Bästa staketet 2023 – Test av olika staket

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Staket Skagen 180x77cm

Gardexa 

Jabo Styrsö

Linnea 

Skagen 

Klicka här för att se fler staket.

Majoriteten av det svenska folket bor med grannar eller iallafall har folk som rör sig i sitt närområde och då kan det behövas ett staket som avgränsar tomten eller altanen på ett fint sätt, kanske vill du känna dig mer privat eller möjligtvis hindra hunden från att springa i väg.

Eftersom marknaden är stor och alternativen är oändliga finns det flera faktorer att fundera över innan köpet äger rum, bland annat är materialet viktigt. Vissa väljer att investera i en häck istället, men då är det också viktigt att införskaffa sig en häcksax.

Pris, kulör och design har också en stor betydelse, då staketet måste vara fint enligt dig men även passa din budget. Sen måste du bestämma om det ska vara stående ribbor eller ett liggande staket.

Det absolut enklaste är att köpa färdiga staket som kommer i sektioner, eftersom det är enkelt att montera och ofta inte jättedyrt.

1. Bäst i test – Gardexa

Staket Gardexa 120x100cm

Klicka här för att se bästa priset

Detta trädgårdsstaket från Gardexa är både estetiskt tilltalande och hållbart, och är därför ett utmärkt val om du har en altan eller trädgård som behöver avgränsas på ett snyggt sätt.

Just den här modellen har måtten 120 cm x 120 cm men Gardexa erbjuder flera andra storlekar, även stolpfästena finns i två olika varianter: en modell för ingjutning och en annan för att fästa ovan mark.

Staketet är mycket lättmonterat och därför smidigt att hantera. Men trots en lätt konstruktion är produkten hållbar och har en lång livslängd, som främst beror på det använda materialet varmförzinkad stål.

Finishen består utav svart pulverlack med UV-beständig färg som gör skapar en yta tåligt mot slitage och yttre påfrestningar men även en otroligt beundransvärd och kvalitativ kulör.

Gardexa själva är starkt övertygade om att staketet har en lång livslängd eftersom det finns en garanti på hela 10 år, som precis som vanligt gäller för majoriteten av skador bara de inte är självförvållande.

2. Populärast – Jabo Styrsö

Staket Jabo Styrsö 180x90cm

Klicka här för att se bästa priset

Jabo Styrsö är ett av de mest populära valen på dagens marknad för trädgårdsstaket, vilket inte är så konstigt då produkten ger konsumenten det hen vill ha: kvalité och skönhet.

Detta val av staket resulterar i att din trädgård får en fin och klassisk stil i och med den vita färgen på ribborna, vilket gör att modellen passar med majoriteten av svenska hus, allt från tegel och putsfasader till mer traditionella trähus.

Staketet kommer med en höjd på 90 cm och en bredd på 180 cm mellan staketstolparna, vilket är väldigt optimalt för många trädgårdar då tomten inte blir helt avskalad men ändå ger ett visst insynsskydd.

Detta köp innehåller flera skötselråd och om dessa följs av kunden kommer livslängden drastiskt öka trots att materialet kan vara något känsligare än för andra modeller.

3. Premiumval – Linnea

Klicka här för att se bästa priset

Linnea skulle man kunna säga är definitionen av ett premiumval för trädgårdsstaket, endast på grund av några simpla anledningar. Valet är oerhört kvalitativt, stilrent och framtaget med kärlek.

Såklart för en sådan här exklusiv modell finns det flera storlekar att välja mellan, höjden kan var 900 mm eller 1590 mm. Produkten kommer även i både svart och vit kulör för att passa in i alla trädgårdar.

Designen av detta staket är både simpel och stilren, därför går produkten aldrig ur tiden. De tätt sittande ribborna skapar ett elegant uttryck och passar kring nästan alla hus.

Materialet är trä, mer specifikt gran, men ytan är behandlad med ett träskyddsmedel vilket ger ett mycket hållbart resultat trots att materialet i sig inte har den allra längsta livslängden.

”Ofta resulterar en dyrare produkt i högre kvalité och hållbarhet medan en billigare variant riskerar att slitas fort.”

Visserligen är denna produkt dyrare än många andra modeller, men precis som det ofta är så får man vad man betalar för. Modellen Linnea ger konsumenten en stilren avskärning av sin tomt med exceptionell kvalité och elegant finish.

4. Billigast – Skagen

Klicka här för att se bästa priset

Skagen är ett utmärkt val för de flesta som ska sätta upp en ny avgränsning kring sin trädgård eller altan, eftersom produkten är billig men trots det mycket stilren och snygg.

Precis som många andra modeller ligger även bredden för detta staket på 180 cm mellan stolparna men däremot är höjden något lägre på 77 cm, vilket både är snyggt men ger mer sikt in och ut från trädgården.

Trots sitt lägre pris är träet skyddsbehandlat med impregnering och med sin klassiska vita färg ger det staketet en lång livslängd. Materialet är en kombination av träslagen gran och furu, vilket framhäver ett klassiskt utseende som passar de flesta hushållen.

Lista över de bästa staketen 2023

  • Bäst i test: Gardexa
  • Populärast: Jabo Styrsö
  • Premiumval: Linnea
  • Billigast: Skagen

Vanliga frågor om staket

Går det att bygga ett staket själv?

Såklart så går det att bygga ett staket på egen hand, däremot tar det ofta mycket tid och kräver en viss erfarenhet kring arbete med trä, ytterligare blir det ofta inte särskilt mycket billigare att bygga ett staket själv.

Hur högt får ett staket vara?

Om du planerar att bygga högre än 1,8 m måste du ha bygglov och tillstånd men även fråga grannarna och få deras medgivande. Det blir därför betydligt jobbigare att bygga högre än 1,8 m och just därför är marknadsstandarden på den nivån.

Hur sätts ett staket upp?

Det är väldigt olika hur ett staket ska sättas upp då företag ofta väljer att designa sin montering av produkten på olika sätt. Majoriteten av alla staket har instruktioner med sig och det smidigaste är att följa dessa.

Vilket avstånd ska det vara mellan stolparna?

Kring avståndet mellan stolparna finns det flera olika rekommendationer, men de flesta säger att den absoluta maxgränsen är 180 cm. Dock borde det vara mindre än så, gärna 150 cm för liggande staket och ända ner mot 120 cm om det ska fästas stående ribbor på vågräta reglar.

Sammanfattning

Att köpa ett nytt staket till sin trädgård är inte lätt och kräver en hel del funderingar kring faktorer såsom pris, material och design.

Staket kan ofta kosta en hel del men de dyrare modellerna är oftast mer kvalitativa och hållbara, därför är vårt tips att gå upp något i prisklass.

Du kan bygga ett eget staket med väderbeständigt virke och starka trallskruvar men det är mycket mer tidskrävande och svårare. Dessutom får man då tänka på att olja planket med träolja så det inte slits ut av regn och blåst.

Typen av material går ofta hand i hand med pris då ett bra material resulterar i längre livslängd och bättre finish.

Källor

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen