Den bästa stålborsten 2024 – Test av stålborstar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Boxer 3 Rader med skrapa

Ironside 139011 Stålborste

Facom DF.3 Stålborste

Mustang Hård Stålborste

Klicka här för att se stålborstar.

Bästa stålborsten 2024

Att ha en bra stålborste är något som kan underlätta för alla oavsett vad för typ av person man är. Att på ett smidigt sätt kunna ta bort bland annat rost är något i stort sett alla husägare kommer behöva göra någon gång i sitt liv. Genom att ha en egen stålborste slipper man även att anlita företag vilket gör att man sparar pengar på saker man kan göra själv. Det spelar inte heller någon roll om du hade tänkt att köpa stålborsten privat eller i ditt företag, det finns nämligen en rad olika modeller.

Men det är faktiskt svårare att köpa den bästa stålborsten än man kan tro. Vad det beror på är det faktum att det finns så många viktiga aspekter att ta hänsyn till om man vill hitta den bästa stålborsten för ens egna ändamål. Dessutom så finns det ett mycket stort antal olika modeller inom olika prisklasser, vilket kan göra det förvirrande att veta vilken man ska välja. Det är även vanligt för onlinebutiker att lyfta fram positiva aspekter med en viss produkt men skymma undan de negativa aspekterna som kanske annars skulle minska deras försäljning.

Det är just därför vi här på hantverksproffset.se har gjort ett stort övergripande test av de bästa stålborstarna på marknaden. I samband med vårt test har vi även skapat en köpguide för att du som vill hitta den bästa stålborsten som är skräddarsydd för just dina ändamål ska kunna göra det utan större problem. Testet och köpguiden för stålborsten har vi kunnat skapa genom att läsa igenom stora mängder kundrecensioner och genom att utgå från egna erfarenheter och kunskaper. Efter att du har läst igenom vår köpguide kan vi nästan garantera att du kommer kunna hitta rätt stålborste för dig. För dig som bara vill ha den bästa stålborsten utan att behöva göra det för komplicerat för dig själv så kan du välja via vår tabell ovan.

Köpguide för bäst i test stålborste 2024

Att köpa den bästa stålborsten på nätet kan alltså vara ganska svårt. I och med att det finns så många aspekter att tänka på kan det bli förvirrande när man ska välja. Nedan hittar du därför vår köpguide som vi har sammanställt där du kan hitta allt du behöver veta innan du köper den bästa stålborsten på nätet. Tänk även på att ta hänsyn till dina egna behov och ändamål. Här är vad du behöver tänka på:

 • Filamentstilar
 • Handtag
 • Hjul
 • Typ av tråd
 • Ytstorlek
 • Filamentkonfiguration
 • Material

Filamentstilar

Det finns fyra grundläggande stilar av filament, som är vridna, krusade, jämna eller raka och rektangulära. Vridna filament skapas genom att ta krusade eller raka filament och tvinna flera av dem i en batch-stil. De flera diametrarna som vrids ihop ökar diametern på de individuella filamenten, vilket ger dem möjlighet att rengöra större ytor. Runda krusade filament har ett vågutseende som är tätare och ger större borstverkan. Krimpningens natur bestäms av amplituden, krympningsdjupet, frekvensen och krympningarna per tum.

Nivå eller rak – Raka eller jämna filament är mindre täta och används för lättare mindre abrasiva applikationer. Rektangulärt – Filament i rektangulär stil kan applicera mycket mer nötning på grund av deras heldragna kontakt med en yta som erbjuder utmärkt prestanda för tunga applikationer. Till skillnad från standardborstar som har handtag är trådborstfilamenten inkapslade i en mängd olika hållare som är designade för att hålla trådarna kompakta och säkra. Typerna av hållare inkluderar det traditionella handtaget, koppar, trådar och metallremsor. En mängd olika metoder används för att säkerställa att filamenten är säkert placerade.

Trådkoppsborstar är en slipande stålborste gjord genom att fästa filament på en koppformad bas med någon av de många typerna av filament. Koppar kan ha antingen krusade eller tvinnade filament. Med tvinnade versioner vrids filamenten i grupper innan de placeras i koppen, vilket gör dem användbara för aggressiva applikationer. I den krympta versionen är varje filament krympt för att hålla dem åtskilda.

Handtag

Handtagen för stålborstar är ungefär som handtagen för vanliga hushållsborstar och är gjorda av plast, trä, metall eller tråd. Tillverkningen av stålborstar med handtag innefattar att borra hål i handtaget. Det finns en mängd olika sätt att fästa filamenten, vilket kan inkludera vridning, kompression, tvångsinförande eller trycksättning. När det gäller plasthandtag kan filament sättas in i handtaget under handtagens formning för att bilda en säkrare tät passform. Handtag för tvinnade stålborstar skiljer sig från de metoder som används för att sätta in filament i solida handtag. För tvinnade stålborstar placeras filamenten mellan två trådar som är tvinnade för att hålla trådarna på plats. Stålborstens handtag är en förlängning av de tvinnade trådarna.

Hjul

Hjulborstar, eller spiralborstar, är en cirkulär form med antingen ett fast centrum eller ett öppet centrum. Trådarna för stålborsten är fästa vid cirkelns omkrets och är normalt säkrade med tryck som appliceras på sidorna av metallhållarkärnan för att säkerställa en säker tät passning. Hjulborstar med ett fast centrum kan ha en axel fäst så att de kan anslutas till ett elverktyg. De med en öppen mitt är designade för att skjutas på en kvarn. Filamenten kan vara långa eller korta med kortare filament som kan applicera mer aggressiv slipkraft.

Typ av tråd

Trådborstar finns i kolstål, rostfritt stål, mässingsbelagda och nylon. Mässing är den vanligaste och många gånger är den pläterad (eller belagd) på andra metaller som kolstål. Den har tillämpningar i tillverkningsprocessen av många mjukare material som gummi och aluminium. Kol och rostfritt stål är designade för att matcha de specifika materialtyperna. Användning av fel trådfäste kan skada ytan eller orsaka kontaminering eller oxidation. Det är viktigt att överväga denna faktor eftersom spetsen av tråden gör allt. Ju längre tråden är, desto mer benägen är den att gå sönder. Tunna trådar (0,014 tum) är mindre aggressiva men mer flexibla och utmattningsbeständiga. Tjocka trådar (0,025 tum) är mer aggressiva och starka, men också mottagliga för trötthet. Om din applikation är lätt och med mjukare material, välj en fin, tunn tråd medan för ett tungt jobb, välj en tjockare tråd.

Ytstorlek

Storleken på ytan som ska rengöras, förberedas eller avslutas avgör storleken på stålborsten som ska användas. Handhållna borstar är tillräckliga för små jobb och ytor men kräver för mycket ansträngning för stora ytor. Hjul- och ändtrådsborstar är bra för att komma in i små trånga områden, även om stålborstar i storlek av tandstålborste kan användas för små jobb som inte kräver motoriserade borstar. Det stora utbudet av roterande borstar och kopparborstar är det bästa valet för att arbeta på stora plana ytor, särskilt när området som ska förberedas är täckt med rost, korrosion, slagg eller andra tunga material. Valet av filamenttyp kan också vara en faktor eftersom brons eller aluminium kanske inte är tillräckligt tungt för att helt ta bort all förorening.

Filamentkonfiguration

Bortsett från trådtypen är det viktigt att bestämma trådkonfigurationen, som kan vara tvinnad, knuten, krusad eller rak. Tvinnad och knuten tråd ger hög slagkraft och täcker en stor yta. Dessa typer av konfigurationer används normalt i koppar- och ändtrådsborstar. Tvinnade och knutna trådar används för tunga applikationer som svetssanering och kraftigt avlägsnande av korrosion. Rak tråd är inte lika aggressiv som tvinnad eller knuten tråd eftersom de enskilda filamenten inte kan täcka ett stort område. Krimpad tråd är som rak tråd men är mycket flexibel och ger utmärkt rengöring. Den används för lätta applikationer.

Diametrarna för trådtrådarna varierar. Diametern på tråden påverkar tjockleken på tråden som kan användas i stålborsten. Filament med större diameter kräver en större filamenthållare för att hålla filamenten på plats. Tabellen nedan matchar tråddiametern med dess kvalitet. När du väljer filament spelar längden en viktig roll för hur nötande en stålborste blir. När en applicering kräver en mindre aggressiv och skonsammare borstning, bör längre mer flexibla filament användas. Kortare kompakta filament är mer aggressiva, styvare och fungerar snabbare.

Material

Den största fördelen med ståltråd är att den ger en snabbare, snabbare, aggressiv skärning och har en längre livslängd. Dessa faktorer är resultatet av dess hållbarhet och förmåga att utstå extrema borstningsapplikationer. Belagt plåt: Det finns begränsningar för de applikationer där belagda plåtborstar kan användas. Belagda tennfilament kan vara raka eller krusade och användas för gradning eller avkolning. Mässing: Mässingsfilament används på ytor när det finns material som ska tas bort men det är nödvändigt att inte skada underlaget. Eftersom mässing inte producerar gnistor kan den användas i potentiellt brandfarliga miljöer som ett säkert alternativ till stål.

Graderna av rostfria stålfilament inkluderar kvaliteterna 302, 304 och 316. Liksom de flesta rostfria stål är klass 302 korrosions- och rostbeständiga. Den är idealisk för livsmedelsbearbetning, högtemperaturapplikationer och fuktiga förhållanden. Klass 304 rostfritt stål har inte samma korrosions- och rostbeständighet som andra kvaliteter och används i förhållanden med låg fuktighet eller låg luftfuktighet. Klass 316 har exceptionell motståndskraft mot korrosion och används normalt i applikationer med hög luftfuktighet och saltvatten.

Slipande nylon används på borstar utformade för att ta bort spån och smuts från cylindrar, slangar eller hål. De slipande nylonfibrerna har samma egenskaper som metalltråd och kan lindas, tvinnas, avskalas och häftas. Även om slipande nylonfilament inte har förmågan att användas i aggressiva applikationer, är de idealiska för att skrubba våta eller torkade material. Nickel Silver: Nickelsilver framställs genom att legera 10% nickel, 65% koppar och 25% zink. Tillsatsen av nickel till koppar och zink skapar nickelsilver. Närvaron av nickel ökar draghållfastheten och korrosionsbeständigheten hos mässing, vilket ger ett mer mångsidigt filamentmaterial.

Lista över de bästa stålborstarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av stålborstar

Inom konstruktion av borstar finns det många olika typer av handtag samt ett brett utbud av borst, även om metallborst är den vanligaste typen. Utformningen av en stålborste är beroende av hur den kommer att användas med olika för att skala tapeter till andra som används för att avkalka och grada delar.

Skrapborstar

Skrapborstar är en allmän stålborste som används för att ta bort färg, rost och smuts. Handtagen kan vara gjorda av plast eller trä med fyllningsalternativ av stål, rostfritt stål, mässing eller bronsfilament. Syftet med en kanalskrapstålborste är för trådrengöring och lätt borttagning av rost eller färg. De finns i en mängd olika längder med borst som varierar i storlek från sju till tolv tum är den vanligaste. Handtaget kan vara böjt eller rakt beroende på applikationen och operationens behov. Ungefär som andra skrapborstar inkluderar valet av filamentstål, rostfritt stål, mässing eller brons. Kanalborstar finns i en mängd olika tråddiameterstorlekar.

Svetsborstar

Borstar för svetsning måste vara mycket hållbara på grund av applikationens natur. Denna typ av stålborste används för att förbereda en yta för svetsning genom att ta bort oljor, smuts, damm och andra material som kan förorena processen. När svetsningen är klar används svetsborstar för att ta bort överflödig slagg eller mindre grader. Metallstålborsten måste vara tillräckligt motståndskraftiga för att kunna motstå värmen från de sammanfogade metalldelarna.

Stålborstar med tandborststil

Stålborsten i tandstålborstestil finns i olika konfigurationer och ett urval av olika handtag. Oavsett storlek ger den samma slipverkan som större borstar och är bra för att komma in i svåråtkomliga eller små utrymmen. Dess vanligaste användning är inom elektronikindustrin. Filament kan vara stål, rostfritt stål eller mässing.

Verktygsborstar

Den vanliga bruksstålborsten kommer med en standardyta på två gånger tre tum och en total längd på åtta tum. Den här typen av borstar finns på många ställen från hem för rengöring av BBQ-grillen till rengöring och förberedelse av delar för produktion. Den vanligaste typen av bruksstålborste har ett träskaft med något vinklat huvud.

Platta stålborstar

Det finns golvrengöringsförhållanden som kräver en skjutborst med trådhuvud för att rengöra ansamlingen av klibbiga, tjocka och trögflytande ämnen som inte kan avlägsnas med en traditionell skjutkvast. En platttrådskvast har platta ståltrådsfilament som kan tillföra den nötande kraften för att ta bort klibbiga täta material från ett arbetsområde. De används precis som en vanlig borstkvast men med större nötningskraft.

>>> Är du intresserad av hyvlar? Klicka här.

Koppborstar

Ungefär som alla former av borstar, finns kopptrådsborstar i ett brett utbud av stilar och typer. I vissa fall är de speciellt utformade för att passa en specifik produktion eller efterbehandling. Koppborstar används för ytbehandling, polering och avkalkning. De har krusade trådfilament med hög densitet. Namnet på stålkoppsborstar kommer från deras design, som inkluderar en koppformad bas som har trådtrådar av mässing, stål eller rostfritt stål införda. Stålborsten eller filamenten kan vara krusade, knutna eller vridna.

Hjulborstar

Hjultrådborstar används med slipmaskiner, robotbearbetningsanordningar eller för att monteras på en berså. Vajrarna till en hjulstålborste kan krympas eller knytas och tillverkas av stål, rostfritt stål eller mässing. Den traditionella ståltrådsstålborsten har ett borrhål på två tum och kommer med en mängd olika tråddiametrar. Vanliga trådtrådslängder för ståltrådsborstar är sex till åtta tum. Hjulborstar ger en rak linjerengöring för ytbehandling, rengöring, polering, avgradning och borttagning av färg. Tillverkare tillhandahåller ett brett urval av hjulborstar som kan användas individuellt eller gängmonterade.

Tvinnade stålborstar

Vridna borstar är kända under flera olika namn beroende på tillverkare eller kund. Namnen inkluderar tub, flaska, rör, spiral eller invändiga rengöringsborstar. De är tillräckligt anpassningsbara för att användas för manuella eller motordrivna verktyg som borrar och CNC-bearbetningsutrustning. Vridna borstar görs genom att sätta filament mellan stamtrådarna och vrida stamtrådarna för att säkert hålla fast filamenten. Tvinnade stålborstar tillverkas i en mängd olika storlekar, inklusive de som kallas miniatyr- eller mikroborstar. Dessa extremt små borstar är designade för att grada och rengöra täta toleranshål borrade i metalliska och icke-metalliska delar.

Cylinderborstar

Huvuddragen hos cylinderborstar är deras breda yta som kan rengöra ett stort område av ett produktsubstrat. De är kända som roterande borstar, spolborstar och spiralborstar och består av en remsstålborste monterad på en cylindrisk kärna eller filamenttovor som är insatta i en kärna. Filamentens längd avgör hur aggressivt stålborsten kommer att rengöra en yta med kortare filament som de mest aggressiva. Även om längre filament fyller samma funktion, tenderar de att vara skonsammare och inte lika slipande.

Ändtrådsborstar

Ändtrådsborstar används i förhållanden med begränsat eller begränsat utrymme och kallas ibland stamborstar. De är idealiska för polering av formar, rengöring av gjutgods, gradning av hål, blixtborttagning, punktbeläggning och förberedelse av en metallyta för svetsning. Ändborstar tenderar att ha ett liknande utseende som koppborstar med en mindre behållare för sitt filament som kan vara i ett brett spektrum av koppdiametrar från mindre än en tum upp till fyra tum. En kritisk aspekt av ändborstar är deras stil av filament, som kan krympas, vridas, utvidgas eller ha en ihålig mitt. Filamenten är standardtyperna av stål, rostfritt stål, mässing och brons.

Remstålborste

Huvudfunktionen hos en remsstålborste är dess metallkanal, som används för att hålla filamenten. Kanalen görs genom att ta en lång plåt av platt metall som är cirka fyra till sex tum bred och fyra till tolv tum lång. Arket böjs i mitten för att bilda kanalen. Stål-, koppar- eller bronsfilament förbereds för att placeras i utmaningen genom att böjas på mitten. Den böjda delen av filamenten placeras i kanalen, som används för att krympa dem ordentligt på plats. Variationerna i borsttrådsborstar kan bestämmas av den trimmade längden på filamenten samt deras densitet och diameter. Dessa tre faktorer definierar hur aggressiv stålborsten kommer att vara.

Användningsområden

Slipning

En av de viktigaste egenskaperna hos stålborstar är deras slipande textur. Även om detta inte är sant för alla stålborstar, eftersom vissa används för efterbehandling och rengöring, finns det en speciell grupp som är designade uteslutande för att nöta och ta bort färg, rost, partiklar och metallspån från substratet av huvudsakligen metaller. Denna typ av stålborste skär in i ytan och tar bort allt den vidrör. I de flesta fall, när slipningen är klar, används en skonsammare stålborste för att jämna ut ytan. Slipande eller slipande borstar som gör djupa snitt i en metallyta används för att förbereda ytan för applicering av en beläggning eller tjock färg som kommer att jämna ut det som slipningen har tagit bort. En slipstålborste som används på detta sätt förbereder faktiskt ytan för ytterligare efterbehandling. De flesta slipborstar är tillverkade för att användas elektriskt. Det finns versioner med trä- eller plasthandtag som används för att ta bort tapeter, färg och rost för hand. Denna typ skär inte lika djupt som den elektriska versionen utan måste användas försiktigt på gips och trä.

Rörrengöring

Rörborstar är ett verktyg som används av rörmokare för att rengöra rör och svåråtkomliga ytor. Borstarnas diametrar är lika med eller större än diametern på röret så att de passar ordentligt mot rörets inre yta. Även om de är idealiska för att rengöra rör, kan de också användas för att skjuta eller förstöra hinder i rör. Den flexibla trådversionen böjer sig med kurvorna i rör och kan anpassa sig till formen av ett rör.

Rostborttagning

Ett vanligt användningsområde för stålborstar för koppar och hjul är rostborttagning. Trådborstar med drivna hjul är idealiska för att ta bort rost från svåråtkomliga ställen. De har tillräckligt med slipkraft för att gräva in i sprickor och trånga utrymmen. De många varianterna av koppborstar kan användas för att rengöra flagnande rost och färg från stora ytor. De olika storlekarna och diametrarna på koppborstarna samt de ihåliga versionerna erbjuder ett tillräckligt alternativ för att möta alla typer av rostborttagningsbehov.

När du rengör en yta av rostfritt stål är det bäst att använda en trådkopp av mässing eller stålborste för att skydda ytan från föroreningar. Mässingsfilament har samma skärförmåga men är inte lika slipande som kolstål. Handtrådsborstar kan också användas för att rengöra rost men är inte idealiska för stora eller nedsmutsade ytor eftersom de inte har samma skärkraft och tar alldeles för mycket ansträngning för att slutföra jobbet. Eldrivna koppar- och hjulborstar kan användas för en mängd olika ytor från rost på maskiner och bilar till rostskyddade staket och barriärer.

Ytförberedelse

Även om mycket av betoningen på stålborstar handlar om rengöring och borttagning, är de också idealiska för att förbereda ytor för efterbehandling. Syftet med stålborstrengöring är att förbereda en yta för applicering av ytskydd. Vid stora operationer kan en form av blästring användas för att rengöra och förbereda en yta. Oavsett hur effektiv blästringen är, finns det vissa områden som kan behöva åtgärdas för att säkerställa att ytan är helt färdig att slutföras. I dessa fall används en handhållen kopp eller hjulstålborste för att göra nödvändiga detaljer. Vid ytbehandlingsprocesser krävs en viss grovhet för att säkerställa att skyddsmaterialet som ska appliceras kommer att fästa. Vilken typ av stålborste som används för att förbereda en yta beror på typen av underlag. Valet av rätt typ av stålborste beror på typen av filament.

Träbehandling

Processen att tömma trä används för att slita bort de mjukare, lättare delarna av träfibrerna samtidigt som de tätare delarna lämnas. Denna process ger ett utseende av åldrande. Den resulterande effekten är en utsliten effekt som om träet har vittrats utomhus. Processen kan slutföras med en handhållen stålborste eller en stålborste med styva nylonfilament, vilket skapar ett mjukare slipat utseende. Grovbearbetning orsakad av stålborstar kommer att variera beroende på vilken typ av filament som används för att uppnå önskad effekt. För att slipa ytan kan en stålborste med aluminiumfilament av olika korn användas. Dessa typer av stålborstar ger samma resultat som att använda sandpapper.

Gradning

Det finns många skäl att använda avgradningsprocessen, som inkluderar hål i metall, skäroperationer eller gjutna delar. Trådborstar är ett mycket praktiskt och ekonomiskt sätt att grada och rensa upp metallbitar. Användningen av stålborstar är billigare än att använda avfasningsutrustning, och borstarna håller längre. Det finns få begränsningar för användningen av stålborstar för gradningsoperationer. Tunnväggiga rör kan gradas med en stålborste utan att rörets dimensioner ändras. Till skillnad från andra avgradningsmetoder lämnar stålborstegradning inga typer av mikrograder på behandlade ytor.

Statisk borttagning

Ett av de pågående problemen med produktionsprocesser är skapandet av statisk elektricitet under monteringsoperationer. Även om statiken kanske inte är skadlig för arbetare, drar den till sig damm, smuts och andra ämnen till slutprodukter som är svåra och tidskrävande att ta bort. Trådborstar kan integreras i monteringsoperationer för att ta upp statisk elektricitet och förhindra att den skapas. Trådborstar plockar upp statisk elektricitet och flyttar den till en mark för att släcka dess effekter. Det finns ett brett utbud av stålborstar i olika längder och filamentdiametrar som kan anpassas för processen.

Svetsning

Det finns flera användningsområden för stålborstar för svetsapplikationer. Innan svetsning kan metallytor kräva försvetsningsförberedelse, vilket är att avlägsna föroreningar på ytan som olja, smuts och smuts. Inkluderade i faktorerna som ska avlägsnas är rost, korrosion och beläggningar som kan störa metallernas bindning eller vara flyktiga. När svetsprocessen är klar måste den svetsade ytan jämnas, oxideras och befrias från ojämnheter och främmande partiklar, ungefär som är nödvändigt under försvetsning. Även om slipning används för att ta bort ojämnheter och svetsstänk, hjälper stålborstar till att jämna och jämna ytor.

Det finns fyra möjliga stålborstar som kan användas för att förbereda och jämna svetsytor. Trådhjulsborstar är mångsidiga och hållbara nog att utföra alla tre nödvändiga operationerna, medan stålborstar är idealiska för större ytor och mindre detaljerat arbete. Ändtrådsborstar används för svåråtkomliga ställen som T-fogar med fina, krusade trådar för lättare ytrengöring. När mindre aggressiva åtgärder krävs för små jobb, kan handhållna stålborstar användas för att slå bort slagg mellan svetsoperationerna.

Krematorium

En viktig faktor i krematorier är att hålla ugnens yta ren för att säkerställa dess fortsatta användbarhet. Trådborstar av mässing används för att rengöra ugnskammaren utan att skada ytan. Den mindre nötande karaktären hos mässing gör dem till den perfekta lösningen för att bevara kammarens integritet. Raka borstar för detta ändamål kan enkelt anslutas till gängade handtag och finns i olika bredder där tolv tum är det vanligaste.

Betonggolv

Trådborstar används för att ta bort smuts, olja, fastnat i smuts och tjocka torkade ämnen som har byggts upp på betongytor. Även om handtrådsborstar som är fästa på mopphandtag kan göra jobbet, är det i de flesta fall nödvändigt att fästa en stor roterande stålborste på en golvskurmaskin för att få bästa resultat Tillverkade av kraftigt kolstål, roterande stålborstar strippar betongytor som tar bort alla typer av byggt material som är resultatet av frakt eller industriell verksamhet. Verkan hos en roterande stålborste är mycket lik att använda ett stringent rengöringsmedel utan att behöva oroa sig för toxicitet. Mycket aggressiva golvborstar kan användas för att skrapa, skura, skura och skala golv. De är designade för att attackera påverkad jord, fett och olja. Golvskurborstar finns i flera diametrar som börjar med 13″ och går upp till över 20.

Saker att tänka på med elektriska stålborstar

Använd den högsta säkra hastigheten

Trådborstar, som skärverktyg, fungerar mest effektivt när hastigheten och trycket på operationen korrekt matchar applikationens krav. I de flesta operationer kommer användning av högsta hastighet med lägsta möjliga tryck att säkerställa den snabbaste borstningen och längsta stålborstens livslängd.

Att öka borsthastigheten till den högsta säkra hastigheten ökar ansiktets styvhet och borstverkan. En fintrådsstålborste som roterar med hög hastighet ger ofta samma resultat som en grovtrådsstålborste som roterar med låg hastighet, men den håller i allmänhet längre. Därför kommer du att uppnå de lägsta produktionskostnaderna genom att använda den finaste tråden som gör jobbet. Om borsthastigheten är otillräcklig utövar frustrerade operatörer vanligtvis mer tryck. För högt tryck orsakar emellertid överböjning av filamenten och värmeuppbyggnad, vilket resulterar i filamentbrott, snabb matthet och minskad borstlivslängd.

Istället för att applicera större tryck, försök att använda en stålborste med mer aggressiv verkan, till exempel en med en större filamentdiameter och/eller en kortare filamenttrimlängd, eller en med en knuttyp istället för krusad tråd. Eller så kan du prova att öka stålborstens ythastighet genom att öka rotationerna per minut eller stålborstens diameter. Du måste bestämma rätt driftshastighet för varje applikation. Av säkerhetsskäl är det absolut nödvändigt att aldrig överskrida den maximala säkra fria hastigheten (MSFS) eller RPM-klassificering som tillverkaren publicerar för varje typ av stålborste.

Omvänd riktning periodvis

För att öka prestandan och förlänga livslängden på stålborstar utan muttrar, såsom de borstar som vanligtvis används på en bänkslip, kommer här ett snabbt och enkelt tips: Vänd om rotationsriktningen med jämna mellanrum för att dra fördel av den självslipande funktionen som kommer resultera. För att vända rotationsriktningen tar du helt enkelt bort stålborsten från spindeln, vänder stålborsten 180 grader och sätter tillbaka stålborsten ordentligt.

Vet vilken typ av tråd du ska använda

Krymptrådsborstar är borstar för allmänna ändamål som kan användas för en rad olika applikationer. De är gjorda av hårt dragen tråd som är krympt för att låta enskilda filament stödja varandra. Krymptrådsborstar ger flexibilitet för lätt till medelstark borstning, och de bör användas på delar som kan skadas av en knutstålborste. Knottrådsborstar är gjorda av värmebehandlade raka trådtrådar tvinnade som en enda enhet som liknar en bit kabel eller stållina. De ger mindre flexibilitet och mer aggressiv borstverkan än krusade borstar i tunga applikationer på delar som kräver kraftig verkan. Knottrådsborstar används ofta i svetsapplikationer och för att ta bort stora grader och kraftig förorening, såsom flera lager av rost, glödskal, färg eller oxider.

>>> Är du intresserad av träolja? Klicka här. 

Håll rostfria borstar rena

Borstar av rostfritt stål används ofta på rostfritt stål och aluminium och andra icke-järnmetaller för att eliminera risken för att “efterrost” uppstår på arbetsytan. Genom att följa några enkla metoder kan du maximera effektiviteten hos dessa verktyg. När du väl använder en stålborste av rostfritt stål på kolstål, använd den inte på rostfritt stål eftersom efterrost kan uppstå. För att förhindra kontaminering, förvara alla rostfria borstar borta från områden där kolstålpartiklar kan komma i kontakt med borstarna, såsom stålarbetsbänkar.

I motsats till en populär missuppfattning är en borsttråd av rostfritt stål magnetisk. Som ett resultat fungerar inte den beprövade metoden att använda en magnet för att kontrollera om stål är rostfritt eller kol på borstar. Ritningsprocessen, som används för att tillverka borsttråd, gör att materialet attraheras av en magnet. Effekterna av ritprocessen kan elimineras genom att värma tråden med en tändsticka tills den blir glödhet. Om tråden är rostfri av typ 302 kommer den inte att attraheras av en magnet efter uppvärmning.

För kritiska operationer, avfetta stålborstar av rostfritt stål innan arbetet påbörjas. Om du ska förvara borstarna efter användning, avfetta dem och slå in dem i plast. Om du förvarar borstarna utan skydd under en längre tid, kan deras magnetiska egenskaper göra att borstarna samlar upp främmande ämnen och lämnar efterrost vid återanvändning.

Använd värmebehandlad och oljehärdad ståltråd

Även om rostfritt stål har fördelen att eliminera efterrost, är kolstål överlägset när det gäller de kritiska egenskaperna för skärverkan och utmattningsmotstånd. När du köper kolstålborstar för industriella applikationer är det viktigt att köpa sådana som innehåller filament gjorda av högkvalitativt material. Leta efter värmebehandlat, oljehärdat eller värmebehandlat, höghållfast stål, speciellt i tråddiametrar på 0,008 tum och mer. Du kan köpa billigare borstar från kvarterets järnaffär eller gör-det-själv-återförsäljare, men i det långa loppet kan du sluta spendera mer på grund av minskad produktivitet, längre bytestid och kostnader för borstbyte. Till exempel kan en pensel på $5 räcka i en timme, medan en pensel på $10 förmodligen kommer att hålla mer än en dag.

Vanliga frågor om stålborstar

Vilka typer av stålborstar finns det?

När du väljer stålborste till dina elverktyg är det viktigt att tänka på vilken funktion den behövs för och formen på ytan den ska utföra på. Beroende på de två, här är de typer av stålborstar du kan behöva:

Rörborstar

Formade som en cylinder används dessa tub- eller flaskborstar för att avgrada ytan. Dessa borstar kännetecknas av vridna borst och är lämpliga för rengöring av invändiga ytor som rör, rör eller cylindrar. Stålborstens nötningsförmåga beror på trådtjockleken; en enkel spiralstålborste är effektiv för normal behandling medan dubbla spiraler stöder kraftig rengöring vilket gör den effektiv för pressgjutningsmaterial.

Hjulborstar

Hjulborstar, kategoriserade med sammansättning av krusad tråd, används vanligtvis för rengöring, polering och polering av metallytor. Dessa borstar är sammansatta av metallborst (stål eller mässing) tvinnade ihop och de varierar i storlek och bredd beroende på ytan. Hjulborstar är kraftiga slipmedel som används vid borttagning, svetsning och skalning. Storlek, bredd och typ av borsttråd beror på ytans material.

Ändborstar

Dessa borstar är mindre i storlek, speciellt utformade för att nå små eller överbelastade utrymmen. Krusade eller knutna konfigurationer av metallborst är tätt hopbuntade och vända utåt för att nå mindre områden. Ändborstar används vanligtvis för gradningsapplikationer.

Koppborstar

Koppborstar används för tung rengöring och förberedelse av stora metallytor som fartyg eller bryggor. Stålborstens borst är utformade i en skålform för intensiv verkan mot ytor. De finns i olika storlekar och bredder.

Vilka elverktyg fungerar stålborstar med?

Borr

En borr är det vanligaste elverktyget som används i hushåll, verkstäder och arbetsplatser. Stålborstetillbehör för borrar är monterade på ett 1/4-tums skaft för att passa chuckarna på de flesta borrar och borrpressar, vilket gör dem till en mycket bekväm lösning för att utföra lätta förberedande jobb som att ta bort rosten före målning.

Slagborr

Genom att ge dig god kontroll och ett kraftfullt och snabbt varvtal med hjärnskakning, är borsttrådsfäste med sexkantsskaft lämpliga för stötförare och är utmärkta för medelhöga jobb som kräver otroliga mängder vridmoment, hammarverkan och högt varvtal.

Vinkelslipmaskin

Även kallad skivslip, detta bärbara verktyg som drivs av en elmotor kan passa stålborstefästen med en 5/8-11 gängad spindel för att utföra många slipande uppgifter som kantblandning, borttagning av svetsar och gradning, slipning eller borttagning av överflödigt material eller till och med polering.

Bänkslipmaskin

Denna stationära maskin använder sig av slipskivor och används oftast för slipjobb. Men du kan också fästa stålborstehjul med 1/2 tum eller 5/8 hål för att utnyttja kraften hos bänkslipmaskinen för att utföra andra uppgifter som vanligtvis utförs av stålborstar.

Roterande verktyg

Dessa kompakta, mångsidiga och handhållna verktyg rymmer en mängd olika tillbehör som stålborstar. Med en stålborste monterad på ett 1/8-tums skaft, ger den energi för att utföra precisionsapplikationer som slipning och polering. Det kan också ta bort rost från mjukare ytor. Roterande verktyg är särskilt användbara vid precisionsapplicering och svåråtkomliga områden på grund av sin lilla storlek.

Hur är stålborstar gjorda?

Problemet med att beskriva hur en stålborste är gjord beror på de många olika typer av stålborstar som finns. Varianterna av borst, filament, handtag, koppar, kanaler och andra aspekter av stålborsttillverkning är mycket varierande och beror på typen av stålborste. Alla borstar, oavsett typ, har två gemensamma egenskaper, som är någon form av en behållare eller handtag och filament eller borst. De automatiserade och komplexa produktionsprocesserna för borstar har utformats för att skapa högkvalitativa stålborstar med filament som hålls stadigt på plats för att säkerställa stålborstens utmärkta prestanda.

Huvuddelen av en stålborste är dess filament eller borst. Typerna av trådfilament, deras diametrar, densitet och längd avgör vilka applikationer en stålborste kan användas för. Glödtrådens diameter är måttet över diametern av en enskild glödtråd, som mäts med en mikrometer eller tjocklek och kan variera. Filament med finare diameter ger fler skärspetsar per kvadrattum än filament med större diameter. Även om större diametrar kan tyckas vara idealiska, tenderar de att tröttna ut snabbare och förkorta stålborstens användning. Det finns flera typer av trådfilament tillgängliga för tillverkning av stålborstar. Filament väljs efter vilken typ av resultat de är designade för att uppnå på ytan som behandlas. Kolstål: Krimpat kolstål är idealiskt för lätta ytbehandlingar, gradning och flexibel borstning. Vridna eller knutna kolstål används för tyngre applikationer och svåra att arbeta på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen