Bästa spänningsprovaren 2023 – Test av olika spänningsprovare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Fluke T110 690 V

Fluke LVD2 600 V

Fluke T90 690 V

Fluke 2AC1000 V

Klicka här för att se fler spänningsprovare.

För en trygg, smidig och klar arbetstid behövs en spänningsprovare. Med detta fantastiska verktyg kan du snabbt, smidigt och smart kolla spänningen på ledningar.

En spänningsprovare kommer väl till hands när du vill försäkra dig om att ledningen du ska hantera inte är strömförande, eller för att se att ledningen du har hanterat fungerar som den ska.

När en elprodukt slutar fungerar eller när säkringen går är det otroligt smidigt att ha en pålitlig spänningsprovare tillgänglig. På så sätt kan du utan besvär hitta problemen.

Från ett säkerhetsperspektiv är det bra att ha en spänningsprovare för att hitta ledningar som gått sönder, osäkra vägguttag eller söndriga gamla produkter. Dessa kan föra ström vidare och skada allt som rör dem.

Då det finns olika varianter och modeller av spänningsprovare som är olika bra vid olika ändamål är det bra att koll på var den ska användas innan ett val görs. Se till att ha koll på var och till vad du ska använda din spänningsprovare så undviker du att köpa en för alldeles för dyr eller en värdelös produkt.

1. Bäst i test – FLUKE T110

Klicka här för att se bästa priset

Fluke T110 är en tvåpolig spänningsprovare som kan indikera AC/DC – spänning mellan 12 och 690 Volt. Den kommer utrustad med en vibrationsindikator och en lysdiodstapel som visar de olika nominella spänningsnivåerna.

Den kommer med WearGuard-isolering som direkt visar om kablarna är skadade. Dessutom har den säkerhetsklassning KAT IV 600V och KAT III 690V. Den levereras också med probdockning vilket möjliggör enkel förvaring.

Utöver det finns det många smarta användarvänliga funktioner. Ett exempel är den inbyggda elektroniska ficklampan vilket låter dig använda spänningsmätaren överallt.

Trots ett något högre pris än andra modeller har denna spänningsmätare bäst värde för pengarna tack vare alla smarta funktioner.

2. Populärast – FLUKE LVD2

Klicka här för att se bästa priset

Denna populära spänningsprovare är beröringsfri och kommer med en lysdiodslampa som enkelt indikerar spänning mellan 90 och 600V.

Mätaren är lämplig både för kommersiell och industriell användning och har en dubbel känslighet som har blått ljus vid 2,54 – 12,7 cm från källan, och rött vid närmare avstånd.

Lampan har en livstid på 100 000 timmar och mätaren fungerar mellan 0–50 grader C. Priset ligger endast på 499kr vilket är mindre än många andra modeller samtidigt som den är användbar för både privatpersoner och företag.

Inte konstigt att denna modell har blivit så populär även om den saknar några premiumfunktioner.

3. Premiumval – FLUKE T90

Klicka här för att se bästa priset

Denna premium spänningsprovare är tvåpolig och används för att indikera AC/DC spänning mellan 12 och 690 Volt. Spetsskydd är inkluderat och fungerar som en extra hand när säkerhetsuttag ska öppnas.

Med enfasspänning kan den snabbt identifiera strömförande ledare på en extremt snabb svarstid på endast 0.5s.

Den drivs på 2 AA batterier och är utrustad med batterilarm som visar när batteritiden håller på att ta slut. Dessutom kan den fortfarande upptäcka spänning även när batterierna är urladdade.

Detta är en något dyrare produkt men har allt man kan fråga efter för priset. Modellen fungerar utmärkt inom industrin men också för den som vill ha en högkvalitativ spänningsmätare hemma.

4. Billigast – FLUKE 2AC 1000V

Fluke 2AC Spänningsprovare 1000 V

Klicka här för att se bästa priset

Fluke 2AC är en något simplare spänningsprovare som fungerar mellan 200 – 1000V. Att använda denna mätare är extremt enkelt, bara håll spetsen nära ett uttag eller en sladd och om spetsen lyser rött så vet du att det är en spänningsförande ledning.

Modellen kan användas av alla och är effektiv för all underhållspersonal för att snabbt se vad som är spänningsledande.

Den är KAT IV skyddad och är därmed överspänningsskyddad för en säker användning. Dessutom går modellen att använda mellan -10 och +50 grader.

Denna smidiga produkt har inte alla fina funktioner men fungerar perfekt för ändamålet för många både inom industrin och hemmet.

Lista över de bästa spänningsprovarna 2023

  • Bäst i test: FLUKE T110
  • Populärast: FLUKE LVD2
  • Premiumval: FLUKE T90
  • Billigast: FLUKE 2AC 1000V

Köpguide för spänningsprovare 2023

Spänningsområde

Om du vill prova spänningen i ett 230 voltuttag så behöver du såklart en spänningsprovare som kan mäta så högt. Därmed är detta den första funktionen att kolla på innan du väljer.

Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Högspänning och lågspänning måste också räknas med då det finns mätare som är menade för de olika områdena.

Om du vet vilket område som du tänker mäta i så är det onödigt att spendera extra på en spänningsprovare som kan mäta ett större spänningsområde.

Indikator

Alla spänningsprovare har på ett eller annat sätt en indikator som på något sätt visar när spänning mäts.

Det finns olika sätt för provare att indikera men den vanligaste är genom en lampa (lysdiod) som lyser starkt när spänning upptäcks.

Det finns också vibrationsindikatorer som vibrerar på samma sätt som en mobiltelefon när den upptäcker spänning.

Det kan vara svårt att se en lampa i starkt ljus eller i ett täckt område och därmed är det effektivt att ha en vibration som du enkelt kan känna av oavsett hur bra sikt du har.

Stabilitet

Du vill kunna lita på dina verktyg, alla verktyg som tål att tappas är därmed mer eftertraktade. En stabil spänningsprovare är inte bara mer kompakt och robust men har också en längre livstid.

En Spänningsprovare är ett förhållandevis dyrt verktyg och på grund av det är det ännu viktigare att vara säker på att den kommer hålla vid ett potentiellt misstag.

En tumregel när du letar efter spänningsprovare är att hitta en modell som tål fall på över 3 m. Då kan du vara säker på att du köper en stabil och robust produkt.

Multifunktionalitet

Om du behöver ett verktyg som ska mäta både kapacitans och spänning så finns det spänningsprovare som klarar av att göra det.

Dessa modeller är multifunktionella och kostar därmed lite mer än standardmodeller. Fördelarna för den som behöver mäta båda kommer dock vara väl värt priset.

Resistansmätare

Det finns modeller som också kan mäta resistansen. Funktionen kan vara bra att ha när en resistansmätning måste göras för att hitta en kortslutning.

Denna funktion är ingen make-or-break då inte alla kommer ha användning av den.

Dock om du känner att detta är en funktion som är ett måste kan du hålla utkik efter spänningsprovare som fungerar för just dig.

Beröringsfri

Dessa modeller fungerar på ett sätt som håller dig borta från provaren när den mäter spänningen på ledningen. Dessa används mest av dem som är mycket försiktiga runt ledningar och som inte är bekväma med elektricitet.

För de flesta är detta ingen funktion som är nödvändig och vi rekommenderar att du använder en vanlig spänningsprovare som fungerar lika bra överallt.

Batterilarm

Som namnet tyder på så har dessa spänningsprovare en inbyggd funktion som varnar dig när batteriet håller på att ta slut. På så sätt får du gott om tid på dig att hitta nya batterier innan du ger dig ut.

Det är en riktigt irriterande känsla när någonting plötsligt slutar fungera. Du kan enkelt undvika den känslan genom att köpa en spänningsprovare med ett batterilarm.

Modeller som har en display brukar ofta ha en batterimätare som hela tiden visar kvarstående batteritid, vilket är ännu smidigare.

Bält-clip

Spänningsprovare är inte särskilt stora. Därmed är det mycket användbart att ha enkel tillgång till den i ditt arbetsbälte. På så sätt har du alltid den nära till hands.

Det bästa sättet att göra detta på är att använda sig av ett clip som går att haka fast till bältet. Denna lilla funktion är riktigt smidig och därmed värd att ta hänsyn till när du ska köpa din spänningsprovare.

Display

Det är användbart att ha en tydlig display som visar de nominella spänningsnivåerna. På så sätt kan du tydligt se spänningen på olika ledningar oavsett var du mäter.

Analoga och digitala displayer finns att välja emellan. Analoga displayer visar spänningen som en linje eller med dioder. Digitala displayer visar spänningen på en LCD-display som med siffror visar värdet.

De flesta modellerna idag är digitala då det är enklare att läsa av värdet snabbt från dem, för den som arbetar i en mörk miljö kommer en barkgrundsbelyst display behövas om du ska kunna läsa av dina värden.

Fasrotation

Spänningsprovare är gjorda för olika användningsområden. För den som ska använda sin spänningsprovare på ett 3-fassystem bör din provare ha en fasrotationsindikator. Den hjälper dig läsa av spänningen i de olika faserna.

Spetsskydd

De flesta spänningsprovare har 2 spetsar, en positiv och en negativ. Utan spetsskydd kan dessa skadas och går de sönder kommer din spänningsprovare att få sämre mätvärden.

Därmed är ett spetsskydd inte bara trevligt att ha, men också nödvändigt för att bibehålla ett fungerande mätinstrument.

Grundläggande eller avancerade funktioner

För en mångsidig spänningsprovare vill du ha en som kan mäta både växelström (AC) vilket är den ström som finns i vägguttag och likström (DC) vilket är den ström som finns i batterier. För att ens få kallas för spänningsprovare måste den kunna mäta

  • Ström: Flödeshastigheten på elen
  • Spänning: Skillnaden i strömmen mellan två punkter
  • Motstånd: Hur mycket materialet motstår elektriskt flöde

Dessutom kan avancerade spänningsmätare testa

  • Kapacitans: Möjlighet att lagra elektrisk laddning
  • Temperatur: Värmen på kretsen
  • Frekvens: elektrisk förekomst mätt i hertz

Spänningsprovare eller multimeter?

Spänningsprovare och multimetrar är olika mätverktyg som gör nästan samma sak. En spänningsprovare är dock mer intuitiv att använda, dessutom så är den mycket mer effektiv när endast spänning ska mätas.

Spänningsprovaren är effektiv vid urladdade batterier, testkablar, eluttag och ledningar medan en multimeter är mer effektiv när spänningen på ett bilbatteri ska mätas. Spänningsprovaren är mest avsedd som ett verktyg för att hitta problemet, medan en multimeter är mer precis.

Multimetrar är också mycket svårare att använda, därmed är det mycket svårare att använda den för att göra en spänningsmätares jobb.

Vanliga frågor om spänningsprovare

Är det svårt att använda en spänningsprovare?

De flesta spänningsprovare är enkla at använda, till och med för nybörjare. Med en vanlig spänningsprovare så håller du bara mätspetsen mot kretsen för att se spänningen.

Det finns också mer avancerade modeller. På vår sida kan du jämföra olika produkter och hitta vilken modell som fungerar bäst för dig.

Vad kostar en spänningsprovare?

Att säga vad en produkt kommer kosta dig är svårt då det beror på vem det är som ska använda den. Märke, modell och användningsområde kommer påverka priset. Bland valen på vår sida kan du se olika prisklasser och välja utifrån det.

Hur mäter man låg spänning med en spänningsprovare?

Med en digital spänningsprovare kan du mäta spänningen i eluttag, ledningar och transformatorer för att hitta platser där spänningen plötsligt sjunker.

Dessa digitala verktyg är effektiva i både ljusa och mörka ljus. På vår sida kan jämföra olika digitala spänningsprovare.

Hur fungerar en beröringsfri spänningsprovare?

En beröringsfri spänningsprovare hittar förändringar i strömmen runt modeller som leder växelström eller likström. Dessa modeller är mycket säkra och hjälper dig undvika elektriska stötar genom att varna dig för elektrisk ström i kretsen.

Bör min spänningsprovare mäta kontinuitet?

Det är sällsynt, men det finns modeller som kan mäta kontinuitet. Dock så upptäcker dessa modeller ofta kontinuiteten extremt tidigt, därmed är de inte lämpliga för kontroll av skyddsledare.

Men är det en funktion du absolut letar efter går det att hitta.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är spänningsprovare nödvändiga att använda för alla som behöver mäta spänningen i kablar, uttag och strömbrytare. De är enkla att använda och är enkla att bära med dig när de behövs.

När du köper en spänningsprovare behöver du gå över för och nackdelarna på just den produkten jämfört med dina ändamål. Se till att du hittar en variant som har rätt spänningsområde och som har alla funktioner just du letar efter.

“Som med alla andra produkter får du vad du betalar för, så om du vill ha en spänningsprovare som håller länge bör du ha det i åtanke.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen