Bästa stämjärnet 2022 – Test av stämjärn

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

HULTAFORS EDC Stämjärnset

IRONSIDE 134080 Stämjärnsats

STANLEY 2-16-885 Stämjärnsset

STANLEY 0-16-129 Stämjärnsset

Klicka här för att se fler stämjärn.

Bästa stämjärnet 2022

Stämjärn är ett verktyg som alla kan ha stor nytta av, oavsett om du är en hobbysnickare eller driver en egen byggfirma. Olika stämjärn har olika funktioner samt ändamål vilket gör valet av stämjärn ännu viktigare. Beroende på vad för ändamål ditt stämjärn ska användas till är det viktigt att du noga överväger för och nackdelar.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilket stämjärn som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra det stämjärnet du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem ditt stämjärn är det kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa det bästa stämjärnet. Det är just av den anledningen som vi här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för det bästa stämjärnet. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta det bästa stämjärnet på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till stämjärn så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa stämjärnen inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer stämjärn, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha det bästa stämjärnet kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha ett stämjärn som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

>>> Om du även är ute efter en hammare så klicka på denna länken.

Köpguide för bäst i test stämjärn 2022

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilket stämjärn som är det bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av stämjärn som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en det bästa stämjärnet så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa det bästa stämjärnet 2022:

 • Uppbyggnad
 • Handtag
 • Material
 • Blad
 • Storlek
 • Stålkvalitet
 • Stålhårdhet
 • Tillbehör

Uppbyggnad

Stämjärn består främst av ett blad och ett handtag, för att förstå hur ett stämjärn är konstruerad gör att den kan användas mer effektivt. Bladet, som vanligtvis är smitt av ett enda stålstycke, har skärfas i ena änden och antingen en tang eller ett uttag i den andra.

Vinkeln på avfasningen är en viktig faktor vid val av stämjärn eftersom detta ger en indikation på vad stämjärn är designad för. Korta vinklar, cirka 20–25 grader är idealiska för parning, 25-30 grader ger en bra skärning för allmänna ändamål och över 30 grader gör det möjligt att göra tyngre snitt.

Mikroavfasningen är en sekundärfas som ofta finslipas till skärfasan av användaren. Normalt 1-2 grader brantare än vinkeln på huvudavfasningen, mikrofaskanten är allt som kräver slipning när stämjärn mattas. Vissa stämjärn har fasade sidor som ger extra utrymme till kanten så att den kan klippa in i ett hörn. Bladets axel är i slutet av huvudskärbladet och är där bladet börjar avsmalna mot dess smalaste punkt, nacken. Härifrån ökar halsen i bredd för att skapa förstärkaren.

Stödet är viktigt eftersom det utgör bladets främsta kontaktpunkt med handtaget. En hylsa som sitter rätt mot handtaget utan luckor och har full kontakt med handtaget ger en bättre överföring av energi från handtaget till framkanten. Normalt sett är tången en integrerad del av huvudbladet och bildar ett fast ankare i verktygshandtaget.

Handtaget är oftast tillverkat av antingen lövträ eller ett kluvet syntetmaterial och är vanligtvis utformat för att ge det mest lämpliga greppet för stämjärns funktion. En hylsa, belägen ovanför bladstödet i botten av handtaget, ger stöd åt både handtaget och tången, vilket förhindrar att handtaget splittras. Beroende på typ av stämjärn kan vissa handtag ha förstärkningsbågar runt ovansidan för att förhindra att handtaget sprids vid upprepade träffar med en klubba.

Handtag

Det är värt att lägga lite tid på att överväga vissa handtag som du skulle vilja gå med – trä eller plast. Båda materialen har fördelar och nackdelar. På det hela taget kan trähandtag vara en bra lösning, eftersom de är tilltalande för ögat och är bekväma vid långvarig användning. Se dock till att du väljer trähandtag gjorda av upprättkornade och långsamväxande lövträsorter, som ek, ask, avenbok och bok.

Att vara rakkornig ger dig fördelen av bättre handtag och träet kommer inte att ha några naturliga defekter. Handtag är en viktig funktion på ett stämjärn ger mycket stöd, så se till att den du väljer har båda. Faktum är att bultarna helst skulle ha en liknande diameter som handtagets bas. Detta kommer att säkerställa att bladet tang inte kan gå så djupt in i handtaget att det delar sig. Du hittar hylsor nära handtagets baksida. De ger också mycket stöd åt handtagen och bladet och ser också till att handtaget inte splittras.

Handtaget på dina trästämjärn är avgörande för både användbarhet och verktygets hållbarhet. Håll utkik efter en som är gjord av starkt trä, metall eller plast och gummi om du vill att de ska hålla. Gummi är vanligtvis mjukare på dina händer, vilket innebär att du kan arbeta längre innan du börjar känna ont i händerna, men det kommer inte att vara lika hållbart som metallhandtag.

Det bästa av två världar skulle vara en kompromiss av ett metallhandtag med en gummifinish över toppen – på så sätt får du ett starkt och hållbart handtag, men med komforten att arbeta hela dagen. Vi måste dock erkänna att trähandtag på stämjärn har ett mycket mer “traditionellt” utseende som vi inte kan låta bli att gilla.

Handtagsmaterial

Förutom om ett handtag är fäst med en tång eller sockel kan själva greppen antingen vara gjorda av trä eller plast. Trähanterade stämjärn är vackra, välbalanserade och robusta. Som ett resultat tenderar de att vara preferensen bland erfarna hantverkare som är villiga att betala lite extra för utseendet och känslan av ett trähandtag. Den främsta nackdelen är att de vanligtvis är de dyraste och relativt mindre hållbara än plastalternativ.

Plasthandtag har antingen hård eller mjuk plast. Hård plast är tillverkad av PVC, vilket är billigt och mycket slagfast. De tenderar att vara starkare än mjuka handtag som består av en gummi- och hårdplastblandning, men mjuka handtag är generellt sett mer bekväma att använda. På grund av deras reducerade pris och mer förlåtande karaktär, är plasthandtag vanligtvis att föredra av nybörjare som träarbetare som kan behöva ett mer prisvärt och motståndskraftigt alternativ.

Material

Idag tillverkas moderna stämjärn med höghastighetsstål (HSS) och kromvanadiumlegeringar. De är mycket tuffare än det tidigare högkolhaltiga stålet. De är också mindre benägna att få problem som att vara mindre härdade och mer spröda under uppvärmning under skärpning. Ett bättre alternativ är krom vanadiumlegerat stål eftersom det inte leder till metallsvaghet på grund av repetitiva slag. Detta gör det till det perfekta valet för stämjärn som är gjorda för att slå med en hammare.

Om blad, kom ihåg att välja blad som är härdade och härdade längs hela bladets längd. Vid långvarig användning kommer bladet att förkortas när metallen tas bort med varje skärpning. Köp ett stämjärn med ett blad som är härdat i hela dess längd, eftersom de billigare bara kommer att härda för cirka tre eller fyra centimeter av bladet, vilket förkortar dess livslängd.

Genomför ett test för att ta reda på stålets hårdhet. Det normala intervallet för den är Rc 60–61, men större siffror anger tuffare stål. Hårda stål tar lång tid att finslipa än deras mjukare motsvarigheter, men de förblir skarpare mycket längre.

Blad

Bladet på ditt trästämjärn är lika viktigt som handtaget, om inte mer; utan den har du inget trästämjärn. Men det är viktigt att leta efter en som har ett blad av god kvalitet som kommer att vara rätt för de typer av jobb som du planerar att slutföra.

Tunnare blad blir lättare att arbeta med och kommer också att kunna komma in i mindre områden som du arbetar med. Även om du arbetar med stora projekt är det osannolikt att det inte kommer att finnas mindre områden som behöver en mer känslig touch. Längre blad kommer att kunna täcka ett större område och också komma in i trånga utrymmen som korta blad kan kämpa för att komma ner, men de kan vara mer besvärliga att arbeta med om du är ny på att arbeta med trästämjärn.

Materialet som ditt blad är tillverkat av är avgörande – ett dåligt designat blad tillverkat av undermåligt material kommer bara att kosta dig mer pengar i längden! Billiga blad kommer inte bara att slitas snabbare och ta längre tid att få jobbet gjort, utan de kan även skada virket som du arbetar med, vilket innebär att du måste börja om på projektet igen! Håll utkik efter blad som är gjorda av kromstål med stora mängder kol eftersom dessa kommer att vara mer hållbara. Speciellt härdat stål förblir skarpt även efter att du har arbetat hårt på hur många träarbeten som helst som du kan slutföra!

Det är också värt att titta på formen på bladet på trästämjärn som du funderar på att köpa eftersom de finns i många olika utföranden! En bredare yta kommer naturligtvis att innebära att du kan arbeta på mer material på en gång, men avsmalnande blad ger dig en mer exakt finish.

Storlek

När du överväger rätt stämjärn för dig är det viktigt att tänka på storleken som du kommer att behöva (särskilt om du bara planerar att köpa ett trästämjärn). De finns i olika storlekar från cirka 1 cm upp till 3 cm. Mindre trästämjärn kommer att vara bättre för mer känsliga eller detaljerade jobb som du försöker slutföra eftersom du kommer att kunna ta dig in i de trångare områdena.

Medan större trästämjärn är perfekta om du har stora ytor att arbeta med, kommer du att kunna få jobbet gjort på mycket kortare tid. Även om det ökar kostnaden, rekommenderar vi alltid att du köper mer än ett trästämjärn om du menar allvar med att slutföra träarbeten, eftersom det kommer att ta mycket längre tid och du kommer att ha en mindre exakt finish om du bara har ett trä. stämjärn att arbeta med.

Storleken på stämjärn du väljer beror främst på vilken typ av stämjärn du behöver och dess syfte. I allmänhet finns stämjärn i olika storlekar, allt från så små till så stora som 7 cm. Större projekt (som inramning) kommer att kräva större stämjärn, medan mer detaljorienterade projekt skulle kräva mindre stämjärn.

Förutom bladets bredd kan längden också variera avsevärt. Längre blad ger högsta kontroll och är perfekta för arbete på plana, lättillgängliga ytor. Det är därför skärstämjärn har långa, tunna blad för bättre kontroll. Å andra sidan är kortare stämjärn idealiska för arbete i trånga utrymmen som inte skulle vara möjligt med ett längre blad. Helst bör du skaffa stämjärn i olika bredder och längder för att hantera varje situation du möter.

Stålkvalitet

Vi pratar inte om vilket blad som helst, vi pratar om det japanska bladet, ett av de bästa i världen. Stålkvaliteten måste komma fram även här. I allmänhet är högkolhalt, vitt och blått stål de vanligaste komponenterna i dessa stämjärnblad.

Bland dem är hög kolhalt relativt kostnadseffektivt. Vitt stål är lätt att vässa, och blått stål ger dig bättre stabilitet och uthållighet. Det faller under din jurisdiktion ännu en gång, eftersom vi inte vet om din budget eller preferenser. För ett japanskt stämjärn av god kvalitet skulle vi föreslå antingen vitt eller blått stål. Hemligheten med att veta om ett stämjärn är värd att använda börjar med materialet som den är gjord av. De flesta bra stämjärn är tillverkade av högkvalitativt stål och starkt trä eller gummi för handtagen. På samma sätt kommer priset vanligtvis att återspegla dessa kvaliteter, men inte alltid.

Stålhårdhet

Stålets hårdhet visas med hjälp av resultaten från för just det stämjärn. Visas normalt som ett område som Rc 60-61, R betecknar Rockwell, c anger vilket test som har använts – det är alltid c för verktygsstål och siffrorna anger stålets hårdhet. Ju högre siffra, desto hårdare stål. Hårdare stål tar längre tid att slipa och slipa än mjukare stål, men vinsten med detta är att ett hårdare stål kommer att behålla en skarpare kant mycket längre.

Leta efter stämjärn som har härdat och härdat längs hela bladets längd. Under cykeln med användning och slipning blir bladet kortare när metall tas bort vid varje slipning. Ett blad som är härdat längs hela sin längd kommer att ta lika skarp egg när bladet är 5 cm långt som det gjorde när det var 25 cm långt. Billigare stämjärn har bara de första 3 eller 4 cm härdade vilket ger stämjärn en mycket kort livslängd.

Tillbehör

Medan du går igenom tiden, ansträngningen och kostnaden för att hitta den perfekta trästämjärn för dina behov, är det bara vettigt att överväga tillbehör som kommer att hålla dem vassa och säkert lagrade i många år framöver. För detta ändamål kommer en skärpningsenhet och lagringsmetod att hjälpa till att bevara och underhålla din investering. Eftersom de flesta stämjärn inte är slipade från fabrik, kommer du att behöva ett sätt att slipa dina stämjärn innan du planerar att använda dem. Det finns flera alternativ för skärpning, inklusive.

Lista över de bästa stämjärnen 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av stämjärn

Snedstämjärn

Snedstämjärn är helt enkelt fasade stämjärn med skärkanten vinklade för att presentera en framträdande punkt antingen på vänster eller höger sida beroende på skevheten. Själva snedställningen är normalt inställd i en vinkel på mellan 45 och 70 grader och den vassa spetsen är perfekt för att rensa bort skarpa hörn som de på laxstjärtsnålar. Det snedställda bladet kan också användas som ett handplan och ger en mycket överlägsen finish när det används för parning och efterbehandling av snitt på ändkorn jämfört med ett rakt kantat stämjärn. Skew stämjärn säljs i par med en vänster skevning och en höger sned.

Bakstämjärn

Mycket kortare i längd än vanliga fasade stämjärn, stångstämjärn används när skärningens noggrannhet är viktig. Stumstämjärn har samma skärande vinkel på 25 till 30 grader som dess större motsvarighet, men det kortare bladet är lättare att kontrollera och mycket mindre sannolikt att vandra från sitt märke när det träffas eller trycks. Perfekt för såväl fina ytskärningar som för bearbetning av grundare hylsor som gångjärnshylsor, mett stämjärn har handtag som är proportionella i storlek till deras kroppar vilket gör dem lätta att hålla i handflatan.

Fastare stämjärn

Fastare skåror används speciellt för att skära räfflor och böjda profiler i trä. Det U -formade bladet har en rak slipning på skärfasan och lämnar skärkantens hörn intakta. Dessa skåror är utformade för att slås med en klubba för att hjälpa till att skära och har förstärkande bågar längst upp på handtagen för att stödja handtagen.

Hålstämjärn

Med en avfasningsvinkel på 30 grader och över är hålstämjärn byggd för tungt arbete. Som namnet antyder används hålstämjärn främst för att skära hål. Tappstämjärn har en annan design än någon av de andra stämjärnen och har ett tjockt, smalt blad som ger stämjärn den styrka som behövs för att skära och utnyttja överflödigt trä från en djup tapp. Stämjärns sidor avsmalnar något för att förhindra att stämjärn fastnar i träet. Tappstämjärn är utformade för att träffas med en hammare och har handtag med bågarmering eller stål.

Trästämjärn

Särskilt utformad för att klippa långa svepkanaler och rengöra stora fat, har träramen ett tunt, fasat kantblad. Kännetecknande för slickan är dess överlånga handtag som gör att användaren kan klippa under egen kraft utan att behöva en hammare eller en klubba. Träramens slick används inte för att avsluta snitt och är inte utformad för att användas med en hammare.

Designad för den kraftiga skärning som timmerram och stockkonstruktion kräver, har träramar och gutsar tjocka blad och böjda, snarare än plana, skärande avfasningar. Avfasningens kurva gör det lättare att såga djupa hål och förhindrar att stämjärn fastnar i träet. Dessa mejslen ska slås med en hammare eller hammare för att underlätta snittet och levereras med handtag som har ändhylsor i stål eller förstärkningsbågar.

Japanska stämjärn

Traditionella japanska stämjärn eller Nomi, har bimetalliska blad. Detta är vanligtvis ett extremt hårt verktygsstål med en mjukare järn- eller stålsmide svetsad över toppen. Ju hårdare ett stål är, desto vassare en kant klarar det av, men tyvärr, ju hårdare stål, desto sprödare blir det. För enstaka metallblad finns en maximal hårdhet som kan uppnås innan ett blad blir för sprött för att användas praktiskt. Med de japanska bi-metallbladen fungerar det mjukare toppskiktet som en stötdämpare mot det hårdare metallskäret vilket säkerställer att hammarslag som skulle skada eller spricka ett enda metallblad med samma hårdhet har liten effekt på det japanska bladet.

De korta bladen på de japanska stämjärnen ökar i avsmalning från hälen på skärfasningen och denna form gör att de kan skära urtag mycket djupare än stämjärns bladlängd. För att minska kontaktytan och därmed friktionen mellan träet och stämjärn är baksidan ihålig mark som förhindrar att verktyget fastnar. Dessa stämjärn är monterade på proportionerligt stora handtag av lövträ och är designade för att slås med en metallhammare och har tjocka armeringsringar av stål i toppen av handtagen.

Japanska bänkstämjärn liknande i storlek som västerländska bänkstämjärn, av laminerad stålkonstruktion och i allmänhet tjockare än deras västerländska motsvarigheter. Den största skillnaden är att japanska bänkstämjärn kommer från en inramningstradition och vanligtvis har mindre avfasning på sidorna (särskilt i de smalare storlekarna). Andra då att de vanligtvis är ett stämjärn av mycket hög kvalitet, hopringade och med ihåliga markryggar. Kanterna är hårdare än västerländska stämjärn, varför de gör det så bra på laboratorietester.

Japanska stämjärn är utformade för att ta en mycket skarp kant för att klippa barrträ utan att smula, och motstå den naturliga nötningen av aktuella exotiska träslag. En speciell typ av laxstjärtstämjärn introducerades för västerländsk träbearbetare som är triangulär i sektion och har smalare kanter än någon västerländsk stämjärn.

Fasade stämjärn

Inte för korta och inte för långa dessa stämjärn är den vanligaste och mest användbara stämjärn som finns i ett skåp. De viktigaste kriterierna är att de ska ligga bekvämt i handen, hålla en bra kant och vara lätta att vässa. Stämjärns baksida bör vara platt eller mycket lite ihålig för att underlätta skärpningen. De är avfasade på sidorna för att ge maximal åtkomst till svanssvansar. De är den viktigaste första uppsättningen stämjärn för alla butiker med det bredaste utbudet av storlekar som finns. Vissa versioner är hopfogade för att stärka handtaget för malleting, men det är verkligen inte nödvändigt, och många stilar har ingen extra hooping för en lägre balanspunkt.

Kraftiga stämjärn

Stämjärn med fasad kant Används inte särskilt mycket vid möbeltillverkning. Detta är ett bra val för båtbyggnad och i mindre utsträckning timmerframställning, eller någon applikation där snickeriet är stort och komplicerat. Men eftersom efterfrågan är så låg har vi inte denna stil av stämjärn i lager.

Vilkett stämjärn som helst utom ett stämjärn med fyrkantiga, snarare än fasade storlekar. Vanligtvis ringad. Används i timmerstommar och av begränsad användning för allmän träbearbetning. På grund av låg efterfrågan har vi för närvarande inga av dessa typer av stämjärn i lager.

Inhuggsstämjärn

I den klassiska traditionen med sönderhuggning, hamras ett stämjärn i träet och lyfts sedan ut för att ta bort avfall. Bänkstämjärn har inte tjockleken för att klara utskjutningen, inte heller den kraftiga bladvinkeln för att motstå missbruk eller längden för att sätta hävstången bakom lyften. Dessutom skulle missbruket snabbt skära sönder bladen och svamp handtagen på en snygg uppsättning bänkstämjärn som används för fint snickeri. En särskild klass av mortelstämjärn utvecklades. Äkta engelska stämjärn hade inte tillverkats på över 50 år.

Vi har ett stort nöje att föra dem tillbaka till marknaden. Dessa är tunga stämjärn, tjockare än de är breda, med gigantiska smidda bolsters och ovala bok- eller ekhandtag för att ta bultande. Men du kommer att hitta dem väldigt lätta att hantera och en fröjd att använda. Det är helt acceptabelt att bara ha ett mortelstämjärn och storleksanpassa alla dina mortiser därefter Med sällsynta undantag bestäms hålhållfastheten av den totala limytan, inte tappens bredd.

Lätta stämjärn

Stämjärn som är lätta att hantera och som ursprungligen användes för att hugga de relativt grunda mortisen som finns i mullions och muntins i ett träfönster. Om du konsekvent borrar ut avfallet när du borrar, kommer dessa stämjärn att fungera bra även för djupa hål. De är dock av tunnare sektion än vanliga insticksstämjärn (se kommentar om kraftiga insticksstämjärn nedan). Traditionellt såldes tappstämjärn i ett brett utbud av storlekar, men köptes i ett mycket mer begränsat sortiment. Efterfrågan har varit mycket låg sedan vi började sälja vanliga stämjärn och vi har inte längre denna stil.

Tunga stämjärn

Ursprungligen utvecklade på kontinentala Europa, dessa stämjärn är en tyngre version av sash mortise stämjärn. De är mer generella och kommer att få jobbet gjort. De runda handtagen och den fyrkantiga stämjärndelen gör dem mindre bekväma att använda än äkta engelska stämjärn, men dessa funktioner gör dem också billigare att tillverka, och de fungerar verkligen. Innan återinförandet av äkta engelska stämjärn var vi ganska nöjda med denna stil. Nu rekommenderar vi dem endast för enstaka död. På grund av låg efterfrågan lagrar vi inte längre denna stämjärnstil.

Avlånga stämjärn

Avlånga stämjärn är lätta, långa, tunna, nästan flexibla stämjärn som aldrig är mallets. De används främst för att försiktigt raka bort tunna mängder trä vid montering av fogar. Den långa längden ger maximal kontroll. Ena handen på handtaget skjuter stämjärn framåt medan den andra handen, framåt på bladet, leder skärningen. En klassisk användning är att klä sidorna av en tapp efter att ha grovhackat den fyrkantig med ett stämjärn. En sekundär investering, mycket praktisk att ha om du gör mycket snickeri.

Avfasade stämjärn

Denna typ av stämjärn är förmodligen den mest populära. Namnet hänvisar till den avsmalnande slipningen längs båda bladets långsidor. Många inom detta sortiment har ett spricksäkert plasthandtag och är mer avsedda för användning på plats, där de kan slås kontinuerligt med en hammare. Ett lite annorlunda, ännu starkare alternativ är ett stämjärn med genomgående tång där bladet fortsätter genom handtaget och svetsas fast i slagknappen.

Vissa användare upplever att ett plasthandtag vid långvarig användning blir halt och obekvämt, i så fall är stämjärn med fasad kant med ett trevligare trähandtag ett alternativ. Axminster Rider Stämjärn har en rad avenbokhandtag med en metallbåge som gör att de kan slås utan att “svampa” änden. Stämjärn med plasthandtag kommer sannolikt att användas för snickerier, snickerier, byggarbeten och platsarbeten där de kan förväntas fungera ganska bra under ganska ansträngande förhållanden.

Avfasade kantstämjärn som krävs för skåparbete och snickerier av hög kvalitet kan garantera verktyg med lite mer finess, till exempel de som tillhandahålls av Axminster Rider Hornbeam-handtag, Lie-Nielsen och Veritas. Bladen är slipade med en nästan knivkantfas längs varje sida. Detta gör dem lämpliga för åtkomst på besvärliga ställen, till exempel när du gör en uppsättning laxstjärtar. Axminster Rider, liksom LN-stämjärnen, har mycket tuffa avenbokhandtag med hylsor som absorberar ihållande klubbslag. Veritas använder ugnsbakad hård lönn och förseglar den mot förändringar i luftfuktighet.

Trästämjärn

Det finns många trästämjärnuppsättningar på marknaden som kan vara ett bättre köp för dig än att köpa enskilda stämjärn. De kommer vanligtvis i set på mellan 4 och 8 och erbjuder stämjärn i olika storlekar så att du kan växla mellan dem beroende på vilken del av jobbet du arbetar med.

Även om det är dyrt när du köper flera stämjärn på en gång, är detta perfekt för nybörjare till träbearbetning eftersom du kommer att ha den mesta av utrustningen du behöver på en gång! Eller bara för om du vill behandla dig själv eftersom dina gamla stämjärn ser sämre ut för slitage! De kommer vanligtvis också att komma i praktiska fodral som håller dina dyrbara stämjärn säkra och innebär att de alltid är redo att använda – plus mindre chans att de försvinner.

Specialist stämjärn

De flesta träarbeten som du tänker slutföra kommer att kunna utföras med vanliga trästämjärn. Det kan dock finnas tillfällen då du behöver ett mer specialstämjärn för ett visst jobb som du funderar på att arbeta med.

Fasade stämjärn är ett mindre stämjärn som används för mindre ömtåliga områden som du kanske arbetar med. Dessa tenderar att vara de “vanliga” trästämjärnen som du kommer att se i butiker. Skärstämjärn används för att hacka hål för hand. Eftersom knivarna är så vassa kan de skjutas in i en träbit för att ta bort bitar åt gången.

Hörnstämjärn används för att se till att hörnen på träet som du arbetar med är fyrkantiga och snygga. Men den kan också användas för att göra spår och fördjupningar i träet som du arbetar med. Syftet med detta trästämjärn är att i princip skära av materialet från det du arbetar med.

Ett skevt stämjärn används för att faktiskt skära ut små bitar från svåråtkomliga platser. Detta uppnås genom att verktyget har en vinklad skärkant. Det här är större stämjärn som kan användas för större jobb som du kanske arbetar med. Mett stämjärn är mindre än bänken men fortfarande större än en vanlig handhållet stämjärn. Fastare stämjärn, som namnet antyder är dessa hårdare stämjärn som kommer att kunna arbeta med mycket tuffa material!

Bänkstämjärn

Bänkstämjärn är de vanligaste typerna av trämejsl på grund av deras mångsidiga funktionalitet. De är designade med mångsidighet i åtanke och kan göra allt från att skära ut träfogar i skåp till att raka timmer i grov inramning. Faktum är att namnet “bänkstämjärn” kommer från tanken att de ofta permanent ligger på en träbänkarbänk som är redo för omedelbar användning.

Ett bänkstämjärn kan antingen ha en rak eller fasad kant, där den avfasade bänkstämjärn är den vanligaste. Avfasningen ger stämjärn en bättre övergripande balans och rymmer lättare sidoväggarna i olika leder. Den rakkantade sorten (kallad “fastare” bänkstämjärn) delar inte dessa funktioner men är tjockare och tyngre för att hugga stora delar av hårt material.

Båda typerna finns i flera storlekar, med de mest användbara storlekarna mellan 1-3 cm. En kvalitetsuppsättning av dessa stämjärn klarar nästan alla uppgifter du kastar på dem, bara du behandlar dem ordentligt och bara använder en träklubba istället för en metallhammare.

Hålstämjärn

Insticks- och tappförbandet är en populär snickeriteknik inom skåp, och tappstämjärn är designad specifikt med dessa i åtanke. Även om bänkstämjärn teoretiskt sett är kapabel att producera dessa skarvar, kan de inte motstå de bultande och nyfikna kraven från regelbunden mortisering. Tvärtom, att använda ett bänkstämjärn kommer snabbt att skära bladet eller svampa handtaget, vilket är anledningen till att mortelstämjärn utvecklades i första hand.

Gängstämjärn är stora, tjocka och tunga, vilket gör dem idealiska för att hugga ut djupa hål i det hårdaste lövträet. De tillverkar också mindre (kallade “sash”) stämjärn som kan hantera mer invecklat utstansningsarbete än den vanliga, skrymmande mortelstämjärn. Båda sorterna finns i storlekar från 0,5 cm, med den vanligaste 1 cm.

Skalningstämjärn

Där tappstämjärn är användbara för att skära större skarvar, ger klippstämjärn mindre och mer invecklade skarvar vid finishsnickeri. De har långa och tunna blad för att komma åt trånga utrymmen. Eftersom de gör så noggranna nedskärningar bör du bara använda din kraft för att producera skärkraften. Om du gör det säkerställer du att du inte applicerar för mycket tryck och tar bort för mycket material.

Även om de kan användas som fristående snickeriverktyg, används skärning stämjärn ofta i kombination med en bänk eller mortelstämjärn. I det här fallet kommer ett stämjärn att skära ut en “grov” fog för att senare förfinas med den fina verkan av skärstämjärn.

Vanliga frågor om stämjärn

Hur tar jag hand om mitt stämjärn?

Stämjärn kan slipas manuellt på slipstenar eller mekaniskt med slipmaskiner. Med varje nytt stämjärn är det viktigt att platta till och polera baksidan av bladet. Stämjärns skäregg bildas där skärfasen och stämjärns baksida konvergerar. Vid slipning är det viktigt att bibehålla avfasningsvinkeln. En bra finslipningsguide är en värdefull investering om du väljer att vässa dina stämjärn med bänkstenar.

Om du slipar med olika stenarter, börja med det grovaste gruset och arbeta upp till det finaste gruset. För att förhindra kontaminering av stenarna med andra grus som kan skada bladet, rengör bladet noggrant innan du använder nästa sten. När baksidan av stämjärn är polerad, använd endast det sista poleringskornet för att ta bort grader från baksidan av bladet.

För snabbare slipning, slipa en mikrofas på kanten av stämjärn. Detta behöver bara vara 1 eller 2 grader brantare än skärningsvinkeln men mikroavfasningen kommer att ersätta skärfas som verktygets skärkant. Eftersom mikroavfasningen är mycket mindre än skärfasan är den mycket snabbare att underhålla och vässa.

En beläggning med lätt verktygsolja skyddar bladet mot rost och korrosion. För större skydd mot rost kan stämjärnen förvaras i korrosionshämmande påsar. Förvara alltid stämjärnen i en monterad låda eller verktygsrulle och använd stämjärnkantskydd för att skydda skärkanterna. Låt aldrig två stämjärnkanter komma i kontakt med varandra eftersom detta kan skada kanterna. Inspektera stämjärn före användning och byt ut skadade handtag omedelbart.

Kan jag skapa hantverk med stämjärn?

Stämjärn används i manuella snickeriprojekt, särskilt Mortise och Dovetail. Dessa leder hjälper till att skapa möbler och skåp. Detta verktyg är också bra för att klippa projekt i storlek och passa dem.

När stämjärn används i metallarbeten är de av två typer – heta och kalla stämjärn. Ett hett stämjärn skär upp värmd metall i en smedja för att mjuka upp den. Å andra sidan skär ett kallt stämjärn kalla metaller eller de som inte värms upp i smedjor. För stenbearbetning, stämjärn skär eller hugga sten, betong eller tegel. Det finns en mängd stenstämjärn för olika funktioner. Inom flygindustrin hjälper användningen av precisionsskärverktyg till att tillverka och renovera turbinblad.

Om detta blir ditt första köp av ett stämjärn bör du vara försiktig så att du inte plockar upp fel. Så läs igenom de viktigaste funktionerna som ditt stämjärn bör ha så att du har en grundläggande uppfattning om vad du kan förvänta dig av det du ser.

När du köper ett speciellt stämjärn är den viktigaste faktorn att inse behovet av en. Var ska du använda den? Den typ av arbete du kommer att göra kommer att definiera vilken typ av stämjärn du borde köpa.

>>> Om du även är sugen på en kabelsax så klicka här.

Vad finns det för typer av stämjärn?

Stämjärn är de vanligaste som används och används. De är varken för långa eller för korta och är ett absolut grundläggande behov för alla träarbetare. De har fått sitt namn från de fasade kanterna som underlättar arbete tätt i foghörn. Om du behöver skära hela stämjärn manuellt måste du utrusta dig med detta stämjärn. De är tänkta att slås in i och sedan tas veden ut. Den är utformad för att mejsla ut de nödvändiga urtagen för skåp och andra möbler.

En lätt version av stämjärn är skärstämjärn. Med den kan du klippa grunda mortiser som du ser i sprickorna i träfönster. Denna hylsa är lätt och lätt att arbeta med.

Ett stämjärn hjälper till att göra fina snitt när du monterar skarvar med precision. Detta stämjärn är lätt, lång, tunn och flexibel. Det kan bara användas manuellt. Med ena handen ska du ge den kraft som krävs för att göra snittet medan du med den andra handen kan styra det långa och smala bladet. Med hjälp av ett skärstämjärn kan du även klä båda sidorna av ett urtag efter att det mesta av avfallet har tagits bort med hjälp av detta verktyg.

Detta är ett premiumverktyg för specialiserat arbete, så det kan aldrig ingå i en nybörjares verktygssats. Du hittar det i verktygssatsen för hantverkare. Med en kan du rengöra hålens djupa hörn eller andra sådana spår.

Vad bör jag tänka på när jag köper stämjärn?

Vi får många frågor om stämjärn. En del av frågorna handlar om olika märken, men många handlar om hur olika stilar av stämjärn används för olika applikationer. För ett sekel sedan bar verktygskataloger sidor och sidor av stämjärn – olika storlekar, olika former, olika stilar, en fantastisk samling. Mycket av de populära stilarna och formerna har sedan försvunnit. De grundläggande kriterierna för att välja en uppsättning stämjärn har dock förblivit desamma.

Beskrivningarna nedan är inte uttömmande. De hjälper till att förklara de grundläggande stilarna och användningen av varje typ av stämjärn. Klicka på någon av bilderna för att komma till avdelningen där vi lagerför den typen av stämjärn och för mer information om specifika modeller av stämjärn. (För tillfället har vi utelämnat ovanliga stilar och speciella stämjärn för att koncentrera oss på de stilar som är mest populära.) För en detaljerad definition av hela mejslfamiljen och faktiskt alla och träbearbetningsverktyg rekommenderar vi starkt den klassiska.

Vad är japanska stämjärn?

Under flera decennier har japanska stämjärn blivit alltmer populära, och de är tydligt unika i flera aspekter jämfört med sina västerländska motsvarigheter. För det första är bladen mycket tjocka och lite kortare eftersom de består av två olika material; ett mycket hårt, högkolstål som sedan lamineras med hammarsmedja till en mjukare, låg kolhaltig baksida. Detta har effekten av att ge stöd till det viktiga, men mycket spröda skärstålet.

När bladet har härdats och anlöpt, ofta till över RC65, är skärstålet så hårt att det blir mycket svårt att platta till och slipa. Det är av denna anledning som mycket av området på bladets undersida är mycket noggrant slipat bort. Detta kallas ‘ura’. Det är utformat för att minska ytan så att det blir lättare att platta och finslipa. En av fördelarna med varmsmidning är att stålet tar och håller en otroligt vass egg.

Men eftersom stålet är så sprött kommer det att uppstå en flisad och skadad kant om stämjärn lyfts för att ta bort avfall. Det är också lämpligt att upprätthålla en rak avfasning hela tiden eftersom ihålig slipning på en Tormek -kvarn eller liknande tar bort det mjukare bärstålet och minskar stödet som erbjuds till skärkanten.

Är material viktigt?

Mer än något annat handverktyg beror bladets effektivitet på stålets kvalitet. Frågor som enkel skärpning och den erhållna kanten är avgörande för hur ett stämjärn fungerar. Tyvärr är många av de billigare stämjärnen gjorda av stål som kanske inte är lika tillförlitligt som traditionellt Sheffield -stål. Det finns undantag så det är väl värt att läsa våra opartiska kundrecensioner innan köp. Eller så kan du ringa in i någon av våra butiker.

Härdnings- och härdningsprocessen kan göra att de första 0,5 mm av skäreggen blir ganska mjuka. Detta gör att de kan falla sönder och ger en falsk indikation på stålets kvalitet. Om detta fenomen inträffar bör stämjärn slipas om för att ta bort den mjuka delen och sedan slipas om. Det är mycket troligt att du då hittar det mycket hårdare stålet som tar och håller en användbar kant. Alternativt kan ett felaktigt stämjärn returneras till Axminster för en ersättning.

Du vill också vara uppmärksam på handtagsmaterialet för en given trästämjärnsats. Trähandtag är vanligtvis idealiska, eftersom de erbjuder bättre balans och en bättre känsla vid beröring. Plasthandtag är dock bra alternativ om du letar efter en budgetvänlig trästämjärnsats. Tänk bara på att plasthandtagen riskerar att böja eller gå sönder under vissa omständigheter.

Är metallbladsmaterial viktigt?

När du väljer ett stämjärnsats vill du vara uppmärksam på metallen som används för att skapa bladet. Många typer av metaller kan användas för att skapa ett stämjärnblad; Vissa metaller är dock mindre hållbara än andra, och vissa metaller förblir inte vassa särskilt länge.

Det finns andra typer av metaller som kan användas för ett stämjärnblad; men du vill använda en metall som har härdats av värme så att bladet blir tuffare. Vi rekommenderar att du använder minst kolstål eller högkolstål för ditt stämjärnblad.

Är handtag viktigt?

Stämjärnhandtaget kan avgöra hur lätt det är för dig att använda stämjärn. Om handtaget är dåligt utformat, kommer handtaget att gnugga mot din hand och orsaka blåsor, vilket kan vara smärtsamt och göra det obehagligt för dig att använda dina stämjärn.

Materialet som används för att skapa handtaget kommer också att avgöra om du kan använda en hammare, gummiklubba, träklubba eller handflatan för att träffa stämjärns huvud. Vissa är endast utformade för att användas med en träklubba eller handflatan, och handtaget går sönder om du använder en metallhammare.

Du vill också se till att stämjärnhandtaget är välbalanserat så att det är lättare att använda. Om handtaget är obalanserat kan du upptäcka att stämjärn glider åt ena hållet när du slår i handtaget för att göra dina snitt.

När du väljer ett stämjärnset vill du också se till att handtaget har ett bra grepp. Du vill hitta ett stämjärn med ett tjockt grepp som lätt kan greppas och som kommer med en ergonomisk design för mer komfort. Om du är ny på träbearbetning vill du också hitta ett stämjärn som levereras med ett anti-chockhandtag så att du inte skadar händerna om du slår för hårt på handtaget.

Bör jag välja fasade kanter eller platta kanter?

Du måste också bestämma om du vill att din uppsättning stämjärn ska ha fasade kanter eller plana kanter på bladet. Denna funktion beror dock på din personliga preferens och träbearbetningsstil, och det finns skillnader mellan de två kanterna.

Den fasade kanten gör att kanterna har avsmalnats, vilket gör det lättare för dig att skära igenom trä och flisa bort i träets hörn. De flesta träarbetare använder den fasade kanten eftersom den är enklare att använda och är mer mångsidig än stämjärnen med platt egg. Stämjärnen med platt kant är utformade med plana blad. Detta gör det enklare för dig att göra raka snitt, men det är mer utmanande att rensa ut kanterna på hörnen eller flisa bort träet när du stämjärn.

Även om bladstilen är en preferens, rekommenderar vi att du använder en fasad kant eftersom de är lättare att använda och mer mångsidiga. Om du har en stor träbearbetningsaffär kommer du troligen att behöva en rätkantad stämjärn oftare än den genomsnittliga träarbetaren.

Är bladbredd viktigt?

När du väljer en stämjärnuppsättning måste du vara uppmärksam på bladbredden. Bladbredden avgör hur många projekt du kan använda dina stämjärnsatser på och hur fint träbearbetning du kan göra. Många set kommer med olika bladbredder, vilket gör det lättare för dig att göra olika projekt.

Många föredrar att använda stämjärnuppsättningar som har olika bladstorlekar så att de kan använda den som har rätt storlek för sitt projekt. När du använder ett stämjärn som är för stor eller för liten för ditt träbearbetningsprojekt, kommer du att upptäcka att stämjärn inte gör ett bra jobb med träbearbetning som ett stämjärn som är exakt i storlek för ditt projekt.

Vad finns det för tillbehör?

När du väljer stämjärn märker du att det finns tillbehör som du kan välja tillsammans med uppsättningen. Dessa tillbehör kanske inte är viktiga för dig att ha, men de gör det lättare för dig att använda, lagra och slipa dina blad.

Ett av de vanligaste tillbehören som följer med stämjärnuppsättningar är förvaringsväskan. Förvaringsväskan är ofta en låda eller läderpåse som kan bära runt dina stämjärn och hålla dem organiserade. Om du köper en uppsättning stämjärn rekommenderar vi att du hittar en som levereras med en rejäl väska eller förvaringslåda.

Många uppsättningar kommer också med en slipning som kan vässa dina blad. De flesta stämjärn kommer vässade från fabriken, men när de har blivit tråkiga är det trevligt att ha en slipsten så att du kan slipa dina blad. De levereras också med en finslipning så att du kan slipa bladet ordentligt.

Du måste också bestämma hur många stämjärn du vill ha i dina uppsättningar. De flesta kommer med 2, 4, 6, 8 och 10 stämjärn. Antalet du kommer att behöva beror på din verkstads storlek, de projekt du arbetar med och hur mycket utrymme du har för förvaring.

Hur viktig är bladkvaliteten?

Om du letar efter de viktigaste egenskaperna hos något stämjärn är bladkvaliteten den funktion du bör tänka på. Om stämjärn har ett bra blad, kommer alla andra misslyckanden att betraktas som oviktiga. Ett blad ska vara starkt och hållbart. Den måste vara utformad så att den motstår flis och repor och för att hålla kanten bra. Tankar relaterade till om det är bättre att få verktyget förslipat eller att vässa det själv är delade.

Faktum är att du kan få bra stämjärn som kommer förslipade och det skulle vara bra om varje producent skulle erbjuda den här typen av verktyg. Majoriteten av företagen använder en eller annan stållegering på bladet, så alla modeller är nästan lika bra. Det du kan göra för att se till att du ska välja en idealisk produkt är att läsa produktrecensioner och om du stöter på klagomål om frekvent skärpning bör du undvika den uppsättningen.

När kvaliteten är ifrågasatt är det inte bara ett högkvalitativt blad som är viktigt. Stämjärns övergripande kvalitet bör också övervägas. De delar du bör tänka på är handtagen och du bör veta att de bästa handtagen är gjorda av trä som flyttar tyngdpunkten till mitten av verktyget.

Vissa verktyg som kommer med plasthandtag är av sämre kvalitet, är inte hållbara och slutar ofta med en mycket hög tyngdpunkt vilket kan göra dem otympliga. Att hamra är en del av arbetet med detta verktyg, och trähandtag är mer lämpliga för detta jobb, eftersom träet är mindre motståndskraftigt mot slag än plast.

Vilka extrafunktioner bör jag överväga?

Det finns några extrafunktioner som inte har så stor betydelse, men som kan göra stämjärnen i setet bättre eller sämre. Det totala värdet av uppsättningen är större om stämjärnen har dessa extrafunktioner. En fördel är materialet i fodralet. Dessa fodral gjorda av trä eller plast är mer värda än stämjärn som kommer med en bärväska av läder eller plast.

Båda ovan nämnda typer är dock bättre och mer värda än att stämjärn kommer utan något skyddande hölje alls. En annan extrafunktion är verktyget för att slipa dina stämjärn. En av våra modeller kom med en slipsten, vilket ansågs vara en ganska stor fördel. Vill du spara pengar på detta kan du göra din slipning med sandpapper. En bra tilläggsfunktion är en finslipningsguide som gör att du kan få rätt vinkel på dina stämjärn för att få ett effektivt snitt.

Hur många stämjärn behöver jag?

För ett mer seriöst svar är det alltid en bra idé att ha en eller två extra stämjärn bara om dina primära verktyg går sönder eller går vilse och du fortfarande behöver avsluta ett arbetsstycke. Ingenting kan förstöra en dag mer än att behöva ta ner ett arbetsstycke, bara för att ditt enda stämjärn ska stå kvar på en arbetsplats 45 minuter bort. Att ha ett extra stämjärn till hands kan vara en livräddare i det här fallet.

Samtidigt behöver du inte betala för så många stämjärn som du aldrig kommer att använda om du inte köper en uppsättning som ska delas mellan några träarbetare. Om du letar efter en bra nybörjaruppsättning är det aldrig en dålig idé att hämta en uppsättning med 3-10 trästämjärn. Setet bör ha några olika typer av stämjärn med varierande storlekar på blad. Kort sagt, detta ger dig tillräckligt med mångsidighet så att du kan slutföra de flesta arbetsstycken för ditt jobb eller din hobby utan att behöva köpa ett annat specialstämjärn, eller åtminstone inte direkt.

En bra, grundläggande stämjärnuppsättning bör ha verktyg mätt för en rad olika mått. Detta ger dig blad av varierande storlekar som du kan använda för massor av mejslingsuppgifter.

Det är ofta en bra idé att titta på ett trästämjärn som har några häftklamrar som du sedan kan lägga till vid behov. Till exempel, när du har en uppsättning med alla grundstorlekar kan du köpa enskilda stämjärn med mer exakta storlekar. Värdet av att ha en stämjärnsats i första hand är att ha desto mer grundläggande verktyg du behöver för att utföra typiska stämjärnuppgifter.

Vad finns det för användningsområden?

På tal om projekt, vad du planerar att använda ditt stämjärn till är också viktigt. Vissa stämjärn gör sig bäst när de paras ihop med en stark klubba, medan andra klarar sig bäst för hand eller med en maskin. Att veta hur du tänker använda ett stämjärn räcker långt för att kunna köpa en som du inte kommer ångra.

Det finns lika många olika sätt att använda ett stämjärn som det finns verkliga stämjärn. De kan användas i en mängd olika projekt. De kan användas för att skära eller hugga många sorters hårda material som sten, trä eller till och med metall. Det är också vanligt att många träarbetare kombinerar sin användning av ett stämjärn med en hammare för extra nytta eller kraft.

Vilket är det bästa stålet för stämjärn?

Stålet som ett stämjärn är tillverkat av är en viktig aspekt. Men det är en aspekt som är mycket varierande. Det finns ingen perfekt one-size-fits-all typ av stål. Det som kan fungera bäst för ett stämjärn kan lätt bli ett hinder i stämjärns nästa projekt.

Trots detta finns det vissa typer av stål som du aldrig kan gå fel med. Högkvalitativt härdat stål eller kraftfullt tyskt stål är till exempel val som är svåra att hitta fel på.

Vilken typ av hammare använder jag till ett trästämjärn?

Många träarbetare tycker att en hammare eller klubba är en viktig partner till deras stämjärn. Detta är också av goda skäl. En bra hammare kan göra underverk för att förbättra effektiviteten hos din stämjärnkraft. Det är dock viktigt att ta hänsyn till stämjärn som du använder innan du bestämmer dig för att para ihop den med en hammare. Ett stämjärn med trähandtag fungerar till exempel bäst med en hammare som också är gjord av plast eller trä.

Visst, det är möjligt att använda en metallhammare. Handtaget på ditt stämjärn är dock det som får konsekvenserna. Använd metall på trä, så kan du förvänta dig att stämjärnhandtaget snabbt faller sönder.

Hur vässar jag ett trästämjärn?

Till skillnad från många andra knivar är det en ganska enkel process att slipa ett stämjärn. De exakta detaljerna varierar från stämjärn till stämjärn, men den övergripande processen är i allmänhet densamma. Bortsett från kanterna, se till att platta till baksidan. Även om det inte är något du behöver göra mer än en gång, är plattning eller “lappning” av ryggen en viktig aspekt av mejslisslipning. Det är också en viktig aspekt som lätt glöms bort.

Slutligen, se till att ibland doppa stämjärn i vatten för att förhindra överhettning. Att låta metallen bli blåaktig genom överhettning kan förstöra bladets temperament.

Bör jag använda skyddskåpor när jag arbetar med stämjärn?

Eftersom dessa inte är några vanliga stämjärn måste du ha en sak i åtanke – säkerhet. Dessa är gjorda av det japanska bladet, ett av de vassaste i världen. Att lämna dem i det öppna kan vara ganska katastrofalt och riskabelt för dig och din familj.

Då finns det risk för att fläckar och smuts lägger sig på stämjärn om den inte hålls korrekt utan lock. Det är därför du behöver skyddskåpor för ditt stämjärn. Vissa stämjärnuppsättningar levereras med detta viktiga tillbehör. Om din inte kommer med kepsar, föreslår vi att du köper några till dina stämjärn.

För att komma tillbaka till säkerhetsfrågorna är det en förutsättning för säkerheten att hålla dessa vassa föremål i en förvarad låda. Lyckligtvis för dig kommer de flesta av produkterna i vår japanska stämjärnsrecension med trälådor av hög kvalitet. Ibland kommer lådorna även med enstaka stämjärnprodukter. Men även om de på något sätt inte kommer i en låda, skaffa en själv eftersom det är viktigt för din säkerhet.

Hur använder jag rätt slipningsverktyg?

Slipverktyg är av olika slag, var och en med sina egna positiva och negativa aspekter. I allmänhet kan du använda en Waterstone för att slipa dina blad. Eller så kan du använda slipoljan med slipstenar för att få ett smidigt, snabbt resultat. Vattenstenar är specialiserade på förstklassigt stål som vitt eller blått stål, medan slipning av sten passar till de flesta stål. Du måste kontrollera manualen och instruktionerna för skärpningsverktyg och arbeta därefter.

Varför är japanska stämjärn så speciella?

Japanska stämjärn är gjorda med en gammal och helig teknik för att säkerställa optimal skärpa och effektivitet. De har en speciell procedur för att smida järn. Produkterna de kommer med är avsedda att hålla länge och fungera bra. Men det är inte bara det japanska bladet eller den klassiska designen, de är genuint högkvalitativa stämjärn som kan hålla jämna steg med ditt arbete i flera år.

Hur använder jag vattenstenar för att vässa mitt stämjärn?

Processen är ganska enkel och lätt. Det är förmodligen därför som många människor brukar använda Waterstone nuförtiden. Allt du behöver göra är att blötlägga Waterstone i vatten i 10 minuter innan du använder den. När du är klar, lägg en handduk under stenen, placera ditt stämjärn i 30–35 grader och börja slipa. Du skulle bli förvånad över att se kvaliteten på skärpningen!

Vad är syftet med honingolja?

Finslipningsolja eller skärolja är en speciell typ av olja som används för att smörja slipstenen innan du skärper stämjärn. Slipstenar är inte alltid tillräckligt jämna för att stämjärnbladet ska gå sömlöst. Med slipoljan kan bladet röra sig fritt vid en sträcka.

Vad är skillnaden mellan slipning av sten och vattensten?

Slipstenar och vattenstenar har liknande syften, men olika texturer och arbetssätt. Å ena sidan tar slipning av stenar relativt lång tid att slipa kniven. De kräver ofta slipolja för att jämna ut processen. Men de är mångsidiga och fungerar bra med alla typer av blad. Vattenstenar är relativt mer sofistikerade. De kräver blötläggning i vatten och en specifik skärpningsvinkel. Bortsett från dessa skillnader är båda bra skärpningsverktyg.

Är ändamål viktigt?

Först och främst måste du ta reda på hur du huvudsakligen kommer att använda stämjärn du köper. Detta sparar dig från att köpa fel stämjärn.

Till exempel, om ditt nästa projekt kommer att behöva många stansar och tappfogar, kommer troligen att få bänkstämjärn leda till skadade blad och trasiga handtag. Men om du helt enkelt behöver ett effektivt allroundstämjärn för eventuella oförutsedda behov av ditt projekt, kan det vara klokt att köpa ett bänkstämjärn med flera storlekar.

För att undvika att köpa fel stämjärn, förstå syftet med varje typ av stämjärn. Här är några enkla förslag: Om du vet att du behöver ett stämjärn men inte är säker på vad du ska mejsa, skaffa en eller flera bänkstämjärn. Om du tänker göra flera djupa hål (särskilt i lövträ), köp ett stämjärn. Om du arbetar med skåp eller fina möbler som kräver mycket fogar och detaljerad rakning, skaffa ett stämjärn.

Är handtagsmaterial viktigt?

Ett stämjärnhandtag kan göras antingen av plast eller trä. Stämjärn med trähandtag är robusta, välbalanserade och vackra. Som sådan är de ofta det föredragna valet av erfarna träarbetare som inte har något emot att betala lite extra för sin känsla och utseende. Den största nackdelen är att de normalt är mindre hållbara och dyrare än plasthandtag.

Plasthandtag har antingen mjuk eller hårt grepp. Softhandtag i plast är vanligtvis mer bekväma att använda, medan plasthandtag i allmänhet är starkare. På grund av sitt låga pris och bekvämare karaktär föredras vanligtvis plaststämjärnhandtag av nya träarbetare som kan dra nytta av ett mer spänstigt och prisvärt alternativ.

Vad finns det för fördelar med att använda japanska stämjärn?

De första och mest uppenbara skälen att välja ett japanskt stämjärn är kvalitet och hållbarhet. Det är ingen överraskning att de japanska smederna har sin egen teknik för att använda och behandla stål. Stämjärnen som de producerar kommer att hålla länge. De kan motstå nötning med stor marginal.

Dessa är mycket skarpare och starkare än de andra som finns på marknaden. Tillverkarna använder olika typer av stål, och de flesta av dem är härdade i mycket högre grad jämfört med de västerländska. Som ett resultat får du ett stålblad härdat över 64 Rockwellpunkter som kan motstå stötar och enkelt skära igenom. Livslängden, effektiviteten och kvaliteten borde vara tillräckligt för att folk ska köpa dessa.

Är avfasade stämjärn bra?

Med en skärvinkel på mellan 25 och 30 grader är fasade kantstämjärn allmänt kända som verkstadens arbetshäst. Extremt mångsidig i sin användning, fasade kantstämjärn används för att göra skärningssnitt där tunna, fina spån tas samt mindre, lättare avstryknings- och lagerborttagningsuppgifter, och är en bra utgångspunkt för alla stämjärnsamlingar. Avfasade kantstämjärn kännetecknas av sidofasarna på sina blad som gör att stämjärn kan komma åt snäva hörn och områden som inte är lätt åtkomliga av andra stilar av stämjärn. Som en allmän regel är de avfasade kantstämjärnen som har en förstärkningsbåge eller lock på toppen av handtaget utformade för att träffas med en klubba.

Vad kan jag dra för slutsats av det jag läst?

Det finns ett stort utbud av stämjärn på marknaden, så att välja en kommer att vara mycket svårt. Men om du börjar med att använda bara ett par stämjärn och sedan arbetar dig uppåt, kommer du att vara bättre förberedd att använda stämjärnen som erfarna träarbetare gör. Med lite erfarenhet av grundläggande stämjärn kan du vara i en bättre sinnesstämning för att veta vad du behöver och köpa just det. Men innan det, studera listan i vår stämjärnköpsguide och anpassa den till din användning.

Vad finns det för funktioner och saker att överväga?

Handtag

Det är värt att ta lite tid att överväga vilken typ av handtag du vill att dina stämjärn ska ha. Både trä och plast har sina fördelar och nackdelar. Trähandtag är estetiskt mer tilltalande än sina motsvarigheter i plast och kan erbjuda större komfort när de används under en längre tid. Plasthandtag marknadsförs ofta som split-proof och är idealiska för mycket tungt arbete. Om du väljer trähandtag, välj alltid handtag som är gjorda av långsamväxande, rakkorniga lövträ som ask, avenbok, ek och bok. Det raka kornet ger handtaget styrka och är mindre sannolikt att misslyckas på grund av en dold bristfällighet i träet.

Bolster och hylsor är viktiga egenskaper på ett stämjärn. Båda designade för att ge stöd, bör du leta efter stämjärn som har bolster som har ungefär samma diameter som botten på handtaget. Detta säkerställer att bladtången vid användning inte kan drivas längre in i handtaget vilket gör att den splittras. Hylsor runt handtagens botten ger extra stöd åt handtagen och bladet under lyftfunktioner och förhindrar återigen att handtaget spricker.

Blad

Under de senaste åren har fler och fler verktygsstållegeringar utvecklats speciellt för kantverktyg och det är ofta svårt att skilja på dessa. Många stämjärn är nu gjorda av höghastighetsstål (HSS) och legeringar av kromvanadin. Dessa är mycket hårdare än mycket populära stål med hög kolhalt och är mindre mottagliga för de problem som är förknippade med denna metall som att tappa humöret och bli spröda om bladet blir för varmt under slipningen. Kromvanadinlegerat stål är mindre benäget för metalltrötthet än andra stål vilket gör det till det idealiska stålet för de stämjärn som är konstruerade för att träffas av en klubba.

Ändamål

Först och främst måste du bestämma hur du i första hand ska använda ditt stämjärn. Det här steget räcker för att slippa slösa tid och pengar på stämjärn du inte behöver. Till exempel, om du vet att ditt nästa projekt kommer att kräva mycket tapp- och tappförband, kommer köp av en uppsättning bänkstämjärn sannolikt att resultera i trasiga handtag och skadade blad. Men om du bara behöver ett bra allroundstämjärn för oväntade behov som ditt projekt kastar på dig kan en uppsättning bänkstämjärn med flera storlekar vara perfekta.

Stämjärn kan grovt delas in i antingen “socket” eller “tang”-typer beroende på hur bladets bas (eller “skaft”) är fäst vid handtaget. Ett sockelstämjärn har ett skaft med en kupad fördjupning (eller “sockel”) som passar in i en motsvarande konformad utskjutning från handtaget. Omvänt har en tangstämjärn ett spetsigt skaft (eller ‘tang’) som fäster vid handtaget.

Sockelstämjärn är vanligtvis dyrare än tangstämjärn på grund av deras större hållbarhet. Tang-typer är mindre motståndskraftiga mot vanliga slag från klubbor eftersom de potentiellt kan fungera som en kil och dela ett trähandtag med tillräcklig kraft. Av den anledningen är socketstämjärn också mer populära än tang stämjärn, och ett utmärkt val för att få ut den största livslängden från din stämjärn. Men tangtyper kan fortfarande njuta av ett långt liv när de används på rätt sätt och med försiktighet.

Bladmaterial

De flesta stämjärnblad är gjorda av antingen kol- eller vanadinstål. Kolstål (även kallat “verktygsstål”) har kol tillförts järnet för att göra det svårare än vanligt stål. Kolhalten i de flesta stämjärn är 0,6 procent till 0,75 procent, men de kan också vara gjorda av högkolhaltigt stål med kolhalt upp till 1,7 procent. Som en allmän regel avgör bladets hårdhet hur länge det kommer att hålla sig vasst och hur lång tid det tar att slipa om.

Vanadinstål har en liten mängd vanadin tillsatt till stålet för att göra det starkare och tuffare än kolstål. Denna ökade hårdhet hjälper den att hålla en vassare egg längre än vanligt verktygsstål, vilket är en anledning till att vanadinstål också används i kirurgiska verktyg som kräver flera precisionssnitt utan att matta eggen.

Majoriteten av stämjärn är antingen gjorda av vanadinstål eller kolstål. Vanadiumstål är en kombination av stål och lite vanadin för att göra stålet tuffare och starkare än kolstål. Den extra segheten hjälper vanadinstål att bibehålla en vassare kant längre än kolstål, varför kirurgiska verktyg också är tillverkade av vanadinstål eftersom de kräver många precisionsskärningar utan att trubba ut kanten.

Kolstål, även känt som “verktygsstål”, är en kombination av järn och kol för att göra stålet tuffare än vanligt stål. I allmänhet bestämmer segheten hos ett stämjärns kniv hur länge den förblir vass och hur lång tid det tar att slipa den igen.

Västerländska kontra japanska stämjärn

Debatten om huruvida västerländska eller japanska stämjärn är överlägsna har rasat i decennier. Kärnan i denna debatt är två kritiska skillnader i hur stämjärnen tillverkas. En av de största skillnaderna är den typ av stål som bladet är tillverkat av. Japanska stämjärn är gjorda av mycket hårdare stål (kolhaltigt med låga föroreningar och tillsatt volfram), medan de flesta västerländska stämjärn har antingen vanligt verktygsstål eller vanadin.

Varje typ har sina fördelar och nackdelar. I allmänhet mattas mjukare västerländskt stål snabbare men är lättare att slipa, medan det hårdare japanska stålet kommer att behålla en skarp kant men tar längre tid att slipa. Av detta skäl ses japanskt stål som bäst för arbeten som kräver regelbunden mallering utan att behöva ta pauser ofta för att slipa bladet.

En annan viktig skillnad är formen på bladen och handtagen, med japanska stämjärn som har kortare blad och mer cylindriska (mindre ergonomiska) handtag än deras västerländska motsvarigheter. De specifika fördelarna och nackdelarna med dessa olika former och storlekar är mindre tydliga. Ändå är konsensus att den typ du föredrar till stor del är en fråga om personlig preferens. Trots de olika åsikterna är de flesta överens om att de två stilarna kan komplettera varandra fint. Du är fri att experimentera med dem båda för att se vilken som passar dig bäst.

Storlek

Det stämjärnstorlek du väljer beror till stor del på vilken typ av stämjärn du använder och dess syfte. Beroende på typ av stämjärn finns de i storlekar ända upp till 7 cm. Mer detaljorienterat arbete kommer att kräva ett mindre stämjärn, medan större projekt (som inramning) skulle kräva större.

Tillsammans med bladets bredd kan längden också skilja sig avsevärt. Längre blad ger störst kontroll och är idealiska vid arbete med plana eller på annat sätt lättillgängliga ytor. Det är därför skärstämjärn har tunna, långa blad för att ge bättre kontroll. Kortare, stämjärn är bra för att komma in på trånga ställen som ett längre blad inte skulle ta emot. Helst bör du ha stämjärn av varierande längd och bredd för att klara allt du förväntar dig att stöta på.

Handtagets anslutning

Trästämjärns blad kan fästas på deras handtag antingen i ett uttag nära toppen av handtaget eller genom en metalltång som fästs på insidan av handtaget för ökad stabilitet. Men sockelstämjärn är vanligtvis lite dyrare och mer hållbara eftersom sockeldesignen gör att bladet kan ta mer stryk. Däremot kan tanghandtag äventyra integriteten hos trähandtaget som omger stålspetsen, vilket kan förstöra verktyget förebyggande om det träffas med en klubba i fel vinkel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top