Den bästa stegpallen 2023 – Test av stegpall

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Wibe 55AB

Wibe 5000+

Wibe Vikingstep

Wibe 5500+

Klicka här för att se fler stegpallar.

Att hitta den optimala balansen mellan säkerhet och funktionalitet när det gäller arbetsredskap kan vara en prövning. Ett verktyg som ofta undervärderas men spelar en kritisk roll i många hem och yrkesmiljöer är stegpallen.

Denna kompakta och ofta hopfällbara plattform kan göra skillnaden mellan en smidig arbetsdag och en full av kompromisser. I vårt kommande test granskar vi olika aspekter för att guida dig till det bästa valet för just dina behov.

1. Bäst i test – Wibe 55AB

Wibe 55AB Stegpall

När vi bestämde oss för att testa Wibe 55AB, var vi redan imponerade av produktens specifikationer, men det är alltid något särskilt att få känna på produkten i verkligheten.

Direkt när vi plockade upp den noterade vi hur lätt den kändes, vilket är en direkta följd av den specialdesignade aluminiumprofilen. Med en vikt på endast 5.2 kg var den extremt hanterbar, vilket underlättade när vi skulle förflytta den mellan olika testmiljöer.

En av de mest anmärkningsvärda uppgraderingarna med denna modell är den större plattformen som mäter 300x600mm. Den ger en känsla av säkerhet och stabilitet när man står på den. Dessutom är det grövre halkskyddet definitivt ett plus, speciellt när vi testade den i lite fuktigare miljöer.

De 80mm djupa stegen, med skyddande plastbeläggning på ändarna, gav oss den tryggheten vi sökte. Att varje detalj, inklusive toppdelen, var greppvänlig gjorde att vi kände oss trygga genom hela testet, oavsett vad vi utsatte stege för. Det blev tydligt att designen och funktionaliteten hos Wibe 55AB går hand i hand.

Ett litet men viktigt sidospår var att produkten är tillverkad av 100% certifierat aluminium med ett lägre koldioxidavtryck. Detta är en positiv punkt, speciellt i en tid då miljömedvetenhet är så pass viktigt.

Om vi måste peka ut en nackdel med Wibe 55AB, så skulle det vara avsaknaden av hjul. Trots dess lätta vikt kan det vara smidigt att rulla runt den istället för att bära den, speciellt över längre sträckor.

Sammantaget är Wibe 55AB en mycket imponerande fällbar stege, med tanke på dess design, funktioner och miljömedvetna materialval. Den är inte bara praktisk, utan också säker och tillförlitlig.

Fördelar

 • Lättviktig tack vare aluminium
 • Stor och säker plattform
 • Greppvänliga detaljer
 • Miljömedvetet val

Nackdelar

 • Saknar hjul för smidigare transport

2. Bäst premiumval – Wibe 5000+

Wibe 5000+ Stegpall

När vi tog i bruk Wibe 5000+ för våra tester var det första vi noterade hur väl genomtänkt dess design var. Med sin kraftiga aluminiumprofil, som skapade en påtaglig stabilitet, var det tydligt att säkerhet var en av huvudfaktorerna vid dess utformning.

Det var även förvånande hur lätt arbetspallen kändes givet dess robusta konstruktion, vilket definitivt beror på den högkvalitativa aluminiumen den är tillverkad av.

Ett av Wibe 5000+:s mest framstående attribut var dess ståplan, mätt till 250×425 mm. Dubbelriktat halkskydd tillförde verkligen den extra säkerheten man önskar sig när man står på höjder.

Dessutom fann vi den upphöjda framkanten längst fram på ståplanet som en ovärderlig detalj. Den hindrar användaren från att kliva ner åt fel håll, vilket verkligen kom till sin rätt när vi testade den i miljöer med många distraktioner.

Att kliva upp och ner på Wibe 5000+ var en upplevelse i sig, då lutningen av stegen kändes precis som en vanlig trappa. Detta var verkligen behagligt och skapade en trygghetskänsla. Vidare uppskattade vi hur nära vi kunde komma intill det vi arbetade med, tack vare den raka baksidan på pallen.

Men trots alla dessa positiva upplevelser med Wibe 5000+, så märkte vi en potentiell bristpunkt under våra tester: pallen kunde ibland kännas lite bred när vi behövde placera den i trängre utrymmen. Dock, med tanke på de andra säkerhetsfunktionerna och dess stabilitet, var detta något vi kunde ha överseende med.

Sammantaget är Wibe 5000+ en utmärkt arbetspall som kombinerar säkerhet, funktionalitet och hållbarhet på bästa möjliga sätt. Dess miljövänliga materialval är också ett stort plus i dessa tider av ökad miljömedvetenhet.

Fördelar

 • Stabil och säker
 • Ståplan med dubbelriktat halkskydd
 • Tar liten plats hopfälld
 • Lutning likt vanlig trappa

Nackdelar

 • Kan upplevas som bred i trånga utrymmen

3. Bäst budgetval – Wibe Vikingstep

Wibe Vikingstep Stegpall

När vi för första gången fick syn på Wibe Vikingstep blev vi genast intresserade av dess kompakta och minimalistiska design.

Som en smidig trappall i aluminium, har den skapats med en genialitet som sätter användarens behov i första rummet, särskilt med tanke på hur kompakt den kan bli. Ett imponerande faktum var att när den var ihopfälld var den bara 35 mm tjock, vilket definitivt sparar plats oavsett var du bestämmer dig för att förvara den.

Under våra tester uppskattade vi verkligen de djupa och breda stegen. Med en djuplek på 210 mm gav det oss både säkerhet och komfort när vi klättrade. Dessutom var gummifötterna en detalj vi verkligen uppskattade. De erbjöd inte bara extra stabilitet på olika ytor, utan skyddade också våra golv från repor eller skador.

Vikingstep skiljde sig från andra trappallar på marknaden med sin anodiserade aluminiumkonstruktion. Denna särskilda behandling förhindrade oönskat svärtning på händer eller kläder, vilket var en positiv överraskning för oss, särskilt när vi behövde använda den i rena utrymmen eller hemma.

Det enda lilla problemet vi stötte på under vårt test var att den saknade hjul. Även om den är lätt att bära och transportera, kunde hjul ha gjort flytten ännu smidigare, särskilt i arbetsmiljöer där frekvent omlokalisering krävs.

Sammantaget visade Wibe Vikingstep sig vara en praktisk, snygg och användarvänlig produkt, och definitivt en av de mer genomtänkta trappallarna vi har stött på.

Fördelar

 • Extremt kompakt när ihopfälld
 • Djupa och breda steg
 • Anodiserad aluminium
 • Gummifötter ger stabilitet

Nackdelar

 • Saknar hjul för smidig förflyttning.

4. Populärt val – Wibe 5500+

Wibe 5500+ Stegpall

Under vår testperiod med Wibe 5500+ upptäckte vi snabbt att denna arbetsbock i aluminium inte bara är en nödvändighet för de som behöver nå högre platser, utan också ett exemplar av genomtänkt design och säkerhet.

Den kraftiga aluminiumprofilen imponerade oss från första stund; trots sin styrka förblir arbetsbocken lätt och enkel att manövrera. Ståplanet på 300×620 mm med dubbelriktat halkskydd gav oss den nödvändiga säkerheten under arbete, vilket minskade risken för olyckor.

De utvinklade bennens design tillförde ytterligare stabilitet till arbetsbocken, vilket var särskilt märkbart när vi flyttade eller justerade vår position. Vi var också nöjda med fotstegen. Med en djuplek på 80 mm och extra höga rillor, kände vi oss trygga även när vi bar tung utrustning eller verktyg.

Ett annat viktigt inslag som vi verkligen uppskattade var de pulverlackerade aluminiumprofilerna. Ingen av oss märkte något svärtning på våra händer eller kläder, vilket var en befrielse, särskilt när vi använde bocken inomhus eller i renare miljöer.

Men vi märkte en viss nackdel. Även om bocken var relativt lätt att bära, saknades det någon form av handtag eller grepp för transport. Detta gjorde det ibland klurigt att flytta bocken mellan olika platser, särskilt när vi hade våra händer fulla.

Sammantaget fann vi att Wibe 5500+ erbjuder en fantastisk balans mellan säkerhet, design och funktionalitet. Den är idealisk för både professionella och hushållsändamål.

Fördelar

 • Kraftig aluminiumprofil som behåller lätt vikt
 • Stort ståplan med effektivt halkskydd
 • Utvinklade ben för förbättrad stabilitet.
 • Pulverlackerade profiler förhindrar svärtning

Nackdelar

 • Saknar handtag för enkel transport

5. Bäst certifierad – Zarges Seventec BP

Zarges Seventec BP Stegpall

Under de senaste veckorna har vi haft nöjet att testa Zarges Seventec BP, en arbetsbock som lovade både stabilitet och säkerhet. Genast märkte vi att detta inte var någon vanlig arbetsbock. Den breda arbetsplattformen på 600×300 mm gav en bekväm och säker yta att stå på, särskilt uppskattat under längre arbetspass.

Det första vi lade märke till var gångjärnet som sträcker sig längs hela plattformen. Detta gav inte bara en otrolig stabilitet utan också en känsla av att denna bock är konstruerad för att hålla i många år framöver. Knäleden mellan stegsidorna var ännu en detalj som ökade bockens övergripande hållbarhet.

En annan imponerande aspekt av Zarges Seventec BP är den nyligen mönsterskyddade infästningen mellan steg och stegsida. Under våra tester kände vi oss trygga och säkra, med vetskapen om att den här designen var skapad med användarens säkerhet i åtanke.

Det faktum att den är godkänd enligt Bra arbetsmiljöval – ett märke stöttat av flera stora företag inom byggbranschen – ger ytterligare förtroende. Det är inte varje dag man stöter på en produkt som har sådana kvalitetsstämplar. Det enda vi önskade var att alla modeller i serien skulle ha godkänts av Bra arbetsmiljöval, då endast 2×2-modellen har den här utmärkelsen.

Avslutningsvis var vi verkligen nöjda med Zarges Seventec BP. Den kombinerade säkerhet, hållbarhet och användarvänlighet i en kompakt design, och vi kan varmt rekommendera den till andra.

Fördelar

 • Bred arbetsplattform för ökad komfort
 • Gångjärn längs hela plattformen
 • Mönsterskyddad infästning mellan steg
 • Godkänd enligt Bra arbetsmiljöval

Nackdelar

 • Saknar ytterligare funktioner för ännu bättre säkerhet

6. Bra alternativ – Wibe 3500

Wibe 3500 Stegpall

Vi hade nyligen möjlighet att sätta Wibe 3500 på prov. Med tanke på att detta är en arbetsbock framtagen för att tåla stora påfrestningar och daglig användning, var vi nyfikna på hur den skulle prestera under våra tester.

Redan vid första anblicken märkte vi att Wibe 3500 gav intrycket av att vara byggd för att hålla. Den robusta konstruktionen, kombinerat med en grov sax och utvinklade ben, garanterade en stabil arbetsmiljö under testet.

En av de största fördelarna vi noterade var de djupa fotstegen på 80 mm, som är räfflade för extra halkskydd. Detta var särskilt uppskattat under arbetsmoment där precision och stabilitet krävdes.

Den fällbara designen av stege gjorde att den var enkel att ställa upp, vilket sparade oss mycket tid under uppsättningen.

Dess plattformsmått på 300×620 mm gav en tillräcklig yta för att stå på, vilket gjorde arbetet bekvämare under längre perioder.

Vidare var det faktum att Wibe 3500 är tillverkad av aluminium, en fördel när det kom till hanteringen, då den är lätt nog att flytta runt men ändå kraftig nog att känna sig trygg ovanpå.

Om vi skulle nämna en nackdel med Wibe 3500, skulle det vara att den saknar hjul. För dem som behöver förflytta arbetsbocken ofta kan detta vara lite besvärligt, även om dess lätta vikt på 5,4 kg kompenserar något.

Efter våra tester kan vi med säkerhet säga att Wibe 3500 är en pålitlig partner för alla som behöver en arbetsbock för krävande uppgifter. Den kombinerar stabilitet med säkerhet på ett sätt som få andra produkter gör.

Fördelar

 • Robust konstruktion tål tuff användning
 • Djupa, räfflade fotsteg för ökat halkskydd
 • Lättviktig tack vare aluminium
 • Generös plattfor

Nackdelar

 • Saknar hjul för enkel förflyttning
Hur vi utförde vårt test av stegpallar

Hur vi utförde vårt test av stegpallar 2023

Att hitta den bästa stegpallen på marknaden kräver ett omfattande test där olika faktorer tas i beaktande. Vår strävan har alltid varit att erbjuda er den mest objektiva och ingående informationen, och för att göra det har vi dedikerat många timmar till detta test.

Vår upplevelse och funderingar vid varje steg var avgörande för våra slutgiltiga beslut, och här beskriver vi precis hur vi gick tillväga.

Uppställning av testmiljö

För att kunna köra vårt test under optimala förhållanden ställde vi upp en specifik testmiljö. Vi valde en lugn inomhusmiljö med konstant temperatur och belysning för att varje stegpall skulle testas under likvärdiga förhållanden.

Vårt mål var att imitera en genomsnittlig hemmiljö så nära som möjligt. Denna inställning säkerställde att de resultat vi fick var konsekventa och att vi kunde fokusera på prestanda snarare än yttre variabler.

Vår testprocess

När vi väl hade bestämt oss för att köpa en stegpall, var det viktigt för oss att följa en strikt testprocess. Först och främst listade vi ned alla stegpallar som skulle ingå i vårt test.

Därefter inledde vi med att systematiskt inspektera varje produkt för visuella defekter eller konstruktionsfel innan testerna började.

Varje stegpall utsattes sedan för en rad praktiska tester för att bedöma dess funktionalitet och hållbarhet. Vårt bäst i test-resultat framkom efter noggranna överväganden av varje faktor.

Utförande av testerna

När det kom till det faktiska utförandet av testerna tog vi det mycket seriöst. Varje stegpall testades individuellt:

 • Antal tester per produkt: Minst tre gånger för att säkerställa konsekvens.
 • Varaktighet av varje test: Varje test varade mellan 20-30 minuter, beroende på de specifika tester som utfördes.

Det var avgörande att ge varje stegpall, vare sig det var en billig stegpall eller en dyrare variant, samma chans att visa upp sin bästa sida.

Genom att följa detta testprotokoll kunde vi samla in tillförlitliga data och insikter, vilket till sist ledde oss till vårt beslut om vilken som var bäst i test.

Utvärdering

Efter att ha genomfört vårt omfattande test, var det dags för den kanske mest kritiska delen – utvärderingen. Alla stegpallar, från den billigaste stegpallen till de dyrare alternativen, bedömdes utifrån en kombination av objektiva data och våra personliga upplevelser.

Vi skapade en poängtabell där varje testkriterium hade en maxpoäng, och där vi kunde betygsätta varje stegpall utifrån prestanda.

Därefter sammanställde vi resultaten och kunde utifrån detta avgöra vilken produkt som var bäst i test. Vi var också noga med att överväga vilken stegpall som skulle passa bäst för olika användningsområden och behov.

Hållbarhet och långtidstest

Hållbarhet är en nyckelfaktor när man ska köpa en stegpall. För att verkligen testa detta, utsatte vi varje stegpall för ett långtidstest som sträckte sig över flera veckor.

Vi simulerade daglig användning genom att kliva upp och ner, belasta den med olika vikter och flytta den mellan olika ytor. Detta gav oss en god uppfattning om huruvida stegpallen skulle klara av att användas regelbundet under en längre tid.

Intressant nog fann vi att pris inte alltid korrelerade med hållbarhet. Vissa av de billigare alternativen överraskade positivt i detta avseende.

Säkerhet och pålitlighet

Ingen vill riskera en olycka när man använder sin stegpall, så säkerhet och pålitlighet var två av våra högst prioriterade kriterier under testet.

Vi tittade särskilt på faktorer som stabilitet, halkskydd och eventuella säkerhetsfunktioner. Under testet konstaterade vi att de bästa stegpallarna inte bara var robusta utan också försedda med designval som minimerade riskerna för olyckor.

En annan aspekt vi noterade var hur de olika stegpallarna klarade av störningar, såsom ojämna ytor eller snabba rörelser.

Vår strävan efter säkerhet gjorde att vi kunde rekommendera produkter som inte bara presterade väl, men också höll användaren säker.

Tips inför användning av stegpallar

Tips inför användning av stegpallar

Innan du kliver upp på din nya stegpall finns det en rad faktorer att tänka på. Genom vårt omfattande test och de erfarenheter vi samlade på oss under processen har vi identifierat några nyckeltips som kan vara värda att beakta.

Dessa tips kommer inte bara att säkerställa att du använder din stegpall på rätt sätt, men även hjälpa dig att få ut det mesta av ditt inköp.

Stabilitet är A och O

Under vårt test märkte vi snabbt att stabiliteten hos en stegpall är avgörande för en säker användning. Innan du kliver upp, se till att stegpallen står stadigt på golvet och att det inte finns några tecken på vickning.

Det var just detta kriterium som många av våra testkandidater excellerade i och bidrog till att vi kunde utse en produkt som bäst i test.

Undvik halka

När du köper en stegpall bör du titta på om den har halkskydd. Under testfasen konstaterade vi att halkskydd inte bara skyddar användaren från att glida, men också skyddar golvet från eventuella skador.

Oavsett om du ställer den på en trägolv eller en kaklad yta, är det alltid bäst att vara på den säkra sidan.

Korrekt positionering

Placera stegpallen där du vill använda den och säkerställ att den inte står nära kanter eller fallfällor.

Vi observerade under testet att felaktig positionering kunde leda till ökade risker, särskilt om användaren sträckte sig för att nå något. Genom korrekt positionering kan du minimera dessa risker.

Var medveten om viktbegränsningar

Alla stegpallar har en specifik viktbegränsning, och det är avgörande att du är medveten om detta. Under vårt test observerade vi att överbelastning kunde leda till instabilitet och ökad risk för skador.

För bästa möjliga upplevelse, kontrollera produktens maxvikt innan användning.

Överväg andra typer av stegar

Beroende på dina behov kan det vara värt att överväga andra typer av stegar, som exempelvis:

 • Stege: En traditionell stege som kan vara bra för högre höjder.
 • Trappstege: Perfekt för hemmet där du kanske behöver nå upp till höga skåp eller hyllor.
 • Teleskopstege: En hopfällbar stege som är idealisk för förvaring i små utrymmen.

Även om stegpallen ofta är det mest praktiska valet för snabba och enkla uppgifter, kan dessa alternativ vara värda att utforska beroende på dina specifika behov.

Sammanfattning

Användning av en stegpall kan tyckas enkel, men att ta hänsyn till dessa tips kan göra stor skillnad i både säkerhet och funktion.

Vår strävan efter att hitta den bästa stegpallen ledde oss genom många tester, och vi hoppas att dessa råd hjälper dig att få den bästa möjliga upplevelsen av din produkt.

Vanliga frågor om stegpallar

Vanliga frågor om stegpallar 2023

Vad kostar det att köpa en stegpall?

Kostnaden för en stegpall varierar beroende på dess design, material och varumärke, men generellt sett kan priset ligga mellan några hundralappar upp till ett par tusen.

Var kan man köpa en stegpall?

Stegpallar kan köpas både online och i fysiska butiker. Med tanke på det breda sortimentet och bekvämligheten rekommenderas dock att köpa dem online.

Varför behöver man en stegpall?

En stegpall ger extra höjd när man behöver något ovanför sin räckvidd, vare sig det gäller att hämta något från en hylla hemma eller utföra arbete i en professionell miljö.

Hur säker är en stegpall?

Säkerheten för en stegpall beror på dess konstruktion, material och hur den används. Många moderna stegpallar är designade med halkfria steg och stabil bas, men det är viktigt att alltid följa tillverkarens anvisningar och viktgränser.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen