Bästa spänningsprovaren 2022 – Test av olika spänningsprovare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Fluke T110 690 V

Fluke LVD2 600 V

Fluke T90 690 V

Fluke 2AC1000 V

Klicka här för att se fler spänningsprovare.

Bästa spänningsprovaren 2022

Behöver du ett bra mätinstrument för att mäta och testa ström? Då måste du köpa den bästa spänningsprovaren. Med hjälp av en bäst i test spänningsprovare så kan du enkelt mäta spänning. En spänningsprovare kan användas vid olika många tillfällen och är därför viktig att ha. Du behöver bara sätta mätinstrumentet mot till exempel en kabel och sen så gör spänningsprovaren jobbet åt dig. Efter en stund kan du se precis vilken spänning som det finns.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa spänningsprovaren på nätet. Det är svårt att veta vilken typ man ska köpa om man inte är så insatt. Många affärer brukar också skriva om sådant som de vill att du ska höra. Men ibland när du väl får hem varan så är den inte alltid som du tänkt dig. Du vill ju inte spendera en massa pengar på något som du inte tycker om. Dessutom så finns det en massa olika spänningsprovare med flera olika prisklasser.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex köpguide för spänningsprovare. Jag vet själv att det kan vara riktigt svårt att veta vilken spänningsprovare som är bäst. Det finns ju så mycket att välja emellan. Av den anledningen så har jag gjort mitt egna spänningsprovare test. Jag har själv några olika typer av spänningsprovare. Därför kan jag också ganska mycket om spänningsprovare. Jag har alltså byggt upp den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap. Ibland har jag dock behövt läsa igenom andra tester men även kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen har jag satt ihop en komplex köpguide så att du ska kunna köpa den bästa spänningsprovaren.

Köpguide för bäst i test spänningsprovare 2022

Som jag skrev innan kan det vara riktigt svårt att veta vilken spänningsprovare som är bäst. Men för att göra hela den processen enklare har jag gjort en köpguide. När du ska köpa den bästa spänningsprovaren så finns det några viktiga faktorer som du måste tänka på. Något av det viktigaste är dock att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa spänningsprovaren 2022:

 • Typ av spänningsprovare
 • Varumärke
 • Spänningskrav
 • Säkerhet
 • Byggkvalitet
 • Spänning med dubbla intervall
 • Känslighet
 • Storlek
 • Pris
 • Testfunktionalitet
 • Batteriliv
 • Spänningsnotifikation
 • Ytterligare funktioner
 • Enkel användning
 • Indikationssystem

Typ av spänningsprovare

Det finns tre viktiga typer av spänningsprovare:

1. Spänningsprovare med två kontakter

En spänningsprovare med två kontakter liknar en skruvmejsel. Lampan fäster i mitten; mellan provarens spets och en enda ledning som skjuter ut från provarens rygg. Vid användning ansluts ledningen till en jordreferens medan spetsen kommer i kontakt med olika punkter längs kretsen.

Fördelen med denna typ av provare är förmågan att bestämma närvaron eller frånvaron av spänning vid varje punkt i en krets. Nackdelen är att du är farligt nära live-kretsar. Det utsätter dig för elektriska stötar och kortslutningar.

2. Spänningsprovare med en kontakt

Lite av en uppgradering från tvåkontakt men ändå osäker. Med en enkontakt spänningsprovare kontaktas endast en sida av kretsen som undersöks. Provaren förlitar sig sedan på din kropp att fungera som jorden och slutföra kretsen.

Nackdelen med denna typ av provare är återigen exponering för stötar och kortslutningsfel. Även om provarens externa konstruktion ska skydda dig från detta, är skyddet inte idiotsäkert.

Dessutom kan en axel exponeras, eller den interna konstruktionen kan misslyckas.

3. Beröringsfri spänningsprovare

Även känd som spänningsprovare. Som namnet antyder behöver du inte komma i kontakt med en strömkrets. Provarna upptäcker förändringar i det elektriska fältet runt alla objekt med AC. De har en mängd fördelar som brist på exponering och användarvänlighet och minimala till inga nackdelar.

Sammanfattning

Från informationen ovan lyser något igenom; spänningsprovare är det bättre alternativet. Det är därför listan ovan över de bästa spänningsprovarna endast består av beröringsfria.

En professionell kanske redan förstår dessa typer av provare på djupet och vet instinktivt vilken man ska välja. För icke-proffs är det dock viktigt att förstå dem innan du gör ett köp. På det sättet väljer du rätt som inte orsakar olyckor eller värre.

Varumärke

Kvaliteten, hållbarheten och effektiviteten hos en spänningsprovare beror till stor del på varumärket. Ju mer ansedd varumärket, desto bättre provare. Välkända och respektabla varumärken inkluderar Klein Tools, Milwaukee, Fluke och Greenlee.

Gör en poäng att alltid gå efter ett ansedd varumärke eftersom chansen är hög att du får en bra produkt.

Spänningskrav

Det är viktigt att du är mycket tydlig om vad du vill använda provaren för. När du gör detta väljer du en provare med lämpligt spänningsområde. Om du vill upptäcka lågspänning men då slutar köpa en detektor som bara upptäcker standardspänning (48V till 1000V) förlorar du både dina pengar och tid.

Säkerhet

Eftersom du kommer att använda din beröringsfria spänningsprovare runt elektricitet är säkerhet den viktigaste saken att vara uppmärksam på. Du vill vara säker när du använder verktyget och inte behöva oroa dig för att av misstag bli elektriskt.

Säkerhet för elektrisk testutrustning klassificeras efter mätkategorier, som rankas från CAT I till CAT IV. CAT IV är den säkraste kategorin. När det gäller beröringsfria spänningsprovare finns det ingen anledning att gå med något mindre än CAT III. Du hittar mer information om säkerhetskategorierna i köparhandboken för multimetrar.

Också viktigt är den maximala spänningen som provverktyget kan hantera. Du kan till exempel se en spänningsprovare med ett säkerhetsbetyg på CAT III 1000V. Detta berättar att enheten säkert kan hantera spänningar på upp till 1000 volt.

När du gör typiskt DIY-arbete med el runt huset kommer du att stöta på spänningar på cirka 120V (US) till 230V (EU). Trefasspänningar kan vara högre, upp till cirka 400V.

De flesta beröringsfria provare har en maximal spänning på 600V eller 1000V. Med dessa maximala spänningar är du säker när du arbetar med standardspänningar, men du har också skydd mot överspänningar (farliga spänningspinnar som uppstår när något inte fungerar ordentligt).

Byggkvalitet

En beröringsfri spänningsprovare som är byggd för att hålla kommer att tjäna dig mycket längre än en som inte är det. Om du vill köpa en spänningsprovare som håller dig en livstid eller som du behöver använda i ditt dagliga jobb, är en hög byggkvalitet vägen att gå.

Ett av sätten att känna igen en hållbar beröringsfri spänningsprovare är med följande funktioner:

 • Dammtätt hus. Att hålla damm ur spänningsprovare-huset är ett sätt att se till att det inte går sönder i förtid.
 • Vattentåligt hus. Det behöver inte sägas att vatten och el inte blandas så bra. Om du vill använda din spänningsprovare i våta eller leriga miljöer vill du se till att inget vatten kan komma in om du råkar tappa enheten.
 • Släpp testbetyg. Det är troligt att någon gång under sitt liv tappas ett verktyg. Att veta att ett verktyg är byggt för att motstå droppar från en viss höjd ger dig sinnesfrid att det inte går sönder.

Damm- och vattenskydd går ofta hand i hand och mäts med klassificeringen Ingress Protection. Till exempel är den vanligaste IP-klassningen du kommer att stöta på IP67. 6 indikerar fullständigt skydd mot damm, medan 7 indikerar att verktyget kan sänkas upp till 1 meter i vatten utan att sluta fungera.

Allt detta är mer relevant om du använder din spänningsprovare mycket i krävande miljöer. Men även om du bara kommer att använda det för enstaka saker för hemförbättring, hjälper det att ha ett verktyg som finns där för dig när du behöver det och inte kommer att skämma bort dig i det värsta ögonblicket.

En kontaktfri spänningsprovare som du kanske är intresserad av om du letar efter hållbarhet är Southwire 40150N. Den levereras med en IP67-klassning och en 6 ‘dropptestbetyg.

Spänning med dubbla intervall

Många beröringsfria spänningsprovare upptäcker antingen högspänningsväxelström (uttag, elkablar, belysningsarmaturer, strömbrytare) eller lågspännings växelström (dörrklockor, säkerhetsutrustning, termostater etc.). Du kan också hitta modeller med spänningsdetektering med dubbla intervall.

Till exempel kommer Klein Tools spänningsprovare-2 med två detektionsområden, en lågspänning (12-48V AC) och en högspänning (48-1000V AC). Du behöver inte ens växla manuellt mellan dem, eftersom detta görs automatiskt åt dig.

Testning med dubbla intervall låter dig använda en enhet i ett större antal applikationer och tar bort behovet av flera testanordningar med olika intervall.

Känslighet

Vissa spänningsprovare: er har en justerbar känslighetsratt. Genom att justera känsligheten kan du finjustera enheten. Detta hjälper till att förhindra falska positiva effekter (från till exempel närliggande ledningar), men ser också till att spänningarna som du vill upptäcka ses av verktyget.

Storlek

Om du vill ha med dig din beröringsfria spänningsprovare när du är på språng eller alltid ha den inom räckhåll i fickan, är det en bra idé att använda en provare i pennstil.

Dessa modeller är små, bärbara och levereras ofta med en fickklämma som låter dig klämma fast enheten i fickan.

Pris

En bra beröringsfri spänningsprovare behöver inte kosta mycket. Du kan hitta pålitliga modeller för ungefär 1 500 kronor. Men om du vill att det ska komma med extra funktioner, bör du vara beredd att spendera lite mer.

Oavsett vilken modell du väljer att köpa, se till att den har all den funktionalitet du behöver och att enheten uppfyller de nödvändiga säkerhetsstandarderna. Det är inte värt att spara pengar om verktyget inte uppfyller dina behov, eller om det inte gör ett bra jobb för att skydda dig.

Testfunktionalitet

Om du bara behöver kontrollera om det finns AC-spänning, är en beröringsfri spänningsprovare ett utmärkt alternativ. Men om du vill testa för fler saker är det dock en bättre idé att få en multimeter istället.

Med multimetrar kan du testa och mäta både växelström och likspänning, mäta ström, kontrollera kontinuitet och mycket mer. De kostar mer än spänningsprovare, men är fortfarande ett fynd för all den funktionalitet de ger dig.

Batteriliv

Beröringsfria spänningsprovare fungerar vanligtvis på antingen AAA-batterier eller klockbatterier. Du kan inte ladda dessa, så det är viktigt att spänningsprovare använder den laddning som finns tillgänglig på bästa sätt.

Några av de bättre spänningsprovare: erna, som Fluke 1AC II, har kretsar med låg effekt som begränsar mängden ström som dras från batteriet, en automatisk avstängningsfunktion som ser till att enheten inte stannar tills batterierna är urladdade , och ibland till och med en batterikontrollfunktion.

Alla dessa funktioner säkerställer att enheten alltid är redo för dig när du behöver den och att du inte behöver hitta en ny uppsättning batterier innan du kan fortsätta med det projekt du arbetar med.

Spänningsnotifkation

En beröringsfri spänningsprovare som är bra för att detektera spänning men som inte har ett tydligt sätt att meddela dig är värdelös. Så när du köper en spänningsprovare hjälper det att kontrollera de aviseringsmetoder som enheten har.

Det vanligaste sättet för spänningsanmälan är en lysdiod som placeras i enhetens spets. När spetsen hålls i närheten av ett magnetfält (som när en spänning finns) tänds lysdioden.

Ett annat sätt som enheten kan låta dig veta att den har hittat en spänning är genom ljud. Vissa modeller levereras med en integrerad summer som skapar ett hörbart ljud när enheten är i närvaro av ett magnetfält.

Ju fler metoder för avisering, desto mindre risk för felaktig tolkning av resultatet av spänningsprovareet. Leta efter en beröringsfri provare med ljusa lysdioder och en tydlig, hörbar summer.

Ytterligare funktioner

Vissa spänningsprovares har ytterligare funktioner som kan visa sig praktiska i vissa situationer. Funktionen du kommer att stöta på oftast när du bestämmer vilken kontaktfri spänningsprovare du ska köpa är en ficklampa. Visst användbart om du befinner dig i situationer med svagt ljus.

Andra funktioner du kan stöta på är en infraröd termometer, som på Klein Tools spänningsprovare-4IR, och till och med en laseravståndsmätare, som på spänningsprovare-6. Denna typ av tilläggsfunktionalitet gör dessa verktyg till bra alternativ för VVS-applikationer och byggnadsarbeten.

Enkel användning

Förutom att identifiera en liten spänningsprovare som du kan hålla och bära bekvämt måste du också överväga funktioner som LCD och LED-ficklampa. De två gör det enkelt att använda provaren även i svagt ljus. Du måste också överväga datalagringsfunktionen som låter dig spela in avläsningar när du arbetar med båda händerna.

Indikationssystem

Hur vet du att din enhet har upptäckt spänning? Vad sägs om batteriet? Hur kan du säga att den börjar ta slut? Indikationssystemet är svaret på detta. Leta efter LED-ljus för att visa spänningsdetektering och indikator för låg effekt för att peka ut ett tomt batteri.

Läs också >>> Tryckmätare bäst i test

Typer av spänningsprovare

Det finns tre huvudtyper av spänningsprovare eller provareer: tvåkontakt, enkontakt och icke-kontakt.

1. Spänningsmätare med två kontakter

Utformningen av denna provare liknar en skruvmejsel. Lampan är ansluten mellan provarens spets och en enda ledning som skjuter ut från provarens baksida.

Den flygande ledningen är ansluten till en markreferens medan provarens spets bringas i kontakt med olika punkter längs kretsen. Denna sammansättning gör det möjligt att bestämma närvaron eller frånvaron av spänning vid varje punkt. I sin tur tillåter detta enkla fel att upptäckas och spåras för att hitta grundorsaken.

Om kretsen du testar har höga växelströmsspänningar på cirka 2000 eller högre kan du använda ett statiskop bestående av ett neonglödrör som är monterat på ett långt handtag. Spänningsprovarelampan som används för lågspänningsarbete är vanligtvis en liten glödlampa. När de utsätts för höga spänningar misslyckas dessa lampor eller kan till och med leda till en kortslutning i provaren.

Nackdelen med tvåkontakt spänningsmätare är att de placerar dig i närheten av strömkretsar. Denna exponering kan orsaka elektriska stötar eller kortslutningar. De flesta hemlagade testlampor, även om de är billiga, har inte tillräckligt skydd mot höga energifel.

Det är vanligt att testlampan ansluts till strömkretsar före och efter spänningsprovareningen. Detta tjänar till att kontrollera om testlampan fortfarande fungerar eller om den har misslyckats.

2. Spänningsprovare med en kontakt

Detta är bara inte en av de bästa spänningsprovarena utan också en förbättring från tvåkontaktsprovaren. Som namnet antyder kontaktar denna provare bara en sida av kretsen som testas. För att slutföra kretsen förlitar sig den på avvikande kapacitans och strömmen som passerar genom din kropp.

Olika designers har kommit med olika former med vissa provare som liknar skruvmejslar. Provarens spets berörs vanligtvis vid ledaren som kan vara en tråd i en omkopplare eller en insättning genom ett eluttag. Ljuset som levereras med enkontakt spänningsprovare är en neonlampa som kräver minimal ström för ljuset. Det är därför det bekvämt kan använda kroppens kapacitet för att slutföra kretsen.

Nackdelen med dessa spänningsprovare av skruvmejsel är att deras konstruktion kanske inte är tillräcklig för att skydda dig mot stötar. Till exempel, i provare där axeln är exponerad, finns det en risk för att du blir chockad. För att lägga till det finns det inget skydd för vad som helst som föreskrivs i den interna konstruktionen för att förhindra kortslutningsfel.

Om lampan och motståndsserienätet misslyckas kan du komma i direkt metallisk kontakt med den krets du testar. Även i fall där den resulterande chocken från intern kortslutning inte är tillräckligt stark för att du ska kunna strömma dig kan det leda till fall eller andra former av skada.

Lampan ger ingen indikation under dess spänningsspänning och det innebär att det blir nästan omöjligt att upptäcka vissa farliga läckageförhållanden.

Beroendet av enkontakt spänningsprovare på kapacitans för att slutföra kretsen gör det något opålitligt vid bestämning av likströmspotential. Till exempel, om du är isolerad från marken och kopplad till andra närliggande levande ledningar, kan döda kretsar indikera falska positiva medan strömkretsar kan indikera falska negativ när du testar.

3. Beröringsfria spänningsprovare

Dessa provare kommer inte i kontakt med kretsen som testas. De förlitar sig bara på kapacitiv ström och kan med precision upptäcka alla förändringar i det elektriska fältet runt föremål som är växelströmsströms.

Det enda du behöver göra är att röra vid toppen av handtaget för att ge provaren en markreferens. Om ledaren som testas är strömförsörjning tänds indikatorlampan och om den använder en högtalare kommer den att surra. Det finns ett litet internt batteri som ger den energi som krävs för att tända lampan och se till att förstärkaren får ström. Det finns ingen ström som flyter genom användarens kropp.

Vissa beröringsfria spänningsprovare kan ge ljusare ljus eller starkare surr för att indikera starkare upptäckter. Dessa provare kommer också med sina begränsningar. Till exempel kan de inte upptäcka likspänning eftersom den inte passerar genom kondensatorer. Beröringsfria provare som känner av elektriska fält kan inte användas för att detektera spänning inuti pansar eller skärmade kablar.

4. Behållare spänningsprovare

Denna typ av provare ansluts till ett uttag och är användbart för att upptäcka olika typer av ledningsfel. De tre lamporna kombinerar för att visa de specifika felen i ledningarna. Några av felen som du kan upptäcka med behållarprovare inkluderar saknad elektrisk jord eller neutral, omvänd varm eller neutral bland andra.

Läs också >>> Bäst i test radonmätare

Vanliga frågor om spänningsprovare

Vad är användningarna av en vanlig bäst i test spänningsprovare?

Du kanske undrar var du kan använda en spänningsprovare. Det finns ett stort antal platser där dessa enheter har hittat applikationen. Nedan följer de vanligaste tillämpningarna av spänningsprovare.

 • Testa uttag och strömbrytare: Den här enheten kan informera dig om det finns elförsörjning i en strömbrytare eller vägguttag. Sätt bara in spetsen så får du genast reda på om det finns spänning tillgänglig.
 • Fixering av öppna kablar: Vid ledningar med öppna ändar kommer spänningsprovaren att ge dig en bra uppfattning om strömriktningen. Det är något du borde veta innan du börjar fixa kabeln.
 • Byta omkopplare: Om brytarboxarna inte är korrekt kartlagda kommer provaren att bekräfta om rätt strömbrytare är avstängd. På så sätt hjälper det dig att förhindra elektrisk risk.
 • Felsökning av strömuttag: Strömuttag eller uttag kanske inte fungerar ordentligt ibland. Med en provare till hands kommer du att kunna kontrollera om bandet / uttaget får ström innan du diagnostiserar det.
 • Laga trasiga ledningar: När det gäller den interna ledningen kommer spänningsprovaren att meddela dig om en strömkabel har gått sönder internt. Kör en beröringsfri provare över ledningarna för att snabbt hitta fel.

Vad ska man leta efter när man köper den bästa spänningsprovaren?

Inte alla spänningsprovare är skapade lika. Om du letar efter den bästa spänningsprovaren, ta hänsyn till följande funktioner och faktorer:

 • Säkerhet – Det går utöver skyddet mot elchock. Den bästa spänningsprovaren bör också hålla upp för att tappa och överbelasta. Gå efter beröringsfria modeller för att undvika kontakt med kretsen eller ledningen. Inte desto mindre, innan ett elektriskt arbete, stäng av strömmen för alla fall.
 • Storlek – Spänningsprovare finns i olika storlekar. Provare i pennstil är lätta att bära med sig eftersom de passar i fickan. För multifunktionella handhållna spänningsprovare behöver du troligen en verktygslåda.
 • Användarvänlighet – Leta efter smala versioner med trådstöd. De kan hålla provaren så att du kan använda båda händerna. Vissa modeller har ficklampor eller bakgrundsbelysta LCD-skärmar. De är särskilt användbara när du arbetar på svaga eller mörka platser. Andra gör det enklare att spela in avläsningar genom att använda dataknapparna.
 • Funktionalitet – Undvik som alltid komplicerade modeller för att spara dig huvudvärk. För enkel funktion mäter de flesta spänningsprovare elektrisk ström med ett knapptryck. Tryck bara på strömbrytaren så lyser den om det finns någon spänning.
 • Design – Dessa enheter har vanligtvis en tunn och kompakt design för enkel användning och hög bärbarhet. Välj en användarvänlig provare som är hållbar och enkel att använda. Se till att den har en tät spets som passar din fästklämma.

Ovan har du kunnat läsa om de viktigaste sakerna som man ska tänka på när man köper en bra spänningsprovare. Nu ska jag dock nämna några andra saker som är viktiga, men inte lika viktiga:

 • Kompatibilitet – De flesta spänningsprovare arbetar med de elektriska växelströmssystemen och kan detektera spänning mellan 90 och 1000V. Det räcker nog för både professionellt och hemmabruk. Ändå är det alltid en bra idé att kontrollera kompatibiliteten innan du gör ett köp.
 • Indikationssystem – LED-glöd är den vanligaste typen en signal eller varningssignal för spänningen i vanliga system. Om lysdioden börjar lysa betyder det att den specifika ytan har viss spänning. Vissa provare använder också en summer som piper om det finns en spänning.
 • Batterialternativ – Som de flesta enheter på marknaden använder spänningsprovare ett batteri för att fungera. Vissa modeller drivs av klockbatterier, medan andra använder AAA-batteri som strömkälla. Oavsett vilken modell du väljer, kom ihåg batteriets livslängd när du köper en provare.

Vilka beröringsfria spänningsprovare är rätt för mig?

En bra beröringsfri provare bör upptäcka både låg spänning och standardspänning. Låg spänning kan resultera i underprestanda av elektriska prylar, medan högspänning kan skada ditt hem elektriska apparater.

Det bör ha varningsindikatorer för ljus och ljud så att du kan fastställa spänningen. Ljudvarningen ska vara tillräckligt hög och ljusvarningen ska vara stark för att vara tydlig även på en solig dag.

Höger beröringsfri provare ska vara vattentät och stängas av automatiskt när den inte används för att spara batteriet.

Tråkiga provare är inte möjliga att lokalisera i mörka områden. Tänk därför på en ljus eller prickig färg.

Batterierna ska vara uppladdningsbara och hållbara. En pennprovare med en krok är bra eftersom du kan fästa den i fickan och förhindra att den förflyttas.

Varför är en kontaktfri spänningsprovare nödvändig?

Innan du börjar åtgärda problem med el ska du se till att strömförsörjningen är avstängd. Provarna kommer att förhindra att olyckorelaterade vidrör levande ledningar. En provare varnar dig när det inte finns någon ström, lågspänningen eller standardspänningen för dig att vidta lämpliga åtgärder.

Provarna tänds när det finns en elektrisk ström eller producerar ett varningsljud där en elektrisk strömledning upptäcks. Den kan upptäcka även när ledningen är isolerad.

Provare är nödvändiga för att fastställa strömflödet i en ledning, strömbrytare, uttag eller en lampa som slutat fungera. Det är ett praktiskt verktyg för alla elektriker och DIY-hobbyister.

När det inte finns någon ström i utrustningen du testar kommer det inte finnas något varningstecken på provaren.

Dessutom är det säkert att använda och skyddar dig mot eventuell elektrisk stötning, vilket kan vara dödligt om du kommer i kontakt med en strömkabel.

Även hemma är det viktigt att ha den här enheten, eftersom du kan veta när det finns låg eller hög spänning.

Det är ett verktyg som inte kräver någon utbildning att använda och du får veta när du ska ringa en elektriker för att lösa problem hemma.

Hur fungerar en beröringsfri spänningsprovare?

En beröringsfri spänning detekterar förändringar i elektrisk ström runt modeller som leder växelström eller växelström. Det sparar dig från en elektrisk stöt genom att varna dig om närvaron av elektrisk ström i en apparat eller ledningen.

Det skulle vara farligt att röra vid elektriska ledares apparater utan att fastställa om det finns ett flöde av elektrisk ström. När spänningsprovaren riktas mot dessa föremål kommer den att varna antingen genom belysning eller ljud eller båda. På så sätt får du veta om det finns aktuellt eller inte.

Om du vill åtgärda ett problem är nästa sak att stänga av strömmen. En kontaktfri spänningsprovare behöver inte komma i direkt kontakt med den elektriska ledaren.

När du rör vid handtaget och tar testpennan närmare beteendet tänds indikatorlampan när det finns en strömkrets.

Med tekniska framsteg tillåter den bästa USB-mätaren anslutning till en app och därmed kan du överföra avläsningarna till dina Android- eller iOS-modeller.

Varför ska jag investera i en premium beröringsfri spänningsprovare?

En premium kontaktfri spänningsprovare har många funktioner. Den är kompakt och passar i fickan och med designen av en penna kan du fästa den i dina rockar eller skjortans ficka. Det är inom räckhåll varje gång du finner det nödvändigt. Det piper och blinkar, och eftersom det är nära dig är det tillgängligt hela tiden.

Det finns många färgsorter, och du har chansen att välja en färg som syns även när den faller i en gräsbevuxen miljö.

Kvaliteten på en premium kontaktfri spänningsprovare kommer inte att göra dig besviken. Spänningsprovare ger dig en garanti att den tjänar dig längre utan utbyte.

Det är bekvämt, och till skillnad från en vanlig provare kommer den inte i direktkontakt utan känner av en ström när den förs nära en ledande apparat. Du är säker när du använder den här enheten.

Tvärtom kan de bästa spänningsprovarna användas för industriella ändamål av professionella elektriker.

Hur valde jag den bästa beröringsfria spänningsprovaren?

Det första sättet att köpa en vara är att fastställa dina behov och sedan budgetera för det. Det finns andra faktorer du måste undersöka innan du väljer provaren.

Du måste överväga en enhet som är säker och som inte kommer att äventyra ditt liv. En bra provare bör ha en indikator som pip, belysning och vibrationer. Dessa spänningsprovarefunktioner gör att du kan välja en enhet som kan varna dig om det finns ett problem med en anslutning eller elektriska apparater.

Kan kontaktfria spänningsprovare testa för polaritet?

En beröringsfri spänningsprovare är i grunden avsedd att kontrollera spänningen i spänningsledningar eller elektriska ledare. Polaritet är de positiva eller negativa ledarna som finns i en likströmskrets.

Spänningsprovaren kan inte fastställa polariteten och endast en voltmeter eller multimeter kan. En solenoid voltmeter är den mest lämpliga för testning av polaritet såväl som spänning.

Det varnar dig för närvaron av spänning genom att klicka eller vibrera; ju högre ljud, desto högre spänning.

Hur kontrollerar du spänningen på ett elektriskt staket med en multimeter?

Det finns spänningsprovare utan kontakt som är utformade för att kontrollera i ett elektriskt staket. Kontroll är enkelt. Först ställer du in voltmätaren på spänningsinställningen. I känslighetsratten finns en display som läser kV, vilket betyder kilovolt.

Välj sedan en staketledning och placera voltmätaren där. Varje stakettillverkare tillhandahåller spänningen och på displayen på din voltmeter kan du fastställa om den är funktionell eller inte.

Vid den här tiden lär du känna den verkliga spänningen, oavsett om den är hög eller låg, vid den aktuella tiden.

Hur kontrollerar du 3-fas spänning med en multimeter?

Det första steget är att ställa in multimetern för att läsa som AC eller V med en vågig form. Placera sedan den svarta sonden inuti COM-porten och den röda sonden inuti testporten.

Se till att din hand inte rör vid strömkretsen. Lägg sedan de svarta och röda sonderna på den exponerade ledningen eller det vänstra benet eller fas ett. Läs spänningen och notera den någonstans. Leta sedan upp den röda sonden på nästa heta ben, läs spänningen och spela in. Slutligen placera den på tredje etappen för den sista eller tredje fasen. Läs mer här om du vill veta mer

Vilket är bättre att mäta spänning – voltmeter eller multimeter?

En voltmeter är specifikt för att mäta spänning. En multimätare mäter också spänningen, men det går en extra mil för att mäta motstånd och ström.

Det är ett mångsidigt verktyg och snarare än att köpa en voltmeter som begränsar dig till en funktion kan du överväga att ha en multimätare.

Vad betyder det när en kontaktfri provare indikerar närvaron av spänning på en ledning, men voltmätaren visar ingen spänning?

I ett sådant scenario finns det en sannolikhet att spänningsmätaren inte fungerar. Du kan stänga av mätaren och kontrollera om situationen förblir densamma. Därför betyder detta att mätaren är defekt, och ledningarna till voltmätaren kan också vara defekta. Det finns också en möjlighet att lös anslutning till ledningarna leder till en spänningsmätare.

Vad är en beröringsfri spänningsprovare?

En kontaktfri spänningsprovare är ett verktyg som låter dig kontrollera om växelströmsspänning (AC) utan att behöva röra vid några ledningar eller komponenter. Det är ett viktigt verktyg för att se till att miljön du planerar att arbeta i är elektriskt säker.

Hur fungerar en vanlig spänningsprovare?

Vanliga spänningsprovare innehåller en sensor i spetsen som kontrollerar el i en ledare, som en ledning eller ett eluttag. Om det finns en spänning, så meddelar provaren dig genom en visuell indikator (vanligtvis en LED-lampa) och, i vissa modeller, ett hörbart ljud från en summer.

Dessa provare fungerar genom att detektera magnetfältet som genereras av växelström som passerar genom en ledare. Detta magnetfält färdas genom isolering och plast, så även på avstånd kan provaren berätta om el finns.

Eftersom det inte finns något behov av att direkt röra vid ledningar, uttag eller annan elektrisk utrustning är spänningsprovare ett av de säkraste sätten att kontrollera spänning.

Vad används en beröringsfri spänningsprovare till?

Beröringsfria spänningsprovare används i alla situationer där du måste se till att det inte finns någon spänning, till exempel när:

 • Arbetar med elektriska ledningar
 • Byte av glödlampor
 • Kontroll av brytare
 • Arbeta med butiker
 • Felsökning av intercom, dörrklockor eller säkerhetsutrustning

Kort sagt, varje gång du gör DIY-husägare som involverar växelström är en spänningsprovare användbar.

Ska man tänka på varumärket när man köper den bästa spänningsprovaren?

I allmänhet rekommenderar jag att jag håller fast vid välkända och ansedda varumärken. Men detta är särskilt fallet när det gäller verktyg som kommer att användas runt el. Säkerhet är extremt viktigt i denna situation och pålitliga verktyg är väsentliga.

Ansedda varumärken för kontaktfria spänningsprovare är Fluke, Klein Tools, Gardner Bender, Amprobe och Southwire. Att gå med en enhet av ett av dessa märken är ett säkert val.

Som vanligt i köparens guider på den här webbplatsen har jag utelämnat verktyg utanför märket som är slöseri med din tid och pengar.

Är spänningsprovare säkra?

Ja, spänningsprovare är mycket säkra. Så länge du använder en kvalitetsprovare som är ordentligt isolerad och saknar metall eller ledande element, behöver du inte oroa dig för att bli chockad av verktyget.

Om verktyget är strukturellt skadat på något sätt är det bättre att kasta det och ersätta det med en ny enhet. Säkra före det osäkra.

Fungerar beröringsfria spänningsprovare på likström?

De gör inte. spänningsprovare fungerar genom att detektera det elektromagnetiska fältet som genereras av växelström (AC). Likström (DC) skapar vanligtvis inte samma elektromagnetiska fält, och därför är spänningsprovare inte ett bra alternativ för att detektera DC.

På samma sätt, om du arbetar med växelström som går genom skärmade kablar, kommer du att ha problem med att upptäcka den med en spänningsprovare. Dessa kablar har elektromagnetisk skärmning som hjälper till att blockera det elektromagnetiska fältet.

Är en spänningsprovare densamma som en multimeter?

Nej, det finns några stora skillnader mellan spänningsprovare och multimetrar. Vanliga provare testar vanligtvis bara om det finns en spänning eller inte. Om du vill veta hur mycket spänning som finns i en krets måste du använda en multimeter istället.

En annan skillnad mellan de två är att beröringsfria spänningsprovare inte kräver att du rör vid några ledningar eller terminaler. När du arbetar med en multimeter är det något du behöver göra. För att få en avläsning måste du ansluta de två sonderna till själva kretsen.

Multimetrar har också mycket mer funktioner än vanliga provare, därav “multi” i multimeter. Du kan använda dem för att testa spänning, ström, motstånd och ibland till och med kapacitans, temperatur, decibel och mer.

Hur mycket kostar en kontaktfri spänningsprovare?

Du kan förvänta dig att spendera minst 200 kronor. Beroende på vilka extra funktioner du vill kan priset öka. Du kan välja en modell som kostar mindre än 200 kronor, men då kommer du sannolikt att stöta på kvalitets- och säkerhetsproblem.

Ska man överväga testparameter när man köper en spänningsprovare?

Vill du bara testa för spänning eller andra värden? Med en beröringsfri spänningsprovare kan du kontrollera spänningen effektivt och pålitligt, men när det gäller extra som ström, kapacitans och motstånd är det värt att överväga multimeter. Problemet med multimetrar är dock att de kräver frekventa omjusteringar och har ett litet spänningsområde.

Bör jag tänka på storlek hos en bäst i test spänningsprovare?

Spänningsprovare finns i olika storlekar, men du måste välja ett litet och bärbart alternativ. Försök att välja en provare i pennstil så att du enkelt kan bära den i fickan. Om du nöjer dig med en multifunktionell provare, överväga att köpa den till en verktygslåda om den inte kommer med en.

Är säkerhet viktigt?

Din spänningsprovare ska skydda dig mot elektrisk ström. Så det bör komma med en funktion som minskar aktuell överbelastning. Det borde inte heller finnas någon direkt kontakt mellan din kropp och föremålet du testar. Så att gå till en beröringsfri spänningsprovare är en smart idé.

Är pris en viktig faktor att tänka på?

Vissa beröringsfria spänningsprovare som finns i pennformat finns i ett lågt prisintervall på 100 till 150 kronor medan multimetrar kostar mycket högre. I genomsnitt räknar du med att spendera någonstans mellan 500 till 10 000 kronor på en multimeter. Men ändå pressar bekvämlighetsfaktorer som LED-ficklampa och LCD-bakgrundsbelysning priset upp.

Kontrollerar en beröringsfri spänningsprovare AC-spänning?

En beröringsfri spänningsprovare är en typ av provare som kontrollerar AC-spänning utan att vidröra testobjektet. Det låter dig bestämma strömförbindelser genom att bara flytta spetsen på sensorn till spänningskällan.

Kan jag använda en multimeter som spänningsprovare?

Ja, det kan du, men det finns några begränsningar som följer med användning av multimeter. För det första måste du fortsätta justera mätaren för att få korrekt spänningsdetektering. De flesta multimetrar har också begränsade spänningsområden.

Hur mycket kostar en standard spänningsprovare?

Tumregeln för att köpa elektriska apparater som spänningsprovare får ut det mesta av uppfinningen när det gäller hållbarhet, användarsäkerhet och funktionalitet. Med detta i åtanke kostar en standardprovare i genomsnitt 1 000 kronor. Naturligtvis kommer vissa med fler funktioner, och det gör dem dyrare.

Vilken spänningsprovare är bäst för nybörjare?

Baserat på vår lista är alternativen många, så det kan vara orättvist att argumentera för att en viss provare är bäst. Kom också ihåg att alla spänningsprovare har fördelar och nackdelar. Den bästa spänningsprovaren bör dock vara användarvänlig, snabb och säker samt pålitlig, lätt att underhålla och prisvärd.

Hur väljer jag rätt spänning för min provare?

Det beror på vad du kontrollerar. En spänningsprovare kan kontrollera både växelström och likspänning, och så måste du välja mellan de två. Om du har att göra med bil bör du välja likspänning. Om det är hushållsapparater, byt till växelström.

Varför borde man köpa en spänningsprovare?

Spänningsprovare har blivit ett måste i hem och affärslokaler. Detta beror på deras användbarhet för att detektera strömmen av elektrisk ström och om den har rätt jordning. Det är inte allt, du kan använda den här utrustningen för att bestämma tillräckligheten för spänningen i en tråd.

Det finns möjlighet att använda en digital multimeter för att göra samma jobb, men detta instrument är relativt komplext och kostsamt. Spänningsprovaren är utformad på ett sådant sätt att den skyddar dig mot oavsiktlig elektrisk stöt som kan uppstå vid testningen.

Hur ska man tänka angående köpet av en spänningsprovare?

Det finns olika modeller och märken av spänningsprovare där ute. Som du förväntar dig, är de prissatta annorlunda än några 100 kronor till och med 10 000 kronor för de snygga provarna med många funktioner. En spänningsprovare av god kvalitet borde kosta dig cirka 1 500 kronor.

Prissättningen bör inte vara den enda avgörande eftersom säkerheten är ännu viktigare. Gå efter märken som är på hela tiden eftersom du kan behöva lämna provaren på plats när du observerar på avstånd. Växelberoende provare kan vara utmanande att arbeta med i sådana scenarier.

Spänningen är en annan viktig faktor. Var tydlig med vad du vill använda provaren till och välj en med lämpligt spänningsområde. De flesta av dem har ett intervall på 50 till 600 volt eller ännu mer.

Även om det inte är särskilt viktigt kan du välja spänningsprovare som använder AAA-batterier istället för klockbatterier. Detta är enbart ett argument baserat på tillgången på AAA-batterier.

Läs också >>> Test av IR termometer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top