Säkerhet i varje volt: Ett test av spänningsprovare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Fluke T110 690 V

Fluke LVD2 600 V

Fluke T90 690 V

Fluke 2AC1000 V

Klicka här för att se fler spänningsprovare.

För en trygg, smidig och klar arbetstid behövs en spänningsprovare. Med detta fantastiska verktyg kan du snabbt, smidigt och smart kolla spänningen på ledningar.

En spänningsprovare kommer väl till hands när du vill försäkra dig om att ledningen du ska hantera inte är strömförande, eller för att se att ledningen du har hanterat fungerar som den ska.

När en elprodukt slutar fungerar eller när säkringen går är det otroligt smidigt att ha en pålitlig spänningsprovare tillgänglig. På så sätt kan du utan besvär hitta problemen.

Från ett säkerhetsperspektiv är det bra att ha en spänningsprovare för att hitta ledningar som gått sönder, osäkra vägguttag eller söndriga gamla produkter. Dessa kan föra ström vidare och skada allt som rör dem.

Då det finns olika varianter och modeller av spänningsprovare som är olika bra vid olika ändamål är det bra att koll på var den ska användas innan ett val görs. Se till att ha koll på var och till vad du ska använda din spänningsprovare så undviker du att köpa en för alldeles för dyr eller en värdelös produkt.

1. Bäst i test – FLUKE T110

Klicka här för att se bästa priset

Fluke T110 är en tvåpolig spänningsprovare som kan indikera AC/DC – spänning mellan 12 och 690 Volt. Den kommer utrustad med en vibrationsindikator och en lysdiodstapel som visar de olika nominella spänningsnivåerna.

Den kommer med WearGuard-isolering som direkt visar om kablarna är skadade. Dessutom har den säkerhetsklassning KAT IV 600V och KAT III 690V. Den levereras också med probdockning vilket möjliggör enkel förvaring.

Utöver det finns det många smarta användarvänliga funktioner. Ett exempel är den inbyggda elektroniska ficklampan vilket låter dig använda spänningsmätaren överallt.

Trots ett något högre pris än andra modeller har denna spänningsmätare bäst värde för pengarna tack vare alla smarta funktioner.

2. Populärast – FLUKE LVD2

Klicka här för att se bästa priset

Denna populära spänningsprovare är beröringsfri och kommer med en lysdiodslampa som enkelt indikerar spänning mellan 90 och 600V.

Mätaren är lämplig både för kommersiell och industriell användning och har en dubbel känslighet som har blått ljus vid 2,54 – 12,7 cm från källan, och rött vid närmare avstånd.

Lampan har en livstid på 100 000 timmar och mätaren fungerar mellan 0–50 grader C. Priset ligger endast på 499kr vilket är mindre än många andra modeller samtidigt som den är användbar för både privatpersoner och företag.

Inte konstigt att denna modell har blivit så populär även om den saknar några premiumfunktioner.

3. Premiumval – FLUKE T90

Klicka här för att se bästa priset

Denna premium spänningsprovare är tvåpolig och används för att indikera AC/DC spänning mellan 12 och 690 Volt. Spetsskydd är inkluderat och fungerar som en extra hand när säkerhetsuttag ska öppnas.

Med enfasspänning kan den snabbt identifiera strömförande ledare på en extremt snabb svarstid på endast 0.5s.

Den drivs på 2 AA batterier och är utrustad med batterilarm som visar när batteritiden håller på att ta slut. Dessutom kan den fortfarande upptäcka spänning även när batterierna är urladdade.

Detta är en något dyrare produkt men har allt man kan fråga efter för priset. Modellen fungerar utmärkt inom industrin men också för den som vill ha en högkvalitativ spänningsmätare hemma.

4. Billigast – FLUKE 2AC 1000V

Fluke 2AC Spänningsprovare 1000 V

Klicka här för att se bästa priset

Fluke 2AC är en något simplare spänningsprovare som fungerar mellan 200 – 1000V. Att använda denna mätare är extremt enkelt, bara håll spetsen nära ett uttag eller en sladd och om spetsen lyser rött så vet du att det är en spänningsförande ledning.

Modellen kan användas av alla och är effektiv för all underhållspersonal för att snabbt se vad som är spänningsledande.

Den är KAT IV skyddad och är därmed överspänningsskyddad för en säker användning. Dessutom går modellen att använda mellan -10 och +50 grader.

Denna smidiga produkt har inte alla fina funktioner men fungerar perfekt för ändamålet för många både inom industrin och hemmet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen