De mest pålitliga stegarna: Testet som klättrar högt

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Glasfiber

Wibe LBA

Laggo Pro

Wibe W LBA

Laggo 803

Klicka här för att se fler stegar.

Oavsett om du är en hantverkare i yrkeslivet eller en entusiastisk gör-det-självare hemma, är en bra stege en nödvändighet. Men med en myriad av stegar på marknaden kan det vara en utmaning att hitta rätt.

Vi har tagit uppgiften att djupdyka i stegvärlden för att hitta de bästa lösningarna och i denna artikel presenterar vi vår omfattande test och recension av olika stegmodeller. Oavsett om du behöver nå den högsta bokhyllan eller takfönstret, har vi svaren på vilken stege du ska satsa på.

Är du intresserad av trappstegar istället? Klicka då här!

Vår topplista

1. Bäst i test – Wibe LBA

När vi tog oss an testet av Wibe LBA stege var vi först och främst imponerade av dess stabilitet. Trots att den är designad för mer sporadisk användning, märkte vi snabbt att Wibe inte har kompromissat med kvaliteten. BETA-profilen i aluminium gav en robust känsla, och vi kände oss trygga när vi använde den, även på högre höjder.

Specifikationer
Material:Aluminium
Steg:16
Längd:4 m
Vikt:9,7 kg
Bredd:84 cm

Stegpinnarna är fästa med en kraftig genomgående sammanfogning vilket bidrar till dess stadga och robusthet.

Dessutom är stegpinnarna halkskyddade, en detalj som vi verkligen uppskattade under våra tester. Detta gav en extra säkerhet och vi kunde fokusera på vårt arbete utan att oroa oss för olyckor.

Stegen kommer med en stegfot för alla stegar över 3 meter, vilket är ett trevligt tillägg som ökar säkerheten och stabiliteten ytterligare. Trots att Wibe LBA är en prisvärd stege, känner vi att kvaliteten och funktionerna matchar, och i vissa fall överträffar, de dyrare modellerna vi har testat.

Om vi skulle peka ut en nackdel skulle det vara dess vikt. Även om 9,7 kg är hanterbart, finns det lättare modeller på marknaden som kan vara mer lämpliga för den som behöver flytta sin stege ofta.

Fördelar

 • Kraftig genomgående sammanfogning av stegpinnar
 • Halkskyddade stegpinnar
 • Inkluderar stegfot
 • Bra pris i förhållande till kvaliteten

Nackdelar

 • Något tung för frekventa förflyttningar

2. Bäst premiumval – Laggo Pro

Under vårt test av Laggo Pro teleskopstege fann vi att den verkligen står ut genom sin räckvidd och smidighet. Med sina 380 cm i höjd och 13 steg kunde vi nå höjder som var tidigare svåra att komma åt.

Specifikationer
Steg:13
Stegdjup:4 cm
Höjd:3,8 m
Bredd:82 cm
Vikt:17 kg

Dessutom är den tillverkad i anodiserat aluminium, vilket gör att den inte svärtar av sig på kläder och händer, en detalj vi uppskattade väldigt mycket.

Laggo Pro var verkligen optimal för service och inspektion. Dess robusta låsmekanism tillät oss att justera den till exakt rätt längd för varje jobb, vilket verkligen förenklade arbetsprocessen.

Dessutom står den stadigt på sina kraftiga golvskydd, vilket gav oss ett stort förtroende, även vid högre höjder.

Dessutom var Laggo Pro överraskande kompakt. Med en hopfälld höjd på endast 91 cm var den lätt att transportera och förvara. Dock måste vi påpeka att dess vikt på 17 kg kan vara något tung för vissa, men vi ansåg att det var en mindre nackdel jämfört med de många fördelar stegen erbjuder.

Fördelar

 • Anodiserat aluminium som inte svärtar ner
 • Kraftiga golvskydd för stabilitet
 • Robust låsmekanism för steglängdsjustering
 • Kompakt och portabel när den är hopfälld

Nackdelar

 • Något tung för frekventa förflyttningar

3. Bäst budgetval – Wibe W LBA

När vi testade Wibe W LBA stege blev vi genast imponerade av dess stabilitet och kvalitet. Trots att den är avsedd för sporadisk användning, levererar den på alla punkter som en stege som används dagligen skulle göra.

Specifikationer
Längd:2,1 m
Bredd:40 cm
Steg:7
Vikt:3,7 kg
Material:Aluminium

Stegen har en kraftig BETA-profil i aluminium som ger en känsla av stabilitet och trygghet vid användning.

Under vår testning noterade vi att denna design förhindrade eventuell vickning, vilket ökade vår känsla av säkerhet, särskilt när vi befann oss på de högre stegen. Dessutom bidrog stegens halkskyddade stegpinnar till att öka säkerheten ytterligare.

Det är tydligt att Wibe har lagt stor vikt vid kvalitet och hållbarhet när de utformade denna stege.

Stegpinnarna är fästa med en kraftig genomgående sammanfogning, vilket betyder att det inte finns någon risk att de kommer att lossna under användning.

Den enda nackdelen vi hittade med denna stege är att den kan vara lite svår att transportera på grund av sin längd på 2100 mm. Trots detta, med tanke på dess lätta vikt på 3,7 kg, var detta inte en stor nackdel.

Fördelar

 • Stabil och trygg vid användning
 • Halkskyddade stegpinnar för extra säkerhet
 • Lätt vikt för enkel förflyttning

Nackdelar

 • Ingen justerbar längd
 • Kan kännas instabil på ojämna underlag

4. Universalstege – Laggo 803

Laggo 803 överträffade våra förväntningar under vår testningsprocess. Den erbjuder den sällsynta kombinationen av flexibilitet och kvalitet, samtidigt som den håller en lätthanterlig design.

Specifikationer
Typ:Universal
Steg:12
Längd:3,6 m
Vikt:17 kg
Flexibel:Ja

Stegen kan användas både som en fristående och anliggande stege vilket ger användaren många möjligheter och tillåter arbete på en mängd olika platser och under olika förhållanden.

Lätt att hantera är en viktig faktor när det kommer till stegar, och Laggo 803 lyckas med bravur i detta avseende. Trots sin längd på 3,6 meter och antal steg på 12, var den lätt att manövrera tack vare sin intelligent design och robusta konstruktion.

Det är dock värt att notera att med sin vikt på 17 kg kan den vara något tung att bära runt för vissa användare.

När det kommer till säkerhet, står Laggo 803 stolt med dess certifieringar. Stegen är testad och godkänd enligt AFS 2004:3, SS 2091 samt EN131-1:2007 vilket ger en extra trygghet vid användning.

Fördelar

 • Lätthanterlig och robust design
 • Testad och godkänd enligt flera säkerhetsstandarder
 • Kan användas både för hobby- och professionella ändamål

Nackdelar

 • Inget integrerat verktygsfack

5. Glasfiber – Wibe WFG-S3

Wibe WFG-S3, en stegmodell i glasfiber, har demonstrerat exceptionella kvaliteter i vår testprocess. Den är byggd med särskilda syften i åtanke och skiljer sig markant från din genomsnittliga steg.

Specifikationer
Längd:3 m
Steg:11
Vikt:8,3 kg
Bredd42 cm
Halkskydd:Ja

Glasfibermaterialet och den robusta konstruktionen gör den både icke-ledande och tålig mot kemikalier och syror, vilket gör den särskilt lämplig för arbete med högspänningselektricitet, exempelvis vid järnvägar eller ställverk.

Efter att ha testat denna steg i olika miljöer, inklusive korrosiva miljöer, kan vi säga att den lever upp till sitt löfte.

Den var stabil och slitstark tack vare dess rektangulära sidoprofiler och stegpinnar i glasfiberarmerad polyester. Dessutom tillhandahåller 28 mm djupa stegpinnar med halkskydd ytterligare säkerhet.

Med tanke på dess specifika användningsområden är vikten på 8,3 kg förvånansvärt lätt, vilket underlättar transport och hantering.

Det bör noteras att Wibe WFG-S3, trots sin specialiserade natur, kanske inte är det bästa valet för alla. De som söker en mer allmänt användbar steg kan hitta dess unika attribut mindre användbara.

Fördelar

 • Icke-ledande och tålig mot kemikalier
 • Lämplig för arbete med högspänningselektricitet
 • Stabil och slitstark

Nackdelar

 • Hög kostnad jämfört med mindre specialiserade stegar

6. Skeppshultstegen 511-4

Skeppshultstegen 511-4 är en enkelstege tillverkad av rörprofil i aluminium som vi nyligen haft möjligheten att testa. Vi har hittat den mycket lätt, väger endast 7 kg, men ändå otroligt stabil och säker, vilket är en svår kombination att uppnå.

Specifikationer
Längd:4 m
Vikt:7 kg
Material:Aluminium
Design:Räfflad
Steg:14

Den stabila känslan och de 14 stegpinnarna i 4-kantprofil, alla räfflade för extra grepp, gör denna stege till ett utmärkt verktyg för olika typer av arbete.

Under vårt test fann vi att den räfflade ytan på stegpinnarna gav ett imponerande grepp, vilket gjorde klättringen både säker och problemfri. Stabiliteten var konsekvent oavsett hur högt vi klättrade, vilket tillsammans med dess lätta vikt gav oss en mycket bekväm upplevelse.

Designen av stegen var en annan framträdande punkt. Den är snygg och kommer säkerligen att tilltala de som uppskattar att deras verktyg inte bara är funktionella utan också estetiskt tilltalande.

En nackdel vi märkte var att stegen, trots sin lätta vikt, kan vara lite klumpig att hantera på grund av dess längd på 4 meter.

Fördelar

 • Lätt vikt
 • Stabil
 • Räfflade stegpinnar för extra grepp
 • Snygg design

Nackdelar

 • Saknar inbyggd säkerhetsmekanism
 • Ingen justerbar höjd

7. Wibe TLP

Vid testning av Wibe TLP teleskopstege, uppskattade vi den för dess smidighet och säkerhetsfunktioner.

Specifikationer
Material:Aluminium
Längd:4 meter
Vikt:15 kg
Bredd:49 cm
Steg:13

Designad för professionellt bruk, denna stege är tillverkad av anodiserad aluminium vilket betyder att den inte svärtar, och dess lättviktskaraktär gör den otroligt lätt att transportera. Trots dess lätta vikt, var stegen förvånansvärt robust med en fot som ger ökad stabilitet.

En av de mest imponerande funktionerna var den bromsade stängningen, som minimerar risken för klämskador.

Detta gör den inte bara säker att använda, men också säker att justera och packa undan. Wibe TLP kan användas både inomhus och utomhus, vilket ger den en stor flexibilitet i termer av användning.

Topparmarna erbjuder utrymme att greppa runt den översta stegpinnen, vilket ökar säkerheten när du klättrar upp till toppen av stegen. Dessutom med en höjd på 4 meter och 13 stegpinnar, ger den tillräckligt med räckvidd för de flesta arbetsplatser.

En nackdel som vi noterade var att, trots att den är lätt att transportera, dess vikt på 15.0 kg gör den något tyngre än vissa konkurrerande modeller.

Fördelar

 • Ökad stabilitet
 • Bromsad stängning minskar klämskador
 • Utrymme att greppa på toppstegen

Nackdelar

 • Tyngre än vissa konkurrenter
 • Saknar höjdjusteringsfunktion

Reflektioner efter stegtestet: Höjdpunkterna

Vårt test av stegar visar att högsta kvalitet inte bara handlar om att nå högt, utan även om att erbjuda säkerhet och stabilitet.

De bästa modellerna i vårt test framstår som överlägsna när det gäller hållbarhet, komfort och användarvänlighet, vilket gör dem till ett oumbärligt verktyg i varje situation.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen