Bästa spärrskaftet 2022 – Test av olika spärrskaft

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Milwaukee M12 IR-201B

DeWalt DWMT75463-0

Ingersoll Rand W5330

Stanley STMT82665-0

Klicka här för att se fler spärrskaft.

Bästa spärrskaftet 2022

Använder du dig ofta av muttrar och skruvar? Då behöver du förmodligen det bästa spärrskaftet. Med hjälp av ett bra spärrskaft så kan du snabbt montera på och av muttrar och skruvar. Det är ett verktyg som inte kräver någon träning alls och den är väldigt enkel att hantera. Det är även en väldigt säkert alternativ för att hantera muttrar och skruvar.

Men det är dock ganska svårt att köpa det bästa spärrskaftet på nätet. Detta beror på att där finns så många olika viktiga saker som man ska tänka på. Något som gör köpet svårt är det faktumet att det finns en massa olika modeller som även finns i olika prisklasser. Ett spärrskaft kan vara både manuell och elektrisk. Det finns även affärer som tyvärr endast skriver om de positiva sakerna. De nämner alltså inte några nackdelar med verktyget för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra verktyget faktiskt bra. Man vill ju inte köpa ett spärrskaft som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för spärrskaft. Jag listar även de bästa spärrskaften som man kan köpa just nu. Det kan bli svårt att köpa ett spärrskaft eftersom där finns så mycket som man måste tänka på. Men genom att använda och läsa igenom min köpguide så kommer det att bli betydligt enklare. Jag har sammansatt den här guiden genom att testa och använda mina egna spärrskaft. Jag har också läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av den här informationen har jag sedan gjort en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så kan jag garantera att du enkelt kan köpa det bästa spärrskaftet.

Köpguide spärrskaft 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa det bästa spärrskaftet på nätet. Det finns nämligen så mycket som man måste tänka på när man köper ett spärrskaft. Men det hela kommer att bli mycket enklare genom att följa min köpguide. Det finns faktiskt några huvudsakliga faktorer som man måste tänka på. Det är så klart också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa spärrskaftet:

 • Drivstorlek
 • Antal tänder
 • Snabbkoppling av hylsa
 • Längd
 • Spärrskaftslåsning
 • Tjocklek
 • Garanti
 • Konstad
 • Huvudstil
 • Fast, böjligt eller vridbart huvud
 • Handtagslängd
 • Olika typer av handtag
 • Ergonomi
 • Metallkvalitet
 • Svängning
 • Material
 • Vikt
 • Styrka
 • Låg profil
 • Dubbelstorlek

Drivstorlek

Enhetsstorlek avser storleken på hylsan som passar på spärrskaftkörningens fyrkant (det fyrkantiga huvudet som hylsan fäster på). Hylsasstorlek avser storleken på muttern eller bulten som en viss hylsa var avsett för. De tre vanliga enhetsstorlekarna som de flesta gör-det-själv-görare kommer att bekanta sig med tiden är ¼-tum,-tum och ½-tum (de som är större än ½-tum är vanligare för professionella än DIY-tillverkare). Ju mindre enhetsstorlek, desto lättare är tullen som spärrskaften var avsedd för. Så om du bara köper ett av dessa verktyg, gör det till en ⅜-tums drivspärrskaft med kompatibla hylsa, som kommer att vara tillräckligt små för att passa på trånga ställen, som bredvid ett motorblock eller diskmaskinens undersida, men tillräckligt robust för att motstå en hel del kraft.

Antal tänder

Antalet tänder avser antalet spår i spärrskaftutrustningen inuti spärrskafthuvudet – ett nummer som gör stor skillnad beroende på användningssituationen. Ett spärrskaft med högt tandantal (72 tänder och uppåt) innebär att mindre handtag krävs för framsteg, medan ett lägre tandantal (så få som 32 tänder) kräver mycket mer utrymme för att manipulera spärrskaftshandtaget och vrida fästet. Du kommer att uppskatta ett högt tandantal i snäva scenarier där ditt rörelseområde är begränsat, som inuti bilens hjul väl under ett bromsjobb. Spärrskaften kan vridas i mindre steg för att göra framsteg på fästet, oavsett om det dras åt eller lossas.

Snabbkoppling av hylsa

De flesta spärrskaft på marknaden idag inkluderar en snabbkoppling på baksidan av spärrskafthuvudet. Denna knapp släpper ut hylsan från verktygets framsida, vilket ger ett bekvämt sätt att byta hylsa för fästelement i olika storlek utan att dra ut sockeln för hand.

Utan den här funktionen skulle du behöva dra ut hylsan med din fria hand – och i trånga utrymmen, som när du arbetar under en bil, riskerar du att krossa handen i något när hylsan dyker upp. Dessutom gör feta händer helt enkelt frustrerande för borttagning av socklar. Även hylsor med halkfria strukturer kan vara en utmaning att ta bort med bara lite olja på ytan.

Snabbspännare är säkrare och lättare att använda. Det är en bra idé att olja dem regelbundet så att de fungerar smidigt.

Längd

Ju längre spärrskafthandtag, desto lättare blir det att applicera vridmoment på ett fästelement. Även om detta kan frigöra en bult med mindre ansträngning kan det också snabbt övervinna fästanordningens styrka – vilket kan leda till att huvudet lossnar eller rivs av fästet. De flesta spärrskafthandtag är konstruerade för optimal vridmomenttillämpning – tillräckligt länge för att använda hävstång och lossa en bult, men inte så länge att de förstör fästet med marginell ansträngning. En annan övervägning i längd är om du kommer att kunna manipulera spärrskaften i en viss position. Ett långhanterat spärrskaft kan vara nästan värdelös under bilens huva.

När det gäller vikt kommer tyngre spärrskaft uppenbarligen att utmatta användaren snabbare. Tänk på att även ett lätt spärrskaft kan kännas tung och besvärlig när du arbetar över huvudet, som att köra fördröjningsskruvar genom ett däcks huvudkort. Så det är i allmänhet klokt att köpa en lättviktig modell av hög kvalitet som kan göra jobbet utan att trötta ut dig. Mer om detta kan du läsa längre ner.

Material

Nästan alla spärrskaft på marknaden idag är gjorda av krom vanadinstål, men kvaliteten varierar. Kromvanadin är en legering – en kombination av metaller som är utformade för att leverera speciella egenskaper, såsom stöthållfasthet, styrka, vikt och andra egenskaper, samt kostnadsbesparingar. Eftersom dessa legeringar huvudsakligen är resultatet av ett metallurgiskt recept varierar de i kvalitet beroende på mängderna av material.

Spärrskaftlåsning

Låsning är den mekanism som sitter mot växelhuvudet och låser dig så att du kan vända i motsatt riktning. Du vill ha ett dubbelt spärrskaft eller åtminstone en högkontakt. Det är vanligtvis det som snäppar om själva biten inte går.

Detta är en viktig faktor om du letar efter styrka i spärrskaften. Det finns många mönster. Du kan se på bilderna att alla har sitt eget tag.

Tjocklek

Tjockleken på ett spärrskaft är kritisk. Det finns alltid ett utrymme att komma in i. För det mesta behöver du en tunnare spärrskaft, eller hur? Spärrskafttjockleken varierar kraftigt och är en viktig aspekt att tänka på när du letar efter ditt spärrskaft.

Garanti

Alla verktyg verkar för närvarande ha livstidsgaranti, men det är viktigt att notera att inte alla är problemfria. Beroende på företaget är ett mått på hur bra processen är. Vissa kommer att byta ut direkt, och andra kommer att kräva att du skickar in dem. Det kan vara en mycket enkel eller frustrerande process. Så det är en viktig aspekt att tänka på.

Kostnad

Detta är verkligen upp till dig. Vill du betala lite mer? Du kan ha en som kommer att hålla och bli en av dina favoritsaker. Det är vad du behöver göra. Inte billigt ute. Jag förstår om saker är snäva och det finns några billigare alternativ för dig.

Huvudstil

När du kokar ner det finns två spärrskaftstilar, beskrivna av formen på deras huvuden. Huvudformen dikterar också ofta vilken typ av mekanism som är ansvarig för att använda spärrskaftet. De två huvudsakliga stilarna för spärrskafthakar är runt huvud och päronhuvud. Rattar med runda huvuden har ett huvud som är, ja, runt.

Spärrskaftstilen dikterar också hur spärrskaftet byter riktning, med päronhuvudspärrskaft som ofta har en liten väljarknapp nära huvudet på huvudet och rundspärrskaftspärrskaft bygger omkopplaren direkt i ryggen, ofta som en ratt. Rattar med rundhuvud tenderar också att vara större än motsvarigheter i päronhuvudet.

Om du lägger till en viss förvirring finns det också vridbara eller roto-head spärrskaft, men vi kommer att dyka in i det nedan.

Fast, böjligt eller vridbart huvud

Spärrskaft är antingen flexibla eller fasta. Ett flex-huvud har en inbyggd sväng för att få åtkomst till svåråtkomliga fästelement. Flex-punkten inbyggd i spärrskaft gör att spärrskafthuvudet kan vara i en annan vinkel än resten av handtaget. Spärrskafts med fast huvud har inte den här funktionen.

Båda har sina platser: I situationer med högt vridmoment vill du förmodligen inte använda en flex-huvud spärrskaft eftersom det lägger till en annan potentiell felpunkt i ditt verktyg. Det är dock mer sannolikt att du skjuvar drivstädet på ett högkvalitativt spärrskaft än att förstöra flexpivoten. Spärrskaft som är flexibla tenderar också att kosta mer än sina fasta motsvarigheter, eftersom de kostar mer att producera. Allt detta sagt är det förmodligen en bra idé att ha båda tillgängliga om du arbetar på en mängd olika bilar.

Som jag nämnde ovan finns det också vridbara spärrskaft. Dessa är i huvudsak spännrattar, eller palmspärrskaft, fästa på ett spärrskaft på ett sätt som ger dig en 270-graders rotation av enheten. Dessa är skrymmande, men de är praktiska när du kan använda dem. Effektivt växlar de enkelt från ett spärrskaft när du behöver mer vridmoment till en mutterdrivare för att snabbt ta bort fästet. Du kan också använda dessa i mer besvärliga situationer där ditt vanliga flexibla spärrskaft kanske inte klarar av jobbet. Jag tycker dock att en 1/4-tums vridbar spärrskaft är perfekt för interiörarbete.

Handtagslängd

Spärrskafts finns i allmänhet i tre olika längder: stubby, standard och lång. Det finns också extra långa spärrskaft för dem som verkligen behöver den extra oomphen för att ta isär något men inte har utrymme att gå upp till en större enhetsstorlek eller använda ett elverktyg. Som du kan föreställa dig har spärrskaftlängden ett direkt förhållande till hur mycket kraft du kan använda med det: Ju längre handtaget, desto mer vridmoment. Nackdelen: Längre handtag spelar inte bra i trånga utrymmen. Trånga platser är där stubbiga spärrskaft trivs. Du kommer vanligtvis inte heller stöta på fästelement med högt vridmoment på platser där du vill använda ett stubbigt spärrskaft, så förlusten av hävstång är inte lika stor.

Jag föredrar spärrskaft som är längre än vanliga i 3/8-tums enhet och 1/4-tums enhet. Generellt finns det tillräckligt med utrymme för att använda den längre spärrskaften, och den extra hävstången är trevligt att ha om jag behöver det. När det gäller en halv tum? Om jag behöver extra hävstång i trångt utrymme kommer jag antagligen välja en brytare. Om du ofta sträcker efter en 1/2-tums enhet kan du titta på modeller med längre handtag för att göra ditt liv lite enklare.

Olika typer av handtag

Vi har äntligen kommit till den del av spärrskaft-ägandet som jag debatterar internt, dagligen. Komfortgrepp eller kromhandtag? Det finns andra alternativ som acetathandtag, men för ordräkning rullar vi alla in i kategorin komfortgrepp.

Det är inte helt rättvist eftersom inte alla komfortgrepp skapas lika. De sträcker sig från hårdplast till mjuka, gummiliknande grepp. De har alla ett liknande syfte och hindrar dig från att ta tag i det kalla stålet med din bara hand. Dessa tenderar också att vara mer ergonomiska än kromhanterade spärrskaft. Nackdelarna? De tenderar att åldras dåligt och är svårare att rengöra.

Kromhandtag åldras som en bit av förkromat stål. Visst, de kan klia och rosta, men förutom det krävs arbete för att få en att se dålig ut. Rengöring är lika enkelt som att rengöra något annat av dina kromverktyg: en snabb torkning av en trasa, kanske med något lösningsmedel, och du är redo att gå.

Jag har båda i min verktygslåda och gillar båda av olika skäl. Vissa tillverkare täcker komfortgreppet under garantin – andra kanske inte, om det berör dig.

Ergonomi

På grund av sina hårda ytor bör spärrskaften ha någon form av ergonomisk design för att främja komfort och för att skydda dina händer medan du arbetar. Till exempel kan vadderade och täckta handtag arbeta för att minska halken och förbättra greppet. Handtagskonstruktioner kan inkludera polypropen, termiska plastmaterial och halkspår.

Metallkvalitet

Beroende på ditt specifika projekt kan du vara på marknaden för en viss typ av metall.

Om du arbetar vid höga temperaturer kan ett värmebehandlat krommolybdenstål vara ett bra val.

Om du arbetar i låga temperaturer kan det vara bekvämare att använda ett spärrskaftmed ett poly-skal för temperaturkontroll.

Men om ditt främsta bekymmer är rost kanske du vill ägna mer uppmärksamhet åt huruvida ytan är korrosionsbeständig eller inte.

Svängning

Förmodligen den viktigaste faktorn, graden av bågsvängning är hur mycket ditt spärrskaft kommer att behöva vända innan den börjar dra åt eller lossa fästet. Med detta sagt, ju lägre grad av bågsvängning ditt spärrskaft har, desto effektivare blir den när den används i begränsat utrymme.

Material

De flesta av spärrskaften under hela denna översyn görs från krom vanadin stål. Detta är ett mycket slitstarkt och tungt material, varför det är så populärt med sådana typer av verktyg. Detta är ett material som har förstärkts med krom för att ge extra hållbarhet och seghet, vilket säkerställer att det kan användas för att dra åt hårda bultar och andra svåra sysslor.

Några av spärrskaften under denna översyn har också förstärkts med andra material för att ge ytterligare skydd och hållbarhet. Vissa spärrskaft är gjorda för att vara rost- och korrosionsbeständiga, så de kan användas på alla platser och förvaras i ditt garage utan att skadas över tiden. Andra kan ha skyddats av ytterligare lager för att undvika att de fryser under kalla temperaturer, vilket gör dem ännu mer mångsidiga.

Vikt

Från 250 gram till 450 gram, det finns en ganska märkbar skillnad i vikt mellan spärrskaftmärken. Tänk på att bara för att en viss modell är på den lättare sidan av skalan betyder det inte att den inte är särskilt stark och robust. Faktum är att några av de starkaste modellerna vi testade också var de lättaste. Detta kan verka kontraintuitivt, men det är möjligt att de använder material av högre kvalitet eller bara har starkare mönster. Hur som helst, med en skiftnyckel som är dubbelt så mycket, kommer dina armar och hand att känna skillnaden under flera timmars arbete.

Styrka

Det sista du vill ha är att skiftnyckeln går sönder när du använder maximal kraft eller egentligen helst. Med ett flex-huvud spärrskaft är den svaga punkten i allmänhet flex-huvudet. Vissa mindre märken kan ha spel i huvudet direkt ur lådan. Det här är något du bör kontrollera innan du köper det. Vi rekommenderar alltid att du försöker hitta starka verktyg med en dokumenterad meritlista över lång livslängd.

Låg profil

Ofta kommer dina spärrskaft att bli ombedda att passa in i mycket trånga utrymmen. Om din skiftnyckel har för stort huvud kan den inte klämma. Idag erbjuder många spärrskafthakar lågprofilerade huvuden som löser detta problem. Vi föredrar alltid denna typ av huvud eftersom det är mycket mer mångsidigt och bevisar dess värde upprepade gånger under hela projektets gång.

Dubbelstorlek

Vissa skiftnycklar finns med olika storlek på varje sida. Till exempel kan de ha ½ tum på ena sidan och ⅜ tum på den andra. Även om detta kan verka bekvämt för snabba byte av socklar, gör det också skiftnyckelhuvudet mycket större, vilket förhindrar att det kläms in i trånga utrymmen.

Läs också >>> Plåtsax bäst i test

Hur jag valde bra spärrskaft

När jag skulle välja de bästa spärrskaften så fanns det några huvudsakliga faktorer som jag tänkte på. För att du ska förstå mitt val bättre kan du nedan läsa om hur jag valde de fyra bästa spärrskaften.

Snabbkoppling

Den här lilla funktionen kan vara det som bestämmer det sista ordet för vissa användare. Det är inte konstigt eftersom det gör så stor skillnad. Varje spärrskaft är utformad för att hålla ett hylsa ordentligt så att det avsedda målet för åtdragning och lossning uppnås problemfritt. Men när du är klar med hylsan och går vidare till ett nytt jobb kan du stöta på problem.

Snabbkopplingen tappar hylsan för verktygets grepp och kräver normalt bara en hand för att göra det. Utan en av dessa är du nästan alltid tvungen att dra ut hylsan manuellt. Denna till synes ofarliga uppgift kan lägga till onödig tid för att slutföra projektet.

Tandräkning

Varje spärrskaft kommer med små tänder som ger ett klickljud när du vrider den. Antalet tänder är viktigt eftersom antalet avgör hur snabbt och effektivt du kommer att kunna arbeta. Att arbeta med spärrskaft med högt tandantal, till exempel 120-tänder, i motsats till en 60-tand, betyder att du inte behöver snurra spärrskaften så många gånger. Det beror på att det är mindre avstånd mellan tänderna. Detta skapar en mindre båge.

Ju lägre antal tänder, desto större är avståndet mellan dem. Detta avstånd tillför tid och kräver mer energi för att dra åt muttrar och skruvar. Därför bör du söka efter ett spärrskaftmed högre tandantal om du är intresserad av hastighet.

Idag finns spärrskaft tillgängliga med varierande antal tänder, varav 120 är det högsta och minst vanliga.

Vikt

De flesta spärrskaft är konstruerade med tunga material, såsom krom, krom-vanadin stål och krom-molybden stål. Detta innebär att vissa kan vara tunga och väga upp till 2 till 3 pund. Generellt bör spärrskaft väga under 2 pund för att bibehålla optimal effektivitet.

Huvud

Eftersom målet med spärrskaft är mer mångsidigt är huvudet en viktig sak att tänka på.

Om du regelbundet arbetar med bultar som är säkrade i svåra vinklar kan ett huvud med flex-alternativ ge dig mer flexibilitet, men ett huvud med ett vridbart alternativ kan ge dig ännu mer.

Även huvudformen varierar mellan olika stilar och lämnar många alternativ för att få den mest effektiva spärrskaften för din livsstil.

Handtag

Oavsett om du är en mekaniker eller bara en DIY-hobbyist, det material som används på din spärrskafthandtag är något att tänka på.

När det gäller bekvämt grepp för feta händer kan ett handtag som är gjutet med halksäkra vara mest fördelaktigt.

Om du ständigt vänder om eller snabbt låser och låser upp för en komplicerad bultsekvens skulle ett handtag som är ergonomiskt utformat med lättåtkomliga och bekvämt placerade omkopplare vara till stor hjälp.

Drivstorlek

Som vi har sett under den här översynen finns det många olika enhetsstorlekar för spärrskaft tillgängliga. Enhetsstorleken mäts vanligtvis i tum och det finns tre huvudstorlekar – ½, ¼ och 3/8. Du kan bestämma vilken enhetsstorlek som är bäst för dig baserat på vilken typ av uppgifter du utför.

Mindre enheter passar bäst för exakta och specifika DIY-uppgifter, där du måste kunna nå trånga platser och ha bra kontroll. Större verktyg, som du kan föreställa dig, passar bättre för hårdare uppgifter som att fästa bultarna på ett bilhjul. Du måste veta vilken typ av uppgifter du kommer att göra eller vilka frågor du oftast måste möta för att hitta den bästa spärrskaften för din verktygslåda.

Längd

Spärrskafts varierar ofta i längd, vilket kan avgöra hur lätt de ska vara att använda och vilken typ av sysslor som kan slutföras med detta verktyg. Om du väljer ett längre spärrskaft, vilket innebär att den har ett långt handtag, är detta mer lämpligt för trånga utrymmen. Ju längre handtaget är, desto större räckvidd kommer det att ge, så det här är något du vill tänka på.

Det finns några spärrskaft som är gjorda för att vara mycket små, så de är kompakta. Det här är en utmärkt sak att ha i hemmet för nödsituationer, men de kan vara ganska utmanande att använda om du inte kan få tag på dem ordentligt. När du tittar på längden på ett spärrskaft bör du också överväga om det finns ytterligare funktioner på handtagen, som dämpning eller halkskydd som förbättrar verktygets komfort.

Koppling av hylsa

Inte alla spärrskaft kommer att ha en hylsaslås, men det är verkligen något du bör tänka på eftersom det kommer att indikera hur enkelt verktyget kommer att vara att använda. När du använder ett spärrskaft på en hylsa, vill du se till att det har ett stadigt och säkert grepp och det är vad ett hylsa kan ge. En hylsaslåsning aktiveras vanligtvis med en knapp och drar åt spärrskaften automatiskt till bulten som du arbetar med.

Detta är ett utmärkt sätt att hjälpa dig att spara tid och låta dig gå igenom dina DIY-sysslor snabbt, eftersom du inte behöver dra åt manuellt och sedan lossa verktyget själv. När du är färdig med en bult måste du gå vidare till nästa, vilket kräver att spärrskaften lossas.

Även om spärrskaft med en kopplingsfunktion kan vara dyrare kan de utan tvekan spara mycket tid och ansträngning, så det är något du kanske vill överväga.

Material

Materialet som används vid konstruktionen av ett spärrskaft bestämmer dess hållbarhet och förmåga att motstå extrema förhållanden. Vanadiumstål i krom är det mest använda materialet i konstruktionen av spärrskaft tack vare dess hållbarhet.

Du måste dock överväga villkoren för var du ska arbeta. Om du arbetar i en högtemperaturmiljö väljer du ett verktyg med en värmebehandlad krommolybdenstålkonstruktion, eftersom denna legering är extremt motståndskraftig mot höga temperaturer.

Säkerhet när du använder bäst i test spärrskaft

Även om det kan vara svårt att se hur ett enkelt spärrskaft kan orsaka mycket skada, som alla verktyg, är det fortfarande ytterst viktigt att utöva säker drift.

 • Om du arbetar med en bit elektrisk utrustning, se till att koppla bort strömmen innan du börjar arbeta. Förlita dig aldrig på ett verktyg för att skydda dig från el även om det annonseras för att göra det.
 • Var försiktig så att du inte vrider vridmomentet eftersom det kan skada spärrskaften och orsaka att kugghjulen lossnar och så småningom går sönder.
 • Kom ihåg att förvara din ⅜ spärrskaft ordentligt varje gång efter att du har använt den för att förhindra onödiga skador och skador på verktyget.

Skötsel och underhåll

För att 3/8 spärrskaft ska vara så effektiva som de kan, är det absolut nödvändigt att de tas väl hand om och inte utsätts för någonting som kan förändra sin unika struktur.

 • Utsätt aldrig en skiftnyckel för kraftig värme som kan förändra metallstrukturen och hårdheten och förstöra verktyget som ett resultat.
 • Försök inte använda your-spärrskaften med en hylsasstorlek som inte passar eftersom det kan leda till skador.
 • Rengör spärrskaften regelbundet med diskmedel och vatten för att avlägsna fett och bevara verktygets livslängd och hållbarhet.

Allmänna tips

Även om spärrskaft i allmänhet är enkla att använda, finns det några saker som kan hjälpa dig att få ut det mesta av att använda din ⅜-spärrskaft.

 • När du arbetar med en ⅜-spärrskaft kommer du troligen att komma i kontakt med fasta eller “frysta” muttrar eller bultar. Att applicera lite penetrerande olja kan hjälpa till att frigöra den.
 • För ytterligare frågor, se tillverkarens webbplats eftersom många av dem har hotlines och instruktionsinnehåll.

Hur man använder ett spärrskaft

Följande är enkla riktlinjer för att använda spärrskaften perfekt med din hylsa.

 • Steg 1: Val av hylsa –

Hitta rätt metrisk eller imperial hylsasstorlek enligt fästet.

 • Steg 2: Fästa hylsan på spärrskaften –

Rikta ut hylsan med den valda spärrskaftens enhetsfyrkant för en fastsättning.

 • Steg 3: Kontrollera svängriktningen –

Kontrollera svängriktningen om du svänger åt höger.

 • Steg 4: Placera hylsan på fästet –

Rikta in hylsan och fästet genom att rotera dem.

 • Steg 5: Vrid fästet –

Börja rotera spärrskafthandtagen i önskad riktning.

 • Steg 6: Kontinuerlig svarvning –

Sväng spärrskafthandtaget kontinuerligt fram och tillbaka.

 • Steg 7: Ta bort hylsan från spärrskaften –

Ge lite tvingad att ta bort hylsan från det avsedda fästet.

Betydelsen av spärrskaft

Det finns en viss betydelse som gör spärrskaftet till ett perfekt element för att ta hand om muttrar, skruvar eller bultar.

 • För att arbeta i trånga utrymmen som motorrum och liknande delar kan spärrskaft appliceras effektivt på grund av sin lilla storlek och robusta konstruktion.
 • För att arbeta vid varma eller kalla temperaturer kan isolerade spärrskaft vara till stor hjälp.
 • Full kontroll över verktyget krävs för att hantera skiftnyckelproblem och spärrskaft erbjuder perfekt handtag för att säkerställa det.
 • Flex-huvuden gör det enkelt att nå smala utrymmen och ger också en del anpassningar som kan uppnås genom spärrskafthuvuden.

Läs också >>> Skruvmejsel bäst i test

Vanliga frågor om spärrskaft

Hur fungerar ett spärrskaft?

Spärrskafts har ett roterande redskap inuti huvudet och två spakar (så kallade palar) som fångar redskapens tänder. Ett spärrskaftgriper in och bestämmer i vilken riktning växeln kan snurra fritt.

Vilken storlek spärrskaft ska jag köpa?

Din bästa satsning kan vara att plocka upp en 3/8-enhetsmodell. De är tillräckligt små för täta avstånd men robusta nog för att hantera lite vridmoment och tryck.

Ska man tänka på antalet tänder när man köper ett spärrskaft?

Antal tänder på en spärrskaftväxel kommer att påverka bågen som du kan använda. Om du arbetar på ett snävare ställe kommer det högre tandantalet att vara fördelaktigt. Du kommer att kunna ta fler tänder och ha makt att vrida den bulten där andra skulle fastna, och du skulle jaga en skiftnyckel som passar.

Vi har sett loppet till det högsta tandantalet de senaste åren. I själva verket är en av mina favoritspärrskaft kugghjulnyckeln med 120 tänder. En fråga är att några av dessa högre spärrskafts kan ha större chans att glida. Fler tänder kan motsvara mindre styrka.

Är vikt och längd viktiga faktorer?

Det är trevligt att ha en lättare spärrskaft, men jag skulle aldrig offra det för kvalitet som för längd. Detta varierar beroende på dina behov. Jag rekommenderar en medellängd men du behöver verkligen flera längder om du gör det för att försörja dig.

Ska man bry sig om handtaget?

Denna viktiga faktor får dig att avgöra om du gillar att använda ditt spärrskaft. Det finns flera typer. Vissa spärrskaft har runda handtag. Andra är mer rektangulära, och sedan finns det flera vadderade versioner av gummi eller handtag. Alla har en preferens. Det finns upp- och nedgångar för alla stilar. De solida är svårare att greppa än gummit, men gummit blir otäckt med tiden, och om du rengör med bromsrengörare bryter det ner det.

Dessutom finns det flera “huvud” -designer nu. Det finns “flex” -huvuden, “runda” huvuden och “teardrop” -huvuden, liksom andra variationer. Jag föredrar ett “flex” -huvud, och det gör att du kan anpassa dig till ett skruvhuvud. När du granskar listan kan du se, jag har inkluderat flera olika typer av huvuden.

Vad finns det för olika storlekar hos spärrskaft?

Det första du ser när någon pratar om ett spärrskaft är enhetsstorleken. Storleken associerad med spärrskaften är en hänvisning till diametern på dess städ eller drivkvadrat – den plats du fäster hylsan. I bilvärlden är det troligt att du kör över fyrkanter på 1/4-tums, 3/8-tums och 1/2-tums. Naturligtvis är det inte de enda enhetsstorlekarna, men det är osannolikt att du behöver jordförflyttningsmomentet från en 1-tums-spärrskaft. Det är mer troligt att du hittar större storlekar i industriella miljöer, byggnadsarbeten eller till och med din lokala järnvägsgård. Avvikaren är den ovanliga men användbara 3/4-tums enheten. Det finns situationer där du kan behöva ett hylsa som oftast finns i en 3/4-tums enhet, eller så kan du behöva en vridmomentspecifikation som endast finns med 3/4-drev momentnycklar. Om det är du: jag är ledsen.

Enhetsstorleken dikterar typ av jobb du kommer att utföra. Du kommer inte att riva nötterna gratis med din pålitliga 1/4-tums spärrskaft. Du kommer också att kämpa för att få en 1/2-tums spärrskaft på trånga platser under bilens instrumentbräda. Den glada mellanvägen för de flesta, och vad som kommer att bära det mesta av dina tunga lyft: 3/8: e körningen. Kombinationen av styrka, allmänt tillgängliga hylsa och storlek gör 3/8: e körverktyget till det mest användbara när du arbetar på bilar och lätta lastbilar.

Ska man köpa ett spärrskaft med snabbkoppling eller standardkoppling?

Om du ser någon nämna att ett spärrskafterbjuder en snabb release, eller om du ser en knapp på toppen av ett spärrskafthuvud, kanske du inte vet vad det betyder. I grund och botten betyder det att du snabbt kan ta bort hylsan som är anslutet till spärrskaften genom att trycka på den knappen. Knappen kopplar ett kulspärrskaft för att frigöra hylsan. Standardspärrskaft kräver att du drar ur sockeln utan att trycka på en knapp. Ibland kan det hända att du måste få hjälp av en fackskruvmejsel eller begagnad för exceptionellt täta hylsa.

Liksom allt annat kring verktyg handlar det här om preferens. Jag tycker inte om snabbspärrskaft av några anledningar, nämligen det faktum att du av misstag kan stöta ditt spärrskaft mot något och se hylsan och förlängningen falla till marken. Nu betyder det inte att snabbspärrskaft är dåliga: De är bra. Den här är helt upp till dig.

Behöver man garanti?

Eftersom verktyg är avsedda för långvarig användning är det alltid fördelaktigt att ha en bra garanti. Under sin användningsperiod kan ditt spärrskaft utsättas för dings, chips och pauser. Att ha en livstidsgaranti säkerställer att du inte behöver spendera pengar på olyckor som kan inträffa.

Även om livstidsgaranti föredras kan vissa företag erbjuda begränsade garantier eller garantier. Kontrollera med tillverkaren om du vill veta mer.

Vem behöver det bästa 3/8 spärrskaftet?

Varje scenario som lämnar dig fast med en mutter eller bult i ett komplicerat eller trångt område kräver en vanlig ⅜ spärrskaft.

Om du är kvar hemma och försöker dra åt bultarna på toaletten kommer du troligtvis att nå en genomsnittlig skiftnyckel för att få jobbet gjort snabbt, men bristen på utrymme kan kräva något som inte behöver allt resa rum att rotera.

Det här är när din atch-spärrskaft kommer in och lyckligtvis är den gjord för att vara lika effektiv som du vill vara.

Även när du arbetar med mer skrämmande projekt som att manövrera runt de trånga utrymmena i din bilmotor, kommer denna spärrskaft att vara din favorit varje gång.

Om du inte gör något tungt som att reparera utrustning, som du behöver något mer kraftfullt som en slagnyckel, bör en,-spärrskaft vara en häftklammer i de flesta verktygslådor som används för allt från det genomsnittliga DIY-hemförbättringsprojektet till mellanliggande fordonsunderhåll .

Vad utgör ett bra ⅜ spärrskaft?

Spärrskaftteknologin som gör att den enkelt kan svänga fram och tillbaka för att dra åt och lossa utan att placeras om är allt tack vare hur verktyget är konfigurerat.

Inte alla spärrskaft är lika, men alla har samma viktiga komponenter som gör det oslagbart för arbete i små utrymmen.

Kan du använda ett spärrskaft med en momentnyckel?

Momentnycklar används för att dra åt en bult till en specifik inställning eftersom dess unika momentavläsningsmätare kan låta användaren veta hur mycket vridmoment som används. De har ingett spärrskaftinställning, så i allmänhet skulle ett spärrskaftanvändas för att dra åt bulten först och sedan används momentnyckeln för att tillämpa den slutliga vridmomentinställningen.

3/8 spärrskaft mot ½?

Ett spärrskaftmed en ½ tum storleksstorlek är inte lika kompakt som en ⅜. Det passar bättre och har närmare rätt vridmoment för stora fästelement som axelmuttrar.

3/8 spärrskaft mot ¼?

Ett spärrskaftmed en tumstorlek på ¼ tum passar bättre för små fästelement. Med en hel del alternativ för hylsa är det ett ganska mångsidigt spärrskaft och användbar för trånga hörn, ungefär som ⅜ spärrskaften.

Vad är ett spärrskaft?

Innan du kan börja arbeta med att hitta den bästa spärrskaften för din verktygslåda måste du förstå vad det här verktyget egentligen är och hur det fungerar. Ett spärrskaft är ett mekaniskt verktyg som är utformat för att ge kontinuerlig linjär eller roterande rörelse. Dessa typer av verktyg går vanligtvis bara i en riktning och kommer aktivt att förhindra att enheten går motsatt väg.

Dessa är mycket mångsidiga verktyg som kan användas för en rad olika gör-det-själv-sysslor, som fästbultar, fixeringsfunktioner och till och med ångra muttrar och bultar som du redan har installerat.

Singel eller uppsättning?

När du handlar för spärrskafts kommer du att mötas med antingen ett enda verktyg (som de flesta under hela denna recension) eller en uppsättning av spärrskaft. En spärrskaft uppsättning kommer med en rad olika storlekar och är ett bra sätt att vara beredd på allt. Detta är dock också en ganska investering och inte nödvändigtvis något som alla hem behöver.

För att hitta den bästa spärrskaften för ditt hem måste du överväga vilken typ av uppgifter du kommer att göra runt hemmet och hur ofta dessa verktyg kommer att behövas. Detta hjälper dig att begränsa dina alternativ och kommer att vara ett bra sätt att hitta den bästa spärrskaften för dina behov, eftersom du kan behöva vara beredd på allt.

Ska man tänka på växeln när man köper bäst i test spärrskaft?

Traditionellt hade hylsnycklar en 36-tandad växel. Detta möjliggör en 10-graders spärrskaftbåge, vilket kan vara för mycket när du arbetar i trånga utrymmen. Många av skiftnycklarna vi har granskat har dubbelt så många tänder för att skära spärrskaftbågen ner till 5 grader. När du befinner dig i ett trångt utrymme och inte har plats för stora rörelser i spärrskafthandtaget kan denna förbättrade bågstorlek vara en riktig välsignelse.

Är huvuddesign viktigt att tänka på?

Ditt spärrskafthuvud bestämmer dess mångsidighet och användarvänlighet. För att undvika att behöva köpa ett nytt spärrskaft varje gång arbetsförhållandena eller miljön, överväga att köpa ett spärrskaftmed ett flexibelt huvud. Med ett flex-huvud kan du arbeta i trånga utrymmen eller på bultar som är säkrade i besvärliga vinklar. Ett annat bra alternativ är en vridbar huvuddesign.

Läs också >>> Japansåg bäst i test

Slutsats

Ditt spärrskaft är förmodligen det viktigaste verktyget i din låda. Du använder det så ofta och dina knogar är ständigt i fara. Du kommer att märka en enorm skillnad mellan en billig och en gjord för proffs.

Jag har tagit mig tid att kolla in tio olika spärrskaft som jag tror är gjorda för proffs. Kom ihåg, bara för att jag rekommenderar en betyder inte att det skulle vara perfekt för dig och ditt jobb. Det är verkligen en personlig upplevelse.

Du måste försöka se med sådana verktyg. De är verkligen som stövlar. Massor av stövlar är fantastiska, men jag gillar vissa. Så ta min lista som en bra start och hitta den fantastiska spärrskaft som fungerar för dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top