Klicka här för att se mer spik.
Bästa spiken 2023
Oavsett om du ska inreda hemmet, snickra eller helt enkelt använda spik i jobbet är det lika viktigt att du både köper rätt typ av spik samt kvalitativa och hållbara spik. Genom att göra detta minimerar du risken att något i din arbetsprocess skulle gå fel samt underlättar arbetet. Att bli missnöjd med något man lagt ner mycket tid på är inget vidare roligt. Därför är det viktigt att du väljer rätt typ av spik.
Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilket spik som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra det spik du kollar på faktiskt är.
När du då väl får hem din spik är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa spiken. Det är just av den anledningen som vi här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa spiken. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa spiken på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till spik så har vi lyckats sammanställa en tabell med den bästa spiken inom varje kategori.
För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer spik, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa spiken kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en spik som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!
Köpguide för bäst i test spik 2023
Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken spik som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av spik som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat min köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa den bästa spiken så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa spiken 2023:
- Spikhuvuden
- Spikskaft
- Diameter
- Material
- Spikpunkter
- Spikskaft
- Spikbeläggning
- Spikdelar
- Spikuppsättningar
- Säkerhetsöverväganden
Spikhuvuden
Spikar med runda huvuden är ofta för allmänt ändamål fästning och konstruktion. Ett runt huvud ger god kontakt med hammaren men skapar en grövre finish än andra typer. Platta spikhuvud är runda och relativt stora. De gör det lättare att slå in spiken och minskar risken för att arbetsstycket dras genom huvudet. Rutiga huvuden har ett upphöjt mönster, vilket hjälper till att förhindra att hammaren glider av spiken. Försänknings- och kupade huvuden är små – ofta inte mycket större än skaftets diameter – och driver under arbetsstyckets yta för att göra spiken mindre synlig. Kupade huvuden gör att du enkelt kan fylla spikhålen för en jämn finish. Platta spikhuvud är relativt små D-formade huvuden avsedda för användning i remspikare. De gör att spikarna kan samlas eller sammanfogas nära varandra i en linje.
Spikskaft
Ett slätt skaft är lätt att köra men ger inte mycket motstånd mot utdragning. Ett spiralskaft eller skruvskaft roterar spiken när du kör den, ungefär som gängor på en skruv. Tråden eller räfflorna på skaftet gör spiken lättare att driva och hjälper till att hålla spiken på plats. Spiralskaftsspik är ofta designad för användning med lövträ och kan orsaka klyvning i mjukt trä. Spikar med spiralskaft kallas även skruvspik. Ringskaftsspik eller ringspik används ofta med barrträd. Som ett spiralskaft låser sig ringarna med träfibrerna för att ge god hållfasthet.
Diameter
Du kommer vanligtvis att se diametern på spikskaftet indikerad med mätare. En mindre mätare indikerar ett skaft med en större diameter. Större mätare indikerar smalare skaft. Den spiklängd du behöver för ett projekt (särskilt konstruktionsprojekt) kan anges av en byggnorm. Utan ett bestämt krav är en generell riktlinje för en bra spiklängd tre gånger tjockleken på det översta materialet du fäster.
>>> Letar du kanske efter en stiftpistol? Klicka då på länken och läs vidare!
Material
En närbild av ett rutigt spikhuvud som visar den grå varmgalvaniserade finishen. Spikmaterialet och finishen hjälper till att avgöra vilka projekt du kan använda en spik på. Stål är det vanligaste materialet, men det är känsligt för korrosion. Stålspik som kommer i kontakt med fukt eller används i tryckbehandlat trä behöver en korrosionsbeständig beläggning eller plätering. Bright spikar är obehandlat stål, lämpliga för inomhusbruk.
Svart fosfat är en beläggning för inomhusapplikationer. Det fungerar bra för gipsspik eftersom beläggningen skapar bra vidhäftning med färg och gipsmur. Svart fosfat ger spikarna ett grått eller svart utseende. Förzinkade spikar har viss korrosionsbeständighet, men standardförzinkning är tunn och bäst för inomhusapplikationer. Zinkplätering ger en silverfärgad eller guldfärgad nyans.
Varmförzinkade spikar fungerar för utomhusbruk på grund av en tjockare zinkbeläggning. Finishen ger en platt, grå färg. Varmförzinkade spikar är lämpliga för tryckimpregnerat virke – som kan fräta på oskyddat stål – men fungerar inte bra för vissa träslag som cederträ och furu. Beläggningen reagerar med oljor i virket och kan orsaka fläckar. Andra ytbehandlingar inkluderar färg och dekorativ mässing, brons och nickelplätering, allt bäst för inomhusapplikationer. Vinylbeläggningar och beläggningar på fästelement för spikpistoler gör dem lättare att köra och fungerar som lim för att öka hållfastheten.
De flesta spikar är gjorda av ståltråd. Andra möjliga material inkluderar härdat stål, rostfritt stål, aluminium, koppar och mässing. Var och en är unik i sin styrka, korrosionsbeständighet, kostnad och utseende. Till exempel är mjukt stål billigt och starkt men rostar lätt. Aluminium och rostfritt stål motstår i sig korrosion men är inte lika starka som mjukt stål. De flesta stålspikar har en beläggning, plätering eller finish för att förbättra deras styrka, korrosionsbeständighet eller utseende.
Spikpunkter
Spikar med slöa spetsar är mindre benägna att förhindra trä från att splittras, men de kräver mer ansträngning för att köra in i material. De flesta spikar har diamantspetsar som är något trubbiga och är bra för allmänt bruk. Långa diamantspetsar liknar spetsen på en nål och fungerar bra med gipsskivor, där klyvning inte är ett problem. Trubbiga spetsade spikar anses ofta vara de bästa spikarna för hårt trägolv.
Spikskaft
Ett vanligt spikskaft är slät, även kallad ljusskaft, men modifieringar har utvecklats för att öka hållkraften. Ringformade ring- eller ringskaftspikar har en serie upphöjda ringar runt skaftet, som komprimerar träfibrer, vilket gör det svårare att dra ut ur mjukt och medeltjockt trä. Hullingförsedda skaft har ett mönster designat för användning på täta lövträd. Spiralskaft är formade som en spiral och designade för att vrida sig in i träet för att låsa in sig. Raffade eller räfflade trådar kan hittas på vissa spikar som används för murverk för att förhindra sprickbildning.
Spikbeläggning
De flesta typer av spikar är inte belagda men vissa är behandlade med material för att smörja skaftet och förbättra köreffektiviteten eller öka hållfastheten. Galvanisering är en process som belägger spikar med zink för att ge ett visst skydd mot rost. Vinylbeläggning på vissa spikar är också designad för att öka hållfastheten och för att göra dem lättare att köra.
Spikdelar
Varje spik har ett huvud, skaft och spets. Den har också ett specifikt syfte. Här är vad du bör veta om spikdesign, material och ytbehandlingar: Ett spikhuvud fungerar som en slående yta för hammaren och förhindrar att materialen du har spikat ihop från att gå isär eller spricka.
Ett platt, cirkulärt huvud ger ett brett mål, maximalt fäste och gör det lättare att ta bort spiken. Ett rundat eller koniskt huvud kan försänkas under träets yta och lätt döljas, och kan ha en kuperad yta för att stabilisera en metalltrimmad spik. Spikens skaft eller kropp. Ett slätt skaft driver lätt; skaft med ringformade ringar, gängor, spår eller vridningar har större yta för att ge ett starkare, mer permanent grepp.
Spikuppsättningar
En samling spikuppsättningar var en gång standardutrustning i alla snickeriverktygslåda, men att äga en power brad spikpistol eliminerar nu behovet av ett spikset i många fall. Drivs av en explosion av lufttryck, kraftfulla brad-spikare driver små finishspikar (brads) så att de automatiskt försänks under arbetsstyckets yta, vilket eliminerar behovet av att sätta spikarna för hand. Power brad spikpistoler finns i flera typer, inklusive små sladdade elektriska spikpistoler, batteridrivna spikpistoler och pneumatiska spikpistoler som kräver en luftkompressor. En gång användes mest av proffs, en batteridriven spikpistol är nu ganska prisvärd och praktisk för husägare.
Säkerhetsöverväganden
Ett spikset betraktas vanligtvis inte som ett farligt verktyg, men tillverkare av hammare och andra slagverktyg råder alltid användare att bära ögonskydd när man slår spikar eller slår på verktyg, såsom mejslar och spikset. Det finns en liten men verklig chans att verktyget kan splittras och skicka skarpa skärvor mot dina ögon. Hörselskydd är också en bra idé vid metall-på-metall-hamring. Bär en handske på handen som håller spiksetet. Om du råkar råka slå din hand av misstag kommer handsken att mildra slaget.
Lista över de bästa spikarna 2023
- Bäst i test: ESSVE M-Fusion
- Populärast: HECO 750028075584H
- Premiumval: GUNNEBO Z181004
- Billigast: ESSVE 777160

Typer av spikar
Alla spikar tjänar syftet att fästa samman arbetsstycken, men utöver den grundläggande funktionen är olika spikar utformade för olika ändamål, som att stödja strukturell hårdvara, stå upp mot väder och vind utomhus eller möjliggöra enkel döljning. Här är några egenskaper och användningsområden för några av de vanligaste spikarna.
Många fästelement är designade för specifika ändamål och är inte lämpliga för andra applikationer, medan vissa applikationer kräver speciella fästelement. Byggnormer kan specificera vilka fästelement som kan användas med specifika projekt. Följ alltid kodspecifikationerna och anvisningarna från tillverkarens fästelement eller strukturell hårdvara.
Vanliga spik
Vanliga spikar fungerar för allmänna fästprojekt, inklusive konstruktionsarbete som inramning och strukturella monteringar, såväl som träbearbetningsprojekt. Dessa spikar är bäst för att fästa jobb där spikens styrka är viktigare än utseendet. En vanlig spik har ett runt huvud och ett stadigt skaft som ger styrka.
Liksom vanliga spikar, används inramningsspikar också för inramningsprojekt och hantverksprojekt. Du hittar ofta dessa samlade för användning i inramning av spikpistoler. De kan ha släta, ring- eller spiralskaft, och beroende på vilken typ av spikpistol de arbetar med, kommer de att ha runda eller avklippta huvuden. Första valet för många inramnings-, konstruktions- och snickerianvändningar. Det tunga skaftet ger ett stadigt stöd för inramning och annat grovarbete där styrka och funktion är viktigare än utseendet, eftersom det runda huvudet syns på ytan.
Vanliga spikar används för allmän konstruktion och specifikt för inramning och annat konstruktionsarbete. De har ett tjockt skaft, ett brett huvud och en diamantformad spets. De används oftast med 2 x dimensionellt virke. Deras tjocklek gör dem starka men också mer benägna att klyva ved än jämfört med tunnare spikar. Vissa snickare slöar faktiskt spikspetsen för att förhindra att träet spricker, men att göra det innebär att spetsen sliter sönder träfibrerna, vilket minskar hållkraften något. En speciell typ av vanlig spik är sänket, som har ett något smalare skaft och ett speciellt huvud utformat för att sänkas i jämnhöjd med träets yta.
Box spik
Boxspikar har en design som vanliga spikar men med ett smalare skaft. Denna mindre diameter minskar sannolikheten för att träkomponenterna splittras när du slår in spiken. Det betyder också att spikarna inte har samma styrka som vanliga spikar, så de är inte lämpliga för strukturella applikationer. Lådspikar liknar vanliga spikar och sänken men har tunnare skaft och är bättre lämpade för tunnare trämaterial, som timmer och utvändig trim. Boxspik bör inte användas för strukturella projekt eftersom de inte har styrkan och hållfastheten hos vanliga spikar. Det tunnare skaftet på en boxspik är mindre benäget att dela tunnare material.
Sänkspik
Sänkspikar har vanligtvis ett rutigt huvud som hjälper till att förhindra att hammaren glider av spikhuvudet. Huvudena är utformade för att driva i jämnhöjd med arbetsstycket. Skaftet på en sänkspik kommer ofta att beläggas med vinyl för att göra spiken lättare att driva och för att den ska hålla bättre, men beläggningen ger inte korrosionsbeständighet.
Däckspik
Liksom sänkspikar har däckspikar ofta ett rutigt huvud för bättre kontakt med hammaren. De kan ha axlar med mindre diameter för att minimera klyvning. Skaften har ofta ringar eller en spiralflöjt för att hålla spiken på plats. Däckspikar har en korrosionsbeständig yta som gör att de sedan kan användas utomhus och med behandlat virke.
Takspik
Takspik säkrar asfaltshingel, takpapp och takterrass eller mantel. Eftersom de utsätts för väder och vind kan de vara gjorda av aluminium eller ha en finish som skyddar mot korrosion. Vissa har en packning under huvudet för att skapa en väderbeständig tätning. Takspik har större än vanligt huvuden för sin skaftdiameter, och de ringade eller spiralformade skaften är robustare än vanligt för sin längd.
Ha ett brett spikhuvud för att hålla huslindning, mantel och takpapp på plats. Mer vanligt förekommande som ringskaftspikar, kommer de ibland att ha vridna skaft för ökad hållkraft. Korta och tjocka takspik är galvaniserade för att motstå korrosion samtidigt som de håller bältros på plats. Kopparspik används ibland för takläggning. Takspik, som ibland kallas slagspikar, har ett kort skaft och ett brett, platt, tunt huvud. De kan användas för att fästa bältros, takpapp eller plåt på trä. Skaften kan vara släta eller ringade för ökat utdragsmotstånd.
Murspik
Murspik fäster trä på tegel, murbruk, betongblock eller ohärdad betong. De är gjorda av härdat stål för att kunna köra in i dessa material. Vissa är skurna till en platt, kantig form. Extruderade murade spikar är vanligtvis korta och tjocka, med runda, räfflade eller räfflade skaft. Flöjterna snurrar spiken när den drivs, vilket gör det lättare att köra. Spikar i murverk och betong använder härdat stål, ofta med längsgående spår längs spikens axel för att hjälpa dem att penetrera mycket hårda material genom att spiralforma när de drivs. Dessa spikar är tjocka och mycket starka. De är designade för att fästas i betong, betongblock och murbruk.
Sidospik
Siding spikar fäster trä och fibercement sidospår till en struktur. Eftersom de utsätts för väder och vind är de gjorda av korrosionsbeständigt material eller har en korrosionsbeständig finish. Sida spikar kan ha små huvuden för att göra dem oansenliga efter att de har installerats, och ringade eller spiralformade skaft för att hålla kraften. Bjälklagsspik är till för att fästa regelhängare på träreglar. Dessa spikar har ett robust skaft för att ge styrka och kommer ofta att varmförzinkas för utomhusbruk och för användning med behandlat virke.
Sidospikarna är bra för olika applikationer som du kan tänka dig just nu. Dessa spikar kan användas för sidospår, stängsel, trädäck, triminstallation och mer. På grund av sådan mångsidighet framstår de som fantastiska all-around spikar att använda för olika projekt som du kan ha i huset. Dessa spikar kommer också med ett styvt skaft. Syftet är att göra dem lätta att köra även om det innebär att gå igenom lövträ. Se alltid tillverkarens rekommenderade storlek beroende på applikation. Det sista du vill är att klyva veden.
Duplexa spik
Duplexa spikar är för tillfälliga arbeten som att bygga ställningar eller bygga former för betongprojekt. De har två huvuden längs skaftet, ett som fäster spiken mot arbetsstycket och ett som gör det enkelt att ta bort. Har ett andra huvud längs skaftet för att möjliggöra enkel borttagning från tillfällig konstruktion, såsom betongformer eller byggnadsställningar.
Duplexhuvudspikar är specialspik som är användbara för tillfälliga konstruktioner, såsom formsättningar för att gjuta betong eller fästa tillfälliga klossar under takarbeten. Du slår in spiken tills det nedre huvudet ligger i jämnhöjd med träet. När det är dags att demontera projektet kan du dra ut spiken med det övre huvudet och klon på din hammare eller dragstång.
Stolpspik
Stolpe lada spikar är för byggprojekt som använder trä stolpar i marken för att utgöra grunden för strukturen. Stolpspikar har ringskaft för att hålla styrka och en korrosionsbeständig finish som är kompatibel med tryckbehandlat trä. Anslutningsspikar är designade för att fästa strukturell hårdvara som inramningsvinklar och takbjälkar.
Finish spik
Finish eller finishing spikar används i finsnickerier och skåp och fungerar bra för gjutning. En axel med liten diameter minskar risken för att arbetsstycket delas. Finish spikar har små huvuden som antingen kan drivas i jämnhöjd med arbetsstycket eller försänkas – drivs under ytan med en spiksats – för att dölja dem från insyn. Även känd som finish spikar, är starka nog att hålla på plats trim som dörrposter, kronlister och socklar. De är också släta och tunna nog att inte klyva dessa smala och tunna träbitar. Använd en spiksats för att försänka under ytan.
Brad spik

Brads spikar är mindre versioner av finish spikar. De har inte den hållfasthet som finförde spikar men är bra för träbearbetning, skåp och hantverk. Precis som finishspikar har brad-spikar huvuden bara något större än diametern på skaftet för att möjliggöra försänkning. Förutom att vara tunnare än vanliga spikar har de även ett mindre huvud. De är användbara om du vill förhindra sprickbildning på list- och träytor. Deras subtila utseende ger ofta en ren finish i olika träbearbetningsprojekt.
Brad-spikar används i träbearbetning med lätt finish och är i huvudsak mycket små efterbehandlingsspikar. På grund av den lilla skaftdiametern och det lilla huvudet, minskar dessa spikar avsevärt risken för klyvning när de används i lövträ. Snickerier är idealiska för allmän snickeri och försänks vanligtvis under träets yta med hjälp av ett spikset – hålen fylls sedan med spackel för ett färdigt utseende. Brad-spikar kan göras för användning i en spikpistol (som bilden här) eller för att drivas för hand.
Pinnspik
Pinspikar är för användning med spikpistoler. Dessa har en mycket liten diameter och inget huvud. De har inte mycket hållkraft men de är oansenliga och kan kombineras med lim för att säkra tunn faner och små bitar av formning och trim.
Gipsspik
Gipsspik har stora, runda huvuden som kan vara fördjupade eller utformade för försänkning. Dessa funktioner gör att de enkelt kan drivas under väggskivans yta för att dölja och minimera rivning av gipspapper. Du kommer också att se långa diamantformade spetsar som är utformade för att minska splittring av väggreglar. Du kan hitta gipsspik med släta skaft eller med ringade skaft för att hålla dem på plats. Används till gipsskivor. De har små ringar längs axeln för att göra dem mindre benägna att glida ut efter att ha körts. Spikhuvudena på ringskaftsspikar har en kupad form, vilket gör det lättare att dölja.
Panelbrädespik
Panelbrädespikar har små, runda huvuden och används för att fästa väggpaneler på reglar eller päls. Vissa har ringskaft för att hålla kraften, och de finns ofta målade i olika färger för att matcha panelerna du installerar.
Golvspik
Golvspik inkluderar spikar utformade för användning i pneumatiska spikar för att installera vissa typer av trägolv, såväl som korta spiralspik som säkrar golvbeklädnad och spikar med längre, ringade skaft för att installera underlag eller undergolv. Har olika design för att fästa i olika material. Underlagsspik har ringar på skaften för stadig montering av plywoodgolv eller undergolv. Andra trägolvspik har ett spiralskaft för att minska glidning.
Möbelspik
Möbelspik eller klädselspik är små spikar med relativt stora, dekorativa huvuden. Deras primära funktion är att fästa möbeltyg på en träram.
Lådspik
Ser ut som vanliga spikar men har tunnare skaft, vilket gör dem mindre benägna att orsaka sprickor när de slås in i tunnare träbitar. Det tunna skaftet gör också att de inte är lika starka. De är ofta galvaniserade för att förhindra korrosion.
Klippta spik
Eller hårdskurna spikar, används i vissa golvsituationer och anses ofta vara de bästa spikarna för trägolv. Med en trubbig spets och avsmalnande skaft för att minska klyvning, ökar den fyrsidiga designen av skurna spikar motståndet mot böjning och gör dem svåra att ta bort.
Inramningsspik
Eller spikar för inramningstillämpningar, är ofta vanliga spikar. Vissa spikar med andra egenskaper kan falla i kategorin inramningsspikar. “Sinkers” är tunnare än vanliga spikar, har ett mindre, platt spikhuvud och är ofta belagda så att de lätt kan drivas i spolning eller till och med sänkas ned.
Betongspik
Tillverkade av härdat stål och designade för användning med betong och betongblock. Betongspik har räfflat skaft, medan murade spikar kan vara runda, fyrkantiga eller räfflade. Murade spikar har räfflade skaft som kan klamra sig fast vid betong eller tegel, vilket gör dem mindre benägna att lossna eller glida när de stödjer ett föremål. Murade spikar är billigare än betongspik och mindre benägna att böjas eller gå sönder. Om golvet inte fästs direkt på trä, kan räfflade murade spikar användas för att fästa pälsremsor och golvplattor på ohärdad betong.
Huvudspik
Platta huvuden: De vanligaste. Huvudet förblir synligt när det vilar på den spikade ytan. Huvudet har en stor slagyta och ger även extra hållkraft. Rutiga platta huvuden: Har ett rutmönster som är utformat för att förhindra glidning när du hamrar från obekväma vinklar. Försänkta huvuden: Har en konisk form utformad för att försänkas eller skjutas ut ur sikte under ytan. Vinklarna på detta kupade huvud sträcker sig från snäva på spikarna till tefatliknande på en gipsspik.
Skaftsspik
En ringformad ring även kallad ringskaft, spikar har ringar på sina skaft för extra grepp och extra motstånd mot att dra ut ur träet. De används ofta för att lägga undergolv, där den extra hållkraften kan hjälpa till att förhindra att golven gnisslar. Andra spikar som kan ha ringar inkluderar gipsspik eller däckbrädespikar, också för förbättrad hållkraft.
Hölje spik
Hölje och efterbehandling av spikar är lika, skiljer sig främst i formen på deras huvuden. En avslutande spik har ett litet, lätt rundat huvud som bara är något större än spikskaftet. Huvudet är utformat för att acceptera den spetsiga spetsen på ett spikset, vilket gör det lättare att försänka spiken utan att halka och mejsa träet. En höljesspik är i grunden en stor avslutande spik. Det används ofta i exteriöra applikationer, till exempel för att installera exteriör trimbrädor och för att spika dörrkarmar och trim. De är vanligtvis galvaniserade för korrosionsbeständighet. Spikhuvudet på en höljespik är avsmalnande och kan placeras i jämnhöjd med eller strax under träytan.
Hammarspik
En hammarspik används mest för lätta fästaktiviteter. Det är därför du kommer att hitta det ofta används i inomhusmiljöer. Du kanske vill hålla dig borta från fukt och utomhusförhållanden när du använder den här typen av enhet. För att använda dem, kommer du att vilja köpa hammardrivna spikar. Dessa spikar är designade för att passa i ankaret. Ankaret kommer nu enkelt att slå in dessa spikar i de olika strukturerna.
De hammardrivna ankarspikarna är ganska mångsidiga. Detta beror på att du kan använda dem i många material som tegel, betong och mer. Dessa spikar tenderar att vara permanenta applikationer. Så dubbelkolla alltid för att säkerställa att det är där du vill placera dem. Du kan ta bort dessa spikar men de kan skada ytan.
Vanliga frågor om spik
Vad finns det för olika spikdelar?
Diamantspetsen och spiralskaftet på en varmgalvaniserad däckspik. En spik har tre grundläggande delar: en spets som går in i arbetsstyckena, ett skaft eller skaft som håller ihop arbetsstyckena och ger mycket av styrkan och hållkraften, och ett huvud som låter dig driva in fästelementet och hjälper till att förhindra spik från att dra igenom arbetsstyckena. Olika spikdesigner i dessa element ger spikarna olika möjligheter och tillämpningar.
Diamantformade spetsar är typiska på spikar som är utformade för allmänt bruk och gör spikarna lättare att köra. Långa diamantformade spetsar hjälper till att minimera splittringen av materialen du fogar. En trubbig spets gör en spik svårare att slå men mindre sannolikt att de delar arbetsstycket.
Är spikdesign viktigt?
Alla typer av spikar består av ett huvud, skaft och spets. Med tanke på skillnaderna i storlek och potentiella beläggningar finns det tusentals varianter av spikar. Nedan listas några av deras designegenskaper.
Vad för tips bör jag tänka på?
Spikens spets separerar träet och ger plats för skaftet att komma in. En diamantspets, den vanligaste, har ett fyrsidigt avsmalnande snitt. En långsträckt diamantspets är vassare och penetrerar lättare. En trubbig spets kräver mer ansträngning att köra men kommer att minska klyvning i hårdare träslag. En konisk spets används i murade spikar och skapar mindre friktion än diamantspetsar.
Vilka är de vanligaste ytbehandlingarna?
Spikar med ljus finish är lätt polerade men inte belagda. Rekommenderas inte för utomhusbruk. Varmförzinkade spikar doppas i smält zink för en grov, matt beläggning som motstår korrosion. Bäst för utomhusprojekt och cederträ, redwood och behandlat virke som kräver “ACQ-kompatibla” spikar.
Förzinkade (elektropläterade galvaniserade) spikar är belagda med zinkpulver för en ljus finish. Ej för utomhusbruk. Blånade spikar värmebehandlas tills oljan är helt avbränd, vilket ger en spik som är ren och lätt att arbeta med. Men utan någon beläggning rostar blånande spikar lätt. Målarfärg är ett dekorativt element som vanligtvis är reserverat för efterbehandling av spikar för att matcha väggar och/eller form- och höljesfärger.
Cementbelagda eller vinylbelagda spikar doppas i harts för att förbättra deras grepp. Hartset värms upp när det drivs in i träet och “limmar” sig själv i hålet. Detta är användbart för att spika grönt trä som kan skeva och lossna spikar som ett resultat.
Finns det några tips hur jag ska använda spik?
När du arbetar med hårdare träslag eller spikar in i änden av en träbit, kommer att borra ett pilothål att minska sannolikheten för att veden spricker när du slår in spiken. Vänd spiken upp och ner och knacka på den några gånger med hammaren för att trubba spetsen. Trubbiga spikar är svårare att köra, men de är mindre benägna att klyva ved. Spikar som slås genom eller mot träfibrerna låser sig på plats. Spikar som drivs med ådring kommer att glida ut lättare.
Om du är orolig för att rost påverkar spikar, använd aluminiumspikar, som motstår rost ännu bättre än rostbeständiga ytskikt. De används oftast på aluminiumbeklädnad eller skärmning. Om du hamrar i cederträ eller redwood, måste du använda rostfria spikar, som inte kommer att korrodera eller gå sönder. De kommer inte heller att strecka eller fläcka ditt trä. Undvik att köra flera spikar på samma spannmålslinje, eftersom den ökade påfrestningen sannolikt kommer att göra att trä spricker. Använd alltid ögonskydd när du slår in en spik i murverk.
Är materialet viktigt?
Spikar kan tillverkas av en mängd olika metaller, inklusive vanligt stål, rostfritt stål, mässing, koppar eller aluminium. Eller så kan spikar vara galvaniserade eller pläterade med zink eller annan metall. De flesta byggspikar är av stål, ofta med någon form av ytbeläggning. Många byggspikar är belagda med ett tunt lager vinyl, som fungerar som ett smörjmedel när man slår in spiken. Spikar kan också beläggas med fosfat för att förbättra deras hållkraft. En spik som är obelagd på något sätt kallas ofta för en “ljus” spik.
Spikar avsedda för utomhusbruk är ofta galvaniserade eller “varmdoppade” med en beläggning av zink för att förbättra deras väderbeständighet. Rostfritt stål används också för utomhusapplikationer, även om rostfria spikar är betydligt dyrare än zinkpläterade spikar. Med tryckbehandlat virke är det viktigt att du använder varmdoppade spikar för att förhindra korrosion som orsakas av kemikalierna som används i virket.
Hur använder man ett spikset?
Börja hamra spiken. Kör slutspiken eller höljesspiken så långt du kan utan att träffa träet. Se till att slå spiken med raka slag för att undvika att böja spiken. Om du av misstag böjer spiken, dra i den och byt ut den.
Placera spiksetet
Placera den runda, spetsiga änden av spiksatsen på huvudet på den avslutande spiken eller höljesspiken. Dessa spikar har en liten divot på huvudet för att möjliggöra placering av ett spikset.
Även om det inte är nödvändigt, kan det också vara bra att byta till en hammare med fräst eller rutig yta för bättre kontakt mellan hammarhuvudet och spiksetet.
Tips
Spikset finns i flera storlekar för att matcha olika spikstorlekar. Det är en bra idé att ha alla tre storlekarna till hands. Ett spikset som ofta är för stort kan glida av ett litet spikhuvud när du slår på det med hammaren.
“Sätt” spiken
Knacka försiktigt på den trubbiga änden av spiksetet med en hammare. Knacka så lätt som behövs för att slå in spiken i träet, öka kraften endast när det behövs. Ett eller två lätta slag med hammaren räcker vanligtvis. Kör spiken tills huvudet är antingen jämnt eller försänkt bara något under träets yta, beroende på dina efterbehandlingsbehov.
Fyll spikhålet
Om du tänker måla träet, kanske du vill lämna den lilla fördjupningen som bildas av spikhuvudet ofylld. För en extra touch ger dock ett proffsigt utseende att fylla spikhålet och slipa ner det smidigt. Träspackel finns också i olika nyanser för att matcha olika träfinish.
Är det nödvändigt att fylla spikhål?
Snickare som installerar trim kallas ofta finish snickare, vilket tyder på att deras arbete har ett färdigt, polerat utseende. När du installerar trim själv bör du sträva efter samma nivå av förfining. En hemlighet för en färdig look är att dölja fästmedlen – i det här fallet spikarna som håller klädseln på plats. Och det enda sättet att göra det är att fylla spikhålen.
Att förlita sig på enbart färg för att dölja spikhål är ett vanligt nybörjarmisstag. Färg kan tyckas täcka bra när det fortsätter, men visst kommer hålen att synas – i form av små gropar – när färgen torkar. Om du betsar eller tätar träet är spackel ett självklart måste. I det här fallet är det också viktigt att ta sig tid att hitta eller blanda fyllmedlet med en bra färgmatchning, eftersom fläcken eller tätningsmedlet inte kommer att dölja det.
Hur fyller jag igen ett spikhål?
Applicera fillern med fingret
För de flesta spikhål är utrymmet att fylla så litet att det är bäst att använda fingret. Lägg en liten klick filler på ditt pekfinger. Tryck in fyllmedlet i hålet och svep det snabbt. Upprepa, om nödvändigt, för att fylla hålet helt. Det är bäst att överfylla hålet något och lämna en lätt, slät ås över området.
>>> Är du intresserad av en ytterdörr? Klicka här.
Applicera fyllmedlet med en spackel
Djupare eller större hål kan kräva hjälp av en spackel. Till exempel, om du installerade trimningen med skruvar, eller om du fördjupade träet med en hammare när du slog en spik, är en spackel bättre än fingret för att fylla ett större område och för att skapa en plan färdig yta. Skopa upp en liten mängd filler med kanten på kniven, tryck in fillern i hålet och jämna till toppen för att ta bort överskott.
Applicera filler med spackel
Stäng locket på träspackeln mellan appliceringarna, eftersom fillern härdar snabbt. Till och med en minut eller två räcker för att fillern ska börja utveckla en torr hud på toppen.
Sanda med ditt finger
En fördel med att använda smuligt vattenbaserat filler är att ditt finger kan fungera som en typ av sandpapper. Efter att fyllmedlet har torkat i cirka 15 minuter, slipa bort smulorna och utsprången med fingret. En ren bomullshandske fungerar också bra som slipverktyg.
Avsluta med sandpapper
Om du gör ett tillräckligt bra jobb med att slipa med fingret är det nästan onödigt att slipa ner spackeln med riktigt sandpapper. Men sandpapper kommer alltid att ge dig en bättre finish. Använd sandpapper med korn 180 eller 220 (extrafint) och slipa försiktigt fyllmedlet med några lätta drag. Du gör bara det fyllda området slätt och tar bort överflödigt fyllmedel från det omgivande träet. Det finns inget behov av att ta bort något trä.
Ta bort slipdammet
Rengör ytan med en ren trasa eller en häftduk. Gnugga inte hårt med en klibbduk annars riskerar du att bädda in ytan med vax. När ytan är dammfri är den redo för primer, färg, bets eller försegling.
Vad orsakar att spik syns i gipsskivor?
Moderna gipsskivor installeras till stor del med gipsskruvar. Gipsskruvar kan ibland gå av men de kommer aldrig att hoppa ut. Istället, spiken poppar i ditt tak och väggar orsakas av korta gipsspikar som inte längre är ordentligt fastsatta i två gånger fyra reglar.
De flesta hus byggda före 1970-talet och som inte har renoverats senare kommer nästan alltid att ha gipsskivor hängda med spik, inte gipsskruvar. Tillverkad av galvaniserat stål och med ett brett huvud, spikar i gipsskivor varierar vanligtvis. Även om du har väggar som har byggts efter 1970-talet, kanske du fortfarande har väggskivor hängda med gipsspik, eftersom vissa gipsinstallatörer föredrar att använda spik.
När trädubbarna torkar ut med tiden tappar träfibrerna sitt grepp och kan inte längre hålla fast gipsspikens släta skaft. Spikarna sticker ut och tar vanligtvis med sig gipsmassa och färg. Det är vanligtvis fruktlöst att dunka tillbaka spikarna på plats eftersom träet inte håller fast skaftet.
Hur åtgärdar jag problemet?
Konceptet bakom fixering av spikpopp är att placera gipsskruvar (inte spikar) på båda sidor av spikproppen. Detta ersätter effektivt spiken med skruvarna, men utan röran med att gräva ut spiken. Vet i förväg att ytterligare spikpall kan bildas längs regeln du arbetar med eller de som ligger intill den eftersom dina reparationer stör väggskivan och får den att röra sig. Det hjälper också att ha en stark ljuskälla riktad i en låg vinkel över väggen, eftersom detta hjälper dig att snabbt identifiera utsprång.
Slå tillbaka spiken
Bär skyddsglasögon, använd hammaren för att slå tillbaka den utskjutande spiken i väggen, var försiktig så att du inte skadar för mycket av gipsskivan runt den. Se till att använda en hammare med slät huvud, inte en hammare med våffla eller gallerhuvud. Resultatet blir en liten, rund fördjupning i väggen.
Säkra spiken
Fäst gipsskivan till träreglarna med två gipsskruvar, en på varje sida av spiken. Använd borrmaskinen och en borrbit för att skruva in en gipsskruv i väggskivan och slå på tappen under tills skruvhuvudet skrynklar gipspappret. Placera en annan gipsskruv på andra sidan av spiken. Båda skruvarna ska vara cirka 2,5 eller 5 cm från spiken. I det föregående steget, om du inte kunde hamra in gipsspiken och få den att sitta i, kommer de två gipsskruvarna som du kör i det här steget vanligtvis att vara starka nog att dra gipsskivan tätt mot regeln.
Täck hålet
Använd tejpkniven för gipsskivor för att applicera ett lätt lager av fogmassa över hålen. Jämna till överskottet med kniven så att det ligger jämnt med väggen. Oroa dig nu inte om fördjupningarna fortfarande är synliga.
Torka, slipa och grunda gipsskivan
Låt fogmassan torka i två till fyra timmar. Applicera ett andra lager fogmassa. Om plåstret inte smälter in väl med den omgivande väggen, använd en bred fjäderkniv för att dra ett brett, tunt lager längre ut på väggen. Inspektera området. Fogmassan krymper när den torkar, så det kan bli nödvändigt att applicera ett tredje skikt. Slipa området lätt med finkornigt sandpapper. Applicera primer på reparationsområdet och måla sedan.
Hur spikar jag fast spik i betong för hand?
Att fästa trä på betong är ett av de projekt som ibland dyker upp under ombyggnadsprojekt. Till exempel, om du bygger skiljeväggar i källaren eller i ett hem med en platta på grund, måste du fästa träsula plattor för att fungera som bas för väggreglarna. Professionella snickare använder ofta en pulvermanövrerad spikpistol för detta – ett verktyg som skjuter speciella spikar genom träet och in i betongen med hjälp av 22-kalibers krutpatroner. Om du räknar med att ägna dig åt mycket betongspikning kan du överväga att investera i en pulverdriven spikpistol.
Men om du bara har några spikar att slå, är det mycket mer kostnadseffektivt att köra dem med en hammare. Det finns speciella härdade spikar att använda för denna applikation, som är helt annorlunda än spikarna som används med en pulveraktiverad spikpistol. Betongspikar är gjorda av härdat stål med hög kolhalt och har räfflade skaft som hjälper dem att sjunka ner i betongen. Du kan också använda murade spikar, som har ett kvadratiskt tvärsnitt och är avsmalnande från huvudet till spetsen. Murade spikar är billigare än betongspik och är mindre benägna att gå sönder eller böjas.
Innan du börjar
När du hamrar betongspik eller murade spikar, är det bäst att använda en ramhammare, som är tyngre och mer rejäl än en vanlig klohammare. Med sin extra vikt och frästa yta (rutigt räfflat huvud) gör en ramhammare jobbet enklare. Även med denna tyngre hammare måste du borra pilothål för spikarna. Detta görs bäst med en borrhammare och en murborr som har samma diameter eller något mindre än de spikar du använder. När du spikar timmer på betong, se till att använda tryckimpregnerat trä. Standardvirke kan ruttna på grund av fukt som sugs igenom betongen med tiden.
Säkerhetsöverväganden
Många gör-det-själv-are misslyckas med att använda hörselskydd och ögonskydd när de använder handverktyg, eftersom de känner att endast elverktyg kräver denna försiktighet. Men varje gång du använder en hammare eller annat slagverktyg är det en bra idé att använda grundläggande säkerhetsutrustning. En hammare kan lätt bryta en spik – särskilt det spröda, härdade stålet i en spik av betong eller murverk – och skicka den att flyga genom luften. Det finns också tillfällen där ansiktet på en hammare kan flisa och skicka en skärva i luften. Ljudet som skapas när du slår med spikar kan också skada hörseln med tiden,1 så förbise inte hörselskydd under alla faser av arbetet – inte bara när du borrar pilothål.
Instruktioner
Börja med att borra ett pilothål genom brädan på varje plats du spikar. När brädan är penetrerad, fortsätt att borra i några sekunder för att markera betongen. Beskriv brädans placering på golvet med en penna. Ta bort brädan och dammsug bort eventuellt damm från varje hål. Borra nu ett pilothål i betongen på varje plats, med en murbit som har samma diameter eller något mindre än spikarna du ska använda. Borrningen går snabbare med en hammarborr, men en vanlig borr fungerar också. Borrning av betong genererar mycket värme, så använd en långsam borrhastighet och ta frekventa pauser för att låta borrkronan svalna.
Betongdamm som skapas av borrkronan kommer att täppa till hålet, vilket gör det omöjligt för betongspiken att tränga igenom hela vägen. Betongdamm är tungt och tenderar att samlas i botten av hålet. Så tryck vakuummunstycket direkt på hålet i några sekunder för att se till att allt damm är borta. Gör detta ofta under borrningsprocessen.
Placera om brädan över pilothålen, rikta in brädet med märkena på golvet. Sätt i betong- eller murade spikar i hålen och kör dem jämnt med träytan med en ramhammare. Var noga med att inte böja spikarna när du kör dem. Om spiken stannar innan dess huvud når ytan, hjälper inget dunkande. Ta istället bort spiken och borra djupare eller vidga hålet. Dammsug ut hålet och försök sedan spika igen.
Vad finns det för typer av spikpunkter?
Diamond Point Nails: Denna vanliga typ av spikspets har en något trubbig spets som gör den lämplig för allmänt bruk. Long Diamond Point Nails: Här är spikspetsen skarpare och förlängd vilket gör den idealisk för gipsskivor och andra material där sprickning inte är ett problem. Dull Point & Blunt Point Nails: Mattare än en diamantspets, en trubbig spets hjälper till att förhindra att ditt trä spricker eftersom det bryter igenom flera fibrer samtidigt jämfört med att mejsla isär dem
Hur är ett spik uppbyggt?
Släta skaftspik: Lämplig för grundläggande inramning och inredning, friktionen mellan det släta skaftet och träfibrerna skapar god hållkraft. Skruvskaftsspik (aka spiralskaft): Idealisk för trägolv och trägolv, skruvskaftet vrids och träs in i materialet för att skapa ännu större hållfasthet Ringskaftspik: Idealisk för utomhusstrukturer som är utsatta för stark vind eller cyklisk fukt, varje spår längs skaftet låser sig i träfibern för att skapa starkast möjliga spikbindning
Vad finns det för typer av spik?
Vanliga spik
Lämpliga för inramning och allmän konstruktion, vanliga spikar har ett brett huvud, tjockt skaft och diamantspets. Det tjocka skaftet ger utmärkt styrka, men det gör också att spiken är mer benägen att klyva ditt trä. Tänk på att du alltid kan matta spetsen lite mer genom att knacka på den med din hammare. Som namnet antyder är dessa den vanligaste typen av spikar du kommer att få på marknaden. De kännetecknas av att de har ett större och tjockare skaft jämfört med vad man får med boxspikar. Dessa spikar har också ett brett huvud, en diamantformad spets och ett slätt skaft. Det är alltid lätt att skilja dem från det man får med de andra spikarna. Arbetare använder vanligtvis denna typ av spik för applikationer som inramning, snickeri och många andra inomhusbyggande projekt som de kan tänkas ha.
Välj alltid rätt storlek och längd beroende på din applikation. Det är möjligt att ibland få specialstorlekar från en tillverkare. De vanligaste storlekarna och längderna har dock flera användningsområden, vilket gör dem mångsidiga.
Box spik
På samma sätt som vanliga spikar har boxspikar ett tunnare skaft vilket innebär att de är mindre benägna att klyva tunnare träslag. Detta gör dem idealiska för användning på exteriörtrim. Men det tunnare skaftet gör boxspikar lite svagare än vanliga spikar så de bör inte användas för att hålla ihop de strukturella delarna av ett projekt.
Efterbehandlingsspik
Perfekt för dörrposter, krongjutning och fotlister, efterbehandlingsspikar har ett litet, lätt rundat huvud som bara är något större än spikskaftet. Spikhuvudet är designat för att användas med ett spikset, där man knackar på huvudet för att försänka spiken och gömma den under ytan. Finishing spikar är bra att fungera som fästen samtidigt som de ger en dekorativ effekt. Spikarna har ett distinkt utseende som gör det lätt att identifiera dem. Vissa säger att dessa spikar har de tappade spikar som de inte verkar ha framför sig. Dessa spikar används för att avsluta projekt precis som namnet antyder. När du kör in dem i skogen kommer de att gå något under ytan.
Så du kan täcka området med spackel eller enkelt måla över dem och lämna dig med en jämn yta. Spikarna skulle vara gjorda av olika material så välj det du tycker är rätt för jobbet. Vissa kommer att ha olika korrosionsbeläggningar för att ytterligare förbättra hållbarheten.
Höljespik
I huvudsak en större efterbehandlingsspik, är höljespikar vanligtvis galvaniserade för att motstå korrosion. Detta gör dem lämpade för utomhusapplikationer som att installera exteriörtrim. Huvudet på en höljespik är avsmalnande och kan placeras i jämnhöjd med träet eller precis under ytan.
Brad spik
Även känd som “brads”, dessa små efterbehandlingsspikar har både ett mindre huvud och en mindre skaftdiameter. Detta minskar risken för klyvning, speciellt vid användning i lövträ. Perfekt för träbearbetning och snickeri med lätt finish, bradspikar är också vanligtvis försänkta under träytan med en spiksats, med hålet kittat för ett färdigt utseende.
Det är lätt att förväxla dem med avslutande spikar. Det finns några subtila skillnader som kan göra dem unika för efterbehandling av spikar. Dessa spikar har en liten diameter som gör dem lätta att avsluta projekt. När du väl kört in dem i panelen eller träbeklädnaden, skulle du inte veta att de fanns där. På grund av sin smala profil kan sådana spikar också användas på ömtåliga material utan att dela det. På grund av deras subtila utseende är dessa spikar bra för att ge dig en ren finish när du arbetar med olika träbearbetningsprojekt. De flesta tillverkare rekommenderar att du använder dem på tunna virkessnitt. Sådana kan innefatta fiberskivor och plywood.
Gipsspik
Gipsskivor är gjorda av gips och är ofta kända under andra namn som sheetrock, wallboard och gipsskivor. Gipsspikar har en hullingförsedd eller ringad skaft som ger bättre hållkraft i det mjuka gipset. Spikhuvudet har en kuperad design för enklare försänkning och döljande. En gipsspik är en spik som du kan använda för att penetrera en vägg utan att skada tapeten. Dessa spikar har ett runt och platt huvud.
När du ska arbeta på din gipsskiva behöver du rätt gipsspik för jobbet. Gipsspikarna kommer med olika design så att du kan välja rätt beroende på applikationerna. Gipsspikarna kommer att ha ett ringat eller hullingförsett skaft. Denna design är viktig för att förbättra spikens övergripande hållkraft. Om du måste hantera ett litet projekt, gå till gipsspikarna eftersom de är kostnadseffektiva. Vi måste påpeka att gipsspikarna är utmärkta för väggmontage och inte takinstallationer. Du kanske vill byta till något annat när du gör takinstallationer.
Golvspik
Ringskaftsspik är det bästa alternativet för ditt undergolv. Ringskaftet ger extra grepp och hållkraft jämfört med andra skafttyper och hjälper till att skapa ett tätare undergolv. För ditt lövträ kan du välja mellan klossar och häftklamrar. Båda kräver en spikpistol och klubba för applicering, och vissa spikpistoler kan hantera både klossar och häftklamrar. Lövträklossar har ett L-format huvud och långt skaft för att tränga djupt in i undergolvet. Perfekt för tjockare, hårdare träslag, klossar möjliggör större rörelse i områden med hög luftfuktighet vilket gör att ditt golv ser bättre ut längre.
De skurna golvspikarna har en unik design som ska få det färdiga golvet att se bra ut. För dem som kanske letar efter en 1800-talsstil, då är det här. Dessa spikar är skurna från en stålplåt som ger dig en distinkt kilform. Det handlar inte bara om utseende, utan också prestanda. Dessa spikar är bra för att ge ett imponerande grepp som användare vill ha för att hålla nere sina golv. Om du vill använda dem för golvläggning, var beredd att spendera en hel del eftersom det är dyra spikar. Det värsta är när man måste täcka en stor yta vad gäller golv. Även om de kan vara dyra, är dessa spikar bra för att ge rätt grepp du behöver för golvet. De kommer inte heller att klyva träet, utan snarare riva igenom det och förankra ordentligt efter behov.
Takspik
Takspik, även kallad clout spik, har ett brett, platt huvud för att hjälpa till att hålla husomslag, mantlar, takpapp och bältros på plats. De kan även användas för att fästa plåt i trä. De korta skaften kan vara släta eller ringade för ökat utdragsmotstånd. Takspik är galvaniserad för att motstå korrosion som är relaterad till utomhusexponering. Om du utför omfattande arbeten på takbyggnad eller reparationer behöver du dessa spikar. Takspik är vanligtvis galvaniserade, med tanke på att de sannolikt kommer att utsättas för väder och vind.
Av namnet är det lätt att säga att dessa spikar är designade för att installera takmaterialet. De är lätta att identifiera för att ha ett paraplyhuvud. Ibland kan de ha ett slät eller vridet skaft. Huvudet är det som gör dem bra för takapplikationer. Huvudets utformning är viktig för att förhindra att takplåtarna lätt går sönder runt spikhuvudet. De är också bra för att erbjuda en dekorativ och konstnärlig effekt.
Nyare design kommer att ha gummi- eller plastbrickor för att förhindra eventuella fall av vattenläckage. Varje gång du använder takspikarna är du säker på att de med lätthet håller vattnet ute. På grund av sin tillämpning är de designade för att vara extremt motståndskraftiga mot korrosion och andra väderförhållanden.
Duplexa spik
Duplexspikar är unika i både design och syfte. De har ett övre och nedre spikhuvud och används endast för att hålla ihop material tillfälligt. Du slår helt enkelt in duplexspiken tills det nedre huvudet är i jämnhöjd med träet. Detta gör duplexa spikar idealiska för applikationer som betongform eller för att fästa tillfälliga klossar under takarbeten. När det är dags att gå vidare kan du dra ut spiken med en klohammare på det exponerade övre huvudet. Duplexspikar kallas även för ställningsspik på vissa ställen.
Dessa spikar kan också kallas dubbelhåriga spikar på grund av deras design. Denna unika design av spiken gör den bra för att arbeta på tillfälliga strukturer. Det är här som arbetarna skulle slå spiken tills den når nedre huvudet. När det är dags att ta bort spiken håller hammarklon fast i det övre huvudet. Så det borde vara lätt att ta bort spiken från den tillfälliga strukturen. Dessa spikar kan vara gjorda av kol, aluminium eller stål. Det beror på vad du jobbar med. På grund av de olika starka materialen som används för att tillverka spikarna, kan de lätt användas för andra projekt. De är också kända för att ha stor hållkraft och förblir motståndskraftiga mot lätt böjning.
Rund huvudspik
Det runda huvudet på dessa spikar är också ganska stort i diameter, vilket gör dem lätta att slå med en hammare. Du måste vara försiktig när du väljer diameter på dessa spikar för att undvika att klyva träet du hamrar spiken i. Även om dessa spikar inte har perfekt estetik, är de bra för allmänt bruk.
Murspik
Du kan få ut det mesta av murade spikar när du behöver fästa trä på murade konstruktioner. Spikar i murverk innehåller zink för att göra dem resistenta mot korrosion. Anledningen till detta är att dessa spikar har en stark tendens att rosta i betong. Zinken ger även spiken en viss hårdhet. Denna spiktyp är gjord av härdat stål. Hårdheten är vanligtvis större än vad du får med stålsorten. Det är lätt att se att det skulle vara en stark typ av spik för olika applikationer. Spiken kommer också med en unik design du inte hittar med många andra typer av spikar. Designen består av en trubbig spets följt av ett avsmalnande skaft. Denna design är bra för minimal klyvning och spjälkning när du använder spiken. De erbjuder dock ett stort motstånd mot tillbakadragande jämfört med andra spiktyper.
För deras prestanda kommer du att få dem att användas för olika hårda material. Sådana kan inkludera murverk, betong och askeblock. Spikens huvud är kvadratiskt eller bearbetat för att ge den en dekorativ och distinkt finishyta. Dessa spikar är populära i både historiska och nya projekt. Se till att du använder skyddsglasögon när du kör sådana typer av härdade spikar.
>>> Behöver du en hammare? Klicka här.
Klippta spik
Den här spiken ser ut som en grov metallstolpe. Rektangulärt i tvärsnitt, den klippta spiken eller den avskurna spiken har ingen rostskyddsbeläggning. På grund av detta ger det metallen ett ganska antikt utseende. Därför är dessa spikar ett populärt val för att återställa gamla egenskaper för att behålla sitt ursprungliga utseende. Men underskatta inte styrkan hos denna kategori av spikar. För att slå in en klippspik i trä krävs speciell skicklighet. Men dessa spikar ger ett otroligt starkt fäste när de väl är på plats.
Oval huvudspik
Huvudet på denna spik har ett ovalt tvärsnitt. Syftet med denna ovala form är att minska tendensen att träet spricker när det hamras.
Klippta golvspik
Den klippta jordspiken har en liknande grov struktur som den klippta stapelspiken. Skillnaden sitter dock i huvudet. Till skillnad från den klippta stapelspiken har den skurna jordspiken ett platt huvud. Du kommer att finna denna typ av spikar fördelaktiga för användning på golvbrädor.
Murverk & Betongspik
Dessa spikar är designade för att slå in i betong, betongblock och murbruksfogar och är gjorda av härdat stål för extrem styrka. Betongspik har ett räfflat skaft, medan murade spikar kan vara runda, fyrkantiga eller räfflade. Det tjocka skaftet har ofta längsgående spår som hjälper till att penetrera betong och tegel för att ge en starkare bindning när den väl är på plats.
Finish spik
Målet spiken är att ge det färdiga projektet ett tilltalande utseende. Den här spiken ligger i jämnhöjd med träytan, eller så kan du trycka in den i träet så att den inte sticker ut.
Ringformigt spik
Som namnet på denna typ av spik antyder har den ringformade ringar längs spiken. Dessa ringformade ringar ger exceptionellt stöd när de väl körts in i träet. Därför anser vi att dessa spikar är de bästa inom träbearbetning. Vi använder häftstift för att fästa textilmaterial på trä. Du kan använda dessa spikar för att fästa klädsel på till exempel möbler. Tacks är korta spikar med ett fyrkantigt tvärsnitt och en extremt vass spets. Huvudet är stort i diameter och ganska platt.
Sidospik
Även användbar för arbete på tak och väggar, sidospikar hjälper dig när du arbetar med sidospår. Det finns olika typer av sidospår, men spikarna som du använder är sannolikt desamma, som är sidospikar. Dessa spikar har vanligtvis en galvaniserad beläggning för korrosionsbeständighet. Vi brukar slå in sidospikar i jobbet med hjälp av en specialiserad sidospikspistol.
Korrugerad spik
Dessa spikar ser inte ut som spikar, men de är det, och vi slår dem på plats med hjälp av en hammare. Korrugerade spikar, även kända som korrugerade fästelement, är platta, korrugerade remsor av stål som har en fas i ena änden. Vi använder dessa spikar för att göra träfogar, speciellt för geringsfogar, för att göra en ram. Du kommer att hitta korrugerade spikar.
Spiralgolvspik
Den får namnet på grund av det spiralformade skaftet. Detta är ett bra val för dig som vill ha något prisvärt till golv. Beroende på tillverkaren kan sådana spikar värmebehandlas för att förbättra deras hållbarhet. En sådan funktion är viktig för att minska risken för böjning. Som ett resultat bör du sluta med en lätt tid att slå spikarna även in i lövträet. Storlekarna varierar mycket. Vi rekommenderar att du tar dig tid att kolla in de olika storlekarna beroende på dina golvbehov.
Inramningsspik
Det är lätt att veta var man bäst använder inramningsspikar på grund av spikarnas namn. Inramningsspikarna är bra för olika inramningsapplikationer som du kan ha. För att identifiera dem, titta på deras storlek. De tenderar att vara tunnare än vad du får med vanliga spikar. Dessa spikar kommer också att ha ett platt huvud och kan beläggas för enkel körning. När de väl har drivits in i strukturen förblir dessa spikar i jämnhöjd med ytan.
Det är bra att de kan sitta i jämnhöjd med ytan eftersom du inte vill ha en utskjutande spik som förstör utseendet på din struktur. Dessa spikar kan vara gjorda av stål, kol eller aluminium. Om du måste välja en, se till att den lever upp till dina behov.
Utomshusspik
Dessa typer av spikar är designade för att ge bästa prestanda oavsett väderförhållanden. Du kommer då att upptäcka att de är perfekta för utomhusbruk där väderförhållandena är oförutsägbara. Spikarna är bra för att fästa väderskydd eller andra relaterade applikationer. De kommer med en vass spets i kombination med ett hullingförsett skaft. Dessa två funktioner gör det enkelt att säkert installera spiken på plats. De kan vara gjorda av olika material, men det vanligaste är koppar. Detta beror på att sådant material kan hålla sig ganska bra mot olika väderförhållanden.
Panelspik
Panelspikarna kommer väl till pass när du ska fästa en panelskiva på en struktur. Detsamma kan användas för andra inomhusapplikationer som att fästa gipsskivor. Dessa spikar finns i olika färger. Resultatet är att du alltid kan välja något som smälter in i ytfärgen.
Spikarna har ett platt huvud kombinerat med ett ringat skaft. Detta ger dig rätt säkerhet som behövs för att fästa panelskivan korrekt. Greppet är också bra eftersom det kan förhindra att brädan glider när den väl spikats på plats. De flesta tillverkare skulle rekommendera att inte använda det i behandlat virke eller där korrosion kan vara ett problem. Så det är bäst att använda det mest för inomhusapplikationer.
Bjälklagsspik
För att säkert hålla en balkhängare behöver du bjälklagets spikar som en del av installationen. Bjälklagshängarna är fästen som används för att ge styrka och styvhet till anslutningar. Dessa anslutningar kommer att ha träbitar som möts i en 90-graders vinkel. I de flesta fall kan det vara en fackverks- eller balkkorsning. Bjälklagsspikarna är till största delen gjorda av rostfritt stål eller härdat stål. De kan också hittas i ett brett utbud av ytbehandlingar beroende på din applikation. Det finns också olika alternativ att tänka på när du ska titta på skaften. De vanligaste skaftalternativen inkluderar slät, hullingförsedd och ring.
Cementspik
Dessa spikar används vanligtvis för snickeri, inramning och konstruktionsändamål. På grund av sådan mångsidighet kommer sådana spikar att vara vanliga med dem som hanterar DIY-projekt. Spikarna har en cementbeläggning, vilket gör det lättare att driva in dem i olika strukturer. Cementbeläggningen är fortfarande viktig för att ge den starka hållkraft som du behöver för de olika applikationerna. Cementspikarna kommer att ha ett slätt platt huvud. Denna design är bra för att alltid ge dig en elegant finish. Beroende på slagteknik kan du alltid ha en flush finish efter att ha använt cementspikarna.
Ringspik
De ringformade ringspikarna används ofta i mjukare träslag. På grund av sin design kan de separera träfibrerna, och då kommer dessa fibrer att låsa sig tillbaka i spikringarna. Resultatet är ett starkt band mellan de två som motstår borttagning.
Sådana spikar är bra för installation av däckskivor eller gipsskivor. Eftersom de är utdragbara, bör du hitta många som går för dem för att säkert hålla gipsskivorna på plats. Ta dig tid att köra dem på plats eftersom felaktig användning av dessa spikar på barrträ kan leda till materialspill. Det är inte tillrådligt att använda sådana spikar på lövträet. De kan leda till irreparabel skada om spiken måste tas bort senare.
Klädselspik
Klädselspikarna har två huvudsakliga syften. Den första är att fästa vaddering eller något annat material på dina möbler. Den andra anledningen är att fungera som en dekorativ accent till dina möbler. De flesta typer av klädselspik är inte rostbeständiga eftersom de är designade för inomhusbruk. För dem som kanske måste rengöra dem, se till att gnugga dem torra eftersom vattnet som lämnas kvar kan leda till korrosion. Det är också tillrådligt att inte använda polerkräm på sådana spikar. Polerkrämen kan lätt ta av finishen. Klädselspikar är små och vassa. Det är tillrådligt att vara försiktig när du använder dem. Det sista du vill är att spikarna sticker ditt finger.
Stiftspik
Detta är en stiftspik med ett stort huvud kombinerat med en vass spets. För sin design kommer du att hitta en sådan spik som är bra för att fästa mattor och klädsel. Du kan fortfarande använda sådana spikar för lätta fästjobb runt huset. De kan vara gjorda av olika material, men vi rekommenderar de elgalvaniserade klippstiften. Dessa stift är lätta och lätta att använda. De kommer också att lämna ett rent utseende efter att ha kört in dem i strukturen. Deras design gör att de förblir motståndskraftiga mot dragkrafter. Det kan vara därför du tycker att de är idealiska för användning i olika fästapplikationer.
Spiralskaftspik
Dessa spikar är designade för att öka utdragningsförmågan när de används i lövträ. Du får inte förväxla dem med spiralspik eftersom de är designade för att öka drivkraften i lövträ. På grund av spiralskaftdesignen fungerar de som träskruvar i den meningen att de träs in i lövträets fibrer när du kör dem. Dessa spikar är också designade för att hantera de täta materialen bättre tack vare användningen av armerat stål. De kommer inte att böjas lätt, därför är de populära för att köra in i hårda material. Du kan använda dem för barrträapplikationer; de kan dock leda till materialsplittring. Det är så du hamnar med bortkastat material.
Huvudspik
För dem som kanske är på marknaden för spikar med ett annat utseende, då borde den här göra jobbet. Dessa spikar är bra för inramning, byggnadsställningar, ansiktsspikning och så mycket mer. Det finns några som använder det för mjukträgolv. Det är nu lätt att hitta att de är ganska mångsidiga. Beroende på vilken storlek du väljer kan dessa spikar komma väl till pass för möbelreparationer, paneler och läktdörrar. De kommer alltid att lämna dig med en antik look på var du använder dem. Spikarna har en enastående hållbarhet plus hållkraft. När du väl använder dem behöver du inte oroa dig för att de inte kommer att hålla strukturen.
Vad är inramning av spik?
Två typer av spikar kan användas för ramapplikationer. Vanliga spikar med slät huvud är ett populärt val och kan användas i nästan alla projekt. Sänkspikar är tunnare och har ett strukturerat spikhuvud för att förhindra att din hammare glider när du spikar. De har även en vinyl- eller epoxibeläggning för enklare körning i trä. För större projekt kanske du vill investera i en spikpistol för att få jobbet att gå snabbare.
Hur är en spiks anatomi?
Alla spikar inkluderar ett huvud, skaft och spets. Dessa designegenskaper, tillsammans med typen av beläggning (om sådan finns) avgör en spiks lämplighet för olika användningsområden och material. Här är en sammanfattning av de grundläggande delarna av en spik. Den vanligaste typen av spikhuvud, flathead spikar har en stor platt yta som gör det enkelt att slå och ger extra hållkraft. Rutiga flathuvudspikar: En korsstämpeldesign läggs till det platta huvudet för att förhindra att din hammare glider när du hamrar i en vinkel. Försänkta spikar: Detta spikhuvud har en kon eller kupad form som gör att det kan skjutas under materialet och “försänkas” utom synhåll.