner ut kan pumpen starta om och tänka att det inte finns tillräckligt med vatten som kan skada pumpmotorn och filtermekanismen.

Du bör alltid följa instruktionerna som följde med spabadet. De flesta spabad har en avtappningsventil antingen på skåpets botten eller precis inuti skåpet. Du kan också använda en dränkbar pump för att pumpa ut vattnet. Strömmen ska inte sättas på igen förrän den har fyllts på igen.

Rengöring av spabadets yta

När badkaret är helt tömt måste du ta bort allt sediment, smuts eller skräp från ytan med en fuktig trasa och torka bort så mycket av detta som möjligt. Jag rekommenderar att du använder en ytrenare med en mjuk trasa eller badkar för att ta bort envisa märken utan att skada spabadet. Använd inte vanliga hushållsrengöringsprodukter eftersom de ofta inte är pH-neutrala och kan orsaka problem med vattenunderhåll och eventuellt skada ditt skal.

Rengöring av nackstöden

Badstödets nackstödsdyna bör tas bort och torkas av med vatten och en trasa. Var noga med att rengöra akryl bakom den.

Rengöring av spabadsöverdraget

 • Ta bort lös smuts eller skräp med hjälp av ett kraftigt slangrör
 • Använd en icke-slipande trasa och torka av vattnet
 • Använd en godkänd spabadsrengörare så att du följer anvisningarna på förpackningen

Rengöring av spabadets paneler

Se till att du använder en icke-slipande trasa och neutralt rengöringsmedel för att torka panelerna så att alla lösningar torkas bort. Du bör aldrig rikta ett slangrör mot panelerna eftersom det finns elektromekaniska delar bakom dem och du kan orsaka skador.

Påfyllning av spabad

Sätt inte på spabadet igen förrän den är fylld till påfyllningslinjen eller vidrör kuddens botten, dina ersättningsfilter har installerats korrekt och eventuella avtappningsventiler är ordentligt stängda. För att fylla spabadet, placera ditt slangrör i filterhuset. Detta kommer att fylla alla interna rörledningar först för att förhindra luftlås. Din tillverkarehandbok för spabad ger dig råd om det bästa sättet att göra detta för ditt märke och din modell. När du har fyllt på spabadet igen måste du balansera pH och tillsätta rengöringsmedlet.

Rengöring och säkerhetstips för spabad

 • Se alltid till att spabadet är avstängd vid isolatorn innan du tömmer spabadet
 • Använd alltid rengöringsprodukter och kemikalier som är speciellt utformade för rengöring av spabadet
 • Följ alltid tillverkarens riktlinjer – både spabad och rengörings- eller kemikalieinstruktioner
 • Skydda din hud och dina ögon – använd lämpliga kläder, gummihandskar och skyddsglasögon
 • Förvara alltid rengöringsprodukter utom räckhåll för barn och husdjur. Förvaras åtskilt från andra kemikalier
 • Blanda inte kemikalier eller rengöringslösningar tillsammans
 • Låt inte människor använda spabadet medan de rengör den

 

Vanliga frågor om spabad

Kan jag rengöra mitt spabad med blekningsmedel?

Nej, hushållsrengöringsprodukter kan skada spabadet och är inte snälla mot huden. Jag rekommenderar alltid att du använder beprövade rengöringsprodukter och kemikalier som utvecklats speciellt för detta ändamål. Allmän rengöringsprodukt för hushåll kan orsaka skumning och svänga balansen mellan pH-värdet i vattnet.

Kan jag rengöra mitt spabad med vinäger?

Återigen rekommenderar jag inte att du använder något inklusive ättika i spabadet som inte har utformats speciellt för rengöringsändamål. Att använda vinäger kommer att ha en drastisk inverkan på pH-balansen i ditt spabadsvatten.

Mitt spabad är grumligt, varför?

Vattenmolnighet orsakas oftast av tvål eller andra små partiklar som är för fina för att ditt filter ska fånga. Jag rekommenderar att du använder Jacuzzi Spa Clear, vilket är ett flockningsmedel. Detta främjar klumpning av partiklar så att ditt filter enkelt kan fånga det. Rengör dina filter efter att ha använt den här produkten eller byt ut dem vid behov.

Mitt badvatten är grönt, vad ska jag göra?

Grönt vatten orsakas av alger. Du bör chockera spabadet med en hög dos av desinfektionsmedlet (klor eller brom), eftersom alger bara växer när du inte har tillräckligt med sanering. Se till att ditt pH är balanserat så att din desinfektionsmedel kan fungera effektivt.

Vilket är bättre för ditt bubbelpool? 110 eller 220 volt?

Det finns några saker att tänka på när du försöker bestämma om du vill åka 110v eller 220v. Här är fördelarna och nackdelarna med var och en.

 • 110 Volt fördelar – Du har redan 110 volt-eluttag i ditt hem, vilket innebär att allt du behöver göra är att ansluta en 110-volts spabad och du är redo att gå. 110 volts spabad tenderar att vara mer budgetvänliga. Du behöver inte betala för att en elektriker ska ansluta dig till ett 220 volt uttag.
 • 110 volt nackdelar – Det tar längre tid att värma upp ditt spabad och att cirkulera ditt vatten. Att köra ett spabad med 110 volt effekt kan i slutändan kosta mer eftersom du måste köra pumpen och motorn längre. Det kan vara svårare att hålla vattentemperaturen när locket är av. Värmaren fungerar bara med låg hastighet, så när du vrider på strålarna går värmaren av.
 • 220 Volt fördelar – Två gånger värmeeffekten innebär 50% mindre tid att värma upp ditt vatten. Det blir lättare att bibehålla vattentemperaturen när locket är av. 220 volt kommer att ge tillräckligt med kraft för alla dessa tillägg och flera pumpar utan att kompromissa med vattenkraften i dina jetstrålar. Långsiktig vinst är att det kostar mycket mindre att driva per månad.
 • 220 Volt nackdelar – Du kommer att behöva en elektriker för att tillhandahålla ett 220 volt uttag eller för att koppla in ditt spa. Prata med din spa-professionell för att avgöra det bästa alternativet för dina och dina individuella behov för att säkerställa att du får bästa möjliga spabadsupplevelse.

Hur kan man minska kostnaderna för spabadet?

 • Välj en som är välisolerad En dåligt isolerad spabad kommer att behålla mindre värme och använda mer energi för att hålla temperaturen uppe. Fullskum och multidensitetsisolering är två av de mest populära typerna.
 • Använd ett isolerat lock Omkring 60% av spabadets värme kommer att flyta genom ytan, så att ditt skydd är välisolerat, torrt och i gott skick hjälper till att behålla värmen.
 • Isoler skåpet Om ditt spabad inte har rätt isolering kan du göra ett DIY-jobb genom att lägga till väggisolering mellan skalet och skåpet.
 • Stäng av luftventilerna Kallare luft kan krypa in genom luftstrålventilerna, så stäng dem när du inte använder dem.
 • Kontrollera din elavgift Du kanske kan få en billigare plan totalt.
 • Rengör filtren Ett smutsigt eller igensatt filter tvingar badkaret att arbeta hårdare för att hålla sig rent. Håll koll på regelbundet filterunderhåll för att minska energikostnaderna.
 • Välj ett mindre badkar. Du har mindre vatten att värma upp och färre funktioner att driva.
 • Förvara den i ett hölje eller omgiven av buskar. Ju varmare utetemperaturen är, desto mindre energi kommer spabadet att använda för att värma upp.

Hur lång tid tar det att få ett spabad varmt?

En medelstor, hårdskalig spabad av god kvalitet bör värmas upp med cirka 3-6 ° C per timme. Större eller dåligt isolerade badkar kan ta längre tid. Uppblåsbara spabad har mindre isolering och låga motorer, vilket innebär att de tar längre tid att värma upp. Vedeldade badkar värms upp ganska snabbt (på cirka tre timmar). Andra faktorer som påverkar uppvärmningstiderna inkluderar:

 • Isoleringskvalitet
 • Utomhustemperatur
 • Storleken på badkaret
 • Temperaturen på det ihällda vattnet
 • Hur kraftig motorn är
 • Håller locket på under uppvärmning
 • När du senast använde spabadet.

Spabadets vattentemperaturer får aldrig överstiga 40 grader Celsius. En temperatur på 37,8 grader Celsius anses vara säker för en frisk vuxen. För det mesta borde du bara fylla på värmen i vattnet i spabadet. Om du börjar från början, här är några genomsnittliga uppvärmningstider för olika typer:

 • 2-3 timmar Medelstor vedeldad spabad
 • 8-16 timmar Medelstort badkar med hårt skal
 • 9-24 timmar Mellanstor uppblåsbar spabad

Hur rengör man ett vanligt spabad?

Du bör torka runt tidvattnet i spabadet efter varje användning och göra en mer grundlig rengöring och vattenbyte var tredje månad. Här är en steg-för-steg-guide för rengöring av din hårda skal eller uppblåsbara spabad:

 • Spola ut rören med en rörrengörare. Följ instruktionerna, men detta måste läggas till ungefär en timme innan du dränerar badkaret.
 • Töm spabadet. Stäng av badkaret helt och öppna avtappningsventilen. Du kan antingen låta den rinna av där den är, eller fästa en slang för att leda vattnet till lägre mark.
 • Ta bort skräp eller smuts. Torka av skåpet, skalet, strålarna och locket. Du behöver produkter som är designade för spabad och en mjuk trasa. Vanliga hushållsrengöringsprodukter kan påverka pH-nivåerna och skada skalet.
 • Fyll på spabadet. Se till att avtappningsventilen är stängd och att allt är på plats. Placera sedan slangen i filterområdet och börja fylla på. Fyllning därifrån ser till att pumpen fylls med vatten först, vilket förhindrar att luft låses när du slår på den igen.
 • Slå på strömmen. Gör det bara när den är fylld.
 • Värm upp och återbalansera. Låt det värmas till cirka 20 ° C, balansera sedan ditt pH och tillsätt ditt desinfektionsmedel.
 • Ditt spabad med hårt skal måste också servas en gång om året.

Hur rengör man ett vedeldat spabad?

Vedeldade spabad används lite annorlunda. De flesta kommer att tömma och fylla på badkaret varannan till var tredje användning. Varje gång du gör det bör du tömma den helt, tvätta insidan och utsidan med en slang och en mjuk trasa och tömma askan från spisen med en spade. Du måste också behandla virket en gång om året för att hålla det i gott skick. Behandlingen kommer att variera beroende på träet ditt badkar är tillverkat av, så se din manual för mer information.

Hur rengör man ett spabads filter?

Filtret i spabadet spelar en avgörande roll för att hålla vattnet rent och att hela bubbelsystemet går smidigt, så det är viktigt att ta hand om det. Alla hårda skal och uppblåsbara spabad har ett filter som måste rengöras varje vecka. Stäng av badkaret, ta bort filtret, spruta bort smuts eller skräp med en slang, torka filtret och sätt sedan tillbaka det.

För filter med hårt skal kan du också göra en djupare månadsrengöring med en filterlösning. Filter för uppblåsbara badkar måste bytas ut varje månad, men spabadsfilter med hårt skal behöver inte bytas ut mer än ett år om du tar hand om dem. Vedeldade spabad har vanligtvis inte ett filter; men du kan köpa och installera en separat om du föredrar en.

Kan ett spabad eller ett spa lämnas oanvänt under lång tid?

Ja. Du kan lämna bubbelpoolen eller spaet oanvänd under lång tid, men du måste vidta några försiktighetsåtgärder för att se till att det inte skadas. För spabad som inte används på vintern eller i områden där temperaturen sjunker under fryspunkten måste du förbereda den så att den inte fryser.

 • Töm spabadet helt, inklusive all VVS.
 • Ta bort filtret, motorn och eventuella pumpar som du kan, och förvara på en varm, torr plats.
 • Sug eventuellt kvarvarande vatten från strålarna.
 • Täck alla öppna rör med nät.
 • Montera och säkra locket och linda med presenning för extra skydd.

På platser där det är osannolikt att du fryser måste du fortfarande tömma badkaret och hålla det täckt medan det inte används, men det är inte nödvändigt att ta bort motorn, filtret och pumparna.

Varför är det skum i mitt spabad?

Det finns många vanliga orsaker till skum inklusive rengöringsmedel och kosmetika som införs i spabadet när de används. Du bör testa vattnet för kemiska obalanser inklusive klor- eller bromnivå och pH-nivåer. Du kan också behöva använda en produkt utan skum för att avlägsna eventuella vattenföroreningar som kan orsaka problemet. Vårt råd om varför har jag skum i spabadet förklarar frågan mer detaljerat.

Hur ofta ska jag byta vattnet i mitt spabad?

Jag rekommenderar att du byter vatten kvartalsvis. Detta är dock helt beroende av din spabads användning och sanitetsprodukten du använder. Rekommendationen är att ditt spabadsvatten ska bytas ut minst varje månad och ett absolut maximalt tre månader för att bibehålla vattenkvaliteten.

Vad ska jag använda för att städa mitt spabad?

Det finns många produkter tillgängliga på marknaden. Det är viktigt att alltid använda sådana som är speciellt utformade för att rengöra spabadet. Vårt sortiment av produkter har skapats specifikt för detta ändamål.

Hur länge kan du stanna i ett spabad?

Allmän vägledning från tillverkare säger att friska vuxna som inte är gravida kan stanna i ett spabad uppvärmd till 37,8 ° C i cirka 15-30 minuter åt gången. Längre tid och du riskerar överhettning och upplever symtom som yrsel, yrsel eller illamående. Om du är gravid bör du undvika överdriven värme på grund av den högre risken för överhettning, vilket kan vara skadligt för barnet. Jag råder att undvika dem helt. Om du använder en hydroterapipool bör temperaturen inte överstiga 35 ° C. Vissa spabad kan vara så heta som 40 ° C, så det är bäst att undvika dem.

Spädbarn och småbarn ska inte tillåtas i en bubbelpool alls eftersom spädbarns tunna hud gör dem mer mottagliga för överhettning. Det rekommenderas att äldre barn begränsar sin användning till bara fem minuter vid högsta temperatur (40 ºC) och 15 minuter vid lägre temperatur (37,8 ºC). Om du har några medicinska tillstånd du är orolig för, kontakta alltid en sjukvårdspersonal innan du använder ett spabad. Håll dig inom säkerhetsriktlinjerna så kan du använda spabadet varje dag.

Hur stort spabad ska jag köpa?

Spabad finns i alla former och storlekar. För det första är det viktigt att tänka på hur mycket utrymme du har i din trädgård – och tillgången till den. Detta kan begränsa bubbelpoolens storlek du kan ta emot. Tänk sedan på antalet personer du kommer att ha i bubbelpoolen samtidigt. Om du planerar regelbundna bubbelpartier kan du behöva fler platser än en vanlig familjestorlek. Även om en större spabad inte alltid betyder fler platser, är de i allmänhet bekvämare med mer utrymme att röra sig i.

Tänk slutligen på höjden på de människor som använder spabadet. Vanliga spabad är vanligtvis cirka 90 cm höga, men längderna skiljer sig åt. Om du väljer ett spabad med en loungestol, se till att de rymmer högre och kortare personer bekvämt.

Hur mycket väger ett spabad?

En tom spabad som rymmer två till tre personer kan väga cirka 200-350 kg. Detta blir dramatiskt tyngre när det fylls med vatten och väger i genomsnitt 2000 kg. För en större sex till åtta sitsig spabad utan vatten väger ett spabad av denna storlek cirka 400 kg och när den väl är fylld kan den väga upp till 2800 kg.

Hur stort ska mitt spabad vara?

Kontrollera också spabadets vattenkapacitet jämfört med antalet platser. Vissa modeller hävdar att de är 5 eller 6 platser (eller fler) men när du kontrollerar vattenkapaciteten har de inte i närheten av tillräckligt med vatten för detta antal badare. En bra tumregel är att välja ett spabad med 225-250 liter per badplats. Så en sexsitsig spabad skulle ha mellan 1350 liter och 1 500 liter vattenkapacitet.

Kan ett spabad finnas i ett skjul eller sommarhus?

Ja, ett spabad kan installeras i ett skjul eller sommarhus. Faktum är att en bubbelpoolskåp gör det mer troligt att du får användning året runt även på regniga dagar, såväl som att du erbjuder mer integritet. De kan också hjälpa till att behålla värmen i badkaret. Du måste se till att utrymmet är tillräckligt stort med mycket ventilation så att ångan inte skadar höljet. Du behöver också tillgång till en strömförsörjning.

Ett permanent lusthus är ett bra alternativ om du är glad att engagera dig i ett större hemförbättringsprojekt, medan pop-up-lusthus är praktiska om du har en budget och vill förvara den när den inte används.

Behöver du bygglov för att installera ett spabad?

Detta beror på var du bor. I de flesta fall behöver du inte bygglov för ett spabad. Men om du bor i ett naturskyddsområde eller i en fredad byggnad, är det troligt att du behöver bygglov. Du måste också kontrollera lokala bestämmelser om du planerar att bygga ett permanent hölje eller lusthus runt ditt spabad, eller om du vill installera det i en trädgård.

Vad är dina planer för spabadet?

Ett lusthus med spabad kan hjälpa till att skydda dig från det lagom tråkiga svenska vädret och skapa en privat tillflyktsort precis i din egen trädgård. Jag har ett brett utbud av olika storlekar och former, alla gjorda av antingen tall eller västerröd ceder, känd för sitt motstånd mot ruttnande och förfall.

När du väljer ditt lusthus med spabad, se till att det är tillräckligt stort för att täcka ditt nya badkar, men tänk också på storleken på din trädgård – du vill inte att den ska ta över hela ditt utomhusutrymme. Standard lusthus kommer inte att vara tillräckligt höga för att inkludera höjden på täcklyftaren, se till att du kontrollerar den inre höjden.

Finns det några viktiga funktioner i spabad?

 • Strålar: antal, typ och placering av strålarna varierar för varje spabad. Att betala mer möjliggör vanligtvis fler jetplan och anpassad positionering.
 • Isolering: bättre isolerade badkar håller vattnet varmt längre och i slutändan minskar energianvändningen. 100% fullskumisolering anses vara en av de bästa.
 • Steg: hjälper dig att komma in och ut ur badkaret på ett säkert sätt.
 • Täcklyftare: gör det lättare att ta av locket och hjälper till att förhindra skador på badkaret och locket.
 • Säten: uppblåsbara badkar är inte alltid utrustade med säten. Du kan köpa dessa separat.
 • Huvudstöd: mjuka nackstöd som är lämpliga för både hårda skal och uppblåsbara badkar.
 • Sidobänkar: att fästa vid sidan av ditt uppblåsbara badkar.
 • Kuddar: som fäster vid dina säten för extra komfort.
 • Booster-säte: vissa platser kan vara ganska låga så boosters hjälper kortare människor att sitta bekvämt över vattenlinjen.
 • Handduksstång: att hänga upp din morgonrock eller handduk bredvid badkaret.
 • Belysning: perfekt för dopp på natten. Ljus bör vara standard med hårda skalkar men kommer att vara ett speciellt tillskott till gummibåtar. Du kan också köpa flytande lampor som tillbehör.
 • Wi-fi: låter dig styra spabadet från din telefon eller surfplatta var du än är.
 • Ljudsystem: lyssna trådlöst på din spellista, podcast eller till och med TV-kanal.
 • Flytande brickor: för att hålla snacks, drycker och till och med dina vattentäta spelkort.
 • Dryckeshållare: som fäster vid sidan av badkaret.
 • Spa-bomber och kristaller: hudvårdssäker spabad.
 • Bubbelbadens lusthus: dessa höljen är perfekta för regniga eller blåsiga dagar och de flesta kan lätt tas ner om du vill sitta i solen.

Vad är en sanitär?

En klor- eller bromnivå på 3-5 delar per miljon (ppm) måste alltid hållas i en hårdskalig eller uppblåsbar spabad. För att hålla dig på denna nivå bör du lägga till desinfektionsmedel och testa var tredje till tre dagar att ditt spabad används med hjälp av en testremsa. Varje gång du lägger till rengöringsmedlet måste du vänta en timme och testa nivåerna innan du kommer in. Om du har överklorerat spabadet kan du antingen låta nivåerna sjunka av sig själva, fylla på badkaret eller använda klor neutralisator.

Sanitärer kommer som granulat eller tabletter. Du måste lägga till granulerna manuellt, medan tabletterna går i en flytande dispenser. Du bör också ge vattnet en kvartals ökning av desinfektionsmedel för att hålla det hygieniskt. Tillsätt 60 g klorgranulat per 1500 liter vatten och vänta tills nivåerna sjunker. Vedeldade spabad använder vanligtvis inte dessa kemikalier, utan kräver en påfyllning varje vecka av en icke-klorchockoxidator.

Vad innebär total alkalinitet och pH-nivå?

När du lägger till och testar din desinfektionsmedel, bör du också testa den totala alkaliniteten i ditt spabadets vatten och balansera pH-nivåerna. Den totala alkaliniteten bör vara 80-120 ppm, med ett pH mellan 7,2 och 7,8. Ett lågt pH kan leda till kliande, torr hud och kan också skada spabadets skal, medan höga nivåer kan orsaka avlagring och grumligt eller skummande vatten. Obalanserade nivåer på något sätt kan också minska desinfektionsmedlets effektivitet. För att höja alkaliniteten i spabadet bör du lägga till natriumbikarbonat (bakpulver) eller någon annan typ av alkalinitetsförstärkare. Använd en reducerare för att sänka surhetsnivåerna.

Vad ska man tänka på inför ankommandet av ens spabad?

Innan ankomsten av din nya spabad finns det några viktiga överväganden att tänka på.

 • Var kommer ditt spabad att sitta i din trädgård?
 • Vilken riktning kommer den att möta?
 • Kommer du att förbises?
 • Hur kommer det att passa in i utrymmet?
 • Hur kommer det att komplettera den allmänna estetiken och utformningen av din trädgård?

Hur installerar man spabadet?

För att säkerställa att du har en effektiv installation, se till att du har funderat på dessa tre överväganden:

 • En jämn solid bas för att sitta på
 • En certifierad elförsörjning
 • Ett trädgårdsslangrör

Hur får du in ett spabad på din tomt?

Spabaden är tunga och det är därför finns det ofta specialutrustning som släpvagnar som hjälper dig att flytta spabadet säkert på plats. Spabadet transporteras på sidan för att få den på plats och jag kommer att genomföra en platsundersökning för att säkerställa att man kan få spabadet där du vill ha den.

Behöver ett spabad elektricitet?

Ja, i princip alla spabad behöver strömförsörjning för att fungera. Vanligtvis kräver en pump-spabad en matning på 13 amp, medan större spabad kräver en strömförsörjning på 32 amp eller mer. Beroende på spabad du köper kan du behöva ytterligare elarbete för att skapa en strömförsörjning på 32 amp eller mer. Det är nu ett lagkrav att elarbeten i hushåll i hela Sverige utförs av en behörig person.

Är det värt att köpa ett spabad?

Om du regelbundet kommer att använda en bubbelpool är det definitivt värt att köpa en bubbelpool! Det finns många fördelar med att äga ett spabad inklusive dess hydroterapifördelar. Hydroterapi är en kombination av vatten och luft, som drivs genom väldesignade bubbelbadstrålar för att ge en smidig, riktad massage till de viktigaste områdena som vår kropp kräver.

Det är allmänt känt att vatten lugnar värkande leder och hydroterapiprodukter har blivit populära för avstressning och avkoppling efter en hård dag. De riktade, icke-rörliga strålarna tillåter en rad vattenrörelser inklusive virvlande, pulserande och penetrerande vattenflöde, vilket ger en djup terapeutisk massage.

Var ska man sätta ut sitt spabad?

Det är viktigt att förbereda platsen där du planerar att placera spabadet. Detta hjälper installationsprocessen att gå så smidigt som möjligt och säkerställa att pågående underhåll inte blir en mardröm. Det finns fem viktiga saker att tänka på när du bosätter dig på en plats:

Fast mark

Se till att du har en fast, plan, jämn bas att placera spabadet på. Plattor, betong, grus, tegel och stensten bör alla vara bra. Du kan också köpa bubbelbadkuddar för att placera på mer ojämn mark för att skapa en stabil grund. Däck är ett populärt val, men du måste kontakta en professionell för att se till att din kan ta vikten av badkaret. Detsamma gäller för vedeldade spabad. Du måste också investera i en härdplatta för att förhindra att glöd förstör golvet.

Är ett spabad och jacuzzi samma sak?

Jacuzzi® är ett varumärke som uppfann spabadet för över 60 år sedan och de är fortfarande innovativa idag. Ett spabad, annars känd som ett spa, är ett stort badkar med vatten som används för hydroterapi eller bara en plats att koppla av och varva ner.

Vilket spabad är bäst för mig?

Håll utkik efter ansedda tillverkare av bubbelpooler och sök på deras webbplatser för information. Om de har ett gott rykte för kvalitet kan du se det. Kvalitetsbutiker och tillverkare av spabad kommer att tillhandahålla detaljerad produktinformation, teknisk kvalitetsinformation, var du kan köpa och deras serviceinformation. Leta också efter tillverkare som erbjuder en fullständig spabadsgaranti.

Var ska man placera ett spabad?

Ditt spabad måste placeras på en lämplig grund. Det måste vara en solid och plan yta som kan bära vikten på ditt spabad när den innehåller vatten och har användare i den.  Den idealiska basen för ditt spabad är betong, men du kan använda grus, uteplatser eller blockera stenbeläggning så länge det är plant och plant.

Kan man sätta ett spabad på en altan?

Ja, du kan placera ett spabad på terrassen, men om du redan har ett däck kan du behöva överväga om den är tillräckligt stark för att bära vikten på din nya spabad. Spabad kan också installeras på ett upphöjt däck. För att avgöra om ditt trall kan stödja din nya spabad, är den allmänna tumregeln om de flesta däck tål 100 kg per kvadratmeter.

Kan jag lägga spabadet i ett skjul?

Ja, men allt beror på vilken typ av skjul du har eller vill bygga.

Överväganden inkluderar:

 • En stark bas – tillräckligt stark för att hålla vikten på ditt badkar
 • Ventilation av trädgårdsbyggnaden – kombinationen av trä och fukt över tid kommer att få träet att ruttna om det inte behandlas ordentligt
 • Utrymme inuti ditt skjul och installation – lämna tillräckligt med utrymme för att nå alla nödvändiga delar av spabadet och tillräckligt med höjd för att ta bort locket.

Du kommer att kunna hitta mätningarna för det rekommenderade avståndet för din bubbelpool i den medföljande manualen. Jag rekommenderar ett lusthus med spabad, perfekt för att skydda dig från väder och vind och undvika besvären som är involverade i en trädgårdshusinstallation.

Finns det några tillval man ska investera i till sitt spabad?

Vissa avancerade spabad erbjuder nu en mängd olika färger för skal- och skåpets sidor, vilket alla kommer ner till personlig preferens. Det är möjligt att nästan matcha ditt spabad till dina utemöbler om det är din grej. På tekniksidan, leta efter premium ljudsystem med vattentäta högtalare som kan integreras i ditt spabad, samt en mobilapp för fjärrstyrning och övervakning. Det finns också bakom kulisserna teknik som du inte kan se, vilket ofta är det viktigaste tillägget som finns tillgängligt.

Riktigt bra vattenreningssystem dödar 99,9 procent av mikroorganismer som finns i ett spa, så jag anser att detta är en värdig uppgradering. Glöm inte vattenfallen och byta LED-lampor som alla barn (och vuxna) älskar. Att shoppa efter en bubbelpool borde vara en rolig upplevelse som du inkluderar din familj i. Du kan köpa spabad online eller från big-box-återförsäljare, men med ett så stort köp är det perfekt att besöka en återförsäljare direkt för att se till att det finns en expert tillgänglig för svara på alla dina frågor.

Hur tömmer man spabadet?

För att tömma bubbelpoolen, stäng av strömförsörjningen och käll in dräneringsspisen. Fäst trädgårdsslangen på tappen och öppna kulventilen på tappen så att vattnet kan rinna ut och se till att den andra änden av slangen är vänd nedåt.

Hur länge kan du lämna spabadet tomt?

Du kan lämna spabadet tom så länge du vill, så länge du följer stegen för att övervintra spabadet och stänger av all strömförsörjning. Om spabadet inte har använts på två veckor är det dags att stänga av strömmen och börja tömma och tömma badkaret. Ju längre du lämnar spabadet tom, desto mer riskerar du element som erbjudanden som torkar ut och läcker.

Kan man hålla spabadet varmt hela tiden?

Du bör hålla spabadet varm 24/7 eftersom detta kommer att säkerställa att den alltid är redo att användas. Det använder mycket mer energi för att värma upp ett spabad än för att hålla den vid temperatur. Den enda gången jag rekommenderar att du inte gör detta är när du inte får använda den på några månader. I det här fallet rekommenderar jag att du tömmer spabadet för att förhindra bakterietillväxt.

Ska jag rengöra mitt filter?

Ditt spabadsfilter är en viktig del av systemet, om det inte rengörs regelbundet kommer damm och smutspartiklar att byggas upp regelbundet och ditt filter fungerar inte till sin optimala nivå och kan ofta orsaka flödesfel. Jag rekommenderar att du följer ett rengöringsschema varje vecka för att säkerställa att du filtrerar underhålls.

Ska jag fylla spabadet med varmvatten?

Många väljer att fylla i bubbelpoolen så att de kan börja njuta av den snabbare. Speciellt om du använder din bubbelpool för affärer och har en snabb vändning för gästerna. Jag rekommenderar att du använder vatten som inte är varmare än 40 ° C för att fylla spabadet. Vatten varmare än detta riskerar att skada akryl. Många kunder väljer att ha en varm / kall haklappskran monterad ute så att de lätt kan regelbundet och övervaka temperaturen på vattnet som går in i spabadet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top