Bästa stämjärnet 2023 – Test av stämjärn

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

HULTAFORS EDC 

IRONSIDE 134080 

STANLEY 2-16-885 

STANLEY 0-16-129

Klicka här för att se fler stämjärn.

Stämjärn är ett verktyg som används för att bearbeta trä på olika sätt. De kan till exempel användas för att karva och hugga loss bitar av trä.

Verktyget har en vass kant som är optimal för att hugga sönder mjuka material med (oftast trä). Verktyget brukar också kunna tåla slag med träklubba eller hammare, vilket är bra för att hugga loss bitar.

Det är ett väldigt användbart och versatilt verktyg som är väldigt billigt. Alla borde därför ha ett set stämjärn hemma. Här nedan har vi därför recenserat 4 olika stämjärnset i olika klasser.

1. Bäst i test – HULTAFORS EDC Stämjärnset

HULTAFORS EDC Stämjärnset

Klicka här för att se bästa priset

Hultafors EDC är ett stämjärnset från varumärket Hultafors. Detta set innehåller 5st stämjärn i varierande storlek.

De 5 verktygen är enkelt samlade i ett canvasfodral. Verktygen är av kvalitativt slitstarkt japanskt stål, som har en elektrobeläggning för rostskydd.

Verkygen har utomordentligt precision på grund av det vassa japanska stålet. De är dessutom pålitliga för all möjligt användning, som att hugga, bända och skrapa.

Det klar-röda handtaget är smidigt och klarar hårda stötar från en hammare. Detta gör så att användningsområdena med verktygen blir oändliga.

Setet är för övrigt väldigt billigt på 624 kr. Detta är ett väldigt prisvärt och bra pris för kvalitativa stämjärn i japanskt stål.

2. Populärast – IRONSIDE 134080 Stämjärnsats

IRONSIDE 134080 Stämjärnsats

Klicka här för att se bästa priset

Ironside 134080 är ett set i fyra delar. Stämjärnen är vassa och noggranna och fungerar att använda direkt efter inköp.

Metallen på verktygen är krommanganlegerat stål, vilket betyder att bladet tål hårt slit och hög värme. Köper du Ironsides stämjärn får du också eggskydd. Det betyder att verktygen förblir vassa längre, vilket är väldigt bra för den som inte orkar underhålla vassheten på sina verktyg jämnt.

De 4 stämjärnen i Ironsides set har en gul och tydlig färg som är omöjlig att missa. Handtaget är av två olika komponentsmaterial och är väldigt ergonomiskt.

Verktygen är för övrigt väldigt enkla att använda och väldigt funktionella. På toppen av stämjärnet finns en metallklump som klarar hårda stötar från en hammare.

3. Premiumval – STANLEY 2-16-885 Stämjärnsset

STANLEY 2-16-885 Stämjärnsset

Klicka här för att se bästa priset

Detta set från märket STANLEY är ett set som kommer med 5st rigida stämjärn. Verkygen kommer i storlekarna 6/10/15/20 och 25mm.

Handtaget är i en neon-gul färg och är bland de mest ergonomiska på marknaden. Komforten under arbete är optimal på grund av handtaget som ger god stötdämpning under arbete.

Verktygen är gjorda av första-klassigt och slitstarkt kromstål, som gör att skärpan på järnen håller länge.

Dessutom får du ett bladskydd som skyddar verkygen från att förlora vasshet. Bladet är även lackerat för korrossionsskydd. Detta set är alltså för den som inte gillar att slipa sina blad jämnt.

Det finns även en slagyta i stål på toppen av handtaget som gör att verktyget tål stötar från hammare.

4. Billigast – STANLEY 0-16-129 Stämjärnsset

STANLEY 0-16-129 Stämjärnsset

Klicka här för att se bästa priset

Detta set från varumärket STANLEY har en väldigt låg prislapp, men levererar ett effektivt och bra arbete trots det.

Setet kommer i 4 delar i 4 olika storlekar, 6, 12, 18 och 25mm. Handtagen är av slagtåligt Polypropylen, vilket betyder att skaftet tål hårda stötar från exempelvis hammare.

Bladen är av ett slitstarkt stål. Dessutom är bladen värmebehandlade och smidda med en hög kolhalt. Bladet har även en lackering som förebygger rostbildning.

Detta betyder att verktygen har en lång livslängd. Handtagen i sin blåa färg är kanske inte de mest ergonomiska.

Men detta gör produkten upp i, eftersom priset är betydligt lägre än andra set på marknaden. För dig som behöver bra stämjärn i god kvalité, fast billiga, är detta set för dig.

Lista över det bästa stämjärnet 2023

  • Bäst i test: HULTAFORS EDC Stämjärnset
  • Populärast: IRONSIDE 134080 Stämjärnsats
  • Premiumval: STANLEY 2-16-885 Stämjärnsset
  • Billigast: STANLEY 0-16-129 Stämjärnsset

Vanliga frågor om stämjärn

Hur använder man ett stämjärn?

Det är viktigt att man håller järnet snett på cirka 45 grader, tvärs emot träets åderriktning. Med hjälp av en hammare kan man nå djupare och enklare ner i träet. Slå då lite lätt med hammaren mot handtagets topp.

Man kan även skrapa ut en yta, då håller man verktyget vågrätt med den plana sidan ner. Sedan är det bara att föra järnet fram och tillbaka, samtidigt som man trycker ner järnet mot träet.

Hur slipar man ett stämjärn?

Ett stämjärn kan slipas i många olika vinklar. Mellan 20 och 30 grader brukar vara en bra slipvinkel. För att slipa verktyget kan man använda en bandslip, bänkslip eller våtslipsmaskin.

Man kan även köpa ett väldigt starkt och bra verktyg, då slipper man slipa ofta. På vår hemsida har vi recenserat 4 olika set av slitstarka material.

Vad är ett stämjärn?

Ett stämjärn är ett verktyg som används för att hugga loss träbitar eller för att karva ut träbitar. Verktyget används alltså för att bearbeta trä på olika sätt. Verktyget ser ut som en kniv fast är vass fram till, i stället för på sidan som en kniv vanligtvis är.

Vilken vinkel ska man använda på stämjärn?

Eggvinkeln på järnet ska vara mellan 20 och 30 grader om man ska hugga och karva i trä. Detta ger hållbarhet samt vasshet. Behöver man mer vasshet kan man slipa till en större eggvinkel. Många modeller som man köper har redan perfekta eggvinklar. På vår hemsida kan du bland annat läsa om olika varianter med slitstarka och vassa blad.

Vad gör man med ett stämjärn?

Verktyget kan bland annat användas för att karva ut en träbit. Ska man forma en träbit till ett speciellt motiv är ett stämjärn ett verktyg man måste ha. Tillsammans med en handöverfräs är stämjärnet perfekt för träinläggning.

Sammanfattning

Ett stämjärn är ett måste för den som ska köpa verktyg. De är otroligt funktionella och versatila verktyg som kan användas till all möjlig trä-bearbetning.

Dessutom är verktygen väldigt billiga, vilket är bra för dig som konsument. Verktyget kan bland annat användas för att karva ut trä, men också för att hugga bort bitar från trä.

I kombination med en trähammare är stämjärnet en skulptörs bästa verktyg. Kombinera den ytterligare med en handöverfräs och du kan utföra avancerade inläggningsarbeten.

Vi hoppas att vi har underlättat ditt inköp och klargjort dina funderingar kring stämjärnets funktion och värde.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen