Bästa stegen 2022 – Test av olika stegar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Kombistege Ledad WKSL FPT

Modulstege WMS PT TOP

Enkelstege Yrkes Wes Y-6.0 SF

Enkelstege 8000 WIBE

Klicka här för att se fler stegar.

Bästa stegen 2022

Behöver du ofta nå höga höjder men du når inte? Då måste du köpa den bästa stegen. Med hjälp av en bäst i test stege så kan du enkelt nå högt upp. Det kanske är så att du måste byta glödlampa eller måla väggen. Då kan det hjälpa väldigt mycket om man har en bra stege av god kvalitet. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en stege bäst i test.

Men det är dock inte så enkelt att köpa den bästa stegen på nätet. Detta beror på att där finns en massa olika saker som gör köpet svårt. Det finns bland annat affärer som inte skriver om några nackdelar. Affärerna nämner alltså bara fördelarna och detta gör tyvärr att man inte får en klar bild av hur bra stegen faktiskt är. Stegar finns även i flera olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt blir därför köpet inte så enkelt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har satt ihop en komplex köpguide för stegar. Jag har nämligen gjort mitt eget stegar test. Jag listar även de bästa stegarna som man kan köpa just nu 2022. Jag har gjort den här guiden genom att testa och använda några olika typer av stegar. Jag har även läst igenom kundrecensioner och andra tester för att göra en så bra guide som möjligt. All information har jag sedan sammansatt till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa en bäst i test stege.

Köpguide för bäst i test stege 2022

Som jag skrev innan är den inte så enkelt att köpa den bästa stegen på nätet. Det blir svårt eftersom där finns så mycket som man måste tänka på. Men hela processen kan bli mycket enklare genom att använda och följa min köpguide. I min köpguide så nämner jag de viktigaste sakerna som man ska tänka på när man köper en stege bäst i test. Längre ner svarar jag även på några vanliga frågor. När du köper den bästa stegen så är det dock viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa stegen 2022:

 • Höjd
 • Vikt
 • Mångsidighet
 • Kostnad
 • Material
 • Tillbehör
 • Säkerhet
 • Bärbarhet och lagring
 • Konstruktion
 • Typ av stege
 • Storlek
 • Plankor
 • Stegplattform
 • Nivåplan
 • Stabilisator
 • Stegdomkraft
 • Stegställ

Höjd

Tänk på hur högt du behöver för att klättra upp på din stege – ditt svar på det berättar vilken höjd du ska titta på. I mitt stegar test såg jag att stegar sträcker sig från små trappstolar till gigantiska förlängningsstegar som kan nå taken i flera våningar. Genom att välja en stege som passar dina behov undviker du säkerhetsproblem, eftersom en stege bäst i test som är för kort kan fresta dig att luta dig och svänga på det översta steget medan en för lång kan bli ostadig vid basen.

Vikt

Lätta stegar är mycket lättare att flytta – vanligt och enkelt. Aluminiumstegar är bland de lättaste alternativen, med några som väger så lite som 9 kg. Glasfiberalternativ tippar skalan till cirka 23 kg och kan kräva lite tunga lyft.

Mångsidighet

Om du vill ha mest valuta för pengarna kan det vara vettigt att leta efter en mångsidig stege med ledade leder. Dessa speciella mekanismer gör att stegen kan böjas och låsas på plats för att uppnå olika konfigurationer. Några av de mest populära stegen för flera ändamål kan fungera dubbelt som en a-ramstege och förlängningsstege, medan andra är riktiga multitaskers med upp till sju olika stegepositioner tillgängliga.

Kostnad

Stegpallstegar varierar vanligtvis från 150 till 500 kronor, A-ramstegar från 500 till 5 000 kronor, förlängningsstegar från 1 000 till 6 000 kronor och ledade stegar med flera positioner från 750 till 6 000 kronor. Budgetval är inte alltid det bästa sättet att gå: I den nedre änden av dessa serier är kortare, lägre belastningsstegar av mindre hållbart trä. Under tiden hittar du högre, extra tillbehörstunga stegar med högre lastkapacitet och hållbar glasfiber, aluminium eller en blandad konstruktion av glasfiber.

Material

Av de tre vanligaste trappkonstruktionerna – trä, glasfiber och aluminium – är aluminium det lättaste och mest motståndskraftiga mot korrosion. Som sagt, det är också en bra ledare för elektricitet och rekommenderas inte för elarbete eller användning nära elektriska ledningar. Även om det är tyngre än aluminium är glasfiber starkare och mer mångsidigt eftersom det är elektriskt icke-ledande och därför kan användas både i elektriska och icke-elektriska applikationer. Endera av dessa är fortfarande ett bättre alternativ än trä: Trots att de är mest ekonomiska är trästegar svagare än de andra och elektriskt ledande när de är våta.

Tillbehör

Många moderna stegar inkluderar inbyggda tillbehör som ökar stegen lagringskapacitet, minskar belastningen och skyddar närliggande ytor från stegen. Populära tillbehör inkluderar hinkhyllan, som vanligtvis sträcker sig från den bakre skenan i nivå med ett av stegen för att hålla färghinkar eller redskap; stegehattar som glider över skenändarna för att förhindra skador på vilken yta som stegen är stödd mot och podier, eller stora plattformar som tar platsen för ett eller flera steg på stegen för att erbjuda extra utrymme under långa eller intensiva jobb.

Säkerhet

Varje stege som kompromissar med din säkerhet är utanför bordet eftersom det sista du vill är att skadas. När du väljer en modell, gå därför igenom säkerhetsfunktionerna, som inkluderar förlängningsmekanism, enhetens fötter, trappstegsbredden och ledstångens kvalitet. Du kan inte förbise något av dessa element eftersom alla dessa arbetar tillsammans för att ge en säker upplevelse.

Bärbarhet och lagring

Bärbarhet är också relaterad till artikelns vikt. Men vi vill också betona att stegen du väljer ska vara lätt att transportera. Speciellt om du är professionell och behöver bära runt och montera enheten i ett fordon. Se till att stegen också enkelt kan rymmas var som helst i ditt hem, garage, verktygshus eller källare utan att ta upp mycket utrymme.

Konstruktion

Jag har redan diskuterat vanliga material som används för att tillverka stegar. Överlägset är de bästa glasfiber och aluminium eftersom de är de mest hållbara. Stegar av glasfiber är perfekta för utomhusbruk medan aluminiumstegar motstår rost. Trots att dessa material är lätta och lättare att flytta från ett ställe till ett annat, känns de lite vacklande när du förlänger stegen helt.

En stege bäst i test gjord av en anodiserad aluminiumlegering är mycket hållbar men mycket tung. Det betyder att det kan vara svårt att flytta runt för olika uppgifter. Om du utför mycket elektriskt arbete är det bäst att välja en ledningsfri stege för att säkerställa din säkerhet medan du arbetar.

Typ av stege

Även om det finns många olika typer av stegar, kommer de vanligtvis i vissa vanliga mönster. Var och en av dessa tjänar sina egna syften och de har sina egna funktioner också. Om du vill bestämma vilken som är den bästa stegen för dina behov, bör du först behöva veta om de olika typerna:

Låga trappstegar

Det här är de kortaste stegarna som finns tillgängliga och de är perfekta för dem som vill ha snabb tillgång till garderober eller skåp med låg och medelhög höjd. Dessa är också bra för dem som behöver klippa låga träd eller buskar ute. Varje hem och kontor behöver den här typen av stege eftersom den är väldigt praktisk och mångsidig.

Låga trappsteg har robusta och breda steg tillsammans med ett grepphandtag så att du kan bära den vart du än går. Du kan fälla dessa stegar till en mer kompakt storlek och förvara dem i ditt hem eller i ditt fordon medan du reser.

A-ramstegar

Denna typ av stege har en enkel design, men den är också mycket användbar. A-ramstegar har två ben fästa vid en spridare som är placerad i stegen för att förbättra dess stabilitet. Dessa stegar har bra höjder vilket gör dem perfekta för uppgifter som att byta glödlampor, måla väggar, beskära träd och mer.

Ibland har A-ramstegar extra funktioner som tillbehörsutrymme eller ett verktygsfack på stegeens övre hylla där du kan förvara dina färgburkar eller dina verktyg. Dessa stegar har också en bra vikt, men de är styvare än andra vilket innebär att de inte är lika mångsidiga som de andra typerna.

Ledstegar

Ledstegar med flera användningsområden är mycket mångsidiga. Detta beror på att de har en konvertibel design som gör dem perfekta för DIY-tillverkare, proffs och alla däremellan. Att ha denna typ av bäst i test stege är precis som att ha 5 eller flera olika stegar i ett praktiskt verktyg. Flerledade stegar kommer med ledade gångjärn eller fogar som du kan låsa i olika positioner.

Det betyder att du kan använda sådana stegar som en enda stege, en förlängningsstege, en A-ramstege, ett ställnings system och mer. Du kan använda denna typ av stege runt eller över hinder och till och med på ojämn mark. Nackdelen med denna typ är att de är tjockare och tyngre än andra stegar och du kan behöva mer tid för att ställa in dem.

Teleskopiska förlängningsstegar

Avrundning av vår lista över vanliga stege typer, den här är också mycket mångsidig och ger hög flexibilitet för olika uppgifter. En teleskopisk förlängningsstege är perfekt för att tvätta fönster, måla interiören och utsidan av bostäder, byggnads- eller hemunderhåll och så mycket mer.

Denna typ av stege ger dig en utökad räckvidd vilket gör den perfekt för alla från husägare till kommersiella entreprenörer som behöver komma åt de områden som är svåra att nå. Precis som de ledade stegen med flera användningsområden tenderar den här typen av stege att böjas eller vackla när du förlänger den helt.

Storlek

En annan viktig faktor som du måste tänka på när du handlar en stege är dess storlek eller höjd. När du surfar på online-kataloger eller besöker fysiska butiker, be om stegeens maximala räckvidd.

Vissa stegar kan bara ge en maximal räckvidd på 2,4 meter medan andra kan hjälpa dig att nå mer än 8,5 meter över marken. Om du behöver stegar för takunderhåll, takrengöring, takrengöring eller andra liknande uppgifter bör du välja en modell som har hög räckvidd. Det ska kunna ge dig tillräckligt med utrymme när du arbetar med dina uppgifter.

Plankor

Har du ett jobb som kräver användning av en byggnadsstege? Du behöver en planka så att du kan arbeta fram och tillbaka och minimera skakning eller vridning av stegen. Dessa finns i olika typer:

 • Träplankor – Dessa är en superlätt och tålig typ av planka som kan ge största möjliga komfort när du arbetar med ditt projekt.
 • Aluminiumplankor – Ingenting kommer nära säkerheten som erbjuds av en aluminiumplanka. Dessa splittras inte ens när de utsätts för intensivt tryck. Dessa är också utrustade med halksäker beläggning.
 • Teleskopplankor – En teleskopplanka är ett utmärkt tillbehör att använda om du vill spara lagringsutrymme. När den inte används kan du kollapsa den utökade delen för att minska storleken.
 • Byggnadsplankor – De används endast för ställningsändamål. Majoriteten av dem är tillverkade av trä, aluminium eller stål. Helst bör du köpa en från samma tillverkare av din ställningsstege.

Stegplattform

Den som har använt en stege tidigare kommer att berätta för dig hur obekväm det kan vara att stå på stegen under en lång tid. Ett sådant scenario gör det lite mardrömmigt att använda stegar, speciellt om du måste arbeta med långa projekt som att måla väggarna.

Tack och lov kan du lösa detta problem med en stege-plattform. Det är ett utmärkt tillbehör som låter dig stå bekvämt på stegen även efter mycket långa timmar. När du köper en stege rekommenderar vi att du också överväger en stege. Denna typ av tillbehör är ett måste särskilt om du behöver använda din stege ofta.

Stegplattformar är enkla att använda. Du behöver bara säkra plattformen på stegpallen. Förutom att ta hänsyn till din vikt kommer en stege-plattform av god kvalitet också extra praktiskt när du bär verktyg, målarskopor och annan utrustning du behöver använda.

Observera att du inte behöver köpa stege-plattformar om du använder en pallstege eller en stege med flera lägen. Se till att dubbelkolla funktionerna i din befintliga stege bäst i test för att veta om du fortfarande behöver installera ett tillägg.

Nivåplan

En nivåplan säkerställer att stegen stannar upprätt även om du använder dem på ett ojämnt utrymme som trädgården eller en byggarbetsplats. Med en pålitlig stegsteg kan du säkerställa din säkerhet, särskilt när du arbetar med ansträngande uppgifter.

Vissa stegar är redan utrustade med den här säkerhetsfunktionen så du kan behöva hoppa över att köpa en. Men om din inte har det här tillägget, bör du överväga att ta en från din favoritbutik. Det finns många sålda stegenivåer så du kan behöva be om en modell som bäst passar din stege.

För att undvika kompatibilitetsproblem rekommenderar vi att du köper levelers från samma stegen. Vanligtvis har de specifika modeller som säljs för specifikt stegmaterial eller stil.

Stabilisator

De används antingen på en omfattande stege eller multifunktionsstege för att ge utökad och stabil positionering. Det fungerar genom att ansluta toppen av stegen till ditt arbetsområde. Dess roll är att placera stegen runt 25 till 50 cm från strukturen där den lutar sig för att förhindra skador. En standard avstängningsstege har breda rörformade armar och halkfria gummifötter för att förhindra att du glider.

Stegdomkraft

Byggställningsstegar är en viktig stödstruktur som används i olika typer av projekt. De är extra praktiska för att säkerställa en arbetares säkerhet. Montering av byggnadsställningar kan dock ta en arbetares tid. Dessutom kan det kosta mycket pengar att hyra byggnadsställningar. En ställningsuthyrning kan kosta mellan 150 och 500 kronor per dag. Om du tittar på ett mer praktiskt alternativ är en stegdomkraft den perfekta utrustningen att använda.

Stegdomkraft erbjuder mångsidigheten med byggnadsställningar utan den dyra hyran och den långa installationstiden. När du har en stegdomkraft på plats kan du gå fram och tillbaka utan att behöva justera stegen. När du handlar för en stegdomkraft, måste du välja mellan två typer:

 • Över skenan och steget – Det är en robust typ av ställning som är utformad för att ge dig starkt stöd när du bär en tung last på stegen. Den enda nackdelen med att använda denna typ av stegdomkraft är den lite komplicerade installationsprocessen på grund av dess vikt. Dessutom måste du vara uppmärksam på var du skjuter domkraften för att förhindra att den glider medan du arbetar.
 • Endast över steget – Den består av aluminium och ger en mer sömlös positionering jämfört med typen över skenan och steget. Eftersom den är relativt lättare kan du enkelt installera den var du vill. Den har dock en låg gränskapacitet, speciellt när den är ihop med en stege som har låg belastning.

Stegställ

Stegställ finns i olika utföranden och stilar. Deras primära syfte är att stödja vikten av stegar när de placeras mot fordon eller väggar. De är användbara för entreprenörer eftersom de gör det lättare att transportera stegen till projektplatsen. Stegställ fungerar på alla typer av stegar inklusive förlängningsstegar, stegstegar och multifunktionsstegar.

Stegehållare i aluminium är det mest populära valet idag följt av stegehållare i stål. Båda typerna av material är idealiska för tungt utomhusarbete på grund av sin styrka och icke-frätande natur.

Läs också >>> Bästa byggställning

De 5 bästa märkena för stegar

När du går till en lokal butik eller letar efter en bäst i test stege online får du några vanliga namn som flyter där upprepade gånger. Vissa tillverkare uppfyller köparnas behov med sina produkter år efter år.

I följande avsnitt har jag listat och diskuterat de 5 bästa märken för stegar som är väl accepterade av användare över hela världen.

Little Giant

Harold Wing aka ‘Hal’ är namnet bakom ett av de bästa stegemärkena i världen. 1970 grundade Hal Little Giant för att initiera sin plan för att tillverka den starkaste, säkraste och mest mångsidiga stegen där ute.

Senare, tillsammans med sin familj, gjorde han framgångsrikt sin plan och förvandlade också gradvis sitt företag till en symbol för kvalitet och innovation för hela världen.

Just nu kategoriseras Little Giants stegar som den mest kända stegen i världen! De professionella stegen kan ställas in i 24 olika positioner och användas för en rad hushålls- och kommersiella behov.

Louisville

Bland alla portföljer av klätterutrustning, tillbehör och tjänster har Louisville fått det maximala antalet utmärkelser och förtroende från folket över hela världen för sina stegar.

Hemligheten bakom denna enorma acceptans är att Louisville behandlar varje produkt som sin första, och lägger också lika mycket ansträngning och passion som den brukade göra under sina tidiga dagar.

När allt kommer omkring, när en köpare köper en Louisville-stege, kan han bokstavligen känna att han köper ett verktyg som är hårt arbetande, enkelt att använda och viktigast av allt säkert.

VonHaus

VonHaus sägs “hemmet för hemmet”! Från sitt huvudkontor i Manchester designar och producerar tillverkaren alla typer av produkter för att hjälpa sina kunder att kontinuerligt förbättra sina utrymmen.

Det brittiska baserade varumärket producerar sina stegar med hänsyn till sina kunders efterfrågan och behov. Som ett resultat kan du alltid förvänta dig en imponerande kvalitet på din valda produkt till ett prisvärt pris.

Men förutom att bara tillverka stegar producerar Vonhus också möbler, hemunderhållstillbehör, städning, förvaring, uppvärmning, trädgårdsmöbler och många fler.

Werner

Werner är en av ledarna för olika typer av klätterprodukttillverkare runt om i världen. Det erbjuder en komplett serie klättringsprodukter som är utformade för att arbeta i höjder.

Werners produktportfölj inkluderar stegar, vindstegar, byggnadsställningar, pumpjack, scener, plankor, trappstolar, tillbehör och fallskyddsutrustning.

Oavsett om det är en stege eller något annat, oavsett vad Werner tillverkar, det garanterar maximal säkerhet, hållbarhet och produktivitet för sina produkter i alla höjder. Alla Werner-produkter uppfyller, ibland överträffar, tillämpliga internationella säkerhetsstandarder.

Cosco

I över 75 år fortsätter Coscos hem- och kontorsprodukter att vara det företag som människor tänker på när de tänker på sina hushållsbehov.

För användarna är Cosco en pålitlig expert som förbättrar och förenklar vardagen. År 1939 började Cosco sin resa med visionen att producera smarta och innovativa produkter.

Den som köper stegen från Cosco kommer att inse att hans stege bäst i test korrekt återspeglar varumärkets uppdrag. Förutom tillverkning av stegar producerar den även trappstolar, stegar, handbilar, fällbara möbler och utemöbler.

Olika typer av stegar

Det finns olika typer av stegar på marknaden. Var och en har specifika funktioner och funktioner.

Trappstege

Det här är den typ av stege som vanligtvis kommer att tänka på oss när vi tänker på en stege. En trappstege kräver inget stöd för att stå. Det finns två varianter av det; en är främre typen, och en annan är den dubbla typen.

Med den främre typen kan du bara klättra från en enda sida, medan den dubbla typen låter dig klättra upp den med en medarbetare tillsammans.

Plattformstegar

Detta är inget annat än en främre typ av trappstege som har en platt plattform på toppen. Det bästa med denna typ av stege är att den ger dig en stor känsla av komfort och säkerhet när du arbetar med projekt som kräver att du använder båda händerna.

Stegpallar

Stegpallar har ett till två steg. Dessa är idealiska för lätta inomhusarbeten. Du kan använda en i tvättstugan, köket eller till och med i ett sovrum. Om du är några centimeter borta från att ta tag i det önskade föremålet kan en trappstol vara det perfekta alternativet för dig.

Förlängningsstegar

Den har två grundläggande delar. “Basen” är den fasta delen och “flugan” är den mobila delen. En förlängningsstege behöver alltid stöd för att luta sig mot men kan förlängas så högt som ett behov. Det finns dock vissa risker när du använder den här bäst i test stegen. Så det är bara de erfarna som ska använda det.

Fällbara stegar

Dessa typer av stegar är det mest praktiska alternativet för lätta inomhusarbeten och är också de enklaste att lagra. Den lätta och vikbara funktionen gör dem bäst för inomhus.

Teleskopstegar

Teleskopstegar produceras i stor utsträckning nuförtiden. Dessa liknar ett teleskop som enkelt kan förlängas för att arbeta enkelt och kan också reduceras till en acceptabel liten storlek för enklare bärbarhet och lagring.

Multifunktionella stegar

Själva namnet anger vad den här stegen kan göra. De är en kombination av nästan alla ovan nämnda stegar. De är utdragbara, självbärande, lätt hopfällbara och bärbara.

Människor väljer mestadels stegar för mångsidighet de erbjuder. Numera fokuserar många tillverkare på att producera dessa typer av stegar.

Hur man använder en vanlig stege

Föreställ dig att du arbetar på en hög stege och plötsligt tappar du balansen och faller på marken! Det skulle vara en mardröm! För att undvika sådana faror, här några tips om hur du säkrar en stege och hur du stänger av en stege för säkerhet.

Välj rätt typ och höjd

Kontrollera alltid den maximala kapaciteten för en stege innan du klättrar på den. Beträffande höjd, överväga den högre eftersom det hjälper dig att nå högre områden lätt. Håll dig borta från de två översta stegen för trappstegar och förlängningsstegar medan du arbetar för maximal säkerhet.

Undvik att använda händerna för att hålla i arbetsverktygen

Bär inte arbetsverktygen i handen när du klättrar. Fokusera helt på trappan och koncentrera dig på avståndet mellan två intilliggande steg när du klättrar upp. Använd ett rep eller bälte runt midjan för att bära verktygen.

Ställ inte upp stegen på ojämna underlag

Placera aldrig din stege bäst i test på ojämn yta eller is. Om det behövs kan du gräva och ta bort en del av jorden för att göra basen jämn; detta kommer att hålla stegen stadigt stabil och stabil på marken.

Säkra låsen

Detta är väldigt viktigt när det gäller förlängningstyp. Innan du klättrar upp på stegen, se till att “basen” och “flugan” skyddas med ett lås. Annars kan du glida och skada dig själv.

Hitta den perfekta vinkeln för din stege

För att undvika en olycka, placera stegen varken för nära eller för långt från stödväggen eller trädet. Det är klokt att hålla stegbasen 0,3 meter från väggen för varje 1,2 meter höjd. Till exempel, för en 3,6 meter lång stege, ska du placera basen 0,9 meter från väggen.

Läs också >>> Trappstege test

Hur man använder en förlängningsstege

Stegar är farliga om de inte används korrekt. Om du misslyckas med att placera stegen ordentligt kan det leda till att du faller och lider av allvarliga skador. Det har rapporterats att cirka 130 000 olyckor och 300 dödsfall orsakades av stege-relaterade händelser redan 2018. Utan att implementera rätt tekniker kan du hamna i samma mardrömsamma öde. Kolla in rätt steg i att använda en förlängningsstege.

Steg 1: Ställ in förlängningsstegen på rätt sätt

Luta stegen på strukturen. Avståndet från väggen eller strukturen till stegen ska ha ett förhållande 4: 1. Detta förhållande säkerställer att stegen inte tippar i sidled eller bakåt när du stiger upp. Bortsett från förhållandet bör du också överväga markens jämnhet eller grovhet.

Om du står på ett grovt område måste du justera nivelleringen som finns på den nedre delen av stegen. Om marken känns mjuk måste du lyfta upp stigarna för att säkra stegen.

När du väl har stegen kan du testa den. Ring någon för att hjälpa till att kontrollera stegen. Alternativt kan du installera OSHA- eller ANSI-kompatibla supporttillbehör som stabilisatorer för att säkra allt på plats.

Steg 2: Känn viktgränsen

Gå aldrig längre än den angivna lastens bärförmåga. Om du gör det kan det leda till att spåren förvrängs eller går sönder. Kontrollera den maximala vikten den kan bära på sidan av stegaramen.

Steg 3: Placera din kropp korrekt

Se till att din kropp är riktad ordentligt mot stegen. Ta tag i ramarna tätt och stig upp stegen en steg i taget. Vi rekommenderar att du har tre kontaktpunkter med stegens steg och ramar. Ta dig tid när du klättrar upp för att undvika att halka eller fastna i en av stegen.

Så mycket som möjligt bör du också undvika att ha med dig saker. Använd en verktygsbältesväska eller väst för att hålla händerna fria hela tiden.

Steg 4: Ring en assistent

Be någon att titta noga på dig medan du klättrar uppför trappan. På så sätt kan han / hon berätta om vinkeln ser lite av. Din assistent kan också hjälpa dig med de verktyg och utrustning du behöver när du arbetar.

Steg 5: Fäst den övre delen av stegen

Om du ska göra flera turer upp och ner måste du säkra toppen så att den inte glider. Att binda toppen är särskilt viktigt om du behöver arbeta på taket. Detta hjälper till att förhindra olyckor samt skador på tak och rännsten. Du kan binda stegen på ett fast ankare eller använda en stabilisator.

Stegen ovan kan inte bara användas för förlängningsstegar utan även för andra typer och modeller. Var extra försiktig när du går upp för att undvika oönskade problem.

Stege av glasfiber eller aluminium

De två vanligaste typerna av stegar är glasfiber och aluminium. Båda typerna är ett perfekt val för tungt arbete och större projekt. För att veta vilken som bäst passar ditt projekt måste du känna till de funktioner och fördelar som varje typ kan ge.

Fördelar med stegar av glasfiber

Stegar av glasfiber har verkligen många fördelar jämfört med aluminiumtypen. Till att börja med är glasfiber inte en elektrisk ledare. Därför är det en utmärkt utrustning att använda även när du arbetar på elektriska ledningar under hårda väderförhållanden. Glasfiber är också mer hållbart än aluminium. Det böjer eller ändrar inte form även efter många års användning. Denna typ av stege erbjuder också en stabilare och stabilare känsla, särskilt när du behöver arbeta på högt upphöjda områden som taket.

Den största nackdelen med denna typ av stege är dock dess vikt. Du kan behöva be om en extra hand för att flytta stegen runt din kommersiella eller bostadsfastighet.

Fördelar med stegar av aluminium

Den viktigaste försäljningsargumenten för en aluminiumstege är dess lätta struktur. Till skillnad från glasfiberstegar kan du enkelt transportera en aluminiumstege. Det hjälper dig att spara mycket tid och arbetskraft.

Även om det inte är så robust som glasfiber, är det fortfarande ett värdigt alternativ. Det korroderar eller rostar inte och det kan behålla sin form och integritet ganska bra, särskilt när det används korrekt. Det är också mer budgetvänligt jämfört med andra typer av stegar.

Det leder dock elektricitet eftersom det är tillverkat av metall. Därför kan det finnas begränsningar för dess användning och applikationer.

Säkerhetstips

Stegar kan vara farliga. Ett fall från en till två meters höjd kan räcka för att orsaka allvarliga skador, och tyvärr är fall från stegar alltför vanliga. Det förekommer flera dödsfall varje år i Australien som ett resultat av att falla från en stege bäst i test. Nästan alla är män, med en medelålder på 65 år.

Så om du är en äldre man och älskar DIY-underhåll, behandla din stege som om den är ute efter dig. Om du är en äldre medborgare, tänk på ärligt om du verkligen är rätt person för något jobb som kräver stege. Om du inte har en lämplig skicklig vän eller släkting kan en handelsman eller hjälp från din kommun vara ett bättre och säkrare alternativ.

Oavsett ålder eller kön måste alla vara seriösa när det gäller arbete på höjder.

Förbered dig ordentligt och läs instruktionerna

Läs inte stegen säkerhetsanvisningar för vardagligt – läs dem som om ditt liv berodde på den. Öppna stegen helt och se till att alla fogar och spridare låses fast ordentligt.

När du är klar med din stege, förvara den på en torr, ventilerad plats för att förhindra rost och ruttna. Detta är särskilt viktigt för stegar med flera ändamål, eftersom det finns flera vinklar och fogar som kan påverka prestandan och säkerheten för stegen negativt.

Se till att vara synlig

När du använder din stege, placera den i ett område som kan ses av andra. Använd inte den framför en dörr som någon kan öppna på dig och skicka dig ner i trappan.

4 saker att veta när man köper en bäst i test stege

De flesta använder sig av regelbunden typ av klättringsanordning i och utanför handeln. För husägaren kan det vara något så godartat som en trappstol att nå högre hyllor, byta en glödlampa eller till och med rökdetektorbatterier.

För gör-det-själv-projektet inkluderar projekt ofta utökade räckvidd. Det kan vara så enkelt som att riva en panel (jag önskar att mina armar var längre) för att bygga ett upphöjt däck. Här finns behovet av olika typer av stegar, beroende på arbetet.

För proffsen är det en sort stege samling. Steg-, förlängnings- och universalstegar behövs. I vissa fall passar byggnadsställningar och pumputtag. Så här är en primer på de fyra kriterierna när du väljer en stege.

1: Vilken typ av stege behöver jag?

Det här kan verka som en sådan grundläggande fråga, men olika stegar är utformade för att säkert vägleda dig genom olika projekttyper. Att hitta och välja rätt stege är ditt första steg (ordspel) för att få rätt verktyg för jobbet.

Några grundläggande typer inkluderar stegstegar, plattformstegar, förlängningsstegar och lutande stegstegar (ett specialspecifikt objekt som sparar proffs på OSHA-böter). Listan kan fortsätta med specialstegar som vindstegar, trappstolar, rullande stegar samt tillbehör som gör att din stege kan göra mer.

Låt oss först ta en titt på de två vanligaste stegarna:

Trappstegar idag gör mer än din farfars trädinosaurier gjorde. Om du är tillräckligt gammal kommer du ihåg hur dåliga dessa var, och om du har “tur” har du brutit ett steg när du klättrar. Livets lektioner verkligen.

Dagens stegar har fast längd och möjliggör fristående användning för en mängd olika jobb. Det finns till och med versioner som låter dig komma närmare arbetet, dubbla fungerar som en lutande stege (OSHA-godkänd) och kan till och med inkludera en arbetsplattform för ökad säkerhet.

Med förlängningsstegar kan du förvara verktyget mer effektivt och samtidigt lägga till flexibiliteten att justera höjden efter behov. Andra varianter av det här verktyget är raka eller manhålsstegar, som är en enda sektion där en bestämd längd kan användas om och om igen (tänk biblioteksstegar för en praktisk användning av en höjd som behövs).

Förlängningsspärrlås tar större delen av missbruket på den här stegen och kan bidra till tidigt misslyckande. Vissa företag använder avancerade polymerer för att stärka denna viktiga del. Polymerer har ersatt stål och aluminium i många applikationer idag, inklusive bilar och lastbilar.

Mindre vanliga typer av stegar är:

Specialstegar används ofta med ett särskilt syfte i åtanke. De är inte praktiska i många situationer, till exempel deras förlängningar och motsvarigheter till trappsteg. Ett bra exempel på dessa är stativstegar, som oftast används för plockning och beskärning, landskapsarkitektur, trädkirurgi och andra tuffa trädgårdsarbete.

Ett annat exempel på specialstegar är lagerstegen: större, tyngre och rekommenderas för tung användning runt (du gissade det) lager. Mer specialiserade jobb kräver mer specialiserade stegar, till exempel mobila plattformar, rullningsställningar och stegar.

Du har förmodligen känt till vindstegar, antingen har du en hemma eller har sett en på film. Dessa är robusta, lätta, hopfällbara stegar som hjälper till att utnyttja vindutrymmet.

2: Välj rätt räckvidd / höjd

Det är rätt; det finns två faktorer att tänka på när du väljer rätt stege. Hur de beräknas beror på vilken typ av stege du använder.

Trappstegar inkluderar längden på stegen när den är öppen samt en maximal höjd du vill nå, beräknad för en genomsnittlig persons höjd på 5’9 “med en vertikal räckvidd på 12”.

Så om du vet hur högt du vill nå, låt oss säga 10 ‘, skulle du förmodligen köpa en 6-stegsstege så att du säkert kan stå nästan 4’ över marken.

Välj en höjd: stegstegens storlek, ungefärlig högsta stånivå och maximal räckvidd.

Förlängningsstegar har några andra överväganden. Här kommer den maximala arbetsstegen längd och högsta stående nivå att spela, baserat på samma fysiska egenskaper hos individen som beskrivs ovan.

Eftersom det finns en användardefinierad användningsvinkel på en förlängningsstege, en överlappning av sektionerna och projektion av stegen ovanför den magra punkten, är det lite svårare att välja rätt produkt här.

3: Välj rätt viktkapacitet

De flesta hemanvändare behöver inte en superstark stege. Yrkesmän måste däremot se till att stegen de använder kan stödja dem och deras verktyg. Allt kan enkelt lösas genom att veta vad tullbetyg egentligen är.

Tullklassificering är en kategori som tilldelas en stege. Det är ett sätt att enkelt berätta hur mycket totalvikt en stege kan bära i vart och ett av dess steg utan några risker för användaren. Det är skrivet i romerska siffror som går från lättare till tyngre laster. De börjar vid III och går till I och lägger sedan till IA och IAA för ännu tyngre belastningar.

Kom ihåg att dessa betyg inkluderar all vikten som stegen kan bära. Vissa människor gör misstaget att gå uppför en stege eftersom de ligger under den tilldelade viktgränsen och tänker inte på de tunga verktygen de bär.

4: Välj rätt viktkapacitet

De flesta företag tillverkar steg- och förlängningsstegar med två huvudtyper av material: aluminium och glasfiber. Båda materialen har fördelar i nackdelar, beroende på vilken typ av jobb du har planerat.

Aluminium

 • Lätt
 • Långvarig konstruktion
 • Motstår korrosion
 • Perfekt för målning, takläggning och sidospår

Fiberglas

 • Stark och hållbar
 • Väderbeständig
 • Perfekt för tunga konstruktioner
 • Säker för att arbeta runt el, förutsatt att de är rena och torra

De är inte lämpade för användning i närheten av el, eftersom de är ledande och kan orsaka olyckor.

I slutet av dagen börjar rätt stege med att tänka vilken typ av jobb du ska använda den för. Se sedan till att du har tagit alla föregående steg för att säkerställa att din produkt inte underpresterar, eller å andra sidan kommer du att köpa en stege med funktioner som du aldrig kommer att använda eller vanligt gammalt överskott på grund brist på information.

Läs också >>> Domkraft bäst i test

Vanliga frågor om stegar

Vem behöver en stege?

Stegar finns i olika längder, och en stege som fungerar perfekt för en person kanske inte får jobbet gjort för någon annan. För den här guiden, särskilt på min rekommendation om förlängningsstege, koncentrerade jag mig på stegebehoven i ett typiskt tvåvåningshus med tak cirka 5,8 till 6 meter från marken. Om det inte beskriver ditt hem fungerar andra stegar för dig. Det är viktigt att veta hur man väljer en stege så att du kan välja den bästa stegen för dina behov.

Det kvittar nästan helt vem du är, alla behöver en stege bäst i test.

Varför är det viktigt att ha en robust stege?

När jag hade köpt mitt första hus så gick jag ut för att dekorera dess ganska höga, spetsiga tak med julbelysning. Jag lånade en stege av en granne och trots att det kändes lite otrevligt började jag uppåt med strängar av belysning lindade runt en axel. Ungefär halvvägs uppför den 6 meter höga stigningen började jag höra hörbara knarrande och poppande ljud och kände att stegen böjde sig.

Nej, jag föll inte av, men det jag gjorde är att klättra i helvetet och åkte till en järnaffär. Några tusen kronor senare hade jag en stor, robust 7 metersstege som förblev stabil och stadig även när jag var på sista steget. Jag har fortfarande den stegen och har använt den varje år sedan för flera projekt. Älskade jag att spendera mer än två tusen kronor på en stege? Nej inte direkt. Men det var bättre än att falla ner och skada mig.

Vilka är de viktigaste typerna av stegar?

Stegar finns i fyra huvuddesigner, alla bärbara men alla lämpliga för olika hushållsprojekt, vare sig de är inomhus eller ute, i låga eller höga höjder.

Stegpallstegar

Det här är den minsta typen av självbärande stege – det vill säga de kan stå på egen hand utan att en struktur stöder upp dem så länge de vilar på en jämn, halkfri yta. Dessa fällbara stegar som inte kan justeras är idealiska för en-personers inomhusuppgifter som bara kräver lite höjdförstärkning, upp till högst fyra meter långa från basen till topplocket (stegens översta plattform). Till exempel är den enda klättringsbara skenan med ett eller flera plana steg allt som behövs för att nå en översta hylla eller byta ut en glödlampa. På de flesta modeller med stegpallsteg kan varje steg klättras, inklusive topplock.

A-ramstegar

A-ramstegar är icke-justerbara längder, självbärande stegar som mäter fyra till 20 meter långa när de står på en plan, halksäker yta. Deras höjd gör dem lämpliga för de flesta vardagsbruk inomhus eller utomhus, från att installera takarmaturer till att byta fönster på första våningen eller rengöra takrännor i envåningshus. De kan också fällas ihop och lagras kompakt tack vare en gångjärnskonstruktion.

 • Stegar för A-ramens framsteg har en enda stigbar skena med plana steg som successivt smalnar i bredden när de blir högre. En bakre skena är, trots att den är närvarande, traditionellt icke-klättringsbar. Det övre locket och det främsta steget på den främre skenan är inte heller klättringsbara.
 • På tvåstegs A-ramstegar har både främre och bakre skenor steg som kan klättras av en eller två personer åt gången, beroende på modell.
Förlängningsstegar

Förlängningsstegar är icke-självbärande stegar som kräver en struktur som en vägg att stötta upp mot. Dessa stegar mäter upp till 4,3 meter när de kollapsar, men de innehåller en eller flera teleskopiska sektioner som glider upp eller ner för att förlänga dem upp till 22 meter för att passa dina behov. De långa stegen är utformade för en-personers inomhus- och utomhusuppgifter som att måla sidospår, hänga utomhusjulbelysning eller rengöra takrännorna i ett tvåvåningshus.

Eftersom de innehåller kvadratiska steg eller D-formade steg – betydligt smalare steg än de som finns på trappstolar eller A-ramstegar – bör gummi eller andra halksäkra skor bäras för att klättra upp dem. Dessutom bör stegen alltid vilas i en vinkel på cirka 75,5 grader från stödkonstruktionen för optimal stabilitet.

Stege med flera positioner

Så kallade fleranvändningsstegar innehåller gångjärn som kan placeras och låsas i flera konfigurationer så att du kan använda dem som A-ramstegar, förlängningsstegar, byggnadsställningar och mer. Stegarna är perfekta för att måla trappor eller andra uppgifter inomhus och utomhus som kräver en kombination av stege. Om du till exempel målar en vägg längs en trappa kan du behöva stegen för att luta sig mot väggen som sträcker sig vid trappans botten, men vika in i en A-ramposition med ben av olika längd på trappan. Beroende på konfiguration kan stegen nå en höjd på upp till 9 meter och kan antingen vara självbärande eller stötta upp mot en yta.

Placera stegen alltid på en plan, halksäker yta och se till att du låser upp / låser och placerar gångjärnen från marknivån – aldrig när du klättrar upp stegen.

Ska man tänka på höjd när man köper en stege bäst i test?

I allmänhet bör du välja stegpall, A-ram eller ledade stegar med flera positioner för inomhusprojekt som kräver en lyft på 0,6 till 2,4 meter och välja en förlängningsstege eller en hög ledad stege för utomhusprojekt som kräver en boost på 4 meter eller mer.

En vuxen som är 170 cm lång kan vanligtvis inte nå mer än 1,2 meter högre än höjden på stegen (dvs. du kan nå ett 2,4 meter tak från en 1,2 meter hög stege). Tänk på de uppgifter som du vill använda en stege för och de höjder du behöver nå och dra sedan från 1,2 meter för att komma till lämplig stegehöjd. Om du måste anstränga armarna, stå på tåna eller överstiga det högsta steget på stegen för att nå önskad höjd, är stegen för kort för dina behov; överväga en högre modell av samma stege, eller välj en högre stege helt.

Vad finns det för maximala vikter en stege kan hålla?

Den maximala vikten en stege kan hålla är känd som dess lastkapacitet.

 • Typ IAA-stegar rymmer upp till 170 kg.
 • Typ IA-stegar rymmer upp till 135 kg.
 • Stegar av typ I rymmer upp till 115 kg.
 • Typ II-stegar rymmer upp till 100 kg.
 • Stegar av typ III kan rymma upp till 90 kg.

När du bestämmer stegen lastkapacitet som behövs för ditt projekt, faktor i din vikt, vikten av allt du kommer att ha med dig på stegen, och alla verktyg eller förnödenheter som du lagrar på stegen (om stegen har en inbyggd i bricka eller hylla).

Vad är den viktigaste saken man ska tänka på när man köper en stege?

Vikt är det viktigaste övervägandet när du köper en stege, eftersom du i huvudsak behöver en för att komma åt utom räckhåll. Läs därför upp specifikationerna och kontrollera den maximala höjden du kan skala med en viss modell. För professionellt bruk rekommenderar vi att du använder en modell som kan nå bortom taknivån.

Ska man tänka på vikt när man köper en bästa stege?

Stegens vikt är en avgörande avgörande faktor eftersom du inte vill släpa runt en tung modell över huset. Om du vill ha något mer hanterbart, välj något som väger under 15 kg och fortfarande är tillräckligt starkt för att hålla upp till 300 kg. Men inte alla lätta stegar är avsedda för tunga applikationer, så se till att kontrollera innan du köper en.

Varför är höjden hos en stege viktigt?

Detta är den allra första funktionen för dig att leta efter. Det finns några typer av stegar att välja mellan, inklusive ledade stegar, trappsteg, förlängningsstegar och mer. Vissa stegar har låg höjd och de är avsedda för enklare projekt medan andra har högre höjd så att du kan använda dem för att nå högre områden som tak, tak, träd och andra.

Innan du väljer en stege måste du bestämma höjden du behöver. Detta beror på de uppgifter du planerar att utföra med stegen. Om du bara behöver stegen för att nå saker i ditt hem eller kontor, kan du gå till en trappstege. Men om du gör en hel del reparationer och utomhusuppgifter, kan en förlängning eller universalstege vara det bästa för dig.

Återigen, tänk på höjden du behöver nå så att du kan bestämma stegehöjden du ska välja. När du använder stegen ska du inte behöva stå på tårna eller spänna armarna bara för att nå de föremål du behöver. Du måste känna dig bekväm när du arbetar på din stege, och du kan bara uppnå detta med lämplig stegehöjd.

Vad finns det för olika material till stegar?

Nästa sak att tänka på är stegen. De vanligaste materialen inkluderar aluminium, glasfiber och trä. Många föredrar aluminiumstegar eftersom de är lätta och motstår korrosion. Men det här materialet leder elektricitet vilket innebär att det inte är lämpligt för dem som utför elektriska uppgifter.

Stegar av glasfiber är tyngre än aluminium. Detta material är mer mångsidigt, det är starkare och det är inte ledande vilket gör det säkert för icke-elektriska och elektriska applikationer. Både aluminium och glasfiber är mycket populära och är bättre val än trä. Naturligtvis föredrar människor trästegar också för att de är mest ekonomiska. De är dock också svagare och blir elektriskt ledande när de blir våta.

Ska man köpa med tillbehör till sin stege?

Stegar har kommit långt sedan det förflutna när de var enkla verktyg av trä. Numera kommer moderna stegar med tillbehör som redan är inbyggda i dem för olika ändamål. Dessa inkluderar minskning av belastning, ökad lagringskapacitet och skydd av stegeens närliggande ytor. Några av de bästa stegen kommer med praktiska tillbehör du kan välja mellan.

Några av de mer populära stegeutrustningarna inkluderar en hinkhylla som sträcker sig från bakskenan för att hålla skopor eller andra redskap. Vissa stegar har stegehattar som kan glida över skenändarna och förhindra skador på ytan du stöter upp stegen mot. Det finns också podier eller stora plattformar som ersätter en eller flera av stegen för att möjliggöra extra utrymme för intensiva eller långa projekt.

Är priset viktigt när man köper en bäst i test stege?

Precis som alla andra verktyg och utrustning finns stegar i olika prisklasser. Trappsteg är de billigaste, men de är också kortast i höjd. Nästa på prisspektret är A-ramstegen, förlängningsstegen och slutligen de ledade stegen som du kan konfigurera till flera positioner och höjder.

Om du har en budget är det viktigt att hålla fast vid den. Det är dock inte en bra idé att välja de billigare produkterna om det innebär att du offrar kvaliteten. Tänk på alla andra faktorer och välj en stege som du har råd med, håller längre och håller dig säker medan du arbetar.

Vad är viktbetyg för något?

Stegar har olika viktbetyg, och detta indikerar den maximala vikt de kan bära eller bära. Viktens betyg beror på vilken typ av stege och vilket material den är gjord av. Vanligtvis inkluderar den maximala vikten användaren och alla verktyg eller tillbehör du arbetar med. Detta är en annan viktig faktor att tänka på, särskilt om du planerar att välja en stege med extra höjd.

Vad ska man leta efter i den bästa stegen?

Det hjälper dig inte mycket om du slumpmässigt väljer en stege. Att välja en stege för hemmet beror på hur du ska använda den. Av denna anledning har jag diskuterat de funktioner du bör tänka på innan du investerar i en stege.

Höjd

Höjden är kanske den viktigaste delen av stegen. Eftersom din arbetsförmåga och din säkerhet beror på höjden.

En stege ska vara tillräckligt lång för dig så att du kan ställa in den ordentligt. Det bör också finnas tillräckligt med utrymme för överlappande sektioner. Och se till att den kan förlängas bortom din taklinje.

Kom ihåg att en normal person kan nå upp till 1,2 meter högre än den faktiska höjden på en stege. Återigen måste du alltid stå några steg ner när det gäller stegstegar och förlängningsstegar.

Vissa företag tillhandahåller dock säkerhetshöjdschema där du kan få en uppfattning om vilken höjd som är idealisk för ditt arbete.

Vikt

Vikt är det näst viktigaste att tänka på när du köper en stege.

Alla stegar är konstruerade för att bära en viss belastning, och om den överstiger mer än så kan stegen kollapsa. Det finns specifika betyg för detta, som kallas en stege.

Duty rating är den maximala vikt som en stege kan bära. Och när du klättrar upp på stegen måste den totala vikten (sammanlagd vikt och verktygens vikt) alltid vara lägre än tullvärdet.

För lättarbete kan du välja typ III som har en gräns på 90 kg. För enkla grundarbeten finns typ II med 100 kg belastningsgräns.

Typ I används ofta för projekt som har en lastkapacitet på 115 kg. För tuffa och tunga arbeten finns det dock typ IA och typ IAA med en arbetsbelastning på 135 kg respektive 170 kg.

Så innan du köper en stege, tänk på arten av ditt arbete och naturligtvis din egen vikt.

Typer av stegar

Med tiden har stegar utvecklats mycket. Nu finns det flera typer av stegar som finns på marknaden. Du måste välja stegen som passar alla dina krav.

Du måste välja stegstegar, plattformstegar, trappstegar, förlängningsstege, teleskopstege, hopfällbara stegar och universalstegar.

En trappstege är den vanligaste typen av stege och är lätt tillgänglig. De är en av de äldsta stegen. En plattformsstege är bekväm och säkrare än trappstegen. I själva verket är en stegpall i grunden en pall eller en ministege för inomhusprojekt.

En förlängningsstege är relativt ny på marknaden och kan förlängas så länge man vill. Det ger dig en bättre arbetsupplevelse när du arbetar med tak.

Fällbara stegar är idealiska för inomhusarbeten eftersom de tar mycket litet förvaringsutrymme. Så om du inte har mycket utrymme i ditt hus och inte kan rymma en stor stege, är hopfällbar stege det rätta alternativet för dig.

Teleskopstegen är en annan modern version av förlängningsstegen. De har mångsidiga användningsområden och är värda att undersöka.

Slutligen är en universalstege en kombination av varje stege där ute. Om du använder stegar mycket, skulle du göra det bra om du får en multifunktionsstege.

Material

Arbetarnas säkerhet beror också på det material som en stege består av. Speciellt om du planerar att arbeta nära någon elektrisk källa eller kemiska källor, bör du tänka på materialet på stegen.

En stege av aluminium eller glasfiber är den mest hållbara och idealiska för arbete i tuffa miljöer.

Vad är det bästa märket för stegar?

Det finns många märken tillgängliga på marknaden som producerar förstklassiga produkter. Under åren har dessa varumärken förtjänat sina kunders respekt och lojalitet. Så det är lite svårt att välja ett varumärke och beteckna det som det bästa. Men mina personliga favoriter är Vonhaus, Louisville och Little Giant.

Vilken är bättre aluminium- eller glasfiberstege?

Om budgeten är ditt främsta bekymmer bör du gå med aluminium. Men om du letar efter hållbarhet och dominans i funktioner, så ska du välja glasfiberstegen. De är mycket mer hållbara än aluminium. De påverkas inte heller av någon värmekälla.

Hur hög stege behöver jag?

Svaret på frågan beror på din längd. Om du är en person med medelhöjd som 1,5 meter, så kommer en 1,2 meter stege att göra för dig. Men om du är en väldigt lång person behöver du en förlängningsstege.

Vad är den maximala höjden du kan arbeta från en stege?

Saken är att det inte finns en maxhöjd för en stege. Men om du arbetar i en höjd av mer än 3 meter kanske du vill vidta några säkerhetsåtgärder.

Vad är 4 till 1 regel för stegar?

Denna regel är tänkt att hjälpa dig med att placera stegen. Det säger att för varje 1,2 meter du ska klättra, måste du placera stegen 0,3 meter bort från väggen.

Vilket material är bäst för stegar?

Det första du bör tänka på när du letar efter en stege är materialet. Traditionellt är stegar tillverkade av trä, men genom åren har tillverkare experimenterat med att använda andra material som stål, aluminium, glasfiber och plast.

Trä

Trä är kanske det mest prisvärda materialet som används för att tillverka stegar. Som sådana är detta de billigaste alternativen som säljs på marknaden idag. Denna typ av stege är ett utmärkt val för inomhusbruk. Du kan använda dem för alla slags sysslor. Det är dock inte ett bra alternativ för utomhusbruk. När det utsätts för höga fuktnivåer kan materialet ruttna eller skeva. Under extrem värme kan trästegar också spricka.

Aluminium

När det gäller hållbarhet och tillförlitlighet är aluminium det bästa alternativet på marknaden. Det är därför de flesta stegar som tillverkas idag är tillverkade av aluminium. Den är bäst lämpad för en bostadsinstallation, men den kan också användas för mindre kommersiella projekt. Tack vare de kemiska egenskaperna hos aluminium korroderar eller rostar den inte. Det är också ett utmärkt val om du vill ha en stege som kan hålla i flera år.

Glasfiber

Glasfiberstegen är relativt starkare och mer hållbar än aluminium. Det leder inte heller elektricitet. Som sådan är det ett utmärkt val om du behöver arbeta med ledningar. Slutligen, även när det utsätts för extrema väderförhållanden eller trycknivåer, kan materialet behålla sin form och strukturella integritet.

Stål

Bortsett från trästegar är stålstegar också ganska billiga. Stål är också ganska robust material. Till skillnad från aluminiumvarianterna lider dock stålstegar av rost eller korrosion när de utsätts för vatten och fukt. Stegar av rent stål tenderar också att vara lite tunga.

Plast

De flesta tillverkare av stege tillverkar stegaramar av stål med plaststeg. På så sätt kan de kompensera stålets tyngd. Det är ett utmärkt val, särskilt om du letar efter en kortsiktig lösning. De flesta tillgängliga plaststegar är utformade för enkla bostadsuppgifter som att damma av hyllorna och dekorera väggarna i ett hem med en våning.

Vad visar lastkapacitet?

Lastkapacitet avser den totala vikten som en stege rymmer. Vissa tillverkare hänvisar till det som prestanda- eller arbetsgrad. För att avgöra om arbetsstegen för en stege passar dina behov, beräkna för din vikt samt de verktyg och material du kommer att använda. Lastkapaciteten anges i kg.

American National Standard Institute (ANSI) tillhandahåller betyg. Nedan följer standardklassificeringarna:

 • Stegar av typ 1 är en stark klass av stegar. De används för bygg- och serviceföretag. Denna kategori kan delas in i tre mindre underkategorier:

Typ IAA (170 kg)

Typ IA (135 kg)

Typ I (115 kg)

 • Stegar av typ II har en lastkapacitet på 100 kg, perfekt för enkla sysslor hemma eller i din butik.
 • Typ III-stegar rymmer upp till 90 kg, så de räcker för små projekt.

Du hittar tullvärdet på sidoväggen på en stege. Observera att den maximala höjden på en stege inte har något att göra med dess lastkapacitet. Därför bör du hänvisa till etiketten eller produktbeskrivningen för att få information om tullvärdet.

Vad finns det för olika typer av stegar?

Förutom att kontrollera material, tullklassificering och storlek måste du också överväga vilken typ av stege du ska köpa. Det finns ett brett utbud av stegar du kan välja mellan. De skiljer sig främst i stil, räckvidd och design. Det finns också stegar som kan omkonfigureras på olika sätt för att tjäna ett specifikt syfte. Några av de typerna av stegar du kan hitta i butiker idag är följande:

Trappstege

Denna typ av stege har A-ramdesign. Det är förmodligen den vanligaste stege-typen du kan hitta som används i ett bostadsområde. Trappstegens framsida är där du hittar stegpinnarna. Den andra sidan används för att stödja hela strukturen såväl som din vikt när du klättrar uppför trappan.

Dubbelstege

Som namnet antyder har denna typ av stege steg på båda sidor. Det betyder att du kan använda den på båda sidor. Det är ett idealiskt alternativ om två personer behöver arbeta samtidigt med en uppgift. De kan användas både för bostads- och kommersiella projekt.

Plattformstege

Podiumstegen erbjuder mycket funktionalitet och stabilitet. Till skillnad från den vanliga typen av stege kommer en pallstege med en större plattform. Som sådan kan det bekvämt stödja användarens vikt och ge dem ett säkert område att arbeta på.

Bockstege

De flesta refererar ofta till det som den dubbla främre stegen. Det är en självbärande och mycket bärbar stege som går med på toppen. Som en tvillingstege kan bockstegen också tillåta två personer att arbeta sida vid sida. För att använda en bockstege måste du se till att basen sprids jämnt och att spridarna är ordentligt låsta.

Stativstege

Stativstegar kallas vanligtvis trädsteg. Trädgårdsmästare, trädgårdsmästare, specialister inom fruktträdgård och fruktträdgårdägare använder dem mycket. De kan användas på ojämna arbetsytor som på gården. De är också gjorda av lätta material som aluminium, så att du enkelt kan bära dem runt.

Teleskopstege

Teleskopstegar är i princip stegar som kan glida utåt eller inåt. De är ett populärt val särskilt bland människor som vill förvara sina stegar på trånga förvaringsutrymmen. Jämfört med andra stegar tenderar denna typ emellertid att medföra några säkerhetsrisker, särskilt om du överskrider dess lastkapacitet.

Förlängningsstege

Det är en icke-självbärande skiljestege känd för sin justerbara längd. Den har två eller flera sektioner som glider för att förlänga ramens längd. Den är utformad för att rymma vikten hos en enda person. När du är klar med att använda den kan du kollapsa ramen för att fälla strukturen.

Stege med flera lägen

Ett annat namn för den här stegen är en kombination eller ledstege. De ger dig extra mångsidighet och de kan användas för att möta olika behov. Multi-purpose stegar kan vändas till antingen en enda eller en dubbelstege beroende på modell.

Vindstege

Detta är en infällbar trappa som dras från taket för att ge dig tillgång till vinden. Du kan fälla upp den och stoppa in ramarna när den inte används. De flesta av dessa stegar kommer i förmonterade kit. Du kan installera dem i en befintlig takram. Ibland passar stegen sömlöst. Men i vissa fall kan du behöva göra små ändringar för att passa ramen på vinddörren.

Stegpallar

Dessa är vanliga stegar som används hemma för att nå toppen av hyllan, köksskåpet eller disken. De är så små att dina barn också kan använda dem. En typisk trappstege har bara ett steg för att ge dig en liten boost när du når ett objekt. Andra har två eller tre steg. En stegpall fälls lätt så att du inte har problem med att lagra dem. Dessutom säljs de till ett mycket överkomligt pris.

Vad finns det för tillgängliga tillbehör?

Ofta räcker det redan med en stege för att hjälpa dig att utföra rengörings-, reparations- eller underhållsuppgifter. Det finns dock några tillfällen när du kan behöva lite hjälp från några stegen tillbehör. Dessa artiklar finns i alla former, storlekar och funktioner.

Vilken typ av stegar behöver entreprenörer använda?

Om du är en entreprenör behöver du en pålitlig och robust stege. Så mycket som möjligt bör du välja flerstegar. Tidigare år brukade entreprenörer äga alla typer av stegar på grund av de många olika uppgifter de behöver hantera.

De använder förlängningsstegar för att arbeta på taket, en trappstege för att installera skåp, ställningsstegar för att fixera väggar och mer. Tack och lov kan du idag ha en enda utrustning för alla dina uppgifter.

En typisk multifunktionsstege kan omkonfigureras upp till fem olika sätt som A-ram, trappstege och tvillingstege. Ställningar med flera lägen är inte bara kostnadseffektiva utan fungerar också bra för dem som behöver en platsbesparande utrustning.

Vad finns det för säkerhetstips med stegar?

Regeringen har sagt att de flesta skador eller olyckor orsakas av felaktig användning eller stege. Här är några säkerhetsregler som du måste följa för att undvika dödliga stege-relaterade skador:

 • Placera stegen på en fast yta och använd benplattorna vid behov.
 • Var försiktig när du arbetar med ledningar för att förhindra elektriska stötar.
 • Ställ inte upp en stege nära en dörröppning eller platser med hög gångtrafik.
 • Använd aldrig en stege under regn, blixtnedslag eller starka vindar.
 • Stegsektionen måste fästas ihop. På det sättet kommer de inte att misslyckas eller utvecklas.
 • Kontrollera om du sitter fast stegen på rätt sätt.
 • Säkra lösa ändar hela tiden.
 • Undvik ryckiga rörelser medan du arbetar på stegen.
 • Klättra aldrig på en stege när du känner dig yr eller sjuk.
 • Båda fötterna måste vara på stegen och du måste placera din kropps tyngdpunkt korrekt när du stiger upp.
 • En stege ska inte placeras ovanpå en sten, en låda eller någon form av instabil yta.
 • Kontrollera stegen innan du använder den.
 • Använd aldrig en skadad stege när du arbetar med ett projekt
 • Läs instruktionerna innan du använder stegen för första gången.

Vad är regeln om tre punkter för kontakt?

Tidigare nämnde vi att vi hade minst tre kontaktpunkter när du klättrar uppför trappan. Dessa punkter inkluderar händer och fötter. Öva på att klättra upp och ner för trapporna samtidigt som du ser till att dina händer och fötter håller kontakten med stegen. Om du har svårt att kontrollera din hållning, be någon att ta en titt och ge feedback om hur du kan förbättra. Notera dessa problem och gör nödvändiga justeringar.

Hur transporterar man en stege?

 • Se till att alla lösa ändar sitter fast.
 • Se till att stegen är låst innan du laddar dem på fordonet.
 • Se till att fordonets ställning eller ankarpunkter är i gott skick.
 • När du transporterar en stege på en lastbil utan stativ måste du placera stegen mot hytten eller använda stoppning för att förhindra att den skyddas mot skador.
 • Lyft alltid en stege med händerna istället för att sätta dem på ryggen.

Hur förvarar man en stege?

 • Rengör stegen för att skydda den från att rosta eller förnedras.
 • Se till att lagringsutrymmet rymmer stegen.
 • Om du använder trästegar, förvara dem på ett torrt och väl ventilerat område.
 • Ring en partner för att hjälpa dig att bära stegen.
 • Hitta mitten av stegen och bär den därifrån.
 • Var försiktig när du flyttar en stege tillsammans med dörröppningen, gången och alla platser som är blockerade.
 • Stegar av glasfiber bör aldrig utsättas för temperaturer över 200 grader F.

Vad är OSHA standarder?

Arbetsmiljöverket har infört regler som är avsedda att förhindra skador, sjukdom eller dödsfall på arbetsplatsen. OSHA har bildats under president Richard Nixon och har varit ett viktigt organ som övervakar och utvärderar säkerhetsstandarder i olika branscher såsom stegtillverkning.

Medan byrån anammar innovation och kreativitet i denna sektor, utvecklar de strikta standarder och lagar som varje stegtillverkare måste följa. Några av dessa standarder är:

 • Stegen ska vara parallella och jämnt fördelade.
 • Varje stegsteg bör mäta minst 30 till 40 cm bred.
 • Det bör finnas cirka 25 till 35 cm mellanrum mellan varje steg.
 • Stegen ska vara fri från hala ämnen som fett, olja och våt färg.
 • Varje stege måste användas för sitt avsedda ändamål.

OSHA har många andra regler. Om du vill veta mer om dem kan du gå till deras webbplats. Som ansvarig köpare måste du se till att du köper en OSHA- eller ANSI-kompatibel stege eller stegen tillbehör. På så sätt är du säker på produktens kvalitet och säkerhet.

Kan du reparera stegar?

Du kan beställa färdigförpackade reservdelar från tillverkarna. Om du inte är säker på hur du installerar delarna kan du leta efter en auktoriserad återförsäljare som hjälper dig.

Är alla stegar desamma?

Nej, stegar varierar på så många sätt från höjd, material som används, designade till ramens kvalitet och stegpinnar.

Vad betyder en stegklass?

Detta avser den maximala belastningen en stege kan bära. Vissa reglerande organ använder klassificeringskategorierna Typ 1AA, 1A, 1, II och III medan andra använder klass 1A, 1, 2 och 3.

Vilka institutioner betygsätter stegar?

Det finns många organisationer som övervakar och bedömer kvaliteten på stegar som säljs på marknaden. Här är några exempel:

 • ANSI (American National Standard Institute)
 • CEN (Europeiska unionen)
 • CSA (Canadian Standard Association)
 • OSHA (Occupational Safety and Health Administration)

Måste du binda en stege?

Ja, detta hjälper till att förhindra att stegen glider. Här är några andra sätt att säkra din stege:

 • Knyt stegen till en stabil och stark yta.
 • Använd nödvändiga stegen tillbehör för att få ytterligare stöd.
 • Säkra foten på stegen med nivelleringen.
 • Kontrollera gummikuddarna på foten med avseende på slitage och byt ut dem vid behov.

Vad är de bästa märkena för stegar?

Nu när du har lite bakgrund om de grundläggande sakerna du måste tänka på när du handlar stegar, kan vi titta på de ledande tillverkarna idag. Vissa människor föredrar att köpa stegar från ett visst varumärke på grund av företagets bevisade trovärdighet. Om det här är något du också vill tänka på, sammanfogade vi de mest populära stegen märken nedan.

Little Giant

Det är ett av de bästa och förmodligen de mest erkända namnen inom stegeindustrin. Little Giant började skapa stegar för 30 år sedan. Harold Wing, mannen som startade allt, fick sin inspiration för den första LGL-stegen från en tysk målare. Ända sedan den dagen har företaget utvecklat stegar av professionell kvalitet för flera användningsområden för både kommersiella och bostäder.

Werner

Werner är ett populärt stege varumärke särskilt bland entreprenörer och proffs i Amerika. För närvarande finns företagets huvudkontor i Pennsylvania och de har funnits i design och tillverkning av stegar i alla former i storlekar i cirka 70 år.

Deras hårda arbete och gediget hantverk har tjänat tusentals tillit. De hävdar att de har integrerade tillverknings- och distributionslinjer. Detta innebär att företaget har total kontroll över vad som händer med stegen tills de säljs. Företagets nuvarande innovation är Edge Professional Bracing System.

Gorilla Ladders

Säkerhets- och säkerhetsfunktionerna i Gorilla Ladders-produkterna är kända för många. De tillgodoser mestadels kunder i Australien och Nya Zeeland men de har sakta brytts in på den internationella marknaden genom åren. Företaget är stolt över att göra omfattande studier och experiment innan det äntligen skapas en ny modell. De ser till att uppfylla marknadsstandarderna och förse sina kunder med förstklassiga artiklar.

Louisville

Louisville är ett känt namn och det har sålt professionella stegar i 70 år. Deras engagemang för att tillverka stegar av hög kvalitet är mycket berömt av många. Företaget har också gjort mycket när det gäller innovation. Om du vill köpa en stege från ett varumärke som bryr sig mycket om innovation och kundsäkerhet, är Louisville-märket definitivt en stark konkurrent.

Telesteps

Telesteps startade 1996 med en vision att skapa stegar annorlunda än resten. Visionen inspirerade dem att utveckla teleskopiska arbetsverktyg, som har vunnit mycket popularitet på senare tid. Efter år av forskning och test lyckades de kombinera flexibel teleskopisk drift med säkerhet och hållbarhet.

Vad är en steges säkerhetscertifikaten?

Vi behöver alla en stege för vår vardag. Och om du ska köpa en stege, köp en som har en äkta certifiering. En certifierad stege är högt uppskattad för sin kvalitet, säkerhet och tillförlitlighet. Det finns minst tre stegeintyg som en produkttillverkare kan ansöka om och dessa är:

 • Klass 1 – Utmärkt för industriellt bruk
 • Klass EN131-Utmärkt för lätta handelsprojekt / Tunga arbetsuppgifter
 • Klass 111- Utmärkt för hushållsbruk

Klass EN131-stege är kanske den vanligaste typen av stege du kan hitta i hem och kontor. De kan användas för alla typer av uppgifter. Viktigast är att denna typ av produktpris vanligtvis är det mest prisvärda alternativet för en genomsnittlig köpare.

Vad kostar stegar?

Det är svårt att tillhandahålla en ballpark-siffra när det gäller den vanliga kostnaden för en stege av god kvalitet. Detta beror på att varje kund har en uppsättning överväganden som han / hon behöver göra innan han slutför ett köp. I de flesta fall är stegar för flera ändamål den mest kostsamma typen på grund av de många funktionerna och funktionerna som de erbjuder. De billigaste är de tillverkade av plast och stål.

Observera att du inte bara bör titta på varans prislapp när du köper. Kontrollera alla uppgifter som tillhandahålls och ställ frågor om det behövs för att hitta det lämpligaste valet för dig.

Vill man ha en stege med styv struktur?

Om en stege inte är tillräckligt styv kan den “gå” när du flyttar din vikt sida till sida – det är då stegen vrider sig och fötterna rör sig oväntat. Det är ett problem som kan påverka även den minsta, enklaste trappstegen om den inte är tillräckligt stagad. Stegar som har spridare (eller tvärstag) tenderar att vara mycket styvare och är mindre benägna att gå. Även om du inte kan ge stegen ett fullständigt test i järnaffären kan du åtminstone kliva på ett par olika modeller och röra dig lite för att se om den förblir stabil.

Vad har en vanlig stege för belastning?

En stege för hushållsbruk har en belastning på 100 kg. Om din vikt är ungefär 100 kg eller mer (glöm inte att ta med verktyg eller burkar med färg som du kan använda när du är uppe på stegen), är ett bättre alternativ en stege med en industriell belastningsgrad som kan bära en belastning på upp till 120 kg eller 150 kg.

Behöver min stege var ändamålsenlig?

Om du vill använda din stege som en byggnadsställning, eller placera dina verktyg eller färgburk överst, leta efter modeller som specifikt har dessa som hävdade funktioner.

Hur går stegförvaring till?

Stegförvaring skiljer sig mycket beroende på vilken typ av stege du har. Om du har en liten trappstege, bör du lägga upp den när den inte används och förvara i ett litet skåp i hemmet. Större stegar ska förvaras vågrätt, med stöd uppgivna längden för att förhindra hängande. Det betyder att du måste hitta ett utrymme som är tillräckligt stort för att rymma din stege. Många människor håller sina stegar på väggarna i garaget, källaren eller vinden – där de är tillräckligt nära för att hitta när det behövs, men kommer inte att hindra det dagliga livet.

Hur fungerar förlängningsstegar?

Förlängningsstegar är konstruerade för att ge strålande höjd i ett kompakt utrymme. Det är viktigt att dessa stegar har sina fötter på golvet innan du expanderar dem. Se till att du klämmer fast din stege och fäster den på plats innan du använder den.

Vilken typ av stege är bäst?

Vilken typ av stege du väljer ska bero på de sysslor du gör oftast, inne eller ute. Om du rengör dina egna takrännor behöver du en högre stege än om du dammar en ljuskrona. Här är de typer av stegar att tänka på.

Trappsteg

Dessa okomplicerade och relativt lätta A-formade stegar är bäst för uppgifter relativt nära marken (maximal ståhöjd varierar från cirka 115 till 140 cm för 1,8 meters modeller). En vikhylla rymmer vanligtvis verktyg eller färg. Men stegstegar tenderar att vara mindre styva än stegar med flera användningsområden, och du kan inte använda dem i trappor. Vissa kan ha nypa punkter vid spridarstängerna.

Flerbruksstegar

Dessa flervikstegar är utformade för att vara mångsidiga: De kan fungera som en trappstege eller en förlängningsstege och till och med en byggnadsställning och kan användas i trappor. Stegar med flera användningsområden når vanligtvis 3,6 till 4,5 meter som raka stegar och tenderar att vara styvare än trappstegar samtidigt som de kräver mindre lagringsutrymme än en förlängningsstege. Men de är relativt tunga och dyra och svårare att ställa in med sina flera låspunkter. Modeller som sträcker sig längre än 5 meter kan också vara extremt svåra för en person att säkert lyfta, manövrera och förlänga helt.

Förlängningsstegar

Det här är ditt första val för projekt som är mer än 17 meter från marken. Förlängningsstegar är vanligtvis lätta för sin längd och relativt lätta att sätta upp. Och de är mer styva än fleranvändningsmodeller som används som raka stegar. Men de fungerar bara i rak konfiguration och kräver gott om lagringsutrymme. Dessutom kan vissa teleskopmodeller utgöra en krossningsrisk för händer och fingrar om du låter dem kollapsa för snabbt.

Vilka stegar väger minst?

Aluminiumstegar väger minst, men de leder elektricitet och bör aldrig användas nära kraftledningar eller andra spänningskällor. välj en glasfiber- eller trästege för dessa situationer. Och kom ihåg att varje stege, oavsett material, kan leda elektricitet när den är våt.

Ska man välja en stege genom att tänka på storlek?

Välj en stege tillräckligt hög för jobbet – en som inte kräver att du når upp på ett sätt som destabiliserar stegen. Att stiga över en stege märkt maximal höjd ökar faktiskt oddsen för en olycka. En förlängningsstege ska sträcka sig minst 3 meter över taklinjen eller arbetsytan.

Vad är den maximala höjden för en stege?

Husstegar har vanligtvis en etikett som anger den maximala vikt de är utformade för att säkert stödja. Denna frivilliga klassificering, baserad på en standard publicerad av American National Standards Institute, innehåller följande klassificeringar: Typ IA (135 kg); Typ I (115 kg); Typ II (100 kg); och typ III (90 kg). För att uppfylla standarden måste en stegsteg motstå böjning under en testbelastning upp till fyra gånger sin vikt, samt klara sidovridningstest.

Men de extra belastningarna av klättring och viktförskjutning kan öka belastningen. Vi anser att säkerhetsstandarder för stegar bör vara obligatoriska och baserade på uppdaterade tester. Vi anser också att alla husstegar ska utformas för att uppfylla den högsta 135 kg typ IA-standarden. Under tiden rekommenderar vi att du bara väljer typ IA-stegar för hemmabruk.

Vad ska man tänka på angående säkerhet?

Oavsett om du målar ditt hus, rensar dina takrännor eller bara hänger en bild, kan dessa tips hjälpa dig att bli en skadestatistik.

Inspektera och underhåll regelbundet

Vatten, olja och andra hala ämnen kan skada stegen och utgöra en säkerhetsrisk. Torka av dem från trappsteg innan du börjar klättra och torka av stegen efter varje användning.

Håll gångjärn, förstärkningsstänger under trappsteg och bultar åtdragna, men dra inte åt dem för hårt. På en förlängningsstege, inspektera gångjärn eller lås med avseende på slitage, och kontrollera att snodden är sliten. Om du behöver byta ut nyckelbandet, följ tillverkarens anvisningar.

Stegar av aluminium bör inte ha lösa nitar, bucklor eller böjda delar. Kontrollera glasfiberstegar med avseende på sprickor, flis och delar som saknas. Med trä, leta efter splittringar, sprickor, flis och lösa steg eller steg. Eventuella sådana problem tyder på överhängande misslyckande och mandat att byta ut stegen.

Ställ in den ordentligt

Missbruk inte en stege. Ställ till exempel inte upp det horisontellt som en byggnadsställning, såvida det inte är en ledad stege med fleranvändning som har den funktionen. Använd en trappstege endast i sin helt öppna, A-formade position och se till att spridarna är låsta. Se upp för nypa punkter – var som helst där delar kommer ihop. När du stänger, fäller eller drar in en förlängningsstege ska du ta tag i sidorna på stegen ordentligt och hålla händerna fria från de fallande sektionerna. Och gör inte jury-rig utrustning, säg, genom att skarva två korta stegar för att skapa en längre stege.

Placera stegar på en fast, plan yta och använd vid behov benplattorna. Lägg inte virke, en sten eller annat föremål under en stege för utjämning. När du höjer en förlängningsstege, lås varje sektion säkert innan du går vidare till nästa. Med valfri stege, se upp för kraftledningar och se efter faror för människor i området. Försök att undvika att sätta dig upp nära en dörröppning eller ett annat område med mycket trafik. Utomhus, kontrollera arbetsområdet från marken med en kikare för att se till att en insekt eller fågelbo inte finns där.

Luta en rak eller förlängningsstege mot en vägg eller annat plant, fast föremål, inte mot ett smalt träd eller annan yta som inte kan stödja båda sidoskenorna. Placera basen på en förlängningsstege 1 0,3 meter från väggen för varje 1,2 meters höjd – det är 0,9 meter vid basen för en 3,6 meters stege eller ungefär 75 graders vinkel. Grannare vinklar ökar chansen att stege fötter glider ut under dig.

Använd den säkert

Använd inte en stege under regn, blixtnedslag eller starka vindar. Klättra upp och ner långsamt, mot stegen och håll sidoskenorna med båda händerna. Om du blir yr eller desorienterad, stäng ögonen och andas djupt tills känslan går över och klättra sedan långsamt ner.

Håll båda fötterna på stegen och centrera bältesspännet mellan skenorna så att du inte når mer än 30 cm åt båda sidor. Undvik plötsliga, ryckiga rörelser. Klättra ner för att flytta stegen; försök inte att “gå” till en ny position medan du är på den. Och låt inte någon annan komma på stegen med dig.

Lägg inte din vikt på en trappstegs hylla eller bakstöd eller sitta på någon del av den. Förvara verktygen i ett verktygsbälte. När du arbetar med obekväma verktyg eller målarburkar, klättra tillräckligt långt så att någon lätt kan lämna upp dem till dig eller dra upp dem med ett rep.

Skydda den från elementen

Förvara din stege på ett skyddat område borta från fukt och värme och håll en glasfiberstege i direkt solljus. Att lagra din stege inomhus nekar inbrottstjuvar enkel åtkomst till de övre våningarna i ditt hem.

Ska man matcha sin stegstorlek med sitt jobb?

Det finns många stegstorlekar och längder. Du måste känna till maximal räckvidd när du handlar. Tänk på dessa punkter för att undvika att köpa en som är för kort eller för lång så att du kan arbeta säkert och effektivt.

 • Stå inte högre än två steg ner från toppen av en trappstege. Vanligtvis betyder detta att en person på 1,6 meter med en vertikal 0,3 meter räckvidd säkert kan komma åt en punkt 1,2 meter bortom stegen.
 • En förlängningsstege måste vara flera meter högre än den höjd du behöver nå.
 • Den högsta, säkra stående nivån är fyra steg från toppen av stegen.
 • Sektionerna måste överlappa minst 0,9 meter på stegar upp till 11 meter långa och så mycket som 1,5 meter på längre stegar.
 • Stegen ska vara i rätt vinkel, med basen 0,3 meter ut från ytan den vilar mot för varje 1,2 meter höjd till den punkten.
 • När stegen vilar mot en yta, till exempel en taklinje, måste den sträcka sig 0,9 meter bortom den övre stödpunkten.
 • Alla dessa faktorer tillsammans innebär att du bör leta efter en förlängningsstege 2,1 till 3 meter längre än den högsta punkt den vilar mot.
 • Se till att du håller tre kontaktpunkter när du klättrar, går ner eller arbetar (två händer och en fot eller en hand och två fötter på stegen hela tiden).

Vad är en trappstege?

Trappstegar har en A-ramdesign med spridare som låses för att hålla de två sidorna i rätt läge. Vanligtvis går steg bara upp på ena sidan av stegen, men tvåstegsstegar medger användning av båda sidor. Stegstegar är ett bra val om du inte har en yta i närheten som kan stödja en förlängningsstege och ofta används för inomhusprojekt, som att installera en takfläkt eller måla kronformning.

Plattformstegar – ibland kända som podiumstegar – är stegstegar som har en stående yta högst upp istället för ett traditionellt steg. En skena sträcker sig över plattformen, vilket ger en extra kontaktpunkt för användaren. Dessa stegar är utformade för att ge extra komfort och säkerhet vid arbete i fast höjd.

Mångsidiga teleskopsteg har en justerbar A-ramdesign. Dessa lätta stegar möjliggör flera konfigurationer och kan ställas in för användning i trappor.

Vad är en förlängningsstege?

Förlängningsstegar har en bas och en eller två övre sektioner som glider upp och ner så att du når olika höjder. Lås håller stegen utsträckt till önskad höjd. Större förlängningsstegar inkluderar rep- och remskivsystem som gör att du lättare kan förlänga stegen. Den nedre delen har vanligtvis svängbara fötter som justerar för att ge stabilitet i olika vinklar.

Förlängningsstegar kräver en yta, som en vägg eller en taklinje, för stöd. De finns vanligtvis i större storlekar än trappsteg, vilket gör dem till ett bra val för utomhusprojekt, som att rengöra takrännor eller måla ett hem exteriör.

Medan de är olika i design från standardförlängningsstegar, sträcker sig teleskopstegar också för att nå olika höjder. Dessa stegar kollapsar tillsammans för lagring och transport. Raka stegar liknar förlängningsstegar men har bara en enda sektion.

Förlängningsstegar med tre sektioner har ofta ett mindre lagringsutrymme än tvåsektionsmodeller av samma längd.

Vad är en multi-position stege?

Multi-position stegar, även känd som kombinationstegar eller ledstegar, ger dig extra mångsidighet och kan vara en bra investering om dina behov varierar. Beroende på modell kan en stege med flera lägen fungera som en enkel- eller dubbelsidig trappstege, en förlängningsstege eller en stege som du kan använda i trappor. Vissa modeller kan konfigureras för att fungera parvis som stöd för byggnadsställning.

Vad är stegar gjorda av för material?

Aluminiumstegar erbjuder styrka och en lättare vikt som gör dem lättare att manövrera och bära. Materialet är korrosionsbeständigt men leder elektricitet. Använd inte en aluminiumstege när du arbetar på elektriska projekt eller nära elektriska ledningar.

Stegar av glasfiber är starka och hållbara. Detta är något som visades väldigt tydligt i vårt stegar test. När de är rena och torra leder de inte el och är det rätta valet för elektriska projekt och arbete nära elektriska ledningar.

Andra material, som stål, trä och plast, finns ofta med stegpallar, som är mindre än vanliga stegar och utformade för uppgifter som inte kräver mycket räckvidd.

Vad är en vindstege?

Återta din tomma vind för lagringsutrymme genom att lägga till en uppsättning nedfällbara trappor – en vindstege. De är inte bara en ekonomisk lösning på dina lagringsproblem, de kan vanligtvis installeras på en dag med hjälp av grundläggande verktyg och material. Det är några tunga och besvärliga lyft involverade, så planera att ha en hjälpare för detta projekt. Mekanismen är vanligtvis vikningstyp, men sax- och glidtyper finns tillgängliga. Materialen är aluminium, stål eller trä.

Det är mycket viktigt att känna till den viktkapacitet och höjd (antal steg) du behöver. Du måste också mäta öppningen noggrant eftersom du bygger en ram i takbjälken för att stödja stegen.

Vad är en biblioteksstege?

Även om det inte är för något hem, gör en rullande biblioteksstege ett bestämt stiluttalande. Förutom bibliotek kan dessa användas i kök, skafferi, loft eller var som helst du vill nå uppåt. Leta efter kit som innehåller träkomponenterna samt rullar och skenor (till och med böjda skenor för hörn) och hårdvara för att fästa enheten.

Vad finns det för stegfunktioner och tillbehör?

En hopfällbar arbetshylla på vissa trappstegar gör att du kan hålla verktyg och material inom räckhåll. Du kan också köpa brickor, plattformar, skopor och färgkoppar som är avsedda för vissa modeller.

Vissa trappstegar har hack och hål för verktyg och kompatibla tillbehör. Bungeeslingor för hållverktyg finns som tillbehör.

Ett nivelleringssystem på vissa förlängningsmodeller innebär att du kan justera stegen så att den rymmer ojämna ytor. Vissa stegar har en inbyggd bubbelnivå för att kontrollera justeringarna. Du kan också köpa niveller för att fästa på kompatibla stegar som inte har det inbyggda systemet.

Några förlängningsstegar har fötter med tandade kanter som du kan köra i marken för ökad stabilitet.

En stabilisator (bilden ovan) är ett tillbehör som fästs på toppen av en förlängningsstege. Den sträcker sig ut över stegen och kan, beroende på storlek, sträcka sig över ett fönster.

Ändskydd är skumtillägg för toppen av förlängningsstegar. De hjälper till att förhindra att stegen förstör en vägg.

Bärväskor finns för teleskopstegar, vilket ger skydd och gör dem lättare att transportera.

Leta efter förvaringskrokar eller hängare som är utformade för att hålla stegar och hålla dem uppe och ur vägen.

Stegdomkraft är stöd som fäster vid en förlängningsstege och används för att konstruera ett tillfälligt ställningssteg (kräver två domkrafter och två stegar).

Vilka är de vanligaste materialen för stegar?

De fyra vanligaste stegen är aluminium, glasfiber, stål och trä.

 • Glasfiber: Glasfiber är ett plastmaterial förstärkt av glasfibrer som kan införas i ett tillplattat ark, sammanvävt eller slumpmässigt. Glasfiber är ett otroligt starkt, robust material. Även om detta innebär att glasstegar kan hålla en hel del vikt, är de ofta tyngre och dyrare än andra stege. Där andra material kan böjas tenderar glasfiber att spricka under för mycket vikt. Eftersom det inte leder elektricitet är glasfiber bättre för att arbeta nära kraftledningar eller i svåra väderförhållanden. Glasfiber är också mer värmebeständigt än andra material.
 • Aluminium: Lätta, prisvärda och slitstarka aluminiumstegar är ett utmärkt val för husägare som behöver en mångsidig stege för daglig användning. Eftersom de är så lätta är de enkla att installera, transportera och lagra. Tyvärr har deras låga vikt en nackdel – aluminiumstegar är inte lika starka som deras motsvarigheter i glasfiber. Jämfört med stål korroderar inte aluminium lika lätt. Det leder värme och elektricitet, så det skulle vara klokt att använda en aluminiumstege under vissa väderförhållanden.
 • Stål: Stegar av stål är ett stort val för den avslappnade hushållsförbättraren och hushållsförbättraren. De tävlar bra med aluminium- och glasfiberstegar på stabilitet och styrka. En av nackdelarna med stål är dess känslighet för korrosion; stål korroderar och rostar lätt när det kommer i kontakt med vatten, så det kräver flitigt underhåll för att hålla sig i toppskick, särskilt om det ska användas utomhus. Stål tenderar också att vara tyngre än aluminium och glasfiber. Vi rekommenderar att du väljer stål för trappsteg eller trappstolar för inomhusbruk.
 • Trä: Traditionellt i utseende och design, trästegar är ett bra dekorativt val. Även om de är solida och robusta kan många trästegar inte hålla lika mycket vikt som metallstegar. De är idealiska för inomhusbruk, eftersom de är mycket känsliga för fuktskador.

Vad är skillnaden mellan stegar av fiberglas och aluminium?

Om du är en husägare som är intresserad av en stege som hjälper dig att utföra vanliga renoveringsprojekt och reparationsarbeten, gå med aluminium. Aluminiumstegar är enkla att installera och transportera och kommer inte att göra en enorm bucklan i din budget. Även om vikt och vädergränser är viktiga att tänka på, är det troligt att de inte hindrar din stege att använda tillräckligt för att motivera att du använder glasfiber.

Om du är elektriker eller entreprenör som behöver en betydligt stark och robust stege för konsekvent utomhusbruk, välj glasfiber. Även om stegar av glasfiber tenderar att vara dyrare än stegar av aluminium, är investeringen värt det – glasfiberstegar är extremt hållbara och kan användas för ett brett spektrum av uppgifter, regn eller glans. Men kom ihåg att glasfiber är tungt – om du är en ensam arbetare kan det vara svårt att bära och placera en glasfiberstege upprepade gånger under dagen. Stegar av glasfiber är utmärkta för team av praktiska arbetare som enkelt kan manövrera dem.

Vad finns det för olika storlekar på stegar?

Att välja rätt stegehöjd kanske inte är så enkelt som du tror. Det kan finnas en ganska stor skillnad mellan den faktiska uppmätta höjden på en stege och dess användbara längd. Med stegstegar ska du till exempel aldrig stå på de två översta stegen av säkerhetsskäl. När du handlar en trappstege, leta efter en höjd som är 4 ‘mindre än den maximala höjd du behöver nå.

För maximal säkerhet vid förlängning och raka stegar rekommenderas att du undviker de tre bästa stegpinnarna. Avståndet mellan steg på dessa stegar är vanligtvis 1 ‘, vilket innebär att du bör leta efter en stege som är 2’ – 3 ‘högre än den maximala höjd du behöver nå. Dessutom kräver vissa förlängningsstegar att du lämnar 3 ‘- 5’ överlappning, beroende på deras höjd. Om de används för att nå ett tak eller en plattform, bör de sträcka sig 3 ‘bortom ytan. Eftersom raka och förlängningsstegar lutar sig mot en stödkonstruktion kommer vinkeln de placeras i att ytterligare minska deras räckvidd. Kom ihåg att ta hänsyn till alla dessa faktorer när du beräknar vilken stege du behöver.

Hur gjordes ert stegar test?

Vårt stegar test gjordes genom att vi först analyserade och kom fram till vilka stegar vi skulle testa i vårt test. Efter det så började vi vårt stegar test med att testa olika funktioner som stegarna hade. Vi testade till exempel hur säkra och robusta de var, men även längd och vikt. Vårt stegar test är alltså utfört genom att vi har testat vilka stegar som är bäst i test. Sedan har vi sammansatt resultatet från vårt stegar test och gjort det till en tabell.

Läs också >>> Bästa byggfläkt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top