Bästa spaden 2023 – Test av olika spadar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst hopfällbar

FISKARS Ergonomi

FISKARS Classic Pro

FISKARS 2430

GERBER Hopfällbar

Klicka här för att se fler spadar.

Att hitta den perfekta spaden är inte en enkel uppgift. Spadar kommer i många former och storlekar, var och en designad för särskilda behov och arbetsförhållanden. När kvaliteten granskas, hur skiljer sig de olika modellerna? Vilken spade erbjuder bäst värde för pengarna?

I detta omfattande test tar vi en närmare titt på spadar för att hjälpa dig navigera genom det omfattande utbudet och välja rätt verktyg för ditt projekt. Genom exakt analys och praktiska tester kan du förvänta dig en insiktsfull guide som länkar funktion med formgivning.

1. Bäst i test – FISKARS Ergonomi

FISKARS Ergonomi 131430 Spade

FISKARS Ergonomi 13143 är en robust och pålitlig trädgårdsspade som vi hade nöjet att testa i en mängd olika miljöer. Från första stund imponerade spaden med sitt förstärkta droppformade ergonomiska skaft och dess plasthandtag som gav ett fast grepp, även i våta förhållanden.

En av de mest framstående egenskaperna hos FISKARS Ergonomi är dess förmåga att hantera grävning i stenig jord, lera, rötter och grästorv. Det här är tydligt något som FISKARS har lagt tid på att utveckla, och det märktes i vår praktiska testning. Spaden gjorde jobbet i olika typer av jord utan att tecknen på slitage eller böjning märktes.

Det ergonomiska handtaget i D-form och halkskydd gjorde den också mycket bekväm att använda under längre perioder. Detta kombinerat med en vikt på 1,98 kg gjorde att den varken kändes för tung eller för lätt, utan den rätta balansen för en effektiv arbetsdag i trädgården.

En annan stor fördel med FISKARS Ergonomi är dess bladstorlek på 195 x 285 mm, som gjorde den effektiv vid större grävarbeten. Vi uppskattade även att materialet i redskapet är stål och härdad, vilket ger en robust och slitstark känsla.

Vi märkte dock en nackdel under våra tester. Trots den ergonomiska designen kan skaftets längd på 125 cm vara obekväm för personer som är antingen mycket korta eller mycket långa. Denna längd kan göra att det blir svårare att hitta en bekväm arbetsställning för alla användare.

Sammanfattningsvis är FISKARS Ergonomi 13143 en pålitlig och robust trädgårdsspade som klarade våra tester med fina resultat.

Dess starka sidor, som det förstärkta skaftet och dess förmåga att hantera olika typer av jord, gör den till en utmärkt investering för alla som behöver en pålitlig spade för trädgårdsarbete. Den enda stora nackdelen som vi identifierade var skaftets längd, men för många användare kommer detta inte att vara ett problem.

Fördelar

 • Förstärkt skaft som tål tuffa förhållanden
 • Ergonomiskt plasthandtag
 • Lämplig för grävning av flera material
 • Tillverkad i härdat stål som ger lång livslängd

Nackdelar

 • Skaftets längd kan vara obekväm för vissa

2. Bäst premiumval – FISKARS Classic Pro

FISKARS Classic Pro 11AY Spade

FISKARS Classic Pro är en traditionell spetsig grävspade designad för de som behöver ett verkligt professionellt handredskap. Vi hade möjligheten att testa denna grävspade i både trädgården och byggarbetsplatsen och var mycket imponerade av dess prestanda.

Det första som fångade vår uppmärksamhet var det lackerade träskaftet i ask. Det var inte bara estetiskt tilltalande utan gav också en autentisk och robust känsla. Dess kombination med ett blad i härdat stål gjorde grävningen till en enkel uppgift. Vi testade spaden i olika jordtyper, och även på steniga och leriga områden, och den visade en imponerande hållbarhet.

De nitate beslagen med förstärkningsrygg vid övergången mellan blad och skaft gav extra styrka och säkerhet under användning, och de invalsade över- och underbeslagen säkerställde ett behagligt grepp. Vi märkte också att det rymliga D-handtaget gav en enkel hantering och kontroll över spaden, vilket minskade tröttheten under långa arbetsdagar.

FISKARS Classic Pro är en del av Fiskars Classic-serien, och det är uppenbart att den delar seriens fokus på maximal slitstyrka. Den kändes verkligen som ett verktyg som kan stå emot intensiv och långvarig användning.

Det fanns dock en aspekt vi inte var helt nöjda med. Trots det bekväma greppet och den övergripande hållbarheten, kändes spaden lite tung för vissa användare under vår testprocess, särskilt vid längre användning.

Sammanfattningsvis är FISKARS Classic Pro en utmärkt professionell grävspade för alla som arbetar inom proffssektorn eller behöver ett verktyg som kan stå emot de tuffaste arbetsförhållandena.

Dess design och byggkvalitet är klart fokuserade på hållbarhet och komfort, vilket gör den till ett verkligt tillförlitligt verktyg.

Den enda mindre bristen var dess vikt, men det kommer sannolikt inte att vara en avskräckande faktor för de flesta professionella användare.

Fördelar

 • Lackerat träskaft för estetik och hållbarhet
 • Blad i härdat stål, slitstarkt
 • Nitade beslag med förstärkningsrygg
 • Rymligt D-handtag för behagligt grepp

Nackdelar

 • Kan kännas tung för vissa användare

3. Bäst budgetval – FISKARS 2430

FISKARS 2430 Spade

FISKARS 2430 är en lång, spetsig spade designad för villa och trädgård. Under vårt omfattande testande av spaden har vi samlat både positiva och negativa insikter som gör den här recensionen balanserad och informativ.

Den mest framstående aspekten av FISKARS 2430 är dess ergonomiska design. Det lackerade träskaftet i björk och ergonomiska plasthandtaget samverkar för att ge ett behagligt grepp, vilket gjorde arbetet med spaden mycket bekvämare. Under långa grävarbetspass märkte vi att detta faktiskt gjorde en signifikant skillnad i hur trött våra armar blev.

Bladet, som är tillverkat av härdat stål, hanterade olika jordtyper utan problem. Spaden kunde gräva igenom både lös jord och hårdare, stenig mark med relativ lätthet. Den spetsiga formen bidrog till att den kunde tränga igenom tuffare ytor.

Längden på 1045 mm och bladets storlek på 195×280 mm verkade vara optimala för grävarbete, vilket gav bra balans och kontroll. Dess vikt på 1,75 kg var inte för tung, vilket gjorde den hanterbar även för längre perioder av grävning.

En nackdel som vi upplevde var dock att det lackerade träskaftet kunde bli halkigt när det blev vått. Detta var något som begränsade användbarheten under vissa förhållanden och något som potentiella köpare bör vara medvetna om.

Sammanfattningsvis är FISKARS 2430 en kapabel och välbalanserad spade som mest imponerar genom sin ergonomiska design.

Den är idealisk för villa- och trädgårdsanvändning, med ett robust härdat stålblad och bekvämt handtag som gör den till en bra investering för alla trädgårdsentusiaster. Dess enda större brist är träskaftets halkighet under våta förhållanden, men det förminskar inte dess övergripande prestanda och värde.

Fördelar

 • Ergonomiskt plasthandtag
 • Lackerat träskaft i björk
 • Spetsig och hållbart härdat stål
 • Optimal längd och vikt

Nackdelar

 • Kan bli halkigt när det är vått
 • Lacken kan slitas med tiden

4. Bäst hopfällbar spade – GERBER Hopfällbar

GERBER 1014877 Hopfällbar Spade

GERBER Hopfällbar är en fältspade som skiljer sig från mängden med sin unika mångsidighet och kompakta design. Som en NATO-certifierad spade som kan användas som en skyffel, såg eller hacka, blev vi mycket imponerade av dess prestanda när vi testade den under olika utomhusförhållanden.

Det första som slår oss med GERBER Hopfällbar är dess lätta och portabla design. Med en vikt på endast 1,04 kg och en hopfällbar längd på 23,5 cm, var det otroligt enkelt att transportera denna spade i vårt camping- och vandringsutrustning. När den är utfälld sträcker den sig till 60,3 cm, vilket ger tillräckligt med längd för effektivt arbete.

En annan funktion som vi uppskattade var den tandade bladkanten. Denna design möjliggjorde att vi kunde använda spaden som en såg, vilket var praktiskt för att skära genom tjockare rötter och grenar.

Materialkvaliteten var också imponerande med en glasfiberarmerad nylonhandtag, ett 7075 aluminiumskaft och ett pulverlackat bronostålspade. Det kändes robust och redo att hantera de tuffaste arbetsförhållandena.

En liten nackdel vi märkte var att det tog en stund att vänja sig vid hur man fällde ut och fällde ihop spaden. Mekanismen kändes först lite bökig, men efter lite övning blev det mer hanterbart.

Sammanfattningsvis erbjuder GERBER Hopfällbar en mängd olika funktioner och en byggkvalitet som gör den idealisk för en mängd olika utomhusaktiviteter.

Dess unika design och hållbara material gör den till en pålitlig partner för allt från camping till vandring, och den lätta, hopfällbara designen gör den till en synnerligen bärbar enhet.

Den mindre nackdelen med hopfällningsmekanismen är något att vara medveten om, men totalt sett är detta en utmärkt spade som vi kan rekommendera.

Fördelar

 • Mångsidig användning
 • Lätt och kompakt
 • Tandad bladkant
 • Robust materialkonstruktion

Nackdelar

 • Bökig hopfällningsmekanism
 • Kan kännas kort för vissa användare

5. Bäst planteringsspade – FISKARS Premium Planters

FISKARS Premium Planters Planteringsspade

FISKARS Premium Planters är designad för plantering och flyttning av växter, och vi var ivriga att se hur den skulle klara sig i vår testprocess. Med en strukturerad design och fokus på hållbarhet, erbjuder denna planteringsspade en blandning av användarvänlighet och robust byggkvalitet.

Vi började med att testa spaden i hård jord, och resultatet var imponerande. Det kraftiga rostfria stålbladet kunde lätt bryta igenom hårt packad jord, vilket gör att spaden fungerar utmärkt för olika typer av trädgårdsarbete. Skarpslipningen av bladet visade sig vara ett bra val som ger spaden ytterligare en fördel vid svårare uppgifter.

En annan anmärkningsvärd funktion var SoftGrip™-handtaget, som erbjuder en bekväm och säker grepp, även med våta händer. Spadens vikt och balans kändes rätt, vilket gör det möjligt att arbeta under längre perioder utan överdriven trötthet.

Materialvalet i FiberComp™ var också en stark punkt. Det är lätt och hållbart, och den snygga finishen tål temperaturskillnader från -40 grader till +150 grader. Faktumet att spaden är 100 % återvinningsbar är ett stort plus i en tid där hållbarhet blir allt viktigare.

Något som vi noterade som en mindre nackdel var längden på spaden, som kan vara lite kort för vissa användare. Detta kan göra det lite obekvämt för de som är längre eller föredrar en spade med längre räckvidd.

Sammanfattningsvis ger FISKARS Premium Planters en exceptionell upplevelse för trädgårdsentusiaster. Dess kvalitet och design passar för både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare, och dess hållbarhetsfokus är ett steg i rätt riktning.

Den korta längden kan vara en fråga för vissa, men den övergripande prestandan och funktionaliteten gör den till en stark rekommendation för de som letar efter en tillförlitlig planteringsspade.

Fördelar

 • Kraftigt rostfritt stål
 • Behändigt upphängningshål
 • Bekvämt SoftGrip™-handtag
 • 100% återvinningsbar

Nackdelar

 • Kort längd
 • Inte optimal för mycket tunga arbeten

6. Populärt val – FISKARS Slungspade

FISKARS 1005005 Slungspade

FISKARS Slungspade, med sin kombination av klassisk design och modern innovation, presenterade en intressant produkt för vårt testteam. Med ett lackerat träskaft och ett rymligt Y-handtag lovar denna slungspade komfort och hållbarhet, och vi var ivriga att sätta den på prov.

Direkt från början kunde vi uppskatta den gedigna känslan av spaden. Det härdat stålbladet tillförde en betydande mängd styrka till produkten, vilket gjorde det möjligt att använda den på tuffa ytor utan att behöva oroa sig för skador eller deformation. Den nitade konstruktionen, särskilt med den förstärkta ryggen vid övergången mellan blad och skaft, garanterade en robust och långvarig hållbarhet.

Vidare var greppet på spaden bekvämt, tack vare de försänkta nitarna och de invalsade över- och underbeslagen. Det rymliga Y-handtaget gav oss extra säkerhet och kontroll under användning, vilket minimerade ansträngningen och reducerade risken för trötthet under längre arbetsperioder.

Trots dess många styrkor, märkte vi en betydande nackdel: vikten. Med en vikt på över 7 kg kan spaden kännas lite tung för vissa användare, särskilt om den används under långa perioder. Även om detta bidrar till dess robusthet och hållbarhet, kan det vara en begränsning för vissa användare.

Sammanfattningsvis erbjuder FISKARS Slungspade en pålitlig och hållbar lösning för professionella användare, från trädgårdsmästare till byggnadsarbetare. Dess solida byggkvalitet och bekväma grepp gör den till ett utmärkt verktyg för dem som behöver en pålitlig spade i sitt dagliga arbete. Den kan vara lite på den tunga sidan, men om du värderar hållbarhet över allt annat, är denna spade definitivt värt att överväga.

Fördelar

 • Härdat stålblad
 • Robust konstruktion
 • Bekvämt grepp
 • Rymligt Y-handtag

Nackdelar

 • Relativt tung
 • Inte idealisk för mindre användare
Hur vi utförde vårt test av spadar

Hur vi utförde vårt test av spadar 2023

I vårt sökande efter den bästa spaden, en verktyg som är både mångsidig och nödvändig för trädgårdsarbetet, har vi utfört en noggrann undersökning för att identifiera vilken spade som verkligen är bäst i test.

Att köpa en spade kan verka enkelt, men när vi grävde djupare fann vi en mängd olika alternativ att utforska, från en billig spade till de mer exklusiva märkena som Fiskars spade.

Vi ville även undersöka om en hopfällbar spade skulle kunna vara en bra spade i olika situationer. Nedan förklarar vi hur vi gick tillväga i vårt test.

Uppställning av vårt testområde

För att säkerställa att vårt test var rättvist och konsekvent, var uppställningen av testområdet av största vikt. Vi valde en plats som kunde erbjuda olika terränger och jordkvaliteter för att testa en mängd olika spadar.

Vårt testområde inkluderade både sandig mark och lerig jord, vilket hjälpte oss att identifiera vilken spade som var bäst i test för varje situation.

Denna tankeväckande uppställning tillät oss att utföra ett omfattande test som inkluderade olika arbetsförhållanden och arbetskrav.

Vår metod för testning

För att utföra vårt test steg för steg, började vi med att välja spadar som representerade en variation av priser och kvaliteter.

Vi inkluderade allt från en billig spade till de bästa spadarna från välkända märken. Vårt test inkluderade också noga planerade arbetsuppgifter, som att gräva hål, flytta jord och bryta upp hård mark.

Vi genomförde varje test tre gånger för att säkerställa noggrannhet. Punkterna nedan visar vårt övergripande tillvägagångssätt:

 • Val av spadar för test
 • Planering av arbetsuppgifter
 • Tidsbestämda sessioner
 • Upprepning av test för noggrannhet
 • Analys och jämförelse

Utförandet av testerna

När vi väl hade organiserat vårt test, fokuserade vi på att verkligen förstå hur varje spade presterade under test. Vi testade varje produkt i en mängd olika scenarier och upprepade testen för att säkerställa konsistens.

Varje test tog i genomsnitt trettio minuter, vilket gav oss tillräckligt med tid att bedöma varje spades prestanda, vare sig det var en bra spade eller en hopfällbar spade.

Genom att kombinera våra insikter och expertis, kunde vi identifiera vilken spade som verkligen var bäst i test och som vi skulle rekommendera att köpa.

Utvärdering av resultaten

När vi hade slutfört våra noggranna tester var det dags att dyka in i resultaten och bestämma vilken spade som var bäst i test, och vilken som var en bra spade men till ett mer överkomligt pris.

Vi analyserade resultaten utifrån faktorer som effektivitet, användarvänlighet och mångsidighet. Vi jämförde också hur varje spade presterade under olika förhållanden, såsom hur en billig spade stod emot en dyrare variant som Fiskars spade.

Vårt test var utformat för att vara så omfattande som möjligt, och vår utvärdering var inriktad på att hitta den bästa spaden som skulle passa olika budgetar och behov.

Hållbarhet och långtidstest

För att verkligen förstå varje spades livslängd genomförde vi långtidstester som simulerade månader och till och med års användning.

Det var inte bara fråga om att identifiera den bästa spaden, utan också om att förstå hur en billig spade eller hopfällbar spade skulle kunna hålla i längden. Vi utsatte spadarna för repeterade slag och tryck, och vi granskade dem för tecken på slitage och korrosion.

Dessa tester hjälpte oss att dra slutsatser om vilken spade som inte bara skulle vara bäst i test men också vara en långvarig investering.

Säkerhet och pålitlighet i testet

En annan central aspekt i vårt test var att bedöma säkerheten och pålitligheten hos varje spade. Vi ville inte bara rekommendera att köpa en spade som var effektiv, vi ville vara säkra på att den också var trygg att använda.

Under vårt test utförde vi särskilda tester för att utvärdera hur varje spade hanterade störningar eller oväntade situationer, som att slå mot en hård sten.

Vi kontrollerade också varje spades ergonomi och säkerhetsfunktioner. Resultaten visade att det inte alltid var den dyraste eller mest välkända spaden som var bäst i test, och att även en bra spade eller billig spade kunde uppfylla våra säkerhetsstandarder.

Detta hjälpte oss att förstå att även om man vill köpa en spade som är kostnadseffektiv, behöver man inte kompromissa med säkerheten.

Värdefulla tips inför användning av din spade

Värdefulla tips inför användning av din spade

Att använda en spade verkar vara en enkel uppgift, men vårt test har visat att det finns viktiga faktorer att överväga för att få bäst i test-resultat.

Nedan delar vi med oss av tips som vi kommit fram till genom vårt test och som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din spade, vare sig det är en billig spade eller den bästa spaden på marknaden.

Förstå ditt arbete och välj rätt spade

Under vårt test upptäckte vi att varje uppgift kräver en särskild typ av spade. Det finns en stor skillnad mellan en planteringsspade och en traditionell trädgårdsspade.

Innan du börjar använda din spade, fundera på uppgiften och välj rätt verktyg för jobbet. Detta kan göra arbetet mycket mer effektivt och bidra till att din spade håller längre.

Förbered arbetsområdet ordentligt

När vi testade olika spadar insåg vi snabbt att förberedelse är nyckeln till framgång. Innan du börjar använda din spade, ta tid att rensa arbetsområdet från stenar och rötter.

Om du använder en skottkärra för att transportera jord eller andra material, se till att den är ren och i gott skick. En väl förberedd arbetsyta kan göra arbetet med din spade smidigare och mer effektivt.

Använd spaden på rätt sätt

Under vårt test observerade vi att rätt teknik kan göra en stor skillnad i hur en spade presterar. Här är några punkter att tänka på:

 • Greppa handtaget ordentligt
 • Använd benen mer än ryggen för att lyfta
 • Var medveten om din kroppshållning
 • Rotera inte överdrivet med överkroppen Att följa dessa tips kan göra ditt arbete med spaden inte bara effektivt utan också säkert, och dessa tekniker bidrog till att bestämma vilken spade som var bäst i test.

Underhåll din spade för långvarig användning

Spadens livslängd var en viktig del av vårt test, och vi fann att regelbunden vård och underhåll kan hjälpa till att förlänga en spades livslängd.

Efter användning, rengör spaden noggrant och förvara den på en torr plats. Att slipa kanten regelbundet kan också förbättra prestandan.

Var medveten om miljövänliga alternativ

Under vårt test fann vi att vissa spadar är mer miljövänliga än andra. Att använda en kompostkvarn för att göra egen kompost kan till exempel vara ett bra sätt att återanvända trädgårdsavfall.

En spade som används i kombination med miljövänliga trädgårdspraktiker kan bidra till en mer hållbar och effektiv trädgård.

Sammanfattning

Att använda en spade kräver mer än bara att sticka den i marken och börja gräva. Genom att följa tipsen ovan som vi upptäckte under vårt test, kan du få ut det mesta av din spade och säkerställa att den håller i många år framöver.

Oavsett om du har valt att köpa en spade som är billig eller investerat i den bästa spaden på marknaden, att följa dessa riktlinjer kan hjälpa dig att få en bättre och säkrare upplevelse och ge dig resultat som är bäst i test.

Vanliga frågor om spadar

Vanliga frågor om spadar 2023

Hur mycket kostar en spade?

Priset på en spade kan variera mycket beroende på material, kvalitet och varumärke. En genomsnittlig spade för hemmabruk kan kosta mellan $15 och $60, medan professionella modeller kan vara dyrare.

Hur mycket väger en spade?

Vikten på en spade beror på dess storlek och material. En standard spade kan väga någonstans mellan 1,5 till 3 kilogram, vilket gör den hanterbar för de flesta användare.

Hur ska man slipa en spade?

För att slipa en spade bör man använda en fil eller slipsten. Börja med att säkra spaden i ett skruvstycke och fila eller slipa sedan bladet längs med dess ursprungliga vinkel. Använd jämn press och rörelser för att uppnå ett vasst och jämnt resultat.

Vad gör man med en spade?

En spade används primärt för att gräva, vända jord och flytta material som jord, grus eller sand. Den kan även användas för att bryta upp kompakt jord, plantera, och många andra trädgårds- och byggarbetsuppgifter.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen