Bästa staketet 2022 – Test av olika staket

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Staket Skagen 180x77cm

Staket Gardexa 120x225cm

Staket Jabo Styrsö 180x90cm

Staket Linnea 180x90cm

Staket Skagen 180x77cm

Klicka här för att se fler staket.

Bästa staketet 2022

Behöver du ett bra sätt för att rama in trädgården? I så fall måste du köpa det bästa staketet. Med hjälp av ett bäst i test staket så kan du enkelt rama in trädgården hur du vill. Staket kan ofta snygga till trädgården mycket och de är dessutom ofta ganska billiga. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha ett staket bäst i test.

Men det är dock ganska svårt att köpa det bästa staketet på nätet. Detta beror på att där finns så många olika viktiga saker som man ska tänka på. Något som gör köpet svårt är det faktumet att det finns en massa olika modeller som även finns i olika prisklasser. Det finns även affärer som tyvärr endast skriver om de positiva sakerna. De nämner alltså inte några nackdelar för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra staketet faktiskt är. Man vill ju inte köpa ett staket som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för staket. Jag har nämligen genomfört mitt eget staket test. Jag listar även de bästa staketen som man kan köpa just nu 2022. Det kan bli svårt att köpa ett staket eftersom där finns så mycket som man måste tänka på. Men genom att använda och läsa igenom min köpguide så kommer det att bli betydligt enklare. Jag har sammansatt den här guiden genom att använda och testa några olika staket. Jag har också läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av den här informationen har jag sedan gjort en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så kan jag garantera att du enkelt kan köpa det bästa staketet.

Köpguide för bäst i test staket 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa det bästa staketet på nätet. Det finns så mycket som man måste tänka på när man köper ett staket. Men det hela kommer att bli mycket enklare genom att följa min köpguide. Det finns faktiskt några huvudsakliga faktorer som man måste tänka på. Det är så klart också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa staketet:

 • Användningsområde
 • Storlek
 • Material
 • Behandling
 • Stakettyp
 • Paneltyp
 • Var man kan köpa staket
 • Grund
 • Inlägg och tillbehör
 • Avskärmning
 • Köpguide för vinylstaket
 • Vinylstängselstilar

Vad behövs staketet för?

För att hitta rätt stängsel för dig är det viktigt att förstå huvudsyftet med det. Om du gränsar till din fastighet kanske du vill ha ett långt, fast staket som människor inte kan se igenom för integritet och extra säkerhet. Om du skapar olika zoner i din trädgård kan du överväga ett kort, dekorativt staket med en öppen design. Med så många tillgängliga typer kan fokusering på huvudanvändningen av staketet hjälpa dig att begränsa dina alternativ.

Storlek

Höjd är en viktig faktor när du väljer ditt nya stängsel. Vill du kunna se över det eller inte? Och kom ihåg att om du kan se ut, kan andra se in. Om säkerhet och integritet är det du letar efter från ditt stängsel, välj ett högre staket. Eller få extra höjd genom att lägga trellis på toppen av den, komplett med klättrande växter för att blockera utsikten. Staketpaneler som är kortare än 1,5 meter (m) är perfekta om du vill lägga till trellis. Och om du funderar på att lägga till en grusbräda (för mer om grusbrädor, gå till avsnittet “Du kanske behöver”) kom ihåg att ta hänsyn till den extra höjden.

Trästaketpaneler varierar inte mycket i bredd med standardstorleken ca 1,8 m. Om du byter ut ett gammalt staket och redan har inlägg som du inte vill flytta eller ändra, är du begränsad till bredden och höjden på staketpanelerna du kan välja. Så var noga med att ta exakta mått för att säkerställa att dina nya staketpaneler passar. Däremot, om du bygger ett nytt staket och inte har några befintliga stolpar, utforska hela sortimentet av tillgängliga storlekar och stilar.

Välj ditt material

När du har bestämt dig för ditt staket väljer du materialet det är tillverkat av. Det är vad som kommer att avgöra priset, underhållet och garantin. Kostnaderna varierar mycket runt om i Sverige.

Trä

Det överlägset vanligaste staketmaterialet, trä ger ett traditionellt utseende till ett måttligt pris. Beroende på vilken art du väljer, från billiga tallar till avancerade cederträ eller rödved, kan din installatör rekommendera att du behandlar den med en fläck eller träskyddsmedel för att skydda den från insekter, röta och ultraviolett ljus. Förvänta dig att upprepa jobbet vart tredje till femte år.

Vinyl och komposit

Dessa faux-trästaket är gjorda av antingen solid vinyl eller en blandning av träfibrer och plasthartser. I båda fallen formas materialet till skenor, plankor och andra staketdelar som monteras bit för bit precis som trästaket. Deras färg – vanligtvis vit, men finns i många nyanser – blandas i själva materialet, så de behöver aldrig måla. Det bästa av dessa produkter ser precis ut som den riktiga saken, så om du vill ha ett målat trästaket är detta ett sätt att få det utan allt underhåll som träet kräver.

Järn och aluminium

Det klassiska smidesjärnstaket kan vara allt från en utsmyckad dekorativ fastighetsmarkör till ett högt, taggigt hölje som ger hög säkerhet. Dessa dagar är dock staketet inte smidesjärn. De är gjorda av svetsade rör av stål eller aluminium. Tack vare fabriksfärgbeläggningar behöver ett bra metallstaket praktiskt taget inget rutinmässigt underhåll, men du bör röra vid några fläckar där beläggningen spricker eller skalar för att förhindra korrosion.

Kedjelänk och tråd

Den mest ekonomiska stängseln, kedjelänken har också fördelen att den nästan försvinner i landskapet, särskilt om den har en svart eller grön plastbeläggning på nätet. Om du å andra sidan föredrar att inte se igenom staketet kan du beställa det med vertikala sekretesslister vävda i nätet.

Behandling

Doppbehandling

Doppbehandlade staketpaneler känns igen av sin orange / bärnstensfärgade yta. Doppbehandling är den snabbaste och billigaste metoden att applicera konserveringsmedel på virket. Träet doppas i konserveringsmedlet och ger det en ytbeläggning. Det är emellertid inte lika långvarigt som tryckbehandling och kräver därför årliga konserveringsmedel för att bibehålla skyddet. Majoriteten av doppbehandlade staketpaneler erbjuder 10 års garanti om de stöds av årlig återbehandling.

Tryckbehandling

Tryckbehandlade (impregnerade) staketpaneler har konserveringsmedlet tvingats djupt in i hjärtat av träets korn under stort tryck. De kan kännas igen av deras ljusare färg som kan verka lite gröna eller har grönblå fläckar. Detta är helt enkelt konserveringsresten och kommer att blekna med tiden. I själva verket blir konserveringsmedlet en integrerad del av virket, vilket ger det en lång livslängd och effektivt skydd mot ruttning. Anti-rot-garantier med tryckbehandlat stängsel kan vara så mycket som 15 år, vilket sparar både tid och pengar eftersom det inte finns något behov av att köpa och tillämpa behandling vartannat år.

Vilken behandling ska jag välja?

Detta är både en budget- och tidsfråga. En doppbehandlad staketpanel kostar initialt mindre eftersom processen inte är lika dyr för tillverkaren. Men du kommer att sluta spendera mer pengar på badkar med behandling, borstar etc och spendera tid på nytt varje år. En stor trädgård kan ha omfattande stängsel som kommer att kräva köp av mycket behandling och en avsevärd tid att måla. Om du glömmer att behandla på nytt riskerar du integriteten i ditt trädgårdsstaket.

Doppbehandlad stängsel kräver också en grusplatta för att distansera den från marken och skydda den från fukt. Du behöver en grusbräda för varje inköpt staketpanel. En tryckbehandlad staketpanel kommer att kosta lite mer till en början men du kan bara sätta upp den och lämna den och veta att den kommer att motstå vädret utan fler behandlingar i ytterligare ett och ett halvt decennium. Detta sparar tid och pengar. Grusbrädor är inte nödvändiga för tryckbehandlad stängsel, även om de avslutar staketet och ger extra skydd.

Välj stakettyp

Det första som någon staketförsäljare kommer att fråga dig är varför du vill ha ett staket – eftersom ditt svar hjälper dig att begränsa dina val. Det finns fyra grundläggande kategorier att välja mellan:

Avskärmning

Om målet är att blockera siktlinjer behöver du solida stängsel, vilket i allmänhet betyder att det kommer att ha tätt åtskilda vertikala brädor, plankor (spetsiga insatser) eller inramade paneler för att förhindra att du ser ut och andra ser in. Den borde vara minst 6 meter lång så att de flesta inte kommer att se över den – högre om grannens tonåringar är i basketlaget. Om lite sikt är okej kan plankorna ha mellanrum mellan sig, eller så kan du använda ett gitter eller dekorativt staketmönster.

Säkerhet

För att hålla människor ute vill du igen ha ett staket som är 6 meter långt eller högre för att hindra någon från att bara hoppa över det. Plankor eller andra taggiga toppar hjälper till att avskräcka klättrare – särskilt om staketet har en slät yttre yta, så det finns ingen plats att gå. För staket med horisontella skenor på ena sidan och vertikala plankor på den andra – med andra ord, för de flesta staket – betyder det att vända ut betarna.

Dekorativt staket

Om målet är att skapa fastighetslinjer, lägga till ett strukturellt element i landskapet eller öka trottoarkanten, behöver ditt staket inte vara nästan lika stort eller påträngande. Du kan välja en som bara är två till fyra meter hög och med åtskilda betar, galler eller alla slags prydnadsdesigner som inte blockerar utsikten, men som förstärker den. Eller så kan du gå helt enkelt, med ett järnvägstaket (bara stolpar och två eller tre horisontella delar) som de som används på hästgårdar.

Vinyl

För att skapa en hundkörning, stänga ett poolområde eller avskräcka djurlivet från att överträffa din egendom – utan att ändra utsikten – är det mest hållbara alternativet ett trådstaket, som kedjelänk. När det är mest ekonomiskt består dessa av galvaniserat metallnät, men att lägga till en svart eller grön vinylbeläggning gör att stängslet nästan försvinner ur sikte. Eller, för ett ännu billigare staket, kan du använda ett metall- eller plastnät hängt på metallstolpar eller insatser.

Välj paneltyp

Larchlappaneler

Stabila stängselpaneler med grov sågad yta. Konstruerad med horisontella överlappande brädor, inklämda mellan en omkretsram. Det här är prisvärda paneler som finns i en traditionell svag kantad design eller med raka skärbrädor för en mer modern finish. Dessa paneler ger integritet och är perfekta för att markera gränser.

Fjäderpaneler

Traditionella stängselpaneler med tjocka överlappande vertikala brädor och 2 stödjande horisontella lister på baksidan. Fjäderbrädor är avsmalnande med en tjockare framkant. Dessa paneler är robusta och säkra, de klarar säsongsrörelser och erbjuder styvhet. Kraftiga fjäderpaneler är gjorda av tjockare brädor och har en extra stödjande lamell.

Vertikala brädor

Utseendet på Featheredge-paneler med tjocka överlappande vertikala brädor och 2 stödjande horisontella lister på baksidan. Skillnaden är att brädorna i denna panel är icke avsmalnande. Dessa paneler är en attraktiv funktion och ger en stark och robust gräns.

Inklämda paneler

har tjocka överlappande vertikala brädor och 3 stödjande horisontella lister på baksidan. Huvudskillnaden mellan denna panel och vertikala brädor är att Closeboard Panels är inklämda i en omkretsram hela vägen runt och de har en extra stödjande lamell som ger styrka och säkerhet.

Ljudreducerande paneler

Designad för att minska oönskat buller i trädgårdar på trafikerade vägar eller med nära grannar. Dessa typer av stängselpaneler använder tjocka sammankopplade brädor som har en specialdesignad profil. De vertikala brädorna är inklädda i en tjock, avstängd ram. Ljudet reflekteras, diffunderas och absorberas av panelen. Dessa prisbelönta paneler kan minska ljudnivån med upp till 30 db.

Tjocka paneler

Dessa högspecifikationspaneler har tjocka sektionssammankopplade -brädor, inklämda i en kvalitetsbaserad ram. Dessa starka, moderna paneler ser bra ut och erbjuder en hög nivå av säkerhet och integritet.

Dekorativa paneler

När det gäller dekorativa stängsel handlar det om personlig smak. Alla stilar gör bra gränsstängsel med olika nivåer av integritet. Den kraftiga inramningen och tätningen i Europa-serien ger panelerna styrka och livslängd.

Dekorativa Europa-staketpaneler med galler och spaljéarbeten inbyggda på toppen ger ett högre staket utan att blockera ljuset. De ger också möjlighet att odla klätterväxter mot ditt staket. Chevron fäktning innehåller brädor fästa på en träram i en diagonal riktning. Motsatta brädor i 45 graders vinkel skapar en attraktiv V-form. Kupolformade topppaneler ger en intressant våg längs din panelkörning.

Den moderna dubbla lamellpanelen har betydande 8 mm tjocka lameller som läggs alternativt över baksidan och framsidan av fyra lister. Med lameller på båda sidor är detta en väsentlig panel som erbjuder en bra nivå av säkerhet och integritet samt ser bra ut.

Den vävda panelens design består av tunnare horisontella lameller vävda runt 3 vertikala lister, alla inneslutna i en robust, rebated perimeter ram. Detta skapar en stark, hållbar och attraktiv staketpanel som säkerställer att du njuter av integritet utan att blockera naturligt ljus.

Alla dekorativa paneler har en högkvalitativ konstruktion och till skillnad från traditionella paneler har de en slätplanerad yta.

Skärmar

Skärmar är utformade som en mer dekorativ funktion och kan släppa in ljus för att ge din trädgård en mer öppen känsla. De kan användas för att dela upp ditt utrymme och skärma av olika områden.

Låga paneler

Denna stängsel erbjuder en diskret staketlösning som skapar ett dekorativt tillskott i din trädgård och är perfekt för att markera gränser där integritet inte krävs. Det finns en mängd olika stilar att välja bland.

Var man kan köpa staket

Det finns många ställen att köpa staketpaneler på. Du kan till och med ha turen att känna någon personligen som kan ge dig de perfekta staketpanelerna du behöver! Om inte, här är några vanliga platser där du kan hitta och köpa de staketpaneler som du har väntat på.

Fysiska affärer

Byggmax och bygghemma är vanliga platser att köpa staketpaneler på. Att köpa staketpaneler från en stor järnaffär kommer att erbjuda många alternativ, inklusive stilar och träslag. Det är enkelt att jämföra priser och bestämma en närmaste approximation av hur mycket ditt staket totalt kommer att kosta.

Online

Andra försöker få bästa möjliga köp från online. Det finns många annonser och privata säljare som för närvarande säljer staketpaneler. Även om detta kan verka som ett tilltalande alternativ, är det viktigt att vara medveten om eventuella bedrägerier. Om du väljer att gå den här vägen är det viktigt att förstå hur träkvalitet ser ut och att veta hur man undviker bedrägerier online. Annars kan du förstås gå via en testsida som min och veta att du gör ett bra köp.

Från din staketinstallatör

Om du väljer att anställa en installatör är det stor chans att de kommer att förse dig med allt du behöver – och att allt kommer att inkluderas i priset. Att anställa en erfaren och pålitlig installatör är ett sätt att säkerställa att dina staketpaneler är exakt vad du vill ha och behöver.

Grind

Beroende på vilket område i din trädgård du staket, kan du behöva en grind för att slutföra din stängsel. Det finns två huvudsyfte för grindar – en hel sidogrind som erbjuder säkerhet och integritet och en nedre grind som erbjuder en dekorativ ingångspunkt. De flesta staketpaneler kommer att ha en matchande grind. Detta skapar en sammanhängande, avsiktlig design för din trädgårdsgräns.

Inlägg och tillbehör

Trä- eller betongstaketstolpar?

Trästaketsstolpar måste tryckbehandlas eftersom de sätts in i marken. De har en mer naturlig estetik, är lättare att manövrera och kan vara lite mer förlåtande om dina mått är ute en millimeter eller två. Tryckbehandlade stolpar kräver inte årlig behandling utan bör kontrolleras regelbundet för skador och stabilitet. En betongstaket är starkare och mer hållbar men utan charm av trä. Betong kräver inget underhåll förutom att enstaka torkas ner om alger byggs upp. De är ett pålitligt, enkelt alternativ för att stödja dina staketpaneler.

Hur höga ska mina staketpinnar vara?

Som en tumregel bör en tredjedel av din staketstolpe vara underjordisk eller minst 2 0,5 meter – beroende på vilket som är störst. Så för ett 1,5 meters staket behöver du en 2 meters staketstolpe. Men om du använder en grusbräda som höjer din staketpanel måste du också ta hänsyn till grusbrädan.

Behöver jag stakettoppar?

Slutet på stolpen är den mest utsatta ytan på en staketstolpe. Regn, frost och snö kommer naturligtvis att samlas här. Stolphattar ger ytterligare ett skydd mot fukt och är vinklade för att hindra sittande vatten. Finials är helt enkelt dekorativa så det handlar bara om personlig smak.

Behöver jag en grusplatta?

Om du köper doppbehandlade staketpaneler rekommenderar jag starkt att du använder grusbrädor. Grusskivorna är antingen slitstark betong eller virke som har tryckbehandlats för att motstå rutt och svampsjukdom. De skyddar basen på dina staketpaneler från fukt. Även med tryckbehandlade paneler spelar grusbrädor en roll. De ger en stark yta för ditt staket att vila på och tar bort en del av påfrestningarna vid vind och rörelse på grund av temperaturförändringar. Du kan välja betonggrusskivor eller trägrusskivor som passar dina behov. Se avsnittet om staketstolpar för ytterligare tankar om skillnaden.

Avskärmning

Om du tittar på nätstängsel och vill lägga till en estetisk touch i din trädgård – eller helt enkelt lägga till lite privatliv – finns det ett antal trädgårdsscreeningsalternativ tillgängliga för dig.

Häckar

Det finns inget mycket med det: helt enkelt spruta några häckplantor i marken och vänta på att de ska växa för att ge extra täckning. Laurel och box är särskilt populära häckvarianter, men du kan välja mellan många typer inklusive liguster, bok och idegran.

Naturlig screening

Naturlig screening skapar en omedelbar effekt men åldras ganska dåligt. Screening finns i en mängd olika naturliga material (vass, bambu eller till och med pil) för att matcha omgivningen och dina blommor. Syntetiska material finns också för dem som letar efter en modernare känsla.

Småskog

Brushwood ger ett mer naturligt utseende och ger lite ljudisolering. Det håller inte mycket värme så att din jord inte torkar ut så snabbt som med ett trådstaket.

Vindrutor och sekretessskärm

Det här alternativet är inte det bästa alternativet estetiskt sett, men det har fördelen att det är mycket effektivt!

Oavsett vilket alternativ du väljer, var medveten om att screening inte ger något skydd mot intrång. När det gäller livslängd är naturlig säkring det bästa alternativet (även om du vanligtvis måste vänta på att den ska växa). Reed-screening tenderar att fläckas och brytas ner över tiden, så det är bättre att gå efter borstved om du inte vill börja om varje år – speciellt om du bor i ett särskilt blåsigt område. Installera ett larm om du vill förbättra säkerheten för din fastighet.

Snabbtips: du kan ha stött på trä eller plast fristående staketpaneler som är monterade på fötterna och kan anpassas till alla storlekar på trädgården. Trots de uppenbara fördelarna rekommenderas inte denna typ av barriär för användning i trädgården. Dessa paneler är i allmänhet instabila, lätta, är inte vindtäta och bör bara användas som dekor. De kan ändå användas effektivt inomhus, som en avdelare för vindskyddade restaurangterrasser eller för att stänga dörröppningar för små, väluppfostrade hundar! I något annat sammanhang är det bäst att ge dessa fristående paneler ett miss.

Köpguide för vinylstaket

Nyproducerad kontra återvunnen vinyl

Professionella vinylstaket är tillverkade av främst jungfru vinyl. I själva verket finns många märken av professionellt kvalitetsmaterial exklusivt tillgängliga för återförsäljare och skapar sedan ett separat varumärke för konsumenter som handlar i “big box” -butikerna. Även om det är höft att använda återvunna produkter och handla miljövänliga ”gröna” stängselprodukter, är en del helt enkelt mindre än önskvärt som en byggprodukt som behöver tåla väderelement, stark vind och solskador.

Vinylstängsel av återvunnen plast kommer ofta att sjunka för tidigt, bli sprött (speciellt i kalla klimat) och blekna och varpa i förtid. Professionellt stängsel av entreprenörskvalitet kommer inte bara att använda jungfruhölje utan också blanda in UV-hämmare för att förhindra att solskador (UV) skadas under en livstid.

Väggtjocklek och komponentstorlekar

För att göra vinylstaket mer budgetvänligt kommer tillverkarna att göra komponenter tunnare (vilket betyder materialets väggtjocklek). Många billigare stilar av vinylstaket kommer också att använda mindre diameterprofiler, stolpar, skenor och plankor, vilket också minskar kostnaden. Ju tunnare vägg och ju mindre profildiameter desto mindre stöd har produkten. Inläggslängd är en annan sak att vara uppmärksam på; konsumentbetyg har ofta kortare inlägg.

Var noga med att jämföra väggtjockleken, de faktiska horisontella skenstorlekarna och staketstorlekarna. Var och en av dessa komponenter kan vara betydligt mindre i storlek och tjocklek jämfört med professionella kvalitetsprodukter. Vet också att det finns horisontella aluminium- eller galvaniserade stålinsatser genom bottenskenorna. Det är mycket viktigt att ha en stolpeinsats av aluminium på varje gångjärnsstolpe. Detta kommer att säkerställa god hållbarhet under stängselportens livstid.

Produktkomponenter

För att göra ett vinylstaket billigare och enklare att inventera är det vanligt att konsumentvarumärken erbjuder en enda ‘tom’ (inga hål) stolpe och använder en konsol av något slag för att fästa alla horisontella skenor på staketstolparna. Dessa rälsfästen är ofta målade i stål som rostar på ett vitt vinylstaket. Dessa fästen kan vara spröda och har vanligtvis inte mycket att fästa för att se hur det är ett vinylstaket.

I allmänhet kommer bättre staket att ha inlägg som dirigeras för att acceptera de horisontella skenorna. På det här sättet kommer inte avsnittet att komma från inläggen utan att praktiskt taget också riva inlägget. Samma princip kommer att gälla för hur tillverkare av vinylstängsel designar plankor för att fästa på skenor. Sämre varumärken kommer helt enkelt att limma eller skruva in pinnar i ansiktet på horisontella staketskenor; dessa kommer inte att hålla. Bättre varumärken leder plankorna genom skenorna som tar emot plankor genom mitten av dem eller i dirigerade eller extruderade spår.

Port

Billiga vinylstaket skär ofta en panel i bredden, skruvar på en diagonal vinylbit av något slag och kallar den en “grind”. Gate gångjärn är sämre än andra eftersom de bara “ansiktsmontering” till stolpen och porten. Bättre system kommer att ha en ”sann” grind med bättre design för att förhindra att grind faller. Portar har den största mängden återuppringningar till installatörer, eftersom de kan vara knepiga, de är vanligtvis den enda delen av staketet som är utformat för att röra sig och underskattas ofta när de designas och installeras. En grind är en dålig plats att “skumma” på ditt staketprojekt, eftersom det kan orsaka timmar till år av försvårande underhåll vid justering, justering och byte av delar och hårdvara.

Garantier

Vinyl anses vara en livstidsprodukt, så välj ett företag som är villigt att säkerhetskopiera det och tillhandahålla ersättare om något går fel. Det kan spara mer pengar på lång sikt att välja ett staket med en garanti än att gå med ett staket med lägre kostnad utan en garanti.

Vinylstängselstilar

Vinylstängsel finns i tre grundläggande stilar av förmonterade paneler. Portar finns tillgängliga för att matcha varje typ av staket. Post-and-rail stängsel finns också i vinyl, även om installationen av den typen av staket är annorlunda.

Integritet

Denna stil ger den mest solida barriären. Det används vanligtvis runt simbassänger och mellan fastighetslinjer. Den kan också användas för att dölja fula områden eller för att dölja en större väg. Dessa staket är i allmänhet 1 till 2 meter långa och de kan innehålla dekorativa gallerverk på toppen.

Postering

Detta är perfekt för att hålla barn eller husdjur ute på gården och definiera gränser samtidigt som du får ett distinkt utseende och estetisk tilltalande. Dessa staket är i allmänhet kortare, 4 meter långa eller mindre och blockerar inte helt den omgivande utsikten.

Skugglåda

Denna stil använder alternerande paneler på baksidan och framsidan för att ge staketet samma utseende på båda sidor. Detta är en idealisk grannstaketstil eftersom ingen av dem får den dåliga utsikten. Dessa staket är i allmänhet högre, vanligtvis runt 2 meter. De ser ut som ett integritetsstaket men tillåter också mer luftcirkulation.

Lista över de bästa staketen 2022

 • Bäst i test: Staket Linnea
 • Populärast: Staket Skagen
 • Premiumval: Staket Styrsö
 • Billigast: Jabo Staket 114

Diverse

Typer av staket

Att installera ett staket kan vara ett bra DIY-projekt om du har tid. Innan du börjar, kontrollera alla lokala koder eller husägare föreningar för korrekt staket stil, storlek och placering. Se också till att du känner till dina underjordiska anläggningar och fastighetslinjer. Leta efter planeringsguider för att planera ditt projekt, bestäm hur många inlägg du behöver och vilken typ av hårdvara som krävs.

Komponentstängsel och förmonterade paneler

Komponentstaket kallas ibland stickbyggda staket. Du monterar staketet från enskilda bitar, som brädor och skenor. Dessa staket tar längre tid att bygga men kan följa landskapets konturer med en teknik som kallas racking. Vissa typer av trästaket finns också i komponenter. Komponenterna inkluderar de tre huvudsakliga byggstenarna för ett staket: stolparna, plankorna och stödskenorna.

Förmonterade panelstaket kan vara lättare att montera men kanske inte kan följa landskapet som ett komponentstaket, så de är ett bra val för människor som har en jämn yta för installation. Du kan montera några justerbara paneler, men andra måste trappstegas för att rymma sluttningar. Metall, vinyl och vissa trästaket finns som paneler.

Trästaket

Trästaket har ett traditionellt utseende men kräver kontinuerligt underhåll. Du kan behöva måla eller fläcka dem några år. Det finns flera typer du kan välja baserat på dina preferenser. Träpanelstängsel, ibland kallat stockade fäktning, förbättrar integriteten och säkerheten, och det är ett bra val för att sätta gränser för barn och husdjur. Enskilda komponenter (brädor och skenor) och förbyggda paneler finns i sektionerna 1 till 2 meter långa och 2 till 2,5 meter långa. Det finns två grundläggande typer av panelstängselstilar:

Ett solidt panelstaket, vilket är bra för att dölja oattraktiva områden eller dölja en vägbana från sikten, eller skuggboxpaneler som använder alternerande brädor på vardera sidan om stängslet för att ge staketet samma utseende på båda sidor. Shadowbox-paneler tillåter också luftcirkulation och ger delvisa vyer. Piketstängsel lägger till ett dekorativt element och är bäst för stora husdjur, eftersom små kan glida genom de stora luckorna. Dessa staket har åtskilda brädor eller plankor som löper längs ena sidan av staketstången och är i allmänhet maximalt 1 meter långa. De finns i förmonterade paneler upp till 2,5 meter långa och som enskilda komponenter.

Split-rail stängsel, även känt som post-and-rail staket, lägger till ett rustikt utseende i ett landskap. Använd denna typ av staket för att definiera specifika områden i din trädgård eller ge en lätt synlig separation längs fastighetslinjer. De horisontella skenorna finns antingen delade eller runda i längder från 2,5 till 3 meter.

Beroende på region och stil finns trästaket i cederträ, tall, rödved eller gran. Cederträ och ved är naturligt motståndskraftiga mot förfall och insekter, medan gran och tall vanligtvis tryckbehandlas för att avskräcka insekter och förfall. Tryckbehandlade staketmaterial kräver varmförzinkade eller rostfria fästelement och hårdvara. Kontrollera förpackningarna för fästelement och hårdvara för att se till att de är märkta för användning med tryckbehandlade material.

Vinylstaket

Vinylstängsel är både attraktivt och underhållsfritt. Materialen kräver enstaka sköljning men ruttnar normalt, bleknar eller lider av andra effekter av väder och tid. Vinylstängsel finns i stilar som liknar träpanel, staket och staket. Precis som trästaket finns vinylstaket också i massiva paneler för att skapa gränser och integritet, eller skuggboxpaneler som skapar visuellt intresse och hållbarhet.

Plankor ger ett dekorativt utseende och fungerar bra för gränser och innehåller husdjur. Vinylstängsel är gjord för att efterlikna träskivor och är ett hållbart val för att definiera gränser och andra delar av landskapet. Typiska paneler kan vara 4 till 6 meter långa och 5 till 7 meter breda. Vissa paneler tillåter begränsad hyllning, men andra behöver trappsteg. Vinylskenor sträcker sig från 8 till 5 meter långa.

Kedjelänkstaket

Stängsel med kedjelänk är ett av de mest prisvärda, hållbara och hållbara stängselmaterialen. Dessa staket, ibland kallade orkanstaket, kan hjälpa till att hålla barn och husdjur inne och hålla besvärande djur – som tvättbjörnar, prärievargar och rävar – ute. Stängsel med högre kedjelänk kan också förbättra säkerheten. Tillverkad av galvaniserad ståltråd, det väderbeständiga materialet kallas tyg och finns från 1 till 3,5 meter i höjd och i 3 eller 15 meter rullar. Kedjelänktyg finns i olika maskstorlekar och trådtjocklekar eller mätare. Ju mindre mätare, desto tyngre är tråden.

Om du inte gillar det silverfärgade utseendet på ett kalt staket kan du hitta tyg med väderbeständig grön eller svart vinylbeläggning. Du kan också väva in speciella plastplattor i staketväven för integritet eller för att blockera fula områden i ett landskap.

Dekorativt metallstaket

Dekorativt metallstaket fäster uppmärksamhet åt områden i ditt landskap. Det ger dig formellt utseende av smidesjärn men är tillverkat av pulverlackerat stål eller aluminium för hållbarhet och minimalt underhåll. Finns i en mängd olika stilar och storlekar från 1 eller 1,5 meter i höjd och längder på 3,5 meter eller mer, komponenterna är relativt enkla att montera. Du kan hitta stängsel som inte kräver grävning, så du behöver inte oroa dig för att riva upp din trädgård under installationen. Kör bara ett ankare i marken och fäst staketstolpen. Vissa metallpaneler möjliggör begränsad hyllning för att följa landskapets konturer.

Trädgårdsstängsel

Trädgårdsstängsel kan innehålla husdjur och hålla skadedjur – som tvättbjörnar, rådjur och kaniner – utanför trädgårdarna. Materialet finns i rullar 0,5 till 1,5 meter höga och längder upp till 50 meter. Ibland kallad hårdvarutyg, den finns också med en grön eller brun vinylbeläggning. När den används med järnvägsstängsel fungerar svetsad tråd som ett staket för husdjur för stora områden.

Plast / polyresin är ett lättare alternativ för lätt användning eller säsongsanvändning. Hexnät eller kycklingtråd används ofta för att stänga in fjäderfä, men kan också fungera för små husdjur som kaniner. Dekorativa trädgårdsstängsel finns också i olika bredder och höjder och kan användas för att fastställa gränser eller som landskaps accenter. Vissa typer kräver inte grävning för installation, medan andra inkluderar grindar för enkel åtkomst.

Typer av staket forts.

PVC-staket

En populär typ av vinylstängsel är PVC-vinylstängsel. Bara för att det är populärt betyder det dock inte att du ska välja det utan att titta. Istället måste du titta på fördelar och nackdelar och se om den här typen av stängsel passar dig.

Fördelarna med PVC-vinylstängsel är ungefär desamma som alla andra vinylstängsel. Dessa typer av sekretesstaket är hållbara och är inte benägna att ruttna eller de flesta andra försämringar av naturens krafter. De är också ett utmärkt val för familjer med barn eftersom dessa typer av staket är splintfria.

På den nedre sidan finns det några nackdelar med PVC-sekretesstaket – av vilka vi redan har tittat på. Kom ihåg till exempel hur jag sa ”de flesta andra” försämringar av naturkrafterna? Tja, en stor varning för det är det faktum att PVC expanderar och drar ihop sig beroende på temperaturen. Även om detta inte betyder skada i och för sig kan det leda till att stängslet blir spröttare och känsligare för skador på vintern.

Meshstaket

Det mest populära valet för tillfälligt stängsel för integritet är att använda integritetsstängsel i nät. Kostnaden för nätstängsel är särskilt låg med priser, beroende på typ och kvalitet på nätstängsel du köper. Det är också ett ganska flexibelt material, så du behöver inte oroa dig för att det rippar medan du installerar det.

Å andra sidan kan stolparna rosta ganska lätt och det är inte svårt för nätet att rivas eller slits. Så om du använder denna typ av stängsel måste du hålla ett öga på det. Den största svårigheten detta kommer dock är att detta inte är tänkt att vara en långsiktig stängslösning. Med det i åtanke är det inte gjort så hållbart som de flesta permanenta stängslösningar, även om du köper högre ände.

Aluminiumstaket

Ett alternativ du har när det gäller metallstängsel är aluminiumstängsel. Det första du kommer att märka om aluminiumstaket är att det är ett av dina billigaste metallstaketalternativ, särskilt jämfört med stål och smidesjärn. Dessutom är installation och underhåll av staket i aluminium enkelt. När det gäller underhåll har du tur på grund av att du inte behöver måla och måla om aluminiumstaket och de rostar inte.

För installation kan du dra nytta av att aluminium kan installeras på både plan och ojämn mark. Den första nackdelen med aluminiumstängsel är en nackdel med nästan alla metallstängsel; det kommer inte att erbjuda mycket privatliv. Dessutom är aluminium inte så starkt som stål eller smidesjärn, så du måste vara försiktig med att skada det och komma ihåg att det inte är bra för säkerhetsstängsel.

Bambus sekretesstaket

Ett unikt alternativ när du tittar på olika typer av stängsel är ett bambustaket. Återigen måste du dock överväga fördelarna och nackdelarna med detta alternativ förutom att besluta om denna typ av stängsel är ett attraktivt val för din trädgård. Det bästa med bambuskyddet är att det är miljövänligt.

Detta beror på att trästaket hjälper till med avskogningens hastighet eftersom det naturligtvis är tillverkat av träd. Bambu växer däremot snabbt. Så det växer tillbaka närmare den takt som det används. Det finns dock nackdelar. Den viktigaste, precis som vinylstängsel, kan bambuskyddet vara dyrt. Enligt vissa uppskattningar kan installation av naturlig bambu kosta väldigt mycket Detta pris ökar bara om du vill ha behandlad bambu som svart stängsel av bambu.

Sekretess staket av växter

Ett annat alternativ du har när det gäller sekretessfäktning är att välja bort traditionellt stängsel alls. I stället kan du odla växter som bildar ett staket för dig. En stor del av att kunna göra detta är dock att inte bara ta hand om dessa växter utan vilka växter som är bäst för privatlivet.

Boxwood är ett klassiskt val – det är den växt som de flesta menar när de vanligtvis helt enkelt hänvisar till en häck. Dessa är lätta att odla och lätta att underhålla, så även om du inte har en grön tumme borde du inte ha problem med att hålla den vid liv för din integritet. Det fina med dessa är att buksbom lätt tål tung beskärning. Så du kan hålla din integritetshäck så enkel eller så dekorativ som du vill och det påverkar inte dess hälsa.

Privet är ett annat populärt val för att upprätthålla integritet. Liksom buksbom är det relativt lätt att odla men du måste vara försiktig med att beskära det – särskilt under det första året av dess liv. Om du inte gör det kanske det inte växer till den form du behöver för att fungera som sekretessfäktning. Dessutom växer denna växt under sommarmånaderna vita blommor som ger din trädgård en vacker, dekorativ touch.

Om du är lite mer avancerad trädgårdsskötsel och växtvård och vill ha något lite mer unikt kan du alltid prova japansk järnek. Denna växt är utmärkt för sekretessfäktning eftersom den blir 6 till 10 meter lång. Anledningen till att du vill vara försiktig med denna växt är dock att den kan vara invasiv om den inte beskärs och underhålls ordentligt. Under vintern växer det mörka, bärliknande frukter för ökat visuellt intresse.

Buckthorn är ett annat alternativ som är lövväxt som kan användas för privatlivsstängsel. Det är något kortare än den japanska järnek, växer bara 5 till 7 meter lång. Detta placerar det dock fortfarande inom intervallet för ett sekretesstakets genomsnittliga höjd. Detta är ett intressant alternativ eftersom det blir gult på hösten men eftersom det är lövfällande dör det inte på vintern som andra växter vars löv vänder.

För dem som lever ett varmare klimat som vill ha en mer tropisk växt för att behålla sin integritet, kan du alltid prova fläktpalmen. Detta är en fantastisk integritetsanläggning för strandhus eller hem i varmare klimat. Dessa växer upp till 5 meter – den största växten jag har täckt här. Men om du vill ha dem lite mindre, beskär du dem alltid. Att inte beskära dem är alltid ett alternativ men var medveten om att de kommer att växa mer som en buske än en häck.

Tillfälligt sekretesstaket

Tillfälligt stängsel är en annan idé som finns i många olika former. Sammantaget är dock tillfälligt stängsel exakt hur det låter – något du lägger upp där du vill behålla stängsel tillfälligt. Det är lättare att ta ner och vanligtvis billigare än vanligt integritetsfäktning. En bakväggs sekretessvägg är ett bra sätt att implementera ett tillfälligt staket till ett överkomligt pris.

Det finns många olika typer av skiljeväggar utomhus, t.ex. korgrotting, markismaterial eller bambu som kan se attraktiva ut, kräver lite underhåll och viktigast av allt ger privatliv för ett däck eller uteplats. En bra användning runt ditt hem för tillfällig sekretessfäktning är att sätta upp den där du vill ha din permanenta sekretesstaket. När allt kommer omkring gör det jobbet tills du har resurser att sätta upp ett permanent staket. Det kan också vara användbart om du är i ett hus kan du inte göra stora förändringar, till exempel om du hyr ditt hus.

Uppfartsgrind

En automatisk uppfart grind ger säkerhet för dig, din familj och dina husdjur. Dessa staket ger också extra integritet genom att förhindra oönskade gäster eller bilar från att förvandlas till din uppfart. Uppfart grindar finns i en mängd olika material och ytbehandlingar, inklusive aluminium och stål, för att matcha medföljande staket.

De kopplas ihop med en grindöppnare som kan utlösas inifrån din bil så att du enkelt kan öppna och stänga grinden vid dåligt väder. En gated uppfart lånar en egendomskänsla till ett hem av alla storlekar och kan till och med öka fastighetsvärdet. Om din uppfart är ett rakt skott till ditt hem räcker det med en mindre elektrisk uppfart. Men om din uppfart kurvor, eller om du måste passera med en båt, släpvagn eller husbil, är det en bra idé att välja en bredare grind för bekvämare manövrering.

Skillnad mellan att installera staketet själv och hyra proffs

Grävning efter hål kan vara en stor utmaning för alla, särskilt oerfarna DIY-görare. Hela processen för installation av staket kan vara ansträngande och utmanande, men grävning efter hål är förmodligen den största utmaningen du kommer att stöta på om du bestämde dig för att göra installationen av DIY-staket.

Naturligtvis finns det några fördelar med att göra det själv. När du väljer att installera ett staket själv befinner du dig på din egen tidslinje. Ditt staket kan installeras så snabbt eller långsamt som du väljer. Vissa människor älskar hemma-projekt och ser fram emot nästa DIY-renovering eller projekt. För många är att göra det själv en hobby och en givande upplevelse.

Men även om du älskar DIY-projekt kan det vara en stor utmaning att göra det själv. Grävning efter hål och installation av staket kan orsaka en mängd ergonomiska problem för installatören. I stället för att hyra en grävmaskin efter hål väljer vissa att göra sin egen grävanordning. Grävning med en hemgjord grävmaskin kan orsaka allvarliga skador om enheten tillverkas felaktigt eller används av en oerfaren handperson.

Även grävning utan användning av tunga maskiner kan leda till personskador. När rätt teknik inte används kan potentiella skador inkludera:

 • Muskelspänning eller ömhet
 • Sträckningar i benen eller ryggen
 • Överansträngning
 • Trötthet

Även om många tycker om den tid som görs med DIYing, har andra bara inte extra tid, ansträngning eller energi för att lägga ner det arbete som krävs för att installera sitt staket ordentligt. En rusad staketinstallation kan orsaka allvarliga problem på vägen, och du kan behöva anställa en professionell ändå för att lösa stora problem. Utöver potentiella ergonomiska problem som DIY-tillverkarna kan möta, kan det också finnas en mängd tekniska problem som DIYer kan stöta på när de arbetar på sitt staket. Staketinstallation kräver mycket precision.

Om du gräver ditt hål på fel plats måste det fyllas och grävas igen. Detta kan lämna en otäck, bestående markering på din trädgård! Ett grunt hål kommer inte att vara robust, vilket leder till potentiella strukturella problem på vägen. Korrekt planering och exakt markering säkerställer små eller inga misstag. En annan fråga som många gör-det-själv-användare stöter på är en sak de inte har kontroll över – jorden själv. Om du bor i någonstans nära träd eller stenar kommer du att fastna. Då måste du gräva ut den för hand. Inget kul alls.

Fördelar med staketinstallatörer

Potentiella problem med grävning efter hål är inte den enda anledningen att anlita experter på staketinstallation. Är du på staketet om DIY vs staketinstallatörer? Här är några av skillnaderna när du arbetar med staketinstallatörer i stället för att göra det själv.

De känner till lagarna

Känner du till alla staketlagarna i din stad, eller län? Att ignorera stängningsregler kan orsaka stora problem på vägen – inklusive att eventuellt behöva riva ditt staket och installera ett nytt kompatibelt. En erfaren installatör känner till stadgarna så att du inte behöver oroa dig för ditt staket enligt lagen.

De hjälper dig att välja

Fast att försöka välja mellan två träslag? Kan du inte välja mellan ett staket och skuggbox? Ett staketinstallatör hjälper dig att välja rätt material och stilar för dig, ditt hem och din familj.

De ser potentiella problem

Märkte du inte hur mycket ditt träd på trädgården har vuxit under de senaste fem åren? Ett staketinstallatör kommer att kunna se alla potentiella problem och hinder, såsom tjocka rötter, stenig mark och till och med sluttningar som kan vara svåra att arbeta med. Inte bara kommer en erfaren installatör att kunna känna igen dessa problem, de vet också lösningen på dem.

Bekymmersfritt

När du går med ett erfaret och professionellt staketinstallationsföretag behöver du inte oroa dig för allt som kan gå fel. När du gör det själv har du ansvaret för allt – inklusive misstag och potentiella problem, men när du anställer ett ansedd företag kan du luta dig tillbaka, slappna av och titta på när proffsen hjälper till att skapa dina drömmars egendom.

Hur man bygger ett staket

Ett trästaket ger integritet och förbättrar säkerheten samtidigt som ditt landskap får ett traditionellt utseende. Om du letar efter några integritetsstängda idéer, här är steg-för-steg-instruktioner för att lägga ut och bygga ett DIY-skuggboxstaket.

Förberedelse

 • Kontrollera lokala koder och riktlinjer för husägare som kan styra staketets storlek, storlek och placering. Koder kan också specificera krav på efterhål.
 • Bestäm om ett tillstånd är nödvändigt.
 • Känn dina fastighetslinjer och diskutera dina planer med grannar längs din föreslagna staketlinje.
 • Bestäm en layout som gör att du kan använda hela plankor i hörnen.
 • Planera portpostplatser. Portplankorna ska vara jämna med stolparnas insidor. Planera din grindstorlek så att du använder fulla plankor.
 • Använd grafpapper för att rita en plan för ditt staket. Notera postplatserna och portplatserna. Vissa städer kan behöva denna plan för ett godkänt bygglov.
 • Tänk på grindhårdvara. Varje uppsättning fäster annorlunda, och du måste ta hänsyn till det för avståndet mellan portarna.
 • Hitta en hjälpare. Du behöver en extra uppsättning händer för detta projekt.

Instruktionerna nedan visar hur du bygger ett DIY-sekretesstaket. Detta skuggboxstängsel har pekar som växlar på varje sida, vilket ger viss integritet men låter dig titta genom staketet i en vinkel. Ett solidt staket har alla plankor fästa tätt tillsammans på utsidan, blockerar vyer och erbjuder fullständig integritet.

Markera layouten

Använd sträng och smörbrädor för att lägga ut staketet. Placera smörbrädorna precis där dina stakethörn kommer att placeras och kör strängar mellan dem. Håll strängarna 15 cm från din fastighetslinje. Strängarna hjälper dig att ställa in inläggen. Batteribord gör att du enkelt kan justera strängarna.

Markera inläggen och avståndet

Använd insatser eller markeringsfärg. Typiskt avstånd är mellan 2 till 2,5 meter i mitten (från mitten av en stolpe till mitten av nästa). Håll din måttnivå för exakt avstånd. Strängarna markerar stolparnas utsidor. Stolphålens mittpunkter bör vara ungefär 1/2 bredden av stolpen bort från strängarna, inte direkt under dem.

Markera hörnorna

Efter att ha fastställt hålplatserna för posten, använd en penna för att markera strängens positioner på smörbrädorna. För smörbrädor bredvid huset, överför strängplatserna till huset om du behöver ta bort smörbrädan för att gräva. Ta bort strängarna eftersom det gör det lättare att gräva hålen. Du bifogar dem igen innan du ställer in inläggen.

Förbered hålen

Gräv hålen efter storlek. Vissa koder kan kräva att djupet ligger under frostlinjen – den nivå vid vilken vattnet i jorden vanligtvis fryser – för att förhindra hävning (när marken skjuter upp stolparna) under en frysning. Frostlinjer varierar beroende på region. Stolphålets diameter är typiskt cirka 3 gånger stolpens bredd. För hål bredvid huset, använd en spade, grävskopa och grävstång. På öppna områden kan du överväga att använda en skruv för att spara tid och ansträngning.

Återställ layoutlinjerna

Återställ dina layoutlinjer med hjälp av de markeringar du gjorde tidigare på smörbrädorna. Dessa hjälper dig att justera inläggen ordentligt.

Ställ inläggen

Fyll botten av det första hålet med ca 15 cm torr betongblandning. Sätt en stolpe på den torra betongen, spola mot layoutlinjen, men utan att trycka den utåt. Använd en inläggsnivå för att se till att inlägget är lodlöst och lägg sedan till hängslen för att hålla det på plats. Följ samma steg för att ställa in resten av dina inlägg.

Fyll i hålen

Lägg till betongblandning i stolpehålen. Du kan välja mellan vanliga och snabbinställda alternativ. Följ tillverkarens anvisningar för blandning. Om du använder vanlig betong, som med detta staket, blanda den till konsistensen av tjock kaksmet. Fyll runt varje inlägg (bilden till höger). Lämna betongen några centimeter under marknivån. Lut den bort från stolpen för att hjälpa till med vattenavrinning. Om du använder snabbsatt betong, häll den torra blandningen runt varje stolpe till några centimeter under marknivån och tillsätt vatten. Vattnet kommer att sitta på toppen först och så småningom arbeta sig till botten. Använd en stav för att blanda om det behövs men överanstränga inte det.

Avsluta hålarbetet

Låt betongen härda och ta bort hängslen och fyll hålen med smuts. Ta ner dina smörbrädor och strängar.

Markera skenplatserna på stolparna

Använd en strängkörning över stängselstolparna för att markera järnvägsplatserna. För detta staket, med 2 meters plankor, kommer den övre skenans nedre kant att vara 1,5 meter, 10 cm över marken. Den övre kanten på de nedre skenorna ska vara ca 20 cm över marken. Ange platserna för de övre skenornas nedre kanter och de övre kanterna på de nedre skenorna för att göra det lättare att se märkena när du placerar skenorna. Mät mellan de övre och nedre skenorna för att bestämma placeringen av mittskenan. Järnvägsplatserna behöver inte vara exakta, men ställ dem nära varandra för bästa utseende.

Börja installera skenorna

Om du har korta körningar, som bredvid huset eller runt grindarna, mät och klipp skenorna så att de passar. Storlek dem lite långa och fäst på stolparnas utsidor med två skruvar vid varje stolpe. Om du arbetar bredvid huset, se till att skenorna sträcker sig till huset så att betarna ger full täckning. Trimma de andra skenändarna i jämnhöjd med stolparna.

Fäst de återstående skenorna

Fördela skenfogarna på olika stolpar för att ge stabilitet. Till exempel, med stolpar som är åtskilda ca 2,5 meter från varandra, använd 5 meters brädor som övre och nedre skena för att spänna över tre stolpar. För mittstången, använd en 2,5 meters styrelse över två stolpar. Räls som löper längs staketet ska stöta ihop i mitten av stolparna. I slutet av en körning, installera skenorna i jämnhöjd med hörnet. Skenorna för nästa körning ska överlappa dessa skenändar och vara i jämnhöjd med skenytorna. När du når slutet av ditt staket, skär de sista skenorna så att de passar efter behov. Kom ihåg att låta skenorna sträcka sig hela vägen till huset.

Fäst brädorna

Skär 2 vid 4 vid dina grindstolpar så att de passar mellan skenorna. Fäst brädorna på stolparna med skruvar. När du installerar grinden fäster du gångjärnen på dessa stödbrädor.

Trimma överdelen

Skär stolparna i jämnhöjd med de övre skenorna.

Installera staketpinnarna

En av nycklarna för att installera staketpinnar är att hålla topparna i en jämn höjd. För detta staket kommer botten på betarna att vara ungefär 3 cm över marken. Det finns ett par sätt att hålla dem i rätt höjd.

Installera hörnplankor i önskad höjd och knacka en spik i toppen av varje spets. Kör en snöre mellan naglarna. Rikta upp topparna på de återstående plankorna med strängen och tryck inte på strängen medan du installerar. Denna process fungerar bäst i områden där lutningen inte förändras mycket. Alternativt kan du använda en sträng som är bunden på önskad nivå för botten av plankorna.

Rikta in de yttre plankorna

Börja med att installera plankorna på staketets utsida. Börja vid ett hörn, raka upp den första staken på skenorna och håll den jämn med skenändarna. Använd metoden 2-för-4 ovan för att placera den i rätt höjd. Fäst spaken med en pneumatisk spikare, pneumatisk häftapparat eller borr, och kör två fästen vid varje skena.

Montera en distans

En distansanordning förenklar installationen av de återstående betarna. Fäst ett kort block av 2 gånger 4 på baksidan av en längre, rak 2 av 4. Häng distansbrickan på den övre skenan mot en hörnplanka. Installera nästa stickspole mot distansen för att få rätt 7 cm avstånd och för att hålla stavens lod.

Installera de återstående plankorna

Fortsätt installera plankor längs körningen och placera dem 7 cm från varandra. Använd regelbundet en nivå för att se till att plankorna är lod.

Kontrollera avståndet

När du kommer nära hörnen, justera avståndet mellan plankorna så att de passar. Den sista spaken i ett hörn ska vara i jämnhöjd med skenändarna. Alternativt kan du använda en bordssåg för att riva betet – klippt längs längden – till rätt bredd. Om dina plankor har ett hundörat högst upp, markera ett nytt hundörat med en hastighetsfyrkant och skär med en sticksåg.

Överlappa hörnplankorna

När du vrider ett hörn, se till att kanten på den första staketet i den nya körningen är i jämnhöjd med den sista staketets fönster i föregående körning.

Montera den sista plankan

Mät och rip-cut den slutliga plankan efter behov för att passa och bibehålla korrekt avstånd.

Installera interiörpinnarna

När du är klar med att installera de utvändiga betarna börjar du installera betarna på insidan av staketet. Överlappa de yttre betarna med 3 cm på varje sida. Plumba den första plankan i en körning med en nivå och placera den i rätt höjd. Var noga med att dela höjdskillnaden för de intilliggande yttre betarna på sluttningar.

Rikta in de inre plankorna

Fortsätt installera plankor, använd din distans regelbundet för att kontrollera om det är rör. Använd sträng eller en 2 av 4 som du gjorde på utsidan för att behålla rätt höjd. Om marken är för sluttande eller ojämn, använd en kort 2-för-4-bräda över toppen av plankorna som en guide.

Skär pinnarna i storlek

Använd ett sticksåg för att skära stavarna så att de passar runt stolparna efter behov. På korta körningar, rip-cut plankor vid behov.

Installera staketporten

När du bygger en staketgrind behöver du ett grindvarupaket. Maskinvaran håller porten fyrkantig och förhindrar att den hänger sig över tiden.

Mät utrymmet mellan stolparna

Mät det horisontella avståndet mellan portstolparna och subtrahera det utrymme som behövs för gångjärns- och spärrtjockleken. Kapa två horisontella grindskenor i längd.

Mät utrymmet mellan skenorna

Mät avståndet mellan de övre och nedre stängselskenorna och ta hänsyn till de horisontella grindskenorna, och vid behov tjockleken på fästena. Klipp två vertikala grindskenor i längd.

Montera ramen

Konstruera ramen med skruvar. Beroende på maskinvaran kan du behöva göra små skärningar i hörn av grindskenorna för att möjliggöra svetsningar.

Installera en mellanskena

Mät och skär en mellersta skena för att springa mellan de vertikala grindskenorna. Montera med skruvar.

Häng ramen

Håll ramen på plats och markera hålen för gångjärn. Borra pilothål i stödbrädet och fäst grinden med skruvar. Fäst inte gångjärnen på stängselskenans ändkorn.

Installera spärren

Installera spärren efter sidan på lämplig stolpe eller bräda. Fäst det inte i slutet av stängslet. Rikta in grindens sidoelement och fäst dem på grinden med skruvar.

Fäst plankorna på ramen

Använd en snöre fäst vid det intilliggande staketet som en guide för att placera betarna.

Efterbehandling och underhåll av ditt staket

Vänta några månader innan du färgar eller målar så att virket torkar helt. Tryckbehandlat virke bör färgas eller målas några år. Följ tillverkarens riktlinjer för beredning och applicering.

Hur man lagar sitt staket

Är posten skadad?

Förstärka inlägg genom att lägga till hängslen för att stödja stolpen. Kör helt enkelt staget i marken och fäst staget på den oskadade delen av stolpen.

Är din staketport hängande?

Om staketet hänger ihop, förstärk det med ett kit utan sänkning för att återföra det till kvadrat.

Är ditt staket smutsigt eller mögelt?

Om ditt staket är smutsigt eller har mögel, använd en högtryckstvätt för att rengöra det. Låt det torka helt och applicera sedan fläck.

Gräver djur under ditt staket?

Om din hund gräver under ditt staket kan du behöva ta itu med en beteendeproblem någon gång. Under tiden kan du skapa en fysisk barriär för att förhindra eller avskräcka grävning.

 • Lägg en rad uteplatsläggare eller liggande timmer längs botten inuti staketets omkrets.
 • Begrava kycklingtråd eller hårdvarutyg i L-form vid staketet. Denna metod kan också hålla oönskade djur ur din trädgård. Se till att staketets maskstorlek är tillräckligt stor eller tillräckligt liten för att ditt husdjurs inte tassar kommer att fastna i det.

Allmänt staketunderhåll

Medan regelbundet underhåll inte helt eliminerar behovet av reparationer i framtiden, kommer det att hjälpa till att bevara staketet och bibehålla dess livslängd.

 • Inspektera ditt staket regelbundet.
 • Rengör regelbundet med produkter och metoder som rekommenderas av tillverkare.
 • Var försiktig när du använder gräsklippare och snötrimmer runt staket och stolpar.
 • Undvik att låta mulch eller jord staplas mot botten av staket och paneler.
 • Håll gångjärn, spärrar och alla rörliga delar väl smorda med fett eller olja.

Staketstolpar

Staketpostproblem (ruttna, lösa eller lutande) kräver alla samma grundläggande korrigeringar. Lösa eller lutande stolpar kan förstärkas. En ruttnad stolpe kommer sannolikt att behöva grävas ut och ersättas med en ny stolpe i betong. Här är några specifika staketunderhållstips baserat på staketstyp. Om dina staketreparationer är omfattande kan det vara dags att byta ut det.

Trä- och bambustaket

Trä är särskilt benägna att expandera och krympa över tid. Vädret (antingen torrt eller vått) kan orsaka hängande, klyvning eller skevhet. Det är en bra idé att applicera fläck eller tätare strax efter installationen för att skydda ditt trästaket. Följ de specifika instruktionerna för din träslag för hur snart du kan ansöka. Om du måste byta brädor eller paneler, kom ihåg att det nya träet kommer att ha en annan nyans än det gamla. Att måla eller fläcka hela staketet är ett botemedel, eller så kan du låta det väder naturligt.

Vinylstaket

Vinyl är ett staket med lågt underhåll jämfört med andra alternativ, men varje staket kan bli smutsigt. Regelbunden rengöring kommer att hålla den attraktiv i flera år. Byt ut skadade eller spruckna komponenter när du hittar dem. Se till att stolparna fortfarande är lodiga och fasta i marken.

Staket av metall

Staket av metall är hållbara och behöver lite underhåll. Fixa enstaka repor genom att rengöra bort rost och röra vid färgen.

El- eller trådstaket

Se till att ditt elektriska staket är jordat och att isolatorerna inte är trasiga. Tråd och vävda trådstängsel behöver tillräcklig – men inte överdriven – spänning för att vara effektiv. Som med alla staket rekommenderas regelbunden inspektion.

Trästaket kontra vinyl: Vilket är bäst för dig?

Det är viktigt att bestämma vilken typ av staket du vill ha installerat. Vinyl- och trästaket är de mest populära valen bland husägare och företag som vill ha integritet och säkerhet för sin egendom. Vilka av dessa är bäst för dig?

Underhåll

Trästaket kräver inte underhåll, men vissa kommer att behandla eller fläcka dem för att förhindra att deras staket väder ut. Detta är ett arbetskrävande jobb som bör göras vart femte till sjunde år för att hålla staketet snyggt. Trästaket kan försämras från UV-strålar från solen, regn och andra väderförhållanden. Insektsangrepp kan också begränsa deras livslängd om de lämnas obehandlade.

Vinylstaket har mycket lägre underhållsbehov och kan enkelt rengöras med tvålvatten och en auto- eller båtborste så att den ser ny ut. Om mögel byggs upp kan staketet tvättas försiktigt med blekmedel och vatten. Krafttvätt kan skada ditt staket om det inte görs noggrant. Vinylstaket håller hela livet och behåller sitt ursprungliga utseende om det sköts ordentligt med minimalt eller inget underhåll. Vinylstaket är mindre utsatta för UV-strålar från sol, regn eller snö och borde inte ha några problem med insektsangrepp.

Hållbarhet

Generellt sett håller vinylstaket en livstid om det sköts ordentligt. De kommer att stå bra mot värme, kyla, regn eller snö. Ett välskött och korrekt installerat trästaket kan vara 10 till 20 år innan staketet kan försämras till den punkt där det måste rivas. Tryckbehandlat trä är det mest hållbara och kan pågå i mer än 20 år, cederträ, det mest populära valet av trästaket kommer att vara 15 till 20 år och gran kommer normalt att vara 10 till 15 år. Dessa är typiska förväntningar på att ett trästaket kommer att vara beroende av flera miljö- och väderförhållanden.

Utseende

Trästaket kan byggas i flera typer eller stilar för olika ändamål. Plankor, skuggbräda och solid är de viktigaste typerna av trästaket. De är vanligtvis byggda av gran, ceder eller tryckbehandlat virke. Även om mönstren är desamma som träslag, har alla olika utseende. Du kan först välja typ och typ av staket för ditt ändamål och sedan bestämma vilken typ av virke som är bäst för din personliga applikation och dina behov. Typiska stilar är kronade, kammade, hundörade, vanliga spetsar eller gotiska.

De kan alla appliceras på alla typer av staket och alla typer av virke. Vissa staket är byggda på beställning och kan anpassas efter dina specifikationer beroende på utseendet du letar efter. Vinylstaket tillverkas av polyvinylklorid (PVC), en syntetisk plastpolymer, och har ett modernt, mer förfinat utseende. De kommer vanligtvis i vitt och solbrunt, men nyligen har vissa företag utvecklat vinyl tillverkad i praktiskt taget vilken färg som helst. Nyare teknik har lett till texturerad vinyl som ser ut som färgat färdigt trä. Vinyltyper eller stilar liknar trä; med alternativ som plankor, semi privat och solid. Stilar som gitter eller spindel toppade fasta staket har blivit mycket populära.

Kosta

Kostnaden mellan ett vinyl- och trästaket har blivit mycket närmare när kostnaden för virke har ökat och revolutionen för underhållsfri vinyl har ökat och minskat kostnaden. Även om den ursprungliga kostnaden för trä i vissa situationer kan vara lägre, överstiger vinylens värde och livslängd långt de ursprungliga kostnaderna på grund av dess långsiktiga värde. Ursprungligen är mer ekonomisk granstängsel vanligtvis billigare än vinylstaket men ett kvalitetsceder och vinylstaket har nu samma kostnad. När du tar hänsyn till vinylens långsiktiga värde överstiger det långt de små initiala besparingarna för ett trästaket. Även om vissa fortfarande beundrar och vill ha ett naturligt trästaket. Ta reda på hur mycket ett trä- eller vinylstaket kommer att kosta för ditt hem.

Vanliga frågor om staket

Vad är skillnaden mellan timmerbehandlingar?

Doppbehandlade paneler

Virket som används i dessa staketpaneler är färdigställt med en fabrikstillämpad behandling som ger ett visst initialt skydd mot svampförfall. Detta är en doppbehandling som innebär att virket har nedsänkt i behandlingslösningen – virket doppas i en tank som innehåller ett konserveringsmedel som absorberas i dess yta. Virket avlägsnas och får torka.

En panel med denna typ av ytbehandling måste behandlas om varje år för att skydda virket från att ruttna. Doppbehandlade produkter har normalt ett gyllenbrunt / bärnstensfärgat utseende när de är nya, men det kommer att blekna med tiden. Det är viktigt att veta att om du väljer en doppbehandlad staketpanel ska den inte vara i direkt kontakt med marken och alltid bör användas med en grusbräda.

Tryckbehandlade paneler

Om du letar efter en staketpanel som kräver mindre underhåll är tryckbehandlade paneler ett utmärkt alternativ, det finns inget behov av årlig ombehandling. Dessa paneler har antirösningslösningen tvingad in i timmerens cellulära struktur vid högt tryck för att ge dem större motstånd mot ruttning. Trä laddas i en tank och ett vakuum tömmer den från luft. Tanken översvämmas sedan under tryck med konserveringsmedel, konserveringsmedlet dras djupt in i virket innan det får torka.

Tryckbehandlade staketpaneler har en mer naturlig träfärgning och smälter in i omgivningen. Behandlingen kan lämna en grönaktig nyans på virket när det är nytt, det här är normalt och kommer att gråa över tiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top