Bästa spikpistolen 2023 – Test av olika spikpistoler

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

DEWALT Spikpistol

Senco Frame Pro 

Milwaukee M18

Rapid PBS151

Klicka här för att se fler spikpistoler.

Det spelar ingen roll om du är proffs och jobbar med att slå in spik eller om du är hemmafixare, att använda en spikpistol underlättar ditt arbete och gör livet enklare.

En spikpistol kan simplast beskrivas som en automatisk hammare, den slår in spiken åt dig. Hammaren kan hädanefter alltså läggas på hyllan tillsammans med alla de krökta spikarna, som i framtiden kommer undvikas.

Detta verktyg har en funktion och det är att slå in spik, men användningsområdena är oändliga. Det primära materialet är trä men ibland fungerar även betong.

På marknaden just nu finns det främst tre drivmedel som används: gas, tryckluft och el. De alla har sina egna fördelar och nackdelar som man behöver tänka på vid köp av en sådan produkt.

Vi på hantverksproffset har valt ut 4 olika spikpistoler som alla varierar i pris, prestanda och kvalité, så att just du kan hitta den modell som passar dig bäst.

1. Bäst i test – Basso A34/90-F1

spikpistol bäst i test

Se bästa priset

Basso A34/90-F1 är en spikpistol som erbjuder ett mycket driftsäkert och kvalitativt arbete för professionell användning. Regelverk, pallspikning och emballage är bara några av alla de olika användningsområden för denna produkt.

Det mest karaktäristiska för maskinen är att den har en magasinsvinkel på 34° med en smidig bakmatning av sin spik på längden 50 – 90 mm. Till köpet ingår bland annat skyddsglasögon och smörjolja, för att göra uppstartningen av maskinen säker och enkel.

Denna lätta, välbalanserade och kompakta spikpistol har sin kropp mestadels gjord av materialet magnesium, medan handtaget är gummiklätt för att erbjuda ett ergonomiskt grepp.

Produkten innehar flera praktiska funktioner, däribland justerbart inslagsdjup, enkel eller serieskottsfunktion och automatiskt stopp när endast 3 spikar återstår.

2. Populärast – Senco Frame Pro 601bäst i test spikpistol

Se bästa priset

Senco Frame Pro 601 är en väldigt populär standardspikpistol som passar majoriteten av användare. Maskinen hanterar en spiklängd mellan 50 – 90 mm och innehar marknadens vanligaste magasinsvinkel på 34°.

Verktyget är designat för att vara lätt och smidigt att hantera, därför är spikpistolen väldigt kompakt. Utöver den kompakta designen är utblåset justerbart för praktisk användning.

För att minimera risken att slinta och öka greppet vid avtryck är nosen utrustad med mindre sågtänder.

Arbetstrycket för denna spikpistol ligger på det optimala 4,8 – 8.3 bar och det finns en omställare för singel och stötskott.

Utöver verktyget medföljer en väska och ett nosskydd för att skydda spikpistolen, vilket är perfekt för att minimera skador som kan ske utanför arbetet.

3. Premiumval – MILWAUKEE M18 FFN-502C

test spikpistol

Se bästa priset

När det gäller att trycka in spik på bästa sätt anses MILWAUKEE M18 FFN-502C vara den ultimata batteridrivna spikpistolen. Premiumvalet har inga problem med att hantera de hårdaste träslagen då maskinen på 18V levererar mycket kraft.

Verktyget hanterar spik med längd 50 – 90 mm med 30° – 34° och har en kapacitet på 700 spik under en enda 5,0 Ah-laddning.

Produkten har flera speciella funktioner för att göra användningen så smidig så möjlig, exempelvis bältes och regelkrog, LED belysning och avfyrning av spik i serieföljd.

Eftersom gaspatroner eller rengöring inte krävs till denna maskin, behöver du inte oroa dig för att gasen ska ta slut eller att den blir för smutsig under användning.

Utöver väska och laddare medföljer två batterier, det finns alltså ingen risk att man behöver spendera massor av tid i väntan på att ladda batteriet till spikpistolen.

En nackdel med MILWAUKEE M18 FFN-502C är prislappen, men här får man vad man betalar för. Modellen är en av få som trots sin höga prestanda och kvalité drivs av batterier, till skillnad från majoriteten av andra modeller som är gas eller tryckluftsberoende.

 4. Billigast – Rapid PBS151

bästa spikpistolen

Se bästa priset

RAPID PBS151 är ett utmärkt val för dig som tröttnat på att slå in spik för hand och nu vill göra det automatiskt med en tryckluftsspikpistol.

Om oron finns att ditt projekt kräver mer än bara spik är denna produkt perfekt. Den hanterar nämligen spik nummer 8 med en längd på 15-50 mm men även klamrar, mer specifikt klammer nummer 90 med en längd på 20-40 mm.

Trycket för inskjut av både spik och klammer ligger på det optimala 5-7 bar och hanterar därför mycket, men verktyget är mest lämpad för projekt så som: panelbeklädnad, montering träkonstruktioner och möbelrenovering.

När arbetet varar länge och är krävande vill man ha maximal komfort och precision och då är det bra att RAPID PBS151 har ett välbalanserat och gummerade grepp.

Lista över de bästa spikpistolerna 2023

  • Bäst i test: Basso A34/90-F1
  • Populärast: Senco Frame Pro 601
  • Premiumval: MILWAUKEE M18 FFN-502C
  • Billigast: Rapid PBS151

Vanliga frågor om spikpistoler

Vad är en spikpistol?

En spikpistol är ett verktyg som automatiskt skjuter spik så att du slipper slå för hand med en manuell hammare. Du tillåts därför att spara massor av tid och energi så att du kan jobba mer effektivt.

Vilken spikpistol är bäst?

Generellt är det omöjligt att säga vilken spikpistol som skulle vara bäst för en specifik användare. Alla har sin personliga budget, krav och användningsområden. Om man som användare inte har några specifika måsten är det smartast att köpa en spikpistol med mycket bredd i hur den kan användas.

Vad ska jag tänka på vid köp av spikpistol?

Vid ett köp av en spikpistol finns det tre viktiga frågor att ställa sig själv:

  • Ska spikpistolen vara elektriskt eller drivas av tryckluft?
  • Hur mycket får maskinen kosta?
  • Hur ska jag använda verktyget och till vilka material?

Var finns spik till spikpistol att köpa?

Spik till ditt verktyg finns att köpa i majoriteten av byggbutiker. Trots att just den butiken inte säljer din spikpistol finns det oftast modeller av spik som ändå passar just det specifika verktyget.

Sammanfattning

När du tröttnat på att slå in spiken för hand är det dags att införskaffa det smidiga verktyget spikpistol. Vid ett köp av en sådan produkt måste du bestämma dig för vad du behöver och vad vill åstadkomma med spikpistolen. Tänk på att använda en kabelsökare innan du spikar i väggar eller liknande.

Om verktyget ska drivas på el, gas eller tryckluft, är din egen preferens, men det är väldigt viktigt att ha klart för sin innan köpet sker. Priset har också en stor betydelse vid val av spikpistol, den är inte gratis och man vill bli nöjd när man spenderar så pass mycket pengar.

Utöver drivmedel och pris är också användningsområdena viktiga. Personligen har jag dessutom alltid mina arbetsskor med stålhätta på mig när jag hanterar min spikpistol då jag tycker det är att föredra att slippa få en spik genom tån om olyckan skulle vara framme.

“Produkten måste vara optimal för dig och dina ändamål samt passa det material som du planerar att använda ditt verktyg på.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen