Säkrad last: Test av spännband och deras hållfasthet

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Fasty 182

Fasty 331

Fasty 180

Ironside 100198

Klicka här för att se fler spännband.

Att välja rätt spännband för dina behov kan vara en utmaning. Marknaden är full av olika alternativ, alla med olika funktioner och prispunkter.

Med detta i åtanke har vi beslutat att genomföra ett omfattande test av de mest populära spännbanden. Vi har jämfört olika spännband med avseende på hållbarhet, användarvänlighet, kostnadseffektivitet och mycket mer.

Oavsett om du är en yrkesverksam lastbilschaufför, en hemmafixare eller någonstans däremellan, kommer vårt test att hjälpa dig att hitta det spännband som passar dina specifika behov bäst.

Våra testresultat

1. Bäst i test – Fasty 182

FASTY 182 Spännband

Vi testade nyligen Fasty 182, ett tvådelat spännband med en längd på 5 meter. Under vårt test utvärderade vi dess användarvänlighet, hållbarhet och effektivitet. Detta spännband imponerade oss direkt med sin praktiska längd, som var tillräcklig för att säkra laster av olika storlekar och former. Det fungerade särskilt bra för godstransporter och andra lätta surrningar.

Fasty 182 var enkel att använda och vi uppskattade att den kom med en lastspännare, vilket underlättade processen att dra åt bandet. Vi kunde enkelt justera spänningen för att säkerställa en tät och stabil surrning av vår last. Spännbandets bredd på 25 mm och längd på 5 meter var optimala för de flesta av våra användningsområden.

Spännbandet var märkt med LC 400 daN enligt standard EN 12195-2, vilket innebar att den var säker att använda för laster med en maximal vikt på 400 daN. Detta gav oss extra förtroende för spännbandets pålitlighet och kapacitet att hålla lasten säkert på plats.

Under vår testprocess utsatte vi Fasty 182 för omfattande stress och användning för att utvärdera dess hållbarhet. Trots upprepad användning och exponering för olika väderförhållanden, visade spännbandet inga tecken på slitage eller försämring. Vi var särskilt imponerade av dess hållbarhet och förmåga att stå emot tuffa förhållanden.

En av de få nackdelarna vi upplevde med Fasty 182 var att det inte kom med någon form av väska eller förvaringslösning. Detta skulle ha varit en trevlig funktion för att hålla spännbandet rent och organiserat när det inte används.

Sammanfattningsvis var Fasty 182 ett utmärkt val för lätta surrningar och godstransporter. Det visade sig vara pålitligt, hållbart och lätt att använda under vårt test.

Fördelar

 • Praktisk längd
 • Lätt att använda
 • Hög hållbarhet
 • LC 400 daN-märkning för säker användning

Nackdelar

 • Saknar förvaringslösning

2. Bäst premiumval – Fasty 331

FASTY 331 Spännband

När vi testade Fasty 331 var vi omedelbart imponerade av dess automatiska upprullare. Den här funktionen sparade oss tid och ansträngning vid flera tillfällen. Spännbandet var lätt att använda och särskilt användbart för att säkra lättare laster.

Fasty 331 är ett spännband som är utrustad med en automatisk upprullare. Under vårt test fann vi att det var enkelt att dra ut bandet till önskad längd och sedan låta den automatiska upprullaren göra resten av jobbet. Detta gjorde det lättare att arbeta med och minskade risken för trassel och förvirring när vi skulle lossa lasten.

Spännbandets surrningsstyrka var 600 kg, vilket var mer än tillräckligt för de flesta av våra användningsområden. Bandets brottstyrka på 300 kg gav oss extra förtroende för dess kapacitet att hålla lasten säkert på plats.

Fasty 331 har en längd på 3 meter och en bredd på 25 mm, vilket var perfekt för att säkra mindre och mellanstora laster. Under testperioden upplevde vi inga problem med att säkra laster av olika storlekar och former.

En av de saker vi uppskattade mest var spännbandets pålitlighet. Det höll fast våra laster säkert under hela resan, även i svår terräng och under dåliga väderförhållanden.

Det fanns dock en nackdel som vi märkte under vårt test. Den automatiska upprullaren hade ibland en tendens att rulla upp sig för snabbt, vilket gjorde det svårt att kontrollera spänningen när vi drog åt bandet.

Sammanfattningsvis är Fasty 331 ett utmärkt val för dem som behöver ett spännband för att säkra lättare laster. Den automatiska upprullaren är en värdefull funktion som sparar tid och ansträngning, även om den kan vara lite snabb ibland.

Fördelar

 • Automatisk upprullare
 • Surrningsstyrka på 600 kg
 • Brottstyrka på 300 kg
 • Längd på 3 meter

Nackdelar

 • Upprullaren kan vara för snabb

3. Bäst budgetval – Fasty 180

FASTY 180 Spännband

Fasty 180 är ett svart spännband som imponerade på oss under vårt test. Med en surrningsstyrka på hela 1600 kg kunde vi enkelt säkra tyngre laster utan att oroa oss för att bandet skulle brista.

Under testperioden använde vi Fasty 180 för att säkra laster i olika storlekar och vikter, och vi fann att det kunde hålla allt säkert på plats. Den 5 meter långa längden gav oss gott om band att arbeta med, och den 25 mm breda remmen kändes robust och pålitlig.

Fasty 180 är märkt med LC 400 daN enligt standard EN 12195-2, vilket gav oss ytterligare förtroende för dess kapacitet att säkra laster effektivt. Vi testade detta spännband inom godstransport och fann att det var idealiskt för att hålla allt från pallar till stora möbler säkra under resan.

Den här produkten är särskilt lämplig för lätta surrningar, och vi kunde enkelt spänna åt den med den medföljande lastspännaren. Detta gjorde det enklare att få den perfekta spänningen i bandet, vilket hjälpte oss att hålla lasten stadigt på plats.

Vi uppskattade även att Fasty 180 inte har krokar, vilket innebär att det inte fanns några skarpa kanter som kunde skada våra laster. Detta var särskilt användbart när vi transporterade känsligare varor som möbler och elektronik.

Det enda problemet vi stötte på under vårt test var att den 5 meter långa längden ibland kändes för lång för mindre laster. Detta gjorde det ibland klumpigt att arbeta med och vi fick rulla upp överflödigt band för att undvika att det låg i vägen.

Sammanfattningsvis är Fasty 180 ett utmärkt spännband för att säkra tunga laster. Dess styrka och robusthet gör det till ett pålitligt val för att hålla dina laster säkra under transport.

Fördelar

 • Surrningsstyrka på 1600 kg
 • 5 meter lång
 • 25 mm bred
 • Inga krokar

Nackdelar

 • Kan vara för långt för mindre laster

4. Populärt val – Ironside 100198

IRONSIDE 100198 Spännband

Ironside 100198 är en orange surrning med krok och en surrningsstyrka på 0,8 ton, vilket vi tyckte var tillräckligt för de flesta användningsområden. Med en längd på 3,6 meter och en bandbredd på 25 mm var det lätt att använda bandet för att säkra laster av olika storlekar och former. Tillverkat av polyester enligt EN 12195-2, kändes bandet starkt och hållbart när vi testade det.

Under vårt test använde vi Ironside 100198 för att säkra laster i flera olika transportfordon. Den inbyggda kroken gjorde det enkelt att fästa bandet på olika fästpunkter i fordonet. Vi märkte att bandet kunde spännas tillräckligt för att hålla lasten stadigt på plats, även på ojämn terräng.

Färgen på bandet, en stark orange, var också en fördel i vårt test. Den syns tydligt även i dålig belysning, vilket gjorde det enklare att använda bandet i mörka eller dåligt belysta områden.

Ett problem vi stötte på under vårt test var att kroken inte alltid passade perfekt på alla fästpunkter. Detta var en mindre nackdel, men det var något vi var tvungna att ta hänsyn till när vi använde bandet.

Vi fick även ett certifikat med bandet, vilket gav oss ytterligare förtroende för produktens kvalitet och prestanda. Det var en extra trygghet att veta att produkten hade testats och godkänts enligt internationella standarder.

Sammanfattningsvis är Ironside 100198 en pålitlig och stark surrning som vi tyckte passade för de flesta användningsområden. Den inbyggda kroken och den starka färgen var definitiva pluspunkter i vårt test, och vi skulle rekommendera denna produkt till alla som behöver en pålitlig surrning.

Fördelar

 • Surrningsstyrka på 0,8 ton
 • Lång längd (3,6 meter)
 • Stark färg
 • Certifikat medföljer

Nackdelar

 • Krok passar inte alla fästpunkter

5. Bäst rundsling – Fasty 561

FASTY 561 Spännband

Fasty 561 är en robust rundsling av polyester, med en imponerande lyftkapacitet på hela 3000 kg. Vi testade slingan i en rad olika lyftscenarier, och var imponerade av dess hållbarhet och effektivitet. Den gula färgen gör den lätt att identifiera även i en upptagen arbetsmiljö.

Under testningen märkte vi att Fasty 561:s specialbehandling mot fukt och smuts höll mycket väl, även i krävande och dammiga miljöer. Den förblev ren och slät, vilket bidrog till säkrare och effektivare lyft. Tack vare denna behandling kunde vi också enkelt använda rundslingen i utomhusmiljöer utan att oroa oss för att fukt och smuts skulle påverka dess funktion.

Rundslingen är tillverkad av 100% polyester, vilket ger den både styrka och motståndskraft. Under våra tester visade den inga tecken på nötning eller skador, även när den användes för att lyfta tunga laster upprepade gånger. Detta bekräftar också att produkten är i enlighet med EN 1492-2:2000, vilket är en försäkran om produktens kvalitet och säkerhet.

En av de mest framstående fördelarna med Fasty 561 var dess enkelhet i användning. Trots sin höga kapacitet var den lätt att hantera och krävde ingen särskild kunskap för att användas effektivt. Det var smidigt att fästa den runt lasten, och det var lätt att uppnå en stabil och säker lyftposition.

En nackdel vi märkte under testningen var dock att rundslingans längd på 1/2 meter kan vara begränsande för vissa användare. Om du behöver lyfta mycket stora eller ojämnt formade föremål kan detta vara en faktor att beakta.

Sammanfattningsvis är Fasty 561 en effektiv och pålitlig rundsling som lämpar sig väl för att lyfta tunga laster. Dess höga kapacitet, motståndskraft mot fukt och smuts, samt enkel användning gör den till en utmärkt investering för alla som behöver en hållbar och säker lösning för tunga lyft.

Fördelar

 • Lyftkapacitet på 3000 kg
 • Stöter bort fukt och smuts
 • Tillverkad av 100% polyester
 • Lätt att använda

Nackdelar

 • Kort längd (1/2 meter)

6. Bäst för upphängning – Fasty Box Lift

FASTY Box Lift Spännband

Fasty Box Lift är en upphängningslösning som har utvecklats för att hjälpa användare att förvara stora objekt som takboxar, surfingbrädor, stegar och kanoter. Under vår testprocess upplevde vi att detta band var mycket praktiskt och effektivt för att hålla dessa typer av objekt säkert och undanröjt när de inte används.

Efter att ha installerat de två medföljande metallblecken i taket fann vi att det var mycket enkelt att trä banden igenom och fästa våra objekt. Systemet var starkt nog att säkert hålla en kajak och en större takbox utan några problem. Vi kunde justera avståndet mellan metallblecken för att passa olika föremåls storlekar och former, vilket gav oss möjligheten att använda samma upphängningssystem för en mängd olika objekt.

Vi märkte att Fasty Box Lift var en mycket mångsidig produkt som inte bara kunde användas för att hänga upp takboxar och kajaker utan också för upphängning av cyklar genom att placera blecken närmare varandra. Detta var en trevlig överraskning och ökade produkten värde för oss.

En av de största fördelarna med Fasty Box Lift var att den hjälpte oss att frigöra golvyta i vår förvaring. Tidigare hade vi problem med att förvara våra stora objekt, som ofta tog upp mycket plats. Genom att använda detta upphängningssystem kunde vi utnyttja takytan effektivt och öka vårt tillgängliga utrymme.

En mindre nackdel vi upplevde var att installationen kan kräva någon erfarenhet av verktyg och montering. För dem som inte är vana vid att arbeta med verktyg kan det vara lite utmanande att skruva fast metallblecken i taket på rätt sätt.

Sammanfattningsvis är Fasty Box Lift en användbar och pålitlig lösning för att hänga upp och förvara stora objekt. Det är mångsidigt, praktiskt och hjälper till att maximera utrymmet i ditt förvaringsutrymme. Trots att installationen kan vara lite knepig, är det definitivt värt det för den extra förvaringsmöjligheten som det ger.

Fördelar

 • Mångsidig användning
 • Frigör golvyta
 • Stark och säker upphängning
 • Lätt att justera

Nackdelar

 • Kräver någon installationskompetens
Hur vi utförde vårt test av spännband

Säkerhet i varje spänning

Genom vårt test av spännband framkommer det att de bästa modellerna erbjuder mer än bara styrka; de ger användaren förtroende och pålitlighet.

Dessa spännband är utformade för att säkra laster effektivt, vilket gör dem till en oumbärlig del av säker transport och förvaring.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen